fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-SOFTVER
Nema upisa na ovu stranicu!

softver- 500006 - 15.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

Važno obavještenje!


OD DANAS VIŠE NIJE DOZVOLJENO POSTAVLJANJE PITANJA NA OVOJ STRANICI. SVE VAŠE PORUKE BIĆE AUTOMATSKI IZBRISANE.

 1. Prvo pročitajte sve postove na ovoj stranici, uključujući i stranice o Softver, Hardver, Kompjuteri, Igrice.... Mnogo toga interesantnog možete naći na njima. Ukoliko postavite pitanje na koje smatram da sam dovoljno detaljno odgovorio, vaš članak će biti izbrisan izbrisan.

 2. Nema potrebe da pokušavate da me kontaktirate na email, ili na Facebook, Skype... Odgovor nećete dobiti, bez obzira koliko je vaš slučaj "specifičan". Savjeti koje ovdje dobijete mogu biti korisni i za druge. U isto vrijeme povećava se posjećenost ove stranice, a ostvarujem i minimalne prihode od reklama na vrhu iste, ukoliko neko klikne na nju!

 3. Svoj problem opišite detaljno. Pokušajte da u pitanje ugradite i ono što sigurno znate, pa da tako podjelite svoje iskustvo i sa drugima. Pokušajte da odgovorite na neka, već ranije postavljena pitanja.

 4. Molim vas da ocjenite članke koji su vam koristili, tako što ćete kliknuti na pet zvjezdica iznad njega. Na ovaj način pomažete drugima da lakše dođu do korisnih informacija.

 5. Ne odgovaram na članke u kojima niste naveli svoje pravo ime, mjesto boravka i email adresu. Ne interesuju me imena poput "Maks" ili "Cakana".

 6. Pažljivo pročitajte poruku koja se pojavi nakon upisa vaše poruke


Radi lakšeg snalaženja, vaša pitanja o kompjuterima se razvrstavaju na sledeće kategorije:

 • U veze vaših problema sa hardverom (kompjuter se gasi, problem sa mišem ili tastaturom, kompjuter se restartuje....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa softverom ( problem sa Windows, ikonicama, Windows registry....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa ostalim programima ( Problem sa Windows Media Player, Explorer, Google Chrome... ) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • Na vaša pitanja u vezi igrica ne odgovaram. Međutim, na neke probleme i pitanja odgovore možete naći na sledećoj stranici: Kliknite ovdje

  Molim vas da prilikom postavljanja pitanja obavezno unesete:
  1. Vaše ime, mjesto boravka i email adresu (od čega zavisi da li će neko odgovoriti na vaše pitanje)
  2. Podatke o vašem kompjuteru: laptop ili desktop, a poželjno je da unesete i marku, npr. Toshiba Satellite A30.
  3. Operativni sistem ( Windows XP, Windows 7, Vista, Linux...)
  4. Dodatne podatke o programu ili hardveru za koji je vezano vaše pitanje
 • softver- 81653 - 15.01.2013 : Dragan Matic Beograd - best (1)

  Problem sa Windows 7


  Juče sam instalirao Windows 7, maticna ploča je gigabajtova, ima sve performanse potrebne za rad sedmice, 2 giga memorije, itd.
  ,br> Problem se javlja kod start menija, kada kliknem na njega sve počinje da se trese, ne mogu da ga restartujem. U polje "Serch" ne mogu nista da ukucam.

  Drugi problem je da kada na internetu pokušam bilo šta da otkucam, ne prihvata, ne reaguje na tastaturu, drajveri za tastauru i miša su instalirani, postoji li mogućnost nekompatibilnosti tastature i misa sa Windows 7. Hvala unapred.
  softver- 81607 - 14.01.2013 : Bojan Zindovic Lazarevac - best (1)

  Taskbar


  Pozdrav,

  imam Wwindows 7 i od skoro mi se na taskbaru pojavi na svakih 60 sekundi pojavi u obliku nekog zupčanika ali nestane dovoljno brzo da ne mogu da stignem da kliknem na nju i isključim je. Ne bi mi to smetalo kada me to ne bi izbacivalo iz igrice jer na svakih 60 sekundi spusti prozor igrice i zablokira strelica miša.
  softver- 81305 - 07.01.2013 : Bojana Krusevac - best (0)

  Koji OS da instaliram?


  Trebala bi mi pomoć oko OS, koji da instaliram, koji SP. Trenutno imam:

  Miscrosoft Windows XP
  Professional
  Version 2002
  Service Pack 2


  A konfiguracija racunara je:
  AMD Sempron(tm) Processor
  2600+
  1. 61 GHz, 1. 00 GB of RAM
  Physical Address Exstension

  (System properties)

  Konfiguracija je prilično stara, ali ne bih je trenutno menjala. Računar dosta koči i sporo radi. Bila bih zahvalna na pomoći.

  Pozdrav!

  Bojana,

  instaliraj XP sa SP3, poslednjom verzijom.
  softver- 81189 - 04.01.2013 : Guja Tuzla - best (0)

  Odgovor za Facebok problem


  Odgovor je za pitanje zašto ne može da uđe u Google ukucavajući Facebook: Problem se nalazi u opcijama Facebooka. Uđite u svoj Facebook, zatim u postavke privatnosti, zatim kliknite na sigurnost, na prvom mjestu kad otvorite piše ovako: sigurno pretraživanje je omogućeno. Idete na uredi i postavite na onemogućeno. Ukoliko ste dobro uradili ukucajte u Google jer ćete tada ima http umjesto https. Malo pogledajte na te dvije stavke: http i https.
  softver- 81076 - 01.01.2013 : Gregor Korcula - best (0)

  Taskbar


  Pozdrav, imam neki problem sa taskbarom. Tražio sam po Googlu ali ne mogu naći rješenje. Svaki put kad otvorim nesto npr. Google Chrome nestane mi taskbar, iako nije podeseno ono auto hide. Prije to nije bilo tako, ne znam što se dogodilo, možda sam kliknuo nešto slučajno a ne znam to vratiti. Našao sam negdje rješenje da se ode na postavke i onda "Always on Top" ali meni toga nema među tim opcijama u "Taskbar Apperance"

  Koristim laptop Dell Inspirion 1525, a operacijski sustav je Windows 7.

  1. Klikni desnim tasterom miša na Start dugmetu, i izaberi opciju "Properties".
  2. Da isključiš sakrivanje Taskbar-a ukloni potvrdu na "Auto-hide" taskbar chek boksu.
  5. Klikni on OK da snimiš promjene.
  softver- 80477 - 12.12.2012 : Nada Tomic Novi Sad - best (1)

  Problem sa ikonicama, displejom


  Pročitala sam sto ste napisali odgovor na Hanin problem i restartovala sam sistem, ali moj problem se nije rešio, tačnije vec 3 sata pokušavam i plašim se da još ne napravim veću štetu, jer se slabo razumem u kompjutere. Sve je bilo u redu dok nisam uploadovala igricu, koju nisam mogla da otvorim - otišla sam na desni klik - "Open with diamon tools lite-a". Nakon toga svaka moja ikonica na desktoptu se otvarala preko njega, program i sve ostalo. Da bih ušla na intenet morala sam da postavim Google Chrome i sada se sve preko njega otvara. Ne umem najbolje da objasnim, pa sam morala na ovaj način. I da, jedine ikonice nepromenjene su Computer, Recycle Bin.

  Imam Laptop Toshiba Qosmio G20 i Windows 7.

  Nado,
  može biti više uzroka za ovaj problem i moj savjet ti je da ponovo instaliraš Windows.
  softver- 80125 - 03.12.2012 : Mina Mekic Pljevlja - best (0)

  Problem sa video kamerom


  Kompjuter mi ne prepoznaje kameru. Kada je ukljucim pojavljuje mi se USB device not recogonized. Šta radim? Dobijam "Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43)".

  Kod 43 se generiše kada "Device Manager" zaustavi hardver koji ima neku vrstu neočekivanog problema.

  Ovo je izuzetno generična porka koja baš ne pomaže baš puno u rješavanju ovog problema. Naravno, zadnja varijanta je da kupiš novu kameru, ukoliko je ova pokvarena. U međuvremenu, možeš da probaš sledeće:

 • Restartuj svoj kompjuter, ukoliko to već nisi uradio. Ovo znači da treba potpuno da isključiš kompjuter iz struje.
 • Isključi sve nepotrebne USB uređaje koji mogu izazvati pad napona na USB portovima.
 • Provjeri da nisi instalirao neki uređaj sem web kamere, neposredno prije nego što se greška 43 desila. Ukoliko oni imaju problema, deinstaliraj drajvere i instaliraj nove.
 • Instaliraj najnovije Windows updates
 • Ažuriraj BIOS
 • Promjeni kabal na kameri - ukoliko je to moguće jer dosta kamera nemaju odvojen USB kabal
 • Provjeri da li je kamera kompatibilna sa tvojom verzijom Windows (vrlo mala vjerovatnoća)
 • softver- 80000 - 28.11.2012 : Patricija Velic Alibunar - best (0)

  Windows Media Center


  Gde god da stisnem pojavi se "Windows Media Centar", znači bilo gde, ne mogu da ga isključim ni preko "Control Panel" jer mi se odmah pojavi WMC. Šta da radim, kako da ga izbrišem!

  Patricija,

  poruka za tebe a i za sve ostale: prije nego što postavite pitanje pročitajte vrlo pažljivo moje "Važno obavještenje kao i poruku koja se pojavi nakon upisa vašeg pitanja.
  softver- 79303 - 09.11.2012 : Darinka Ilic - best (0)

  Još uvek čekam odgovor


  Hoću li dobiti moj odgovor? U vezi deinstaliranja.

  Darinka,

  nećeš jer sam isti izbrisao! Ni ovaj put nisi zaslužila odgovor jer nisi pažljivo pročitala "Važno obavjštenje" i poruku koju si dobila kada si upisala ovaj tekst.

  Moj savjet ti je da ne trošiš ni moje a ni tvoje vrijeme - prvo malo čitaj pa onda postavi pitanje!
  softver- 78708 - 02.11.2012 : Ivana Novi Sad - best (0)

  Kako vratiti izbrisane slike


  Da li postoji mogucnost vracanja foldera sa nekim slikama koji sam obrisala pre par dana? Ispraznila sam i recycle bin.

  Teoretski postoji, ali sa specijalnim alatima i ukoliko kompjuter nakon toga nisi uopšte koristila. Za ovo trebaš pomoć nekoga ko se jako dobro razumje u kompjutere.
  softver- 78452 - 26.10.2012 : Nenad Markovic Beograd - best (0)

  Pojavljuje mi se Babylon


  Poštovani,

  Kada pokrenem Mozilu, ja sam namestio da mi glavna strana bude Google. To je funnkcionisalo do skoro. Međutim, sada mi se pojavljuje nekakav Babilon, koji ja ne mogu da pronađem kako bih ga isključio.

  Molim za savet. Hvala unapred!

  Nenad Marković

  Tools-Options-General-Restore to default
  softver- 78258 - 19.10.2012 : Milutin Lukic Trstenik - best (1)

  Problem sa grafičkom karticom


  Imam ogroman problem sa računarom. Instaliram sistem i sve lepo radi, instaliram sve drivere, i sada kada treba da instaliram grafičku on se resetuje, ugasi monitor, zabode i tako to... Stavim drugu grafičku u njega, on se isto ponaša.. .. Da li je neispravna grafička ili matična ploča ili ima neki štos sa Windowsom? Koristim XP SP3.

  Milutine,

  uz pretpostavku da ta konfiguracija koju sastavljaš nikad nije radila mogu da kažem sledeće:

  Mislim da je problem na matičnoj ploči jer možda imaš built-in grafičku karticu pa dolazi do nekog konflikta. U tom slučaju treba da nabaviš MANUAL za grafičku ploču i da vidiš kako treba da "disable" built-in grafičku karticu.

  Na osnovu šturih informacija ne mogu da ti dam bolji savjet!
  softver- 78118 - 13.10.2012 : Stevan Subotica - best (0)

  Problem sa instalacijom Windows XP


  Pozdrav!

  Pre 2 meseca sam kupio laptop i nije imao nikakav sistem na sebi i kada sam probao da stavim XP nije hteo da pokrene sve i kada dodje do prvog dela de treba da stisnes f8 za prihvatanje on mi pokaze poruku kao error ako mi se ovo prvi put desava onda da restartujem i pokusam ponovo ako ne da očistim računar od virusa, ignorisao sam to i stavio win7 bez problema ali sada hoću XP.

  Koristio sam "Partition Magic" i obrisao sam sve particije i stavio nove formatirao i krenem da stavljam i opet isti error. Laptop je Acer Aspire 7250g. Pitao sam jednog prijatelja da koristim "Hirens Boot CD" ali ni to nije pomoglo.

  Stevane,

  u 75% slučajeva kao što je tvoj greška je u CD/DVD-u. Moj savjet ti je da pozajmiš neki drugi CD od prijatelja pa da sa njim pokušaš instalirati WINDOWS XP. Ponekad pomaže i da dobro očistiš CD/DVD.
  softver- 78048 - 11.10.2012 : Mikan Mikanovic Jezero - best (0)

  Greška 0xc0000034 kod Windows 7 Ultimate


  Pozdrav,

  Pokušao sam da uradim re-instalaciju Windows 7 Ultimate SP1, pokrenuo sam novu instalaciju, došao sam do HDD-a, tu sam formatirao particije da bi ih ponovo podelio, tj. napravio nove, i nastavio sam sa daljom instalacijom, na narednom koraku iščitavanje FileSystem javilo mi je grešku 0xc0000034, i opciju da prekinem instalaciju, pokušam ponovo i samo da nastavim, ja sam pokušao ponovo i tu sada nastaje problem.

  Ekran je i dalje crn i javlja tu grešku:

  Status: 0xc0000034
  Info: An unexpected error has occurred

  OS više ne mogu da pokrenem, pošto sam formatirao particiju C:,

  Info: Missing Operation System

  Kako da ispravim ovu grešku?

  Promjeni "boot sequence" u Setup i startuj instalaciju OS-a sa DVD-a.

  Inače, ova greška je obično vezana za WINDOWS registry.
  softver- 78014 - 10.10.2012 : Jasmina Halilovic Sarajevo - best (2)

  Display drivers


  Lijep vam pozdrav,

  Nedavno sam nosila laptop na formatiranje, i sve je ok, ali mi se odnedavno pojavio problem. Ako otvorim više tabova (koristim Google Chrome) ekran se zamrači, i to traje neko vrijeme, nakon čega piše "display drivers unexpectedly..." nešto nakon čega su se "successfully recovered". Ovo mi se desilo dva puta. Nakon toga se kompjuter restartuje. OS je Win7.

  Jasmina,

  imaš problem sa "display driver", koji moraš da ponovo instaliraš. Vjerovatno je taj drajver neodgovarajući za tvoj kompjuter ili je oštećen (corrupted).

  Pošto vidim da malo sporije kapiraš, moraću da dopunim prethodni komentar:

  Na internetu imaš mnogo različitih verzija istog drajvera, pa pokušaj da pronađeš onaj pravi. Skini drajvere sa više portala i nakon svake neuspjele instalacije potraži novi drajver.

  Ukoliko ništa ne pomaže, instaliraj Windows XP.

  Da li si prilikom kupovine laptopa dobila odgovarajući CD/DVD? Ako nisi onda pokušaj da skineš drajvere direktno od proizvođača hardvera!

  P.S. Nisi napisala o kojem se kompjuteru radi, pa ne mogu da ti pomognem sa više detalja.
  softver- 77924 - 07.10.2012 : Sabina Causevic Sarajevo - best (0)

  Problem sa slikom


  Molim vas ako možete pomoći. Nedavno sam kupila laptip Toshiba L7050-20C. INSTALIRAN JE Windows 7 i sve je bilo ok prvih mjesec dana.. Problem je u tome sto kada gledam film ili nešto drugo na Youtube slika mi zastane zvuk ide dalje ali slika jednostavno stane. Tek nakon što mišem pređem preko slike i dok ga držim na ekranu radi čim mis sklomim slika ponovo stane. Nadam se da će mi neko reći u čemu je problem!
  softver- 77866 - 06.10.2012 : Milan Tomic Srbija - Krusevac - best (0)

  Problem pri startovanju računara


  Imam desktop računar, kućište je marke "Nomak - Evolution series".

  Operativni sistem - Windows XP

  Konfiguracija:
  Windows XP Professional Service Pack 3 (build 2600)
  -----------------------------------
  1. 60 gigahertz AMD Sempron, 64-bit ready
  -----------------------------------
  704 Megabytes Usable Installed Memory
  -----------------------------------
  80. 02 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
  56. 80 Gigabytes Hard Drive Free Space

  DTSOFT Virtual CdRom Device ŠOptical driveĆ
  KBAJQFM QVK5QVW SCSI CdRom Device ŠOptical driveĆ
  Optiarc DVD RW AD-5170A ŠOptical driveĆ
  3. 5" format removeable media ŠFloppy driveĆ

  WDC WD800BB-00JHC0 ŠHard driveĆ (80. 03 GB) -- drive 0, s/n WD-WCAM9P434230, rev 05. 01C05, SMART Status: Healthy
  ------------------------------------

  Imam problem pri startovanju računara. Pre nekih mesec dana logovanje mi je oduzimalo puno vremena, ali sam mogao da se ulogujem. Kada bih se ulogovao, računar bi nastavio da radi normalnom brzinom. Nakon nekih 15-ak dana, instalirao sam nov TuneUp kako bih pokušao da se rešim i tog problema pri sporom startovanju računara. Ali ne, to je samo pogoršalo stvar (Nisam siguran da li je bas zbog TuneUp-a, ali se stvarno rad na računaru drastično pogoršao nakon te instalacije). Nakon novog restartovanja, mogu računar da startujem bez problema u Safe Mode-u, ali skoro je druga priča kada pokušam da ga startujem normalno. Jednostavno, pri log-in screen-u, on potpuno zakoči. Potrebno je nekih pola sata (ako ne i više) kako bih dospeo do dela gde trebam da upišem šifru kako bih se ulogovao i nastavio sa radom u normalnom modu. Pri upisivanju šifre, otkucavanje jednog slova traje 10 sekundi do pola minuta. Nakon što sam otkucao šifru (jedva), on nastavlja sa radom nenormalno sporo. Celokupno logovanje na početnom ekranu u normalnom modu traje i do sat vremena. Celokupan rad na njemu traje takođe neverovatno sporo. Npr. pokusavanje otvaranja Start Menija traje oko jedan minut.

  Odlazio sam na raznim sajtovima i tražio rešenje ovog problema ali nigde nije bilo odgovora. Ovo takođe pišem u Safe Mode-u "with networking". Mislim da i nije neki veliki problem kako bih ga odneo u servis čim može normalno da radi u Safe Mode-u. Vi mi recite ako grešim i ako ne možete ni Vi da nadjete rešenje ovog problema. Servis mi je još jedna preostala opcija. Očekujem sto brži odgovor na mejlu. Bez obzira da li ćete da uspete da otklonite problem, odgovor bi mi dosta značio.

  Hvala unapred

  Milane,

  kao prvo, treba da ti bude jasno da ne odgovaram na pitanja putem email-a. Takođe ne hodam po kućama da lično otklonim problem.

  Moj jedini savjet jeste da ponovo instaliraš WINDOWS, i da pri tome formatiraš HD, tj. da ponovo napraviš particije. Mada je moguće da imaš problema i sa diskom, mislim da će ovo riješiti tvoj problem.

  Moguće je da je i REGISTRY oštećen, pa system ima probleme koje opisuješ. Takođe je moguće da sistem usporava neki od programa. Za tvoju informaciju, u "Safe Mode" se startuju samo osnovne komponente sistema, a svi ostali programi se ignorišu. Na osnovu ove logike veoma je moguće da te usporava neki od programa, npr. Norton Antivirus ili neki sličan program. Konačno, sasvim je moguće da imaš i viruse.
  softver- 77862 - 06.10.2012 : Hana Sehic Tuzla - best (0)

  Problem sa ikonicama


  Ne mogu da otvorim ni jedan program na računaru. Sve ikone su dobile izgled kao Internet Explorer i koju god ikonu kliknem traži mi download.

  Hana,

  svaki fajl koji se može izvršiti kao program, na Windows ima asocijaciju koja kaže kako se taj program izvršava. Ponekad se desi da neki programi, najčešće virusi, izbrišu ovu asocijaciju u REGISTRY, što znači da je tvoj OS ozbiljno oštećen.

  Jedna od mogućnosti je da ponovo instaliraš Windows, što preportučujem jer je vrlo vjerovatno da imaš i viruse.

  Druga mogućnost je da izvršiš "System Restore" i tako poništiš te promjene koje je taj neki program napravio. Sistem Restore neće oštetiti slike, dokumente, email i ostale stvari koje imaš na tom kompjuteru, mada uvijek preporučujem da se napravi kopija na nekom od USB medija ili da se oni prebace na DVD.

  Kako se radi "System Restore" moraš da pogledaš u korisničkom upustvu za verziju Windows-a koje imaš.
  softver- 77805 - 04.10.2012 : Ante Zagreb - best (1)

  Windows...


  Pozdrav,

  zbog problema s internetom su mi rekli da moram da uradim update ma Windows 7. E sada sam izbrisao stari Windows i instalirao novi jer nisam znao drukcije kako da ga obnovim. Zbog toga sam morao pobrisati sve podatke s diskova kad sam novi instalirao. Sada me zanima da li je ikako moguće da se ti podaci vrate jer imam nekih vaznih slika i videa te podataka s fakulteta.

  Processor : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 550 Ž 3. 20Ghz 3. 20Ghz
  INstalled memory (RAM) :4, 00GB(3, 87GB usable )
  System type : 64-bit operating system .. Hvala unaprijed

  Ante,

  čestitam na originalnosti! I ti si sada jedan od onih koji je shvatio da za sve što imaš na kompjuteru moraš da imaš bar još jednu kopiju. Za to moraš da nabaviš FLASH DRIVE, USB STICK, ili da podatke snimiš na digitalnu kameru, ukoliko istu imaš.

  Nakon formatiranja HD i ponovnog instaliranja sistema nemoguće je povratiti podatke!
  softver- 77696 - 01.10.2012 : Lazar Lazarevic Priboj - best (0)

  Problem pri startovanju sistema


  Imam windows 7 ultimate x64. Pre 2 meseca sam uzeo računar, mesec dana je radio normalno, a onda skoro svaki put kad ga palim čuje se velika buka iz kućišta, sve dok se ne pokaže radna površina, onda je zvuk normalan. Ako znaš šta je problem molim te reci mi da pokušam da rešim a da ne moram da nosim na popravku? Pozdrav

  Za računar je normalno da bude malo bučniji kada se podiže sistem jer onda procesor i svi periferni uređaji rade punom parom. Neki sistemi su dizajnirani tako da upale sve ventilatore dok sistem ne pokupi parametre tj. izračuna statistiku: temperatura procesora i ostali parametri.

  Ukoliko je buka prevelika, neke stvari se mogu podesiti u SETUP, ali ja ne znam kako jer nisi napisao kakvu matičnu ploču imaš.

  Imao sam još par savjeta ali sam odustao od odgovaranje jer sam upravo shvatio da nisi pročitao "Važno obavještenje" i poruku koja se velikim crvenim slovima pojavila nakon što si upisao ovaj tvoj tekst.
  softver- 77689 - 01.10.2012 : Darko Jelenic Novi Sad - best (0)

  Problem sa otvaranjem internet stranica


  Kada instaliram potpuni novi Windows 7, sve radi besprekorno. Nakon nekog vremena, otprilike mesec dana, počinjem da imam probleme sa otvaranjem internet stranica. Kada hoću da otvorim neku od njih, u pretraživaču mi se na tom tabu stalno okreće onaj zeleni kružic, a na du meter-u mi pokazuje normalno očitavanje ulaznih i izlaznih kilobita, kao da nista nisam stisnuo. Ovo je vec treći put da mi se ovo dešava. Svaki put sam update-ovao Windows i koristio razne antiviruse, misleći da je u antivirusu problem. Možda imate ideju šta bih jos mogao da probam i da li se ovo još nekome događa?

  Darko,

  i ja sam odmah pomislio da je antivirus jer se meni ovo desilo sa Nortonom. Međutim, vidim da nije.

  Vrlo je moguće da nemaš odgovarajuću licencu za Windows 7, tj. da koristiš neku piratsku verziju. Meni su poznati slučajevi kada Windows počinje da bojkotuje neke "licence keys" koji su provaljeni kao piratski, tj. previše kompjutera na internetu radi sa istim ključem.

  Pored toga, savjetujem ti da instaliraš Google Chrome, pošto iz tvog nepotpunog pitanja mogu zaključiti da koristiš Microsoft Internet Explorer.

  Konačno, pokušaj da ne instaliraš sve Windows updates jer se može desiti da jedan od njih pravi problem.

  Kao što dobro znaš, jer vidim da si jedan od iskusnijih korisnik, kompjuteri su ti poput pacijenta koji ne zna da priča i kaže šta ga boli. Dijagnoza može da bude različita, a problem može da se nikada više ne ponovi jer svaki kompjuter ima različitu kombinaciju hardvera i programa koji su instalisani na njemu. Zbog toga je jako teško dati precizan savjet i sa 100% sigurnosti reći šta je u pitanju.

  Pozdrav, Željko Tomić
  softver- 77636 - 30.09.2012 : Zoran Mitrovic Beograd - best (0)

  Aktivni program gubi fokus


  Pozdrav,

  Kada radim na bilo kojoj aplikaciji na kompjuteru aktivni prozor odjednom više nije aktivan. Moram ponovo da kliknem na prozor da bi bio aktivan.

  Ovo me najviše nervira u Wordu kada su iskljuceni zvučnici jer ne znam kad kucam u prazno. Evo i sad sam imao muke dok sam ovo iskucao.
  Racunar je desktop, operativni sistem XP.
  Zoran

  Zorane,

  neki programi koji se izvršavaju u pozadini imaju tu mogućnost da "ukradu" fokus. Ne mogu ti tačno reći koji to radi, a ti malo razmisli šta si zadnje instalirao i šta bi to moglo prouzrokovati.

  Za početak ti savjetujem da isključiš sve programe koji se startuju kada se upali kompjuter ( MSN Messenger, Google Talk, Skype....) Njih kasnije možeš da startuješ jedan po jedan dok ne ustanoviš koji izaziva problem. Ponovna instalacija i promjena verzije problematičnog programa može da trajno riješi problem. Takođe aktiviraj Windows Updates, i izbriši sve nepotrebne programe na tvom kompjuteru. Konačno, promjeni antivirus, instaliraj Avast ukoliko ti je istekla licenca za Norton ili Kasperski.

  P.S. Kada riješiš problem, javi šta je bilo.
  softver- 77634 - 30.09.2012 : Anabela Mirkovic Sokolac - best (0)

  Antivirus i još neka pitanja


  Kod mene je na kompjuteru istalirana Avira pa me zanima da li ona automatski briše virus kad ga pronađe.

  Imam problem i sa nekim "vatrozidom" koji nije uključen i na alatnoj traci stoji ikonica i iznad koje piše da "vaše računalo je možda iskjučeno".

  Kompjuter mi puno grči i ne znam do čega je.

  Ja vas molim da mi odgovorite na moja pitanja pošto se ne razumem baš u kompjutere!


  Unaprijed zahvalna!

  Anabela,

  pošto si sa Sokoca imaš pravo na više odgovora, ali ću ti sada dati odgovor samo na jedno pitanje: u vezi antivirusa. Ostala pitanja ćeš morati ponovo da postaviš, ali da mi napišeš i kako ti se zove otac.

  Antivirus programi uglavnom ne brišu viruse automatski, ali i to može da se postavi ukoliko tako želiš. Ono što oni urade jeste da izoluju program ili fajl u tkz. "karantin", kako ne bi zarazili ostale podatke. Ovo ti je isto kao kada bolesnika zaraženog nekim virusom staviš u odvojenu sobu a ispred postaviš policajca tako da neko neoperzan ne bi greškom ušao kod njega.

  Avira ne smije da izbriše zaražene fajlove jer su neki od njih toliko važni, a mogu biti zaraženi, da sledeći put ti ne bi mogla da startuješ kompjuter. To ne bi bilo dobro, zar ne? Zbog toga ih svaki antivirus program stavi u karantin, a onda tebe pita da li ćeš da ih izbrišeš, pokušaš da popraviš ili ostaviš zaražene. Ovo zadnje je zbog toga što postoje programi koji nisu antivirusi ali antivirus može da misli da je nešto kod njih "pokvareno".

  Kada klikneš desnim tasterom na mišu na onu malu ikonicu u donjem desnom uglu ekrana, gdje piše datum i tačno vrijeme, pojaviće se jedan meni na kome treba da izabereš "Start Avira". Kada to otvoriš klikni na "Administration" i onda šeć vidjeti riječ "Quarantine", koja na engleskom znači "karantin". Svi programi koji su zaraženi virusom bi trebali da budu tu.

  Da još jednom napomenem, pazi šta brišeš. Možda je najbolje da nekoga pitaš ukoliko ne znaš mnogo o Windows operativnom sistemu.

  Pozdrav od Željka Tomića, takođe sa Sokoca!
  softver- 77381 - 21.09.2012 : Sava Uzice - best (0)

  WIndows 7 i Kasperski


  Poštovanje,
  od jutros imam problem sa podizanjem Widowsa 7, tj. kada upalim laptop pojavi se plavi ekran gde se vrsi provera, zatim se pokrene reglarno dizanje, međutim kada dodje trenutak gde se ranije zavrsavalo dizanje jer se ponovo pojavi plavi ekran. Ovo je počelo da se dešava od kada sam instalirao trial verziju Kasperskog, mada ne znam da li to može da ima veze sa problemom.

  Unapred hvala

  Savo,

  mislim da je upravo to problem! U svakom slučaju otiđi u "safe mode" a onda pogidni sistem u "last known valid configuration". Nakon toga izbriši Kasperski i ponovo restartuj sistem.
  softver- 73242 - 29.08.2012 : Milica Mladenovic Beograd - best (0)

  Problem sa pretraživačem


  Molim Vas za pomoć,

  Od skoro mi se na facebook stranici ne pokazuju slike na ikonama prijatelja i zbrkano mi se pokazuju informacije za ulazak na neke igrice i sajtove. Par puta mi se sam restartovao pokazujući mi neku plavu stranicu koja odmah nestane, pa ne mogu da pročitam u čemu je problem. Da li mislite da je virus ili je nesto drugo?

  Milice,

  instaliraj Google Chrome, ili Explorer. Možda je problem i sa Flash Player-om. Ne odgovaram na pitanja u vezi Facebook-a.
  softver- 73236 - 29.08.2012 : Liljana Stojanoska Kicevo-Makedonija - best (0)

  Problem sa slikom na ekranu


  Postovani, imam laptop Eee PC, mini, instalirala sam Avast i Google Chrom. Kada se sistem staruje za 10-15 sekundi se gubi slika na displeju, lap top radi a ne mogu da skinem programe. Molim vas za savet kako da to uradim jer mi laptop treba, imam mnogo podataka koje ne bi htela da izbrisem prilikom perinstalacije.

  Pozdrav Lilja

  Ljiljana,

  Uđi u "Safe Mode" i onda smanji rezoluciju na video kartici.
  softver- 72875 - 17.08.2012 : Marjan Todorovic Beograd - best (0)

  XP problem


  Pozdrav,

  instalirao sam XP i sada, kada treba da skidam neki program sa neta i hoću da ga instaliram on mi pokazuje neki problem. Ja ne znam šta bi to moglo da bude pa da li neko može da mi pomogne?

  Marjene,

  kompjuter može pokazivati na hiljade problema, a ja ti mogu pomoći samo ukoliko mi napišeš koju si poruku dobio.

  P.S. Uradi sve što si uradio i prošli put pa ćeš imati šansu da postaviš još jedno pitanje.
  softver- 72620 - 11.08.2012 : Mirjana Pavlovic Smederevo - best (0)

  Dell Inspiron 6000-Problem sa dizanjem sistema


  Pre par dana sam dobila ovaj laptop i moj suprug je insistirao da reinstaliram i ubacim Windows SP2 koji on inace koristi na kućnom računaru, ali prilikom instalacije ne mogu da obrisem particiju "C". Jednostavno strelice za UP-Down ne funkcionisu.

  Da napomenem laptop je imao instaliran Windows 7 32bit.
  Da li je problem Windows ili nesto drugo? Moje mišljenje je da je Windows u pitanju, ali opet da pitam da neskitam.
  Ako nisu SP2, SP3 kompatibilni da li je samo Windows 7

  Hvala unapred na odgovoru!

  Marijana,

  problem je da Windows XP instaler ne može da prepozna tip particije koju koristi Windows 7, koji je mnogo noviji. Zbog toga bi ti trebala da koristiš neki od programa koji mogu da izbrišu tu particiju, tj. urade "low level format". Ima dosta alata koji mogu ovo da urade, a ja ih preporučio Partition Magic, Easeus Partition ili neki njima sličan program. Kada sa ovim programima izbrišeš sve postojeće particije na disku, WIN XP instaler će bez problema kreirati novu - onu u kome on može da piše.
  softver- 72344 - 05.08.2012 : Marko Mahic Brezice - best (0)

  Problem sa CD


  Molim vas da mi pomognete. Imam leptop Asus, kada dam prazan cd unutra ne pokaže se na monitoru slika na kojoj piše šta hoću da izaberem. Snimljen dvd dam pa mi ga ne očita, kada snimin dvd i hoću da ga pogledam ne očita ga. Dam taj dvd u drugi računar i na njemu ga pročita i mogu gledat šta je snimljeno. Da li možete da mi odgovorite na elektronsu poštu?

  Hvala vam lijepo!

  Marko,

  po stoti put ponavljam da ne odgovaram na elektronsku poštu.
  softver- 71458 - 08.07.2012 : Sadat Dzogovic Hayange-Francuska - best (0)

  problem za zvukom


  molim vas da li mi možete pomoci radi se o os windows7 32bits. Zvuk sam po sebi nestane zatim moram restartovati kompjuter da bi imao opet zvuk. Hvala.

  Sadete,

  izbriši a potom ponovo instaliraj drajver za zvuk. Siguran sam da će to pomoći jer i ja sam na jednom kompjuteru imao taj problem.
  softver- 71412 - 07.07.2012 : Azur BiH - best (0)


  Imam problem na računarom. Pao mi je sistem a ne znam da ga popravim. Možete li mi reći kako da ga popravim. Havala!

  Azure,

  instaliraj ponovo Windows OS. Ubaciš CD i startuješ sistem sa CD-a. Za ovo moraš da promjeniš "setup sequence" u "setup".
  softver- 71212 - 30.06.2012 : Slavisa Peric Bijeljina - best (0)

  Promijenjena slova


  Pozdrav,

  odjednom su mi se promijenila (smanjila) slova na racunaru čak i kad udjem na internet i kad otvorim bilo koji program. U čemu je problem?U pitanju je windows XP.

  Promjenio si rezoluciju tvog ekrana, vjerovatno tako što si startovao neku igricu. Desnim klikom na Desktop izaberi "Properties" a zatim u setapu promjeni rezoluciju.
  softver- 71038 - 25.06.2012 : Dejan Grkajac Kraljevo - best (0)

  Problem sa instalacijom XP


  Postovani imam problem ove prirode: ne mogu da instaliram Windovs XP preko Windows 7. Drugim riječima, htio bih da izbrišem Windows 7 a da instaliram XP ali nema šansi. Svaka pomoć mi je dobrodošla. Hvala unapred.

  Dejane,

  prilikom instalacije, prvo izbriši sve particije pa kreiraj nove.
  softver- 70136 - 06.06.2012 : Goran Beograd - best (0)

  smart card resource menager


  Koristim XP Prof SP 3. imao sam problem sa čitačem kartice tj. lične karte kad sam ga prvi put instalirao pojavila se greška čini mi se 6018 koju sam nekako popravio prateći silna uputstva na netu. Mđutim i dalje mi pokazuje da smart card ne radi a na smart card resorce menageru stoji x. Pokušao sam da uključim smart card ali ne reaguje. čitač lične karte je ispravan proverio sam ga na nekoliko kompjutera, čak sam skinuo i dodatni drajver za njega sa njegovog matičnog sajta i ne pomaže. U pitanju je Gemalto USB-SL reader. Nadam se da nije potrebno ponovno dizanje sistema da bi proradio.

  Unapred hvala

  Problem je sa tvojim kompjuterom, tj. hardverom. Provjeri da nemaš previše USB uređaja, pa je slab napon. Možda imaš konflikt sa postojećim hardverom ili softverom koji je instaliran. Ponovno instaliranje sistema bi možda moglo pomoći, ali su ti šanse manje od 50% da će da proradi.
  softver- 69774 - 25.05.2012 : Stefan Kovacevic Beograd - best (0)

  Problem


  Poctovani treba mi pomoć

  Imam Windows XP. Kada uključim ikonice ne mogu da prevlačim kad nešto kucam sve mi se izbrise posle 5 znakova kad kliknem na desni taster na mišu nekad mi se pojavi, a nekad mi se ne pojavi prozor.

  Stefane,

  ništa te ne razumjem!
  softver- 69570 - 20.05.2012 : Vladimir Petrovic Novi sad - best (0)

  Problem sa Windows


  Poštovani,

  radio sam instalaciju XP i sve je do kraja odrađeno, ali kadaa treba da pokrenem računar pita me kako hoću da pokrenem računar ( Safe Mode, Start Windows Normally) ja izaberem ovu drugu opciju i računar se ponovo restartuje i pita kako hoću da ga pokrenem i stalno tako u krug

  Šta bi mogao da bude problem?
  Hvala unapred!

  Neki od drajvera ti nije instaliran kako treba. Idi u Safe Mode i provjeri šta nije u redu. Vjerovatno imaš problem sa grafičkom karticom. Ponovi instalacijau OS-a.
  softver- 69478 - 17.05.2012 : Aco Ronaldo Bar - best (0)

  Adobe Flash


  Ovako nešto još nisam imao prilike da vidim. Naime, radi se o kompjuteru na kome je Microsift windows 2000 u jednoj firmi, a na njega nikako ne mogu da instalirm ni jedan važan program tipa Adobe flash, java i slično. Da li je moguće razbiti to ili ne?

  Ja sam probao u internet opcijama da odblokiram sve živo sam stavio na "enable all" ali ne pomaže. Ovo mi je važno da bih mogao da idem na "YOUTUBE i FACEBOOK" pošto su oni trenutno blokirani.

  Unaprijed hvala za pomoć!

  Aco,

  ti vjerovatno nisi "administrator" na sistemu, pa zbog toga nemaš mogućnost da instaliraš sve što hoćeš.

  Kontaktiraj administratora sistema, ili otiđi na "Control Panel-Users" i provjeri.
  softver- 69362 - 14.05.2012 : Bosko Marjanovic Derventa - best (0)

  Problem sa račnarom


  postovani imam sledeci problem kada startujem racunar pojavi mi se traka na kojoj piše "Avira Antivir Personal - free Antivirus" i žuti trougao sa uskličnikom, zatim se pojavi Internet Exslporer Script Error" i takođe žuti trougao sa uskličnikom. Napominjem da sam ranije koristio Aviru i sama je stala pa sam instalirao Avast međutim Aviru nikako ne mogu da uklonim sa "Conrol Panel". Pomozite!

  Boško,

  mislim da je tvoj glavni problem što nisi potpuno uklonio Aviru. Zbog toga ćeš morati da klikneš na "My Computer" a zatim na "C:", a zatim na "Program Files". Konačno, klikni na "AntiVir" folder i pronađi "uninstall" ikonicu. Klikni i na nju da startuješ proceduru deinstalacije.

  Ukoliko ti ni ovo ne pomogne, ja ti savjetujem da instaliraš "Windows Installer CleanUp Utility" i pokušaj sa njim da ukloniš Aviru.

  Ukoliko ti ni ovo ne pomogne, ponovo instaliraj Aviru, a zatim koristi "Windows Installer CleanUp Utility" da je ukloniš.
  softver- 69280 - 10.05.2012 : Kenan Karamujiić Bratunac - best (0)

  Problem sa ikonicama


  Problem sa ikonama na Desktopu. Kada postavim neke nove ikone i sliku na desktop , sve je uredu dok ne resrtujem PC, odnosno pri svakom pokertanju PC vratimi ikone i sliku koje su ranije bile, problem je star oko 7 dana i od tada mi pravi taj problem.

  Kenane,

  nemam dovoljno informacija da ti pomognem!
  softver- 69144 - 06.05.2012 : Goran Jovanovic Nis - best (0)

  Kompjuter se gasi


  Dobar dan svima! Imam laptop Acer TravelMate 8003 LMI, dosta je star model. Ima 512 MB RAM DDR, CPU 1. 6.. HDD 60gb 2. 5 ATA.

  U zadnje vreme sam se gasi i to tako 10 dana. Malo radi pa se odjednom se ugasi. Juče reših da mu reinstaliram Windows ali ništa ne pokazuje, zapravo par puta dok sam probao dođe do 20% pa se ponovo ugasi, kao da se pregreje ili šta već. Sve sam živo vadio, ram memorije, menjao mesta, resetovao bios, Clear CMOS, vadio sam bateriju, vratio na fabrička podešavanja... I sad šta se dešava, čim ubacim CD ništa ne kreće sa instalacijom, samo se vidi F2 na ekranu i ništa više. Za bios i posle ništa vise se ne vidi. U biosu samo probao da butujem sa USB, ali neće - izbaci 2 tačkice u gornjem levom ćošku i nema ono "Press any Key"

  Šta vi mislite?

  Gorane,

  tvoj kompjuter ima previše prašine u ventilatoru, pa je protok vazduha slab i procesor se pregrijava. O ovome sam dosta pisao na stranici "HARDWARE" jer ovo nije softverski problem. Nije bilo potrebe da ponovo instaliraš Winodows, trebao si samo da očistiš kompjuter. Nakon toga sve će biti u redu, neće se više gasiti.

  Postoji mogućnost i da ti je oslabio ventilator.
  softver- 69126 - 06.05.2012 : Nemanja Kotor - best (0)

  Problem sa Windows-om


  Cao svima, i unapred hvala.

  Kompjuter sam kupio pre nedelju dana, instaliran mi je Windows 7 Ultimate, i posle par dana normalnog korišćenja, kada palim računar na početku mi se prikaže sledeća poruka:

  Windows erorr recovery
  Start up repair
  safe mode
  start normally

  I pored toga, iz kućište se čuje mnogo jači zvuk nego što inače treba da bude.

  Čemu se radi? Pomagajte!

  Nemanja,

  ti imaš problem sa diskom, pa bi bilo pametno da ga odneseš nazad u radnju u kojoj si ga kupio - ukoliko imaš garanciju.

  U protivnom, stratuj sistem u "Safe Mode with Command Prompt" a onda pokušaj da ukloniš "bad sectors" koje imaš. Za to možeš koristiti CHKDSK komandu, a možeš pokušati i sa sledećim komandama:

  Bootsect.exe /NT60 c: Bootrec.exe /FixMbr Bootrec.exe /FixBoot Bootrec.exe /ScanOs

  Kako nisi napisao koji operativni sistem imaš, ne mogu ti ništa više pomoći. Pravilo ovog foruma je da ne dozvoljavam nikome da se javi dva puta po istom pitanju.
  softver- 69028 - 02.05.2012 : Radmila Raznatovic Drvar - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Ćao i unaprijed hvala na pomoći.

  Moj problem je sljedeći: kada upalim kompjuter prvo mi se prikaže kvadratić u kome piše da Windows ne može pronaći moj profil i da će me sada ulogovati, ali da neće ništa biti sačuvano što uradim, a ja trebam pisati maturski, tako da mi se žuri. Znači, ja što god da prethodno uradim, kada ponovo upalim kompjuter, toga ničega nema. Šta trebam uraditi?

  Radmila,

  tvoj opis mi nije dovoljan da postavim pravu "dijagnozu" tvog problema. Zbog toga mislim da je za tebe najbolje i najlakše da ponovo instaliraš Windows operativni sistem.

  Pozdrav,
  Željko
  softver- 68902 - 26.04.2012 : Almir Ala Sarajevo - best (0)

  Drajver za grafičku karticu


  Prije neki dan mi je pao sistem, instalirao sam WIN XP Profesional Service Pack 3, međutim ovaj XP neće da mi detektuje grafičku niti zvučnu karticu. Probao sam sve varijante ali uzalud, opet neće. Skidao sam orginalne drivere ali sve je džaba, neće da se instaliraju. Ne znam šta da radim.

  Almire,

  veoma često se i meni dešava da skinem i po nekoliko drajvera sa interneta dok ne nađem onaj koji za mene radi. Ovo zbog toga što i među njima postoji više verzija, za više operativnih sistema.

  Otvori kompjuter, vidi koja ti je matična ploča, ukoliko imaš posebne kartice (ne one built-in) onda dobro pročitaj oznake na njima i traži po internetu. Taj posao nije jednostavan za početnika, ali mi se čini da ti malo više znaš od prosječnog korisnika kompjutera.

  Pozdrav,

  Željko
  softver- 68718 - 20.04.2012 : Marko Krtinic Mladenovo - best (0)

  Problem sa Windowsom


  Pozdrav,

  prvi put koristim Windows 7 Ultimate, ali su se pojavili neki problemi. Kada se konektujem na svoju konekciju, posle izvesnog vremena mi se zakuca kompjuter. Reinstalirao sam Windows par puta, taj isti problem se ponovo dešava. Ali kada se konektujem na drugu konekciju, sve radi normalno radi i ništa ne fali.

  Kompjuter može da mi podrži W7 Ultimate. Pošto koristim Wireless konekciju nekad mi stoji uzvičnik na mini ikonici dole u task baru. Piše mi da "No Internet Acces" a kada kliknem na "Diagnose Problem" piše mi da kabal nije dobro prikačem, ali meni je sve dobro namešteno. Molim za pomoć. Hvala unapred.

  Poštovani, ja tebe ništa ne razumjem. Šta ti je konekcija: drugi provajder ili drugi korisnik ("user name")...
  softver- 68706 - 20.04.2012 : Benjamin Nuhic Lukavac - best (0)

  Kompjuter usporio nakon popravke


  Dobar dan!

  Pošto se ne razumijem baš mnogo u kompjutere, odnio sam PC kod jednog stručnjaka koji je završio školu za, jer sam trebao da ponovno instaliram Windows XP. Prije nego što sam to uradio sve je išlo nekako normalno i sve je radilo kako treba, ali kada mi je vratio kompjuter bio je nekako sporiji i čak neke PC igre koje su prije toga išle kao "podmazane" su postale sporije i povećali su se pikseli na kompjuteru ( mijenjao sam rezoluciju ali opet ništa). Uglavnom je sve sporije na računaru i zamolio bi da mi neko pomogne i da mi kaže u čemu je problem.

  Vjerovatno ti je instalirao antivirus program koji pomalo koči tvoj kompjuter. Pritisni Ctrl-Alt-Dell i vidi koji ti procesi troše najviše memorije / CPU.
  softver- 68684 - 19.04.2012 : Ivana Zadar - best (0)

  Nestale mi ikone!


  Na desktopu su mi nestale ikone, pokušala sam napraviti ono što ste već napisli na ovoj stranici, ali neuspješno jer ne mogu ići desni klik na pozadini, nemam nikakvu opciju za ništa otvoriti..

  Imate li neko rješenje?

  Unaprijed hvala! Ivana,

  ti vjerovatno imaš malo veći problem - imala si virus, a možda ga još uvijek imaš. Najlakše je da ponovo instaliraš Windows.

  Pokušaj da kreiraš novog korisnika ("new user") i da mu dodjeliš "admin" privilegije. Nakon toga treba da se konektuješ kao taj novi korisnik i desni klik će ti raditi.
  softver- 68648 - 17.04.2012 : Marko Banjaluka - best (0)

  Problem sa ikonicama


  Na kompjuteru mi nema nikakvih ikonica, a kada preko "task menager" uđjem u neki program piše mi "lock in" Kako da to otključam.

  Marko,

  Pošto nisi napisao koji operativni sistem imaš, ne mogu da ti pomognem, ali ti dajem ovaj tekst ispod koji ti može pomoći:

  There may be other reasons for the lock overlay on a folder icon, but what I've found is the lock overlay means the file/folder permissions have been changed and is restricted in some way from what would be inherited, usually that not every one has access to read the folder and it's contents.

  For example, if you remove the HomeUser group from having Read & Execute permission to a folder under My Documents, the lock overlay will appear. (I do have my Documents shared in a HomeGroup) Removing the Users and Authenticated user groups from a folder created in the root of a drive will also add the lock overlay to the folder icon.

  You can remove the lock overlay in this case by resetting the permissions to be inherited, and removing all permissions that are not inherited.
  Right click the folder, click Properties
  Click the Security tab
  Click Advanced
  Click Change Permissions
  Check Both boxes to Include inheritable permissions, and to Replace all child object permissions
  Click Apply then click Yes
  Wait for the list to refresh


  Remove all permissions that say "not inherited"

  That should remove the Lock overlay.

  You may need to Uncheck Use Sharing Wizard in Control Panel đ Folder Options đ View tab to see the Security tab, and may have to boot to Safe Mode as well if running Home Basic or Premium.

  If you are not sure about what the permissions do, may be best to leave them alone. Definitely, do not add a Deny permission of any kind unless you are certain of how it will work. You can lock yourself out of the system by adding a Deny permission in the wrong place, especially if you deny a group rather than a user.
  softver- 68441 - 10.04.2012 : - best (0)

  Naopacke slika


  Ctrl + Alt + (strelica na gore) - vraca normalnu sliku
  Ctrl + Alt + (strelica na dole) - naopačke slika
  softver- 68269 - 04.04.2012 : Luka Bogavac Pljevlja - best (0)

  Kompjuter ne prepoznaje USB telefon


  Imam Samsung Galaxy telefon i kada ubacim USB u računar ono piše da je sve Ok ali kad uđem u "My Computer" nema mi Remobavle Disc H: i ne mogu da prebacim neke slike, video... U čemu je problem?

  Kao prvo, nisi rekao koji operativni sistem imaš, pa pretpostavljam da si na XP.

  Ukoliko si instalirao "Samsung Studio" koji si dobio na CD, ili "Driver" onda si napravio veliku grešku. Trebao si samo da uključiš telefon u USB, i na telefonu ćeš dobiti "usb connected" na sivoj liniji na vrhu telefona. Povuci (drug) tu traku dolje do veličine cijelog ekrana, kada ćeš jako lijepo da vidiš ovu poruku. Kada klikneš na tu poruku, dobićeš nekoliko opcija a ti izaberi "Mount" i bićeš u stanju da vidiš SD karticu kao tvoj "removable drive".

  Ukoliko nisi instalirao CD, ili driver, zaustavi tvoj antivirus program i, vjerovao ili ne, vidjećeš SD karticu.
  softver- 68266 - 04.04.2012 : Mira Martinowic Podgorica - best (0)

  Problem sa Windows Media Player


  E, ovako! Ne mogu da pustam muziku, nego mi prijavi grešku, navede gdje se nalazi ta pjesma i ispiše "server execution failed."

  Miro,

  problem koji ti imaš je da si nedavno instalirala neki CODEX i on ti je zeznuo setovanje tvoga Windows Media Player-a. Rješenje je jednostavno: izbriši i ponovo instaliraj WMP ili koristi neki drugi Player. Ja lično ne koristim WMP već pet godina - spor, komplikovan... Umjesto njega koristim VLC Media Player, koji je besplatan.
  softver- 68234 - 03.04.2012 : Aleksandar Rajacic Sabac - best (2)

  Problem antivirus


  Kada hoću da instaliram antivirus on počne da se instalira a potom stane i više ne može da nastavi. I sa Facebook imam problem: tastatura radi normalono sve dok ne otvorim stranu Facebook neće da radi kao da je u kvaru?

  Mislim da ti je vrijeme da ponovo instaliraš Windows.
  softver- 68034 - 27.03.2012 : Daniela Pancevo,Srbija - best (1)

  Brisanje starog Norton Antivirusa


  Imam laptop Toshiba Satellite C655-S5200, star 2 meseca. Imao je Norton Antivirus, kome je prošla licenca posle jednog meseca. Instalirala sam Avast Antivirus. Kako da obrišem Norton iz kompjutera, jer mi stalno traži da ga aktiviram tj. da se pretplatim?

  Otiđi na "Control Panel" a onda "Add/Remove Programs" ukoliko imaš Windows XP. Ukoliko imaš Windows 7, treba da ideš na "Control Panel" a onda "Programs and Features". Ostalo je lako: Nađi Norton i deinstaliraj ga sa tvog kompjutera.
  softver- 67986 - 25.03.2012 : Nikola Mijatovic - best (1)

  Problem sa ikonicama


  Imam problem sa ikonicama. Kad uključim računar ne pojavi se ni jedna ikonica. Ali kad ubacim onaj mali cd što sam dobio uz kompjuter, odjednom se sve pojave. Zašto se ne pojave odmah bez ubacivanja cd-a ?

  Razmisli da ponovo instaliraš operativni sistem - Windows.
  softver- 67022 - 06.03.2012 : Dusan Vesovic Beograd - best (0)

  Sistem se sporo podiže


  Imam problem sa laptopom u vezi podizanje operativnog sistema. Imam Windows 7. Za podizanje sistema mi je potrebno 10 do 15 minuta. Ovo se događa otkako mi se ugasio tj. nisam ga stavio na punjenje. Da li vredi re-instalirati sistem ili je nešto drugo u pitanju, unapred hvala..

  Mislim da bi prvo trebao da pokušaš da riješiš disk defragmentaciju i vidiš da li će ti to pomoći. Za ovo možeš da koristiš tvoj OS ili neki drugi alat po tvojoj želji.
  softver- 66782 - 04.03.2012 : Milos Beograd - best (0)

  Problem sa Win 7 Basic


  Bio bih jako zahvalan kada bi mogao da mi pomogneš. Moja majka je kupila laptop preko mobilnog operatera VIP, u pitanju je ASUS ali to nije ni bitno. Ima instaliran licencirani WIN 7 Basic, ja sam hteo da joj oborim 7 i instaliram XP SP3 zato što na postojećem ima previše blokada, tipa: ne može da promeni pozadinu, ne može da instalira ni jednu igricu itd...

  Krenuo sam da dizem XP ali izlazi mi prozor da nemam prava da to uradim, nekada "crash dump", a nekada se jednostavno restartuje, neverovatno! Ja sam svestan da su oni stavili neku blokadu i zanima me kako da je uklonim?

  Puno pozdrava. Unapred zahvalan, Miloš.

  Miloše,

  ne vjerujem da je neka "blokada" u pitanju, ali možda bi ipak trebao provjeriti BIOS setup, možda tamo ima nešto što te sprečava. Nemam iskustva sa kompjuterima koje isporučuje VIP, ali mislim da to oni ne rade. Umjesto toga provjeri koji tip particije koristi Windows 7, jer Windows XP podržava samo WIN32 i NTFS. (odeš na Manage-Disks i vidiš disk particije i njihov tip). Ukoliko su particije drugog tipa moraćeš uraditi "low level disk format" i izabrati NTFS fajl sistem.

  Mislim da si pogriješio! Trebao da uradiš "dual boot" i na taj način sačuvaš i Windows 7.
  softver- 66464 - 02.03.2012 : Nebojsa Jevtic Kraljevo - best (0)

  Problem sa računarom


  Imam problem, koristim Windows XP, i kada hocu da otvorim bilo koji program, umesto automatskog otvaranja, pojavi mi se OPEN WITH lista programa, sta da radim, hvala unapred.

  Ti si vjerovatno izbrisao, ili ti je neki virus izbrisao setovanje na tvojim XP. Otvori bilo koji folder, npr. "My Documents" a zatim u "Tools" meniju pronađi "Folder Options" opciju. Klikni na nju a kada ti se otvori jedan panel klikni na "File Types" karticu. Tu možeš da definišeš najpoznatije tipove fajlova i programe koji ih otvaraju.

  Drugi način je da kada dođeš na ono tvoje "OPEN WITH", sa liste programa izaberi program kojim želiš da otvoriš taj fajl, a zatim klikni na "check box" pored koga piše nešto poput ovog teksta "always open with this program".
  softver- 65622 - 26.02.2012 : Vesna Novi Sad - best (0)

  Problem sa skidanjem RAPIDSHARE fajlova


  Poštovani,
  molila bih Vas da mi odgovorite na pitanje. Odnedavno, otkako imam internet imam i problem sa skidanjem fajlova sa rapidshare. Kada kliknem na link, otvori mi se prozor rapidshare u kom kliknem na opciju "save file to...your computer". Kada kliknem na "download" otvori se prozor "Opening xxxxx.rar"... "You have chosen to open"

  Zatim umesto karakterističnog znaka za rapidshare fajl ( tri knjige jedna na drugoj) pojavi mi se kao prazan list (blank dokument), ako kliknem na opciju save, otvori se prozor download gde takodje prikaze prazan list (umesto tri knjige jedna na drugoj)i izgleda kao da skida sadržaj, međutim ne skida. Pokušala sam da instaliram jdownloader, međutim ne može da se izvrši ni ta instalacija, ne postoji mogućnost za raspakivanje zip fajlova, imam instaliran Windows 7.

  Vaša pomoć bi mi bila od velikog značaja, unapred hvala, Vesna

  Vesna,
  ne koristim Rapidshare i ne znam ništa o tome. Međutim, na osnovu iskustva sa drugim programima, meni se sve čini da ti imaš problema sa portom koji pokušavaš da koristiš. Izaberi drug port ili stavi program na "Auto".

  Što se jdownloader-a tiče, provjeri da li je kompatibilan sa Windows 7.
  softver- 64722 - 22.02.2012 : Srdjan Njegic Novi Sad - best (0)

  Opcije za otvaranje fajlova


  Gospodo,

  Totalni sam haker za pokvariti. Prije neki dan sam ušao u aplikaciju Sticky Notes i otišao na exe, a posle toga nu gornjem levom ugli na "Open" i promenio program otvaranja po default-u. Od tada mi se otvara u Wordu, Exploreru, W. Mediji tj. svaki koji postavim u tom mi otvara sve programe tj. ikonice. Sta da radim?

  Srđane,

  Ništa ja tebe ne razumjem, ali evo ti dvije opcije koje ti mogu pomoći:

  Ova opcija se koristi da se promjeni program koji otvara neki tip fajla ( u tvom slučaju tip fajla je .exe). Najprije klikneš na "My Documents" na tvom desktopu, a zatim izaberi opciju "Tools-Folder Options". Nakon toga klikni na karticu "File Types" i dodaj / promjeni .exe opciju. Na kraju sve ovo snimi.

  Druga opcija je da povratiš originalni setap koji je inicijalno postavljen na sistemu. Klikni na "Start" pa onda "All Programs" i onda klikni na "Set Program Access and Defaults". Nakon toga klikneš na "Computer Manufacturer".

  Naravno, ni ti, kao ni mnogi drugi nisi napisao koji operativni sistem imaš, kao i koji ti je "Service Pack" na sistemu. Kakva informacija takav i odgovor.
  softver- 64423 - 21.02.2012 : Agent363 Bih - best (0)

  Google Chrome se stalno zatvara


  Imam problem sa Chrome pretraživačem. Sve je radilo ok dok nije počeo da se sam zatvara bez ikakve notifikacije.

  Naime, prije ovoga problema sam instaliro neki add za konvertiranje videa u mp3 koji mi je olakšao rad. Još sam i instalirao i "Flash player 11", i neke sistemske update, isti dan pa sada ne znam zbog čega mi se dešava to da se Chrome stalno zatvara.

  Otvorim ga prvi put kad upalim računar i radi ok, nekad pola sata, nekad 2-3 sata i onda se odjednom zatvori bez notifikacije zašto se zatvorio, i onda kad ga ponovo otvaram, nekada neće nikako ni 5 sekundi da ostane otvoren i odmah se zatvara a nekad uspijem i vratiti one web adrese koje sam zadnje otvarao.

  Svašta sam probavao, deinstalaciju svih add-sova (imao sam ih samo 2), te deinstalaciju Chroma ali uvijek imam isti problem.

  Ne znam šta da radim, zasad koristim Mozilu i Operu ali su mi prespori u odnosu na chrome.

  Molim za pomoć, kako da saznam zbog čega mi pada Chrome i kako da rješim ovaj problem.

  Poštovani,

  gotovo sam siguran da je upitanju Flash Player 11. O ovom problemu sam već ranije pisao pa potraži moj komentar na stranici "Software".

  Mišljenja sam da bi trebao da de-instaliraš Flash Player 11. Na internetu provjeri koja verzija Flesh Player-a je najbolja za tvoju verziju pretraživača.
  softver- 64042 - 19.02.2012 : Jelena Lukovic - best (0)

  Problem sa reklamama


  Od prije par dana, bilo da koristim Mozillu ili Google Chrome, kada odem na bilo koju stranu (osim na svoj nalog na Facebooku) najprije mi se u donjem lijevom uglu pojavi jedna mala slika, poput neke reklame za igrice (FarmVille, Poker, i sl. ) a kasnije i po cijelom ekranu. Kompjuter mi zbog toga koči, pa jako dugo čekam da se stranice otvore. Zanima me šta bi to moglo biti, i da li je do mene?

  Meni to izgleda kao neki toolbar, ili trojanac. Možda si ga dobila prilikom instaliranja nekog softvera, koji si namjerno ili slučajno skinula sa interneta. Pošto ne znam o čemu se radi ne mogu ti da savjet kako da ga ukloniš.

  Moj savjet ti je da skeniraš svoj kompjuter sa nekim softverom. Mogla bi da koristiš LavaSoft AdAware ili neki od drugih programa o kojima sam ranije pisao.
  softver- 63782 - 17.02.2012 : Petko - best (0)

  Problem sa My Documents


  Pozdrav,

  Nadam se da ćete imati vremena da mi odgovorite na pitanje. Kada upalim laptop, Compaq 610, sve se odvija normalno ali kada se pojavi Desktop iskoči "My Documents" i tako svaki put. Šta bi moglo da bude? Hvala unaprijed!

  Petko,

  da ovo popraviš moraš da edituješ "Registry" svojih Windows-a.

  1.Idi na Start-Run-Regedit-ok

  2. Pronađi sledeći ključ tj. "key" :- HKEY_ LOCAL_ MACHINEĐSOFTWAREĐMicrosoftĐWin­dows NTĐCurrentVersionĐWinlogon

  3. U desnom okviru pronađi "Userinit" parametar, koji bi trebalo da ima sledeću vrijednost: C:ĐWINDOWSĐsystem32Đuserinit.e­xe, (Ne zaboravi zarez iza onoga .exe)

  4.Ako ovaj parametar ima neku drugu vrijednost, klikni na nju desnim tasterom na mišu i izaberi "Modify" opciju. Ukucaj vrijednost koju sam u ovom tekstu obilježio masnim slovima, a zatim klikni na "OK".

  5. Izađi iz "Registry" a zatim restartuj svoj kompjuter.
  softver- 63762 - 17.02.2012 : Tanja Ocooljic Srbija - best (0)

  Problem sa Facebook


  Ne mogu da udjem na facebook, kucam na googlu ali nece da udje pise
  Secure Connection Failed. An error occurred during a connection to facebook. SSL received a record that exceeded the maximum permissible length. (Error code: ssl_error_rx_record_too_long)  Poštovana,

  ne dajem savjete za Facebook, jer isti gotovo nikada ne koristim. Ipak, iz mog iskustva ti mogu reći da ima više razloga da se ovo može desiti:

  1. Server preopterećen ili nedostupan. Ovo znači, pričekaj pa pokušaj ponovo nakon izvjesnog vremena.
  2. Tvoj kompjuter je koristila i druga osoba, pa su njeni podaci "credintials" ostali na tvom kompjuteru, a ona je sa drugog kompjutera već promjenila svoju lozinku. U ovom slučaju treba da zatvoriš svoj pretraživač, ponovo ga otvoriš, izbrišeš sve privremene podatke "empty cache" a zatim ponovo pokušaš da odeš na Facebook.
  3. Otiđi na glavnu stranu Facebook-a, a zatim izaberi "login". Ovo uradi nakon što si izvršila i savjet broj 2.
  4. Tvoj kompjuter ima problem sa internetom? Da li možeš nesmetano da ideš na druge stranice, kao npr. Hotmail, Gmail i druge?
  5. Pročitaj savjete o Facebook-u koje sam ranije davao.
  softver- 63682 - 16.02.2012 : Sasa Sokol Sid - best (0)

  Problem sa rezolucijom na monitoru


  Poštovani,

  već sam vam ranije pisao u vezi rezolucije. Ni jedan od vaših odgovora mi nisu pomogli, pa ne znam šta da radim. Da li je moguće da mi se pokvarila grafička kartica jer neshvatljivo mi je da se kompjuter pali sa takovom rezolucijom. Nikako ne mogu da promenim rezoluciju, stisnem da promeni on vrati na 4 bita i 640x480. Da li imate jos neku ideju?
  Hvala

  Ne vjerujem da je problem sa grafičkom, mada je i to moguće. Ukoliko ništa ne pomaže - instaliraj ponovo Window, mislim da će biti dovoljno sa "repair" opcijom.
  softver- 63423 - 13.02.2012 : Aleksandar Golijanin Istocno Sarajevo - best (0)

  Kako podići sistem?


  Kako da podignem sitem na kompjuteru? Imam CD, ali ne znam kako da ga pokrenem, samo mi odbrojava 30sec. I samo sto treba da se upali restartuje se i sve isto :(

  Poštovani,

  vjerovatno si htio da instaliraš Windows na svom kompjuteru. Moraš da uđeš u SETUP i setuješ CD da bude prvi u "Boot Sequence". Nakon toga restartuješ kompjuter i instalacioni proces će se startovati sa CD-a.
  softver- 63282 - 12.02.2012 : Elvir Catic Prijepolje, Srbija - best (0)

  Problem sa laptopom


  Druže, molim te da li znaš u čemu je problem što ne mogu da otvaram slike na laptopu. Imam Windows 7, molim te javi mi na moj mejl: catic92Žhotmail. com
  softver- 62862 - 08.02.2012 : Snezana Antonic Pancevo - best (1)

  Problem sa monitorom - Out of range


  Postovani,

  izvinjavam se ako vas smaram ali mi molim vas kažite na tom drugom monitoru kako da smanjim rezoluciju kako ide postupak.

  Unapred zahvalna!

  Snežana,

  ovo sam našao na YOUTUBE, i ovaj primjer je za "Vistu". Ovaj tip objašnjava kako se i njemu, svaki put kada zatvori neku igricu, promjeni rezolucija na ekranu. On takođe objašnjava i kako da to ispraviš.

  Pozdrav,

  Željko Tomić


  softver- 62811 - 08.02.2012 : Mladen Milic Bijeljina - best (0)

  Problem sa mišom


  poz. nedavno sam kupio gejmerskog miša (dao sam dobre pare za njega) međutim imam problem. Miš radi OK neko vrijeme, da bi kursor počeo da se sam pomjera i kad mis miruje. promjenio sa 4 podloge, uključujući i njegovu originalnu. Instalirao sam potrebne drajvere i podešavao sve u Windows-u. Nakon toga sam ga zamjenio za drugi, isti takav, ali mi se sve isto dešava i sa njim. U čemu je stvar?

  Mladene,

  kao prvo, možda bih ti odgovorio i preciznije na pitanje da si mi napisao koju vrstu komputera imaš: laptop ili desktop.

  Kod laptopa je ovo veoma čest problem, pa moraš da odeš na "Control Panel" i isključiš "Touchpad".

  Ukoliko imaš desktop, onda je najvjerovatnije da na kompjuteru imaš neku vrstu virusa, ili ti je kompjuter "hijacked".

  Da bi ustanovio šta je u pitanju, instališi program koji se zove HijackThis i skeniraj svoj kompjuter. Nakon što završi skeniranje, ovaj program će ti otvoriti jedan "log file" sa informacijom koji procesi se izvršavaju na tvom kompjuteru. Molim te da mi ne šalješ ovaj log, jer nemam namjeru da ga gledam, ali ti već sada mogu reći da imaš previše procesa koji se izvršavaju. Pored toga, pretpostavljam da imaš bar 2-3 "toolbar" instalirana na tvom internet pretražvaču. Ovo, ujedno, znači da je tvoj kompjuter preopterećen i da gubi kontrolu nad sistemom. Vi, "gejameri" imate običaj da kliknete "OK" svaki put kada instalirate neku igricu, i da ne čitate one opcije između...

  Moj savjet ti je da de-instaliraš sve "toolbars", igrice i programe koje ne koristiš. Ubij sve procese u "Background-u" koji ti ne trebaju. Provjeri koji od njih koriste mnogo resursa. Po potrebi promjeni i anti-virus program, ukoliko taj koji imaš opterećuje sistem.

  Ukoliko ništa ne pomogne - ponovo instaliraj Windows-e.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  softver- 62743 - 06.02.2012 : Vladimir - best (0)

  RE: Ne radi mi Word i Excel


  Vesna,

  prvo što bih uradio na vašem mestu je da proverim Word opcije. Ako imate word 2007 što je slučaj kod mene, kad uđete, imate u gornjem levom uglu logo microsoft office-a, kliknete na njega i imate dole u uglu ponuđeno "Word options". Uđete na tu opciju i odaberete "Advanced". Zatim idete na polje "Display" i čekirajte "Show all windows in the Taskbar" ukoliko nije čekirano. Ukoliko imate neku stariju verziju, probajte da pronađete opciju gde možete da uključite sve prozore u programu. Možda ste slučajno pritisnuli X koji gasi blank document i uopšte prikazivanje dokumenata, a to X se obično nalazi ispod pravog X-a koji gasi ceo program.

  Ako je do toga što niste administrator na sistemu, pokušajte to da promenite, tako što ćete ići na Start-Log Off-Log Off.. Tu će Vam ponuditi koje sve user-e možete da otvorite, a verovatno i ikonicu sa imenom "administrator". Uđite na administrator i uradite ponovo kao što Vam je rečeno.

  Ukoliko ni to ne uspe, možda bi pomoglo da napravite novog user-a tako što ćete ići na Start-Control Panel-User Accounts-Create a new account.

  Kada uđete na taj account, probajte da startujete Word.

  Ovo se podrazumeva za windows xp, pošto na windows 7 ne znam tačnu putanju, ali je verovatno slično.

  Ne znam da li sam komplikovanije objasnio nego što je trebalo, ali se nadam da sam pomogao.

  Pozdrav!
  softver- 62702 - 06.02.2012 : Vesna Srbija - best (0)

  Ne radi mi Word i Exel


  Problem sa pokretanjem Worda i Exela sam pokušala da rešim kako ste me savetovali - start / search /all folders / normal. dot.. .. i došla do niza dokumenata koje je komp našao sa tom ekstenzijom.
  Međutim, ne mogu da uradim "rename" desnim klikom miša na "normal. dot" kako ste rekli jer mi ne daje tu opciju.

  To je zbog toga što nemaš "local admin rights" tj. nisi administrator na sistemu. Možda je za tebe, ipak, najbolja varijanta da ponovo instaliraš MS Office.
  softver- 62144 - 31.01.2012 : Vesna Beograd/Srbija - best (0)

  Ne radi mi Word i Excel


  Molim za pomoć!

  Ne mogu sa desktopa da pokrenem ikonice koje su u Word-u i Excel-u . Klikom na njih otvara se sivi, prazan fajl u kome je prvi red u tool baru aktivan , a ostala 2 reda siva . Fajl tada otvaram: file/open /desktop / pa konkretan dokument.. To mi stvara svakodnevno problem i nervira me.

  Da li mi možete pomoći?
  Hvala unapred!!!!!
  Pozdrav,
  Vesna

  Vesna,

  kao prvo, tvoje objašnjenje za mene nije jasno, pa mi je teško da ti dam neki savjet. Koliko te ja razumjem, kada klikneš na Word dokument, tj. fajl sa ekstenzijom ".doc" tebi se startuje MS Word, ali ne otvara dokument nego samo prazan fajl.

  Ovo isto se desilo i meni kada sam na Windows XP dodao novog korisnika. On je imao problem da koristi Windows i Excel, i ovo je zbog toga što sam (vjerovatno) prilikom instalacije izabrao opciju da instaliram MS Office na "single user" ili mi je neki virus uništio neki od fajlova na "C:ĐDocuments and SettingsĐAll Users", gdje se nalazi "template" za kreiranje novih korisnika na sistemu.

  Moj savjet ti je da ponovo instaliraš MS Office jer ti je vjerovatno aktivna instalacija oštećena.

  Međutim, prije nego što to uradiš, mogla bi da pokušaš da ponovo kreiraš "normal.dot" datoteku. Uradi sledeće:

  Klikni na Start, a zatim na "Search".
  U lijevom okviru klikni na "All files and folders".
  U "Named" kvadratiću ukucaj "normal.dot", a zatim klikni na "OK".
  Kada tvoja pretraga pronađe "normal.dot", klikni desnim tasterom od miša na "Normal.dot" a onda izaberi opciju "Rename". Preimenuj fajl u "Normal.old".

  Nakon što preimenuješ sve "Normal.dot" fajlove, startuj Word. On će da kreira novi "Normal.dot" fajl.
  softver- 61263 - 25.01.2012 : Vladimir - best (2)

  Nestale mi ikonice


  Poštovani,

  problem je u sledećem. Kad upalim kompjuter, pojavi mi se samo my documents bez starta, bez ikonica, bez ičega. Pokušavao sam sa system restore, ali bez uspeha. Pokušao sam da reinstaliram windows tako što sam išao na "Recovery", ali ni to nije pomoglo. Totalna reinstalacija windowsa ne dolazi u obzir zato što ću izgubiti neke bitne aplikacije, pa ako postoji neki drugi način, voleo bih kada biste mi pomogli.

  S poštovanjem!

  Ovo ti se dešava jer se tvoj "Task Manager" izvršava uz minimalno korištenje resursa na računaru, ili što bi Englezi rekli "tiny foot-print mode".

  Pritisni ctr-alt-del da bi dobio task bar, a zatim klinkni na "Restart". Dok ti se kompjuter restartuje, pritisni CTRL-ALT-F8 da pošalješ kompjuter u "Safe Mode with Command Prompt", a zatim ukucaj sledeću komandu:

  cd c:ĐwindowsĐsystem32Đrestore

  Nakon toga otkucaj komandu: rstrui.exe

  ...zatim vrati (restore) kompjuter u zadnju konfiguraciju koja je bila ispravna. Nakno toga skini sa Interneta regscrubxp alat, koji se može naći na majorgeeks stranici koja je tipa "com" (ne volim da objavljujem linkove na druge stranice. Ovaj alat se nalazi na kartici "Registry". Kada ga skineš očisti Windows Registry.

  Vidim da si iskusan korisnik kompjutera pa me čudi da ne radiš "Backup" svoga sistema, pogotovu ukoliko imaš važne programe pa ne smiješ izgubiti sistem. Ja za to koristim "Norton Ghost", ali ima i dosta drugih njemu sličnih alata koje je mnogo jednostavnije koristiti i nabaviti.

  Ukoliko ti je moj savjet pomogao, klikni na žutu zvjezdicu iznad ovog članka da "ocjeniš članak" ali i razmjeniš iskustvo ukoliko sam ti pomogao.
  softver- 61202 - 25.01.2012 : Sale Bjelica BiH - best (0)

  Okrenuta slika na ekranu


  EE momci imam jedan problem na kompu ! jednostavno mi se slika okrenula i ne znam nikako kako da je vratim da mi je normalna ! Slika je naopačke . Unaprijed hvala!  Sale,

  i meni se to jednom desilo - možda prije punih petnaest godina. Vjerovatno si pritisnuo neku kombinaciju tastera na tastaturi koja je dovela do toga da se slika zarotira za 180 stepeni.

  Da bi ovo popravio treba da provjeriš setovanje tvoje grafičke kartice. Neke kartice mogu da rotiraju ekran. Pokušaj sledeće: klikni desnim tasterom tvoga miša na desktop, i selektuj "Properties". Idi na "Seting" karticu, a onda klikni na "Advance". Tu bi trebalo da imaš karticu za tvoju grafičku karticu. Nakon što izabereš karticu, prikazaće ti se opcije. Trebalo bi da imaš nešto poput "Rotate" ili "NVRotate" ili tako nešto, sve zavisi od kompjutera. Ova opcija se koristi za rotiranje slike na ekranu.

  Ukoliko sam ti pomogao, klikni na žutu zvjezdicu iznad ove poruke i zahvali se. Na taj način ću znati da sam ti dao dobar savjet.
  softver- 61045 - 23.01.2012 : Sasa Sokol Srbija - best (0)

  Rezolucija na ekranu


  Postovani, vidm da odgovarate na sva pitanja.. . Imam problem sa slikom, kada upalim kompjuter sve redovno pokretanje mi je normalna i lepa slika, međutim kada dođe na desktop slika bude kao TETRIS u boji, tj. slika bude 4bitna i rezolucija 640x480, A do juce sve radilo kako treba.

  Imam samsung TFT monitor 17', graficka G-force 8600, amd dual core 2. 11g, asus maticna M5, novo napajanje 550w

  Hvala!

  Poštovani,

  može da bude više uzroka za ovo. Najjednostavnije je da klikneš na desktop desnim tasterom na mišu, a zatim odeš na "Properties" i "Settings" i promjeniš rezoluciju na mnogo veću i "Colors" na "True Colors" ili nešto slično.

  Druga varijanta (ako ovo prvo ne radi) je da startuješ računar u "Safe Mode" i onda izabereš "Last Valid Configuration".

  Nadam se da ti je ovo pomoglo.
  softver- 59922 - 14.01.2012 : Nemanja Nis - best (1)

  Problem sa Media Player


  Ne mogu ništa da otvorim sa Windows Media Player. U čemu je problem?

  Hvala unapred!

  A ko te tjera da koristiš to smeće? Otarasi se te gluposti! Instaliraj VLC Media Player. On je besplatan, a i lako ga je skinuti sa interneta. Najvažnije je da ne koristi mnogo resursa na kompjuteru.
  softver- 59342 - 06.01.2012 : Ljubomir Pantelic Beograd - Melbourne - best (0)

  Problem sa zvukom


  Za Šabana Šaulica iz Trebinja

  Ako si uspeo da izbrišeš driver, idi u control panel - system - device manager (tamo ćeš onda videti znak pitanja za audio uredjaj ) desni klik na njega pa izaberi "update driver" i pusti da sa interneta skine potreban driver. Ako ga ne nađe, onda se obrati nekom ko se razume više u kompjutere (kao što ti je to i Željko savetovao).
  softver- 59102 - 03.01.2012 : Saban Saulic Trebinje - best (0)

  Problem sa zvukom


  Sučajno sam obrisao zvuk... Odem u "Control Panel", sound and audio devices a tamo mi piše "No audio devices" Šta sad da radim? Molim te pomozi!

  Ako si obrisao ikonicu "Sound and Audio Devices", potraži je u "Recycle Bin". Ipak, meni se čini da bi ti trebao da odeš na "Control Panel - Add New Hardware" i da dodaš "Sound Card" što znači da si ti izbrisao "Driver" za svoju zvučnu karticu.

  Kakvo objašnjenje, takav i odgovor. Najbolje bi bilo da nađeš nekoga ko se malo bolje razumje u kompjutere i da on to pogleda.
  softver- 55642 - 11.12.2011 : Dalibor Mijatovic Srbija - best (0)

  Nemam zvuk na laptopu


  Prilikom brisanja nekih igrica u Control Panel-u sam slučajno sam obrisao neki program i sad nemam uopšte zvuka na laptopu. Šta da raditi u tom slučaju. Molim za pomoć. Unapred zahvalan!

  Ne vjerujem da si izbrisao zvuk. Vjerovatno si ga samo stavio na "Mute". Odeš na "Control Panel-Sound and Audio Devices" i provjeriš da li ti je "Mute" opcija čekirana.

  Tvoj laptop ima i vanjske komande sa pojačavanje/smanjivanje zvuka. Provjeri da tu nisi stavio zvuk na minimum.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  softver- 55522 - 09.12.2011 : Mahir Burek Donji Vakuf - best (0)

  Google Chrome Shockwave crash


  Kada uđem u Google Chrome i kada malo surfam sa njim, on mi se sruši. Piše "The Shockwave flash plugin has crashed". Ako može da mi pomognete da ovo riješim bio bi vam zahvalan.

  Mahire,

  ovo je problem koji je poznat još od 2009. godine. Google je u međuvremenu napravio dvije popravke, od čega je jedna vezana za Youtube a druga za "sendboxed Flash". Problem koji ti imaš je vezan za Adobe Flash i koliko je meni poznato još uvijek nije pronađeno rješenje za njega.

  Interesantno je da se ovaj problem ne javlja kod svakoga, i ne ispoljava se uvijek na isti način. Kod mene se na jednom od mojih kompjutera dešava da mi Adobe Instaler ponudi da ponovo instaliram Flash, nakon čega ja nemam ovaj problem - bar ne za neko vrijeme.

  Jedini savjet koji ti mogu dati je da ponovo instaliraš Chrome, što znači da skineš najnoviju verziju sa Interneta. Ukoliko ni to ne radi, počni da koristiš Explorer ili Firefox.

  Pozdrav,
  Željko
  softver- 55503 - 09.12.2011 : Nikola19 BiH - best (0)

  Softver za komponovanje muzike


  Pozdrav svima,

  Potreban mi je program - softver za "komponovanje" muzike, stavio sam pod navodnike zato sto ja nisam školovan muzičar niti kompozitor, ali sam tekstopisac pa me zanima da li postoji neki softver pomoću koga mogu da otprilike snimim melodiju koja mi je u glavi za tekst željene pesme?

  Naglašavam da nisam školovani muzičar pa prema tome i ne mogu ni da koristim profesionalne softvere za komponovanje.

  Hvala unapred!
  softver- 53102 - 23.11.2011 : Nlo - best (0)

  Odgovor na post br. 53022


  Otvori "alat", zatim idi na "internet opcije", u onom kvadratu izbrisi "babilon" ili sta je vec i upisi www. google. com i odes dole na OK i to je to.
  softver- 53022 - 22.11.2011 : Maki Marasss Crna gora podgorica - best (1)

  Problem oko kompjutera


  Molim vas pomagajte. Kada uđem u Google sve mi izlazi neki Babylon molim vas zelim da ga maknem nervira me!

  A kako da ti pomognem kad ne razumjem o čemu pričaš?
  softver- 52964 - 22.11.2011 : Ilija Kalajdzic Beograd, Srbija - best (0)

  Snimanje CD fajla na USB


  Već neko vreme mi ne radi CD čitač na laptopu a sad mi treba da inastaliram program sa CD-a na laptop. Zanima me da li postoji neki uređaj preko kojeg mogu da snim taj CD na moj USB drive.

  Hvala unapred
  Ilija

  Ilija,

  nedavno sam nekome objasnio kako se kreira .ISO fajl tj. kopira CD na USB drajv, te kako se koristi "Alcohol 120%" za instaliranje nekog programa. Objašnjenje se nalazi na stranici "Kompjuteri".
  softver- 52642 - 18.11.2011 : Gašpar Nikolić Republika Srpska - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Pozdrav,

  imam jedno pitanje vezano za računar. Kada hoću da uđem u ikonicu: moj računar, moji dokumenti, kontrolna tabla... pojavi mi se poruka "Windows explorer" neka greška, kao da pošaljem poruku ono send i don't send i onda mi se blokir miš a, moram restartovati kompjuter. Napominjem da sve ostalo radi. Koristim Mozilu i preko nje ulazim na internet i sve je regularno, znači kad ne diram ove ikonice nema problema.

  Hvala

  Izgleda da se radi o nekoj sistemskoj grešci, koju (po mom mišljenju) možeš otkloniti samo ako ubaciš CD za instalaciju Windows operativnog sitema. Umjesto na "fresh install" izaberi "repair" i vjerujem da će sve biti u redu.

  Vrlo je interesantno da i ja već mjesecima imam sličnu grešku na ovom računaru sa koga pišem, ali nemam vremena da je popravim. Problem je kod mene nastao što sam taj kompjuter dao jednom mom prijatelju na korištenje, a on mi ga je vratio - sa nekoliko stotina virusa (uvijek se pitam kako ljudi uspiju da dobiju viruse na kompjuteru!). Ni ja nisam mogao da otvorim ni jednu ikonicu na "Control Panel". Međutim, kad sam kreirao novog korisnika "new user" i sam sam se iznenadio da sve radi. Druga opcija ti je da fajlove koji imaju nastavak .cpl kopiraš iz c:/windows/system32 u neki c:/temp folder, ili bilo koji drugi folder. Kada klikneš na ovaj fajl otvoriće ti se ikonica. Jedini problem je da znaš za šta je koji fajl.

  Ukoliko nađeš bolje rješenje - javi mi. Meni se sve čini da "majstor svima popravi, izuzev u svojoj vlastitoj kući!"
  softver- 50923 - 11.11.2011 : Sendy - best (0)

  Izbrisani podaci


  Zdravo,

  Kad sam ubacila fleš u kompjuter, Avast antivirus je otkrio nekoliko virusa, i ja sam kliknula da ih obrišem, ali nisam primetila da sam istovremeno obrisala i neki folder koji je bio pun dokumenata i slika. Sad kada otvorim fleš izgleda kao da na njemu nema ništa, ali pokazuje da mu je memorija puna. Da li ima šanse da povratim taj folder i kako?

  Hvala puno!

  Naravno da ima! Međutim, moram da te upozorim da tvoj fleš drajv ne koristiš dok ne nađeš nekoga ko bi mogao da pokuša da povrati izbrisane podatke.

  Na internetu postoji mnogo programa, dosta od njih su besplatni, koje možeš pronaći ako na google otkucaš "data recovery tools download free". Ja ti lično ne mogu preporučiti ni jedan alat, jer odavno nisam nešto izbrisao. :-)
  softver- 48802 - 05.11.2011 : Kiki - best (0)

  Pomoć oko kompjutera


  U particiji D mi je bio smesten samo folder sa jako bitnim dokumentima, slikama, itd. medjutim vremenom su počeli da se pojavljuju i neki drugi folderi koje ne mogu da obrišem, i ima ih oko 5-6. Do sada mi nisu predstavljali nikakav problem, medjutim danas sam slučajno "prevukla", dakle premestila taj moj bitan folder u jedan od njih, i sada neće da me pusti da ga otvorim, kada kliknem na njega piše "access is denied" i kada odem na properties piše mi da je taj moj folder prazan! Ne znam šta da radim, kako da ga vratim? Dakle nije obrisan, samo je premešten, a piše da je prazan i neće da me pusti da ga otvorim...

  Trebam mnogo više informacija da bih ti mogao pomoći? Kao prvo, koji OS koristiš i koju verziju? Kako se zovu ti folderi? Gdje su ti setovani "swap" folderi? Da li ti se prilikom startovanja računara pali jedan program za čekiranje diska, nešto kao CHKDSK ili tako slično. Ako je odgovor ovo zadnje, imaćeš dosta problema da spasiš slike jer bi one mogle biti trajno izgubljene zbog hardverskog problema sa tvojim diskom.
  softver- 46902 - 21.10.2011 : Stefan Djokic Srbija - best (0)

  Problem sa ikonicama


  Imam jedan problem koji me strašno nervira. gledao sam neke slike na Google-u, i slučajno sam selektovao jednu na desktopu. Onda je počela instalacija nečega, i pre nego što sam kliknuo na stop bila je završena. Sada imam onu plavu senku ispod ikonica na desktopu i deo te slike koji sam kopirao, i to tako stoji bez obzira na to kakva mi je pozadina... Pomagaj!

  Nemoj da brineš, nije to nikakav problem! Program koji si instalirao je promjenio par parametara na tvom "Control Panel-u". I meni se to desilo ljetos kada sam pokušao da "ubrzam" rad kompjutera kod nekog poznanika. Ja sam tom prilikom izabrao opciju "Optimize for better performance" koja se nalazi na "System-Advanced". Kada dođeš na taj "Tab", u "Performance" okviru klikneš na taster "Settings". Otvoriće se novi prozor, pa ukoliko tamo stoji "Adjust for better performance" ti klikni na "Adjust for better appearance". Nakon toga klikni na "Apply" a zatim dva puta "Ok" i zatvori oba prozora.
  softver- 44482 - 01.10.2011 : Ilija Stanisic Srbija - best (0)

  Pomoć oko instalacije OS


  Gospodine Željko imam pitanje za vas. Kako da instaliram Windos putem flash drive-a i dali je to moguce izvesti na PC racunaru ili samo na Notebook-ovima? Unapred Hvala

  Ilija,

  Može na više načina, ali pretpostavljam da nemaš eksterni CD/DVD, koji se spaja preko USB porta. Ja imam jedan u Beogradu, ali...

  Hajde ta prvo razjasnimo nešto. Tebi je za cilj da instaliraš Windows na tvom računaru, a da u njemu nemaš CD. Ono što mi je prvo palo na pamet jeste da izvadiš disk, odneseš ga kod prijatelja, staviš u njegov računar i instaliraš Windows operativni sistem. Nakon toga, vratiš disk u svoj kompjuter i startuješ ga. Vrlo je vjerovatno da ti par drajvera neće biti kako treba, ali to se može popraviti: prvo fiksiraš mrežnu karticu, a onda i sve ostalo.

  Ovaj način sam probao više puta, čak i na ovom mom serveru. Kada god mi padne sistem jer se pokvario HD, ja izvadim disk iz bilo kojeg drugog računara i veoma brzo riješim problem. Napominjem da bi bilo poželjno da bude slična konfiguracija: Pentijum 2 i Pentijum 3 su kompatibilni ali Pentijum 4 kompjuter nije sa ova prva dva ( 32 vs. 64 bit processor)...

  Ako baš hoćeš da uradiš upravo onako kako si zamislio, evo ti najjednostavnijeg rješenja. Treba da zamoliš nekoga da ti napravi kopiju instalacionog diska za Windows. Ta kopija se zove i "image" i ima ekstenziju ". ISO". Dobra stvar je što ovu sliku možeš da staviš na fleš drajv, upravo kako si ti želio...

  Nakon toga, treba da nabaviš jedan od desetak raspoloživih programa koji mogu da čitaju ovu "sliku" tj. xxxxx. iso. Ja za tu svrhu koristim program koji se zove Alcohol 120% koji nije besplatan, ali nije teško nabaviti piratsku verziju. Na internetu imaš dosta sličnih programa koji su besplatni...

  Kada instaliraš "Alcohol 120%" sve ostalo je lako! Program ima opciju "search images" koju koristiš da nađeš "sliku" koju si ti napravio. Nakon toga izaberi "otvori sliku" tj. "mount image". Sve ostalo je jednostavno jer će ti se na "My Computer" pojaviti da imaš CD disk. Rad sa ovim "virtuelnim CD-om" identičan kao da zaista imaš CD u tvom kompjuteru.

  Ovaj program, tj. "Alcohol 120%" koristim iz drugih više. Na jednom disku od 2 terabajta imam na stotine ovakvih "slika" instalacionih programa tako da ne moram da imam i stotine CD-ova. Diskove sam prestao da koristim još prije 6-7 godina! Smatram da su dosta nepouzdani jer se nakon izvjesnog vremena pojavljuju problemi kod čitanja pa ih moraš ponovo narezivati...

  Nadam se da si zadovoljan sa mojim odgovorom.
  softver- 43762 - 28.09.2011 : Lazar Grigorijevic Backa palanka - best (0)

  Problem sa diskom


  Molim vas da mi pomognete u vezi mog kompjutera. Već neko vreme mi se slobodan prostor na disku C: sam od sebe smanjuje. Imao sam 15 Gb, a samo dan kasnije imam 13 Gb. Imam Windows 7 Profesional 64 bit, i još jednom vas molim mi pomognete.

  Poštovani,

  ti očigledno imaš još dosta da učiš u vezi kompjutera, pa mislim da je veoma teško da ti neko pomogne na daljinu. Tebi treba neko ko zna "znanje", da ti pokaže šta teba da radiš. U svakom slučaju evo ti nekoliko savjeta:

  1) Isprazni Korpu ( Recycle Bin )
  2) Aktiviraj program koji se zove "Disk Cleanup", a koji će izbrisati sve podatke koji nepotrebno zauzimaju disk
  3) Izbrši sve programe koje ne koristiš ( Control Panel - Add/Remove Programs)

  I na kraju, treba da znaš i da promjena konfiguracije na tvom kompjuteru može da "pojede" gigabajte. Na primjer, svaki sitem zahtjeva izvjestan prostor na disku, pojam koji je u svijetu kompjutera poznat i kao "page swapping", tj. tvoj operativni sistem (Windows) odlaže informacija iz interne memorije (RAM) na disk u cilju boljeg iskorišćavanja RAM-a.
  softver- 35382 - 17.07.2011 : - best (0)

  Problem sa virusima


  Kako da trajno očistim mp3 player od virusa i drugih zaraza?

  Poštovani,

  Nije nije nikakav problem očistiti viruse sa mp3 player-a, problem je sačuvati isti od virusa. MP3 player se, kada je konektovan na kompjuter preko USB porta, ponaša kao dodatni disk, pa ti je samo potrebno da skeniraš taj disk sa anti-virus programom. Stvarni problem je da, ukoliko je tvoj kompjuter zaražen virusima iste možeš naći i na MP3 player-u.
  softver- 27252 - 10.03.2011 : Milo92 Kostić Montenegro/Budva - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Potrebna mi je pomoć u vezi kompjutera. Ne znam zašto ali imam dvije ikonice koje ne mogu izbrisati, a niti premestiti u bilo koji folder. Čak mi i kompjuter mi se blokira zbog ovih ikonica. Šta da radim?

  Poštovani,

  ovo je premalo informacija da ti pomognem na bilo koji način. Ti vjerovatno imaš nekih problema sa tvojim kompjuterom, ali nisi baš stručan da to objasniš. Lično mislim da su te "ikonice" u Exploreru, a ne na tvom desktopu. Radi se o "Searh Bar", a objašnjenje kako da se on ukloni sam već ranije opisao. Pogledaj članak na ovoj stranici koji govore o tome.
  softver- 25806 - 18.12.2010 : Panke Banja luka - best (0)

  Kako da izbrišem ASK pretraživač?


  Imam problem da kada otvorim Mozilu, u sklopu nje mi se nalazi i novi pretrazivač ASK. Hoću da ga izbrišem ali je to nemoguće. Pokušavo sam da instaliram novu Mozilu, ali kada je instaliram ASK dođe u kompletu sa njom.

  Kako da instaliram Mozilu sa njenim standarnim pretrazivačem? Isto mi se desilo i sa IE, kada ga otvorim dođe sa pretraživačem Babilon. Kako i njega da vratim u normalu a da ne moram insalirati novi Windows?
  Hvala

  Prilikom skidanja sa interneta paketa za instalaciju Mozile imaš opciju (koja je vjerovatno čekirana) a koja te pita da li želiš da uključiš "ASK" kao pretraživač. Proizvođač Mozile ovo radi jer dobija novac za svaku instaliranu kopiju pretraživača ASK.

  Moj savjet ti je da, kada skidaš bilo šta sa interneta, pažljivo čitaš sve opcije, čak i one koje su inicijalno čekirane. Nemoj ništa da prepuštaš slučaju.

  Kao prvo, pokušaj da ukloniš Mozilu sa tvog kompjutera, ponovo skini paket sa interneta (download), pa onda ponovo instaliraj.

  Ako ovo ne radi, pokušaj jednu od dvije sledeće varijante:

  Kao prvo, Toolbar možeš da sakriješ tako što pozicioniraš kursor na neku poziciju pri vrhu (npr. desno od Help). Zatim pritisneš desni taster na mišu i klikneš na "Lock the Toolbar" da ga odključaš. Nakon toga klikni na "ASK... " i on će nestati sa ekrana. Konačno, još jednom klikneš na "Lock the Toolbar" da ga ponovo zaključaš.

  Bolja varijanta je da ovaj program trajno ukloniš sa kompjutera. Za to moraš da ideš na "Control Panel" a zatim "Add / Remove Programs". Konačno, pronađeš program i izabereš opciju "Uninstall".

  Neki od "Toolbar" ne mogu baš tako lako da se uklone, te za njih moraš da edituješ "Windows Registry", što preporučujem samo ekspertima za kompjutere jer ti se može desiti da ne možeš više da podigneš sistem.
  softver- 21359 - 14.04.2009 : Veljko Borovcanin Solingen - best (0)

  Skidanje MP3 fajlova i konverzija


  Zdravo Željko!

  Gdje mogu dobiti CD sa nasim seljackim pjesmama sa Romanije koje se pjevaju na slavama svadbama na ispracajima te nase pjesme ne mogu nigdje da nabavim ili možda ima negdje da se skinu na internetu veliki pozdrav i unaprijed hvala. Veljko Borovcanin.

  Veljko,
  otkucaj na Googlu sledeći tekst "Oj Krajino". Zatim klikni na drugi link, na kome piše "Izvorne pjesme mp3 iz Krajine, Srbije, Crne Gore i... ". Pri dnu strane klikni na "Romanija", i tamo ćeš naći najbogatiju zbirku romanijskih pjesama. Veoma je jednostavno da ih skineš! Snimiš ih na disk, a onda odeš u ALDI da kupić "MP3 Player"... Ako hoćeš da ih slušaš u autu pa ti treba klasičan CD, skini sa interneta neki konvertor iz MP3 u Audio. Meni ovo ne treba pa to nisam radio već duže vremena, tako da ti ne mogu preporučiti ni jedan. Odeš na Google i kucaš "MP3 to Audio Converter". Ima ih mnogo, i bojim se da ti za ovo treba pomoć nekoga malo stručnijeg od tebe. Ja sam ovo radio dok sam bio u Njemačkoj, i sjećam se da sam se malo namučio dok nisam našao softver koji ovo dobro radi.
  softver- 18243 - 10.07.2008 : Stefan Kostic grace - best (0)

  Kompjuter se sporo podize


  Kada mi podiže sistem na kompu on ga podiže 3-5 minuta, kako da to napravim da radi normalno kao kad je nov.

  Uzrok ovoga tvog problema može biti jedan od sledećih:

  1) Provjeri da ti anti-virus program nije istekao. Ako je to tako obriši program i instaliraj novi.

  2) De-instaliraj igrice i programe koji zadnje instalirao, prije nego što ti se ovaj problem pojavio.

  3) Provjeri da li su ti korektno instalirani svi drajveri za sve komponente sistema ( control panel - system - hardware - device manager )

  4) provjeri da li imaš dovoljno virtuelne memorije ( treba 2x od fizičke)
  softver- 16452 - 28.11.2007 : Milan Jovanovic Nis - best (0)

  Anti-dialers


  Da li mi možete reći kojim programom se mogu zaštititi od povezivanja na telefonsku liniju i pravljenja velikog telefonskog računa.

  Milane,
  ja ne koristim modem jos od 1997. godine, pa ti ne mogu preporuciti ni jedan "anti-dialer" program, medjutim moj ti je savjet da se o tome raspitas kod onih koji taj program vec duze vremena koriste. Nemoj niposto da skines program koji ti izbaci "Google" kao najpopularniji, jer su mnogi programi optimizirani za pretrazivace i cesto mogu da ti nanesu vise stete nego koristi.

  U medjuvremenu ti savjetujem da redovno provjeris "dial-up" konekcije na "Control Panel - Networks", kao i folder u koji snimas fajlove koje skidas sa interneta. Obicno je to: C:ÐWindowsÐdownloaded program files. Antidajleri obicno snime svoje ActiveX kontrole, i aktiviraju se kada posjetis odredjene stranice na internetu, koje su napravljene da ti naprave trosak.

  Konacno, ako dobro znas njemacki, provjeri "Behörde für Telekommunikation und Post" da provjeris da li je taj program registrovani dajler.
  softver- 10805 - 03.11.2006 : Nedim Masic Kakanj Bih - best (0)

  Zaštita računara


  Na početku srdačno Vas pozdravljam! Imam jedan problem za koji se nadam da ćete mi Vi pomoći da ga otklonim.
  Već neko vrijeme. dok se nalazim na mircu pojedinci mi ulaze u računar i preuzimaju slike muziku i tvrde kako mogu da mi izbrišu sve sa računara preko nekih programa za koje ja nemam zaštitu. Zbog toga Vas molim da mi kažete koji su to programi koje mogu besplatno skinuti sa interneta za zaštitu računara.

  Unaprijed Vam se zahvaljujem

  P.S. Molio bi ako je moguce da odgovor posaljete i na e-mail:dimneŽbih. net. ba

  Nedime,

  kao prvo ta priča pojedinaca "da mogu ući u tvoj računar i preuzeti slike... " je samo bajka za malu djecu. Ne vjerujem da iko od tvojih poznanika može to da uradi, samo se time hvale...

  Međutim, prilikom posjete nekim stranicama, ili kroz tvoj email, ti možeš dobiti razno-razne viruse, ili tkz. Trojance. Oni praktično mogu da urade gotovo sve: od brisanja kompletnog sadržaja tvog računara, do slanja informacija koje se nalaze na tvom kompjuteru.

  Za zaštitu kompjutera nije dovoljan samo antivirus program:

  1) za zaštitu od "trojanskih konja" koristim Ad-aware SE. Ovaj program je besplatan za privatnu upotrebu. Ne trebaš čak ni da se registruješ. Jako je dobar! Otiđi na "Google" i otkucaj "Ad-aware SE Personal Edition Downloads", klikni na prvu stranicu koju ćeš dobiti (www:downloads:com). Zatim klikni na "Download Now". Nakon toga instaliraj program. Program moras startovati svakih sedam dana, jer besplatna verzija ne radi automatski.

  2) Moras nabaviti i neki antivirus program. Ja koristim "Norton Antivirus Corporate Edition" koja sa jednog od mojih kompjutera nadgleda sve ostale kompjutere u mrezi. Medjutim, koristim i "Antivira", koji je besplatan za 3 mjeseca, "eTrust", za koji imam licencu. Na poslu imam "McAfee". Ipak, moj omiljeni antivirus program je "Kaspersky Anti-Virus Personal", koji je malo tezi za upotrebu, pa se preporucuje samo iskusnijim korisnicima Windows-a.

  Postoje skripte pomoću kojih možeš da "provališ" u nečiji računar, ali to je stvar vrhunskih hakera. Prvo moraš da "skeniraš" kompjuter koji napadaš, ustanoviš koji su "portovi" otvoreni i da li je kompjuter "ranjiv". U zavisnosti od toga koliko je i kako je kopmpjuter osiguran primjenjuješ određenu strategiju, tj. koristiš drugi skript. Treba napomenuti i da se ova "igra bez granica" stalno mijenja jer Microsoft stalno radi na poboljšanju sigurnosti svog operativnog sistema. Kao što vidiš, ovo uopšte nije lak posao. Mišljenja sam da ćeš lakše opljačkati banku u Kaknju nego provaliti u operativni sistem svoga druga. Drugim riječima, nisi ti za to!
  softver- 10275 - 27.08.2006 : Razor - best (0)

  Koji su virusi najopasniji?


  Ne bih se složio sa Perom da su Trojanci najopasniji virusi. Najjači virus na planeti je haker koji ti hakne računar, odnosno uleti u računar. Imam ja takođe jedan virus koji nije trojanac i mnogo je jači od njega, ako hoces da ti pošaljem :-).

  Posjeti stranicu SOPHOS preko googl-a tu ce ti se sve razjasniti. pozdrav! Ne slažem se da su "hakeri" isto što i virusi. Virusi se definišu kao programi, ili skripte. Hakeri su ljudi od krvi i mesa.

  Međutim, slažem se da Trojanci nisu najopasniji virusi Oni obično ne uništavaju kompjuter i programe na njemu, nego se pritaje i sakupljaju informacije, koje šalju autoru progama koji ih je napravio. Pitanje je sada kako definisati riječ "najopasniji". Za neke firme je najveći gubitak ako virus izbriše sistem i onesposobi kompjuter za dalji rad. Sa druge strane, za korisnike koji idu na internet od kuće mnogo je opasnije da mu virus ukrade broj kreditne kartice ili omogući nekoj osobi da pristupi njegovom računu u banci.
  softver- 2105 - 09.09.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ko pravi viruse


  Mnogi od vas se pitaju zasto virusi postoje. Ovdje cu pokusati da odgovorim na to pitanje.

  Prije svega, mislim da su prvi virusi napravljeni od strane hakera, uglavnom da skrenu paznju na njihove programerske sposobnosti. Vecina "hakera" od prije 30-tak godina je zahvaljujuci svojim sposobnostima dobila jako dobre poslove kod velikih kompjuterskih/softverskih kompanija.

  Treba imati u vidu da racunarska industrija dozivljava fantasticno brz razvoj, pa se mnoge kompjuterske firme bore da dobiju svoj dio kolaca u profitu koji se povecava iz godine u godinu. Do 1974. godine, kompjuterski sistemi nisu bili medjusobno povezani, pa je IBM imao svoje trziste, dok su ostale kompanije (kao Univac, NCR i Honeywell) imale svoje klijente.

  U decembru 1974. godine Vint Cerf, Yogen Dalal and Carl Sunshine su napravili TCP protokol (protokol za kontrolu prenosa podataka ili Transmission Control Protocol), koji ce 1. januara 1983. godine biti prihvacen od strane ARPAnet-a kao zvanican protokol interneta, i dobiti naziv TCP/IP.

  Ovaj protokol je, uz pomoc tkz. mrezne kartice(ethernet card), omogucio povezivanje svih racunara u jednu globalnu racunarsku mrezu. Na ovaj nacin je omogucena komunikacija izmedju svih racunara, pa je to za kljucne proizvodjace hardvera i softvera napravilo veliki problem, tj. jer je mnogo manjih proizvodjaca opreme uslo u igru, sto je dovelo i do drasticnog pada cijena hardvera i softvera.

  U borbi za profit, veliki igraci su poceli da tajno angazuju hakere koji su bili u stanju da "provale" u sistem njihove konkurencije, pa je tako zapoceo "hladni rat" izmedju velikih firmi sa ciljom da javnosti predstave njihovu konkurenciju u losem svjetlu. Drugim rijecima, sigurnost podataka postaje jedna od znacajnih aktivnosti u kompjuterskom biznisu, a kompjuterski sistemi koji gube podatke se nalaze na crnoj listi kupaca, pa takve firme cesto i bankrotiraju.

  Zbog toga su proizvodjaci racunara, tj. operativnih sistema (kao sto su Windows, Unix, Linux... ) postali zainteresovani za softver koji korisnike stiti od virusa, tj. u stanju je da detektuje nezeljene programe, ili promjene na kompjuterskom sistemu, i da ih eventualno ukloni (karantin) ili izlijeci (brisanje nezeljenih programa).

  Tako su u igru usle i nove kompanije, kao sto su Norton, McAfee, eTrust... Treba napomenuti da su oni konkurencija jedni drugima, pa sada imamo situaciju da svi oni zele da pokazu da su njihovi "antivirus programi" najbolja zastita od virusa i "trojanskih konja" (spijunskih programa).

  Da bi duga prica postala kratka, moje je licno misljenje da sve ove gore navedene kompanije, kao i mnoge druge, tajno placaju hakere i angazuju citave timove da prave viruse. Tako danas imamo situaciju da se svaki dan u opticaj izbaci na desetine novih virusa.

  U toku 1990. godine bilo je svega 200 do 500 virusa. U 2000 godini je vec postojalo 50000 virusa, dok je u junu 2005. godine procjenjeno postojanje 103000 virusa. Srecom, samo je mali broj virusa u opticaju, i vecina anti-virus programa vas stiti od njih.

  Cijela prica je moje licno misljenje, ali postoje i dokazi koji u mnogome potvrdjuju ono receno ovdje.
  softver- 2100 - 08.09.2005 : Pero Rogatica - best (1)

  Šta su virusi i trojanci


  Ranije sam pisao o političkim temama, istoriji, kulturi ali ovaj put kao sto sam obećao da ću malo pisati i o računarima, pa Željko, obzirom na to da si visokoobrazovan stručnjak iz oblasti informatike, dajem ti za pravo da moje naredne članke koriguješ, zavisno od tvoje procjene.

  Za pocetak, pisaću o virusima. Virusi su zaprvo programi koji se zlonamjerno instalisu na računarima, da bi programi na inficiranom računaru ili radili s greškom ili bi bili potpuno uništeni.


  Pošto je internet tehnika koja egzistira već 35 godina, tako su se razvile različite vrste virusa, koji imaju različite funkcije, zavisno od mašte hakera koji su ih kreirali.


  Najopasniji virusi su zapravo "trojanci", koji su naziv dobili po trojanskom konju iz stare Grcke. S obzirom da naš narod još uvijek nije dovoljno informatički edukovan, surfajući netom, klikćući na svaku "OK" ili "Yes" opciju koja se pojavi u "popup" reklamama, na svoj računar nesvjesno instališe "trojanca". Neki trojanci imaju funkciju da pokupe sve važne podatke na zaraženom računaru i da ih proslede hakeru koji ih je kreirao, neki ometaju rad procesora ili pojedinih programa, a neki, poznatiji kao "dialeri", konekcijom korisnika na mrežu automatski pozivaju udaljene telefonske brojeve, tako da korisnicima dolaze veoma visoki TF računi, nekad i 300-400$ mjesečno.


  Osim toga, virusi se mogu slati e-mailom, potencijalnim žrtvama, a ovi opet ne znajući da su zaraženi, mogu da zaraze svaki racunar sa kojim kontaktiraju.


  Od virusa i hakera nemoguće se u potpunosti se zaštititi, ali se njihove namjere mogu znatno sprečiti.

  Najbitinije je izbjegavati porno sajtove, i surfanja po sajtovima hostovanim na free servere (vecina linkova www:sokolac:s5:com je hostovana na www:bum:ru, tako da neupućen korisnik može veoma lako da pokupi "trojanca", a svaka posjeta www:sokolac:s5:com na mašini posjetioca instalise cookie "data miner", tako da je nakon posjete istom, masinu neophodno "očistiti "nekim AVP), i ne otvarati sadržaj nepoznatih e-mail pošiljalaca, nego iste prije čitanja izbrisati.
  softver- 2099 - 08.09.2005 : Pero Rogatica - best (0)

  Virusi


  Kako zakljuciti da je racunar "inficiran"?
  Ako nemate instalisan neki AVP kao sto su McAfee, Norton, BitDefender, Kaspersky ili sl(sto je neophodno da se bezbjedno surfa mrezom), koji treba da prepoznaju(ali ne moraju uvijek) zarazene fajlove, onda mozete posumnjati iz sljedeceh razloga:
  -racunar radi mnogo sporije nego uobicajeno i procesor veoma cesto salje poruke o greskama na OS, zahtijevajuci restartovanje racunara
  -velicina pojedinih fajlova i foldera se uvecava ili smanjuje bez nasih izmjena istih
  -pojedini fajlovi nestaju bez nasih izmjena
  -na disku se instalisu neki fajlovi cudnih naziva i ekstenzija

  Kako se zastiti?
  -ko misli da surfa mrezom ne bi trebao da surfa dok ne instalise neki od ovh gore navedenih AVP(obicno isti virus prepoznaju, automatski ga prebace u karantin i tamo uniste)
  -na racunaru moze da bude instalisan samo jedan od ovih g. n. AVP, inace dolazi do sukoba istih i nenormalnog usporenja procesora,
  -na instalisani AVP svakodnevno preuzimati dnevne dopune definicija(update) virusa
  -povremeno instalisani AVP deinstalisati, a instalisati neki drugi radi sigurnije provjere racunara

  Obzirom da ovi AVP ne mogu u potpunosti da nas zatite od hakera, potrebano je instalisati i Spybot-Search&Destroy, koji u kombinaciji sa Spywareblaster "provjerava"vas sistem od spijunskih i dialer programa, kao ivrsi restrikciju pristupa"ozloglasenim"sajtovima.
  Potrebno je naglasiti da Spybot-Search&Destroy i Spywareblaster nisu u sukobu sa ovim gore pomenutim AVp i bez problema se mogu instalisati na racunar. Ovi programi se mogu preuzeti sa interneta.
  Osim Spybot-Search&Destroy i Spywareblaster-a pozeljno je instalisati i Lavasoft Ad ware koji veoma dobro prepoznaje zlonamjerne cookie.

  Neki AVP prepoznaju inficirane fajlove, pojedine viruse(kao sto je Rootkit Win32 Agent. qm koji blokira rad stampaca, modema i sl. ) ne mogu da uniste, nego se unistavanjem uvecava broj inficiranih fajlova, postupak je sljedeci?

  Na ovaj adresi skinuti Regcleaner
  www:worldstart:com/weekly-download/archives/reg-cleaner4. 3.htm  Kad se preuzme, instalirati to Next (Dalje)

  Potom restartovati racunar i pritiskati funkcijski taster F8 prvi red na
  tastaturi (u tom redu su oglavnom ta F slova, F1, F2,... )

  Potom naci onaj direktorij koji zeza

  One putanje mozete sebi pribiljeziti i na papir,

  Kad obrisete, (malo ce se sistem pobuniti, ali nista strasno),

  onda pokreni ovaj program sto si instalisali za cicenje registri baze,

  Tamo opet nadjite njegov naziv i obrisite ga gdje se god pojavi
  Kartice Softwer, Startap List...
  OPREZ!
  Pri brisanju fajlova u registry bazi brisati samo one putanje koje su prepoznatie kao virusi.
  Svako brisanje drugih fajlova moze da onesposobi vas OS ili aplikacije instalisane na Vasem racunaru.

  Toliko za ovaj put.
  Pozdrav iz Rogatice
  softver- 1009 - 26.03.2005 : Radomir Colakovic Novi Sad - best (0)

  O programima


  Ako nekoga interesuje Informacioni sistem za srednjeskolsko obrazovanje i vaspitanje Pinfo. ro. 1
  za potrebe skolskih psihologa i pedagoga neka pogleda stranicu www.tehnika. edu. yu/panic
  Program je nagradjen nagradom Saveza pedagoga Jugoslavije za najuspesniju inovaciju 2000 godine. Jedan od koautora-strucni konsultant je Mr sci. psih. Radomir Colakovic, rodjen u Medojevicima, opstina Sokolac. Pozdrav

  Idi na stranu - |1|2|