fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-SPRZENA_ZEMLJA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

sprzena_zemlja- 102673 - 11.09.2018 : Ljiljan1975 Cazin - best (1)

Spržena zemlja


Želim da pozdravim učesnike u ovom razgovoru. Sasvim slučajno sam naišao na ovaj forum i drago mi je da nakon 20 i neku godinu dobijem odgovore na neka pitanja. Dobar dio ovih događanja sam hvala Bogu zaboravio tako da kao čovjek mogu mirno naveče da spavam i da se ne budim sa kricima i u znoju.

U to vrijeme sam bio pripadnik 517. brigade i nalazio sam se na mjestu proboja. Sjećam se da je tog dana oko 8 sati ujutro počelo strahovito granatiranje. Već par dana smo se povlačili sa izgubljenih linija na Johovici. Stare linije u Krivaji su nam bile zadnje mjesto odbrane. Nalazio sam se lijevo od mezarja u Krivaji prema Lulićima.

Kada su tenkovi krenuli u proboj, na nas je u nekoliko navrata udarala pješadija. Sjećam se da je načelnik brigade Bećo dotjerao popuno u nekom Suzukiju. Bilo nas je tu 7 kod neke dvospratne kuće od cigle kada je u nju dva puta pogodio tenk. Tu su ranjena 3 borca uključujuću i Beću koji je bio pogođen u glavu, ali lakše, tako da je pokupio i ovu dvojicu i otjerao u ih u sanitet. Pošto sam imao motorolu mogao sam da čujem Kobca kako izaziva i psuje komadanta treće Štulićke čete Vehaba.

Vidio sam kada je T84 niz cestu otišao prema Rajaku, nisam odmah shvatio da je tenk zarobljen i mislio sam da je linija probijena. Nemoguće je opisati olakšavanje koji sam osjetio kada se začulo da je tenk ustvari zarobljen. A onda smo čuli da je rahmetli Nijaz (Keso) teško ranjen.

Prošao sam mnoga ratišta i kroz mnoge borbe od Autonomije, GS platoa, Ripča, Grmeča, Medvjeđeg brda, itd ali ovo je bila jedna od najtežih. 20 godina poslije ovog događaja još uvijek mi je smetao zvuk gusjenica građevinskih mašina jer su me podsjećale na onaj jezivi zvuk tenkovskih gusjenica.

Hvala ti Knindža na tako opširnom i iskrenom opisu borbe, ali vjeruj da je ofanziva bila još veća da bi bila zaustavljena jer to je bio presudan dan za Cazinsku Krajinu i znali smo da nazad dalje nema.
sprzena_zemlja- 102569 - 15.08.2018 : Dado Plavi Bisce - best (1)

Tenkovi na Kordunskom Ljeskovcu i operacija Krivaja


Vezano za ovu temu, ako može neko da pojasni jesu li dva tenka što su pogođena u Kordunskom Ljeskovcu prije forsiranja Korane, tenkovi T84 i jesu li uništeni? I da li prilikom napada u Krivaji, tenk kojem je prilikom pogotka odvaljena kupola tenk T55?
sprzena_zemlja- 93833 - 16.10.2015 : Fado Cazin - best (4)

T84


Još nešto vezano za ovu temu oko tenka M84. Njega nije niko pogodio, taj tenk je zarobljen kod benzinske (nedovršene) u Krivaji, ali tučom šakama, nikakvim pogocima i tome slično.

Tenk T55 koji je pogođen, nije ga pogodila ni maljutka ni BST pogodio nego ga je hodža pogodio sa karlgustavom. Rahmetli Keso je pogino od granate tenka M84 koji je ispalio u krov kuće. Pogodio je lastavicu od krova i ubila Kesu pored kuće.

Jedan Hrvat, koji je slučajno došao sa BST posadom, znao je voziti tenk M84. On je uletio u unjega i odvezao ga na našu stranu. Otišo je do Rajaka i tu se okreno i vratio nazad, vjerovatno se mnogi sjećaju kod kuće Hame Rekića na Rajaku da je bio krug od gusjenica gdje se tenk okreno i vratio nazad ali pod našom zastavom.

Poenta je u tome da je T84 zarobljen potpuno ispravan.
sprzena_zemlja- 90319 - 26.05.2014 : Mrki Lulic Krivaja - best (1)

Cazin


Tenk je pogođen sa topom BST 1. a ne maljutkom i nije odvučen sa našim tenkom 55. već je tenk bio u voznom stanju.
sprzena_zemlja- 88031 - 08.01.2014 : Knindza Knin - best (0)

RE: Video snimak T84


Mujo to nije taj tenk! Evo ti samo jedna ali uočljiva sitnica: na prednjem dijelu kupole taj tenk ima 6 + 1 dimne kutije sa obe strane. To je stariji model od ovog o kom je ovdje bilo riječ. Naime u prednjem dijelu tenk je imao 6 u nizu bez te gornje.
sprzena_zemlja- 88008 - 06.01.2014 : Mujo Cazin - best (0)

Video snimak T-84


Konačno sam pronašao kratki video snimak, a radi se o zarobljenom tenku T84 koji je pripadao VSK a zarobljen nadomak Cazina. To je bio jedini tenk tog tipa kojeg je Peti korpus tada koristio u operaciji "Sana 95".

Tenk se može vidjeti na snimku "Bosanska Krajina 1995" (YouTube) i to od 35. do 45. sekunde. Nadam se, da sam Knindži ispunio želju!
sprzena_zemlja- 87891 - 30.12.2013 : Mujo Trzac/Cazin - best (0)

Re: Video snimak operacije Spržena zemlja


Ja, kao mještanin ovoga sela u koje su uletjeli ovi tenkovi, želio bih da nakon toliko vremena vidim taj snimak na kojem se vidi taj marš tenkova. Zamolio bih, ako je to moguće, da se još jednom postavi na Youtube. Sve to se desilo tako brzo da mi se danas čini kao da sam to samo sanjao pa ponekad pomješam cijelu situaciju iz tog vremena.

Još samo da potvrdim iz pouzdani informacija da je zarobljeni tenk T-84, u kojem je Knindža bio poslužilac, s malim kvarom osposobljen i zadnji put vidjen ispred Mrkonjić Grada kod nekog jezero Balkane.

Unaprijed se zahvaljujem ako se netko pobrine za taj video!
sprzena_zemlja- 87887 - 30.12.2013 : Zoka - best (4)

Operacije Spržena zemlja i Zima '94.


Prvo da pozdravim Knindžu. Spomenuo je da je bio u izviđačima, pa je moguće da smo se sretali krajem '94. godine, prilikom vraćanja jedinica 5. korpusa od Petrovca prema Bihaću. Pretpostavljam kod tvrđave u Orahovu, valjda se tako zove to mjesto.

Po pitanju specijalnih jedinica 7. korpusa SVK, tačno je da nije imala specijalnu jedinicu, već su se takve grupe formirale na ad hok osnovu. Npr. u borbama od Petrovca do Bihaća, krajem '94. godine, učestvovala je mješovita grupa sastavljena od korpusnih izviđača, izviđača pojedinih brigada 7. korpusa i jedne manje grupe iz Bruške. Jedina zvanična specijalna jedinica je bila Specijalna jedinicaa MUP-a RSK, sastavljena od kninske čete, benkovačke, obrovačke, ličke, banijske, a sve zajedno su činile specijalnu brigadu, koja je bila angažovana kod našeg proboja ili kod zatvaranja neprijateljskog proboja.

Operacija Spržena zemlja

potpuno je tačno da je tenkovski juriš preko čistine izvršen bez pješadije, i postoji snimak tog juriša. Izgleda moćno, dejstvo iz pokreta iz svih oružja. Za tenkovima je išla pješadija, i tenkove je stigla tek kada su se zaustavili pred šumom. Tu je formiran probojni klin (specijalna jedinica MUp-a) a kao podrška je bila manja vojna jedinica (čini mi se da je formirana u Slunju na paradi). Inače, ako me sjećanje služi, u toku ili nakon parade u Slunju, formirana je nekakva jedinica - vojna brigada specijalnih namjena. Od koga je bila sastavljena, nemam pojma, ali pretpostavljam iz svake jedinice pomalo.
sprzena_zemlja- 87853 - 28.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

Zarobljeni T-84 je helikopterima dobio rezervne dijelove iz Beograda


Nisam ja ni rekao da je Ale K. odlikovan za tu akciju, samo sam Muji spomenuo.
Tenk T84, koji je zarobljen, je prema Sanskom Mostu vozio momak iz Bos. Oroke nadimak mu je Čibra. Dijelovi za njega su sa dva helikoptera došli iz Srbije, a osoba koja ga je popravljala je Mile gumar Polimanac iz Bihaća.

I za značke i ambleme ti skidam kapu, nadam se da nije sa mrtvih jer ja sam vaše oznake kupio u Prijedoru od Mlađe, jednog starijeg čovjeka koji je radio na tržnici.
sprzena_zemlja- 87827 - 26.12.2013 : Knindza Knin - best (1)

RE: Ko je pogodio tenk?


Koliko ja znam, Ale je odlikovan zbog nekih akcija tek krajem 95. godine. A to ko je pogodio tenk ja ne znam i nikad neću omalovažavati te ljude koji su tada bili s druge strane jer je ta borba oko tenka bila dostojna pravog borca, kako sa njihove tako i sa naše strane.

Inače, u toku 91-94. godine, dok sam bio u izvidjačima, obišao sam sva ratišta od Knina do Petrinje, te od Grahova i Kupresa do Brčkog i skupljao vaše vojne oznake i zastave. Samo od 5. korpusa sam imao preko 50 različitih oznaka.
sprzena_zemlja- 87815 - 26.12.2013 : Tigar94 Tigrovi - best (0)

RE: Ko je pogodio tenk?


Ale K. rodjen 01. 07. 1966., komandir voda, zlatni ljiljan. Želiš li još da iznosim informacija? A što se tiče rahmetli Begica ne mogu reći je on uništio tenk. Koliko se ja sjećam iz čitanja izvještaja, baterija BST iz sela Kovačevići je uništila taj tenk. Međutim, pošto je Knindža bio tu, on bi trebao znati ko ih je pogodio.
sprzena_zemlja- 87813 - 26.12.2013 : Knindza Knin - best (17)

Borbe oko tenka


Ne želim da diskutujem sa onima koji nisu bili na mjestu događaja, ali moram demantoveti neke navode da neko ne bi stekao iskrivljenu sliku događaja.

Oba tenka su pogodjena na istom mjestu, tj. na istom metru jer je bila takva konfiguracija. Zamisli tlocrt te pozicije: tenk je u sredini a iza tenka je bijeli, pravi put koji se polako uzdiže naviše. Pored tenka, na tri metra od njegove lijeve strane je kuća a ispred kuće je šuma koja se strmo spušta u dolinu. Sa desne strane se nalazi blaga nizina koja se kreće prema nazad, dok je sa prednje desne strane takođe šuma. Ispred samog tenka je uzak prolaz između kamenih zidova možda 4 metra širine, i to je jedini pravac gdje se može proći a tačno ispred prolaza na 70 do 100 metara je gusta šuma.

Ponoviću još jednom da je prvi tenk je pogođen i odvučen nakon samoicijativne akcije jednog poručnika jer su dejstva obustavljena kad smo čuli da Hrvati napreduju prema Dinari. Međutim, kada su ti momci pogođeni mi smo odlučili da ih krenemo pokupiti uletili smo ispred njih i ispraznili skoro cijeli borbeni komplet 20-tak komada plus PAMm plus PKT, uglavnom zapaljiva municija po toj šumi ispred koja je dala vremena našima da izvuku pogođeni tenk i posadu.

Naš tenk se kasnije uvlači lijevo iza te kuće i zida i popunjavamo ga municijom što je trajalo manje od pola sata. Kada je tenk napunjen krećemo sa dejstvom. U tri naleta je ispaljeno po dvije granate a komandir tenka cijelo vrijeme pokušava stupiti sa našima u vezu koji su se povukli gore na to brdašce koje je od nas bilo udaljeno 1 do 1,5 kilometar.

Mi, koji smo bili tu smo znali da ste vi imali digitalne motorole, dok smo mi korisili rupovke i vama je bilo dovoljano tri sekunde da nađete naš kanal veze i maksimalno ste ga ometali. Nakon tri promjenjena kanala mi smo ostali bez komunikacije s komandnim tenkom, zaklonjeni iza te drvene kuće i zida. Ja izlazim iz tenka da osmotrim okolinu i ne idem kroz kameni prolaz već lijevo od te kuce nizbrdo kroz šumu i nalijećem na vašu jedinicu, po mojoj procjeni 50 do 100 ljudi.

Zatim se vraćam na tenk i obavještavam komandira i vozača i donosimo plan da bombama zaspemo tu jedincu jer su niže od nas, sigurno 10 metara nadmorske visine. Dogovorili smo se i iz moje transportne dijelimo bombe bez kojih ja nisam bio jer me iskustvo od tri godine u izviđačko diverzanskoj jedinici držalo uvjek spremnim i poslije dva ranjavanja sam završio u tenku.

Potom ulazimo u šumu i tu nalećemo na te vaše koji su krenuli tim lijevim bokom na tenk. Došlo je do stravične borbe koja je trajala 10-15 minuta jer mi nismo znali da ste vi krenuli, a vi niste znali da smo mi tu i tako smo naletjeli jedni na druge. Naša prednost je bila što smo bili visočiji od vas, a vama je pogodovalo to što ste imali veći broj napadača i širok prostor koji ste mogli pokrivati.

Tu se, koliko se pucalo toliko i vikalo jer je nastao haos: ljudi su zapomagali od dima i ništa nisi mogao vidjeti. Komandir je natrčao pravo na vas i bacio bombu između vas a jedan vaš ga je ubo nožem u ruku. Kada je nestalo bombi vaši su izgleda shvatili da se radi o posadi tenka i krenuli u napad svom silinom. Mi se izvlačimo prema tenku a sa vaše strane gori od pucnjave i vikanja onih vaših pozdrava, šaljemo vozača napred da upali tenk dok ja i komandir idemo iza, dolazimo na tenk i tu počinje pravi pakao.

Tenk je bio u mat poziciji i nije mogao nigdje da se pomjeri jer bi bio savršena meta. Zbog tog odlučujemo da se branimo baš na tom mjestu. Vozač je nabio okretaje i izašao na prinudni izlaz te se automatskom puškom popeo na kupolu. Sa zadnje strane komandir je uzeo PM a ja top i pkt. Muslimani su izlazili iz te šume bacajući tromblone rukama, što ja do tada nikada nisam vidio. Po tenku su zvonili meci, a sa našse strane tenk je tukao svoj maksimum jer smo bili svjesni da što više pucamo manja su nam šansa da nas neko pogodi zoljom ili osom.

Potom se vaši povlače nizbrdo, kroz tu šumu i silaze u dolinu te kreću uzbrdo. Napomenuću da su ta dolina i brdo iznad brisani postor bez i jednog grma i nama pogled kroz kuću daje odličan pregled tog pravca. Mi tenkom dejstvujemo sa udaljenosti od jednog kilometra u to brdo gdje je bilo po mojoj procjeni više od 100 vaših boraca.

Sad smo bili sigurni sa bočnih strana, ali da bi se izvlačili nazad do naših morali smo riješiti prednju stranu tog prolaza i na blic uskakanje u taj prolaz ispaljujemo po dvije granate jednu kumulativnu drugu trenutnu u šumu. Prilikom trećeg ili četvrtog pokušaja jedna granata se ispaljuje a druga se zove na punjenje tenk u tom trenutku biva pogođen sa prednje, desne strane (komandirove) u spoju kupole i donjeg dijela. Komandir je teško ranjen a vozač izlazi na prinudni izlaz. Ja iskačem kroz poklopac jer mi nikad nije bio zatvoren i to mi je dosta pomoglo. Čupamo komandira napolje te se udaljavamo od tenka nekih 20 do 30 metara. Tenk je zahvatio plamen. Idemo lijevo prema šumi iz koje ste nas napali i tu uzimamo oružje vaših ubijenih. Tenk gori sigurno 10 do 15 minuta, tako da je unutrašnjost, tj. instalacija sigurno uništena.

Primjećujemo da se čuje tenk isped nas i nakon toga slijedi dolazak vaše vojske kroz taj prolaz, na par metara od tenka. Kada su počeli izlaziti to je bilo more ljudi. Vatra na tenku je jenjavala i počeli su se penjati po tenku. Tada dolazi i vaša 55-ca te počinjete gasiti naš tenk sa pp aparatom, a potom ga i odvlačite.

Na 30-ak metara od tenka, sa teško ranjenim komandirom, dvije puške i pet bombi koje smo uzeli od vaših poginulih boraca, nismo se mogli suprostaviti vašima i polako se povlačimo vukući po zemlji ranjenog komandira. Do naših smo došli tek nakon 4-5 sati.

Moj zaključak je sledeći: tenk je izgorio iznutra. Izvana su bili puni rezervoari jer je tenk bio na vježbanju parade na Slunju uoči toga, takođe izgoren izvana. Ti meni kažeš da je popravljen za 15 dana i da je išao u akciju, što je apsolutno nemoguće. Sve da je taj tenk bio pored Slavonskog broda gdje je remontni zavod za tenkova, gdje postoje svi rezevni dijelovi i alat za njihovu popravku to bi možda i bilo moguće, ali nema šanse da se u to vrijeme u Bihaću mogao da osposobi tako brzo.

Još jedna, malo poznata stvar o operaciji Spržena zemlja: od svih tenkova koji su učestvovali u akciji samo su dvije posade imale borbeno iskustvo dok su svi ostali pucali samo na Slunjskom poligonu iz umetnute cijevi (20 mm) tako da su prvu granatu iz tenka ispalili tek na početku te akcije. Napominjem još jednom da je 95% bila aktivna vojska RSK bez ispaljene granate i metka sa tenka.
sprzena_zemlja- 87811 - 26.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

Re: Pogođeni tenk


Mjesto Kovačevići je udaljeno od mjesta Zenkovići (Krivaja) najmanje 5 kilometara...
Knindža je sve opisao u potpunosti tačno, a da nije bio tu ne bi ni znao ovako detaljno da to sve napiše.

Ja ću samo da citiram onako kako sam tada čuo: "Prilikom ispaljivanja zolje rahmetli Begić je bio otkriven i odmah je pogodjen iz jednog tenka koji je bio tu na proboju linije", ali ne bih to potvrdio jer to najbolje zna Knindža.
sprzena_zemlja- 87797 - 25.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

Pogođeni tenk


Nikada nisam napisao da sam bio kod tenkova, već sam samo rekao da su uništeni maljutkama. Međutim, imam jednu malu ispravku - prvi tenk je pogođen maljutkom a drugi BST-om. Naime, tenk u selu Kovačevići je pogođen BST-om i, koliko se ja sjećam, izvučen pragom a zatim odvučen u Bihać na opravak. Sjećam se da su se kroz šumu rezala stabla jer je tenku ostala zaglavljena kupola pa se nije mogla okretati. Taj tenk je kasnije bio u akcijama, zajedno sa "Crnom udovicom", poznatim tenkom koji smo zarobili VSK.
sprzena_zemlja- 87787 - 25.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

Re: Spržena zemlja


Kada sam pokrenuo ovu temu, nadao sam se da će se javiti više učesnika koji bi nam svima iznjeli puno detalja koje su lično doživjeli ili vidjeli, ali kako se vidi iznose se podaci "rekla-kazala".

Mene je lično interesovalo da li je naš rahmetli Begić lično uništio taj tenk ili je to priča koja je njemu prelijepljena u znak zahvalnosti njegove borbe u kojoj je i dao svoj život.

Ukoliko je Tigar bio u jedinici Tigrovi 502., onda bi morao poznavati moje komšije iz Tržca koji su takođe bili pripadnici Tigrova - molim te navedi njihova imena! Navedi ime nekog iz jedinice MAD ili ime tog ko je podnosio izvještaj.

Danas, hvala bogu, imamo Internet preko kojeg se jako brzo dolazi do informacija. Ako se javio jedan čovjek koji je tu bio lično onda ne trebamo da ga zbunjujemo nekim neptrebnim detaljima što odvodi cijelu priču u drugom pravcu a iskreno rečeno i mene sve ovo zbunjuje i ne znam šta da uzmem za istinu. U ovoj akciji se nije desio nikakav zločin ili nešto slično pa stoga nemamo potrebe da nešto lažemo ili izmišljamo. Tog dana se desila, tako-reći borba prsa u prsa.

Ako postoji još interesantnih dogaja iz tog vremena zamolio bih da se ovdje i napišu jer ima dosta onih koji prate ovaj forum i čitaju sve što je ovdje napisano. Unaprijed hvala!
sprzena_zemlja- 87763 - 23.12.2013 : Knindza Knin - best (2)

RE: Spržena zemlja


Tigre sokole, vidiš kako sam te naveo da i sam kažes da tu nisi bio, a to ti je rekao i tvoj major Nadarević koji je bio na licu mjesta. E sad, da li gore iznad ili ispod ide neki put za Cazin, meni to nije bitno ja sam ti samo dao argumente da je to bilo u šumovitom dijelu gdje maljutka ne može biti korištena a razdaljinu izmađu pokojnog Begića i tenka sam Nadarević navodi da je bila 100 metara .

Tvoja informacija da ja nisam bio tu je smiješna jer bi svako ko je pratio temu je mogao primjetiti da znam šta pišem. Za tvoju informaciju, ja sam bio u tom tenku o kojem je riječ tako da nema potrebe da sa tobom na ovu temu vodim dijalog jer ti o ovom dešavanju znaš samo iz kafanskih priča.
sprzena_zemlja- 87747 - 22.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

Re: Spržena zemlja


Kao prvo, put iznad ide za Cazin.

Kao drugo, na sredini odbrane vašeg napada su bile Hamze a desno od njih smo bili mi Jurisni bataljon "Tigrovi". Bilo smo opremljeni protiv-tenkovskim oružjem. Treće, možda si se pogubio u kartografiji ali tenk jeste pucao ali je oba puta pogođen maljutkama jer u izvješaju stoji da su tenkove uništili pripadnici MAD-a mješovitog artiljeriskog diviziona. Ja nisam bio na dijelu gdje su bili tenkovi ali izgleda nisi ni ti jer si naveo da pjesadija tada nije učestvovala u prodoru.
sprzena_zemlja- 87740 - 22.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

Kome je bila potrebna operacija Spržena zemlja


Ako na operaciju Spržena zemlja pogledamo sa neke više tačke dolazimo do zaključka da je to sve bila montaža i biznis velikih političara iz tog vremena. Operacija je bila uvod u operaciju Oluja.

Treba se zapitati zašto je baš toliko tehnike upućeno na 5. korpus a potom su svi stali i čekali 15 dana i to u jednom malom selu kao na neki daljnji pokret koji nikad nije bio ni planiran, a vjerovatno ni moguć.

Svi građanski ratovi se diriguju iz vana, pa tako i ovaj naš koji nas sve zadesio. Bihaćki okrug je bio od važnog interesa za Zagreb, kao što se moglo i vidjeti na terenu - zračni koridor Zagreb-Cazin je bio otvoren cijeli rat i preko njega je 5. korpus dobijao svu potrebnu pomoć.

Ako ćemo realno, SAO Krajina je takođe imala podršku Srbije i kada joj je Srbija okrenula leđa, on je za par dana i ugašena.

A ovo bi trebao i neko da proispita: Ko je bio taj koji je smislio operaciju "Spržena zemlja" i zašto je poslao toliko tehnike koja uopšte nije bila tu ni potrebna na takvom terenu u pravcu 5. korpusa i kako to da tajne službe SAO Krajine nisu mogle da dođu do informacija da se sprema akcija "Oluja?" Po mojem mišljenju, pojedini generali i političari su dobili velike svote novca za ova dešavanja a što je mnoge nevine kostalo ličnog života.
sprzena_zemlja- 87717 - 20.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

Re : Spržena zemlja


Mi smo se morali povući sa Johovice jer su jedinice bile na uvježbavanju akcije koja je trebala biti urađena prema Ličkom Petrovom Selu i Slunjskim Brdima u kordinaciji sa HV pred početak operacije Oluja.

Autonomaši su napali i probili liniju i u tom trenutku je to i bilo dobro. Žali samo žrtve i sve ostalo, ali to je rat i nismo mogli odmah poslati adekvatnu pomoć. Zbog toga smo se i povukli ka starim linijama koje su bile odlično pripremljene i utvrđene sa povezanim zemunicama, tako da je operacija Spržena zemlja bila odličan potez u našu korista i korist "Oluje".

Sa Knindžom se slažem u tome da je to bio veliki teren za pokrivanje.
sprzena_zemlja- 87707 - 19.12.2013 : Knindza Knin - best (2)

RE: Pogođeni tenkovi


Kao prvo, ta dva tenka nisu pogođena maljutkama jer je bio šumski predio. Kao drugo, maljuka se ne ispaljuje na 100 metara od mete a još manje iz šume. Kao treće, prvi tenk je pogođen osom, pa je drugi izašao ispred njega dok se ovaj prvi ne odvuče u pozadinu tako da je kasnije sam ostao na toj lokaciji.

Tu se nalazila jedna drvena kuća i pored nje kameni zid. Na tom uskom prolazu se nalazio bijeli, makadamski put, što opet pobija da je to bio put za Cazin. Ispred prolaza, na udaljenosti od 70 do 100 metara, se nalazila šuma u kojoj je bilo nešto vojske 5. korpusa. Tenk je punio iza tog zida i kuće, i izlazio samo na 10 sekundi da opali kroz taj prolaz. Tako je rađeno tri puta i svaki put su ispaljene po dvije granate. Kada je čtvrti put je ispalio prvu granatu i dok je punio drugu, pogođen je tačno u sastavu kopole i donjeg dijela sa komadirove strane. Oni koji su tenkisti znaju da kada puniš cijev ona se automatski podiže na 45 stepenii. U trenutku pogotka kupola je bila podignuta 15 centimetara. Pogođena je sa manje od 100 metara i nije se više mogla okretati. Prilikom tih ispaljivanja granata oigiđena je i ta vaša grupa, u kojoj se nalazio i vaš major Nijaz Begić.

Kao četvrto, ovo što govorim su informacije iz ruke jer sam bio tu, a isto ovo tvrdi i tadašnji major Ibrahim Nadarević a on je odatle izvlačio Begića. Kad ste vidjeli da je tu tenk ostao sam, krenuli ste u napad, međutim posada tenka se obranila od tog vašeg prvog napada. Zatim ste čekali da ga ponovo pogodite i tad opet krenuli pješadijom.

Ovdje samo mogu da zaključim da Tigar nije bio tu prisutan, a ako mu još nešto nije jasno neka pogleda izjavu majora Nadarevića sa mjesta dešavanja pa će vidjeti i šumski teren.

Mislim da treba da podignete spomenik Franji Tuđmanu, jer da on nije krenuo na Krajinu od 5. korpusa ne bi ostalo ništa. Ovo stoji i u izjavi Dudakovića koji kaže da je ta akcija bila kraj za Bihaćku regiju.
sprzena_zemlja- 87685 - 17.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

RE: Operacija Spržena zemlja


Kao prvo, da se zahvalim Tigru94 na kratkom i jasnom odgovoru. I ja sam također mišljenja da su tenkovi uništeni maljutkama a ne ručnom bombama, zoljama ili osama. Sve je to za mene čista izmišljotina.

I Knindža je dao solidan odgovor. Pomenuo je puno detalja što mi je napravilo puno bolju sliku tog vremena, ali ima nešto što je mnoge u tom zbunilo i što ne vjeruju ni danas a pokušaću da još jednom iz svog ugla objasnim zašto.

Iz prethodne replike možemo da vidimo da je u operaciju Spržena zemlja bila uključena najjača tehnika koju je tada SAO Krajina posjedovala, a u suprotno napravili su jako slab uspjeh uz puno gubitaka. Taj dan je zauzeto selo Tržac koji broji nešto oko 300 kuća, a drugo su sve mali zaseoci: Crnaja, Klenovac, Tržačka platnica, Hatići, Zenkovići i svi skupa ti zaseoci ne broje više od 200 kuća(domaćinstava) i ušlo se u dubinu od hrvatske granice nekih 5-7 km. Moram još da napomenem da 70% nije bilo naseljeno jer su neki bili s Abdićem u izbjeglištvu, šteta što se ne može da se prikaže karta tog dijela jer bi bilo mnoge lakše da se shvati.

Jedan ili dva dana uoči operacije, Abdićevi su probili i rasturili liniju 5. korpusa na Johovici i počeli se kretati iz pravca Kladuše prema gore navedenim mjestima ali je izvršen kontraudar pa su malo kasnili a upravo ovo područje se branilo na Johovic. Da se izgubila Johovica palo bi sve do Krivaje i do Trž. Raštela.

Peti korpus se dana 18. 07 pod pritiskom izvlačio prema Cazinu jer je linija bila predugačka da bi se odbranili kao i što je već i naveo Knindža. Zatim je usljedila operacija iz SAO Krajine tj. 19. 07. koji su uletjeli skoro u potpuno praznu i napuštenu zonu u kojoj su samo pronađeni civili i poneki zalutali vojnik Petog korpusa.

Moram i ovo da kažem: srpski pješedinaca bilo oko kilometar, to znam po ovom slučaju. Kada je pao Glamoč i Grahovo, tada je došlo puno autobusa, ja mislim nekih 10-15, i pokupilo pješadince za odbranu Knina a 04. 08. su ostali u koloni napuštali selo Tržac stoga je i naše mišljenje da ih je bilo oko hiljadu, u Tržcu je svaka treća kuća bila zaposjednuta sa vojskom iz SAO Krajine pa zbog toga je netačno ako se kaže da nije bilo pješadije.

Peti korpus je bio primoran da se povuče na stare linije iz '94. jer to je bilo najpametnije rješenje u tom vremenu - tu su već imali iskopane rovove i zemunice a takođe dobro iskustvo za vođenje borbe po tim brdima. A da je organizovao otpor u području granice, imao bi velike gubitke i bio bi mu kraj i slom.

Takođe nije tačno, što se ovdje tvrdi, da se moglo dalje marširati prema Cazinu. 5. korpus je imao još mnogo snage i razlika je bila u tome što su borci Petog korpusa bili spremni poginuti za svoje kuće, a to je bilo kod srpskih boraca potpuno obrnuto.

Ono je teško u sve ovo vjerovati, ali nažalost tada se tako odigralo, mnogi su izgubili živote a ta brda za koja se tada ginulo danas bez ikve vrijednosti i značaja.

Još samo da naglasim da su u onom vremene sve strane bile pod jakim udarom propagande pa zbog toga ja vidim pozitivno na ovom forumu da ljudima kroz ovo prepisivanje dočara situaciju i dovede istinu na vidjelo.

Pozdrav svim čitaocima i do pisanja!
sprzena_zemlja- 87683 - 17.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

Spržena zemlja


Našim dolaskom na vas su poslate najbolje jedinice 5. korpusa, a mi smo tamo došli prvi dan vaše operacije i formirana je linija. Možda, kažem možda, biste je vi i probili jer MAD je imao dosta sredstava za odbranu, ne možeš reći da se ostalima posadama išlo na nepoznat teren nakon uništavanja i oduzimanja tenka.

Istina je da su Hrvati pomogli, ali nije tačno da su autonomaši imali na uniformama šahovnice jer nisu imali dodira sa HV. I

I na kraju, slažem se da smo bili pijuni ali ipak mi smo branili svoje kuće a nismo napali Knin.
sprzena_zemlja- 87665 - 16.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (1)

O pogođenim tenkovima


Oba tenka su pogodile maljutke, a bile su stacionirane na putu prema Cazinu. Uništio ih je MAD 5. korpusa a mi smo imali i ose i zolje i rpg u slučaju proboja prve linije ali je napad tada stao.
sprzena_zemlja- 87663 - 16.12.2013 : Vitez Koja Bg - best (0)

Pitanje u vezi RSK


Vidim da su oni koji pišu o operaciji Spržena zemlja, koja se odigrala potkraj jula '95. godine, upoznati sa kninskim delom ekipe i vraćanja nekih jedinica u Krajinu kada su Hrvati uzeli Grahovo. Zbog toga pretpostavljam da su vam i poznati i neki događaji oko Knina koji su se odigrali upravo u to vreme. Zbog toga bih postavio i par pitanja, ukoliko to nije problem.

Moje prvo pitanje je vezano za jednu priču, koju sam pročitao na jednom drugom forumu, pa me interesuje koliko je ona istinita. Jedna osoba uporno tvrdi da, nakon što su Hrvati uzeli Grahovo 28. 7. 1995., da je Vojna policija iz Knina uz podršku nekoliko tenkova (nije precizirano da li je još neko učestvovao) odradila kontru prema Grahovu da su čak ušli u njega i da je jedna 55-ica sipala gorivo na grahovskoj pumpi. Pošto je dogovor bio da se spoje sa VRS koji su trebali da krenu iz pravca Drvara, a nisu se ni pomakli, ovi dobijaju naređenje da se vrate u Knin na par dana odmora uz obećanje da se za koji dan kreće acija čišćenje okoline Grahova. Nakon toga su pripadnici te jedinice smešteni u Severnu kasarnu. Njih na položaju zamenjuju Benkovčani. Hrvati koji su bili odbačeni prema Crnom Lugu u kontri razbijaju Benkovčane koji se u rasulu povlače i miniraju most na Lemica Vrelu i kako su na Deralama trebali biti maljutkaši a nije ih bilo.

Napominjem da prenosim ono što je jedna momak, inače Kninjanin, napisao na jednom mestu, pa me zanima vaše mišljenje o čitavoj ovoj ovoj priči? Da li je ona istinita ili je izmišljena ili ima i jednog i drugog? Meni ovo odbacivanje Hrvata iz Grahova zvuči pomalo nerealno i sumnjam da je to istina ali da se neki kontranapad dogodio i da je imao nekakve uspehe mogu da poverujem.

Takođe me interesuje da li je kninska strana organizovala bilo kakvu akciju na Dinari nakon što su Hrvati potkraj '94. krenuli u odsecanje Dalmacije od RS ili je ovo nakon pada Grahova bilo jedina stvar koja se dogodila, naravno pod uslovom da se to zaista i dogodilo?

Dalje, pošto vidim da se ovde javljaju momci sa bogatim ratnim iskustvom, imam i jedno hipotetičko pitanje: Da li je RSK imala snage i mogućnosti da zaustavi Hrvate na Dinari i te njihove famozne gardijske brigade ili je za to bilo neophodno sadejstvo sa snagama VRS. Da je centar pažnje preusmeren sa Bihaća na Dinaru, kako bi se stvari tamo odvijale?

I, za kraj, još jedna molba. Ako možete na temi o RSK koja postoji ovde na forumu da pišete i o nekim drugim akcijama vezanim za krajisko ratište između '91. i 93. godine ?

Ovdje se takođe pominjeu Minđušari i Knindže, a ja sam mislio da su Knindže postojale samo '91. godine dok ih Babić nije rasformirao nakon proterivanja Kapetana Dragana, a sada vidim da se spominju i '95. godine. O čemu se tu zapravo radi, jesu li to ime nosili svi koji su prošli kroz centar u Golubiću ili je to vezano baš za konkretnu jedinicu i kad je ona ponovo formirana nakon ukidanja 91. godine?

Isto pitanje i za Minđušare, kakva je to jedinica bila, policijska ili vojna i imaju li oni nekakve veze sa rok bendom Minđušari?
sprzena_zemlja- 87661 - 15.12.2013 : Knindza Knin - best (5)

RE: Spržena zemlja


Mislim da nema potrebe da se ponavljam jer sam već rekao da nije bilo nikakve pješadije i ko kaže suprotno taj je lažov. Već sam objasnio da je krenulo 27 operativnih tenkova i to je za tu akciju bilo sakupljano po cijeloj Krajini: dva iz Knina i jedan iz Like. Sem njih, ostalo je još samo 5 tenkova u Kninu radi Dinare i Grahova i to je ta cifra.

Išlo se bez pješadije, prešla se Korana u naletu a drugi dan se napadalo sa takoreći tri pješadinca na svakom tenku, a to su bili Krajišnici koji su utekli za Srbiju pa koji su mjesec dana ranije navrat-nanos vraćeni nazad i nisu imali nikakvog ratnog iskustva. Za neke od njih sam čuo da su sami sebi pucali u nogu da ne bi ratovali).

Babini vojnici su po noći čuvali stražu ispred tenkova a po danu pljačkali i ubijali zarobljene. Možda bih mogao da objasnim i zašto nisu ratovali sa nama. Kada smo prešli Koranu, po prvi put smo vidjeli te Babine i umalo ih nismo poubijali jer su na uniformama imali oznake ljiljana i šahovnica. Kako su mijenjali vojsku, tako su i prišivali i oznake, pa sa nama kao takvi nisu mogli biti tako da smo se odmah distancirali od njih.

Nakon prelaska smo prešli u borbene grupe bez ijednog Babinog vojnika i koliko smo god tukli jedni po drugima ispred mene je samo bio 5. korpus i nikada ni jedan Babin vojnik nije pucao ispred mene.

Takođe nije logično što tvrdiš da 5. korpus tu nije imao vojske. Ovo je po meni i malo smiješno jer ja razmišljam sledećom logikom: sela koja su pala su imala preko 15.000 stanovnika i ako je svaki peti od njih bio vojnik oni su morali imati bar 3000 vojnika i to bez okolnih sela. Ne moraš da nam izmišljaš priču da ste se povukli pa ste formirali liniju u pozadini jer da si ti bio u ratu znao bi dobro da kada jedna linija padne više se ne može odbraniti. Još ti je tanja priča da je ovih 3000 vojnika branilo neka sela u pozadini.

I na kraju još jedno pitanje! Kako baš iz svih ovih sela da nedostaje muška populacija kada tu nije bilo vojske. Ispada da su svi ujutro u 8 sati bili u kafani pa vidjeli napad pa dogovereno iz kafane otišli dalje ostavivši žene i djecu... Ostaje činjenica je da smo mi uletjeli munjevito sa tri pravca i da nas niko ne bi zaustavio da Dinara nije pala. Upamti to jer je sve ostalo prica za malu djecu. Za one koji iole poznaju vojnu strategiju sasvim je jasno da na području ratnih dešavanja na kojoj je jedna strana malo bolje organizovala napad, druga strana se nije mogla odbaniti jer je front bio predugačak za tu populaciju. Očigledno je da smo svi mi bili obični pijuni u nekoj velikoj ozbiljnijoj stvari gdje su glavonje punile svoje džepove parama i nije im bilo bitno stanovništvo i država.
sprzena_zemlja- 87647 - 15.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

RE:Spržena zemlja


Pošto nisam bio na tom dijelu Krivaje, neću da ulazim u detalje kako je i na koji je način uništen taj tenk. Ipak, mislim da bi o tome mogao malo više da kaže "Tigar '94" iz Bihaća, koji je sebe naveo kao učesnika u tim borbama.

Bilo bi dobro kada bi se i neki video, ili bar slika, stavili na YouTube jer nema baš ni jednog videa iz tih dana.

Moj cilj je bio da se kroz ovaj forum malo rasvjetli uloga Abdićevih boraca u toj operaciji. Naše mišljenje jeste, da su sa vama u klinu bili ubačeni i Abdićevi borci koji su poznavali teren, jer pogibija ovih civila ako malo bolje to sagledamo je jako čudna - zašto baš ovih 5 od nas je ukupno bilo 200. Meni se čini da su oni likvidirani iz nekog poznatog cilja, a to najbolje znaju oni koji su učestvovali u pješadijskom proboju.

Ima tu još jedna nerazjašnjena priča o pogibiji vojnog policajca Abdićeve vojske, koji je bio jako mlad - imao je tek dvadeset godina. Poslije njegove pogibije su objavili su da je poginuo negdje na liniji, ali niko nije spominjao da je upućan u Tržcu od strane srbske vojske pošto se navodno sukobio s nekim srpskim vojnicima tu u selu kod nas. Ova priča je dopirila od Abdićevih kada je prošao rat, a sada nas interesuje da li je stvarno bilo tako ili je to sve izmišljeno?

Samo još da naglasim da Abdićevi ne pričaju tako rado o operaciji Spržena zemlja, kao da je za njih još uvijek vojna tajna karaktera strogo povjerljivo. Međutim, kada se pojedinci napiju u kafani, tada se od njih može čuti poneki detalj ali opet ne toliko puno stvari...
sprzena_zemlja- 87615 - 12.12.2013 : Knindza Knin - best (0)

RE: Operacija Spržena zemlja


Mujo mene interesuje kako je taj herojski uništio tenk? Helikopter je došao da pokupi komandira zarobljenog tenka koji je bio teško ranjen.
sprzena_zemlja- 87605 - 11.12.2013 : Mujo Trzac-Cazin - best (0)

RE: Operacija Spržena zemlja


Po mom ličnom mišljenju, kada su maljutke iz Trž. Rastela uništile dva tenka u K. Ljeskovcu, onda su tenkovi iz odmazde dva puta pukli u munaru džamije. Da li su mogli da dohvate do Božina mlina, koji je udaljen oko tri kilometra, ne mogu da potvrdim, ali je moguće da je bila još neka grupa koja vas je sačekivala jer ste vi bili živa meta, i malo ste prebrzo ušli sa tenkovima. Organizovanog otpora nije bilo sve do tamo gdje su vas dočekali sa zoljama.

Bilo bi interesantno navesti imena tih 23 zarobljenika, kao i iz kojeg su mjesta i jedinice. Zarobili ste u Tržcu jednog pripadnika TO Bihać kojeg su vaši ili Babini odmah i likvidirali.
sprzena_zemlja- 87603 - 11.12.2013 : Mujo Trzac-Cazin - best (0)

Operacija Spržena zemlja


Potpuno bih se složio sa Zokom koji kaže da se sve odvijalo kao u jednom akcionom filmu.

Tog dana, 19. 07. 1995. godine, kada su Srbi ušli u Tržac ja sam po prvi put vidio jednu veliku masu borbene tehnike što me je malo i zabrinulo jer sam sumnjao da 5. korpus neće izdržati te napade protiv toliko tenkova i razne druge artiljerije koja je tih dana bila stacionirana na tom, tako malom i skučenom prostoru.

Knindža iz Knina navodi da je tu bilo nekih 27 tenkova, što uopšte nije mala brojka. Kada dejstvuje jedan tenk čovjeku se ledi krv u žilama, a kamo li kada ih je više u napadu.

A sada ću da navedem i neke informacije koje sam prikupio od prijatelja. Peti korpus je iza Tržca, što je bilo po planu, formirao otpor i to predjelu Urge (Delići) jedna četa 517. brigade (90 boraca), jedan vod 505 brigade (20 boraca) i jedan vod 511 brigade (18 boraca) i tu je uništen (oštećen) jedan tenk , tu se stalo s daljim napadom od strane srbske vojske...

Drugi pravac u kojem su tenkovi marširali jeste pravac Krivaja, i tu su ih dočekale najelitnije jedinice 5. korpusa: 517 br, 502 br, 503 br, 505 br(Hamze) i 1. BoB (nešto oko 800 boraca) i formirane su bile 3 linije u slučaju da probiju tenkovi prvu tako da se dočekaju na drugoj.

Dana 23. 07. srpska vojska ponovno kreće u prodor gdje im 5. korpus zarobljava jedan tenk i jedan uništava i tu je bio kraj operaciji Spržena zemlja.

Čovjek koji je herojski uništio tenk nažalost nije više među nama jer je već sledeći dan podlegao u bolnici Bihać, a zvao se Nijaz Begić po činu major a bio je zamjenik komandanta 517 br.

Kratki opis njegovog Komandanta Nadarevića koji se može vidjeti na video. Taj dan je 5. korpus imao 73 ranjena i 5 poginulih.

Sada sam siguran da je Zoka Popov bio kod nas u Tržcu jer ja sam izvlačio stoku u kojoj su, iskreno rečeno i srbski vojnici pomagali. Još jednom cu da naglasim , i to ne izmišljam, da je pet muških na različitim mjestima streljano taj dan kada su ulazili, ako je potrebno objavit ću i njihova imena jer sam ih poznavao jako dobro pošto su mi bili komšije, pa mi je i zbog toga puno žao što su nevino izgubili život. Nas je samo interesovalo da li su bili Abdićevi sa vama, oni koji su upirali prst kome će metak u potiljak ili da to pripišemo nekim vašim pojedincima. Ako izuzmemo ovih pet ubijenih i pljačku, onda mogu da kažem da su mnoge stvari bile korektne od vas jer su Abdićevci bili potpuno neljudski prema nama. Još da potvrdim Zoranu: civile su sproveli u koloni do Agrokomerceve farme u kojoj sam i sam bio pa stoga mogu da kazem da nas niko nije ni taknuo...

Pogibija srpskog vojnika na motoru

Bilo je puno vojnika koji su pili alkohol, pa se jedan mladi momak (rod. 1974. godine) toliko se napio da je izgubio potpuno orijentaciju i tako pijan sjeo je na neki motor i s punim gasom krenuo u pravcu 5. korpusa. Posto je bila noć, borci 5. korpusa su ga odmah tu i ubili jer su bili i sami previše uspaničeni. Imao je sve dokumente kod sebe ali nažalost imena ne može nitko da se danas sjeti, možda je bila neka druga priča o smrti ovog vojnika ali ova je prava istina.

Jedno pitanje za Zoku Popova: "Zasto je dolazio helikopter koji se spustio pored Tržačke škole, s kojim se ciljem tu spustio"?

Mujo,

nisam tamo bio ali da ti kažem da je helikoptere je VRS isključivo u humane razloge - transport ranjenika.
sprzena_zemlja- 87585 - 10.12.2013 : Knindza Knin - best (2)

Operacija Spržena zemlja - nastavak


Ja nisam negirao ubistva u akciji "Spržena zemlja" ali sam naglasio da su to radili Babini.

Što se tiče muslimanske linije odbrane, rekao sam da je bila nikakva ali ako su svi utekli kako Mujo kaže onda mi neko treba da objasni ko je maljutkom pogodio tenk odmah nakon što je prešao pontonski most, a inače je bio sedmi u nizu. Neko treba da objasni i ko je pogodio drugi tenk, kilometar dalje od tog mjesta sa dvije zolje i pragu. Pitam se da li je vaša TO imala tenkove: jedna 55-tica je bila iznad sela a druga 55-tica je odvukla ovaj pogođeni tenk u pravcu Cazina.

Ne bih da ulazim u raspravu oko civila i vojske, ali jedno ću ti napisati i završiti sa ovom temom. Mi smo zarobili 23 borca 5. korpusa i odveli u Knin a ostale su preuzeli Babinim i odmah lijepili trake: crvenu, žuta i bijela. Babini su one sa crvenim trakama ubijali svako veče a tu je bilo i ljudi koji su ubijali svoju rođenu braću. Međutim, opet ponavljam da su ovo vaše međusobne stvari koje se nas ne tiču. Što se tiče pljačke, na Korani je bila korpusna policija iz Knina tako da sva pljačka koja se dešavala je bila od strane vaših sunarodnika i stvari su ostajale na teritoriji BiH, a ne išle prema Krajini. U ovom me ne možeš demanovati jer ja danas živim u komšiluku sa četiri borca od ovih gore 23 koje sam odveo u Kninski zatvor.
sprzena_zemlja- 87581 - 10.12.2013 : Zoka Popov BL - best (2)

RE: Operacija Spržena zemlja


Jedna mala ispravka u vezi sastava jedinica. Specijalna jedinica policije je bila udarna jedinica u klinu. Učestvovali su i Minđušari. Tu se nalazio i kapetan Dragan (onaj pravi) ali bez ikakve jedinice. Pokušavao se priključiti specijalnoj jedinici MUP-a ali ga nisu prihvatili. Čuo sam, ali nisam vidio, da je neko ubio jednog civila pred njegovom familijom, ali je generalno postupak sa civilima bio fer. Lično sam odveo jednu grupu civila u pozadinu i pri tom puštao žene da puste stoku iz štala. Predali smo ih civilnoj zaštiti AP. Pljačke kuća je bilo. Činjenica je da smo nakon par dana napustili položaje i požurili na Dinaru da branimo Knin.
sprzena_zemlja- 87578 - 09.12.2013 : Tigar94 Bihac - best (0)

RE: Operacija Spaljena zemlja


Bio sam pripadnik 5. korpusa ABiH i sa mnom je u jedinici je bilo i pravoslavaca i katolika kao i ostalih.

Po mom mišljenju operacija "Spaljena zemlja" je imala za cilj da prepolovi okrug na dva dijela i da se tako riješi pitanje jako važno pitanje unske pruge. Istina je da je napad i djelovanje onakvo kako kaže Knindža i sve što je rekao je tačno. Da još dodam da su Hrvati slušali vezu i udarili tamo gdje je VSK bila na spavanju.

Autonomaši su radili sve i svašta kad bi zarobili naše suborce, zato im Bog dragi i dao kaznu da nas u dva puta naoružaju isto tako kao i Knindže sto su nas za pare naouružavale. zavisno od dana kako su raspolozeni, stoga d ane duljim kad je slobo vidio da moze dobre pare zaradini na 5 KArBiH poslao je jedinicu, ne znam ko se prvi blesav i nee da kaze da to w tako bilo legija i arkan su zatadjivali pare da mi tucemo njihovu bracu, zalosno je to al istinito.

I još samo da kažem pokoj duši svima i da nađu smiraj na onom svijetu i vječni rahmet braći mojoj koji su poginuli. Sve ostalo nije više vazno.
sprzena_zemlja- 87551 - 08.12.2013 : Mujo Trzac - best (0)

Operacija Spržena zemlja - prvi dan


Jako mi je drago da imam mogućnost da malo prokomentarišem sa vama o ovim teškim danima koja su nas sve zadesila na pogrešnom mjestu. Kao prvo, naglašavam da ne pokušavam da izmišljam priče ili da plasiram na ovaj portal nešto što ne znam već jednostavno pokušavam da stvari prikažem onako kako sam ih i doživio...

Što se tiče kapetana Dragana, to nije onaj iz Australije. Ovaj je imao oko 50 godina i bio je malo proćelev i mislim da je pripadao vašoj policiji. On je jako dobro poznavao mnoge naše švercere jer je prije toga sa mnogima od njih trgovao na Korani, ali to nema veze ko bio da bio njemu lijep pozdrav i svako dobro u životu.

Nisam baš sasvim siguran koji specijalci su tu učestvovali, ali su za njima ostali ispisani grafiti Knindže i Minđušara. Znam samo da je tu bilo stacionirano puno vojske. Sjećam se da se jedan zvao Ljubiša iz Peći, tj. Kosova a i mnogi drugi su govorili da su iz Srbije, ali opet koliko je to tačno ja ne mogu da potvrdim.

Na džamiji nije bilo snajperiste, to prvi put čujem, s vi borci 517. brigade su prije tri dana povučeni sa te lokacije. Na to područje je po prvi put dovedena bihaćka TO, sve stariji ljudi od nekih 60 godina i oni nusu bili sposobni čak ni da ulicom hodaju a kamo li da vode borbu ili pruže neki otpor. Zbog toga mislim da su oni već u devet sati ujutro pobacali puške i pobjegli. Ka vašoj strani su jedino otvarali vatru trojica momaka sa Ostrošca. Naime, kada su tenkovi krenuli s ceste na brdo Klenovac, oni su tu pucali s PAM-om ali nisu imali zolje pa su pobjegli. Ali te dvije rupe na munari mi smo zakrpili i ofarbali, to nije toliko bolno.

Ja ne znam gdje si se tada nalazio, ali ja sam bio onaj dječak koji vam je, da naglasim, morao da pokaže put iza džamije na Stari Grad i odceo sam vas do zemunica na starom gradu.

E sada ću da i ja tebe negiram da je sve prošlo humano što nije bilo baš tako. Pljačku neću naglasavati, ali nažalost taj dan je streljano 5 civila jedan je odvojen od familije i iza kuće ubijen. To je naša najveća rana a ovo drugo sve zaboravi. Imam i sliku od tenka ali onaj iz Krivaje. Ukoliko želiš, nemam ništa protiv da ti administrator da moju email adresu da za one koji su zainteresovani da još opširnije pišu.

Pozdrav svim čitaocima!
sprzena_zemlja- 87543 - 08.12.2013 : Knindza Knin - best (4)

RE: Operacija Spržena zemlja


Operaciju "Spržena zemlja" ne opisujem na osnovu priča drugih, već iz svog vlastitog viđenja. Jedini problem je što se više ne sjećam naziva tih sela jer sam tamo bio samo četiri dana i nikada više u svom životu.

Pontonski most jeste postavljen, ali se magle ne sjecam. Još bih da te ispravim - sa krajiske strane rijeke svaki tenk je ispalio 10 granata u 2 sata i tek se nakon toga krenulo preko rijeke, znači oko 10 sati ujutro pa je tamo, pa tamo više, sve i da je bila magla, nije mogla da se tu i zadrži.

Što se tiče razdvajanja tenkova tu si u pravu, jer kada se izašlo na cestu tu se prelašlo u borbene grupe (3 tenka , transporter i praga).

Kapeten Dragan nije učestvovao u ovoj akciji i to je izmišljeno sa tvoje strane. Sve civile i zarobljenu vojsku 5. korpusa su sprovodili Babini i radili stvari koje nisu imale nista humanog u sebi jer moraš priznati u vašim selima su porodice bile podjeljne između Babe i Alije pa ste se jedni drugima svetili za ranije počinjena zlodjela, ali u to neću da ulazim jer su to vaše stvari. Ina kraju da ti kazem za dzamiju, prije pocetka akcije svima nama je jasno i glasno receno kuce, crkve i civili se ne diraju bas zbog tih babinih koji se kao vracaju u svoja sela i svi su se drzali striktno toga , medjutim na dzamiji je bio snajperist koji je pogodio dvojicu vojnika i to se tuklo tenkom napominjem jenom granatom i taj snajperist je uhvacen u toj dzamiji i ubijen odmah ispred vrata, ovo nije verzija vec istina .
P. S. knindze i mindjusari nisu takodjer ucestvovali u ovoj akciji, jedini iz Knina koji su tu bili su 2 tenka i posade iz Knina koji su mjesec dana ranije iz Knina prebaceni na slunj da bi se oformio korpus s. jedinica i bile prikljucene 2 oklopnoj brigadi istog korpusa.
na kraju bi te zamolio ako imas prilike da mi nabavis neke slike ili video te unistene 84-ke iz mog proslog teksta.
sprzena_zemlja- 87541 - 08.12.2013 : NLO Gojino Brdo - best (0)

RE: Kapetan Dragan


Kapetan Dragan se danas nalazi u zatvoru u Australiji i sudi mu se za navodne ratne zločine prema zarobljenicima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.
sprzena_zemlja- 87529 - 07.12.2013 : Mujo Cazin Cazin-Trzac - best (0)

Operacija Spržena zemlja - nastavak


Jako mi je drago da se konačno na netu javio i jedan pripadnik Knindži koji može da negira izmišljotine i potvrdi istinu...

Kao prvo moram da te malo orijentišem, na tom položaju, ali to nije bitno...

Kao prvo, napad je krenuo iz Kordunskog Ljeskovca, tačnije Božić Mlini. Preko noći je postavljen pontonski most preko Korane i tu je prešlo ovih 27 tenkova i ostala mašinerija. To jutro je bila jako gusta magla, što je dobro doslo za tenkovski marš. Izašli su na cestu koja vodi u pravcu Tržca, neki tenkovi su krenuli u tom pravcu a neki lijevo od te ceste prema brdu Klenovac koji se nalazi između Crnaje i Tržca (bolje pogledati kartu zbog orijentisanja)...

Da još napomenem, ovo su sve još moje pretpostavke da se ovako kretalo jer bilo je puno različitih priča.

Granatiranje Tržca i Klenovca je počelo otprilike poslije osam sati ujutro i kada su pale prve granate ja sam se sa svojom majkom povukao u jedno sklonište u blizini Tržačke džamije i čekali smo da ono prestane da bi mogli da se povučemo u pravcu Cazina, ali nažalost zbog takve konfiguracije terena od nas desetero u tom skloništu niko se nije usuđivao da bježi jer je svuda bila čistina. Pored toga, iz Kordunskog Ljeskovca je dejstvovala jedna praga i jedan PAT. U toj diskusiji u skloništu, odlučili smo da čekamo jer smo svi bili civili i ne bi trebalo ništa da nam se desi jer su to opet bile komšije koje dolaze u selo. Međutim, kada su roknule dvije tenkovske granate u minaret tržačke džamije onda nas je uhvatila panika, bili smo sigurni da Abdićevci ipak takvo nešto ne bi napravili. Znali smo onda da ide srpska vojska.

Oko dva sata se predajemo vojnicima koji su nas pozivali na predaju. Bili su jako jako dobro obučeni i opremljeni i bili su u licu svi ofarbani tako da nikog nisam mogao da prepoznam Ooim njihovi oznaka Knindze i Minđušari, ali sve u svemu dobro su postupali prema nama. Skupili su nas u jednu kuću i stavili osiguranje oko nje. I tu dolazim u razgovor s jednim vašim oficirom kojeg su zvali kapetan Dragan i odatle je tada komandovao tim tenkovima koji su jurišali na peti Korpus preko Delića. Mene ineresuje sada taj kapetan Dragan, jer je on prma nama jako jako dobro postupao i možda spasio preko stotinu civila u našem selu kojima je prijetila opasnost od pojedinaca koji su cijelo vrijeme nasvrtali na nas i prijetili da će nas pobiti. Pa ako je moguće malo da se više kaže o tom kapetanu Draganu i da li je još uvijek živ?

Toliko za sada, a nastavak priče slijedi ukoliko se neko umješa i malo ovo sve prokomentariše jer ima puno toga još da se kaže!

Hvala unaprijed!
sprzena_zemlja- 87523 - 06.12.2013 : Knindza Knin - best (5)

Spržena zemlja - prva tri dana


Operacija "Spržena zemlja" je trajala pet dana i imala je tri pravca prodora, od kojih je glavni bio preko Tržačkih Raštela - Kordunski Ljeskovac.

U napadu je učestvovalo 27 tenkova, 6 transportera, 5 praga i 130 pješadinaca uz potporu artiljerije. Otpor 5. korpusa je bio veoma slab jer ih je iznenadila brzina upada snaga, tj. kad se sa Raštela prešla korana (pogođen tenk iz Like, komandir tenka poginuo a vozač i nišandžija ranjeni)i izašlo na put odmah je palo prvo selo i tu se i stalo.

Sledećeg jutra, oko 11 sati kreće akcija i na južnom pracu kod Ličkog Petrovog Sela i sjeverno prema Kladuši u namjeri da se 5. korpus razvuče.

Sledeći dan se kod Rasela odmaralo a treći dan ujutro se kreće dalje. Na svaki tenk se penje po tri pješadinca i naređenje je da se punim gasom ide naprijed. To je išlo tako a da otpora skoro i nije bilo. Međutim, tada se saznaje da Hrvati uzimaju Dinaru kod Knina i staje se na dvije kote. Potporučnik sa Korduna samoincijativno naređuje dalji napad u kojem Knindže ne učestvuju i tada je pogođen tenk sa Korduna a posada ranjena, praga pola posade poginulo pola ranjeno i kninska posada kreće da izvuče te ljude, tenk prelazi ispred i štiti pogođen tenk dok treći dolazi, kači ga i odvlači nazad u pozadinu. Taj tenk T84 ostaje sam isturen (nazad se počela praviti linija) skoro 500 metara i tu se 5. korpus (ne znam koje jednice ti ako si u Cazinu to možeš lakše provjeriti) osilio i krenuo na taj tenk. Ta posada se junački tukla sigurno 2 sata dok tenk nije uništen (od posade komandir i nisandžija teže ranjeni a vozač živ i zdrav). Ta posada se nalazila na 30 metara od tenka koji je bio u plamenu a 5. korpus je gasio tenk te došao sa svojim tenkom i odvukao ovaj pogođeni u pravcu Cazina. To je otprilike sve dešavanje u toj akciji. P.S. Da ne zaboravim Fikretovi nisu učestvovali na tom pravcu već su po noći čuvali tehniku.
sprzena_zemlja- 87513 - 06.12.2013 : Zoka Popov BL - best (2)

Operacija Spržena zemlja


Mogu da odgovorim iz ugla učesnika. Cilj operacije SV RSK je bio da se spoji sa jedinicama VRS koji bi nastupale iz pravca Krupe, te na taj način stvori operativnu dubinu pred napada HV na Krajinu.

Dubina teritorija RSK kod Korenice iznosila je svega oko 15 Km. Za napad je pripremljena novoformirana brigada sastavljena od mlade vojske u čijem sastavu je bilo i 10-tak tenkova M 84. Za podršku u napadu pridodana je specijalna jedinica policije MUP-a RSK.

Noć prije napada konvoj kamiona u pratnji vojne policije GŠ došao je kod T:raštela na most, ukonio prepreku s namjerom da konvoj pređe na teritorij 5. korpusa. Došlo je do pobune vojske koja je bila na tom položaju ali uz silne intervencije konvoj je prošao uz objašnjenje da nema municije već samo hrana i da je to viši interes. To je prilično negativno djelovalo na vojsku koja je kretala u napad (o toj isporuci sam čitao u Slobodnoj Bosni i prilično je tačno napisano).

Odvijanje Borbene operacije

Napad je izveden spektakularno, kao na filmovima. Nakon artiljerijske podrške tenkovi i pješadija su prešli riječicu i jurnuli preko neke velike čistine. Pješadija nije mogla stići tenkove, koji su dejstvovali iz pokreta. Pred šumom tenkovi su stali i specijalna jedinica policija počela je napredovanje u klinu. Prilikom napredovanja nije bilo jačeg otpora. Bokove koji su se stvarali popunjavala je ta mlada vojska. Tada je uzeto par sela. Civili nisu dirani. O njima je brigu preuzimala Fikretova civilna zaštita.

Napad je stao uveče izlaskom na veliku čistinu (ravnicu). U toku noći na položaj je stigla nova jedinica 5. korpusa i njihova odbrana je postala jaka. U pokušaju proboja odbrane izveden je mali, i potpuno neorganizovani napad u kojem smo imati tri mrtva i izgubljen (zarobljen) tenk. Tenk se ugasio a posada se pod vatrom uspaničila i napustila oruđe. U toku noći muslimani su uši u tenk i odvezli ga.

Moram da naglasim da VRS uopšte nije krenula u napad sa suprotne strane, što s današnje vremenske distance ne začuđuje, jer podjela 49- 51 je već tada bila ugovorena.

Da li smo mogli da probijemo odbrambenu liniju? Sigurno jesmo ali se nikom nije ginulo. Prelazak čistine je zahtjevao žrtve na koje nismo bili mentalno spremni. Iz pravca Kladuše nastupali su Fikretovi i Legija ali su i oni zaustavljeni.

Nakon par dana pozicione borbe HV je zauzela Grahovo i počela spuštanje prema Kninu. Jedinice iz Dalmacije, među kojima i specijala MUP-a se pobunila jer je htjela u odbranu Knina. Tako je bilo, položaji su napušteni a jedinica je samo prošla kroz Knin i produžila na Dinaru. Ali kraj je nastupio za par dana.
sprzena_zemlja- 87486 - 04.12.2013 : Mujo Cazin - best (0)

Operacija Spržena zemlja


Da li neko zna nešto o operaciji "Spržena zemlja" koja je trajala od 19. 07. '95 pa sve do 05. 08. '95. godine. Operacija je krenula iz SAO Krajine preko rijeke Korane u pravcu sela Tržac a zatim pravac Cazin. Unaprijed hvala!

Idi na stranu - |1|2|