Slovo "G"

Svi sa imenom:  
      Pezime po?inje na:
Slovo G: 115 / 125  
Vojničko groblje Mali Zejtinlik
Sokolac
Republiko Srpska u te nosim!
Marinko (Blagoje) Gutić
Rođen: 1960. godine
Poginuo: 1994. godine

Datum rođenja: 26.10.1960. godine
Mjesto rođenja: Šaranovići,Kakanj
Datum smrti: 13.05.1994. godine
Mjesto pogibije: Nišići,Krčevine
Sahranjen u: 2. redu

Jedinica: SRK , Ilijaška lpbr
Izvor podataka: Knjiga BORS-a

Za fotografiju visoke rezolucije kliknite ovdje!
Marinko (Blagoje) Gutić : Poruka posjetiocima

Ukoliko želite da nešto više pročitate o ovom, ali i svim drugim palim borcima Republike Srpske kliknite OVDJE!

Pale borce Republike Srpske ne smijemo zaboraviti! Ukoliko imate nešto lijepo da napišete o ovom borcu kliknite OVDJE!

Idealno bi bilo ukoliko biste upisali sledeće podatke:
  1. Kojoj je jedinici pripadao: brigada, bataljon, četa
  2. Datum ili godina rođenja
  3. Mjesto rođenja
  4. Datum pogibije
  5. Mjesto pogibije
  6. Opis pogibije
  7. Bračno stanje, ime supruge i imena djece ukoliko je bio oženjen.

Marinko (Blagoje) Gutić

Bio je pripadnik 7. pb. Ilijaške brigade, rođen 26. 10. 1960. godine u mjestu Šaranovići - Kakanj. Poginuo 13. 05. 1994. godine u mjestu Nišani, Krčevine (Nišićka visoravan). Nalazeći se na vatrenom položaju zadobio smrtonosne rane od gelera granate. Sahranjen je u groblju u Ilijašu, a posle rata prenesen u Vojničko spomen groblje u Sokocu.

Jedan od posjetilaca ovog foruma koji se predstavio kao AK-47 Nišići, objavio je svoju priču o ovom događaju u prilogu broj 69340 od 15. 05. 2012. godine ovako:

Rodom je iz Kaknja, rođen 1960. na Nišiće je došao u junu 1992. godine zajedno sa stanovništvom srpske nacionalnosti sa područja opštine Кakanj. Kako je po VES-u bio tenkista, raspoređen je u posadu tenka koji je bio u sastavu bataljona.

Na dan pogibije bio je na vatrenom položaju na lokalitetu Nišani, selo Krčevine. Tenk je bio stacioniran na prednjem nagibu (gledano iz pravca Nišića), povremeno dejstvujući prema položajima muslimanske vojske na Polomu i šire, nakon čega bi se povukao na polazni položaj.

Negdje oko 16. časova posada je iz tenka prešla u kuću Stanoje Šepura (isti lokalitet samo na padini prema Lađevićima). , Kada su primijećeni od strane neprijatelja, koji je artiljerijskim granatama ¿poklopio¿ mjesto gdje su se nalazili, od gelera jedne granate, koja je pala i eksplodirala neposredno pored kuće, poginuo je Marinko, kao i supruga Stanoje Šepura Koviljka i kćerka Mirjana (od posljedica ranjavanja podlegla nakon tri dana), dok su ostali članovi posade tenka ranjeni.

Marinko je pogođen gelerima granate u predjelu lijeve strane leđa, jedan neposredno ispod plečke, a drugi 30-tak cm niže i preminuo je neposredno nakon ranjavanja.