fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-SRPSKA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

srpska- 93735 - 28.09.2015 : Stari stariŽgmail.com - best (1)

Dodikove malverzacije u Republici SrpskojNIKAD VIŠE U RODNO MJESTO.. . ?

NAS I RUSA 300 MILIONA, ILI KAKO JE OPLJAČKAN UGLJEVIK?

Slučajno sam tražio neke članke na ovom forumu, tako da sam naišao na nekoliko članaka koji govore o ekonomskom i socijalnom stanju u našoj RS. Posebno mi je bio upečatljiv jedan najnoviji članak koji me je podsjetio na pjesmu poznatog narodnog pjevača Zorana Kalezića:

 • "Vratiću se majko, al ne znam kada, vratiću se majko ali njoj nikada"

  Jedan dio riječi iz te pjesme, "ali na Sokolac nikada" nastao je nakon posjete svome rodnom mjestu, našeg i vašeg urednika ovog foruma.

  Listajući dnevnu štampu iz RS, Federacije i Srbije dođoh i do nekih informacija na koje sam se zgrozio. Bože, pitao sam se, da li mi građani imamo oči i vidimo, da li imamo pameti?

  Ja ne želim da budem savjetnik i djelilac pameti nikome, ali evo da vam ponudim nešto, od čega ovih dana počinje da se trese i crna zemlja. Vidjet ćete koje se kolo vodi, ko u kolu igra i ko su kolovođe. Ako se prisjetite dosadašnjeg djelovanja i izjava i obećanja najodgovornijih u RS, u vezi energije i otvaranje fabrika, i hvalisanja za otvaranje radnih mjesta, od Trebinja preko Romanije, Zvornika, Bijeljine, Doboja, pa sve do Novog Grada u kojima su bila industrijiska preduzeća, bilo koje vrste (a sada ih nema) i drugih obećanja koja nisu i nikad neće biti ostvarena, vidjet ćete sada zbog čega je to tako.

  Molim moderatora da odabere i omogući nama posjetiocima ovog sajta da se upoznamo malo bolje, pa neka posjetioci ovog sajta (oni koji podržavaju na jednoj strani Dodika a na drugoj Bosića i kompaniju) i neka kažu svoje mišljenje i upoznaju borce koji tumaraju od nemila do nedraga po RS. Jesmo li se četiri godine borili da nam ovi sada ovako uzvraćaju? Da li na osnovu ovih izvještaja sada treba da budemo jedinstveni ili rasuti? I nije ni čudo što je autor pomenutog članka rekao: "nikad više u rodno mjesto".  http://www.telegraf.rs/vesti/1770006-bosnu-trese-zlatna-groznica-sokantno-svedocenje-bivseg-ambasadora-o-miloradu-dodiku-video

  http://www. politickimeridijan. com/?p=5714
  http://www. ekapija. com/website/bih/page/889200/Du%C5%A1ko-Perovi%C4%87-%C5%A1ef-Predstavni%C5%A1tva-RS-u-Moskvi-Ugro%C5%BEena-gradnja-TE-Ugljevik

  Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji

  (VIDEO) ŠOKANTNO SVJEDOČENJE BIVŠEG AMBASADORA: "Dodik je rekao da će zlato pokloniti svome unuku"!
  Objavljeno: 26. 09. 2015 - 09:03 Novosti

  Foto: Screenshot Youtube (Gordan Milinić: Tvrdi da je očevidac mutnih poslova vrha RS-a)

  Iako je banjalučki Osnovni sud odbio da sasluša svjedoke koje je pozvao lider SDS-a Mladen Bosić, kako bi razotkrio kriminal Milorada Dodika, neki od tih svjedoka spremni su da javnosti kažu šta znaju, izvještava BN TV. "Mislili su da ću, kao i mnogi drugi, preći u redove SNSD-a kada su došli na vlast, pa su pred mojim očima radili mnoge mutne radnje", kazao je za BN televiziju Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji, i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi. On je dodao da se ne boji javno reći sve što zna. "Nisam se prodao i ne bojim se da javno kažem šta su radili. Pred mojim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio je lijepo upakovan kilogram zlata. Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske", kaže Milinić, ali ga je zaprepastila reakcija Milorada Dodika. On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao:

 • "Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku".

  Kilogram zlata nije izgleda bilo dovoljno, pa taj ruski biznismen nikada nije imao neke velike poslove u RS-u. Kolika je ljudska pohlepa pokazuje i primjer drugog, također ruskog biznismena, koji je želio da kupi UNIS-ovu fabriku u Ramićima kod Banja Luke i "Borju" iz Teslića, ali na sastanku sa tadašnjim premijerom RS-a Miloradom Dodikom ponuđeno mu je učešće u još jednom projektu. "Dodik nas je lijepo primio i saslušao, ali je rekao da ima bolji projekat za tog biznismena koji je htio da ulaže u privredu RS-a. Odveli su nas kod Mileta Radišića u Medicinsku elektroniku", ističe Milinić i kaže da je tada prvi put vidio Radišića te da im je on ispred Medicinske elektronike rekao:

 • "Gledajte ovo zemljište, odavde do hotela Bosna. To je gradska vlada meni i Dodiku stavila na raspolaganje.Ovdje ćemo nas dvojca da gradimo objekat od 200 hiljada kvadrata. Treba nam 200 miliona. Premijer ima pare, dobili smo od Telekoma 22 miliona garancije za početak, a kasnije će biti još. "

  Napravljena ulaznica

  Gordan Milinić tvrdi da je Mile Radišić tražio od ruskog biznismena da uloži unaprijed 10 miliona u projekat, a kad uloži tih 10 miliona može da radi u Republici Srpskoj šta hoće. Rus međutim nije bio voljan da ulaže na neviđeno u projekat, koji je danas poznat kao afera "Picin park". Propali su mu i planovi za UNIS i "Borju" iako je pristao, tvrdi Milinić, da 10 posto svih svojih poslova u RS-u preko firme "Edelweiss Investment" iz Ženeve prepiše na Milorada Dodika, odnosno na njegovog prijatelja Mileta Radišića. "Mile Radišić je otišao u Ženevu, a nakon toga me pozvao u Moskvu da mi javi da je sve potpisano u toj firmi i da se posao sada može normalno raditi. Ulaznica je napravljena, Radišić odnosno Dodik je vlasnik 10 posto svih poslova i nema problema", kaže Milinić, ali dodaje da se sve ubrzo promijenilo. "Kada sam nakon nekog vremena došao u Banja Luku da dogovaram početak ulaganja u privredu Srpske, pozvao me je Mile Radišić i saopštio da je 10 posto malo i da treba dati 15 postoo. Ruski biznismen je odustao od posla i rekao da ne može da sarađuje sa takvim ljudima", kaže Milinić.

  Da je bratska Rusija omiljena zemlja za malverzacije rukovodstva Republike Srpske, pokazuje i primjer prodaje Rafinerije i Naftne industrije Srpske. Milinić tvrdi da privatizacija nije izvšena preko "Zarubežnjefta", firme koja je u vlasništvu ruske države, već je formirano preduzeće "Njeftegazinkor", koje su kasnije kupile razne privatne firme među kojima je i firma još jednog Dodikovog prijatelja "Invest tehnologija" Duška Perovića. Sve su prilike da je za te transakcije poslužio novac od prodaje Telekoma Srpske.

 • "Poslednje informacije koje imam govore da Perović sav novac iz tih poslova prebacuje u Honduras, te da je uzeo državljanstvo Hondurasa", kaže Milinić i tvrdi da su to podaci Državne bezbjednosti Srbije. Pravo lice rukovodstva RS-a upoznali su i predstavnici firme "Iceland Energy Group". U Srpsku su, tvrdi Milinić, došli sa bankarskom garancijom od milijardu eura i bili su zaintresovani za Termoelektranu "Gacko". U to vrijeme već je bio potpisan ugovor sa ČEZ-om, ali im je Milorad Dodik obećao neku drugu elektranu u RS-u, ako mu omoguće susret sa premijerom Islanda. Zatraženo - učinjeno.

  Sastanak je organizovan nakon mjesec, ali je Milinić ostao zabezeknut rezultatom sastanka. "U toku tog sastanka mene je nazvao generalni direktor te kompanije Arni Jensen i rekao:"Gospodine ambasadore ovdje se dešavaju čudne stvari. Sa vašim premijerom je doputovao izvjesni Vlado Delić i dao nam je cjedulju sa brojem žiro-računa na koji treba da uplatimo milion eura za premijera Dodika", kaže Milinić. Dodik je, bar prema tvrdnjama Milinića, ostao bez traženog miliona, a Republika Srpska bez milijarde eura. Milinić tvrdi da je još niz primjera kriminalnih radnju vrha Srpske, ali se mnogi ljudi boje da govore.
  Pozdrav, Stari
 • srpska- 93573 - 31.08.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

  O prisluškivanju u Republici Srpskoj


  Svjedoci smo ponovnog aktiviranja afere prisluškivanja u RS. Ako se vratimo unazad, mnogi će se sjetiti da se nešto tako slično dešavalo i u Makedoniji. Bespredmetno je baviti se pitanjem da li je to istina ili laž. U vrijeme visoko sofisticiranih tehnologija moguće je sve montirati.

  Veoma je čudno da se prisluškuje Grujevski u Makedoniji i Željka Cvijanović U RS. Da li to možda ima veze sa njihovim političkim stavovima koji se ne sviđaju određenim centrima moći pa na taj način neko pokušava da ih eliminiše. Prisluškivanje Presednika vlade je udarac na institucije sistema, danas je to gospođa Cvijanović, a sutra možda neko drugi.

  Da sam koji slučajem ja političar zabrino bih se zbog toga, bilo da sam u vlasti ili opoziciji. Nažalost građani Republike Srpske koji sebe nazivaju političarima daleko su od te definicije, čast izuzecima.
  srpska- 92513 - 04.03.2015 : Zeljko Grbavac Doboj - best (0)

  Trostruka sramota u Doboju za jedan dan


  Poštovani, juče je svaki normalan čovjek doživio sramotu:

  1. Doboj uđe jedini u RS u Savez turskih gradova, prodaše ga za milion i nas sa njim

  2. Prodaše dio naseljenog mjesta Makljenovac za voćnjak na Putnikovom brdu vlasništvo Bosnakopa, iz RS ode stanovništvo a dobismo polje za vikendice. U pozadini vjerovatno Višanja Azerbejdžan, opet Turska.
  3. Dođe nam predsjednica Hrvatske i ništa čudno da ne dođe na 23 godišnjicu napada Hrvatske vojske na isti Brod u koji je ista došla.
  I nije to sve ista se provoza posavinom itd.

  NAJGORE ŠTO ŠUTE ONI ŠTO ODBRANIŠE OVO ŠTO DRUGI PRODAŠE NEKA NAM JE NA ČAST.

  RE: Trostruka sramota u Doboju za jedan dan  Treba naglasiti, ukoliko se ne varam, da je u Dobuju na vlasit SDS, pa je ova izdajnička partija direktno odgovorna za ovo što se dešava.
  srpska- 92147 - 15.01.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Dali je moguće: Poslanici SDS-a nisu podržali ovaj prijedlog?


  15 Jan 2015
  Poslanici SNSD-a i SBB-a napustili sjednicu

  Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i poslanici Saveza za bolju budućnost SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napustili su danas sjednicu ovog doma nakon što poslanici nisu prihvatili da se na dnevni red uvrsti smjena Šefika Džaferovića s pozicije predsjedavajućeg, što su predložili Mirsad Đonlagić i Staša Košarac, šefovi klubova poslanika SBB-a i SNSD-a.

  Smjena je zatražena nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio da će Tužilaštvu BiH proslijediti dokumentaciju koja se odnosi na odgovornost Džaferovića i drugih vezano za ratna dešavanja u Vozućoj.

  Đonlagić i Košarac kazali su da Džaferović ne može biti predsjedavajući dok se ove stvari ne razjasne budući da su ocijenili da se radi o teškim optužbama.
  srpska- 91039 - 05.08.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Nemiri u FBiH udar na status RS


  utorak, 05. avgust 2014. godine

  Beograd - Stanje političkih prava srpskog naroda u regionu u prethodnoj godini bilo je najgore od 2009. godine, a nasilni protesti u FBiH iskorišćeni su za dodatni pritisak na status RS, navodi se u izvještaju za 2014. godinu koji je juče objavio Napredni klub iz Beograda.

  Sa izuzetkom Rumunije i blagog pomaka u Sloveniji, u protekloj godini zabilježeno je pogoršanje prava više od dva miliona Srba koji žive u regionu. Ove godine, prvi put, analiziran je i položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

  Predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je u proteklih šest godina, a posebno u zadnje dvije uočljivo opadanje političkih prava Srba u regionu.

 • To je posledica ekonomske krize, problema koje ima srpsko društvo i političkih okolnosti u Srbiji - rekao je Antić i dodao da u Beogradu, prvi put od 1991. godine, ne postoji institucija koja se bavi statusom Srba van Srbije.

  Prema ocjeni Naprednog kluba, trend stagnacije političkih prava Srba u BiH lani je nastavljen. Istaknuto je da su nemiri u FBiH iskorišćeni kao povod za dodatni pritisak na status RS i forsiranje centralizacije BiH.

 • Prava Srba u BiH bila su pod velikim pritiskom. Protesti su u suštini imali duboke političke ciljeve i snage koje su ih vodile želele su da uspostave unitarnu državu u kojoj bi vladala velikobošnjačka hegemonija. Ti protesti su planirani u određenim krugovima u EU i SAD, ali su odbijeni u RS, gde ljudi teško žive kao i u ostalim delovima BiH, ali su zadovoljni svojom državom - rekao je Antić.

  Dodao je da Srbija, iako su izglađene nesuglasice vlasti u Beogradu i Banjaluci, nije na zadovoljavajući način sprovodila sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, niti primjenjivala sistematsku politiku zaštite srpskog entiteta u BiH.

  Hrvatska

  Bez pomaka u povratku imovine Srba, kažnjavanju odgovornih za zločine nad Srbima i prava na upotrebu ćirilice, česti napadi, diskriminacija i govor mržnje.

  Crna Gora

  Uskraćeno obrazovanje na srpskom jeziku i zaposlenje, zabranjeno isticanje nacionalnih simbola i stalni su pokušaji oduzimanja imovine SPC.

  Makedonija

  Izražena asimilacija i progon čelnika SPC, etnička netrpeljivost koju prouzrokuju Albanci i pogoršanje bezbjednosti za sve zajednice.

  Slovenija

  Srbi kao najbrojnija zajednica poslije Slovenaca, ali i dalje nemaju status nacionalne manjine i prava po tom osnovu. Došlo do pomaka u rješavanju pitanja "izbrisanih".

  Kosovo

  Briselski sporazum formalno dao prava Srbima, ali nema poboljšanja njihove primjene. Na Kosovu je ubijeno oko 940 Srba.
 • srpska- 90371 - 01.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Za koga glasati na izborima?


  Da li nova koalicija u Republici Srpskoj ima snage i želje istjrati istinu na vidjelo ove velike afere i spasiti porodicu Vulić iz kanđi ovih aždaja?
  Da li će ova i ovakve afere uništiti SNSD i dovesti nove, poštenije snage na vlast u Republici Srpskoj?
  Hoće li stranke u koaliciji štiti interese Republike Srpske i "Dejtonski sporazum"?

  Ako koalicija ima rješenje za ove gore navedene probleme, podržimo ih i dajmo im snage za rušenje SNSD-a i Milorada Dodika! Nakon ovog filma koji sam pogledao, promjenio sam mišljenje i stav koji sam imao prema SNSD-u!

  Ovi ljudu su zloupotrebili vlast i zaslužili su da budu iza rešetaka, a imovina koju su stekli tokom vladavine, treba da im bude trajno oduzeta!!! ŽALOSNO!

  Afera
  TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Pad Picinog parka"!

  srpska- 90179 - 13.05.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Za koga glasati?


  Kada je prije devet godina Dodik i SNSD došao na vlast situacija je bila sledeća:

 • Republika Srpska je po svojoj političkoj snazi bila na najnižem nivou. Političari iz FBiH su joj nametali svoje zakone, a i iz njene nadležnosti su na Federaciju prebacivana mnoga ovlaštenja.

 • U prvih deset godina nakon rata međunarodne organizacije su RS-u dali milione maraka u humanitarnoj pomoći, koje je SDS uglavnom prodao na privatnim stovarištima.

 • Standard u RS je nakon rata bio daleko bolji, jer su srpske porodice još uvijek imale izvjesna novčana sredstva u vidu devizne štednje, a dosta njih je ostvarilo izvjesna sredstva prodajom stanova i privatne imovine. SDS je privatizacijom državnih preduzeća počinio pljačku stoljeća.

  Istine radi, bez imalo navijačke strasti, zdravo-razumski izjavljujem:

 • Danas je Republika Srpska jača nego ikada, što naprosto bosanske političare baca u očajanje. Sve manje se govori o ukidanju Republike Srpske, a sve više o ocjepljenju. Visoki predstavnik za BiH je postao nemoćan, a evintualni sporovi se rješavaju u OUN-u.

 • Što se ekonomske situacije tiče, SNDS je značajno podbacio, prije svega jer je čitava stranka ogrezla u lopovluku i mitu. Sredstva su trošena nenamjenski, a Vlada se zaduživala kako kod MMF-a, tako i kod komercijalnih banaka.

  Šta dalje, pitanje je sad! Za koga glasati? Od dva zla koje izabrati i povjeriti mu budućnost naše djece?

  Što se krađe i lopovluka tiče, obje političke struje su jako kreativne i maštovite, pa je teško reći koja je bolja opcija. Ovo, prije svega, zbog toga što je SDS krao kada smo imali mnogo više pa je i nama ostajala po neka mrvica, a SNSD danas može da krade samo zaduživanjem od banaka...

  Ono što mi "bode oči" jeste činjenica da se ovaj put SDS "uortačio" sa SDA i HDZ-om u namjeri da sa vlasti sruše SNSD. Kažu da su "željni promjena" a meni se sve čini da su oni željni vlasti na koju hoće da dođu po svaku cijenu, čak i u savezništvu sa svojim tradicionalnim protivnicima koji su nas i u rat odveli. Istim tim neprijateljima, ukoliko zajedno dođu na vlast, SDS će morati da pravi ustupke, čak i na štetu Republike Srpske, koja je nama toliko važna, da ne kažem sveta.

  Idealno gledajući, nama bi trebala neka nova politička snaga, partija na čijem čelu bi trebalo da bude nekakav Vučić, ili neko njemu sličan. A dok se to ne desi, potrebno je da se odlučite između jedne od ove dvije opcije. Moj savjet vam je da dobro razmislite prije nego što stavite krst na glasački listć jer bi ovo mogli da budu najvažniji izbori do sada!
 • srpska- 89963 - 01.05.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Američki udar na Republiku Srpsku


  Ovako to radi zapad, ubaci neke "Nerke" da svojim tekstovima ispiraju mozak Srbima, a šta će se desiti kasnije i ptice na grani već znaju!

  30 Apr 2014

  Ana Filimonova: Američki udar na Republiku Srpsku

  Banja Luci je 26. aprila održana međunarodna naučno-praktična konferencija "Obojene Revolucije kao instrument geopolitičke transformacije", posvećena kritičnoj analizi fenomena "obojenih revolucija" u konkretno primenjivom aspektu razrade preporuka za sprečavanje pokušaja nasilne smene vlasti i preduzimanja efikasnih mera po pitanju zaštite ustavno-pravnog poretka Republike Srpske.

  Organizatori konferencije bili su Fond Strateške Kulture (Moskva) i "Istorijski projekt Srebrenica" (Holandija). Konferencija je održana u zgradi Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Među učesnicima konferencije bili su: Dia Nader de al-Andari - ambasador Venecuele u Srbiji u čijoj nadležnosti se nalazi i prostor Bosne i Hercegovine, zatim Aleksandar Pavić - politikolog iz Beograda, Dževad Galijašević - član stručne komisije za jugo-istočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Predrag Ćeranić - profesor prava i bezbednosnih nauka, Stefan Karganović - rukovodilac "Istorijskog projekta Srebrenica", Manuel Oksenrajter - urednik nemačkog časopisa "Zuerst", Srđa Trifković - profesor politike i međunarodnih odnosa (Univerzitet u Banja Luci) i drugi.

  Učesnici konferencije pre svega su istakli ranjivu geopolitičku poziciju Republike Srpske, koja remeti planove "zapadnog faktora" po pitanju anuliranja Dejtonskog sporazuma i unitarizacije Bosne i Hercegovine, sa perspektivom stvaranja jedinstvene muslimanske Bosne i Hercegovine. Samim tim bi bio likvidiran u ovom trenutku najstabilniji i najčvršći stub srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu i istovremeno pouzdan saveznik Rusije na Balkanu. Očigledno da ovo poslednje predstavlja jedan od glavnih argumenata "zapadnog faktora" za započinjanje sledeće etape napada na srpsko nacionalno prostranstvo. Pored toga, stvaranje unitarne Bosne bi dozvolilo završetak formiranja "zelenog koridora" (Kosovo - Raška oblast - Bosna i Hercegovina). Ako uzmemo u obzir konkretne mere koje se u poslednje vreme preduzimaju po pitanju praktično stvaranja Velike Albanije (političke i ekonomske mera na usklađivanju "Kosova" sa Albanijom, prestanak funkcionisanja državne granice "Kosova" sa Albanijom, zaključenje vojnog saveza između njih) možemo govoriti o drugoj fazi rekonstrukcije juga Balkanskog poluostrva po završetku rata na Balkanu, kojom je za Srbe predodređeno dalje stešnjavanje i marginalizacija srpskog nacionalnog korpusa, a za Rusiju - nepovratan gubitak svojih pozicija u regionu.

  Prvi pokušaji "obojene revolucije" u Federaciji BiH nisu bili uspešni. Pre svega, zbog nemogućnosti da se prenesu na Republiku Srpsku. Međutim, primetno je pregrupisavanje snaga protivnika Republike Srpske na međunarodnom i političkom nivou. Uoči parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj koji su predviđeni za oktobar 2014. godine, prema informacijama kojima raspolažemo moglo bi doći do nasilnih pokušaja uticanja na izborni proces, sa ciljem da se promeni kako unutarpolitička ravnoteža snaga, tako i geopolitički vektor razvoja Republike Srpske.

  U rezultatu rada Konferencije doneta je Rezolucija (koju su potpisali A. Filimonova, Aleksandar Pavić, Srđa Trifković, Predrag Ćeranić i Stefan Karganović), u kojoj je predložen kompleks mera radi zaštite Republike Srpske. Preporuke proizilaze iz osnovne teze da "obojene revolucije" imaju manipulativni i antidemokratski karakter, da se njima ostvaruju pseudonarodni buntovi koji u svojoj suštini predstavljaju vrstu specijalnog rata, specijalne operacije obaveštajnih službi sa ciljem smene političkih režima. Predložene mere za zaštitu Republike Srpske bile su podeljene na dva "paketa": konsolidacija društva i operativna politika samoodbrane. Mere predložene u ovom dokumentu, na osnovu iskustva drugih zemalja, imaju za cilj da onemoguće nedemokratske političke promene koje se najčešće ostvaruju uz pomoć nasilja, promene koje su - uvek i bez izuzetka - služile samo lažnim propagandističkim ciljevima, radi uspostavljanja režima kojim se upravlja izvana.

  Ana Filimonova/Fond strateške kulture
  srpska- 89957 - 30.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Formiran Savez za rušenje RS


  Evo i ja da čestitam opoziciji koja je danas formirala savez za rušenje Republike Srpske. Jedanaest stranaka i nevladinih organizacija su se danas ujedinile, kako bi konačno slomile i pred svršen čin dovele nepokorivu Republiku Srpsku! Ako treba da se sruši vlast koja ne radi dobro, odmah ću da dignem tri prsta, kao znak za pristanak tog poduhvata!

  Ali, zar svi ovi potpisnici saveza za rušenje nisu već prodefilovali kroz vlasti u RS i pokazali svoju vrijednost? Zar već nismo pravili demonstracije za rušenje vlasti upravo ovih istih potpisnika koji su tada vladali u RS? Zar je potrebno jedanaestorici veličanstvenih, različitih politički ideologija, da se ujedine za rušenje vlasti? Kakav program, osim rušenja, nam nudi ta koalicija? Dali je Vuk promjenio čud ili samo dlaku? Hoćemo li im povjeriti naše i živote naše djece na duži period da bi provjeravali njihovu iskrenost? Dali je to narodna volja, ako se jedanaestorica udružuju da bi pokušali srušiti jednoga? Ako jedna stranka ima takvu moć, zašto onda uopšte treba da mislimo, da ona ne radi za sveopšto dobro svog naroda?

  Sve što ovaj smiješni savez obečavaju da će da urade je ono što već imamo od postojeće vlasti SNSD, koja se pokazala kao čvrst bedem svima onim koji žele da sruše RS. Možda bi i ja podržao koaliciju za promjene, ali već provjereni lopovi imaju za cilj rušenje, a za toko nešto moj glas im nikada neće biti naklonjen, a vi dragi Srbšćani ili Srpšćani, odlučite u svoje ime!

  Evo kako su provjereni mafijaši u RS organizovali savez za rušenje i preuzimanje vlasti, a samim tim da povrate nekad davno izgubljeni tron mita i korupcije! Alal vam vjera!

  Izvor: Beta, Tanjug

  Banjaluka -- Jedanaest opozicionih parlamentarnih, veći broj nevladinih organizacija iz Republike Srpske potpisalo je danas u Deklaraciju o osnivanju Saveza za promene.

  U Deklaraciji se navodi da je osnovni cilj Saveza razvoj i napredak RS kao ravnopravnog entiteta unutar BiH, opredeljenje za članstvo BiH u Evropskoj uniji, te jačanje specijalnih veza sa Srbijom.

  Savez za promene čiju okosnicu čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP), nastupiće oktobra na opštim izborima kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsednika RS i člana Predsedništva BiH, s ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u RS i BiH.

  Ukoliko posle oktobarskih izbora preuzmu vlast, potpisnici Deklaracije su se obavezali na suštinske reforme u svim oblastima društva i rad na poboljšanju društveno-ekonomskog položaja građana RS.

 • "Dolaskom na vlast Savez za promene će insistirati na sankcionisanju društvenih deformacija i nepravdi, odmah će procesuirati nosioce kriminala i korupcije u RS i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Javno ćemo objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere koji su RS i njenim građanima prouzrokovali štetu od više milijardi maraka", piše u Deklaraciji.

  Pre potpisivanja Deklaracije pročitan je Proglas u kojem je poručeno da "ko tvrdi da voli i štiti RS, ne sme da je potkrada, ne sme da njenom narodu čini nepravdu i ne sme da ga gura u sukobe".

  Potpisnici Deklaracije istakli su potrebu za promene u RS jer "narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mesta".

 • "Politika je mogućnost izbora, a moguće je podržati Dodikovu vlast i nadati se da će popraviti stanje. Mi ne verujemo u takvu mogućnost jer su oni odgovorni za postojeće stanje, po¿to je ono posledica njihovog rada. Druga mogućnost i jedini pravi izbor su sveobuhvatne promene u RS koje nudi Savez za promene", stoji u Proglasu.

  Mladen Bosić, lider SDS, najveće opozicione stranke, izjavio je da je formiranje Saveza za promene ključan politički događaj u RS jer najavljuje nove političke procese i dolazak nove, odgovornije vlasti.

  On je ocenio da je vladajuća koalicija u RS, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), "odgovorna za privrednu propast Republike Srpske".

 • "Formiranje Saveza za promene u stvari znači novi politički ambijent u Republici Srpskoj. Ovaj današnji čin imaće efekta u oktobru i dobiće sve širu podršku", kazao je Bosić.

  Lider PDP Mladen Ivanić poručio je da je cilj Saveza za promene opstanak, razvoj i napredak Republike Srpske.

 • "Ovo je značajan dan. Nastao je Savez koji ima snagu, potencijal i moć da smeni aktuelnu vlast i mi ćemo to sigurno uraditi", istakao je on.

  Predsednik NDP Dragan Čavić ocenio je da je Savez nastao kako bi konačno sa vlasti skinuo vladajuću koaliciju, koja je na čelu RS poslednjih devet godina.

 • "Savez za promene ima kapacitet da menja stvari i nastao je da bi se konačno sa vlasti skinuo SNSD, Demokratski narodni savez (DNS) I Socijalistička partija koje zajedno proteklih devet godina vode RS u propast. NDP se pridružio Savezu za promene i želimo da ovaj Savez bude sušta suprotnost Miloradu Dodiku i njegovim sledbenicima", poručio je Čavić.

  Dodik: Savez sa sahrane

  Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nazvao je novoformirani opozicioni Savez za promene "savezom za sahrane".

 • "Mislim da se radi o savezu za sahrane, a ne promene, imajući u vidu činjenicu šta su sve oni činili. Taj opozicioni blok, kada bi došao na vlast, a uveren sam da do toga neće doći, sahranio bi RS", kazao je aktuelni entitetski predsednik.

  On je ocenio da su u opozicionom bloku "stari likovi i reciklirana masa sa starim idejama i željom za osvetama, dok za promene treba polet, a on se nalazi u SNSD", prenela je agencija Fena.

  Dodik tvrdi da Savez za promene želi da u RS dođe "mekša politička struktura", koja zagovara institucionalno jačanje BiH, na uštrb RS.
 • srpska- 89859 - 22.04.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Republika Srpska sve jača zahvaljujući SNSD-u i Dodiku


  srpska- 89809 - 18.04.2014 : Stari Blizo - best (0)

  Cvijanović: Odluka o tačnosti podataka nije antidejtonska


  Pozivam sve pripadnike mog naroda, Srbe da, ako ništa drugo, podržimo ovaj odgovor Predsjednice vlade Republike Srpske, onom Bakiru Izetbegoviću i njegovim "saborcima" što vodaju svoj narod kao stoku izmišljajući gluposti koje im svakodnevno serviraju već četiri godine. Trebamo podržati ovaj njen odgovor upućen ne samo Bakiru i čelnicima u Federaciji već i drugima, njihovim "zaštitarima" Čelnicima Federacije, koji se ponašaju baš ko mala djeca kad su nešto nezadovoljna, pa trče kod onih "starijih" (OHR-a), da se njima požale. E, ne može više. Ja sam birao moje rukovodstvo sa mojim narodom, a rukovodstvo mora raditi po Ustavu i zakonu koji postoji u Republici Srpskoj.

  Sada vas moji sunarodnici pozivam, da se pridružimo gospođi predsjednici Željki Cvijanović. Bravo gospođo Željka!

  Tako i treba, a ne kao oni ljigavci što odoše u Srajevo pod skute i ljubiti im dupe. Zar su to naši prestavnici koji se "istinski" ali lažno zalažu za nas Srbe, a pregaziše grobnice i groblja poginulih naših drugova, saboraca, očeva, sinova i kćeri sahranjenih u groblja u Miljevićima, na Sokocu, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku i diljem naše Republike Srpske. Zar oni da budu moji predstavnici? Nikada!
  srpska- 89011 - 27.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vgošća - best (0)

  Srpska, tražite promjene ali bez protesta!


  Nemojte nasjedati! Demonstracije nam ne trebaju! Izdržali ste 4 godine teškog rata, još težih 18 godina nakon rata, izdržite još malo! Mijenjaćemo vlast izborima, a ne ulicom, kako nam to žele nametnuti međunarodne snage. Budimo veče demokrate od onih koji nas uče tome. Pokažimo da nas oni ne mogu mamiti šargarepom i štapom.

  Biljana Plavšić: Nemojte izlaziti na ulice, Srpska nema cijenu
  26. februar 2014.

  Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić pozvala je građane u Srpskoj da ne demonstriraju svoje nezadovoljstvo na ulici, jer se sve može riješiti na miran način(!!!), poručivši da Srpska nema cijenu.

 • "Neka se svijet sklanja sa ulice, neka ne demonstrira neka svoja nezadovoljstva. Sve se može mirnim putem rješavati. Nema cijene Republika Srpska, nema cijene", rekla je Plavšićeva za agenciju Srna.

  Ona je poručila građanima Srpske da ne demonstriraju i da pokažu da su drukčiji, ocijenivši da svako sa stanovišta nekih svojih interesa "podbada" omladinu.

 • "Razumijem da je moglo biti bolje, narod je zaslužio da živi bolje, ali ne rješava se ovako kako ko hoće. Svako iz svog ćoška navija. A kada se to pusti, nastaje haos, ne možeš da upravljaš njim i dok trepneš ode Republika Srpska", upozorila je Plavšićeva.
 • srpska- 88944 - 25.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Treba raditi na očuvanju Republike Srpske!


  Kako reče Stari Blizo, koga izabrati?

  Kako živim daleko od otadžbine, tako ne pripadam ni jednoj stranci, ali zato mogu realnije da ocijenim koja stranka radi za Republiku Srpsku, a koja samo za svoj groš. Tako sam došao do zaključka da je SNSD trenutno jedino i najbolje rješenje za srpski narod u Republici Srpskoj.

  U svakoj stranci ima lopova pa tako i u SNSD-u ali o tom potom! Borba za opstanak Republike Srpske još nije završena, naprotiv tek počinje. Zato je moje mišljenje da ova stranka vodi žestoku borbu za slobodu srpskog naroda koja je neprekidno ugrožena od muslimana iz FBiH.

  Muslimanska politika sa Alijinom "Islamskom deklaracijom" očistila je od srpskog naroda veliki dio FBiH, a uporedo sa tim traje i čišćenje hrvatskog naroda. Svjesni su oni da ta politika dobro funkcioniše pa od nje neće odustati! Zato imaju za cilj srušiti granice entiteta, jer su sigurni, ako su Srbi nakon Dejtonskog sporazuma, u februaru '96, po onakvom nevremenu napusili svoja ognjišta i otišli u nedođije, onda će napustiti i teritoriju Republike Srpske, ako se ukinu njene granice.

  Muslimanima u BiH ne trebaju Srbi, to se može naslutiti u svakom komentaru od političara do običnog čovjeka, ali njima treba teritorija! Njima treba "Zetra", skraćeni naziv za zelenu transferzalu. Još daleke '84 o tome se šuškalo među građanima Sarajeva kada je za olimipijadu sportska dvorana dobila naziv "ZETRA". Čuj Zetra, šta to znači pitali se građani Sarajeva! Naslućivali su ljudi šta je ppo srijedi, ali "bratstvo i jedinstvo", pa nam nisu dozvoljavali da se remeti odnos i priča o, još tada zacrtanoj politici "Islamske deklaracije".

  Kada sam izašao iz Bosne nakon rata, skrasio sam se u Zrenjaninu i tamo našao posao u jednoj pekari, u kojoj je vlasnik bio Albanac sa Kosova. On je tada govorio da Albanci znaju ko su lopovi među njima ali nije trenutak da se sa njima obračunavaju dok ne ostvare politički cilj "Kosovo Republika". Onda će se oni, kaže taj Albanac, obračunati se sa lopovima.

  Pomislih tada, vidi budale! Međutim, danas više ne mislim tako, nije on bio uopšte glup!

  Zato dragi građani Republike Srpske, moj vam je savjet, glasajte za ostvarenje političkog cilja, pa tek onda revolucionarno rješavajte lopove! Nikad nije kasno oduzeti ukradeno, ali zato može biti kasno da se spasi Republika Srpska!
  srpska- 88931 - 24.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vgošća - best (0)

  Kako se političari bore za fotelju?


  Dragan Čavić nema program kako poboljšati teško socijalno stanje u državi, ali zato ima program kako širiti laži i raspiriti mržnju i strah u građane BiH. Iz samo njemu poznatih izvora objavio je vijest koja je potresla građane RS i FBiH.

  Ako je potrebno da se snage policije drže i pripravnosti i pripremi rezervna krv onda je to zbog opasnosti koja u zadnje vrijeme neprekidno prijeti iz FBiH.

  Siguran sam da građani Republike Srpske neće ratoviti između sebe, a neće ni napasti FBiH. Ali stalne prijetnje iz FBiH, koje su kuliminirale zadnjih dana, tjeraju na razmišljanje o krvnim rezervama.

  Zato je i razumljivo da se obezbjede rezerve u slučaju njihove potrebe. Stoga, gospodine Čaviću, treba da se i vi pozabavite sa situacijom i neprijateljima izvan RS-a, koji neprekidno prijete, umjesto da pokušavate lažima prepadati narod o nekakvom krvoproliću!

  Sram te bili, zar tako hoćeš da vladaš narodom!
  FUUUUJ!

  Ovako Dragan Čavić planira da preuzme vlast u Republici Srpskoj:

  srpska- 88241 - 18.01.2014 : Mata Bilic SAD - best (0)

  Savjet nezaposlenoj Banjalučanki


  Cjenjena Bnjalučanko,

  želio bih da vam dam savjet kako da izađete iz krize u kojoj se sada nalazite. Vidi se da ste pametna žena i da ste veoma mnogo uspjeli u vašem mladom životu. Kao prvo, tamo gde živite stanje se ne popravlja i tamo nikada neće biti posla jer nema investicija od strane onih koji imaju novac.

  Za vas je najbolje da poku(ate izlaz iz zemlje. Prvi način je da imate potrebna dokumenta. Živjeli ste u Hrvatskoj, možda ste i rođeni tamo. Ako imate rodni list onda potražite hrvatske papire, ja znam što ćete re)i, ne)u tamo radije umirem, papiri vam trebaju za izlaz u Evropsku Uniju. Sa takvom školskom spremom sigurno )ete dobiti dobro pla)en posao.
  Druga opcija je da, ukoliko imate nekoga SAD-u da dobijete vizu za rad u ovoj zemlj jer se ovamo traže arhitekti, doktori, medicinski inžinjeri... Otiđite ili nazovite konzulat USA i pitajte za H-1 vizu. Za visoko školsko obrazovanje ćete istu sigurno dobiti jer imate i izvjesno znanje jezika. Sve je do vas! Svi mi koji živimo u inozemstvu smo prošli ovaj put, neki ljudi lak(e a neki teže. Molite Boga i on će vama sigurno pomoći. Jednoga dana ćete da se sjetite tih teških dana i to vas pravi jos uspjesnijom osobom ako budete dosli ovamo necete biti dugo sami čekaju vas momci ovamo. Ne zaboravi ni da me pozovešĐ u svatove. 'Ko Boga moli, njega Bog voli'.

  Pozdrav od čika Mata iz hladnog St. Louisa, U. S. A
  srpska- 88229 - 17.01.2014 : Stari Blizo - best (0)

  Potresna sudbina Banjalučanke


  Primorana da čisti iako je inženjer.
  Piše: Dragan Sladojević

  BANJALUKA - Prinuđena sam da zarađujem čisteći kuće i kancelarije, iako sam završila Građevinski fakultet, naučila više jezika te stekla brojne priznate sertifikate i diplome, kao i informatičke vještine. Bude dana kada ne znam šta ću jesti. Sve što želim jeste da pronađem posao.

  Započela je tako svoju potresnu ispovijest "Nezavisnim" Jelena Mišlić (31) iz Banjaluke, inženjer građevinarstva i kćerka poginulog borca.

  Nije ovu skromnu djevojku još od rane mladosti život mazio, ali je uspjela da stekne fakultetsku diplomu te nauči engleski i njemački jezik, a kako kaže, može da se posluži i španskim i turskim. Samostalno je savladala i znanje iz brojnih programa na računaru.

 • "Zbog rata, 1991. godine zajedno s porodicom napustila sam Daruvar. Nakon što smo bili u jednom izbjegličkom kampu, zamijenili smo imovinu u Hrvatskoj i doselili se u Banjaluku. Informaciju da je moj otac nestao u akciji "Bljesak" dobili smo 1995, a 17 godina kasnije smo saznali da su pronađeni njegovi posmrtni ostaci u masovnoj grobnici", prisjeća se ona.

  Jedini izlaz iz situacije u kojoj su se tada našli Jelena, njena majka te šest godina mlađi brat bilo je školovanje. I pored teške situacije, kaže, završila je osnovnu, pa srednju geodetsku školu, a potom i fakultet, te položila stručni ispit.

 • "Trnovit put prošla sam u tuđim pocijepanim patikama i iznošenoj garderobi. Izučavala sam sve što mi je palo u šake, nadajući se sigurnoj budućnosti. Obišla sam mnoge međunarodne kongrese građevinarstva, upoznala se s radom vodećih evropskih kompanija, dobila priznate sertifikate i diplome. Priznate, ali ne u mojoj zemlji", požalila nam se ona.

  Najveća joj je želja da se zaposli u struci, što nije uspjela, iako je pokucala na mnoga vrata i najčešće dobijala odgovor "vidjećemo".

 • "Nema gdje nisam tražila posao. Uđem, na primjer, u firmu i dočeka me sekretarica koja lakira nokte i ne pogleda me čestito, već mi kaže samo: "Ostavite papire na pult, javićemo ako šta bude." Ko zna, ti papiri su možda završili u korpi za otpatke", priča Jelena svoje noćne more.

  Uspjela je, dodaje, da odradi pripravnički staž, ali od tada nema uspjeha. Zarađivala je i još zarađuje na razne načine.

 • "Pravila sam kolače, ukrašavala torte, davala instrukcije studentima, čistila i još čistim pojedine kuće, kancelarije. Prodajem i neke stvarčice preko eBaya kako bih se prehranila", naglašava ova Banjalučanka i dodaje da bi, kada bi pronašla posao u struci, "radila za pet radnika".

  Bespomoćna Jelena priča, da bude dana kada ni sama ne zna šta će jesti.

 • "Na birou sam, a uz to prisiljena sam da vučem za rukav one koji me ni u oči ne gledaju, koji trčeći po hodnicima bježe od mene, te krišom na hodniku uzimaju moje podatke i sakrivajući pogled u njedra obećavaju da će učiniti šta je u njihovoj moći. Na kraju mi kažu da su nemoćni i dođe mi da ih upitam "Da li ja vama mogu nekako pomoći"", ističe ona.
 • srpska- 87743 - 22.12.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Donesena odluka o postavljanju spomen-krsta visokog 25 metara na Zlati¿tu


  21 Dec 2013. godine

  Donesena je odluka o postavljanju spomen-krsta visokog 25 metara na Zlatištu

  Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske je donijelo odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

 • "Posjedujemo dokumentaciju da je državno zemljište ne kome će biti izgrađen spomen-krst dodijeljeno Savezu logoraša", rekao je u Rogatici predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić nakon današnje sjednice Predsjedništva Saveza, kojoj je prisustvovalo i sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije.

  On je napomenuo da će drugi detalji u vezi sa postavljanjem spomen-krsta biti dogovoreni sa sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije, porodicama poginulih i Boračkom organizacijom Republike Srpske.

  Prema njegovim riječima, ovaj savez će pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za gradnju spomen-krsta na zemljištu koje je dodijeljeno Savezu logoraša, površine 1. 056 metara kvadratnih.

  Dukić je podsjetio da nije urađena predračunska vrijednost iznosa sredstava za postavljanje spomen-krsta.

 • "Neće biti problema sa finansijama za izgradnju krsta, kao obilježja pravoslavnog naroda za poginulih oko 6. 600 Srba u i oko Sarajeva u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Dukić novinarima.

  On je napomenuo da je u Federaciji BiH /FBiH/ tokom proteklog rata bilo 536 logora za Srbe, podsjećajući da je 2004. i 2008. godine bilo pokušaja da bude postavljena spomen-ploča za stradale Srbe na kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, gdje je danas smješten Sud i Tužilaštvo BiH, ali da nije bilo razumijevanja.

 • "Bošnjaci po Republici Srpskoj grade memorijalne centre, nazivajući Srbe "teroristima" i "agresorima". Želimo ovim krstom i mnogim drugim krstovima, koji će biti podignuti, pokazati da su Srbi živjeli ovdje i jedan su od najstarih naroda na ovim prostorima", istakao je Dukić.

  Dukić je napomenuo da će saradnje sa logorašima u BiH biti samo na projektima koje pokreću strane zemlje u vezi sa žrtvama torture u ratu, a druge saradnje neće biti jer, kako je rekao, Bošnjaci smatraju da su Srbi bili tokom rata u "prihvatnim centrima", a ne u logorima.

 • "Oni smatraju da su Srbi "agresori", dok su Bošnjaci žrtve rata, tako da nema saradnje", kaže Dukić.

  Načelnicima opština koji su prisustvovali ovom sastanku uručen je po medaljon sa amblemom Saveza logoraša Republike Srpske i zahvalnice.

  Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine ovog saveza Spasoje Kovačević i predsjednik Udruženja logoraša sarajevsko-romanijske regije Dragan Mutabdžija.

  Na spomen krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo bi da budu uklesana imena više od 6. 600 poginulih Srba u i oko Sarajeva.

  Izvor: Srna
 • srpska- 86659 - 12.09.2013 : Jelena Markovic Novi Sad - best (3)

  Nepravedno, ali istinito!


  Postovanje!

  Već neko vreme pratim ove stranice i zaista imam samo reči pohvale.

  Kao rođena Sarajka, moram i ja koju reći. Pre rata sam često dolazila u Sarajevo i na Jahorinu, a to činim i danas. Sa druge strane, posećujem i Banjaluku, tako da će moj komentar biti vezan za gore navedeno.

  Svako ko je proveo par dana u Sarajevskoj regiji osetio je koliko su ti ljudi posebni. Setimo se, svi su pre rata voleli da dođu u Sarajevo. Nisu ćevapi bili za to jedini razlog, jer nije bez razloga ustaljen i termin "sarajevska raja".

  Neću detaljisati kako su se pokazali srpski borci u ratu, to je opštepoznato. Međutim, šta se dešava posle rata? Nepravda je mala reč za to, koliko je taj narod oštećen. Sa druge strane, Banjaluka kao grad nije osetila rat. Složićete se da je nestanak struje i nestašica u prodavnicama mnogo lakša od granata i snajpera. Danas, Banjaluka živi, a sarajevska regija stagnira, a oni što pušku ne videše sada vedre i oblače!

  Svaka čast svima, ali ja imam poseban respekt kad upoznam srpskog borca iz Sarajevske regije, pa me zbog toga nepravda prema njima još više vređa.
  srpska- 86125 - 28.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Za Republiku Srpsku, patriotizam je na izmaku snage!


  Jedina dražava na svijetu koja svoje tvorce gura u siromaštvo! Šta mogu očekivati borci iz rova, kad ni genrali nemaju adekvatnu zaštitu države za koju su se borili?

  Patriotizam je na izmaku snage! Da li će da postoji RS pod ovakvim uslovima teško je odgonetnuti? Ako dođe do rata prilikom ocjepljenja od BiH, za nju neće niko uzeti pušku a ono malo "Laktaša" teško da će se sami izboriti za samostalnost!

  Pogledajte kako je prošao komandant Trebinjske brigade.

  srpska- 85056 - 15.05.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Dodik: Inckov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN lažan


  15. maj 2013.

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka koji podnosi Savjetu bezbjednosti UN permanetno lažan i da on uvijek polazi od izvrnute teze o "svetosti BiH". "Mi nismo za BiH koju Incko hoće i nikada nećemo pristati i čim on ode, sve što je uradio na jačanju BiH mi ćemo razvaljivati", rekao je Dodik novinarima u Beogradu, komentarišući Inckovu ocjenu da u Srpskoj vlada retrogradna politika.

  On je istakao da Republika Srpska može da prihvati onu BiH koja je isključivo definisana Dejtonom, slovom Dejtona i ovlašćenjima koje ima.

  "Nas druga BiH i ne interesuje. Ako je to jeres, ako je to retrogradna politika, u redu, to je njegov problem", rekao je Dodik, navodeći da je, prema Dejtonskom sporazumu, visoki predstavnik dužan da implementira taj sporazum, a ne da ga razgrađuje i radi ovo što Incko radi.

  Dodik je naveo da će vrijeme pokazati da su najveći problem bilo kakvog funkcionisanja BiH međunarodna zajednica i visoki predstavnici koji su svojim nerealnim konceptom o tranziciji, jačanju i centralizaciji BiH doprinijeli ovako nemogućem stanju.

  "Oni nasilno žele da ponište osjećaj pripadnosti narodu i naprave neku novu identifikaciju koja se zove BiH. Ja tu identifikaciju nemam, mene ta BiH ne interesuje. Vjerujem da oni koje ja predstavljam dijele moje mišljenje", rekao je Dodik.

  On je naveo da Incko ima veliku platu i da će vrlo brzo otići punih džepova iz BiH da živi ugodan penzionerski život, a da olako daje ocjene o nesposobnosti lokalne strukture, čak i kriminalizacije.

  "Vjerovatno kad me sretne negdje u životu reći će da sam bio u pravu, ali, eto, nije smio da kaže, kao što to čine mnogi drugi koji su bili ovdje, pa sada kada se sretnemo kažu - bili ste u pravu, ali takva je bila politika", podsjetio je Dodik.

  On je naveo da hoće da se u BiH razvijaju odnosi koji su realni, a ne imaginarni, te dodao da visoki predstanvik i međunarodna zajednica prave imaginaciju od odnosa u BiH.

  Komentarišuići Inckove tvrdnje da je Republika Srpska navodno neki problem, Dodik je rekao da svi iole upućeni u stanje u BiH mogu da vide da je Federacija BiH problem, koji je kulminirao u posljednje dvije godine, ali da o tome u Inckovom govoru nema ni riječi.

  "Incko je nametnuo antiustavu i antizakonsku odluku o formiranju vlasti u FBiH i doveo do ovog i naravno da mu treba prostor gdje će ponovo klevetati i davati lažne ocjene o Republici Srpskoj", zaključio je Dodik.

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u jučerašnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti UN da lideri u BiH i dalje ne ispunjavaju obaveze prema građanima BiH i vrlo ograničena očekivanja međunarodne zajednice, dok se druge zemlje u regionu kreću ka budućnosti u okviru evroatlantskih institucija.

  On je naveo da Incko ima veliku platu i da će vrlo brzo otići punih džepova iz BiH da živi ugodan penzionerski život, a da olako daje ocjene o nesposobnosti lokalne strukture, čak i kriminalizacije.

  Izvor: SRNA
  srpska- 85023 - 14.05.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Jugoslav Petrušić: Emisija RT RS-a


  srpska- 84487 - 19.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Napad na vladiku Grigorija je napad na pravoslavlje


  Glas Srpske

  Džip nije vlasništvo vladike Grigorija!

  Trebinje - Preduzeće "GEMAX-BH" saopštilo je da je Televizija BN 13. aprila 2013. godine u informativnim emisijama objavila prilog koji je iz Trebinja pripremio dopisnik te kuće Nebojša Vukanović, a u kojem je navedena lažna informaciju da je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kupio džip marke "range rover", koji je jasno prikazan u nekoliko navrata u prilogu.

 • Džip "range rover", registarskih oznaka E28-K-180, koji je prikazan u spornom prilogu TV BN, vlasništvo je naše firme "GEMAX-BH" d. o. o. , a ne vladike zahumsko hercegovačkog Grigorija. Džip, koji je TV BN iz samo njoj znanih razloga lažno prikazala kao vlasništvo episkopa Grigorija firma "GEMAX-BH" kupila je putem lizinga. Džip nismo dali na korištenje trećem licu i vozilo je u našem posjedu - navedeno je u saopštenju firme "GEMAX-BH" iz koje su kao dokaz vlasništva nad vozilom dostavili kopiju saobraćajne i vlasničke dozvole.

  Istakli su da će zaštitu svojih prava potražiti na sudu u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete.

 • Na ovaj način javnost želimo da javnost istinito informišemo, jer je očito da je namjerno obmanuta iznošenjem netačnih činjenica, sa očitim ciljem da se okleveta i javnosti lažno predstavi episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije - navodi se u saopštenju firme "GEMAX-BH".
 • srpska- 84447 - 18.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Vladika Grigorije je poštovan u svom narodu!


  Feniks je sve ovo lijepo sročio i gotovo u svemu se slažem sa tobom, osim u jednoj stvari. Tu nema šta da se smiruju strasti sa obje strane! Vladika Grigorije je poštovan u svom narodu pa se pitam kome treba da takvog čovjeka blati? Vukanović ako ima imalo obraza i kućnog odgoja, na koju mu u zatvorenom pismu ukazuje vladika po principu poštovanja prvog, trebalo bi da se javi na svim sredstvima informisanja i javno se izvine vladici Grigoriju za namjerno provocirane tokom njihovih susreta. Vukanović zna da vladika nije izabran na demokratskim izborima, nego je predvodnik pravoslavne vjere cijelog jednog regiona, a on očito to ne poštuje i namjerno provocira i vrijeđa. Napad na vladiku Grigorija je napada na pravoslavlje i to treba tako tumačiti. Mislim da bi svi pravoslavni vjernici trebali bojkotovati Vukanovićeve članke i tako mu dati do znanja kojem neljudskom rodu on pripada.

  Sveštena lica nisu političari i ni u jednoj državi po njima ne pljuju novinari kao što to čine nazovi-novinari Republike Srpske. Dobro znamo šta se sve dešava u katoličkoj crkvi pa se niko od novinara nije našao da provocira nekog od tih sveštenika.

  Komentar u kojem se vladika obratio novinarima samo ukazuje njegovo poštenje, jer sebe smatra glavnim krivcem za obećani aerodrom. Tako je ispalo da brani Dodika, što ustvari i jeste ispravan postupak, bez obzira na mišljenj Dodikovih protivnički strana. To me podsjeća na ono dječije dane kada je moj tata tukao mog brata za ono što sam ja uradio, misleći da je on, a ja ćutim.
  srpska- 84442 - 18.04.2013 : Feniks Republika Srpska - best (2)

  Prvi i drugi


  Sukob između vladike Grigorija i novinara Vukanovića propraćen kroz naše medije ne donosi dobro ni njima a takođe ni našem narodu jer jedni opravdavaju jednog a drugi drugog.

  Poslednja dešavanja prilikom posjete predsjednika Dodika i komentar vladike tokom intervjua sa predjednikom je u jednom djelu naroda (koji podržava opozicione partije) je protumačen da je vladika postupio kao Dodikov (SNSD-ov) čovjek koji ga podržava i gdje ne bi trebalo.

  Vladika u svome pismo kaže da uvijek postoji prvi i da se autoritet mora poštovati i da je to prvo u porodici otac a zatim neki drugi autoriteti po ustaljenom režimu sa kojim se susrečemo kroz život.

  Ja mislim da je taj prvi koji se pita uvijek ima vlast ali da uvijek nema autoritet, prvi autoritet mora stvoriti i čuvati a kada izgubi autoritet onda ubrzo gubi i vlast.

  Takođe, potpuno se slažem da drugi moraju poštovati i misliti na prvog ali i prvi mora poštovati i misliti na druge. Vrlo često se dešava da oni prvi koji sjede na visokim prestolima vide samo način života i blagostanje onih koji su u njihovoj visini i zaboravljaju pogledati ispod sebe u one koji očekuju da vide i njihovu malenkost i trpljenja tereta kojim održavaju te visoke stolice na svojim isterećenim leđima.

  Ne želim da opravdavam Vukanovića ali izgleda da on vrlo češće ukazuje na taj teret od onih koji bi to tebali da vide prije njega i da bi se svojim radom i djelima a ne rječima kao prvi mogli više potruditi da je manje tog tereta koji su trpila uvijek leđa ovih drugih.

  U pismu se pominje da su oni koji nisu poštovali autoritete dizali bune i revolucije, bune i revolucije su se dizale uvijek kada su prvi (vlast) izgubili autoritet i ugrozili druge (narod) a kroz našu istoriju u redovima ovih drugih posebno su se ponosno istekla mnoga sveštena lica.

  Kakvo opravdanje čovjek može pronaći za Vukanovića koji bi da ima imalo kulture i poštovanja vjere, trebao da se sam ukloni sa puta kojim prolazi vladika i da pognute glave iskaže poštovanje tokom njegovog prolaska, jer oduvjek su se manji sklanjali da prođu veći ali izgleda da Vukanović misli da mikrofon u njegovoj ruci ima veću važnost od krsta u ruci vladike.

  Naš vladika je još uvijek izgleda zadržao osobine ljudi iz svog rodnog mijesta, upoznao sam mnoge ljude sa Planinice kod Vareša (Stjepanoviće, Pantiće, Veljančiće.. ) to su vrijedni, čestiti, složni i veoma mudri ljudi koji nisu zlopamtila ali vrlo brzo "planu", izgleda da je novinar uočio tu naslednu osobinu koju vješto često zloupotrebljava.

  Šta na kraju reči da li treba podsetiti vladiku kako je Isus oprao noge svojim učenicima, a Vukanovića kako je grešnica oprala noge Isusu ili ih posjetiti na priču o dva dužnika kako bi ovo prestalo.

  Sve što napisao, napisao sam radi prestanka daljih nesuglasica i njihovog pomirenja, a ako sam se ogrješio prema vladici, a ružna riječ prema sveštenom licu je duplo veći grjeh nego ružna riječ prema običnom čovjeku, neka mi prvo oprosti Bog a onda vladika Grigorije i Vukanović.

  Sa poštovanjem!
  srpska- 84387 - 16.04.2013 : Feniks Republika Srpska - best (2)

  Sjećanja i zaborav


  Prije nekoliko dana sam sa jednim drugom svratio u njegovo rodno mijesto Zabrđe kod Sarajeva. Prolazeći primjetio sam da se sada glavna ulica tog naselja zove Ul. Avde Palića, po čovjeku iz Žepe koji za života nije nikada zakoračio u to naselje i koji sigurno nikada nije znao gdje se ono nalazi.

  Misli su mi se vratile u prošlost prisječajući se ratne prošlosti i čestitih srpskih poginulih boraca tog oduvijek srpskog naselja. Nekadašnji Dom kulture nosio je ime Maksima Tambura, poginulog borca iz NOB-a a po poginulom bratu to ime Vlado dade i svom sinu. I Vlado i njegov sin Maksim kao i još mnogi Zabrđani dadoše svoje živote u odbrani Zabrđa da bi danas umijesto sjećanja na imena tih junaka, nažalost ime ulice tog poklonjenog a neosvojenog naselja davalo sjećanje na nekog Avdu Palića po kojem ni u njegovoj rodnoj Žepi gdje je zarobljen nema ništa što bi na njega podsječalo.

  Stvar je druge strane da procjeni da li je Avdo doista zaslužio da se njegovo ime ne zaboravi, one koja podržava njegovo djelo, njegovu porodicu i njegove suborce a kojima zbog njihovog kreiranja budućnosti trebamo pozavidjeti i sramno pogeti glavu zbog ćutnje kojom podržavamo naše kreatore budućnosti koji potiskuju u zaborav imena i djela pogunilih srpskih junaka.

  Vjerujem da znamo imena onih koji su se svojom čestitom i požrtvovanom borbom izdvojili junaštvom i zaslužili da u svakom svakom gradu Republike Srpske bar nekoliko ulica ima njihovo ime koje će zauvjek čuvati sjećanje na njih i potsjećati mlade generacija kako treba braniti otadžbinu.
  srpska- 83521 - 11.03.2013 : Stari Blizo - best (0)

  Oduzmite, prodajte, isplatite


  U rubrici "Bors" pod brojem 80349 od 12. 12. 2012. godine sam pisao sam o "neodoljivom ljubavniku"' iz Banjeluke. Čovjeku koji je imao toliko "hrabrosti i odgovornosti" na funkciji koju je obavljao pa se obogatio tako, da se sada piše o njemu.

  Ovog puta ne želim da komentarišem ništa o njemu, već samo da predložim okružnom sudu u Banjaluci da mu oduzmu svu stečenu imovinu, prodaju i isplatite porodicama poginulih boraca ratnu materijalnu i ne materijalnu odštetu, jer se na račun tih porodica ljubavnik obogatio! Evo vam još jedan dodatak članku, koga sam ranije stavio na ovu stranicu.

  Pozdrav, Stari.

  BANJALUKA- CJB Banjaluka uhapsio je jutros Miloša Šmitrana bivšeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Administrativne službe grada zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita. "Nezavisnim" je potvrđeno da će Šmitran nakon kriminalističke obrade biti sproveden u banjalučko Okružno tužilaštvo na dalje postupanje. Podsjetimo, policija je Šmitarana saslušala 20. februara ove godine u vezi sa načinom sticanja nekretnina, prvenstveno osam stanova, u vrijeme njegovog dvanaestogodišnjeg mandata na toj funkciji, te zloupotrebu položaja.

  Od toga, jedan stan je dobio kao kadar, pet je kupio, a dva kupljena pretvorio je u poslovne prostore.

  Šmitran je nedavno, poslije 12 godina rada, dobio otkaz s posla u Administrativnoj službi grada.

  Šmitrana su supruge poginulih boraca optuživale da ih uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan.

  On to negira, ali za sebe kaže da je "neodoljiv ljubavnik".
  srpska- 83234 - 03.03.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Promjenom vlasti prijeti velika opasnost za RS ?


  Staša Košarac - 03. 03. 2013. godine

  SDS je 'štetočina' RS-a u Sarajevu
  Izvor: Moje Vijesti

  SDS je 'štetočina' RS-a u Sarajevu Član Glavnog odbora SNSD-a i delegat te stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac iznio je niz optužbi na kadrove SDS-a u organima BiH, ustvrdivši da rade na štetu RS-a, ali ističe da će se o konfliktu tih stranaka tek razgovarati.

  Ako se ne nađe rješenje, on je naveo da će SNSD i sam "braniti RS na nivou BiH".

  On tvrdi da je SNSD i ranije, bez SDS-a s kojim sada ima platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, "vodio politiku koja je ojačala poziciju RS-a, što do 2006. godine nije tako bilo, jer su desetine nadležnosti entiteta prenijete na državu".

  Košarac je rekao da su željeli da "pojačaju kontinuitet te politike, angažirajući i SDS kako bi se jednim glasom govorilo u Sarajevu".

 • "Danas imamo situaciju da SDS, kao imperativ, ima borbu za određene pozicije u Sarajevu. I to ne bi bilo loše da na te pozicije dolaze ljudi koji imaju profesionalni kredibilitet. Imamo situaciju da se veoma često moraju štititi neki interesi u Sarajevu, za neke ljude koji su klasične štetočine" - rekao je Košarac na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

  Zbog, kako je naveo, navaletnog kadrovskog rješenja "od SDS-a, morali su da podrže direktora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je na intrevjuu imao najmanji broj bodova".

 • "Na taj način se destabilizira RS" - ustvrdio je Košarac.

  Primjedbe je iznio i na to što ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića, koji je kadar SDS-a, sarajevski mediji označavaju kao najboljeg ministra u Vijeću ministara.

 • "Za koga je on najbolji? Za Sarajevo? Za nevladin sektor, koji je na budžetu nekih međunarodnih institucija koje ne misle dobro RS? Možda je dobar za Bošnjake?" - pita se Košarac i tvrdi da to nije stabilizatacija RS.

  On je optužio i SDS da "priča s OHR-om, s nekim ambasadorima.. . , a kada vide Dodika, trče i ljube se s njim".

  Također, ustvrdio je i da je pomoćnik ministra u ministarstvu vanjske trgovine Dragiša Mekić (SDS) potpisao dokument kojim se odobrava "nesmetan izvoz municije u samoproglašeno Kosovo".

  Optužio je i pomoćnika ministra odbrane BiH Mirka Okolića (SDS) da "nikada nije rekao da je loše stanje u tom resoru".

  Ističući da "nije tačno da je SDS stvorio RS, jer je ona stvorena na demokratski način, odlukom Skupštine Srpske Republike BiH", u kojoj je su učestvovali mnogi poslanici koji nisu bili članovi SDS-a, Košarac je dodao da je među njima bio i Milorad Dodik, a, kaže, onda su borci očuvali RS.

  Dodik će, kaže, ići u Hag da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, a pita da li će to uraditi i neki iz SDS-a.

  I pored svih ovih optužbi, Košarac je rekao da platforma SDS-a i SNSD-a o zajedničkom djelovanju na nivou BiH ostaje i dalje te da će o njenoj budućnosti razgovarati predstavnici tih stranaka.
 • srpska- 81929 - 26.01.2013 : Stari Blizo - best (0)

  Da li je Dodik potreban Republici Srpskoj?


  Na stranici pod brojem 81863 od 24 januara ove godine, izišao je jedan članak pod naslovom:

  Da li je Milorad Dodik potreban Republici Srpskoj?

  Kada sam pročitao taj članak i članak o Jugoslavu Petrušiću, onda me je ponuklo da kažem nešto u vezi toga.

  Republici Srpskoj potreban je svaki Srbin, pa i Milorad Dodik.
  A da li je Milorad Dodik potreban Republici Srpskoj kao predsjednik, e o tome se može diskutovati.

  Kako i zašto?

  Ako jedan predsjednik Republike Srpske u ovom slučaju Milorad Dodik neposredno poslije samih izbora javno putem javnih medija kaže svojim građanima:

 • "Važno je da smo osvojili Banja luku, a ostali djelovi nas ne interesuju!"

 • "Mi smo od Banja luke, jedne mahale, napravili jedan evropski grad! Da su ovo i ono..."

  To je stvarno tačno, da su osvojili glasovima Banjaluku, ali ne i da je Banjaluka bila Mahala. Ali tačno je i ovo:

  Dvadeset godina Milorad Dodik nalazi se u vlastima Republike Srpske, a da nije uradio ništa osim što se zadužio toliko kod svijeta, da neće moći vraćati dug ni naši pra-pra unuci.

 • Da je Milorad Dodik formirao vladu od ljudi iz Banja luke i Mrkonjić grada.
 • Da je Milorad Dodik postavio na vodeća mjesta u javnim državnim preduzećima i ustanovama ljude iz svog rodnog mjesta Laktaša i okoline.
 • Da je u onu veliku zgradu zaposlio većinu svoje rodbine i prijatelja.
 • Da je mnogo toga napravio mimo volje građana Republike Srpske na koje se poziva, a mnoge porodice poginulih boraca žive još u kojekakvim kolektivnim neuslovnim smještajima. On se toliko busa u prsa da drugi ne znaju (čitaj ne smiju) ništa uraditi bez njega. On je predsjednik Republike "Banjaluke", jer je ta njegova Banjaluka vodeći grad u BiH u kriminalu. To je čovjek koji se ponaša u najmanju ruku diktatorski. On bi čak i smicao ljude da smije od stranaca.

  E, takav nam Srbin ne treba! Ne treba nam niko za predsjednika Republike Srpske ko je sličan njemu. Ni Bosić, ni Ivanić ni mnogi ini.

  Nama treba predsjednik koji će poštivati onog iz okoline Nevesinja, onog iz okoline Čajniči, Rudog i okoline, onog iz okoline Višegrada, Srebrenice, Bratunaca, Zvornika, Srpske Kostajnice, Mostara i okoline, Kalinovika. On se poziva na strana investiranja u Republiku Srpsku, a to će stranci veoma bogato naplatiti i naplaćivati. Toliko se brine o Srpskoj da mu teritoriju Repšublike Srpske uzimaju Hrvati kako i koliko hoće. Kod Brčkog su ušli u bosansku teritoriju. U Bosanskoj ili Srpskoj Kostajnici su ušli toliko da su vlasnicima svojih imanja oduzeli sve i ne dozvoljavaju im da obrađuju svoja vlastita imanja, a Milorad se kicoši i šepuri po Banjaluci i Kamengradu u Višegradu. Za njega nisu građani Republike Srpske ovi iz istočnog dijela koji su svojom krvlju očuvali tu republiku. Pa o kakvom se to onda predsjedniku radi kada je on otišao toliko daleko da je i sudske odluke preinačio u svoje odluke. Pročitajte vi koji ste izgubili svoje sinove, očeve i djecu na onovu koje ste sudom dobili odštetu, a Milorad je to stornirao. On je sve, samo nije ono što je trebao biti, pa zbog toga i ne zalužuje da bude na čelu Republike Srpske.

  Mi trebamo izabrati predsjednika referendumom, a ne po partijskoj liniji, jer su partije koje su bile i koje su sada na vlasti, ostavile sraman trag iza sebe.
 • srpska- 81713 - 18.01.2013 : Stari Blizo - best (0)

  Izmirenje ratne odštete


  Evo kake se bogate oni iz Banje luke, koji nam sole pamet.

  Bloggost: Siniša Božić, ekonomista


  Ratna materijalna i nematerijalna šteta, koja je nastala od 1992. do 1996. godine, predstavlja obavezu entiteta, a u Republici Srpskoj se ima izmiriti u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu. Unutrašnji dug Republike Srpske ukupno iznosi 1, 7 milijardi KM, (nešto više od godišnjeg entitetskog budžeta), a, od toga, na obaveze Republike Srpske po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete se odnosi 600 miliona KM. Pravo na naknadu štete je priznato pravosnažnim sudskim odlukama ili vansudskim poravnanjima, gdje je tužena strana Republika Srpska ili jedinica lokalne samouprave. Ove obaveze se izmiruju putem obveznica, umjesto isplate u gotovini. Drugim riječima, sva fizička i pravna lica koja su tužila državu (entitet), radi nadoknade trpljene i prouzrokovane ratne štete su dobili ili će dobiti obveznice, odnosno dužničke hartije od vrijednosti, kojima će se gotovinska isplata prolongirati za 14 godina.

  Kako je Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS "lex specialis" u odnosu na Zakon o izvršnom postupku, time se, praktično, sve pravosnažne sudske presude dostavljaju Ministarstvu finansija RS, koje potom skuplja pojedinačne predmete, te ih grupiše u emisije obveznica koje se zatim kotiraju na Banjalučkoj berzi. Time oštećena strana dobija mogućnost da ili unovči obveznice, i dobije oko trećine novčanog iznosa sudske presude (kolika je cijena na berzi), ili da čeka 14 godina kako bi dobio navedeni iznos, i to ne odjednom, već u deset polugodišnjih obroka, uz godišnju kamatnu stopu od 1, 5%, uz poček (grace period) od 4 godine. Jasno je da je isplata u obveznicama, sa stanovišta oštećenih lica, daleko nepovoljnija opcija. Sa stanovišta entiteta, međutim, to je jedino moguće, budući da Republika Srpska nema mogućnosti da iz budžeta, koji ionako stagnira, isplaćuje stotine miliona maraka ratne štete, a ne smiju se zaboraviti i značajne obaveze entiteta po osnovu stare devizne štednje, koje su takođe riješene obveznicama. (Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Suljagić protiv BiH, iz novembra 2009. godine, čini se da je izmirenje obaveza stare devizne štednje obveznicama, definitivno potvrđeno). Tako je Republika Srpska, do sada, emitovala četiri emisije obveznica ratne štete, u ukupnom iznosu od oko 220 miliona KM, a za nekoliko dana će biti emitovana i peta emisija, nominalne vrijednosti od 29 miliona KM.

  Očekivano, bilo je nezadovoljnih lica, koja su smatrala da su oštećena izdavanjem obveznica, ista lica su pokrenula apelacije kod Ustavnog suda BiH, sa navodima o povredi svojih prava.

  Treba istaći predmet br. AP 244/08 (apelacija Rajka Mileševića i drugih), a na osnovu koga je Ustavni sud BiH donio Odluku o dopustivosti i meritumu (objavljeno u Sl. glasniku RS br. 23/2011, od 9. 3. 2011. ), kojom se utvrđuje povreda prava na pravično suđenje te ukazuje na obavezu Vlade Republike Srpske na izvršavanje ustavnih obaveza, te se naglašava da Vlada RS žosigura poštivanje ljudskih prava tako što će preduzeti odgovarajuće zakonske mjere sa ciljem da apelanti i ostali povjerioci koji posjeduju izvršne odluke na teret budžetskih sredstava RS naplate svoja potraživanja u što kraćem roku¿, te se, dodatno, nalaže Vladi RS da obavijesti Ustavni sud BiH o učinjenom, u roku od 6 mjeseci. Nadalje, vidljivo je da je Ustavni sud BiH uspostavio sudsku praksu, te se i u drugim predmetima iste problematike poziva na Odluku iz predmeta AP 244/08 (na primjer, predmet br. AP 2504/08, te AP 285/09).

  Potpuno je nejasno kakve će biti posljedice ovakvih odluka Ustavnog suda BiH. Prvo, kako ovaj sud nije detaljno precizirao u kojem roku i na koji način Vlada RS treba da isplati povjerioce ratne štete, ne može se očekivati da Vlada RS isplati svoje obaveze po ovom osnovu na nijedan drugi način, osim u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS, odnosno obveznicama. Drugo, čak i da se Odluke Ustavnog suda BiH odnose na, i znače isplatu u gotovini, to bi prouzrokovalo krizu budžeta RS i nelikvidnost istog, jer Republika Srpska ne može isplatiti ova dugovanja u gotovini (bez dodatnog zaduživanja). Treće, postavlja se pitanje (ne)ravnopravnog tretmana povjerioca ratne štete, tj. oštećenih lica. Da li se ovakvom Odlukom Ustavnog suda BiH zapravo poništava način izmirenja ratne štete putem obveznica? Šta bi se u tom slučaju desilo sa 48 miliona obveznica koje su preduzeća poreski dužnici kupovali radi izmirenja zaostalih poreza, (što je jedna od pogodnosti kupovanja ovih obveznica)? Četvrto, ima li Odluka Ustavnog suda BiH snagu (i šansu, makar teoretsku) da se provede kod entitetske Vlade? Peto, kako će se objelodanjivanje ovakvih Odluka, i evidentno uspostavljanje sudske prakse, odraziti na samu Banjalučku berzu, te na trgovanje sa obveznicama u pogledu likvidnosti i cijene, budući da su iste predstavljale relativno značajan tržišni materijal?

  Sa državnim dužničkim hartijama od vrijednosti ne bi smjelo biti problema, u pogledu (ne)izvjesnosti naplate, jer bi to trebale biti, po prirodi stvari, najmanje rizične hartije od vrijednosti.
  Ostaje dilema, dakle, kako pomiriti dijametralno suprotstavljene stavove, povjerioca ratne štete, institucija Republike Srpske, Ustavnog suda BiH i (potencijalnih) investitora i vlasnika obveznica ratne štete. Turbulencije ne bi odgovarale nikome osim povjeriocima ratne štete koji imaju puno pravo da traže isplatu u što skorijem roku i u cjelini, a opet, ako se to desi, imaćemo strašnu krizu budžeta i tržišta kapitala.
  srpska- 81387 - 09.01.2013 : Nenad NS - best (2)

  Srećan rođendan Republiko Srpska


  Srecan praznik jedinoj pravoj srpskoj državi na Balkanu, sa željom da državljani Republike Srpske na demokratski način, na demokratskom referendumu, sami odluče o svojoj budućnosti!
  srpska- 80359 - 11.12.2012 : Boris Sirob Srbija - best (2)

  Nekad hajduci, sada šupci


  Biti hajduk nekada je bila čast. Onaj koji je imao titulu hajduka mogao se ponositi njome, dičiti se time što brani srpski narod, što ga hrani i što živi za njega.

  Hajduci su oduvijek bili hrabri ljudi. Bili su buntovnici, zaštitnici pučanstva, ljudi željni pravde i slobode. Vremenom se sve mjenjalo, i kako je sve uznapredovalo hajduci viš nisu bili poštovani kao što je to bilo nekada. Danas ljudi na hajduke više ne gledaju onako kako su to radili njihovi savremenici.

  U to vrijeme, vrijeme "mira" , ljubavi , poštovanja, srpski narod je branila grupa hajduka o kojoj se dugo pričalo. Grupu su činili sve jaki ratnici sve bolji od boljega i ja - jedina djevojka koja je ikad bila među toliko junački glava. Nisam baš najsigurnija kako sam zapala u družinu , ali znam da sam bila odlično prihvaćena.

  U družini nisam imala neke velike obaveze. I ako sam ja htjela da zajedno s njima idem u pljačkaške pohode, da branim narod i ubijam Turke, to nisam mogla. Bila sam odgovorna za hranu, pranje veša, spremanje logora i svega što je pristajalo jednoj djevojci.

  Dani su brzo prolazili. Bili su ispunjenji smjehom, igrom, nadmudrivanjem... Svakodnevno smo se odmjeravali u tome ko može dalje da dobaci ili skoči. Nije bilo ljubomore, svađe, mržnje... Naš harambaša bijaše hrabar i moćan ratnik, pun samopuzdanja, želje i volje . Ipak, ne mogu da kažem da se mnogo izdvajao od ostali junaka jer su svi oni bili osvetnici, željni turske krvi i glava. I tako, bila sam ono što sam bila, dio jedne takve družine.

  Oko Mitrovdana bismo se povlačili kod jataka. I to su bili dobri i časni ljudi. Bili su pravi domačini, požrtvovani i pažljivi. Bilo mi je jako drago što poznajem takve ljude!

  Mnogi hajduci nisu bili omiljeni među narodom, međutim to je bilo zbog toga što ih nikada nisu dobro upoznali. Sami njihovi pistupci i djela, odnosti to što žele da spasu od Turaka mnogo govori o njima.

  Nađoh ovaj pismeni rad, pročitah ga pa rekoh:

 • "Super si maštarila , odlično si ovo napisala!"
  "Još me je nastavnica pohvalila kako sam se odvažila da pišem na ovu temu! Jedina od djevojčica i da sam najbolje napisala pismeni i kako sam odgojena u skaladu sa starim duhom i tradicijom srpskog naroda.

  Odavno me ništa nije iznenadilo kao ovaj komentar nastavnice u vremenu kad nismo hajduci već šupci, u vremenu kada svi gledamo Sulejmana Veličnstvenog i pitamo se da li je stvarno onako bilo. Da li moja čerka mašta u zabludi o hajducima? Opet nekako se nadam da nije tako, možda među nama šupcima ima još po neka Milunka Savić!

  Prije neki dan pročitah članak o Milunki, srpskoj Jovanki Orleanki. Milunka Savić, nosilac dvije Karađorđeve zvijezde sa maćevima , više zlatih ordena za hrabrost iz velikog ( Prvog svjetskog rata ) na kraju kao i svi pravi junaci i hajduci umrla je zaboravljena od svih.

  Ne mogu da iskopiram ovaj članak o Milunki Savić sa neta. Pronađite ga vrijedan je svakog slova.

  I mi svoje hajduke lagano zaboravljamo. Eh, kakvi smo mi šupci!

  Da se nikad ne zaborave srpske Jovanke Orleanke.

  Boris
 • srpska- 77358 - 20.09.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (0)

  Naplata štete


  Čuo sam od ljudi da su dobijali nadoknadu za štetu koju im je nanio SFOR/EUFOR. Moja porodica ima sličan problem. Naime kuća se nalazi na Manjači i na samo 2 metra je od puta, ne glavnog, ali u blizini kuće je dugo vremena nakon rata bila stacionirana vozila SFORA, i svakodnevno su prolazila pored kuće, pogotovo tenkovi. Iako je kuća bila u dobrom stanju, dosta čvrsta, ipak je počela pucati. Naravno uzrok su teška vozila. Sjećam se i sam da su tanjiri bukvalno skakali po stolu kad bi naišla kolona. E, te male pukotine su sada dosta velike, pa me zanima može li se kakva šteta naplatiti?

  Bio bih jako zahvalan kad bi mi neko pomogao oko ovoga.

  Ovu informaciju možeš veoma lako dobiti u kancelariji OHR-a u Banjaluci. Mislim da na tom mjestu možeš podnijeti i zahtjev.
  srpska- 73895 - 15.09.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (3)

  Ćeraćemo se, ćeraćemo se još!


  U svom prilogu "Igre sa penzionerima" koji možete naći na stranici Velimir Adžić pod brojem 73092 od 25. 08. 2012. godine (pročitajte ga) sam, između ostalog, napisao da je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio našu tužbu podnesenu putem advokata u Bijeljini i da je postupak doveo do prinudne naplate naših potraživanja. Advokat nam je rekao da je sve riješeno u našu korist i da samo čekamo uplate na naše tekuče račune, ali i da poslije podizanja novca se ponovo njemu javimo. Vjerovatno očekujući da mu dadnemo još koju marku iako smo mu platili za podizanje tužbe po 15 km, što ukupno iznosi 75O, 00 KM od nas 5o penzionera.

  Međutim, Pravobranilaštvo RS podnosi prigovor na rješenje suda o kojem nas advokat ne obavještava. I Pravobranilaštvo RS zataškava sadržaj svog prigovora i ništa ne govori u svom odgovoru na naše pismo.

  Ministarstvo za pitanja boraca, žrtava rata i rada pri Vladi RS nam odgovara da su zadovoljni rješenjem suda po prigovoru jer su, zamislite, kako kažu djelimično uspjeli.

  A šta su uspjeli?

  Uspjeli su i pravobranilaštvo i sud i ministarstvo legalizovati glupost kojom su naša potraživanja proglasili zastarjelim za 5 (pet) godina pa su ih sveli umjesto za period od 01. 02. 2001. do 25. 9. 2007. godine na period od 13. 02. 2006. do 25. 09. 2007. godine.

  Zamislite, sa ovim rješenjem je i naš advokat zadovoljan i ništa nije poduzimao, i on smatra da je to ispravno. On ponovo samo obećava penzionerima da će naše skraćeno potraživanje po rješenju suda biti uskoro isplaćeno te da svaki dan idemo u banku i provjeravamo da li je legla uplata.

  Međutim, ministarstvo i dalje šuti, i dalje ne isplaćuje naša potraživanja.

  Kako da sad to shvatimo?

  Da čekamo pa da i taj dio naših potraživanja zastari po njihovim mišljenjima.

  Pa zar to nisu gluposti?

  Valjda oni misle da smo mi penzioneri glupi i da ćemo tu glupost prihvatiti.

  E vidite, nismo svi glupi i nećemo tu glupost prihvatiti. Zato smo, kada smo saznali za takvo rješenje, i podnijeli zahtjev za ponavljanje postupka.

  Šta nama drugo preostaje nego da, kako to kaže akademik Bečković:
  -Ćeraćemo se, ćeraćemo se još!"

  A dokle? Ćeraćemo se do smrti, a sve nas je manje. Ali, neće se naša borba završiti našom smrću. Naše pravo ćemo ostaviti u obavezi našoj djeci pa i unucima ako bude trebalo!

  Znamo mi i onu narodnu: "Ne može se boriti šukav sa rogatim", ali borićemo se dok i nama ne porastu rogovi.

  A, oni su izgleda riješili da na sva naša pisanja kažu: "E, sad nećete dobiti ništa!"

  Sve se mijenja pa će se i to promijeniti, ako ne u glavama sadašnjih moćnika, a ono u glavama onih drugih koji će poslije njih doći.

  Vjerujte mi, nešto slično ovome sam već lično doživio!
  srpska- 73112 - 25.08.2012 : Stari Blizo Blizo - best (1)

  Igre sa penzionerima


  E, moj dragi Velimire,

  Na veliku žalost, nisi ti jedini koji si se susreo sa pokvarenim birokratama, ne onim komunističkim već ovim našim srpskim, koji se danas nalaze u izvršnim i sudskim organima Republike Srpske.

  Da žalost bude veća, to su isti oni Srbi koji su obećavali svom narodu, a posebno borcima, porodicama poginulih boraca i penzionerima, nudili kule i gradove samo da se dočepaju neke fotelje u tim istim organima, a sada iz budžeta uzimaju onoliko koliko im usta zinu.

  I sam vidiš kako se teško boriti i izboriti kroz ovaj život, samo za ona prava koja si ti zakonom zagarantovana. Izgleda da se zakon primjenjuje samo u zapadnom djelu RS, koja se svela samo na Banjaluku sa okolinom.

  Kako je tek porodicama onih koje su ostale bez svojih najmilijih, bez nosioca kućnog domaćinstva, bez sinova, bez djece, bez muževa...

  Bijeljina se nakon rata dosta izgradila. Za njen razvoj zaslužni su njeni građani, stari i novopridošli. Međutim, pogledaj malo one vile koje se izdižu prema nebu u središtu Bijeljine. Čije li su to "male" vile? Kako su one napravljene? Moje, i ovakvih kakav sam ja, sigurno nisu. A neće ni biti!

  Ti reče da si poklonio svoju knjigu: "Igre sa penzionerima" , najjačoj opozicionoj stranci u RS, SDS-u. Knjiga koja opisuje smješnim događaje i odluke u vlastima i sudovima RS. Po meni to nisi trebao poklanjati nikome. Ako si želio da upoznaš širu javnost o nepravdama koje nas prate (premda mnogi od nas znaju za te nepravde), onda bi bilo dobro da je i mi pročitamo i da na osnovu toga damo svoj doprinos. Na primjer, peticijom ili tužbom Međunarodnom sudu u Strazburu.

  To što si poklonio svoju knjigu drugoj partiji i što ti ja zbog toga stavih malu primjedbicu, govorim ti s razlogom. A jedan od razloga je i ovaj:

  "Svi su ljudi isti, svaki tuđe voli,
  al kad njegovo dirneš, srce ga zaboli."


  Jeste da su ovo stihovi iz jedne narodne pjesme, ali ona ima svoje značenje u sadašnjem životu. Prisjeti se početka rata, ko smo i šta smo bili. Kako je rat odmicao, šta su bili pojedinci koji danas ne daju prići sebi a kamo li da razgovaraju sa drugima.

  Pa zar ti nešto ne govori ponašanje sudova u Republici Srpskoj, koji ne smiju pisnuti dok neko ne kaže, počni. Pa kako objasniti činjenicu da je glavni direktor Javnog preduzeća Srpske šume napravio vilu u centru Banjaluke vrijednu milion i više maraka, a toliki manjak u šumama i radnici ostaju bez plata i posla. Da je isti uhapšen po naređenju? Čijem? Jer novčani izvor srestava svakoga privlači. Kako objasniti slučaj bijeljinske šećerane? Kako objasniti da upravo ponašanje, ne samo Osnovnog suda u Banja luci, već i okružnog, vrhovnog i Ustavnog suda Republike Srpske govori u prilog tome sa svojim odgovorima.

  Ja sam dobio odgovore od svih tih sudova na sva pitanja koja ti navodiš, ali to su sudovi koji rade po direktivi drugih, po "kadiji". Oni nemaju slobodu odlučivanja po zakonu. Oni trebaju da zastupaju pravdu pred svojim narodom, a ne u ime pojedinca. Sramota, ali šta mogu. Isto kao i ti što ne možeš ništa jer:

  "Šukast protiv rogatog ne može se bosti nikako."

  Nema ništa bez peticije i tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu!

  Ja sam Velimire dobio odgovor i od Zavoda PIO/MIO mnogo godina prije pokretanja pitanja iz filijale PIO Bijeljina.

  Nemoj da ovo shvatiš kao neku kritiku. Ja sam uz tebe od početka tvog pisanja o nepravdama u RS, i mislim da treba da nastaviš rad za nas borce, za porodice poginulih boraca, za nas penzionere. Živio ti meni i pozdrav.

  Stari.
  srpska- 73092 - 25.08.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (1)

  Igre sa penzionerima


  Ova fotografija je naslovna strana moje knjige "Igre sa penzionerima".

  Knjiga je i za smijanje i za plakanje. Za smijanje je ponašanje državnih organa prema penzionerima i neumjesna primjena zakonskih propisa. Za plakanje je nemoć penzionera da se suprotstave takvom ponašanju i njihova situacija u svemu tome.

  Knjigu sam poklonio najjačoj opozicionoj političkoj stranci - Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), ako ni zašta drugo, a ono kao materijal za predizbornu kampanju.

  U knjizi sam obradio dvije igre. Prva igra je "Igra sa penzionerima - borcima 1. kategorije VRS"

  Sadržina te igre je slijedeći:

 • Da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske - Stručna služba - Filijala Bijeljina, je 2001. godine izdala rješenja svim penzionerima učesnicima u VRS u ratu 1992-1995. godine koji su stekli status borca prve kategorije o priznavanju prava na borački dodatak uz penziju u mjesečnom iznosu počev od određenog datuma 2001. godine.

  Rješenjem je utvrđeno da će isplatu dodatka uz penziju vršiti Ministarstvo za pitanja boraca, žrtava rata i rada.

 • Da Ministarstvo nikada nije izvršilo isplatu ni jedne jedine marke.

 • Da su borci - penzioner uzalud iščekivali svaki mjesec da im se isplati taj dodatak.

 • Da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS - Filijala Bijeljina, na osnovu nekih zakonskih promjena u septembru mjesecu 2007. godine donio rješenja kojim se ukidaju rješenja kojima je priznato pravo na dodatak uz penziju počev od septembra 2007. godine.
 • Da je ostala obaveza Ministarstva da izvrši isplate boračkog dodatka za period od 2001. do 2007. godine.

 • Da Ministarstvo i dalje ne vrši isplatu tog boračkog dodatka.
 • Da je zato grupa od 51-og penzionera, koji su imali takva rješenja, putem advokata Sredojević Jezdimira iz Bijeljine podnijela tužbu Osnovnom sudu u Banjaluci.
 • Da je ta grupa penzionera bez problema ostvarila svoje pravo i da je Ministarstvo njima isplatilo njihova potraživanja.

 • Da se Ministarstvo s tim zadovoljilo i ostale penzionere zanemarilo.

 • Da je sada slijedeća grupa od 50. penzionera putem istog advokata podnijela tužbu istom sudu.

 • Da je osnovni sud u Banjaluci prihvatio tužbu u cijelosti i na kraju donio rješenje o prinudnoj isplati potraživanja.

 • Da nam je advokat saopštio da je sve gotovo i da samo čekamo prenos sredstava na naše tekuče račune.

 • Kako Ministarstvo ništa ne čini a ni Sud ništa ne poduzima, nas trojica penzionera smo podnije zahtjev Osnovnom sudu u Banjaluci za prinudnu naplatu potraživanja.

 • Da sud i dalje ništa ne poduzima niti nas na bilo kakav način obavješ¿tava, pa smo podnijeli urgenciju za prinudnu naplatu.
 • Osnovni sud u Banjaluci i dalje šuti, a mi ne znamo šta se dešava.

 • Zato se mi istim tekstom obraćamo Pravobranilaštvu RS i Ministarstvu u Vladi RS.

 • Pravobranilaštvo RS je odgovorilo kako se naš zahtjev odnosi na prava koja se tiću fizičkih lica da nema ovlaštenja da postupa po našem zahtjevu. Ništa nam nisu htjeli reči da su podnijeli prigovor na rješenje Osnovnog suda i šta su kao razlog naveli u prigovoru. To smo saznali iz odgovora Ministarstva.

 • Međutim, Osnovni sud u Banjaluci prihvata prigovor Pravobranilaštva u kome je, zamislite, istaknut momenat zastarenja naših potraživanja od pet godina, pa je rješenje Suda preinaćeno na pravovaljanost naših potraživanja na period samo od 13. 02. 2006. do 27. 09. 2007. godine.

 • Zamislite, Ministarstvo se još hvali kako je djelimićno uspjelo, zadovoljni su pa nisu ulagali žalbu na takvo rješenje.

 • Blago nama penzionerima. Ministarstvo i dalje ne vrši isplatu ni prihvačene obaveze pa će vjerovatno po njihovom mišljenju i to zastariti.

 • Rješenje Suda koje smo dobili od Ministarstva nema završetak pa ne znamo nikakvu pravnu pouku, a i to da li smo propustili rokove za korištenje bilo kakve pravne pouke.

 • Zato šaljemo zahtjev Osnovnom sudu u Banjaluci za ponavljanje postupka. Ne prihvatamo mogućnost zastare naših potraživanja. Pa to je van svake pameti!

 • Kako Osnovni sud u Banjaluci uporno šuti, smatramo da nema više nikakve svrhe njemu se obraćati.

 • Zato smo se direktno obratili nadležnom Okružnom sudu u Banjaluci sa zahtjevom da ocijeni naš zahtjev za ponavljanje postupka kod Osnovnog suda. Međutim, nema još ništa ni od ovog suda.

  Druga igra je "Igra sa penzionerima koji su to pravo ostvarili na teritoriji koja danas pripada Federaciji BiH".

  O ovoj igri sam ranije pisao i taj prilog se sada nalazi na stranici Srpska 31562 od 02. 06. 2011. godine.

  Suština je u tome da Fond PIO RS nije uspio da riješi problem preuzimanja isplate penzija od strane Fonda PIO/MIO FBiH ni putem redovnih sudova pa ni apelacijom kod Ustavnog suda BiH pa je uputio penzionere da pojedinačno rješe taj problem. Smiješno! Normalno da pojedinci to pogotovo nisu mogli riješiti.
 • srpska- 69864 - 28.05.2012 : Anđa Lukavica - best (0)

  Intervju Tome Kovača


  Prije neki dan sam u Avazu pročitala intervju sa Tomom Kovačem, koji je on dao za "TV Alfa", tačnije za emisiju "U škripcu." Razgovor je vodio sa Zvonkom Marićem, novinarom koji je inače pravio emisije sa zatvorenicima u Silosu.

  U intervjuu Tomo kaže kako ne smije da dolazi u Bosnu zbog nekih srpskih političara i nekih muslimanskih struktura.

  Dalje, kaže da je za njega general Mladić "nazovi autoritet" i da ga je jednom opsovao (što Tomo inače čini svojim radnicima) pa ga je spasio Radovan. Kada kaže spasio, pretpostavljam da je mislio da je htio da išamara generala Mladića.

  Za zločine u Hadžićima, koji su se desili u maju, kaže da je kriva "Blažujska brigada." On vjerovatno misli na Igmansku brigadu, koja tada nije ni postojala.

  Isto tako je izjavio da je Ratko Radić platio nekom policajcu da "pobijene" Hadžićane preveze i pokopa negdje u Krupcu.

  Ja se sad pitam zašto "uvaženi" gospodin, a nekadašnji zamjenik ministra policije, nije uhapsio Radića i tog policajca, čiji identitet Tomo sigurno zna, ako je to tako kao što kaže.
  srpska- 45862 - 07.10.2011 : Nlo - best (1)

  Zbog TV pretplate plijene svinju!


  Dušanki Adžić iz Dervente biće zaplijenjena svinja od 30 kilograma zbog neplaćanja tri računa TV pretplate. Svinja pripala RTRS-u!

  Pored uobičajenih "komada" pokretne imovine neplatiša RTV pretplate, sudovi u RS po osnovu duga za ovu taksu nerijetko zapljenjuju i životinje!

  Tako je Osnovni sud u Derventi krajem septembra donio rješenje da Dušanki Adžić bude zaplijenjena svinja težine 30 kilograma, a jednom njenom sugrađaninu kobila stara 30 godina, teška oko 350 kilograma, a vrijedna 400 maraka!

  Svinju Adžićeve je RTRS, "kao najbolji ponuđač", kupio za 12 maraka i potpisao da će, po po preuzimanju kupljenje stvari, u cijelosti biti namireni svi dugovi, piše "Press RS".

  Dušanka Adžić kroz suze kaže da joj je svinja oduzeta zbog tri neplaćene pretplate, što sve zajedno košta manje od 20 maraka. Ona naglašava da je, uprkos siromaštvu u kojem živi, uredan platiša ove takse i dodaje da neplaćeni računi datiraju od prije desetak godina!

  "Kada su me obavijestili o dugu, trenutno nisam imala para da ga izmirim! Onda se desilo što se desilo! U maju su došli sudski radnici i popisali mi jednu od dvije svinje koje sam imala! To je tada bilo moje jedino blago, jer sa nezaposlenim sinom živim od 150 maraka invalidnine. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na činjenicu da su me ostavili bez važnog izvora egzistencije", kaže Adžićeva.


  Ona dodaje da je sud procijenio da njen dug za RTV pretplatu sa kamatama iznosi oko 120 maraka!

  "Toliko su procijenili svinju, pa su odlučili da će njome biti pokrivena dugovanja prema RTRS-u. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Prije toga su prijetili da će mi oduzeti jednu invalidninu, ali je njihov izbor ipak pao na životinju. Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći. Sud je tri puta slao obavještenje da će preuzeti svinju, ali su se prije nekoliko dana oglasili da je ona nadalje u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu. Baš me zanima šta će RTRS uraditi sa njom, jer je više nego neuobičajeno da se dugovi namiruju na ovaj način", kaže Adžićeva.


  U Osnovnom sudu u Derventi kažu da se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja su u postupku prinudne naplate može oduzimati.

  "Pomenutim licima oduzeti su konj i svinja, jer oni nisu raspolagali ničim drugim što bi se moglo zaplijeniti i prodati. Bitno je da se vrijednost zaplijenjene robe poklapa sa dugom, kako bi se oštećena strana mogla namiriti. Nakon sudskog rješenja, RTRS ima mogućnost ili da odmah preuzme robu, ili da je ostavi kod bivšeg vlasnika do prodaje", kaže sudski izvršilac Nedeljko Tanasić.


  U banjalučkom Osnovnom sudu kažu da se do sada nisu susretali sa pljenidbom životinja i dodaju da se od pokretne imovine najčešće popisuju i plijeni nakit, električni uređaji, namještaj i automobili.
  srpska- 37482 - 17.08.2011 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  Vlast u Republici Srpskoj


  Gledajuči realno možemo da zaključimo da živimo u pokorenoj zemlji u kojoj je samo jedna vlast bila izabrana srcem i nepotkupivošću naroda, a to je bila ona koju smo izabrali '92 godine, kada smo svi mislili jednako i o jedino realnim vrjednostima. Vlast je krenula dobro a i njen narod je slijedio njen pravac, a onda je vlast nažalost počela da zanemaruje narod i usmjerila svoj pravac prema novcu i ostvarivanju ličnih materijalnih interesa.

  Krenuli su razno-razni švercerski kanali na određenim punktovima koje su bili dužni da obezbjede određena lica komandnog kadra. Kanalima je prolazila sva deficitarna i dobro plaćena roba: hrana, cigarete, municija, naoružanje pa čak i informacije o planiranim vojnim akcijama.

  Rat je za mnoge bio unosan binis, lokalni komandanti koji su nalogom ljudi iz vlade vršili ovaj posao, svjesni količine novca koji se obrće počeli i sami pod istim motom da proturaju poneku turu i za svoj račun.

  Nažalost vrzino kolo se tako počelo širiti do mnogih prvih borbenih linija (koje su u toku rata skoro uvijek prve padale), dijelovi linija počele su da se dijele na boračke i trgovačke a borci na bose i bosove koji su tako i dočekali Dejton.

  Tako je došao kraj rata, mislili smo da smo sačuvali Srpsku nesvjesni da ćemo biti pokoreni i prodati od onih kojima smo dali povjerenje - od onih kojima je jedina svetinja novac.

  Nakon rata sa stečenim kapitalom podjelili su na partije i biznis službe, počeli su da osnivaju svoje i rade za mnoge strane službe koje će ih ojačati i dovesti na vlast ili održati na njoj. Problem je ako neko dodje na vlast uz pomoć stranih sila počne da radi za nju a ne za narod ("Nije postojala pretorijanska garda da bi čuvala Cezara. Postojao je Cezar da bi pretorijanska garda držala vlast").

  Koji bi to dobar domaćin ovako raskućavao, zaduživao, i siromašio svoje imanje sem ako ga neko primorava ili nije zdrave pameti kao što to radi naša vlast sa imovinom Srpske.

  Pitamo li se šta slijedi dalje, mislim da je odgovor davno izrečen kada je 1854. godine Abraham Linkon ponudio Indijancima da otkupi svu njihovu zemlju a na šta je dobio slijedeći odgovor "Kako se može prodati nebo i toplina zemlje. Znamo da nas ne razumete jer Vama je jedan dio zemlje isti kao i drugi. Vi ste stranac koji dođe noću i uzme sve što mu treba. Zemlja Vam nije brat, već neprijatelj. Kad je pokorite vi krećete dalje. "

  Nažalost kada je '92 godine pulicerovac Raj rekao da ćemo biti pokorena zemlja i da će uzalud biti sve naše žrtve izgleda da je bio u pravu.
  srpska- 37463 - 15.08.2011 : Feniks Republika Srpska - best (1)

  Odnos vlasti


  Rečenica koju sam pročitao na jednom od sajtova u kojoj se pominje kako smo iz rata izašli sa Republikom Srpskom kao dobitkom za šve što smo izgubili počinje da mi para uši jer nije dorečena do kraja a to je da smo sa njom najviše dobili mafijaši na vlasti koji su produžili svoj mandat i preusmjerili svoj biznis na pljačku svog naroda, donacija i sačuvane imovine.

  Ja kao i mnogi oni koji su doživjeli izbjegličku sudbinu dobili smo to da smo ostavili sačuvanu teritiriju, grobove svojih saboraca i svojih predaka, uspomene iz djetinjstva, rasutu rodbinu i prijatelje, kuće i imanja a svo bogatstvo smo povezli u jednom kamionu (ko je uspjeo da ga nađe i krvavo plati prevoz) - sve smo to uradili za Republiku Srpsku.

  Ne želim da kažem da je sve što sam nabrojao vrjednije od nje i da to ponovo ne bi učinio ali čovjeka boli odnos "vlasti" koja nije svjesna svih naših odricanja i koja zauzvrat nastavlja još više da oduzima.

  Nakon izlaska a i danas mi para uši rječ "izbjeglica", nismo mi izbjeglice jer nismo mi bježali ni koraka četiri godine krvavog rata pa mi ova riječ zvuči slično kao pobjegulja pa bi bilo logičnije da su nas zvali "žrtvenici" za sve što smo žrtvovali za stvaranje i očuvanje Srpske.

  Od vlasti nisam, kao ni mnogi drugi, dobio ni vreću kreča, a ta ista vlast me je tjerala nakon povrata imovine da se vratim sa djecom u izdani grad pod muslimansku vlast i muslimansku kamu. Nisam se vratio, opet sam zahvaljujući njima gubio ali pred Bogom dobivao, prodavali smo imovinu za onoliko koliko su davali a ne za onoliko koliko je vrjedjelo ali smo opet obezbjedili svoj krov nad glavom.

  Komentar Mirka Šarovića od neki dan je bio kako ova sadašnja "vlast" ne ulaže u istočni dio RS je tačan ali ga pitam šta je on izgradio kao predsjednik RS istom tom istočnom dijelu RS.

  Taj isti "čovjek" je bio '96 godine prvi gradonačelnik Istočnog Sarajeva koji je zajedno sa Mirkom Lemezom (obavljao funkciju predsjednika Izvršnog odbora grada), premijerom Gojkom Kličkovičem i Zdravkom Kneževićem (direktorom robnih rezervi) i braćom Krajšinik više od 70% građevinskog materijala (koji je bio namjenjen za pridošlu populaciju sa prodate teritorije)prodavao muslimanima u Sarajevo, poklanjao novopečenim ratnim biznismenima i na svoje prijetelje otvarao skladišta građevinskog materijala koji su zajedno sa njima nastavili da se bogate od tuđe muke. Ove navode je vrlo lako provjeriti za vozačima angažovanih firmi za prevoz materijala a koji tvrde da su materijal vozili u federaciju i na pomenuta mjesta a na Palama su im u otpremnice upisivali da je materijal skladišten na Palama i u magacinima u okolnim srpskim gradovima.

  Kako je sa zloupotrebama nastavljeno i nakon redovnih izbora, na moje pitanje sledećem premijeru vlade Mladenu Ivaniću da li je upoznat sa zloupotrebama i da li planira da izvrši reviziju, uslijedio je nelogičan odgovor koji je glasio da je njihov posao da odobre isporuku a da je nadležnost drugih da sprovedu kontrolu gdje je isporuka izvršila.

  Sadašnja vlast predvođena SNSD-om na specifičan način infrastrukturno izgrađuje Istočni dio RS po sistemom ako opština kupuje materijal ili angažuje firme SNSD-a iz zapadnog djela RS za izvođenje radova našto će se i odobriti za izgradnju.

  Sve je i dalje pod starom parolom "Narode dobro nam čuvajte Republiku Srpsku - da bi vaša vlast imala šta da pljačka ".
  srpska- 37262 - 10.08.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)


  Da bi postao državni službenik moraš počiniti nasilje u porodici

  U (preveliki) niz parazitskih ustanova, institucija i organizacija u BiH (i RS) čiji se zaposlenici primaju isključivo po stranačkoj i familijarnoj liniji, i to da bi primali ogromne plate a ništa ne radili, spada i Agencija za državnu službu BiH " ADS. Njen osnovni posao jeste da organizuje proces zapošljavanja službenika u institucije BiH. Koliko, pri tom, i sama zapošljava ljudi vrlo je teško dokučiti (uostalom ovaj podatak sve institucije kriju kao "zmija noge"). Inače, kako radi naša AIDS, pardon ADS?

  Čovjek ne mora biti posebno inteligentan pa da se zapita a kome to ADS neprestano organizuje kurseve rada na računarima i kurseve engleskog jezika kad za, bezmalo, svaku poziciju za koju raspisuje konkurs traže poznavanje računara i engleskog. Ali evo jednog njihovog svježeg konkursa za Riplija ("Vjerovali ili ne") ili za Ginisa (rubrika "najveći bezobrazluci"): Nedavno je raspisan javni oglas za izbor i imenovanje članova Odbora državne službe za žalbe - tri izvršioca. U tački 2. ("opći uvjeti"), a lineja 5. stoji i ovaj uslov: " - da je prema njemu prestala pravna posljedica presude za krivično djelo nasilja u porodici, izrečene pravosnažnom sudskom presudom, u skladu s krivičnim zakonima". Ko ne vjeruje evo linka: http://www.ads. gov.ba/v2/index. php? option=com_content&view=article&id=1923&catid=41&Itemid=61&lang=bs

  Jednostavnije rečeno traži se čovjek koji je osuđen za nasilje u porodici i kome je presuđeno za to djelo, ali je "odrapio" kaznu. Zamislite o kakvoj se "šteli" tu radi, dobro je i da mu ime i prezime nisu naveli! Traže osuđivanog nasilnika da sprovodi proceduru žalbi na rad ADS-a!!!! E pa možete zamisliti onda kako organizuju zapošljavanje u institucije BiH (što im i jeste osnovni posao) i koga i kako tamo primaju. Koji je uslov za posao državnog službenika u nekom od ministarstava, možda da ste osuđivani ubica! ? Ima li kraja bezobrazlucima u BiH administraciji.
  srpska- 35563 - 19.07.2011 : Nlo - best (0)

  Porodicu Galić izbacuju na ulicu


  Uz asistenciju sudske i redovne policije Osnovni sud u Banjaluci za 29. jul zakazao je deložaciju porodice Galić iz kuće u banjalučkom naselju Obilićevo, koju su 1994. godine zamijenili za svoje imanje u Sarajevu.

  Vojin Galić, koji je prilikom prošlogodišnjeg pokušaja deložacije zaprijetio da će se spaliti benzinom, izjavio je danas Srni da bez obnove postupka neće dozvoliti nikakvu deložaciju jer, kako je naveo, ima pravo da se brani od pravnog nasilja.

  "Neću dozvoliti nasilnu deložaciju po cijenu sopstvenog i tuđeg života i ako bi neko na prevaru, lukavstvom ili na drugi način pokušao da me izbaci iz kuće, kunem se Bogom i mojim unucima da se usred Banjaluke mogu desiti žMarkale 3ž i ulica žVase Miskinaž", poručio je Galić.

  On je napomenuo da je Osnovni sud Banjaluka 2009. godine kojim slučajem prihvatio prijedlog njegovog tadašnjeg advokata Predraga Radulovića za obnovu postupka da bi ovaj slučaj do sada bio riješen na miran način.

  Galić tvrdi da mu je kuća u Sarajevu oteta na osnovu naredbe Kriznog štaba Stari Grad Sarajevo 1992. godine, koju je potpisao tadašnji predsjednik Kriznog štaba Said Čajić i posjeduje fotokopiju tog dokumenta.

  Porodica Galić zamijenila je 1994. godine svoju imovinu u Sarajevu za imovinu porodice Maglajlija u Banjaluci.

  Nasljednici porodice Maglajlija 2001. godine podnijeli su tužbu za raskid ugovora o zamjeni nekretnina. U toku postupka preminuo je advokat tužene porodici Galić, kao i njegova sestra, koja je zamijenila kuću, a preminula je i vlasnica imovine u Banjaluci, dok je njena nasljednica obnovila postupak.

  Osnovni sud Banjaluka ne prekida postupak i 2007. godine donosi presudu o raskidu ugovora, nakon čega porodica Galić ulaže žalbe na izvršenje, traži obnovu postupka na što Sud ne odgovara.

  Osnovni sud Banjaluka zakazao je za 29. jul u 10. 00 časova deložaciju porodice Galić u Banjaluci, Ulica Mirka Kovačevića broj 8.
  srpska- 31562 - 02.06.2011 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Igre sa penzionerima


  Sporazumom o penzijama između Fonda PIO RS i Fonda PIO/MIO Federacije BiH je dogovoreno da će nosilac osiguranja, koji je vršio isplatu penzije korisniku na dan stupanja na snagu sporazuma, nastaviti sa isplatom, bez obzira na mjesto prebivališta ili na mjesto boravka korisnika penzije. Dakle, pomenutim sporazumom je jasno definisano da će penzioner koji je u toku rata promijenio prebivalište, a koji se nakon rata vratio na svoju prijeratnu adresu, primati penziju od fonda od kojeg je penziju primao u vrijeme kada je Sporazum o penzijama stupio na snagu.

  No, Fond RS je u februaru 2002. godine jednostrano, uz saglasnost Vlade RS, raskinuo Sporazum o penzijama, vrativši se na princip prema kojem penzije treba isplaćivati penzioni fond entiteta u kojem su i ostvarene, ali je nastavio sa isplatama naknada penzionerima kojima je već priznao status korisnika.

  S druge strane, Federalni fond je nastavio postupati u skladu sa Sporazumom o penzijama. Tada su, očigledno, započele nesuglasice vezane za pomenuti Sporazum, koje još traju i koje su svoj epilog dobile i u sudskom postupku koji je Fond RS 2005. godine pokrenuo protiv Federalnog fonda. U ovom postupku zatražena je naknada štete Fondu RS, u visini od gotovo dvadeset i dva miliona KM (uvećano za zakonske kamate) na ime isplaćenih penzija za period od 01. 01. do 31. 03. 2005. godine, za 38. 000 penzionera koji su, prema navodima iz tužbe, penzije ostvarili u FBiH do 30. 4. 1992. godine.

  Osim toga, tužbom je traženo da Federalni fond od 01. 04. 2005. godine počne isplaćivati penzije svim korisnicima koji su to pravo ostvarili na teritoriji sadašnje FBiH, a penziju primaju na teret Fonda RS.

  Postupajući u ovom predmetu, opštinski sud u Mostaru je tužbu Fonda RS odbio kao neosnovanu, dok je Kantonalni sud odbio žalbu Fonda RS i potvrdio prvostepenu presudu. Pomenuti sudovi su, naime, zaključili da je Sporazum o penzijama još na snazi i da su u skladu s njegovim odredbama oba fonda preuzela obavezu isplaćivanja naknada određenom broju penzionera koji su prije rata ostvarivali penziju na teritoriji koja sada pripada drugom entitetu. Prema tom modelu preraspodjele korisnika penzionih fondova, RS-u je pripalo više penzionera iz pomenute grupe nego FBiH, i čini se da je upravo u tome suština ovog problema.

  Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske podnio je Sudu BiH tužbu za naknadu štete u iznosu od 545 miliona maraka protiv BiH, Federacije BiH i Federalnog zavoda PIO/MIO.

  Predmet ovog spora su penzije korisnika koji su pravo na penziju ostvarili do aprila 1992. godine na teritoriji sadašnje Federacije BiH. Tih penzionera bilo je 38. 000, a danas ih je 25. 845, budući da se radi o najranjivijoj populaciji i da ih je do sada preminulo oko 13. 000.

  Zahtjev za naknadu štete odnosi se na iznos koji je Fond PIO RS isplatio korisnicima penzije koji su to pravo imali na teritoriji FBiH, i to za period od 1. oktobra 2004. do 30. novembra 2010, sa zateznom zakonskom kamatom počev od utuženja do konačne isplate i troškovima parničnog postupka - saopšteno je iz Fonda PIO.

  Vrhovni sud FBiH je odbio tužbu Fonda RS protiv Federalnog zavoda PIO/MIO koja je pokrenuta radi preuzimanja 35. 000 penzionera, koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godine ostvarili na području današnje Federacije.

  Fond PIO RS podnio je 10. 08. 2009. godine apelaciju Ustavnom sudu BiH. Apelacija je dostavljena direktno Ustavnom sudu u Sarajevu. Ovaj najveći i krajnji pravni lijek pred pravosuđem BiH pokrenut je u vezi sa sporom koji Fond PIO vodi protiv Federalnog zavoda PIO/MIO za preuzimanje korisnika penzije i nastavljanje isplate penzije svim korisnicima koji su do 30. 04. 1992. godine pravo na penziju ostvarili na području sadašnje Federacije BiH.
  Apelacijom je zatraženo prihvatanje i poštovanje univerzalnog principa ostvarivanja prava na penziju tamo gdje je to pravo i ostvareno. Istovremeno zahtrijeva se i isplata 175. 587. 316, 13 KM. bez kamata, kao naknada za penzije koje je Fond PIO RS u proteklom periodu isplaćivao za 35. 411 korisnika.

  Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS koja se odnosi na isplate penzija za korisnike koji su to pravo ostvarili na teritoriji FBiH.

  Kako Fond PIO RS nije uspio pred pravosudnim organima BiH ostvariti spor,
  Fond PIO Republike Srpske pozvao je korisnike koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godine ostvarili na teritoriji sadašnje Federacije BiH (FBiH) da pojedinačno podnesu zahtjev Federalnom Zavodu PIO/MIO za isplatu penzija u ovom entitetu.
  Riječ je o 25 845 korisnika, koliko ih je danas živih, u odnosu na 38 000 koliko ih je bilo 2005. godine kada je pokrenut sudski postupak protiv federalnog Zavoda zbog nepreuzimanja penzionera i isplate koju je za te korisnike vršio i vrši Fond PIO Republike Srpske.
  Rok za podnošenje zahtjeva je 60 dana, a Fond PIO RS nastaviće isplatu penzija dok Federalni zavod konačno ne preuzme te korisnike, saopšteno je iz republičkog fonda.
  Iz Fonda PIO ističu da podjela korisnika koji su ostvarili pravo na penziju do aprila 1992. godine treba da bude zasnovana na principu da se penzija isplaćuje prema mjestu ostvarivanja prava i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a ne prema mjestu prebivališta ili boravka korisnika.

  Nakon ovog poziva pojedinci korisnici navedenih penzija su podnijeli zahtjev za preuzimanje na isplatu penzije Federalnom zavodu za PIO/MIO, centralna služba u Sarajevu sljedećeg sadržaja (sadržaj je pripremila služba Fonda PIO RS):

 • Pravo na penziju kao i isplata penzije univerzalno je pravo iz socijalnog osiguranja i ne može zavisiti od socijalnog statusa, etničke pripadnostri, mjesta stanovanja ili statusa raseljenog lica.

 • U skladu sa utvrđenim principima penzija se isplaćuje prema navršenom osiguranju i ostvarenom pravu, a moje poslednje osiguranje prije ostvarivanja prava, penzija ostvarena prije 30. aprila 1992. godine, bilo je na teritoriji sadašnje Federacije BiH. Iz tog razloga se obraćam Federalnom zavodu PIO/MIO Mostar, Centralna služba Sarajevo sa zahtjevom da preuzme isplatu moje penzije, kako bi se eliminisala potreba da se obraćam međunarodnim sudovima u cilju zaštite svojih prava jer je većutvrđeno da se prema nama vrši diskriminacija.
 • Osnov za ovakav zahtjev, pored navedenih principa, nalazim i u presudi suda u Strazburu u slučaju "Karanović protiv Bosne I Hercegovine" iz 2007. godine.

  Na osnovu ovih zahtjeva Federalni zavod za PIO/MIO, kantonalna administrativna služba za Kanton Sarajevo poziva korisnike-podnosioce zahtjeva da u roku od 30 dana od prijema obavijesti dostave sljedeću dokumentaciju:

  1. Ovjerenu fotokopiju osobne/lične iskaznice
  2. Uvjerenje o prebivalištu
  3. Rješenje o priznavanju prava na mirovinu/penziju u Fondu za PIO Republike Srpske, odnosno rješenje po osnovu kojeg Vam se vrši isplata mirovine/penzije u tom Fondu
  4. Uvjerenje o isplatzi mirovine/penzije od strane Fonda za PIO Republike Srpske u kojem ćebiti naznačen datum početka isplate i visina mirovine/penzije na dan izdavanja uvjerenja
  5. Uvjerenje o kretanju prebivališta iz kojeg se vidi da je poćetkom 1992. godine podnositelj zahtjeva imao prebivalište na području današnje Federacije BiH.

  Podnosioci zahtjeva, korisnici navedenih penzija, su uz velike napore i određene troškove pribavili traženu dokumentaciju i na vrijeme je dostavili Federalnom zavodu PIO/MIO, i što je najbitnije na njihov zahtjev je to urađeno.

  Takav postupak je obećavao da će zahtjevi biti prihvaćeni. Međutim, nakon svega toga, Federalni zavod PIO/MIO podnosiocima zahtjeva dostavlja:


  Zaključak


  Odbija se zahtjev kao preuranjen.

  Obrazloženje


  U provedenom postupku, nakon izvedenih dokaza i njihove ocjene na osnovu člana 9. Zakona o upravnom postupku ("Sl. novine FBiH" broj 2/98) utvrđeno je:
  - da ovaj organ ne može voditi upravni postupak, jer po važećim propisima nema uslova za pokretanje istog iz razloga što u Federaciji BiH nisu nastupile izmjene propisa iz oblasti penzijskog I invalidskog osiguranja, pa se nisu stekli uslovi za odlučivanje o predmetnom zahtjevu. "


  E, šta sad reći? Zar je trebalo penzionere toliko maltretirati da bi dobili ovakav zaključak? Kakva nam je to država? Zar se, prije svega, nije mogao postići novi sporazum a ne jednostrano raskidanje ranije postignutog.

  Ima tu još mnogo pitanja koja može svako iole pametan postaviti.
 • srpska- 27433 - 31.03.2011 : Vuk Gradinski Republika Srpska - best (0)

  Orden Njegoša


  Najnoviji laureati Ordena Njegoša su vrhunski laktaški tajkuni. Doduše, kolo je bez kokana (Stankovića) ali ni ovi nisu male mace. Kako bi se osjećao veliki Njegoš da može vidjeti ko mi se kiti imenom, nije teško zaključiti poznavaocima njegovog opusa.

  Orden Njegoša je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema Republici Srpskoj. "

  Orden Njegoša ima tri reda. Njime se odlikuju pojedinci, preduzeća, ustanove i druge organizacije za izvanredne radne podvige i zasluge u privredi, nauci i kulturi te duhovnom razvitku i opštem napretku Republike Srpske.

  Dodjeljivali su i dosadašnji predsjednici ovaj orden, doduše ne baš ovako masovno, ali su naši najsvježiji dobitnici, zbog svojih "izuzetnih zasluga za Republiku Srpsku", dodati u zanimljivo društvo. Ovaj orden je dodijeljen (posljednjih godina):

  1. Ukazom predsednika Republike Srpske od 9. januara 1994. godine list "Glas srpski" odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda.
  2. Za posebne zasluge i doprinos za Republiku Srpsku, a povodom krsne Slave MUP-a, Svetog Arhangela Mihaila, Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić je 20. 11. 2003. godine posmrtno odlikovao Ordenom Njegoša prvog reda Željka Markovića, načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.
  3. Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić odlikovao je Gimanziju u Banjoj Luci Ordenom Njegoša prvog reda, povodom stote generacije maturanata. Ovo priznanje primio je najbolji učenik stote generacije Miljan Petković.
  4. Bivši predsednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo, bivši gradonačelnik Srpskog Sarajeva Predrag Lasica posmrtno je odlikovan 25. juna 2005. godine od predsednika Republike Srpske Dragana Čavića Ordenom Njegoša drugog reda. Na predlog mitropolita Dabrobosanskog gospodina Nikolaja, Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Predraga Lasicu Ordenom Svetog Save drugog reda.
  5. Predsednik Republike Srpske Mirko Šarović odlikovao je 13. 05. 2002. godine JODP za telekomunikacije Republike Srpske Ordenom Njegoša I reda za sveukupni razvoj Republike Srpske.
  6. Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", Banja Luka, 1996. godine je odlikovao Predsednik Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda.
  7. Kolo srpskih sestara, Banja Luka, je odlikovao Predsednik Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda.
  8. Ordenom Njegoša prvog reda 2001. godine odlikovano je KUD Veselin Masleša, Banja Luka.
  9. Ministar nauke i kulture Republike Srpske Mitar Novaković u prisustvu predsednika Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Dragana Kalinića i Mladena Ivanića, uručio je 12. 09. 2002. godine šefu Kancelarije francuske ambasade u Banjoj Luci Ivu Manvilu Orden Njegoša trećeg reda. Manvil je prvi strani državljalin odlikovan ordenom Republike Srpske. Orden mu je dodijeljen za uspješnu višegodišnju diplomatsku misiju i unapređenje kulturne saradnje Republike Srpske i Francuske.
  10. Orden Njegoša drugog stepena Republike Srpske, odlikovanje kao najboljem naučniku Rusije u 1993. godini dobila je Jelena Jurjevna Guskova, doktor istorijskih nauka iz Moskve.
  srpska- 27430 - 30.03.2011 : Milan Tomicevic Brod, BiH - best (0)

  Da bi bili jednaki


  Poštovani gospodine, Jankoviću,

  da bih shvatio smisao ljudi koji su odlikovani, kao i da bih u nekom daljem kontekstu shvatio smisao svojih odlikovanja, zamolio bih vas da objavite i novčane naknade koje iz toga proizilaze. Htio bih da u daljem razmišljanju shvatim smisao novčane naknade koje po tom osnovu i ja dobijam.

  Doduše, nisam razmišljao na tu temu da sve ove spodobe, od kojih većinu poznajem, tu novčanu naknadu već ranije uzeli kao ratni plijen.

  Unaprijed zahvalan,
  Mungos
  srpska- 27429 - 30.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Odlikovanja srama


  Čitajući Zoranonv tekst sa imenima odlikovanih ljudi došao sam do zaključka da se pokušava omalovažiti naša borba za Republiku Srpsku. Ovaj sramni čin vladara Republikom Srpskom, jeste još jedan šamar istinskim borcima iz proteklog rata.

  Na ovu odluku, BORS mora da reaguje!

  Ovaka čin obara moral, tako da niko ne treba da se bori za takvu državu. Ja sam sigurno jedan od tih!

  Koliko danas imaju godina logoraši iz Drugog svjetskog rata?

  Šta znači danas za njih to odlikovanje?

  Kojom plačkom i korupcijom su direktori zaslužili da budu odlikovani?

  Ako ovi ljudi imaju časti i poštenja, neće prihvatiti da budu odlikovani za svoj rad!

  Tito je znao koga i kada treba odlikovati, bar tu nije pravi greške prema narodu, a ova današnja gospoda nemaju osjećaj kad treba da stanu(zinula im guza. )

  U RS-u je sazrelo rumunsko(Čaušesku)cvijeće! Neznam, dali su ovi vladari iz Sarajeva ili ovi iz Banja Luke opasniji za srpski narod.

  Danak mora da se plaća, kao u Tursko doba!

  SRAMOTA!!!
  srpska- 27426 - 30.03.2011 : Zoran Janković Rogatica, RS - best (1)

  Ordenje za kačenje na klin(ac)


  Ne kažem da nije bilo i onih drugih. Međutim, mnogo srbskih vitezova u proteklom, nesretnom ratu borilo se časno. Časno da časnije ne može biti. Branili su svoj narod opirući se neprijateljskoj vojsci, a civile su štitili ma koje da su nacionalnosti. Bili su to, što bi rekao Marko Miljanov "Primjeri čojstva i junaštva". Jer junaštvo jeste braniti sebe od drugog, ali je i čojstvo braniti drugog od sebe.

  Zbog ovakvih ljudi i postoji ordenje. Za njih je i izmišljeno. Moraju imati jednu od ove dvije osobine. Poželjno je " obje. Samo takvima se daje orden!

  Zašto naši pravi vitezovi nisu dobili ordenje? Pisano je o tome ovdje par puta.

  Tragajući za nekim potrebnim mi dokumentima slučajno otkrih zašto ordenje nisu dobili oni koji ga jesu zaslužili. Zato što su ga dobili oni koji ga zaslužili " nisu: tajkuni iz ovog i "borci" iz onog (Drugog svjetskog) rata.

  Ako išta znam "Onaj" rat počeo je 1941. godine. Sada je 2011. To je, ako znam imalo računati, sedamdeset godina razlike! Koliko li je taj junak imao godina kad je počeo "Onaj" rat, da je bio dorastao za puške i herojski se borio protiv Švaba, a da je i danas živ. I kako ga za sve te (silne) godine niko nije odlikovao nego to danas (2010. ) učini Rajko Kuzmanović??? Da li to nema junaka iz ovog rata koji su neopravdano ostali neodlikovani? O ordenju "privrednicima i radnicima" neću ni da trošim riječi! Odnosno hoću, reći ću jednu: bezobrazluk!

  Sjećate se kako su nekad i kod nas, dok se još ordenje dijelilo (samo) vitezovima, ljudi ponosno hodali dok im je na prsima zveckalo to znamenje najveće ljudske časti! Svi su ih gledali i divili im se. I zavidili im. A jeste li vidjeli da se danas (neko-nekad) kod nas zakitio ovim novim ordenjem? Niste! ? U čemu je, onda, problem? Poznajem mnogo onih koji su ordenje dobili, a da su zaslužili "nešto" sasvim suprotno tome. Poznajem i mnogo onih koji ordenje nisu dobili a zaslužili su ga. Najmanje znam onih koji su ga zaslužili a jesu ga dobili. Zato i jeste ovo današnje ordenje za kačenje na..... tamo gdje ga niko ne vidi. Izvinjavam se ovim malobrojnim koje sam posljednje nabrojao.

  Amerikanci od svog građanskog rata 1861. godine nikada više nisu ratovali na svojoj teritoriji. A neprestano ratuju. Svako borbeno dejstvo oružanim snagama na teritoriji druge suverene države po definiciji jeste " agresija. Još 1974. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom 3314 definisala je agresiju ovako: "Agresija je upotreba oružane sile od strane neke države protiv suverenosti, teritorijalne cjelokupnosti ili političke nezavisnosti druge države" uključujući:

  A. Invaziju ili napad oružanim snagama neke države na teritoriju druge države, ili bilo kakvu okupaciju, uključujući i privremenu, koja proizilazi iz takve invazije,

  B. bombardovanje od strane oružanih snaga neke države područja druge države ili upotrebu bilo kojeg oružja od strane neke države protiv područja neke druge države;"

  Uprkos tome Amerikanci danas ratuju na svim meridijanima. Dižu pobune protiv legitimnih državnih vlada. Ako li pobunjenici dobiju po turu onda pokrenu svoju silnu vojsku i pomažu odmetnicima u obaranju vlada (Kosovo, Libija"). Uprkos tome (a možda i baš zbog toga) američki predsjednici ponosno postrojavaju svoje jedinice koje čine akte agresije širom svijeta. Čine to povodom iole značajnijeg praznika. Prsa njihovih vojnika prepuna su odlikovanja, a porodice i oni ekonomski su zbrinuti do kraja života. Predsjednik Amerike odaje im najveće počasti i priznanja. A kod nas?

  Borci VRS ratovali su na svojoj teritoriji, branili svoje porodice i svoju zemlju. Koliko ratnih jedinica nikad nije postrojeno nakon potpisivanja dejtonskog mira. Da li se to naši predsjednici nas stide? Gdje bi to oni bili predsjednici da im mi nismo napravili Republiku Srpsku? I (konačno) evo kome ti i takvi nam predsjednici oni daju odlikovanja:

  Na osnovu člana 80. stav 1. tačka 6. Ustava Republike Srpske, Zakona o odlikovanjima i priznanjima ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 4/93, 26/93 i 48/02) i Statuta ordena i medalja Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 12/95), povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, a na prijedlog Privredne komore Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, donosim

  UKAZ


  O DODJELI ODLIKOVANJA SLJEDEĆIM PRIVREDNICIMA I RADNICIMA


  ORDEN NJEGOŠA I REDA:

  1. Ćubić (Mile) Ljubomir, vlasnik i direktor privrednog društva "Niskogradnja" Laktaši,
  2. Čičić (Dušan) Milenko, vlasnik i direktor privrednog društva "Kaldera kompani" Laktaši,
  3. Pandurević (Miloš) Miladin, vlasnik i direktor privrednog društva DI "Drvolik" Rogatica,
  4. Lalović (Marko) Savo, direktor privrednog društva "Marvel" Istočno Sarajevo,
  5. Vukoje (Radovan) Obren, vlasnik i direktor privrednog društva "Podrumi vina Vukoje" Trebinje,
  6. Federiko Zeketo, direktor t. o. "Sportek" Kotor Varoš;


  ORDEN NJEGOŠA II REDA:

  1. Ninić (Stanko) Nebojša, vlasnik i direktor privrednog društva "Lanako" Banja Luka,
  2. Tasovac (Lazar) Milutin, izvršni direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik,
  3. Baranac (Krsman) Milutin, izvršni direktor Hidroelektrane na Drini Višegrad;


  ORDEN NJEGOŠA III REDA:

  1. Mirković (Savo) Milan, rukovodilac radne jedinice Rudnik i termoelektrane Ugljevik;


  MEDALJA ZASLUGA ZA NAROD:
  1. Gnjatić (Milan) Dragan, nastavnik - OŠ "Desanka Maksimović" Prijedor,
  2. Milutinović (Vinko) Zoran, medicinski tehničar - Opšta bolnica Zvornik,
  3. Božić (Stanko) Slavko, inspektor policije MUP RS - CJB Doboj,
  4. Đuđić (Niko) Goran, elektrotehničar - "Atlantik" BB Banja Luka,
  5. Voškar (Gojko) Slavko, tehničar drvne struke - "Fačo" Čelinac,
  6. Topić (Gorčin) Milenko, predsjednik sindikata "Telekomunikacija RS" Banja Luka,
  7. Gostić (Dušan) Branka, KV trgovac - Banja Luka,
  8. Furtula (Bogdan) Slobodanka, ekonomski tehničar -
   Olimpijski centar "Jahorina" Pale,
  9. Knežević (Branko) Radovan, VKV vozač - "Autoprevoz" Gradiška,
  10. Bjelajac (Stevo) Zorka, poštonoša - "Pošte Srpske" RS Banja Luka,
  11. Ilić (Zdravko) Zdravka, KV galanterista - tvornica obuće "Dermal-R" Kotor Varoš,
  12. Kosić (Milenko) Radoslav, radnik - SHP "Celeks"
   Banja Luka,
  13. Marković (Cvjetko) Milan, mašinski tehničar - "Birač" Zvornik,
  14. Tomović (Branko) Marko, dipl. inž. šumarstva - ŠG "Sjemeč" Rogatica,
  15. Lazić (Miladin) Mitar, radnik - GP "Put" Istočno Sarajevo,
  16. Tomić (Manojlo) Aleksandar, poljoprivredni tehničar - "Saničani" Prijedor,
  17. Rodić (Jakov) Stana, ekonomista - Savez sindikata Republike Srpske,
  18. Pejčić (Stojko) Momir, KV automehaničar EFT - Rudnik i termoelektrane Stanari Doboj,
  19. Aljić (Hasan) Nezir, VKV radnik - GP "Rad" AD Bijeljina,
  20. Dr Pašalić (Idriz) Azra, predsjednik Skupštine opštine Prijedor.


  Broj: 01-136-450/10 Predsjednik
  4. maja 2010. godine Republike,
  Banja Luka Akademik dr Rajko Kuzmanović, s. r.

  UKAZ


  O DODJELI ODLIKOVANJA SLJEDEĆIM UČESNICIMA NOR-a I BIVŠIM LOGORAŠIMA II SVJETSKOG RATA


  ORDEN ČASTI SA ZLATNIM ZRACIMA:

  1. Gajić (Božo) Blagoja, predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Republike Srpske i nosilac partizanske spomenice 1941. godine;


  ORDEN ČASTI SA SREBRNIM ZRACIMA:

  1. Gaković (Đuro) Tanasije, predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška,
  2. Džajić (Danko) Rade, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banja Luka,
  3. Rodić (Žarko) Pero, potpredsjednik Udruženja bivših logoraša II svjetskog rata Republike Srpske,
  4. Skrobić (Rade) Milinko, predsjednik Podružnice Udruženja bivših logoraša II svjetskog rata za opštine Doboj i Petrovo.


  Broj: 01-136-474/10 Predsjednik
  11. maja 2010. godine Republike,
  Banja Luka Akademik dr Rajko Kuzmanović, s. r.
  srpska- 27421 - 29.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Srpski jezik


  Tekst o "hrvatskom jeziku", sam postavi na forum, zato što me asocirao na Federaciju Bosne i Hecegovine, na stavove bošnjačkih političara i njihovih građana, koji bezkrupulozno pokušavaju da izbrišu, unište i obezvrijedne sve što je srpsko i što ih podsjeća na srpski narod.

  Zbog takvih odnosa prema srpskom narodu, smatram da je opstanak BiH kao cjelovite države nemoguć. Danas možemo vidjeti šta se dešava Hrvatima u njihovom demokratskom suživotu. Demokratsko etničko čišćenje Hrvata je počelo! Hrvatska poulacija u BiH je sa 17% pala na 15%.

  Šta bi se desilo Srbima, da je Republika Srpska ukinuta? Da li je to cilj muslimana u Bosni?
  srpska- 26542 - 20.02.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Politika


  "Graditi ću BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje Republike Srpske" - Izvor: MOJ portal

  Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik poručio je da RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH, te da je lično spreman da pokuša da gradi BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje Republike Srpske.

  "Graditi ću BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje RS" Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik poručio je da RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH, te da je lično spreman da pokuša da gradi BiH, ali uz uvažavanje i prihvatanje Srpske.

  Istakavši da je BiH moguće graditi samo u duhu uvažavanja i poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da je realnost da se RS i Federacija BiH sve više udaljavaju, Dodik je rekao da bilo čija dominacija u BiH ne vodi ničemu dobrom, kao i ni cinizam političkog Sarajeva.

  "Postoji nametnuti stereotip da sam ja i moja politika protiv BiH, što nije tačno. Ja sam protiv koncepta koji pokušava da razgradi autonomiju RS i njene nadležnosti. Želimo da Republika Srpska bude što jača i mislimo da možda time jačamo i cijeli projekat BiH", rekao je Dodik za TV1.

  On je dodao da može argumentovano tvrditi da ja manja arogancija i neuvažavanje iz Banjaluke prema Sarajevu, nego što je to iz Sarajeva prema Banjaluci.

  "Govorili smo o referendumu, statusu RS, ali to su uvijek bile reakcije na način na koji se RS osporavala i na njeno neuvažavanje", istakao je Dodik, posebno apostrofirajući da je "koncept nametanja" od stranaca u BiH u bilo kom smislu neprihvatljiv i da sugurno ne može uroditi plodom.

  On je poručio da će se zalagati da BiH što prije podnese aplikaciju za kandidatski status u EU, te istakao da je neophodno vršiti pritisak na evropske zemlje kako bi ona bila prihvaćena.

  Govoreći o odnosu prema predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, Dodik se upitao kako da mu vjeruje kada kao predsjednik Bošnjačkog instituta organizuje panel na kojem se kaže da su Srbi genocidan narod ne samo po genima nego i dokazivim istorijskim činjenicama.

  Govoreći o odnosu SNSD-a, čiji je lider, sa HDZ-om BiH Dragana Čovića, Dodik je rekao da ne postoji apsolutno nikakav dogovor "dva protiv trećeg".

  Dodik je istakao da je suštinski problem BiH neoliberalni model ekonomije, koji su stranci uspostavili nakon rata, a koji je kasnije doprinio neracionalnom tržišnom otvaranju granica BiH i potpuno spekulativnom procesu privatizacije.
  srpska- 26522 - 17.02.2011 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Jedan građanin, jedan glas


  Ne mogu da shvatim toliku upornost muslimanskih političara iz Sarajeva koji ideju "jedan građanin, jedan glas" poturaju ili bolje reći hoće da je proture ili Srbima poture.

  Prvo u Bijeljinu dolazi gospodin Haris Silajdžić pa na BN televiziji kaže da je "jedan građanin, jedan glas" najbolje za sve, a ne obrazlaže kako je to najbolje. Pa normalno, ne obrazlaže jer to ne može ni obrazložiti.

  Poslije njega dolazi gospodin Zlatko Lagumdžija pa na istoj televiziji izjavljuje da je "jedan građanin, jedan glas" najbolje za sve. On se trudi i da to obrazloži nabrajanjem evropskih zemalja u kojima postoji takav izborni sistem. Ne trudi se da obrazloži razliku u političkoj situaciji u tim zemljama i Bosni i Hercegovini. Normalno, u to ne ulazi da se ne bi zapetljao i sam sebe doveo u ćorsokak.

  Kako to oni misle da znaju bolje od Srba šta je Srbima bolje. Pa to i ona obična nepismena baba zna da to Srbima ne odgovara.

  Uvođenjem izbornog sistema "Jedan građanin, jedan glas" u Bosni i Hercegovini ovakvoj kakva je ona danas bi dovelo do sljedećeg:

  1. Ne bi vrijedila ustavna odredba o konstitutivnosti naroda.
  2. Ne bi vrijedila ustavna odredba o povredi nacionalnog interesa.
  3. Ukinuto bi bilo entitetsko glasanje.
  4. Ukinuti bi bili entiteti i kantoni, a samim tim ukinuta bi bila i Republika Srpska.
  5. Ne bi vrijedio višestranački sistem jer bi ovo dovelo do jednopartijskog vladanja.
  6. To bi dovelo do unitarne Bosne u kojoj bi muslimani dominirali i kroz ovakav izborni sistem imali obezbijeđene sve važne izborne funkcije za svoje kadrove.
  7. Pa to bi automatski izbrisalo i sadašnje Predsjedništvo i dovelo do jednog predsjednika države na koju funkciju nikada ne bi bio izabran niko drugi sem muslimana.

  Ja nabrojah toliko, a možda bi ona nepismena baba znala još.

  O ovim temama je jednostavno besmisleno raspravljati i gubiti vrijeme.

  Imali smo mi Bosnu i Hercegovinu jedinstvenu u SFRJ koju smo zvali "Jugoslavija u malom" pa je rasturena. Sad bi je opet sastavljali, ali na drugi način. Bez nacionalnog ključa i rotiranja nacionalnih kadrova na izbornim funkcijama.

  Imali smo i jednopartijski sistem koji smo preveli u višepartijski, a sad bi nuđenim izbornim sistemom ponovo doveli do toga samo zaobilaznim putem.

  Muslimanski političari sve čine samo da se domognu dominacije nad ostalim narodima u BiH.

  Dižu glas protiv Velike Srbije koju zagovara samo Dr. Vojislav Šešelj koji je to i javno rekao na svjedočenju Miloševiću u Hagu čija stranka izdaje i novine "Velika Srbija". Javno je rekao i da to ne misli ostvariti ratom već političkim putem.

  Ali, poturanje te ideje o stvaranju "Velike Srbije" je kap vode u more u odnosu na ono što žele muslimani u okrilju islama " islamiziranje i osvajanje cijelog svijeta.
  srpska- 25847 - 22.12.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Napad na život


  Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Republici Srpskoj koje predviđaju ukidanaje boračkih penzija, oko 40. 000 boraca Republike Srpske iz prethodnog rata od januara mjeseca 2011 godine više neće primate boračke penzije. Vlada Republike Srpske predloženim izmjenama Zakona o PIO po hitnom postupku ukida garantovani penzijski osnov za demobilisane borce VRS i učesnike NOR-a.

  To znači da se borcima prve kategorije oduzima garantovani osnov penzije koji je do sada bio na nivou neto plate iz 2006. godine uvećane za 30%.

  Nažalost, ne zna se tačno koliko je ljudi bilo u borbenim dejstvima, ali se može pretpostavljati da ih je bilo oko 100. 000 " 150. 000. Oni su branili svoju, srpsku, zemlju, svoje porodice i svoja imanja. Mnogi su dali svoje živote, a sve u cilju stvaranja Republike Srpske što su i uspjeli. Ostvarili su slobodu koju danas svi uživaju.

  Nakon Odluke Predsjedništva RS broj 03-11/92 od 15. 04. 1992. godine o proglašenju neposredne ratne opasnosti i Odluke broj 04/398/92 od 20. 05. 1992. godine o neposrednoj opštoj mobilizaciji svih vojnih obveznika na teritoriji Republike Srpske od 18-60 godina starosti, niko više nije pitao ove borce pitao hoće li se odazvati ili neće.

  Oni koji su bili zaposleni morali su napustiti posao, a oni koji ga nisu ni imali nisu ga mogli ni tražiti. Sve je to za njih bila viša sila i mimo njihove volje. Pa i u miru, prije rata, je vrijeme provedeno na vojnim vježbama priznavano u radni odnos i plaćano.

  Ali i u takvoj situaciji je bilo onih koji nisu ratovali nego su dezertirali i danas se time diče. Nažalost, takvi se danas nalaze u vlasti i takvi predlažu navedene izmjene Zakona o PIO.

  Ove izmjene su napad na život.

  Borci su sabijeni u obruč iz koga ne mogu živi izaći. Nemaju oružje da prave proboj, nemaju ni hljeba da prežive. Iz obruča mogu izaći samo u kovčezima.

  Samo lude i usijane glave mogu tako nešto zamisliti.

  Nevjerovatno je ako misle da će borci to sebi dozvoliti.

  Pa šta su zamislile te usijane glave. Kakvu poruku time šalju budućnosti. Je li to poziv da borci više nikada ne stanu na branik svoje domovine? Je li to poziv da za srpskog borca više ne važi maksima "Za krst časni i slobodu zlatnu. "

  Šalju li to oni novu maksimu da u slučaju napada neprijatelja muškarci dižu ruke a žene noge.

  Te usijane glave i dezerteri ne misle na budućnost svoje djece u ovoj zemlji, oni su njima obezbijedili udoban boravak u tuđoj zemlji.

  Zato, borci, dignite svoj glas na vrijeme, a vi to znate kako. Pokažite tim budalama da to ne može tako!
  srpska- 25319 - 25.10.2010 : Nlo - best (3)

  Nema ukidanja Republike Srpske


  Sve češće iz Federacije BiH stižu preteće poruke o tobožnjem ukidanju Republike Srpske... Ni manje ni više nego iz najviših političkih krugova.

  Republika Srpska koju danas Srbi imaju je naša duševna hrana, a muslimanima diže pritisak. Ima neki musliman da voli Republiku Srpsku? Nema! Ima neki Srbin da ne voli Republiku Srpsku? Nema! Da li vi možete išta da uradite da je ukinete? Ne možete! Kukanje je odlika onih koji su izgubili. Da ne bude dobro nama? A šta nama u BiH fali??? Imamo državu u državi, zaštićeni smo kao beli medvedi. Dodik uživa i podjebava, a Haris Silajdžić se dere na mikrofon i ne može da sakrije svoju nervozu zbog postojanja Republike Srpske. Proglasili ne proglasili, vi ste Republiku Srpsku zauvek izgubili. Onog trenutka kad je stvorena, kad je dobila predsednika, premijera, Vladu, skupstinu, glavni grad, grb, amblem, himnu (sve sto ima i drzava), i danas kad ima svoju policiju, poštu, resurse, školstvo, drugačiju teritorijalnu podelu... Šta više imamo da pričamo? Ako se vaša bošnjačka politika zasniva samo na nadanju da će to da se ukine, onda bolje da se odmah ubijete, eto to vam je moj savet.

  Nezavisnost skoro da nije ni potrebna, jer entitet totalno drugacije funkcioniše od Federacije. Republika Srpska je tako-reći nezavisna, jer Srbi u njoj ne zavise od vas u brojnim stvarima, donose svoje zakone, uče školu i fakultet na svom jeziku i ćirilici, ne slušaju federalnu televiziju, mašu slobodno srpskim barjacima, imaju sprecijalne odnose sa Srbijom i u Srbiji nisu strani državljani za razliku od BH muslimana i Hrvata. Toliku nezavisnost unutar jedne države nema niko kao Srbi u BiH.

  E sad... da je bilo zločina nad Bosnjacima jeste. To će priznati svako ko realno razmišlja... Međutim, bilo ih je i sa muslimanske strane! Žao mi je, ali takvo nesto neće pomoći da se Republika Srpska ukine ili oslabi. Ako su Republiku Srpsku priznale sve države sveta kao trajnu kategoriju unutar BiH, ona će to i ostati, jer je garant mira. Njen nestanak dovodi do nestanka garanta mira i novih ratova. To niko ne želi, ili možda ne... ?

  Ali da danas ima i paradoksa sa vaše strane, takođe ima. Npr. priča kako u BiH ne postoje Srbi i Hrvati vec samo Bosanci sa tri vere je vredjanje identiteta i obicaja, kako srpskog, tako i Hrvatskog. Ili jos gora prica, Bosna je za muslimane, a Srbija i Hrvatska za Srbe i Hrvate je ekstemna politika koje se pridrzava jedan broj muslimana, direktno ili prikriveno. Takva politika slabi BiH. A vrhunac svega je da BH Hrvatima i Srbima negiraju identitet oni koji su od njih nastali promenom vere...

  Republika Srpaka da nije stvorena u ratu stvorila bi se nova u miru. Ne može BiH niti će ikad biti unitarna. Tri naroda, tri vere, tri običaja, tri mentaliteta ne mogu skupa i nikad neće moći. Pravedna BiH je BiH iz tri dela, srpskog, muslimanskog i hrvatskog. Ako to muslimani neće da prihvate, pre ćete podstaći njen raspad. Što se mene tiče, ovakva Republika Srpska kakva postoji je nesto jedinstveno i najbolje sto su Srbi dobili zadnjih godina, tako da nezavisnot skoro da nije ni potrebna, ovo je sasvim dovoljno.

  No, onaj ko neće dati da se Republika Srpska ukine su više sile, nikom ne treba turska džamahirija u sred hrišćanske Evrope. Turci vas stvorili na nemestu pa sad na hiljadu jada sa vama.
  srpska- 24753 - 09.08.2010 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  'Pametni sporazumi'


  Otkako Željko citira onu misao: "Da se ne zaboravi, jer ako se zaboravi može da se ponovi", stalno me progoni pitanje da li ima naroda da zaboravlja kao mi? Upravo ta naša zaboravnost kroz istoriju nas je i dovela u situaciju u kojoj se sada nalazimo, a izgleda vodi nas u još goru budućnost.

  Kada ovo kažem mislim na onu izreku "Srbi sve bitke dobiju u ratu, ali ih izgube u miru! " Ovo je notorna činjenica da smo vrlo slabe diplomate, počevši od greške našeg kralja koji posluša jednog od svojih najbližih saradnika da je umjesto velike Srbije napravi još veću kraljevinu, pa prihvati njegov predlog o Kraljevini SHS i izjednači sa istim građanskim pravima sve one koji su nosili austrougarsku uniformu i učestvovali u okupaciji Srbije sa onim junacima koji su je iz njihovih ruku otimali i čiju su slobodu krvavo platili.

  Ponovo smo nekim sporazumom uz ogromne žrtve i egzoduse uspjeli da dođemo do jedne male srpske teritorije slične onoj do koje smo došli nakon nakon prvog svjetskog rata, ali ponovo su u njoj izjednačena prava onih koji su se borili za nju sa pravima onih koji su se borili protiv nje i onih koji su se borili samo za svoj interes.

  Međutim, upravo zbog toga nastavlja se aktivnost jednih da je održe, drugih da je nestane i trećih koji se drže one narodne "muzem kravu dok je imam. "

  Svjesni smo mi koji je branimo da nas iz dana u dan ove druge dvije frakcije sve više guraju u stranu i onemogućavaju da se čuje naš glas a ono što se priprema nakon ovih izbora učiniće nas potpuno nijemim a bojim se da će biti kasno kada nam se tada otvore sada zasljepljene oči...

  Planirana izmjena Ustava BiH (u kojem se sada nažalost čuva identitet Republike Srpske, prenesene nadležnosti iz Ustava RS na Ustav BiH) je neminovna jer taj Ustav nije u skladu sa ustavom zemalja EU, izmjena tog pravnog akta nije moguća bez revizije tj. izmjene Dejtonskog sporazuma a njegove izmjene utiču na izmjenu mnogih zagarantovanih prava datih pomenutim sporazumom a i samih granica zbog kojih je i planirana regionalizacija BiH na pet regija (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Bihać i Banjaluka) o kojima se svaki dan sve više priča i posmatra reakcija građana koji će na predstojećim izborima izabrati vlast koja će sprovesti u djelo sporazum iz Pruda koji su podpisali i obavezali se u njegovo sprovođenje vodeći predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka.

  Nažalost tako dolazimo do zaključka da smo zaboravili da je olovka u rukama naših diplomata najubojitije sredstvo za naš narod.
  srpska- 24377 - 28.04.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Vjekovna seljenja


  Dobrivoje Ostojić - Foksi je u svojoj knjizi "Izvorište i tokovi Zavičajnog udruženja Ilijašana, Visočana, Brezana, Varešana i Vogošćana" osvrnuo se na temu " vjekovna seljenja.

  On kaže, jedan vijek u istorijskim mjerilima je gotovo beznačajan, a za pojedine porodice veoma bitan, često sudbinski, odlučujući. Prema istorijskim podacima i bilježenju sjajnog erudite akademika Milenka Filipovića, veoma su rijetke porodice koje su autentični viševjekovni domoroci. Stanovnici mnogih mjesta u Visočkoj nahiji, muslimanske vjeroispovijesti, dolazili su iz Foče, Sandžaka, Albanije, Turske. Mnogi su hrišćani promjenom vjere, iz ekonomskih razloga, mijenjali staništa. Iz Dalmacije su stizali pečalbari katoličke konfesije, a posebno iz Zapadne Hercegovine, Pravoslavci su najčešće, zbog duga krvi, dolazili iz Srbije, naročito Crne Gore i Stare Hercegovine, Vojne Krajine i Krajine. Sve se to događalo u posljednjih vijek i po, dva.

  U toku Prvog svjetskog rata, tokom Drugog, a naročito za vrijeme Građanskog rata (misli na rat 1992-1995), iz ovih krajeva (misli na područje Visočke nahije) iselilo se na desetine hiljada stanovnika. Rasuli su se širom svjetskih meridijana, od Toronta, do Melburna, Štokholma, Južnoafričke Republike, zapadnih prestonica do američkih oblakoderskih visina. Širom Hrvatske, Slovenije, Srbije, a posebno Republike Srpske, na hiljade je žitelja iz ovih krajeva. Mnogi su prihvatili nove krajeve kao neminovnost, mnogi kao šansu za normalan život.

  Jedno je ipak sigurno, većina se nikada neće vratiti. Vrijeme čini svoje. Sjećanja na djedovinu, na rodni kraj, na groblja predaka, čuvaće u uspomenama. Uspomene su snažne kod prve iseljeničke generacije, kod novih, u novom kraju rođenih, sjećanja blijede, nestaju.

  Pa i to su Božiji i prirodni zakoni.

  On dalje pronalazi da se prema statističkim podacima za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, SFRJ, građanskog rata u BiH 1992-1995, a posebno poslije Dejtonskog sporazuma 1995. godine sa područja Ilijaša iselilo 11. 139, Vogošće 13. 501, Visokog 7. 330, Vareša 5. 678 i Breze 3. 128 građana. Znači, s područja ovih pet opština otišlo je u emigraciju 40. 776 stanovnika.

  Najveći broj tog stanovništa odselio je u sjeverne i istočne krajeve BiH, pa zatim u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Kanadu, Ameriku, Njemačku, Švedsku, Dansku, Holandiju, Norvešku, Austriju i Australiju.

  Dalje konstatuje da svi ratovi nose sobom nepravde i nesreće. Čak i oslobodilački, koji su uslovljeni nekim osvajačkim. A Bosna i Hercegovina, nije mimoiđena ni u jednom koji se događao u posljednja dva vijeka.

  Možda je najstravičniji bio posljednji Građanski rat. On je razorio privredu, prosvjetu, grad, sela, ali najtragičnije je što je razorio dušu čovjeka. Na svojoj sudbini su ga osjetili stanovnici svih nacija i vjerskih konfesija. Ostale su majke bez sinova, sestre bez braće, djeca bez roditelja, porodice bez kućnog krova. Umjesto slavlja u toku rata, najveća okupljanja bila su na grobljima prilikom sahrana, ukoliko je i to bilo moguće.

  Vjekovno čuvani dobrosusjedski odnosi su uništeni. Prijateljstva raskinuta. Suživot onemogućen.

  Sigurno je da će vrijeme učiniti svoje. Doći će generacije novih naraštaja koje će shvatiti besmisao ratnih nesreća i opet krenuti na stvaranje novih puteva suživota.

  Zaboravljanje je brže od pamćenja. Daj Bože, da bude tako!
  srpska- 23725 - 15.02.2010 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  Kud plovi ovaj brod


  Čitajući članak o "raspadu Bosne" i podjele na tri djela, što bi sigurno odgovaralo i nama i Hrvatima, želim da primjetim da su muslimani svojim pametnim lobiranjem muslimani postavili prepreku koju bez njih nećemo moći ukloniti. Oni su na vrijeme, još u toku rata, shvatili da se novcem može sve kupiti. Svi znamo šta je bilo sa Bihaćem, Goraždom, Jajcem, Trebevićem... Nakon rata, istu politiku su vodili i prema Međunarodnoj Zajednici pa je čak 28 američkih kongresmena podržava njihove stavove. Takođe su potkupili političare i u našoj vlasti, pa tu tako potkopali temelje Republike Srpske, koja je na krvlju izgrađena u toku rata.

  Svaki normalan čovjek zna da se svaka država oslanja na četiri stuba: vojska, policija, tajne službe i finansije (ekonomija). Sva četiri stuba, koja su nam bila zagarantovana Dejtonskim sporazumom, su prenijeti na zajednički nivo, pa je sada teško izgraditi svoju kuću kada su temelji razrušeni a i ono što je ostalo od Republike Srpske vladajuće partije koje su prenijele ove nadležnosti (SDS, SNSD i PDP sa svojim satelitima) raskućavaju i ono malo što je od nje ostalo.

  U zadnjih 15 godina svaka nova vlada je prvo mijenjala upravnike carine i direktora policije da bi preuzela kriminalne radnje i da posao sa inostranim "partnerima" ne trpi zastoj.

  Svi znamo da su glavni inostrani poslovi šverc cigareta (na tovaru jednog kamiona Marlbora razlika između oporezovane i neoporezovane pakle cigareta može da ostvari profit oko 1 milion KM), nafte, oružja(gde je završilo i gdje završava "zastarjelo" naoružanje iz onoliko ugašenih kasarni), narodno blago (umjetnine, bakar, drvo.. ), građevinski materijal i ostala pomoć koja je stizala i stiže od međunarodnih organizacija i dijaspore.

  Mafijaši među političarima traže svoga "tajkuna", nudeći novac, usluge i dosijea političkih protivnika radi njihovog kompromitovanja, zbog čega ne postoji civilna kontrola policije. Prave patriote, oni koji su na vrijeme pokušavali da ukažu narodu na navedene kriminalne radnje i bile spremne uđu u proces razbijanja kriminala: Srđan Knežević, Ljubiša Savić, Željko Marković, Risto Jugović, Nikola Koljević (srpska sramota je dalje nabrajati) uklonjeni su da bi pokazali svoju moć i upozorili potencionalne kriminalne prebjege šta ih sleduje ako ugroze "klijentelističku strukturu".

  Da li ima potrebe pominjati i kriminalnu privatizaciju koja je potpuno uništila privredu i poštenog radnika (kada se jedan čovjek pojavi na 117 licitacija i kupi 74 preduzeća neko mora da iza njega stoji). Umijesto uvođenja poretka otvorene i tržišne ekonomije uveden je poredak štićeničke i prestupničke privrede.

  Zašto ove tri političke parije koje paralelnom rotacijom vode RS nisu pronašle kompromis i iskoristile istorijsku šansu o raspisivanju referenduma o otcjepljenu Republike Srpske u vrjeme kada je raspisan referendum na Kosovu.

  Da li je takvo ponašanje bila podrška i zahvalnost Zapadu za sve nevolje i razaranja koja su nanijeli ovoj našoj jadnoj zemlji i narodu koji je spolja ponižavan i osiromašivan a iznutra osujećen i uvrijeđen. Da li je takvo ponašanje, ljubljenje tuđinskih lanaca koje Srbi nikada nisu podnosili, mada te lance nazivaju "demokratski" lanci "civilizovane" Evrope i Zapada.

  Takvo ponašanje je bilo, nažalost, još jedan za Srbe poguban politički dogovor, ali sigurno uspješan posao za one koji su se sa njima dogovarali.

  Međutim, šta nam govore politički i poslovni dogovori koje je Buš imao sa Bin Ladenom, Donald Ramsfeld sa Sadamom Huseinom, Ričard Holbruk sa Miloševićem i gdje su ti pregovori odveli pregovarače, njihov narod i njihovu zemlju. Na to pitanje naš narod, koji će sigurno snositi ogromne posledice, radi svojih pokolenja treba da pronađe odgovor ali on nažalost nijemo ćuti i tone u svome brodu koji svakoga dana ima sve više rupa.
  srpska- 23453 - 25.01.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  Izborne i postizborne koalicije


  Izbornim zakonom je regulisano ko može učestvovati u izborima, a to su:
  1. Političke stranke
  2. Koalicije
  3. Nezavisni kandidati

  Političke stranke odlučuju da li će u izbore ići samostalno ili sa još nekom strankom u koaliciji.

  Neke političke stranke, odmah prije izbora, odlučuju da ne idu same nego traže sebi partnere i sa njima stvaraju koaliciju.

  Pojedini ljudi smatraju da njihov program koji će izložiti narodu vrijedi toliko da oni sami mogu ići u izbore i to su nezavisni kandidati.

  Sve mi je ovo normalno, legalno i demokratski zato što narod zna koja politička stranka ide sama, koje su u koaliciji i koji su to nezavisni kandidati.

  Svi će oni na predizbornim skupovima narodu iznositi svoje programe. Narod će cijeniti koji je program po njihovom mišljenju najbolji i tako će se odlučiti kome će dati svoj glas.

  Nakon zatvaranja glasačkih mjesta i sumiranja rezultata, saznajemo koliko su koja stranka, koalicija i nezavisni kandidat dobili glasova.

  Obično niko ne dobije nadpolovičnu većinu da može sam da formira vladu.

  Pa zar sada ne bi bilo normalno da vladu formiraju oni subjekti koji su osvojili izborni konsenzus proporcionalno osvojenom broju glasova.

  Tražili smo višestranački sistem, pa evo nam ga.

  Međutim, šta se dešava? Sad se traže partneri koji mogu sastaviti večinu za formiranje vlade i stvaraju postizbornu koaliciju. Ovu koaliciju stvaraju sami lideri stranaka. Narod nema nikakvog uticaja na njih. Sve se to radi mimo naroda. Zato su za mene te koalicije nedemokratske, nelegalne i po meni bi ih trebalo eliminisati iz izbornog zakona.

  Na ovaj način se dešava da se male stranke udruže i potpuno eliminišu stranku koja je osvojila najviše glasova, kojoj je narod poklonio največe povjerenja. Bačena je u opoziciju. Dakle, osvojila najviše glasova, a ne učestvuje u vlasti. Pa nije to narod htjeo. To su napravili lideri stranaka ne pitajući narod.

  Malim strankama i nije bitno sa kojom će strankom ući u koaliciju, njima je bitno da se dočepaju bar komadića vlasti i da ostanu u životu.

  Izbornim zakonom bi trebalo regulisati da stranke koje ne osvoje izborni konsenzus ne mogu biti finansirane iz budžeta, a taj konsenzus bi trebao biti veči od 3. Ako ne mogu da žive od nekakvih svojih prihoda, neka se gase. Tako bi došlo do smanjenja enormno mnogo političkih stranaka.

  Ovo je samo moje jedno razmišljanje za koje smatram da ima smisla.
  srpska- 22788 - 27.10.2009 : Visoki Napon Banja Luka - best (0)

  Dobitak-Gubitak


  Poštovana braćo Srbi ili da nas nazovem "gospodo" posto smo samo to dobili u zadnjem ratu, možda ja ne vidim ali ni naši ljuti protivnici muslimani nisu dobili ništa više osim što se sada zovu Bosnjaci.

  Objasnite mi, jer vidim da ovdje ima veoma dosta pametnog naroda ove napaćene zemlje. Po meni, mi smo samo izgubili našu omladinu koja je uzalud dala svoje živote, a dobili smo razno-razne tajkune tj velike gazde koji ti kožu oguliše za neku bijednu crkavicu za koju radis po 12 sati dnevno a na kraju mjeseca ti ni te pare ne isplate. Oni sebi daju za pravo da ti uskrate godišnji odmor, pa čak i bolovanje. Na bolovanje možeš otići ali kada se vratiš čeka te otkaz. U mnogim velikim firmama u Republici Srpskoj sefovi su muslimani pa moraš da paziš šta ćeš reći da se, ne daj Bože, ne bi naljutili i dali ti otkaz. A narod jadni radi, trpi i šuti a sve zbog staha da ne ostane bez posla jer gdje naći drugo radno mjesto da prehraniš porodicu. Sa druge strane, političari BiH na razno-raznim binama i skupovima govore da su oni izabrani od strane naroda da zastupaju njegove interese a ustvari oni zastupaju samo svoje interese i nije ih briha za narod. Sada uvode i razne-razne poreze, a najavljuju i poskupjenja, mijenjaju tablice na autima da narodu uzmu novac.

  Pa šta smo to mi dobili kad nam muslimani rukovode firmama a i nekim državnim ustanovama, kako je kod njih u Fedraciji ne znam ali mislim da su samo u prednosti to sto nemaju ni jednog Srba za šefa u firmi.

  Samo još da napomenem da ako kažeš da si učestvovao u ratu neće te ni primiti da radiš ili će naći način da dobiješ otkaz, mnoge firme na razgovoru za posao te pitaju da li si bio učesnik rata jer ako jesi "stvarno nam je žao ali mi imamo namjeru da poslijemo sa firmama iz Federacije i bilo bi nezgodno! " Naime, to je u nekim našim srpskim firmama razlog da te ne prime na posao.
  srpska- 22636 - 29.09.2009 : Enes Kefic Bih, Sarajevo - best (1)

  Ratna dogadjanja (2)


  Za početak bih da se zahvalio na objavljenom članku! On je prije svega namjenjen da svi narodi u BiH priznaju makar one najočitije zločine što su se desili u BiH.

  Već vidim da smo se složili oko nekih pitanja, prije svega oko oduzimanja imovine tokom rata. Kažem da se imovina u Sarajevu oduzimala kako Srbima tako i muslimanima, tj. bez ikakvog obzira na nacionalnu pripadnost i to najčešće od strane onih koji prve linije nisu očima ni vidjeli. To tvrdim i iz ličnog iskustva jer mi se upravo tako nešto i desilo.

  Većina ljudi u BiH ima neke rezerve prema zajedničkom suživotu, ali mislim da bi ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost i mjesto prebivališta, trebali krenuti od toga da priznaju makar one najočitije zločine koje su počinili pripadnici njihovog naroda.

  Tu prije svega mislim na Sarajevo i Srbrenicu... Većina ljudi se više i ne obazire na izujave Dodika i Silajdžića koji se ratnih tema dohvate kad god na vidjelo izađe priča o kriminalu u koji su upleteni. Daleko više mi je stalo da prosječan čovjek prizna te zločine nego političari jer mislim da kada obični ljudi dignu glas da kažu da je dosta ove getoizacije Bosne i Hercegovine i shvate da svako krade od svog, a ne od tuđeg naroda mi i imamo neku šansu za bolje sutra.
  Sto se tiče Sarajeva, opet spominjem Kazane jer na jednom od najpoznatijih sarajevskih portala (mislim da moderator i zna koji a ako treba i navešću link) svi postovi optužuju Cacu za zločine koje je počinio. Kažem svi jer čitavu temu nisam pročitao, ali od 50-ak postova ni jedan nije govorio u prilog Caci, iako ne tvrdim da mozda nećete naći jni dvije osobe, mozda bas Srbina ili Hrvata koji bi da "potpiruju strasti" koje drugačije misle ali garantujem da je procenat preko 90% ljudi iz Sarajeva koji optužuju taj zločin.

  Očekujem da isto tako većina prizna da je bio veliki broj civilnih žrtava i da se ne lažemo u lice.

  Mislim da biste trebali i priznati da je sa nebodera na Grbavici snajperima gadjano civilno stanovnistvo Sarajeva. Otac moje prijateljice, inace Srbin, je ubijen na taj nacin, metak mu je prosao kroz srce.

  Što se tiče čovjeka za koga ste napisali da je uhvaćen na Žuči, inače Srbin, rekli ste da je on bio zapovjednik neke jedinice u Armiji. Ja ne kažem da su neki Srbi bili primorani da se bore u Armiji zato što su se zatekli na područjima gdje su muslimani imali kontrolu, ali mislim da se čin zapovjednika treba zaslužiti.

  Mislim da smo se u nekim stvarima već složili, npr. što se tiče kriminala, za neku bolju budućnost, možda ne suživot ali makar neke malo bolje odnose, možda da krenemo sa priznanjem nekih zločina.

  Unaprijed hvala!

  Enese,

  ovaj put sam morao da "cenzurišem" neke "citate" Dodika, sa kojim nisam upoznat, a koji (moram priznati) i ne liče na njega. Njih ću objaviti samo u slučaju da mi pošalješ valjan izvor informacija. Poželjan je video zapis.

  Za razliku od prošlog puta, ovdje si mnogo toga "nadrobio". Krenuo si od Kulina bana i na putu do danas si dotakao mnogo tema. Zbog toga nemoj da očekuješ da ti na sve odgovorim jer imam ja i privatni život...

  Ne slažem se sa tobom oko tvoje definicije "oduzimanja imovine". Tačno je da je imovina poneka oduzimana i muslimanima, ali samo u rijetkim situacijama, a radilo se o sitnijim stvarima. Međutim, ogroman procenat Srba su doživjeli (a samo neki i preživjeli) takvo iskustvo.

  Dalje, ti hoćeš da priznamo "najočitije zločine koje su počinili pripadnici njihovog naroda". Stani čovječe, narod je stoka i šta narod ima da priznaje! Koliko si ti ubistava lično vidio? Ja nisam ni jedno, pa šta da ti ja mogu priznati? Zločin treba prvo da se utvrdi tj. da se istraži, ispita, da se istina servira narodu kako bi se onda nešto "priznalo" i natovarilo na grbaču nekom narodu. Mi treba da od vlasti tražimo da se utvrdi faktičko stanje, ili da se udružimo i pokušamo da to uradimo preko nevladinih organizacija.

  Imam osjećaj da ti malo previše forsiraš Kazane i misliš da su oni jedini sarajevski grijeh. Koliko ja znam iz Kazana su 11. novembra 1993. godine izvađena smo 47 lica, dok je u Sarajevu ubijeno najmanje 5000 Srba. Ja sam objavio spisak od nekih 3000 osoba ali postoje i drugi spiskovi koji nikada nisu integrisani sa ovim koji ja posjedujem. Do istine se može doći samo sabiranjem i oduzimanjem!

  Ne slažem se ni sa tim da je Caco isključivi krivac za Kazane. Ne slaže se ni FTV, pa evo pogledaj ovaj snimak:  Što se Srebenice tiče, vi nas Srbe optužujete za 8107 ubijenih muslimana. Ovaj put neću da diskutujem o 3000 razloga (toliko je bilo civilnih žrtava oko Srebrenice) koliko su ih Srbi imali da se osvete muslimanima. Ne želim ni da pravdam ovu srpsku sramotu! Međutim, želim da se utvridi činjenično stanje, tj. da se ustanovi prava istina. Ja ne čitam "Avaz" kao ti, nego donosim zaključke na osnovu mojih vlastitih istraživanja i napornog rada. Platio sam ja sto evra jednom Bošnjaku da dobijem spisak žrtava "Srebreničkog masakra", učitao sam ga u bazu podataka i nakon svega nekoliko sati rada sam ustanovio da u njemu ima dosta duplikata, pa čak i triplikata. Daleko je i taj "konačni" spisak od prave istine. Nakon toga sam uzeo neka imena (po principu slučajnog uzorka) i na internetu našao veoma zanimljive stvari. Na primjer, jedna od "žrtava" sa spiska je i neki vozač (mogu da ti iskopam i ime ako hoćeš) koji je 1992. godine ubijen na Ružinoj vodi kod Vlasenice.

  Da se ja pitam, ja bih za svaku potencijalnu žrtvu sproveo krivični postupak, tj. istragu i ustanovio faktičko stanje. Istu stvar bih uradio i za sve sarajevske žrtve. Zatim bih napravio jednu debelu knjigu u koju bih stavio spiskove svih žrtava srebreničkog regiona (kako srpskih tako i muslimanskih) ali i svih žrtava sarajevskog regiona (kako srpskih tako i muslimanskih). Na kraju bih donio zakon da svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora da nosi tu knjigu stalno sa sobom - kao ličnu kartu. Neka ga u džepu žulja knjiga, a u glavi savjest!

  Bosna je baš čudna zemlja. Imamo kompjutere koji nam služe da izračunaju koliko smo fudbalskih utakmica odigrali, koliko golova dali protivniku, koliko je svaki igrač igrao minuta po utakmici, po sezoni, po karijeri. Mi znamo i koliko je dnevni/mjesečni/godišnji promet na sarajevskoj i banjalučkoj berzi. Čak znamo i koliko su Bosanci popušili cigareta u nekoj godini (na osnovu broja akciznih markica na cigaretama). Međutim, kada nas upitaju koliko stanovnika imamo, tu sliježemo ramenima jer cenzus nismo sproveli skoro dvadeset godina. Ne znamo ni koliko nas je poginulo u zadnjem ratu! Procjene se kreću od 96. 000 pa do 260. 000 hiljada što jasno govori da smo daleko od prave istine. Nikada nismo javno objavili ni tačan broj ratnih invalida a imamo kompjutere koji nam svaki mjesec štampaju čekove svim invalidima i porodicama palih boraca na konto boračke i invalidske penzije.

  Da li si se ikada zapitao zašto Bosna neće da sprovede cenzus? Možda čeka da pomru svi oni koje ste već odavno stavili na spisak mrtvih, tj. žrtava "Srebreničkog masakra". Pitaš li se zašto niko nije javno objavio sve ove podatke? Činjenice možda jesu bolne, možda nisu u skladu sa politikom svih narododa, ali su potrebni da se utvrdi istina. To je preduslov za skladniji život među nama, možda čak i zajednički.

  Eto, toliko od mene. Večeras nisam imao sreće jer sam napisao jednu mnogo dobru repliku i baš kada sam htio da je snimim - nehotice sam je izbrisao. A ja sam ti kao rijeka, samo jednom tečem ispod nekog mosta.

  Pozdrav,
  Željko

  P. S. Hvala nekolicini koji su ocjijenili moje sinoćni "utuk". Jedan Bošnjak, moj stari poznanik, mi je napisao: "Tri puta sam čitao tvoju repliku izvjesnom Enesu. Potpisujem svaki dio tvog teksta. Svaka ti čast. "
  srpska- 22632 - 28.09.2009 : Enes Kefic Bih, Sarajevo - best (4)

  Ratna događanja (1)


  Što više čitam ovaj forum sve više vidim da je s*anja bilo na svim stranama i nadam se da se makar u tome možemo složiti.

  Ja sam iz Sarajeva, i iako možda vama izgleda čudno, zbog stvari koje su se dešavale u Kazanima većina Sarajlija osjeća stid i prezir.

  Drugih stvari, kao što su nasilno ulaženje u kuće i uzimanje predmeta i ostalih stvari koje bi mogle biti korisne za Armiju se nisu događale samo srpskom stanovništvu, kako to ovdje pokušavate predstaviti, nego i muslimanima.

  To su obično radili ljudi koje danas zovemo ratnim profiterima, uzimali su pod izgovorom da treba Armiji, a siguran sam da je dosta toga završilo u njihovim džepovima.

  Dalje, vidim priču na forumu o Argeti. Ljudi su u Sarajevu gladovali bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ja nisam probao čokoladu dok se rat nije završio, samo neke pakete iz humanitarne pomoći koji su jednaki djeljeni i muslimanima i Srbima i Hrvatima.

  Sumnjam da će u ovoj državi nekada biti stanje kao recimo na zapadu, ali možda da krenemo od toga da se prestanu omalovažavati žrtve Srebrenice i da jednom priznate zločine, kao što većina Sarajlija priznaje Kazane. Ne svi, to ne očekujem ni od vas, ali makar oni ljudi sa zdravim razumom, a takvih je uvjek većina.

  Kažete da ste na Žuči, tokom pomjeranja linije u kući zatekli Srbina u redovima Armije BiH, koji je kao slučajno zatečen na području Sarajeva i prisiljen da se bori na strani Armije. U istom tom tekstu kažete da je bio zapovjednik neke jedinice. Zar mislite da su se ljudi u ratu mobilizirali i postajali zapovjednici bez neke zasluge? I kako objašnjavate da je veliki procenat Srba i Hrvata bio u sastavu Armije, dok su VRS i HVO bili isključivo jednonacionalni?

  Možda ovaj tekst nećete ni objaviti na forumu, ali bi volio da ga makar moderator pročita i ostavi komentar!

  Unaprijed hvala.

  Poštovani Enese,

  ne samo da sam objavio tvoj tekst, nego nisam ispravio ni jednu-jedinu riječ, što se veoma rijetko dešava pošto ja "doradim" bar 90% tekstova. Ovo ti je najveći kompliment koji možeš dobiti od mene, tj. mislim da si natprosječno pismen pa vjerujem da si toliko i inteligentan.

  Kao prvo, da krenemo od Srebrenice. Niko ne sumnja da je bilo žrtava u Srebrenici. Ja se samo zalažem da se onih 7108 imena prečešlja i da se svako ime tretira kao potencijalno ubistvo. Samim time da se utvrdi da li je, kako je, kada i gdje nastradala svaka osoba sa te liste. Da li si se ikada zapitao zašto nikada nije objavljen detaljan spisak žrtava "Srebreničkog masakra", sa svim ličnim podacima... Boje se političari da će pasti kritike, utvrditi se da je npr. neki Mustafa poginuo ili umro u toku rata a ne u julu 1995. godine. Iz izvještaja Komisije za ispitivanje slučaja "Srebreničkog masakra" vidi se da su imali samo par mjeseci da rade na ovom slučaju. Tih nekoliko ljudi je odradilo solidan posao jer su spisak od potencijalnih 150. 000 žrtava sveli na 7108 i na tome se stalo jer Vlada BiH nije odobrila dodatna finansijskia sredstva za daljni rad. Istina nema cijenu i na njoj treba raditi sve dok se i ja i ti ne složimo da je brojka tačna.

  Još jedna stvar o Srebrenici. Da se zaustavi onaj cirkus donošenja i mrtvih muslimana (a i neidentifikovanih Srba) i da se tamo sahranjuju samo žrtve masakra iz juna 1995. godine. Ili da se bar Potočari u obilježe kao grobnica svih muslimana nastradalih u građanskom ratu, a ne žrtava "Srebreničkog masakra". Neka mi oproste mrtvi, ali muslimani su od "Srebreničkog masakra" napravili "Srebrenički cirkus". Ne bih se iznenadio ni da je moj prijatelj, rahmetli Azem Begić koji i nakon rata pojede dosta hljeba u mojoj kući - sahranjen u Potočarima.

  Što se Sarajeva tiče - ista stvar. Muslimanska strana je dugo godina odugovlačila da se formira komisija za utvrđivanje tačnog broja srpskih žrtava u "Sarajevskoj klaonici". Ni srpskim političarima nije mnogo stalo da se na tome radi jer su ucjenjeni foteljama od strane muslimana i međunarodne zajednice koja snosi veliki dio odgovornosti za sve ono što se dešavalo u Bosni. Do sada su mnogi svjedoci umrli, pa se prava istina o Sarajevu nikada i neće ni saznati.

  Niko ovdje i ne sumnja da su muslimani krali od poštenih muslimana, jer se to isto dešavalo u Sokocu. Znaš li ti koliko je samo stoke ukradeno od Srba na Stjenicama? Na kilometar od Stjenica se nalazi Vrbarje, selo koje je u toku rata bilo muslimanska enklavica u srcu Romanije. U više navrata se desilo da neki šibicar, koji prvu liniju nije vidio ni kao turista, sa livade ukrade srpsku kravu ili ovcu. Čak i u slučajevima kada se znalo ko je počinilac te prljave rabote, policija se nije angažovala da rasvijetli slučaj. U ratu, svaki kriminal sitiniji od ubistva je na Sokocu prolazio nekažnjen. A tu "rupu u zakonu" su koristile fukare. Ovo će nas nakon rata skupo koštati jer su sitni lopovi evoluirali u auto mafiju i plaćene ubice u službi sokolačkih političara.

  Što se dobrovoljaca tiče, nemoj, molim te, da lažeš ni sebe a ni mene. Vjerujem da si hiljadu puta u toku rata (a naročito na početku) pomislio da zbrišeš iz Sarajeva. Međutim, i ja i ti smo ostali, vjerovatno što nismo imali gdje. U mom slučaju nisam mogao da ostavim paralizovanog oca, staru majku, sina bez majke... Pročitaj moj članak "Državna klaonica ili nešto drugo", pa će ti moj stav o srpskim "dobrovoljcima" u Armiji BiH biti mnogo jasniji. Ne kažem da nije bilo i "zavedenih" jer ljudi su u prsjeku jako glupi i njima je veoma lako isprati mozak. To sam prvi put shvatio 1985. godine dok sam služio vojsku u Bihaću. Jedan slučajan "uzorak" našeg društva - film strave i užasa. U Psihijatrijskoj bolnici u Podromaniji je bilo manje budala nego u Četi veze u kojoj sam odrađivao svoj dug prema JNA.

  Da sam ostao u Sarajevu, možda bih se i ja našao na Žuči, samo da sačuvam ženu i djecu, roditelje, sestre. I da ne umrem od gladi! Kos nas je bilo mnogo muslimana koji su htjeli u srpske dobrovoljce (pogotovu u Krajini) ali su glupi Srbi u 90% slučajeve rekli "ne". Sokočani su svoje muslimane protjerali u Olovo. Kasnije su oni (čast Sulju i još nekim izuzecima) bili najžešći ratnici na tom ratištu. A mogli smo ih i mi staviti na prvu liniju pa neka ginu umjesto Srba.

  Vi iz Sarajeva ste u nama sa Pala i Sokoca vidjeli bradate četnike koji "lupaju" po vama sa Hreše. Zbog toga klali i ubijali lojalne Srbe. E vidiš, i meni je tako "puklo" pred očima pa nisam htio da odem. Samo što je moja perspektiva ( i nekad a i sada ) mnogo drugačija i mnogi muslimani to ni danas ne žele da shvate. Ja to vidim ovako: mene su muslimani najurili iz mog četverosobnog stana. U moj stan je 6. aprila došao Ferid (iz njegove kuće prokopan tunel) i naredio da niko ne izlazi na terasu jer će pucati. Moj komšija Ahmo je tri dana kasnije upao u moj, tada već prazan, stan da "traži oružje" a odnio je - džak brašna i promjenio bravu na ulazu u stubište. Eh, da mi je tada pao u ruke, bio bi prvi i poslednji koga sam zaklao.

  Konačno, ja ovdje teretim Aliju Izetbegovića što nije bio u stanju da spriječi maltretiranje i ubijanje Srba u Sarajevu. Tvoje je pravo da ga optužuješ za maltretiranje muslimana. Kako po Aliji, tako ćemo udruženim snagama i po Radovanu.

  Što se otimanja imovine tiče, ja ti za vrijeme rata nikome ništa nisam uzeo, a meni su muslimani ispraznili četverosoban stan koji se nalazio na Dobrinji, 50 metara od ulaza u tunel. Oni pederi iz Vojnog odsjeka su mi zaprijetili da ako ne stavim na raspolaganje moj laserski štampač za potrebe vojske "dobiću nalog za mobilizaciju dotičnog materijalnog sredstva". E, tad mi je puklo pred očima! Sedam dana nakon toga, taj se štampač "pokvario" otišao na servis u Beograd, i to sa urednim papirima iz Vojnog odsjeka Sokolac, i otuda se više nikada nije vratio. Još uvijek ga čuvam u podrumu moje zgrade; stan u Beogradu sam kupio nakon rata od novca koji sam dobio kada sam stan na Dobrinji prodao za iznos jednak onome koji sam potrošio za namještaj.

  Nemoj da me pogrešno razumješ, dao sam ja za potrebe VRS magacin koji je prije rata vrijedio preko 400. 000 maraka, ali štampač nisam htio jer je mi je on trebao da nakon rata imam od čega da živim. Sa druge strane, gledam ja one aktivne oficire kako kradu. Sedamdeset i dvije zubarske stolice iz Butila su "otišle" za Srbiju i tamo prodate na crnoj berzi. Angažuje mene vojska da pregledam svu računarsku tehniku na Palama, onu istu zbog koje je izginula vojska u Dobrovoljačkoj. Šest mjeseci kasnije, pošalju mene da popišem taj isti magacin. Nisam vjerovao svojim očima: sve ono što sam procijenio kao "vrijedno" i prstom pokazao mom budućem komadantu - nestalo je iz magacina. A on kaže: "Ćuti, nikome ne pričaj! " I ja ćutao, evo sve do sada. Do kraja rata svaki aktivni oficir koji je ostao u Republici Srpskoj se "snašao" i u Srbiji napravio kuću ili bar kupio stan. Krčmili vojnu imovinu a zinulo im dupe na moj bijedni laserski štampač!

  Ne mogu da kažem da je nama na Sokocu bilo gore, ali nije ni mnogo bolje nego vama u Sarajevu. Jer, i ja sam živio od humanitarne pomoći kao i ti. Vi ste čak, po glavi stanovnika dobijali mnogo bolju pomoć ali su vam je vaši ratni profiteri prodavali, a ne dijelili. Zbog toga su oni krivi što ste gladovali, a ne Srbi. Što se Srba u Sarajevu tiče, oni su bili izostavljeni sa spiska, jer ste vi njihovim paketima plaćali vojsku. A gladan Srbin bi i svoju vjeru prodao za večeru, ne samo ratovao u redovima Armije BiH. Rat ima svoju cijenu, a ti što si gladovao krivi ratne profitere i Bakira Izetbegovića, koji je u ime svoga oca Alje udarao tarife na sve što prođe kroz tunel ispod Aerodroma. Nadam se da znaš da su neki članovi porodice Izetbegović i oficiri Armije BiH nakon rata bili najbogatiji građani Sarajeva.

  Ne znam da li vidiš sličnost? U mom primjeru ne pomenuh Rašu, ali da je u svoje duboke džepove stavio samo pare koje je dobio od Grka, bio bi najbogatiji čovjek u Republici Srpskoj. Da ne pominjem nekoliko milijardi maraka zarađenih u trgovini sa Hrvatima iz Kiseljaka! Imao sam prijatelja koji radio u Vojnoj policiji na Ilidži. Stajao čovjek na granici prema Hrvatima i kaže da je svakih sat pored njega prolazio kamion pun robe. Imali su nalog da ih ne pretresaju, jer su papiri bili sa Rašovim potpisom. Nakon rata, firmi koja se bavila tim poslovima - su izgorjeli papiri. Kakva slučajnost!

  I još jedna stvar! Nacionalizam je za naše političare "rajski cvijet" u bašti zla koja je mnogo poznatija pod nazivom Bosna. Jer da nije nacionalizma, svi mi bismo udruženim snagama pisali o otimačini, ratnom profiterstvu, štrajkovali i tražili svoja prava. Ovako, od šume ne vidimo drveće, oslabljeni u svojoj nacionalnoj podijeljenosti svoju pozitivnu energiju trošimo na trivijalne stvari!

  Puno pozdrava sa Sokoca. Da svi u Bosni misle kao ti, još bismo ja i ti i mogli da živimo u istoj državi!
  srpska- 21840 - 31.05.2009 : Boro Janjić Pale - best (0)

  Imena naših ulica


  Imenovanje ulica u nadležnosti je opštinskih skupština. Poslije ovog "našeg" rata sve opštinske skupštine su pristupile davanju imena ulicama.

  Ishod ovih aktivnosti je da ime junaka iz poslednjeg rata ne nosi gotovo ni jedna ulica u opštinama Istočnog Sarajeva. Među zaboravljenima je i Mićo Vlahović koji se junački borio i život dao na ovim područjima.

  Ime Srđana Kneževića nosi jedan "trg" na Palama. Niko nema adresu stanovanja na tom "trgu", radi se o oko 300 kvadrata popločane površine sa kipom Srđanovim u centru. Na "trg" se naslanjaju dva kioska, improvizovane piljare.

  Od aktera poslednjeg rata u Sokocu je ulicu dobio Simo Drljača. Ne radi se o Sokočaninu nego o ratnom čelniku policije iz Prijedora koji je stradao poslije rata na pecanju u obračunu sa snagama NATO, kad su ga pokušali uhapsiti zbog optužnice za počinjeni ratni zločin. Sjetili ga se Sokočani!

  Zoran Borovina je imao ulicu u Dobrinji I, koja je pripala Federaciji. Sada se jedna ulica u naselju Pavlovac zove njegovim imenom.

  I to je sve o našim borcima. Za razliku od nas, muslimanska strana je svim svojim istaknutijim poginulim borcima dodijelila ulice. Naši su to ostavili za neka druga vremena. Ili zauvijek ad akta.
  srpska- 18772 - 29.08.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Saradnja sa Norveškom i Švedskom


  Tužilaštvo za ratne zločine Srbije intenzivno sarađuje sa organima Norveške i Švedske povodom zločina nad Srbima u BiH.

  Radi se o istrazi zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj u BiH, 1992. godine, izjavio je portparog Tužilaštva Bruno Vekarić. On kaže da je saradnja sa norveškim organima počela u martu 2007. godine kada je pokrenuta istraga protiv Mirsada Repka, norveškog državljanina za koga se sumnjalo da je počinio ratni zločin nad srpskim zatvorenicima u logoru Dretelj kod Čapljine 1992. godine.

  from B92 Vesti

  srpska- 17693 - 23.04.2008 : Andonkey - best (0)

  Idemo dalje


  Dobri i pošteni Slavuj je jedan od prvih poslijeratnih boraca i govornika protiv tajkunizacije, lopovizacije i svih oblika brzog i enormnog bogaćenja pojedinaca koji su postali "ukras" centara moći i odlučivanja.

  Svakako da takva brzina sticanja ekonomskog bogatstva za sobom povlači i niz pitanja kao: kako, odakle, s kim, čim itd. a i odgovori su vidljivi na svakom koraku. Elita novokomponovanih bogataša pokazala je i veliku sposobnost prilagođavanja svakoj vrsti vlasti i krpeljskog pričvršćivanja za nosice vlasti. Ova vještina omogućila je opstajanje bogatih tajkuna bez obzira na propast njihovih političkih mentora. Bez problema se nabave nove članske knjižice, "slučajno" iste kao u premijera i njegove partije, pa idemo dalje.

  Koje su šanse da se neko obračuna sa ovim kameleonskim talogom društva? Kad bi to moglo da se desi? U dogledno vrijeme-teško. Primjera je mnogo, a možemo se, recimo, zadržati u sferi benzinskih pumpi, koju pominje i Slavuj. Predsjednik udruženja pumpaša RS, vlasnik većeg broja pumpi širom RS, je uspješno i na vrijeme promijenio boje partije (kao i bar 80% pripadnika njegovog esnafa), uspješno se snašao u Slavujevoj partiji koja je na vlasti i sada vedri i oblači kao predsjednik OO SNSD Bijeljina. Partija je, opet, znatno ojačala u Semberiji otkako je ovaj predsjednik (bar tako tvrde zvanična glasila partije).

  Pare kojima su izgrađene sve ove pumpe i pokupovano još sijaset firmi od strane gospodina (i druge gospode među onih 80%) vjerovatno nisu narodne. A zakon o tajkunima će već stići, jednoga dana. Svima koji vjerujemo u to ostaje da budemo uporni i ne lipšemo, dok proljeće ne dođe.
  srpska- 17620 - 14.04.2008 : Pero - best (0)

  Za gospodina Slavuja


  Iz pouzdanih izvora ja vam kažem, reforma na nivou BiH je dobro odrađena, ali u MUP-a RS Stanislav Čađo će je sprovesti veoma brzo. U prvom naletu od 600-800 policajaca, dok za kraj novembra 200-500.

  Reci da nije tako, Americi je to obećano i mora se sprovesti Martinsov plan veoma brzo dolazi.

  Nikada lošijeg ministra nije bilo u MUP-u Republike Srpske, ovaj mali nema pojima ni o čemu nego samo o rasturanju, vidjećeš za koji dan. Dok Federalci ništa, šute i čekaju...
  srpska- 16004 - 16.11.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (0)

  Republika Srpska


  Ono sto ti zoves "okupiranim" nije ništa drugo nego naše, i to vjekovima. To sto tebi i takvima poput tebe smeta što Srbi postoje, niko vam nije kriv sem vas samih. Shvatite da smo mi ovdje na svome a vi imate alternativu da odete za Tursku. Pored toliko drugih ti se uhvatio mene i Cice Romanijskog ko pijan plota. Uostalom ja da sam bio na tzv. barikadama '92 i vjeruj mi da danas ne bih ovdje dolazio i smetao mnogobrojnim poštenim Srbima na ovom forumu.

  S vjerom u Boga i za vjeru "čistu pravoslavnu"!
  srpska- 14875 - 25.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Smrt Nikole Koljevića


  Iz knjige Biljana Plavšić, "Svedočim", koju je objavio banjalučki TRIO PRINT. Za originalni članak kliknite ovde

  U januaru 1997. objavljena je tužna vest da je preminuo Nikola Koljević, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, član Predsedništva BiH, član Predsedništva i potpredsednik Republike Srpske. Ova reč, "preminuo", u slučaju Nikolinom, krije neku veliku tajnu koju je on sa sobom poneo na onaj svet i još mnogo pretpostavki nas koji smo posle njega ostali, koji smo sarađivali sa njim i zajedno prošli kroz jedan pretežak put naše istorije. Zato često, kada govorimo o ovom slučaju, o ovom gubitku, o smrti ovog čoveka, često se kaže: tragično preminuo, misteriozna smrt... Ima ih koji su mnogo određeniji u tim kvalifikacijama, oni vele: "radi se o samoubistvu" ili: "radi se o ubistvu". Četiri godine posle ovog događaja, rekla mi je Nikolina supruga da nikada nisu dobili službeni izveštaj uviđaja koji je tada učinjen.

  Poslednji put videla sam Nikolu kod našeg mitropolita na slavi Sveti Nikola, 19. decembra 1996. Bio je sa suprugom Milicom. Iako sam ranije čula da je oslabio, svejedno sam se začudila jer nije bilo ni traga od onog živahnog čoveka koji je uvek bio raspoložen za razgovor. Bio je potišten. Milica mi objašnjava da je sada dobro, kakav je bio. Iz razgovora sam zaključila da je Milica neprestano sa njim, što mi je bilo drago, a i to je bila garancija da će se brzo oporaviti. Vrlo dobro sam zapamtila kada mi je rekao, ali sa nekim posebnim naglaskom: "Radovan me leči nekim tabletama. " A najviše vremena je provodio na Palama.

  Od toga našeg susreta nije prošlo ni dve nedelje, javljaju mi da je Koljević pucao sebi u glavu i da je prenesen u bolnicu na Sokolac, a posle nekoliko dana na VMA. Radovan i Momo kažu: - Ubio se. Sve vreme bio je u besvesnom stanju. Otišla sam da ga obiđem, bio je u šok sobi. Tom prilikom lekar mi reče: "Da znate, gospođo Plavšić, dva metka ne može čovek sam sebi da upuca u glavu. " Pogledala sam Nikolu, bolje rečeno, samo zavoje i izašla. Ta rečenica nekada jače a nekada slabije, odzvanja mi u ušima i često je povezujem sa nekim sličnim događajima koji će se tek desiti, posebno sa onim što se meni desilo 29. juna iste godine.

  Kasnije su mi pričali kako je Nikola noću hodao i govorio: "Ubiće mi decu" i to ponavljao više puta u poslednjih mesec dana pred smrt. I o tome sam često razmišljala, naročito iza one Radovanove pretnje upućene meni i sinu moga brata. A Nikolina rečenica: "Radovan me leči nekim tabletama" veže se na ono što je meni rečeno na našoj granici, u noći 29. juna: "Na Pale, na lečenje. " Samo nije rečeno ko treba da me leči. Kada sam to čula, sve sam povezala, sećajući se Nikole.

  Nikola Koljević sahranjen je u porodičnoj grobnici u Banjaluci, u gradu svog detinjstva i svoje mladosti, u gradu koji se ponosi svojim Nikolom.

  Kada je obavljena sahrana i svet se već polako razilazio, prilikom prolaska Krajišnika koji je prisustvovao sahrani, čuli su se za njim povici: "Ubico, ubico. "

  Iako me od ovog događaja deli osam godina, nije mi lako o ovome da pišem. Više bih volela da je ovo, i mnogo čega drugog ružnog, iščezlo iz moga sećanja. Ali, nije. Nažalost, prisutno je do detalja i ja o ovome, kao i o svemu drugom, moram da govorim. Bilo bi neljudski prećutati. Postavljam pitanje: Šta bi pokazala istraga o samoubistvu Nikole Koljevića? Ali, sa kojim tužiocima i sa kojim sudijama? To je naša bolna tačka, ne samo tada, nego sve do današnjih dana.
  srpska- 13337 - 16.06.2007 : Cccc Olovo tung - best (0)

  Mauzer, Željko, Srđan


  Svetski srpski Glas
  (izdanje u Australiji, petak, 15. 06. 2007. god. )

  "Nedavno je u javnost Srpske procurila izjava neimenovanog sluzbenika "Tuzilastva BiH", da se privodi kraju istraga o ubistvu Ljubise Savica - Mauzera 2000. godine u Bijeljini.

  U izjavi se kaže da je saslušano na desetine svjedoka, da je klupko atentata razmotano do kraja i da se očekuje podizanje optuznice pocetkom jeseni.

  U "Tuzilastvu BiH" vjeruju da ce istragu završiti ovog ljeta te da ce do pocetka jeseni biti podignuta optužnica.

  Takodje, vjeruje se da je ova istraga ključ za još neka krupna ubistva u poslijeratnoj BiH, tj. za ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovica i Željka Markovica, koja su se desila na podrucju Pala i Sokoca.

  Navodi se jos i da je istražni tim "Tužilaštva BiH" dobar dio istrage proveo u Beogradu, gdje je u dogovoru sa pravosudnim organima Srbije saslušano nekoliko kriminalaca koji su zatvoreni u Beogradskim zatvorima a u vrijeme pomenutih ubistava nalazili su se na podrucju istočne RS.

  S tim u vezi, kaze se da je jedan od saslusanih u Beogradu, dao kljucne informacije za rasvjetljavanje ovih zlocina. "

  Preneseno iz Sjetskog Srpskog Glasa, izlazi tri puta nedjeljno u Australiji
  srpska- 10168 - 13.08.2006 : Work&co Dreamwalley Sokolac - best (0)

  O političarima i poštenju


  Prijatelju Željko,
  Ne poznajemo se u lično, ali imamo slične etičke čipove u glavi (znam iz čitanja tvojih članaka ali i iz razgovora o tebi sa Bogdanom ).

  Slažem se oko dvije stvari koje jedine poštuješ kod političara, ali malo je koji ih ispunjavaju. Na romanijskom području ti misliš 2 a ja - cca 2. Oni koji ih ispunjavaju neće dogurati visoko na hijerarhijskoj ljestvici političara, jer će im mnogo nogu biti potureno, ligura natureno, mašni svezano, guma izbušeno, noseva razbijeno itd.

  O Nikoli Poplašenu lično nemam neko visoko mišljenje; prvi put sam ga vidio na mojim Nišićima 1992. godine kada je bio neki povjerenik SDS-a i nije mi se dopao njegov image: crna odjeća, duga masna kosa i nož čija je drška virila iz desne čizme(baš kako su nas Oni godinama indokrinirali da su izgledali četnici). Ja mislim da on nije rasformirao Radikalnu stranku ali ju je uništio bratstveničkim savezom sa svojom matičnom SDS. I sada on vodi SRS i pored zabrane "svevišnjeg predstavnika" s tim da kulise predstavlja Mihaljica Milanko.

  Dići ruke od politike! To nisam rekao niti mislim. Da nije vjetra pauci bi nebo premrežili. Po meni je normalno da se kritički ili čak kritizerski odnosim prema stranci iz koje sam nogiran.

  U vrijeme kad je suprotstavljanje tvrdoj liniji bila jeres poput Arijeve, kad su po prstu kazivani bili srpske ustaše, u Sokocu je grupa sa Zokom na čelu nastojala narodu oči otvoriti. Oko nas je bilo i smutljivaca i kalkulanata koji su čekali svoj trenutak. Sada, kada je i običan i dugotrajno zamlaćivan svijet progledao "pacovi iz podruma uzeli su vlast", što reče Bora Čorba.

  1. Ako je svrha bavljenja politikom promjena koja se manifestuje u tome da iz šume bude istjeran Savo Krunić a utjerani braća Čolovići i Rajko Bulajić, šta se dobija time?
  2. Ako je Slavujeva stranka u Republici Srpskoj na vlasti i u koaliciji sa SDA rahmetli Alije i reis Efendije i Strankom za BiH Harisa Silajdžića, ta ista koalicija biće i u skupštini BiH u kojoj će Slavuj biti (i formirati Vladu BiH )i on će dobiti, naravno, direktivu (koju mora slušati) i neće u istupima moći reći nešto što bi uvrijedilo koalicione partnere. U tom slučaju umjesto njega može u skupštini biti Mića Šuka, Vova Marić ili bilo ko - svejedno je.
  3. Da li je logično da na čelu nevladine organizacije bude neko ko u predizbornoj kampanji skuplja glasove vladinoj stranci (i obrnuto)-jedino ako, poput Rahmetlije, misli do podne jedno a od podne drugo?

  Idi na stranu - |1|2|