Slovo "Š"

Svi sa imenom:  
      Pezime po?inje na:
Slovo Š: 55 / 78  
Vojničko groblje Mali Zejtinlik
Sokolac
Republiko Srpska u te nosim!
Dragan (Mirko) Šorak
Rođen: 1969. godine
Poginuo: 1995. godine

Datum rođenja: 1969. godine
Mjesto rođenja: Bačka Palanka
Datum smrti: 29.09.1995. godine
Mjesto pogibije: Sitnica, Mrkonjić grad
Opština pogibije: Mrkonjić Grad

Izvor podataka: Knjiga BORS-a

Za fotografiju visoke rezolucije kliknite ovdje!
Dragan (Mirko) Šorak : Poruka posjetiocima

Ukoliko želite da nešto više pročitate o ovom, ali i svim drugim palim borcima Republike Srpske kliknite OVDJE!

Pale borce Republike Srpske ne smijemo zaboraviti! Ukoliko imate nešto lijepo da napišete o ovom borcu kliknite OVDJE!

Idealno bi bilo ukoliko biste upisali sledeće podatke:
 1. Kojoj je jedinici pripadao: brigada, bataljon, četa
 2. Datum ili godina rođenja
 3. Mjesto rođenja
 4. Datum pogibije
 5. Mjesto pogibije
 6. Opis pogibije
 7. Bračno stanje, ime supruge i imena djece ukoliko je bio oženjen.

Završena izgradnja grobnica

Na Sokolcu su danas postavljene grobnice za Dragana Šorka, Predraga Žarkovića - Božura i Branka Grabovca. Okviri grobnica su izrađeni od bijelog mermera i identični su onima koje imaju ostali borci sahranjeni na ovom groblju. Kompletan prostor oko ove tri grobnice je betoniran, pa sve djeluje kao jedna lijepa i jako skladna cjelina.

Evo i jedne slike, koju je Snježana napravila u toku izvođenja radova. Ova fotografija će vam reći više od hiljadu riječi.


Postavljene grobnice na Vojničkom groblju u Sokocu


I na kraju, želio bih da vam predstavim i izvanrednu ekipu iz Rogatice, koja je posao odradila po jako povoljnoj cijeni. Posebno bih se zahvalio Bori Kovačeviću, bez čije pomoći bismo imali mnogo više teškoća da ovaj posao privedemo kraju.

Ovaj moj tekst možete shvatiti i kao moju ličnu preporuku za Boru Kovačevića. Dobrog majstora je uvijek bilo teško naći, a dobrog čovjeka još teže. Ukoliko biste željeli da ostvarite poslovni kontakt sa Borom, čiji CR ne uključuje samo grobnice, pošaljite mi email i ja ću vam pomoći da stupite u kontakt sa njim.


Izvođači radova na Vojničkom groblju u Sokocu


Da napomenem i to da će gornja površina grobnica uskoro biti pokrivena bijelim kamenom, a za desetak dana će biti postavljeni i bijeli krstovi.

Ukupna cijena postavljanja 3 grobnice iznosila je 2000 maraka, tj. 1025 evra. Pored toga, naručili smo i tri bijela krsta za koje moramo platiti 1800 maraka, što približno iznosi negdje oko 925 evra.

Dragan Šorak i Momčilo Močević

Vogošća ima još mnogo neispričanih priča. Evo nekih od njih:

 • Dragan Šorak, dobrovoljac koji je čitav rat proveo Prvom diverzantskom vodu Miće Vlahovića. Rođen je 1969. godine u Bačkoj Palanci, a pogino je 29. 9. 1995. godine u akcijama kod Banjaluke. U Vogošći se i oženio i dobio kćerku. Poginuo je na krajiškom ratištu, tačnije u Stričićima. Maloj Jovani nije bilo ni 40 dana kada joj je otac poginuo.

 • Momčilo Močević, takođe 1. D. V. Bio je mlad i sposoban, veliki drug i borac. Poginuo je 1994. godine na Moševačkom brdu, a stanovao je na Orahovom brijegu, na prvoj liniji gdje mu je otac poginuo od snajpera...

  Mnogo pozdrava svim pravim vogošćanskim borcima 3. sarajevske pješadijske brigade i preživjelim iz 1. diverzantskog voda.
 • Nikad zaboravljeni

  Na ovoj fotografiji koja je dobijena od Šorak Gordane nalaze se prpadnici I. D. V:

  Francuz Danijel, rođen u Parizu a živio u Jagodini. U Vogošću i I. D. V. je došao zajedno sa Šorak Draganom. Čitav rat je proveo u Mićinoj jedinici. Gubi mu se svaki trag 1996. godine u Zvorniku. Pretpostavka je da više nije živ.

  Do Francuza je Šorak Dragan, rođen 1969. godine u Bačkoj Palanci - poginuo 29. 9. 1995. godine u Krajini. Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu i malu Jovanu, sada veliku djevojku čiju sliku sam nedavno vidjeo na Facebook-u i iznenadio se koliko liči na Dragana.

  Dragan je sahranjen na groblju u Poturovićima u Semizovcu. Njegove kosti se i sada tamo nalaze, jer njegova porodica nije mogla da i prebaci na Vojničko groblje na Sokocu, da tamo u miru počiva zajedno sa prijateljima sa kojima se borio rame uz rame.

  Do Šorka se nalazi Jugoslav Ignjatić, rođen u Kragujevcu. Bio je veoma hrabar borac i što je još važnije dobar prijatelj. On je pomogao Gordani da sa malom Jovanom izađu iz Vogoće u februaru '96 godine, desetak dana nakon što su muslimani ušli u Vogošću.

  Slika je snimljena 3. 3. 1995. godine u domu u Srednjem.

  francuz danijel, šorak dragan, jugoslav ignjatić

  Dragan (Mirko) Šorak

  Dragan Šorak je iz Bačkog Brestovca i najstarije dete u porodici Šorak. Ima još dva brata i sestru: MILEVA, STOJAN i najmlađi brat MILOVAN, koga je toliko voleo da se u njega kleo.

  Draganov otac Mirko je umro 2013 a majka ne dugo posle, Draganove smrti. Dragan je živeo u ulici Srđana Uzelca broj 37, gde i dan-danas živi njegov mlađi brat MILOVAN sa porodicom. Stariji brat STOJAN je kupio kuću u ulici Svetozara Miletica broj 15, oženjen je i ima ćerkicu SANJU. Mileva, Draganova sestra takođe je udata, ima sina JOVANA i živi u Ruskom Krusturu.

  Ovo pišem ja, Draganov brat Stojan. Posle dužeg vremena vam pišem ove podatke, jer nisam bio u mogućnosti da vam ovo napišem zbog toga što nisam imo internet. Kada sam video ovu stranicu nisam mogao da se suzdržim da nešto ne napišem jer mi se srce cepa svaki put kada ovo pročitam. Nažalost još uvek nisam u financiskom stanju, da odem i posetim bratov grob i da vidim njegovu ćerku, a moju bratanicu Jovanu koja je već punoletna i koja me puno podseća na brata Dragana.

  Jako mi je drago, što postoje ljudi, Draganovi drugovi i suborci koji su preživeli golgote rata, a koji su se rame uz rame borili i učestvovali u svim akcijama zajedno sa mojim bratom. Ti ljudi koji su i danas živi i pišu o ovom članku, su istinski upoznali moga brata Dragana i znali su kakav je čovek on bio.

  Zahvaljujem se svima onima, koji su doprineli da se nikad ne zaborave dela moga brata i padnu u zaborav...


  "AKO BOG DA DOĆI ĆE DAN KADA ĆU I JA OBIĆI BRATOV GROB, MOJU NEOSTVARENU ŽELJU"

  Dragan Šorak

  Došao iz Sombora da brani naša ognjišta, našu zemlju. Zapitajmo se samo koliko bi nas otišlo u Srbiju da ratuje. To su mogli da urade samo pravi Srbi i pravi vojnici.

  U Vogošću je došao '93. godine, učestvovao u svim akcijama kao pripadnik IDV. Tamo je zasnovao i porodicu, dobio kćerku...

  A onda je otišao na Krajiško ratište odakle se nije vratio. Maloj Jovani je tada bilo samo mjesec dana kada je ostala bez oca.

  Slika nastala na Nišićima u novembru '93. godine.


  Šorak

  Ne znam da li će neko od njegovih saboraca odgovoriti, uglavnom, Šorak je poginuo na pravcu od Mrkonjić grada prema Sitnici, otprilike 3-4 kilometra prije Sitnice. Bio sam sa jedinicom lijevo krilo njegove jedinice, a sa naše lijeve strane je bila jedna jedinica Tigrova.

  Cvrletova i Šorkova pogibija

  To jutro smo sjedili na nekim balvanima u selu Sitnica i pili kafu: Šorak, Cvrle, mali Fracuz, Sanitetlija i ja. Znali smo da se taj dan ide napred i razgovarali o tome kao i uvjek o onome (šta ako) pošto sam ja bio ranjen na Goraždu a Cvrle i Šorak su me tom prilikom nosili.

  Počeli su da me zezaju da se ne brinem jer su oni tu ako bude trebalo da me ponovo nose, da bi Cvrle prokomentariso kako više neće nositi mene jer je on došao na svoju teritoriju (iz tog kraja su mu korjeni) i da će on tu ostati.

  Na tu njegovu priču ja sam zagalamio i rekao da ne priča gluposti i da tog dana nigdje ne ide. Na tom nam je Šorak rekao da i on ima nekakav loš predosjećaj.

  Moram napomenuti da sam i ja prije ranjavanja isto tako govorio Pokojnom Moci. Posle kafe smo se razišli i krenuli svako na svoj zadatak. Najprije je došla vijest da je Cvrle poginuo, što me je jako pogodilo, a pogotovu nakon one njegove jutarnje priče. Sat vremena kasnije dolazi za mene još strašnija vijest da je i Šorak poginuo. Tada je Draganovoj kćerci bilo oko 40 dana, a danas kada gledam nju kao da gledam njega.

  Draganu Šorku su javili da su njegova dva mlada vojnika ranjena i on je pošao da ih vidi. Međutim, otišao je na pogrešnu stranu, tako da je neprijatelju pao u ruke. Našli smo ga tek poslije nekoliko dana. Po svemu sudeći, živ im nije pao u ruke ali se vidjeli da su ga nakon njegove smrti....

  Neka im je vječna slava!