fix
Logo
fix
Nalazite se na Najljepse-VELIMIR
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

velimir- 78146 - 15.10.2012 : Srdjan Srpsko Sarajevo - best (0)

Velimir Adžić


Neka mu je laka zemlja i pokoj duši našem dragom Velimiru!
velimir- 78075 - 12.10.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (35)

Za Velimira jer veliki ljudi treba vječno da žive!


Velimir Adžić
velimir- 77708 - 01.10.2012 : Luna Janković Bijeljina - best (2)

Saučešće porodici Adžić


Iskreno saučešće porodici Adžić!

Danas sam prisustvovao sahrani Velemira i ispraćen je dostojanstveno, onako kako je i živio. Upoznao sam ga prije možda godinu ili dvije i odmah me oduševio njegov način razmišljanja i njegov patriotizam. U pitanju je bila jedna humanitarna akcija.

Sa Nevenom, njegovim sinom sam zajedno vježbao karate i hoću da im kažem da neće samo on čuvati uspomenu na njegovog oca. Velimir je ostavio mnogo dobrih djela iza sebe, tako da će ga mnogi po tome pamtiti. Knjige koje je pisao, kao i tekstovi na ovim stranicama, su ga odveli u vječnost.

Neka mu je slava i hvala!
velimir- 77694 - 01.10.2012 : Vlado Podlugovi - best (0)

Veliki Velimir Adžić


Želio bih ovim putem da izrazim svoje žaljenje zbog smrti našeg velikog borca za očuvanje Ilijaša, ilijaške brigade i njenih boraca od zaborava. Porodici iskreno saučešće. Ovo je za sve nas veliki i nenadoknadiv gubitak.
velimir- 77692 - 01.10.2012 : Feniks Republika Srpska - best (1)

Veliki gubitak za sve nas


Jutros me je teško pogodila vijest o smrti našeg Velimira Adžića. Izgubili smo još jednog Ilijaškog Nemanjića koji je i nakon završetka rata perom nastavio svoju borbu da slavna prošlost ilijaških boraca i događaji iz rata ne budu zaboravljeni. Samo zahvaljujući njemu i njegovom predanom radu možemo zahvaliti što će to iza nas ostati pisana i nezaboravna istorija za buduća pokoljenja koja će sve Ilijaške Nemanjiće učiniti nezaboravnim.

Velimirovo pero je bilo jače od baterije haubica jer je svojim djelom nemilosrdno ubijalo zaborav na one slavne ratne dane. U isto vrijeme je djelovalo i kao eliksir života koji je mrtve i skoro zaboravljene junake svojim zapisima ponovo vraćao među žive i tako i jedne i druge učinio vječnim.

Povodom Velimirove smrti njegovoj supruzi Miri, sinu Nevenu i kćerci Nataši želim da izrazim iskreno i duboko saučešće. Njegov iznenadni odlazak je i za sve nas koji smo ga poznavali jedan veliki gubitak.
velimir- 77678 - 30.09.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Za vječnu počast Ilijaškom Nemanjiću


Danas je nedelja, dan kada se pale svijeće. Danas je jako tužan dan jer sam upravo ovog jutra saznao da smo izgubili još jednog Nemanjića. U raj se preselio bajraktar onih koji su i nakon rata nastavili svetu borbu da se ime i djelo Ilijaške brigade nikada ne zaboravi. Ilijašani ovaj gubitak ne mogu nadoknaditi, jer je Velimir po mnogo čemu bio jedinstven.

Velimir - Velja AdžićOdmah da kažem da mi je bila velika čast što sam poznavao Velimira i što mi je bio dobar prijatelj. Rijetko sam se gdje osjećao kao kod kuće, a Velimirova "Vila Dejton" je za mene doista bila moja druga kuća.

Nedeljko Žugić i ja smo danas nazvali gospođu Miru da izrazimo iskreno saučešće povodom našeg zajedničkog gubitka. Od nje smo saznali da je Velimir boravio u Beogradu, gdje je držao govor na skupu Ilijašana. Samo oni koji su poznavali Velimira mogu da pretpostave koliko je njemu ovaj skup značio. Od prevelike sreće što na jednom mjestu vidi toliko njegovih Ilijašana Velimir je doživio moždani udar.

Danas me muči samo jedno pitanje:

 • "Šta sada bez Velimira?"

  Velimir je bio naša uzdanica, naša snaga, neiscrpni izvor informacija... Bio je uključen u sve naše akcije, sakupljao novac, organizovao ekshumacije i prenošenje poginulih boraca na vojnička groblja... Sanjao je da će jednog dana Ilijaška brigada imati svoju Spomen sobu, ali to nije uspio da ostvari...

  Sa Veljom sam bio spreman da idem bilo gdje, pa čak i u Federaciju BiH - bili smo na Nišićima u posjeti babi Šimiši.. .

  Imali smo još mnogo zajedničkih planove. Nedavno mu poklonih digitalac jer je imao namjeru da mi pravi slike za Virtualno groblje. Ljetos sam ga upoznao sa Nedeljkom Žugićem i tom prilikom smo dogovorili čitav niz akcija, uključujući i ponovno štampanje njegove knjige "Ilijaški Nemanjići". Znam pouzdano da je Velimir predano radio na njenom dopunjavanju, pa je htio da sa njom štampa i neke priče objavljene na ovom portalu.. . Čak sam mu obećao da ću mu pomoći u vezi finansiranja iste.

  Koliko je Velimir bio dobar i pošten čovjek govori i sledeća podatak: Negdje u februaru sam dobio email od Velimira koji mi napisa:

  "Željko, ove zime nisam bio nešto dobar pa sam novac za ekshumacije skinuo sa onog računa koji sam otvorio u banci, da ne bi propao ukoliko se meni nešto desi!"

  Ja sam mu na to odgovorio:

  "Velimire, nemoj ništa da brineš! Ukoliko se tebi nešto desi i taj novac propadne, ja ću ga lično nadoknaditi!"

  O Velimiru ću pisati nekom drugom prilikom jer su u ovom trenutku moje misli pokidane, a emocije previše mračne.. .

  Na ovoj stranici sam otvorio "Knjigu žalosti" za Velimira pa bih vas zamolio da se upišete i napišete ponešto o njemu!
 • velimir- 77673 - 30.09.2012 : Stari Blizo Blizo - best (0)

  Velimir-Veljo Adžić


  Moje iskreno saučešće porodici Velimira Adžića.

  Draga porodico Adžić,

  Ne mogu da vjerujem da Vaš Velimir nije više među nama. Ne mogu, jer sam prije par dana čitao njegov tekst "Ćeraćemo se, ćeraćemo se..."

  Budite ponosni na Veljino ime i djelo. Ono što je on uradio ne može i ne smije nikada biti zaboravljeno, ne samo među srpskim borcima i građanima Ilijaša, već cijele Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske.

  Počivaj mi u Božjem miru, dragi naš Velimire!

  Neka ti je vječna slava i hvala za sve što si učinio za porodicu, borce i svoj narod!

  Stari.
  velimir- 77668 - 30.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Velimir Adžić


  Bio si i ostao veliki, veliki, veliki.... veliki za Ilijaške Nemanjiće, tako i za sve borce Republike Srpske! Veliko ti hvala što si nam ostavio vjerodostojan pisani trag o ratnoj istoriji sarjevskih Srba! Tvoja hrabrost da pišeš o srpskim herojima je postakla i mene da opišem poneku od golgota kroz koju su prošli građani Srpskog Sarajeva!

  Vjećna ti slava i veliko hvala naš Nemanjiću, Velimire Adžiću!

  Iskreno saučešće porodici Adžić, od "Vogošćanina Pravog"
  velimir- 77663 - 30.09.2012 : Sarajlija Grand forks - best (0)

  Velimir Adžić


  Vječna slava i hvala Velimiru Adžiću.
  velimir- 77650 - 30.09.2012 : Vuk Gradinski Nisici - best (4)

  Posljednji pozdrav Velimiru Adžiću


  Velimir - Velja AdžićIznenada i tiho otišao je i naš Veljo Adžić.

  Iza Velje ostaje neizbrisiv trag zapisan u istoriji, svjedočenje o Ilijaškim Nemanjićima jedonoga od njih.

  U teškim ratnim vremenima pronašao je riječi utjehe za porodice svakoga od poginulih, a o svakome junaku riječi oproštajne.

  U teškim postdejtonskim vremenima u svojoj "Vili Dejton" sanjao je o boljim danima za osiromašene i zaboravljene junake otadžbinskog rata, boreći se protiv zaborava koji prijeti da zauvijek otme istinu o junacima, združen sa nebrigom sadašnjih vlastodržaca.

  Velimir je bio jedan od rijetkih koji se pisanjem borio za istinu, bez straha od posljedica. Nije stigao da u svoje knjige do kraja preseli neiscrpne podatke kojima je raspolagao jer za to nije imao razumijevanje. Ostaje sjećenje na vrijednog i čestitog čovjeka, koji odlazi u susret Nemanjićima iz malog, junačkog i nikad osvojenog Ilijaša, utješitelja, junaka pisane riječi.

  Vječna slava i hvala mom ratnom drugu!
  velimir- 77640 - 30.09.2012 : Boris Sirob Srbija - best (0)

  Velimir - Veljo Adžić


  Poštovani prijatelji,

  Sa velikom žalošču vas obavještavam da je sinoć u Bijeljini, u 78. godini života preminuo Velimir - Veljo Adžić.

  Velimir je autor knjige "Ilijaški Nemanjići" i jedan od pripadnika Ilijaške brigade. Na ovom portalu je ostavio mnogobrojne zapise, od kojih mnogi spadaju u najbolje istorijsko štivo.

  Iskreno saučešće porodici Adžić!
  velimir- 26069 - 09.01.2011 : Velimir Adžić Bijeljina - best (0)

  Rađanje nad dagarom


  Davne 1935. godine, a 10. januara u prijepodnevnim satima, moja majka, Milena Adžić je u dubokoj trudnoći stavila obremenicu na rame, na nju natovarila poparene haljine i preko bašći i stola to nosila na korito kod Popića kuća da ih pratljačom ispere. Bilo je vrlo hladno i dubok snijeg kakav je znao biti u ta vremena.

  U momentu dok je ona pratljačom mlatila haljine, dolazi baba Joka, majka Popić Jefte i Vaselije pa će joj reči:

 • "Što ne rađaš, šta čekaš? "
 • "Pa rodiću kad bude vrijeme", odgovori joj Milena.

  Kad je završila sa pranjem vratila se kući. Samo što je objesila haljine da se suše, osjeti porođajne bolove pa će sama sebi reći:

 • "Jeb'la majku, misleći na tu babu, izgleda da ću stvarno sada roditi! "

  Malo je ona trpila bolove, ali vidi nema šale, bolovi su sve jači i jači. Zato će reči svojoj svekrvi Jelki:

 • "Mamo, izgleda da ću da rodim. "

  U sobi je bio svekar Panto pa će Jelka njemu reći:

 • "Panto, 'ajde izađi, izgleda da neva 'oće da rodi! "

  Panto izađe a Milena uđe u sobu i legne. Međutim, u tome dolazi baba Dragica Macanović, poslao je njen muž Luka da mu donese rakije i cigara. Traži ona od Jelke da joj to da i da se odmah vrati jer joj je Luka tako naredio. Jelka joj brani da da ide i kaže joj da se neva porađa, a vjerovanje je da je crni ciganin došao u kuću, nema mu ići dok se porodilja ne porodi. Dragica je nestrpljiva pa će upitati Jelku:

 • "Kuma Jelko, šta ti je ono u kotlu na verigama, je li topla voda? Daj dagaru, unesi je u sobu i saspi tu toplu vodu u nju! "

  Ulazi i Dragica i kaže Mileni:

 • " 'ajde ustaj! Misliš da ću te ja čekati cijeli dan. Stani iznad dagare i raskorači se! "

  Milena kaže da joj dijete umalo nije upalo u dagaru.

  Eto, tako sam ja rođen.

  Velimir Adzic - Ilijaš, Bijeljina
 • Idi na stranu - |1|2|