fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-SESELJ
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

seselj- 99273 - 24.01.2017 : NOMAD - best (0)

Šešeljev lik u Vučićevom ogledalu


Kad Vojislav Šešelj stane pred ogledalo vidi Srbiju; vidi bolest, slabost, čemer, prostakluk, pohlepu, laž, prevaru, bes i beznađe. Svaki okupator ostavljao je poneki stravičan trag, zatirući civilizacijske vrline i vrednosti, ali niko nije uspeo da ceo narod i državu svede na svoju meru. Niko, osim Šešelja.

Iskoračivši iz lične biografije, Šešelj je u savremenu srpsku istoriju uneo tminu u kojoj su se izlegli Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Maja Gojković, Aleksandar Martinović, Jorgovanka Tabaković i ostale aveti prošlosti koja traje. Najteže nacionalne nesreće - ratne poraze, uništenje privrede, izopštenje iz sveta- - Šešelj je pretvorio u repromaterijal za fabriku političkih prevara, koja i sada ostvaruje krvavi profit. Šešelj i ostali deoničari njegove lešinarske kompanije rat su pretvorili u biznis, u trgovinu tuđim sudbinama. Dok se crveni vojvoda, maneken smrti, hvalio kako će sa dve četničke čete osvojiti Zagreb i Ljubljanu i tajnim Teslinim nevidiljivim raketama razrušiti London, Berlin i Rim, a Albance i Amerikance će s Kosova najuriti bejzbol palicama, Srbi su pobijeni ili proterani sa svojih etničkih prostora. Kad su prvi put ušli u vlast, 1998. godine, šešeljevci su prizvali NATO agresore, izgubili su Kosovo i Metohiju, pod bombe gurnuli preostale fabrike, mostove i puteve, u grob oterali još nekoliko hiljada Srba, stoput boljih nego što su oni, ali nema veze, radikalski ministri u to vreme oslobodili su 34 stana u Beogradu.

Za konačni obračun sa Srbima Šešelj danas upotrebljava svoje najmilije tupo oruđe - Aleksandra Vučića.

Vučić je apsolutni gospodar života i smrti u Srbiji, on odlučuje o svemu, od toga ko će koliko da se ugradi u neki tender, ko će da bude uhapšen ili samo reketiran, do toga ko sme da se pojavi na kojoj televiziji- Vučić, uveren da je vanknjižni vlasnik Srbije, gazi Ustav i zakone, svojim poslovnim partnerima ustupa državno zemljište, legate pretvara u restorane, otima penzije i plate, strancima daje basnoslovne subvencije, a radnike tretira kao robove. Vučićeva policija hapsi babe koje na ulici prodaju kaiševe i šustikle, a štiti režimske mafijaše koji pod fantomkama hapse i ruše kuće. Ko ne plati kaznu za nedozvoljeno parkiranje ide u zatvor, a tajkuni koji ne plate višemilionski porez idu u SNS.

Ubeđen da je mnogo jak i pametan, Vučić se hvali da ga podanici nazivaju "Bič božji". Tako ga doživljavaju i nesrećnici koji predvode opozicione stranke, koje je on lično instalirao i s kojima manipuliše kako mu se prohte. Tako to izgleda u medijskom mraku, diktatorovoj zoni komfora.

U stvarnom životu stvari stoje bitno drugačije.

Bez obzira na šarene laže, kojima Pink i "Informer" truju građane, svemoćni Vučić samo je mali, drhtavi talac svog večnog idola Šešelja. Vučić se odrekao radikalske ideologije, pristao je da obavlja prljave zadatke koje dobija od onih koje je doskora nazivao zločincima žednim srpske krvi, za nezavisnost albanske države Kosovo uradio je više od Hašima Tačija- I, opet džabe- Formatiran u Šešeljevoj laboratoriji, ostao je isti onaj primitivni siledžija koji progoni strane plaćenike i domaće izdajnike, izmišlja nepostojeće atentatore i opake neprijatelje koji mu, sram ih bilo, rade o glavi. Nepromenjiv, a raskrinkan, Vučić i ne shvata koliko je tačna stara izreka Maksa Vebera: ko se šešeljizma lati, od šešeljizma i strada.

Šešelj to, za razliku od svog miljenika, dobro zna. Zato je pristao da, kao nekad u Miloševićevo vreme, opet igra ulogu dvorske lude.

Prevara je dogovorena još 2012. godine, kad je završeno suđenje Šešelju u Haškom tribunalu. Pred majske izbore, Srpska radikalna stranka je za kampanju obezbedila milion evra. Za spotove, postere, mitinge i plaćene nastupe na lokalnim televizijama u prvih mesec i po potrešeno je oko 300.000, a onda je Šešelj procenio da nema potrebe za velikim ulaganjima. Po njegovom naređenju, 700.000 evra je oročeno u banci. Iako su bili šokirani takvim potezom, svi istaknutiji radikalski funkcioneri su ćutke prihvatili odluku. Na isti način prihvatili su i naređenje iz haške ćelije da predsednički kandidat ne bude, kao što je dogovoreno, Aleksandar Martinović, nego vojvotkinja Jadranka Šešelj. U stranci je to izazvalo veliko nezadovoljstvo, ali niko nije imao hrabrosti da prigovori šefu. Još veći haos nastao je kad su se proširile glasine da Šešelj preko Petra Panića kontaktira s Vučićem. Do Đurđevdana svi su ćutali, nadajući se da će SRS ipak preskočiti cenzus. Dan posle izbora, Šešelj je iz Haga izdiktirao imena 37 radnika koje stranka, pošto je postala vanparlamentarna, mora da izbaci na ulicu.

Bez poslaničkih mandata, mesta u upravnim odborima i drugih parazitskih beneficija, ogorčeni radikali su počeli da se razilaze, prepričavajući glasine da je Šešelj namerno uništio SRS, kako bi se dodvorio haškim sudijama i, pošto je ostao bez stranke, lakše izdejstvovao oslobađajuću presudu. Nikad se neće saznati da li je takav dogobor zaista postojao, ali sve što se kasnije događalo upućuje na to.

Čim se vratio u Beograd, Šešelj se stavio na raspolaganje Vučiću. Kao nekad, kad je u Miloševićevom interesu brutalno devastirao Dobricu Ćosića, Dragoslava Avramovića i oba Panića, Milana i Životu, Zorana Đinđića i nepodobne novinare, tako sada svom snagom, Vučiću za ljubav i pare, gruva po Nikoliću i ostalim opozicionarima. Za svaku pljuvačku koju uputi prema Vuku Jeremiću, Saši Jankoviću, Bošku Obradoviću ili bilo kome drugom, ko u nekom trenutku iznervira Vučića, Šešelj dobije prostor za promociju u "Kuriru", "Informeru" i na Pinku, kod prvovenčane Ksenije Janković-Vučić, Dragana J. Vučićevića ili Milomira Marića.

Vučić uživa u takvom rasporedu snaga. Ponosan na uspešnu zamenu uloga, povremeno uzima slobodu da ponižava bivšeg vođu, da mu se sveti za sva šikaniranja koja je pretrpeo u onih 15 godina, koliko je tavorio u njegovoj senci. Na njegovu žalost, kad shvati koliko se prevario biće mu kasno.

Kao klada i iver, njih dvojica su bliski po mnogim karakternim osobinama, temperamentu, biografskim detaljima i neizlečivim kompleksima. Ne samo po pogubnim posledicama politikantskih avantura, slični su i po načinu na koji lažiraju predstavu o sebi, o svom poreklu, porodičnim odnosima, obrazovanju-

Kad je došao u Beograd, još uvek opterećen komunističkim floskulama o bratstvu i jedinstvu, Šešelj nije krio svoje hrvatske korene. Naprotiv, u jednoj debati sa srpskim nacionalistima, koji su tvrdili da su Srbi u Hrvatskoj oduvek bili izloženi pokatoličavanju, Šešelj ih je demantovao svojim primerom: "Pa, bilo je i slučajeva kad su katolici prelazili u pravoslavlje". Nešto kasnije odlučio je da se iz tvrdog marksiste transformiše u još tvrđeg velikosrpskog šovinistu, pa je od svog sledbenika Slavenka Terzića dobio sertifikat SANU o srpskom poreklu hercegovačkih Šešelja. U tu raspravu uključili su se i hrvatski političari i mediji. Postiđeni informacijama o hrvatskom poreklu vojvode Šešelja, zagrebački, a potom i beogradski mediji preneli su izjavu izvesne Olivere Šešelj, vođe albanskog lobija u Australiji, koja je analizirala etimologiju prezimena Šešelj, dokazujući da ga nose pripadnici plemena iz sela Arbanasi, južno od Zadra. Prema njenim tvrdnjama, poreklo prezimena je albanska imenica "šeš", što znači "ožiljak". Množina te imenice "šešelji", na albanskom jeziku može da se protumači kao - ljudi sa ožiljkom, ali i rošavi ljudi. Olivera Šešelj je precizno navela imena s porodičnog stabla svog rođaka Vojislava i njihov put od zadarskog zaleđa do Župe Dubrovačke i Popovog Polja.

U istom genetskom smeru upućuju i pojedinosti iz Vučićeve konfuzne biografije. Pojedini mediji u Skopju i Prištini, na albanskom jeziku, kao i neki srpski objavili su spekulaciju da je pravi otac Aleksandra Vučića prizrenski novinar Fahri Musliu. Te glasine potkrepljene su frapantnom fizičkom sličnošću i činjenicom da je Musliu dugo radio na Televiziji Beograd s Angelinom Vučić, majkom aktuelnog diktatora. Dok se ne utvrdi parcijalni DNK Vučića, u te priče teško je poverovati, pre svega jer je Musliu vrhunski intelektualac gospodskih manira, koji se ne stidi pripadnosti albanskom narodu, već, naprotiv, i danas živi u Beogradu, iako je objavio šokantnu knjigu o srpskim zločinima nad albanskim civilima u Prizrenu.

Za razliku od Musliua, Vučići su, kao i Šešelji, dokazali sklonost ka promenama nacionalnog identiteta. Radikali su 2010. godine sproveli istraživanje u Bugojnu i utvrdili da je porodica Vučić tokom Drugog svetskog rata primila katoličanstvo kako bi izbegla ustašku torturu. O tome postoji i potpisano svedočanstvo fratra Mije Filipovića, koji je napravio spisak srpskih porodica koje su prešle u katoličanstvo. Naravno, ni to nije sprečilo srpskog vođu da se iščuđava što na spomen ploči u Jasenovcu nema nijednog Vučića. Zarad jeftine političke propagande, Aleksandar Vučić se i na taj način ruga Srbima koji su pre izabrali da stradaju, nego da prodaju veru za večeru. Danas Šešelj slavi Svetog Luku, a Vučić Svetog Nikolu, iako obojica nemaju dokaz da su kršteni. Šešeljeva krštenica je, kako on tvrdi, izgorela, a Vučić o tome odbija da se izjašnjava. I, u pravu je, s obzirom na posledice njihove politike obojica izgledaju kao da su nekršteni.

Da intimna konfuzija bude potpuna, u oba slučaja, dokazuju i nesreće koje su pretrpele njihove supruge.

Kad je stigao iz Sarajeva, Šešelj nije dočekan s belim ružama. Utočište je našao kod tetke u Zemunu, a pomagali su mu prijatelji koji su mu davali novac za hranu, odeću i štampanje knjiga. Podršku mu je dao i Dobrica Ćosić. Stari akademik bio je impresioniran Šešeljevim izgledom. "Bio je visok, plav, vitak kao hrt", divio se Ćosić. S najboljim namerama predložio je Šešelju da problematično obrazovanje upotpuni školovanjem u Americi, čak je ponudio i da mu nađe nekog sponzora koji bi ga izdržavao. Uveren da mu je imidž "najmlađeg doktora nauka u Jugoslaviji" dovoljan, Šešelj ga je odbio: "Već sam dovoljno obrazovan, meni je potrebna samo bogata udavača".

Nije imao sreće. Ni on, ni izabranica Vesna. O tome šta je Šešeljeva prva supruga pretrpela u braku javno je pričala njihova kuma Danica Drašković.

- Ja sam zaposlila Šešeljevu prvu ženu. To je jedna nesrećnica, koja je zbog njega otišla u bolnicu, u ludnicu. Maltretirao ju je, zaključavao je- Ona je, valjda, jednom htela da zapali cigaretu, on joj je tu zapaljenu cigaretu gurnuo u nos. Rekla sam mu da je strašno što tako muči ženu, onda se on naljutio na mene i rekao kako mogu ja da podržam Vesnu protiv njega, jer je on kao moj stariji prijatelj. Kad je došlo do razvoda braka bila sam na Vesninoj strani, njoj sam našla advokate i onda me je on označio kao svog neprijatelja. Vesna je bila kod nas, u redakciji "Srpske reči", stalno kod nas dolazi, dala nam je veliki intervju o svemu šta je to bilo u njihovom braku. Ne mogu da to objavim, ne mogu, iako bi trebalo o tom idiotu sve staviti u javnost, da se vidi koliki je on ludak, mada je stvarno malo degutantno, ona tu govori o njemu baš onako ogorčeno. Izludeo je svoju ženu, kako neće i ovaj narod. On uživa da seje zlo - tvrdila je Danica u aprilu 1993. u intervjuu novosadskom magazinu "Svet".

Ksenija Janković u to vreme radila je upravo u "Srpskoj reči". Kasnije se, sirota, udala za Vučića i na svojoj koži osetila koliko je sličan Šešelju. Ipak, Ksenija je imala više sreće. Vesna je umrla, a nju su spasli francuski lekari. Umesto da se žali Dani, ona je na Tviteru, u vreme misterioznog razvoda, uputila nekoliko pretećih poruka Vučiću. Ucene su uspele, eno je na Pinku, brani bivšeg muža kao što je on nekada Šešelja.

Osim privatnih i nacionalnih, i ideološke transformacije su im se odvijale po istim principima. Odrastao u radničkoj porodici, s majkom domaćicom i ocem čuvarom pruge, Šešelj je izrastao u fanatičnog komunistu nezaježljive ambicije. Zaslepljen marksističkim idejama i Brozovim delom vrtoglavo se uspinjao u nomenklaturi Saveza komunista. Dokazujući ideološko čistunstvo udario je na partijskog kolegu Branu Miljuša, a potom i na zajedničkog zaštitnika Hamdiju Pozderca. Kad je izbačen iz SK, Pozdercu je slao brojna pisma u kojima ga je upozoravao da ne krši tekovine komunističke borbe, ne propuštajući da ga na kraju pozdravi sa: "Maksuz selam, tvoj novopečeni ahbab, Vojislav Šešelj". Na kraju, ostao mu je marksistički doktorat, koji karikaturalno dokazuje koliki su intelektualni kapaciteti genijalca koji sredinom osamdesetih godina nije ni video, a kamoli razumeo geostrateške promene u celom svetu, kojima je komunizam zauvek najuren u prošlost.

S istim fatalizmom Vučić je zastupao šešeljevsku verziju velikosrpskog nacionalizma. Ko nije verovao u radikalsku granicu od Karlobaga do Virovitice, bio je izložen Vučićevim uvredama. Obračun s "fukarama" zaoštrio je čim je postao ministar protiv informisanja u Miloševićevoj ratnoj vladi. Šešelj je svojim protivnicima pisao otvorena pisma, Vučić optužnice i presude. Hajku na defetiste i dezertere, koji su sumnjali u pobedu nad albanskim teroristima i njihovim NATO zaštitnicima, Vučić je završio proslavom streljanja Slavka Ćuruvije. Posle poraza, željan vlasti po svaku cenu, kao njegovi preci iz Bugojna, odrekao se vaskolikog srpstva i prešao na stranu neprijatelja. Bez po muke zaboravio je na dane kad je prizivao nemačke bombardere, zaklinjući se da će bar jednog sam da obori, i počeo je da se klanja Angeli Merkel, Maksu Veberu, Karl-Hajnc Rumenigeu i svima koji znaju da kažu "Sieg Heil".

Analizirajući Šešelja, mnogi njegovi bivši i aktuelni poštovaoci kao da su opisali Vučića.

- Pojava samozvanog vojvode Šešelja nije nimalo slučajna. Takvi ljudi se skoro zakonito javljaju u vremenima meteža i krize, krvoprolića i zločina i opšteg pada javne vrline i morala. U takvom dobu u kojem na svetlost dana izbijaju mržnja, silništvo i ostala skrivena zla, na javnu scenu stupaju ljudi koji pod plaštom proverenih vrednosti rodoljublja, hrabrosti i nacionalnog interesa zagovaraju netrpeljivost i nasilje prema nezaštićenima i slabijima od sebe. Šešelj ili neko njemu sličan mogao se, dakle, očekivati, kao što se to i ranije dešavalo u zemljama koje su doživele vojni i diplomatski poraz, smanjenje državne teritorije ili opšte rasulo u privredi i državnim finansijama. Kao po pravilu, postojeće autoritarne vlasti obično ohrabruju uspon takvih ličnosti - napisao je Kosta Čavoški još 1992. godine, a svi stavovi, nažalost, vrede i danas.

U to vreme autopsiju Šešeljevog lika i dela izvršio je i legendarni sudija Ilija Radulović.

- Vojislav Šešelj je stvoren kao krajnja politička linija u politici Slobodana Miloševića. U zemljotresu Miloševića, Šešelj je trebalo da bude onaj zemljotres od 14 stepeni. Sve je ružio, pljuvao, klevetao, rušio pred sobom. Odigrao je svoju ulogu i sada predstavlja mrtvi politički spermatozoid Slobodana Miloševića, tvrdio je Radulović, priznavajući da se kaje što je Šešelju pomagao dok je bio u zeničkom zatvoru.

Prošle su dve i po decenije, a ništa značajno se nije promenilo. Kao nekad Miloševiću, Šešelj je sada sebe iznajmio Vučiću. Vredan je najamnik, pošteno će odraditi sve prljave poslove, predvodiće satanizaciju svih Vučićevih protivnika, ali istovremeno će čekati zgodan trenutak za osvetu.

Bez obzira na sve navedene i mnoge izostavljene sličnosti, Šešelj i Vučić se razlikuju u dve izuzetno bitne stvari. Prvo, Šešeljev politikantski talenat je nenadmašiv. Iako su podjednako primitivni i agresivni, kod Vučića je to suština, kod Šešelja deo predstave. Mudar, vojvoda nikada nije hteo da vlada, uvek se zadovoljavao profitabilnom ulogom sluge. I u fingiranoj opoziciji džepovi mu se pune, a ne snosi nikakvu odgovornost.

Upravo u tome se krije najvažnija razlika između njih dvojice: Šešelj je prvo bio u zatvoru, pa onda na vlasti, a Vučića čeka obrnuti redosled. Zato Šešelju ostaje samo da se nada da će ga mimoići zdravstveni problemi dok ne dođe vreme da njegov miljeni padne s vlasti. S druge strane, Vučić može da se nada da će naći dobre advokate, koji će, ko zna kako, uspeti da mu ublaže kaznu za sve zločine koje je u poslednjih pet godina izvršio nad Srbima i Srbijom.

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702
seselj- 99115 - 11.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Da li će Šešelj biti sledeći Predsjednik Srbije?


Objektivno gledano, Šešelj ima dobre šanse da uđe u drugi krug za izbor za Predsjednika Srbije. Da li će biti izabran, to uglavnom zavisi od Vučića, koji bi mogao da bude jedini dostojan protivnik na predstojećim izborima, naravno ukoliko se kandiduje. Osim njih, ne vidim ni jednog drugog političara sposobnog za neki značajniji uspjeh.

Ovo su samo neke moje prognoze. Od vas očekujem samo predviđanja, a komentare na moj članak možete postaviti tek nakon izbora. :-)

seselj- 98947 - 06.01.2017 : Nenocc Sokolac - best (3)

Nomad, Aćim i svi mi skupa


Devedestih godina u Srbiji je postojala stranka "STAROSEDELACA SRBIJE" koja je zastupala interese Srbijanaca. Da puno ne dužim, radila ja na podijeli Srba. U cijem interesu su radili i od koga su bili plaćeni to oni najbolje znaju. Od naših prijatelja sigurno nisu.

Vjerujem da je i Aćim bio pripadnik te stranke, misleći da, ako neko nije Srbijanc nego NOMAD nema pravo glasa, te treba da bude zahvalan što je tu našao utočište i da se poklopi ušima.

Ako i nije pripadao "starosedeocima" onda razmišlja kao oni. Ružno je to sa tvoje strane, brate Aćime!

Što se Šešeljevih zasluga tiče za odbranu srbstva nisam baš uvjeren da je uspio u tome. Čak mislim da nam je kao političar nanio više političke štete nego korisi prije odlaska u Tribunal.

Gde su mogli da se vide vođe HOS-a ili Alijinih bojovnika da mlataraju pištoljima i prijete Srbima. Oni su nas ubijali i klali u tišini.
seselj- 98891 - 05.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

Lisović, srpstva bastion


G-dine Tomiću ne slažem sa sa Vama u tome da je ražalovani četnički Vojvoda Vojislav Šešelj u Hagu branio i odbranio vaskoliki srpski narod kako to vi tumačite, već je branio isključivo sebe, a Miloševića nije ni mogao da odbrani jer je Slobodan Milošević preminuo u Den Haškoj pritvorskoj jedinici, zar ne.

Vidim da za sada ne mogu da Vam otvorim više informacija ko je zapravo Vojislav Šešelj jer ga Vi dižete u zvezde i ja lično se i neću truditi da potamnim "sjaj zaštitnika Srba", jer znate kako kažu. "Gde je Šešelj branio Srbe, tu Srba više nema".

A, bilo bi po Vas poučno da pogledate ovaj video sa TV PINK iz rijaliti programa Farma, pa ako ste raspoloženi i objektivni omogućite i ostalim forumašima Slevikneta da vide u kakvom "visokostručnom" okruženju V. Šešelj brani nacionalnu ideju. Za one koji ne žive na ovim prostorima, rijaliti programi kod nas okupljaju sam ološ "estrade" i kao što se vidjeli V. Šešelj srpsko nacionalno pitanje izlaže pred obnaženim devojkama sumnjivog morala i pred kriminalcem koji je osuđen da je dilovao drogu u crkvi Sv. Marka u Beogradu... Lepo društvo sve sami "ugledni" ljudi, da nije žalosno bilo bi smešno...pozdrav NOMAD

RE: Lisović, srpstva bastionPoštovani,

pažljivo sam pogledao prilog koji si mi poslao, a na kome je Šešelj na kratko vrijeme bio gost na farmi. Moram ti reći da me je prilog oduševio i smatram da je ovo najbolji Šešeljov nastup na televiziji otkako je došao iz Haga.

Farma je vjerovatno nešto najstrašnije što je zadesilo Srbiju u zadnjih petnaest godina. Ipak, mislim da je ovo bio Šešeljov majstorski potez i brilijantan nastup. U nemogućnosti da dobije dovoljno prostora na državnim televizijama, odlučio je da se do prostih, srpskih jadnika (čitaj glasača) probije preko Farme, zvanično (nažalost) najgledajnijeg programa na televiziji.

Inače, vjerovao ili ne, i sam sam nekada razmišljao o tome da bi nekako trebalo natjerati Pink TV da program Farma nekako "unaprijedi" (ako ne možeš da je ukineš) u smislu da se kroz nju plasira i malo edukativnog programa. Do sada sam Farmu gledao samo par sati, ali ovaj Šešeljev prilog sam pogledao sa oduševljenjem. Sreća moja je i da sam je gledao preko interneta, pa sam neke neinteresantne djelove mogao i da preskočim.

Hoću još jednom da naglasim da nisam Šešeljev pristalica, mada se ne stidim da sam nekada bio. Na izborima neću glasati za njega. Ovo ponavljam zbog onih koji ne znaju da čitaju između redova.

Mislim da je tvoj problem što si jako isključiv - sve političare bilo idealizuješ ili pljuješ. Za razliku od tebe, ja u svakom političaru vidim ponešto dobro, mada znam da kod njih ima mnogo više lošeg.

Pogledaj video koji si sam objavio pa ćeš vidjeti da mnogo pametniji ljudi od tebe i mene kažu da je Šešelj u Hagu odbranio ne samo sebe već i Miloševića, pa i kompletan srpski narod. Rečeno je tako, zar ne?
seselj- 98863 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

Nomad uzvraća


Tek sada vidjeh da me je pomenuo dotični Aćim iz Novog Sada.

Aćime, ne vodim ja nikakve prljave političke kampanje ni protiv koga, to političarenje rezervisano je samo za političare. Na primer kao što je tvoj politički ljubimac V. Šešelj.

Ne možeš ti prika Aćime meni da određuješ kako ću ja da se ponašam, a još manje kakvog ću političkog ubeđenja ja biti.

Ne poznaješ ti mene Aćime, pa zato i ne znaš zašto se ovde pojavljujem pod pseudonimom NOMAD, a omanuo si u tvojoj proceni, veruj mi, nick (nadimak) NOMAD dolazi od nečeg što tebi sigurno neću obrazlagati.

Nisam mnogo zakasnio da ti odgovorim, samo još da admin objavi ovaj moj odgovor.
seselj- 98861 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

Šešelj, farmer iz Lisovića


Au, kakav potez g-dina Tomića!

Objasniću i zašto, jednostavno, bio sam ubeđen da političari nisu omiljena bića g-dina Željka Tomića. Ali, avaj prevarih se! Naročito Vojislav Šešelj, taj nacionalista iz koristi, taj ražalovani Vojvoda Četničkog pokreta popa Đujića, taj kako je svojevremeno izjavio pokojni Slobodan Milošević: "Moj omiljeni opozicionar". Taj političar koji je izbornu pobedu u trci za predsednika R. Srbije prepustio Miloševićevom kandidatu Milutinoviću zarad ličnih privilegija, taj V. Šešelj koji je podjarivao srpsku mladež da ide u rat, a sam ni sata nije proveo u borbenim dejstvima, a niti njegovi sinovi nisu branili srpstvo kao vojnici.

Taj V. Šešelj koji je u jednoj predizbornoj kampanji obećavao "kule i gradove", a posle kada je osvojio mandate izjavio da sve to ne važi jer je političaru u kampanji dozvoljeno da laže, taj V. šešelj koji na bankovnom računu po sopstvenom priznanju ima stotine hiljada dolara koje je zaradio držeći govore u dijaspori i za vreme rata, dok su jedni ginuli on je zarađivao držeći "vatrene" govore gastarbajterima i normalno uzeo im lovu.

Taj Šešelj koji je po sopstvenom priznanju igrao šah u Šilerovoj ulici u Zemunu sa "Šiptarom" i "Kumom" tada najvećim dilerima droge na Balkanu.

Taj V. Šešelj koji je kao "borac" za nacionalnu ideju aterirao u rijaliti šou na PinkTV i među polunagim starletama i kriminalnim ološem "propagirao nacionalnu ideju" ali od slogana :"Knin, Karlobag, Ogulin, Virovitica" sam Šešelj je dodao i Lisović, selo u kojem se odvijao taj rijaliti program prošle godine pod nazivom "Farma".. . ima toga još, ovo je samo onako ovlaš iz glave...

RE: Šešelj, farmer iz LisovićaPoštovani,

kao prvo, nisam veliki ljubitelj ni jednog političara, tako da tvoja primjedba ne stoji. Poštujem neke stvari kod niza srpskih političara, ali sam svjestan i njihovih nedostataka.

Ne mogu da se složim sa nizom stvari o kojima ti govoriš, ali nemoj zaboraviti da je Šešelj čovjek koji je u Hagu branio i odbranio kompletan srpski narod, a posebno Miloševića. Njemu treba odati priznanje za izuzetnu inteligenciju, retoriku i pravničke sposobnosti, koje su mu pomogle da ismije i diskredituje Haški tribunal. Šešeljevo junaštvo u Hagu ga svrstava u jednog od najzaslužnijih Srba novije srpske istorije.

Šešelj kao političar je nešto drugo - dobro je da nije na vlasti, ali bi u isto vrijeme bilo loše da ga nema u politici.

U životu, kao i u politici, treba biti realan, analitičan i objektivan. Najgore od svega je biti isključiv. Pogledaj video, možda ćeš nešto i da naučiš. Ne piši o stvarima za koje nisi siguran, poput onoga da je Šešelj za vrijeme rata putovao po svijetu i držao govore kako bi sakupljao novac.
seselj- 98839 - 04.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

Sve što niste znali o Vojislavu Šešelju


Veoma objektivna emisija o Voji Šešelju i njegovom suđenju u Haškom tribunalu.

seselj- 97391 - 22.10.2016 : Acim Novi Sad - best (2)

Prljava kampanja


Nomad, Nomad!

Nemoj na ovom forum da vodiš prljavu političku kampanju protiv bilo koga, a posebno protiv političara iz Republike Srbije. Ako si Nomad onda uživaj u blagodetima trenutnog utočišta, jer drugu otadžbinu nemaš.
seselj- 94463 - 01.12.2015 : NOMAD Srbija - best (1)

Proverene vrednosti


Srpski narod bi trebao da se drži proverenih patriota, ljudi koji su ličnim zalaganjem pa i stradanjem dokazali da su čisti moralno i da imaju podršku u narodu.

Što se tiče Vojislava Šešelja razočaran sam njegovim stavovima i ponašanjem, jer očigledno da se bivši četnički vojvoda nije dokazao kao iskreni borac za srpstvo. Ne bih sada da elaboriram naširoko, ali poteze koje vuče sada, posle povratka iz Haga, nisu dostojni borbe za srpstvo. Napada kuma Tomu, a ne sme da pisne ništa protiv Vučića, istih onih koji su ga izdali dok je bio na suđenju.

Gledao sam na internetu i šta je o Vojislavu Šešelju govorio blaženopočivši pravi Srbin Vojvoda Momčilo Đujić, shvatio sam da je g. V. Šešelj počesto bio u službi raznih režima (Miloševićev, Vučićev)i da je u stvari u smrt slao srpsku omladinu, a da sam fronta nije ni probao. Sada, iako radikali nisu parlamentarna stranka, režimski mediji (Pink, RTS) mu daju zapažen prostor, pa čak i procenjuju koliko bi procenata osvojila SRS na sledećim izborima, tako da bih slobodno rekao da se prodao (opet) režimu zbog sopstveničkih interesa.

Neki dan sam u smeće bacio dve knjige kojima je autor V. Šešelj.

Nekada je g. V. Šešelj govorio Karlobag-Knin-Ogulin-Virovitica, a na kraju završi sa destinacijama Karlobag-Knin-Ogulin-Virovitica-Lisović (Lisović je selo gde se održava farma 6 rijaliti program TV PINK u kojem je g. V. Šešelj bio gost oko jedan sat i gde mu je polusvet postavljao pitanja o borbi za srpstvo, a on ideju srpstva obesmislio vodeći razgovor sa kriminalcima i prostakušama).
seselj- 92035 - 05.01.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Emisija: Bez cenzure - povratak pobjednika


seselj- 91593 - 12.11.2014 : NLO Gojino Brdo - best (1)

Vratio se Vojvoda
Da vam javim braćo moja draga, vratio se Vojvoda iz Haga!
seselj- 90738 - 10.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Noćna mora suda nepravde u Hagu


Najveći heroj 21-og vijeka ostao doslijedan svojim principima!

"Haški sud nepravde" je na mukama, kako se riješe srpskog narodnog heroja a ostati neponižen. Sve bi to bilo lako da pred sobom nemaju ovako inteligentnog čovjeka kakav je Vojislav Šešelj, koji kažnjavajući sebe, zapravo, kažnjava taj "sud nepravde"!

Iz dana u dan lik I djelo Vojislava Šešelja sve bliže je istorijskom heroju 21-og vijeka, koga bi srpska djeca morala učiti u školama, kao što su učili o svim srpskih herojima!

Svaka ti čast Vojislave Šešelju, zaslužio si da uđeš u istoriju srpskih velikana!

Šešelj riješio da do kraja ismijava i ponizi Haški tribunal!

10 juli 2014. godine

Lider SRS Vojislav Šešelj ozbiljno je rešio da do kraja ismeje Haški tribunal.

Iako je rok za izjašnjavanje lidera SRS Vojislava Šešelja o prihvatanju uslova Haškog tribunala istekao, niko od pravnih stručnjaka ne može sa sigurnošću da tvrdi kako će se ova drama u vezi s njim u budućnosti završiti.

Naime, iz Vlade Srbije nezvanično saznajemo da će umesto tačke Vojislav Šešelj najverovatnije staviti zarez i da će sudskom veću Tribunala tražiti da izađe na slobodu, ali bez uslova.

 • Posle odbijanja da prihvati uslove Haga za privremeno puštanje na slobodu, oni ne znaju kako da izađu iz ćorsokaka u koji su upali. Šešelj je za njih postao ogroman teret kog žele da se oslobode, ali ne znaju kako. Prema nekim saznanjima, Vojislav Šešelj će dodatno da im zadaje muke jer će ostati dosledan svom stavu, odnosno uskoro će od sudskog veća tražiti da izađe na slobodu, ali bez ikakvih uslova kako bi degradirao Haški tribunal - kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije.

  Ni porodici nije jasno u čijim je rukama njegova sudbina. Njegova supruga Jadranka zna samo da se on neće ponižavati pred porotom Haškog tribunala, koja ga drži već jedanaest i po godina u pritvoru.

  - Znam da će on ostati dosledan svojim stavovima. To znači da je njegov stav isti i danas i sutra, a to je "bez uslovljavanja, gospodo, i tačka" - kaže Šešeljeva za Kurir.
 • seselj- 90533 - 19.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Vojislav Šešelj - najveći srpski heroj 21-og vijeka


  Vojislav Šešelj je uspio da postane noćna mora Haškog tribunal

  20 Jun 2014

  Vojislav Šešelj je učinio sve čega se mogao setiti da sud izvrgne ruglu i natera ga da krši njegova ljudska prava

  Poznavaocima političkog karaktera haškog zatočenika sa najdužim stažom odmah je moralo bilo jasno da Vojislav Šešelj neće prihvatiti uslove tribunala za privremeno puštanje na slobodu. Svoj dobrovoljni odlazak u Hag predsednik radikala još od 2003. doživljava kao misiju razobličavanja političkog suda stvorenog da sudi Srbima. U jednome je uspeo: da postane noćna mora Haškog tribunala.

  Otkako je po podizanju optužnice u februaru 2003. izjavio da njegov životni cilj nije da mirno umre u krevetu, već da ostavi delo po kome će ga se sećati pokolenja, činio je sve čega je mogao da se seti kako bi rad ovog suda izvrgao ruglu.

  Nastavio je i kada mu je sud pružio priliku da konačno ode kući na privremenu slobodu. Odbio je da prihvati bilo kakva ograničenja: neće da se javlja policiji, ni da nosi elektronsku narukvicu "ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo", hoće po svaku cenu da učestvuje u političkom životu Srbije, da daje intervjue i gostuje u TV emisijama, a pogotovo da javno kritikuje Haški tribunal. Jedino je prihvatio da se obaveže da neće napuštati Srbiju.

  U odluci sudskog veća kojem predsedava sudija Žan-Klod Antoaneti navedeno je da se odluka o privremenom puštanju predlaže iz više razloga, ali delom i zato što u ovom trenutku nije moguće odrediti tačan datum izricanja presude Šešelju pošto je novi sudija Madaje Nijang zatražio dodatno vreme da se upozna sa celim predmetom. Podsećamo da je upravo na Šešeljev zahtev iz procesa izuzet Nijangov prethodnik iz Danske - sudija Frederik Harhof.

  Tako će se nastaviti i agonija ovog sudskog procesa, u kome se "tribunal obrukao i pokazao kako ne treba da funkcioniše međunarodno pravo", kako je već rekao haški tužilac Serž Bramerc. Suđenje obiluje bizarnim momentima. Primera radi, pošto je tužilaštvo za njega zatražilo kaznu od 29 godina (za devet tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini), Šešelj je sam za sebe zahtevao doživotni zatvor "jer kaznu koju traže tužioci fizički ne može da izdrži".

  Više puta je priznao da je hašku sudnicu kad god je mogao pretvarao u tribinu za svoju političku propagandu. Prošle godine, u trenutku kada su se odbrojavali dani do izricanja prvostepene presude, zatražio je diskvalifikaciju sudije Harhofa, što je ukočilo njegov slučaj. Donošenje presude je odloženo kako bi se novi sudija upoznao sa procesom.

  Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 mesecazatvora. Tvrdio je da nije kriv, a nekoliko puta je pred tribunalom najavljivao da planira da "izazove desetak procesa za nepoštovanje suda, kako bi rad suda učinio apsurdnim".

  Suđenje je više puta prekidano zbog pravnih natezanja i kontroverzi. Protestovao je zbog neodržavanja statusnih konferencija, čije je održavanje obavezno u roku od 120 dana od poslednje statusne konferencije, kao i zbog izbegavanja razmatranja njegovog zahteva za ukidanje pritvora.

  Četiri godine je vodio bitku za pravo da se brani sam, pa je štrajkovao i glađu kako bi uspeo u ostvarenju tog svog cilja.

  Tokom pritvora je zbog srčanih problema operisan i ugrađen mu je defibrilator, za koji se ispostavilo da je pokvaren. Tada je Šešelj izneo pred sudom mišljenje da zapadne obaveštajne službe "atakuju" na njegovo zdravlje i "tempiraju trenutak u kojem će ga narušiti". Najbuntovniji pritvorenik je opisao da se aparat u toku jedne noći šest puta aktivirao i, kako je rekao, bespotrebno ga izložio elektrošokovima.

  Zbog njega su navodno stradali i drugi. Druženje sa njim "platio" je i general Ratko Mladić, koga je sud prebacio na drugi sprat, pošto su smatrali da je lider radikala loše uticao na njega kad ga je savetovao da odbije advokate sa liste suda.

  Na jednom od pretresa Šešelj je rekao da je "lično frustriran takvim ponašanjem suda" i da "ima osećaj krivice, a frustriran čovek ne može da se brani".

  U julu 2011. godine Šešelj je zatražio i da mu se omogući "godišnji odmor", podsetivši tada sud da je prošlodevet godina od njegovog pritvaranja. On se tada pozvao na formulaciju suda koja je korišćena kada je privremeno puštanje na slobodu bilo odobreno nekim generalima Armije BiH. Ali ni tada Šešelj nije hteo da prihvati garancije vlade, tvrdeći da se radi " o izdajničkom prozapadnom režimu u Beogradu".

  Postoje dobri izgledi da će mu ishod postupka u Hagu, kakav god bio, dati za pravo što je na beogradskom aerodromu 24. februara 2003. uoči poletanja za Amsterdam rekao: "Ja odavde odoh direktno u slavu!"

  Izvor: Biljana Mitrinović, Politika
  seselj- 89303 - 17.03.2014 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  I Kosovo i Rusija


  seselj- 87455 - 02.12.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Vojislav Šešelj - ponos srpskog naroda


  Vojislav Šešelj u Hagu ne brani samo sebe! Pogledajte samo kako ispituje svjedoka tužilaštva!

  seselj- 82174 - 02.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

  Vojo o Srbima druge vjere, o srpskom jeziku


  seselj- 82173 - 02.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Vojo Šešelj i njegova ideologija


  seselj- 78429 - 25.10.2012 : Dragan Stojanovic Crvenka - best (2)

  Vojislav Šešelj


  Nije mi jasno kako neko može da piše i iznosi neistine o Šešelju! Ja lično mislim da je to jedina ličnost koja je pokušala da ujdini srpski narod i da mu zbog toga ni jedan političar u Srbiji nije dorastao.

  Dobro nam je svima poznato da je Vojislav jedna od najškolovanijih javnih ličnosti i da je celu svoju karijeru posvetio je braneci svoj narod. To isto radi još i sada u Hagu, iako su mu svi okrenuli leđa i ostavili ga na nemilost zlikovcima. Ipak, doći će dan kada će se njegova dela obistiniti. Veliki pozdrav za gospodina koji je to napisao!

  Sa verom u Boga i Otadžbinu!
  seselj- 78388 - 23.10.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  Nisam zaboravio da napišem i o Šešelju


  Nisam ja zaboravio na Šešelja, nego je to bio tek prvi tekst o zulumu DB BIH i o tome ću tek pisati. Inače, dobro pamtim vreme kada je nas čedrsetak sa severa Marakane bilo Vojina udarna pesnica, Voja je govorio sve što i sam mislim, tako da mi je u ona crvena vremena svakako bio neko koga sam izuzetno poštovao. Nije mi smetalo što smo proganjani i nisam najbolje razumeo Vojine reči:

 • "Mi movamo da se vegistvujemo"

  Iskreno rečeno, nisam najbolje kapirao političke ambicije jer meni je bilo sasvim normalno da budemo proganjani. Nisam kapirao sa pepito kravatom, već naški "mavaši u glavu anderle beton"...

  U to vreme se tek razmatralo stvaranje SRS, a oko Voje se već počele okupljati neke ljigave face. Pametan je on i nije ćorav, ali je verovatno znao zašto mu trebaju. Ja imam slab želudac, pa me politika nikada nije interesovala. Što se mojih drugara tiče, većina njih je prešla kod Arkana. Ja sam, hvala Bogu, oduvek bio svoj, pre svega Srbin ali bez luđačke pripadnosti nekoj od milion srpskih sekti u to vreme, tačnije 1990. i 1991. godine. Upravo zbog toga nikada nisam mantro, verovatno potrebnu uvlakačku mantru: VOOO-JO VOJ-VOOO-DO!

  Svakako nisam zaboravio moj prijatelju i nisam namerno izostavio, jer o tome sam tek počeo da pišem...

  Svaka čast! Imaš ručak od mene. Znaš, ja nisam pravi Šešeljevac, ali mi je Voja jako simpatičan. Njega krasi jedna izuzetna inteligencija koja ponekad prelazi u ludilo! :-) Nije se pokazao dobar kada je dobio vlast u Zemunu, ali je odličan u opoziciji!
 • seselj- 73144 - 26.08.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Vojislav Šešelj


  Iako se u Hagu pokazao da je to politički sud za Srbe, naš največi junak u tom kazamatu je Vojislav Šešelj koji ponosno i istrajno brani i srpska i svoja djela. Možete pogledati ovaj kratki snimak njegove odbrane, i na osnovu njega shvatiti kolika je to veličina od čovjeka!

  seselj- 72999 - 21.08.2012 : Jovan Vlasenica - best (0)

  Samo da se zna!


  Novače shvati da je svako pisanije o 2 svjetskom ratu Sizifov posao i uzaludan trud i što je najtragičnije kod prosječnog Srbina izaziva totalnu nezainteresovanost.

  Propaganda nakon 2. svjetskog rata je učinila svoje, a šlag na tortu dadoše Vuk Drašković i sličan ološ u zadnjim vremenima - i sam sam se navukao na Vukovu "promičbu"!

  Pokušao je izvjesni Miloslav Samardžić iz Kragujevca da kroz desetine kolumni na Press-ovom portalu razbistri situaciju i da "Ravnogorsku istinu", ali je naišao na slab odziv kod čitalaca, tako da su Miloslava na kraju počeli i da ismijavaju. Ustvari, u zadnjim kolumnama se uopšte više niko ne javlja da komentariše Miloslavovo pisanije.

  Poput Voje Šešelja i ja sam vremenom shvatio svu besmislenost na istrajavanju ravnogorske monarhističke priče sve sa Karađorđevićima kao monarsima.

  Najtragičnije je što naša Crkva nikad nije učinila jasan zaokret i konačni otklon od ove "po srpski narod" pogubne familije.

  Pa Obrenovići su po zaslugama za deset kopalja ispred ovih masona. A što se tiče prvog srpskog ustanka ništa u bojevima nije zaostajao Miloš od Đorđa.

  Dok god mi urednik Tomić dozvoli pisanije na ovom portalu nikad neću otrpiti blaćenje Voje Šešelja i nečije lične frustracije tipa kritikovao je nekoga 2007. godine i zato je loš i slično. Naravno da ni Vojo nije cvijećka, ali za razliku od svih drugih srpskih lidera, on se i u praksi dokaza. Ej čovječe 10 godina trune u onom kazamatu.

  U Voćinu nisam bio 1991. godine jer sam tada imao 16 godina i stvarno sam bio premlad da tamo budem. I opet stojim na osnovu sopstvenih istraživanja pri tvrdnji da su zločin tamo napravili domaći Srbi.

  Zašto u stvari dolazi do konfuzije i lažnih optužbi protiv Vojinih dobrovoljaca? Gdje god da su išli tamo su nailazili na veliki broj domaćih Srba koji su se predstavljali kao Šešeljevci i dolazilo je do mješanja s njima. Praktično, prekodrinski Srbi su tokom rata na "NEVIĐENO" postajali Radikali a da se nisu upoznali s Vojom. Tako je na primjer Slavko Aleksić postao Šešeljevac i ovim putem ga pozdravljam i pozivam da se oglasi na ovom portalu kroz pisanije. Grehota je vidjeti da stranica "Jevrejsko groblje" zjapi prazna.

  Jovane,

  ne slažem se sa tobom da o 2. svjetskom ratu ne treba pisati. Možda se ništa neće promjeniti u glavama sadašnjih generacija, ali hoće u svijesti onih koji tek dolaze i koji su željni znanja.

  U svakom slučaju, neosporno je da naš predmet pisanja treba da budu ovi skorašnji ratovi, jer tu još nije ništa zaokruženo i definisano. Još će se mnoge stvari tu morati izmjeniti. Jednom sam negdje pročitao da treba da prođe bar 50 godina da se ohlade strasti i sazru uslovi za realno prikazivanje istorije.
  seselj- 72906 - 18.08.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  Kalabićeva porodica


  Nejač mučenog Nikole Kalabića i danas živi u Valjevu, žena mu i sestra preminuse 99 i nešto kasnije...

  Živi su mu i ćerka i unuka Vesna koja takođe ima ćerku. Nakon Drugog svjetskog rata su nadničili, radile u voćaru, sa mukom i od muke živele, pomagali su samo monasi manastira Ćelije. Stidi se Srbijo, stidite se i svi vi iz četničke emigracije. Nije Kalabića siroticama trebalo leba! Što javno ne istupiste i rekoste istinu, kad je odavno znate! Svedoka pogibije Nikoline Kalabića je bilo i još ima, verovatno...

  Flaster izdajstva je siroticama bio teži od oskudacije. Ja lično ni kao dete nisam sumnjao u Kalabićevu izdaju. Kopao sam, kopao i devedesetih iskopao sve!

  Četnici svih zemalja terajte se... sa sve Centralnom otadžbinskom upravom. E, tako!
  seselj- 72890 - 18.08.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  O saradnji Draže i Tita


  Malo se loše razumesmo. Mislio sam na Veslački klub "Zvezda" na Adi Ciganliji...

  Deda nek počiva u miru, to ćemo privatno.

  Komandant je major Vučko Ignjatović, on je crvene provalio prvi da će udariti u leđa i da sanjaju crvenu republiku, Valjevac je rodom... I Vučko je zaista i napravio dobru zasedu posle - minirao most i postavio dva mitraljeska gnezda. Sastanak je bio u selu Brajići polovinom oktobra 1941. godine.

  Tada je Vučka Ignjatovića, komandanta Požege izdao kapetan Glišić koji se uplašio obećanog streljanja od Draže.

  Dalje, ispred zasede izlazi pred Tita i Čačanina Minića i spasava psa i po drugi put...

  Epilog: VUČKO je besneo što Draža daje Užice crvenima, zbog fabrike municije koja im je trebala ko leb, a već početkom novembra, počinje krvavi građanski rat. Ipak, pre toga Vučko stiže da likvidira Milana Blagojevića koji nije hteo da isporuči municiju po dogovoru važećem sa "Struganika".. .. Crvena banda znajući četničku situaciju sa municijom, napada iz Užica svom žestinom i na Požegu koja tad pade. I Čačak i konačno ugroziše "Ravnu goru". Nemci su se zaustavili i pustili da se ustanici prorede.
  seselj- 72844 - 16.08.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  O Šešeljevcima


  Vuk je izdajnik, to je van svake priče!

  Sve ovo o čemu ovde komentarišemo je vrlo diskutabilno i mnogo toga niti je sve belo niti je crno.

  U Zapadnoj Slavoniji sam neko vreme bio u ekipi kapetana Kule, I on je bio neki šešeljevac, ali borci kremen kamen, svi obrijani, većinom Novosađani. Sa njima sam doživeo i najlepšu borbu u Kamenskom, nas 40 njih 400. Nedavno mi priznao jedan ujka, u priči na jednom forumu, a koji mi beše direktno suprotstavljen, da nikada nije doživeo takvu bitku.

  A pre toga na pauzi u Voćinu od sat vremena, stojim na sred puta okrenut ka Zvečevu, automat mi spusten niz ruku, besan sam zbog povlačenja bez borbe, tako zamišljen neko vreme. Čujem neku galamu i okrećem se neki baba i deda, deda posrnuo a tri magarca ga guraju i psuju, dva maskirana i jedan samo zarasli. Opovah im sve čega se setih. Digoše puške meni na grudi, opsovaše mi majku ustašku, uz povik "ti ih štitiš" sad ćutim, nemam vremena da trgnem pusku, ali sreća neki drugari videli pa trče sa stepeništa neke kuće pa njima cevi u potiljak. Kažu nećemo braćo između sebe! Nabodoh jednog, razvadiše nas i uskoro odosmo svojim putem. Pričali su ekavicom, a kasnije sam neke prepoznao u Beogradu, ne ove puškare, ali ekipa je ekipa.

  Dobar deo te ekipe je izgledao poput pokupljenih alkosa ispred Dragstora. Naravno, čast izuzecima.

  U 2007. godini Šešelj pljuje u nekoj knjizi po nekim momcima iz Mostara, osnivačima Čičoline, jedinice kojoj sam i ja pripadao. E, ta jedinica je bila časna i poštena, i u njeno ime ću bre i sada odmah da ginem. Pljuvao je "Bele orlove", Arkanovce, a i među njima znam dosta dobrih ljudi. Nije u pravu pa da je triput vojvoda!
  seselj- 72824 - 16.08.2012 : Jovan Vlasenica - best (1)

  Šešeljevci su bili najčasniji srpski dobrovoljci


  Mislim da je jadan i nekorektan nastup gospodina Novaka u komentaru o Šešeljevcima. Kao da sam čitao kolumnu Vuka Draškovića.

  Pošto sam i ja unuk ravnogorca i mogu da sudim.

  Spominješ istočnu Bosnu i brljanja Šešeljavaca. Koliko je meni poznato samo su bili u Zvorniku prilikom zauzimanja grada i nikad više nisam čuo da su bili u Podrinju. Uvijek smo tragično kuburili sa ljudstvom i vapili smo za dobrovoljcima koji su se samo sporadično pojavljivali u malim grupama (max 5) i to rijetko, a posle 1993 nikako.

  Za čitav istočni dio Republike Srpske znam da je bila samo jedna prava jedinica s dobrovoljcima i to Aleksićevi junaci na jevrejskom groblju. To je ta agresija Srbije na BiH. Samo je jednom Srbija aktivno učestvovala u Podrinju u januaru 1993. kad su muslimani zauzeli Skelane (16. januar) i praktično došli pred Bajnu Baštu i s tog aspekta su na neki način i imali legitimitet za intervenciju.

  Na suđenju Šešelju za Zvornik, ko je pratio suđenje jasno se pokazalo da Šešeljevci nisu napravili nikakve zločine u Zvorniku.

  U slučaju Voćina pokazalo se da zločine nad hrvatskim civilima nisu počinili Šešeljevi dobrovoljci već domaći Srbi.

  Prilikom borbi za Vukovar odred "leva Supoderica" (Šešeljevci) je uz Gardijsku brigadu i Arkanovce bio srpska udarna pesnica.

  Za razliku od raznih manekena koji su dolazili na vikend ratovanje,Šeljevci su dolazili da časno pomognu i nisu izigravali nikakve manekene već mjesecima časno držali linije. Ko je pratio suđenje Šešelju, mogao je to i da vidi.

  Kad su dolazili u Trebinje Šešeljevci su spavali u kasarni s vojskom, dok su Draškovićevi "baletani" naravno odsjeli u hotelu.

  Kad već spominjem ovog ljigavca Vuka Draškovića moram da dodam i jednu činjenicu. Omamljen ravnogorskom pričom ovog šljama i izroda, kao klinac sam se u sam osvit rata (1991. godine) učlanio u SPO. To je vjerovatno uticalo da nikad nisam bio član SDS-a i da sam uvijek imao neki animozitet prema njima.

  P. S. Nikad nisam bio ni član radikala. Samo sam spletom okolnosti ispratio cijelo suđenje Voji i saznao mnoštvo činjenica i detalja koje nisam znao. Vrhunac je bilo svjedočenje hrvatskog vojnika koji je preživio Ovčaru. Prilikom unakrsnog ispitivanja u nekoliko navrata se svjedok osmjehivao, stvoren je pozitivni dijalog svjedoka i Voje i na kraju je čak i svjedok, doduše indirektno, potvrđivao Vojine teze da on nema nikakve veze s odmazdom na Ovčari.

  Kad se sjetim Voje, nekada su ga se muslimani bojali kao guje, a danas svaki dan slušamo muslimanske prijetnje tipa "cipele s blatom".
  seselj- 71611 - 13.07.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (3)

  Istorijska izjava Šešelja


  seselj- 68532 - 13.04.2012 : Borba Beograd - best (1)

  Pretučen Vojvoda


  Evo djela teksta beogradske borbe - "Nezavisne novine"

  Dana 12. 04. 2012. godine grupa simpatizera SRS-e lepila je plakate Beogradom. U jednom momentu presrela ih je grupa mladih osoba, dobi do 18 godina. Došlo je do sukoba, u kojem je najgore prošao Vasilije Vidović zvani Vojvoda. Prema rečima potparola CUM-e radi se o vrlo teškim povredama glave, abdomena i leve ruke. Prema prvim procenama Vidović je ostao bez levog oka od udarca bezbol palice, a leva ruka je doslovno smrvljena u predelu lakta, tako da povreda zahteva hitnu operaciju. U predelu abdomena došlo je usled udaraca do pucanja slezene i jakog unutrašnjeg krvarenja.
  seselj- 68512 - 12.04.2012 : Nlo Gojino Brdo - best (1)

  Pretučen četnički vojvoda


  Kasno sinoć na Novom Beogradu, je pretučen vojvoda Vasilije Vidović zvani Vaske i par aktivista SRS-a dok su lepili plakate. Iz dva đipa je izašlo je 5-7 mladića sa palicama, gde su nasrnuli na četničkog vojvodu koji je i onako u veoma lošem zdravstvenom stanju. Vojvoda Vaske je prebačen u urgentni centar u Beogradu.
  seselj- 68498 - 12.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Puštanje Šešelja


  Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala, kaže za Kurir da ukoliko Vojislav Šešelj, lider SRS, podnese pismeni zahtev za privremeno puštanje na slobodu, postoji mogućnost da se to i odobri.

  Tribunal još nije dobio pismeni zahtev, nakon što mu je usmeni zahtev koji je uputio tokom završne reči odbijen.

 • Ni žalba na odbijanje usmenog zahteva nije stigla. Ako dokument dobijemo, o tome će odlučivati sudsko veće, ali u ovom momentu sudije nemaju na osnovu čega da se izjasne. Nemamo ni medicinsku procenu koja upućuje na odluku o privremenoj slobodi - kaže Jelačićeva. Na pitanje da li je moguće da se Šešelju odobri privremena sloboda ukoliko pošalje zahtev, Jelačićeva odgovara:

 • Uvek postoji mogućnost da odluka bude pozitivna, isto koliko je moguće da Šešelj bude odbijen.

  Boris Aleksić, član pravnog tima za odbranu Šešelja, kaže da mu nije jasno zašto Tribunal odugovlači.

 • Već su upućene garancije, a postoje i medicinski izveštaji u kojima se ocenjuje da je Šešeljevo zdravstveno stanje ozbiljno i da u pritvorskoj jedinici ne postoji uslovi za adekvatno lečenje - ističe Aleksić, i dodaje:

 • Međunarodni standard je da se periodično razmatra ukidanje pritvora i to je prihvaćeno u mnogim zemljama - kaže Aleksić.

  Ne može da diše

  SRS je saopštio da je lider radikala Vojislav Šešelj vraćen u pritvorsku jedinicu nakon što je juče rano ujutru, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, opet bio prebačen u bolnicu van Tribunala. Kako tvrdi SRS, osim izražene aritmije, tahikardije i bradikardije, Šešelj je ima i velikih disajnih problema.


  Stanišić već na slobodi

  Nerma Jelačić za Kurir kaže da je odlučeno da se Jovici Stanišiću, bivšem načelniku SDB, odobri privremena sloboda.

 • Odluka je od 4. aprila, a Stanišić mora da se vrati 26. aprila. Ne mogu da pričam o detaljima ili datumima povratka u Srbiju iz bezbednosnih razloga - kaže Jelačićeva, iako se spekuliše da bi Stanišić mogao u Srbiju da dođe već danas.
 • seselj- 59562 - 09.01.2012 : Ratko Obrenovic Detrioit, USA - best (0)

  Pokušali da ubiju Vojislava Šešelja


  Nedelja, 8. Januar, 2012. đ Autor: Agencija BETA

  BEOGRAD - Član lekarskog tima za praćenje zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja, Milovan Bojić izjavio je da postoji opravdana sumnja da je pogoršanje zdravlja lidera radikala posledica pokušaja ubistva.

  "Bojim se da se radi o pokušaju ubistva sa umišljajem, jer smo to videli u sprečavanju lečenja Slobodana Miloševića", rekao je Bojić na konferenciji za novinare u sedištu Srpske radikalne stranke u Beogradu.

  Bojić je naveo da se ne zna koji lekovi i u kojim koncentracijama se daju Vojislavu Šešelju. Naveo je da je umesto betablokatora od zatvorskog stražara Šešelj dobio nepoznati lek, nepoznatog oblika, ali je Šešelj odbio da ga primi. Prema rečima Bojića, bivšeg visokog funkcionera Miloševićevog režima, tegobe od kojih Šešelj pati mogu da izazovu trenutnu smrt, a dužina, priroda i kompleksnost njegovog stanja vode ka fatalnom ishodu, ukoliko nešto ne bude hitno preduzeto.

  Bojić je rekao da Šešelj od ranije pati od ubrzanog i usporenog srčanog ritma, aritmije, problema sa jetrom, kao i da mu se u poslednjem kontaktu pre hospitalizacije požalio da je psihički uznemiren, umoran, da ima vrtoglavicu, zujanje u ušima, nelagodnost u grudnom košu, povremeno stezanje i bol, sa osećajem lupanja srca.

  Šef tima za odbranu lidera radikala pred Haškim tribunalom Zoran Krasić rekao je da je Šešelju u četvrtak ujutru zatvorski stražar dao tabletu nepoznatog leka, koju je Šešelj odbio da uzme. Prema njegovim rečima, lekar u pritvorskoj jedinici napisao je u belešci da on nije Šešelju prepisao taj lek, a takođe je najavio da će mu biti svedok ukoliko to pitanje bude hteo da aktuelizuje. Krasić je rekao da od petka posle podne sa Šešeljem nisu kontaktirali članovi njegove porodice, kao ni predstavnici stranke i tima za njegovu odbranu pred Haškim tribunalom.

  "Vojislav Šešelj izložen je stalnoj torturi u Haškom tribunalu. Menjaju se samo oblici i sredstva, ali je ta tortura stalno prisutna", rekao je Krasić i dodao da će pravni tim za odbranu Šešelja upozoriti sve nadležne u Hagu i Beogradu da "to što se sprovodi nad njim prevazilazi sve dosadašnje oblike torture".

  On je rekao da će biti zatraženo da se u praćenje zdravstvenog stanja i lečenje Vojislava Šešelja uključe medicinski stručnjaci iz Beograda i da se pitanje njegovog zdravlja "ne marginalizuje". Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj prebačen je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice u Sheveningenu u kliniku Lajden u Hagu, u četvrtak 5. januara, a iz Haškog tribunala je saopšteno da je njegovo stanje stabilno.
  seselj- 12142 - 04.04.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vojislav Šešelj - Biografija


  Prof. dr Vojislav Šešelj rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu. U istom gradu završio je Pravni fakultet i to za samo dve i po godine. Tako je postao najmlađi doktor nauka, pošto je doktorirao 26. novembra 1979. godine, a njegova doktorska disertacija nosila je naslov "Politička suština militarizma i fašizma".

  Političku karijeru započeo je ranih osamdesetih godina suprotstavljajući se totalitarnom komunističkom režimu u tadašnjoj SR BiH, naročito vodećim ljudima ovog režima, Branku Mikuliću i Hamdiji Pozdercu.

  Na prvu zatvorsku kaznu u trajanju od 8 godina osuđen je 9. jula 1984. godine, zbog delovanja sa "anarholiberalističkih i nacionalističkih pozicija" čime je počinio, kako u izreci presude stoji, "krivično delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja". Kao dokazni materijal u sudskom procesu korišćeni su iskazi svedoka o privatnim razgovorima i neobjavljeni tekst odgovora na anketu-intervju pod naslovom "Šta da se radi? "

  Dok se nalazio u sarajevskom zatvoru kazna mu je smanjena na 4 godine. U ozloglašenom zatvoru u Zenici proveo je 22 meseca, od čega više od 6 meseci u samici. Na ranije puštanje iz zatvora uticali su brojni protesti i peticije intelektualaca iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, a nije bilo zanemarljivo ni pisanje strane štampe o njegovom slučaju.

  Po izlasku iz zatvora, bez mogućnosti da u svom okruženju nađe posao, preseljava se u Beograd gde se izdržava pisanjem i samostalnim izdavanjem knjiga. Tako je postao član Udruženja književnika Srbije, preko kojeg u to vreme i reguliše radni odnos.

  Tokom 1989. godine održao je ukupno 97 predavanja Srbima u dijaspori, od kojih je većina održana u Americi i Kanadi, a manji deo u zemljama Zapadne Evrope i Australiji. Te iste godine, za Vidovdan, vojvoda Momčilo Đujić ga je zbog naročitih zasluga u borbi za srpski nacionalni interes, proizveo u čin srpskog četničkog vojvode.

  Po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, 23. januara 1990. godine, osniva srpski slobodarski pokret, koji se 14. marta iste godine ujedinjuje sa Srpskom narodnom obnovom, te tako nastaje politička stranka sa novim imenom, srpski pokret obnove. Pošto je deo rukovodstva otstupio od prvobitno zacrtanih principa proklamovane političke borbe, prof. dr Vojislav Šešelj osniva srpski četnički pokret, čiju registraciju odbija aktuelni režim sa obrazloženjem da "svojim imenom vređa javni moral".

  Na kaznu zatvora po drugi put je osuđen 2. oktobra 1990. godine, zbog pokušaja rušenja tzv. Kuće cveća i prikupljanja dobrovoljaca za odlazak u Republiku Srpsku Krajinu.

  Po izdržanoj kazni ponovo je uhapšen 23. oktobra iste godine i osuđen na 45 dana zatvora. Pušten je nešto ranije, 15. novembra, a tom prilikom odbio je da potpiše rešenje o uslovnom puštanju.

  Praktično iz zatvora, 14. novembra 1990. godine, prvi put se kandiduje za predsednika Srbije. Iako žrtva medijske blokade, bio mu je dovoljan samo jedan televizijski nastup, onaj od 6. decembra koji je postao istorijski, da osvoji veliki broj glasova, čak 96. 277, što je u datim uslovima nezabeležen uspeh.

  Predsednik Srpske radikalne stranke prof. dr Vojislav Šešelj postaje u Kragujevcu, 23. februara 1991. godine, kada je stranka i osnovana, ujedinjenjem Srpskog četničkog pokreta i većine mesnih odbora Narodne radikalne stranke.

  U zatvoru po treći put boravi od 29. septembra 1994. godine do 29. septembra 1995. godine. Iste godine, takođe zbog suprotstavljanja politici aktuelnog režima, boravi još 60 dana u zatvoru. Na izborima za predsednika Srbije održanim 21. septembra 1997. godine, prof. dr Vojislav Šešelj osvojio je 1, 126. 940 glasova i ušao u drugi izborni krug. Sa 51, 37 odsto glasova pobedio je protivkandidata Zorana Lilića, ali su tadašnji vlastodršci falsifikovali broj izašlih birača pa su izbori ponovljeni. I na ovim, ponovljenim, izborima došlo je do brutalne uzurpacije pobede prof. dr Vojislava Šešelja, posle čega je poklonjen mandat Milanu Milutinoviću.

  Pisac je velikog broja knjiga, stručnih i političkih tekstova, uključujući i udžbenik iz predmeta Politički sistem koji predaje na Pravnom fakultetu u Beogradu.

  Oženjen je suprugom Jadrankom, ima četiri sina: Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, a nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.

  Vojislav Šešelj - Vojo Seselj
  seselj- 11813 - 06.03.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vojina posjeta Bosni i Hercegovini


  Ne znam zašto ovoliko diskutujete o Vojinoj posjeti Bosni? Pa čovjek je odrastao u Sarajevu, čak je imao i svoj stan u ulici Rave Jankovica broj 5, Grbavica. U tom stanu sam bio i lično ja, u toku rata sa njegovom sestrom Dragicom. Na vratima njegovog stana je ćiriličnim slovima pisalo ime njegovog oca: "Nikola Šešelj". Eto, tako sam i saznao ime njegovog oca. Ta pločica je ugrađena na ta vrata sedamdesetih godina, kada je Nikola i dobio taj stan. Ko može osporiti Voju Šešelju pravo da dodje na svoje?

  O Voji se ovdje diskutuje kao o nekom Marsovcu, koji upada na tuđe. Zašto bi on, vlasnik stana na Grbavici, trebao da bude pozvan da dođe u svoje Sarajevo? Kakvo pravo ima neko da jednom Sarajliji zabrani dolazak u Sarajevo, čak i da protestuje protiv toga?

  Srbi nisu protestovali ni protiv hiljade Sandžaklija koji su nelegalno dolazili u Sarajevo da glasaju!

  Kao prvo, u te predratne dane Vojo nikada nije dolazio u Bosnu. To mi je lično rekla njegova sestra Dragica. Vojo je razmišljao da se pojavi na sarajevskoj televiziji, ali je od tog putovanja odustao.

  Priča se da je tada na Romaniju došla jedna manja grupa Šešeljovaca, ali je priča da "dolazi Vojo Šešelj" čista izmišljotina.

  Koliko je meni poznato, u toku rata, Vojo je samo jednom kročio na tlo BiH i to isključivo iz privatnih razloga. U pozadini te price stoji njegova sestra, koju sam ja početkom rata vodao po Sokocu i Palama. Vjerujem da se mnogi Romanijci sjećaju te priče, koja je u to vrijeme kružila Sokocem da sam ja u vezi sa Vojinom sestrom...


  Mogu slobodno reći da sam upravo ja glavni krivac što je Vojo tada došao na Sokolac, a zatim otišao i na Grbavicu i Hadžiće. Međutim, iz moralnih razloga, nisam siguran da bih trebao objaviti detalje te priče. Bar ne sada, i ne na ovom mjestu!

  Da me neko ne bi pogrešno shvatio, ja nikada nisam bio ni Šešeljovac ni Radikal, samo se moj životni put nekoliko puta ukrstio sa Vojinim.

  Na primjer, dok sam radio na Fakultetu političkih nauka, sjedio sam u Vojinom kabinetu. Jedna radnica Fakulteta ( inače Hrvatica) mi je u šali rekla: "Evo, pošto si sa Romanije, tebi je pripala čast da sjediš u kabinetu Voje Šešelja. On je u ovom kabinetu i uhapšen! ".

  Idi na stranu - |1|2|