fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-VIRTUALNO_GROBLJE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

virtualno_groblje- 98375 - 15.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Virtualno groblje


Da Željko, dobro si me shvatio. Upravo ta imena i fotografije koja se pojave evociraju lijepa uspomene na te borce. Tog trenutak čovjek se nečega lijepog o njima sjeti, a ne zabilježi. Kad taj dan ili trenutak prođe i misao ode.
virtualno_groblje- 98369 - 14.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Broj poginulih boraca u Virtualnom groblju


Upravo sam uradio jednu kratku analizu, pa bih htio da neke stvari podjelim i sa vama, ali da ponešto i pojasnim:

 • U Virtualnom groblju na ovom serveru se trenutno nalazi 2020 boraca, što je nešto manje od onoga što sam ja pretpostavljao. To je ujedno i broj grobova koje sam obišao, fotografisao i njihove slike postavio na ovu stranicu.

 • U bazi podataka, koju sam kreirao na osnovu raznih izvora, nalazi se 5828 boraca. Međutim, u knjizi BORS-a je potvrđeno svega 5329 boraca i to je otprilike najtačniji podatak o broju poginulih boraca VRS iz SRK i Drinskog korpusa. Jedna važna napomena: nemojte da vjerujete Knjizi BORS-a u pogledu broja poginulih boraca po opštinama jer se jedan te isti borac veoma često vodi na dvije, ponekad i na tri i više opština. Odvojeni spiskovi su pravljeni po opštinama, pa na njima ima jako puno duplikata.

 • Veoma je teško ovih 5329 boraca "podjeliti" po korpusima jer je u toku 1993. godine došlo do reorganizacije ova dva korpusa pa su neke brigade prebačene u Drinski korpus. Primjer za to su Rogatička i 2. romanijska brigada.

 • U knjizi BORS-a, ali i u opštinskim organizacijama BORS-a, veoma često nemamo kompletne spiskove poginulih dobrovoljaca iz Srbije, što po mojoj procjeni iznosi bar 100 poginulih osoba. Namjera mi je da pokušam da taj spisak dobijem iz Organizacije boraca u Srbiji, pa ću i njih eventualno unijeti u ovaj spisak.

 • U spisku BORS-a nema ni poginulih boraca iz redova policije i Specijalne jedinice MUP-a. Međutim, policajci su odradili jako dobar posao - posjedujem jednu kopiju Monografije poginulih policajaca Republike Srpske, u kojoj se nalaze i njihove fotogafije.

  Kako vi možete pomoći

  Ukoliko želite da pomognete na ovom projektu, dovoljno je da fotografišete spomenike poginulih boraca i sve to pošaljete na slavicnetŽhotmail. com. Napominjem i to da mi je gotovo podjednak posao da dodam jednog i 50 boraca sa istog groblja. Bio bih Vam zahvalan da mi pošaljete fotografije boraca sa seoskih grobalja, koja su meni zbog tehničkih razloga manje dostupna.
 • virtualno_groblje- 98367 - 14.12.2016 : Ex-ponto - best (1)

  Virtualno groblje


  Imam osjećaj da se niste razumili. A nije isključeno ni da sam ja jedini koji ne razumije, pa se izvinjavam. Ako sam dobro razumio Pravog, moj "odgovor" bi bio da postoji opcija i da je moguće dodavati poruke. Napr. za pomenutog borca, pokoj mu duši, sam vidio ovo napisano:

 • "Zoran je bio moj školski drug i rođak. Oduvjek je bio jako hrabar. Ranjen je iz neopreza. "

  Ja bih želio da iskoristim ovaj post i postavim pitanje gospodinu Tomiću, za koga mislim da radi FANTASTIČAN posao i vjerujem da mnogi od nas nismo ni svjesni koliko to zahtjeva truda, znanja, ljubavi i poštovanja. Hvala gospodine Tomiću za sve one informacije, za sve one suze što sam prolio istražujući ovu vašu stranicu, za sve one prijatelje što sam, nažalost, ovdje pronašao i za njihovu sudbinu ovdje saznao... I sada grcam... Jedno ogromno i iskreno hvala!!!

  Pitanje je: Veoma dobro poznajem ne mali broj poginulih i često poželim da nešto napišem ispod slika njihovih grobova. Nekada znam više, nekada manje podataka, ne želim da iznosim podatke za koje nisam 100% siguran. Onda mislim da nemam pravo iznositi lične podatke ako već postoji porodica koja to može uraditi (ime supruge, djece...), a znam da postoji...

  Ja bih želio da napišem nešto lično moje, neku situaciju iz naših života, neki detalj iz djetinjstva, škole, fakulteta, igrališta, kafane, a da se odnosi na poginulog borca. Opet ne znam kako bi se to uklopilo u cijeli ovaj koncept Virtuelnog groblja, bi li štrčalo... Volio bih čuti mišljenje drugih o tome.

  Virtualno groblje  Poštovani prijatelju,

  kao prvo, hvala Ti za ove tople riječi. Drago mi je da čujem da čujem da se nekome ovo sviđa, ujedno je to i podstrek za mene da istrajem na ovom projektu. Ne radim ja to zbog sebe, da bi me drugi hvalili i tapšali po ramenu, već zbog svih mojih poginulih prijatelja ali i meni nepoznatih junaka, koji dadoše svoje živote za srpski narod, a danas su zaboravljeni od Republike Srpske, pa čak i od strane BORS-a, koji zbog njih i postoji...

  Virtualno groblje je i napravljeno da bi oni koji su poznavali poginule borce mogli da ostave poneki komentar, sjećanje iz djetinjstva, škole, rata... O poginulom borcu možete pisati sve što poželite! Pri tome važi samo jedno pravilo: "O pokojniku sve najbolje!"

  Za mene je najveća nagrada za moj rad kada mi neko napiše par riječi poput onoga: "Hvala vam što niste zaboravili moga sina/brata/muža/oca..." Veoma često dobijam poruke poput ove:

 • "Bio sam jako mlad kada je moj otac poginuo. O njegovoj pogibiji ne znam ništa, pa bih zamolio njegove saborce da nešto o tome napišu!"

  I na kraju, mislim da sam ja dobro shvatio šta je Vogošćanin Pravi pitao. Iskusan je to "lisac" i zna dosta stvari o ovom portalu. Najbolje je da tekstove o postojećim borcima u Virtualnom groblju upisujete direktno sa njihove stranice. Na svakoj stranici postoji tekst:

 • Ukoliko imate nešto lijepo da napišete o ovom borcu kliknite OVDJE.

  Vi samo treba da kliknete na ono OVDJE i otvoriće vam se prozor za upis poruka. Prilikom toga, vaša poruka će biti "povezana" sa stranicom borca, i odmah će izaći na njoj, nakon što bude "odobrena" od strane "moderatora" ove stranice. Ovu opciju je već koristilo mnogo osoba, dodato je oko 1000 postova, pa mi se do sada činilo da je svima jasno kako se to radi.

  Pitanje Vogošćanina Pravog se odnosilo na borce koji nisu u Virtualnom groblju, ali izlaze na stranici "Najnoviji" na godišnjicu pogibije nekog borca. Moj odgovor se odnosio na te borce, jer sam ubjeđen da sam ja njega pravilno shvatio.

  Još jednom hvala na lijepim riječima, ali i na pitanju iz kojeg sam i ja ponešto naučio - da moram ispraviti neke stvari, kako bi one postale jasnije svima onima koji dolaze na ovu stranicu.
 • virtualno_groblje- 98361 - 13.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Virtualno groblje


  Interesuje me hoće li se moći i kada će početi upis infomacija o pojedincima u "Virtualnom groblju"? Često vidim poginulog borca za kojeg bi imao nešto napisati, ali ne mogu to da uradim kraj njegovog imena. Neke informacije koje su pisane na ovom forumu o poginulim nisu uvrštene kraj njihovog imena.

  Do sada nisam primjetio da se na stranici poginulih dopunjavaju bitni detalji. Dali će ta funkcija proraditi, ili ne?

  Primjera radi Zoran (Jove) Simić poginuo 14. 12. '93, na Žuči, u neprijateljskoj ofanzivi "Koverat". Bio je izuzetno hrabar borac, kao i cijela njegova jedinica! Poginuo je kao komandir čete "Svrake", koja je pripadala Krivoglavačkom bataljonu.

  Slava mu i hvala!

  RE: Virtualno groblje  Pravi,

  u Virtualnom groblju se nalaze samo borci čije fotografije imam, što je nešto više od polovine poginulih boraca SRK i Drinskog korpusa. Za sve ostale poginule borce još uvijek pokušavam da sakupim fotografije.

  Za borce koji nisu u Virtualnom groblju, možeš pisati tekstove i postavljati ih na stranicu "Poginuli" a ja ću naknadno njih povezati sa njihovom stranicom, nakon što budu dodati u Virtualno groblje.
  virtualno_groblje- 93705 - 25.09.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pogibija Trifka Babića


  Svjedok sam pogibije pokojnog Trifka Babića! U jednom od mojih tekstova sam opisao Trifkovu pogibiju. Bilo je to na Orliću, u smjeni koja je otišla predveče 21. 09. '92 godine. Nekih petnaestak minuta iza ponoći, iz pravca Vraca doletio je svjetleći metak ispaljen iz brovinga. Pogodio je Trifka, koji je u tom momentu bio na straži. Trifko je pao i na licu mjesta ostao da leži mrtav.

  Nas petorica, Teša, Popa, Kelja, Džakula i ja smo ga, smjenjivajući se međusobno, snijeli sa Orlića do kote 850, gdje ga je preuzelo vozilo saniteta. Kada smo nakon smjene otišli u Dom zdravlja, doktor Popović nam je rekao da je metak ispaljen iz velike daljine, prošao kroz srce i izašao iz tijela, ali nije imao snage da probije vojničku košulju. Tako se na osnovu tog metka došlo do pretostavke da je metak doletio sa Vraca i saznalo iz kojeg je naoružanja pogođen pokojni Trifko!

  Kao svjedok ovog događaja, želim da potvdim da je Selma u pravu kada kaže da je njen pokojni muž poginuo u 00:15 časova 22. 09. 1992 godine. BORS je upisao datum odlaska na smjenu kao dan pogibije, što uopšte nije tačno! Pokojni Trifko Babić je bio jedno predivno stvorenje kakvog bi svi ljudi ovog svijeta poželjeli da imaju za prijatelja. Bila mi je čast da budem u istoj jedinici sa tim čovjekom!
  Dragi i dobri Trifko, nek ti je vječna slava i hvala!
  virtualno_groblje- 93673 - 22.09.2015 : Selma Babic Melbourne 1 - best (0)

  Mala ispravka


  Postovani uredniče, moj pokojni muž Babić Trifko je poginuo 22.09.1992. godine, isti dan kad je poginuo i pokojni Miladin Musić. Vjerovatno ste greškom stavili da je poginuo 21.09.1992. godine.

  Vidim da nema imena ni pokojnog Anđelka Markovića, koji je poginuo 21.09.1992. godine.

  Pozdrav i izvinite na ispravci.
  virtualno_groblje- 93337 - 17.07.2015 : Jelena Gudelj Podgorica - best (1)

  Groblje Vranješ


  Poštovani,

  na Vašem sajtu nigdje nisam pronašla groblje Vranješ, iako su tamo sahranjeni mladi momci sa Grbavice, izmedju ostalih i moj brat Dario Mijatović.

  Nadam se da ćete uvažiti moju sugestiju.

  S poštovanjem!
  virtualno_groblje- 93198 - 22.06.2015 : Drago BG - best (0)

  Vojnička groblja u Sarajevskoj regiji


  U Virtuelnom groblju u sarajevskoj regiji se najčešće spominju groblja Mali Zejtilnik - Sokolac, Srpska Ilidža, Istočno Novo Sarajevo - Miljevići, pa me zanimaju neke stvari vezane za ova groblja.

  Veliko vojničko groblje Mali Zejtilnik na Sokocu - čitao sam o njemu (mnogo puta sam vidio tablu sa natpisom "Vojničko groblje" prolazeći kroz Sokolac) - da li je ono nastalo nakon završetka rata da bi se tu prenijeli borci koji su bili sahranjeni u dijelovima grada koji je pripao Federaciji nakon Dejtona, ili je nastalo još za vrijeme rata? I odkuda baš ideja da se tu izgradi veliko Vojnicko groblje, a ne recimo negdje bliže gradu (Lukavica, Pale)?

  Groblje Istočno Novo Sarajevo - Miljevići. Vidjeo sam na Google Map, relativno veliko groblje. Da li je to bilo neko lokalno groblje prije rata, ili je ono takođe formirano poslije ili za vrijeme rata? Predpostavljam da su se tu sahranjivali borci sa Grbavice, Vraca, Lukavice za vrijeme rata?

  Groblje Srpska Ilidža - gdje se ono nalazi? Jel' to bilo neko lokalno, postojeće groblje prije rata? Predpostavljam da su se tu uglavnom sahranjivali borci iz dijelova opštine Ilidža na toj strani, Kasindo, Grlica, a da su se borci sa Ilidže i iz dijelova grada blizu Ilidže za vrijeme rata sahranjivali uglavnom na Vlakovu?)

  Da li su za vrijeme rata u ovim dijelovima bile uglavnom organizovane "vojničke" sahrane boraca, mislim uz to da je vojska preuzela organizaciju prevoza i slično, ili je uglavnom sve bilo na familijama da to obave? I npr. ako bi neki borac iz ove regije poginuo na nekom ratištu u drugom dijelu RS, da li je VRS obavljala prenos ostataka do Srpskog Sarajeva radi otežanih putnih komunikacija, ili se dešavalo da taj borac bude sahranjen gdje je poginuo?

  RE: Vojnička groblja  Drago,
  Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" na Sokolcu nastalo je nakon Dejtona. Lokalna vlast je ponudila prostor za prenošenje poginulih boraca, na loklanom groblju koje je otvoreno nekako baš pred rat. Odlučujući faktor da ovo groblje bude na Sokocu je bila činjenica da na Miljevićima nije bilo dovoljno prostora za to.

  Na svim ostalim lokacijama, od Miljevića do Zvornika, borci su se sahranjivali upravo na tom mjestu, tj. nisu prenošeni. Čak je i groblje u Vlasanici formirano za vrijeme rata - sam sam bio prisutan na njemu u to vrijeme.

  Vojničko groblje u Bratuncu je nastalo nakon rata, tj. prenošenjem poginulih boraca iz Hadžića i Srpskog Sarajeva. Dio boraca iz Vogošće i sa Ilidže je takođe prenešen na Miljeviće.

  Inače, zajedničko za sva groblja u RS, izuzev onog u Vlasenici i Sokocu jeste da su borci u toku rata sahranjivani u zajedničkom groblju sa civilima. Na Vojničkom groblju u Sokocu napravljen je izuzetak pa je nekoliko poginulih civila sahranjeno na njemu - npr. poginuli na Grahovištu, jedan popov sin, a postoji i prazna grobnica koja čeka da se u nju sahrani majka dva sina i muža koji su poginuli u ratu.
  virtualno_groblje- 87915 - 01.01.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Borci poginuli 1. januara 1992, 1993, 1994 i 1995. godine


  Da ne bude zabune - na današnji dan je poginulo mnogo manje boraca nego što je prikazano na ovom pregledu. Problem je nastao što BORS za većinu boraca na ovom spisku nema tačan dan pogibije nego samo godinu, pa sam ja u polje "datum" unosio 1. januar.
  virtualno_groblje- 69310 - 11.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Upis vaših tekstova u Virtualno groblje


  Od danas će biti omogućen unos vaših tekstova za svakog borca koji ima stranicu u Virtualnom groblju.

  Kako upisati tekst?

  Potrebno je da u "Virtualnom groblju" pronađete stranicu na kojoj se nalazi borac za kojeg hoćete da upišete neki tekst. Primjera radi, ako hoćete da upišete svoj komentar za Aleksandra (Veljko) Jolovića, prvog Sokočanina koji je poginuo u prethodnom Otadžbinsko-odbranbenom ratu treba da kliknete ovdje.

  Na toj stranici se nalazi poruka koja vam objašnjava gdje treba da kliknete da biste upisali svoju tekst.

  Nakon što kliknete i na taj link, otvoriće se forma za unos poruka, koja je identična onoj koju koristite za unos vaših komentara u ovaj forum. Ukoliko ste došli do te stranice za unos vaših tekstova, potrebno je da zapamtite da svi "trikove" koje ste do sada naučili važe i za Virtualno groblje. Primjera radi, klikanjem na žutu olovku otvara vam se "duga forma" sa tri prozora, ukoliko želite da unesete neki dugi tekst.

  Šta se dalje dešava kad ja upišem svoj tekst?

  Možda već pogađate! Svi vaši tekstovi koje upišete u Virtualno groblje izlaziće i na stranici "NAJNOVIJI".

  Sa vaše strane to znači da najnovije tekstove na ovom forumu ne morate da tražite prelistavajući 1500 boraca, koliko ih do sada imam u Virtualnom groblju.

  Sa strane moderatora ovog foruma, to znači da će svi tekstovi i dalje morati da prođu kroz "cenzuru". Ovdje bi trebalo da napomenem da će "cenzura" za virtualno groblje biti mnogo strožija, ili boje rečeno držite se one narodne poslovice "o mrtvima sve najbolje".

  Svi tekstovi će ići na stranicu "Poginuli" koja se nalazi u sekciji "Rat1992", odeljak "Vojnička groblja".

  Napominjem i to da će tekstovi upisani u "Virtualno groblje" izlaziti mnogo brže na stranici "Najnoviji" nego što će se pojavljivati na odgovarajućoj stranici u Virtualnom groblju. Ove poslednje će se osvježavati sa novim tekstovima jednom dnevno, u početku možda i nešto rjeđe.

  Kako dodati postojeće tekstove u Virtualno groblje?

  Tekstovi koji su već ranije objavljeni na ovoj stranici takođe mogu da se dodaju u Virtuelno groblje. Napominjem i to da ne morate biti autor teksta da bi ga dodali u Virtualno groblje, ali on prolazi kroz "cenzuru".

  Povezivanje neke stranice sa stranicom u Virtualnom groblju se vrši peko opcije "Ocjenite članak", na koju dolazite tako odete kada kliknete na pet zvjezdica na tom članku. Nakon toga, otvori se novi prozor u kome (pri dnu strane) imate link na kome piše "Povezivanje članka sa borcem". Kliknite na taj link i slijedite upustva.

  Da bi neki tekst bio dodat u Virtualno groblje, mora da zadovoljava nekoliko uslova: da opisuje tog borca, da predstavlja tog borca u pozitivnom svjetlu ("o mrtvima sve najbolje"), da dovoljno interesantnih detalja koji bi posjetiocima pomogli da shvate kakav je taj pali borac bio...

  Ukoliko je jedan tekst opisuje, ili je vezan za više boraca, moraćete da ga asocirate sa svakom stranicom u Virtualnom groblju pojedinačno. Primjera radi, ukoliko komentar broj 67103 opisuje pogibiju Miladina Musića i Predraga Žarkovića, ovaj proces povezivanja ćete morati da uradite dva puta ukoliko želite da isti izađe na obje stranice.

  Ovaj postupak je mnogo jednostavan, pa bi bilo bolje da niste ni čitali ovo moje objašnjene! :-)
  virtualno_groblje- 68700 - 19.04.2012 : Mrakovica Kozara Kozara - best (0)

  Predlog za Virtualno groblje


  Poštovani Željko,

  Nisam siguran da ćete moći da postavite kompletan spisak imena svih poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog regiona jer je veliki broj boraca koji su sahranjeni u nekim drugim grobljima. Samo da pomenem, jedno od takvih je Bratunačko groblje, gdje su sahranjeni mnogi borci iz Hadžića, među kojima ima još boraca sa područja drugih sarajevskih opština. Mislim da bi bilo dobro da se spisak uzme iz crkve Sv. Đorđa na Ravnoj Romaniji.

  Pozdrav,
  Mrakovica

  RE: Predlog za Virtualno groblje

  Poštovani,

  ubrzo ću Virtualno groblje da proširim i na Drinski korpus. Ja raspolažem sa kompletnim spiskom i tačnim podacima o poginulim borcima po opštinama, ali ne znam gdje su sahranjeni. Zbog toga sam odlučio da prvo obiđem veća groblja, fotografišem sve grobove, a onda prilikom unosa uporedim svaki pojedinačni spomenik sa spiskom BORS-a.

  Da pojednostavim stvari: spiskove poginulih boraca SRK i Drinskog korpusa su već u mojoj bazi podataka. Oni su daleko bolji i potpuniji od spiska iz manastira "Sokolica" na Ravnoj Romaniji, koji imam već nekoliko godina. Međutim, borce za sada ne objavljujem na stranici dok ne dođem do slike njihovog groba.

  Možda nije suvišno napomenuti ni to da sam napisao jedan veoma efikasne programe pomoću koga mogu da uporedim fotografiju sa spiskom BORS-a i istu "prikačim" je za fajl svakog borca. Drugim riječima, sve sam stvari rješio - jedini problem je da se obiđu svi grobovi i naprave njihove fotografije.
  virtualno_groblje- 25219 - 11.10.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Virtualno groblje


  U ovom trenutku, u "Virtuanom groblju" se nalaze borci sahranjeni na sledećim lokacijama:

  Ime grobljaLokacija Broj sahranjenih
  Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" Sokolac 948
  Vojničko groblje Knežina, Sokolac 53
  Gradsko groblje Sokolac 35
  Gradsko groblje "Davorje" Užice, Srbija 1
  Seosko groblje "Aleksandrovo" Banat, Srbija 1
  Seosko groblje "Lazarevo" Banat, Srbija 1
  Borac nije pronađen nepoznata 3


  U bazi podataka raspolažem sa još oko 350 boraca Ilijaške brigade, oko 150 boraca Ilidžanske brigade i preko 150 Sokočanina koji su poginuli u prethodnom ratu. Međutim, da bih ovih 650 palih boraca dodao u Virtualno groblje, potrebne su mi fotografije njihovih grobova.

  Napominjem da sam u više prilika od porodica boraca dobio slike koje nisam mogao koristiti na ovoj stranici, uglavnom zbog niske rezolucije ili lošeg kvaliteta.

  Ovom prilikom bih želio da pomenem Velimira iz Ilijaša, koji mi je pored podataka o borcima Ilijaške brigade ustupio i 600 fotografija poginulih boraca, sahranjenih na Vojničkom groblju u Bratuncu, kao i fotografije svih grobova na Gradskom groblju u Ilijašu. Međutim, fotografije su male rezolucije, pa iste ne mogu da koristim. Zbog toga ćemo ja i Velimir, ako da Bog, jednom prilikom ponovo fotografisati sve ove grobove.
  virtualno_groblje- 24689 - 23.07.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pisite o brocima iz ostalih gradova


  U nekoliko navrata su se javljali i pojedinci iz drugih gradova širom Republike Srpske, sa namjerom da pišu o poginulim borcima.

  Jedna porodica iz Modriče se raspitivala "koliko treba da se plati" da slika njihovog voljenog sina i brata bude postavljena u "Virtualno groblje". Moj odgovor je bio da ove usluge ne naplaćujem.

  Međutim, bilo bi jako dobro da i drugi počnu da pišu, a pogotovu bih volio da vidim mnogo više postova sa Pala, Rogatice, Han Pijeska, Vlasanice, Zvornika, Bratunca, Ilidže, Vojkovića i Srebrenice. Na taj način bi bar zaokružili jedno područje, a onda bi se moglo razmišljati i o drugim krajevima Republike Srpske.

  Idi na stranu - |1|2|