fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-ZDRAVLJE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

zdravlje- 103273 - 17.03.2019 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

Da li ste za kafu od žira?


Stari narodi su hrast zvali hljebno drvo jer su od žira pravili hljeb, pa čak pekli i kolače. Latinski način potiče od Kelta, a u prevodu znači "božije drvo" jer je bio veoma važan za ljudsku ishranu.

Pavle Šojić sa Kosmaja već mnogo godina sakuplja i otkupljuje žir, i od njega pravi kafu, koju možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane pod nazivom "Škap kafa" po cijeni od 330 dinara za 200 grama.

Pavle je svoj izum patentirao 2005. godine.


Kafa od žira i nije prava kafa, jer u njoj nema kofeina. Međutim, za razliku od kafe, ona je jako korisna jer poboljšava opšte stanje organizma. Koristi se za:


 • poboljšanje krvne slike i smanjenje anemičnosti
 • smanjenje kostobolje i bolova u zglobovima
 • regulaciju rada štitne žlijezde
 • smanjenje menstrualnih tegoba
 • smanjenje problema u probavnom sistemu
 • smanjenje hemoroida
 • regulaciju krvnog pritiska
 • smanjenje holesterola i triglicerida u krvi
 • poboljšavanje opšteg stanja trudnica i dojilja

  Proizvođača možete kontaktirati i direktno na sledeće brojeve telefona: 011-8255-692 i 063-80-87-608.


 • zdravlje- 102169 - 08.04.2018 : Sojka Jagodic Sarajevo - best (0)

  Lijek za upala živca vilice


  Poštovani, imate li lijek za neuralgiju trigeminusa, upala živca vilice, smirenje i nesanicu i za želudac gastritis? Lijep pozdrav!
  zdravlje- 97343 - 15.10.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Lista hrane koju ne bi trebalo da čuvate u frižideru


  Vjerovatno ćete se i vi iznenaditi, ali dosta je hrane koju ne biste smjeli da držite u frižideru.

 • Banane bolje čuvaju hranjive materije na sobnoj temperaturi. U isto vrijeme, truljenje banana je sporije ukoliko se nalaze izvan vašeg hladnjaka.

 • Krompir - svi mi koji smo rođeni na Romaniji, dobro znamo da se krompir čuva na hladnom, suvom i tamnom mjestu. Zbog toga su naši stari i izmislili trapove, kojih mi više nemamo. Hladna temperatura frižidera pretvara skrob u šećer mnogo brže nego kada je on smješten u gore opisanim uslovima. Krompir ne smije da se čuva u plastičnim kesama, već u kartonskim kutijama sa puno otvora. Ne smije ni da se pere.

 • Crveni Luk u frižideru postaje buđav i mekan. Isto kao i krompir, zahtjeva dosta vazduha, sem ako je oguljen kada se čuva u plastičnim kontejnerima. Glavicu crvenog luka, koja je prerezana nožem treba odmah potrošiti.

 • Avokado koji ste kupili obično treba ostaviti da malo omekša. Međutim, frižider usporava ovaj proces. Zbog toga avokado treba čuvati u frižideru samo ako je sazreo.

 • Bijeli luk će, vjerovali ili ne, mnogo brže da isklija u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Bijeli luk će u frižideru da se ubuđa i postane gumenast. U isto vrijeme, izgled bijelog luka u frižideru će rijetko da se promjeni, pa ne možete znati da li je dobar dok ga ne otvorite.

 • Hljeb se najbrže osuši u frižideru. On postane tvrd i težak za žvakanje.

 • Kafa zahtjeva hladno, suvo i mračno mjesto da sačuva svoj ukus i svježinu, pa frižider nije pravo mjesto za njih. Kafa se čuva u kutijama koje su hermetički zatvorene. Ako imate jako mnogo kafe koju nećete koristiti dugo vremena, onda možete da je stavite u zamrzivač. Kafu stavljenu u kesu u koju ne može da ulazi vazduh možete čuvati mjesec dana u zamrzivaču.

 • Paradajiz izgubi svoj ukus u frižideru. U isto vrijeme, hladan vazduh usporava sazrijevanje paradajiza, što je potrebno da bi se poboljšao njegov ukus. Paradajiz treba držati na sobnoj temperaturi, u pletenoj korpi ili staklenoj zdjeli.
 • zdravlje- 96511 - 27.07.2016 : Delija Trebevic - best (0)

  Hepatitis C


  Meni je prije par godina ustanovljen hepatitis C, zbog prekomjerne upotrebe lijekova u kratkom vremenskom periodu. Uzimao sam četiri vrste tableta. Ne znam o kome se hepatitisu radilo i da li ih ima više vrsta, pošto nisam studirao medicinu ali znam da sam posle mjesec dana od kada sam počeo piti koziju surutku bio na vađenju krvi i da je jetra ponovo bila u normali. U međuvremenu sam bio prestao uzimati dvije od četiri vrste tableta. O svojstima surutke i kako se uzima informacije se mogu naći na netu.

  Sa poštovanjem!
  zdravlje- 96497 - 24.07.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

  Borba protiv insekata korišćenjem mnoćnih mirisa prirode


  Od komarace se više ne može živjeti. Vlaga i visoke temperature pogoduju njihovom razmnožavanju, pa je potreba za zaštitnim sredstvima neminovna. Kreme, sprejevi, električni uređaji sa tabletama i tečnišću suj nam već odavno dobro poznati u procesu odbrane od ovih krvopija, ali uvijek postoje i alternativna rješenja u prirodi. U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posaditi biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv ovih, ali i drugih insekata.

  Matičnjak je prava legenda među biiljkama koje tjeraju muve. Eterično ulje koje sadrži ova biljka širi osvježavajući miris, a odlično se pokazao i u borbi protiv nepoželjnih insekata. Osim toga, matičnjak može da vam pomogne i kada već osjetite svrab od uboda komaraca ili vam se na koži pojavi otok ili crvenilo. Uberite svjež listić i prstima iscedite sok na bolno mjesto, pa ostavite da se osuši. Svrab še nestati za nekoliko sekundi.

  Tamljanika takođe može biti dobar izbor u borbi protiv insekata, pogotovu ako volite egzotične biljke, a ujedno ste i ljubitelj modernih visećih korpi. Njena eterična ulja će se pobrinuti da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.

  Lavanda ne samo da daje mediteranski šarm vašem balkonu, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca. Upravo zbog ovoga, ovu biljku sitnih, ljubičastih cvjetova obavezno morate imati usvom okruženju. Eterično ulje lavande je jedino ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku. Intenzivna aroma koju lavanda širi nikako ne prija insektima.

  Ruzmarin svojim mirisom takođe može da bude odlična rampa za komarce, a miris je naročito djelotvoran dok polako sagorjeva. ovaj trik koristite ako pripremate roštilj: na žar bacite nekoliko grančica svježeg ruzmarina i komarci vam više neće dosađivati.

  Evo još nekoliko savjeta:

 • Pomješajte ulje matičnjaka i lavande sa mlijekom za tijelo u odnosu jedan prema četiri i ovom smjesom namažite kožu. Preporučuje se da njome zaštitite ruke i noge, pa čak i lice, ali izbjegavajte predio oko očiju.

 • Kao stoni aksesoar postavite limun presječen na pola, pa u njega pobodite grančicu karanfilića. Osvježavajući miris koji se širi odbija insekte.
 • zdravlje- 96493 - 23.07.2016 : Stari - best (0)

  RE: Hepatitis B


  Pokušao sam da u nekim stručnim časopisima nađem odgovor u vezi hroničnog oboljenja jetre, ali nisam nigdje našao da piše "hronično". Uglavnjom kažu da to ne može biti hronično oboljenje. Nemojte mi vjerovati ovo, ali sigurno znam za jedan prirodni lijek koji će pomoći ako ne ozdravljenju, onda bar ublaženju bolova jetre.

  Svjedoci smo priča da je žuti cvijet, koji niče gotovo na svakom mogućem mjestu, za koga mi većinom kažemo, da je dosadni korov na travnatim površinama. To je predobri maslačak. U narodu se maslačak zove još: vjetrokaz, žućanica, milosavka, mlečac, popino guvno i talijanska salata. Ja ne znam da li se ima kupiti u vašim mjestima, u biljnim apotekama suvi izmrvljeni korjen maslačka, ali ukoliko ga ima, kupite ga i nećete se pokajati. Ako ga nema, onda uzmite krampicu u ruke i kopajte korjren iz njegovog ležišta. Pazite, on ide desetak i više CM dubboko u zemlju. Kad ga izvadite operite i usitnite ga kao zrno kukuruza i stavite da se suši prirodnim putem.

  Ovo vam predočavam, jer sam se lično uvjerio u njegovu sposobnost. Ako meni ne vjerujete, evo vam Knjiga: Maria Treben, pa nađite lijek pod: Oboljenje jetre. I na kraju ću vam dati i sajt od knjige u kojoj možete naći sve što vam treba, a za prvu ruku evo recepta:

  Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika korena stavi se u četvrt litre hladne vode, a sledećeg dana se greje do ključanja, i procedi. Ovu količinu čaja treba piti pola sata pre i pola sata posle doručka, gutljaj po gutljaj.

  Salata: priprema se od svežih listova i svežih korenova. Na internetu pronađi upustvo za spravljanje salate.

  Stabljike: dobro sažvakati i pojesti 5 do 10 sirovih stabljika dnevno. Spravljanje sirupa. Na internetu pronađi upustvo za spravljanje sirupa.

  Želim da ozdravite brzo.
  zdravlje- 93737 - 28.09.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sasvim prirodno: Čiča Pero sa Bobije


  zdravlje- 92771 - 13.04.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Čaga, lekovita gljiva sa breze


  Čaga je moćno sredstvo protiv stresa kao uzročnika gotovo 90% svih bolesti. Čaga (lat. Inonotus oblikuus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgoreloj izbrazdanoj kori. Raste u šumama breze širom Severne i Istočne Evrope, Rusije i Koreje.

  Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Hiljadama godinama čaga se koristi širom Evroazije, gde je zbog svoje lekovitosti bila poznata i pod nazivima "dar od Boga" i "kraljica bilja".

  Stari Azijci su je primenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), verujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet. Njena lekovitost dokumentovana je u najstarijem službenom popisu lekovitih materija, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Đing, staroj 2300 godina. U tom je delu zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim lekovitim svojstvima prozvana "nadmoćnom biljkom".

  Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi "Odeljenje za rak" nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama. Danas se na čagi sprovode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu isceliteljsku moć.

  Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocenih bioloških aktivnih materija, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se fenolni spojevi, melanin, triterpenoidi i mali procenat betulinske kiseline.

  Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se Čagin kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

  Čaga je najjači poznati antioksidant. Biljke poput aronije i goji bobica nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrednostima. Ona zauzima prvo mesto na lestvici ORAC, koja meri nivo antioksidansa u namirnicama.

  Ruski naučnici uspeli su napraviti kreme od čage za zglobove i vene. Razvili su sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i deluju neposredno u zglobu, u žarištu obolenja.
  Taj lek ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, podstiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičavog tkiva.

  Izveštaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlečenje od psorijaze, što se jako retko postiže kod te bolesti.

  Aktivne komponente u čagi deluju.. .

 • antioksidativno
 • antikancerogeno
 • antitumorski
 • antivirusno
 • imunostimulativno
 • analgetski
 • antiupalno

  (Tanjug).
 • zdravlje- 92755 - 09.04.2015 : Pero Civsa Sokolac - best (0)

  Kozje mlijeko


  Iako kozje mlijeko ima karakterističan miris i okus, redovno pijenje tog mlijeka donosi niz povoljnih učinaka za organizam. Koza je rijetka životinja koja skoro uopšte ne obolijeva, pa i to može biti razlog više da se pije.

  Kada su u pitanju mliječni proizvodi, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Kozje mlijeko je odličan saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari. Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 odsto više. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi.

  U njegovim mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

  S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju crijeva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.

  Dovoljna jedna čaša

  Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara. Ta jedna šolja obezbjeđuje mališanima čak 18 odsto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.

  Prirodni sedativ

  Surutka, kozji sir i jogurt takođe predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Smanjuje apetit, snižava holesterol, čisti zubne naslage, sprečavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.
  zdravlje- 91848 - 17.12.2014 : Pero Ćivša Sokolac - best (0)

  Kombinacija meda i cimeta liječi 100 bolesti


  Kombinacija ove dvije prirodne namirnice je toliko ljekovita da bi svako morao da ih konzumira.

  Činjenice o medu i cimetu govore da je pronađeno da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti.

  Med se proizvodi u većini zemalja širom svijeta, Ajurvedička kao i Junani medicina su koristile med kao glavni lijek vijeka. Naučnici danas također prihvataju med kao vrlo efikasan lijek za sve vrste bolesti, on može biti korišten bez sporednih efekata za sve vrste bolesti. Današnja nauka kaže da med iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima.

  Lista bolesti, i načini konzumacije ove mješavine:

  Artritis (upala zglobova)

  Uzeti jedan dio meda na dva dijela mlake vode, te dodati malu čajnu kašiku cimetovog praha, napraviti masu i polako masirati na bolne dijelove tijela. Primijećeno je da se bol smanjuje u roku od jedne do dvije minute.

  Osobe koje boluju od artiritisa mogu ujutro i naveče uzeti jednu šolju vruće vode sa dvije kašike meda i jednom malom čajnom kašikom cimetovog praha. Ako se pije redovno, čak i hronični artritis može biti izliječen, piše Narodni lijek.

  U nedavnom istraživanju urađenom na Univerzitetu u Kopenhagenu, pronađeno je da su doktori tretirali svoje pacijente sa mješavinom jedne supene kašike meda i pola čajne kašike cimetovog praha prije doručka. Rezultat je bio da je u roku od jedne sedmice od 200 ljudi koji su tretirani, njih 73 bilo totalno oslobođeno bola, a u roku od jednog mjeseca skoro svi pacijenti koji nisu mogli da hodaju ili se kreću zbog artritisa su počeli da hodaju bez bola.

  Gubitak kose

  Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne supene kašike meda i jedne čajne kašike cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta, a nakon toga oprati kosu. Vrlo je efektivno ako se drži čak i 5 minuta.

  Infekcije mokraćnog mjehura

  Popiti dvije supene kašike cimetovog praha i jednu čajnu kašiku meda u čaši mlake vode. To uništava klice u mokraćnom mjehuru.

  Zubobolja

  Napraviti masu od jedne čajne kašike cimetovog praha i pet čajnih kašika meda te staviti na bolni zub. Ovo može biti učinjeno 3 puta dnevno onoliko dugo dok zub ne prestane da boli.

  Holesterol

  Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije supene kašine meda i tri čajne kašike cimetovog praha pomiješane sa 4, 5 dec čaja, to će smanjiti nivo holesterola u krvi za 10 odsto u roku 2 sata.
  Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima 3 puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje holesterola.

  Uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje žalbe u vezi holesterola

  Prehlade

  Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu supenu kašiku mlakog meda sa 1/4 čajne kašike cimetovog praha dnevno. Ovaj proces će izliječiti većinu hroničnih kašljeva, prehlada, te isčistiti sinuse.

  Nervoza i bolovi u stomaku

  Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u stomaku, te otklanja stomačne čireve u korijenu.

  Gasovi

  U skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, stomak oslobađa gasova.
  Bolesti srca

  Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na hljeb umjesto želea ili džema i jesti redovno za doručak. To smanjuje holesterol u arterijama i spašava pacijenta od srćanog udara.

  Takođe, oni koji su već preživjeli srčani udar daleko su od slijedećeg udara, ako primijene ovaj proces dnevno. Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca.

  U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene stranjem bile revitalizirane.

  Imunološki sistem

  Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i napada virusa.

  Naučnici su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama.

  Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima

  Probava
  Kada se cimetov prah posut u dvije supene kašike meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i vari čak i "najteža" jela.

  Dugovječnost

  Kada se redovno uzima čaj napravljen sa medom i cimetovim prahom to produžava dugovječnost.
  Uzeti 4 kašike meda, 1 kašiku cimetovog praha i 3 šolje vode te prokuhati i napraviti u obliku čaja
  Popiti 1/4 šolje, 3 do 4 puta dnevno. To održava kožu svježom i nježnom, te sprječava starenje.
  Životni vijek se također povećava tako da čak i osoba stara 100 godinu počne obavljati rutinske poslove nekoga mlađeg 20 godina.

  Bubuljice

  Od tri supene kašike meda i jedne čajne kašike cimetovog praha napravi se masa. Primijeniti ovu masu na bubuljice prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom. Ako se to radi svaki dan, u roku dvije sedmice bubuljice će nestati iz korijena.

  Infekcije kože

  Ekcemi, lišajevi, te sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta.

  Mršavljenje

  Svako jutro, pola sata prije doručka, na gladan stomak i naveče prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj šolji vode. Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe.
  Takođe, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

  Rak

  Nedavno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se uspješno liječi uznapredovani rak stomaka i kostiju. Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu supenu kašiku meda sa jednom čajnom kašikom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca.

  Umor

  Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela. Ljudi srednje dobi koji uzimaju med i cimetov prah u jednakim dijelovima su pokretljviji i fleksibilniji.
  Dr. Milton koji je radio istraživanje kaže da uzimanje pola supene kašike meda u jednog čaši vode sa posutim cimetovim prahom, nakon jutarnje toalete, te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje da opada, povećava vitalnost tijela u roku jedne sedmice.

  Loš zadah

  Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) jednu čajnu kašiku meda i cimetovog praha pomiješane u toploj vodi. Tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana.

  Gubitak sluha

  Svakog jutra i večeri uzimanje jednakih dijelova meda i cimeta vraća sluh.
  zdravlje- 91209 - 24.09.2014 : Nikolaj UK - best (0)

  Lek protiv kamena u bubregu


  Vidim da "Stari Blizo" daje recepte, pa sam želeo da i ja dodam svoj lek za razbijanje koje sam lično koristio.

  Uzeti pola kilograma korena rena, oprati, oguliti i izrendati. Ja bi vam preporučio da nosite rukavice i masku pošto grize oči.

  U posudu staviti izrendani ren i litru belog vina. Staviti u frižider da prenoći.

  Sledećeg jutra iscediti u drugu posudu kroz gazu i ispresovati ostatak rena da ostane čist sok i staviti u flašu.

  Svakog jutra pre doručka popiti čašicu (od rakije) ovog odvartnog sokića dok ne završite celu flašu koja traje odprilike 30-35 dana. Peti dan mi je već bilo muka od nje...

  Posle ovog tretmana kad odete na snimanje bubrega, reći će vam da nikada niste imali kamnje uopšte. Meni je pomoglo, ako nekom ne daj bože zatreba bolje ovo probati nego se patiti i ići na razbijanje kamena.
  zdravlje- 90887 - 19.07.2014 : Nije_Bitno USA - best (0)

  Život i stil


  Pozdrav,
  G. Tomic zamolio bi vas da objavite ovaj isjecak za posjetioce ovog super sajta.

  Otiđite na stranicu "Nezavisne novine" i potražite naslov "Život i stil" a onda kliknite na podnaslov "Zdravlje" i potražite za tri začina koja su dobri za rak. Pročitajte i onda je na vama da odlučite.

  Srdačan pozdrav za sve.
  zdravlje- 90629 - 02.07.2014 : Stari Blizo - best (0)

  Vrlo poučno: Juče laf, danas gubavac!


  ISPOVIJEST BANJALUČANINA: ZA SVE JE KRIV ALKOHOLIZAM!

  Možda najznačajniji i najsretniji trenutak za Damijana bio je onog dana kada su dermatolozi, nemoćno slijegajući ramenima, digli ruke od dotadašnjih terapija i zatražili specijalističke preglede. Nalazi su ukazivali na akutnu insuficijenciju jetre. Šest godina patnje, trauma, borbe, tridesetak liječnika i medicinskih ustanova.. . I na kraju - spas u Sarajevu kod dr. Trobradović

 • Imao sam sve predispozicije za savršen život; porodični pedigre, novac, mogućnost da putujem, dobar izgled - ništa mi nije nedostajalo. I moji su za mene kovali planove, htjeli su da budem neko i nešto, da nastavim njihovim stopama, a ja ih nisam htio razočarati - govori na početku svoje priče Damijan N. (28) porijeklom iz Banja Luke.

  U Minhenu su mu roditelji darovali ključeve od stana kao poklon za 18. rođendan. Od njega su tražili samo da ih ne razočara i da ne krene stranputicom, te da im jednog dana donese fakultetsku diplomu.

 • Realna činjenica bila je da ja i nisam bio neki student, flaša pića mi je bila milija od knjige. Jednostavno sam više volio lumpovati nego sjediti s knjigom u ruci i učiti. Koristio sam svoje bijesno auto i dobar izgled da se promovišem po njemačkim diskotekama. Mislio sam, svijet mi je na dlanu. Ne može mi niko ništa. Zaista sam živio život punim plućima. Roditelji su me povremeno obilazili, a ja sam rijetko u Bosnu išao; ne pamtim kad sam u rodnom kraju proveo bar dva dana. Tek kad me je natjerala nevolja, u Bosnu se zaklinjem. Tu sam, konačno, našao lijek za svoje tegobe - nastavlja Damijan.

  Kad se gadiš i djevojci

  Sve je počelo prije nepunih šest godina. Nakon jedne žestoke pijanke, Damijan je završio u bolnici na ispumpavanju želuca.

 • Gurali su mi sondu u želudac i ispirali me, jer sam zadobio trovanje alkoholom. A volio sam popiti više nego hljeba se najesti.

  Ta "čašica više" i prvi medicinski tretmani bili su presudni da se počne bistriti u mojoj glavi. Zaista sam bio odlučio da se trznem, okrenem budućnosti, roditeljima. Počeo sam mijenjati dotadašnji način življenja, bolje reći ludovanja, iz korijena. Nažalost, bilo je kasno.

 • Ni u snu nisam mogao pomisliti da mi je stradala jetra; alkohol je počeo nagrizati. Prvi simptomi bili su osip na licu. Sićušne crvene tačkice, slične bubuljicama. Ni najbolji dermatolozi, ni najskuplji losioni i kreme nisu pomagali. One su se širile, svrbile, krvarile.. . Vremenom su se počele spuštati prema vratu. Počele su opadati i dlake sa tijela. Dlanovi su postajali sve crveniji, bubuljice prerasle u prištiće i ubrzano su osvajale svaki dio njegovog tijela.

 • Za momka, koji je sebe smatrao lafom, možete misliti kakav je to bio šok! Imao sam osjećaj da sam gubavac. Ljudi te zagledaju, mnogi su me počeli izbjegavati. Čak je i djevojka Višnja, s kojom sam bio u ozbiljnoj vezi, izbjegavala poljupce. Pravdala se da me ne povrijedi, a duboko u sebi sam znao da joj se gadim. Naravno, zahladili smo odnose.

  Možda najznačajniji i najsretniji trenutak za Damijana bio je onog dana kada su dermatolozi, nemoćno slijegajući ramenima, digli ruke od dotadašnjih terapija i zatražili specijalističke preglede. Nalazi su ukazivali na akutnu insuficijenciju jetre.

 • U tim trenucima već sam bio u ranama; za ljekare možda rješiv slučaj, ali za moju psihu to je bio ogroman teret. Bio sam očajan, plakao kao dijete, proklinjao dan kada sam popio prvu čašicu alkohola, od bijesa i neke muke u tim krizama razmišljao sam o najgorem. Propisani medikamenti su, za njega, nedopoustivo sporo djelovali. Dan mu je bio godina; mjeseci vječnost. Kaže, da su možda zaustavili širenje fleka i njihov svrbež, ali ih nisu iskorijenili.

  Novi šok je doživio kada je saznao da se propisana terapija preventivno preporučuje i koristi protiv edema na mozgu.

 • Kako jetra nije bila u stanju da vrši prečišćavanje kao nekad, otrovne materije su dospijevale do krvotoka, trujući kompletan organizam. Tek tad sam se uhvatio za glavu, plašeći se svakog novog dana, minute... Mogao sam samo jedno jutro da se ne probudim, ili još gore, da se probudim - šlagiran. Ostatak života trebao sam provesti pijući preventivne lijekove, koji mi zapravo nisu pomagali u potpunosti, već su me štitili od infekcija, edema, potpunog otkazivanja jetrene funkcije...

  Usred ljeta - kao nindža

  Skoro šest godina, Damijan je redovno trošio lijekove i odlazio na kontrolne preglede. Promijenio je 30-tak ljekara i isto toliko medicinskih ustanova širom Njemačke, Švicarske, Francuske... Isflekano tijelo i oštećena jetra nisu davali znake smirenja, niti pomaka.

 • Jedino rješenje bila je transplantacija jetre, koja se odgađala zbog mog iznurenog organizma. Imao sam osjećaj da sam otpisan i da je samo pitanje vremena kada ću završiti sa ovozemaljskim životom, te koliko dugo će trajati moj put iz ovog pakla.

  Nije previše bio optimista kada su mu prije nešto više od dva mjeseca preporučili tretmane i terapije sarajevske dr. Trobradović. Na sarajevski aerodrom je sletio zamaskiran kapom i nekom, kao fol, trendovskom maramom oko vrata.

 • Tretmani koji su mi vratili zdravlje, volju, pa ako hoćete i identitet trajali su neka dva mjeseca. Za to vrijeme sam pio čajeve koje mi je pripremala dr. Trobradović i mazao se njenim mineralno-enzimskim kremama. Bilo je tu još nekih, meni nepoznatih alternativnih metoda. I zaista ožiljci su se povukli. Na kontrolnim pregledima u Minhenu ljekari su se iznenadili. Dva puta su ponavljali nalaze, jer je moja jetra bila preporođena; radila je "punim kapacitetom".

 • Ovoj ću ženi do kraja života biti zahvalan, jer mi je vratila identitet i mogućnost da se vratim normalnom životu. Nešto sam i naučio. Zdravlje i sreća su u urednom životu, a ne u alkoholu, lumperajkama, rasipništvu, ljepoti... - kazao nam je na kraju Damijan N.

  Riječ doktorice: Jetrena funkcija oslabila

  Iako sam ja prije svega ljekar zvanične medicine, moram reći da ta medicina nije uvijek poželjna za rješavanje ovako komplikovanih slučajeva. Kod Damijana je jetrena funkcija bila na minimumu rada, i organizam se sam nije mogao braniti ni izboriti sa navalom opasnih i smrtonosnih simptoma. Liječenju je trebalo pristupiti krajnje oprezno i nježno, da se jetra, kao jedan od važnijih, a osjetljivijih organa u ljudskom tijelu ne bi dodatno iritirala. Potpuno biljnim čajevima izvršena je blaga dezinfekcija organizma, čišćenje jetre i detoksikacija krvi. Površinske rane na koži sanirane su specijalnim kremama, a čitavom serijom alternativnih metoda, Damijanovo stanje je potpuno stabilizirano - ukratko pojašnjava doktorica Trobradović.
 • zdravlje- 90321 - 26.05.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Soda liječi rak


  Za žene,

  veliki problem kod žena je intra-vaginalna candida koja je, prema dr. Simoncininu, uzrok raka maternice, cista i ostalih tumorskih oboljenja koje zahvaćaju vaginalni dio kod žena.

  Recept za pravilno iliječenje ove candide i prevevenciju raka ženskih organa je sljedeći:

  Dva mjeseca perite vaginalni dio vodom koja je prokuhana i ohlađena (oko 2 litre vode). U vodu stavite 2 žlicice sode bikarbone. Bez gela za tuširanje i ostalih kemikalija.

  Prema dr. Simoncini, soda bikarbona trebala bi izliječiti sve tumorske probleme ovom terapijim. Isto tako, on tvrdi da soda bikarbona jedina može ubiti ovu gljivu, a samim time i sve oblike raka.
  zdravlje- 90305 - 25.05.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Lijek / melem za psorijazu


  U manastiru Sveti Đorđe, u blizini Pirota, se godinama unazad prave melemi za lečenje psorijaze, opadanja kose, šuljeva i mnogi drugi. Melemi se prave po tradicionalnim receptima koje su ostavile ruske monahinje. Do sada su se pokazali veoma uspešni.

  Za sve informacije se možete obratiti Igumaniji Efrosiniji na manastirski broj 010-371-315 ili kome je bliži Šabac može kontaktirati Božanu Prelić koja uz blagoslov Igumanije takođe radi sa melemima, nju možete dobiti na 064-982-76-89.
  zdravlje- 90161 - 12.05.2014 : Sokolac Sokolac - best (0)

  Celer: Ukusan i lekovit


  Autor: Z. O. Joksović

  Delotvoran u lečenju astme, promuklosti, reume. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanja smetnje kod varenja

  Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mesto, a izuzetna lekovita svojstva ima zahvaljujući bogatstvu različitih korisnih sastojaka. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nabavi tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.

  Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. Sto grama korena sadrži samo 7 kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

  Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrijuma i gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

  Celer sadrži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuju količinu hormona stresa, koji takođe utiče na kontrakciju krvnih sudova. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema.

  Lekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike. Sa listovima ne treba preterivati jer sok postaje gorak. Ovako spremljen napitak odličan je lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno deluje i na regulisanje menstruacije.

  U vidu čaja delotvoran je protiv reume. Čaj se spravlja tako što se u jednom litru vode kuva 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljen dok se ne ohladi, procedi, a onda mlak pije nekoliko puta dnevno, nekoliko nedelja.

  KUMARIN

  Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

  PROTIV POVIŠENOG HOLESTEROLA

  Protiv povišenog holesterola narodni lekari preporučuju napitak spravljen od celera i neprskanog limuna. Za ovaj lek treba spremiti 500 grama svežih listova i stabljika celera, tri limuna i litar vode. Voda se prvo prokuva i ostavi da se ohladi. Limun se dobro opere, iseče na komade sa sve korom. Celer se takođe grubo secka. Onda se zajedno dobro samelju, najbolje u blenderu. Kada se dobije fina kašasta masa, prelije se prokuvanom vodom i dobro izmeša.

  Sud se, zatim, poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutru procedi i sipa u staklenu flašu. Dobijeni napitak pije se ujutru i uveče, po 0,5 decilitra pre jela.

  Napitak nema neželjenih efekata, a pokazalo se da može uspešno da deluje i na snižavanje triglicerida u krvi. Međutim, da bi lečenje bilo uspešno, poželjno je da se za to vreme izbegava slatko. Posle dva do tri meseca terapije, treba proveriti vrednosti holesterola, da bi se sagledala delotvornost leka.
  zdravlje- 90103 - 09.05.2014 : Sokolac Sokolac - best (0)

  Anica Milenković


  Imas na internetu knjigu "Zdravlje iz božije apoteke" od Marije Treben, pa ćeš tu naći koja je trava za koju bolest.
  zdravlje- 90101 - 09.05.2014 : Sokolac Sokolac - best (0)

  Lijek protiv raka


  Čitateljka jednog regionalnog portala, javila se iz BiH u želji da čudotvorni recept koji joj je pomogao u lečenju raka podeli sa što većim brojem ljudi.

  Recept je na bazi đumbira i meda, a njoj je bez bolova, kroz par dana, pomogao da se vrati u život. Žena je imala karcinom endokrinih žlezda, a na aparatima je bila 20-ak dana.

  Uspela je da se izleči bez operacije i hemoterapija pa sada, kako tvrdi, "puca" od zdravlja.

  Za preparat su potrebna dva veća korena đumbira koja se očiste i izribaju na najsitnije uz pomoć električne seckalice. Zatim se tako usitnjen đumbir meša s pola kilograma meda, ali imajte na umu da med mora biti domaći.

  Tako spravljenu smesu sipajte u teglice i konzumirajte po kašiku tri do četiri puta na dan. Važno je koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašiku. Metalna je strogo zabranjena.

  Prve efekte osetićete posle dva do tri dana, a preparat, prema rečima čitateljke, diže iz mrtvih.

  Zatim, probajte Zeolit homozel - dodatak ishrani, imate ga u apotekama, on čisti efikasno organizam od svih otrova, uzimati 3 puta dnevno, 3 mjeseca.
  zdravlje- 89305 - 17.03.2014 : Vojo Šešlija Hag - best (0)

  Kako prepoznati melanomu na koži


  Melanoma je jedan od najčešćih i najopasnijih oblika raka kože. Mnogo je onih koji se doktoru obrate tek kada nastanu neki bolovi, ili ukoliko zbog ogrebotine mladeža dođe do krvarenja. Ipak, melanomu je veoma lako identifikovati, kako po obliku tako i po boji. Osnovne karakteristike melanome, koje je izdvajaju od mladeža i ostalih oboljenja kože su sledeći:

 • Melanoma je obično veća od jednog centimetra u prečniku
 • Mladež melanome je jako taman, mada na njoj obično ima i dijelova koji su drugačije boje, obično crvenkaste
 • Melanoma je glatka i tanka tj. ne javlja se u obliku loptica i izraslina na koži
 • Obod melanome je obično jako nepravilan, nikada okrugao i loptast
 • zdravlje- 87365 - 25.11.2013 : SAVKA LATINOVIĆ BANJA LUKA - best (0)

  Kontakt telefon Gospodina Gavrilovića


  Molim kontakt telefon gospodina Gavrilovića!
  zdravlje- 87269 - 16.11.2013 : Mata Bilic St louis,U.S.A. - best (0)

  Ulcer - Čir


  Bitno da je čir proizvod bakterije helikoptipilory, koja je uzrok čira. Doktor je najvjerovatnije radi bolova, kao preventivnu medicinu dao Nexium koji je novija medicina, I jako efektivna. Prilosek nije bakterijski lijek nego kemijski sastav, svaki bakteriosni sastav u ovoj zemlji je pod strogom kontrolom tako da je to bio - elemenat koji se čuva kao i bojni otrov. Volio bi da gospodin ode na internet i na pretraživaču ukuca "center for control and prevention" - helikopterpyroli and peptic ulcer - ako ne razumije engleski onda neka zamoli svog doktora da on to uradi. Na istoj stranici je napisano da bakerija koja je u krvi, može se pronaći labaratorijskom analizom, a najnoviji metod je izdahom zraka iz vaših usta. Moraćete popiti neku tečnost koju će vam se dati i onda za nekoliko minuta nalaz će pokazati, da li imate ulcer ili nešto drugo. Ja nikada ne bih javno napisao nešto što nije sto posto istina, dobro je da ovaj gospodin hoće da vam pošalje Neksium, a trebaće vam jaka doza a ne to što se može kupiti u američkim apotekama. Ako dobijete Nexium onda nemojte ići dalje, jer vi niste napisali da ste imali krvarenje, kao što sam i ranije rekao molite Boga i on radi na način koji mi zemaljski ljudi ne možemo razumiti. Bože pomozi I hvala ti!
  zdravlje- 87251 - 15.11.2013 : Nije_Bitno USA - best (0)

  RE: ulcer - čir


  Postovanje,

  Ja sam imao ulcer - čir i imao sam gastroskopiju i poslije toga doktor mi je prepisao terapiju od šest mjeseci sa Nexium pilule, a poslije toga je još tri mjeseca. Nakon 9 mjeseci sam prestao sa terapijom. Što se tice ove kronične bolesti ja nisam mogao da jedem niti da vidim voće i povrće, poslije korišćenja terapije sam se preporodio i počeo čak da jedem i crveni luk.

  Ulcer - čir nije prelazna bolest već se dobija izlučivanjem velike količine kiseline koja izjeda želudac i dvanaestopalačno crijevo. Izlučivanje veće količine kiseline stvaraju se veliki bolovi u grudima na koje čovjek pomisli da je ulcer-čir, a u stvari je Gastritis.

  Što se tiče ove bolesti i šta sam sve proživio bilo bii za pisanja toga puno. Svaki dobar lijek koji pomaže ne može da se nađe u slobodnoj prodaji već samo se nabavlja preko recepta (Prilosec je u slobodnoj prodaji i košta možda 7-10 dolara zavisno od miligrama 75-150 mg.) Prilosec nije antibiotic vec je tablet za zgaravice I kiselinu, antibiotic je teško i kod doktora dobiti pošto i on ima u sebi bakteriju i opasan je po život. I prije nego što se dobije recept doctor dobro razmisli da li će da ga prepiše.

  Gospođa što ima problema ako želi da mene kontaktira pošto ja imam visit kod doktora 20 decembra i mogu da dobijem lijek za pomoć od mjesec dana zove se Omeprazole 20 mg. Ako vam bude pomoglo onda mogu da vam šaljem do tri mjeseca, malo me je strah zbog neznanja kako rade pošte kod vas i da li su pošteni. Gospođo ako želite da kontaktirate g. Tomića, on ima moju email adresu i može da vam dadne.
  Srdačan pozdrav !
  zdravlje- 87212 - 13.11.2013 : Mata Bilic St louis U.S.A. - best (1)

  Lijek za bolove u želucu


  Cijenjena gospođo Dronjak,

  Po vašem opisu stanja I problema sa stomakom, vi sa 95% posto tačnosti imate otvoreni ulcer to po našem se zove čir. Danas se to može izliječiti brzo i nikada više nećete imati taj problem. Ulcer je prenosna bolest izazvana, bakterijiom zvana helicoptipiroli I ona ulazi u krvni sisten i tako se čir u stomaku povraća, jednom kada sa prilosec antibotikon to izliječite, ne možete ga ponovo dobiti izuzev ako ponovo unesete tu bakterju preko usta ljubljenjem zaražene osobe jelom iz iste posude iz koje jede nosilac bakterije ili primanjem krvi o zaražene osobe ako krv nije ispitana.

  Lijek je pronašao jedan doktor specijalista slučajno kada je Prilosek u početku korišten kao novi antibotik. On je dao ovaj lijek pacijentu kada je imao upalu vilice, ali lijek je djelovao efikasno na čir on je imao problema da dokaže da je otkrio efikasan lijek za čir i niko mu nije vjerovao a onda je zarazio sebe a onda su mu drugi doktori dali taj isti lijek od kojeg se je on izliječio i tako dokazao da bakterija živi u krvi pacijenta.

  Želim vam mnogo sreće i nadam se da ćete brzo biti zdravi, molite se Bogu jer on radi za svakoga nama ne objašnjenim načinom.
  zdravlje- 86499 - 24.08.2013 : Specijalac Momcilo RS - best (0)

  Lijek protiv raka


  Ovo sam nasao i odlučio da sa Vama podijelim na ovom našem sajtu. Ako ikome pomogne biće mi velika duševna satisfakcija.

  KANAĐANI U ŠOKU: Naučnici objavili jeftin lijek protiv raka, ali niko nije zainteresovan!?

  Ovaj lijek ne iziskuje patent, tako da ga bilo ko može da primijeni jeftino i brzo, za razliku od neefektivnih skupih lijekova koje proizvode vodeće farmaceutske kompanije!

  Kanadski naučnici su pronašli jednostavan lijek za potpuno izlječenje raka, ali velike farmaceutske kompanije uopće nisu zainteresirane za njegovu proizvodnju. Istraživači sa Sveučilišta Alberte u Edmontonu, su uspjeli prošlog tijedna u potpunosti izliječiti rak svojim preparatom, ali mediji i televizija jedva da su objavili nešto o ovoj jednostavnoj tehnici izlječenja raka koja koristi obične jeftine lijekove.

  Metoda uključuje primjenu dikloroacetata (DCA), koji se trenutno koristi u liječenju metaboličkih poremećaja , tako da uopće ne stvara negativne nus pojave ili neželjene dugoročne efekate.

  Ovaj lijek ne iziskuje patent, tako da ga bilo ko može primijeniti jeftino i brzo, za razliku od neefektivnih skupih lijekova koje proizvode vodeće farmaceutske kompanije!

  Kanadski su znanstvenici testirali DCA na ljudskim stanicama i s njim bezopasno ubili rak; pluća, mozga i grudi, dok su zdrave stanice ostale netaknute i žive.

  Ovaj lijek su testirali i na štakorima koji su imali ozbiljne tumore u završnim stadijima, njihove su se bolesne kancerogene stanice trenutačno skupile kada su im u vodu za piće stavljali DCA.

  Lijek sastavljen od DCA je široko dostupan, i tehnika za izlječenje raka je iznimno jednostavna, ali zbog čega se velike kompanije ne u uključuju u proizvodnju lijeka i njegovu distribuciju, zbog čega mediji nisu zainteresirane za ovo otkriće?

  Ljudske stanice imaju prirodne mehanizme za borbu protiv raka to su organele - mitohondriji, no oni trebaju okidač da bi postale efektne.

  U Wikipediji stoji: Mitohondrij je stanična organela eukariotskih stanica koja služi kao izvor stanične energije. Mitohondriji su mjesto aktivnosti ciklusa limunske kiseline (Krebsovog ciklusa) kao i mjesto stvaranja adenozin trifosfata elektronskim transportom i oksidativnom fosforilacijom. Cilindrične su strukture, promjera između 0, 3 i 1 µm i dugi od 5 do 10 µm. Sastoji se od dvije membrane, od kojih je vanjska relativno napeta, unutrašnja membrana je naborana kako bi joj se povećala površina i tako povećala mogućnost stvaranja ATP-a. Vjeruje se da su nastali endosimbiozom od aerobne bakterije i zato sadržavaju 70 S ribosome i cirkularnu DNA kao i prokarioti. Kraj citata.

  Znanstvenici su do sada smatrali da stanični mitohondriji postanu oštećeni i neaktivni za vrijeme napada raka. Fokusirali su se na glikolizu, koja je slabo efektna u borbi protiv raka i uglavnom bacanje resursa i trošenje vremena.

  Proizvođači lijekova su se fokusirali na glikolizu kao tretman u borbi protiv raka!

  S druge strane tretman DCA-om ne uključuje metode glikolize već se u potpunosti fokusira na mitohondrije; oni aktiviraju mitohondrije koji se nakon aktivacije uspješno i brzo bore protiv raka.

  Ovaj efekt dozvoljava raktivaciju procesa koji se naziva apoptoza. Mitohondriji u sebi imaju program za samouništenje koji se aktivira kada se radi o stanicama raka!

  Bez apoptoze, tumori brzo i neobuzdano rastu jer se njihove stanice odbijaju "ugasiti. " Funkcionalni i aktivirani mitohondriji, zahvaljujući DCA, pokreću ovaj proces i jednostavno gase stanice raka!

  Kada se isključi proces glikolize, tijelo proizvodi manje, liječne kiseline, tako da se oštećeno tkivo oko stanica raka ne raspada i na takva način ne stvara pogodan teren za tast novih tumora.

  Farmaceutske kompanije ne investiraju novac u istraživanja DCA metode jer se takva ne može patentirati, a bez patenta FARMACEUTKA INDUSTRIJA NE MOŽE ZARAĐIVATI NOVAC.

  Oni trenutačno zarađuju ogromne svote novca na njihovim patentiranim "lijekovima" za AIDS.

  S obzirom da farmaceutske kompanije neće razvijati DCA do konačne primjene na ljudima, bilo bi potrebno da neovisne laboratorije započnu klinička ispitivanja DCA da bi potvrdile istraživanja kanadskih znanstvenika i da bi se na koncu lijek mogao primjenjivati na ljudima. Sav se taj posao može napraviti u kolaboraciji s kanadskim sveučilištem koje je prvo započelo istraživanja, i svakako će rado asistirati istraživanja i razvijanje krajnjeg lijeka za potpuno liječenje raka!

  Nadamo se da će objavljivanje ovog teksta doprinijeti podizanju svjesnosti o učincima dikloroacetata - DCA i njegovoj uspješnosti u izlječenju raka, i iskreno se nadamo da će možda tako inspirirati neke neovisne kompanije za istraživanje i proizvodnju ovog lijeka koji ZAISTA SPAŠAVA ŽIVOTE, jer velike farmaceutske kompanije to uopšte neće učiniti.
  zdravlje- 85439 - 12.06.2013 : Dragan B. Sokolac - best (1)

  Koka Kola je insekticid a ne piće za vašu jetru


  9. jun 2013. - Flick

  Njujork - Da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

  Najmoćniji brend na svetu je Koka Kola (u daljem tekstu, koka kola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

  Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh?
  To vam neću reći, dovoljno je da vam kažem da je kokain izbačen iz sastojaka koka kole još pre sto godina.
  Zašto? Zato što nije bio potreban...

  Ako bolje razmislite, zapitajte se zašto je receptura koka kole tajna i zašto niko do sad nije uspeo da kopira formulu. Trenutno samo dva čoveka na svetu zna formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

  Smatra se da je kompanija Koca Kola osmislila većinu advertajzing kampanja koje danas poznajemo. Za ovaj besplatni kupon se misli da je prvi kupon ikada napravljen.

  Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi.

  Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe...

  Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

  Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

  Početkom 20. (1903. ) veka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19, 6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša).

  Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu, ali o tome malo kasnije.

  1919. Candler Koka kola kompaniju Ernest Woodruffu za 25 miliona dolara.

  Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je brend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 koka kolinih proizvoda.

  Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

  Koka kola je korisna i može se upotrebiti za gomilu stvari. Ajde da se pozabavimo čemu koka kola danas može da koristi.

  Čemu sve koka kola može da koristi?

  Skoro da ne postoji na svetu, tako koristan proizvod kao što je Koka Kola. Opravdno, zbog svega što možete uraditi sa Koka Kolom ona je stekla reputaciju koju ima.

  Očistite zagorelu šerpu sa Koka Kolom

  U zagorelu šerpu sipajte Koka Kolu tako da pokrije zagorela mesta, ostavite da deluje pola sata, i nakon toga sunđerom uklonite nečistoće.

  Ovo je moguće, zahvaljujući kiselini koju Koka Kola poseduje.

  Očistite od rđe i patine stare novčiće, nakit ili escajg Koka Kolom

  Kiselina kojom Koka Kola obiluje takođe možete da očistite novčiće i metalne predmete koje zahvatila rđa i patina, te da im date prvobitni sjaj. Takođe je možete koristiti ukoliko nemate pored sebe WD, za odvrtanje zarđalih šrafova.

 • Koka Kola da vam cveće bude jače

  Malo koka kole u saksiju sa cvećem ili vazu, u značajnoj meri će vam oporaviti cveće. Sve to zahvaljujući šećeru koji se nalazi u koka koli.

  Uklonite masne fleke koka kolom

  Fosforna kiselina iz koka kole je idealna za uklanjanje masnih mrlja sa vaše odeće. Biće dovoljno da natopite mrlju petnaestak minuta i da kasnije operete tkaninu na uobičajen način. Takođe možete sa koka kolom i da očistite i ulje sa poda, od garaže recimo. Poprskajte pod i ostavite da deluje neko vreme, pa onda isperite sa crevom.

  Odmrzavanje vetrobranskog stakla

  Odmrzavanje vetrobranskog stakla sa malo koka kole će vam pomoći da skinete led sa šoferke.

  Koka kola, spas za opekotine od meduza

  Trenutno aktuelnije od odmrzavanja stakla je saznanje, obzirom da ide leto, da za olakšanje bolova od opekotina meduza možete da iskoristite koka kolu, naravno ne da je popijete nego sipate na opečeno mesto.

  Lako čišćenje prozora sa koka kolom

  Sa koka kolom možete očistiti prozore. Limunska kiselina koje ima u koka koli omogućava brzo i lako odmašćivanje.

  Očistite svoj akumulator uz pomoć koka kole

  Kao što ste videli da sa koka kolom možete očistiti stare novčiće, isto tako koka kola je idealno sredstvo za čišćenja klema na akumulatoru.

  Koka kola je i odličan insekticid

  Ukoliko imate mnogo buba u nekoj prostoriji ili dvorištu jednostavno sipajte koka kolu u činiju i ostavite. Šećer iz koka kole će ih privući a kiselina ubiti.

  Koka kola za savršene lokne

  Izvetrelu Koka kolu sipajte u kosu i posle par minuta je isperite i vaše lokne će izgledati savršeno

  Žvaka u kosi i koka kola

  Žvaku ulepljenu u kosi nije lako ukloniti. Ali je tu koka kola! Nakvasite malo to mesto gde je žvaka i problem će biti rešen.
  Uklonite fleke od krvi sa odeće i tkanine

  Koka kola uspešno uklanja fleke od krvi sa odeće i tkanine. Zanimljivo je i to da američka policijska patrola, u nekim saveznim državama, sa sobom nosi po dva galona koka kole kako bi efikasno čistili krv sa asvalta posle saobraćajnih nezgoda.

  Znači upotreba koka kole može biti široka, a da li je dobra i za piće, osim što je zarazno ukusna? Da vidimo kakav je njen efekat po unošenju.

  Šta se događa u našem telu kad popijemo koka kolu?
  10 minuta nakon što popijemo koka kolu unosimo otprilike 10 kafenih kašičica šećera što je preporučena dnevna doza šećera.
  Kad bi odjednom uneli toliki šećer u organizam bilo bi nam muka. To se ne dešava jer dovoljna koncentracija fosfatne kiseline ublažava taj efekat.
  20 minuta nakon što popijete koka kolu količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Jetra tada reaguje tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće.
  40 minuta nakon što ste popili koka kolu kofein je u potpunosti apsorbovan. Šire vam se zenice, raste vam krvni pritisak, vaša jetra pumpa još više šećera u vaš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.
  Ubrzo nakon toga vaš mozak pojačano proizvodi serotonin koji vas dovodi u blago euforično stanje.
  60 minuta kasnije fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz creva, ubrzavajući rad organizma. Hemijski ovo je smeša velikih količina šećera i zaslađivača, i u ovom periodu je povećano urinarno izlučivanje tečnosti.

  Sada izbacujete sav magnezijum, cink i kalcijum koji ste prethodno uneli ishranom tako neophodne vašem organizmu i kostima.

  Uz veoma važne mikroelemente koje ste trebali da apsorbujete, vi izbacujete i ogromnu količinu tečnosti. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate da popravite stanje. Ako ste navikli na koka kolu, to će vam biti najlakši način, a bogami, koka kola baš prija.

  Da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

  Koje sve supstance se nalaze u koka koli?
  Sve bi bilo lepo da je ovo piče prirodno i da ne sadrži mnoge hemikalije.

  FENILALANIN (Phenylalanine) - Utiče na lučenje SEROTONINA (hormona sreće) i izaziva zavisnost.

  FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) - E338 - Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

  NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) - E952 - Veštački zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

  ACESULFAM K (Acesulfame potassium) - E950 - Veštački zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

  ASPARTAM (Aspartame) - E951 - Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

  KOFEIN (Caffeine) - izaziva zavisnost.

  NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) - Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant

  NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) - E211 - Konzervans, koji može da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe utvrđeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrije.

  2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece. Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5. 5 poena. U Koka-Koli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 "čim se pronađe adekvatna zamena". Naravno, nije koka-kola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali "Zero koka kola" u sebi nema ništa drugo.

  ASPARTAM - E-951 - Jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je veštački zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokalorican. Zbog toga je idealan za sve "sugarfree" proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostale gazirane sokove).

  Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo dejstvo (tj. posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (a po nekima i kancera).
  E sad, to je sve bilo i biće, ali šta novo doba donosi?
  Novo doba. Zaslađivači bez šećera. GMO šećer

  Pored sve muke i zavisnosti koju nam ovo, najpopularnije piće, donosi, u novjije doba imamo problem i sa zaslađivačima koji su zbog profita GMO.

  Da bi koka kola bila jeftinija, umesto šećera se koristi visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup - HFCS) koji se dobija od genetski modifikovanog (GM0) šećera. U svetu se vrši veliki pritisak na koka kolu da je etiketira kao GMO.
  Aspartam je takođe još jedan zaslađivač koji je GMO, a proizvodi se uz pomoć GMO bakterije.
  Mnoge studije HFCS dovode u vezu sa teškim obolenjem dijabetesom tipa 2. Istraživači sa Univeziteta Oxford su došli do zaklučka da je dijabetes tipa 2 za 20% zastupljeniji u zemljama u kojima se koristi HFCS u hrani i pićima.
  Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je kancerogeno
  Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je u kaliforniji stavljeno na listu kancerogenih proizvoda tako da će Koka kola i Pepsi morati da menjaju recept. To jest da uklone sastojak 4-MEI koji se pored ovih pića nalazi i u soja sosesevima i nekim vrstama piva.
  Testiranja na životinjama su pokazala da ovo sredstvo može potencijalno da bude kancerogeno i da izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija...
 • zdravlje- 82775 - 19.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  10 razloga da svakog jutra popijete čašu tople vode sa limunom


  Evo jedan dobar savjet - svako jutro na prazan stomak popijte čašu tople vode. Ukoliko u nju dodate malo soka od limuna, ovo će vam pomoći da malo smršate a poboljšava i probavu!

  Čaša tople vode sa limunom ili sokom od lajma, je iz više razloga korisna na prazan želudac. Ovaj orijentalni ritual se prvenstveno koristi za podsticanje probave i eliminaciju otrovne sluzi koja se nakuplja u probavnom traktu.

  Evo i deset razloga zbog čega treba piti vodu sa limunom:

  1. Jača imunološki sistem - limun ima visoku koncentraciju vitamina C, što je odlično za borbu protiv prehlada i gripa. Osim toga sadrži i visok nivo kalcijuma, koji stimulira mozak i nervne funkcije. Kalcijum pomaže i u regulaciji krvnog pritiska.

  2. Balansira pH vrijednost u organizmu - voda sa limunom smanjuje kiselost organizma. Limun je najzastupljenija alkalna namjernica koja nam je dostupna. On ima limunsku kiselinu, ali ne stvara kiselost u metabolizmu čovjeka.

  3. Pomaže mršavljenje - Limun sadrži pektina vlakana, koji pomažu u borbi protiv gladi, stvaraju osjećaj sitosti. Istraživanja su pokazale da dijete koje uključuju limun daju izuzetno dobre rezultate u gubljenju kilograma.

  4. Podstiče probavu - Limunov sok pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Limuni podstiče jetru na proizvodnju žuči, kiseline koja je neophodna za varenje. Pored toga, smanjuje gorčinu u želucu i zatvor.

  5. Djeluje kao diuretik - Limun podstiče mokrenje, koje pomaže pri čišćenju organizma. Na taj način toksini mnogo brže izlaze iz organizma, a urinarni trakt je čistiji i zdraviji.

  6. Čisti kožu - Vitamin C iz limuna čisti kožu i smanjuje manje nepravilnosti, pigmentacije i ožiljke. Voda s limunom podstiče čišćenje organizma a samim time i koža je čistija. Limun se može direktno stavljati na ožiljke, i njegovom redovnom upotrebom dolazi do njihovog smanjenja.

  7. Osvježava dah - Limun uništava bakterije u usnoj šupljini i čini vaš dah svježijim. Pored toga, ublažuje zubobolju ali i upalu desni. Međutim, limunska kiselina nagriza zubnu gleđ, pa zube treba redovno prati.

  8. Ublažava respiratorne probleme - Topla voda sa limunom pročišćava disajne puteve i pomaže kod ublažavanja onog dostadnog, suvog kašlja. Limun se preporučuje za ljude sa astmom i alergijama.

  9. Održava li vaš zen - Vitamin C prvi je na list kod oslobađanja tijela od napetosti i stresa. Kao što je spomenuto ranije, limun je pun vitamina C.

  10. Pomaže pri rješavanju ovisnosti o kafi - Istraživanja su pokazale da nakon što se popije topla voda s limunom dolazi do smanjenja potrebe za kafom.

  Kako i kada piti vodu s limunom?

  U tu svrhu, koristite toplu, pročišćenu vodu. Uzmite pola čaše tople vode, bez šećera i iscjedite bar polovinu limuna. Najbolje je da koristite sokovnik da biste dobili najviše soka uz minimalan napor. Ovo uradite odmah nakon što se probudite i nemojte odmah nakon toga da doručkujete. Neki preporučuju da se pije voda na jedan sat prije jela kako bi postigli maksimalne rezultate.

  Voda sa limunom i mršavljenje

  Prvi unos vode s limunom treba uraditi ujutro. Zagrijte vodu za čaj, izrežite komad limuna i stavite ga u vodu. Ovaj napitak ubrzava probavu u organizmu i razgrađivanje masnoća. Napitak treba da pijete polako, poput čaja. U toku dana pojedite nekoliko kriški limuna, jer to dodatno pomaže dobijanju željenih rezultata. Pojedina istraživanja su pokazala da pektin, koji se nalazi u limunu, umanjuje apetit. Pored toga, uz pomoć vode sa limunovim sokom možete očistiti organizam. Možete samljeti oguljen limun, i tu smjesu piti sa vodom u toku dana. Ovaj napitak pomaže i u detoksikaciju tijela.

  Za brzi gubitak težine treba koristiti i zeleni čaj, u koji se dodaju dvije kašičice jabučnog sirćeta i kriška limuna. Ovaj napitak se pije dva do tri puta dnevno.

  Uzimanje vode s limunom za mršavljenje, pokušajte piti više čiste vode. To ne samo da pospješuje brzo mršavljenje, već uništava i kiselinu u vašem želucu. Uz to, treba jesti više povrća i voća jer su oni bogati vlaknima koja smanjuju osjećaj gladi. Salatu takođe možete posuti limunovim sokom.

  Dakle, ako želite očistiti svoje tijelo ili izgubiti na težini, morate voditi računa da limun bude dio vaše svakodnevne ishrane. Nemojte zaboraviti da je voda sa limunom veoma korisna za gubitak težine u kombinaciji sa pojačanom fizičkom aktivnošću.

  Još nekoliko savjeta kako izgubiti na težini:

 • Pravo postaviti svoje ciljeve i pridržavajte se rasporeda

 • Fizička aktivnost (trčanje ili brzo hodanje, vježbanje u teretani) - na vama je da odlučite šta vam najviše odgovara;

 • Koristite ​​osnovna pravila ishrane koja će vam donijeti zdravlje i maksimalnu sagorijevanje masti u svakodnevnom životu;

 • Postaviti prioritete i planirajte svoj dan mudro (koristiti pravilo 80/20, hijerarhije moći i osposobljavanja);

 • Pratite svoj napredak i snosite odgovornost;

 • Održavati svoju idealnu težinu;

 • Vjerujte u uspjeh i biti sretni!

  Dnevni naviku pijenja na prazan želudac s toplom vodom s limunom će vam pomoći da poboljšate i održavanje zdravlja bez troškova.
 • zdravlje- 82483 - 12.02.2013 : Stari Blizo - best (1)

  Lijek za sinuse


  Početkom sedamdesetih godina, kod mene se pojavila glavobolja. Svaki dan bolovi su bili sve jači, pa sam na kraju morao kod ljekara. Ljekar mi je rekao da su sinusi. Dao mi je neke lijekove koje nisam volio uzimati.

  Krajem sedamdesetih sam jednom prilikom otišao na neki seminar u Aranđelovcu. Smještaj je bio u hotelu "Šumadija." Odmah po mom dolasku, nastupili su veoma jaki bolovi u predjelu čela glave. Uveče sam sa svojim kolegom sišao u hotelski restoran. Izgledao sam kao pretučen. Kada smo sjeli za jedan sto, stigao je konobar, pitajući nas šta želimo. Kada je primjetio kako se mučim, upitao me je:

  "Šta vam je druže?"

  Rekoh mu da me boli glava.

 • "Dobro, recite šta hoćete za jelo i piće, a ja ću vam spremiti lijek od koga će vam prestati bolovi."

  Nakon što smo večerali, konobar mi je donio jednu peškirom prekrivenu kriglu u kojoj je bilo pola litra kuvanog crnog vina.

 • "Evo vam, druže, i ponesite u vašu sobu. Prekrijte glavu ovim peškirićem i udišite isparenja iz ovog vina."

  Zahvalio sam se konobaru i otišao u sobu. Po dolasku u sobu postupio sam po njegovoj uputi. Udisao sam isparavanje, sve dok se vino nije ohladilo. Poslije sam zaspao.

  Sutradan sam osjećao neobičan miris okoline u sobi i van hotela. Uoči predavanja sam krenuo na obližnju pijacu da tamo nešto kupim. Pri izlasku iz auta, iz nosnih šupljina su mi potekli mlazovi gnojne tečnosti. Jedva sam uspio da se spasim kako ne bih uprljao svoju odjeću. Bio sam u čudu jer u tom momentu nisam znao o čemu se radi. A u stvari, tada su mi se otvorili sinusi i iz njih je izišla sva ona pogan iz glave.

  Od tada, pa evo do danas, glava me više nikada nije zaboljela i to sve, zahvaljujući konobaru iz hotela "Šumadija" u Aranđelovcu.
 • zdravlje- 82477 - 12.02.2013 : Nije_Bitno USA - best (0)

  Sinusi


  Poštovana gospođo Renata,

  Ja sam imao velike probleme sa sinusima, ali ih hvala Bogu više nemam. Za lijek ti treba morska voda sa borovim iglicama da se prokuha i onda stavi na stol dok je još vruća. Zatim uzmeš peškir i pokriješ se po glavi, dišeš nad posudom i tako dok je voda vruća. Nos treba da čistiš kada to budes radila pošto će sve na nos da ide.

  Pošto nisam imao morske vode ja sam kupio morsku so i tako izmješao i prokuhao, sedam dana sam tako radio bez prestanka dok se nije sve očistilo. Za sve ovo moraš da imaš i malo strpljenja jer je ovo pomalo nezgodno.

  Sada ovo isto radim već godinama, svaki mjesec bez prestanka, a po potrebi radim to i dva puta mjesečno.

  Želim vam što brži oporavak. Veliki pozdrav za sve posjetioce ove stranice!
  zdravlje- 81893 - 25.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Srbi svjetski rekorderi u pušenju


  Prosečan stanovnik Srbije godišnje popuši skoro tri hiljade cigareta, što nas stavlja na vrh liste zemalja u kojima se cigarete najviše konzumiraju.

  Cela istočna Evropa predvođena Srbijom rangira se pirlično visoko na listi najvećih svetskih konzumenata cigareta, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli "World Lung Foundation" i "American Cancer Society".

  Prosečan broj cigareta koje stanovnik naše planete godišnje ispuši je 2 000. Međutim, u Srbiji je taj broj narastao na 2 861, čime smo se našli na neslavnom prvom mestu, prenosi "The Washington Post".

  Od istočnoevropskih zemalja izdvaja se Rumunija u kojoj su uvedeni strogi zakoni zabrane pušenja. Očekuje se da će ubrzo i Rusija pasti sa četvrtog mesta jer je i ta zemlja usvojila set oštrih zabrana. Najveći pušači van ovog dela Evrope žive u Južnoj Koreji, Kazahstanu i Japanu.

  Istraživanje je takođe pokazalo da siromašnije zemlje nisu sklone cigaretama, što poboljšava njihovo generalno zdravstveno stanje. Prosečan Indijac puši svega 96 cigareta godišnje dok je u Etiopiji ta brojka još niža - 46.

  Zanimljivo je i to da ukoliko bi stanovnici SAD smanjili broj popušenih cigareta na nivo Indijaca, američke duvanske kompanije bankrotirale bi u roku od 24 časa. Istovremeno bi izdvajanja za zdravstvo značajno bila umanjena jer SAD na godišnjem nivou izdvajaju 96 milijardi dolara za bolesti neposredno izazvanem pušenjem cigareta.

  Deset najvećih konzumenata duvana

  1. Srbija 2861 cigareta godišnje po glavi stanovnika
  2. Bugarska 2822
  3. Grčka 2795
  4. Rusija 2786
  5. Ukrajina 2401
  6. Bosna i Hercegovina 2278
  7. Belorusija 2266
  8. Češka 2125
  9. Južna Koreja 1958
  10. Kazahstan 1934
  zdravlje- 80723 - 20.12.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  Prirodni lijekovi


  I ako nisam stručan za medicinu ipak imam neka iskustva o par prirodnih lijekova pa ću napisati jer mislim da su mnogima su pomogli.


  Na tom kongresu je bila i jedna moja rođaka i zapisala je to, a ja sam probao kao i neke moje kolege i rezultati su bili više nego dobri.

  Svako jutro prije doručka uzeti supenu kašiku kokosovog brašna i izmješati sa malo jogurta i popiti. Dokazano je da u kokosovom brašnu postoje kiseline koje vežu masnoču za sebe.

  lijek je za bubrege. U proljeće kada krene vegetacija zasijeći grančicu breze i na nju zakačiti flašu. Za 24 časa flaša se napuni sokom koji je sladunjav i jako prijatnog mirisa i okusa. Ujutro popiti po jednu malu čađicu.

  Za astmatičare je u proljeće potrebno nabrati mlade vrhove borovine, koji su mnogo svjetliji od starih iglica. Stavi se u teglu 1 kg borovine i 1kg šećera, zatvori se tegla i stavi na sunce. Borove iglice se osuše i podignu se na vrh a dole ostaje med sa mirisom borovine i uzima se po jedna kađičica ujutro prije doručka.
  I ovo sam probao na punici (da zlobnici ne pomisle šta ružno) koja je imala srčanu astmu i pomagalo joj je.

  Pročitao sam negdje da je za rak debelog crijeva dobro da se pije kafa. Kafa kada je zelena nema efekat ali kada se isprži i skuva, stvara se neka hemiska supstanca koja jednostavno stvara film na debelom crijevu i sprčava da se kancer širi.

  Momčilo,

  kad već pomenu sirovu kafu, hoću da kažem da je ona dobra za mršavljenje. Kafu opereš zbog dezinfekcije i eventualno osušiš na suncu. Nakon toga melješ i jedeš po jednu malu kašiku svaki dam. Mislim da ona pomalo umanjuje i apetit. Ja sam ovo lično probao i mogu ti reći da sam za par sedmica smršao nekoliko kilograma mada nisam vodio nikakvog posebnog računa o ishrani.
  zdravlje- 80721 - 20.12.2012 : Sve za Srbiju Beograd - best (0)

  Lijek protiv holesterola i triglicerida


  Za borbu protiv holesterola i triglicerida znam sigurno da ti može pomoći ekstrakt shiitake gljive, kao kapsule ili čak kao supa. Ovo je pouzdana i proverena informacija, ali ti svakako proguglaj po netu za svaki slučaj.

  Shiitake gljiva se koriste u lekovite svrhe. Nemaju nikakva neželjena dejstva i negativne kontraindikacije. Primena im je široka sa naglaskom baš na regulaciju nivoa holesterola i triglicerida u organizmu.
  zdravlje- 80711 - 19.12.2012 : Stari Blizo Blizo - best (0)

  Lijekovi iz moje biljne apoteke


  Za sve one kojima je potreban ovaj ili bilo koji drugi lijek, za bilo koju bolest, preporučujem im ovu knjigu da pročitaju. Samo da kažem i ovo:

  Od navedenih lijekova iz ove knjige, lično sam koristio četiri, za koje sam siguran da su izvrsni, a mogu se kupiti u Biljnim apotekama.
  1. Švedska grančica ili gorčica, koju sam koristio, više je nego izvrsna protiv zubobolje i drugih boljki. Nju još koristim zbog održavanja zdravlja (dobar aperitiv prije jela i otvara apetit) i zbog drugih boljki. Ona je više nego izvrsna.

  2. Čaj od usitnjenog i osušenog korjena od maslačka, odličan lijek protiv bolova jetre. Od Maslačka nam se žute livade, a mi kažemo da je korov.

  3. Nevenova mast je odlično srestvo za zarastanje rana.

  4. Čaj od Iđirota protiv mnogih boljki, (izvrstan).
  Ovo sam uzeo iz knjige Maria Trebena pod nazivom "Zdravlje iz Božje ljekarne". Da vam nebih nabrajao, evo vam knjiga, pa nađite sebi šta vam treba.

  Svima posjetiocima ovog sajta želim dobro zdravlje.
  Pozdrav, Stari

  zdravlje- 80684 - 18.12.2012 : Filip Lazarov Prepiska - best (0)

  Lijek protiv holesterola i triglicerida


  Ne postoji lijek protiv holesterola ili fetme kako se to zove kod nas ovde na Zapadu. Pivo nije dobro, ali je šljiva u umjerenim količinama, i bijeli luk naravno... Ipak, rekreacija je ključ života i dobrog življenja. Što vise vremena provoditi vani na svežem zraku, ne trčati nego hodati, tj. lagano se kretati. Nadam se da smo se razumjeli? Ljubi vas i voli Filip.
  zdravlje- 79884 - 24.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Biljna ishrana
  Da ljudi prestanu da konzumiraju mleko, većina ljudi bi ozdravila u kratkom roku. 1 Ovo kaže, između ostalih, "Komitet za odgovornu medicinu". Dr. John McDougall kaže da je mleko opasnije od duvana i alkohola.2 Dr. Douglas Graham kaže da bi ljudi sebi učinili astronomsku uslugu da prestanu da piju mleko.3

  Ali zašto nam onda kažu da obavezno pijemo kravino mleko? Pa, da! Kalcijum! Kako ćemo dobiti kalcijum, ako ne iz krave?

  Svaki slon zna da kalcijum, kao i drugi minerali, dolazi iz zemlje... Da li samo ljudi na čitavoj Planeti moraju da sisaju druge životinje da im se kosti ne bi iskrivile?

  Hajde da vidimo šta kažu eksperti.

  Epidemiolozi već dugo znaju da su zemlje u kojima se najviše koristi mleko, ujedno i zemlje u kojima je najveća stopa osteoporoze i preloma kostiju.

  Neuračunljive studije

  "Komitet za odgovornu medicinu" ("PCRM") ispitao je istraživanja o vezi izmađu kalcijuma i jačine kostiju objavljena od 1966. Od 58 studija morali su odmah da odbace 11 studija u kojima nisu uračunati svi faktori.

  Mala digresija, ovo me navodi na razmišljanje. Ove studije nisu radili neki školarci nego iskusni istraživači. Malo mi je težko da poverujem da se slučajno nisu setili da uzmu u obzir sve faktore na jačinu kostiju poput puberteta, vežbanja i telesne težine. Hm... koliko je samo istraživanja koji ne uzimaju, kao slučajno, u obzir sve fakotre, a do javnosti dođu samo kvazi rezultati. I još važnije: ko naručuje ova istraživanja, preciznije, rezultate?

  Elem, pregledom preostalih istraživanja došli su do zaključka da kalcijum iz mleka ne doprinosi jačanju kostiju kod ljudi jer zbog određenih faktora ne može ni da se iskoristi u ljudskom telu.5

  Kineska studija

  Do sada najveće istraživanje na polju ishrane govori o tome kako su u SAD-a prelomi kuka bili pet puta brojniji nego u ruralnoj Kini, iako su Amerikanci unosili više kalcijuma kroz kravino mleko.6 Ali tu i leži greška, proteinski sadržaj mleka, baš kao i mesa, stvara kiselu sredinu u telu, a ovo dovodi do gubitka kalcijuma.

  Istraživanje Univerziteta u Viskonsinsu

  Grupa mladih muškaraca bila je četiri meseca na pažljivo nadgledanoj ishrani u kojoj su unosili 1 400 mg kalcijuma na dan. Kada su unosili manje količine proteina iz hrane, imali su više kalcijuma u telu, a kada su unosili više proteina iz hrane, imali su manje kalcijuma u telu.

  Obratite pažnju, unos kalcijuma se nije menjao. Ono šta se menjalo bili su nivo proteina koji se unosio i gubitak kalcijuma iz tela.

  Nije samo kalcijum bitan

  Godine 1976. sprovedeno je istraživanje o ishrani i zdravlju Eskima u kom je zabeleženo je da su ispitivani Eskimi unosili dnevno neverovatnih 2 000 mg kalcijuma iz ribe, a imali i najveću stopu preloma kuka u svetu.8

  Mit o kalcijumu iz mleka je nadam se, nešto što možemo da ostavimo u prošlosti. Uostalom, Priroda je savršeno uredila da svaka vrsta pije mleko u periodu dojenja i to od svoje majke, a nikako od majke neke druge vrste.

  Molim vas da zapamtite:

 • Nije važno koji je najbogatiji izvor nekog sastojka, nego koji je najzdraviji izvor - a najzdraviji izvor je onaj koji odgovara hranljivim potrebama neke vrste, za ljude to su voće i povrće;

 • Hrana nije pojedinačni sastojci, nego tačno određena pakovanja sastojaka u celovitoj hrani;

 • što se zdravlja kostiju tiče, kalcijum je samo jedan sastojak u čitavom tom kompleksnom životu kostiju, a nije efektivno da se unosi mnogo kalcijuma, nego da se spreči da se kalcijum iz kostiju gubi, a reżenje je da se ne unose životinjski proteini.

  I pored ovoga svega, verovatno će neko pitati: "A odakle da dobijem kalcijum?" Ponavljam, hrana nije pojedinačni sastojci. Da jeste, ta premudra Priroda bi nam obezbedila drvo kalcijuma.Uostalom, nijedna populacija na prirodnoj ishrani ne pati od manjka kalcijuma.
 • zdravlje- 78522 - 27.10.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Lek protiv raka


  Iako se rak smatra kompleksnom bolešću, važno je shvatiti da su kancerogena oboljenja "simptomi" i vrh ledenog brega. Da bi telo dozvolilo ukorenjivanje i rast kancerogenih ćelija, potrebno je da se oslabi imunološki sistem, poveća toksičnost organizma i takođe je potreban značajan nedostatak hranjivih sastojaka u telu.

  Dokazi dobavljeni naučnim istraživanjima pokazuju kako postoji na stotinu poznatih i efektivnih lekova protiv raka. Evo nekoliko vrlo jednostavnih protokola koji mogu učiniti čudo u lečenju kancerogenih oboljenja.

  Soda bikarbona

  Jedna supena kašika sode bikarbone i sok jednog organskog limuna sa dva i po decilitra vode nekoliko puta na dan, uspešno će smanjiti kiselost tela. Ćelije raka ne mogu rasti u lužnatoj (alkalnoj) okolini.

  Sanguinaria canadensis

  Sanguinaria canadensis ili Bloodroot je višegodišnja biljka koja sadrži alkaloid pod nazivom Sanguinarin. On ubija ćelije raka i ne uništava zdrave ćelije. Može se uzimati oralno i nanositi na kožu kao lek protiv kožnih i drugih spoljašnjih oblika raka.

  Chaga ili Čaga

  Čaga je lekovita gljiva koja se u laboratorijima izučava godinama. Pokazalo se da čaga menja imunološki sistem i da ima mnoga, antikancerogena svojstva.

  Vitamin D

  Provera količine vitamina D u krvi i njegovo balansiranje može pomoći u preventivi kancerogenih oboljenja i kao pomoć u borbi protiv raka. Studija iz 2006. godine je pokazala kako su niske količine vitamina D povezane sa smanjenom stopom preživljavanja raka kod pacijentikinja koje se bore s rakom u post menopauzalnom periodu.

  Biljni čaj Essiac

  Originalna mešavina čaja je stari recept Indijanaca domorodaca koji se u ovoj populaciji koristio stotinama godina. Kanadska medicinska sestra je od Indijanaca saznala za njihovu čajnu recepturu koju je počela deliti s pacijentima koji su se borili s rakom, nakon čega su se pacijenti počeli neverovatno brzo oporavljati i lečiti. Čaj je kombinacija nekoliko antikancerogenih biljaka i biljaka koje čiste telo. Sve što pacijenti trebaju uraditi je da uzimaju ovaj čaj nekoliko puta na dan.


  Ulje lana i mladi neisceđeni sir

  Dr. Johanna Budwig, nemačka bio-hemičarka i lekar je žena koja je osmislila prirodni način lečenja raka s stopom od 90% izlečenja u periodu od 50 godina. Kombinacija lanenog ulja i mladog neisceđenog sira donosi telu esencijalne masne kiseline i lipo-proteine koje reduciraju tumore i obnavljaju zdravlje.

  Ulje Kanabisa - Cannabis sativa subsp. sativa var. Indica.

  Kanabinoidi u ulju Kanabisa ubijaju ćelije raka. Tačka! I isto kao i drugi biljni preparati ne uništavaju zdrave ćelije. Postoje brojne naučne studije koje su potvrdile koliko je ulje kanabisa važno u lečenju mnogih vrsta raka, uključujući i rak dojki.

  Jod

  85% ljudske svetske populacije ima premalo joda u telu. Pošto se povečava količina i proizvodnja estrogena u ljudskim telima koja imaju manjak joda, moramo obavezno osigurati proveru količine joda u krvi. (Kako estrogen ne bi stvorio mutacije ćelija i povećao stvaranje cista i tumora, zbog toga su sva hormonalna kontracepcijska sredstva izrazito kancerogena. Op. Ur. )

  Melatonin Melatonin

  Ovo je moćan inhibitor stvaranja ćelija raka. U stvari, laboratorijske studije su pokazale kako melatonin "uspavljuje" ćelije raka dojke i smanjuje njihov rast za 70%. Melatonin takođe sprečava negativno delovanje estrogena kojeg u telo unosimo iz okoline. (Mleko, meso, mlečni i mesni proizvodi i uzgajana riba i morski plodovi. Op. Ur. )

  Izdanci brokule

  Ovo povrće je veoma značajno zbog svojih antikancerogenih svojstava. Izdanci brokule u sebi sadrže sulforofane koji ne samo da ubijaju ćelije raka već i zaustavljaju njihov rast i širenje po telu i to za mnoge vrste raka. Postoje na stotine poznatih prirodnih lekova protiv raka koji spasavaju bezbrojne ljudske živote širom sveta. Naravno, izlečenje od raka obavezno obuhvata i zdravlje tela u celini. Promene u ritmu i načinu života i prehrambene navike su esencijalne za pobedu nad ovom bolešću jer je rak simptom a ne uzrok!
  zdravlje- 73859 - 13.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (4)

  Lečenje od kancera


  Kako reče Vogošćanin Pravi, više nam nije ništa ostalo od istine bez dolaska na ovaj sajt. Jer mediji su u opasnoj službi nečastivog...

  I ovo je OK sve dok na ovom sajtu utočište ne nađe kritična masa ljudi, a onda će CIA I MI6 doći Željku na vrata i kazati:

 • "Mister Željko, pevaj Lili Marlen"

  On će naravno odgovoriti:

 • "Neću!"

  Nakon toga će da ga odvedu "u šupu"...

  E, nakon toga će nam, za razliku od Iračana koji su u pustinji, ostati samo šuma! Interesantno je da nas čak i muslimani zovu "šumski". Doduše, pomalo je paradoks da nas ćutuk zove šumski, ali nema veze!


  Kancer

  Ima dosta toga, što bi neobavešten čovek morao znati, da bi se borio i opstao... Ne mora svako znati ko su "iluminati" ali ko ih zna, može pisati proročanstvo za sledećih 30 godina, sa promašajem od dve godine.

  Čuli ste za "Svetsku zdravstvenu organizaciju", "Svetsku trgovinsku organizaciju", "codex alimentarijus" koji je osmislio načista biće to usvojeni svetski zakon o proizvodnji hrane (naravno zatrovane) tj. genetski modifikovane hrane, da bi alava farmaceutska industrija zaradjivala basnoslovne sume novca!

  prirodni lekovi će biti zabranjeni, čak će uništiti i proizvodjače meda! Danas je to najopasnija mafija, posledice su nesagledive, sida, ebola, sve vrste gripa, laboratorijski virusi bačeni na uništenje siromašnijih delova čovečanstva! Pomor Afrikanaca američkim vakcinama, i stranim investicijama i pljačkom... U Africi do pre 50 godina niko nije umirao od gladi. A onda su došle investicije, o kojima i naše vlasti baljezgaju i željno ih priželjkuju!?

  Nosilac tog GMO trovanja je firma "MONSANTO" kod vas u Bosni i RS je pružila šape! U Srbiju ulazi putem korumpiranih političara i firme "MK Komerc", koja je kupila ogromne površine zemljišta u Vojvodini...

  GMO tj genetski modifikovana hrana, znači da firma monsanto svake godine prodaje seme za sledeću sezonu, jer je seme sterilno! Uz to, koriste se njihovi herbicidi posle kojih je sva zemlja zatovana i postaješ rob firme "Monsanto"! Hraneći se tom hranom, cela plata prosečnog stanovnika će ići na lekove i lekare!

  Borba protiv raka i farmaceutske mafije

  Sa lekarskom humanošću je zavrćeno! Lekari su u službi farmako mafije, a ona u službi "iluminata" i ne krupnog već "najkrupnijeg kapitala"! Mamon bog novca, u danasnje vreme bog koji ima najviże vernika!

  Kancer mafija leči "hemoterapijama", leči trovanjem organizma takozvanim "bojnim otrovima, koji menjaju strukturu DNK", a u koga bolestan gleda kao u boga? Pa u "LEKARA" koji ga opušteno gura u smrt!Sistemska korupcija u srpskom zdravstvu onkologiji dobija epilog hapšenjem lekara. Jer su povećavali broj tretmana "hemoterapijom" i time pobili masu pacijenata, svedok koji je hteo da progovori gospodin Borojević nađen je obešen na Košutnjaku? Imao je slomljen vrat i obešen o granu sa "nogama na zemlji". Dačićeva policija je konstatovala "samoubistvo" a on peva "Miljacku" sa Bešlićem ovih dana.

  Hemoterapijom se uništava imunitet i DNK! Najveći napredak kancera nastaje između prve i druge hemoterapije.

  Obolelima odgovorno savetujem, da se ne truju hemoterapijom. Bez tih tretmana će mnogo duže živeti!

  Šta valja primeniti?

  Strogu dijetu bez proteina, jer protein hrani kancer! Odlazak u vikendicu, udaljavanje iz grada, kozu od koje bi svakodnevno pio surutku! Jesti povrće za ishranu. Za voće lažu! Veće količine voćnog šećera takođe vode do kancera.

  Treba koristiti zeolit u prahu, mineral koga je Srbija prepuna! Od njega se možemo obogatiti!

  Dalje, treba unositi u organizam vitamini B17, vitamin C ili askorbinska kiselina. Pošto je on kiselkast, i ne može se koristiti u većim količinama. Zbog toga treba pronači "askorbin sulfat" koji ima izgled šećera i on se može koristiti u neograničenim količnama!On povećava imunitet. Dalje, "leatril" ulje od konoplje, jaka stavka u lečenju, smirenje molitvama, i ukoliko nije cancer konstatovan u poodmakloj fazi velika je verovatnoča izlečenja.

  Hemoterapija je ubistvo čisto streljanje bolesnika! A citostatici su "bojni otrovi u tabletama"... Uz to su i skupi, ovo sve navedeno je jeftino, isto tako svako jutro limun u čaši mlake ili vode. Svako jutro! Kao preventiva, semenke od kajsije, orah, suva šljiva, sve ono što nazivamo jakim antioksidansima, sok od paradajza u većim količinama...

  Kada smo pričali o bombardovanju i trovanju onda treba znati, da ukoliko se nekome konstatuje kancer, treba da provjeri dijagnozu na više mesta! Zašto? Zato što su ubice i zdravima tj. sa drugim dijagnozama, objavljivali kancer i trovali ih citostaticima i ubijali "hemoterapijom! Lekarima treba verovati isto koliko i Aliji Izetbegoviću!
 • zdravlje- 22804 - 29.10.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Svinjski grip - H1N1 - Novi grip


  Kako se približava zima Novi grip postaje sve češća pojava. Ova bolest je u svijetu poznata pod nazivom Svinjski grip ili H1N1. Evo i nekoliko simptoma koje će vam pomoći da ga razlikujete od običnog gripa:

  Groznica je rijetka kod obične prehlade. Svinjski grip je do sada u 80% slučajeva bio popraćen groznicom. Temperatura od 37. 7 ili veća je kod oboljelih prisutna tri do četiri dana.

  Kašljanje - Isprekidan kašalj uz ispljuvavanje bale je prisutan kod običnog gripa. Kod Svinjskog gripa obično se radi o "suvom kašlju" bez ispljuvavanja sline.

  Bolovi - Kod obične prehlade prisutan je blag svrab sa blagim bolovima u tijelu. Kod Svinjskog gripa prisutni su jaki bolovi u tijelu.

  Zapušen nos je prisutan kod običnog gripa. Obično iščezne za nedelju dana. Kod Svinjskog gripa nos nije zapušen.

  Drhtavica se veoma rijetko javlja kod obične prehlade. Međutim, 60% osoba oboljelih od Svinjskog gripa su imale izvjesne oblike drhtavice.

  Umor osobe oboljele od obične gripe osjećaju blag umor, dok je umor kod Svinjskog gripa nešto jači.

  Kihanje je uobičajno kod običnog gripa, ali se ne javlja kod Svinjskog gripa.

  Vrijeme inkubacije kod običnog gripa je postepeno i obično traje nekoliko dana. Svinjski grip se razvija za veoma kratko vrijeme, između tri do šest sati. Osobe oboljele od Svinjskog gripa postaju jako bolesne u veoma kratkom vremenu, sa iznenadnim simptomima kao što su visoka temperatura i bolovi u tijelu.

  Glavobolja je dosta rijetka kod obične prehlade, ali je vrlo česta kod Svinjskog gripa. Čak 80% osoba oboljelih od Svinjskog gripa su imale glavobolju.

  Upala grla je česta pojava kod oboljelih od običnog gripa. Oboljeli od Svinjskog gripa gotovo nikada nemaju upalu grla.

  Gušenje u grudima je blago kod običnog gripa. Osobe oboljele od Svinjskog gripa u jako velikom broju imaju žestoke bolove u grudima.


  Ako vam djeca idu u školu, pa u njihov razred iznenada ne dođe četvrtina učenika, bilo bi dobro da se škola obustavi za jednu sedmicu. Oboljeli od Svinjskog gripa treba da se odmaraju, jer ova bolest konzumira dosta energije. Trinaestogodišnji dječak koji je umro u Torontu, prema izjavi njegovog oca nije ni ležao u krevetu - pao na pod u kupatilu i gotovo trenutno bio mrtav.

  Nije ustanovljeno kako je Svinjski grip prešao sa svinja na ljude, ali mi se sve ovo čini kao podvala farmaceutskih kompanija. Životinjski virusi se nekako previše često prenose na ljude, a od proizvodnje vakcina ove kompanije ostvaruju ogroman profit. Pored toga, pronalaženje i proizvednja vakcine se dešava nevjerovatno brzo, kao da je sve unaprijed pripremljeno.

  Veliki broj umrlih u Meksiku, kao posljedica Svinjskog gripa, se objašnjava lošom ishranom koja je karakteristična za siromašne sredine. Međutim, u Sjevernoj Americi i Evropi smrtnost od ovog virusa je bila daleko manja, vjerovatno zbog toga što populacija odraslih (sklona umiranju od ove bolesti) konzumira daleko više voća i vitamina. Iz istih razloga, moglo bi se očekivati da procenat smrtnosti u našim krajevima bude daleko veći nego na Zapadu, gotovo ravan onom u Meksiku.

  Svinjski grip se ne može prenijeti preko svinjskog mesa. Praktično je nemoguće ni da vaše svinje dobiju grip od vas. Doduše, do sada je u svijetu zabilježeno 50-tak individualnih slučajeva prenošenja Svinjskog gripa na osobe koje se bave uzgojom svinja, ali se on (do sada) nije dalje širio na ljudsku populaciju.

  Nije mi jasno zašto je "Svinjski grip" preveden na srpski jezik kao "Novi grip". Valjda zbog toga što pojedini narodi, koji se takođe služe srpskim jezikom, ne vole da imaju išta zajedničko sa svinjama, a pogotovu atribut "svinjski".

  Latinski naziv za ovaj virus je Influenza A (H1N1) a postoje njegove tri osnovne varijante: osnovna verzija H1N1 je karakteristična za ljude, dok su Svinjski grip tj. "swine influenza" i Ptičiji grip tj. "avian influenza" karakteristični za svinje i ptice. U junu 2009. godine Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da grip, koji se začeo u Meksiku, vodi porijeklo od svinjskog virusa H1N1 pa se ova epidemiju gripa sa pravom može nazvati Svinjski grip.

  Epidemija većih razmjram ovog virusa desila se i 1918 godine. Tadašnji virus Influence je imao verziju ptičijeg gripa tj. zvao se i "avian influenza". Na našim prostorima ovaj grip je bio poznat kao Španska groznica. Procjenjuje se da je u svijetu, između 1918. i 1919. godine, od ovog gripa umrlo između 50 i 100 miliona ljudi, a među njima je bilo i veliki broj povratnika sa Solunskog fronta, kao i članova njihovih porodica.

  Smrtnost kod ovog gripa je daleko veća nego kod običnog gripa. Dobra vijest je i to da među onima koji su do sada umrili od Svinjskog gripa ima (procentualno) jako malo djece. Interesantno je i to da je na Zapadu jako mali procenat starih osoba umire / oboljeva od ovog gripa. To se pripisuje činjenici da su mnogi od njih naslijedili antitijela iz vremena zadnje najezde ovog gripa. Na radiju sam čuo i informaciju da su od ovog gripa "pošteđena" i njihova djeca, tj. generacije do 1940. pa čak i do 1950. godišta. Naravno, ovo ima smisla samo ako su roditelji ovih generacija bolovali od Španske groznice.

  Prevencija od Svinjskog gripa je ista kao i kod običnog gripa: pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa bolesnima, ali i unošenje dosta vitamina. U ishrani posebno treba insistirati na voću. Ako vas grip ipak pronađe, sve zavisi od vašeg imunog sistema, verzije virusa koji vas zarazi (jer virusi stalno mutiraju) ali i od toga da na vrijeme dobijete adekvatnu ljekarsku pomoć. Interesantno je i to da je reakcija na ovaj grip individualna i nema veze sa fizičkom snagom osobe.

  I na kraju da pomenem da sam simptome Svinjskog gripa preuzeo sa jedne kanadske stranice. Popratni komentari su kompilacija informacija koje sam sakupio iz sredstava javnog informisanja, uglavnom satelitske televizije.

  Idi na stranu - |1|2|