Vojska Republike Srpske
Sarajevsko-romanijski korpus, Drinski korpus
Romanijo, u te nosim!


Projekat "Virtualno groblje"

Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike je u građanskom ratu ( periodu od 1992. do 1995. godine) imao gotovo 4000 poginulih. Nista bolje nije prosao ni Drinski korpus.

U nezapamćenom egzodusu, nakon sto je područje Srpskog Sarajeva Dejtonskim sporazumu propalo Federaciji BiH, Srbi su napustili svoja vjekovna ognjišta noseći sa sobom i svoje mrtve sinove, poginule borce Vojske Republike Srpske. U potrazi za kruhom, mnogi se rasuše svugdje po svijetu a svoje voljene ostaviše na vojni~kim grobljima širom naše otadzbine. Tako je nastalo i Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" u Sokocu, na kome sam i došao na ideju da napravim ovo Virtualnog groblja.

Moja želja je da pomognem živima da ne zaborave mrtve! Jer ako znaju gdje su sahranjeni možda će im ponekad i otići na grob!

Ipak, stranica je posvećena onima koji su svojom krvlju stvorili Republiku Srpsku, a posebno onima koji za nju dadoše svoje živote.

Trenutno radim na obradi podataka za Sarajevsko-romanijski i Drinski korpus, po mojoj procjeni negdje oko 7000 poginulih boraca, od kojih se u Virtualnom groblju nalazi negdje oko 2000 poginulih. Do sada sam obradio grobalja:

Ime grobljaLokacija Broj sahranjenih
Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" Sokolac 953
Vojničko groblje Bratunac 520
Vojničko groblje Vlasenica 106
Vojničko groblje "Miljevići" Srpsko Novo Sarajevo 93
Vojničko groblje "Knežina" Sokolac 53
Gradsko groblje "Koran" Pale uskoro
Gradsko groblje "Grlica" Srpsko Sarajevo 147
Gradsko groblje "Vojkovici" Srpsko Sarajevo 13
Gradsko groblje "Kasindol" Srpsko Sarajevo 93
Gradsko groblje "Trnovo" Trnovo uskoro
Gradsko groblje "Gradac" Sokolac 72
Seoska groblja opštine Sokolac Sokolac 30
Gradsko groblje "Davorje" Užice, Srbija 1
Seosko groblje "Aleksandrovo" Banat, Srbija 1
Seosko groblje "Lazarevo" Banat, Srbija 1
Seoska groblja Trnovo uskoro
Mjesno groblje "Tošići" Trnovo uskoro
Borac nije pronadjen nepoznata 3


Da bi poginuli borac bio upisan u Virtualno groblje, dovoljno je da je bio pripadnik VRS u trenutku njegove pogibije i da postoji u Knjizi BORS-a. Za sada upisujem samo borce SRK i Drinskog korpusa, ali se iskreno nadam da ću u budućnosti ovaj projekat proširiti in na sve poginule borce Vojske Republike Srpske.

Svjestan sam da je ovo ogroman posao, zbog toga se obracam i vama za pomoć, prije svega u slanju fotografija sa zabacenih seoskih grobalja, a zatim i identifikaciji identifikacije lokacija na kojima su sahranjeni, kao i kojim jedinicama su pripadali. Uskoro cete moci da na ovim stranicama objavljujete i biografije poginulih boraca, kao i price o njihovim junaštvima.

Projekat sam nazvao "Virtualno groblje" jer želim da na jednom mjestu sakupim sve grobove, kao i da pomenem i borce VRS koji se vode kao nestali, tj. nemaju svoje grobove.

Ukoliko želite da i vi budete dio ovog projekta, javite se na email slavicnet@hotmail.com ili se upišite u postojeći forum.

Srdačno Vaš,

Željko Tomić