fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-SC_KOMENTARI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

sc_komentari- 102367 - 06.06.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Dobro došli u Sokolac


Evo mene, moji dragi sokolački sugrađani, hitam Jerininom cestom iz Pravca Žljebova, u namjeri da vas posjetim. Ovaj put sam krenuo na Sokolac u namjeri da produžim saobrađajnu dozvolu za mog Renoa, jer mu registracija ističe početkom juna.

Već na ulasku u Luburić polje, pogled mi privuče prekrasan krst koji je karakterističan za Rusku pravoslavnu crkvu, mada se on može naći i na manastirima koristi još iz vremena prvih Nemanjića. U principu, ideja postavljanja krsta sa pogledom na Košuticu mi se dopada, ali ne i priča sokolačkih baba da je nekropola u Luburić polju nekakvo sveto mjesto, koje je Sisko zaregistrovao u UNESCO. Provjereno, i jedno i drugo je čista laž. Svi stećci u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori su pod UNESCO zaštitom, a pripadnici te srednjovjekovne crkve su samo djelimično bili pravoslavni, uglavnom su bili otpadnici iz Grčke pravoslavne crkve.

Prolazim kroz Vidriće. U žurbi sam pa nemam vremena da svratim do krsta, koji su donacijom podigli drvo-prerađivači sa sokolačke opštine. Koliko je meni poznato, gradska uprava za ovaj projekat nije dala ništa, jer je u opštinskom budžetu katastrofalna rupa, kroz koju je "iscurilo" u nečije džepove oko jedanaest miliona i sedamsto hiljada maraka. Drugim riječima, SDS je potrošio tri godišnja budžeta Opštine Sokolac, pa me nije ni iznenadilo da su prije mjesec dana penzionerima blokirali čekove i sa njih nadoknadili nenaplaćene poreze na imovinu. Svaka čast, gradski oče, ovako se nije radilo čak ni u Tursko doba.

U Sokolac, ulazim sa gornje strane, jer ovdje možeš samo nizbrdo, nikako uzbrdo. Oba sokolačka hotela su spremna za pretsojeću turističku sezonu. Bivši hotel "Romanija" srušen do ležeće ploče, Šs je to idealno mjesto za kampovanje - možeš slobodno da prilegneš u centru grada i nadišeš se svježeg vazduha jer od fabrika već odavno ništa ne radi. U hotelu u Podromaniji, koji ne radi, dobićeš krov nad glavom ali je vazduh zagađen zbog kamenoloma moga djede, koji se nalazi tačno preko puta magistralnog puta.

Kao i uvijek, obilazak Sokoca započnem uz kafu kod Rusa Bakmaza. I dok smo sjedili pored one ogromne freske sa Putinom, uz dobru piletinu sa roštilja, prozborismo o svemu i svačemu, a najviše o onom Turčinu Hamu, koji je kupio Romaniju, pa sada tamo na veliko nezadovoljstvo sokolačkih drvo-prerađivača pravi nekakve ogromne sušare.

U Sokocu sve miriše na predsojeće izbore. Doduše, njima se ne raduje ni pozicija ni opozicija jer imaju podjednake šanse da budu gubitnici. Kako stvari stoje, Čolovići su zauzeli rukovodeću fotelju u SNSD-u, i nemaju namjeru da se iz nje maknu.

Što se biznisa tiče, jedino je Čolovićima pomalo krenulo nabolje. Nedavno su dobili koncesiju na nekakav rudnik glinice (čini mi se u Federaciji BiH) pa su sve svoje točkaše usmjerili na transport. Izgleda da im je baš krenulo.

Sokolački službenici jako prijatni, ali i očajni. Još uvijek su na sedam neisplaćenih plata, a najavljena su i velika otpuštanja, kao posledica katastrofalne finansijske situacije u gradskoj kasi. Omladina još nezadovoljnija, jedva čekaju da gdje odu, makar da beru maline u Arilju.

Nastavljam izlazom niz glavnu, sokolačku ulicu. Razmišljam, dobro je što jednosmjerna ulica kroz centar grada vodi direktno prema putu za Beograd, pa ne moram da napravim još jedan krug oko Sokoca. Dosadilo mi ovo sivilo, a teško mi i da gledam tužna lica ovih dobrih ljudi, među kojima sam se rodio i odrastao. Na izlazu iz mjesta, koje je već odavno prestalo da bude grad, sjetih se riječi Arsena Diklića "Ne okreći se sine" i, bez i jednog pogleda na retrovizor, požurih u pravcu iz koga sam i došao.
sc_komentari- 101461 - 27.10.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

Hvataj ceker, hajmo na Sokolac


Gotovo uvijek, kada sam ujutro dobro raspoložen, spustim sa ovog mog, beogradskog brdašca na jednu od gradskih pijaca. Ne pazarim puno, ali mi se duša ispuni mirisom plodova prirode i ljepotom boja koje ukrašavaju pijačne tezge. Volim i da progovorim sa prostim, srbijanskim seljakom, iz koga zrači nekakva vanzemaljska toplina - spreman je da se sa tobom cjenka do poslednjeg dinara prilikom prodaje proizvoda svoga mukotrpnog rada, ali će ti u nevolji dati i poslednju litru krvi ukoliko ti ona zatreba.

Danas je takođe pijačni dan, samo ovaj put idem na Sokolac. I dok moja Ласточка (na ruskom jeziku Lastavica) leprša između šabačkih njiva, razmišljam o tome kako je dobro što smo se nas dvoje slučajno sreli na jednom placu polovnih, njemačkih automobila. Jer da mi danas nije nje, morao bih da u Sokolac idem na Kondoru, ili ne daj bože na autobusu Ustaša-prevoza iz Sokoca. U znak zahvalnosti ja nju dobro "napojim" na nekoj od Nestro pumpi, a ona meni na gorivu uštedi povratnu kartu do Balvan-grada.

U Žljebovima zastadoh da kupim med. Cijena je negdje od 15 do 20 maraka, što glasinački med svrstava u najskuplji u okruženju. Čak je i romanijski bagremov med skuplji od onoga srbijanskog, mada bagrema na Romaniji nema ni za lijeka, pa mi nekako nije jasno od čega ga prave.

U Sokocu najprije svratih da kupim meso. Ovaj put uđoh kod Nerića. Naručih kilogram ćevapa, jer sam komšijama obećao roštilj. Prosijedi kasapin uze tri debela papira i poče da na njih slaže ćevape. Meni se nekako učini da je i jedan papir bio dovoljan, ali bješe očigledno da matori jarac dobro zna kako se prodaju jaja za bubrege. Ćevape uzima iz frižidera, pa one crne, sa kraja tepsije, koji su već odavno napale bakterije, okreće naopačke i smješta u sredinu moje porudžbine. I bez uvida u rodni list, ocjenih starost ćevapa. Takođe zaključih da Sokočani vrlo malo jedu ovu vrstu hrane. Ne znam kakvo meso vole, ali mi se sve nekako čini da ćevape sve manje kupuju.

Na izlasku iz radnje pogled mi privuče jedno omanje parče polu-osušenog mesa, za koje je bješe privezan poveći kanap, još iz vremena kada je taj isti komad bio domaćinska vješalica. Pomislih da bi upravo to meso išlo sa jajima za doručak, pa odlučih da i njega kupim. Kasapin uze to parče, i krenu prema vagi. I dok je pravio ta tri koraka, njegov pogled se zaustavi upravo na kanapu. Gotovo sam siguran da je u tom trenutku pomislio:

 • Ukoliko mu izmjerim i ovaj kanap, meni će za večeru ostati podeblje parče mesa, od koga ću napraviti sendvič i slatko ga pojesti uz večernju kafu.

  U isto vrijeme ja pomislih:

 • Ako mi izmjeri i onaj kanap, ja ću tražiti da mi i njega spakuje, pa ću ga ostaviti u garažu. Možda nekada kupim kravu pa ću moći da je sa njime vežem za jasle.

  Meso (skupa sa kanapom) je bilo teško negdje oko 610 grama. Nakon toga, prepredenjak odsječe kanap i baci ga u korpu, a polu-sušenu svinjetinu zamota na vagi, pazeći pri tome da ne mogu pročitati kolika je težina mesa bez kanapa.

  Izađoh na ulicu, već pomalo umoran od kupovine na sokolački način. Pomislih da bi bilo dobro navratiti kod Rusa Bakmaza, čisto da saznam šta se dešava u gradu, ali mi bješe daleko da se do njega vozim u rikverc kroz sokolačku glavnu, jednosmjernu ulicu. Naravno, postoji i druga varijanta, da napravim krug oko Sokoca, ali me duša zaboli na pomisao da treba da prođem pored porušenog hotela, za koji me vezuju najljepše uspomene moje mladosti.

  Ja mnogo volim alat! U svojoj garaži u Beogradu ljubomorno čuvam po jedan prototip krampe, budaka, motike, grabulja i drugih radnih pomagala. Zajednička crta svih njih je da nikada nisu imali nikakvog kontakra sa zemljom. Ćute oni u tami, čekajući da se u meni probudi želja da postanem radnik. Moja pobuda za pronalaženjem novih alatki me natjera da krenem do Nikolića, jer po preporuci mnogih on ima najbolji i najpovoljniji asortiman robe te vrste u Sokocu. Odmah na ulasku, pažnju mi privuče par stvari koje sam nedavno kupio u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, pa upitah prodavca za cijenu. Ispostavi se da su ti sokolački proizvodi za 20% skuplji, pa upravo zbog toga i odustah od dalje kupovine. Uostalom, sem ventila za slavinu, ništa mi taj dan i nije bilo potrebno.

  Od sve ove silne kupovine, pomalo sam i ožednio, pa svratih u obližnju prodavnicu da kupim kiselu vodu. Moja omiljena voda, Mg Mivela, u Beogradu košta 60 dinara, a u Sokocu 1.20 KM, što je negdje oko 16% skuplje. Takav slučaj je i sa većinom drugih proizvoda za koje provjerih cijenu.

  Ukratko, srušiše se pusti snovi moji da je život u provinciji mnogo jeftiniji nego u velegradu. Zaključih da se iz Beograda ne isplati dolaziti u Sokolac na pijacu. Pas bio ako to još ikada u životu uradim!

  Ipak, ima i par stvari koje su dobre na Sokocu. Kao i prošli put, i danas sam sa Sokoca u Beograd odnio malo sira sa Stjenica i par kilograma bijelog luka iz Mokrog. Jesu skuplji nego u Srbiji, ali su ovi proizvodi bar naši, romanijski.

  Dok sam skretao ka svom rodnom domu, na desnoj strani puta ugledah nešto malo i ušato. Od tog stvorenja mi se učini nekakav vanzemaljac, ili bar osoba koja je rođena kao rezultat vanmaterične oplodnje. Stoji ono pored svog svemirskog broda, koji i nije baš pravi svemirski brod, već nekakva vrsta ogromnog džipa, kakav nemaju ni mafiozi u Beogradu. Farovi su u obliku potkovice, ili još bolje rečeno dva ustaška slova "U" koja bodu jedan drugog. Pomislih da bi to moglo biti neko lice sa maskom. Intuicija mi govori da se u Sokocu snima neka serija, poput one čuvene "Star Track: Deep Space Nine". Glumci su svi građani, a taj čudni vanzemaljac ugrožava njihovu koloniju, u želji da građane Planete Sokolac uništi ili bar protjera iz njihovog legla.

  Na povratku za Beograd, pomislih kako bi bilo lijepo upozoriti moje naivne istomišljenike da odustanu od odlaska u Sokolac u svrhu kupovine. Budala uči na svojim a pametan iz tuđim greškama. Kada su u pitanju med i meso treba da se drže dobrog, starog srpskog seljaka, a nostalgiju na rodni kraj mogu da ugasi i u albumu za slike. Sokolac tamo već odavno mnogo ljepše izgleda.
 • sc_komentari- 93211 - 24.06.2015 : Drago BG - best (1)

  Jedan događaj vezan za Sokolac


  Posto je ovo sokolački sajt, da napišem i jednu anegdotu sa Sokoca.

  Osim što sam nakon rata dosta puta prolazio na relaciji Beograd-Sarajevo, sa Sokocem nisam imao nikakvih dodira. Tako smo prije 10 godina išli za Sarajevo ja, moj otac, stric i sa nama je krenuo jedan komšija. To je bilo u vrijeme dok je još postojala Vojska Republike Srpske. Čuli smo da je jedan nas rođak, oficir, prekomandovan na Sokolac pred ukidanje VRS, pa smo odlučili da ga potražimo. Taj komšija je rekao da on zna gdje se nalazi vojska na Sokolcu - kaže kad se izađe iz grada prema Podromaniji (a poslije sam saznao da se kasarna nalazi u samom gradu).

  Da ne bi lutali, zaustavimo se da pitamo neke mlade momke koji su stajali kraj puta. Imali smo BG tablice, iako niko od nas nije Beograđanin.

 • "Idite tamo i vidjecete jednu bijelu zgradu - e tu vam je vojska!" - i pokazase nam kuda da idemo.

  Odemo mi do te bijele zgrade, ali nam nikako ne liči na kasarnu, niti na neki vojni objekat. Ali hajde, mislimo možda su tu smjestili oficire da borave. Pođemo na jedna vrata, ona su zaključana. Vidimo neko svjetlo kroz prozore kroz koje se vide stepenice, tu smo se malo vrtili da odgonetnemo kuda se ulazi, kad smo vidjeli neke ljude kroz staklo. Pitamo ih kroz staklo ima li tu oficira?

 • "Nema oficira, sve smo ih poslali kućama" - odgovori jedan kroz smijeh. Nista nama ne bi jasno, ni ko su ti ljudi, ni zašto su nas ti momci poslali do ove bijele zgrade gdje očigledno nema nikakve vojske, te odemo do nekakvih drugih vrata te bijele zgrade, i kad smo vidjeli šta na ulazu piše postalo nam je sve jasno! To je bila ta poznata psihijatrijska ustanova Sokolac.

  Balkanske, dobronamjerne šale i smicalice! Sigurno su se oni momci što su stajali kraj puta smijali nama znajući da su nas uputili u psihijatrijsku bolnicu da tražimo oficire! Ne znamjeramo im, svi smo u mladosti radili slične stvari. Sjeli smo u auto i nastavili put u Sarajevo.

  Eto, tako je izgledao moj prvi susret sa Sokolcem. Kada se sjetim toga, uvijek se nasmijem.
 • sc_komentari- 92385 - 14.02.2015 : NLO Gojino Brdo - best (1)

  Monodrama sa Romanije: Jadi Velje Sikirice


  sc_komentari- 85525 - 19.06.2013 : Igor Ivanov Rijeka - best (1)

  Pozdrav


  Poštovani g. Željko,

  redovito posjećujem ovu stranicu, do sada sam napisao jedan komentar, vezano uz Gospodina Generala Mladića. Nisam odolio, a da ne napišem koju besjedu, jer naprosto povećani krvni pritisak me prisilio na to. Glavni uzrok povećanju mog krvnog pritiska su "komentari" Vaših "sugrađana".

  Nevjerojatna je ta njihova podlost i mudrijašenje kojom se služe, zaista je opravdana ona stara "lažeš kao Turčin", iako vrlo dobro znamo da se ne radi o pravim Turcima. Mnogi naši naivni Srbi bi itekako zagrizli tu udicu, (kao one naivne duše koje su spomenute u prilogu o sarajevskoj klaonici Srba). Imam visoku, tehničku stručnu spremu, nuđen mi je posao u Norveškoj, no odbio sam, naprosto što bi me nostalgija za zavičajem ubila. (Lika, moja brda i šume, veoma slično kao vaša Romanija). Dakle tamo bi imao inženjerske uslove. Da se vratim na Vašega "komšiju", novopečenog građanina svijeta, koji uživa sve blagodati novog svijetskog poredka i koji je jedan od bezbroj primjera žrtava "srpskog mračnjaštva i mržnje spram svega nesrpskoga, što nas je sve zajedno dovelo u ovakvu situaciju, s apostrofom na socijalnu sliku"...

  Naprosto sam se na sav glas nasmijao njegovom štivu, njegova jagnjeća koža naprosto je smiješna i njegovi pokušaji nabacivanja osjećaja krivnje, u smislu da su Srbi glavni krivci za uništenje svega opštega dobra, pa tako i na lokalnoj razini Sokocu. (zaista je enigmatično, ko je želio razoriti Jugoslaviju)

  Kao što se da primjetiti i zaključiti, uvijek nastoje na sve načine burgijati i rovariti, naprosto je to patološke prirode, kao i njihov fanatizam.

  Rat nije gotov, iako je oružje utihnulo, pa je ova "mirna" verzija u biti još opasnija i podmuklija, jer veoma lako se zaigra na kartu "socijalne" prirode.

  Na žalost, uz ovakve balijske kvazi kritike za "dobrobit Srba", morate se suočavati i sa šljamom iz vlastitih političkih redova. Nadam se da će gospodin "Norvežanin", također pročitati moj komentar, kojeg slobodno može doživjeti kao potpunu podršku "mračnoj i destruktivnoj ideji" Gospodina Željka. Ovim ga putem naravno i srdačno pozdravljam, kao i sve njegove novopečene Vikinge.

  P. S. gospodine Željko, ja Vas najljubaznije zamoljavam da nas nastavite "trovati", a posebno našu djecu, moraju da znaju, naprosto je nužno.
  sc_komentari- 70502 - 20.06.2012 : - best (2)

  Za koga glasati?


  Samo vi glasajte za SNSD na predstojećim izborima, pa nam svima kukala majka, sve su upropastili i šume, bolnicu, školstvo, svu opštinu, navodno napravili dvoranu, Cicko je 2/3 napravio, kite se tuđim perjem, bogate se na sopstvenom narodu i još se busaju. Treba ih protjerati sa ovih prostora jer su unazadili opštinu za 200 godina.
  sc_komentari- 23121 - 25.12.2009 : Milan C. Sokolac, BiH - best (0)

  Bogu se mole, Službi ispovedaju


  DOSIJE TABLOIDA : AGENTI U MANTIJI I LUSTRACIJA KOJA SE NEĆE DESITI

  Tajne službe bivše Jugoslavije, počev od Titove Ozne pa sve do današnjih vremena, bile su i ostale jedina profitabilna preduzeća. U takvim okolnostima, potraga za "kadrovskim potencijalima" nikad nije prestala. Broj saradnika u različitim profesijama, od zanatlija, preko sveštenika do intelektualaca i akademika stalno je rastao. Doušnici tajne komunističke policije su i danas vrlo aktivni u društvenom životu Srbije, pa tako i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tabloid prvi put objavljuje imena pojedinih sveštenih lica koja su dala nezaobilazan doprinos "obaveštajnoj zajednici" i objašnjava kako je ta "zajednica" njima ostala večno zahvalna.

  Sarajevo, unapređen je iz statusa operativne veze u status saradnika. Paroh sokolački Milorad Ljubinac je svojim služenjem Udbi zapanjio čak i njihove službenike. On je u Udbi cinkario ljudske ispovesti?! Špijunski pseudonim mu je bio 'Raška', a zavrbovan je 1985. godine. Udbu je informisao o srpskom nacionalizmu sa pet redovnih informacija i šest operativnih depeša. U predlogu Mirka Subotića, službenika SDB-a, da se Ljubinac unapredi u status saradnika SDB-a zapisano je da 'o njegovoj spremnosti za saradnju dovoljno govori podatak da je on prekršio sveštenički zavet o ispovesti i upoznao nas sa podacima koje mu je prilikom tog čina prezentirao sveštenik Vaso Rajak'.

  Nikola Vlahović
  sc_komentari- 21185 - 23.03.2009 : Milica Petrović Sokolac - best (0)

  Za svađu je potrebno dvoje


  Rammstein, provodio si politiku SDS-a, nisi morao biti član, pa kad je potonuo brod i ti si "otperjao". Rezultat te politike je surovo vidljiv. Od nje smo, bili prestali disati.

  Za svađu je potrebno dvoje, a ja druga nisam. A za sve ostalo samo ti nagađaj. Onaj ko je kriv, taj se i pravda i očekuješ da se upecam na tvoju udicu. Bog te blagoslovio i dao ti svako dobro.

  Nenocc, hvala na pozdravu, i da znaš da Sokolac ima još i sposobnih i hrabrih ljudi. Ljude treba izvući iz začaurenosti i straha, ukazati im povjerenje i prepustiti im da pokažu svoje znanje. Pozdrav tebi i svim ljudima dobrog srca, volje i namjere.
  sc_komentari- 21176 - 23.03.2009 : Nenocc Pescano selo - best (0)

  Re: Sokolac će ustati iz mrtvih


  Kaže se da svaki narod zaslužuje svoje političare. Mi Srbi ili nemamo sreće ili pameti ili možemo previše da trpimo.

  Kako inače objasniti činjenicu da se u tako malom mjestu kao što je Sokolac neko uspije održati tolike godine na vlasti, kad istovremeno vidiš da taj isti, u ovom slučaju SDS, pokrade, uništi, unazadi i uveze drogu i kriminal... Da se pred očima naroda stekoše ogromno bogastvo, dok taj isti osiromašeni narod dade im većinu glasova na svim izborima, do zadnjih. Možemo mi nastaviti da krivimo Ameriku, umjesto da u njima tražimo saveznika, i Švabe i Turke i gastarbajtere, da vjerujemo u raznorazne zavjere, sve dok sami ne preuzmemo sudbinu u svoje ruke neće nam biti bolje.

  Prvi korak je napravljen. Izglasani su neki drugi ljudi.
  I ja se nadam zajedno za Milicom Petrović da će Sokolac ustati iz pepela. Samo šteta da nema više komentara kao što je Miličin, pa lopovi iz SDS-a možda misle da su bili dobri kad ih niko ne proziva. Šutnja znači odobravanje.

  Pozdrav hrabroj Milici!
  sc_komentari- 21170 - 23.03.2009 : Rammstein Sokolac RS - best (0)

  RE:Sokolac (ne)će 'ustati'


  Pitam se odakle mi je poznata ta vaša SNSD-ovska retorika, Milice, ko si ti da mene nazivaš zločincem?

  I koji sam to ja zločin prema tebi izvršio? Ja te i ne poznajem, i ne treba da te znam, jasno je da si ti zagrižena dodikovica, i ništa više od toga, a za mene tvrdiš da sam SDS-ovac, naprotiv ja nisam član SDS-a, a vjerujem da si ti bila, pa si naknadno promjenila ćurak!

  Nisam ja jedini koji je morao potražiti zaradu na nekom drugom mjestu van Sokoca, uostalom trenutno je više Sokočana angažovano po građevinama na crnogorskom primorju, nego u sokolačkoj kvazi privredi!

  To što vi nazivate privredom je živi očaj, ulaganje u tajkune po aminovanju vladajuće strukture, do formiranja čisto jednopartijskih kvazi preduzeća je za anale bizarnosti i pokvarenosti!

  Sva moja nepokretna imovina stoji na Sokocu, i ja je nisam ni prodao, niti ću, a sve sam pošteno stvorio svojim rukama, a tim istim rukama ništa sa Sokoca nisam odnio nigdje, i to ću ti argumentovati, samo kaži kad i gdje da se sretnemo baš na Sokocu!

  Da su svi sokočani napravili ili uložili u Sokolac koliko sam ja, mi bi danas ličili na grad, a ovako na šta ličimo! ?

  Ko se godinama čepuljio za državni stan, ko je sve bio privilegovan po tom pitanju? Ko su bili članovi partije? A ko su sadašnji članovi partije, samo sa malo izmjenjenim nazivom? A zna se i ko je vlastita sredstva ulagao za izgradnju porodičnih kuća?

  Rat sam prošao od početka do kraja, a koliko je vama stalo do boraca i njihovog stanja, vidjelo se kad ste pokušali da proturite svog čovjeka na mjesto predsjednika boračke skupštine, prošle sedmice na sjednici BO! Nije vam prošlo, jednostavno narod je to prozreo od vas i nije ga prihvatio!

  Kad ovaj vaš Načelnik Opštine podnese ostavku u toku ljeta, ti se kandiduj za novog načelnika opštine, pa okušaj svoju sreću, baš me interesuje ima li još naivnih, da opet povjeruju u vaše i laktašenkove bajke o privrednoj renesansi i boljitku svih Sokočana i podrže tvoju kandidaturu! ?

  Poštovani,
  ne kažem da se Sokolac usrećio sa SNSD-om, ali mnogi od nas vjeruju da je i to je pomak iz mraka koji je nad Sokocem vladao punih šesnaest godina.

  SNSD kadrove ne smatram sposobnim, ali su oni i takvi kakvi jesu bolji su od SDS-a.

  Za onaj "boljitak" koji je SDS donio Sokocu trebalo bi 50 godina poštenim i sposobnim kadrovima da stvari vrate na početak devedesetih. Ako si mislio da to SNSD može da uradi za nekoliko mjeseci, onda si u još većoj zabludi nego kada si na zadnjim izborima glasao za SDS.

  Ali neka, bar se sada ne gube glave tako često kao za vrijeme velikog "pomračenja Sunca".
  sc_komentari- 21157 - 22.03.2009 : Milica Petrović Sokolac - best (0)

  Sokolac će 'ustati' iz mrtvih


  Rammstein, neka si ti nama otišao iz Sokoca i neka je tebi dobro, a Sokolac si zajedno sa SDS-om uništavao 18 godina, pa za nekoliko mjeseci očekuješ da Sokolac "ustane" iz mrtvih.

  Ne možeš da miruješ, tamo gdje si, pa još provociraš, ispipavaš puls, navodiš vodu na svoju vodenicu. Ali, vjeruj mi, zločinac se uvijek vraća na mjesto zločina.

  A, kako si se ti i SDS brinuli za Sokolac, samo mi Sokočani znamo. Rane su nam duboke i teške, treba ih zacjeliti. Ne postoji čarobni štapić. Bolje ti je da ćutiš i nemoj da se brineš za Sokolac. Brini se ti za svoje mjesto boravka, kad imaš tako dobre namjere. Sokolac će "ustati" iz mrtvih.
  sc_komentari- 20134 - 15.01.2009 : Ferko Haznadar - best (2)

  O zavičaju, Željku i ostalom


  Sokolac je dio moga zavičaja, ja volim moj zavičaj iako u njemu ne živim 40 godina, posjećujem ga često što je zamene dovoljno. Sokolac kako ti pišeš grad nažalost nije a trebao je da bude i imao je sve preduvjete da postane gradom. Sokolac nije grad zbog takvih kao što si ti i tvoji Bjeli. On se nije mogao snalaziti ni u varoši što je Sokolac bio početkom devedesetih pa je sve učinio da ga napravi selom u kojem će biti neprikosnoveni gazda, pa mu ito bilo previše pa i tu je izvisio.

  A sada ti nedaš da se pusti glas radosti i sreće, odmah pospes rafalom jadikovki na turke i dalje na srpske ne junake a klošari haraju i rekete ugone na ono malo pazara što se ostvari.

  Skucao si negdje nešto malo para, možda od reketa da kupis mašinu i da ti neko postavi ovaj sajt da prenosiš, nebuloze, zastrašivanja, prijetnje, i soliš pamet sirotinji sa Sokolca.

  Ranije ste upirali prstom u Bošnjake, sirotinju koja je radila za poreze i plaćanje kazni. Druge fajde od općine nisu ni imali, stvarno su bili sirotinja, iz tih razloga sam i otišao iz mog zavičaja. Sada kada nema daija nema ni sirotinje daijske ali ima sirotinja srpska kojoj sjediš za vratom i kljuckaš u mozak da ne mogu sebi doći. Poturaš im neke izmišljene pobjede i junake, a ono samo bijeda i tuga. Ni lopovi na Sokolcu sretni više nisu jer nemaju šta, a ni od koga ukrasti.

  Da si bogdom pametan i itelektualac pa da pokreneš one fabrike i poslove koji su 80-tih donosili Sokolcu ogromna sredstva, bilo je dovoljno za graditi, jesti, piti, za lopove i opet ostalo bi i za sirotinju. Radili su to oni koji su voljeli Sokolac, volili svoj narod, bili sposobni radit i zaradit, oni nisu mudrovali i mitove dozivali.

  Ti Tomiću napadaš svakoga ko pametno i pošteno govori ili razmišlja, brišeš svaku poruku koja nenosi mržnju spram ljudi koji pripadaju tom istom prostoru, koji ga istinski vole ali su druge vjere. Tvoje poruke koje ti najvise pišeš ali i odabir vršiš su na štetu sada samo srpskom narodu. srpski narod sada tamo hoće da živi, za nas je to sada samo istorija, proslost.

  Mi smo kuće pokupovali po cijelom svijetu, penzije dobili, djeca naša sada studiraju na najcjenjenijim fakultetima, a što je najljepše normalni su građani i niko ih negleda tvojim očima. Da se to nije dogodilo sto se dogodilo sada bi vecina tih inžinjera, doktora i profesora bili u Sokolcu stolari, šoferi, zidari, čuvari krava, tkači, fizikaneri...

  Nije uvjek zlo za zlo. Mi idemo uzdignute glave po svijetu sa dva pasoša, sa ponosom pričamo o svojoj domovini BiH, o svojoj naciji bošnjačkoj i tragediji bezumlja naših bivših sugrađana. Mnoga djeca se više toga i nesjećaju, niti ih interesira Romanija, njihov jezik više nije srpsko-hrvatski niti bosanski... Oni govore svjetske jezike, žive i uživaju sa svojom generacijom iz cijelog svijeta. Normalno da im na pamet nepada čitati tvoje gluposti. Ti truješ djecu svojih prijatelja, rođaka i komšija, ako se to danas tako tamo zove, praviš od njih debile koji neće imat daija pa će se morat između sebe mrzjeti.

  Nije to tako kako ti misliš. Tvoja filozofija nije ni za ovce čuvati jer ni ovce nisu sve iste.

  Znam da si baba i da to nemožes uraditi.

  Poštovani zemljače,

  kao prvo, tvoj tekst sam objavio kompletan, što znači da nisam baba. Uostalom, više volim da budem i baba nego nego mudžahedin, jer muslimani više nigdje u svijetu ne prolaze dobro. Čak ih više ni u avion više ne puštaju a da se ne izuju!

  Ako se ti ponosno šetaš svijetom i hvališ se da si Bošnjak, zašto si onda otiša u Norvešku, 150 kilometara od Osla, zakopao se u neko od sledećih sela: Otta, Kvam, Folldal, Alvdala, pa se onda iz budžaka hvališ kako si "svjetski čovjek". Ne sumnjam da su ti djeca zaboravila srpski, jer je to karakteristično za sve naše nepismene ljudi koji odu u inostranstvo. Zbog svoje impotentnosti da nauče neki strani jezik i uklope se u "svjetske" tokove, oni se dobro potrude da od svoje djece naprave strance.

  Nemam vremena da po internetu tražim u kom norveškom selu čistiš ćenife, jer sa ovako slabom gramatikom srpskog jezika i nisi ni za šta drugo...

  Što se moje imovinske karte tiče, nemoj tu da se brineš. Ja sam još prije 1990. godine imao četvorosoban stan u Sarajevu, a sada imam dva, i to raspoređena po velikim svjetskim metropolama. Svu svoju imovinu sam stekao poštenim radom, i to isključivo programiranjem i internetom. Reketiranjem se nisam nikada bavio jer, Bogu hvala, uvijek sam bio u stanju da pošteno zaradim i više nego što mi treba, pa čak stignem da pomognem i druge, jer je to dužnost svakog pravednog i religioznog čovjeka.

  Po profesiji sam inženjer informatike, pa nisam nikoga morao da platim da mi napravi ovaj sajt. Bog mi dao da to sam znam uraditi. Čitava ova prezentacija je isključivo mojih ruku djelo! Programe za ovaj forum sam sam napisao, za razliku od 99% foruma na internetu, koji su gotovi paketi koje i mala djeca znaju da instaliraju i koriste.

  Server na kome se nalazi ova stranica sam sastavio od djelova koje sam izvadio iz starih kompjutera. Ovo radim ne zbog toga što nemam para da kupim bolji kompjuter (u kući imam četiri P4+ kompjutera) nego i zbog toga što mi je to zabavno. Moje kolege, inženjeri informatike, mi se dive kako sam domišljato prikačio kompjuter na internet, pa ne plaćam nikakve troškove oko postavke ove prezentacije na istom.

  Ne možeš da kažeš da kvarim djecu Sokoca kada ovu stranicu posjećuje više Sarajlija nego Romanijaca! Imam ja više posjetilaca iz Zapadne Evrope nego iz Republike Srpske. Svakoga dana posjetioci ovoga foruma otvore 4000 stranica sa ciljem da nauče nešto o Bosni, Alahu, Osama bin Ladinu, mudžahedinima, "svetom ratu", demokraciji...

  Mogao bih ja tebi još mnogo toga napisati, ali nisam siguran da si ti u stanju da sve to pročitaš, a pogotovu ne i da shvatiš...

  O tome ko je ovdje u pravu, neću da komentarišem. Pustiću posjetioce ovog foruma da sami donesu odluku ko istinu zbori, ti ili ja.
  sc_komentari- 20122 - 14.01.2009 : Oki Doki - best (1)

  Sokolac je


  Rođen sam u opštini Sokolac prije 55 godina. Osnovnu školu sam završio u Knežini. Prvi put kada sam došao u Sokolac, imao sam 7 godina. Tada je Sokolac bio malo selo, kao i Knežina sa razlikom što se tu nalazila bolnica, sjedište opštine i pilana.

  Početkom 70-tih godina opština Sokolac se naglo počela razvijati. Sve je krenulo dobrim putem: indistrija, škole, izgradnja. Već 70-tih godina Sokolac je dobio obrise varoši. U Sokolac sam navraćao povremeno za ferije sve do devedesete godine.

  Prije rata sam poslednji put bio na Sokocu 1991. godine. Tada sam primijetio da je sve stalo i krenulo naniže, nije više postojao interes za gradnju, razvoj, kulturne aktivnosti. Nešto se čudno dešavalo, pojedinci koji ranije nisu davali nikakve valjane rezultate uzdizali su se iznad svega, pokazivali svoju pohlepu i drskost da se obračunaju sa svakim koji im stane na put. Put tih pojedinaca je bio i put u privatnu dinastiju a one koji ne znaju sta im je raditi put u rat za tudju dinastiju.

  Devet godina kasnije, ponovo dolazim u Sokolac? Ništa se ne može prepoznati sem nekoliko zgrada oko kojih je izgrađeno bezbroj šupa, kokošinjaca, i takozvanih privatnih firmi, ljudi koji nešto žele da rade i stvaraju ali ne znaju kako niti imaju sredstava, pa ostade samo golo ruglo od biznisa. Sve fabrike koje su prije stvarale ogromne akumulacije za razvoj opštine su zatvorene, ulice su prazne polja neobrađena.

  Sokolac se vratio 40 godina unazad. Neki ga zovu grad i ja ću ga zvati grad duhova. Bile su velike pretpostavke da i bude grad ali oni koji su vidjeli, željeli i znali kako razvijati i organizirati grad su izgubili kompas u izlivu drskosti i varvarstva današnjih bosova "grada" Sokoca.

  Ostali su oni koji vole bahatost, nasilje, naravno demokratsko, da vuku Sokolac i okolna mjesta u 19-ti vijek.

  To je moj rodni zavičaj kako nam je govorila učiteljica Ljilja Zuban i drugi učitelji, koji gubi sve karektaristike takvog jer ga sve manje prepoznajemo. Ostaju samo sjećanja na djetinjstvo vezano za prostore bez željenih ljudi, pjesme, zabave, dolazaka i odlazaka onih koji su se tamo najsretnije osjećali.

  Puno se toga negativnog dogodilo zadnjih 18 godina u mom zavičaju. Oni koji vole bezakonje i varvarstvo su pobijedili moj zavičaj ali nakratko. To je jaka i plodna zemlja sa čistim rijekama i zdravim šumama koji će da anuliraju i na kraju pobijede nametnike, odgoje nove zdrave generacije koje će znati da vole i cijene sve te ljepote potrebne za sreću i ljubav, komponente koje su momentalno u mom zavičaju nepoznate, jer su ih potisli oni koji to ne shvataju.

  Poštovani,
  kao što vidiš, ovaj put sam pustio tvoj tekst bez cenzure. Međutim, ne mogu a da ne primjetim da iz njega zrači tvoja vjerska pripadnost. Ne zbog onoga tvoga "organizirati", nego zbog načina na koji si ogorčen na pojedince koji su došli na vlast 1990. godine. Da se razumjemo, ni ja ih ne volim, ali ista je stvar i u Kaknju, Olovu i svim ostalim sredinama širom "suverene" Bosne i Hercegovine.

  Jako je žalosno što ne pomenu uzroke svog tog našeg propadanja. Pa zar nisu vatre rata buknule zbog suludih ideja o separacije i rasparčavanja lijepe naše Jugoslavije? Zar nisu taj isti raspad podržavali, i najviše priželjkivali oni sa Zapada, sa namjerom da satru "đavolje sjeme komunizma"? Konačno, zar nismo svi htjeli da živimo u kapitalizmu, jer smo se potajno nadali da je naša glava pametnija pa ćemo baš mi biti oni koji slažu novac u džakove.

  Kao rezultat našeg nacionalističkog razvoda smo dobili upravo ono što smo željeli, samo u mnogo siromašnijem obliku. Nismo računali da će se u naš plan "tranzicije" ugraditi i mnogo veći igrači od nas, pa će čak i našim lokalnim kapitalistima ostati - samo mrvice.

  Nemoj da te muči ono sokolačko, ili možda kakanjsko, olovsko pa i đurđevičko sivilo! Sve je to dio zavjere koji se zove privatizacija, a čija je filozofija da se prisvoji društvena imovina bez ulaganja ikakvih finansijskih sredstava.

  Vidim da si u apsolutnoj zabludi, ne samo kako je počelo, zbog čega smo propali i kako nam je sada, nego i o tome kako će nam biti. Samo se ti nadaj da će ti neko vratiti tvoje čiste izvore i neobrađena polja. Kapitalizam je tu da ostane! Plaćaćeš ti čak i vazduh koji dišeš, jer u kapitalizmu ništa nije džaba!

  Jedno je samo žalosno: Nikada se nećemo složiti u kojoj fazi smo se zajebali, i ko je kriv za sve ovo što nam se dešava. Marksizam je umro, pa nemamo ideologiju koja bi nas ujedinila da dižemo revoluciju protiv kapitalizma. Čak nemamo ni moto, da oko njega razradimo ideologiju, poput onog: "Proleteri svih zemalja ujedinite se! ".

  Isti smo narod, religijom razbijeni u tri različita kotara. Bosna je jedno ogromno stado ovaca idealno za šišanje. I to na duge staze!
  sc_komentari- 20115 - 13.01.2009 : Dafn - best (0)

  Sokolac kao igrica u demo modu


  Sokolac je opština u kojoj sam se rodio i živio do završetka osnovne skole. Odlaskom na dalje školovanje napustio sam opštinu Sokolac u koju navratim samo ponekad, u toku godišnjeg odmora.

  Sokolac je počeo da se lijepo razvija sedamdesetih godina. Industrija je pozitivno uticala na izgled Sokoca i okoline, i to je trajalo sve do devedesetih godina kada su kola krenula nizbrdo. Predvođeni sebičnim nacionalistima i materijalistima, cijelo društvo je krenulo stranputicom. Kulminaciju svega negativnog se desila kada je narod odvučen u rat, koji niko od nas nije želio.

  Sokolac iz moje zadnje posjete, tokom 2008. godine, me neodoljivo podsjeća na onaj iz šezdesetih godina, tj. primjetno je da se društvo vratilo najmanje četrdeset godina u prošlost. Mnogi je onih koji su svoj radni vijek uložili u opštinu Sokolac, u budućnost njihove djece, a na kraju su isti napustili i ostali bez ičega. Tokom privatizacije, oni najvrijedniji su zaobiđeni, a kriminali i osobe bez morala su neopravdano prigrabile sve.

  Sokolac danas doživljavam kao kompjutersku igricu, u kojoj je autor pomješao tri sredine iz tri različita vijeka, pa se poigrava maštom igrača. Današnja djeca su inteligentna pa te slike poslažu brzo i sa puno odgovornosti razotkriju zlabude i realnost u kontekstu stvarnosti. Međutim, oni koji žive u Sokolcu to ne mogu odgonetnuti jer su aktivni igrači tih igrica. Njihov život je, ustvari, samo jedan demo. Nadam se da će se jednoga dana ova čudna igra zaustaviti, a da će se igrači vratiti u stvarnost i početi da žive život tamo gdje su stali..
  sc_komentari- 19305 - 29.10.2008 : Tanana Sokolac - best (0)

  Mladi i zaposljavanje


  Pozdrav gospodinu Željku.

  Prije par dana sam pročitala jednu poruku koja me je zaintrigirala, a odnosila se na to da li će Sokolac ostati bez omladine. Ja mogu da kažem da hoće.

  Najveći problem za sve nas koji živimo ovdje je zapošljavanje. Znamo da ne možemo živjeti ukoliko nemamo od čega tj. ukoliko nemamo posao. Danas se mnogo lakše zaposliti na Palama i u Sarajevu nego na Sokocu. Ovdje ukoliko se pojavi neko radno mjesto za jednog izvršioca bude odprilike sto prijava, a to je zato što većina mladih nije zaposlena. Ovo i zbog toga što su mnoge firme i fabrike na Sokocu pod stečajem.

  Najtraženije zanimanje je Diplomirani VUB-ovac, a mi ostali možemo jedino na biro. U Sokolac su nekad dolazili zbog posla ljudi iz raznih krajeva jer su se ovdje lako zapošljavali mašinski i šumarski inženjeri, drvni i tekstilni tehničari, inženjeri poljoprivrede i prehrambeni tehnolozi i da dalje ne nabrajam, jer fabrike kojima su pomenuti kadrovi bili potrebni na Sokocu više ne postoje.

  Kada prosjek godina stanovništva bude 55, možda će se onda funkcioneri iz lokalne vlasti zapitati zašto je to tako, i možda će tek tada nešto učiniti, ali ja se samo bojim da tada ne bude prekasno za ovu opštinu.

  Tanana,
  veoma zrelo razmišljaš, pogotovu što vjerujem da si jako mlada osoba. Zbog toga ću citirati jednog tvog vršnjaka koji je rekao da su se Pale razvile zbog toga što je u njih došlo mnogo izbjeglica iz Sarajeva, sposobnih i obrazovanih ljudi. Oni nisu dočekani na Palama kao "građani drugog reda". Nisu protjerani jer predstavljaju pretnju tamošnjoj vlasti, mogli su da registruju biznis iako nisu simpatizeri SDS-a... Svoje veze u Sarajevu su iskoristili da započnu biznis, zaposle mlade, pa Pale postadoše čaršija, mada nisu imali ni glavnu ulicu, autobusku stanicu, a o industriji da i ne govorimo.

  Sokolac je druga priča. Idustrija je namjerno uništena, da bi se objekti i sredstva privatizovali. Mladi, ali i stari, odlaze iz Sokoca u Beograd i inostranstvo, a mnogi vozare do Pala da rade. VUB je traženija škola na Sokocu jer je to najbolja reklama za mlade da se upisuju. Hm, pitam se ko li to "gura" diplomce sa ove škole? Nisam baš siguran da je zahtjev za ovim profilima veliki u Beogradu, ili bar na Palama.

  Samo se sa jednom stvari ne slažem sa tobom. Nisam siguran da će se ikada neko iz lokalne vlasti zapitati da li su nekada pogriješili. srpski / bosanski / balkanski funkcioneri dolaze na vlast sa namjerom da što više ukradu, a kada ih skinu sa vlasti žale za time što nisu još više krali.

  Da zaključim, ja mislim da za stanje u Sokocu nisu krivi političari, nego narod. Nepismeni seljaci su SDS držali na vlasti punih osamnaest godina, jer im je ta ista partija ispirala mozak pjesmom "ne damo Radovana". Treba da znamo da demokratija postoji samo u sredinama gdje je narod svjestan da svojim glasovima kažnjava političare ako ne rade dobro za njih. Prije nego što odbaciš ovaj moj komentar kao nebulozu, zapitaj se što narod nije kaznio SDS za sve propuste u zadnjih osamnaest godina. Vjerovatno zbog toga što ne shvataju zašto im se ovo sve dešava.

  Moram ti priznati da sam jako razočaran sa rezultatima zadnjih izbora! Umalo SDS opet da pobjedi.
  sc_komentari- 18951 - 15.09.2008 : Rammstein Rammstein Sokolac - best (0)

  Istok RS - kolonija Banjaluke


  Istok RS se pretvorio u koloniju Banjaluke i Laktaša! ? E ja sam protiv toga, neću da dozvolim da mi pohlepni ljudi budu "spasioci"!

  Ideologija tih ljudi se nije izmjenila, i oni očekuju prolaz na toj staroj polarizaciji, partizani-četnici, pa su u letcima, podsjećali na "nestale" biste navodnih "narodnih heroja", računajući na partijsku osjetljivost starijih generacija! ?

  Pa ko su bili ti "heroji"? Koliko je među njima običnih ubica? Ili još gore brato-ubica?

  Poznata je činjenica da je Pero Kosorić, pobio više Srba nego Naser Orić! ? Da li je to poznato? Je li nijaz duraković, govorio da se ne mijenja naziv trga pere kosorića na Grbavici, jer je taj pero više učinio za Bosnu nego alijini generali! ?

  Dakle o čemu se radi? Hoćete ideologijom na ekonomiju?

  Kakva je ta ideološka privreda! ?

  Šta je dobar primjer te "neocrvene" privrede?

  Da li je to raskućena tvornica KTL "Unis"? Klaonica "trgopromet" Sokolac, sada čolović? zatvorena mrtvim kolcem! ? Prerada mesa, mesna industrija čolović, u kojoj se plate ne dijele ni svake prestupne godine! ? Je li to smjena "nepodobnih" direktora, Pošte, tamo smjenite Željka Lalića, mog ratnog saborca, i stavite Srpkovu ženu? Bivšeg borca smijenjuje žena snsd-ovca???

  Smjene u policiji? Dojava iz Srbinja? Tamo se pjevalo o Radovanu??? I to je po automatizmu dovoljno da se ljudi skinu sa službe, a na njihovo mjesto naravno podobni snsd- kadar! ?

  "Nova Romanija" primjer izuzimanja iz vlasničke strukture, i šta je sad ostavljeno bivšim sitnim akcionarima? Šta je njihova imovina u toj transformaciji vlasništva javnog kapitala, u novo preduzeće (nepoznate vlasničke strukture)???

  Besprimjerni primjeri!

  Dokle?

  Pa zbog toga vama odgovara ta devalvacija Radovana i naše borbe, jer devalvacijom junaštva devalvira se i izdaja!

  Pa bude li junaštvo manje, i izdaja će biti manja! ?

  To je konačno rješenje, koje nam donose oni koji promovišu "Pevec" po Banjaluci, dok se ovdje gromoglasno najavljuje podizanje Krsta na Zlatištu! ?

  Ta servilnost Banjaluke prema Zagrebu je postala degutantna, a sada bi se to nekako trebalo uzdići na nivo dobrosusjedstva, sa već dalekim Zagrebom, ali mi odavde ne možemo tamo bez pitanja velikog šefa iz Laktaša! ?

  Jadna mi je ta ideologija, pa to je i najnaivnijim jasno! I nije bitno gdje ti živiš sad, mogao bi da prepoznaš, i sa daljine to!

  I tačno je da ja nisam živio baš puno izvan Sarajeva, jer povremene odlaske u Zapadnu Evropu prije rata, a i one poslije rata, ne računam u življenje već boravak od po dva do tri mjeseca, pametnom dosta!

  Iako se ne nadam da ćeš objaviti ovaj moj odgovor, jer sam konkretno rekao šta sam imao, ako je potrebno ja ću ti na mejl dostaviti i svoje ime i prezime i vidjećeš, da iza "rammstein" ne stoji nikakva tajanstvena organizacija, već samo moje patriotsko mišljenje!

  A što se Radovana tiče, ni ja neću puno o njemu, samo znam da je sudbina svih nas Srba u RS u njegovim rukama, a njegova sudbina nije više u našim rukama, nek je Bog u pomoć i nama i Radovanu!

  Pozdrav!
  sc_komentari- 18950 - 15.09.2008 : Rammstein Rammstein Sokolac - best (0)

  RE: Poštovani


  Poštovani, prijatelju,

  Moram ti reći da si me uspio nasmijati, i to samo onako kako me zasmijavaju ovih dana predizborne plakate SNSD-a "moja kuća" na vrhovima stubova ulične rasvjete, koju je apsurda li postavila lokalna SDS-vlast!

  I dok se vozim autom ispod tih sijalica, a ono gore na stubu vise Dodik i Dušan Kovačević, "moja kuća"??? Jesu li to oni neke vrane, pa slute, ili simbolično kuću grade na stubovima SDS-a! ? Ali neka njih gore na stubu nek više, lijepo ih vidjeti i aludiraju na stvarnost!

  Ti si me nasmijao, sa svojom konstatacijom da sam ja "komunjarski novinar", hajd" novinar, iako sa novinarstvom imam veze kao i Antonio Gaudi sa Oktobarskom revolucijom, novine sam prestao kupovati na trafici od kako su "nezavisne" postale vodeći štampani medij u RS!

  Ali što si me proglasio "komunjarom", e to je vrh!!! Pošto prema toj kategoriji ljudi, imam nulti nivo tolerancije, predpostavljaš li onda zašto sam protiv te crveno profašističke boje tona u nastupima SNSD-jurišnika!

  Nemam ja šta da se krijem iza kokarde, ja sam je ponosno nosio i u ovom ratu, a im"o od koga da je nasledim evo ti slika najbolje srpske vojske koju je ikad iznjedrio ovaj moj poddevetački zavičaj, čuvena "leteća rogatička brigada" Radomira Neškovića!

  Boričani, od većine ovih sa slike znam gdje je čija kuća i koji zaselak!

  Ne krijem se ni iza nika "rammstein" to mi je samo omiljena grupa, kao i whitesnake, ili nightwish, recimo!

  Ja bih ti komotno mogao reći svoje ime i prezime, ali pošto me ne poznaješ, značiće ti isto toliko koliko i rammstein!

  A ako koga iz moje bliže, čak i daljne rodbine pronađeš u nekoj vezi sa bivšom komunističkom partijom, i da je imao neke privilegije otuda, kao recimo stan, posao u sekretarijatu, i slično, kažem ako mi takvog iskopaš negdje, ja ću za kaznu da sebi istetoviram, Dodika na ramenu i da ga godinu dana nosim na ramenu tako istetoviranog!

  Jel može?

  Međutim da se vratimo na temu, oko čega se sporim sa tvojim stajalištem, i ti i ja znamo šta ne valja u ovom gradu, i lako se oko toga možemo usaglasiti, ali tvoje isključivo stajalište, da je to zbog stranke SDS, je gašenje požara kanisterom benzina! ?

  Jer vidimo šta nije dobro, ali ne vidimo od vas šta vi to nudite za popravku lošeg stanja?

  Šta nudite? Imate li program? Kom regionu će pripasti Sokolac, pošto smo ovako prevaziđena opština! ?

  Kako to da je i na Palama SDS vlast, a Pale napreduju stalno? Kako to da je u Istočnoj Ilidži SDS, tačnije Predrag Kovač vlast, a oni se razvijaju brže nego što je iko mogao zamisliti?

  Šta je onda u pitanju?

  Pa jednostavno ne valjaju ljudi!

  Ali od loših, ima i gorih? A vi nam (dobronamjerno? ) nudite te gore! ? Zašto?

  Pa sama činjenica da nam vi nudite penzionera za Načelnika, govori da smo u totalnom sengrupu, kad je penzija jedina ozbiljna perspektiva ovog kraja?

  Ili nije, ali zna onaj koji po svaku cijenu svoj rejting iz laktaša podiže u RS, da njemu treba vlast, i ništa drugo!

  Zlo se trpi od straha gorega... zar ne?? A zlo gore, gladna braća gledaju kako da se dokopaju opštinskog budžeta! ?

  Poštovani,
  ti uporno pokušavaš da me svrstaš u pristalice SNSD-a, a ja uporno pokušavam da ti objasnim da ja to nisam. Rekao sam ti da si "komunjarski novinar" jer mi se čini da imaš nekoliko zajedničkih osobina sa njima: imam utisak da te neko plaća da njeguješ njihove ideje, a i ne trudiš se da razumješ šta ja pokušavam da ti objasnim.

  Ma misliš li ti da je Mirko bolji "kadar" od Brana. Naravno da nije! Ali, svrha demokratije nije da na vlast dovedeš idealnu partiju, jer idealizam je utopija. Naš narod treba da shvati da "od dva zla treba da bira manje", pa tako da i ovom manjem zlu da šansu, ono ako ništa drugo da ove koji su sada na vlasti.

  Jutros si i ti mene dobro nasmijao kada si napisao da nam je SDS postavio bandere! Nadam se da su metalne, pa ih vaše pristalice neće zamjeniti za vitu jelu i posjeći nakon "partijskog sastanka" na putu do kuće. Nadam se i da su ih kupili više, jer mnogima treba po jedna takva bandera. Dogorilo narodu do nokata pa treba negdje i da se vješa, jer su sve šume posječene. Pa, milu mu majku, ne možemo valjda i na bandere da čekamo na red, jer samo najbolji od nas zasluže metak od SDS-a, ostali budu prognani.

  Ideja da izaberemo "penzionera za Načelnika mi se mnogo sviđa! Pa zar nisu naši penzioneri genijalci? Dok je SDS bio na vlasti u Banjaluci, oni su naučili da žive mjesec dana za 80 maraka, a samo struja i voda su toliko koštale. Vjerujem da bi jedan takav kadar (ne znam o kome je riječ) bio bolji od Dragana Cvijetića ili Ljube Erića. Pa zar nije ovaj prvi bio najgori đak generacije, a ovaj drugi bi, da ga muslimani nisu protjerali, još uvijek bio podstanar na Vasinom Hanu, gdje i koze pasu pod ručnom?

  Moram da se složim sa tobom: velika stvar je što su SDS-ovce bile pametne da smisle da bi svaki hiljaditi kamion balvanaš mogao iz Beograda u Sokolac dovući po jednu banderu. Valjda su htjeli da narodu zamaže oči pred izbore. A sada bi, po tvome, trebali da stave na njih i natpis: "Tuđe hoćemo, a svoje ne damo! ".

  Pozdrav!
  sc_komentari- 18798 - 01.09.2008 : Laki Pale - best (0)

  Gospodine Obrenoviću


  Skoro svi ti lopovi su rođeni kao vaši sugrađani. Na Pale su došli već edukovani za razne lopovluke. Pa prezimena vam govore odakle su i gdje su to rođeni dragi gospodine.
  sc_komentari- 18789 - 31.08.2008 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Vrste kriminalaca na Romaniji


  Evo, baš sad sam razgovarao sa jednim mojim poznanikom sa Pala, pa mi on kaže ovako:

  "Kada lopov na Sokocu (i Palama) poraste, prvo vidi da li je dovoljno pametan da bude "samostalni umjetnik" tj. da se bavi kriminalom na veliko. Ako ustanovi da ga majka priroda nije obdarila da ostane samostalan, tj. ne progutaju ga mafijaški klanovi, i da nije u stanju da oformi svoj vlastiti mafijaški klan, pokušaće nešto drugo. "

  "Pošto ovakvih ima veoma malo ( 1000:1 ) to znači da mu ne gine da pokuša u - politici. Šanse da uspije da postane vođa jedne od mnogobrojnih političkih partija su mu mnogo veće (možda 100:1), a čak 5:1 da će uspjeti da se dokopa bar nekog parčeta političkih "lešina" kojih sada ima u izobilju. "

  "Konačno, ako nema dovoljno dobru reputaciju, zbog toga što je izvikan još u ranim danima svoga života, jer se previše bavio kokošarenjem, gluvarenjem, auto-industrijom, i bijelim prahom, ne gine mu nego da do kraja života ostane šibicar, kokošar i sitni kriminalac. Ovakvih profila je i najviše (negdje oko 80% ukupne, kriminalne populacije) i oni se zadovolje time da im njihovi poslodavci preko plota bace pokoju kosku ili ih hrane dok oni sa lanca laju na one slične njima ili zastrašuju poštene.

  Ako si, kojim slučajem i ti kriminalac, u koju kategoriju spadaš:

  1. Samostalni umjetnik
  2. Političar
  3. Kokošar
  sc_komentari- 18788 - 31.08.2008 : Nidzo Ljubitelj sds-a - best (0)

  Lajanje na SDS


  Pa ja ne mogu da vjerujem kakvim se vi glupostima zamarate! ? Dokle više to olajavanje ljudi iz SDS-a? Stvarno niste fer i pošteni! Nemate trunke karaktera! Svi mi dobro znamo šta ko radi i čime se bavi! Popustite malo njih, usmjerite se sad na one iz Glasinačkog Polja! Stvarno bi vam bio red! Ako je neko drugačijih stranačkih razmišljanja, neka ne laje po drugima! Neka vam sve to služi na čast, a nadam se da ćete nekad shvatiti da su pravi ljudi za Sokolac, oni na koje danas lajete, a bez kojih Sokolac danas ne bi bio ovdje!!!!!! Vjerni ljubitelj SDS-a!!!!
  sc_komentari- 17869 - 10.05.2008 : - best (0)

  Upitah se šta me snađe


  Ili : Kako naplatiti odrađeni posao tj. platu

  Nanese me put od Užica preko Ustiprače i Rogatice do Han Stjenica! Koliko me sjećanje služi, a bijaše i reklama: Pečenje kod Toše! Ono tamo ni Toša ni pečenja.... opet prodavnica... Furam ka Sokocu. Imam namjeru da se "zaposlim" baš na Sokocu. Imam sa sobom masu "diploma", od konobara..... do inžinjera, radna "iskustva", od Slovenije do Makedonije, ma čak i evropska. Stižem do Kule, nekakva radionica, nigdje nikoga. Pre Bjelosavljevića parkirana dva autobusa? Zastanem, svratim ono proizvodnja meda i slično, ne treba im radnika.

  Nedugo zatim, dva objekta blizu jedan drugoga, samo raličite boje. Na jednom piše "Akva life" ili slično, stanem, u krugu nigdje žive duše.... Odjednom jedan od kamiona počinje da radi.... Bježim glavom bez obzira.

  Na drugom objektu piše "Bartula" i to ćirilicom. Svraćam, tamo jedan čovjek, bogami se predstavi imenom neke životinje. Pitam ima li posla? On kaže:

 • "Ima"
 • "Šta vam treba? " - upitah ja.
 • "Ma budala", odgovori.
 • "Kako"
 • "Crkavaš po vazdan za k..... k... c"
 • "Stani"
 • "Ma nema stani, radiš po dvanaest sati, a plata "sutra" ili "malo sutra".

  Bježim... Napokon Hotel, da "odmorim". Karavan, a preko puta Industrija mesa, ili nešto slično - Čolović.

  Imam namjeru prvo da nešto pojedem. Dolazi konobar, nudi Romanijske specijalitete. Biram uštipke sa kajmakom.

 • "Moraćete malo sačekati! "
 • "Zašto? " - upitah.
 • "Otišla kuvarica da spremi sobe. "
 • "A treba li vam kuvar? "
 • "Ma da! "
 • "A kakva je plata? "
 • "Odlična! "
 • "Da li je redovna? "
 • "Da! "
 • "Svakog prvog u mjesecu? "
 • "Svake druge godine, pa umanjenje, pa ostala s.. nja i na kraju skoro ništa. Evo mi duguju oko 3, 000 KM, znaš kada ću naplatiti?

  Isto kao da radim kod ovog gore u Pilani, kako ga zvahu Drkelja. Ostajem i bez uštipaka i bez kafe, hvatam tutanj...

  Skraćujem proceduru, hvatam se Sokoca. Svratim u prodavnicu, ne zam čija bijaše, da li "Teletina" ili "Onogošt", ili obje... Uglavnom sam čuo skoro isti komentar. U jednom mi rekoše: "Šta ćeš", a u drugoj: "Stani, kud si navr'o"...

  Izgleda da su jako zadovoljni sa primanjima, ili platom! ? Redovno ih pljačkaju!

  Hvatam se Drine, i gladan i žedan - i bez "posla"!
 • sc_komentari- 16851 - 26.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Samo nove u zatvor


  Pozdravljam ovaj prethodni komentari, i mislim da u njemu ima dosta mudrosti o kojoj bi se moglo raspravljati i razmišljati.

  Kao prvo, demokratija je u Sokocu suspendovana pojavom nacionalnih stranki i dolaskom magacionera i brentaša na vlast. Čini mi se da se svi, izuzev mene i Nedeljka Žugića, ustručavaju potpisati punim imenom i prezimenom, jer se (sa pravom) boje za sudbinu sebe i svojih porodica. Taj strah ide dotle da se čak ustručavaju diskutovati o politici i u krugu najbližih prijatelja, jer nikada se ne zna ko su "špijuni" SDS-a, zahvaljujući kojima se ova teroristička partija održava na vlasti. Tajna njihove diktature je u našem strahu da slobodno govorimo o stvarima onakvim kakve jesu.

  U "demokratskim" zemljama, poput Amerike, poznati TV komičari i voditelji tkz. "talk show" emisija otvoreno ismijavaju svakoga, uključujući i američke predsjednike. To zezanje ide preko svake mjere da je čak i meni dosadilo. Nekoliko godina smo na satelitskim kanalima morali da slušamo viceve o Klintonu i Moniki Luinski, a onda punih sedam godina o tome kako je Buš glup, i kako je njegov kojeficijent inteligencije na nivou debila. Međutim, ni jedan komičar nije još otišao na sud, a pogotovu bio pretučen ili (ne daj Bože) ubijen. Za "demokratske" Amere, ovo je samo šala, pa kada su 2004. godine izašli na izbore, ponovo glasaše za kandidata sa kojeficijentom inteligencije od 75.

  Sokolac je jedino mjesto na svijetu gdje ne smiješ ništa reći, pa čak se ni našaliti. Moram da kažem i to, da se ja sa mnogim komentarima na ovoj stranici ne slažem, i da o nekim stvarima imam svoje lično mišljenje koje ne pokušavam da namećem drugima. Veoma često objavim komentare koji mi nisu baš po volji, čak usmjereni i protiv mene. Moja omiljena tema za diskusiju je moj Komšija i njegove marionete. Sa druge strane, neki pojedinci misle da se "drvo lakše može oboriti ako mu se prvo skrešu grane". Svar ličnog mišljenja, zar ne!

  Što se Šanja tiče, slažem se da je on veliki napredak u odnosu na njegovog prethodnika. Slažem se i sa tim da je mnogo toga uradio da Sokočani dođu do privremenog zaposlenja, i da stvari krenu (malo) bolje. Međutim, njegov je problem što je dozvolio da ga uhvate u mrežu SDS spletki, pa ga sada (sa pravom) optužuju da je upetljan u mnoge kriminalne rabote ilegalne sječe šume. Konačno, nadam se da će jednoga dana dok bude pisao svoje "Zatvorske memoare", shvatiti da su ga u ćeliju strpali upravo oni kojima je činio usluge, i radio za njih dok im je bio potreban.

  Što se Čolovića tiče, i tu se slažem. Devedesetih godina prošlog vijeka smo se, gotovo jednoglasno, odlučili da kapitalizam postane naš ekonomsko-politički sistem. To podrazumjeva da "sposobni" imaju sve, a siromašni sačinjavaju većinski sloj stanovništva. Pri tome smo svi vjerovali u sebe, tj. da ćemo mi biti oni bogati. Nažalost, petnaest godina kasnije smo shvatili da se bogatstvo može steći samo nepošteno, otimanjem i krađom društvene (nekada naše) imovine. Pri tome su svoju imperiju na Romaniji, uglavnom napravili oni koji su sjekli našu šumu, uz pomoć Ljuba Erića, Cicka, pa i onakvih kao što je Šanjo. Fabrike i VUB su napravljeni od građevinskog materijala koji je UN slao izbjeglicama, invalidima, socijalnim slučajevima...

  Nadam se da nam je svima jasno da mi Srbi sa Romanije trebamo svoje kapitaliste, a pogotovu one koji grade fabrike, hotele, otvaraju nova radna mjesta... Ja lično nemam nikakvih problema što su Čolovići bogati. Moj jedini problem sa njima je što ja (a i većina onih koji diskutuju na ovom forumu) sve poslovne poduhvate koje su oni odradili vidimo kao promašene investicije: hotel ispod kamenoloma, fabriku vode iz vodovoda, fabriku konzervi bez stoke, drvna industrija bez šume...

  Ono jedino što mi smeta kod Čolovića je način na koji su stekli svoje bogatstvo, i činjenica da će jednoga dana bankrotirati, pa će ih kupiti neki musliman. Ali to je tema za drugu diskusiju.

  Pored toga, moj im je savjet da malo rade i na svom ugledu, tako da seljaci za njima ne viču "Jebeš kravu, vrati uže", ili da im radnici godinama ne primaju plate itd, itd.

  Zbog toga, cijenjeni čitaoče, stvar je inteligencije kako ćeš shvatiti neke stvari. U žurnalistici postoje tri kategorije: istina, laž i šala. Na tebi je da odlučiš u koju kategoriju spada svaka informacija koja dopre do tvog mozga. Sa druge strane, demokratsko je pravo svakog pojedinca da napiše sve što misli i osjeća.

  Tebi hvala što si iznio djelimično drugačije mišljenje od ostalih. Ja, uglavnom, nemam problema sa njim.

  Srdačan podrav,
  Željko Tomić
  sc_komentari- 14707 - 18.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Izvještaj sa Sokoca


  Već odavno želim da na vrlo kvalitetne i objektivne komentare onih koji svoj "hljeb nasušni" zarađuju u Sokocu, dodam i par mojih komentara.

  Kao prvo, daleko od toga da je SDS ranjena životinja koja će ubrzo da izdahne. Naprotiv, političari u dresovima SDS-a su od naroda oteli sve što se oteti moglo, pa će zbog toga u decenijama koje dolaze oni biti dominantna ekonomska (a samim time i politička) sila u Sokocu. Naravno, sokolački kameleoni će uvjek biti premazani bojama tima koji pobjeđuje, pa se pošteni (tipa Radenko Sando) nikada neće naći ni u jednoj političkoj partiji.

  Pod kormilom Miša Bjelog z. t. opštinske marionete još uvjek danonoćno rade na otimanju svega onoga što se može staviti pod prljave šape korumpiranih lokalnih biznismena, ili ukrasti iz siromašne opštinske kase.

  Negdje u avgustu u Sokolac je došla komisija za ispitivanje finansijskih mahinacija na jos uvijek nezavršenom "Sportskom centru". Nisam ni sumnjao da "slijepci" iz Banjaluke neće otkriti nikakvu malverzaciju, ali vjerujem da su se u Banjaluku vratili sa par hiljada maraka u džepovima i nekoliko kilograma romanijske jagnjetine u stomcima, vjerovatno plaćenom iz opštinske kase.

  I tako je još jednom propala šansa da se otkriju "stvari ispod žita". Naravno, ovo je samo fraza, jer ispod onog pravog žita je nestao čitav jedan aerodrom, kroz koji su oprane veće pare nego one "uložene" u Sporsku dvoranu.

  Pored stadiona republičkog drugoligaša, zjape prazni zidovi hale, nekada Fabrike kugličnih ležajeva, koju je, po nalogu svojih poslodavaca upropastio Žarko Krsmanović. Sada se za fabriku traži direktor, tj. budala koja bi htjela da primi "vruć u ruku". Eto, ko kaže da u Sokocu nema otvorenih radnih mjesta!

  O isječenim mašinama u "Romaniji" smo mnogo govorili. Domišljate drvosječe su se postarale da u svom poslu više nikada nemaju konkurenciju. Ovaj potez je na svojoj koži osjetila polovina stanovnika Sokoca, koliko ih je radilo u ovom, nekada na daleko čuvenom, gigantu.

  Autobuska stanica je prodata Autohercu, jednom od najvećih autoprevoznika iz Hercegbosne. Ne iznenađuje me ni činjenica da je vlasnik Autoherca u toku zadnjeg rata bio drugi ustaša u redovima HVO. Firma "Romanijaprevoz" je prodata za nevjerovatnih 250. 000 maraka, mada se samo pravo korištenja linije Sokolac-Beograd moglo prodati za 80. 000 maraka. Nakon prodaje pokretne imovine (autobusi i inventar) zgrada autobuske stanice i garaža na Talinama su nekom "srećnom" kupcu ostale - besplatno.

  Nije pomoglo ni oštro protivljenje Brana Djurkovića na Skupštini Opštine da se uspješna firma za koju je nekada radilo 50-tak Sokocna ne proda. On je predlagao da profitabilni "Romanijaprevoz" postane vlasništvo Opštine. Ali šta se tu može! Sada seosku djecu do Gimnazije u Sokocu dovoze ustaše, iste one koje su izmedju 1992. i 1995. godine po Hercegovini klali našu, srpsku djecu. Naravno, neka mi Komšija završi kao otrovani pacov, ako taj Hrvoje nije samo privremeni vlasnik stanice! Vjerovatno će se u budućnosti desiti neka fiktivna transakcija, i pogodna sokolačka marioneta (tipa pokorne Snježane Božić) će tu istu stanicu otkupiti za nekih... Ali, zašto da nagađam! Pa sjećate se kako je prodata garaža "Autotransporta".

  Na vojničkom groblju, između heroja prethodnog rata, ugurana crkva sa oltarom okrenutim prema sjevero-zapadu. Dobro je da i liči na crkvu, jer ju je gradio onaj isti profsor, koji me je nekada, dok sam bio srednjoškolac, zapisivao što na Veliki petak idem na bogosluženje.

  Crkva izgrađena od sredstava humanitarne pomoći sakupljane od dobrotvora koji, u čeznji za zavičajem, pošteno zarađuju za život u pečalbi. Ali, ne znaju ti ktitori da je Ljubo Erić, bivši načelnik S. O. Sokolac, od izbjeglica oteo i kroz privatna stovarišta proturio dovoljno građevinskog materijala da se izgradi čitav jedan grad, a ne samo jedna skromna kapela na Vojničkom groblju.

  I Dragan Cvijetić, koji "nije valjao" mojoj dragoj komšinici Biljani Renovici, a "valja" čitavom Sokocu, je u zadnjih nekoliko godina odradio dobar posao! Bivši renovički zet radi kako mu jedan drugi (sadašnji) renovički zet zapovjeda. Opština kupuje aute, plaća ogromne pare na putne troškove i reprezentaciju, kao i za Toplanu, privatno preduzeće Ljuba Erića. Plaćaju se astronomski iznosi za čišenje (uvjek prljavih) ulica u Sokocu. Za te pare se iste mogu svake godine ponovo asfaltirati. Bez znanja Cicka, napravio je Dragan i put do svoje kuće u Sokolovićima, kao i za četiri druge kuće. E Dragane, za ovo ti čestitam. Najzad i ja da autom odem u posjeti svojoj tetki.

  Iz povjerljivih izvora sam saznao da je Snježana Božić, provjereni poltron SDS-a i vladajuće klike, postala (ili treba da postane) vlasnica Radio "Romanije", tj. istu otkupila za tuđe pare.

  Gospođi Božić čestitam, i vjerujem da se moj rođak a njen brat, Radiša Bjelaković, kao ventilator okreće u grobu, zbog svih zlodjela što je ona napravila romanijskom narodu.

  Ne mogu da se obuzdam, pa ne čestitam i mom "prijatelju" Veljku (Velji) Krsmanoviću što je po političkoj liniji "izganjao" prvu kategoriju boračkog staža. Smješno je to što smo ja i on bili u istoj jedinici, pa mene bilo stramota da tražim sedmu kategoriju, a on dobio - prvu. E pa, ratni druže, čestitam ti! Nisam znao da je dovoženje manjerki iz Podromanije do opšinske menze bio toliko opasan posao. Za razliku od tebe, ja sam na prvu liniju išao bar iz znatiželje, onako turistički.

  Sokolac - autobuska stanica
  sc_komentari- 14521 - 08.09.2007 : Vojvoda Janko Sokolac - best (0)

  Gdje da kafu popijem u Sokocu?


  Sedam je sati. Ustajem, pristavim kafu i pravac kupatilo na tuširanje. Izlazim osvježen, kuvam kafu i sjedam za sto. Ispijam gutljaj kafe, nešto mi gorka, pa odlučim da idem u grad.

  Idući tako razmišljam gdje ćeš, u "Mat-Pan neću sigurno jer ne mogu da gledam face koje su upropastile moj grad.

  Kod Orasa sve neka nova lica, obrijane glave meni nepoznate.

  Tako razmišljajući stigoh do "Viktorije II" a tamo već pozicije zauzeli Ducini PDP-ovci Mića i Gruja, za drugim stolom Kemo i Tomo Rajić čekaju svoje pajdaše. U ćošku Željko Đurević lista novine, provjerava da neko nije izmislio novi način krađe struje pa da i on napreduje u struci.
  Desno od šanka brentaši zauzeli 3 stola i bistre politiku koja se na kraju svodi koliko je kome Šanjo obećao da ukrade građe. Koliko se smije čini mi se da je Košarac najbolje prošao, vjerovatno zahvaljujući svom sinovcu Saši koji je dobar sa Dodikom. Kad bolje pogledam, ni tu mi se ne sjedi pa produžim dalje.

  Stigoh do "Mona. " E, tu je malo bolja slika, sjedi Cicko sam-samcat kako je razguzičio sa "Vehabijama" pravi je vuk samotnjak. U njegovom komšiluku je rogatički "biznismen" Karadžić koji neprestano gleda u svoj, bez dozvole izgrađen objekat, za koji mu je dao saglasnost Petko Vukojčić. Desno sjedi Čarapa i Kigen biraju dobitnu kombinaciju na sportskoj prognozi. Da nije onog ćalavog Novosela mislio bi čovjek da je u biblioteci.

  Otišao bi ja do Čolovićevog viroguza Cvebe kad bi znao da ne krade više makarone kod Bartule. Priča se da mu je to Bartula oprostio jer je radi njega i on bio na internetu.

  Sjetio sam se ja i Kezuna ali kod njega, otkako su pali komunisti i kako se Boban skumio sa Cickom, niko i ne svraća. Kako Šantić kaže:

  Ne plačem samo s bolom svog srca
  Rad' zemlje ove uboge i gole
  Mene sve rane roda moga bole
  I moja duša s njim pati i grca...


  Ma znaš šta, jebo Sokolac odoh ja svojoj kući da pijem kafu! Jeste da je gorka, ali mi sigurno u nju niko neće ništa staviti.
  sc_komentari- 12531 - 01.05.2007 : R - best (0)

  Izvještaj sa Sokoca


  Mijatu hvala za čestitke, ali radio Romanije više nema, a Vaske je promjenio medij (TV OSM Pale).

  SDS odlučio da se domogne radio Romanije i neko od njihovih je kupi. Iako je "Zakon o stečaju" izričito zabranio stečaj nad opštinskom imovinom (čl. 5. ), Skupština opštine Sokolac je donijela odluku o stečaju, nepodobne novinare i spikere je ostavila bez posala, a podobne finansira iz budžeta kao radnike Radio "Romanije", koji rade za Radio "Istočno Sarajevo".

  Sokolački sud sprovodi stečaj sa stečajnim sudijom Efraimom Ćosićem (stečajna mafija), a Skupština opštine Sokolac donosi odluku o kupovini svoje imovine. Odluka suda o završetku stečajnog postupka nikada nije donešena.

  Zgrada i tehnika radio Romanije vjerovatno će u slobodnoj pogodbi, biti "prodata", a pogodni novinari ostaće bez posla. Cicko zna kome će je "prodati". Do lokalnih izbora biće privatno vlasništvo.

  Tako je i autobuska stanica u Sokocu "prodata" u slobodnoj pogodbi Autohercu iz Gruda, a svi radnici ostali bez posla. Došli novi radnici.

  Odbor povjerilaca AD "Romanije" (krug drvne industrije) donio je odluku da se proda za 8. 5 milina KM.

  U novoj školskoj 2007/08. godini u Cickovoj zgradi svečano će biti otvoren Fakultet za poslovne studije, tj. dosadašnje istureno odjeljenje Fakulteta za poslovne studije iz Banja Luke, prerašće u fakultet.

  Prosvetna inspekcija ovom fakultetu poništila je 79 diploma, ali ni jedna nije poništena iz Sokoca. Cijena studiranja za školsku godinu do sada je bila 2. 000 KM po studentu.

  Kulturno-umjetničko društvo "Romanijska luča" vrijedno radi i gostuje, a na ljeto će gostovati u Grčkoj.

  Mirko Čolović uzorano glasinačko polje posipa krečom. Novoizgrađena fabrika za vodu drugog brata Čolovića ne radi, pošto su vodu sa Beraga doveli vodovodom (8 km) u Glasinac, a po standardima, fabrika ne smije biti udaljena od vrela više od 300 metara. Sve spremno, a investicija promašena. Mogli su se i na gradski vodovod priključiti, da se ne troše.

  Mirko Čolović ponovo otvorio prodavnicu mesa, ali je ostao dužan Šumskom gazdinstvu Romanija 240. 000 KM. Novac se prelio u njegovu mesnicu.

  U glavnoj ulici od 2005. godine otvorena je Gradska galerija Udruženja likovnih umjetnika "Petorica iz Sokoca". Sa svojim postavkama gostovala je u više gradova Repiblike Srpske, a petorica slikara vrijedno rade i izlažu svoje radove, kao i radove drugih slikara, koji nisu članovi udruženja.

  Početkom mjeseca aprila opština Sokolac, tek je počela da dijeli studentske kredite od po 50 KM. Oni koji studiraju u Beogradu, s tim kreditom mogu platiti povratnu kartu, a oni koji studiraju u Palama mogu platiti pet povratnih autobuskih karata.

  U Sokocu je narod na ivici egzistencije, osim šumarstva, pošte i telekoma, niša drugo i ne radi. Posla nema, narod se okreće poljoprivredi, ali i tu teško ide, potreban je novac za ulaganje. Teško je s motikom doći do hljeba, a vlast nam je "mentalno" zaostala. Na dnu smo.
  sc_komentari- 3761 - 12.02.2006 : Starina Novak Romanija - best (0)

  Romanijo, u srcu te nosim


 • Moji ratni drugovi su me puštali da radim, sada mogu da rade kod mene, u mojoj pilani!
 • Romanijo kukaj do mile volje, meni je fantastično!
 • Koliko sam jelika posjeko, Romanije ne bi se odreko!
 • Romanijo po tvojim šumama, vlada moja akcija humana!
 • Romanijo ko te jutros budi, otišli su najbolji ti ljudi! (Kuku nama)
 • Romanijo nikad nisi sama, ostaje ti da kukaš sa nama! (Rodoljubi)
 • U SFRJ, Podromanija je bila poznata kao ludnica. Ludnica je bila cijela Bosna i Hercegovina!
 • sc_komentari- 1719 - 09.06.2005 : Ratko Mladic Sokolac - best (1)

  Situacija u Sokocu


  Na početku bih želio da pohvalim tvoj sajt i način na koji komuniciraš sa gostima, bilo da su to odgovori na njihova pisma ili tvoje viđenje situacije na Sokocu.

  Pošto jako dobro poznajem prilike u Istočnoj Bosni, uključujući i Sokolac, bar 95% tvog viđenja stvari u tom gradu je, na žalost, tačno.

  Za početak Sokolac je imao sjajnu priliku da prihvati kulturu i osnovna pravila ljudskog ponašanja od ljudi koji su došli iz Sarajeva. Nažalost nije, ostao je u svojoj čauri, zatvoren, nedostupan i bez sluha za nove trendove i pravce. Ostala je nadmenost u stanovnicima Sokoca, razdrljeno ponašanje, nekultura izražavanja i sirovi maniri. Doduše, nisu svi stanovnici Sokoca takvi, ali su oni drugi povučeni iz svih zbivanja.

  Nažalost, to je jedini grad u blizini Sarajeva koji je ostao "zatucan" i gdje se vrijednosti mjere po madri, kubicima i golfu. Sve ostalo je nebitno i nevažno. Glavni idoli većine stanovnika su kriminalci, "kruške", magacioneri i viljuškardžije koji grade i "razvijaju" sokolačku privredu. Zar je potrebno pominjati milione kubnih metara drveta koje je otpremljeno sa područja opštine Sokolac... Ne, nije potrebno, svi to znaju. Doduše to je mukotrpan i težak posao petljati se sa šumarom, motornom testerom, mješavinom, smolom.... I sada su ti ljudi bogati... I šta sada.... Džaba kada se osjete na ustajalu, nedorečenu misao u pokušaju izgovora. Mnogo im nedostaje, zaista mnogo... Nije sve u parama, autima i navlačenju "guski" za piće i večeru...

  Eto, to su Sokočani. Po istraživanju je 85% stanovika vezano za zemljoradnju, i odlazi na selo radi proizvodnje hrane. Zaista je teško naći bilo kakvog majstora, to jednostavno ne postoji.

  Droga, krađa, šverc automobilima, ubistva, pa to je potpuno diktirano i režrano od vladajuće strukture. Za 24h se situacija rješava jer se zna ko je ko i šta ko radi. To je ono strašno što se sve zna a niko ništa ne preduzima. Zašto Cicko, Micko, "Kruško" (nisu vrijedni pomena pa ih ovako i oslovljavam) drže još uvijek primat u gradu. Zašto grade i podižu objekte protiv svih urbanističkih pravila i bez dozvola. Šta je sa porodicama palih boraca, invalidima. Za njih se postarala opština, dala im je penzije, nisu zaboravljeni.

  Zaista perspektive gore nema, šanse su prokockane, vlada velika besparica i kriza ali zato pojedinci (patriote i bivši specijalci) prodaju eksplozive Albancima za male pare. Da poznati su ti specijalci sa Sokoca, sa nabreklim rancima, čekaju autobus na stanici da idu na liniju (što ti reče ni metar naprijed, ali Bogami ni nazad).

  Zaista mi je zao zašto je šansa prokockana jer potencijal opštine Sokolac je ogroman. Turizam zdrava hrana, mala privreda....

  Sta kažu ko je ktitor crkve na ravnoj Romaniji, sramota.... Zar se ginulo za to i davali dijelovi tijela. Istina je sledeća: Sokolac je slijepo crijevo, potpuno je ovisan o Sarajevu. Sa kafićima se ne može praviti mala privreda. Šta je sa fabrikom ležajeva, ivericom, pilanom, klaonicom, šamotom, krompiračom, ćilimarom, autotransportom.... Strašno.

  Moglo se puno toga učiniti, ali pogrešno vođena politika je dovela grad i stanovništvo do dna...

  Tebi puno pozdrava i ne troši prste i tastaturu na SDS, molere, farbare, ministre za informisanje, specijalne savjetnike...

  Puno pozdrava i uspjeha u radu. Ako nekako mogu pomoći vrlo rado.... Srećno...

  Jedan citat (I. Andrić) - "Kad dođu teška vremena pametni zaćute a budale progovore. Da li su ta vremena prošla... Nažalost izgleda da nisu...

  Idi na stranu - |1|2|