fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija-SVJETSKI_RATOVI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

svjetski_ratovi- 81796 - 21.01.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

Genocida nad Srbima nema u čitankama


U svojoj novoj knjizi posvećenoj stradanju Srba u 20. veku i njegovom prikrivanju, profesor dr Smilja Avramov koristila je isključivo strana dokumenta i otkrila dramatične ali i decenijama zataškavane razmere zločina nad srpskim narodom.

Nedavno objavljena dvotomna knjiga "Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine", profesora dr Smilje Avramov, dodatno će "uznemiriti" pristalice teorije o štetnosti pominjanja zločina, naročito genocida nad Srbima.

Knjiga se oslanja isključivo na pisana dokumenta iz arhiva i instituta stranih država, i bavi se ne samo genocidom nad Srbima, već i problemom njegovog prikrivanja.

Otkriva imena zemalja čije su obaveštajne službe igrale dvostruke igre, onih koje su zamenom teza optuživale druge države za sve što su one činile.

U tom kontekstu, Avramova vidi i novu podmetačinu koja Srbe označava genocidnim narodom, rasistima, antisemistima, ali i razobličava poreklo srpskog prikrivanja genocida nad sobom.

 • Pošto sam Srpkinja koja brani svoj narod, a da bi izbegla subjektivizme, za pisanje ove dvotomne knjige koristila sam isključivo strana dokumenta. Boravila sam u Vojnom arhivu u Rimu, Vojnom arhivu u Frajburgu, Državnom arhivu u Bonu, Državnom arhivu u Londonu, Državnom arhivu u Vašingtonu i Državnom arhivu u Cirihu.

  Tamo sam pronašla originalne izveštaje nemačkih i italijanskih komandanata koji su zločine Hrvata nad Srbima opisivali kao najmonstruoznije zločine ikada viđene u istoriji čovečanstva - objašnjava Avramova.

  I Hitler pobesneo

 • Preciznost sa kojom su nemački vojnici i oficiri izveštavali o neviđenim zločinima Hrvata nad Srbima me je zgranula.

  Izveštaji komandanata fon Hostevala i Kešea izazvali su bes i kod Hitlera.

  Zbog toga je hitno pozvao Pavelića u Berlin na poseban razgovor. Imala sam u rukama taj zapis.

  Hitler nije birao reči, optužio je Pavelića da je zbog zločina nad Srbima krivac za njihovu pobunu, jer je na taj način ugrozio nemačke osvajačke planova na istoku.


 • Otkrivajući javnosti do danas nepoznate dokumente o nekim događajima, profesorka Avramov preko njih objašnjava pozadinu organizovanog prikrivanja genocida nad srpskim narodom, ali i njegovo zataškavanja u samoj Srbiji.


  Masovne egzekucije Srba: Mačva 1914. godine


  - U spašavanju Ante Pavelića u maju 1945. godine učestvovale su engleske obaveštajne službe. Britanski visoki diplomata prvi se sreo sa Pavelićem u Frankfurtu. Britanci su ga prebacili u Vatikan, a Amerikanci u Latinsku Ameriku. Britanci su spasavali ovog zločinca i iz razloga što je Pavelić bio obaveštajac britanske M6 od 1926. godine. To je bio i posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju.

  M6 je još 1941. godine podmetnula Srbima onu zlokobnu krilaticu - bolje grob nego rob, a već 1945. godne širila tezu o naduvanim jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj izmišljotini.

  - Uspeli su u tome, pa je preko srpskih komunista u Srbiji bila ozakonjena zabrana pričanja u školama o genocidu nad Srbima. To se može videti i na mom primeru. Godine 1947. bila sam zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda i zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživela posle ustaškog pokolja.

  Odbrusio mi je: dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše mi bismo ga ubili jer je bio buržuj. Ipak, otišla sam u Zagreb, a po povratku čekao me je otkaz. I danas se u Srbiji na sličan način postupa.


  Masovne egzekucije Srba: Pančevo 1941. godine

  Preko pronađenih dokumenata u stranim arhivima, Avramova objašnjava pozadinu priče da su upravo Srbi genocidni narod, rasisti i antisemiti.

  - Od dolaska Sefarda na prostore Srbije u 16. veku, Srbi su bili najiskreniji prijatelji Jevrejima. Prvi Jevrej u istoriji svetskog parlamentarizma postao je krajem 19. veka član srpskog parlamenta. Jevreji su jedino u srpskoj vojsci stizali do čina generala.

  Kralj Aleksandar je još 1917. godine podržao ideju stvaranja jevrejske države i među prvim vladarima potpisao te godine "Balfurovu deklaraciju". Kralj Petar II 1941. godine na putu za Englesku, u Jerusalimu je ostavio poveću svotu novca i zlata za spasavanje Jevreja u Srbiji. Brojni su primeri gde su srpske porodice spasavale jevrejske porodice od 1941. do 1945. godine.


  Genocidi u 20. veku

 • Pošto sam obišla sve velike strane institute, arhive, vojne i državne, nigde nisam pronašla odeljak - genocid nad Srbima. A genocid su vršili Bugari 1914. do 1918. na jugoistoku Srbije, Austrijanci i Nemci u Mačvi. Takođe, od 1941. Nemci u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Mađari u Sremu i Bačkoj, Hrvati u Hrvatskoj, BiH i Sremu. Nestalo je preko milion Srba u Prvom svetskom rati i više od milion u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, o tim genocidima srpska dece ne uče u školama.

  Da je ta "kuhinja" veoma jaka i prodorna osetili su na svojoj grbači i Nemci, otkriva Avramova.

 • Koristeći Hitlerove zločine, tvorci podmetačina Nemce su optužili za stvaranje teorije o rasizmu, što nije tačno. Teorija o rasizmu stvorena je u Engleskoj, a potom i u Francuskoj. A to je urađeno da bi se prikrilo indirektno učešće Engleske i SAD u zločinima nad Jevrejima.

  Hitler je dozvolio da 800 Jevreja otplovi u Ameriku, međutim ona ih je vratila nazad i svi su pobijeni u Aušvicu. Takođe, Hitler je predložio Englezima i Amerikancima da iseli sve Jevreje u njihove kolonije, ali predlog je odbijen.

  Pošto te "kuhinje" i danas rade, što tvrdi i engleski istoričar Polin Vud, najbolje se tih napada i zamene teza možemo odbraniti formiranjem Muzeja genocida nad Srbima - poručuje Smilja Avramov.
 • svjetski_ratovi- 77460 - 23.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (1)

  Ženevska konvencija (2)


  Glavni razlog za nastanak konvencije je pokušaj minimalne humanizacije inače svakog nehumanog rata, i smanjenja gubitaka ljudstva u strateški dobijenim operacijama. Ova konvencija je nekada poštovana od svih, a od Drugog svetskog rata je isključivo u funkciji najjačih sila i onih koji imaju moć medija u svojim rukama.

  Kroz priču o mom dedu opisah i to da su naši ratni vojni zarobljenici, vojnici kraljevine Jugoslavije, u Nemačkoj imali ljudski tretman, što nije bilo isto i za Ruse i partizane je za njih stvar bila mnogo teža. Mnogi naši zarobljenici su preživeli, neki se i vratiše u Titovo carstvo i zažališe, dok su neki od njih, oni mudriji, nastavili svoj život na Zapadu. Neki zarobljenici postradaše od smišljenog savezničkog bombardovanja koje bješe naručeno od strane Josipa Broza. U određenim istorijskim momentima Tito je doživeo da mu Čerčil zapeva:

 • "Reci sve želje, reci šta treba, skinuću zvezde sa neba!"

 • "Boga ti nemoj zvijezde, ali bi valjalo bombardirati onaj logor u Norveškoj sa oficirima i podoficirima kraljeve vojske, neposlušnu Srbiju i Beograd..."

  Sa proleća 1945. godine zapadne savezničke snage su imale 5, 25 milona Nemačkih zarobljenika, ne računajući one u severnoj Africi. Zazirući od ruske vojske, mnogi su se probijali da bi se predali zapadnim saveznicima. Među njima je bilo i dosta civila, žena i dece...

  Britansko-kanadska vojska imala je 2. 5 milona zarobljenika, u njihovim istorijskim arhivama nema ništa o njihovom tretmanu!?

  Kamp "Gotha" pod amerićkom komandom, zarobljenici su bili zatvoreni na otvorenom prostoru, ograđenom bodljikavom žicom, u početku su dobijali male porcije hrane a potom je i to prepolovljeno. Da bi i to dobili morali su da prođu kroz špalir amerićkih vojnika koji su ih tukli štapovima!

  Ajzenhauer je bio komandant amerićkog vrhovnog štaba a i svih savezničkih izvršnih snaga "SHAEF. Inače, on je bio Jevrejin nemačkog porekla. Nemce ne tretira kao ratne vojne zarobljenike, a menja njihov naziv u "razoružana neprijateljska sila" i na njih se ne odnosi Ženevska konvencija!!!

  General Lee izveštava o milion zarobljenika više nego što se vodi u njihovoj vojnoj evidenciji...

  Gubeći status ratnih zarobljenika, pod okriljem Ajzenhauera koji je bio pion ondašnje američke administracije i radeći po svakako njihovom instrukcijom, poništava "Švajcarsku kao Nemaćku zaštitnicu" u ovom slučaju, Međunarodni crveni krst, i pored ogromnih zaliha hrane u Napulju, Engleskoj, i Švajcarskoj, namerno mori gladju i žeđu nemačke vojnike i civile. Ukupan broj umorenih glađu se procenjuje na preko tri miliona! Da potsetim, radi se o vremenskom intervalu od svega par meseci!

  OSOVINA LONDON - TEL AVIV - VAŠNGTON danas svima drži lekcije "o ljudskim pravima", i reč licemerje pocrveni i smatra ovu osovinu nedostojnu te reči...

  Otprilike kako je izgledala ta likvidacija zarobljenika naslikaćemo dva kampa "Heidesheim" i "Rajnberg"... Paradoks u svemu ovome jeste što su zatvorenici umirali od žedji na svega 50 metara od reke "Rajne"...

  Svi logori su bili otkriveni, pod vedrim nebom. Zarobljenici su bili sabijeni, pa su čak i zdravi oboljevali za desetak dana. Nužda se u početku vršila pored žičane ograde, a kasnije, zbog iznemoglosti, gde je ko stigao. Rukama su kopali i pravili jame da se zaštite od hladnoće. Bila su to svakodnevna umiranja, tuče i ubistva za parče hleba...

  U Ruskom zarobljeništvu ni jedan Nemac nije umro od gladi, niti se sa njim nekorektno postupalo, kao što je pravila famu zapadna medijska mašinerija.

  Kada su se ovakve stvari dešavale velikim narodima i moćnim državama, šta mi mali da očekujemo? I šta tek nama mogu da urade!
 • svjetski_ratovi- 73066 - 23.08.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Poricanje holokausta u Jasenovcu


  23. 8. 2012 Mipa ima tužnu dužnost da Vas obavesti o najtežem antisrpskom izgredu ove godine.

  Dan nakon 71. godišnjice Jasenovca, jedan od najvećih hrvatskih listova objavio je članak u kome se poriče holokaust u ovom logoru smrti.

  Poznat kao fabrika smrti, Jasenovac je bio jedan od najvećih, najsuroviji, i jedini koncetracioni logor u Evropi koji nije bio nemači.

  U njemu je prema različitim procenama stradalo od 70 do 700 hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih žrtava. Enciklopedija holokausta, Jad Bašem i Centar Simon Vizental raspolažu procenama od 500000 do 600000 žrtava.

  Poricanje holokausta izvršio je dr Stjepan Razum, sveštenik i istoričar zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu sa blagoslovom biskupa katoličke crkve u Hrvatskoj.

  U poricanje spada i umanjivanje, ali dr Ruzum naprosto potpuno osporava stradanje u Jasenovcu, nazivajući ga velikosrpskim mitom.

  Teško se može zamisliti grublji čin antisrbizma i antisemitizma u medijima.

  Sledeći stepen može biti samo zalaganje za ponovno pokretanje holokausta.

  Dr Razum i Jutarnji list su krivi što su na najsramniji način obeležili godišnjicu Jasenovca.

  Ali mi smo krivi što je to ostao i jedini način. srpski mediji i ustanove su godišnjicu prećutali - što je skandal po sebi.

  Čak i kada su nakon našeg obaveštenja odreagovali (Kurir, B92), novinari su broj žrtava 82. 129, preneli baš iz spornog članka. Radi se o najnižim procenama koje uključuju samo imenom pobrojane žrtve. A koliko je bezimenih, nad kojima su ustaše ostvarile svoj cilj i potrle im svaki trag?

  Kao ljudi, dužni smo da stanemo u odbranu nedužnih žrtava i istine. Kao Srbi, potomci najbrojnijih žrtava, dužni smo da reagujemo prvi i najodlučnije!
  svjetski_ratovi- 72644 - 11.08.2012 : Goran Vankuver - best (1)

  Gojko Tomić


  MOSKVA: Gde se nalazi najseverniji spomenik srpskom vojniku? Očigledno, u Rusiji, na Koljskom poluostrvu, u lučkom gradu Kandalakša, na obalama Belog mora. Ovde, na teritoriji, gde se nekada nalazilo groblje pomoraca, čudom je preživeo jedini spomen dokaz o prisustvu srpskog dobrovoljačkog korpusa na ovim prostorima, spomenik vojniku Gojku Tomiču.

  Napis navodi da je vojnik rođen u jednom selu Tohlići u blizini Sarajeva 1894. godine, a umro je 5. juna 1918. od rana zadobijenih u borbi.

  "Poginuo je za slobodu i ujedinjenje Jugoslovena", piše na nadgrobnoj ploči. Pored je još jedan spomenik, nepoznatom srpskom vojniku. Spomen ploče su postavili njihovi drugovi, saborci pre nego što su napustili Rusiju u jesen 1919.

  Sve ovo su, ne sasvim poznate stranice rusko-srpskih odnosa, koje iz očiglednih razloga, tokom sovjetskog perioda nisu bile posebno pominjane. Mi ovde govorimo o Jugoslovenima, koji su se tokom građanskog rata i strane intervencije u Rusiji borili protiv boljševizma. Oni su to uradili za ljubav ruskog carstva, hteli su da oslobode zemlju, koja je nekada njima pomogala da se oslobode.

  Govori istoričar Dmitrij Koršov:

  "Kasnije, nakon što je došla sovjetska vlada, takve Srbe su uglavnom nazivali Crnostotinašima. Šta je to? To znaći "Pravoslavlje, autokratija i nacionalnost." Oni su bili čuvari tradicionalnih vrednosti ruske imperije. Interesantan detalj jeste, da su se ovde, na severu Rusije, borili pod černjaevskom zastavom, pod kojom su se još u devetnaestom veku borili protiv Turaka. Neko od meštana ju je očigledno dao Srbima. Dozvolite mi da vas podsetim, Mihail Černjaev je ruski dobrovoljac, koji je i pre formalnog ulaska Rusije u rat 1877., bio je komandant srpske vojske."

  U februaru ove godine, u gradu Kandalakša, počeo je projekat "Sećanje na braću Jugoslovene, dolazi do potomaka kroz vekove". Jedan od inicijatora projekta, direktorka muzeja istorije grada, Ljudmila Rogozina, izjavila je: spomenicima je neophodno ne samo da dati poseban status (što je zadatak nadležnih državnih institucija), već ih i elementarno zaštiti od oštećenja.

  "Spomenici su ostajali nenegovani, a nas je mučla savest - nikad se ne zna, neće li popraviti put, promeniti ogradu u blizini radiostanice, koja se nalazi na mestu starog pomorskog groblja. Kroz školske razgovore o ovim jedinstvenim objektima, ponudili smo deci da pomognu. Obezbeđena su sredstva - tako da je oblast označena, izravnana, đaci su rado učestvovali u radovima koji su trajali od februara do juna. Bilo je važno da se sve završi do 5. juna jer to je dan, kada je Gojko Tomić, preminuo od zadobijenih rana. Kod nas, na severu, snega ima dugo, pa čak i u aprilu, može ga biti i do dva metra, tako da smo bili u žurbi. Rezultat naših napora je sada pravi istorijski objekat."

  U memoarima iz tih vremena, mogu se videti odlične kritike o moralnoj i borbenoj gotovosti Srba, a rukovodstvo belih bataljona cenilo je srpske vojnike kao "odlične". Ostali su dokazi da su Srbi tretirali "crvene" grubo, ali ni približno onoliko koliko beli.

  Ipak, teško je osloboditi se osećaja paradoksa istorije: ti Jugosloveni koji su se sigurno sećali zaveta Svetog Petra Cetinjskog: "Ko je protiv Rusije, taj je sam protiv svih Slovena" iskreno su voleli i bili spremni da se bore za Rusiju čak i po cenu učešća u bratoubilačkom ratu. Spomenik vojniku Gojku Tomiću u gradu Kandalakša još jedan je dokaz komplikovanih rusko-balkanskih odnosa u 20. veku.

  Primjedba Željka Tomića: Koliko je meni poznato, a provjerio sam i na internetu, naseljeno mjesto Tohljići ne postoji. Umjesto toga, vrlo je moguće da Gojko Tomić potiče iz zaseoka Tomići kod Šekovića. Izgleda da je kamenorezac napravio malu grešku u pisanju.

  Gojko Tomić, spomenik Gojku Tomiću u Rusiji
  svjetski_ratovi- 46922 - 22.10.2011 : Nesob Sokolac - best (1)

  Crna knjiga


  Video "Crna knjiga" predstavlja jedan od najboljih dokumentarnih filmova koji govori o zločinima napravljenim nad Srbima u zadnjih par stotina godina, sa posebnim osvrtom na Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, kao i ratove koji su vođeni krajem devedesetih godina. Obavezno pogledajte!

  svjetski_ratovi- 32202 - 08.06.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)


  Genocida nad Srbima nema u čitankama

  U svojoj novoj knjizi posvećenoj stradanju Srba u XX veku i njegovom prikrivanju, profesor dr Smilja Avramov koristila je isključivo strana dokumenta i otkrila dramatične ali i decenijama zataškavane razmere zločina nad srpskim narodom.

  Nedavno objavljena dvotomna knjiga "Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine", profesora dr Smilje Avramov, dodatno će "uznemiriti" pristalice teorije o štetnosti pominjanja zločina, naročito genocida nad Srbima.

  Knjiga se oslanja isključivo na pisana dokumenta iz arhiva i instituta stranih država, i bavi se ne samo genocidom nad Srbima, već i problemom njegovog prikrivanja.

  Otkriva imena zemalja čije su obaveštajne službe igrale dvostruke igre, onih koje su zamenom teza optuživale druge države za sve što su one činile.

  U tom kontekstu, Avramova vidi i novu podmetačinu koja Srbe označava genocidnim narodom, rasistima, antisemistima, ali i razobličava poreklo srpskog prikrivanja genocida nad sobom.

  "Pošto sam Srpkinja koja brani svoj narod, a da bi izbegla subjektivizme, za pisanje ove dvotomne knjige koristila sam isključivo strana dokumenta. Boravila sam u Vojnom arhivu u Rimu, Vojnom arhivu u Frajburgu, Državnom arhivu u Bonu, Državnom arhivu u Londonu, Državnom arhivu u Vašingtonu i Državnom arhivu u Cirihu. "

  "Tamo sam pronašla originalne izveštaje nemačkih i italijanskih komandanata koji su zločine Hrvata nad Srbima opisivali kao najmonstruoznije zločine ikada viđene u istoriji čovečanstva" objašnjava Avramova.


  I Hitler pobesneo

  "Preciznost sa kojom su nemački vojnici i oficiri izveštavali o neviđenim zločinima Hrvata nad Srbima me je zgranula. Izveštaji komandanata fon Hostevala i Kešea izazvali su bes i kod Hitlera. Zbog toga je hitno pozvao Pavelića u Berlin na poseban razgovor. Imala sam u rukama taj zapis. "

  "Hitler nije birao reči, optužio je Pavelića da je zbog zločina nad Srbima krivac za njihovu pobunu, jer je na taj način ugrozio nemačke osvajačke planova na istoku. "


  Otkrivajući javnosti do danas nepoznate dokumente o nekim događajima, profesorka Avramov preko njih objašnjava pozadinu organizovanog prikrivanja genocida nad srpskim narodom, ali i njegovo zataškavanja u samoj Srbiji.

  "U spašavanju Ante Pavelića u maju 1945. godine učestvovale su engleske obaveštajne službe. Britanski visoki diplomata prvi se sreo sa Pavelićem u Frankfurtu. Britanci su ga prebacili u Vatikan, a Amerikanci u Latinsku Ameriku. Britanci su spasavali ovog zločinca i iz razloga što je Pavelić bio obaveštajac britanske M6 od 1926. godine. To je bio i posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju.


  M6 je još 1941. godine podmetnula Srbima onu zlokobnu krilaticu - bolje grob nego rob, a već 1945. godne širila tezu o naduvanim jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj izmišljotini.

  "Uspeli su u tome, pa je preko srpskih komunista u Srbiji bila ozakonjena zabrana pričanja u školama o genocidu nad Srbima. To se može videti i na mom primeru. Godine 1947. bila sam zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda i zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživela posle ustaškog pokolja. "

  "Odbrusio mi je: dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše mi bismo ga ubili jer je bio buržuj. Ipak, otišla sam u Zagreb, a po povratku čekao me je otkaz. I danas se u Srbiji na sličan način postupa. "  Preko pronađenih dokumenata u stranim arhivima, Avramova objašnjava pozadinu priče da su upravo Srbi genocidni narod, rasisti i antisemiti.

  "Od dolaska Sefarda na prostore Srbije u 16. veku, Srbi su bili najiskreniji prijatelji Jevrejima. Prvi Jevrej u istoriji svetskog parlamentarizma postao je krajem 19. veka član srpskog parlamenta. Jevreji su jedino u srpskoj vojsci stizali do čina generala. "


  Kralj Aleksandar je još 1917. godine podržao ideju stvaranja jevrejske države i među prvim vladarima potpisao te godine "Balfurovu deklaraciju". Kralj Petar II 1941. godine na putu za Englesku, u Jerusalimu je ostavio poveću svotu novca i zlata za spasavanje Jevreja u Srbiji. Brojni su primeri gde su srpske porodice spasavale jevrejske porodice od 1941. do 1945. godine.

  "Pošto sam obišla sve velike strane institute, arhive, vojne i državne, nigde nisam pronašla odeljak - genocid nad Srbima. A genocid su vršili Bugari 1914. do 1918. na jugoistoku Srbije, Austrijanci i Nemci u Mačvi. Takođe, od 1941. Nemci u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Mađari u Sremu i Bačkoj, Hrvati u Hrvatskoj, BiH i Sremu. Nestalo je preko milion Srba u Prvom svetskom rati i više od milion u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, o tim genocidima srpska dece ne uče u školama. "


  Da je ta "kuhinja" veoma jaka i prodorna osetili su na svojoj grbači i Nemci, otkriva Avramova.

  "Koristeći Hitlerove zločine, tvorci podmetačina Nemce su optužili za stvaranje teorije o rasizmu, što nije tačno. Teorija o rasizmu stvorena je u Engleskoj, a potom i u Francuskoj. A to je urađeno da bi se prikrilo indirektno učešće Engleske i SAD u zločinima nad Jevrejima. "


  Hitler je dozvolio da 800 Jevreja otplovi u Ameriku, međutim ona ih je vratila nazad i svi su pobijeni u Aušvicu. Takođe, Hitler je predložio Englezima i Amerikancima da iseli sve Jevreje u njihove kolonije, ali predlog je odbijen.

  "Pošto te "kuhinje" i danas rade, što tvrdi i engleski istoričar Polin Vud, najbolje se tih napada i zamene teza možemo odbraniti formiranjem Muzeja genocida nad Srbima" - poručuje Smilja Avramov.

  svjetski_ratovi- 26462 - 15.02.2011 : Vogošćanin Pravi - best (0)


  Da se ne zaboravi, u ova vremena kada nam decu uče da je sila isto što i pravda, a moć isto što i istina:

  Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885.


  Za vreme rata protiv Bugarske u žestokim okršajima 1884/85. godine svakodnevno je stradalo sve više vojnika. Ali, za razliku od Srbije, koja svoje ranjenike zbrinjava, Bugarska nema organizovan vojni sanitet, a njihovi ranjenici, prepušteni samima sebi, ostajali su na mestu ranjavanja. Zbog toga Evropa prikuplja pomoć i konvoji sa sanitetskim materijalom spremni su da krenu za Bugarsku. Između evropskih konvoja i Bugarske isprečio se front sa srpskom vojskom.

  Tada se događa nešto što se u istoriji ratovanja ne beleži ni do tada, a ni kasnije: na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, Vlada Srbije je odobrila vojnoj komandi da za jedan dan prekine rat, otvori liniju fronta i propusti sanitetski transport koji je iz Beča upućen u Sofiju. I ne samo to - Srbija se pridružuje apelu iz Evrope, otvara svoje vojne magacine, dodaje lekove, ćebad, krevete i sve ono što je neophodno za otvaranje jedne bolnice u Bugarskoj. Tako Srbija prilaže svoju pomoć i zalihe neprijateljskoj zemlji sa kojom je u ratnom stanju.

  Za ovaj presedan u svetskoj istoriji ratovanja, Međunarodni Crveni krst u Ženevi dodelio je specijalno priznanje Crvenom krstu Srbije, a u holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla na kojoj piše "Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine".
  svjetski_ratovi- 11162 - 11.01.2007 : Mare Srbija - best (0)

  Srbi i Velika Srbija


  Sada činjenice iz istorije, stvari koje nas uče kako će izgledati i daleka budućnost Balkana, kada je u pitanju politika i granice.

  Ideja stvaranja Velike Srbije je postojala, nešto je sasvim normalno, nešto što su ostvarili narodi poput nemackog, italijanskog... tako da je srpskom narodu niko ne može uzeti. Bošnjaci moraju znati da je zemlja na kojoj žive, zemlja koja mora ući u sastav Velike Srbije. Jednog dana, možda ne skoro, moj unuk ili praunuk će ući u to Sarajevo sa srpskom zastavom. Činjenica je da su Srbi nekoliko puta odbili Veliku Srbiju od strane velikih sila. Sve zarad Jugoslavije! Jugoslavija neće viće funkcionisati. Ako nas nečemu istorija uči, to je da će rata uvek biti.

  Onaj ko kaže da Srbi nisu ratnici, nek prouči Cersku i Kolubarsku bitku. Neka pita po svetu istoričare, kakve su to bile bitke. Polu-poraz, kako ga ja nazivam, u ratu 1992-1995 je posledica nesposobnosti jednog čoveka. Sledeći put će biti drugacije. Od one šljive, u koju veruju muslimani i Hrvati, neće biti ništa. Ono što je srpski narod proživeo u toku pet vekova pod Turcima, jasno govori da nas sve ovo može učiniti još jačim.

  Od nekih stvari ne možete pobeći. Činjenica je da su "Bošnjaci" u stvari Srbi. Možda neki Hrvati nisu, ali ovi jesu sigurno. Kao kad bi neko poverovo da Crnogorac nije Srbin, ili Austrijanac Nemac, ili Bavarac Nemac ili Sicilijanac Italijan....

  To su gluposti, a neobrazovani ih lako progutaju.

  Hteli to ili ne, Srbi su najsnažniji narod među Južnim Slovenima. Jednog dana će se i kockice poklopiti a "Bošnjaci" ponovo postati Srbi iz Bosne.

  U neku ruku ja razumem taj srpski narod, koji misli da ako je njegov čukundeda dao veru za večeru ima pravo da stvara neke države na srpskim zemljama.

  Nesreća, istorijska nesreća koja je zahvatila Srbiju u 20. veku kulminirala je s kraja prošlog veka. Stvaranjem hrvatske države, ovakve kakva je, kumovali su pre svega Srbi. Isto važi i za Federaciju BiH.

  Ali, svako realan zna da takve države ne mogu imati dalekosežnu budućnost, bez uticaja Srbije. Srbija je ta koja je sve te prostore oslobodila od Austrije a potom i Nemačke, istorija će namestiti da Srbija dobije ono što joj pripada.

  Znam da se neki, u stvari gotovo svi muslimani, ne mogu složiti sa ovim. Ni ja to ne bi mogao da prihvatim da sam na njihovom mestu. Ali na žalost po njih, Srbi se nikad neće odreći Velike Srbije. Ta ideja može da se utiša, da degradira, ali ona nikada neće nestati a samim tim njeno ispunjenje se ne može zaustaviti.

  Ja nisam iz Bosne, nisam ni učestvovao u ratovima, ali gospodo ja izuzetno poznajem istoriji i ono što sam rekao je zaključak svakog obrazovanog i realnog, bilo Amerikanca, bilo Nemca, bilo "Bošnjaka".

  Istorija će sama doneti neke promene, na koje mi teško možemo kao pojedinci uticati.
  Pozdrav,
  Mare

  Idi na stranu - |1|2|