fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-VOJNICKO_GROBLJE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

vojnicko_groblje- 102391 - 13.06.2018 : Boračka Brod Brod - best (7)

Brođani u posjeti Vojničkom groblju


VELIKO POŠTOVANjE BORCIMA NA VJEČNOJ STRAŽI

U nedjelju, 10.juna, posjetili smo, organizovano pri Boračkoj organizciji, vojničko groblje u Sokocu- mali Zejtinlik.

Pogledi na nepregledne redove bijelih grobova i nadgrobnih krstova oživjeli su priče junaka koji su živote dali za otadžbinu, za Republiku Srpsku. Od jednog krsta, u sredini groblja, dopirao je bolni jauk i naricanje starije žene u crnini. Razumjeli smo kroz njen lelek, kroz njenu plačnu priču koju je pričala bijelom krstu, da je to majka čiji je sin jedinac tu sahranjen. Razumjeli smo da, iako je prošlo 25 godina od smrti sina , bol majke za sinom jedincem je ista i bolno odjekuje Romanijom. Na samom početku groblja mlađa žena smireno uređuje i čisti (iako su čisti) četiri groba u nizu sa istim prezimenima-Đuričić. Pitali smo je, a ona tiho i sjetno kaže: " To je moj otac i moja dva brata koji su poginuli u ratu, a tu sam sahranila i majku koja je umrla od boli za njima.

Na majčinom grobu uklesano je srce na kojem piše "napaćeno".

Pitamo se koliko još Romanija, koliko još Mali Zejtinlik, čuva sinova jedinaca u svojoj svetoj zemlji, koliko braće oplakuju sestre, koliko djece tu traži svoje očeve, sa koliko je Romanija krvi zalivena?

Kao da znaju šta mislimo, borci, čuvari groblja, provodeći nas kroz redove srpskih grobova pričaju:

 • Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik je nastalo po završetku Otadžbinskog rata 1996. godine, odnosno po potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jedan dio teritorije Srpskog Sarajeva je pripao Federaciji BiH, nakon čega je došlo do masovnog egzodusa 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša, Centra i drugih dijelova Srpskog Sarajeva. Tada je došlo do masovnog iskopavanja i prenošenja grobnica srpskih boraca, od čega je jedan dio bio organizovano prenesen na današnju lokaciju srpskog vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik na Sokocu. Te tužne godine kraja rata, na ovom groblju, sveštenici su sahranjivali već jednom sahranjene srbe, po cijeli dan i cijelu noć. Ovdje su grobovi osam porodica sa 3 poginula borca, 30 porodica sa dva poginula borca, tri mlada borca od po 15 godina, baš kao što je bio i Spomenko Gostić, 29 godina je prosjek starosti poginulih boraca, a računajući koliko jedna osoba ima krvi u svom tijelu i broj poginulih, ovo sveto mjesto je natopljeno sa preko pet hiljada litara krvi.

 • Svaki grob ima svoju priču. Kod svakog bi trebalo stati, svijeću upaliti. U mnogim porodicama je ugašena slavska svijeće, zatrto je sjeme i za nekoliko godina, ili deceniju, neće imati ko ni svijeću da upali na grobu. Zato su oni ovdje našli mir, a na nama je da dostojanstveno prenosimo svojim potomcima, da škole prenose učenicima, istinu o našoj borci, da ovo mjesto bude posjećeno i da se svijeća na njihovim grobovima ne ugasi.

 • Evo vidite, reče nam jedan od RVI koji čuvaju groblje, ovdje su grobovi braće Cvijanović, pripadnika Ilijaške lpbr. Slobodan je poginuo '93., Cvjetko '94., a Milinko '95. godine. Kakav je Božiji put trojice braće?

  Staze kroz svete krstove junaka dovedoše nas i do groba Riste Jankovića. Pripadnika VP 7061 Pale, koji je poginuo 1993. godine u mjestu Nedžarići. Njegova kćerka Milena sa sinom Petrom došla je sa nama u autobusu. Njegova porodica je izbjegla i živi u Brodu. Položili smo cvijeće na njegov grob. Pored njega sahranjena su i dva brata, Vučenović Boško i Žarko. Milena nam je rekla da njihov brat Nenad živi u Brodu. Upalili smo svijeće za njih i za sve srpske borce.

  Kakav je to Božiji put i mnoge druge naše braće, naših očeva, naših djedova? To je put istine i Vaskrsenja! Kakav će naš put biti ako sve to zaboravimo? Na ovo pitanje i odgovore dao nam je i monah Andrej u manastiru Sokolica, koji smo takođe posjetili ovom prilikom. Zidovi manastirskog hrama su obloženi spomen-pločama na kojima su ispisana imena 4.000 poginulih srpskih boraca. Na ulaznom zidu u manastir stoje uklesane riječi:

 • "Nema njive koja nije groblje, niti drveta koje nije nadgrobni spomenik"

  Romanija je samo jedno od mijesta stradanja srpskog naroda.

  Na dozvolimo zabrorav, tražimo i prenosimo istinu, svako na svoj način, posjetom, spomenom, upaljenom svijećom, pisanom riječi, pročitanom knjigomæ., svako ko ima dobru namjeru, naćiće svoj način da se oduži precima.
 • vojnicko_groblje- 100648 - 28.05.2017 : S. Stojanovic Brcko - best (0)

  Slavko Stojanović


  Поштовани, замолила бих Вас да напишете ове податке о мом оцу Славку Стојановићу.

  Датум и година рођења: 09. 08. 1961.
  Мјесто рођења:Бреза
  Датум погибије: 01. 01. 1993.
  Мјесто погобије: Жуч-Вогошћа

  Опис догађаја и оштећење организма: На првој борбеној линији борац је погинуо од метка непријатељског снајпера. Погођен је у главу због чега је борац одмах преминуо.
  Брачно стање: Ожњењен
  Жена: Цвија Стојановић

  Дјеца: Маринко, Драгана и близанкиње Славка и Славенка (рођене после његове смрти)
  vojnicko_groblje- 99587 - 21.02.2017 : Milorad Rosuljas Slovenija - best (0)

  Sretko (Božo) Ješić


  Sretko Ješić je poginuo je 1994. godine na Jahorini. Sahranjen je u Ilijašu, a nakon Dejtona je premješten na Vojničko groblje Mali Zejtinlik u Sokocu. Majka i otac su mu, nažalost, takođe umrli.
  vojnicko_groblje- 94365 - 13.11.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Sokolac: Sahranjena majka-heroj Јela Đuričić


  Sokolac: Sahranjena Јela Đuričić, u ratu izgubila dva sina i supruga

  Na Vojničkom spomen groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu danas je sahranjena Јela Đuričić, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila dva sina i muža.

  Sahrani je prisustvovao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji se prisjetio prvog susreta sa Јelom Đuričić.

 • "Bilo je to vrijeme kada su Srbi napuštali Sarajevo i okolna mjesta i odlazili u izbjeglištvo", rekao je Bjelica.

  On je naveo da je to bilo vrijeme kada su u izbjegličkim kolonama bili kovčezi poginulih srpskih boraca, koji su dali svoje živote za odbranu srpskih ognjišta i Republike Srpske.

  Prema njegovim riječima, to su bili najbolniji dani na Romaniji kada je Vojničko spomen groblje primalo srpske heroje, koji su po drugi put sahranjivani.

 • "Nikada se ne može zaboraviti strahota tih dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, lelek, beskrajna tuga roditelja i braće na ovome svetom mjestu", rekao je Bjelica.

  Protojerej stavrofor Boris Banduka podsjetio je da su na Vojničkom spomen groblju sahranjena dva sina i suprug Јele Đuričić.

 • "Јela je svakodnevno dolazila na ovo sveto mjesto oplakujući grobove svoja dva sina i supruga i sve ove srpske djece kako ih je sa zvala, a mi smo je sa radošću zvali majkom", rekao je Banduka.

  U ime predsjednika Republike Srpske vijenac na grob položio je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac Bojan Tošić.

  Osim njega, vijence su položile i delegacije opštine i sokolačke Boračke organizacije.

  Јela Đuričić preminula je juče poslije kraće i teške bolesti u 73. godini.

  Đuričićeva je u proteklom ratu izgubila sinove Milomira i Milana i muža Borka. Borko je poginuo 16. septembra 1992. godine, mjesec dana poslije poginuo je Milomir, a godinu dana nakon njegove pogibije stradao je Milan.

  Svi su sahranjeni na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

  Đuričićeva je prije rata sa porodicom živjela u Vogošći, kod Sarajeva, gdje je i doživjela tragediju. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa kćerkom Bebom preselila se na Sokolac.
 • vojnicko_groblje- 91999 - 01.01.2015 : Vuk Gradinski Nišići - best (0)

  (Ne)tačni datumi


  U Knjizi BORS-a mnogo je nelogičnosti i netačnosti, a jedna od njih je vezana za dvojicu Gorana Glišića.

  Goran (Strailov) Glišić rođen je 07. 4. 1963. (a ne kako piše u Knjizi, 1955.) godine u Gajinama, a poginuo je 15. 3. 1995. godine u Nišićima.

  Konfuziju su napravili u BORS-u jer je postojao još jedan Goran Glišić (Stojanov) koji je takođe poginuo, 07. 8. 1992. godine. Takođe i kod njega su unešeni pogrešni podaci, tako da je kao datum rođenja unešen podatak koji se u stvari odnosi na Gorana Strailovog, a ovaj Goran (Stojanov) rođen je 1969. godine.

  RE: (Ne)tačni datumi


  Poštovani prijatelju,

  Goran (Strail) Glišić je rođen 14. aprila 1963. godine, a ne 7. aprila 1963. godine, kako stoji u Spomen sobi u Sokocu. Ovaj podatak sam dobio od njegove sestre Milice.

  Istina je da je poginuo 15. marta 1995. godine. Bio je sahranjen u Semizovcu, a posle Dejtonskog sporazuma je prebačen u Knežinu.

  Goran je odlikovan je 28. 6. 1994. godine i imam kopiju tog odlikovanja. Njegova supruga i djeca imaju original.

  Zabuna oko rođenja u Boračkoj organizaciji je nastala jer je Goran (Stojana) Glišić, pripadnik Samostalnog voda 5. pb., rođen 7. aprila 1964. godine, pa je neko njegov datum rođenja uzeo i kao datum rođenja Gorana (Straila) Glišića.

  Goran (Stojan) Glišić je poginuo 07. 08. 1992. godine u svojim rodnim Ajdanovićima, kada je u svom Fići naišao na zasjedu komšija muslimana.

  I ovaj Goran je nagrađivan - posmrtno je odlikovan 1994. godine Medaljom zasluga za narod.
  vojnicko_groblje- 91995 - 01.01.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Obješnjenje za borce poginule 1.1.1992. godine


  Borci koji se na ovoj stranici vode kao poginuli 1. 1. 1991. i 1. 1. 1992. godine su ustvari poginuli kasnije, ali se njihov datum pogibije ne zna tačno, tj. u knjizi BORS-a piše da je to 1991. ili 1992. godina. Prvi januar sam ja dodao jer u mojoj bazi mora da se unese pun datum.

  Ukoliko znate tačan datum pogibije nekog od ovih boraca, molim vas da to i napišete!
  vojnicko_groblje- 91643 - 22.11.2014 : Zoran Brezar Buca Potok - best (0)

  Istina o pogibiji Ilije Brezara, moga oca


  08. juna je bio napad na Žuč. Među poginulim je bio i Ilija Brezar. Poslednji put je viđen kod svoje kuće, bivša ulica Slobodana Vukovića broj 25, oko 11 sati. Razmjenjen je nekoliko dana nakon toga u Vogošći. Ako neko zna nešto o detaljima njegove pogibije neka obavjesti porodicu. Unaprijed zahvalan.
  vojnicko_groblje- 91303 - 03.10.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: Vidičević (Boško) Ranko


  Dejane,

  Nisi razumio o čemu se radi u vezi pokojnog Vidičević (Boška) Ranko! Na dan kada je Ranko poginuo u Virtualnom groblju se pojavljuje ime Radičević (Boška) Ranko, a Nešo i ja smo komentarisali da se radi o grešci jer je to jedna te ista osoba!
  vojnicko_groblje- 91295 - 03.10.2014 : Dejan Brajic - best (1)

  Vidičević (Boška) Ranko


  Vidim da ima neke dileme oko prezimena Vidicevic, pa da vam odgovorim . Ne znam u cemu je nedoumica tacno je kako i pise Vidičević (Boška) Ranko.
  vojnicko_groblje- 90521 - 18.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Vidičević (Boško) Ranko


  Nešo potpuno si u pravu! Mislim da smo F16 i ja jedne prilike već komentarisali ovu grešku u vezi Vidičević i Radičević Ranka, ali kako ona nije ispravljena, ja se nisam želio ponavljati!
  vojnicko_groblje- 90505 - 16.06.2014 : Neso Markovic Sokolac - best (1)

  Vidičević (Boško) Ranko


  Postovani gospodine Željko,

  U spisku poginulih boraca od 15. 06. uočio sam da se pod rednim brojem 24. i 28. nalazi borac koji greškom početnog slova prezimena R našao dva puta. Rijec je o Vidičević (Boško) Ranko. Radičević Ranko koliko znam nije postojao u našoj jedinici. Pomenutog borca sam poznavao lično, a moj navod bi mogao potvrditi Vogošćanin Pravi.

  S poštovanjem Nešo.
  vojnicko_groblje- 90425 - 08.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Predrag Kerović - Aci


  Na spisku poginulih na dan 08. 06. '92. nedostaje Predrag Kerović - Aci, koji je poginu tog dana u muslimanskoj ofanzivi na Žuč.
  vojnicko_groblje- 88855 - 22.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vgošća - best (1)

  Poginuli borci


  U "Virtulanom groblju" sam našao dva poginula borca VRS sa datumom pogibije u vrijeme kada nije bilo borbenih dejstava u BiH, pa me interesuje da li je ovo greška u datumu ili je nešto drugo u pitanju?

  Drago (Vid) Bakula

  Datum rođenja: 1934. godine
  Datum smrti: 01. 01. 1992. godine

  Jedinica: SRK, 2. sarajevska lpbr


  Slobodan (Maksim) Kljajić

  Datum rođenja: 1946. godine
  Datum smrti: 01. 01. 1992. godine

  Jedinica: SRK, 2. sarajevska lpbr

  Pravi,

  o ovome sam već pisao prije dva mjeseca. U knjizi BORS-a nema datuma pogibije za ova dva borca nego samo godina.
  vojnicko_groblje- 86605 - 02.09.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (21)

  Sram ih bilo što se stide oca!


  Već nekoliko puta, doduše pomalo stidljivo i preko posrednika, dobijam zahtjev od sinova poginulih boraca VRS, koji se nalaze u Virtualnom groblju - da njihove stranice uklonim.

  Od svih njih, najuporniji je bio jedan posjetilac koji se potpisivao kao "Makar Čudra", a koji mi je u više navrata putem email-a slao zahtjev ove vrste. Ja mu, naravno, nikada nisam odgovorio jer u principu ne odgovaram osobama koje se ne potpisuju pseudonimima. Međutim, ovaj lik je bio toliko uporan da je čak uspio da pronađe gdje živim i radim, a potom je preko svog rođaka pokušao da me kontaktira pa sam tako i saznao o čijem se sinu (čitaj jadniku) radi. Moj odgovor je bio sasvim jasan:

 • "Ne postoji zakon koji mi zabranjuje da fotografišem spomenike, koji se nalaze na javnim površinama a zbog poštovanja prema poginulom srpskom borcu čija žrtva ne smije da se zaboravi nemam ni želje ni volje da ti izađem u susret!"


  Bješe mi jedino žao što me taj kreten, koji se stidi svoga oca, nije kontaktirao lično, sa svojim punim imenom i prezimenom! U tom slučaju bih njegov zahtjev objavio na ovom portalu i podigao takvu gužvu da bi sve sarajevske novine pisale o njemu. Tako bi, zahvaljujući meni, ostvario kontra-efekat, tj. od vrlo malo dobio jako puno publiciteta i onda bi morao da se pravda svojim muslimanskim gazdama kod kojih naporno radi za bijednu platu.

  Jedna od Božjih zapovjesti, čini mi se peta, kaže da svaki čovjek treba da poštuje svoga oca i svoju majku kako bi imao dug život na Zemlji koju je Bog stvorio. Za sve one koji se ne pridržavaju ovog pravila mogu samo reći da se drže dalje jer bih vrlo lako mogao da postanem njihova noćna mora.

  Sa vjerom u Boga, i da buduće generacije budu malo bolje od nas!
 • vojnicko_groblje- 84099 - 02.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  O ispravkama podataka o poginulim borcima


  Primjetio sam da se neki javljaju da se isprave greške koje se nalaze u spiskovima od BORS-a, koje Željko postavlja o poginuli i nestalim u toku rata. Vrlo često se iste ne isprave i tako ostanu samo kao obični komentari na sajtu. Da se te greške ne bi ponavljale kada ih drugi učesnici primjete, zbog toga predlažem: Da učesnici sajta koji primjete grešku o podacima poginulih ili nestalih lica, uz obrazloženje o kakvoj se grešci radi, navedu i izvor iz kojeg imaju informacija o tim podacima, kao na primjer: znam lično, preko njegove-njene rodbine, član sam porodica itd... Tako bi Željko mogao da provjeri i odmah isparvi grešku i uz podatke od BORS-a navede i odakle je dobijena informaciju za ispravku pogrešnih podataka. Mislim da bi tako ostali podaci od BORS-a a uvele bi se i nove informacije koje ukazuju na greške koje postoje. Na osnovu dobijenih ispravki moglo bi se reagovati kod BORS-a da se postojeće greške isprave.

  Pravi,

  ispravke ne radim odmah upravo zbog razloga koji si ti naveo - nisam siguran da su one tačne. U isto vrijme, još uvijek nemam način da pratim istorijat ispravki, tj. treba da isprogramiram opciju koja mi omogućuje da ustanovim koji podaci su originalni iz spiskova BORS-a, a koji podaci su prijavljene ispravke.
  vojnicko_groblje- 82467 - 11.02.2013 : Milos Kljajic Novi Sad - best (1)

  Oče Moj


  Posle toliko godina koje su prošle preko nas, svaki minut, sat, dan, nedelja, mesec i godina koja prođe sve više mi fališ!

  Odrastao sam i postao čovek, ali sam u srcu i dalje dete kome mnogo nedostaješ.

  Dao si svoj život za nešto po čemu danas mnogi gaze, i jedino me teši da si dao život za mene da nastavim da se borim tamo gde si ti stao.

  Sećanja na tebe su jako bleda. Od tebe su mi ostali samo papagaj, orden i po koja slika po kojima te i pamtim.

  Neka ti je večna slava i mir. Amin!
  vojnicko_groblje- 82451 - 11.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  O datum pogibije, mjesto rođenja i smrti


  Na ovu stranicu dolazi i izvjestan broj onih koji su izuzetno glupi, pa mi je dužnost da rasvjetlim neke stvari, koji su većini nas očigledne i bez ovog komentara:

  Datum pogibije nekog borca

  U spisku poginulih borca nalazi koji izlaze u opciji "na današnji dan" nalaze se i neki borci za koje stoji da su umrli 1996. godine, a rat je završen nekada u decembru 1995. godine. Odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan:

 • Vlada Republike Srpske je donijela zakon da se borcima koji su podlegli od rana zadobijenih usled borbenih dejstava prizna pravo palog borca Otadžbinsko-odbrambenog rata. Nisam baš 100% siguran, ali mislim da se ovo odnosi samo za borce umrle do jula 1997. godine.

  Kada smo već kod datuma pogibije, da napomenem i to da na jednom vojničkom grobu u Sokocu piše da je taj borac poginuo/umro 2000. godine. Radi se o borcu koji je ekshumiran i sahranjen na to groblje tek 2000 godine. Mada se tačno zna datum njegovog zarobljavanja, a postoje i podaci da je bio u zarobljeništvu. Zbog toga se porodica odlučila da na grob stavi 2000. godinu jer, po starom srpskom običaju je veliki grijeh sahraniti čovjeka ranije nego što je umro. Srbi ne vjeruju u ubistva bez leševa!

  Konačno, kod svih podataka na ovoj stranici moguće su greške u kucanju - kako moje tako i Boračke organizacije!

  Mjesto rođenja nekog borca VRS

  Veliki broj poginulih na opštini Bratunac je rođen u mjestu koje se zove Loznica. Isti slučaj je i sa Zvornikom, koja ima veliki broj onih koji su rođeni u Tršiću. Oni koji ne poznaju geografiju Republike Srpske, ili mrze Srbe, vjerovatno će primjetiti da se radi o dobrovoljcima iz Srbije. U svojoj mržnji će zaboraviti da postoji selo Loznica na opštini Bratunac ili selo Tršić na opštini Zvornik.

  Na spisku poginulih boraca VRS nalazi se i izvjestan broj onih za koje stoji da su rođeni u Beogradu, Zrenjeninu, Novom Sadu, pa čak i u inostranstvu. Oni koji mrze Srbe će opet primjetiti da se radi o "dobrovoljcima", i nikada neće pomisliti da među državljanima Republike Srpske ima dosta onih koji su rođeni u Beogradu, uključujući i moga sina.

  Možda je to stvar i obrazovanja, ali kada sam na srebreničkom spisku pronašao da je Dugonjić (Hajrudina) Šefik rođen na Đerdapu, opština Kladovo, nikada nisam pomislio da je on došao da se kao srpski dobrovoljac bori na strani muslimana. Ja sam došao do jednog, mnogo logičnijeg zaključka da je njegov otac Hajrudin radio na izgradnji hidrocentrale "Đerdap".

  Mjesto pogibije nekog borca VRS

  Uzmite sledeći scenario: borac biva teško ranjen u Čekrićima, odakle biva prebačen na Pale, Sokolac, Zvornik ili VMA Beograd. Boračka organizacija je pod mjestom pogibije upisivala lokaciju na kojoj je isti podlegao ranama, tako da se gubi informacija o mjestu stvarne nesreće. Ponekad se izgubi i ono "umro", koje baš i nije dovoljno deskriptivno, tako da izgleda da je borac otišao u posjetu nekome u Beograd i tamo umro. Mišljenja sam da bi ovo trebalo ispraviti.

  Pod mjestom rođenja i pogibije nije upisana opština! Zbog toga vas može zbuniti ako pričitate da je neki borac poginuo u "Višegradu", jer vjerovatno ne znate da postoji takva lokacija u blizini Vlasenice i Šekovića.

  Evo i malo istorije: Kada su poturčeni muslimani protjerani iz Srbije u 19. vijeku, oni su se naselili uz Drinu sa bosanske strane, i svojim selima dali ime po mjestu iz Srbije iz koga potiču: zbog toga mi danas u Republici Srpskoj imamo dosta imena mjesta iz Srbije: Loznica, Tršić...
 • vojnicko_groblje- 82261 - 05.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Vojničko groblje 'Mali Zejtinlik' Sokolac


  vojnicko_groblje- 79579 - 16.11.2012 : Pancir B Novi Sad - best (0)

  Odgovor


  Puno pozdrava za braću sa Romanije. Svake godine jednom prođem kroz Sokolac, ali nikako da svratim na Vojničko groblje. Ili idem rano ujutro ili kasno noću a to mi je velika želja da odam poštu braći koja su dali svoje živote za Republiku Srpsku.
  vojnicko_groblje- 72005 - 26.07.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)

  Podaci o poginulim borcima


  Završio sam sa slanjem poruka sa podacima o poginulim i umrlim borcima Ilijaške brigade koji su do danas preneseni u Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" u Sokocu. Poruke sa podacima možete pročitati na stranicama Groblje VRS.
  vojnicko_groblje- 70010 - 31.05.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)

  Slanje poruka


  Željko, ja imam podatke za sve poginule borce Ilijaške brigade koji su preneseni u Vojničko groblje u Sokocu. Poslao sam ti poruke za borce pod slovima A i B. Sada ću stati dok Ti njih ne rasporediš na stranicu Groblje VRS, a onda ću nastaviti redom po slovima po abecedi, ako Ti tako odgovara.

  Evo i neke ispravke:

  1. Kod Bunjevac Đorđe Vasilija na stranici Groblje VRS ispod slike stoji godina rođenja 1953. a treba 1959. Tako mu piše i na krstu.

  2. Kod Drinčić Nedeljka Branka izvršena je zamjena imena oca i poginulog borca u popisu imena. I to se, takođe, vidi na krstu.

  3. Molio bih Te da mi pošalješ sliku Dabić (Mladena) Olivere jer je ja nemam.

  Pozdrav!
  vojnicko_groblje- 69312 - 12.05.2012 : Ljiljana Cvijetinović Kula 1 - best (4)

  Moj brat Bogdan Kosanović


  Moj brat Bogdan Kosanović rođen u Brezi 12. 04. 1961. od Oca Milorada (Mile) Kosanovića i majke Ljeposave Kosanović rođ. Šavija.

  Svoj mladi život je utkao u temelje Republike Srpske 22. 04. 1994. godine.

  Pao je u svojoj poslednjoj bici na Jelavu, Okruglica.

  Odlikovan je "Zlatnom medaljom za hrabrost" i "Ordenom Njegoša trećeg reda".

  Ova dva odlikovanja su mala u poređenju gdje sve bio i koliko se nesebično davao u ovom prokletom ratu...

  Bogdan je bio u policiji u Specijalnoj jedinici, i jednom prilikom mu je jedan (jadan) načelnik rekao:

 • "Dok ti trčiš i ratuješ ja pravim pare!"

  Ovo ga je pokolebalo ali nije i obeshrabrilo. Otišao je iz te jedinice. Prešao je u "Četu za specijalne operacije", gdje postaje komadant te čete. Momci iz te čete su bili mladi, poletni, i nikada nisu odbili ni jedan zadatak. Nikada nisu ni odlikovani! Odlikovani su momci koji su većinu vremena provodili u skloništima, a danas ih nije stid da se hvale tim medaljama, da se kite odličjima koja nisu zaslužili...

  Mnogo toga mogu da napišem, jer sam sve to lično vidjela i čula!

  Moja majka je živjela devet godina poslije bratove smrti. Niko iz Ilijaške brigade joj nikada nije otvorio vrata. Doduše, njegovi ratni drugovi su je redovno obilazili.

  Naš djed, Bogdan Kosanović otišao je u istim godinama kao i njegov unuk. I on bješe izuzetno pošten i hrabar čovjek, ali je svoj mladi život izbugio na stratištima Jasenovca. Imao je tridest i tri godine kada je ubijen, isto kao i njegov unuk Bogdan.

  Zašto se istorija stalno ponavlja?

  Ja sam Bogdanova sestra, Ljiljana Cvijetinović - Kosanović, koja će vam ispričati sve o mom bratu Bogdanu, od dana kada sam ga vodala kao mlađeg brata, i zajedno sa našom majkom Ljeposavom i ocem Milom da ga učila da napravi svoje prve korake, pa sve do onog poslednjeg 23. 04. 1994. kada sam ga poslednji put cjelivala i ispratila na vječni put u Carstvo Nebesko.

  Vječni mu mir i pokoj duše! On će uvjek biti u mom srcu i mislima.
 • vojnicko_groblje- 68848 - 24.04.2012 : Svevlad SC - best (0)

  (Ne)pravda


  Željko,

  nisam potpuno siguran, ali mislim kada se radi o Sveomiru Sokoloviću da je to momak koga su zvali "Soko". Bio je to dobar lik, tih, povučen, vježbao je na tegovima. Možda griješim ali mislim da se radilo o gušenju usled otoka na grlu.

  Smatram da bi u pisanju o borcima bilo veoma korisno da se navede gdje je ko poginuo, jer nepravedno je da ljudi koji su poginuli na braniku otadžbine budu izjednačeni sa nekim ko je poginuo u gradu, u nekoj tuči ili krađi, saobraćajnom udesu, kao i oni koji su prirodnom smrću umrli na linijama ili u bolnici.

  Oni koju su umrli od posledica ranjavanja na prvoj liniji svakako treba svrstati u direktne žrtve, tj. prvu kategoriju, kao i zarobljene vojnike koji se vode kao nestali.

  Poznajem dosta slučajeva gdje su ljudi nastradali van borbene linije, ne od strane neprijatelja, a provučeni su kroz dokumente kao žrtve rata, što je nepravedno. Vrijeme je da se pogleda istini u oči i da se pomogne porodicama koje su dali istinske žrtve rata, kao i borcima koji su dali dijelove tijela za sve nas.

  Poštovani,

  shvatam tvoju poentu, i mislim da si u pravu kada kažeš da u klasifikaciju boraca treba da se uzme u obzir gdje se svako nalazio (borio), ali i gdje je i kako poginuo...

  Međutim, mišljenja sam da sam način pogibije ne bi trebalo da značajno utiče na zasluge svakog borca.

  Primjera radi, znam nekoliko boraca koji su za veoma kratko vrijeme rata prošli kroz pravi pakao pa su odlučili da dignu ruku na sebe i izvrše samoubistvo.

  Evo ti i drugi primjer! Jedan moj bliski rođak je bio jako dobar borac na Kruševu, a onda je nakon godinu dana po prvi put otišao u Beograd da se vidi sa sestrom - i tamo je pao mrtav na Terazijama. Jednostavno, srce nije izdržalo.

  Poznato mi je i nekoliko slučajeva onih koji nisu bili zdravi da služe u JNA, ali su zato bili više nego dobri da idu na prvu liniju u prošlom ratu. Među njima je bilo i ovaj moj rođak sa srčanom manom, pa vrlo dobro znamo da je tu bilo i boraca koji su u ratu izgubili jednu nogu. E vidiš, ova njihova volja da se bore po meni je dovoljna da ih svrstam, ne u prvu, nego u ekstra prvu kategoriju, bez obzira gdje su i kada su poginuli.

  Znam ljude koji su godinama bili na Treskavici, Igmanu, Srebrenici, Olovu a onda poginuli od snajpera sa Mojmila brda - dok su bili na odmoru u Vojkovićima ili na Grbavici. Ako baš hoćeš, i Boro Radić nije poginuo u borbi već iz zasjede u koju je mogao bilo koji civil da upadne.

  Ne znam da li ti je poznato, ali status poginulog borca su stekli i oni koji su umrli od posljedica ranjavanja, čini mi se čak i do juna 1999. ili 2000. godine. Po meni, ovo je više nego pošteno!

  Malog Sokolovića sam lično poznavao, ali samo površno. I meni je ostao u sjećanju kao tih, miran i dobar momak. Na Stjenicama nije bilo osmogodišnje škole, pa su oni nakon četvrtog razreda vozarili u Sokolac. Možda je Soko kod nas završio i neki zanat, a možda i gimnaziju, nisam siguran. U knjizi BORS-a piše da je poginuo na Nišićima, tačnije u Crnoj Rijeci. Fotografija na njegovom spomeniku je upravo sa mature, iz onih davnih školskih dana.

  Ne razumjem zašto si ovako odreagovao, pogotovu što nisi 100% siguran da je to taj momak? Po meni, svi pali borci treba da se pomenu i zbog toga ih i dodajem u Virtualno groblje. Naravno, tamo ćeš imati priliku da napišeš i to gdje je i kako svaki od njih poginuo. Međutim, nešto mi govori da ti nisi htio da ja pišem o njemu, pa me čak malo i iskritikova. Prva ili sedma kategorija - svi oni su za mene žrtve rata. Na neki način smo to i mi, samo u blažoj formi jer ne spadamo u poginule!

  Konačno, borac vrijedi onoliko koliki je bio njegov doprinos borbi, a ne kako je poginuo. Naravno, žrtva onih koji su položili svoje živote u toj borbi je najveća.

  Pozdrav,
  Željko
  vojnicko_groblje- 68672 - 19.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  U posjeti Vojničkom groblju u Sokocu


  Kada sam prvi put otišao na Vojničko groblje u Sokocu, išao sam od groba do groba, čitao imena i očekivao da ću ipak pronaći nekoga poznatog. Prije svega, želja mi je bila da zapalim svijeću na grobu Predraga Žarkovića - Božura.

  Tom prilikom Božura nisam pronašao, a jedine dvije osobe koje sam tog dana prepoznao su bili Mlađo Motika i Željko Borovčanin.

  Ni slutio nisam, da će proći više od deset godina, do trenutka kada ću moći da zapalim svijeću na Božurovom grobu...

  Kasnije sam na Vojničkom groblju pronašao bar još desetak osoba koje sam prilično dobro poznavao: Željko Blagovčanin, Dragislav Motika - Daca i mnogi drugi.

  Kasnije sam saznao da na tom groblju počivaju sinovi, očevi i braća nekih od posjetioca ovog foruma, sa kojima sam vremenom postao veoma blizak, čak sam ih i lično upoznao: tipičan primjer za ovo su "stari" Špiro i Vogošćanin Pravi. Danas, kada odem na Vojničko groblje u Sokocu, obavezno zastanem i kod humki njihovih najmilijih!

  Konačno, prošle godine smo udruženim snagama na Vojničko groblje prenijeli i Predraga Žarkovića - Božura, Dragana Šorka i Branka Grabovca. Za njih sada gajimo nekakvo čudno osjećanje kao da smo ih mi, posjetioci ovog foruma, nekako posmrtno usvojili.. .

  Moram vam priznati da je sav onaj novac utrošen na organizaciju ovog projekta višestruko nadoknađen u jednom jedinom trenutku - kada mi je majka Branka Grabovca prišla i kukajući za svojim sinom istovremeno počela da se zahvaljuje meni i ostalim donatorima koji su učestvovali u ovoj akciji, što smo joj ispunili veliku želju da za života dočeka da njen sin bude sahranjen upravo na ovom groblju...

  Eto, ovo je jedna od stvari o kojoj ni danas, deset mjeseci nakon tog događaja, još uvijek ne mogu da pišem. Postoje neke stvari koje se riječima naprosto ne mogu naslikati! Jedna od njih je i tuga majke koja je izgubila sina.

  Sokolac, Božurov, Brankov i Šorkov grob
  Sokolac, ekshumacija
  vojnicko_groblje- 68670 - 18.04.2012 : Dejan Nedođija - best (0)

  Vojničko groblje u Sokocu


  Gospodine Željko,

  novac i vrijeme nisu problem. Problem je u daljini. I ja sam uhlebljenje našao preko bare. Čitajući tekstove istinskih boraca kakav je Vogošćanin Pravi, Luna, Miner, Oko, pokojni Momir Jeftić i ostali istinski borci ja sam dobio veoma jaku želju da učinim ono što sam naveo u prethodnom tekstu. Svaka humka na tom groblju zaslužuje makar toliko da neko od slučajnih prolaznika upali sveće za te naše junake.

  Na Vojničkom groblju imam i familije koji su dali svoje živote za očuvanje ove naše lijepe Repubike Srpske daleko od svojih zavičaja. Zato me ponekad i zaboli to što se rijetko spominju junaci koji su branili Srpsko Sarajevo a izbjegli su sa svojih ognjišta. Jedno vrijeme sam živio na Ilidži, tačnije u Kasindolskoj ( Lepenička 37 ) 100 metara od prve linije. Taj period života nikada neću zaboraviti. U ulici Nike Kolumbića je ranjen jedan moj prijatelj iz tog vremena Darko Golijanin, pa ako prati ovaj sajt može da mi se javi. Da napomenem u to vrijeme sam imao 9 godina. Pozdrav i do sledećeg pisanja.
  vojnicko_groblje- 38162 - 28.08.2011 : Nedeljko Hrkalo Rs istocno sarajevo - best (0)

  Milorad Hrkalo


  Zahtjevam da se moj otac Milorad Hrkalo koji je poginuo 04. 01 1993. godine na mjestu Prohodaljka na Sarajevskom ratištu Žuč kao srpski borac postavi na spisak boraca koji su poginuli za Republiku Srpsku. Njegovo ime se nalazi i u manasturu "Sokolica" na ravnoj romaniji. Da li treba dokaz, ili nešto drugo.

  Molim vas da objavite ovu poruku. Pozdrav redakciji i da se ovo ispravi u najkraćem mogućem roku jer je moj otac iskrvario za ovu državu i nije zaslužio da se nalazi na nekim izdvojenim spiskovima. Hvala.

  Nedeljko,

  Potvrda ne treba jer imam podatke o svim borcima Sarajevsko-romanijske regije. Jedini problem je što mi je potrebna slika groba tvoga oca, i to visoke rezolucije. U narodnih par mjeseci ću dodati još pedesetak boraca sokolačke opštine (među njima i jednog Hrkala sahranjenog na Gradskom groblju "Gradac" na Sokocu), zatim sve borce na Vojničkom groblju "Miljevići", Srpsko Sarajeve. Pored toga, dodaću i sve borce sa Vojničkog groblja u Vlasenici.

  Ako se tvoj otac ne nalazi ni na jednoj od ovih lokacija, zamolio bih te da mi pošalješ sliku njegovog groba. Ove godine sam poklonio pet digitalnih foto-aparata onima koji su / će doprinjeti uspješnom razvoju ovoga projekta. Jedna informacija za tebe: do sada sam ja bio jedini koji je radio na projektu "Virtualno groblje". Izgleda da se stvari kreću povoljno za sve nas jer već imam dosta onih koji su spremni da mi pomognu u ovoj mojoj inicijativi.

  Svi oni koji su zainteresovani da se uključe u ovaj projekat i šalju mi fotografije automatski se kvalifikuju da dobiju digitalni foto-aparat bez obzira da li već posjeduju jedan od njih. Ukoliko si i ti zainteresovan, javi mi se na email slavicnetŽhotmail.com.

  Puno pozdrava, i drago mi je da si se javio. Sličnih zahtjeva sam imao i ranije, među njima i zahtjev par porodica iz Dobojske regije, koji su tražili da i njihove poginule uključim u ovaj "spisak".

  Pozdrav od Željka Tomića.
  vojnicko_groblje- 35982 - 25.07.2011 : Drlaz - best (1)

  Zuč : Simić Zoran i Slaviša


  Za nas koji nikad nismo bili na Žuči, Žuč je bio pojam rata, hrabrosti i skoro sigurne smrti. Neposlušnim se prijetilo da će biti poslati na Žuč, a mislim da su neki od njih i dobili to ratište kao kaznu.

  Poznavao sam jednog borca koji je bio tamo, pa bih o njemu želio da napišem i par riječi.

  Dok sam bio u jednoj beogradskoj bolnici na liječenju, tu je stigao i Zoran Simić, izbjeglica iz Vareša. Bio je pogođen snajperom u predio vrata, pa je kao rezultat toga ranjavanja dobio potpunu paralizu od vrata na dole. Više se ne sećam pojedinosti ranjavanja, izuzev da je bio u rovu kada ga je pogodio metak. Izgleda da je ovo bila taktika neprijateljskih snajperista - nisu odmah ubijali već su na ovaj način pokušavali da demorališu nas Srbe. Zoran je živio oko 15-tak dana, ali nije klonuo duhom. Umro je sa pjesmom na usnama.
  Ranije je tu poginuo i njegov brat Slaviša.

  Treći brat je tada povučen sa linije i iskreno se nadam da je i danas živ.

  Svima onima koji si bili na Žuči odajem iskreno poštovanje - svi zaslužuju medalju. Svima koji su ostavili svoje živote na tim brdima iskreno hvala i nek im je laka zemlja.
  vojnicko_groblje- 35442 - 18.07.2011 : Drlaz Svedska - best (0)

  RE: Lazendić Ljubiša


  Rodjen 1971 i živio na Brgulama, opština Vareš. Mislim da se majka zvala Stana. Do početka rata je radio kao milicioner. Po VES-u je bio artiljerac, ali ne znam u kom gradu je prije rata služio vojni rok.

  Sliku možeš da pogledaš ako klikneš ovdje.

  Poginuo/izgoreo u štali koju su muslimani zapalili prilikom napada na Čemerno. Mislim da od posmrtnih ostataka nije pronađeno ništa, samo par ličnih stvari.
  vojnicko_groblje- 27543 - 07.04.2011 : Jovana Srbija - best (1)

  Da li...?


  Imena vam znam, pročitah, I znam da je to možda brat Dragan, ujak Predrag, eh čika Brko, ili možda Ranko... A Marko, Marko komšija, nestašni momak, sa rupicama na obrazima, Željko u drugom redu, poginuo sa samo 22 godine" Zašto?

  Ja nikada nisam bila na Romaniji, a želim da zagrebem golim rukama ispod leda i krvave zemlje, da im duše ugrejem suzama, da im udahnem ovaj moj jednostavan, mali dah" Zašto? Nema odgovora.

  Nek mi ne zamere majke i sestre, sinovi i kćeri što sam se drznula da pišem o herojima ali kada ugledah sliku groblja prekrivenog snegom i pročitah nekoliko priča, moje je majčinsko, a nadasve ljudsko, srce zatreperilo pa čuh sebe kako kriknuh glasno i zajecah za njima, baš kao što je plakala i Stojanka Majka Knežopoljka za svoja tri sina...

  Moja mati mi je govorila, "Voli svu decu, jer ne može jedna majka sve da rodi, ali ipak su sva naša. " I ja ih volim i zato se pitam danas, a pitaću se i sutra: Zašto? Zbog koga? Zbog čega?

  Da li su njihovi životi vredni onoga što njihovi najmiliji, njihove komšije i prijatelji imaju danas? Da li ih se iko, sem njihovih porodica, seća, pomoli za njih, pokupi lišće sa groba? Da li će se ikada na nekoj Skupštini posvetiti zasedanje njima herojima? Da li će se poslanici bar jednom odreći svojih dnevnica da im se održi pomen, zasadi jorgovan, sakupi pomoć njihovoj deci. Da li bi mogli u Sokocu, organizovati dane poezije sa nazivom: "942 minuta sećanja". Da se ulice zovu njihovim imenima?

  Da li će predsednici Republike Srpske i Srbije pogledati grobove naših palih anđela?

  Da li bi mogli kada se izvinjavaju muslimanima, da bar deci pogunulih Srba, kažu: "Imali ste hrabre očeve""

  A dok se oni ne sete, mi ćemo ih pominjati, moliti se i pisati o njima i za njih.

  Ja, neznanka iz Šumadije želim reći da me svi čuju, i ljudi i neljudi: Hvala Vam što ste postojali i što živite, jer umrli niste i nikada nećete!

  Oni, njih devesto četrdeset i dvoje, naša braća, očevi, sestre, Srbi i Srpkinje, jesu i biće u svakom šumu vetra, na klupi u parku i mesečini, u svakoj kapi Romanijske kiše, mirisu pokošene trave, procvetalom jorgovanu na Vaskrs... Biće i u našim molitvama, stihovima, srcima...

  Vojnicko groblje - Sokolac, zima 2007
  vojnicko_groblje- 26621 - 24.02.2011 : Olivera Petrovic Srbija/Indjija - best (0)

  Branko Novaković


  Fotografija Branka Novakovića je poslata na mail slavicnetŽhotmail.com. Molim Vas proverite i javite mi da li ste je dobili?
  vojnicko_groblje- 26293 - 29.01.2011 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Sine moj, vrati se majci svojoj!


  O Bože, šta mi se dogodi! Pošao sam prijatelju na Sokocu. Prije toga svratim u Vojničko groblje. Uputio sam se prema redovima gdje se nalaze spomenici poginulih boraca Ilijaške brigade. U jednom redu vidim ženu u crnini kod spomenika čući i naglas kuka:

 • "Sine moj, vrati se majci svojoj! "

  Približavam se i vidim da mi je žena poznata. Odmah mi je kroz glavu prostrujilo sjećanje na sahranu jednog borca u groblju u Ilijašu.

  U momentu dok je sveštenik obavljao pravoslavni obred i nakon toga držim oproštajni govor, svi prisutni građani su se ušutili, iako su prije toga jecali i suze brisali. Mukla je tišina, samo se čuje glas sveštenika. Međutim, majčino srce nije moglo da prešuti i odjednom čujete:

 • "Sine moj, jabuko moja! "

  Približavam se ovoj tužnoj majci, ne želim je ometati, stao sam do nje. Ona i dalje doziva svoga sina:

 • "Sine moj, vrati se majci svojoj! "

  Ona je mene prepoznala pa je prestala glasno kukati, ali i dalje jeca i sva se trese. Nemam snage da joj bilo šta kažem.

  Ali ona meni reče:

 • "Dragi Veljo, ja se vrlo dobro sjećam tvojih riječi kad si držao govor na sahrani mog sina. Kad si rekao da sahranjujete borca, junaka, omiljenog među svim borcima, da je dao svoj život za bolju budućnost svih nas, da ga nikad nećete zaboraviti i da nama ožalošćenim bude to utjeha što smo rodili takvog borca. "

  Uh, meni se srce steže, nemam riječi da joj bilo šta kažem.

  Ali ona nastavlja:
 • "Međutim, danas vidim da su moj sin i svi ostali poginuli borci uzalud dali svoje živote. Zato ja kukam i Boga molim da mi vrati sina i zato ja naričem "Sine moj, vrati se majci svojoj! "

  Kroz plač ove jadne i ožalošćene majke izrečena je jedna velika i duboka misao.

  Mislio sam na ovu temu još koju svoju riječ napisati, ali nisam mogao. Nešto me steže i u grlu guši.

  Ali i ne treba. Treba samo reči:

 • "Poslušajmo glas naših ožalošćenih majki! "
 • vojnicko_groblje- 25045 - 19.09.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vojničko groblje Knežina


  Na Vojničkom groblju u Knežini sahranjeno je 53 osobe, koje sam upravo dodao u Virtuelno groblje, u kome se sada nalazi 1005 poginulih boraca VRS. U bazi podataka sada imam 1299 boraca, ali borce bez fotografija njihovih grobova neću objavljivati. Oko 300 boraca ima i tačne datume rođenja i smrti, kao i mjesta rođenja i smrti. Ovi podaci se sada mogu vidjeti i na nekim stranicama koje su postojale ranije. Ako želite da pogledate kako to izgleda, kliknite ovdje.

  Pored toga, u bazu podataka sam dodao i sve poginule sa područja opštine Sokolac. Trenutno radim na obradi slika grobova sa Gradskog groblja "Gradac" iz Sokolca, pa ćete za desetak dana na ovoj stranici moći da vidite i slike svih grobova borca sahranjenih i na ovom lokalitetu.

  Mnogo je Sokočana sahranjenih na lokalnim grobljima: Vidrići, Podromanija, Ravna Romanija, Buječ, Vražići, Kusače, Crkvine, Ćavarine, Dikalji, Duži, Jasik, Vrapci, Dindići, Laze, Kalauzovići, Vraneši, Žunovi, Grbići, Riječa, Miletine, Margetići, Nepravdići, Bukovik, Ajdanovići, Drapnići, Sijerci, Selišta, Pobratci, Podbukovača, Mičivode, Pavičići, Šedovci i druga mjesta, pa ćete na slike grobova sa seoskih groblja pričekati još neko vrijeme.

  Sve borce sahranjene na Vojničkom groblju u Knežini sam, radi vašeg lakšeg snalaženja, označio sa jednom zvjezdicom u lijevom meniju svake stranice.

  Sem Gradskog groblja u Sokocu, u pripremi imam i dosta snimaka Ilijaškog groblja, a koje sam tek nedavno dobio.

  Od mog dobrog prijatelja i vjernog saradnika, Velimira iz Bijeljine, dobio sam i snimke preko 600 grobova sa Vojničkog groblja u Bratuncu, pa ću vidjeti šta mogu uraditi i po tom pitanju.

  Dodavanje podataka u Bazu sam automatizovao, pa veoma lako mogu da dodam i pedesetak boraca za sat vremena, ali mi obrada slika oduzima dosta vremena i treba mi oko pet minuta da pripremim tri različite veličine slika jednog groba. Naravno, većina vremena mi odlazi na ove male slike.

  Molim vas da ne zaboravite da i vi možete doprinjeti ovom projektu tako što ćete poslati fotografije grobova boraca VRS sahranjenih na bilo kojoj od lokacija Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja. Bilo bi dobro da napravite dvije fotografije svakog groba: najprije zumirate sliku na grobu, a zatim snimite kompletan grob sa krstom.

  Evo i nekoliko fotografija koje sam ovoga ljeta napravio na Vojničkom groblju u Knežini. Nisam mogao da objavim svih 53 fotografije, pa sam (uglavnom nasumice) izdvojio neke od njih.  Božić (Marko) Panto
  Bunjevac (Sekula) Relja
  Glišić (Radovan) Milenka
  Glišić (Stojan) Goran
  Glišić (Strail) Goran
  Jelisić (Sekula) Mara
  Jokić (Nikola) Petar
  Jovanović Anđelka
  Jovanović (Anđelko) Sreto
  Jovanović (Anđelko) Vukan
  Krčo (Srpko) Novo
  Neđić (Savo) Novo
  Neđić (Srbo) Samojko
  Ostojić (Novak) Milanka
  Perić (Relja) Ranka
  Tomić Šoko
  Tomić (Savo) Nikola
  Tomić (Simeon) Milofinka
  Trifunović (Rajko) Milenko
  Trifunović (Rajko) Milivoje
  Žugić (Mile) Radislav
  vojnicko_groblje- 24763 - 10.08.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Lazendić (Radoje) Ljubiša


  U vezi postavljenog pitanja od strane Ivice Lazarevića objavljenog pod brojem 24760 od 10. 08. 2010. godine mogu reči samo ovo:

  U mojoj knizi "Ilijaški Nemanjići" na osnovu prikupljenih podataka napisano je sljedeće:


  Lazendić (Radoje) Ljubiša

  pripadnik 1. pč. 6. pb. (Okruglica), rođen 09. 03. 1971. godine u Brgulama, neoženjen. Poginuo 10. 06. 1992. godine na Čemernu prilikom muslimanskog napada na selo kada je izvšen i masakr. Pronađen je kao izgorio u zgarištu. Sahranjen je u groblju u Brgulama (Šikulje), a posle rata prenesen u Vojničko spomen groblje u Sokocu. Posmrtno odlikovan 1994. godine Medaljom za vojne zasluge.

  Drugi Lazendić Ljubiša se ne spominje u navedenom masakru, ali ni u popisu poginulih boraca Ilijaške brigade.
  vojnicko_groblje- 24499 - 22.05.2010 : Jela Samardzic - vukicevic Brcko - best (0)

  Vojnicko groblje


  Tek danas sam pronašla ovaj sajt! Moje suosjećanje za sve porodice koje su vezane za Vojničko groblje Sokolac.
  vojnicko_groblje- 24477 - 14.05.2010 : Dunja Adzic Beograd - best (0)

  Bogdan Kosanović


  Malo sam gledala sajt i videla tab Groblje SRK. Našla sam među poginulim borcima mog rođaka Bogdana Kosanovića. Interesuje me, kada će biti ažuriran sajt, da bismo unili biografiju i priču o njemu.

  Hvala puno!

  Dunja,
  ti možeš već i sada da upišeš tekst, koji ću ja naknadno da objavim na toj stranici. Jednostavno, ne moraš da čekaš na to, upiši isti u ovaj forum.

  Pozdravi tatu i vidimo se na ljeto! Ove godine ću se sigurno javiti!
  vojnicko_groblje- 24443 - 08.05.2010 : Olivera Petrovic Srbija - best (0)

  Branko Novaković


  Postovani gospodine Željko javljam Vam se opet u vezi Branka Novakovića. Tražili ste da Vam pošaljem sliku ako je imam. Ja sam to prenela njegovoj sestri u Makedoniji i rekla mi je da će mi je poslati. Ja to još uvijek čekam i čim dobijem proslediću je Vama.

  Još jedan detalj u vezi Branka Novakovića. Sjetila sam se i da su ga svi zvali Brane.

  Veliki pozdrav za Vas i veliko hvala za sve što činite za sve nas. Ja sam Vam već rekla da su to zaista velika djela. Sad veoma često posjećujem vašu stranicu i čitam komentare, razne sudbine i sve ono što vi već radite. Zaista sam oduševljena! Svi mi koji smo otišli imamo sve veću potrebu za vezom sa našim rodnim krajevima. Valjda to dolazi sa godinama, kako starimo postajemo emotivniji tj. slabiji. Ne znam ni sama kako bih to nazvala. Veliki pozdrav od Olivere Petrović.

  Olivera, još jednom hvala na lijepim riječima. Optimista sam po prirodi, pa se još uvijek nadam da će neki od vaših tekstova doprijeti i do zakržljalih mozgova "nevjernih Toma" koji dolaze na ovu stranicu. Meni ovakvi komentari ne trebaju jer ja sve ovo radim zbog mojih rođaka, prijatelja a ponajviše zbog jednog Božura kojem sam, nekada davno dok je još bio živ, obećao da ću pisati o njemu kada pogine.

  Nadam se da si shvatila da mi je slika Branka Novakovića potrebna zbog toga što želim da i za njega napravim jednu stranicu, pa da ga se sjećaju svi, ne samo njegova sestra i ti. Sa druge strane, duboko sam ubjeđen da će se neko sjetiti Brana iz rata i napisati nešto lijepo o njemu.

  Ovom prilikom apelujem na sve one koji posjećuju ovu stranicu, a imaju sliku bilo kojeg poginulog borca sarajevsko-romanijskog regiona da mi je pošalju na moju email adresu slavicnetŽhotmail.com. Ukoliko raspolažete nekim podacima o njemu, upišite ih na ovom mjestu. Naša sveta dužnost je da ne dozvolima da imena naših žrtava padnu u zaborav. Sve ono što se zaboravi, može da se i ponovi!

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić
  vojnicko_groblje- 24401 - 02.05.2010 : Ornela Kljajic Toulouse France 1 - best (0)

  Branislav (Milenko) Kljajić


  Hvala vam za ovaj sajt na kome sam mogla da vidim grob moga brata Branislava Kljajića. Hvala do neba!!!!!!!

  Sjećam se, kao da je bilo juče: bila sam u 6. mjesecu trudnoće i trebala sam da idem u Beograd, da budem bliže doktorima. Moj brat me je autom dovezao preko Vučje Luke do Sumbulovca. Bio je to jedini put za nas Srbe sa Ilidže. Inače Branislav je bio u Srpskoj gardi sa Ilidže i nadimak mu je bio Brano!

  Nakon duge vožnje preko brda i dolina, oko Sarajeva i preko onih lokacija po kojima su djelovali muslimanski snajperisti, stigosmo živi i zdravi do Sumbulovca. Kad smo stigli na autobuski stanicu u Sumbulovcu, u nedostatku znanja iz geografije, upitah svoga brata:

  - "Braco, jesmo li sada bezbjedni? "

  On se samo nasmijao i odgovorio:

  - "Nemoj, Sele, ništa da brineš! Ovdje nikad nije bilo Turaka niti će ih ikada biti!!!! Ovo je prava srpska zemlja! "

  Brat mi je poginuo u martu 1993. godine, 40 dana nakon moga porođaja. Poginuo je herojski u teškoj bici za Hladnjaču na Stupu. Sahranjen je na Vojničkom groblju u Sokocu, baš tamo gdje mi reče da je to srpska zemlja i da Turaka nikada nije bilo niti će ih biti.

  Neka mu je vječna slava i daj Bože mir svima nama koji tugujemo za njim!!!
  vojnicko_groblje- 24399 - 02.05.2010 : Nenocc Pescano Selo - best (0)

  Mali Zejtinlik Sokolac


  Željko,

  Nedavno si napisao jednu dirljivu priču o Jeli Šuričić iz Vogošće.

  Danas sam slučajno na YouTube našao jedan video sa Vojničkog groblja Mali Zejtinlik u Sokolcu, snimljen za Zadušnice ove godine. U njemu se može vidjeti i majka Jela, dok uređuje grobove poginulih sinova Milana i Milomira i muža Borka.

  vojnicko_groblje- 24383 - 29.04.2010 : Podlugovcanin Danijel Bijeljina - best (0)

  Jovan (Đorđe) Joksimović


  Svi podaci koje je dostavio Velimir a koji su vezani za pogibju Jovana (Đorđe) Joksimovića zvanog Lola su potpuno tačni. Jedino što bi se moglo dopuniti je da je poginuo između rovova br. 3 i br. 4 između kojih nije bila sastavljena tranšea. Njegova porodica (koju je Velimir već naveo), majka Dobrila i brat Milan žive u Bijeljini.

  Bio je izuzetan čovjek i veoma hrabar borac koji se među prvima uključio u u sve potrebne aktivnosti a svima koji su ga poznavali njegova pogibja stvorila je veliki gubitak.

  Hvala vam na veoma lijepim riječima i informacijama u vezi moga strica. Hvala još jednom što pišete o tome!
  vojnicko_groblje- 24363 - 24.04.2010 : Velimir Adžić Ilijaš 1 - best (0)

  Mirić (Dušan) Zoran


  pripadnik 6. pč. 3. pb. , rođen 04. 08. 1958. godine u Visokom. Dana 19. 01. 1993. godine na liniji u rejonu Počivala-Čekrčići iz PAM-a teško ranjen u glavu pa je hitno prebačen u bolnicu «Žica» u Blažuju gdje je izvršen operativni zahvat, ali je nakon operacije preminuo.

  Sahranjen je u groblju u Ilijašu, a posle rata prenesen u Vojničko spomen groblje u Sokolcu.

  Posmrtno odlikovan 1993. godine Ordenom Miloša Obilića.

  Od uže porodice ostali su:
  - supruga Snježana
  - kćerka Željka
  - sin Vladimir 1986.

  Ilijaš ne bi bio herojski grad da nije imao herojsku Ilijašku brigadu, a ova opet ne bi bila takva da nije u sebi imala heroje " Ilijaške Nemanjiće.

  Ni heroji nisu svi isti. Jedan od cjenjenijih u Ilijaškoj brigadi je bio Zoran Mirić.

  O njemu je u opštinskom "Biltenu" broj 244. od 7. februara 1993. godine nepotpisani autor napisao sljedeće:

  Učesnik je prvih straža prije ratnih dejstava ovog rata. Radio je ono što niko nije smio. Preuzimao je punktove koji su bili najopasniji. Od početka ratnih dejstava držao je najopasniji punkt na cijeloj liniji odbrane u Čekrčićima.

  Znao je rukovati svim mogućim oružjima od puške do topa.

  Svojim aktivnim dejstvima iz raznih oružja blokirao je muslimanima put Visoko " Buci.

  Na tom dijelu puta uništio je oklopno vozilo i više kamiona sa municijom.

  Muslimani su zbog toga morali otvoriti novi put preko Tušnjića za Buke i Kralupe.

  Muslimani su znali da se on nalazi na tom punktu pa su ga gađali iz raznih oruđa (PAM-om, PAT-om, tenkom, vođenim raketama).

  On se ničeg nije bojao. Oko 4-5 mjeseci nije nigdje odlazio od rova niti je tražio smjenu. Svojom hrabrošću ulivao je veliko povjerenje ostalim borcima. Kad je on na liniji, tada se ne pita da li su ostali došli.

  I sami građani, mještani, su pričali da su znali kad on puca, jer se njegova vatra razlikovala od ostalih.

  Nije htio da bude nikakav komandir. Jedva su ga natjerali da bude komandir voda.

  Imao je svog "fiću" koga je prilagodio tamošnjim uslovima. Maskirao ga raznim bojama i u njemu razvozio municiju od rova do rova i izvlačio ranjene i poginule borce i to sa mjesta odakle niko nije smio.

  On se jednostavno šetao linijom, tako da su njegovi saborci mislili da se njemu ništa ne može dogoditi.

  U najtežim trenucima kad muslimani napadaju, on bi u rovu nastavio kafu, govoreći: "Kako ću komšije dočekati, a da im kafu ne ispečem? "

  Imao je jednog crnog mačka koga je volio. Kada bi granate počele da padaju po liniji, ako mačak nije ušao u rov, on bi izašao iz rova i tražio mačka ne računajući da bi mogao biti pogođen od granate.

  I kao čovjek bio je veliki. Htio je svakome pomoći.
  vojnicko_groblje- 24340 - 19.04.2010 : Feniks Republika Srpska 1 - best (0)

  Jovan (Đorđe) Joksimović


  Svi podaci koje je dostavio Velimir a koji su vezani za pogibju Jovana (Đorđe) Joksimovića zvanog Lola su potpuno tačni. Jedino što bi se moglo dopuniti je da je poginuo između rovova br. 3 i br. 4 između kojih nije bila sastavljena tranšea. Njegova porodica (koju je Velimir već naveo), majka Dobrila i brat Milan žive u Bijeljini.

  Bio je izuzetan čovjek i veoma hrabar borac koji se među prvima uključio u u sve potrebne aktivnosti a svima koji su ga poznavali njegova pogibja stvorila je veliki gubitak.
  vojnicko_groblje- 24322 - 15.04.2010 : Velimir Adžić Ilijaš 1 - best (0)

  Joksimović (Đorđe) Jovan


  U vezi pitanja Podlugovčanina u prilogu broj 24321 od 14. 4. 2010. godine, mogu reči sljedeće:

  U uvjerenju o pogibiji je napisano:

  Joksimović Đorđe Jovan, pripadnik 3. pč. 2. pb. rođen 20. 01. 1962. godine u Brezi. Poginuo 21. 12. 1992. godine na Zajezdi - Lješevo. Prilikom prelaska iz komandnog rova tranšejom u susjedni rov pogođen iz snajpera u stomak i na licu mjesta preminuo.

  Komanda Brigade je organizovala sahranu i isti je sahranjen u groblju u Podlugovima.

  Posmrtno je odlikovan 1994. godine Zlatnom medaljom za hrabrost.

  Pregledom stranice na ovom forumu "Groblje SRK" vidljivo je da je prenesen u Vojničko groblje u Sokocu.

  Iz podataka Opštinske komisije opštine Ilijaš koja je regulisala pitanje novčane naknade porodicama poginulih boraca, vidljivo je da su iza njega

  od uže porodice ostali:

  - supruga Cmiljka
  - sin Đorđo 1992.
  - kćerka Tijana 1987.

  Upoređujući sve podatke, uočljivo je da se ne slaže upis godine pogibije jer je na spomeniku upisana godina 1995. kao godina pogibije.

  Gdje je nastala greška, ja ne mogu tvrditi.

  Ako neko sigurno zna godinu pogibije, dobro bi bilo da se oglasi kako bi se na određenom mjestu ispravila greška.

  To je sve što o njemu znam.
  vojnicko_groblje- 24321 - 14.04.2010 : Podlugovcanin Bijeljina - best (0)

  Jovan Joksimović


  Pozdrav svima. Želio bih da saznam malo više o tome kako je poginuo Jovan Joksimović, vojnik Samostalnog Voda INE iz Podlugova. Znam da je poginuo na Zajezdi-Lješevo prilikom prelaska iz komandnog rova tranšejem, kao i to da je pogođen snajperskim metkom u stomak... Ako znate nešto više o tome, molim vas da to i napišite na ovom mjestu... Veliki Pozdrav za sve vas.... Još jednom hvala!
  vojnicko_groblje- 24163 - 23.03.2010 : Rale Kovac Rs - best (0)

  Danilo Lazarević


  Danilo Lazarević, od oca Miloša i majke Zore Lazarević. Živjeli su u selu Podlipnik, opština Ilijaš. Na početku rata su protjerani iz svoga sela i doselili su se u selo Sići opština Ilijaš. Danilo je poginuo u semptebru 1992. godine. Ubijen je iz zasjede.
  vojnicko_groblje- 24155 - 22.03.2010 : Sneza Lalovic Rep.Srpska - best (0)

  Danilo Lazarević


  Pročitala sam na ovom forumu nešto o pogibiji Danila Lazarevića. Molim sve one koji znaju nešto više da opišu o kome se to Danilu Lazareviću radi. Jedan Danilo Lazarević je prije 30 godina živeo u kući do moje. U poslednjih 20 godina ne znam ništa o njemu pa molim da neko ko zna Danila Lazarevića, poginulog vojnika, da opiše odakle je inače, od kojih Lazarevića, i gde je poginuo... Hvala!
  vojnicko_groblje- 24094 - 14.03.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vojničko groblje postalo virtualno


  Danas sam na stranice "Vojničkog groblja" dodao i tri borca sahranjena izvan Vojničkog groblja "Mali Zejtinlik" u Sokocu, sva tri u Srbiji. Na taj način, ovaj moj projekat i zvanično prelazi u Virtualno groblje. Nije čudno što sam to počeo sa sledećim borcima:  Poručnik Mićo Vlahović jedan od najvećih boraca sarajevsko-romanijske regije. Rođen je 20. 04. 1970. godine na nepoznatoj lokaciji. Od majke Slavice je ostavljen u Beogradu u domu za siročad, odakle je u avgustu 1970. godine kao beba donesen u jednu hraniteljsku porodicu u Velikim Livadama, gdje je i proveo djetinjstvo. Kao srpski dobrovoljac u avgustu 1992. godine odlazi u Vogošću gdje zbog svojih neustrašivosti, vojnih sposobnosti i ljudskih kvaliteta ubrzo postaje komandir I. D. V. Vogošćanske brigade. Poginuo je 07. 12. 1994. godine. I petnaest godina nakon Mićine pogibije sjećanje na Miću Vlahovića ne umire. Dirljiv je bio i parastos Mići Vlahoviću održan 2. avgusta 2009. godine u Aleksandrovu gdje se na Mićinom grobu okupilo preko pedesetak njegovih saboraca, prijatelja i drugova iz djetinjstva. Uspomenu na Miću Vlahovića čuvamo i mi koji smo donatori akcije za preimenovanje Željezničke ulice u Ulicu Miće Vlahovuća. Na Mićinu stranicu možete otići ako kliknete OVDJE.  Stanko (Milorad) Stanić, rođen 03. 07. 1936. godine a poginuo 22. 04. 1992. godine. Živio je na Ilidži (Lužanima) a sahranjen je na groblju "Dovarje" u Užicu, Srbija. Uspomenu na njega čuvaju supruga Nada, kćerka Snežana, unuci Aleksandar i Stanko koji je rođen poslije dedine smrti i nosi njegovo ime. Na Stankovu stranicu možete otići ako kliknete OVDJE.  Alesandar (Milan) Tomić - rođen 29. 04. 1970. godine u Sarajevu, poginuo 14. 05. 1992. godine na Ilidži - Luna park. Dan u kome su svoje živote izgubili Aleksandar - Aco Tomić i tri njegova saborca slavi se kao Dan odbrane Srpske Ilidže. Uvijek kada se sjetim našega Ace zapitam se zašto Bog uzima samo najbolje! Zašto umjesto njega nije uzeo mene ili nekoga drugog iz moje familije, jer niko Aci nije bio ravan, ni po dobroti a ni po ljepoti. Aleksandar je sahranjen u Lazarevu, mjestu u kome živi gotovo polovina mojih Tomića koji su tamo kolonizirali nakon Drugog svjetskog rata. Aco nije bio oženjen, a njegovi roditelji, Milan i Ana, kao i brat Radomir žive u Zrenjaninu. Na Acinu stranicu možete otići ako kliknete OVDJE.  Stanko Stanić i Aleksandar Tomić su bili pripadnici Ilidžanske brigade, u kojoj je u prošlom ratu poginulo 1050 boraca. Više informacija o ovoj brigadi možete pogledati na video zapisu koji objavljujem uz ovaj članak.  vojnicko_groblje- 24051 - 12.03.2010 : Jasna Sokolac - best (0)

  Grobovi nikada ne griješe


  Već 16 godina Jela Đuričić, 86. - godišnja starica iz Sokoca, svakoga dana obilazi grobove, svoja dva sina i muža, koji su poginuli za RS, pali svjeće za pokojnike i moli Boga za zdravlje kćerke i četvoro unučadi, te za zdravlje premijera RS, Milorada Dodika i njegove porodice.

  Nakon strašnog gubitka članova njene porodice, najveću podršku baka Jela, kaže, osjetila je od Vlade RS, koja joj je obezbjedila krov nad glavom.

  Suze majke Jele, ne prestaju da teku, jer tugu za izgubljenom djecom, svjedoči starica, vrijeme ne liječi.

  "Šesnaestog septembra 1992. godine poginuo mi je muž Borko, a za mjesec dana, devetnaestog oktobra, sin Milomir. Pošto nisam imala para, pitala sam sveštenika da mi odobri da obojici skupa izdam godišnjicu. I odobrio mi je. A onda stiže još jedan zao glas. Javiše mi petnaestog novembra 1993. godine da mi je poginuo sin Milan" - prisjeća se tužna starica.

  Baka Jela dodaje da su kćerka i četvoro unučadi sada jedina svjetlost njenog života. Moleći se za njihovo zdravlje, kaže, svaki put pomene i porodicu predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika.

  "Volim ga kao da mi je najrođeniji i zbog toga njemu i njegovoj porodici palim svijeće za zdravlje. Imam želju da mu lično, na svemu zahvalim" - rječi su bake Jele.

  Iz lista "Informator", septembar 2008. godine

  Jasna,

  hvala ti za ovu priču. Neko šesto čulo mi je govorilo da Jela ima na Sokocu kćerku, ali nisam htio da nagađam.

  Ako ti je poznato, molim te da napišeš na kom ratuštu su Borko, Milomir i Milan poginuli i gdje su živjeli!
  vojnicko_groblje- 24037 - 11.03.2010 : Zeljko Tomic Sokolac 3 - best (2)

  Ispričali mi grobovi


  Odmah tu, na ulazu u sokolačko Vojničko groblje, nalazi se krst na kojem je upisano ime Jele Đuričić. Primjetih da na njemu stoji godina rođenja, ali ne i godine smrti.

  Jednom prilikom zatekoh nekakvu ženu kako spretnim pokretima uređuje cvijeće na Jelinom grobu. Njen lik me neodoljivo podsjeti na sliku starice sa krsta, pa je umalo ne upitah u kakvom je srodstvu sa pokojnicom. Ipak, učtivost savlada znatiželju te nijemo produžih prema suprotnom dijelu groblja.

  U povratku, ponovo prođoh pored istog groba. Ona žena je već bila otišla, pa odlučih da malo pažljivije osmotrim grob. Odmah mi postade jasno da je grob prazan i da je ono bila Jela Đuričić koja je stajala kraj sopstvenog groba. Međutim, sada poče da me kopkalo pitanje kako to da živa osoba ima grob na Vojničkom groblju!

  Pogledah na susjedni grob. I u njemu počiva jedan Đuričić. Radi se o brkatom Borku, tri godine starijem od Jele. Iz Borkinog mršavog lica izrasli bujni brkovi, koji mi nekako govore da je Borko za života bio pošten domaćin i veliki radnik.

  Bacih pogled na susjedna dva groba u istome redu i - ostadoh bez daha. Odmah do Borka počivaju njegova dva sina, Milan i Milomir. Sada mi već postade jasno da je Jela bila Borkova žena, a samim time Milanova i Milomirova majka. Shvatih Jeli ima pravo da bude sahranjena na Vojničkom groblju jer je tu, odmah pokraj njene prazne humke, vjerovatno sahranjena i kompletna Jelina porodica.

  Ovu priču mi ispričaše grobovi, pa se izvinjavam ako su u nečemu pogriješili.

  Jela (Rade ) Đuričić Borko (Miloš ) Đuričić Milan (Borko ) Đuričić Milomir (Borko ) Đuričić
  vojnicko_groblje- 24018 - 10.03.2010 : Kiki aco Lazo Bih - best (0)

  Danilo Lazarević - pogibija


  Molio bih one koji znaju kako je poginuo Danilo Lazarević da o tome nešto i napišu.
  vojnicko_groblje- 24015 - 09.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Groblja


  Dragi Rale,

  Tvoje informacije date u prilogu broj 23998 od 09. 03. 2010, su dragocjene i one daju ono što i jeste bitno, a to je saznanje gdje je koji poginuli borac sahranjen.

  Polemika oko toga kojoj jedinici je borac pripadao u ovom slučaju nije bitna.

  Ali, kad već detaljišemo, onda želim reći ovo:

  Bataljon Srednje, kao 6. pb. u sastavu Ilijaške brigade je formiran 03. 02. 1993. godine, a u njegov sastav su ušle čete: Srednje, Visojevica i Kalauzovići.

  Po naredbi SRK ovaj bataljon faktički nestaje 20. 10. 1994. godine, jer četa Srednje prelazi u sastav 3. Spbr. , a čete Visojevica i Kalauzovići u sastav 1. Rpbr.

  Šta je sad iz ovoga i Tvog priloga jasno, a šta nije?

  1. Jasno je da Vlastimir Blaške Rajić u momentu pogibije nije pripadao Ilijaškoj brigadi jer je poginuo 17. 06. 1995. godine.

  2. Opet nije jasno za Vidaka Mihajlović i Gorana Barjaktarević kada su poginuli i kojoj su jedinici u momentu pogibije pripadali, ali je bitno da su oba preneseni u Vojničko groblje u Sokocu. To i jeste ono što želimo znati..

  Pozdrav,
  Velimir
  vojnicko_groblje- 23998 - 09.03.2010 : Rale Kovac RS 2 - best (0)

  Danilo Lazarević


  Tačno je da je borac Danilo Lazarević bio pripadnik Baranjske čete, a ona je tada pripadala Drugoj romanijskoj brigadi, pa ti zbog toga nemaš podatke o njemu.

  Idući na sahranu Danilu Lazareviću poginuli su Vidak Mihajlović i Goran Barjektarević, borci Visojevačke čete. Ove dvije čete su pripadale Sredanjskom bataljonu a istovremeno i Ilijaškoj brigadi od februara 1993. godine.

  Danilo Lazarević nedavno prenesen iz groblja Vrhovine u groblje Repča na Palama, gdje mu je sahranjen i otac.

  Što se tiče borca Vlastimira Blaške Rajića on je bio pripadnik Sredanjskog bataljona. Poginu je 17. 06. 1995. godine na Jasenu a sahranjen je u groblju Vrhovine.

  Pozdrav za sve koji posjećuju ovaj forum, i hvala Bogu svakim danom nas je sve više.

  Goran (Aleksa ) Barjaktarević Vidak (Vido ) Mihajlović
  vojnicko_groblje- 23988 - 08.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Groblja


  Željko,

  Već vidim da će biti dosta dodavanja promjena u odnosu na moj spisak sahrana poginulih boraca. Bez obzira da li se radi o borcu pripadniku Ilijaške brigade ili ne, te prijave su dobro došle. Pa Tebe i ne interesuju samo borci Ilijaške brigade nego cijele Sarajevsko-Romanijske regije.

  Zato pozivam sve pisce na ovom forumu da i dalje dopunjuju spiskove sa izmjenama za koje znaju.

  Tebi, Željko, predlažem da moje spiskove koje sam Ti dostavio i sve ove nove dopune i izmjene stavljaš na posebnu stranicu, kako bi na kraju mogao sačiniti potpuni pregled.

  Pozdrav,

  Velimir
  vojnicko_groblje- 23985 - 07.03.2010 : Srdjan Vukovic - best (0)

  Rajko Lakić


  Veliki pozdrav Velemiru za veliki trud, i svim ostalim koji pišu na ovom forumu. Svakodnevno posjećujem ove stranice, jutarnja i večernja doza. Posebno se obradujem kad vidim da se i novi posjetioci uključuju u pisanje, to u isto vrijeme znači da ljudi čitaju tj. da je posjeta ovoga foruma dobra.

  Želio bih samo da dopunim spisak ilijaških boraca, sahranjenih u groblju Srednje. U navedenom spisku nema Aleksandra Cvijanovića, oca poginulog borca, veziste Svjetlana Cvijanovića. Obojica su preneseni na Vojničko groblje u Sokocu. Nedjeljko Rašević, ne znam podatke o godištu, poginuo je 1995. godine od granate dok je obavljao dostavu municije na prvu liniju i nije prenesen na Sokolac.

  Vezano za borce koji su na spisku objavljenom od strane Velemira. Borac Nenad Tanasić, bez živih nasljednika, nije prenesen na vojničko groblje. Neki njegovi saborci su pokrenuli incijativu da se njegovi posmrtni ostaci prenesu na Sokolac, nadam se da će se to ove godine i realizovati jer na grobove boraca koji su ostali na teritoriji federacije rijetko ko dolazi i dosta je njih zaraslo u korov i trnje.

  Milivoje Lakić je prenesen na Sokolac, sahranjen do brata Rajka. Za vrijeme dok je Željko pravio fotografije za SRK groblje, njegov grob je bio bez nadgrobnog krsta. Krst je sada zamjenjen spomenikom, pa Željko ako budem u prilici ovih dana da uslikam spomenik poslaću ti sliku njegovog groba.

  I želio bih samo da još kažem par riječi o Rajku Lakiću, a nadam se da će uskoro i stranica za upis biografija palih boraca da bude u funkciji. Rajko Lakić je poginuo na Malom Jasenu, rame uz rame sa tadašnjim komadantom 6 bataljona, Željkom Mičićem. Poginuli su 23. 05. 1994. godine, prilikom pokušaja deaktiviranja mine "mrud" ispod muslimanskog rova, da bi mogli nesmetano da se podvuku pod rovove. Rajko je bio borac vrijedan pomena ovdje i svugdje, obišao je sva ratišta oko Sarajeva, od Žuči do Nišićke visoravni, hrabar i požrtvovan, nemam riječi kako bih ga opisao ali želio sam da ga pomenem. Možda ga se neki borci sjete pa napišu nešto više o njemu. Neka mu je vječna slava i hvala!

  Kao što bi Velimir rekao, ako nije na njegovom spisku, onda vjerovatno nije ni bio borac Ilijaške brigade u trenutku pogibije. Međutim, ovo vas ne treba da sprečava da o svakom borcu pišete, jer time podstičete i druge da to rade. I nemojte da vas mnogo brine to što forme za unos biografija nisu gotove jer sve što je zapisano u rubrici "Vojničko groblje" jednoga dana će biti prebačeno na odgovarajuću stranicu. Ja se izvinjavam što sam malo usporio sa radom na "Groblju SRK", ali stvarno imam dosta posla i u svakodnevnoj borbi za "hljeb naš nasušni" pa ne stignem da uradim onoliko koliko bih želio.

  Veoma bitan podatak iz ovoga teksta je i to da borac Nedjeljko Rašević nije upisan u spisak manastira "Sokolica", bar ne u onoj prvoj grupi od 3256 poginulih boraca za koju imam spisak imena. Napominjem da je naša obaveza prema mrtvima da se svaki poginuli borac sarajevsko-romanijske regije upiše na zidove manastira jer će se drugi njih sjećati onoliko dugo koliko i ovo prelijepo zdanje bude postojalo. A svi oni koji ne budu dodati na ovaj spisak zbog našeg nemara biće zaboravljeni kao da nikada nisu ni poginuli.

  Za dodavanje poginulih na spisak potrebno da neko od bližih rođaka ili poznanika odnese potrebnu dokumentaciju. U planu mi je i da ovaj spisak od približno 3500 - 3700 imena poginulih boraca sarajevsko-romanijske regije uskoro objavim i na ovoj stranici.
  vojnicko_groblje- 23983 - 07.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Vojničko groblje


  Svaka čast Raletu Kovač na ovakvoj intervenciji. Tako bi trebali svi koji znaju za neke promjene da ih jave na ovakav način.

  Međutim, ja želim da kažem sljedeće:

  Moji podaci o sahranama poginulih boraca Ilijaške brigade temelje se na dokumentaciji Brigade prije izlaska Srba iz Ilijaša i prije ukidanja Ilijaške brigade.

  Niko mene ne obavještava niti sam ja ta ličnost koju treba obavještavati o promjenama. Ovi spiskovi su jedna dobra osnova da ponuka i druge da javljaju promjene, evo ovako kao što si to Ti uradio.

  Praveći sada svoje spiskove ja sam kontrolisao na stranici "Groblje SRK" koji su borci preneseni u Vojničko groblje u Sokocu.
  Normalno, tamo nisam mogao naći Milorada Save Trifković koji je prenesen u groblje Dikalji-Romanija i Raska Krste Košarac koji je prenesen u Višegrad.

  Previdio sam Milivoja Novice Lakić. Za Rajka Novice Lakić sam napisao samo da nam se ne slaže godina rođenja, a ne i da nije prenesen.

  Što se tiče Danila Miloša Lazarević i Vlastimira Blaške Rajić, ja ih nemam u evidenciji poginulih boraca Ilijaške brigade. Trebali ste napisati kada su poginuli i kojem bataljonu su pripadali. Ovo zbog toga što je:

  1. Semizovački bataljon ušao u Ilijašku brigadu 14. 11. 1992. godine i ponovo izašao u oktobru 1994. godine.
  2. Što su Okruglički i Nišićki bataljoni bili u Ilijaškoj brigadi bili do 14. 11. 1992. godine i od 18. 9. 1993 do oktobra 1994. god.
  3. Što su čete Visojevica i Kalauzovići bile u bataljonu Srednje Iilijaške brigade od 3. 2. 1993. do oktobra 1994. godine.


  Svi borci koji su poginuli iz tih jedinica u vrijeme kad iste nisu bile u sastavu Ilijaške brigade, ja ih nemam u svojoj evidenciji niti trebaju biti.

  U koliko još neko uoči nedostatak imena u mojim spiskovima, neka prvo provjeri na osnovu napred navedenih podataka da li je borac pripadao Ilijaškoj brigadi.

  Pozdrav,
  Velimir
  vojnicko_groblje- 23977 - 07.03.2010 : Rale Kovac RS - best (0)

  Dopuna spiska


  Pozdrav za Velimira i sve čestitke za ove obimne podatke. Želim da te obavijestim za još nekoliko boraca koji su u skorije vrijeme preneseni, a što ti nemaš u svojoj evidenciji:

  Braća Lakić, Milivoja i Rajko Lakić, su prije par godina preneseni iz groblja u Srednjem na Vojničko groblje na Sokocu.

  Milorad Trifunović sa groblja Visojevica je prenesen u groblje Dikalji - Romanija tu mu je sahranjena i majka.

  Rasko Košarac iz groblja Boksići prenesen u Višegrad jer mu tu živi sestra.

  Ima još dva borca Ilijaške brigade koi su sahranjeni u groblju Vrhovine ali nisam našao da su ovdje pomenuti. To su: Lazarević Miloša Danilo i Rajić Blaške Vlastimir.

  Mnogo ti hvala za korisne informacije! Sigurno će mi biti od koristi kada budem išao da slikam i preostale grobove.

  Grobovi Milivoja i Rajko Lakić se doista nalaze u 33. redu (trenutno poslednjem) Vojničkog groblja u Sokocu i mislim da su tamo prenešeni 2009. godine. Kada sam prošlog ljeta bio na Vojničkom groblju u Sokocu, Rajkov grob je već bio završen, a na grobu Milivoja (ne Milivoje) zatekao samo krst. Ako želiš da vidiš stranicu Milivoja Lakića klikni OVDJE, a za stranicu Rajka Lakića klikni OVDJE.


  Milivoja ( ) Lakić Rajko (Novica ) Lakić
  vojnicko_groblje- 23976 - 07.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Dopune i prijedlozi


  Željko,

  Pregledao sam stranicu "Groblje SRK" i pronašao da nedostaju sljedeći podaci kod imena boraca Ilijaške brigade:

  1. Duško Alekse Barjaktarević - 1970 - 1994
  2. Milenko Dušana Bilal - 1962 - 1995
  3. Petar Vladimira Bilal - 1940 - 1995
  4. Radenka Petra Bilal 1969 - 1993
  5. Vukan Ljubomira Bilal - 1959 - 1995
  6. Tihomir Rajka Bujak - 1965 - 1992
  7. Radomir Boška Bukarac - 1964 - 1992
  8. Radoja Stojana Eskić - 1947 - 1995
  9. Bojan Bogdana Govedarica - 1969 - 1994
  10. Todor Vojislava Jeftić 1948 - 1992
  11. Kapetanović Mihajla Svetomir, a kod Tebe piše Svetozar 1941 - 1992 On je poginuo 10. 06. 1992. u masakru na Čemernu kada je spaljen.
  12. Janko Milorada Košarac - 1973 - 1994
  13. Anđelko Marka Kesmanović - 1940 - 1992
  14. Milenko Uroša Lazarević - 1946 - 1994
  15. Đorđe Davida Mališanović, a kod Tebe piše Đorđija - 1952 - 1992
  16. Radomir Neđe Marić - 1938 - 1994
  17. Jovo Nikole Mirković - 1945 - 1995
  18. Zdravko Stojke Mirković - 1948 - 1992
  19. Branka Rajka Motika - 1970 - 1993
  20. Zoran Veselina Ostojić, a kod Tebe piše Vese - 1956 - 1994
  21. Borislav Milorada Radišić - 1963 - 1992
  22. Srđan Mirka Radić - 1960 - 1992
  23. Rajko Vladimira Rašević - 1969 - 1993
  24. Borko Vojina Stanković - 1954 - 1992
  25. Savo Slavka Subotić - 1969 - 1992
  26. Momir Bogdana Šurbat - 1950 - 1992
  27. Savo Velimira Šurbat - 1937 - 1995
  28. Velimir Ljube Todorović, a kod Tebe piše Ljubomira - 1967-1992
  29. Vasilije Ostoje Živković - 1944 - 1992


  U prednjem pregledu upisao sam podatke koje si imao i podatke koji su nedostajali.

  Pored ovoga imam i dva prijedloga:

  1. Slike koje ubacuješ u priloge, dovodiš ih sve u jedan isti format (visina-širina) pa slika izgubi u proporciji. Izobliči se, pa je neka lica teže prepoznati.

  Moj prijedlog je da odrediš istu visinu radi jednakih redova, a širina slike ne mora biti ista, ali će zadržati pravu proporciju. Razlika će biti samo u tome što, ako ima više redova slika, neće biti isti broj slika u svakom redu.

  2. Ako Ti ne predstavlja neku poteškoću, bilo bi dobro da priloge koje šaljemo u više dijelova, poredaš tako da idu od početka ka kraju. U sadašnjoj situaciji, kad otvorim stranicu takvog priloga, čitam knjigu od kraja ka početku. To je malo nezgodno, pogotovo, kod priloga koji imaju više dijelova. Još ako nisu jedan do drugog, onda ne znamo koliko ih ima.

  Pozdrav,

  Velimir

  Velimire,

  hvala za još jedan koristan spisak i izvanredno obavljen posao. Kao što moj prijatelj Nedeljko Žugić reče: "Da te nema, trebalo bi te izmisliti".

  Što se neslaganja u imenima tiče, u mojoj i tvojoj evidenciji stvar je sasvim jasna. Primjera radi kod Velimir Ljube Todorović ne podudara nam se ime oca: kod mene je Ljubomir a kod tebe Ljubo. Isti slučaj je bio i kod moga oca: svi su ga znali kao Ljubo i malo je ko znao da je njegovo pravo ime Ljubomir. U drugom slučaju, Zoran Veselina Ostojić na grobu piše Veso, a njegovo pravo ime je Veselin. U ovom slučaju, tvoja evidencija je u pravu, jer je porodica na grobu upisala očev nadimak, onaj pod kojim je on bio poznat u narodu.

  Što se slika tiče, ja na tome još uvijek radim. Napravio sam ih onako na brzinu, kada sam pravio stranicu "Groblje SRK". Naime, imam jedan program koji mi omogućuje da isječem selektovanu zonu na ekranu i snimi je na disk - sa jednim klikom miša. To je korisno za mene jer sam uspio da napravim oko 1000 slika za dva sata. Međutim, slike nisu ni iste dužine a ni visine, pa moram svaku da otvorim i isječem na rezoluciju od 250x150. Nažalost, nisam još uvijek stigao da sve to završim, uglavnom što imam jako puno posla na ovom forumu. Evo, ovom prilikom obećajem da ću ovo završiti u bliskoj budućnosti. Međutim, ovo je samo početak jer dosta slika moram ponovo da napravim.

  Što se tvog drugog prijedloga tiče i on je na mjestu! Tvoje priloge u vezi lokacije groblja na kojima su sahranjeni borci Ilijaške brigade namjeravam da stavim na posebnu stranicu, koja će biti sortirana u "obrnutom" redosledu, tj. u redosledu tvoga pisanja. Trenutno se ti postovi nalaze na stranici "Ilijaš Nemanjići", koja je sortirana u "normalnom" redosledu, tj. najnoviji članci su na vrhu. Ovo sam namjeravao da uradim danas.
  vojnicko_groblje- 23972 - 06.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Radomir Neđe Marić


  Željko,
  Praveći spiskove poginulih boraca po grobljima i upoređujući neke podatke sa tvojim podacima u stranici Groblje SRK, primijetio sam da nemaš godinu smrti za Radomira Neđe Marić. On je poginuo 1994. godine.

  Pozdrav,
  Velimir


  Velimire,

  hvala ti na ovom izvanrednom spisku. Već na prvi pogled primjećujem da je jako mnogo onih koji su svoje mrtve ponijeli sa sobom, jer im je odmah bilo jasno da sa muslimanima nema zajedničkog suživota.

  Na ovom spisku će ti biti zahvalni mnogi borci i prijatelji poginulih boraca, koji se još uvijek interesuju gdje je neko sahranjen tj. prenesen nakon rata.

  Hvala ti i za primjedbu za godinu smrti Radmomira (Neđe) Marića. Poznato mi je da za 10 do 15 boraca sahranjenih na Vojničkom groblju na Sokocu nemam datum smrti (a u par slučajeva i rođenja). Ovo je zbog toga što se isti ne vidi na slikama koje sam napravio na Vojničkom groblju u Sokocu. Imam namjeru da prilikom moje sledeće posjete ponovo napravim neke slike, a potom ću da dopunim i sve datume.

  Što se mojih podataka tiče, ja sam ih unio direktno sa fotografija grobova, i vjerujem da su tačni. Po meni, mnogo je manja vjerovatnoća da je datum rođenja pogrešan na grobu nego u podacima koje su ti dali (ponekad i daljni) rođaci. U svakom slučaju, ako imaš mogućnost, ja bih te zamolio da provjeriš.

  U manastiru "Sokolica" je upisano skoro 4000 poginulih boraca sarajevsko-romanijske regije i taj spisak nema gotovo nikakve veze sa Vojničkim grobljem u Sokocu. Interesantno je i to da neki borci sa Vojničkog groblja nisu upisani na zidove manastira. Ja namjeravam da ovaj propust jednoga dana ispravim. U mojim ranijim komentarima sam već napomenuo da ima još dosta boraca SRK koji nisu upisani u spisak manastira Sokolica a među njima i Predrag Žarković - Božur, Mićo Vlahović i mnogi drugi. I tu nepravdu ću, jednoga dana uz vašu pomoć, da ispravim.

  Svakoga dana sam sve više oduševljen podacima koje raspolažeš, ali i sve više žalim što i ostale brigade nisu vodile sličnu evidenciju.

  Siguran sam da i ostali posjetioci ove stranice dijele moje mišljenje!
  vojnicko_groblje- 23662 - 10.02.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Obavještenje


  Molim sve posjetioce foruma koji primjete i najmanju grešku u imenu, imenu oca, ili prezimenu poginulih boraca na stranicama koje se odnose na Vojničko groblje SRK, da mi iste ODMAH prijave.

  Na pojedinim slikama se ne vidi godina smrti, pa istu nisam unio u moju bazu. Ima i slika koje nisu baš najbolje tj. nije bio dobar fokus na mojoj digitalnoj kameri. Ovo ću da ispravim prilikom moje sledeće posjete Vojničkom groblju, kada ću dosta grobova ponovo slikati.

  Da još jednom napomenem, mene možete kontaktirati putem email-a slavicnetŽhotmail.com, a može te mi poslati i "privatnu poruku" tako što ćete istu da upišete u ovaj forum na isti način kao i svaku drugu poruku. Međutim, vrlo je važno da stavite naznaku da je to "Privatna poruka za Željka", tako da ne bi došlo do zabune pa da neko od moderatora tu poruku i objavi.

  Vaša email adresa je sigurna na ovom serveru, i niko sem mene nema pristup tom podatku.
  vojnicko_groblje- 23408 - 21.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)

  Vojničko groblje Sokolac


  Željko,
  Ti si opisujući neke karakteristike ovog groblja u prilogu naveo neka imena i ubacio slike pripadnika Ilijaške brigade. Pa samo iz ovog priloga je moguće zaključiti kakva je to brigada bila.

  Među tri najmlađe osobe nalazi se:

  Golubović Cvijana Slobodan rođen 1977. godine. To je sin sveštenika SPC u Ilijašu, Golubović Cvijana, koji je umro i on je sahranjen u tom groblju u dijelu za civile i grobnica mu se nalazi odmah na početku tog dijela groblja. Mali Slobodan je poginuo od muslimanske granate 1992. godine na regionalnom putu Semizovac - Visoko u neposrednoj blizini Ilijaške crkve.

  Među onima koji su imali po 16. godina naveo si:

  Lalić Mlađena Miodrag, rođen 22. 1. 1976. godine u Visokom. Bio je pripadnik 1. pč. 3. pb. Čekrčići - Ilijaška brigada. Poginuo je 22. 8. 1992. godine u Čekrčićima. Kao kurir pošao je u štab jedinice da pozove kola hitne pomoći jer je telefonska linija bila u prekidu. Na putu je pogođen granatom. Posmrtno je odlikovan Medaljom zasluga za narod 1995. godine.

  Samardžić Nenada Jadranka, rođena 10. 7. 1976. godine u Ljubnićima. Bila je pripadnica 3. pč. 3. pb. Čekrčići. Poginula je 5. 8. 1992. godine u Ljubnićima kod Samardžića kuća kao član sanitetske ekipe. Granata je pala ispred kuće sanitetskog odjelenja gdje je podlegla na licu mjesta.

  3. Među onima sa 66. godina je opet pripadnik Ilijaške brigade i to:

  Stolica Neđe Relja, rođen 14. 9. 1929 godine. Bio je pripadnik 2. pb. Podlugovi. Umro je prirodnom smrću u svojoj kući 9. 1. 1995.

  4. Među osobama ženskog roda su opet pripadnice Ilijaške brigade:

  Bilal Petra Radenka-Lala, rođena 9. 10. 1969. godine u Visokom. Bila je pripadnica 3. pb. Ljubnići-Čekrčići. Poginula je u saobračajnoj nezgodi 27. 6. 1993. godine u Podlugovima. Vraćajući se iz Ilijaša prema komandi u Ljubnićima, iza leđa na petlji u Podlugovima, naletilo je putničko vozilo gdje je na licu mjesta podlegla.

  Motika Rajka Branka, rođena 25. 8. 1970, godine u Sarajevu. Bilaje pripadnica 2. pč. 7. pb. Nišići. Nakon kraće bolesti umrla je 1o. 12. 1993. godine u bolnici VMA u Beogradu.

  Dabić Mladena Olivera. Ja imam podatke za Dabić Pere Olivera, rođena 19. 5. 1973. godine. Bila je pripadnica 2. pb. Podlugovi. Poginula je 21. 12. 1993. godine u mjestu Gora na magistralnom putu Semizovac - Olovo nesretnim slučajem. Na vozilo u kojem se nalazila pucala je patrola VP 8486. Nemam podatak da je prenesena u Vojničko spomen groblje u Sokolac, a sahranjena je u groblju u Ilijašu. Provjeri da se ne radi o ovoj osobi, a da je, možda, pogrešno napisano ime oca.
  vojnicko_groblje- 23382 - 19.01.2010 : Podlugovcann Danijel Bijeljina - best (0)

  Joksimović Đorđe Jovan


  dopuna biografije
  Joksimović Đorđ(o) Jovan, pripadnik 3. pč. 2. pb. , rođen 20. 01. 1962. godine u Visokom.

  Poginuo 21. 12. 1992. godine na Zajezdi - Lješevo. Prilikom prelaska iz komandnog rova tranšejom u susjedni rov pogođen iz snajpera u stomak i na licu mjesta preminuo.

  Sahranjen je na Vojnickom Groblju na Sokocu.

  Posmrtno odlikovan 1994. godine Zlatnom medaljom za hrabrost.

  (Jeste) prenesen u Vojničko spomen groblje u Sokocu.

  Od uže porodice ostali su: supruga (S)miljka, sin Đorđ(E) 1992. godište, kćerka Tijana 198(6). godište.

  Ja sam ispravio neke greske koje ste vi napravili.... i stavio ispravno u zagrade... Ja cu reci nekim ljudima za vas sajt da bi mogli pisati za Podlugove.. Hvala najlepsa... Danijel...
  vojnicko_groblje- 23348 - 17.01.2010 : Podlugovcanin Joksimovic Bijeljina,RS, BiH - best (0)

  Biografija


  Kako mogu da napišem biografiju o nekoliko poginulih boraca na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu. Hvala unapred...

  Poštovani,
  otiđi na stranicu poginulog borca za kojeg hoćeš da napišeš biografiju, klikni na link koji se tamo nalazi i otvoriće se forma za unos podataka identična ovoj putem koje si upisao ovaj tekst.

  Prilikom unosa biografija, ukoliko ti je poznato, napiši i tačan datum i mjesto rođenja, koju je školu završio i gdje je radio, tačan datum i mjesto pogibije, kojoj je jedinici pripadao u trenutku pogibije, odlikovanja ako ih je imao, imena užih članova porodice i gdje sada žive...
  vojnicko_groblje- 23322 - 16.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Vukićević Miće Ranko


  Vukičević Miće Ranko je bio borac Ilijaške brigade. Njegovi posmrtni ostaci su preneseni u Vojničko spomen groblje. Spomenik mu se nalazi odmah na ulazu u groblje sa lijeve strane, negdje među prvim. Ti ga nemaš u sekciji SRK Groblje. Pogledaj pa to dopuni.

  Velimire,
  mnogo hvala na ovoj ispravci. Vjerovatno sam preskočio grob prilikom slikanja, ili nisam objavio sliku. Znaš, dosta grobova sam slikao po dva puta pa pored ovih 948 slika imam i dosta onih koje su ostale neobjavljene.

  Bio bih zahvalan svima onima koji primjete neku grešku u imenu, imenu oca, prezimenu, godini rođenja ili smrti, da mi to i jave kako bih to ispravio.

  Prilikom slikanja, na nekim fotografijama se ne vidi godina pogibije pa ću i to dopuniti.

  Imam namjeru da prilikom moje sledeće posjete Vojničkom groblju u Sokocu ponovo slikam neke grobove, jer ima nešto slika na kojima slike na spomeniku nisu najjasnije. Takođe moram da provjerim broj reda u kome je sahranjen neki borac, a nakon toga ću objaviti i redni broj u redu, što bi bilo nešto kao "x" i "y" kordinata Vojničkog groblja u Sokocu. Pogađate, ovo je zbog toga što namjeravam da napravim mapu groblja i da je objavim.
  vojnicko_groblje- 23294 - 14.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Vanovac Dalibor i Velibor


  Pregledao sam stranicu SRK groblje i pod slovom "B" našao grešku. Pod rednim brojevima 16 i 19 nalaze se imena BANOVAC Rajka Dalibor i BANOVAC Rajka Velibor. To su braća poginuli istog dana. Pošto su to borci iz Ilijaške brigade, ja ih poznajem. Oni se ne prezivaju Banovac nego Vanovac.

  Velimire,
  puno ti hvala za ovu ispravku. Podaci o poginulim borcima unošeni su na osnovu slike nadgrobnog spomenika, pa je moguće da ovakvih grešaka ima još. Pored toga, bojim se da negdje nisam obrnuo ime oca i sina.

  Kada program za unos biografije i ostalih tekstova o poginulim borcima bude gotov, bio bih ti zahvalana da o svakom borcu koga si lično poznavao napišeš po nešto. Vjerujem da će i drugi slijediti tvoj primjer.

  Pored toga, imam namjeru da napravim nešto kao "lični karton" o svakom borcu. Pored postojećih podataka (ime, prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti, mjesto gdje je sahranjen) nalazili i sledeći podaci: tačan datum rođenja, tačan datum smrti, mjesto gdje je poginuo, jedinica kojoj je pripadao itd.
  vojnicko_groblje- 23264 - 11.01.2010 : Snezana Stanic-gutalj Usa, Florida - best (0)

  Stanko Stanic, 22.04.1992.


  Željela bih da u rubriku sa imenima poginulih boraca unesete i ime moga oca koji je poginuo u odbrani Ilidže 22. 04. 1992. godine.

  Stanko Stanić, rođen 03. 07. 1936. godine a poginuo 22. 04. 1992. godine, je sahranjen u Užicu. Uspomenu na njega čuvaju supruga Nada, kćerka Snežana, unuci Aleksandar i Stanko koji je rođen poslije dedine smrti i nosi njegovo ime. Srdačan pozdrav

  Snežana, Aleksandar i Stanko Gutalj.

  Snežana,

  rado ću to učiniti, ali bih vas zamolio da mi obezbjedite sliku groba vašeg oca, kao i jednu sliku malog formata, a zatim sve to pošaljete na moju email adresu, slavicnetŽhotmail.com.

  Srdačan pozdrav,
  Željko Tomić
  vojnicko_groblje- 23239 - 08.01.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Novih 948 stranica


  Poštovani,

  od juče na ovoj stranici svaki sahranjeni borac na Vojničkom groblju u Sokocu ima svoju lični kutak, tj. forum je bogatiji za 948 novih stranica. Uskoro ću na horizontali meni, odmah do linka "Istorija", dodati i prečicu za glavnu stranicu ovog projekta. Za sada, tamo možete otići ako kliknete OVDJE!

  Ovo je samo prva faza projekta koji sam ja nazvao "Virtualno groblje" a koji bi trebao da obuhvati svih 4000 poginulih boraca, pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Kažem, "virtuelnog groblja" jer ću u sledećoj fazi dodati i slike boraca sahranjenih na ostalim grobljima širom Republike Srpske i Srbije. Želja mi je da na taj način sakupim sve poginule borce SRK na jedno mjesto, pa da ih se tako sjećaju i svi oni koji nemaju priliku da obilaze njihove grobove.

  Primjera radi, sledeće dvije stranice će biti sa slikom groba Miće Vlahovića, sahranjenog u Aleksandrovu i Aleksandra (Milan) Tomić, sahranjenom u Lazarevu (Banat) a poginuo kao borac VRS u Luna parku na Ilidži, ako se ne varam 26. maja 1992. godine.

  Moram da napomenem da sve opcije ovog mog novog programa još uvijek nisu kompletirane. Naime, i vi ćete moći da na ove stranice upisujete tekstove, ali po strogo definisanim pravilima. Imaćete dvije opcije:

  1. Da napišete biografiju nekog borca. Ukoliko takva postoji, vi možete napisati dopunu postojećoj, ili dopuniti postojeći tekst.
  2. Opisati neki događaj (npr. mjesto i vrijeme pogibije, primjer njegovog junaštva, neku ratnu akciju), ili pak anegdotu, vic ili bilo šta drugo što bi tog borca opisalo onakvog kakav jeste i kakvog bismo trebali da ga se sjećamo.


  Ukratko, molim vas da se suzdržite od vaših ličnih komentara i razno-razna naglabanja, da budete objektivni i ne previše negativni. Što bi se reklo "novinarsko izvještavanje". Na ovim stranicama postoji mnogo odličnih primjera kako takav članak treba da izgleda. Neka se ne naljute ostali, pomenuću samo neke autore koji su u zadnjih mjesec dana napisali tako nešto: Velimir, Vojo Pejić, Miner, Vogošćanin Pravi itd.

  Podaci na ovoj stranici su preuzeti sa slika. Na nekim slikama, nažalost, nije nisu vidljivi neki podaci, npr. godina pogibije pa ću to naknadno dodati. Na nekoliko slika nije dobar fokus, pa ću neke grobove morati ponovo slikati.

  Vas bih zamolio da mi pomognete i da mi pošaljete fotografije grobova svih boraca SRK, bez obzira gdje se oni nalazili. Na taj način bismo zajedničkim snagama priveli ovaj projekat kraju.

  Stranice su organizovane po prezimenima! Na primjer, ako ste na stranici sa slikom Mlađa Motike, imate dvije mogućnosti da odete na bilo koju od ukupno 100 boraca čije prezime počinje sa slovom "M": možete kliknete na neko od imena na lijevoj strani ili da listate stranice (kao u knjizi) pomoću komandi sličnih onima na video rekorderima. Ukoliko niste sigurni kako se neki borac preziva, možete da pretražujete po imenu borca. Konačno, imate i mogućnost da odete na stranicu na kojoj su izlistana prezimena koja počinju sa nekim drugim slovom.

  Zamolio bih vas da sve grećke, dopune i savjete vezi boje organizacije ovog projekta upisujete na postojeći forum. Izvinite i za reklame na vrhu novih stranice, ali one svaki klik na njih mi donosi nešto novca neophodnog za održavanje ove stranice.

  Srdačno Vaš,
  Željko Tomić


  vojnicko_groblje- 22608 - 24.09.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Uskoro: Virtualno groblje poginulih boraca SRK


  U toku poslednjeg rata, u opštinama sarajevsko-romanijskog regiona poginulo je oko četiri hiljade boraca. Oni su položili svoje živote na braniku otadžbine, suprotstavljajući se najezdi džihad fanatika, koji su se po ko zna koji put drznuli da napadnu srpske zemlje.

  Imena ovih boraca su ispisana na spomen-pločama ugrađenim u zidove manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji. Nedavno sam došao do ovog spiska, te uskoro namjeravam da ga objavim.

  Napominjem i to da spisak nije potpun, tj. da se stalno dopunjava. Desetak novih ploča je nedavno ugrađeno u zidove manastira. I vi možete dodavati imena onih koji su izostavljeni sa spiska. U nekom od budućih postova ću vam objasniti i kako da to uradite.

  Vojničko groblje u Sokocu je još jedan svjedok herojskog otpora romanijskog naroda. Groblje pomalo liči na ono solunsko pa je nazvano "Mali Zejtinlik". Do ovog trenutka na njemu je sahranjeno 949 osoba.

  Slikao sam svaki grob i uskoro ću za svakog borca na ovom forumu da napravim posebnu stranicu. Namjera mi je da obiđem svih 4000 grobova i da sve fotografije objavim upravo na ovom mjestu. Mislim da će ovo biti jedinstven projekat, a možda prvi put u istoriji da neko napravi virtuelno groblje. Posao mi je otežan činjenicom da su grobovi rasuti po raznim porodičnim grobljima, tj. na mnogo lokacija.

  Imam i mnoštvo fotografija iz "Spomen sobe" u Višegradu ali ne i fotografije sa Vojničkog groblja ovog prelijepog grada Republike Srpske gdje je sahranjeno i dosta boraca iz Srpskog Sarajeva, posebno iz Vogošće i Ilijaša.

  Nadam se da ćete mi pomoći da identifikujem sva groblja, tj. lokacije na kojima su ovi borci sahranjeni. Sve ostalo preuzimam na sebe.
  vojnicko_groblje- 22461 - 02.09.2009 : Ćurćija Srbija - best (0)

  Vojničko groblje Sokolac


  U jednom od prethodnih mojih napisa naveo sam da na Vojničkom groblju na Sokocu ima mnogo mojih saboraca i rodbine. Na ovim slikama koje su prikazane u prethodnom napisu su dvije osobe koje sam poznavao i želim da dam više podataka o njima.

  Prvo, Olga (Jovo) Tešić je iz Krivoglavaca, sestra Milinka Koprivice koji je hrabro poginuo na Žuči. Olga je umrla od posledica ranjavanja.

  Drugo, Slobodan (Cvijan) Golubović je sin sveštenika Cvijana Golubovića iz Ilijaša. Poginuo prilikom granatiranja Ilijaša. Sveštenik Cvijan poslije rata raspoređen na službu u Vojkoviće gdje je preminuo 1996. god. I on je sahranjen na groblju u Sokocu ali na civilnom dijelu groblja.
  vojnicko_groblje- 22458 - 31.08.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vojnicko groblje Sokolac


  Na Vojničkom groblju u Sokocu pomenuto je 949 osoba, sahranjenih u 942 groba. U jednom grobu je sahranjeno 6 osoba, a na dva spomenika upisana su po dva borca, vjerovatno zbog toga što se vode kao "nestali" pa je rodbina samo upisala njihova imena sa druge strane krsta.

  Saša (Mato) Perić Miodrag (Jagoš) Puketa Slobodan (Cvijan) Golubović Dragan (Jovo) Gutović
  Saša (Mato) Perić
  (1978-1993)
  Miodrag (Jagoš) Puketa
  (1977-1992)
  Slobodan (Cvijan) Golubović
  (1977-1992)
  Dragan (Jovo) Gutović
  (1976-1992)


  Tri najmlađe osobe sahranjene na Vojničkom groblju u Sokocu su u trenutku pogibije imale svega 15 godina. To su Saša (Mato) Perić (1978-1993) iz 12. reda, Miodrag (Jagoš) Puketa (1977-1992) iz 13. reda, Slobodan (Cvijan) Golubović (1977-1992) iz 19. reda. Po 16 godina su imala tri osobe, sva tri rođene 1976. godine a poginuli 1992. godine. To su Dragan (Jovo) Gutović iz 10. reda, Miodrag (Mlađen) Lalić iz 19. reda i Jadranka (Nenad) Samaržić iz 20. reda. Po 17 godina su imali Božidar (Damjan) Marković, Nevenko (Vukašin) Starčević, Rajko (Milenko) Trifković i Saša (Ranko) Šikuljak kada je ratni vihor ugasio njegove mlade živote.

  Miodrag (Mlađen) Lalić Šuro (Nikola) Kenjić Dragutin (Milan) Kakuša Momčilo (Luka) Subotić
  Miodrag (Mlađen) Lalić Šuro (Nikola) Kenjić Dragutin (Milan) Kakuša Momčilo (Luka) Subotić


  Najstarija osoba sahranjena na groblju je stara 82 godine. Radi se o Zorki Sikiraš (1910-1992), jednoj od desetak civila sahranjenih na ovom groblju. Ustvari, u grobu se nalazi samo nekoliko ljudskih kostiju koje su pronađene kao svjedok ovog stravičnog pokolja na Grahovištu 1992. godine: jedna ruka, par lobanja i još nekoliko kostiju. U devetom redu Groblja počiva Šuro (Nikola) Kenić (1920-1994) star 74 godine i vjerovatno najstariji borac VRS, dok Momčilo (Luka) Subotić i Jovo Vladušić (1920-1992) takođe počivaju u 31 redu i imali su 72 godine u trenutku smrti. Tu je i Miroslava (Risto) Bunjevac (1924-1992) stara 68 godina i počiva u 30. redu groblja. Isto toliko je bio star i Dragan (Milan) Kakuša (1925-1993) sahranjen u 25. redu, a samo godinu dana mlađi (67 godina) su u trenutku pogibije bili stari (1925-1992) Vojislav (Spasoje) Mrkajić sahranjen u 31. redu i Branko (Jovo) Terzić sahranjen u 30. redu. Relja (Nedeljko) Stolica je imao 66 godina u trenutku pogibije (1929-1995), a Neđo (Todor) Sikiraš iz 6. reda i Milinko (Dušan) Kovačević iz 11. reda su imali po 65 godina u trenutku pogibije (1927-1992).

  Radenka (Petar) Bilal Olivera (Mladen) Dabić Nada (Novica) Manojlović Milanka (Mitar) Motika
  Radenka (Petar) Bilal Olivera (Mladen) Dabić Nada (Novica) Manojlović Milanka (Mitar) Motika


  Na Groblju se nalaze i posmrtni ostaci 23 osobe ženskog pola: Branka, Divna, Jadranka, Janja, Koviljka (2), Milanka, Miroslava, Nada, Olga, Olivera, Radenka (2), Radoslava, Ranka, Ravijojla, Slavojka, Snježana, Spasenija, Staka, Stana, Stanoja, Vukica, Zorka. Izvinjavam se ako sam nabrojao ili izostavio neko ime, ili pak naveo neko ime koje je muško.

  Branka (Rajko) Motika Jadranka (Nenad) Samardžić Koviljka (Neđo) Šepur Olga (Jovo) Tešić
  Branka (Rajko) Motika Jadranka (Nenad) Samardžić Koviljka (Neđo) Šepur Olga (Jovo) Tešić


  Što se prezimena tiče, najviše žrtava su dale porodice Bunjevac (15), Damjanović (12), Trifković (11), Marković (10), Gavrić (10), Šurđić (9), Janjić (9), Petrović (9), Lalić (8), Šurić (7), Motika (7), Rašević (7), Mirković (7), Tešanović (7), Cvijanović (7) i Košarac (7). Ostalo su porodice sa šest ili manje poginulih.

  Interesantno je i to da čak 33 sahranjena borca na Vojničkom groblju u Sokocu se zovu Dragan. Od ostalih imena najviše ima boraca sa imenom Zoran (27), Željko (19), Milorad (18), Rajko (18), Mirko (15), Slavko (15), Ranko (15), Nenad (15), Milan (13), Branko (12), Radomir (12), Neđo (11), Slobodan (11), Milenko (11), Savo (10), Borislav (10) i tako dalje...

  Dva groba na Vojničkom groblju su prazna. Grob u kome će počivati Brano Trifković (1958-1992) se nalazi u 33. redu, sa drvenim krstom položeni na zemlju što je kod nas Srba običaj kada se u grobu ne nalazi leš. U 22. redu, odmah kod ulaza u groblje, nalazi se humka u kojoj će jednoga dana počivati Jela (Rade) Šuričić, rođena 1942. godine. Jela je još uvije živa i u jako dobrom fizičkom stanju. Imao sam priliku da je vidim kraj svoje humke, u kojoj će počivati kada se jednog dana upokoji. Naime, Jeli je odobreno da bude sahranjena na Vojničkom groblju jer tu počivaju i njena dva sina Milan (Borko) Šuričić (1967-1993) i Milomir (Borko) Šuričić (1964-1992) kao i njen muž Borko (Miloš) Šuričić (1939-1992).

  Dodao sam i nešto fotografija kako bih upotpunio sliku ove moje tragične statistike. Uskoro ćete na ovim stranicama moći da vidite slike svih 942 groba koliko ih trenutno ima na Vojničkom groblju na Sokocu. Kako svaka žrtva rata zaslužuje pomen, dozvoliću vam da svaku fotografiju ukrasite sa nekom lijepom pričom. O mrtvima sve najbolje!

  Na nekoliko grobova upisana je godina smrti koja pada u vrijeme kada se rat uveliko bio završio. Radi se o borcima koji su vođeni kao "nestali", neki od njih su završili kao ratni zarobljenici pa nije jasno koje godine su ubijeni. U takvim slučajevima praksa je da se upisuje godina identifikacije posmrtnih ostataka putem DNK, a ne godina nestanka. Valjda zbog toga što sve dok nema leša, ima nade za porodice...

  Izvinite ako sam ponegdje pogrešio, imao sam dobre namjere a nadam se da ćete me i vi ispraviti. Sve ovo što ovdje napisah, bazira se na pretpostavkama i mojim ličnom zapažanjima. Ipak, najviše su mi "ispričali" grobovi.
  vojnicko_groblje- 22436 - 27.08.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Imena poginulih boraca na spomenicima


  U toku moje zadnje posjete Vojničkom groblju u Sokocu primjetio sam jednu neobičnu pojavu. Naime, u prvih 26 redova na ovom groblju imena na krstu su ispisana po principu "prvo ime pa tek onda prezime". Međutim, od 27 pa sve do 33 reda - redoslijed je promjenjen.

  Zbog toga bih želio da pojasnim nekoliko stvari i da na kraju postavim pitanje na koje bi mi neko od vas koji ovo čitate mogao odgovoriti.

  Mi Srbi naša vlastita imena pišemo po principu "ime pa prezime" za žive i "prezime pa ime" za mrtve. Na primjer dok je Pipeta Pipetić živ, on će se potpisivati u tom redosledu, a naka umre na njegovom spomeniku bi bilo pravilno napisati: "Ovdje počiva rjab Božji Pipetić Pipeta".

  Međutim, imena velikana se čak i na nadgrobnim spomenicima pišu "prvo ime pa prezime". Tako na primjer na imenu spomenika Branka Ćopića vjerovatno stoji "Branko Ćopić" a ne obrnuto. Ulica nazvana po ovom dječijem piscu bi bila "Ulica Branka Ćopića". Obrnuto zvuči baš neobično, zar ne?

  I na spomeniku najvećeg srpskog izumitelja, Nikole Tesle, stoji njegovo ime u baš ovakom redoslijedu. Valjda zbog toga što svi znamo da se veliki srpski genije "uspokojio" ali da njegovo djelo još uvijek obasijava čitavu planetu.

  Imena junaka, kao što su Stepa Stepanović, čak i onih imaginarnih kao što je Marko Kraljević, te svih junaka koji svoje živote dadoše za slobodu i svevišnje ciljeve srpskog naroda, takođe se pišu kao da su još uvijek živi. Zbog toga i imena na nadgrobnim spomenicima onih koji su poginuli jurišajući na olovna zrna onih koji su se drznuli da iskorijene srpski narod treba da budu ispisana u skladu sa ovim starim srpskim pravilom. Jer borci takvu počast i zaslužuju!

  Obećah na početku ovog članka da ću imati i jedno pitanje za vas. Interesuje me da li bi mi neko mogao odgovoriti odakle je došla "direktiva" da se imena na Vojničkom groblju u Sokocu odjednom počnu ispisivati "naopačke". Da li je tu "odluku" donio neki nepismeni grobar, kamenorezac izbačen iz osnovne škole, ili pak neki neuki sveštenik. Ne bi me iznenadilo ni da je "direktiva" došla iz zadimljenih prostorija neke stranke ili, ne daj Bože, nekog tajkuna koji narodu nameće svoje mišljenje, a od Opštine svake godine dobija plaketu zaslužnog građanina.

  Da ne bude zabune, imena osoba koje su umrle prirodnom smrću, tj. uspokojile se u mirnodobskim uslovima, pišu se onako kako je po svetoj srpskoj tradiciji uobičajno - "prvo prezime pa tek onda ime". Sa druge strane, u govoru je uobičajno da se uz ime upotrijebi i priloška odredba "pokojni". Na primjer, u gore navedenom primjeru bilo bi bilo ispravno reći "pokojni Pipeta Pipetić".

  Znam da ima i onih koji misle da i među nama živima ima junaka, ali ne treba zaboraviti ni to da nama život teče dok pravi heroji počivaju dva metra ispod zemlje, mnogi od njih ne ostaviše ni potomstvo iza sebe da na buduće generacije prenesu njihove junačke gene. Nam živima, život na svijetu ovozemaljskom bi trebao da bude dovoljna nagrada, pa kada se uspokojimo naša imena bismo morali ispisati na nadgrobnim spomenicima baš onako kako nam to sveta srpska tradicija nalaže - prezime pa ime.

  Ovdje se obraćam živima, sa molbom da ne skrnave uspomenu na poginule borce iz rata. Molim vas da svim poginulim boracima (ovo ne važi i za sve poginule civile) otadžbinskog rata odate počast tako što ćete na njihovim krstovima ispisati "prvo ime pa tek onda prezime". I ne dozvolite da vas u toj namjeri pokoleba grobar, kamenorezac, sveštenik, a Bogami ni neki korumpirani političar. Jer, zadužbina vaših najbližih je Republika Srpska, izgrađena na kostima svih onih koji počivaju na Vojničkom groblju u Sokocu, ali i svim ostalim vojničkom grobljima širom svih srpskih zemalja.
  vojnicko_groblje- 16184 - 19.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Na mrtvoj straži


  Zima, ljeta Gospodnjega 2007. godine. Snijeg prekrio grobove u kojima leže srpski junaci. Hladnoća im više ne smeta, čak ni smjenu više ne čekaju. Stisli su se tu, na mrtvoj straži, jedan pored drugoga, pa im se više nigdje ne žuri jer čitava je vječnost pred njima.

  Nekada su ležali u rovovima, jedan pored drugoga, i hrabro dočekivali neprijateljske nasrtaje na srpsku zemlju. Danas su tu, da nas sa obronaka Pohovca podsjećaju na našu svetu obavezu da čuvamo njihove zadužbine - slogu, Srpstvo, slobodu, Srpsku.

  Sliku je snimio Nidžo 14. novembra 2007. godine. Vojnicko groblje - Sokolac, zima 2007

  Idi na stranu - |1|2|