Slovo "B"

Svi sa imenom:  
      Pezime po?inje na:
Slovo B: 92 / 151  
Vojničko groblje Mali Zejtinlik
Sokolac
Republiko Srpska u te nosim!
Zoran (Nenad) Bogojević
Rođen: 1962. godine
Poginuo: 1992. godine

Datum rođenja: 02.03.1962. godine
Mjesto rođenja: Sarajevo
Datum smrti: 02.07.1992. godine
Mjesto pogibije: Žuč,Vogošća
Sahranjen u: 20. redu

Jedinica: SRK , 3. sarajevska bridaga
Izvor podataka: Knjiga BORS-a

Za fotografiju visoke rezolucije kliknite ovdje!
Zoran (Nenad) Bogojević : Poruka posjetiocima

Ukoliko želite da nešto više pročitate o ovom, ali i svim drugim palim borcima Republike Srpske kliknite OVDJE!

Pale borce Republike Srpske ne smijemo zaboraviti! Ukoliko imate nešto lijepo da napišete o ovom borcu kliknite OVDJE!

Idealno bi bilo ukoliko biste upisali sledeće podatke:
  1. Kojoj je jedinici pripadao: brigada, bataljon, četa
  2. Datum ili godina rođenja
  3. Mjesto rođenja
  4. Datum pogibije
  5. Mjesto pogibije
  6. Opis pogibije
  7. Bračno stanje, ime supruge i imena djece ukoliko je bio oženjen.

Zoran Bogojević - Heto

Zoran Bogojević - Heto je pošao na smjenu na Žuč i na putu su se zastavili da se odmore. Heto je sjeo na livadu i dok je odmarao bio je pogođen iz muslimanskog snajpera. Po mom sjećanju pokojni Heto je poginuo prije 8. juna 1992. godine, u vrijeme dok je kompletna Žuč bila pod našom kontrolom.

Kada su sa Žuči otišli vojnici JNA, krizni štab Vogošće je organizovao redovne smjene na tom brdu. Prva redovna smjena je na Žuči otišla 15. maja '92 godine. U toj smjeni su bili isključivo dobrovoljci u kojima sam bi i ja. Nakon toga su na Žuč redovno odlazile smjene i nisu bile više na dobrovoljnoj bazi već po izboru i naređenju komandi.

Moja smjena, to jest prva smjena na Žuči je bila smjenjena 22. maja, mislim da je bio petak. Od tada se smjena na Žuči vršila petkom. Sledeća, to jest treća smjena je bila 29. maja do 5. juna i mislim da je u toj smjeni bio i Heto.

Nakon te smjene, poslednja smjena koja je izašla na Žuč je bila 5. juna '92. Muslimanski napad na Žuć je izveden 8. juna '92. godine, i tom prilikom smo izgubili veliki dio teritorije na Žuči. Palo je sve od Živkovića kuća i one strane prema Kobiljoj Glavi i Humu pa do kote 850, što znači da Heto nije mogao poginuti 2. jula na putu između Orlića i kote 850, jer je Orlić bio pod muslimanskom kontrolom. Siguran sam da je to bilo prije 8. juna ali nisam siguran da li je poginuo 29. maja ili 5. juna '92. godine, što takođe ne mora biti 100% tačno.

Zoranovi roditelji su umrli od tuge za njim, i oni su jedini koji bi mogli sa sigurnošću da nam potvrde datum pogibije, kada već nemamo dokumentaciju o poginulim u Vogošći!

Pogibija Zorana Bogojevića - Hete

Zoran ( Nenad ) Bogojević 1962 - 1992Ja sam svoje podatke o poginulim borcima upisivao u ratni dnevnik na dan pogibije nekog borca ili eventualno u naredna 2-3 dana, tako da je nemoguće da je Heto poginuo početkom juna. Uz to da dodam, da je Heto poginuo na Golom brdu od snajpera dok je čistio pušku, a snajper je dejstvovao iz velike daljine.

Tu priču sam čuo upravo tog dana kad je i poginuo 2. jula 92. Zapamtio sam to veoma dobro, jer je Heto bio poznat u Vogošći kao veliki navijač Zvezde. Pričalo se da je 91. godine u Vinkovcima, po povratku sa utakmice, u sukobu sa navijačima Dinama iz Zagreba izvukao deblji kraj. Nakon opšte tuče u vozu, prošao je sa veoma teškim povredama.

U Međuvremenu sam u Spomen sobi u Sokocu provjerio i tamo takođe piše da je Zoran Bogojević poginuo 2.7.1992. godine. Prema tome, ovaj podatak je zvaničan jer dolazi iz dva potpuno različita izvora.

Zoran (Nenad) Bogojević

Zoranovi roditelji su se posle Dejtona doselili u Rogaticu, ali samo par godina kasnije su preminuli. Najprije je umro Nenad, a posle toga i njegova gospođa. Ne sjećam se više njenog imena, mada smo stanovali u istoj zgradi. Mogu samo da kažem da je to bila jedna divna i poštena porodica, neka im je laka crna zemlja. Uvijek ću se sjećati tih ljudi sa dubokim poštovanjem.