fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-VASI_KOMENTARI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

vasi_komentari- 90095 - 08.05.2014 : Stefanvirtus Beograd - best (0)

Dan pobede, pobednici i pobeđeni


Kao sto priliči svim učesnicama u ratu protiv najvećeg zločina protiv čovečanstva, tako i Srbi kao jedni od najvećih stradalnika tog sukoba pripremaju obelezavanje Dana pobede.

Eto moja malenkost želi ovom prilikom da se zahvali saveznicama (SAD, Velika Britanija i Francuska) što su nam se od silne zahvalnosti i ovaj put našli od pomoći da se zločinački samoiselimo kako bi naše komšije (hrvati, poturice, šiptari) kao osvedočeni "prijatelji" naših starih saveznika konačno mogli da jasno i glasno kažu da su u stvari Srbi ti koji su i u prošlom velikom ratu otežali uređenje Evrope i to prvenstveno tvrdoglavim odbijanjem da shvate i prihvate dogmu Vatikana, da vrate begovska imanja njihovim "istorijskim" posednicima kao i da prestanu da uzurpiraju ilirske hramove i nazivaju ih svojima.

Sitne razmirice sa Ugrima i Bugarima su samo dokaz da Srbi moraju da nauče i da pristanu da podele sudbinu svoje zapadne Lužičke istoimene brace tj. da postanu minorni i germanizirani ako je to ikako moguće pa će i jugoistok Evrope konačno dočekati mir novog hiljadugodišnjeg Rajha.

Lično bih eto pristao da svedočim kako smo i sarajevski aerodrom predali UN snagama kako bismo još lakše sproveli opsadu i produžili borbe, jer nas tome uži i Marko Miljanov, kako opsednutom neprijatelju treba dati "džebane" da se ne bi predavao , a i M. Miljanova bih Hagu preporučio da ga tuži zajedno sa Njegošem zbog zločinačkog udruživanja, samo jos da smislim kako su se to "Vlasi" tj. mi, dosetili da podmite Getea da veliča njihovu propagandu kao vrhunske domete poezije, ali ako je i tako, ipak je većina Nemaca znala oduvek da su Srbi remetilački faktor pa im jedan Gete neće pomračiti "slavu" i uloženi trud da se Srbi disciplinuju.

Ćto se braće Rusa tiče, reče mi jednom jedan čo'ek, kad bi bilo da mi imademo barem desetinu onog što je u Rusa, mi bi "ove", mislim da je hteo reći NATO, na Mars proćerali, eto samo da se zna samo kaki smo.

Srećan ti dan POBEDE stara Evropo ili kako te već i ini zovu stara kurvo.

Rado bih ovom prilikom nešto poručio i bivšim komšijama, ali prosto nisam siguran koja bi to vojna formacija u njihovo ime imala više "časti" da predvodi paradu u Moskvi: "crna legija" ili "handžar divizija".
vasi_komentari- 89183 - 07.03.2014 : Stefan Karganović Beograd - best (2)

Opsesija genocidom - u Višegradu i šire


U nemogućoj državi, banalizacija vrlo ozbiljnog pojma "genocid" ubrzano se normalizuje. Taj proces već je počeo da bode oči velikom broju stranaca, koji se inače upinju da bošnjačke ekscentričnosti razmatraju iz ugla koji je po njih najpovoljniji. Nedavni primer je danski politikolog Kristijan Aksbo Nilsen (Christian Axboe Nielsen) koji u zapaženom analitičkom tekstu u "Časopisu za istraživanje genocida" (Journal of Genocide Research) ističe tezu da "kratkovida opsesija genocidom ne pomaže ni žrtvama ni međunarodnoj krivičnoj pravdi, i rizikuje da zatamni umesto da pomogne da se raščiste istorijski događaji." ("Dani", 24. januar 2014.) Šteta što pronicljivi komentar prof. Nilsena nije dopro ni do koga u Višegradu, gde je opsesija o kojoj posmatrač iz Danske govori poprimila posebno agresivan i nerazuman vid.

Da ukratko potsetimo čitaoce. Na groblju Stražište u Višegradu podignut je spomenik Bošnjacima nastradalim u tom gradu u proteklom ratu, gde im je uklesan status "žrtava genocida." Gradske vlasti su se odlučno usprotivile ovakvoj samovoljnoj formulaciji teksta na spomeniku zato što nije utemeljena ni u jednom pravnom ili zakonskom aktu. Udruženje koje stoji iza podizanja spomenika oglušilo se o poziv lokalne vlasti da se izbegne provokativno korišćenje izraza "genocid". Kada su ovlašćeni predstavnici opštine Višegrad došli na lice mesta sa namerom da reč koja je vređala osećanja znatnog dela stanovništva izbrišu, naišli su na fizički otpor pa su privremeno odustali.

Kada su se nedavno vlasti vratile na groblje da najzad izvrše zadatak uklanjanja uvredljive reči, mediji su preneli da je jedna prisutna osoba islamske veroispovesti glasno prokomentarisala "da sam ja pravoslavne vjere, ubila bi se."

Ovaj incident je višeslojno znakovit. Na simbolički način to ukazuje na postojanje gotovo nepremostivog jaza između zajednica koje bi, po preovlađujućoj fikciji "međunarodne zajednice", trebalo da budu sastavni delovi jedinstvene, funkcionalne i harmonične evropske države. Taj jaz se ispoljava u nesposobnosti delovanja "za" nešto i u validiranju svakog poteza zlobnom procenom štete koja se nanosi susedu. U ovom slučaju, sredstvom genocidnog etiketiranja susedu se nanosi moralna šteta, on se kleveta, ponižava i poništava pripisivanjem najgnusnijeg zločina. Na takav način stvaraju se uslovi koji onemogućavaju redovno opštenje i koncipiranje bilo kakvog zajedničkog projekta koji bi sastavne delove zajednice objedinio u održivu celinu. Pod takvim okolnostima insistiranje na izgradnji integralne države je čisto licemerje. To nije poziv na jedinstvo nego na izbor između potčinjavanja i iseljenja. Pri čemu zajednici predviđenoj za etničko čišćenje, kako je Haris Silajdžić svojevremeno objasnio jednom delu autohtonog stanovništva Bosne i Hercegovine, neće biti dozvoljeno da sa sobom ponese ni grumen zemlje.

Jasno je da primarnu odgovornost ne snose primitivni statisti poput žene koja bi presudila sebi da se, kojim slučajem, rodila u okrilju neke druge veroispovesti. Najveću odgovornost snose amoralni huškači koji su je indoktrinirali da javno govori gluposti i ne samo da ispoljava, nego i doživljava, nerazuman animozitet prema sugrađanima koji slučajno pripadaju veroispovesti koja se razlikuje od njene. I što je najtragičnije - za razliku od utiska ove jadne ignorantkinje koja živi u pogrešnom uverenju da je muslimanka, a očigledno ne zna ni "f" od Fatihe - to nije učenje poslanika Muhameda s. a. v. s. u odnosu na Ahlul Kitab, Jevreje i Hrišćane, sledbenike druge dve otkrivene religije. Učitelji te revnosne vernice trebalo je da je pouče da joj vera ne nalaže ni da mrzi ni da kleveta susede koji se na različit način klanjaju Bogu. I da joj najmanje daje razlog za pomisao da je poštovanje neznatno drugačijeg tumačenja podjednako poštovanih Kitaba povod za samoubistvo - smrtni greh, po jednoglasnom učenju sledbenika sve tri vere, na čelu sa blaženim Poslanikom.

Besmisleni incident u Višegradu služi kao opomena i svetu i Bosni i Hercegovini, i makrokozmi i mikrokozmi, o tome sa kakvim se nemogućnostima suočava svako ko bi da na ovim prostorima sklepa nešto nalik na funkcionalnu celinu. Incident je besmislen ne zato što bi se moglo prigovoriti podizanju spomenika žrtvama jednog besmislenog uzajamnog krvoprolića, nego zato što najslikovitije odražava princip uvrnutosti koji suvereno vlada na ovom ukletom terenu. Čak i sasvim legitiman poduhvat, kao što je izražavanje pijeteta prema vlastitim žrtvama, mora se delegitimisati i obesmisliti političkom instrumentalizacijom da bi u očima sopstvene zajednice izgledao legitiman.

Spomenik podignut ljudima koji su u nedavnom ratu pod raznim okolnostima, ali sigurno najvećim delom sasvim nedužno, bili lišeni života, u nemogućoj Bosni i Hercegovini ne može da bude samo to, i ništa više. Da bi u nefunkcionalnoj državi bio "funkcionalan" čak i nadgrobni spomenik se mora iskoristiti za neumorno vođenje političkog rata i punjenje akumulatora mržnje za sledeći pokolj, posle kojeg će nastati novi spomenici, sa serijom novih uvredljivih i provokativnih poruka.

Kao da takvih zapaljivih provokacija, perfidno prerušenih kao "memorijalna obeležja", već nema dovoljno. O tome šta se - u smislu pravne kvalifikacije - dogodilo u Višegradu, u odsustvu pravosnažne presude nekog kredibilnog suda, moglo bi se raspravljati kao što bi se sa istog stanovišta moglo raspravljati i o Srebrenici, bez obzira na postojanje simulakruma presuda u tom slučaju. Ali kada je reč o natpisu na spomeniku u Tuzli, vezano za incident koji se dogodio 25. maja 1995, ništa od toga ne važi. Postoji prvostepena presuda kojom je general Novak Đukić oglašen krivim, to je tačno. Međutim, u toku je žalbeni postupak i konačni ishod, bar formalno, još uvek se ne zna. U vezi sa ovim događajem postoje brojne kontroverze koje zadiru u činjeničnu srž pitanja. Odavanje pošte žrtvama prikladno je u svakom trenutku, ali - bar u civilizovanim sredinama - kačenje pogrdnih epiteta optuženima pre završetka procesa to nikada nije. Kako onda protumačiti spomenik sa natpisom ovakve sadržine u Tuzli:

Teško je predložiti bolje tumačenje od onoga koje je ponudio portal Frontal.rs:

"Šovinistička propagandna mašinerija iz FBiH, podstreknuta snagom i bezobzirnošću svojih sponzora sa zapada, prije svega SAD, nije birala previše riječi, pokušavajući da hiperboliše svoju žrtvu. Tako na spomeniku kod tuzlanske kapije stoji "srpski fašisticki agresor", kao izvršilac zločina. Svaka riječ je suvišna i netačna. Od nepostojeće agresije, preko transferisane fašizacije, pa do upitnog učešća srpske vojske u ovom zločinu."

Ali operativno pitanje i dalje glasi: kako uspostaviti ravnopravniji odnos i podstaći na stvaranje civilizovanije atmosfere u komemorisanju žrtava? Kako kulturno parirati agresivnom i prostačkom insistiranju, čak ne više ni na podeli žrtava na one prvog i drugog reda, nego na potpunom poništavanju svakog nevinog stradanja van predela sopstvene, usko definisane grupe? Jer, čak ni podela na privilegisane i drugorazredne žrtve ostrašćene mrzitelje ne bi zadovoljila niti im pada na pamet, pošto bi to predstavljalo implicitno priznanje da su i osobe različite veroispovesti ili drugačijeg nacionalnog izjašnjavanja takođe stradale.

Stvari koje se u svakoj civilizovanoj sredini podrazumevaju u "nemogućoj" Bosni i Hercegovini smatraju se pitanjima od izuzetne složenosti i uzrokom žučnih rasprava i oštrih podela. Međutim, ljude dobre volje to ne bi trebalo da obeshrabri.

Umesto što nemo posmatraju i u sebi negoduju, pripadnici drugih zajednica - koje su takođe bile teško oštećene tokom građanskog rata devedesetih godina u Bosni i Hercegovini - mogu da preduzmu nekoliko proaktivnih koraka pomoću kojih će svoje žrtve izbaviti od zaborava i istovremeno nesumnjivo ostati u okvirima tekovina civilizacije. Suprotna strana se kune u presude Haškog tribunala (i Suda BiH za ratne zločine) i koristi ih kad god joj odgovara da ućutka kritičare. Ako na području Srebrenice (da parafraziramo besmrtno pitanje ruskog ambasadora) još uvek ima Srba, neka se mobilišu da zahtevaju da mesta stradanja njihovih rođaka i sunarodnika u Srebrenici budu precizno i dostojanstveno obeležena u skladu sa pravosnažnim činjeničkim zaključcima u presudi Haškog tribunala Naseru Oriću, a to je baš sud u koji se duhovni naslednici dželata strastveno kunu.

U paragrafima 378-411 presude Haškog tribunala Oriću utvrđuju se činjenice protivpravnog ubistva Dragutina Kukića, Jakova Dokića, Dragana Ilića, Milisava Milovanovića, Kostadina Popovića i Branka Sekalića u zgradi koja je označena kao "zgrada iza Opštine Srebrenica." Na tu zgradu se mora postaviti ploča sa imenima postradalih, sa osloncem na deo presude Haškog tribunala gde je njihovo ubistvo utvrđeno, kratkim opisom okolnosti, i navođenjem perioda kada se to dogodilo.
U istoj presudi, u paragrafima 412-440, utvrđeno je da su u policijskoj stanici u Srebrenici "surovom postupanju" bila izložena sledeća lica: Nedeljko Rodić, Slavoljub Žikić, Zoran Branković, Nevenko Bubanj i Veselin Šarac. Na fasadu policijske stanice mora se postaviti spomen ploča koja će komemorisati patnju tih nevinih osoba i ukratko opisati okolnosti njihovog zlostavljanja.

U istoj presudi Naseru Oriću, paragrafi 590-676, Haški tribunal - u koji se svi na suprotnoj strani kunu, uključujući verovatno i nesrećnicu koja bi izvršila samoubistvo da je pravoslavne vere - utvrdio je činjenice "bezobzirnog uništavanja naseljenih područja bez vojne potrebe" u odnosu na sela Gornji i Donji Ratkovići (21. juna 1992), Bradevina (27. juna 1992), Ježestica (8. avgusta 1992), Fakovići i Divovci (5. oktobra 1992), Bjelovac i Sikirić (14-19 decembra 1992), i Kravica i Šiljkovići (7. i 8. januara 1993).

U svim tim selima - uključujući i ona potpuno razorena, gde danas više nema žive duše - postaviti dostojanstvene spomenike, bez korišćenja uvredljivih reči, samo sa navodom paragrafa i kratkim izvodom utvrđenih okolnosti iz presude Haškog tribunala.

Na terenu moralne borbe klin se ne izbija klinom, a najmanje pokušajima da se klevetama parira izmišljanjem još većih i besmislenijih kleveta. Laži će se srušiti, ali u današnjem svetu svakako ne same od sebe. To je proces kome moramo aktivno doprineti - upornim insistiranjem na rasvetljavanju i javnom isticanju činjenica.
vasi_komentari- 89009 - 27.02.2014 : Stari Blizo - best (7)

Što je previše, previše je!


Poštavani uredniče,

stvarno nisam, ni kao čovjek a ni kao roditelj poginulog borca u ovom proteklom ratu, nisam mogao više izdržati od ovih uvreda koje upravo dolaze od jednog čovjeka, čiji je sin poginuo onako kako je poginuo. Zbog toga te molim da objaviš ovaj moj tekst bez korekcije.

Svi mi iz najuže, uže i šire porodice, roditelji, djeca, braća, sestre, supruge i iz one najbliže rodbine, žalimo za našim izginulim. Niko od ove navedene rodbine, nije uzeo sebi za važnost da javno hvali svoje izginule jer roditelji i ostala rodbina, pa i sredine u kojima su poginuli borci živjeli, znaju vrijednosti svojih izginulih sinova, očeva, braće i muževa, i nije im ni naum palo da ih javno hvale. Uglavnom su te pohvale ili obrnuto za poginule borce, dolazile od njihovih preživjelih drugova saboraca ili poznavalaca.

Već nekoliko puta čitam u sarajevskim novinama, a ponekad i u našim srpskim, o onom poginulom Srđanu iz Trebinja. Žao mi je što je poginuo svaki naš čovjek Srbin, a pogotovo srpski borac. Ali...

Danas pročitah kako u Novom Pazaru hoće da obilježe jedan Plato sa imenom Srđana iz Trebinja. To što njegov otac na sve moguće načine i radnje čini da vrijednost života njegovog sina bude iznad vrijednosti života mnogih mladih ljudi u prvom redu boraca, vrijeđa dostojanstvo poginulih, ne samo onih koji su u Virtualnom groblju, već i svih boraca Republike Srpske.

Njegov otac postao je izvršitelj Nataše Kandić, koja mu je desna ruka. Ne u omalovažavanju naših boraca, već u podmuklom optuživanju nas Srba zbog pogibije svoga sina. Optužuje nas Srbe zbog svog "junaka" koji je spasio život jednom muslimanu koji sada živi negdje gore u Švedskoj, onako kako njemu odgovara. Muslimanu koji ni jednog trenutka ne nađe za važno (ja nisam nigdje našao tako nešto da se musliman javno zahvalio tom Srđanu). Jer valja to javno reći pred svojim muslimanima.

Vrijeđa me jer sam samo iz spiska Virtualnog groblja pronašao trinaest Srđana koji izginuše spašavajući mnogima živote. Koji spasiše i njegov grad u kome se sada šepuri i vrijeđa roditelje poginulih ne trinaest već na hiljade ini Srđana iz Republike Srpske i šire. Koji spasiše svoju rodbinu i svoje sunarodnike. Koji su spasili i zaštitili mnogo više muslimana nego Srđan jednog, pa se ne hvale. Koji ne činiše djela prema muslimanima kao oni muslimani iz Zalazja kod Srebrenice, Kravice i sa Grahovišta iznad Sarajeva. Zar ga nije sramota da reklamiše svog sina kao sjajnu zvijezdu na nebu, a ime Srđana koji mu omogućiše da se sada "ponosan" na svog sina koji je spasio jednog od onih koji bi sigurno bio kao ovi što su načinili u Zalazju, Kravicama i na Grahovištu.

Koliko je samo porodica poginulih boraca iz Hercegovačke brigade ostalo bez svojih sinova? Koliko je djece ostalo bez svojih roditelja? To za oca od Srđana iz Trebinja ne prestavlja ništa. Neka se stidi pred roditeljima poginulih boraca Hercegovine i Republike Srpske.

Poštovani forumaši, zar treba da vam govorim odkud vjetar duva u Sarajevo i druge gradove Federacije, na demonstracije? Dobro razmislite!

Ja rekoh svoje, a vi recite šta god hoćete.
vasi_komentari- 88406 - 30.01.2014 : Goran Petrović Doboj - best (1)

Kako dobiti posao?


Porodica sam poginulog borca, živim sa suprugom i jednim djetetom, gdje god da predam molbu na konkurs za posao, nikad ni razgovor da dobijem, ali očito da svugdje teba veza. Kad su naši očevi davali svoje živote za temelje Republike Srpske tada nije trebala štela!

Svaku veče gledam kako se mora rešiti problem zapošljavanja porodica poginulih, pa me interesuje kome da se obratim? Nadam se da ćete bar vi mi odgovoriti.
vasi_komentari- 84419 - 17.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Zatvoreno pismo vladike Grigorija


Kada novinarčić ljaganjem autoritativnih ljudi pomisli da je uhvatio Boga za muda, a i onda pokušava postati slavan! Morali bi biti časni i pošteni da bi mogli suditi o drugima. To Vukanović očito nije! Pročitajte šta je vladika Grigorije napisao u zatvorenom pismu nekakvom Nebojši Vukanoviću. Iskreno i iz dubine duše, za sve nas ovo pismo trebalo bi biti poučno! Kako jedan moj prijatelj neki dan reče, "najbolji smo advokat za sebe a najgori sudija za druge"!

Objelodanjeno pismo vladike Grigorija novinaru Vukanoviću

Objavljeno: 17 april 2013. u kategoriji Trebinje

Zatvoreno pismo Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, novinaru Nebojši Vukanoviću, kao odgovor na Vukanovićevo otvoreno pismo vladiki, od 25. 08. 2011. godine.Letimično sam pročitao Vaše otvoreno pismo, koje ste, izgleda, poslali i pročitali svima osim meni. Pošto je dugačko, pročitao sam ga dijagonalno i, čini mi se, shvatio šta je - između ostalog - Vaš problem u pogledu mene. Vi suštinski imate problem sa poštovanjem autoriteta uopšte, i iz toga razloga ne poštujete ni predsjednika, ni gradonačelnika, ni vladiku niti ikoga ko predstavlja nekakvu vlast. To je Vaše pravo. U tome ne vidim nikakvu zlonamjernost, međutim, htio bih da Vam skrenem pažnju da autoriteti (generalno gledano), ma koliko se to nama sviđalo ili ne æ moraju postojati.

Prvi koji spoznajemo je onaj očev, bez kojeg svaka porodica stoji na klimavim nogama. On je tu prvi, glavni i najodgovorniji, a onda redom svuda postoji neko prvi - prosto, takav je poredak. Prvi pak treba da zna da zavisi od drugih, ostalih. A ostali opet treba da znaju da je prvi - prvi. Jednostavno, jedni bez drugih ne mogu, ni prvi bez drugih, ni drugi bez prvog. Tako je od postanja svijeta - od Adama, našeg praoca, čiju bogolikost nosimo i mi, ali i čije grijehe, nažalost, isto tako nosimo. U istoriji svijeta bilo je mnogo pokušaja da tako ne bude: neki su dizali revolucije, neki su zagovarali anarhiju i ne bi bilo tačno reći da su svi oni bili zlonamjerni, ali je istinito priznati da se svaka anarhija završavala tužno.

Da se vratimo našem problemu. Uopšteno, šta se zapravo zbiva sa ljudima koji poriču ili ne poštuju autoritete? Oni na kraju najčešće postaju jedini autoritet sami sebi. Podvlačim - postaju autoritet. Ne bi bilo zgoreg posumnjati da ste tim putem idući i Vi, uvaženi Nebojša, postali autoritet u našem gradiću. Imena često govore mnogo, ali Vaše ime doprinosi da pomislimo da niste sami i jedni u istoriji bili Nebojša. Stoga Vama, kao važnom autoritetu, pišem ovo zatvoreno pismo. Bez namjere da i jednim slovom udaram u temelje Vašeg autoriteta. No prije svega, radi Vaše slave i pravdoljubivosti, spomenuću Vam dvije-tri stvari:

1. Čini mi se da ste počeli od Bileće, kada sam Vas - kako se Vi žaliste - nazvao fićfirićem (istini za volju, nisam tada mislio samo na Vas, niti sam se obraćao isključivo Vama, pritom i ne sluteći kakav ćete autoritet postati). To je bilo u bivšem Domu vojske; one godine kada je u Bileći izabran novi gradonačelinik, gospodin Babić. Ni do danas ne znam koja je on partija, ali sam siguran da je opoziciona. Lijepa slava bješe, sa puno djece u crkvi, ali su ljudi strašno bili zavađeni oko politike i izbora. Iako nikakav čovjek, kao vladika govorih cijeli dan o miru i pomirenju i podržah novog gradonačelnika, rekavši da je on sada prvi u Bileći i da ga svi moramo poštovati. Opomenuh se Sv. Save, opet uoči ručka u Domu vojske, i rekoh kako smo svi mi mali u odnosu na njega, prevashodno gradonačelnici i prvi ja (ima ta besjeda i snimljena). Usred te moje besjede, Vi se odnekud pojaviste (jer uvijek nekako kasnite). "Ne bismo trebali ovu zemlju predstavljati pred svijetom kao da u njoj žive samo lupeži i lopovi, jer je ovo zemlja Sv. Save i Svetog Vasilija", rekoh vidjevši Vas. Kazah to kao otac i vladika, ne pomenuvši Vaše ime ni jedanput (izvinite, nisam tada znao ni kako se zovete, a još manje u kakvu ćete gromadu izrasti!). Kad sutradan - zove me novi gradonačelnik. "Sve bješe lijepo, samo ne znam šta bi onome Vukanoviću", veli. Ništa ne znadoh tada. Zamolih ga još jednom da se sve smiri u Bileći". I smirilo se, slava Bogu.

2. Pominjete, vidim, i kako sam Vas napao na stadionu. "Dušo moja, piši ti šta hoćeš, ali nemoj da me slikaš gdje god krenem, to nije normalno. Makar bi bio red da pitaš da li možeš da slikaš", govorih Vam. Vi na brzinu odgovoriste da niste Vi slikali. "Kako, bolan", upitah, "kada sam te vidio da me slikaš dok sam sjedio Pod Platanima?" Vi se malo razabraste, pa rekoste: "Jesam, slikao sam ". "Ja mislih da si Ti pošten, a Ti začas posla slaga", kazah mu, a potom dodah, "prođi me se". A Vi, kao veliki autoritet, narediste meni da ja prođem - i ja prođoh. Vi to danas nazivate napadom. Dobro, neka bude.

3. Treći put, koliko se sjećam, stajaste Vi i Vaš kamerman nasred vrata u Opštini, na ulazu, a ja se ogriješih te rekoh: "Sklonite se sa vrata, seljačine". Inače, svakog ružim ko stoji na vratima ili na putu. A Vas mi baš bješe volja naružiti. Vi se skloniste, a ja nekako prođoh mimo Vas. Niti Vas pogledah niti više ijednu riječ kazah. A vi cijelom svijetu objaviste kako sam vas fizički napao. Kriv sam - nije moje da ljude na tako grub način oslovljavam. Nažalost, nije mi prvi put. No, na Vašu sreću, Vi iskorististe priliku da postanete još slavniji autoritet i žrtva strašnoga nasilja.

4. Četvrti put. Preobraženje, divna slava; naš narod, a došli i ljudi iz cijelog svijeta. Čudesna slava u čudesnom gradu. Mnogi od ovih ljudi me uvjeravaše da niti vidješe divnije slave niti divnijeg grada. U meni bješe veliki trepet i briga. Toliki narod, a i takvi autoriteti - predsjednik Republike Srpske, gradonačelnik Beograda, Kusturica, Tasovac i ostali. Svi se nešto raduju, hvale grad i ljude. Ništa mi nije pomagalo, ništa me nije tješilo. Stalno sam se preispitivao - zašto predstavljam ljudima stvari onakve kakve možda i nisu . Zar cijele godine ne slušamo od viših autoriteta, kao što je Vaš, da je sve samo zlo, bijeda i rugoba!? I stvarno pomislih da sam lopov, kriminalac i razbojnik. Najviše vjerovatno zato što ne vidim stvari onakvim kakve one jesu nego nekako uvijek ljepše. Ali nisu važne moje misli nego moja glavna briga bješe kako iz onolike gužve izvesti najvažnije zvanice na Crkvinu, na večeru. Ugledni su ljudi, došli su izdaleka, a i takav je red - da večeraju. Jedva stigoh na Crkvinu, kada Vi opet nasred puta sa onim svojim mikrofonom nekog intervjuišete. Prođoh mimo Vas i rekoh onim ljudima da oslobode prolaz.

Svi se pomjeriše - osim Vas. Vi ste tu bili i stajali s punim pravom da ispitate one moje goste što ih cijele godine sabirah iz cijelog svijeta. Vidim, moji Vas ne miču (shvatam i ja već - autoritet je to). "Nije kulturno da ljude presrećete tu", priđem i zamolim Vas ponizno. Vi sa najvećim autoritetom rekoste da Vas ne diram i da Vi radite svoj posao. Jedan od onih mladića još poniznije Vas zamoli da sjednete i popijete piće, a Vi se na njega, kao vrhunski autoritet, osorno brecnuste i rekoste da nećete piće. Kazah onim mojim šmokljanima da Vas nose, maknu (izvinite, na trenutak sam zaboravio o kakvom se autoritetu radi), a oni Vas kumiše, moliše kao istinskog autoriteta. Moram priznati da sam u sekundi pomislio koliko je važan taj dan i svi ti ljudi, a kako ste Vi tako sebični. Sjećam se da mi je kroz glavu prošlo: "Bože dragi, budale". To je bila grešna misao. A druga je još grešnija bila, ali praktična. Pomislih da Vas, kao stari i iskusni bokser, nokautiram i da se večera makar s mirom svrši. Ali, u tom času, slava mu i milost, sjetih se Svetog Vasilija i rekoh ono što često govorim sebi i u sebi. I ona moja bokserska desnica pretvori se u ono što i treba da bude - u ruku blagoslova. Podigoh je i blagoslovih Vas, rekavši: "Sveti Vasilije neka ti sudi. Bolje on nego ja. On je milostiv - ako bih ti ja sudio, kuku bi ti bilo noćas". Okrenuh se i otiđoh, a Vi ste tamo, kao svaki povređen autoritet, vrištali i pištali. Sreća moja, ništa od toga nisam čuo.

Vladika Grigorije

Sve dobro prođe te noći. Dadoše ljudi veliku pomoć majkama koje rađaju i onima koje bi ti željele, a ne mogu. Slava Bogu! Ali, šta bi sutradan? Ništa od svega toga ne bi važno: ni Preobraženje ni slava, ni lijepe riječi onih divnih ljudi - samo se onaj moj blagoslov u prokletstvo pretvori, a Vi slavniji i važniji od slave grada postadoste. I čitaste mi pismo koje mi i ne poslaste. Valjda podrazumijevate da ja slušam Radio Koronu, a šta bih pametnije i imao raditi! Nisam čuo, ali mi oni što su Vas slušali (i oni što Vam se dive i ono što Vam se čude - jednoglasno rekoše: "Bogami se Nebojša grdno prepao". "Koga", velim ja, "Sv. Vasilija", kažu oni. E, hvala Bogu, što i nad svakim autoritetom veći autoritet ima.

Brate mili, ne mrzim Te ja nego, naprotiv, Bogu se molim i za Tebe i za sebe. Vidim da mi se tamo obraćaš kao grešnik grešniku. Nažalost, sinko, kao i u mnogo čemu drugom, ni u grijehu nismo ravni. Svaki moj grijeh je grdniji od Tvoga stotinu puta, upravo zato što na tako strašnom mjestu stojim: na tronu koji je uspostavio Sv. Sava, a utvrdio Sveti Vasilije. Kada bih se ja, grešni Grigorije, spustio sa toga trona, vjerovatno bi Tvojoj dobroti i bogobojažljivosti bio do koljena. Ali sam još tamo, Bog zna zašto i Bog zna još koliko. A sve dok sam tamo - dužan sam i otac i učitelj biti i (po riječi apostolovoj) grditi i u vrijeme i u nevrijeme. Moram biti autoritet.

Želim Ti svako dobro od Gospoda i Svetog Vasilija. I stvarno ne želim ničim narušiti Tvoj autoritet, pa Ti stoga napisah zatvoreno pismo (iako si Ti meni pisao otvoreno upravo iz suprotnih razloga - da uzdrmaš moj autoritet). Bog neka oprosti. Udarali su na mene i strašniji autoriteti od Tvoga. Utjeha je što su udarili strašniji autoriteti i na svetitelje koji služiše na ovom mjestu na kojem služim i ja grešni. Ovo Ti ne napisah ni zbog čega drugog (ni zbog svoga ni zbog Tvoga autoriteta) nego radi svoje i radi Tvoje duše. Ja ovako, a Ti - kako reče Sv. Vukašin - sinko, samo radi svoj posao.

Episkop Zahumsko-hercegovački i Primorski
vasi_komentari- 83290 - 05.03.2013 : Zoran Zvornik - best (0)

Stanje boračke populacije u Republici Srpskoj


Ako mi dozvolite ja bi rekao par rijeci o borcima i njihovom statusu u ovom drustvu tj. u Republici Srpskoj!

Borac kao kategorija koja u našem društvu postoji samo na papiru a koji niko ne cijeni. U toku vladavine SDS-a, govorilo se kao da će ova populacija imati nus-privilegije, no sto ih ima danas ali o tom po tom nisu na vlasti pa nema razloga ni za povjerovati.

Status boraca danas ne samo da je loš nego je katastrofalan. Mi nemamo nikakva prava. Danas javno reći da si nekada bio borac je sramotno zbog onih koji te slušaju. Malo više se paznje se poklanja porodicama palih boraca, na što nemam nikakvu primjedbu. Međutim, šta sa ljudima koji su ostali živi a tone znoja i živaca su prosuli za u toku onih ratnih godina. O takvim ljudima niko ne vodi računa, pa čak ni oni koji bi to trebali tj. boračka organizacija i njihovi članovi.

Umjesto da se brinu za nas, oni uživaju privilegije na konto toga što ne pridaju nimalo pažnje demobilisanim borcima.

Mislim da su glavni krivci za ovo stanje predsjednik Republike Srpske, a zatim i predsjednik boračke organizacije. Oni su u uzajamnoj sprezi zato nam se i ovako dešava.

Ja sam demobilisani borac, nije bitno koje kategorije, jer izgleda da nije neki faktor odlučujući kao i sama boračka populacija. Sebe navodim kao primjer, da bi me i drugi shvatili: školujem dvoje djece, ova država u njih nije ništa uložila, ama baš ništa. Ne primam ni dječiji dodatak, što je zaista sramota a da ne pričam dalje. Šta je trebalo mom djetetu koje sutra završi fakultet kao samofinasirajući i postane stručnjak da mu kažem da ostane ovdje? Ne, ni u kom slučaju. Ja sam ostao, a mogao sam pobjeći u Njemacku, Austriju, Srbiju ali nisam i pojeo sam veliko govno s oproštenjem.

Ja se izvinjavam, ali pišem prostim seljačkim jezikom da me svi borci razumiju koji su u sličnom statusu. Šta sam ja branio, koga, od koga? U ratu sam proveo 4 godine, ali sam morao napisati par riječi jer vidim ima i onih koji velicčju neke stvari vezane za borce. Mi smo kategorija ljudi koja nema nikakva prava, nikakve zasluge, nikakve privilegije.

U hrvatskom dijelu svaki borac, a posebno invalidi, ima penziju bez obzira koliko ima godina. Ima zato što ih njihovo rukovodstvo cijeni i poštuje kao kategoriju.

Neka je sramota one koji danas vladaju našom dragom Republikom Srpskom, i uživaju u onome što su stvorili oni koji su krvarili u rovovima. Ukoliko neće da ih finansijski pomognu, tj. daju im ono što im pripada, trebali bi bar da pokažu malo poštovanja!
vasi_komentari- 74837 - 16.09.2012 : Zoka Hadžići - best (4)

Ekskurzija


Sutra moja kći putuje na ekskurziju. Ništa neobično reklo bi se, sem što smo mi roditelji opljačkani od strane agencije a bogami i direktora koji uvjek omasti brk, jer 370 maraka za sedam dana van sezone od tog samo pet noćenja i ne izgleda baš povoljno.

Ali nije to razlog moje priče. Razgovarajući sa kćerkom kuda će sve putovati pokazivao sam joj slike Tjentišta koje sam nedavno posjetio. Pričam ja njoj tako o legendi Savi Kovačeviću, o patnjama i strahotama rata, velikom broju poginulih, o tome kako smo mi išli na proslave skoro svakog juna...

Gleda ona mene i pita:

 • "Jesu li tu ginuli tvoji drugovi? Da li si tamo ranjen? Kako Srbi protiv Srba?"

  Dijete ne zna ništa ni o onome, a bogami ni o ovome ratu. Nakon toga sam joj održao mali čas istorije. Pričao sam sve dok nisam dosadio sam sebi!

  Jednog momenta se upitah zašto tolike ekskurzije prođu kroz Sokolac, a ni jedna ne svrati na Vojničko groblje. Nije li to sramota za sve nas?
 • vasi_komentari- 73832 - 12.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Na današnji dan


  Koliko se ja sjećam, u Republici Srpskoj je bila emisija koja se zvala "Na današnji dan". U toj emisiji su se redovno ponavljala ratna dešavanja koju se u toku rata objavljivali na "TV SRNA". Ta emisija je ukinuta, jer je tadašnji visoki srbomrzac u BiH, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) zabranio da se prenosi istina na buduća pokoljenja.

  Tako je srpska emisija o istini zabranjena, dok se u isto vrijeme odobrilo i nastavilo sa objavljvanjima o ratnim dešavanjima iz FBiH, za koju smo se već dovoljno za ovih 22 godine od demokratskih izbora pa do danas naslušali mržnje i laži prema Srbima.

  Sada nam je ostao samo ovaj sajt da objavimo istinu koja je zabranjena, pa Vas sve koji čitate i pišete, da svojim prijateljima kažete za nas i naš sajt istine!

  SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA!!!
  vasi_komentari- 73824 - 12.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (5)

  Posledice bombardovanja zbog radijacije


  Dobro si Zoko primetio da ni kod nas ni kod vas, ne smeju mediji da spomenu zločinačko NATO bombardovanje. A i kada ga pomenu nazivaju ga isključivo "NATO KAMPANJA".

  Svetska medijska kampanja koja je dugo godina služila da svetsko javno mnjenje pripremi za divljačko uništenje srpskog naroda, je preseljena u domaće medije, da bi amortizovala sve to. I u Srbiji su uspeli u tome jer Srbija nije osetila rat od 1945. godine. Sa druge strane, vama su rane sveže, za rat i šta je rat znamo mi prekodrinski dobrovoljci i borci iz '99 znamo, a svakim danom nas je sve manje i manje.

  Sada imaju zadatak da nas bace u čeljusti tih dzelata sa rečima da nema "alternative"! Sada Srbijanci hoće u "EU"! Ali idemo "kao konobarica s' golo dupe međ' pijani četnici"!

  Od Američkog uranijuma umire se od "raka prostate, leukemije, žene od raka materice... Po ovim vrstama raka poznaju se posledice "Milosrdnog andjela"! Umire se lagano bez medijske priče, bar što se tiče veterana sa Paštrika. Najbolji drug mi je umro 2001. godine od raka prostate. Bio je 1975. godište, od manifestacije bola u leđima, u kičmi, pa do smrti je prošlo svega mesec dana!

  Odbranu domovine na Kosovu i Metohiji platio je surovo i samo dve godine posle borbi. A radijaciji smo bili izloženi samo 2, 5 meseca. Među Šiptarima je danas pomor! Totalni pomor od raka i steriliteta! Italijanski kontigent vojnika je brzo umirao i oni su napravili frku, ali je sve brzo zataškano. Amerikanci i Nemci ćute o svojim obolelim vojnicima!

  Amerika sve ovo radi proračunato. U Srbiji se ne sme ni posnuti da je rak dostigao nivo epidemije! A još da neko pomene da su za sve to krive NATO sile...!

  I kod vas preko Drine ovo je takođe tabu tema. Posebno se radi na tome da se ne uznemiravaju saveznici "muslimani". A svima nam je poznato koliko Amerikanci vole muslimane!
  vasi_komentari- 72513 - 10.08.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (3)

  Vandalizam u selu Kadarići, Ilijaš


  Selo Kadariće dijeli samo rijeka Bosna od gradskog naselja Ilijaš. To je selo koje je bilo u sastavu gradske mjesne zajednice Ilijaš i koje ima najljepši položaj i najbolje uslove života od svih sela ilijaške opštine.

  Po popisu stanovništva 1991. godine, kada je opština Ilijaš imala 11. 325 ili 44, 96% , a sam grad Ilijaš 3. 093 ili 45, 26% Srba, selo Kadarići su imali 445 stanovnika od čega 307 Srba. Poslije rata 1992-1995 godina muslimani su izvršili popis 2002 godine pa su konstatovali da Srba ima samo 1. 072 ili 7 %.

  Danas u selu Kadarići živi samo pet srpskih osoba.

  Građani sela Kadarići su svoje mrtve ukopavali u tri različita groblja i to: Adžići i Jeftići u Ilijašu, Macanovići u Kadarićima, a Popići u groblju Šiljegovišće iznad Balibegovića. Kada je auto-put Sarajevo Zenica 1973. godine prošao kroz ovo selo, trasa puta je išla preko groblja Macanovića pa je isto preneseno na drugu lokaciju blizu rijeke Bosne i bliže Podlugovima. Od tada ovo groblje postaje seosko groblje i u njega se ukopavaju mrtvi svih familija tog sela.

  Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbi iz ovog sela su isto napustili. Međutim, i dalje, doduše rijetko, po nekog mrtvog donesu iz drugih krajeva Republike Srpske i ukopaju u to groblje.

  Građani familije Popića su uveli već u tradiciju da se na dan slave crkve Sv. proroka Ilije 02. avgusta okupljaju u tom selu, posjete ovo groblje i zapale svijeće svojim srodnicima sahranjenim u tom groblju. Tako su uradili i ove 2012. godine.

  Međutim, odmah nakon tog okupljanja u tom groblju je napravljen vandalizam. Porušen je spomenik podignut pokojnom Slobodanu Popić. Taj Slobodan je rođen 1928. godine, a umro 1982. godine. Nije, dakle, nikakva interesantna ličnost iz ovog poslednjeg rata da bi mu se trebalo osvetiti.

  Ali, kakav je to signal? Je li to upozorenje da se tamo više niko ne vraća, da se ni mrtvi ne mogu donositi i sahranjivati u to groblje i da se familija Popića više ne okuplja u tom selu, a možda i da se ovih petoro Srba koji sada tamo žive kupe i idu iz tog sela?

  Je li to lažni poziv na zajedništvo? Ja sam još ranije napisao jedan članak koji je objavljen na stranici ovog foruma pod naslovom "Kako, bolan, da živimo zajedno?"

  Ovo je još jedan u nizu primjera poslije koga se ne treba pitati "kako da živimo zajedno" nego je vrijeme već jednom da kažemo: "Ne možemo i nećemo više da živimo zajedno!"

  Slobodan Popić, porušen spomenik, Ilijaš, Kadarići
  vasi_komentari- 72194 - 30.07.2012 : Nikola Kovacevic Han pijesak - best (5)

  Branićemo srpsku zemlju


  Srpska zemlja treba da se odbrani od okupatora i od muslimanskih organizacija! Romanija je uvijek bila srpska i ona je temelj srpstva!Romaninaca ima po citavom Svijetu i spremni su da ponovo uzmu pušku u ruke kako bi se odbranili od Bakirovih fundamentalista!
  vasi_komentari- 31922 - 05.06.2011 : Vuk Gradinski - best (1)

  Spas je u nama


  Mislim da je Ognjen dotakao suštinu problema srbskog naroda, tj. da je problem u nama samima. Svi pojedinci koji rade za narod ili u njegovo ime su iz naroda i onakvi su kakav je narod i kakve ih taj isti narod zaslužuje.

  Stvar je na izgled jednostavna, cilj je da svi živimo u srećnom okruženju i sa što manje briga i nedaća, ali smo mi veoma daleko od cilja, narod koji umjesto puta bira stranputice.

  Primjera radi, 50. Sabor trubača u Guči - u vrijeme Gospojinskog posta a uz treštanje ciganskih truba masovni delirijum Srba iz cijelog svijeta, uz zalijevanje potocima alkohola i žderanje enormnih količina mesa i glodanje kostiju dobrih životinja. Kažu: nacionalni brend. Takođe, mnogi se kunu u pravoslavca Milorada Dodika, koji slavi Svetoga Đorđa sa hiljadu zvanica. Pri tome zaboravljaju ili ne znaju da je Mile čin slave sa sve krkanjem stada ovaca i obora svinja obavio u petak, dan kada pravoslavni hrišćani poste.

  Na liturgijama u našim crkvama rijetko se može vidjeti neka žena pokrivene glave, iako je, prema Prvoj poslanici apostola Pavla Korinćanima tj. Svetom pismu, grijeh da se nepokrivena žena pomoli Gospodu a kamo li prisustvuje liturgiji ili čak primi Svetu tajnu pričešća. Kod nas je to sve normalno. U redu za pristupanje Svetom Vasiliju mogu se "iz aviona" prepoznati Ruskinje u maramama dok naše žene i ne pomišljaju na taj bogobojazni čin.

  Nedavno sam u novinama vidio sliku grupe momaka iz Sokoca koji su pješke išli na poklonjenje Svetom Vasiliju u Ostroški manastir (što je za svaku pohvalu). Sa slike se vidi i da su ti momci Svetitelju pristupili u gaćama (sportskim doduše), što obesmisljuje cijeli poduhvat. Njima, kako ni gologlavim ženama, valjda niko nije rekao da je to nedostojno. A prošli su školovanje sa sve vjeronaukom u školama"

  Mnogi upiru prstom u pravoslavne sveštenike kao ogledalo sveopšteg životnog pravila. Kažu: popovi imaju vile, po nekoliko skupih automobila, švalerki itd. , ako valja njima valja i meni. Naravno da ima i toga, neki sveštenici, čaki i episkopi, u trci za ovozemaljskim "vrijednostima" zaboravljaju šta je poručio Sveti Pavle i drugi Sveti Oci.

  Tačno je da je u teškim vremenima ogromna većina budućih bogoslova u škole krenula iz razloga što ih čeka obezbijeđena egzistencija i materijalna sigurnost a veoma malo iz istinske ljubavi prema Gospodu. Sada se u njima bore ono što su donijeli od kuće i ono što su stekli školovanjem, dok se oni sami na vatri peku. A riječi Gospodnje poručuju : "Prije će kamila proći kroz iglene uši nego bogat čovjek ući u Carstvo nebesko". Sveti Sava je govorio " Ako je grešan pop nije grešna molitva". , a Sveto pismo: "Radite ono što fariseji govore a nemojte raditi ono što oni rade".

  Dakle, trebamo se posvetiti sebi i svome spasenju a ne brinuti o tuđim grijehovima jer ćemo svi pred istoga Sudiju. Svima nama potrebno je istinsko obraćanje Gospodu, uz život svakoga u skladu sa Božijim vrlinama i bogobojazan odnos prema Svetinjama. Tek ujedinjenjem takvih pozitivnih energija i normi življenja zaslužićemo milost Božiju i dar da nam vladaju istinski vladari po Božijoj volji.

  Krajnji cilj i smisao hrišćanskog života jeste sticanje blagodati Božije, dara Duha Svetoga, koji osvećuje i osvjetljava naš život neprolaznom radošću i mirom u srcu. Treba držati zakon Božiji do najmanje zapovijesti, živjeti u molitvi, postu i pokajanju, truditi se da učinimo što više dobrog i bogougodnog i tako ćemo zadobiti milost u Gospoda i vječno spasenje. A šta je drugo i važno?
  vasi_komentari- 29743 - 14.05.2011 : Jovana Srbija - best (0)

  Sačuvajmo porodicu


  Srbija ove godine prvi put obeležava 15. maj, Svetski dan porodice. Sociolozi upozoravaju da porodicu muče isti problemi kao i celo društvo - nasilje, bezakonje i haos.

  Svetski dan porodice obeležava se danas širom sveta, a ove godine Ujedinjene nacije su taj dan posvetile majkama i porodicama i izazovima u svetu promena.

  Taj dan je prilika da se analiziraju promene koje su nastale u osnovnoj ćeliji društva, jer sociolozi upozoravaju da je sve više jednočlanih domaćinstava, dok su podaci o natalitetu poražavajući.

  Kada je reč o istoriji obeležavanja tog datuma, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o pitanjima porodice i unapredila mogućnosti država članica da pitanja porodica obuhvate u svojim politikama.

  Prvi put, ove godine taj datum biće obeležen i u Srbiji održavanjem Festivala porodice na Kalemegdanu 16. i 17. maja.

  Taj festival imaće, pre svega, humanitarni karakter, s obzirom na to da će tokom njegovog trajanja, ali i kasnije do kraja godine, biti organizovana akcija za prikupljanje pomoći za porodice teškog materijalnog stanja.

  Na Kalemegdanu će, u okviru Festivala, biti održan bogat muzičko-zabavni program, u kojem će učestvovati muzičke i plesne grupe, pevači, horovi i drugi izvođači.

  Pokrovitelj Festivala porodice je Ministarstvo rada i socijalne politike, a ministar Rasim Ljajić ukazao je najavljujući tu manifestaciju da se 255. 000 porodica u Srbiji danas suočava sa posledicama siromaštva.

  Naša porodica je, prema njegovim rečima, dve decenije u krizi zbog loše materijalne situacije ali i zbog nedostatka sistema vrednosti.

  Prema njegovim rečima, rezultat toga je i činjenica da je 2007. godine svaki peti brak razveden.

  Zato je to ministarstvo donelo tri prioriteta - da paketom mera pomogne najugroženijim porodicama, da reformiše centre za socijalni rad i da donese novi zakon o socijalnoj zaštiti i izmeni postojeći Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom.

  Kriza u porodici i društvu

  Mnogi sociolozi u poslednje vreme upozoravaju da se u porodičnom životu dešavaju veliki problemi i promene.

  Objašnjavajući šta "institucija" porodice predstavlja u društvu u Srbiji, kulturolog Ratko Božović je rekao da je višestruka kriza koja vlada u društvu uticala i na porodicu jer je "ona postradala", a da je pritom srušen stari sistem vrednosti, a da nije uspostavljen novi.

  Božović je naglasio da živimo u "vakumu" koji je najgori mogući za sve forme egzistencije, pa i za porodicu istakavši da je i ona sama u vakumu, a da pritom nije procenjeno do kraja da li je ona u ostacima patrijarhalnog oblika života ili je savremena.

  Božović je istakao da u porodici vladaju problemi sa kojima se suočava i društvo u kome, kako je naveo, trenutno vlada nasilje, bezakonje i haos.

  Mnoge statistike upozoravaju da je u proteklih nekoliko godina zabeležen povećan broj razvedenih brakova.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj razvedenih brakova tokom posledenje dve decenije zabeležen je 2002. godine - 9. 982, a poslednji podaci za 2007. godinu pokazuju da se te godine 8. 622 bračnih parova odlučilo za razvod.

  Podaci Zavoda pokazuju da je u periodu od 2002. do 2007. godine sklopljeno manje brakova nego što je to bilo u protekloj deceniji, tačnije 1991. godine kada je sudbonosno "da" izgovoreno tačno 45. 000 puta.

  Najviše sklopljenih brakova 2007. godine bilo je u Raškom okrugu, a najmanje u Topličkom i Pirotskom okrugu.
  vasi_komentari- 25197 - 07.10.2010 : Suncica Stjepanovic BIH, Sarajevo - best (0)

  Vezano za VUB


  ...

  Naime, to što se VUB, kako kažete, završava parama a ne mozgom je infromacija paralelna onoj - veceras u 19:30 je dnevnik, nećemo ništa dobro čuti... Trošite svoju energiju na nešto što je, nažalost, opće poznato u ovoj državi, susjednim državama, čak i Balkanu.

  Danas, možete raditi kao doktor sa diplomom SSS elektrotehničara masinstva, kao trgovac, ugostitelj, pod uslovom da "rezervišete posao" na, za početak, 6 mjeseci uz keš kovertu čiji sadrzaj zbira apoena nije ispod 15000... Takođe, možete završiti prekvalifikaciju školovanja (koje traje 4 god. ) za godinu dana i uplatu školarine 4000-7000KM ovisno o tome kolika vam je "egzistencija".

  Postoje, neću reći mnogi, skoro svi privatni fakulteti i škole koje funkcionišu po istim ili jako sličnim principima. To što vi nećete ništa naučiti iz branše koju studirate na takvim mjestima ne treba da vas brine, svakako ćete ( čast pojedincima ) platiti i posao za koji (ni)ste školovani. Odnos izmedju takvog skolovanja i posla ovdje

  Do vas je da izaberete šta ćete studirati i raditi, sve ostalo je plaćanje ili stranka.

  I dragi moji, nemojte gubiti energiju na stvari koje se sada neće promijeniti, pročitajte motivacijsku knjigu, recite nešto lijepo onome ko vam je drag, uživajte u malim stvarima, završite fakultet na ovaj ili onaj način, opet na kraju neće biti bitno. (poučeno prijašnim iskustvom)

  Često poslovno posjecujem Sokolac, ima jako dobrih ljudi, ali na žalost odnosi među vama nisu baš za pohvalu. Kako pojedinac možete to ispraviti? Znate li da "onaj o kome govorite vam je ustvari jako bitan? " Pa, s toga birajte o kome ćete pričati / na koga ćete trošiti energiju... Da li je vrijedan?
  Sve ce na kraju proći, vi i vaši živci ćete ostati, nemojte se trošiti uzalud.

  Srdačan pozdrav.
  Sunčica

  Sunčice,

  Bog je svakome dao po jedan šešir, i jednu glavu da je nosi na ramenima. Šta svako od nas ima u svojoj glavi najviše zavisi od nas samih. Ja se svakog dana trudim da nešto naučim i budem pametniji, uprkos tome što se društvo u kome živim neprestano trudi da mi ispere mozak i usmjeri moje razmišljanje na način koji odgovara onima koji su na vlasti.

  Ako ti misliš da na neke stvari nije vrijedno trošiti tvoju energiju, onda i nemoj. Ja to poštujem. Međutim, Bog nije stvorio tebe da druge učiš koje su akcije i ljudske vrijednosti u životu bitne, a koje ne toliko važne.

  Jedan čiko, mnogo pametniji i od tebe a i od mene, u svojoj knjizi "Margaret Mid - glas stoljeća" je napisao:

  "Nemoj nikada da sumnjaš da mala skupina promišljenih i usmjerenih ljudi može promijeniti svijet. Ustvari, ovo je i jedina stvar koja se ikada desila. "

  Ovu misao sam prvi put pročitao sa zida jedne ogromne zgrade, u jednom američkom gradu. Od tada sam zaljubljen u nju. Ona me motiviše da budem optimista, da se borim protiv zla koje nas okružuje.

  Sa druge strane, tvoje je pravo da svoju životnu filozofiju gradiš na nekim drugim principima, tj. drugim idejama. Što se mene tiče, meni ne smeta ako nastaviš da živiš u čauri koju si napravila oko sebe, da kupuješ fakultetske diplome i radna mjesta, ali mislim da nemaš ni pravo da učiš druge da ćute i da se ne bune protiv zla koje nas pritiska...

  Na kraju, evo i ove misli u originalu, da provjeriš da sam je dobro preveo sa ovom mojom romanijskom glavom.

  Margaret Mead : A Voice for the Century by Robert Cassidy, p. 152 "Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has. "
  vasi_komentari- 24748 - 07.08.2010 : Spržo Bosna - best (0)

  Kako pisati?


  Dragi Željko,

  Shvatam koliko nam je rat boli nanjeo ali da je mržnja još uvijek ovolika, ne shvatam!!!

  Žao mi je što ovi koji pišu ove užasne komentare tako odgajaju svoju djecu!!! Porijeklo, korijeni to se mora znati a da li je djed bio u ratu i šta je radio doslovce, pa vala i ne mora!!!

  Ako ovako nastavimo širiti mržnju ne idemo naprijed nego, eto opet svega i svašta!!!

  Mislim da ratne teme i svjedočenja nekih boraca, tj. sjećanja i nagađanja i ono "rekla-kazala" i "čuo sam" nemaju veze sa vezom! Ma dajte ljudi, istorija se ne piše tako!!! Spominjanje mrtvih boraca i pisanja o njima trebaju da budu 100% tačna bez one riječi "mislim ili koliko se ja sjećam"!!! Pa ako se ne sjećaš i ne piši!! Ne nagadjaj!!!

  Spržo,

  tvoje je pravo da misliš šta god hoćeš, i sreća naša da nema mnogo takvih (nepismenih kao ti) pa da dijele tvoje mišljenje.

  Očigledno je da u životu nisi baš mnogo zagrijao stolicu, tj. stekao akademsko znaje, pa je dobro da samo misliš i ne naređuješ ili zahtjevaš...

  Slučajno sam bio profesor na Fakultetu političkih nauka, a mi smo tamo učili studente žurnalistike - sasvim suprotne stvari od onoga što ti misliš. Naime, kada iznosiš neku apsolutnu istinu, npr. "Naser Orić je bio najveći ratni zločinac u poslednjem ratu" onda to možeš da napišeš ovako kako sam to i ja napisao. Međutim, kada nisi siguran u nešto, onda napišeš "Mislim da su muslimani toga dana na Mačku imali sedam mrtvih". Na ovaj način skrećeš pažnju čitaocu da raspolažeš nekim informacijama, ali da one iz objektivnih razloga ne mogu biti provjerene.

  Iz svih, gore navedenih razloga, ja tražim (pomalo i zahtjevam) od onih koji pišu na ovom forumu da koriste fraze: "mislim", "koliko mi je poznato", "koliko se sjećam", "čuo sam" itd. Ovo tako treba iz razloga koje tebi ne mogu objasniti jer nisi dovoljno pametan da to shvatiš.

  Nemoj da se ljutiš, nisam imao namjeru da te uvrijedim. Međutim, treba dobro razmisliti prije nego što nešto napišeš! Baš kako ono naš narod kaže: "Ispeci pa reci! ".

  Ako u školi nisi naučio ovu aksiomu pravilnog pisanja, onda nema ni smisla da ti objašnjavam pojam istorije, istine i polu-istine. Ne vjerujem da ćeš to shvatiti! Pored toga, ne želim da se ponavljam jer sam o tome već jednom prilikom pisao kada nam se javio jedan tvoj "brat po pameti".

  Evo ti i nekoliko "prerađenih" rečenica iz tog odgovora:

  Ti nemaš pojma kako se piše istoriju, a ja mislim da je proučavaje istorije izuzetno važno! Čitav ovaj sajt, i dobar dio mog života u zadnjih desetak godina sam posvetio proučavanju istorije!

  Treba da napomenem i to da se prava verzija istorije piše tek nakon stotinu godina od događaja koji su se desili. Ovo zbog toga što se do tada utišaju strasti, politički i religijski uticaji... E vidiš, kada dođe vrijeme "ljudi sa hladnim glavama", kada u javnost procure i najveće tajne, onda će neki istoričar uzeti sve što je zapisano, bilo da je istinito ili neistinito, preraditi to u svojoj akademskoj glavi i doći do verzije koja je najbliža istini.

  Moja namjera nije da pišem istoriju, ali se nadam da će jednoga dana neko ko to bude radio koristiti i materijal sakupljen na ovoj stranici.

  Ja na ovoj stranici ne propovjedam mržnju, težim samo da stvari ne padnu u zaborav. Ono čega se sjećamo, toga smo i svjesni, pa zbog toga nećemo dozvoliti ni da se ponovi. Jedan mudri filozof je rekao da "onaj koji kontroliše prošlost upravlja i budućnošću, a prema tome diktira i odgovore koje mi nudimo na postojeće probleme".

  Navešću ti jednu definiciju, a nakon toga i jedan primjer: Istorija je nauka koja se bavi proučavanjem dokumentacije i materijalnih činjenica u cilju istinitog tumačenja prošlosti. Meni bi bilo drago kada bi srpski, a i muslimanski istoričari, proučili i dokazali (ili opovrgli) moju teoriju da su Srbi koji su ostali vjerni ideologiji Alije Izetbegovića, u ratu korišteni na Žuči kao "topovsko meso" u borbi protiv Srba. Drugim riječima, ja tvrdim da su muslimani na najteže borbene linije oko Sarajeva slali upravo Srbe. Jer, i njima je bio cilj da sačuvaju svoj narod, makar i na štetu ona druga dva naroda. Samo na ovaj način se može objasniti činjenicu da je Prva slavna (pravoslavna) brigade Armije BiH na početku rata brojala 420 Srba, a na kraju rata ih je ostalo jedva 70. Procentualno gledjući, gubici među Srbima koji su ustali lojalni Aliji Izetbegoviću su višestruko veći od onih koje su imali muslimanski vojnici.

  Eto, iz ovih jednostavnih primjera možeš zaključiti da je istorija itekako važna. Neko je jednom prilikom rekao: "Istorija je priča o prošlosti koja je značajna i istinita". Jedini problem je da je do istine teško doći. Jer, istina veoma često ne odgovara pojedinim stranama u sukobu, pa one nisu spremne da istoričarima pruže punu podršku u utvrđivanju nepobitnih činjenica.

  Na primjer, koministi su zabranili istoričarimaa da utvrde činjenično stanje u vezi Jasenovca jer su smatrali da bi to izazvalo nezadovoljstvo Srba i dovelo do nestabilnosti Jugoslavije. Zbog toga danas Hrvati tvrde da je u Jasenovcu pobijeno "samo" 70 hiljada Srba, a Srbi i ostatak Svijeta barata brojem koji je jako blizu jednom milionu.

  Zbog svega gore navedenog, molim te da se maneš ćorava posla i da ideš da radiš ono što najbolje znaš - da prodaješ košpice na Baščaršiji. Mene i moje prijatelje ostavi na miru, tj. da radimo ono što najbolje znamo - da pišemo.
  vasi_komentari- 24559 - 08.06.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)

  Krv, znoj i Eurosong


  Moj dida sa Šolte je došao kod nas doma kod kuće. Ja i dida smo naveče igrali se na čovječe ne ljuti se na stoliću u primaćoj. Mama i tata su iz kauča i hotelje gledali Evroviziju. Mama je tati rekla: "Jadne ti su ove cure iz Feminema, majkuti božju! A baš im je super pisma! I namistili im, govna, da ispadnu, a! ? " Tata je rekao: "Strava i užas! Biće to teška nacijonalna katastrofa! " Mama je rekla: "Al' to je sve postalo ljuta politika, čoviče! Koma živa! Zajebu nas namjerno, samo zato šta smo Hrvati! " Tata je rekao: "Ma trista posto! Pogleaj samo u koju su grupu stavili Feminemice! Odma' se zna da nema šanse da ne ispadnu! " Mama je rekla: "Ma naravska stvar! Tačno se vidi da su nas namjerno odvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca! "

  Onda sam ja dignijo glavu od čovječea i rekao sam: "A mama, a ja tu ništa ne berem! " Mama je pitala: "Šta ne bereš, sinak? " Ja sam pitao: "Šta tu ima loše ako su nas odvojili od tih Srba, Bosanaca i Makedonaca? " Mama je rekla: "Uzeli su nam sigurne glasove, sinak, razumiš! Kad su nas razdvojili i stavili u drugu grupu onda niko živ neće glasat za nas i sigurno propadamo! Jel sad bereš? " Ja sam rekao: "Berem! " Onda je moj dida rekao: "Ja se sićam da je tako isto već bilo jedne godine! " Tata je pitao: "Koje godine? " Dida je rekao: "Ne znam sad tačno koje! Al isto su nas tako razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca i ispali smo! A bila nam je najbolja pisma! Prvoligaška, ono, bez komkurencije! " Mama je pitala: "Koja to pisma, jebate? Kako je se ja ne mogu sitit, a sve živo pratim na estradi? " Dida je rekao: "Hej Slaveni! "

  Mama je trgnila se u hotelji i dreknila je: "Daj, čako, stvarno si grozan! Pa nemoš takve bljezgarije govorit prid ditetom! " Tata je didi rekao: "Koji si ti stari bolesnik, jebate! Nemoš igrat ni čovječe ne ljuti se bez da bališ šporkarije! " Meni je uletilo čudilo na kvadrat. Ja sam roditelje pitao: "Ne kužim ništa, šta je to dida grubo reka? " Tata je okrenijo se prema meni i rekao je: "Dida govori o Jugoslaviji, a mi govorimo o Evroviziji! A to su dvi skroz različite stvari! Nemoj sa tim opterećivat svoj mali mozak! " Ja sam pitao: "A šta je to Jugoslavija? Isto neki festival? " Dida je rekao: "Otprilike! Jugoslavija je bila pisma od države! "

  Mama je dreknila: "Čako! O'š više prestat srat! ? " Tata je isto koljački pogledao u dida. Dida je raširijo ruke kao da ne kuži bože tebe. Onda je tata meni rekao: "Jugoslavija je bila balkanska škovaca, eto šta je bila! Ljuta provimcija, razumiš! Tamnica naroda! A Evrovizija je, ono, evropski đir i evropska spika! I mi sad oćemo bit u evropskom điru, a ne u neko seljačkoj balkanskoj spiki! Ko oće balkansku spiku, eno mu je pa nek je nosi na Šoltu! Jel' to sad kjaro? " Ja sam klimnijo glavom.

  Onda su mama i tata nastavili sa gledaonom Evrovizije. Samo ja sam njih pitao: "A jel' još postoji ta Jugoslavija? " Mama je rekla: "Ne postoji, bogu hvala! Odnija ju je lipi đava! " Ja sam pitao: "A šta joj se desilo? " Mama je rekla: "Propala je! " Ja sam pitao: "A kako je propala? " Tata je podviknijo: "Šta te boli ku***?! Oš nas više pustit da gledamo program?! " Samo mama je njemu rekla: "Pa objasni ditetu, čoviče, imaj malo strpjenja! Nije on kriv šta je mali i priglup! " Onda je tata meni rekao: "Okej! Propala je zato jer pošto je nama Hrvatima bila puna kapa da budemo više skupa sa Srbima, Bosancima, Makedoncima i ostalima, pa smo se onda lipo od njih odvojili, razumiš! Dopizdila nam je balkanska spika i uletili smo u evropski đir! " Ja sam pitao: "Na Evroviziju? " Tata je rekao: "Tačno! Na Evroviziju! " Ja sam pitao: "A zašto onda ti i mama kukate da su nas na Evroviziji razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca? " Dida se nakeserijo: "He-he-he, moj unukić... "

  Tata je didu još jednom pogledao krvoločki. Onda je on okrenijo se prema meni da mi objasni. Tata je rekao: "Gledaj, sinak, malo je konplicirano, al' je ipak masu jednostavno! Ako nas na Evroviziji odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca, ka šta su sad govna napravila, onda ne dobijamo dovoljno glasova i ispadamo iz komkurencije! A kad ispadnemo iz Evrovizije onda se udaljavamo od evropskog đira i vraćamo se nazad u balkansku spiku! " Ja sam pitao: "Tamo di su Srbi, Bosanci i Makedonci? " Tata je rekao: "Tačno! A mi oćemo evropski đir, razumiš, tamo di su Njemci, Švicarci, Francuzi i drugi pristojan svit! " Ja sam uletijo: "A to ne možemo ako nas odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca? " Tata je rekao: "Igzaktli, bravo! Jer onda na Evroviziji ne dobijamo glasove i ispadamo! Jesi sad konačno ubra? "

  Ja sam rekao: "Jesam! Kad nas razdvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca oće nas približit Srbima, Bosancima i Makedoncima! A da bi se mi šta više udaljili od Srba, Bosanaca i Makedonaca niko nas ne smi odvojit od Srba, Bosanaca i Makedonaca! Svako razdvajanje od Srba, Bosanaca i Makedonaca sili nas da budemo skupa sa Srbima, Bosancima i Makedoncima! Sve je logično! " Tata i mama su piljili u mene sa razrogačenim očima. Dida je keserijo se: "He-he-he, moj unukić... "

  Tata je didi podviknijo: "Šta se ti ceriš, koji klinac?! " Dida je rekao: "Zato šta je moj unukić skužnijo najveću tajnu u povjesti historije! " Tata je rekao: "Ma šta drobiš, fosilac, koju tajnu? " Dida je rekao: "Zašto je propala Jugoslavija! " Mama je uletila: "A zašto je propala, majke ti? " Dida je okrenijo se prema meni i rekao je: "Reci im unukiću! " Mama i tata su opet zapiljili se u mene. Ja sam rekao: "Jugoslavija je propala zato da živi vječno!
  vasi_komentari- 23295 - 14.01.2010 : Vrijedni ucenik - best (1)

  RE: Nacionalnost


  Pročitajte koju knjigu, ili ako vam je teško čitati pogledajte film "Nož" pa će vam "možda" nešto biti malo jasnije. Muslimani nikada ne mogu imati svoju naciju jer su oni nastali od srpskog rebra i to je ono što su ih vjekovima boli tj. da u njihovim venama teče srpska krv. Zbog toga, oni će moći da budu nacija samo ako nas unište, a možda ni tada jer oni će uvijek biti poturice a nikada dovoljno da budu Turci. Ovo zbog toga što su Turci nacija a poturice su niko i ništa.
  vasi_komentari- 23293 - 13.01.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Nacionalnost


  Velimire, ne bi se složio sa tobom oko nacija u bivšoj Jugoslaviji. Tačno je da se nacija dobija po rođenju ali je kod nas došlo do nerazumjevanja šta je nacija a šta vjera, pa je tako muslimanski narod ostao bez nacije, što su i oni sami uvidjeli, pa su u raspadu Jugoslavije počeli stvarati novu naciju koja ima šansi da prođe u muslimanskom svijetu.

  Danas se vidi koliki je problem što je stvorena makedonska nacija, koja danas pokušava da prisvoji grčku istoriju kao svoju i dolazi u sukobe sa Grčkom.

  Kraljevina Jugoslavija je stvorena od tri naroda i to su stvarne nacije na tim prostorima, sve ostalo je vještačka tvorevina u komunističkoj Jugoslaviji, koja je razbila srpski narod na više nacija.

  Muslimanski narod u Jugoslaviji je dobio naciju početkom šezdesetih godina, u to vrijeme je bila organizovana muslimanska teroristička organizacija "Mladi muslimani", koja je pripremala atentat na Tita. Nakon otkrivnja njihovih namjera, Tito im je dao naciju, da bi smirio muslimanski narod u našoj zemlji. Do tada su se izjašnjavali kao Srbi ili neopredeljeni, što je takođe bilo odobreno u našoj zemlji a poslije je bilo dozvoljeno da se opredjeliš i kao Jugosloven.

  Ne želim da pišem o istoriji, jer svi znamo kako je došlo do stvoranja muslimanskog naroda na tim prostorima. Stvaranje nove nacije "Bošnjak" je imala za cilj da privuče muslimane iz razloga što ako bi osatala muslimanska nacija, u muslimanskom svijetu bi nastalo negodovanje, jer bi se tumačilo da su svi muslimani nastali od bosankih. Drugi razlog što se može vidjeti da je sad muslimanska politika usmjerena na širenje bošnjačkog naroda po ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Danas postoje Bošnjaci u Crnoj Gori i Srbiji i ako Bosnu nisu vidili ni na geografskoj karti. To sve pokazuje da borba za Bosnu ima za cilj demokratskim putem na opredelenje do ocjepljnja i širenje bošnjčke teritorije. Jedan bosanski radio u Americi počinjao je svoj program ovako: "Sandžak, Kosovo, Bosna i Hercegovina, cilj je isti, cjelovita Bosna i Hercegovina". Da li neko može da nasluti šta predstavlja ova najava radio programa "Glas Bošnjaka"?

  Danas muslimanski narod u Bosni, pokušava da govori iskrivljenu verziju Hrvatskog jezika a zovu ga bosanski, kako bi dokazali da oni ne pričaju srpski jezik.

  Činjenica je da u svijetu mnogo zemalja govori engleski ili pak španski jezik i ako tu naciju možda i nevole ali im nije dato za pravo da zbog toga tuđem jeziku promjene ime i nazovu ga po svom nahođenju. Zbog toga mislim da je srpska politika krenula pogrešno od samog početka, dozvoljavajući da se srpski jezik krade i mjenja u neki drugi naziv. Prije svega borba srpskih političara treba da bude u tom smijeru, ako bi se u tom pravcu izvojevala pobjeda, onda nebi imalo potrebe da se Repoublika Srpska odvaja od Bosne i Hercegovine. U tom slučaju bi muslimanski narod tražio način da se izdvoji iz Bosne jer je to ustvari njihov pravi put. Zbog toga je ovolika borba njihovih političara da ugase Republiku Srpsku, jer se nadaju da će veliki dio srpskog naroda otići iz Bosne i prodati zemlju po bagatelnim cijenama, kao što je to već urađeno u i oko Sarajeva, kao i u mnogim djelovima Bosne pod muslimanskom kontrolom.

  Kako vrijeme odmiče od završetka rata, sve se više uviđa politiku muslimanskih lidera da ovladaju cijelom Bosnom, što pravi veliki problem, pometnju i strah u srpskom narodu da ostani da žive u takvoj Bosni u kojoj se pominju age i begovi kao heroji a ne neko ko je iskorištavao narod i činio zlo na tim prostorima.
  vasi_komentari- 23275 - 12.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Nacionalnost


  Ovo je još jedna tema vrijedna rasprave. Ja ću iznijeti svoje mišljenje za koje smatram da je ispravno i veoma prihvatljivo. Najbolje će biti da je počnem objašnjavati na situaciji koja je bila za vrijeme Titove Jugoslavije.

  Pratite me.

  U toku popisa stanovništva građani bi popisivaču na pitanje koje je nacionalnosti odgovarali: Srbin, Hrvat, musliman itd.
  Kako su oni mogli tako da daju odgovore? Pa znalo se da se nacionalnost stiče rođenjem. Ja sam Srbin zbog toga što su me rodili roditelji Srbi. Ja to obilježje steknem rođenjem i više ga nikada ne mogu promijeniti. Mogu ja otići i u Ameriku, Australiju, Njemačku, ali sam ja svugdje samo Srbin. Kako će meni tamo biti, kako ću ja biti prihvaćen, hoću li ja zbog toga biti prebijan, hoću li ja zažaliti što sam Srbin, niko mene to ne pita. Ja to ne mogu promijeniti. Jedino djeci iz mješovitih brakova su roditelji sporazumno određivali nacionalnu pripadnost pa se moglo dogoditi da muško dijete dobije nacionalnost po ocu a žensko po majci. Tako isto Hrvat, tako isto musliman i ostali.

  U Jugoslaviji je postojala jedna kategorija koja je izjednačena sa kategorijom nacionalnosti, a to je Jugosloven. Bilo je dozvoljeno da se svako po svojim osjećanjima izjasni kao Jugosloven. E, to je stvaralo veliku zabunu i haos. Kako sam ja mogao postati Jugosloven samo na osnovu moje izjave koja se ne uklapa u napred navedenu zakonsku odredbu. To je ilegalno opredjeljenje! Za to mi čak nije bila potrebna ni dozvola roditelja! To nije moglo biti nacionalno opredjelenje, to je samo opredjelenje teritorijalne pripadnosti.

  Međutim to je stvorilo pravi haos, jer musliman kaže, ako Srbin može reći da je Jugosloven, zašto ja ne bih mogao reći da sam Srbin ili Hrvat. Pa to je onda i Srbin mogao reći da je Hrvat. Taj haos je dozvolio da se jedno te isto lice svakog popisa iyjašnjavalo drugačije pa ga ne možeš uhvatiti ni za rep ni za glavu.

  E, sad da probam objasniti pojmove Bošnjak i Bosanac. Kada sam nekada davno išao u školu, učio sam istoriju iz udžbenika koje su pisali ljudi koji tada nisu bili politički i stranački obojeni. Pisali su ih na osnovu naučnih činjenica. Tada sam saznao da se ljudi područja Vrh Bosne, a tako se zvalo šire područje oko izvora rijeke Bosne, zovu Bošnjaci. Dakle, to je obilježje uže teritorijalne pripadnosti i nema nikakve veze sa nacionalnosti.

  Međutim muslimani traže sebi mjesto i državu, a država mora imati svoj narod i svoj jezik pa kažu da su oni po nacionalnosti Bošnjaci, a da im je jezik "bosanski". Bošnjaci po nacionalnosti ne mogu biti, to sam naprijed objasnio. Bošnjak, to je teritorijalna pripadnost jednom užem području i to ne administrativno teritorijalnom kao neka autonomna pokrajina.

  Ne znam odkud im bosanski jezik? Čak im ni profesori nisu završili fakultet na bosanskom jeziku! Kad im prije djeca progovoriše bosanskim jezikom? Ma šta imam da se s tim bakćem kad je to obična šprdačina i nema veze sa stvarnošću. Pa znamo svi da muslimani govore srpskim jezikom kao i mi, jer su sa nama i rasli i išli u istu školu.

  Oni po nacionalnosti mogu biti samo muslimani, a teritorijalno pripadnici kao i ja oko Sarajeva Bošnjak, šire Bosanac i ranije još šire Jugosloven i dalje ni makac.

  Ali ova njihova propaganda ima duboku pozadinu koja bi u budućnosti i to najskorijoj trebala da proizvede sasvim novu situaciju u Bosni da mi svi budemo Bošnjaci i da svi govorimo bosanskim jezikom.

  E, to malo sutra.
  vasi_komentari- 20629 - 14.02.2009 : Mirsad ČolakoviČ olovo - best (0)

  Istina i samo istina


  Obraćam se momku koji piše o Nišičkoj visoravni.. Iskrene pohvale za istinitost. Kruška, Lipa, Gradina, Konsko, Kundakov grob, Mačak, Malinovca... tačno je sve što si opisao. Ali daj budimo realni koje počeo rat, mi iz Olova ga nismo počeli, a nismo ga ni željeli a kada je zagudilo izašli smo na neke kote i tako je sve počelo.

  ...

  Srbi su živjeli i prije rata i u ratu u Olovu a žive bogami i poslije rata i to isto kao i mi. Znači to nam nije trebalo. Pišeš za Vasu Janjića da pogide više bijambarske pećine. Iskreno žalim za Vasom, to je moj školski drug i dobar prijatelj sa kojim sam završio gimnaziju u Olovu. Nek mu je pokoj duši... A ti prijatelju dođi u Olovo vidjećeš dosta stare raje. Vidjećeš i olovske Srbe, vidjećeš i srpsku i katoličku crkvu a i džamiju. Svetri bogomolje su tu, gdje su i bile 1992. godine. Kad se sjetim samo ofanzive na Kruševo, pa tu vas je prijatelju pljeva ostala i zašto nizašto. Više tehnike i ljudstva ko tada od strane vas nisam vidio ni na manevru ali džabe je... A kada nam je Bolo pogino toliki se inat javio u borcima da ste imali ne znam koje oruđe i ne znam koliko vojnika ne biste mogli proći u Olovo.

  I zašto jadan onoliko izgiboste za koju Republiku Srpsku, za koje Srpstvo. Sjedi ispeci sebi kahvu ili kavu pa analiziraj ovo malo. Koju ti imaš korist od te Republike Srpske, kad ti je Dodik došao da obiđe slavne srpske borce da vidi kako oni žive. Ma hoće ku***, Boli njega ona stvar za vama ko i Tihića za nama. Ovi današnji šuftovi i vaši i naši su ko pijavice piju narodu krv i ne silaze sa grbače narodu.

  Moj prijatelju dosta ti je bilo što si trunuo, kao i ja, četiri godine po krivajevičkim šumama pa i sada se patiš ko i ja očekujući bolje sutra a ono nikako da dođe. Pa i kada počne dolaziti i kada se narod počne malo družiti političari odmah u dreku kako su ugroženi nacionalni interesi i hajde na početak. Dok je god tako oni će uživati u blagostanju a mi kao robovi čekati neki novi dan kada će doći ono staro vrijeme... ali ono nikad više neće doći jer nema više Tite.

  Pozdravljam te druže i ne ljuti se ovo je brzopotezno iznošenje mišljenja sa moje strane ako budeš nagodan pisaćemo o nekim događajima i sa moje strane dok je taj prokleti rat bjesnio i nosio glave. Do ponovnog pisanja!
  vasi_komentari- 19683 - 07.12.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Jezik: za rubriku vjerovali ili ne


  Preuzeto sa nekog bosanskog foruma

  Nekoliko muslimana koje lično poznajem su svoj mobilni telefon naštelovali na hrvatski jezik i nekoliko puta su me pitali šta znače pojedine riječi, znajući da sam jedno vreme živeo u Zagrebu. Odgovorio sam: "Bilo bi bolje da se vratite ka srpskom jeziku nego da me stalno zapitkujete! "

  vasi_komentari- 19318 - 30.10.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Pisanje uz vjetar


  Dragi moj prijatelju,

  tvoja priča o našem druženju sa Željkom Markovićem me je dirnula do suza. Vratila me u dane kada smo vjerovali u ljude, svi nam predviđali svijetlu budućnost. Čini mi se, iz ove perspektive, da je i snijeg bio ružičast...

  Kada sam negdje na internetu nabasao na tvoj članak o spomeniku Petru Prvom na Sjeverku kod Rogatice, bio sam jako ponosan što si izrastao u vrhunskog novinara, iako moj posao na Fakultetu nije bio da te naučim da budeš vičan peru, nego kompjuterima. U tvoje moralne vrijednosti nikada nisam ni sumnjao, jer nije se Željko Marković družio sa fukarama...

  Tvoja priča, "Pisanje uz vjetar" je bila zadnja kap u prepunu čašu. Još ona tvoja posveta - umješ da se igraš sa ljudskim osjećanjima, jeb'o li te patak... Ako ti kažem da sam priču danas pročitao četiri puta ( nakon što sam ustao, na putu na posao, u povratku sa posla, i maločas) i da sam je još uvijek žedan, poput utopljenika tek izvađenog iz mora... Prilikom svakog čitanja otkrijem ponešto novo, lijepo... Uživam u načinu na koji ti ređaš riječi, poput bisernih ogrlica. Ma, šta da ti pričam, naš narod kaže "svaka ti je Njegoševa". Oprosti mi što sam samo neke rečenice podebljao; to ne znači da su ostale manje lijepe. Ipak, mislim da je kruna svega što si uspio da cijelu epohu sabiješ u jednu kratku priču, pa kada čitalac upije i zadnje slovo, otme mu se uzdah: "Jeste, baš tako je bilo! ".

  Imam želju da ti poklonim jednu USB memoriju, nisam siguran da li od četiri ili osam gigabajta jer je još nisam kupio. Ovo ne radim zbog toga jer si mi uljepšao dan sa lijepom pričom, već što imadoh čast da budem tvoj i Željkov profesor, a sada tvoj prijatelj. Poklon ćeš dobiti kada Djeda Mraz krene sa Sjevernog pola, preko Aljaske do Rogatice...
  vasi_komentari- 18996 - 19.09.2008 : Pitar Sarajevo - best (0)

  Emir Kusturica, bivši počasni građanin Užica


  Slavni režiser Emir Kusturica, koga mještani užičkog sela Kremana ovih dana optužuju da proširenjem Parka prirode pokušava da im otme djedovinu, navodi da ne odustaje od svojih projekata i da ga "lovokradice i neradnici neće otjerati iz Mokre Gore". Kusturica kaže da su ga uvrijedile poruke seljana da se preseli u Istanbul ili Novi Pazar, i da se zbog toga odrekao statusa počasnog građanina Užica.
  On, ipak, poručuje da nipošto neće napuštati ovaj kraj.

  "Od ovog ovde neću odustati! Ovaj projekat ne odgovara samo onima sa nečistom savješću, samo onima koji su navikli da muljaju i da zarađuju na crno. E, pred takvima se ja ne povlačim! ", navodi Kusturica.

  Na protestnom skupu, koji je nedavno bio održan, čule su se oštre riječi i ozbiljne prijetnje upućene poznatom režiseru.

  Nekoliko dana nakon protestnog skupa strasti su se stišale, ali su nastupile podjele između građana koji su protiv Parka prirode i onih koji taj park podržavaju.

  (24sata. info)

  Ovo je još jedan primjera kako se svađa između braće, Nemanje Kusturice na jednoj i mještana čuvenog sela Kremna na drugoj strani, mogu iskoristiti od strane islamsko-ustaške propagandne mašinerije. Stvari su se ovako dešavale:

  "Meštani užičkih sela Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara su na protestnom zboru pre pet dana u Kremnima negodovali zbog uredbe Vlade Srbije kojom je Park prirode "Šargan - Mokra" proširen sa ranjih 3. 678 hektara za još 5. 500 hektara. "

  "Građani optužuju Kusturicu da u Parku prirode gube pravo da raspolažu svojom imovinom. Ovo je Kusturica odlučno demantovao ističući da se radi o nezadovoljstvu onih kojima se sprečava divlja stambena izgradnja na tom području. "

  Jedan od građana je na tom skupu je rekao da "Kusturica hoće da proširi svoj emirat ili pašaluk, kako bih ga ja nazvao, na 7. 000 hektara, malo li mu je, nek' ide tamo gde treba, znači ima Istanbul, ima Novi Pazar, ima Sarajevo, ima šta ja znam".

  Ja bih ovo mogao protumačiti i ovako: Nemanja pokušava da se proširi na ognjišta mještana sela Kremna, tako što je u Vladi Srbije "sredio" saglasnost. Neki seljaci sumnjaju da tu "nešto smrdi", pa se boje da izgube jedinu stvar koja im je ostala u ovim prevrtljivim vremenima, svoju zemlju. To što su pale uvrede, to se podrazumjeva u svađi, ali nije lijepo od tog seljaka da optužuju najvećeg Srbina toga kraja da je musliman, jer je Nemanja već odavno dokazao da je 100% Srbin. Moj savjet Nemanji je da nigdje ne ide, i da se sa seljacima lijepo dogovori, a sva obećanja stavi na papir u prisustvu advokata. Nije Nemanja Turčin pa da upada u tuđi posjed, kao što su to nekada oni divljaci iz Anadolije radili!

  Konačno, Kusturica se odrekao titule počasnog građanina Užica jer nije zadovoljan kako su lokalne vlasti reagovale na uvrede koje su mu nanesene. Smeta svakom Srbinu kada ga nazoveš - Turčinom. I meni bi!


  vasi_komentari- 18908 - 10.09.2008 : Rammstein Rammstein Sokolac - best (0)

  RE: Poštovani


  Poštovani,

  prijatelju, vjeruj mi ako hoćeš, ali više zla nam donosi Dodikova obmana svijesti nego sav "ratni SDS"!

  To što se Vi pozivate na Doboj, je krajnje neozbiljno, zasluge za razvoj Doboja dodika, su isto jednake kao moje za razvoj Laktaša!

  Baš nasuprot Dobojlije su skontale, ko ih može zavrnuti, i tamo se dodikovcima ne piše dobro na lokalu, ništa Dodik nije učinio dobrog za Doboj, već SDS-ovi kadrovi kao što su Branislav Garić i Obren Petrović!

  U Doboju je konstantno SDS vlast na lokalu!

  Nije uopšte čudno što u paranoji, dodikovci kažu da se Garić odrekao Karadžića, da bi ga sutradan optužili da daje podršku Karadžiću! ??

  Provaljen je Dodik u tim regijama, a nikakvih šansi nema ni u Bijeljini sa propalim Bobarom, protiv Mića Mićića jer je Semberija sama po sebi stabilan ekonomski region! Ne može ih lako potkupiti, za razliku od nekih podrepaških gulanfera iz drugih regiona!

  To što nama prodaje m.. za bubrege, je stvar "obmane svijesti" jer i međunarodnoj zajednici nije stalo da se ovdje na istoku RS, koncentriše neki jak srpski administrativni centar, zato je dozvoljeno Vladi da radi iz Banjaluke, ali ne i sa Pala! Javna, državna preduzeća su preseljena redom sa ovih područja u Banjaluku, svi javni poslovi su u krugu premijerovoh "prijatelja", koji mogu sa, ali bogami često bez tendera!!

  Koncentracija moći je u Laktašima, okolo mogu samo mrvice da pokupe i to "zaslužni" SNSD-ovci!

  Ja se Poštovani prijatelju nisam za to borio! Ako neko veli da jeste i da je to baš to! Ja ću se odreći svoje borbe istog momenta!

  Za mene je RS i onaj kutak oko Nevesinja, isto vrijedan kao i Laktaši!

  To što Vi Poštovani tvrdite da ste zaradili tri stana je ok. i za pohvalu, imali ste neki privatan biznis, ili nekim berzanskim špekulacijama došli ste do tog novca!

  Mene po toj logici interesuje, kakvim se to "privatnim biznisom" bavio naš premijer? I u kom razdoblju! ?

  Pošto dobro znamo da se u ratu bavio švercom cigareta, poslije rata se laktao po političkim krugovima, i ja sam ga gledao kao poslanika po skupštinskim klupama, uzimao je dnevnice, a tamo mu "biznis" visio! ?

  Šta je taj uvaženi gospodin tako vrijedno i odrično radio da dođe do tih silnih novaca za stanove u BG! ?

  Ja sam ulagao dugo godina na berzu, i upravo kad je taj špekulant Dodik, postao premijer, i sklopio niz "povoljnih" poslova sa ČEZ-om, i Rusima oko rafinerije, ja sam puko silan novac na toj našoj Srpskoj berzi, pad berze je toliki da se ona ne može oporovati ni za ko zna koliko godina još!

  Šta onda ja da mislim o njegovom "uspješnom radu"! ?

  Dok za to vrijeme moj predsjednik i vrhovni komandant Radovan Karadžić, živi asketski kao dr. Dabić, od svoje nafake, a ne od naših "pokradenih miliona"! ?

  Lično bih volio da sam mogao biti "mreža podrške" Radovanu, od tih para izgubljenih na dodikovoj blberzi, bar bih znao da sam pomogao Čovjeku, a ne vucibatini!!!

  Kada bih se odlučivao, gdje da idem sa Romanije, sigurno ne bih u Laktaše kod krimosa, sa kojima se ne mogu indetfikovati ni nacionalno, a kamoli ideološki, sa protofašistom tipa portparola snsd-a, rajkom vasićem, koji poziva na javni linč, Radovana Karadžića i ostalih "nepodobnih" Srba, koje naziva šajkačari, kokardaši, šubaraši, i sve bi to on i njegovi pobili i zatrli, ko i predhodnici njihovi, udbaši!

  E pa zbog toga svega, zbogom takvoj politici, i takvim ljudima ne želim ni zdravo da kažem, bez obzira što ovo moje mišljenje nećete i nesmijete objaviti, ja neću da ostanem dužan odgovor!

  Osim toga, koliko ljudi na Istoku RS, svoju egzistenciju i kakav takav posao, baš dijele sa federalnim Sarajevom, jer nemamo alternativnu opciju, žalosno ali je tako, raditi se mora, a novac ne gleda naciju, već interes, i sad ti dođe neki paša iz Banjaluke i odreže ti porez na to! ?

  Za što! ?

  Evo ja ću mu prodati svaki svoj proizvod, i sve što proizvedem, svaki višak nek otkupi Vlada RS i nek vozi u BL, i od te cijene nek mi pošteno odreže porez, ne sporim, odmah bi ga uplatio, ali ovako za šta da plaćam porez, lihvarima i kamatarima! ?

  Nek' ja živim na Romaniji, ali ako moram ići odavde, ili moja djeca moraju ići odavde sa zemlje pradjedova, svejedno je gdje će otići, svuda smo stranci isto, i u Banjaluci, i Beogradu, kao i u Hamburgu, ili Čikagu! ?

  Zato me uopšte ne impresionira "ultra-mega-giga" razvoj Laktaša, ja tu svakako ne planiram živjeti!!!

  Pozdrav!

  Poštovani,
  Kao što sam već ranije rekao, Dodika ne volim i o njemu dosta znam. Ne poričem, čak i znam, da se obogatio švercujući cigarete za vrijeme rata, međutim bio je on i truli bogataš i prije rata kada su tvoji SDS-ovi sa Sokoca bili magacioneri, konobari, čobani... Pored toga, svi dobro znaju da je Dodik nije pokrao sve, kao ovi idioti sa Sokoca, nego je veliku količinu novca vratio i u gradove, poput Laktaša i Banjaluke.

  I nisi u pravu kada kažeš "briga mene za Laktaše", jer i oni su srpski grad meni podjednako dragi kao i Sokolac, mada sam u ovom drugom rođen.

  Ali, pođimo redom. Nije Dodik kriv što je Međunarodna zajednica kaznila Istočnu Bosnu, pa su istu zaobišle milijarde dolara humanitarne pomoći. Pošteno govoreći, mislim da su pomalo bili u pravu, jer sav kapital koji je investiran između 1991. i 1996. godine u tom regionu bio je lično vlasništvo Radovana Karadžića i njegovih marioneta. Za dvadesetak godina ćemo se svi složiti da je Radovan Karadžić bio jedna od najcrnjih mrlja u srpskoj istoriji 20. vijeka, jer je od njegove ruke nanijeto više štete srpskom biću nego i od samih muslimana: prodao je Bihać i Sarajevo, a pobio je više uglednih Srba nego i sam Alija Izetbegović.

  Uprkos tome, ogromna količina građevinskog materijala je stigla na područje "Srpskog Sarajeva" za koje su SDS-ovci govorili da će da bude "veće i ljepše nego tursko Sarajevo". I šta se desilo sa tim materijalom? Prodato je na privatnim stovarištima i u - muslimanskom Sarajevu, preko skladišta u Lukavici. E zbog toga, prijatelju moj, tvoja djeca nemaju gdje da žive u Sokocu pa idu "trbuhom za kruhom", a ne zbog toga što je Dodik izgradio Banjaluku...

  Konačno, šta je tvoj SDS uradio sa šumom u Sokocu? Romanija nikada nije izgledala tako jadno, jer šume gotovo da je nestalo, a Sokočani nikada nisu živjeli tako bijedno. Nećeš valjda da tvrdiš da je Dodik vlasnik svih tih malih brenti koje pljačkaju i u Srbiju odvoze šumu. Hajde da se poslužimo činjenicama, pa mi izlistaj sve vlasnike brenti i napiši ovdje njihovu partijstu opredeljenost u periodu od 1995 do 2003. jer je zemlja najviše opljačkana u tom periodu.

  Dalje, ko je uništio "Romaniju", isjekao mašine i poslao ih u Zenicu? Naravno, tvoj SDS. Dodik je donio odluku da pokrene AD "Romanija" i zaposli te jadnike koji nemaju posla već petnaest godina. Šta se desilo sa ostalim sokolačkim preduzećima, koja su pretvorena u prazne hale i našu sramotu.

  I na kraju, zašto se Sokolac, i sokolački SDS, uvijek pomene kada se priča o ubistvima Mauzera, Rista Šoga, Srđana Kneževića, Željka Markovića, Lisice, Nikole Koljevića i mnogih drugih velikih Srba, koji su svoju glavu izgubili onda kada je nisu trebali izgubiti i od koga je nisu smjeli izgubiti?
  vasi_komentari- 18824 - 05.09.2008 : Rammstein Sokolac - best (0)

  RE: Ma Daj


  Slučajno otvorih ovu stranicu ranijih postova, i interesantan mi je ovaj report od "ma daj" kakva savršena percepcija današnjeg Milorada Dodika, kao preslikano, ma kao da ga je sami Doda pisao!

  Pazi samo ovo, "da bi se opljačkala što više RS, da bi se bud zašto pokupovala svaka iole vrijedna firma u RS, i naravno da bi se kupila koja Vila na Dedinju... "
  Naravno ova dodikova Vila na Dedinju je kupljena "legalno" prodajom dva stana u Beogradu? a naravno stanovi su kupljeni kreditom, a garancija otplate tog kredita je hipoteka nad tim istim stanovima, e sad suvišno bi bilo pitanje kako je moguće prodati stanove koji su pod hipotekom banke??? Ma to ne smijemo mi obični smrtnici ni znati, jer može snsd-emokratski mrak da proguta svakog radoznalog!!!

  Eto upravo ulazimo u sami finiš "demokratizacije" naše RS, i kad sve bude prodato i završeno, ako ne bude mjesta za posao u Laktašima, kod kumova i "integrala", i ostalih baja, onda lijepo pakuj se naivni romanijski čovječe i idi u bijeli svijet, džaba si ratovao da po cijenu života ostaneš tu, na svojoj vjekovnoj zemlji, prodata je upravo bez tendera, k'o i obično u "snsdemokraciji"!

  Poštovani,
  kao prvo hoću da znaš da Dodika uopšte ne volim, ali da ga mrzim manje nego SDS-ovce ( čitaj SS-ovce ). Ovo je samo uvertira za ono što namjeravam da kažem.

  Umjesto što se mi raspravljamo o neka dva imaginarna stana, bolje je da raspravljamo o onome što naše oči mogu da vide. Primjera radi, otiđi u Doboj ili Banjaluku pa vidi šta je Dodik napravio od tih mjesta. Ja sam tamo bio i prije rata, i u ratu, a i poslije rata. Zaprepastio sam se kada sam ove godine vidio Doboj. Skoro svaka zgrada je sređena, kao da je nova. A Sokolac ostao rupa, vjerovatno Dodikovom zaslugom.

  Kad smo kod stanova, i ja ih imam dva pa sebe ne smatram lopovom jer sam ih zaradio poštneo, i to u "trulom kapitalizmu", u državi u kojoj vlada red i zakon. Imao sam ja još jedan stan, ali taj mi propade u toj jebenoj Bosni.

  Sebe navodim za prijer, a znam još nekoliko dobrih mojih drugova koji imaju po tri stana u Beogradu. Jedan radi na FON-u, a drugi ima svoju privatnu firmu. Problem vas Sokočana je što ste nabijeni nekom negativnom energijom pa čim vam komšija ima više od jedne ovce, vi ga proglasite profiterom. E, pa nije tako! Svi ste se zalagali da Juga postane kapitalistička zemlja, jer ste se nadali da ćete se tako obogatiti. Međutim, kada vam se san ostvario, shvatili ste da u kapitalizmu ogromna većina populacije "sisa vesla". E, pa ko vam je kriv što niste čitali Marksa i Engelsa i njegov "Kapital". Možda biste bili pametniji nego što ste sada.

  Postoji jedna činjenica: u Republici Srpskoj su se obogatili i lopovi i biznismeni. Pitanje je samo da li ima i većih lopova od Dodika! Znam da ni on nije pošten, ali (vjerujem) da je u pokrao manje od tvojih Čavića, Karadžića i sve te tvoje elite iz Sokolovića i Balitića, da ne nabrajam ostala sela i zaseoke oko Sokoca i Goražda.
  vasi_komentari- 17945 - 28.05.2008 : Videoteka max Vogosca - best (3)

  Nemam namjeru da se nadmecem


  Tomiću, o kakvim ti klempama pričaš? Po zaslugama u civanicu samo.

  Nemam namjeru da se nadmećem s tobom umno, mada i nekad poželim. Jedva čekam da pročitam na ovo umno šta ti je palo na pamet.

  Čujem u miljeu mafije sa Sokoca tvoje ime nije baš omiljeno? Kako li ćeš sa tim pilićima onda u budućnosti..

  Živio ti Tomiću, reci mi favorit obojenih ili ne obojenih pica, tvojih naravno.

  Dragi moj Videoteka Max,

  kao prvo, moram da primjetim da ti je ime jako lijepo, pravo muslimansko. Svaka čast, bolje je nego da se zoveš Džordž Buš. Bar ti je prezime ("Videoteka") nekako naše - srpsko.

  Kao drugo, ja i ti nikada ne možemo intelektualno raspravljati, jer za jednu polemiku su potrebna dva intelektualca, a ja nikada nisam sreo radnika neke videoteke koji ima dva fakulteta, govori nekoliko jezika, lijepo priča, a još ljepše piše.

  Kad smo kod pisanja, moram da te kažem da te ništa ne razumjem, tako da od naše dikusije nema ništa. Ako možeš da mi, molim te, pojasniš šta znače ove riječi koje sam "pocrvenio" u tvome tekstu. Hoću da ih stavim u riječnik srpskog jezika, da ih i drugi nauče. Naravno, ako ovo nisu neke tvoje nepismene nebuloze.

  Kao treće, hvala ti na komplimentu da moje ime nije omiljeno kod sokolačke mafije. Naravno da nije jer ja, Bogu hvala, nisam jedan od njih. Ta tebe važi ona narodna, srpska da "čim se budala ponosi, toga se pametan stidi", pa tebi ne smeta što se znaš sa nekom "sitnom buranijom" sa Sokoca, koju ti smatraš "mafijom", a vjerovatno se radi nekim klošarima, lažnim mafijozima, koji pripadaju bivšoj auto-mafiji, koja je sada na krvnoj infuziji kod malo krupnijih zelenaša, jer su ostali bez posla u auto-industriji.

  Pozdrav,
  Željko

  P. S. Zamišljam te kako ovo čitaš otvorenih usta, iz kojih vire pokvareni zubi. Mislim da si mali, debeo, ćelav, i nosiš naočare čija su staklo deblja od sarajevske pive. Ipak, najviše mi smeta što te je majka priroda zaobišla kada je dijelila pamet, a ni ti se nisi potrudio da tu grešku ispraviš, jer si na svoje obrazovanje potrošio samo nekoliko dana koje si bio primoran da provedeš u "akšam školi".
  vasi_komentari- 17938 - 27.05.2008 : Videoteka Max Vogošća - best (1)

  Napali je kao vrane na komad hljeba


  Interesantno, ali čim neko da komentar koji vama ne ide u prilog vi ga napadnete, kao vrane na komad hljeba.

  Sva imena što je nabrojala i što je rekla i nije nista slagala. Zaboravila si Radana, Mikija, i onog levata pored stare škole, koji je kada se kralo u supermarketu ostavio svoj kalašnjikov a odnio kući luster sa odjela bijele tehnike.

  Jedini momak kojeg mi je žao je Zoran iz moje ulice. On nije imao nikakve veze sa ratom, a poginu je u istom.

  Bio je ujedno ranjen među prvima ispred hotela Biokovo kada je pala recimo prva granata na Vogošću, uži centar.

  A Miki pokojni zaslužuje da se spomene jer je bio dobar momak i nastrada radi drugih, roditelji mu žive i dan danas u istom stanu, svaka čast!

  Za tebe su dobri samo Srbi koji nisu uzeli učešće u ovom zadnjem ratu. Tebi valjaju samo oni koji su pokorni, i kojima možeš paliti "klempe" a da se ne bune. E, pa nije baš tako!

  Prije svega, meni je žao svih onih koji su poginuli u prošlom ratu. Naravno, više žalim Srbe, jer su muslimani krivi za prošli rat. Željeli su separaciju Bosne, mudžahedinsku državu, a za to se morao i ceh platiti. Kako, na primjer, ne bih žalio moga kolegu, profesora Mahmuta Šikića, koji je u ulici Vase Miskina izgubio obje noge. Danas živi u Kanadi, u Ontariju, i još uvijek čvrsto vjeruje da su muslimani iscenirali masakr u redu za hljeb.

  Slava svim Srbima, mrtvim i živim, koji su stali na branik otadžbine! Dolje srpski izdajnici i profiteri!
  vasi_komentari- 17934 - 27.05.2008 : Boban backa palanka - best (0)

  Romanija je i moj zavicaj


  Zdravo Željko,

  Iako ja nisam sa Sokoca znam dosta poštenih ljudi sa Sokoca koji su sa mnom boravili po bolnicama od Pala pa do Beograda /1992-1995/. Prije svega pozdravio bih Miru Bakmaza, Sladu Erica, Ognjena, Šerica, profesora Kovačevića, Purkovića... Mnogima sam zaboravio imena, prošlo je mnogo vremena. Nedavno sam saznao za tvoj sajt. Mnogo mi je drago da se neko našao da piše o prošlim vremenima da se ne zaborave ali da se i ne ponove.

  Ja sam do 1996. godine živio u Hadžicima i danas kad putujem Romanijom, pored Igmana srce mi naraste, boli me što mi djeca ne znaju sta je šuma, dobra voda (žive u ravnici), i čude mi se kad im pričam o mome (i njihovom) rodnom kraju. Trudim se da ne zaborave odakle su potekli.

  Možda si ranije pisao o invalidima iz ovog rata, ja sam se kasnije uključio na tvoj sajt. Ali ako nisi piši o svojim Sokočanima, isto je kao da pišeš o svima nama, mnogi ćemo se prepoznati.

  Posebno pozdravljam Nadu Šukanović, rođenu Mačar koja se sa svojom porodicom nalazi u Indianapolisu SAD. Unapred hvala.
  vasi_komentari- 17787 - 30.04.2008 : Almir H........ Gornja krcevina - best (0)

  Lazete bolje i od Tomića


  Ama nepali to više bivši jarane! Zar nevidite da vas i svjet, i Europa ne j**u više ni 2%. Ja nebi čeko 50 godina niti bi baco u grah, treba to čim prije rješit. A i prošto ne vjerujem da će to tinjat 50 godina. Pošto i Mujo sad ima i na tavanu i u podrumu, a bogami i u trapu. Pa bujrum Šuka!
  Već godinu ipo pratim laži na ovom sajtu, još nisam pročito da je i jedan Srbin rekao da je počinjen zločin nad muslimanima u BiH. Da bih i ja promjenuo mišljenje ili barem pokušao o vama ali ne ide! Još za kraj da vam kažem Bog oprašta, a mi vala jok nikad, a možda ni tad. Budi drug pa pusti nek prođe pošto ovo ime Almir H. nije izmišljeno.

  A ti Tomiću živiš od toga da tvoji Srbi mogu i dalje ljagati po nama. Pozdrav, nadam se da ću proć na sajtu. Pozdrav kumu, siguran sam da još prati tvoj sajt.

  Almire,
  da si malo pismeniji, vjerovatno bi shvatio neke stvari da ti ih ja ne moram objašnjavati. Svrha ove stranice nije da prenosi vašu mudžahedinsku propagandu, jer su to Binladinovi neprijatelji za vas jako dobro odradili. Svaku svoju žrtvu ste dvostruko oplakali, i u medijima prikazali uz pomoć fotografija i snimaka ubijenih Srba. Kažem dvostruko, sa izuzetkom Srebrenice gdje ste svaku ubijenu osobu u spisak "Majki Srebrenice" stavili osam puta, po principu: Mujo Zarić godište 1945, 1956, 1978, 1982, a onda Mujo Zajić godište 1945, 1956, 1978, 1982...

  Siguran sam da na internetu ima dosta drugih stranica na kojima možeš da se nadojiš anti-srpskom mržnjom, i bez toga da ti ga ja stavljam na ovoj stranici. A onda, Bog ti pomogao, navrati pa pročitaj i ono što druga strana ima da kaže. Možda ćeš nešto naučiti, pa tako i postati malo pametniji.
  vasi_komentari- 17563 - 07.04.2008 : Marko Sokolac - best (0)

  Sisko najveće sokolačko zlo


  SDS jad, bjeda, šljam. I načelnik opštine Sokolac Cvjetić muflon neviđenih razmjera, koji nije ništa uradio za svog mandata, sem što je primao platu od 4000 KM, i kad su ljudi došli da nešta urade, oni su ih tako ne ljudski istjerali. Pa ja kako bi načelnik i Cicko oprali lovu za uređenje, koje će kostati nekoliko stotina hiljada maraka, a od parka će da ostane ruglo u koje se neće moći ući od zmija i smeća.

  Smatram, da pošto načelnik nema dvije vijuge i ne razmislja on nego radi samo što mu kaže Sisko, koji je od Sokolca napravio pustoš, jad i bjedu, to je bila Siskova naredba, da se istjeraju ljudi koji nešta hoće da naprave od ovoga grada, pa makar to bio samo i park, da djeca imaju gdje prošetati, kad već glavnom ulicom ne mogu od prašine, koja je na nekim mjestima i do koljena.

  Svi SDS-ovi načelnici do sada ( Ljubo Erić, Dragan Cvjetić ) su pokrali, preprali milione maraka ( navodno čišćenjem seoskih puteva ) i stavili ih u svoje džepove, a da nisu napravili ni jedan dječiji park, sa dvije ljuljačke i dvije klackalice koje bi koštale 300 KM, al' njima to ne treba. Al' nečija nije do zore gorela.
  vasi_komentari- 17510 - 30.03.2008 : Radoznali - best (0)

  Zasto da se Republika Srpska ne ocjepi


  Zašto samovani Bošnjaci imaju nešto protiv toga da se Republika Srpska ocjepi od BiH i zašto to njima toliko smeta da se mi odvojimo i da svako ima svoju državu. Svaki Srbin na ovom svijetu bi pristao i želio to, i zašto nam onda to i ne omoguće.

  Ovo pitanje je za Srbe, ali i tkz. Bošnjake. Vita jela zelen bor, molim brzi odgovor!
  vasi_komentari- 17359 - 26.02.2008 : Aldin Njemacka - best (0)

  Bez straha sa istinom pred Boga stati


  Mogu mi ga produvati, ja sam ono što jesam i nikad se ne bi postidio toga. Mogu me nazivati kako hoće, ničije uzeo i ničije oteo nisam, i to me razlikuje od njih. Puno ti hvala mada mislim da se ne trebam plasiti agresije Amera, valjda živimo u demokratskim državama. Ako nekad čujes da Bosanac zaglavi robije zbog zdravog uma to sam ja. pozdrav GOSPODINU TOMIĆU od Aldina
  vasi_komentari- 17336 - 21.02.2008 : Aldin - best (0)

  Za Tomića


  Iznenadjujes me ne mogu da vjerujem da spadas u kategoriju Pele i ostali pojedinci. Ipak si ti TOMICU skolovan, pa neke stvari bar tebi ne dolikuju. Ne trebamo se lagati. Do sad sam uvjek dobijo od tebe fino obrazlozenje, kad god sam ti pisao. A sad neki klipovi, za koje necu reci da nisu ispravni, mada u svakoj istini ima i lazi. Ili se neki od nas drže još one stare HITLEROVE izreke sto je veća laž više će te pratiti. Moja je sreća što se danas sve može lako pronaći u biblijotekama u Beču gradskim i ostalim institucijama. Pa kad uporedis istoriju Srba, Slavena i drugih dosta stvari nije isto. Iako uvjek pobjednik piše kako njemu odgovara. Poštovani Tomiću vjeruj pošteno i pravilno i nećeš pogrješit jer vis svakog od nas ima Bog. Ne bih htjeo da izgubim dobrog sugovornika kao tebe, za 10 čobana. Piso bi nekad i više ali teren ne dozvoljava. Obrazloži pa odgovori kao uvjek kosto ti to znas a ja mislim da i znaš zašto sam te ovdje malo kritikovao, oprosti budi mi pozdravljen. ALDIN.
  vasi_komentari- 17068 - 17.01.2008 : Nije bitno - best (0)

  Svaka cast Željko i Aldine


  Svaka čast vama dvojici, da nam je samo pet minuta neka država iz arapskih zemalja (Iran, Irak, Saudiska Arabija i ostale) pa da ovi političari i lopovi osjete šta je zakon kraže. Mada su te arapske zemlje zaostale u kulturi i za civilizacijom 5000 godina iza nas ipak imaju najbolji zakon na svijetu što se tiče krađa, po kratkom postupku. Samo sto je narod umoran od svega to jeste većina pa im je svejedno šta se dešava i obećanja od političara za promjenama (sve sama laž i to svake godine ista laž od istih političara) i narod je digao ruke od svega. Kako je stara poslovica "sve će to narod pozlatiti" ali njihovo što su ukrali da mogu još više da kradu. Žalosno ali istinito!!! Mnogo pozdrava Željku i Aldinu i svaka čast!!! I pozdrav dobronamjernim!
  vasi_komentari- 17064 - 16.01.2008 : Aldin - best (0)

  Demokratija


  Postovani Tomiću, neki dan si spomeno rječ demokratija da ne bi trebalo faliti dlaka sa glave, slažem se. Ali to kod nas, na žalost, ne postoji. Narod je 29. 12. 2007. godine u Banjaluci izlašao na ulice zbog stare devizne štednje, koju su oteli nove vlasti BIH, RS, sada više nije bitno. Narod je izvaran i traži svoje pravo. Dobili su po leđima slomljena rebra itd. Protestovali su kao svi normalni ljudi na svjetu. Ta naša demokratija podsjeća me na "demokratiju" Čausevskoga, Hitlera, Sadama. Nažalost naroda koji tu žive. Ja mislim da je kineski komunizam najzdraviji, uhatiš lopova zna se strijeljaj ga da ne bi imo kad razmišljati o drugom koraku. Pokušaj prevoda tuđe imovine ista kazna. Neko se nekad nasalio da BiH i Kina imaju jednu sličnost, imaju isti broj lopova 3, 5 miliona. Ne bih se sa tim složio. Kina svoje lopove kazni, a BiH svoje nagradi. To je demokratija.
  To je bio samo jedan primjer Banjaluka a imamo ih na hiljade u BiH. Pozdrav svim posjetiocima sajta Sokolac. Ćao. Aldin.

  Aldine, majstore, svaka ti je riječ zlatna!

  podsjeti me da je nekada u nekoj zemlji bio zakon kada lopov nešto ukrade, oni ga pitaju kojom je rukom ukrao i onda mu odsjeku tu ruku. Da taj zakon postoji u Bosni, mnogi bi bili u invalidskim kolicima i bez ruku i bez nogu. Nažalost, ništa od toga - oni su zakon.

  Ipak, ne možeš kriviti samo one koji kradu. I narod je kriv, jer je narod stoka koju političari okreću na svoju stranu i manipulišu onako kako oni hoće. A da nije tako, ne bi desetak političara 1992. godine započelo rat, iz koga je svaki od njih izašao bogatiji za nekoliko stotina miliona maraka, a mi za sebe kažemo da smo srećni što smo bar sačuvali glave, mada je većina od nas u ratu izgubila dobar dio pokretne i nepokretne imovinu.

  Vrijeme u kome živimo nije ništa bolje od onoga prije nego što je počeo građanski rat. Političari iz Federacije okrivljuju Republiku Srpsku što je situacija u Bosni nestabilna, i obrnuto. A prava istina je da je situacija "nestabilna" zbog toga što je dobro poznata ona stara da se riba lovi u mutnom. Dok traju tenzije, tj. borba da se ukine Republika Srpska, lopovima će biti dobro. Međutim, rata neće opet biti jer to ovaj put njima ne odgovara. Jer da se rat ponovi, lopovi bi ovaj put bili najveći gubitnici. Zbog toga, vjerovao ili ne, ponekad poželim da se zarati, a što se mene tiče, ja bi ostvario svoje ratne ciljeve za jednu jedinu noć.

  Nadam se da znaš na šta mislim! Ako ne kapiraš, evo ti asocijacija: "Govno u komšiluku najviše smrdi".
  vasi_komentari- 16781 - 22.12.2007 : Miroslav Spiric - best (0)

  Srbi u dijaspori


  Koncem avgusta 1996. godine sa dva kofera u rukama stigosmo ja i moja pokojna supruga u Ameriku i to na Floridu, o kojoj smo nekad sanjali i gledali je u američkim filmovima i zamišljali je kao obećanu zemlju u koju samo treba doći i obogatiti se. Našli smo jednosoban stan, a ja sam se ubrzo zaposlio u hotelu "Hilton" na pranju suđa, sa startnom satnicom od 5 dolara.

  U naselju gde smo stanovali bilo je dosta izbjeglica iz Bosne, uglavnom sa podrucja Livna, Duvna i Kupresa, te nekoliko familija iz Zenice i okoline. Kad smo se doselili u pomenuti stan, zatekli smo jedan stari kauč i jos stariji TV aparat. Nismo imali ni kašike ni tanjura i očekivao sam, s obzirom da su mi u komšiluku bili uglavnom Srbi, da će nam priteći u pomoć dok se ne snađemo.

  Nekako u to vrijeme, tačnije 26. aprila padala je i četvrta godina pogibije moga sina, pa sam jednog od komšija zamolio da me odveze u crkvu i da damo pomen. U to vrijeme tamo je bio neki pop Nikodin. Rekao sam mu zbog čega sam došao, a on obuče onu svoju mantiju, zapalismo svijeće, a potom nakon izgovorenih nekoliko nerazumljivih rijeci uze mi 40 dolara, jednih koje su mi ostale do kraja mjeseca za hranu i prevoz na posao.

  Nekoliko dana poslije toga, posjetili su pripadnici Luteranske crkve i kad su vidjeli da u stanu nemamo ništa, sutradan su nam sa kamionom dovukli sve što nam je trebalo od suđa do posteljine i ostalih kućnih potrepština, a iz moje crkve me niko i ne upita treba li mi što. Eto takvi smo vam mi Srbi u dijaspori, a te iste slušao sam kako se hvale koje više u toku rata poslao dolara u Republiku Srpsku.
  vasi_komentari- 16682 - 15.12.2007 : Aldin - best (0)

  Kome je trebala pripasti Juga?


  Slušao sam jedne prilikom raspravu na pijaci. Nakon rata, tri čovjeka diskutuju kome je trebala pripasti država. Jedan tvrdi Srbima, drugi muslimanima, a treći Hrvatima. Tako su raspravljali satima, dok se ne uključi i četvrti pa kaže:

 • "Dobro ljudi, šta se tolko svađate! Pa Bosna je moja zemlja. Pa zar to ne vidite?. Nekada smo mi Cigani prosili po Jugoslaviji, a sad vozimo A8, S500 Q7. "

  Nasmijao sam se, i dugo mije trebalo da svatim da je to doista tako. Dok mi raspravljamo cije je sta Cigani nam grade vile. Zar to nije tužno i žalosno. Dok se naš bjedni narod brine svoju brigu nikle su nove gljive poput raznih mafijaša. Zaštićeni vladom BIH. Da bi nam trovali, tukli ubijali djecu. Zar to bas nije ciganska zemlja, hehehe. Davno je otpjevana pjesma "Pogledaj dom svoj anđele, skini paučinu sa očiju... ". Ja bih tu pjesmu malo okreno pa bih rekao: "Ukokaj dilere i lopove, pusti sirotinju da živič".

  Pozdrav svima Aldin.
 • vasi_komentari- 16680 - 14.12.2007 : Aldin - best (0)

  Za dusevne bolesnike


  Moram priznati da imam mnogo kritike od svog naroda. Samo onaj ko nema hrabrosti da kritikuje svoje ne može ni kritizirati druge. Zalimo se na Srbe a ne shvatamo zasto. Zato što ne podžemo od sebe pa onda o kritikujemo druge.

  Zar nismo doživjeli da se međusobno ubijamo u Kladuši. Hoćemo li i to pripisati Srbima? Mogu navest 1000 primjera gdje je Mujo utjerao Bajri. Dok su se neki borili za državu, drugi su postali bogati ratni profiteri. Pametno, zar ne? Neko nije imo za hljeba dok su drugi sipali benzin za 1000 maraka rezervar. Ne bih htio reći da mrzim svoj narod, samo ne volim lopove, nije bitno koje su vjere. Gdje su odjednom nestala ta ratna obećanja?

  Ne bi se reklo da treba pitati ministre vlade gdje idu na odmor? Sigurno ne u Neum, jer je to za njih mizerno. Zašto naš narod ide u pustinju da čisti američka govna? Pa kako bi ministri drugačije živjeli. Jebe se njima za Mujom, Husom, Hasom. Iz ovoga se vidi da je balkanski narod teški duševni bolesnik, a posebno radikalni Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Ja bih im preporučio da idu ratovati za Amerikance, a ujedno se liječite sa njima jer i oni spadaju u tu istu kategoriju bolesnika.

  Ja i dalje ne mogu da vjerujem da je naš narod toliko zaslijepljen i da toliko vjeruju političarima SDS-a, SDA, HDZ. Meni je jasno da je ovo srpski sajt, i da gospodin Željko mora i treba objaviti više naših komentara, mada to možda nekad neradi radi. Zbog toga vam preporučujem da olakšate tom čovjeku posao i ukrasite ovaj sajt, pametnim i lijepim komentarima. Bolje su i dječije priče nego neki komentari, poput nekih koje sam pročitao na ovom sajtu.

  Navešću za primjer članak o BIH pornografiji. Stidi se svojih godina, kada mozes tako napisati, sram da te bude svog naroda i tvoje vjere kada tako nesto možeš napisati. Sa takvim komentarima zagađuješ okolinu srpskog naroda.

  Oprosti Željko što sam napao ovog što je objavio ovu sliku. Siguran sam da i ti ne možes ništa protiv ovakvih stvari. Pozdrav svima posjetiocima ovoga sajta.

  Aldin.
  vasi_komentari- 16600 - 08.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Od Zvornika do Romanije


  Aldine,

  pozdravićeš tog svog "prijatelja" i reći ćeš mu da je on običan idiot, zatrovan ideologijom SDA. Treba da ga je stid što je oženjen Srpkinjom, jer muslimani u mješovitom braku bi trebalo da budu malo tolerantniji i razumniji.

  Ipak, tebi kao normalnom čovjeku, hoću da pojasnim neke stvari.

  Naselja pored puta između Zvornika i Romanije

  Istina je da je većina mjesta na putu Zvornik - Sarajevo nekada bila naseljena muslimanskim stanovništvom, kao većinskim. Za vrijeme turske okupacije, Srbi su se uglavnom držali podalje od puteva pa su sva srpska sele nastala u nekim vukojebinama u koje su Turci rjeđe zalazili. Srpska mjesta kao što su Sokolac, Han Pijesak i Milići, su se razvili dosta kasnije, uglavnom nakon drugog svjetskog rata, kada su ti gorštaci sa planina počeli da silaze u novonastala naselja pored puteva.

  Međutim, na putu Zvornik - Vlasanica se nalazi i opština Šekovići, koji je po popisu stanovništva iz 1991. godine, nakon Drvara, bila "najčistija srpska opština u Bosni i Hercegovini". Tamo je živjelo 96, 88% Srba i samo 2. 7% muslimana. Razlog da su Šekovići "Srpska opština" je što nisu imali put do završetka Drugog svjetskog rata, pa nije bila ineresantna za Turke.

  Evo ti i tabele u koju sam upisao broj stanovnika naroda i narodnosti, po opštinama u Istočnoj Bosni, pa sam zaključi da li su od Zvornika do Romanije živjeli samo muslimani.
  Mjesto Total muslimanaSrba Hrvata Jugoslovena Ostalih
  Sarajevo 527, 049 259, 470 157, 143 34, 873 56, 470 19, 093
  Goražde 37, 573 26, 296 9, 843 80 789 565
  Olovo 16, 956 12, 699 3, 193 642 285 137
  Bratunac 33, 619 21, 535 11, 475 40 223 346
  Foca 40, 513 20, 790 18, 315 94 463 851
  Han Pijesak 6, 348 2, 543 3, 674 7 68 56
  Rogatica 21, 978 13, 209 8, 391 19 186 173
  Sokolac 14, 883 4, 493 10, 195 19 83 93
  Srebrenica 36, 666 27, 572 8, 315 38 380 361
  Višegrad 21, 199 13, 471 6, 743 32 319 634
  Vlasenica 33, 942 18, 727 14, 359 39 340 477
  Zvornik 81, 295 48, 102 30, 863 122 1, 248 960
  Šekovici 10, 580 286 10. 241 6 2 35
  * crvenom bojom su označeni oni koji su morali da napuste svoje domove

  Za razliku od informacija koje si dobio od svog "prijatelja", ove moje podakte možes da provjeriš na stotinama sajtova (srpskih i muslimanskih) koji su objavili podatke o popisu stanovništva iz 1991. godine. Za tebe, evo ja ću ga još jednom objaviti ovdje, na dnu ovoga članka.

  Treba da znaš i to da je do Drugog svjetskog rata u Sarajevu živjelo oko 50% Srba, a do ovoga rata 150000, što je negdje oko 35%. Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku BiH, sada u muslimanskom Sarajevu živi oko 3% Srba, od kojih većina namjerava da proda svoju imovinu prije nego što muslimani započnu još jedan rat.

  Demografska struktura stanovništva se, u principu, mijenja rijetko, sa izuzetkom ratova, kojih je, na žalost, na našim prostorima bilo jako puno. Kao što vidiš, i muslimani, poput tvog prijateja su nezadovoljni što su protjerani sa svojih ognjišta u Istočnoj Bosni. Međutim, oni ne vide drugu stranu medalje tj. da su i Srbi protjerani iz gradova, npr. Sarajeva, Tuzle i Zenice i Sada naseljavaju neke rupe poput Bijeljinu, Srebrenicu i Zvornika.

  Otimanje imovine

  Za 500 godina okupacije Turaka, age i begovi, kao i islamizirani Srbi i Hrvati, su prigrabili dobar dio srpske imovine, ili bolje reći gotovo svu zemljište koje je nečemu vrijedilo. Međutim, kada su shvatili da će se muhamedansko carstvo raspasti, prodavali su tu istu zemlju u bescjenje. Mnogi Srbi su na taj način došli do zemlje, uključujući i jednog od mojih predaka.

  Raspadom Turskog carstva, mnogi Srbi koji su primili Islam su otišli u Tursku. Iza njih je ostalo dosta zemlje koja je ostala "državi", u ovom slučaju Austrougarskog monarhiji. Ona je tu zemlju djelila, uglavnom katolicima, tj. Hrvatima, naravno iz istih razloga zbog kojih su i Turci dijelili zemlju onima koji su prihvatili islam.

  Nakon stvaranja Kraljevine SHS, i ta država je dijelila zemlju, ali ovaj put (po prvi put) Srbima, pa su tako svi solunski dobrovoljci i njihove familije dobro skućile.

  Treba napomenuti i to da je tkz. "uzurpacija" zemlje u tom vremenu bila jako prisutna. Ona se svodi na ovo: ogradiš državnu zemlju, nekoliko godina je obrađuješ i plaćaš porez i - ona postaje tvoja. Naravno, država je ovo tolerisala, uglavnom što sve države žive od plaćanja poreza.

  Nakon drugog svjetskog rata uveden je tkz. zemljišnji maksimum od 10 hektara pa su mnogi Srbi i muslimani izgubili dobar dio zemlje. Da ti ne idem dalje, mom djedu je oduzeta prvoklasna zemlja u Podromaniji, i na njoj napravljena farma krava.

  Ja sam vjerovao da će mi ta zemlja jednog dana biti vraćena, ali nakon ovog zadnjeg rata ta ista zemlja je na ilegalnoj licitaciji prodata tkz. "podobnim Srbima", tj. braći? olović, koji su na zemlji moga oca (tj. mojoj zemlji) napravili hotel "Karavan" i benzisku pumpu.

  Isti slučaj je i u Sarajevu. Ja sam radio na Ekonomskom fakultetu, čija zgrada pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i nikada joj neće biti vraćena. Srbi u Zagrebu su prošli još gore! Oni koji su stanove imali u centru grada, nikada nisu mogli da ih povrate jer su njih zauzeli hrvatski političari i kriminalci. Umjesto centra grada, ponuđeni su im stanovi u Gorici i Kamenici, što bi se reklo po sarajevski: "Umjesto stana kod Katedrale dobiješ stan u Hrasnici".

  Fatina crkva

  Fata Orlovic - CrkvaO slučaju "Fatine crkve", ja sam već dva puta pisao na ovoj stranici. Crkva je započeta u toku rata, a završena neposredno nakon završetka istog. Kod nas se uglavnom idioti bave politikom, pa je tako neki idiot odlučio da napravi crkvu bez dozvole na zemlji žene koja je izbjegla u Sarajevo. Za vrijeme rata, Fata bi tu zemlju prodala za dvije hiljade maraka, ali nakon rata taj "slučaj crkve" je ispolitiziran, pa danas sarajevski mediji tvrde da je Fata odbila milion dolara da proda zemlju. Istina je, vjerovatno, da je Fata Orlovic izjavila da "zemlju ne bi prodala ni za milion dolara", pa sada hože od nje prave heroja. Po mojoj procjeni, Fatin plac ne vrijedi više od 16. 000 maraka. Vlada Republike Srpske je izdvojila 160. 000 maraka da se crkva izmjesti na drugu lokaciju.

  Od svega, najviše me nervira sva ta politička halabuka koja se digla u vezi crkve. Ja sam jednom iz znatiželje svratio u tu, jako malu crkvi, i mislim da nije nikakav problem da se ona izmjesti. Međutim, u sve se to umješala politika pa ne daju Fati da svoju zemlju proda po 1000 puta većoj cijeni i tako riješi sve svoje finansijske probleme.

  Ipak, želim da upamtiš jednu stvar! Kroz deset godina, kada ovaj slučaj padne u zaborav, Fata će vjerovatno umrijeti gladna, i niko je se neće sjećati ćta je učinila za Islam i bosansku politiku. Politika je kurva, zar ne.

  Gubitak članova porodice

  U zadnjem ratu mnoge familije su izgubile po nekoliko, čak i desetine članova porodice. Vjerovatno je i tvoj "prijatelj" izgubio dosta, u što ne sumnjam, i zbog toga mi je jako žao. Mećđuim, i ja sam u Drugom svjetskom ratu izgubio u jednom danu 17 članova porodice Tomić, tako da sem tetke i dva strica, nisam imao bliže rodbine. Svi su bili pobijeni. Nakon toga, jednog strica su mi ubile ustaše, a neki su poginuli i u partizanima.

  Što se tvoga prijatelja tiče, pozdravi ga i reci neka se žali Aliji Izetbegović i SDA, koji su žrtvovali Srebrenicu, da bi dobili Vogošću. Malo je čudno da je Srebrenica pala bez borbe, mada su muslimani u toku rata iz ove enklave pružali žestok otpor i napravili mnoga zlodjela okolnom, srpskom stanovništvu.

  Sa drugima ne bih gubio vrijeme objašnjavajući ove stvari. Međutim, za tebe vidim da si dobar i pošen čovjek, koji hoće da sasluša.

  Pozdrav tebi i takvima kao što si ti.
  Zeljko
  vasi_komentari- 16598 - 08.12.2007 : Aldin - best (0)

  Od Zvornika do Romanije


  Danas sam pričao sa jednim čovjekom iz Nove Kasabe. Malo smo razgovarali o tvojoj stranici, i bio je iznenađen kad sam mu prenio tvoje informacije. čovjek koji je u Srebrenici izgubio 48 članiva svoje familije. Meni potvrđuje da sve od Zvornika pa do Han Pijeska sve bila muslimanska zemlja otetao poslje Drugog svjetskog rata od muslimanima. Od strane države Jugoslavije. Zemlište je pripadalo Hadjiji hadjic, Sulemanovica, Teindica i Hrnjcica. Od zvornika Cerska, Skuglici, Hrnjčići, Diviča Kamenice, Konjević Polje, do Han Pijeska. Bilo je samo jedno selo srpsko sa par kuća, selo Milići.

  Kako možete tvrditi da je to bilo Srpska zemlja. Željko, prijatelu, ti si bar školovan čovjek i nemoj nasjedati na priče nekih srpskih seljaka, pa ja zbog toga ne pričam sa 70% muslimana zato što me pokusavaju lagati. Molim te objavi ovo. čovjek se kune u svoju ženu Milicu (mješoviti brak) i kaže da bogda izgorio ako me je slagao. Još mi tvrdi da u Kasabi nikad nije postojala crkva, tek sada poslje rata su je Srbi sagradili na Fatinoj zemlji zato se zove "Fatina crkva".

  Tvrdi da u katastru još uvjek stoji da je zemljište oteto od muslimana, i da se to može i provjeriti, što šu i učiniti, jer me to zanima. Ja znam da ću dobiti veliku kritiku sa strane Srba, samo oni koji budu iskreni potvriće ovu priču. Molio bih te da ovo objavis. Atebi zelko objavicu broj mobitela dase i cujemo samo u povjerenju da nedas nikome a dacuti i imel adresu jos veceras kad stignem kuci. Pozdrav Aldin.
  vasi_komentari- 16568 - 05.12.2007 : Spiro Novi Banovci - best (0)

  Ovo nam je nama naša borba dala


  Znam podosta o takvim dešavanjima, a i na svojoj sam to koži osjetio. Jeste da nisam bio na borbenoj liniji, valjda me nisu ni htjeli zbog godina, ali radio sam ono što sam znao i mogao da radim, bio sam "ćata" u bataljonu, a kad sam na kraju rata tražio potvrdu radi regulisanja penzije, grdno sam se iznenadio kada sam vidio da su mi unešene samo dvije godine rata, a znam ih dosta koji su čitav rat presjedili u kući ili "obavljali poslove" za VRS a u stvari trpali pare u vlastiti džep. Na kraju im je upisan čitav rat i još su dobili kamione da poslije Dejtona prevuku "svoje" mašine i stvari, a mene ostaviše "mojim prijateljima" iz Semizovca, da se na meni iživljavaju.

  Događalo se to i poslije onoga rata. Znam neke komšije kojima je na ruci bio istetoviran znak SS divizije, a poslije rata postadoše društveno-politički radnici, partijski rukovodioci, čak i predsjednici opština. Pored toga, uživali su sve privilegije, boračke dodatke i sl. I tada je važila ona čuvena uzrečica, koja se i dan-danas primjenjuje "ovo nam je nama naša borba dala.
  vasi_komentari- 16503 - 02.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Re: Srpski odbrambeni pas


  Razmišljam, dok čitam ovaj predivni članak o "Srpskom odbrambenom psu", da poštovani Dragan Gavrilović svoju rasu pasa, možda i nije trebao ovako nazvati.

  Kao prvo, ja bih manje brisao komentare na ovom forumu, jer se već nekoliko njih javilo da kritikuje ime, gange, Dragana, psa, markicu i sve ostalo što se pominje u ovom članku.

  Kao drugo, i Visoki predstavnik za BiH, bi imao manje posla jer ne bi morao da "radi i na ovom međunacionalnom sukobu interesa".

  Zbog toga, apelujem na gospodina Gavrilovića da, ako je to moguće, ovog psa prekrsti u "Istočno-sarajevski odbrambeni pas". Naravno, samo ako mu je stalo da udovolji zahtjevima muslimana na ovom forumu, jer, što se mene tiče, riječ "srpski" mi ne para uši.

  Pozdrav,
  Zeljko

  P. S. Kako sam obavješten, "bosanska azbuka" neće imati slovo "S", mada u srpskom jeziku najviše riječi počinje upravo sa ovim slovom. Valjda zbog onoga "Samo sloga Srbina spašava" koje će se na "bosanskom" onda izgovarati ovako "amo loga rbina pašava". Zvuči bolje, zar ne!
  vasi_komentari- 16491 - 01.12.2007 : Nedeljko Žugić - best (1)


  Kako je nastao srpski odbrambeni pas


  Srpski odbrambeni pas na - Posta Republike SrpskeSrbi su čudan narod, siromašni nasljedstvom, a bogati nasljeđem. Rijedak je Srbin koji ne može pohvaliti da su mu preci ostavili neko veliko nasljestvo (kapital) da ga arči, troši i rasipa se. Mnogo su češći oni koji su sa mukom stečenu imovinu ostavili sinovima, a oni je izgube u ratovima. Uglavnom imaju mnogo više od ambara pšenice i blaga, koju mogu crvi izjedati i razbojnici pljačkati. Imaju nešto što je nepropadljivo - nasljeđe, po čemu se Srbin uvijek proznavao i raspoznavao, kao što je slavnu i časnu istoriju i tradiciju.

  Ima i danas među Srbima malodušnih, koji se pitaju šta će nam tradicija, istorija i koju korist imaju od toga. Zaista tradiciju i istoriju Srpsku ne mogu jesti, pa da budu siti, niti je možemo ložiti pa da se ogrijemo, ali bez nje života nema. Svaki put kada su se Srbi odrekli sami sebe i svoje carske veličine i duhovne majke Vizantije, grdno su stradali. Carski zetovi i carske sluge izdadoše carsvo Nemanjića, ali slugi nije mjesto u carskom prestolu, te zbog te izdaje carstvo pade i propade u tursko ropstvo 500 godina. Ni stotinu godina nije prošlo od oslobođenja od Turaka, a Srbi ponovo neće da budu Srbi, prave jednu pa drugu Jugoslaviju, da bi bili veliki Jugoslovebni i nikakvi Srbi. Evo, danas, posljedica svega toga. Ko hoće istinito da pogleda, može da vidi kako narod tone u sveopoštu propast, moralnu i matrijalnu bijedu.

  A to je cijena zaborava srpstva i istine! Narodu kojem je ukrdena i falsifikovabna istorija, prijeti istrjebljenje i nestanak, kao što reče veliki srpski pjesnik, vldika Njegoš: "Malo ruku, malena im snaga, a dušmani jaki a opaki".

  Kad je mlad čovjek nekako puno i ne misli, više ga emocije nose. Takav je bio Gavrilo Princip. Da je mislio, ne bi bio Gavrilo Princip. Nedaj Bože, nemojte pomisliti, da se ja mjerim sa Gavrilom Principom, drugim srpskim Obilićem, neka je vječna slava najvećem srpskom junaku 20 vijeka.

  Ja sam se rodio i mladost proveo u Sarajevu. Tu se u meni rodio bunt, mladalačko protivljenje stvarnosti. U Sarajevu su živjeli muslimani i Hrvati, koji mi ništa nažao nisu učinili, naprotiv, kada su god mogli pomagli su mi. Srbi nikako nisu htjeli ili nisu smjeli da budu Srbi. Predstavljali su se kao Jugosloveni ili su krijući izgovarali da su Srbi. Mučno im je bilo Srbin biti. Čudom sam se čudio što je to tako, dok mi jedna baba sa Njemanice (selo iznad Sarajeva) ne reče da se nije oslobodilo 1945. godine, nego 1954. Meni su noči stale. U školi sam učio drugačije. Kaže baba Jovanka: "Drago dijete, udba nas je progonila i tukla do 1954. godine, mog đevera su natjerali da pojede kilogram soli, poslije toga je nesretnik pio vodu, dok nije do ujutro umro na mukama". To mi niko drugi nije smio reći.

  Zato su sarajevski Srbi krijomice i sa strahom govore da su Srbi. U ratu ih poklale ustaše, a poslije oslobođenja komunistička udba (Srbi Jugosloveni), ubila u njima i ono malo srpske duše što je ostalo. Kao što veliki Njegoš reče: "Zlo se trpi od jada gorega".

  U to doba sam išao u Prvu gimnaziju u Sarajevu, kada je bio popularan Zdravko Čolić, Buijelo dugme i Indeksi. Ljkudi su se družili, veselili, zabavljali, pjevali, a ja sam bio povučen, izostao iz društva. Slušao sam po školi kako svi pjevuše neke hitove, te ti i ja zapjevam, ali seljački, iz punog grla: "Veseli se goro Romanijo, hajduk Rade rane ti je prebolio", uz podvrisak. Gledaju me učenici i profesori, a ja ih pitam da li se smije pjevati u školi. Oni, nemajući kuda, kažu: "Smije, Nenade! " A ja opet zapjevam: "Zeleni se goro Romanijo, Strarina te Novak poželio". Nije nikome pravo, ali ništa ne govore, a ja svaki dan pjevam po hodnicima. Srbi profesori se ukrivaju i pogled sklanjaju od mene, ali zato mi daju jedinice sa apetitom.

  Gledam raslabljeno srpstvo svekoliko, pa se pitam kako da pomognem. Već me u školi zovu "četnik" i "Draža", a ja ni jednu četničku zapjevao nisam, samo stare romanisjke. Ne bojim se ja njih, ali mi reče jedan đed sa Hreše, sela iznad Sarajeva: "Nenade, nikuda ne idu bez noža, jer su se tako i naši stari spašavali". Iza toga, ja nož za pas, knjige u torbu pa u guimnaziju. Još mi je nešto u školi bilo čudno. Svi smo bili "raja" (tursko roblje), a profesori su se mrštili i na Njegoša i na Gorski vijenac, te sam se onako mlad i zelen upitao što mrze Njegoša, kada je volio i oslobađao sirotinju raju, ali neće niko ništa da mi kaže. U to doba se išlo na Jahorinu, na skijanje. Bilo je to prestižno mjesto. Moje društvo na Jahorinu, a ja na Hrešu, pa sa Hreše na Vučiju Luku, a sa Vučije Luke na Bijelu stijenu. Niti je meni do skijanja stalo, niti ja para za skijanje imam. Tražio sam po selima da li još neko zna istinu o Srbima, ko su bili i šta se sa njima desilo? To što sam čuo od staraca, zauvijek je promijenilo moj život. Srbi sa Crepoljskih planina oko Sarajeva su porodice koje su se povukle sa Kosova, poslije pada Nemanjićkog carstva. Sa koljena na koljeno su prepričavali staru Srpsku istoriju, o slavi Nemanjićkog carstva. I moja porodica odatle vuče porijeklo, kao što to potvrđuje primjer prezimena sa Crepoljskog " Dragaš, koje je ime dobilo po selu sa Dragaš planine. Iz te postojbine srpske su doveli svoje pse, koji su konjanika sa konja obararali i vuka zadavljivali. Pitao sam ih gdje su ti psi. Odgovorili su da su nestali. U drugom svjetskom ratu, nijemci su ubijali svakog psa koji je zalajao na njih, a poslije rata, narodu je oduzeta imovina i narod je nabijen u zadruge, tako da je jedva prehrnjivao sam sebe. Pas, ponos Nemanjićke slave je izumro. Uzeo sam na sebe da rekontsruišem rasu psa starog srpskog carstva, da bar nešto imamo što nas podsjeća na carsku slavu nekadašnjih Srba. Tako se rodila i misao o Srpskom odbranbenom psu, koji je nekada išao uz bok Cara Dušana i ostalih srpskih velikaša.

  Tvorac rase i obnovitelj carskog psa starih Srba: Nenad Gavrilović

  Pošte Republike Srpske je ovjekovječila na markici od 0, 70 KM sliku srpskog odbranbenog psa, kao priznanje našem zemljaku iz Mokrog kod Pala Nenadu Gavriloviću, koji je stvorio rasu srpski odbranbeni pas, odnosno obnovio staru rasu vojnog psa Cara Dušana i Nemanjićog carstva, koji se i poslije njegove smrti borio na Kosovu Polju, što je zabilježeno u junačkoj srpskoj pjesmi "Smrt Majke Jugovića": "Zalajaše devet ljutih lava". Nenad Gavrilovic iz Mokrog sa srpskim odbrambenim psom
  vasi_komentari- 16479 - 30.11.2007 : Aldin - best (0)

  Sta ima narod od toga?


  Istina je da su muslimani 1941. godine bili u zabludi. Mnogi nisu znali, na koju stranu da se opredjele. Bilo ih je na sve četiri strane: ustaškoj, četničkoj, partizanskoj i muslimanskoj.

  Na ustaškoj strani vjerovajući Hrvatima, laznim iluzijama i neispunjenim obećanima.

  Na četnickoj strani su bili muslimani koji su pokusavali spasiti glavu. I vjerovajući u staru Kraljevinu Jugoslavije gdje su bili časno priznati regruti kod srpskog kralja, ili poseban kazan jer je kralj poštovao našu vjeru.

  Treća strana se borila u partizanima protiv fašista, Švaba, Italijana itd... Sigurnoje bilo spaljivanja, na svakoj strani, žali Bože poginulih, spaljenih, strijeljanih.

  U Drugom svjetskom ratu se, na žalost, nismo opametili. Ponovo smo dozvolili da nam se to isto dogodi u 1992. godini, gdje su stvaranje nekoliko novih država, koje su bile u interesu usijanih glava nekoliko predsjednika i dobro plaćenih funkcija, svojim glavama ceh platili stotinjak hiljada Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

  Šta ima naš narod danas od toga? Nista! Ko j*be. narod!

  Pozdrav Aldin.

  Aldine, svaka čast. Tvoji komentari postaju sve bolji i bolji!
  vasi_komentari- 16457 - 29.11.2007 : Aldin - best (0)

  Ima mnogo heroja


  Teško ćes objasniti, Srbima i Bošnjacima ko je bio heroj tj. junak. Za mene je danas heroj ili junak, i onaj ko maloj Sanji iz Prjedora, kupi zimske čizmice da bi mogla ići u školu kao sva druga djeca. Ili malom Hazimu iz Kozarca jaknu da se dijete ne mrzne.

  Oni su za mene pravi heroji, jer pređu preko svega i pomognu toj djeci, bez obzira na vjeru i naciju. Dok se naš primitizam zalaže samo za to ko je šta, ovakvi đaci se smrzavaju širom BiH, tj. Republike Srpske.

  Tomiću, imaš moju podršku! Aldin možda nekad skontaju i moji a i tvoji da je rat bio suvišan i nepotreban. česi se podjelili bez zrna baruta. Zar to nisje bilo pametno?
  vasi_komentari- 16455 - 28.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pustite ih da budu ono što jesu


  Veoma često, sa gađenjem čitam komentare pojedinaca koji pokušavaju da bace ljagu na Božura, Bora, Špira i mnoge ostale kojima tek namjeravam da pišem. Pri tome iznose besmilene argumente, poput toga da Boro nije bio srpski junak jer mu je žena bila muslimanka, ili Špirina sestra udata za Mešu, Božurov najbolji drug bio balija itd.

  Zbog toga bih želio da nosiocima virusa balkanskog primitivizma poručim sledeće:

  U zapadnim državama, čiji živalj nije zaražen nacionalizmom, netolerancijom i negacijom svega na ovom svijetu, herojem se može postati za pet minuta! U zemljama koje nemaju amputiran um, slučajni prolaznik, koji iz zapaljenog autobusa izvuče dvoje djece, postaje heroj bez obzira što ima kriminalni rekord od 37 prekršaja.

  Kanađani su proglasili Terry Fox-a za jednog od 20 najslavnijih zemljaka svih vremena, samo zato što je, shvativši da umire od raka, odlučio da prošeta Kanadom - od Atlantika do Pacifika. Danas ga svi slave, a mali Kanađani u obdaništu progovore izgovarajući njegovo ime. Svima je toliko nevažno da "Teri" čak nije ni završio ono što je započeo, a niko ne haje ni što je taj isti Terry Fox bio jako nepopularan dok je išao u srednju školu, ili kako kaže jedan njegov školski drug - bio je pravi mrgud koji čak nije imao ni najboljeg druga.

  Samo primitivci mogu suditi o karakteru osobe koju čak nisu ni poznavali! Samo oni koji su uskakali u rovove, i prsima trčali na vrele puščane cijevi imaju pravo da pričaju o junaštvu. Jer vjerujte mi, čak i nakon prve prespavane noći u rovu, jutro dočekate kao sasvim drugi čovjek.

  A ovi naši junaci, na kojima "oštre koplja" i Srbi i muslimani, su prošli kroz "sito i rešeto", preživjeli nemoguće pa je Bora, na primjer, smrt toliko puta zaobišla da je vjerovao da ga metak neće. Sa druge strane, Božur je bio siguran da će poginuti.

  U svakom slučaju, Republika Srpska je napravljena na kostima onih koji su svoje živote dali za odbranu Vogošće. Jer da nije bilo njih, mi Srbi ne bismo imali "Pretis" u kome je za vrijeme rata proizvedeno 90% granata koje su ispaljene na području Republike Srpske. Da ne pominjem i to da su samo dvije fabrike u bivšoj Jugoslaviji imale 600-tonske prese za pravljenje čaura, bez kojih bi otpor Srba u Bosni bio nezamisliv.

  Uostalom, Oni su svoje živote izgubili na liniji fronta, pa nije pravo nas koji smo iz duboke pozadine navijali i pjevali "Arkanove delije" da diskutujemo o njima i njihovim predratnim pozicijama prema Srpstvu.

  Zbog toga bih još jednom zamolio da prestanete svoditi diskusije na porodično stablo ovih hrabrih mladića. Umjesto toga, možete diskutovati o njihovom djelu. Jer čitav je život pred vama i u njemu budite šta god hoćete, a Božura i ostale pustite da budu ono što jesu - srpski heroji.
  vasi_komentari- 16441 - 28.11.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (0)

  Nismo se razumjeli


  Ja ne predstavljam nikoga a najmanje SDS koji je za mene i mongo drugih koji znaju istinu umro. A dosta sam cuo od pokojnog Prof. Koljevica, SDS je umro zajedno sa Dr. Jovanom Raskovicem 28. Jula 1992 godine.

  A u to doba sramne podjele Srba na "ove" i "one" su pravili svi greske pa i sam Mauzer a najvise SDS pa su poceli hajku jedni na druge.

  Isto tako znamo manje vise svi danas koja su nedjela pocinili SDS i celnici iste.

  vasi_komentari- 16439 - 28.11.2007 : Srle - best (0)

  O članku u BUM-u


  Kad sam čuo za članak u BUM-u otišao sam i kupio novine. Očekivao sam da ću pronaći nešto više o pokojnom Bori, međutim ovo meni ništa nije posebno jer uglavnom sve ovo što ovdje piše je vezano za razno-razne komentare posjetilaca ovog sajta, ipak ovaj tekst ima jednu lijepu stvar a to je prepisan vaš komentar Tomiću:

  "Da nije bilo Bore, Vogošća bi bila druga Srebrenica, jer mislim da je Boro Radić spasio mnogo muslimana. "
  "Nije, ustvari, Zehra njegova supruga bila "muslimanski ambasador u Vogošći", kako mi je jednom prilikom Boro Radić rekao, nego je to, ustvari, bio on lično. "

  "Ja ne znam da li su Zehra i Petar Motika bili umješani u Borino ubistvo, ali znam ko jeste. "

  "Jednom prilikom, kada ga je Nikola Poplašen upitao da ostane sa nama na večeri, Boro nam je rekao: "Ma ne mogu. Čeka me ona moja bula, hoće opet da joj nekoga prebacim u Sarajevo. Izgleda da je umislila da je muslimanski ambasador u Vogošći. Borini najbliži saradnici su znali da je njegova posljednja želja da se, u slučaju njegove smrti Zehra i njegov sin Igor sklone iz Vogošće".

  Meni je možda ovdje najbitnije, ako se ista može smatrati toliko bitno i novo, što je prozvan onaj lopovčina Tintor.
  vasi_komentari- 16432 - 27.11.2007 : Spiro Novi Banovci - best (0)

  Bum o Bori Radiću


  Neki dan mi jedan prijatelj donese BUM od 21. 11. ove godine u kojem sam pročitao članak o Bori Radicu i Špirinoj pogibiji. Iznenadio sam se kada sam pročitao da sam ja dao nekakavu izjavu povodom pogibije Bore Radica, a taj časopis sam prvi put u životu vidio, a nisam do tada znao ni da postoji. Odmah sam im uputio pismo preko njihove mail adrese, a u istom članku prenijeli su dijelove mog izlaganja na ovom sajtu i to onako kako njima odgovara sa puno laži i izmišljotina. Stvarno nemam riječi, da izrazim svoje gnušanje, pa kakav je to narod, jesu li to naše dojučerašnje komšije sa kojima smo se družili i sa kojima smo djelili i dobro i zlo, i sa kojima smo se i radovali i tugovali.

  Pitam se često zašto nas toliko mrze, pa nismo mi htjeli ovaj rat, barem ga ja, a i većina našeg naroda nismo željeli. Bio nam je nametnut. Pa tukli su se i sa Hrvatima, ali valjda su oni još uvijek Hrvatsko cvijeće pa o njima još uvijek misle sve najljepše.

  Ja članak nisam čitao, i još uvijek čekam da mi ga pošalju.
  vasi_komentari- 16427 - 27.11.2007 : Fabijan Bartez Olimpik - best (0)

  Vezivanje za stubove


  Namjera mi nije polemisati sa Rokom, a o ubistvu Srđana Belog Vuka i Ljubiše Mauzera još uvijek se ima šta reći.

  Ono što navodi Roka otprilike predstavlja "istinu" koju zastupa SDS, a ako se prisjetimo nekih događaja iz bliže prošlosti to bi bilo ovako:

 • Hapšenje Cicka u režiji Srđanovoj (juli 1998). U procesu oslobađanja ključnu ulogu igra Momo Krajišnik, koji tadašnjem ministru policije Stankoviću izgovara "čuvenu" rečenicu:
 • Ovi će ga ubiti ko psa!
  Ko su "ovi" zna Momo i još neki a ono "ga" se odnosilo na Srđana.

 • 8. avgusta 1998. Srđan je ubijen.

 • Istragu o ubistvu vodi Mauzer, koji saopštava imena ubica. Uhapšeni su i priznali zločin: Luna, Urko, Srna...

 • Po naređenju šefa Međunarodne policije (UNDP) Mauzer je smijenjen sa dužnosti šefa policije Republike Srpske a uhapšeni pušteni. Razlog: Tukao ih u istrazi pa istraga ne važi.

 • Nakon 2 godine ubiše i Mauzera. "Ovi", Francuzi, Uzbekistanci ili Papuanci, ne zna se. Ili je "istina" opet ista...

  Valjda i on vezao za stubove nekakve unproforce.

  Kao i Profesor Koljević, Risto Jugović...
 • vasi_komentari- 16424 - 27.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Članak u BUM-u


  Prije nekoliko dana je u sarajevskom BUM-u izasao članak o Bori Radiću. Tekst članka još uvjek nisam dobio, ali sam na internetu prepoznao sliku Bore Radića, koju imam i u svojoj arhivi a potiče iz istog izvora koji ima i autorica članka Radmila Trapara.

  Takođe sam saznao da je Radmila u tom članku obimno koristila informacije sa ove stranice, za što ja mnogo ne marim jer je i meni kao i gospođi Trapari stalo da se istina objavi a krivci za ubistvo mojih prijatelja najzad pronađu i dovedu pred lice pravde.

  Međutim, ono što mi u svemu ovome najviše smeta je činjenica da me gospođa Trapara, inače posjetilac ovoga foruma, nije kontaktirala i tražila dozvolu da piše o meni i objavi i moju sliku, koju je vjerovatno našla na ovoj stranici, što ja tek treba da provjerim.

  Da podsjetim sve prisutne da svaka moja stranica ima "Copyright" znak, po kome su svi tekstovi i slike na ovom forumu zaštićeni po međunarodnom zakonu, koji ima za cilj da zaštiti intelektualno vlasništvo pojedinaca.

  Zakoni o zaštiti protiv kopiranja su standardizovani kroz međunarodne dogovore, kao što je Bernska konvencija, i sve zemlje članice organizacija kao što su Evropska unije i Svjetska trgovinska organizacije su potpisnice ovoga zakona.

  Ovo ne znači da ću simpatičnu gospođu Traparu da teretim pred nekim međunarodnim sudom za krađu intelektualne svojine, ali napominjem svima koji posjećuju ovu stranicu da prije preuzimanja nekog teksta (a pogotovu slike) moraju da traže moje odobrenje.

  Po novinarskoj etici, kontaktiranje "izvora informacija" je obavezno. Bar su tako učili studente žurnalistike, dok sam ja predavao informatiku na Fakultetu političkih nauka. Zbog toga poručujem svima onima koji namjeravaju da koriste tekstove sa ove stranice, da ne unose drumsko razbojništvo u novinarstvo, jer nam je dovoljno onih razbojnika koji haraju politikom. Pored toga, ja "hljeb svoj nasušni" ne zarađujem perom već kompjuterom, pa imam puno razumjevanja i za vas novinare. Moja email adresa se nalazi na dnu svake stranice ovog foruma i možete je vidjeti ako kliknete na "Contact us". Mislim da je najpametnije da mi se lično obratite, jer to najbolje dolikuje obrazovanu čovjeku tj. u ovom slučaju ženi.

  Ako su nam ciljevi isti, tj. ako želite da pišete o mojim prijateljima (poput Božura, Bora, Draginje, Riste, Nikole) u pozitivnom svjetlu, ja ću vam dati sve, pa čak i ovo malo moje duše što oni nisu odnijeli u grob. Jedini smisao moga pisanja je da istina najzad izađe na vidjelo! Do sada sam u nekoliko navrata kontaktiran od strane razno-raznih novinara, koji su tražili moju saglasnost da prenosu moje članke, ili da ih citiraju. Ni jedan novinarsku molbu nisam odbio, honorare ne tražim, i moj jedini zahtjev je da mi oni u Sokolac pošalju primjerak novina u kojima je članak štampan.

  P. S. Gospođi Trapari sam dao i sliku Božura, o kome ona namjerava da piše. Međutmi, ona je to tražila preko "posredinka" i nije bilo govora da će istu objaviti u novinama.

  Clanak iz BUM-a
  vasi_komentari- 16422 - 27.11.2007 : - best (0)


  Ja sam jedan od ovih "balija", sto citam ovu stranicu, redovno. Juce sam imao jeda razgovor sa prijateljem iz Krupe. Pita za prijatelja Dragana Majkic, da li je ziv. Zadnji put ga je vidijo u Banjaluci pred rat. Napustio je Krupu prije rata. Tada je imo 55 godina. Malo smo o ratu razgovarali. Pito sam ga da malo pisem o njemu, nije bijo zato, samo mi spomenu (cojluk). Kad sam ga upito za linije, rovove. Zamolijo sam ga da mi napise par imena srpskih, poginulih na tom mjestu. Pristao je. Ako netko od vas ima pitanja o Krupi kad i koliko i gdje su poginuli srbski borci, neka pise Željku. Ja cu i dalje citati stranicu, ako bude zainteresranih ja cu objaviti Željku. Pozdrav svima od Aldina, i nisam balija vec musliman.
  vasi_komentari- 16414 - 26.11.2007 : Srle - best (0)

  Mauzerovo ubistvo


  Ubistvo ratnog komandanta jedinice "Panteri" i osnivača DS-a, odmah nakon toga javno je povezivano sa ubistvom Srđana Kneževića, međutim, istraga nikada nije dovela do ubica. Kako je vrijeme prolazilo, Mauzer je padao u zaborav i jedini potsjetnik na ubistvo bili su redovni pomeni, koje je njegova stranka organizovala na dan atentata.

  Oni koji su očekivali više od istrage, pitaju, kako je moguće da se ubistvo dogodi kad je cijeli grad na nogama, zašto niko nije priveden, zašto područje nije blokirano, zašto su granice ostale otvorene... Pitaju se i zašto je Mauzer, svjestan da je stalna meta, te večeri bio sam. Pogotovo zato što je toga dana dobio anonimnu poruku da se skloni, da mu je pripremljena likvidacija... I odgovaraju da je to bila hiljadita dojava o opasnosti, da mu je dosadilo da mijenja automobile, pravce kretanja, da je u posljednje vrijeme govorio " "ako smrt mora da dođe, bolje da dođe prije nego kasnije".

  Danas se u Bijeljini sa strahom spominje Mauzerovo ubistvo. Mauzerovi ljudi su sigurni da je ubica njihovog šefa tu u Semberiji i da ima jaku zaštitu nekih danas jako uticajnih ljudi. Kao izvršioci SDS-ove naredbe spominju se lokalni semberski kriminalci u sadejstvu sa nekolicinom kriminalaca iz Istočnog Sarajeva. Jedno vrijeme se glasno govorilo o mogučoj umiješanosti pokojnog Rate Spajića u organizaciju ovog ubistva.

  Vratimo se na priču živih Mauzerovih prijatelja i saradnika. Jedan od njih javno u bijeljinskim kafićima priča "da je ubica njegovog šefa tu u Semberiji i da se normalno kreće Bijeljinom, te da često boravi u selu Patkovača, gdje ima potpunu zaštitu i da uživa u u parama od nekoliko stotina hiljada maraka koje je dobio za ovaj posao".

  U ovom ubistvu su navodno učestvovala još trojica plaćenih ubica koji su poznati po ovom poslu. Jedan od njih je navodno poznati prijeratni ubica iz Sarajeva koji trenutno živi u Šapcu. Postavlja se pitanje i kakva je uloga policijskog specijalca Lune kojeg je Mauzer navodno mučio među uhapšenim za ubistvo Srđana Kneževića. Luna je takođe hapšen od strane SFOR-a zbog sumnje da je bio vođa Karadžićevog skrivanja.
  vasi_komentari- 16375 - 24.11.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (0)

  Savezništvo


  Hrvati u Vitezu i u selima Donja Bila, Gornja Bila, se kunu u Srbe i u Prvi Krajiški Korpus zato što su sve vrijeme rata imali telefonsku liniju, struju i logističku podršku upravo zahvaljujući Srbima i pukovniku Bošku Peuliću iz Prnjavora koji je nakon oslobađanja Dervente preuzeo zonu odgovornosti na Vlašiću i tako spasio Hrvate od propasti i od ruke njihovog vjestačkog cvijeća.

  Pukovnik Peulić se izvjesno vrijeme krio nakon rata zato što se njegovo ime našlo na tajnom spisku zajedno sa pokojnim Simom Drljačom.

  Simo Drljača je ubijen od strane SFOR-a prilikom hapšenja na oči njegovog sina i brata a tom momentu se nalazio na pecanju sa njima. Po iskazu SFOR-a Drljača je pružio žestok otpor uz otvaranje vatre po njima iz oružja, ali kojeg? Vjerovatno iz štapa za pecanje.

  Moj pokojni Djed Jefto je uvjek govorio: "Dijete, brez kralja ne valja. "
  vasi_komentari- 16039 - 18.11.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (0)

  Uzdigli se Turci..


  Mujo kuje konja po mjesecu, a Fikro i Hajro laju i škevre na zvijezde!

  Ovaj Fikro mora da je dosadio i svojima pa trazi sad sluha kod nas, kaze čovjek da nikada nije bio za Aliju-Baliju nego za HSP. Kao takvi ste klali Srbe u Prvom i Drugom svjetskom ratu i tada ste bili okupirani kao i danas.

  Vi pravedni i nedužni a mi genocidni! Poslije Darvinove teorije mislim da nema jače od "vaše".

  Neće čovjek da bude turski falsifikat nego navalio da bude "Hrvatsko vještačko cvijeće".

  Naprijed Fikro i Hajro, samo tako ostanite gospoda u toj vasoj kasabi zvanoj Sarajevo.

  Ali bih vas zamolio ako imalo obraza imate da se prisjetite Alijinih riječi koje je upisao nakon onih događaja u "Vase Miskina" i "Markala" u knjigu žalosti. Alija je napisao: "Nadam se da sve ovo nije bilo uzalud! "
  vasi_komentari- 15973 - 15.11.2007 : Fikro Prevljak Hrasnica - best (0)


  Bosna i Hercegovina broji zadnje trenutke svojeg života

  Piše: Humo Bošnjanin

  Ovu tvrdnju, navedenu u naslovu, izrekao je dr. Zdravko Grebo u dijalogu sa Senadom Hadžifejzovićem u večernjem TV djevniku 10. novembra. U ljeto 2005. god. više bosansko-hercegovačkih intelektualaca učestvovalo je u jednoj panel diskusiji na temu o budućnosti Bosne i Hercegovine. Tada je dr. Grebo najdecidnije izrekao tvrdnju: "Bosna i Hercegovina broji svoje poslijednje dane.... "

  Komandant EUFOR-a u BiH Hans Johen Vithauer izjavio je nedavno da su mirovne snage spremne da intervenišu u slučaju izbijanja novog rata jer je vidljiva nestabilnost, ne samo u BiH nego i na cijelom području zapadnog Balkana.

  Prije nekoliko dana članu bosansko-hercegovačkog Predsjedništva Harisu Silajdžiću je, prilikom njegove posjete SAD, u dva kabineta rečeno: "Pa što se to Bosna ne bi razdvojila.... "

  Njemački list Die Welt, u izdanju od 03. novembra, donosi članak pod nazivom "Bosni prijeti raspad" u kojem piše kako će Republika srpska slijediti Kosovo na putu u nezavisnost....

  ....

  Prije nekoliko dana u izjavi za mitomansku srpsku TV, Crnjorad a ne "Milorad" Dodik doslovice izreče ovo:

  "Ja ću reći, evo prvi put, ja mislim da nije dobro za Srbiju da ostanu Albanci u Srbiji. Iz prostog razloga da budu inkoponirani u politički život Srbije jer bi to značilo dugoročnu destabilizaciju Srbije. Ali je isto tako nemoguće da se Srbija, BEZ IKAKVIH USTUPAKA odrekne jednog dijela svoje teritorije".. "

  ....

  Javno se zna da Crnjorad Dodik plaća 106. 000 dolara mjesečno američkoj lobističkoj firmi kako bi ona pokušavala lobirati veliko-srpske interese. Vlasnik te lobističke firme je prvi savjetnik za vanjsku politiku američkom predsjedniku Bushu.

  vasi_komentari- 15856 - 08.11.2007 : Pitar Sarajevo - best (1)


  Nije moje da komentarišem rat, ratne ideale, ciljeve jer iskreno u tome nisam na bilo koji način učestvovao. Komentirao sam ljude s kojim sam proveo cijeli život, s kojima sam dijelio radosti, tuge, provode, tuče, dobro i zlo. Nitko mi ne može reći da je rat normalno stanje i da ljude koje sam poznavao doživljam po osobinama koje su ispoljavali u ratu.

  Kao što moral prestaje tamo gdje počinje politika, tako i normala nestaje u stanju kada popuste sve kočnice, kao što je to u ratu. Predrasude tipa ako se javlja iz Sarajeva, automatski znači da je loš ili da je musliman (hehehe), ne bih komentirao, ali hoću da kažem Roki ali i ostalim koji to ne znaju ili ne žele znati, pa i samom administratoru koji koliko tumačim je sa Sokoca dobacio u Sarajevo, da, zamisli, postoje ljudi koji su iz Sarajeva ili Vogošće (nas je ipak trola povezivala sa Sarajevom, rođeni smo uglavnom na Jezeru, koji smo završili fakultete, radili bogovske poslove u TAS-u, jednako se radovali željinim uspjesuma, ali i zvezdinom kupu šampiona) a zamisli nismo muslimani, ustaše, četnici ili što još ne, već bili i ostali obični, a normalni.

  Rokin komentar je za pohvalu zato što mu je drag Zvornik, Bijeljina jer bože moj, to je srpska zemlja, ali eto meni su draža Vogošća, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo jer su ljepši, zdraviji, ugodniji, a ako ćemo po Rokinom ili po moderatoru mnogo više srpski, nego svi Zvornici, Bijeljine, Srebrenice, Foče, pa i Banjaluke.

  Gruntovno je lako i dokazivo, ratom zadržano, za razliku od nekih koji su nakon samo jednog približavanja na 23 km bili popakovani da napuste. To je realnost, a onda nastupa politika, lako je Crnogorcima raznim Miloševićima ili Karadžićima bilo reći napuštaj, jer je njih bolila ona stvar za krajeve koje su vjekovima naseljavali Srbi sa ovih prostora, koji su opstali i za 600 godina turskog zuluma, oni koji vole politiku ili koji vole lidere poslušali su, ali koliko je srca radi toga prepuklo nema statitističkih podataka.

  Ali eto ima nas koji vole da upravljaju svojom glavom, a ne mrze ili ne krive ni one što drugačije misle. Na kraju Roko za godišnju platu koju si naveo (60. 000-80. 000 KM) hm, zvuči ono baš realno, sigurno ti se ostvario san da vozaš nekoga od onih koje ti vidiš svojim idolima, ja ti u tom smislu ne konkurišem, jer kao priznati inžinjer u TAS-u sam 91 zaradjivao tek oko 25. 000, nešto više u Wolsburgu od 91-03, a sad koliko je meni ili tebi auto stvar prestiže (hahaha), ja sam ih na stotine hiljada iz fabrika ispratio, u Vogošći na desetine KUPOVINOM izmjenjao, a nisam dobio odren što sam ih par lapio i preprodao u Srbiji, kao tvoj i Željkin idol N. Poplašen. Pozdrav svoj raji iz Vogošće i naravno svima uspjeh. Šućuru koji iz Bijeljine pita kako je u Vogošći sada isto ko u Bijeljini, Srebrenici ili drugim mjestima kad si ti tamo doselio. Mi smo žrtvovana i prodana generacija, ali valjda je tako suđeno.
  vasi_komentari- 15855 - 08.11.2007 : Originalni Pitar Sarajevo - best (0)

  Kakva smo mi bijeda!


  Da nisam pročitao da si iz BL, pomislio bih da živiš, radiš i zarađuješ 6500 KM mjesečno negdje u Luksemburgu ili Švici...
  Navedi mi koja firma u RS uspješno posluje u RS (osim Laktaši inženjering)? Da nije Rudi Čajevec ili Banjalučka pivara? Dodik je prodao sve što je mogao a ne vidim rezultate tih bombastično najavljivanih privatizacija. Šta bi sa parama telekoma ili rafinerije u Brodu?
  Okreni se oko sebe, prohodaj malo po komšiluku i ustanovićeš da nema veće bijede u Europi od nas (RS pogotovo). To što ti pišeš je za internu upotrebu i malo folklora. Nije meni krivo što ti nas foliraš, nego što misliš da ti vjerujemo.

  Pozdrav
  vasi_komentari- 15847 - 08.11.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (0)

  O meni, srpskoj zemlji, i zaradi


  Uzalud razbijaš glavu o meni, ko sam i da li se znamo. Nisam iz Vogošće niti sam tamo ikada živio a još manje radio. Moja malenkost je iz Banja Luke a u Vogošću sam često dolazio i prije rata jer sam tamo imao mnogobrojnu rodbinu.

  Meni su "smrdljivi Zvornik", "zabijena Bijeljina", Brčko, pa i Romanija, Podromanija i Hercegovina jednako dragi kao i moja Banja Luka i Manjača - jer je sve to naše, Srpsko. Ko je donji, e to je već veoma diskutabilno ali ne bih o tome jer bi otišli u nedogled a ništa ne bismo riješili.

  Sto se mene tiče, ne mogu se požaliti jer je moja godišnja zarada 65-80 000 godišnje (konvertovano u KM), a automobil mi je samo izvor zarade a nikakav statusni simbol kao vama koji živite tamo. Ti si, na žalost, još uvjek u takvom društvu gdje je titula vrijednija od glave a pošten rad i dobra zarada udaljeni od vas milion svjetlosnih godina.

  Pozdrav!

  Svaka čast na komentar!
  vasi_komentari- 15809 - 06.11.2007 : Zmaj ognjeni vuk - best (0)

  re: Vasojevicki zakon


  Ovaj zakon u 12 tocaka je pisan prije 180 godina, a pociva na obicajno pravo najstarijeg srpskog plemena.

  Ako na vakultet moze da se proucava Rimsko pravo i Asurbanipalovo pravo staro 3000-4000 godina, zasto da mi Srbi (ukljucujuci i tebe, ciji djed za tanjir pilava pogazi pradjeodovsku vjeru) ne proucavamo Vasojevicki Zakon u 12 tocaka. Vidis koliko je ovaj Zakon demokratican, iako je pisan u teska vremena, kad je Vasojevicima harao Ali pasa gusinjski. Iako je pravio ogromne zlocine, Vasovici nijesu nidje pisali da se turci nabijaju na kolje, no da svako bratstvo vrne svoga poturcenjaka vjeri pradjedova.

  Da ne spominjem Izmetbegovu "Islamsku deklaraciju", pisanu 150 godina nakon "Vasovickog zakona", i sam vidji sta je demokratija i civilizacija, pa se na vrijeme vrci vjeri pradjedovskoj, e ti je bolje da te krstimo u vodi, no krvi.
  vasi_komentari- 15717 - 31.10.2007 : Mujo Hrnjica Sarajevo - best (0)

  Za administratora


  Moram se malo našaliti s tobom. Večeras je noć vještica (Halloween ili Hallow Eve). Kažu da duše mrtvih te večeri, uoči dana mrtvih, silaze na zemlju. Moj ti je savjet da se zaključaš u kuću, navučeš zavjese i dobro pojačaš TV ili muziku. Kažu da ih to tjera od kuće. Jer, mogu te posjetiti duhovi barona Fridriha Minhauzena i feldmaršala Goebbels-a. Nadmašio si ih u propagandi. Šta znaš, možda nalete usput da vide autora slavicnet, da nauče pojedine stvari.

  Što se tiče izreke tvog oca (pokoj mu duši), imao je potpuno pravo. Međutim, meni je draža ona: "Prednost pametnih je da oni uvijek mogu glumiti idiote. Suprotno je mnogo teže izvesti. "

  Moj rahmetli dedo je imao običaj reći: "Ne gledaj šta ti se kaže, nego ko ti kaže".

  Častiš me atributom budala. Budala ž. r. (mn. budale). U prevodu osoba koja se ponaša glupo, nerazumno i budalasto. Zbog čega? Što iznesem svoje mišljenje o nečemu a tebi se ne sviđa. Ponudi mi kontra-argumente, nemoj biti prepotentan i bahat. Budi potentan:-)

  P. S. Moju diplomu "KV bravara" je potpisao prof. dr. Aristid Perić. Skontaćeš kakva sam vrsta "bravara".

  Rođače moj daleki,
  Vidim ja da si ti školovan čovjek, i ja sa takvima volim da izađem na megdan, pogotovu kada imaju vremena za polemiku jer nisu u poslu "zgrtanja para". A što se tebe tiče, čini mi se da ti slobodnog vremena imaš na pretek, jer si postao moj najredovniji i najvjerniji član.

  Moram da te razočaram, ali ni za tog tvoga Aristida Perića nisam čuo. To mora da je neki doktor, koji je svoj doktorat dobio na Veterinarskom falultetu u Prištini, koji je u ona dobra vremena bio predmet sprdačine, jer spada u rang Univerziteta u Sokocu.

  Pošto sam ja u školi učio "Srpsko-hrvatski jezik", tj. jedini jezik sa prostora BiH, koji nam svijet priznaje da postoji, a ti svoj "bosanski jezik" zvanično ni jednog sata nisi učio u školi i za njega nemaš ocjenu iz srednje škole, a ni u diplomi koju ti je potpisao taj tvoj Aristotel Perić, želim da ti na jeziku Srba, ali i Hrvata objasnim "šta je pisac htio reći".

  Kao prvo, pođimo od one tvoje: "Ne gledaj šta ti se kaže, nego ko ti kaže". E, pa vidiš, onu svoju izreku da "nema budale do školovane budale" moj otac je najčešće koristio na meni. Smatrao je da, ako si išao u školu, onda treba da se izdigneš iznad ostalih i ne gledaš na svijet očima "pučanstva" jer ako si išao u školu trebalo bi da si tamo postao i malo pametniji, pod uslovom ako nisi bio "Resavska škola" pa sve prepisivao.

  Kada sam ovu izreku upotrijebio na tebi, mislio sam da ćeš je malo bolje shvatiti, međutim, ti si izgleda zatrovan mržnjom i zaslijepljen religijom, za koju jedan pametan čiko reče da je ona "opijum za mase, pa misliš da je loše sve što dolazi sa Romanije. Prije nego što si i pročitao moj odgovor, izgradio si u sebi predubjeđenje da ja namjeravam da kažem nešto loše, pa si i ono što nijetako loše protumačio kao - loše. Ne vjeruješ mi da ti tvoj "brat Srbin" tj. ja, ne mislm ništa loše, čak sam ti iskreno rekao i da si mi malo "simpa".

  Ali da se vratimo na filozofski smisao izreke, patentirane od strane moga oca, Ljubomira (Alekse) Tomiša, koji je u više navrata rekao da "nema budale do školovane budale". Tebi kao lošem poznavaocu jezika Srba i Hrvata koji upotrebljavaš u svom govoru nasušnom (kao i arapskog jezika na kome se moliš Alahu), na prvi pogled pada u oči da se činjenica da se riječ "budala" u ovom tekstu pominje dva puta, pa si možda pomislio da je akcenat baš na ovoj riječi. Međutim, prevario si se! Akcenat je na riječi "školovana". U ovom tekstu si upotrijebio izreku: "Prednost pametnih je da oni uvijek mogu glumiti idiote", koju sam ja shvatio baš onako kao i ti - u pozitivnom smislu.

  Ustvari, pouka iz obje poslovice je identična, i ovo šu ti objasniti na primjeru Ejupa Ganića i tvoga komšije Safeta. Skolovao se čovjek u Sebečevu (Novi Pazar), a zatim u Bostonu i Beogradu, pa na kraju odlučio da se bavi - politikom. Zajedno sa Alijom Izmetbegovićem uspio da zavede čitavo "bosansko stado" ili "pučanstvo", ako hoćeš da ubacim i koju riječ iz "bosansko-hrvatskog" dijalekta.

  U tvom komšiluku živi neki Safet, polupismen čvojek, proliv teški. Ako uporedimo tvoga komšiju Safeta i Ejupa Ganića, svi će se složiti da je Ejup veća budala od Safeta, mada je ovaj prvi napisao i izvjestan broj naučnih radova iz područja hemije. E pa vidiš, da "nema budale od školovane budale".

  Niko tebi ne osporava da si ti pametan, lijepo vaspitan, "KV" obrazovani radnik. Vjerujem da si dobar u svome poslu, ali mene tjeras da povjerujem u jednu od ovih varijanti bosanske istorije:

  Varijanta prva: Bosanci su narod koji je došao iz Anadolije. Okupirali ste Balkan, ali vas je nekako okupirani srpski narod "nagovorio" da progovorite njihov jezik, koji ste prihvatili za maternji i potpuno zaboravili svoj - turski jezik. Varijanta druga: Do dolaska Turaka na Balkanu su živjeli Bogumili, i drugih naroda nije ni bilo. U Bosni nije bilo ni srpskog "uha" do 19. vijeka, a onda su se oni doselili iz Crne Gore. Bogumilski jezik je vrlo sličan srpskom i crnogorskom jeziku, mada ovi narodi nikada nisu živjeli skupa. Varijanta treća: Srbi i Hrvati su se doselili na Balkan u 6. vijeku. Tamo su našli Bogumile koji su govorili jezikom Srba i jedne četvrtine Hrvata. Osam vjekova su živjeli složno, ali se nisu mješali tj. nije bilo mješovitih brakova (kao što ih nema ni danas). Srbi i Hrvati su gradili crkve, a Bošnjaci su bili napredniji pa su još od 663. godine počeli graditi džamije, jer su znali da će u 15. vijeku Turci doći na Balkan. To znači da Bogumili nikada nisu promjenili religiju, a da je jezik njihov - originalni.

  Ti nemaš objašnjenje zašto jedan, nekada veliki, narod, koji živi u Njemačkoj i Poljskoj a mi ga nazivamo "Lužički Srbi" govori jezik koji najsličniji srpskom od svih naroda Evrope. Ne interesuje te ni zašto moj srpski i tvoj "bosanski" ima isti broj slova (30), gotovo ni jedan narod svijeta nama taj broj slova. Na stvari koje su jednostavne, i očigledne, ti nemaš rješenja i ignorišeš činjenice. Zbog toga i kažem da "nema budale do školovane budale".
  vasi_komentari- 15584 - 27.10.2007 : Car - best (0)

  Prorocanstvo


  ... Ljudi ce činiti mnogo glupih stvari, misleći da znaju i mogu sve... ali, u stvari, ne znajući ništa... Mudar čovjek će se pojaviti na Orijentu i njegova mudrost će preći sva mora i granice... ali ljudi dugo neće vjerovati njegovoj mudrosti... tvrdeći da je njegova istina laž... Njihove duše neće biti opsjednute đavolom, vec nečim mnogo gorim... Oni će misliti da je njihova iluzija stvarna istina... ali u njihovim glavama istine neće biti...

  ‑... Ovdje kod kuće sve će biti kao i u svijetu... Ljudi će početi mrziti čisti zrak i ovu božansku svježinu... Svi ce se oblačiti isto... Neće se moći razlikovati muško od ženskog... Ovo ćemo preuzeti iz inostranstva, ali će kod nas ostati najduže... Muškarci će se rađati, a neće znati za svoje djedove i pradjedove...
  vasi_komentari- 14871 - 25.09.2007 : Oganj Strasni Sokolac - best (0)

  b92


  Kad smo vec kod alije i dudakovića (malim slovima naravno) te riječi su na onom dokumentarcu Jedinica i mislim da ih je rekao general Milovanović. Ako se dobro sjećam on je rekao:

 • "Kakve zelene beretke, da nije bilo onih gladeža sa Pala, sad bi Bosna u fildžan stala. "

  Ali eto naša srpska duša ne zna bolje! Daj njemu, pa kad nema sa kim ni kafe popiti. Takvi smo mi Srbi.
 • vasi_komentari- 14760 - 20.09.2007 : Miloš Bajalica - best (0)

  Doda zvoni dvaput


  E, tako je govorio naš Zaratustra! Eh, da imaš onaj prvi govor iz kino-sale, u martu 2000. godine! Ono kad ga je Limun Curević marisati htio, a on kaže: "Ugledajte se na čestitu i vrijednu braću Čoloviće! ". Ovdje nije bio baš u elementu, valjalo je izdržati onaj leteći cirkus Doda Pajtona.

  Disciplina... sve za narod. A izgleda da nikako drugi put pozove. Valjda je sve po planu.

  A uveo je on promjena! Prije je bilo "veži konja gdje ti aga kaže! " a sada "veži agu gdje ti konj kaže"!
  vasi_komentari- 14695 - 18.09.2007 : - best (0)

  RE: Radio, studentski dom, diskoteka


  Zvanično i po upisu u sudski registar nije je otkupila, ali na tome rade. Vjerujem da neće uspjeti, a i lično se trudim da tako ne bude. Vlasništvo se mora registrovati u sudu.

  Donosili su u sud da registruju radio Sokolac, ali onako kako oni žele nije moguće spojiti u nazivu imena JP i d. o. o.

  Sada ne znaju šta da rade, ali smisliće oni nešto nemoguće. Raspisali su i konkurs za izbor Nadzornog odbora, koga će Skupština Sokolac imenovati, isto kao što je imenovala i direktora.

  Svog brata, pokojnog Radišu, dobro je unovčila. Još dok je radila kao novinar u radio "Romaniji", vladar Sokoca tada joj je dao pare za brata i ona je od tog vremena njegova desna ruka.

  Donosili su u sud da registruju radio Sokolac, ali onako kako oni žele nije moguće spojiti u nazivu imena JP i d. o. o.

  Pored fakulteta u Sokocu se pripremju prostorije za studentski dom. Ni manje ni više, već prostorije sokolačkog hotela.

  Priča se da je hotel kupio neki Englez, a kao želi da kupi i Fudbalski klub "Glasinac", a SDS-ovci žele da mu prodaju i započetu dvoranu. E sad koliko je to tačno, vidjećemo. Ali ja nešto u to sumnjam, jer se šuška da je bivši ministar Ećimović, zv. Tić, koji je baštu starog hotela pretvorio u svoje prodavnice, zajedno sa advokatom Samojkom Đordom, a moguće i sa Savom Krunićem, koji su bili u poslednjem Upravnom odboru hotela, mogući vlasnici hotela. Naravno, zna se pod čijim sponzorstvom.

  Ovih dana zgrada opštine Sokolac dobiva novu fasadu i al-krov. Odlučili SDS-ovci da malo operu novaca, pa na red došla i zgrada opštine.

  Na drugom južnom dijelu Glasinačkog polja, prema Vitnju, izgrađena je hala za diskoteku. Vlasnik Predrag Radović, zv. Peđa.

  Umjesto proizvodnih hala, niču hale za zjale.
  vasi_komentari- 14657 - 16.09.2007 : Vojvoda Janko Sokolac - best (0)

  Bješe jednom Romanija gora!


  Romanija gora, čuvena i u pjesmi opjevana, bješe prepuna smrče, jele i bora. Ali dođe neko čudno vrijeme gdje čovjek ruši sve ono što svijet čini ljepim.

  To vrijeme nije zaobišlo ni moju Romaniju. Posle rata, kada je vladalo bezakonje, šumu je po Romaniji sjekao ko god je stigao uz obrazloženje da im je to Rašo obećao. SDS (Cicko) je svojim pulenima, uz pomoć Sava Krunića, davao šakom i kapom ne razmišljajući o ekologiji. Za njih je ekološki čista Romanija to ako na njoj ništa nema samo čistina.

  Sada je ista situacija samo što su Šanjo i njemu slični preobukli dres a uloge zadržali. Oni rade po nalogu onih koji koriste svoje dolaske na ove prostore da zapjevaju "Koja gora Ivo"? Ova pjesma odgovara stanju na Romaniji jer se i Sokočani sada pitaju koja gora kad je nema, zbog sječe uništena, izvori nestali, Kaljina presušuje, na njoj još samo kamen ostao. Ako gore navedeni pjevač nešto ne preduzme i Romaniju zaštiti od gubara (Šanjo i Neđo Ilić) ona će za koju godinu ličiti na hercegovački krš, a priča o njoj će o njoj počinjati sa: "Bješe jednom Romanija gora! ".
  vasi_komentari- 14414 - 03.09.2007 : Ursus Astra Sokolac - best (0)

  Da li zakon važi za Sokolac?


  Pročitavši ovaj lijepi prilog o velikom pjesniku Malom, prisjetih se da je on svojedobno napisao stihove:

  Pitaju se neki ljudi
  Što tjeraju mak na konac
  Kad izađe novi zakon
  Važi li on za Sokolac.


  Na malo prostora i sa malo riječi pjesnički genij rekao je mnogo toga o specifičnom shvatanju pojma zakona na ovom prostoru.

  Nekad je bio poznat Mile koji je u Sarajevo išao tražeći da u zakon stave član koji bi izričito glasio da zakon važi i na Sokocu. Poslije Milovih zakonodavaca došli su novi iz postkomunističke ere koji su u svom svjetonazoru nezaobilazno imali pravilo da važe svi nepisani zakoni a pisani ni jedan. Ne samo na Sokocu, ali su ovakvi principi ovdje našli na najpogodnije tle tako da važe i danas.

  Već legendarna je priča sa kraja prošlog vijeka kad u Sokocu postaviše sada već odavno pokojne semafore na raskrsnicama. Kazali su: "Rek'o je Cicko, kad nema ništa može se proći i kroz crveno! "

  Sada predstavnici nove garniture vlasti imaju druge likove a iste ambicije. Tako je direktor šumarstva Rajko Bulajić Šanjo sve šume premrežio željeznim rampama. Sem lokalnih pregradio je i regionalni put Sokolac-Olovo. Nikome nema prolaza dok se ne odobri. Kakav zakon, kakvi bakrači. Tako imamo jedini regionalni put sa vratnicama na Balkanu. Neka, nek' se zna šta je starije, papir ili direktor. Ha!

  Sem zakona i crkveni kanoni ovdje nemaju poseban značaj. Kako protumačiti činjenicu da je na Novom groblju u Sokocu u toku izgradnja crkve koja je okrenuta naopako. Odvajkada se zna da se crkve orjentišu tako da kod pravoslavne dođe oltar na istok a kod katoličke obrnuto. Kod ove naše, ugurane među grobove poginulih boraca, oltar je na zapadu! Preciznije, na sjeverozapadu. Eto, bićemo poznati kao jedino mjesto u Srpskoj patrijaršiji sa crkvenim oltarom na zapadu.

  Može kroz crveno, može i bogomolja kao kod Hrvata.
  Važno je da je rek'o.

  Moji komplimenti autoru! Ovim clankom bi se ponosio i odlican novinar, ili neki profesor knjizevnosti! Hvala za predivan prilog, a od mene slika snimljena prilikom moje nedavne posjete Sokocu!

  Kapela na Vojnickom groblju u Sokocu
  vasi_komentari- 13770 - 25.07.2007 : Lala - best (0)

  Možda ne bi trebalo sve brisati


  Vidim da je tvoje duševno stanje katastrofa, kad pominješ klanje i time se dičiš i ponosiš. Zalosno da samo to znate, još je žalosnije što se ovakve stvari brišu a ne bi trebale. Ovo što balije pišu, bi se trebalo prevoditi na engleski i nemački pa da svet vidi koju "alahovu ljubav" oni nose u sebi.
  vasi_komentari- 13328 - 15.06.2007 : Marko Marković Sokolac - best (0)

  Kalif umjesto kalifa


  "Šaraj malo i po ostalima! ", viknu onaj Crnac iz Južne Afrike u onom vicu... A ima se šta i o ostalima reći, sem o Čolovićima.

  "Ima jos pasa, osim Šarova", rekao bi narod, a ima Mirka osim ovdje omiljenih, Čolovića i Mistrije.

  Jedan treći Mirko, koji i likom podsjeća na velikog vezira Iznoguda poželio je nedavno biti "kalif umjesto kalifa". Apetiti Iznoguda Pandurevića porasli su dotle da je odlučio, ni manje ni više, da Cicku dohaka. Prilika je bila kolosalna, izbori u Opštinskom odboru SDS-a.

  Okupio je oko sebe grupu koju Cile nazva "vehabije" i hrabro krenuo u juriš. Ali ni "Harun al Rašid" nije od juče, pa učestaše napisi u "Fokusu"! "Kupilo" se ono ovako, ovo onako...

  Epilog je bio očekivan, Kunta Kinte je rekao "Tobi" i do promjena na vrhu SDS u našem mjestu nije došlo, niti će doći za još oho-ho vremena. Jahač apokalipse je čvrsto ostao u svom sedlu.

  A vehabosi? Pa, rep je podvijen. Ma, svi smo tvrda linija. Oduvjek!
  vasi_komentari- 13225 - 09.06.2007 : Bosanac - best (0)

  Svako svoju gamad treba istrijebiti


  Zeljko svaka ti cast za za ovo sto si napisao Zlatanu. Posteno od tebe! A najvise mi se sviđe ono zednje: "Svako svoju gamad treba istrijebiti".

  Bosanac,

  kako nisam ulazio u detalje u donjem clanku, treba da shvatis neke stvari:

  - Prije svega sam mislio na ratne zločince, kriminalce i ratne profitere.

  - Definicija "gamad" nema nikakve veze sa Hagom. Naprotiv, "Sud pravde" je oslobodio neke ratne zločince, poput Nasera Orića, a druge nepravedno osudio ili pozvao na sud. Uglavnom se ovdje radi o Srbima. U isto vrijeme pravi ratni zločinci se nikada neće naći na optužnici.
  vasi_komentari- 13205 - 09.06.2007 : - best (0)

  'Životinjska farma' se desila ovdje


  Sokolac je gradić u kojem rata (u klasičnom smislu) nije bilo od 1945. godine a ipak je razoren. Ovo se prije svega odnosi na privredu, odnosno fabrike koje su egzistirale prije 1992. godine.

  A onda je došla ta nesretna godina i velika većina stanovnika ode da ratuje. Ostali su oni "bitni" u radnoj obavezi da čuvaju kapacitete. Rezultat svega djelovanja, ratnog i poratnog je da ništa nije ostalo u funkciji, sem Ćilimare.

  Šta je ovome uzrok? Da li su ljudi koji su rukovodili fabrikama toliko nesposobni ili je nešta "drugo" u pitanju?

  Petko Vukojičić je onomad izjavio pred strojem vojske "Ovo nije moj rat! " Dezertirao je, otisao u Sokolac i bio postavljen za direktora "Romanije". Nekome rat a nekome brat! Kada je "Romanija" izdahnula, "uspješni" direktor je postavljen u Opštinu, za predsjednika Skupštine. Nagrada nije izostala, mjesečna plata 2. 500 maraka, plus u Skupštini grada 1. 500, plus "Ustanova za kulturu" priključena na Budžet Opštine.

  Dragan Cvijetić, toliko "uspješan" direktor "Romaninke" da su za njegovog mandata "isparile" i mašine iz fabričke hale te ista ostala prazna. Poslije je došlo i priznanje-Načelnik Opštine. Para ima napretek, novo auto se platilo 56. 000, iz Budžeta.

  O Žarku Krsmanoviću može se napisati knjiga debljine Svetog Pisma, majstor marifetluka koji nije prevaziđen. Najsavremenije mašine iz "Unisa", proradile su na drugoj obali, a namjesto njih sada ptice svijaju gnijezda u praznoj hali.

  Zoran Vuković je kompletnu poljoprivredu toliko unazadio da je za sva vremena završila egzistiranje u intenzivnom obliku. U toj branši je i Dragan Petrović, koji je, doduše jedini nešto malo odležao za ono što je pokrao ali je po povratku na ovu stranu brave postao državni službenik. Ekspert!

  Zajedničko za sve njih je da su instalirani iz jednog centra moći i sudeći po kasnijem unapređenju, svoj posao su odradili besprekorno!

  Zato sada vladaju oni koje je pobrojala u svom tekstu jedna Sokočanka, u postu 13155.

  Orvelova "Životinjska farma" se desila ovdje.
  vasi_komentari- 13191 - 07.06.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Prije nego sto Zlatan ode...


  Ne znam kako su se ostali Sokočani proveli u ratu, ali evo da i ja napišem svoje utiske:

  Iz Sarajeva sam izašao sa svojom "Peglicom", i ona mi je, sem dva džempera, jednih farmerki i jednih gaća, bila jedina pokretna imovina.

  U džepu sam imao 450 maraka, ali sam nakon par dana na autobuskoj stanici sreo neku Zoricu sa Ilidže, koju sam poznavao iz "Tadena", pa sam njoj poklonio 50 maraka jer je bila dobra osoba a nikoga nije imala u Srbiji.

  Otac mi se paralizovao u maju 1992. godine. To se nekako desilo u isto vrijeme dok sam ja bio na Nišićima, a u kuću došao čovjek da izjavi saučešće jer je čuo - da sam ja poginuo. Od tada me progoni sumnja da sam ja uzrok njegove duge bolesti, koja se završila smrću, sedam godina i sedam mjeseci nakon sto je pao u postelju. Kada je tata umro, žalio sam oca a radovao se što mi se majka oslobodila tereta koji ju je umalo odvukao u grob.

  Onih 400 maraka sam dao ocu kada je krenuo u Melince, jer smo se nadali da će mu banja pomoći.

  Rat smo preživjeli na konzervama UMPROFOR-a. Od tada konzerve ne jedem. Sem konzervi, brašno i ulje su bili jedine namjernice koje su nečemu vrijedile.

  U dvorištu kuće smo imali mali vrt u kome je mama provodila dane pokušavajući da uzgaji malo luka, salate i krompira. Od novca koji je tata vratio iz Srbije kupili smo tele. Tek tada sam shvatio koliko vremena treba da iz teleta poraste kravica, iz cijeg vimena će eventualno jednog dana da poteče mlijeko.

  Za obroke sam išao u Komandu, ne zbog toga što mi se vojnička hrana sviđala, već da uštedim malo hrane za ostale. Vonička hrana, koju smo dovozili iz Vojne bolnice, je bila bljutava i od namernica lošeg kvaliteta. čak je ni svinje nisu slatko jele!

  Konzerve smo "štedili" da bismo ih slali rodbini i poznanicima iz Sarajeva. Na Grbavicu sam išao u često, da telefoniram i pošaljem onoliko koliko se moglo poslati. A slali smo svakome, i to onoliko koliko sam ja mogao da odnesem. U svaku ruku po paket od desetak kilograma, pa stopiras do Pala, a onda do Vraca. Takvo putovanje je trajalo dva dana. Nakon što pakete predam popu Zuću, spavam na prvoj liniji kod Strojerada, prozor gleda u prolaz kod "Dubrovkinje". Ustvari, rijetko sam i spavao, jer sam uvijek kao dobrovoljač ostajao na straži, da se moji Sokočani odmore od svakodnevnih smjena.

  Vojnička plata " tri marke. Kada dobiješ pare, trčiš u prodavnicu da kupiš nešto, jer do sutra pare nece ništa vrijediti. Jedan mjesec kupiš teglu pekmeza, drugi makarone ili rižu, i to ti je plata. Zatim počnu dijeliti neke kupone, koje možeš naplatiti poslije rata. Ja sam to bacao, nisam ni vjerovao da ću to nekad iskoristiti.

  U isto vrijeme, gledaš kako se milioni maraka obrću u trgovini sa muslimanima. Kamioni sa cigaretama, preko Sokoca, idu u Goražde i na Nišiće. šuma se sječe danonoćno, a ispred moje kuće prolaze "Skanije" novo-komponovanih privatnika iz Sokoca.

  Hiljadu puta sam se zapitao zašto ja da se držim onoga "tudje neću, oni neka uzimaju". Nekoliko puta sam bio u situaciji da uzmem golfa, novog iz fabrike, ali sam rekao " "neću". Znao sam i to da je neko ušao u moj stan u Sarajevu i pokupio sav moj namještaj i kompjutere, vrijednost od 70. 000 maraka. To mi je u neku ruku davalo pravo da i ja udjem u neki stan u Rogatici i nadoknadim svoje, ali sam se držao one da mi sreću niko odnijeti ne može i da Bog sve vidi.

  Nikada neću zaboraviti kada sam pred kraj rata u moju kuću donio kilogram mandarina. Moja sedmogodišnja sestričina pita svoju majku: "Mama, šta je ono! ".

  Od početka rata sam znao da meni u Bosni nema mjesta i da ću jednog dana da odem. Sebe nisam nalazio medju svom tom gamadi koja je još uvijek na vlasti. Za vrijeme rata nisu ni spavali jer su krali po 24 sata dnevno, vjerovatno zbog toga što su mislili da će živjeti 1000 godina, pa će im sve to trebati.

  Pošteni političari i javni radnici su misteriozno nestajali sa političke scene. Veliki broj onih koji su rat proveli na prvoj liniji su na kraju završili u inostranstvu. Shvatili su da su im ovi naši lopovi i budućnost ukrali.

  Da se, ne daj Bože, istorija može ponoviti pa da opet moram da proživim devedesete godine, u ratu bih ostao isti onakav kakav sam i bio. Kradja bi mi bila poslednja misao u glavi. Da sam tada bio pametan, kao sto nisam, vjerovatno bih odmah otišao u inostranstvo, a rat prepustio onima koji su od njega imali najviše koristi.

  Eto, Zlatane i ostali, ovo je moja priča. Ne kažem da mi je bilo gore nego vama, ali ja nisam tražio da se išta mijenja u državi u kojoj sam rodjen. U svakoj revoluciji, revolucionari plate troškove rušenja sistema. Zadnji rat bi se mogao nazvati Islamsko-latinska revolucija, pa je na vama bilo da platite račun!

  Ako hoćemo pošteno, broj žrtava u zadnjem ratu i nije baš logičan s obzirom da smo mi imali avione a vi samo lukove i strijele. Sa druge strane, ne smijemo zaboraviti ni Jasenovac, jer kod poštenog domaćina dugovi se nikada ne zaboravljaju!

  Toliko za sada. Svima nam je jasno da je vlastita muka najteža i da svoje žrtve najviše bole, ali treba biti pametan pa stvari sagledati i iz druge perspektive, onako u kompletu. Amerikanci kažu da ako hoćeš da shvatiš nekog čovjeka moraš da hodaš jednu milju u njegovim cipelama tj. "walk a mile in someone else's shoes".

  Na ovom mjestu neću da pišem o onima koje sam izgubio u ovom ratu, to sam već ranije radio.

  Tebi bih Zlatane savjetovao da dva puta razmisliš prije nego što se ponovo zapitaš zašto Podrinje i dalje nije "zeleno".

  I jos, nešto! Da se rat ponovi ja bih se prvi vratio u Bosnu. Medjutim, ne da ratujem protiv muslimanima, nego da pobijem one gadove koje je trebalo pobiti za vrijeme prošlog rata. Svako bi svoje uši trebalo da trijebi - mi Srbi naše a vi muslimani vaše.
  vasi_komentari- 13184 - 07.06.2007 : Zlatan Sarajevo - best (0)

  Prije nego što odem...


  Želio bih, prije nego što odem sa ove stranice (na veliku radost pojedinaca), da Vam kažem slijedeće. Rođeni sam Bošnjak - musliman - Sarajlija, odgojen u porodici u kojoj je bilo i Srba i Hrvata tako da ja nemam usađenu mržnju prema drugima i drugačijem.

  Pola mojih drugova je bilo srpske nacionalnosti a sa dvojcom se i dan danas dopisujem i viđam. Učesnik sam rata od prvog do zadnjeg dana. Nisam krao i ubijao, ostao sam bez jednog dijela porodice i imovine...

  Nikad neću zaboraviti svoje ranjavanje, ranjavanje moje majke kada je išla na posao u ratnom Sarajevu... Imali smo sve, odjednom ništa. Vi nikad niste bili gladni kao što je bila moja porodica jedne prilike... Vi ne znate kako je bilo mojoj ranjenoj materi koja nije imala ništa osim makarona dati mojoj sestri koja je tada imala devet godina... mene poslali na Treskavicu, mog oca na Nišiće a njima nije imao ko da donese hljeba, vode i koje drvo da se ugriju. Moja sestra je vidjela čokoladu i bananu krajem rata... Vi to nikad niste osjetili na svojoj koži. Šta su njih dvije krive?

  Nije mi krivo kad idioti poput Gromovnika ili Kokošara tako nešto kažu. Radi takvih je rat i počeo a kreteni još nisu došli pameti.

  Krivo mi je kad pametni ljudi poput Željka, Ace, Mijata ili Dade ne mogu ili ne žele da shvate ono što pišem.

  Kad Vam ja ovakav (a mislim da sam veoma umjeren) smetam na sajtu, iznoseći svoje viđenje kako ćete izaći na kraj za ovim ostalim Bošnjacima?

  Hoćete li opet za puške? Nije mi jasno kako mogu pojedinci tvrditi kako su Srbi najtolerantniji narod na Balkanu a smeta im svako drugačije mišljenje? Zar je problem argumentovano popričati o svemu i svačemu, bez uvreda, psovki, prijetnji...

  Smetaju Vam džamije, tvrdeći kako su fabrike zla, gadi Vam se sam pomen nečega drugačijeg što se ne krsti sa tri prsta... Dokle, ljudi, dokle??? Zapitajte se malo? Pa jeste li svjesni da ako opet pukne, ne dao Bog, neće od Srba ostati prah u Bosni... Ja Vam to ne želim, ali Vaša mržnja proizvodi drugu i sve tako dok ne pukne.

  Pročitao sam na ovom sajtu i dobrih stvari, smješnih, poučnih. Nekad sam i ja napisao neke stvari u afektu koje nisam trebao... Pozdrav za Acu, Mijata, Dadu i još par pojedinaca a onoj dvojci... ma neću, ostaću kulturan.

  Hvala Vam što ste me trpili na sajtu, bilo mi je zadovoljstvo otvarati ove stranice ali preko nekih stvari zaista ne mogu da pređem.

  Želim Vam se najbolje u životu!
  Zlatan
  vasi_komentari- 13089 - 31.05.2007 : Dada - best (0)


  Sličan njemački sajt

  Pre par dana sam naletela na jedan sajt u Nemačkoj koji je dosta sličan ovam vašem tj. "našem" sajtu. Ono što je zanimljivo jeste da se takođe piše o ratu u Bosni i stradanju oba naroda. Rasprava se vodi na nemačkom jeziku. Ima oko 20 Nemaca kojima nisu jasne neke stvari pa pitaju. Jedan od Nemaca je rekao da su u Vitezu pobijeni muslimani a dao je imena Srba. Pošto je doslo do polemike oko toga, onda su se složili da Srbi i Muslimani napišu po 50 imena svoga naroda kako bi oni mogli po imenima da vide koje su žrtve u pitanju. To je i urađeno. Sto je još zanimljivije, je i da ima dosta citata sa ovog sajta naravno prevedenih na njemački jezik.

  Vode se razne rasprave samo nema vređanja, a ni jedne neprimerene reči. Jedan od učesnika foruma ( neki Mujo ) je predložio administratoru da ode na vaš sajt i pogleda kako ste vi rešili upis članova, jer njihov je mnogo komplikovan. Administrator je bio na ovom sajtu i napisao sledece: "Toliko je prost, da je savršen! "

  Eto, dobar glas se na daleko čuje!
  Moje čestitke!

  Dado,
  hvala ti na informaciji! Ako mozes da mi pošalješ i link, pa da i ja malo pogledam tu stranicu.

  Imam puno ideja u vezi ovog sajta, ali nemam vremena za sve. Mnogo radim i na srpsko-engleskom rijecniku koji mi, za razliku od ovog foruma, donosi solidne prihode od Google reklama.

  Registraciju članova tek treba da riješim! Međutim, nemam namjeru da napravim nešto komplikovano.

  Sledeća ideja mi je da se sve ovo objavljuje i u ćirilici i na latinici u isto vrijeme. Praktično, ovaj sajt ce kloniran u ćirilicu. To nije lako uraditi jer treba da se provjeri sintaksa svake riječi.

  Pored toga, učesnici foruma ce moći da ocjenjuju svaki "članak". Najbolje ocjenjen članak će biti objavljen kao "članak mjeseca". Moći še i da se daje replika na članak, što će taj isti članak automatski objaviti i u rubrici "Najnoviji".

  Registrovani članovi će moći prebacivati članke iz jedne rubrike u drugu, kao i pretraživati bazu podataka, a kao rezultat pretrage će dobiti samo članke u kojima se pominje neki uslov pretrage, na primjer "Ratko Mladić".

  Svaki učesnik će moći da sintaksu rečenice, tj. da pritisne "check spelling" i vidi koje riječi nisu u duhu srpskog jezika. Već sada imam sistem autokorekcije, tj. ne dozvoljavam da se neke vulgarne riječi objavljuju na ovoj stranici.

  Ideja je dosta, ali na žalost malo slobodnog vremena. Moraću uskoro da imam i vise moderatora na ovoj stranici. Za sada mi samo Mirke pomaže u nekim stvarima.

  Hvala ti jos jednom! Dobro je da se ova stranica pominje i na drugim forumima iz prostog razloga što onda ovaj forum ima veću popularnost na pretreživačima
  vasi_komentari- 12363 - 18.04.2007 : Jastreb Banjaluka - best (0)

  Za Zlatana


  Ovo je zemlja Nemanjica, koji su gradili crkve. Munare su donijeli okupatori tj. Turci, i njih su trebali odnijeti kada su se varatili u Anadoliju.

  Hajde lijepo reci šta je u tom "gradu mira", bilo u toku rata sa Starom crkvom na Caršiji, a šta s Novom crkvom i Sveštnikom u Pofalićima?

  I što se još Srpskoj crkvi nije vratila zgrada Bogoslovije, sada Ekonomskog fakulteta.

  Sto se tiče munara, pročitaj Vasojevićki zakon, iz koga ti šaljem jedan odlomak.

  Васојевички Закон у 12 точака

  ТОЧКА ПРВА

  1. Да се беспоговорно умире сва братства васојевичка и србљачка. Ко не буде олџија, да буде нагонџија.

  2. Да мушка глава буде триста гроша, а женска триста један.

  ТОЧКА ДРУГА

  3. Нове џамије да се не граде, а старе да се забатале.
  vasi_komentari- 12178 - 06.04.2007 : - best (0)

  Za Slavuja


  Prvo nisam se razočarao u Vas, ali sam se razočarao u rukovodstvo u "vašoj" stranci, konkretno u Sokolcu!

  Vi to bolje od mene znate, pa se necete pitati zašto!

  Iskreno: ja te i takve ljude ne mogu okarakterisati pozitivnim, a ni većina Sokočana...

  Ko su oni i šta rade ne treba ni pominjati, samo znam da njihovi radnici ne primaju plate za obavljene poslove u "njihovim" preduzećima ili firmama!

  Pozdrav svima, Željko zna moj identitet.
  vasi_komentari- 12068 - 27.03.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

  Za Envera


  Dragi Envere,

  tek sam maloprije pročitao poruku od 19. 03. i moram ti kazati da niti sam mlad a niti neiživljen. Imam 42 godine, nisam Crnogorac pa ne moraš iz tog razloga pisati pogrdne viceve o Crnogorcima, ne mrzim muslimane samo ne podnosim da neko piše sa omalovažavanjem o poginulim srpskim borcima, a ti si to počesto radio. Pažljivo sam čitao šta si pisao i ima puno neistine i nebuloza sa tvoje strane, ali to je OK samo da nisi onako pljuvao i omalovažavao u svojim tekstovima mrtve......

  Rat je bio i prošao i ja ne očekujem da nas ti i takvi kao ti volite ali da barem imaš malo poštovanja za mrtve...... Kažeš da ne razumijes 10% moji riječi tj. da nemaš adekvatan prevod na neki svoj jezik, molio bih te da te riječi navedeš pa neka svi pročitaju moju bruku.

  Viceve volim i nije to valjda grijeh, a najsladji su mi ipak oni o Muji i Sulji (odnosno Hasi). To što su oni glupaci u svim vicevima to stvarno nije moj problem! Ja sam uvijek za zdravu diskusiju i raspravu sa bilo kime pa samim tim i sa tobom.

  Juče sam bio kod drugara na Kovačima i bilo nam je super, super smo se družili i pričali o svemu pa i o ratu i politici, ne trebam ti napominjati da je i on musliman, tako da znas da vas ne mrzim i nemam nikakvih frustracija vec me iritira omalovažavanje i nekultura....

  Dragi moj Envere neka si ti meni živ i zdrav.....
  vasi_komentari- 12063 - 27.03.2007 : Enver Sarajevo - best (0)

  Oko referenduma


  Očigledno je da jedna budala (Haris) povlači drugu (Mile) ili obratno a te dvije budale se "kloniraju" i ispadne više budala (A. Malkić &co)a sa druge strane kojekakve SPON-e i oni što raspisuju referendume za "izdvajanje" RS iz nametnute BiH.

  Ko je kome šta nametnuo veliko je pitanje.

  Ako je onaj pederčić u vijetnamki sa bradicom iz Banja Luke pokretač inicijative - to je "pun" pogodak. Previše mi je počeo "tuknuti" barut a ja ne mislim opet uzimati pušku.

  Sreća pa nema više Slobe, JNA, kasarni, Alije, beretki... Ono što imaju domaćini po kućama zaštekano - to je u većini slučajeva zahrđalo, sakriveno, neupotrebljivo.

  Trebalo bi uvesti zakon na teritoriji "nametnute" BIH da svako ko "potpaljuje" narod bude osuđen na nekoliko godina posmatranja u "ludari" na Podromaniji.

  Mislim da je sevap obnoviti bolnicu i omogućiti zaposlenima da rade "punom" parom a bilo bi pacijenata...

  Kad će kakva pametna tema????

  Envere,
  ne bih se sasvim slozio sa tobom. I sam si rekao da su nakon Dejtona Srbi najvise isgubili. Najprije Brčko, pa onda valutu, vojsku, carinu, miliciju, zastavu, himnu itd... Sad se nešto i Srebrenica buni, kao hoće neki posebni status...

  U prirodi vazi Njutnov zakon akcije i reakcije. Jednima uzmeš, stvori se nezadovoljstvo, i stvari idu na gore! Treba da shvatiš jednu stvar: Bosni neće krenuti na bolje sve dok se ne bude poštovala volja svih naroda. I dok Bošnjaci pozdravljaju ove (Srbima nametnute) promjene, čak su i najumjereniji Srbi sve više jedini izlaz vide u referendumu i izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.
  vasi_komentari- 12048 - 25.03.2007 : Sokolac - best (0)


  Gospodine Jovičiću,

  Izuzetno vas dobro poznajem, mnogo puta smo zajedno pili kafu u "Viktoriji" na Sokocu ili kod mog ili tvog prijatelja čavke. Što je sada sa tobom, sve manje i manje te ima na TV i nisi više onako radikalan kakav si bio. Vrati se na stare staze kako bi i dalje bili stari prijatelji.
  vasi_komentari- 11328 - 24.01.2007 : Sokocanin - best (0)

  Ja ih volim, kakvi god da su, moji su


  Ne želeci niti jednog momenta da repliciram, mom prijatelju Željku, jer znam da si ti momčina, i to prava momčina, ali želim samo jedno da nemam više snage da gledam moj rodni gradić i moje Sokočane, kako se lože jedni na druge, a seoske barabe koje su se prišunjale u Sokolac, kao obrazovani, intekektualci (a smrdi im iz usta) pokupiše sve, uzeše sve i odjezdiše svom voljenom Beogradu (da smo načisto i ja ga volim ali na drugi način).

  Ako neki Sokočanin malo uznapreduje u Sokocu, izviču ga da ne valja, da je lopov, pijanica, baraba, budala. Objave ko mu je bio djed i sve što mu je djed "loše" učinio za vrijeme svoga života. Gledajte čovjeka kroz njega, a ne kroz familiju od vremena Turaka.

  Uopšte me ne zanima politika, ali sam aktivni posmatrač svega dobrog i lošeg u njoj. U politici se može desiti i nemoguće, pa je tako Mirko Čolović postao predsjednik SNSD. E, jebi ga! Kroz politiku ljudi sa strane napraviše čudo, ma ni Tesla im nije ravan.

  Političari postoje zbog nas, a mi pod njihovim jarmom gladujemo.

  E draga bratijo sa Sokoca, dajte malo snage i volje za svu pamet u dijaspori, sav patriotizam u Sokocu, naše ljude i naše Sokočane.

  A kad ti Željko opet dodješ u Sokolac, i ja ti objasnim kompletnu situaciji, zabezeknućeš se. Pozdrav mojim dragim Sokočanima! Znam ja da oni nisu baš najbolji, ali su bolji od onih kicoša sa strane...

  Poštovani prijatelju,
  Komentari su ti odlični, pisani od srca, i vjerovatno ću jedan od njih staviti kao članak mjeseca. Drago mi je da si se javio, a još ce mi biti draže da se sretnemo kada ljetos budem dolazio. Ovaj put ću se tamo zadržati mnogo duže nego prošle godine, pa ćemo imati dosta prilika da se sretnemo. Samo se ti meni javi!
  vasi_komentari- 11322 - 24.01.2007 : - best (0)

  O Zugicu


  Nemojte da nam predavanje drže tipovi koji u Sokolac dodjoše kao izbjegle ratne varijante njima jedinog vođe Radovana, a sada se predstavljaju kao demokrate većeg kalibra od samih istinskih tvoraca demokratije. Dobro je bratio oz Olova, dosta je više laži i prevara.

  Kako možes tako da sebe reinkarniraš, kako tako brzo, kad si bio veliki ministar Radovana i Cicka ( i on nije Sokočanin, na našu sreću ). Dokle više da vas mi Sokočani gledamo kako nam prodajete m*da za bubrege? Zato nam je i sve naopako.

  Daj više se smirite se vi koji ste ovde sve u Sokocu ostvarili, nemojte nas Sokočane ponižavati, mnogo je nas vrijedno za ono što vi radite. Ti Zugiću jezik za zube, pa gdje više nisi bio i šta to tebi nije jasno. Ti u "Srpskim šumama", a novinara u Sokolcu Sokočana, boljih od tebe mnogo, nemaju posla. Ko te tamo zaposli?

  Postovani sugrađanine,
  cijenim tvoje mišljenje, i vidim da si obrazovan i pametan čovjek, pa te molim da ne cijenis ljude koje ne poznaješ baš najbolje.
  U toku rata sam se veoma često sarađivao sa Nedeljkom Zugićem i poznato mi je šta je on sve uradio za kulturu, ne samo Romanije nego i cijele Republike Srpske. Prvih 5-6 knjiga štampanih u Republici Srpskoj su Nedeljkovo djelo. Ja sam radio kompjutersku obradu. Da ne zaboravimo i "Romanijske susrete pjesnika" i mnoge druge stvari koje je Nedeljko pokrenuo.

  U zadnjih nekoliko godina u moju ruku su došli komentari koje je Nedeljko pisao o Radovanu, Momu i Cicku, ali ih nisam objavio na ovoj stranici zbog toga sto su bili previše - radikalni. Ne poznajem ni jednog novinara u Istočnoj Bosni, koji otvoreno piše i izrazava svoje mišljenje, kao sto je Nedeljko Zugić. Pošteno, ne poznajem ni jednog objektivnog novinara u Sokocu. Svi su bili na platnom spisku SDS-a.

  Cjenim tvoje mišljenje, međutim, vjerujem u Nedeljka, kao i u činjenicu da ga ništa ne može promjeniti tj. kupiti.
  vasi_komentari- 11200 - 15.01.2007 : - best (0)


  Додик је похапсио криминалце, сузбио трговину наркотицима, извршио ревизију приватизације и одузео све нелегално купљене фирме. Покренуо је фабрике које су претходници уништили.

  Започео је многе капиталне инвестиције, ето и аеродром на Сокоцу само чека да овај снијег спадне па да машине стартују. А неко се нађе да то омаловажава...
  vasi_komentari- 11108 - 02.01.2007 : - best (0)

  Dali su Muslimani Sloveni?


  Ne, to nije točno, Bosanski Muslimani su, ustvari, Germani! Sam Führer je to jedne prilike rekao, na veceri u "Vucijoj jami" 05. 12. 1942. kada jer dogovarano uspostavljanje 13. SS Divizije "Handschar", rekao je da su to: "muslimanski germani"

  Svi znamo koliko je ta divizija očuvala muslimana od pokolja i koliko sela spasila od peljevine i pljačke četnicke! Da je ovoga rata postojala, možda se ne bi desila Srebrenica i mnogim drugim mjestima sirom naše domovine. Zato Srbi, prikljucite se svojoj domovini Bosni i Hercegovini i prestanite kočiti razvoj i priblizavanje Evropi, od srpstva se ne živi...
  Pozdrav
  vasi_komentari- 11059 - 20.12.2006 : - best (0)

  Baliji


  Kakav islam i kakva svetinja? Da li što je jedan švercer opalio svoju rodicu, a onda svoju ćerku udao za svog brata treba da bude svetac, i sad da ljubite dlaku iz fatine p*c*e, kao jedini dokaz svetinje islama, a kod nas se ni krmad ne pare ako su srodni, rodoskrnuše, ako za vas balije nije grijeh, ono je bar u biologiji dokazano, da je nešto nevaljalo...

  Da li ti uopste znas sta je svetac i tijelo nepropadljivo? Koliko samo balija dođe Svetom Vasiliju Ostroskom (slava Mu i milost) na poklonjenje i koliko je svetac izliječio balija"

  A vi odete na ćabu pa onda đavoli biju đavole, pa vas se pola živo ne vrne kući, a kad si vidio da je neko od Riščana pogiuno kad je isao na poklonjenje svojim svetinjama...

  Sto se tiče mržnje, to nije nasa hrišćanska vrlina, niti je čifutska, no samo vas poganijeh balija koji imate nekakav dži'ad, koji vam govori koliko treba ljudskije glava osjeći i golubova džamijskije pojesti da budete mudžahedini, i da ne duljim, no se vrći vjeri pradjedovskoj, jer

  bice smrti a neće kajanja
  bice krsta a neće klanjanja
  vasi_komentari- 11051 - 18.12.2006 : - best (0)

  Djed ti prodao vjeru za veceru


  Cega se pametan stidi, budala se s tim ponosi.
  Da li ima iko normalan da bude ponosan što mu je djed prodao vjeru za večeru, pa sad, kad mu "mudže'ini" iz Sahare prče sestre i djecu, da se rađaju pećinski ljudi, jauče na sve strane pomoć od bijelog svijeta, da ih zaštiti od "muslimasnke braće", a 'vamo da glumi da je ponosan.

  Pa budalašu, "mudje'ini" vas i ne smatraju muamedovim slugama, nego Srbima, pa se na vrijeme vrći vjeri pradjedovskoj, i skini s tavana đedove relikvije, da skupa mudje'ine proćeramo mimo Anadoliju.
  vasi_komentari- 10908 - 28.11.2006 : - best (0)

  ???


  Zeljko, ako si pisao svaki dan da je Milovan Bjelica u zatvoru i da je optuzen za neka sranja, sada bi bio red da napises da je pusten na slobodu!!!
  Toliko o tvom korektnom sajtu, Željko!!!
  vasi_komentari- 10865 - 24.11.2006 : Kova Belenzada Toronto - best (0)

  Pozdrav mom narodu!


  Često posjetim ovu stranicu jer sam emotivno vezana za moj narod, a nepobitna je činjenica da ova stranica odiše intelektualnim nabojem i otvorenošću srca kakva se može rijetko naći negdje drugdje.

  Čestitam autoru ove mreže i svima ljudima od pera koji svojim pisanjem uveliko doprinose vrijednosti i raznovrsnosti ovih stranica.

  Duhovni i moralni integritet je, kao što je poznato, srž života i smisao postojanja, a to i jeste ono što karakteriše većinu ovog sokolačko-romanijsko-paljansko-"šumarskog" naroda! Zato i jeste sva "halabuka" oko njih: Taj njihov iskonski ponos na ono što jesu (veliki su bili i ostali). Taj njihov otpor nepravdi i kukavičluku, taj njihov prirodni dar komuniciranja i istrajanja je izazivao duboko poštovanje svakoga ko ima glavu na ramenima, a i neizmjernu mržnju kod onih nesrećnika koje moraju da žive bez glave i ikakvog dara.

  Zato i jeste interesanto navratiti ovdje: Naučiti ponešto, nasmijati se ponečem i zgroziti se na one koji se odriču svoga porijekla.

  Pozdravljam sve one koji su još uvijek u svom biću!
  vasi_komentari- 10622 - 12.10.2006 : Seljak - best (0)

  Sloboda kretanja i Sarajevo


  Ostavi mi adresu pa da se dopisujemo, možda se i sprijateljimo. Imam osjećaj da obožavaš seljake koji okuse malo grada, pune energije i snage s kajmaka, mirisom na svježe mlijeko i kravlju balegu.
  Ja obožavam dame s ukusom i lijepim manirima, to mi dođe kao afrodizijak.
  Pozdrav,
  Seljak

  P. S. Što se tiče Sarajeva gospodine dragi, nisam ja u zabludi nego si ti u zabludi žešćoj.
  Pod broj jedan osnovno ustavno pravo svakog čovjeka je sloboda govora, kretanja, zapošljavanja, privatnosti, imovine itd. , da ne nabrajam dalje.
  Ako je neko u zabludi onda su to političari sa ovih prostora koji na račun nacionalnih boja farbaju narod već 16 godina i izgleda da su boje počele da blijede a nekima to strašno smeta.
  Težište čitave priče se pomjera sa nacionalnog na zapošljavanje i osnovna pitanja vezana za život, ali pojedinci i dalje udaraju u ratne bubnjeve.
  Zbog toga se ježim od ratnih priča i sličnih gluposti a ovamo nema narod posla i sredstava za život.
  I sam sam bio u vojsci i odlično znam šta se dešavalo i upravo zbog toga mislim i neću nikad više da se spuštam na niske talambase koji uzburkavaju strasti bez racionalnog razmišljanja.
  Toliko za sad.

  Postovani Sarajlija,
  Mislim da si ti u zabludi, i to velikoj. Kakav je smisao imati "slobodu kretanja" kad svakih 50 godina moramo ratovati, i izgubiti i ono malo jada sto steknes u tih 50 godina. Bosna je prokleta zemlja, nakotilo se tu svega i svacega, pa kao neko tijelo koje razjeda neka neizlijeciva bolest, nikako ne moze da se oporavi.

  Nasa nesreca je sto nam drugi ne dozvoljavaju da se podjelimo, pa da svako bude svoj na svome.

  Jedno si u pravu! Ja u Sarajevu nikako nisam uspio da se naviknem na miris vasih "dama" i njihovih smrdljivih dimija. Pogotovu sto sam studirao u Beogradu pa sam tamo osjetio miris pravih dama. Poslije mi je bilo jako tesko "sa konja na magarca". Sto se "balege" tice, i tu si u pravu - bolje mirisati kravlju balegu nego vasa govna.

  Iz rata sam izasao "kraci" za pet godina zivota, mnogo dobrih drugova i nekih 200. 000 maraka. Zbog toga nemoj, molim te, da mi o imovini pricas!

  Sto se email adrese tice, moja adresa je slavicnetŽhotmail.com, pa se javi kada budes imao vremena.
  vasi_komentari- 10542 - 29.09.2006 : Veliki brat - best (0)

  Samo vas posmatram


  Dragi moji Sokočani i ostali
  mi smo mnogo zaostali
  Sve što sam napisao
  ima neki smisao
  ko me smatra za klovna
  neka jede smokve

  Nekako bi ovako rekao Bora Čorba, smo sam ga parafrazirao. Nekako sam pionir na ovom sajtu, zahvaljujući Željku, i sve to čemu sam dao oblik, mogu da dokumentujem, i stojim iza toga.

  Najviše sam se zato i nazvao Velikim Bratom, dobro nije originalno, ali govorim istinu.

  Nego čitajući sve ove komentara, iza kojih stoje anonimusi, volio bih saznati šta se to tamo dešava, ili bolje rečeno: đe si šta ima?

  Dijaspora napisa nešto o diplomama, ili bolje rečeno o nosiocima "zlatnih diploma" (onih koje stoje u zlatnim ramovima, i to im je jedina svrha, jer tu nema znanja)volio bih znati nešto više ko su ti stručnjaci i za koju oblast nauke?
  Dalje me totalno, ne branim Željka a ni sebe, frapira jedna stvar ko to kome može zabraniti. Da dodje u Sokolac? Evo ja sutra putujem, hoću da dam svoj glas nekome! Neka mi neko zabrani!

  Što se tiče Sokolačke Pošte, ja mislim da je gospodja Rajić (K) Snežana tu, što bi rekao onaj vampir iz NATO-a kolateralna štete. Ne sumljam da je ona dobar pravnik, i majka ili čovjek.

  Za dalje, valjda će se snaći!

  Dalje ko je "našu" "ROMANIJU"(Na daleko pozntu drvnu industriju, u kojoj je i moj otac bio prvi gaterista) prodao u STARO GVOŽDJE, ko mu je dao mandat za to? Da li će za to i odgovarati ekipa koja je učestvovala u svemu tome?

  Idemo dalje, šta je sa "ćilimušom", što bi rekao pkojni Pajo Vitomir(Sokolačka legenda), čija je ito ne samo ona nego i "Romaninka", ko čim ili kim upravlja?

  Nekako se sjetim riječi Krsta Lizdeka, tada je bio generalni "Romanije", a ja radio pošto sam završio Gimanaziju te 79 godine kao "fizkaner" prije studija. Došao da obidje pogone i veli: "Rade li vi ovi direktori šta? Ko ne sluša letve i preko kapije! "

  Tada mi je prva misao bila, da je on prvi koga bi trebali letvama najuriti iz kruga "Romanije" no izgleda da ih ima mnogo koje treba najuriti iz Sokoca, i usput im uzeti svu imovinu i vratiti onima kojima pripada ili je pripadala!

  Pozdra svima!

  Vaš Veliki Brat!
  vasi_komentari- 10538 - 29.09.2006 : - best (0)

  O, sancta simplicitas!


  Kada su inkvizitori spaljivali na lomači Jana Husa, našla se tu i jedna starica koja takođe dodade na vatru jednu suvu granu. Vidjevši to, još živ Hus uzviknu riječi iz naslova, što znači: "O, sveta gluposti".

  Upravo to se može reći i za dušebrižnog Sokočanina, koji eto izvali da Željko ne smije doći u Sokolac. Jedan istinski intelektualac, koji je svojim sposobnostima za nekoliko kopalja davno premašio ovo naše podneblje, borac za pravdu i istinu, eto "ne smije doći u Sokolac".

  To je tako trijumfalistički kazano i u sebi sadrži implicirane sve "blagodeti" inkvizicije, homeinizma, talibanizma, šešeljokretenizma i čega sve ne, oslikavajući sokolačku svakodnevicu.

  Tako, eto, Sokolac poštuje svoje intelektualce priznate u svijetu, a i šta će mu kad ima svoje, autentične, koji u Sokocu na "kajmakuši" stiču diplome velike kao vrata.

  Zato ponosno Sokocem šeta doktor nauka dekan Zoka Mačar, magistri Duca, Čela, Todor.

  Poslednji autentični sokolački intelektualac Zoran Kosorić umro je izmučen nepravdama koje mu nanese okruženje. Sredina prepuna isfrustriranih mediokriteta gazi sve što štrči iz sivila prosječnosti.

  Da apsurd bude veći, mnogo je primjera mladih koji "rasturaju" na fakultetima u Beogradu i šire. A kako očekivati od jednog Miljana Vučetića, koji ima prosjek 10 na beogradskoj elektrotehnici, da se vrati i posveti svom mjestu, pa da mu direktor bude neki polupismeni Lalić?

  Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više nazadujemo.
  vasi_komentari- 10338 - 07.09.2006 : Rade - best (0)

  Četnici


  Ja ne mrzim pogane balije, nego branim svoj narod od poganluka, koji je najpismeniji narod u jevropu, toliko unazadio, da je posta gotovo najzaostaliji, i zar ne treba da se trijebi guba iz torine, a ti na stranicu "http://media. srpskinacionalisti.com/knjige/Istina o cetnicima. pdf" procitaj porijeklo cetnika, а možda ćeš u tu knjigu i svaga babu pronaći, da su to najbolji srpski sinovi koji su proćerivali zlotvore i da ime četnik potiče od četovanja srpskijeh 'ajduka u Crnoj Gori (koja zafaljujući bas 'ajducima nikad nije bila pokorena), i da četnik ne može biti sveki Srbin, no najbolji i umno i fizički...

  Vrni se malo u istoriju, pa pogledaj da je vaš adži lojo zvao četnike u pomoć da se proćera Austrija iz Bosne... i zahaljujući bać najboljim četnicima (Tanokosic, Apis, Princip... ) Austrija je proćerana sa Balkana.
  vasi_komentari- 10286 - 30.08.2006 : Uros Ilic Palic - best (0)


  Ljude u sokolačkoj Opštini treba bar da zabrine, ako ne da ih ne zastidi činjenica da im je zamro opštinski list "SIN", i sajt. Ako neko ko je fizički daleko može da održava ovaj sajt, koje je opravdanje za njih tamo koji žive.
  vasi_komentari- 10182 - 15.08.2006 : - best (0)


  101 razlog zasto mrzim sto sam Bosanac


  preuzeto sa "101razlog, blogger, ba"

  Razlog broj... 8, 000

  Još malo pa će juli. Kažu da će biti najvreliji u proteklih hiljadu godina. No, ja tu ne mogu ništa reći. Jedva da se sjećam onog jula prije deset godina...

  Dijete je sjedjelo u fotelji porodične kuće i gledalo "nacionalnu televiziju". Bile su vijesti i proćelav čiko je govorio o velikom danu za svoj narod, pravio aluzije o nekakvim praznicima...

  A dijete je upijalo svaku riječ i punilo svoj minijaturni, ali ipak postojeći ego osjećanjem koje ni ono nije razumjelo, ali koje je moralo biti dobro...

  Kasnije, mnogo godina kasnije, to dijete je saznalo da proćelavi čikica nije baš rekao sve što se desilo.

  Vjerovatno znate o čemu pričam. I vjerovatno većina vas misli "Šta smrdljivi Četnik ima da priča o Srebrenici! ? " Pa, vjerovatno ništa. Smrdljivi Četnik bi imao teškoća da nađe Srebrenicu na karti...

  Ali nije to tema ovog "osamhiljaditog" posta. Nije ni osam hiljada nesrećnika koji su imali tu "sreću" da se nađu na mjestu na kojem niko ne bi poželjeo ni svog najgoreg neprijatelja. Da, istina, u Srebrenici se desio stravičan zločin.

  Ali, o nečemu drugom hoću da pišem. To je medijska predeksponiranost i zloupotreba srebreničke tragedije (Mrzim kad zvučim kao urednik vijesti... ).

  Prošle godine, na "nazi" televiziji Hayat, bješe prilog na vijestima (o Srebrenici, ovkors) pun sočnih pridjeva, imenica i glagola, kao "zloćinaćka", "genocid", "stravićan zloćin", "srpski agresori" i sl. Naravno da ne zaboravim, brojka 8, 000 je za trajanje tog priloga (< 5 min) pomenuta više od pet puta. Međutim, malo pomnijim posmatranjem, upućen gledalac bi vidio da je slika na naslovnici iznad koje stoji veliki znak Srebrenica umrljan crvenom bojom zapravo slika odrubljenih glava Blagoja Blagojevića i još dvojice koji su uhvaćeni i pogubljeni na Crnom Vrhu '9... (http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/sokolac_history2_forum. html) Jeste, tačno, ali recite to stotinama hiljada drugih koji su gledali ovo. Oni nisu znali Blagoja Blagojevića. Ni Nenada Petkovića. Ni Branu Đurića. Ja jesam. Bili su drugi rođaci mog oca.

  No dobro. Možete pomisliti da ja hoću da opravdam ubistva muslimana u Srebrenici pokazujući slike i sličice nekih prljavih Srba odsječenih glava. Ne. To mi na pamet ne pada. Samo hoću da i "druga strana" zna da su i njihovi "sinovi domovine" vršili zločine, kakve - neka presude majke Srebrenice, Jasenove, Prijedora, Tuzle -- na meni nije da važem i mjerim.

  I zašto Srbe nazivati agresorskom nacijom, genocidnim narodom, prljavom, dripačkom rasom? Zašto ulaziti u glupu generalizaciju i prikazivati crno-bijelo, vuk-jagnje? Šta je skrivilo dijete sa početka teksta osim što je možda još nekom rasvijetlilo i najmračniju stranu uma? Ili što je navuklo osmijeh na lice nekom bolesnom, sadističkom manijaku kakvih, usput, nema malo u ovoj našoj "slijepoj našoj"...

  Ne, dijete je krivo zbog svoje nacionalnosti i zato slobodno opletite po njemu u komentarima.

  A ti gospodine, koji hoćeš da me nađeš i da mi kosti polomiš i sve moje siluješ, ubiješ i to sve na moje oči, možda ti neka od ovih slika sa donjeg linka da ideju.

  "Onaj koji je bez grijeha neka baci prvi kamen. "

  Tekst sam stavio na ovu stranicu iz dva razloga:
  - Razmisljanje nepoznatog autora je zanimljivo
  - Sve je vise stranica na internetu koje kopiraju i preuzimaju nase tekstove. Znaci, nije trud uzalud.
  Cinjenica da je sve vise kretena koji ostavljaju uvredljive poruke pa ih cesto ni izbrisati ne stignem, mene samo ohrabruje. Neka citaju, imaju i sta. Ipak bih vaz zamolio da se ne "lozite" na ove "nekulturne". Nemojte im odgovarati, ja cu ih i onako izbrisati, a onda moram i vase tekstove, koji veoma cesto imaju vrijednih sadrzaja.
  vasi_komentari- 10080 - 19.07.2006 : Ratko Obrenovic - best (0)

  Kuran kaze ubijte nevjernike


  Muhamed naredjuje u Kuranu: "Ubijte one koji nisu muslimani, gdje god da ih nadjete! " (Surah 8:5)

  Mohammed commands in his Koran:" Kill the non Moslems where ever you find them" (Surah 9:5)

  Kako je kuran jedina procitana knjiga za vecinu Arapa, onda i nije cudo sto oni vjeruju da je to sasvim u redu ubiti onoga ko nije muhamedanske vjere, kao sto je u redu dati svoj zivot za nekog jebenog Alaha, koga je, kako kaze Rade izmislila neka budala.

  For instance, the Mohammedan religion allows Mohammedans to kill all who are not of their religion. It is clearly stated in the Koran. "Kill the infidels if they do not become Mohammedans. " They must be put to fire and sword. Now if you tell a Mohammedan that this is wrong, he will naturally ask. "How do you know that? How do you know it is not good? My book says it is. "
  vasi_komentari- 9860 - 03.06.2006 : Rade - best (0)

  Odgovor Arminu


  Armine:

  Prvo da ti zahvalim na ponudi da svedočiš, čime direktno, ugrožovaš bezbednost svoje porodice, jer sada Sarajevo ima i islamsku policiju, koja proganja čak i zaljubljene parove koji se drže za ruke. Nedavno je jedna njihov pripadnik zaklao rodjenu majku, zato što ona snjim nije htjela da klanja džumu.

  Najbolnije u ovoj čitavoj istini i stradanju u proteklom ratu, je to da naša srpska vlast neće da priča o zločinima koje su uradili caco, pice, ackari, durak... Oni su nametnuli priču o Srebrenici (spisak nikada nije detaljni proveren), a Srbima se desilo stotine Srebrenica, pa se na kraju Srbima sudi zato što su ih klali mudžhedini, ili kandidate za mudžahedine.

  Večernje novine su prve objavle priču o mudžahedinskoj zakletvi, po kojoj kandidat ima normu koliko treba da zakolje Hrišćana. Oni svjesno prikrivaju da je prvi pokolj trebao da bude u februaru 92. na Grahovištu. Ljudi su izmučeni, zvjerski ubijeni na svojim imanjima, a onda je Sakib Softić spisak s njihovim imenima odnio u Hag i prikazao ih kao žrtve opsade Sarajeva.

  Tužno je to, i dok sam bio policajac, da naše rukovodstvo nije nimalo marilo da plasira istinu o stradanjima. Njih je interesovalo koliko je koji ministar ukrao golfova, kad je nestalo golfova, počele su granate da se prodaju, kad je granata nestalo, onda su počele da "rade" vanadijumske pločice za tokarske strojeve, i bušene trake za upravljenje CNC mašinama.

  Evo 14 godina, nijedno javno glasilo iz RS nije objavilo reportažu ili feljton o stvarnim stradanjima u Bosni. Više su pojedinačno pisale muslimanske "Večernje", "Slobodna Bosna", "Dani" nego sva javna glasila RS zajedno.

  Iako su pisala to su bili samo prepisi muslimanske štampe, mada naša DB, i MUP sa jedne, i preživeli svedoci druge strane, imaju dovoljno dokaza da godinama novine imaju šta pisati.

  Pošto sam pročitao da se bojiš za bezbednost svoje porodice, predlažem, da se, u cilju zaštite svoje istih ali i mogućeg plasitanja svojih dokaza, obratiš Sredoji Noviću, koji zasigurno može da ti ponudi zaštitu ukućana, a i da te navede na prave adrese u vezi svedočenja. Njegovo ime i kontakt podatke ćeš lako naći na mreži.

  Osim toga nije loše da se u vezi plasiranje istine o proteklom ratu, obratis i na adresu www. etleboro. com.

  To je jedna nevladina organizacija, koja narodu objasnjava, i slikom i reci opisuje "novi svetski poredak" i kojoj takodje prete kao i tebi, jer joj je kao i tebi stalo do istine.

  Komšijski pozdrav,
  Rade
  vasi_komentari- 9858 - 03.06.2006 : Armin Cengic Belgija - best (0)

  Otvoreno Pismo Komsiji Pravoslavcu!


  Rijeci koje cu sada potrositi imaju namjeru srusiti zidove nepovjerenja izmedju nas; nepovjerenja, koje, znam da ces se sloziti, ne datira od jucer"

  I ja sam, kao i ti, dobrano osjetio prosli rat; kao sto su nasi ocevi i djedovi, na svojoj kozi, osjetili one druge ratove! Osjetio sam ga i ekonomski, emotivno... Bogu Jedinom Hvala, kod mene u porodici nije niko stradao. Komsije mi se sa tim, kao sto znas, ne mogu pohvaliti. Kao, uostalom, ni tvoje!

  Znas, mi koji sebe nazivamo bosancima smo malo iskompleksirani! Psiho-analiticki govoreci, kod nas je, -trenutno, a i prije ovog zadnjeg rata-, bio na djelu, onaj akvizirani (steceni) kompleks vise vrijednosti; a stekli smo ga, kao i vi, propagandom razlicitih tipova.

  Razlog nepriznavanja odredjenih "krivica" je taj kompleks i ta propaganda " Srecom, nadam se da ces uvidjeti, nismo svi bas toliko iskomplexirani i izpropagandisani"

  Danas ti, dragi Komsija, ne zelim o propagandi " Pricat" ti zelim o jednoj inicijativi kojoj je zadatak - a preko pisca ovih redova - baciti svijetlo na dogadjaje s pocetka sukoba u Sarajevu; a kojima sam, licno, prisustvovao!

  Obrati, Komsija, sada, dobro paznju na tekst izmedju navodnika :

  « Rat pocinje za nekoliko mjeseci; koliko izgubimo glava na teritorijama sa manjinskim stanovnistvom, mi moramo "nadoknaditi" ovdje, u Sarajevu, gdje smo vecina! Znaci, moramo fizicki eliminisati (! ) koliko je god moguce vise Srba! Ja cu se pobrinuti da vam ubrzo dovucem dva kamiona madjarskih kalasnjikova, a vi cete mi iskupiti, manje vise, 60-tak hiljada njemackih maraka da time platimo dobavljace i transport! Tebi se Armine obracam zato sto si Musliman, poznajes dosta raje na Bjelavama i u stanju si da to "odradis" jer, odluceno je 100%, rat pocinje! »

  Ovo su bile rijeci Namika Bukvica, trenutno visokoplaciranog funkcionera u ministarstvu socijanih poslova vlade BiH!.

  Nekoliko sedmica sam, istina, razgovarao sa poznanicima o ovim nimalo lijepim vijestima, konsultirajuci se.

  Pravo da ti kazem, Komsija, nikome se od nas Bjelavcana nisu dopadale ideje ovog gospodina!
  Treba li da ti govorim da slicne naredbe ne odgovaraju ucenju nijedne poznate religiji, a pogotovo ne Monoteistickoj?!

  Meni se specijalno nije dopala ideja po kojoj sam trebao ici na vrata moje uciteljice Nade Despotovic, i njenog sina Djordja te, s madjarskim "kalasom" u ruci, radi Bukviceve demografije, iste likvidirati.

  Tako, poslije nekoliko sastanaka "zahvalili" smo mu se na "uslugama" i prekinuli "kontakt"!

  Prekidanje ovog kontakta je najvjerovatnije prouzrokovalo da se Bjelavama prisije pridjev "pacificnog" kvarta : jedinog koji u Sarajevu, na pocetku rata, pa i kasnije, nije imao svoju brigadu!

  Najvjerovatnije si se dosad upitao zasto ti ovo govorim. Ti sigurno znas, ako si dobar Pravoslavac, da, u Europi i svijetu ima dosta onih koji bi da Vama pripisu kolektivniu krivicu; kako za pocetak rata tako i za nepostovanje ratne deontologije" A niko ne voli da ga prozivaju zlocincem, pa, tako, nadam se, ni ti.

  O drugim dogadjajima koji su se desili poslije mog deserterstva, u proljece "93-ce, nemam ti namjeru pisati, zato sto nisam obavijesten.

  Medjutim, teza koju branim je da niste, Vi komsije, barem sto se tice Sarajeva i okoline, prvi i jedini krivci! Moja je teza suprotna!

  Imao sam namjeru, i imam, pozvati gospodina Bukvica na odgovornost!

  To sam, po prvi put uradio, javno, na predavanju koje sam odrzao u KUD-u C. L. A. N. (Filozofski Kafe u Lijezu, - Belgija), 26-novembra, 2005-te ;
  « Desamorcer les tensions! ? » (Smiriti Tenzije?! ) je bila tema, a predavao sam i diskutovao o nemirima u predgradjima europskih metropola, pred 20-tak zainteresovanih, razlicitih filozofija, religija, porijekla"
  Tu sam detaljno opisao goreopisano sarajevsko iskustvo o kojem smo, kasnije, svi zajedno, raspravljali.
  Nekoliko dana poslije toga, pocetkom decembra znaci, kasetu na kojoj je snimljeno predavanje, kao i pismeni izvjestaj sa istog, sam poslao gospodinu Svenu Alkalaju, ambasadoru BiH, u Briselu, zahtijevajuci od istog da proslijedi citav dosie (koji se zove « Dokaz », La prEUve! ) svojim nadleznim u Sarajevu. Ovi zadnji su trebali pozvati Bukvica na odgovornost!

  Prije par sedmica, sredinom januara 2006-te, sam telefonski kontaktirao sekretaricu ALKALAJA, Eminu, koja me je obavijestila da je dosie « prebacen kod Velida ». Velid je cini mi se konzul, atashe ili ne znam sta drugo"Uglavnom nije « nadlezni u Sarajevu »!

  Sve ti ovo, Dragi Komsija, iznosim jer znam : da ste i Vi pretrpjeli apsolutno nevine zrtve ; da treba graditi povjerenje ; da povjerenje nema ako nema istine "a mozda mi komsija mozes i pomoci jer"

  Od kako sam predao dosier « Dokaz » u BiH-ambasadu u Belgiji cudne se stvari desavaju : osobe sumnjivih namjera dolaze na adresu moje majke u Sarajevu, nudeci ", mjesto mojih predavanją, C. L. A. N. , je, naredbom gradonacelnika Lijeza zatvoren (?! )" ; imam osjecaj, naime, da se « slucaj » zeli prikriti!

  Ja sam Dragi Komsija, kao sto, evo, citas, napravio prvi korak prema rusenju nepovjerenja a ti, ako zelis, mozes napraviti drugo: obavijestiti, naime, organizacije, iz zemlje i inozemstva koje se bave uspostavljanjem odgovornosti jer spreman sam svjedociti u korist svih zrtava rata, a posebno, u nasem slucaju, sarajevskih Srba!

  Ako se ne utvrdi ODGOVORNOST za ono sto se desilo prije i u toku rata Srbija, Srpska, kao i Srbi, ce snositi, kao sto znas, moralnu i ekonomsku odgovornost!

  Od ove odgovornosti moja bolesna majka i slijepi brat nece imati nikakve koristi; opet ce sve za sebe, rezervisati gospodin BUKVIC i ostali « ratohuskaci » kojih, na zalost, ima mnogo, kako u vasim tako i u nasim institucijama!

  Stojim, znaci, na raposlaganju svim istinoljubcima i zrtvama rata, kao i njihovim bliznjima, familijama, invalidima"

  Primi puno iskrenih komsijskih pozdrava, i

  Neka Je Slava Bogu i Naka Nam On Pomogne!

  Armin CENGIC


  Zainteresovani me mogu kontaktirati na:
  (postom)

  Armin CENGIC,
  Accompagnateur interculturel (medjukulturalni pratilac)
  Ferdinande HENAUX n° 5/4
  4000 LIEGE

  Takodjer redovno kontrolisem i odgovaram sa sljedecih mail adresa:

  armincengicŽgmail. com
  asblccbeuropeŽhotmail. com

  (pismo je objavljeno pocetkom februara 2006. godine)
  vasi_komentari- 9857 - 03.06.2006 : Pero Lukic Austrija - best (0)

  Slavonac


  Puno nas je pobijeno, još od cara Dusana ali još nas ima. Nažalost na svirep način, tako ni ni ljdožderi ne ubijaju.

  Znali smo sa kim živimo, ali sa tim ljudima mi živimo i dan-danas i gledmao ih - balije, ustaše. Od njih je stradala srpska inteligencija...

  Pročitao sam sve članke koji su napisani, digne mi se kosa na glavi. A tako je prolazio i moj narod u hrvatskoj gdje su nas ustaše nemilice klale.
  vasi_komentari- 9852 - 02.06.2006 : Rade - best (0)

  Kralj Tvrtko


  Titula kralja Tvrtka je bila "Kralj Srbljem i Bosni, Primorja".

  Tvrtko je do 1390. nosio titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom, Srbima. Kada je Tvrtko osvojio dijelove Hrvatske njegova je titula promijenjena 1390, u kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Kada je osvojio teritorije drugog naroda (Hrvata) promijenio je titulu i u njoj nije bilo etničke odrednice "kralj Srbljem", zato što Srbi nisu više jedini narod kojim on vlada, već su sada to i Hrvati.

  Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svjestan da je Srbin i da u Bosni žive Srbi, jer dok je vladao samo Bosnom i dijelovima Raške i Primorja bio je kralj Srba. Kada je Bosna poslije Tvrtka izgubila dijelove Hrvatske koje je osvojila, sledeći bosanski vladari vraćaju titulu kralj Srba, jer više ne vladaju Hrvatskom i sada ponovo vladaju samo Srbima. To sve govori koliko su oni bili svjesni da su Srbi.

  Svi bosanski kraljevi sebe zovu "Kralj Srba" što je jedina etnička odrednica u intitulaciji. Oni, naravno, jesu bili kraljevi Bosne, ali su Bosnu navodili kao teritoriju, kao i ostale teritorije koje su ređali u nastavku. Ne pominju niti jedan drugi narod kojim vladaju osim Srbima, a Tvrtko i ostali pominju svoje praroditelje srpske u poveljama. Takođe su zvali svoje stanovništvo Srbljima i bosanski banovi, prije kraljevine i prije proširivanja Bosne na dio teritorije Raške. Inače, Tvrtko je državu Nemanjića zvao Raškom, jer je to i jedini naziv te zemlje koju danas zovemo Srbijom.

  Povelja Dubrovčanima iz 1189. godine

  Ova povelja Bana Kulina iz 1189 predstavlja prvi sačuvani bosanski dokument i prvi pomen slovenskog imena grada Dubrovnika (Epidaurum, id est Ragusium, na tal. : Ragusa). Godinu dana prije pisanja ove povelje Rimski papa šalje 1188, dubrovačkom nadbiskupu plašt i potvrđuje stara prava dubrovačke crkve. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina.
  Povelja Bana Kulina (29. 8. 1189)
  1 Fol. 49v - 53r (Cod. slav. 12 Bibl. Vatic. ), v. sn. XIII i "Slovo" 9-10.
  2 Prema tzv. lenjingradskom (izvornom) primjerku.

  ili u prevodu na moderan srpski:

  U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

  Ja ban bosanski Kulin prisezaju (iskazuje) vama kneže Krvašu i svima dubrovčanima pravi prijatelj biti vam od sada do vijeka i pravicu držati s vama i pravu vjeru dokle sam živ. Svi dubrovčani koji hode po mojemu vladaniju trgovaće gdje koji hoće, konači će gdje se koji nađe s pravom vjerom i pravim srcem bez ikakvog zla... ("razvje što mi kto, da svojev volov poklon", ovdje mi nije jasna konstrukcija radi se o darivanju stoke)... da im ne bude od mojih častnika sile i dokle u mene budu dat imat svet i pomoć kako i sebi koliko mogu bez zle pomisli tako mi Bog pomogao i sveto Evangelie

  Ja Radoje, dijak bana pisah cijelu knjigu banovu povelju od rođenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca avgusta u dvadeset i devetri dan otsječenije glave Jovana Krstitelja.


  Bosanski vladari su sebe nazivali Srbima, kao što su Srbljem nazivali i svoje stanovništvo.

  Tvrtko Kotromanić se krunisao za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana na grobu Svetog Save u manastiru Mileševa. Da bi istakao jednorodnost dinastije Nemanića i Kotromanića, tvrtko stavlja ispred svog krštenog imena i ime Stefan, što znači "vjenčani" (onaj koji je krunisan). U ovoj povelji Tvrtkovo ime Stefan se istice veoma često (pogledati recimo posljednju riječ u prvom redu), kao što se u povlji često ističe srpska zemlja ili Srblje kao jedina etnička odrednica. Na primjer u petom redu Tvrtko jasno ističe porijeklo "roditelja moji gospode srpske". Isto tako, na dnu povelje, na desnoj strani, je ogromnim slovima istaknuto, na prvom mjestu - kralj Srba.

  Kao izvor vidi povelje srednjovijekovnih vladara koje su mikrofilmovane sa originala i čuvaju se u Dubrovačkom arhivu, a pogledaj i povelju bosanskog bana Ninoslava.
  vasi_komentari- 9530 - 29.04.2006 : - best (0)

  Ko je prodao Gorazde?


  Citam priče ove pune nesreće i jada, ratanih pogibija i izdaja... Tuga i tišina pokrila mi dusu. Motaju se misli u mojoj glavi i lede sjecanja...

  "Vjero prava kukavna siroto, Srpsko pleme doklen ćes spavati? "?

  Zeljko hvala ti što si omogućio ljudima da pomenu svoje sinove, braću i prijatelje na ovoj stranici. Valjda možemo toliko, kad ne možemo više.

  Sacuvati nase junake od zaborava neće biti lako, moj Srbine. Istoriju pišu pobjednici. Prođe rat, prolaze godine, groblja zarastaju u travu, tuga se kameni...

  Onaj što bjese junak u Višegradu ne bjese junak u Foči, u Goraždu ili u Rogatici. I obratno...

  Zar se nismo borili za istinu?

  Postavljam svim čitaocim nekoliko pitanja i molim da odgovore ako znaju:
  1. Ko je prodao Goražde?
  2. Ko je zabranio uzimanje Gorazda četiri puta?
  3. Ko su Srbi, a ko su Srpčići?
  4. "Jel nas jedna izrodila majka"?
  vasi_komentari- 7780 - 07.04.2006 : Biljana Stanisic Los Angeles - best (0)

  Osjecam se kao siroce


  Osjećam se kao neko siroče kad čitam ove vaše Sokolačke šale i dopisivanja. Od kako živim u Americi (1988) željna sam društva iz naših krajeva. Ja sam rođena i odrasla u Goraždu, u kome je na žalost bilo malo Srba, a pogotovu onih pravih.

  Moja je majka iz Sočica, a otac sa Vražalica, pa su oboje vezani za Romaniju i okolna sela. Ja čitam vaše priče i šale, pa mi to sve zvuči poznato jer moji roditelji sve to dobro znaju. Mislim, čak, da su se i upoznali na vašaru u Brezjaku.

  Razlog što sve ovo pišem, je neka "nezvanična" molba za članstvo.

  Sa poštovanjem,
  zemljakinja Biljana.

  P. S. Javite se!

  Biljana,
  mislim da si ti jedina koja je do sada shvatila pravi smisao ove stranice! Moj glavni cilj prilikom pokretanja ovog foruma je bio da se sačuva ono pravo bogatstvao romanijskog naroda - njegov duh, najbolje oslikan kroz pjesme, priče i šale kojih mi, hvala Bogu, imamo na pretek. Bilo bi mi jako drago kada bi i vaše pisanje na ovim stranicama bilo usmjereno na dogradnji istog cilja.

  Konačno, što se članstva tiče, eto ja te proglašavam prvim zvaničnim članom ove stranice! Jedini uslov članstva je da voliš Romaniju i romanijsko područje, a to što ti je majka sa Sočica je sasvim dovoljno!

  Pozdrav,
  Zeljko
  vasi_komentari- 6601 - 27.03.2006 : Ratko Mladic Sarajevo - best (0)

  osvrt na poratne dane


  Mislim da je bespotrebno komentarisati pisanija sa druge strane. Za "njih" bi bilo najbolje da ne dolaze na nase forume ili ako to vec rade da urade dostojanstveno a ne zalosno i jadno kako vec samo oni umiju.

  Nego da se osvrnemo malo na ove domace probisvijete, bogatase koji su sada na u Sokocu i istocnoj RS. Posto dobro poznajes Sokolac, mogao bi nesto napisati o nekima, pod uslovom da ne zadires u "kumovske veze".

  Sto se tice bivseg "ministra (ne)informisanja", a koji je sada glavna perjanica - Toholj, on je imao sve podatke o zlocinima muslimana pocinjenim nad srpskim narodom jos davne 1995. kada je i bio predsjednik komisije za ratne zlocine (ne znam tacno godinu), tj. prikupljanje podataka o ratnim zlocinima.

  Zasto tada taj "casni i veliki Srbin" nije prezentovao nista u javnost? Malo nas boli glava od tih velikih patriota koji su se sklonili u Bg, jer nisu mogli da budu sa istima i njima slicnima u RS.

  Nažalost on nije jedini, ali nebitne su tvoje veze sa njim i njemu slicnima, bitna je istina. Pozdrav i savjet da bi mogle i neke nove teme da se otvore.

  Postovani prijatelju,
  ja sam u jednom od mojih komentara pomenuo da jos uvijek mislim da je Miroslav Toholj bio jedan od postenijih Srba koje sam poznavao, medjutim ja se u tudje postenje ne mogu zakleti. Nisam vise ni za sebe siguran koliko sam (ako uopste) posten!

  Sto se tice razloga zbog cega on nije pokrenuo neke stvari kada je bio na nekoj funkciji ne mogu da govorim. Evo, od tebe sam saznao da je on bio neki Predsjednik komisije za ratne zlocine pri vladi RS. Ja sam tada bio u inostranstvu, i ne znam sta se desavalo poslije rata u RS.

  Medjutim, imam jedan komentar za tebe. Glavno pravilo politike je da se nikome ne zamjeras, ako hoces da prosperiras. To pogotovu vazi za "Svevisnjeg" predstavnika za BiH, koji kontrolise vrh partijskih krugova u BiH, a poslanicka funkcija je samo formalnost, dobar nacin da se u siromasnoj zemlji zaradi oko 4500 KM (3000 bez dnevnica).

  Sto se tice ovog drugog, tj. "probisvjeta u Sokocu", mislim da ti je tema odlicna, pa bi vrijedilo o tome pisati. Medjutim, ja nisam na "izvoru informacija", tj. ne zivim vise na Sokocu. Vidim da si neke moje komentare vec procitao. Sa druge strane, radim 10 sati dnevno i nemam bas vremena za pisanje, pogotovu sto imam i porodicnih obaveza. Nemoj misliti da se toga bojim, jer ako ti nesto anonimno objavis na ovom forumu prikrivajuci se pod imenom "Ratka Mladica", za to ja snosim odgovornost zbog pokretanja ove stranice. Moja glava nije skuplja od mnogih postenih Srba koji su izgubili svoje zivote u od strane muslimansko-hrvatskih neprijatelja i srpske mafije koja je sada na vlasti u RS.

  Medjutim, podrzavam svakoga ko je spreman o tim stvarima da pise, bilo anonimno ili da se potpise kao sto to cine Nedeljko Zugic, Slavko Jovicic - Slavuj i mnogi drugi. Za razliku od tvojih ranijih komentara, u ovaj sam jako razocaran. Mislim da si previse negativan!

  Malo je preostro kritikovati nekoga sto nesto nije uradio, tj. nije uspio da uradi. Ne branim ga, ali da bi se nesto proguralo mora imati podrsku rukovostva vladajuce stranke. Pretpostavljam da covjek nije imao podrsku da neke stvari odradi. Ja jos uvijek mislim da on nije "okaljao" svoje ime, i da ima mnogo vece gamadi koju bi mi trebali na ovom mjestu kritikovati, i da zbog "velike konkurencije" njegovo ime ne bi trebalo da se u negativnom kontekstu ni pojavljuje na ovoj stranici.

  Listu zlocina pocinjenim nad Srbima imam i ja, dobio sam je od Saveza logorasa RS, i objavicu je na ovoj stranici, cim budem imao vremena.

  Pozdrav,
  Zeljko

  Idi na stranu - |1|2|