fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-ZORAN_BOROVINA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

zoran_borovina- 103327 - 17.04.2019 : Vlado Vidanovski Kitchener - best (0)

Goran Borovina


Sjećam se ovih događaja kao da je juče bilo. Imao sam tada dvanaest godina. Išao sam u tada Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" skupa sa bratićem pokojnog Zorana Borovine, Goranom. Išli smo u sedmi i osmi razred.
zoran_borovina- 102904 - 04.12.2018 : Marko Trebinje - best (1)

Slika Zorana Borovine


Poštovani, da li igdje ima slika Zorana Borovine? Ako ima da li možete objaviti? Ja je tražim izvjesno vrijeme, ali je ne mogu naći. Ako je nema na internetu ogromna bi šteta bila da se lik tog junaka zaboravi!
zoran_borovina- 94619 - 22.12.2015 : Kole Osijek - best (2)

Naredba pukovnika Zorana Borovine


Ovih dana se navršilo 23 godine od pogibije pukovnika Zorana Borovine. O kakvom čovjeku je riječ mogu reći u nekoliko riječi. Naime, prije početka akcije oslobađanja Otesa, pukovnik je postrojio Osječki bataljon i upitao, da li je nekoga strah i da li se neko ne osjeća sposobnim za učešće u akciji oslobađanja.

Poslije kraćeg razgovora sa vojnicima, rekao je da se ko slučajno ko ne igra da ubije zarobljenika ili da ga muči i tuče, jer ako to on vidi ili čuje lično će da ga ubije.

Nažalost Borovina nije dočekao kraj akcije. Poginuo je u proboju sa svojim vojnicima. Ogroman broj vojnika je bio ubjeđen da se nije desilo da komadant pogine, oslobođena teritorija bi bila mnogo veća.
zoran_borovina- 91435 - 17.10.2014 : Dejan Motika Novi Sad - best (10)

Sjećanje na djetinjstvo i Zorana Borovinu


Kao klinac, živeći u ratnoj Vogošći, sa 7-8 godina slusšo sam priče o junaku koji je poginuo od bombe, koji je opjevan pjesmom, te slušao tu pjesmu po čitav dan.

I zadnjih par godina, vječnost posle tog vremena, daleko od Vogošće, noću kada legnem da spavam pokušavao sam da se sjetim imena junaka, pjesme, mjesta pogibije koja me proganja još iz djetinjstva... Sjećao sam se samo priče o komandantu koji je poginuo spasivši svoje vojnike, i jedne melodije, ali ne i riječi te pjesme koja govori o njemu.

Tako je bilo sve do danas, kada sam konačno pronašao ime tog junaka, pjesmu, sjećanje na heroja!

Sve mi se vratilo, iako sam bio samo klinac, svega sam se u trenutku sjetio, i gotovo da sam pjesmu, sada već dvadesetak godina posle zadnjeg slušanja, odjednom znao napamet. Šamo što mi nisu suze na oči krenule...

I tek sam posle ovoga saznaja shvatio da se prva ulica do ulice u kojoj žive moji roditelji, u sada već spskoj Vlasenici, zove upravo "Ulica Zorana Borovine". Eh, koliko sam samo puta prošao kroz tu ulicu i ne znajući čije ime ponosno nosi.

Vječna slava junaku Zoranu Borovini, velikom braniocu Sarajeva!
zoran_borovina- 89659 - 10.04.2014 : Zoka Hadzici - best (0)

Zorana Borovine nema u Virtualnom groblju!


Željko,

Ne znam da li si primjetio ali našeg junaka Zorana Borovine nema u spisku poginulih boraca u virtuelnom groblju. Predložio bih da napravimo neki fond i pokušamo da napravimo dostojan spomenik jer to ovaj čovjek zaslužuje. Ako budemo čekali na Đokića i onakve djeca nam neće znati ništa.

zoran_borovina- 89629 - 08.04.2014 : Jelica Marjanovic Australia - best (0)

Ko je autor pjesme?


Dali neko zna ko je napisao ovu pjesmu o Zoranu?

Hvala
zoran_borovina- 81915 - 26.01.2013 : Bobo Sarajevo - best (2)

Зоран Боровина


Чуо сам о Зорану Боровини када сам имао 13 година. Ни дан данас нисам заборавио причу о њему. Сви су се поносили њим. Морај је пао кад је погинуо. Причали су да би се, да је он осато живи, спојили Добриња и Илиџа. Свима је било тешко када је погинуо. Прича о њему стигла је и до Барање, тадашње Републике Српске Крајине.
zoran_borovina- 80025 - 29.11.2012 : Ljilja Romanija - best (1)

Zoran Borovina


Zoran Borovina je moj rođeni ujak, brat moje mame. Hvala vam što ga se sjećate i spominjete. Dana 04. 12. se navršava 20 godina od njegove smrti. Ako želite, možete da me kontaktirate na email.
zoran_borovina- 79891 - 24.11.2012 : Rade Plakalovic Bregenz - best (0)

Zoran Borovina


Uskoro će biti 20 godina otkako je Zoran Borovina izgubio život braneći svoj narod. Ja ga nikada ne mogu zaboraviti. Često gledam njegove slike iz Akademije i sećam se kada je kod nas dolazio u uniformi. Već onda mi je nekako ličio na heroja. Danas sam ponosan što mogu da i drugima pričam o Zoranu i da kažem mojoj deci da mi je on bio rođak.

Rade,
da li bi mogao da pošalješ neku od Zoranovih slika pa da je objavim na ovoj stranici. Moj email je slavicnetŽhotmail.com.
zoran_borovina- 47703 - 27.10.2011 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Pjesma o Zoranu Borovini


Ovu pjesmu posvećujem srpskim brаniocimа Srpske Ilidže i legendаrnom komаndаntu Zorаnu Borovini koji je sа hiljаdаmа srpskih sinovа stаo nа brаnik Otаdžbine i ostаo dа je vječno čuvа.


Jutro hlаdno, zemljа zаleđenа
po drveću čаk ni pticа nemа
decembаrsko jutro osvаnulo
bijelim ruhom sve je obаvilo

Otes mjesto tаmа zаgrlilа
i zаjedno sа nаseljem snivа
u dаljini pucnji odjekuju
remeteći jutаrnju tišinu

Zorа ćuti k'o dа nešto skrivа
niko ne znа štа će dа se zbivа
pаšće dаnаs nа stotine glаvа
biće hrаne zа crnog gаvrаnа

Srpske čete čekаju nаredbu
pа dа složno krenu u pobjedu
dа pregаze islаmsku аždаju
što nаm prljа zemlju prаvoslаvnu

Iz komаnde stiglа je nаredbа
Otes mjesto zаuzeti trebа
poletješe srpski sokolići
kа poljаni gdje će borbа biti

Kаd dušmаni Srbe ugledаše
iz rovovа vаtru otvoriše
sve u nаdi dа će Srbi stаti
i dа će ih tаko zаdržаti

Put Otesа iz prаvcа Doglodа
bitku poče nаjboljа brigаdа
borbu vode Specijаlne čete
nа dušmаnа k'o tigrovi lete

Od Osijekа, selа u rаvnici
nаpаdаju sа voćnjаkа Četnici
dobrovoljci, junаk do junаkа
jedinicа hrаbrijeh momаkа

Sа desne strаne od Ilidže grаdа
nаpreduje Srpskа Gаrdа mlаdа
i sа njimа Ilidžаnski borci
svi heroji i probrаni momci

Nа stotine pаdаju grаnаtа
kаo dа je prolom iz oblаkа
turski porаz nаsluti se tаdа
bježe Turci put Teherаnа

Od tenkovа zemljа se potresа
jurišаju u prаvcu Otesа
kаd ih vidiš srce ti zаdrhti
dok svirаju simfoniju smrti

Džаbа silnа turskа pojаčnjа
što dolаzi od prаvcа Teherаnа
hrаbru vojsku neće zаustаviti
jer pobjedа morа srpskа biti

Već dvа dаnа boj se ljuto vodi
i tаdа se nesrećа dogodi
poginu nаm Zorаn Borovinа
u proboju dušmаnskih linijа

Od trenutkа kаdа Zokа poginu
još se jаče u krenu u dubinu
još silnije Srbi nаvаliše
i pobjedu čаsnu izboriše

Po Otesu stotine leševа
turskа silа sаd je u jаdimа
dа po grаdu nigdje nikog nemа
Teherаn se nа predаju spremа
zoran_borovina- 24029 - 10.03.2010 : Dragisa Hrkalovic Bijeljina Republika Srpska - best (1)

O legendi rata, Zoranu Borovini


Neću mnogo pisati o pukovniku Zoranu Borovini, jer je svaka riječ mala naspram onoga što je on učinio. Ja sam inače iz Sarajeva tačnije iz naselja Bojnik. Mnoga djeca iz okoline Sarajeva danas ne bi bila živa da nije bilo takvog heroja kao što je bio Zoran Borovina, legendarni komadant Ilidžanske brigade. Hvala mu za sve ono što je učinio i vječna mu slava!
zoran_borovina- 21445 - 21.04.2009 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

Pjesma o Zoranu Borovini


zoran_borovina- 21269 - 04.04.2009 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

Ljubiša Kalas - Zorane, Zorane


zoran_borovina- 18010 - 07.06.2008 : Dragisa Borovina Vlasenica - best (0)

Zoran Borovina


Pukovnik Zoran Borovina je rođen 14. 02. 1952. godine u selu Malo Polje, opština Han Pijesak. Osnovnu skolu i gimnaziju je završio u Han Pijesku, a Vojnu akademiju na Banjici kod Beograda, izuzev četvrte godine koju je pohađao u Sarajevu. Pogino na Otesu 04. 12. 1992. godine.

Podatke je dao njegov brat Dragiša Borovina.
zoran_borovina- 11729 - 26.02.2007 : Sarajlija Zapadna Evropa - best (0)

Zoran Borovina


Pozdrav svima!

Kako se ne bih sjećao Zorana Borovine! U ratu su manje-više skoro svi koji su imali bilo koji čin gledali da sklone dupe u hladovinu. Pukovnik Borovina je bio nešto sasvim drugo. Dok njega nisam upoznao mislio sam da takvi oficiri i ne postoje.

Došao je na Ilidžu par dana pred početak akcije na "Otes". Prvo je otišao da zatvori opštinu i još neke "civilne" ustanove, i istjera sve kancelarijske guzonje da bi ih natjerao da obuku uniforme i uzmu puške u ruke.

Nije tu bilo iznimke ni za koga! To je isto uradio i u komandi Brigade i ostalim bataljonima gdje je sve komandire i komandante izveo na prvu liniju fronta.

Sjećam se kako smo se uoči same akcije smijali i uživali gledajući "guzonje", navikle da preko motorola jurišaju i izdaju naređenja o napadu, sada znoje sa strahom u očima.

Do nas je stigla priča da je lično Ratko Mladić poslao Zorana Borovinu da organizuje oslobađanje Otesa. Isto tako smo čuli da mu je Zoran jedan od najdražih komandanata.

Napad na Otes je krenuo u zoru 1. 12. 1992. godine, ako se ja dobro sjećam. Napad je vršen iz tri pravca, a na najtežem pravcu na čelu vojske je bio lično pukovnik Borovina. Ostavljao je utisak hrabrog i čestitog čovjeka. Bio je prilično šutljiv, sa konstantnim blagim osmjehom na licu...

Četvrti dan akcije, već ulazeći u noć, kada su borbe počele da jenjavaju, poveo je sa sobom nekoliko dobrovoljaca, inače svi su bili moji poznanici, da izvrše diverzantski upad iza neprijateljskih položaja. Kretali su se "tranšejima" sa pukovnikom Borovinom na čelu. U jednom trenutku je pala bomba direktno u tranšej, baš pred njihove noge. Svi su se bacili nazad na zemlju. Svi, osim Zorana Borovine. On je pokušao da digne bombu i izbaci je iz tranšeja. Bomba mu je eksplodirala u ruci prilikom pokušaja da je baci nazad.

Pukovnik Borovina je donešen u bolnicu " Žica " gdje su ga proglasili mrtvim. Baš je i pokojni Role bio tamo na dužnosti.

Otes je te noći ustvari i pao. Ta bomba je ustvari i bačena u trenutku muslimanskog povlačenja. Ipak, mi to tada nismo znali. Nakon Zoranove pogibje moral vojske je totalno pao i zamalo da se odustalo od nastavka akcije. Međutim, sutradan smo zatekli prazan Otes. Ostatkom Otesa smo prošetali, malte ne, bez ispaljenog metka.

Pukovnik Borovina je imao u planu da se nakon oslobađanja Otesa automatski produži akcija sve do Stupske petlje. Međutim, sa njegovom pogibijom naši "slavni" komandiri, opštinari itd, su se odmah vratili na svoje stare pozicije. Htjeli su da nastave juriš preko motorola na njima dobro poznat način. Naravno, nastavka akcije nije bilo ništa.

Mada su ga opštinari kasnije okivali u zvijezde, vjerujte mi da je mnogima od njih svanulo kad je Zoran poginuo. Bili su se dobro "uzentali" za svoje guzice.

Pukovnik Borovina je bio klasični primjer komandanta junaka!

Ali kao sto ti rece za Rusku poslovicu:

"Domovina te neće zaboraviti, već te se ne sjeća"

Borovina Zorane, neka ti je vječna slava!
zoran_borovina- 11718 - 25.02.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Zoran Borovina


Da li neko nešto zna o Zoranu Borovini. Ja ga lično nisam poznavao, ali sam čuo da je porijeklom sa Han Pijeska. Bio je pukovnik, mislim da je neko vrijeme komandovao Ilidžanskom brigadom. Sjećam se da je poginuo prilikom oslobađanja Otesa, od bombe koju nije uspio da vrati na muslimansku stranu.

U toku mojih čestih posjeta Ilidži saznao sam da su nakon njegove smrti, Otes su prozvali Zoranovo. O njemu su spjevane i mnoge pjesme. Ipak, danas čak ni na internetu o njemu ne možeš ništa da pronađeš.

Idi na stranu - |1|2|