fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992-SARINI_SPECIJALCI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

sarini_specijalci- 101119 - 27.08.2017 : Strahinja Banja Luka - best (0)

Ratko Joveljić


Pozdrav svim borcima. Interesuje me sjeća li se neko Ratka Joveljića iz Zenice i zašto je napustio Specijalnu jedinicu ?
sarini_specijalci- 88653 - 11.02.2014 : Sasa Gradiska - best (0)

Pozdrav Specijalcima


Pozdrav braći iz svih odred SBP-MUP-a RS. Imao sam čast da 1995. na samom kraju služim redovni vojni rok na Jahorinu u SBP. Takođe sam imao čast da su mi komadanti bili Duško Jević i Goran Sarić. Kasnije sam prebačen u šesticu BL, ali nisam htio ostati u istoj je nisam gotivio Dragana Lukača.

Gledam neke stranice o VRS, o Policiji pa tamo nigdje niko ne pominje SBP osim sadašnje ATJ. U Banjaluci je bilo obilježavanje dvadeset godina 6. odreda, što po meni nije uredu. Nije 6. odred sam bio SBP, a isti se uzima kao početak ATJ BL. Iako sam bio u sestici ipak nije uredu.

Sve u svemu podrška generalu Sariću, i našeg komandata Centra "Jahorina" Duleta Jevića!
sarini_specijalci- 88563 - 07.02.2014 : Caki Doboj - best (0)

Udurženje veterana Specijalne brigade policije Doboj


Veterani 5. odreda Specijalne brigade policije Doboj su osnovali svoje udruženje i imaju svoju Fejzbuk stranicu pod nazivom Udruženje veterana Specijalne brigade policije Doboj.
sarini_specijalci- 87673 - 16.12.2013 : Rire Mali Doboj - best (0)

Pozdrav za Specijalce


Ja sam sin od jednog pripadnika CSB-a ili SBP-a. Zanima me da li imate kakvih slika od 5. odreda Doboj?
sarini_specijalci- 87657 - 15.12.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

RE: Obuka Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske


Luna ili Specijalac Momčilo bi mogli da daju precizniji odgovor na pitanja oko detalja u vezi obuke, specijalne brigade MUP-a Republike Srpske.

Koliko je meni poznato, obuka nije postojala za specijalce MUP-a RS. Brigadni komandni kadrovi Specijalne policije bili su uglavnom prijeratni pripadnici specijalne policije BiH koji su već od ranije imali adekvatnu obuku za taj posao uz obavezno doškolovavanje u struci.

Kada je u BiH počeo rat oni su bili učesnici svih velikih bitki. Zbog ratnih operacija na više frontova nisu bili u mogućnosti da sve frontove pokriju pa su formirani novi odredi po regionima u RS-u, a iskusni i sposobni speijalci su preuzeli komandu nad njima. Odredi su popunjavani sa provjerenim, poštenim, i hrabrim borcima iz VRS. Mislim da se ovo desilo krajem '93. Nakon njihovog formiranja, pošto su pokazali odlične rezultate u borbama, Karadžić je predložio Mladiću da VRS takođe formira specijalne jedinice ali Mladić to nikada nije uradio.

Popunjavanje jedinica od iskunih i provjernih boraca je pomoglo da se ne mora organizovati posebna obuka specijalne policije. Jedinice su bile disciplinovane i ustrojene po komandnoj hijerarhiji, tako da su bile sposobne izvršiti naj teži borbeni zadatak.

Herojski, vojnički, savjesno i bez pogovora su odradili sve svoje zadatke u toku rata i za to zaslužuju najveća priznanja i čestitke!
sarini_specijalci- 87621 - 12.12.2013 : Dragan Nikolić Beograd - best (0)

Obuka Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske


Pozdrav za sve učenike foruma! Zanimaju me detalji obuke, specijalne brigade MUP-a Republike Srpske. Koliko je obuka trajala? Kako je ona bila podeljena tj. da li se satojala od više faza? Da li su pripadnici Brigade bili obučeni i za izviđačko-diverzanska dejstva ili samo protivdiverzanska?
sarini_specijalci- 83987 - 29.03.2013 : Lazar Srbin Doboj - best (0)

Dragan Vasiljević - Vaske


Da li je neko poznavao pokojnog Vasketa iz Sarine jedinice.
sarini_specijalci- 83205 - 02.03.2013 : Nenad NS - best (1)

SBP


Baš sam se obradovao kada sam pročitao Ivanov tekst o SBP, o tome da se njihovo ratovanje na Zapadu uzima kao primer za brzo uvezivanje i uspešno izvođenje kotranapada.

Od srpskih ratnika, tu čast je imao i Vojvoda Putnik koji je druga fusnota i uzmima se kao primer za uspesan prelazak iz povlačenja u rasulu u silovit kontranapad u Kolubarskom boju, a takođe se spominje manevar Druge armije Stepe Stepanovića kao i to da je slomljena i poražena armija uspela da se organizuje u opštem rasulu, sa Kosmaja i Rudnika izvede kontraofanzivu, oslobodi Beograd i čak po drugi put pređe u Srem na teritoriju AU, zauzme Zemun i uništi i zarobi čitavu komoru 5. armije AU vojske. Opisano je i to kako su nam Francuzi poslali preko Soluna topovske granate pogrešnog kalibra i kako je Vojvoda Putnik organizovao da se već iseljena fabrika iz Kragujevca postavi iza fronta, da preprave granate i da ih direktno iz fabrike konjskim zapregama prenose do topovskih baterija.

Prva fusnota i prvi primer je Kutuzov i slavna Borodinska bitka.

Čim budem našao malo vremena prevrnuću internet i otići do biblioteke Matice Srpske da pronađem gde se tačno spominje SBP, jer biti u društvu Vojvode Putnika, Stepe Stepanovića i Kutuzova je velika čast.

Čak i ako je možda neko u našem narodu preterao u želji da naglasi hrabrost i veštinu SBP-a pričom o proučavanju njihovih akcija na vojnim školama na Zapadu, opet je velika čast što je srpski narod imao tako hrabru i uspešnu jedinicu.
sarini_specijalci- 83116 - 27.02.2013 : Ivan Bijeljina - best (1)

SBP - Odredi specijalne Policije


Ovo je vjerovatno bila i najelitnija ratna jedinica, kad se uporede sve zaraćene strane tokom ratova 1990-1995 godine. Najtužnije u svemu tome je što su se poslijeratna mučna dešavanja u vezi ove jedinice koja su krunisana nepravednim rasformiranje iste, reflektuju na ogorčenost njenih pripadnika tako da su mnogobrojne ratne pobjede ostale gotovo nezabilježene u pisanim tragovima što je velika nepravda.

Munjeviti srpski kontranapadi (SBP je u njima bila veoma često glavni učesnik) koji su bili najjače oružje malobrojne srpske vojske u odbrani ogromne teritorije od ekstremno agresivnog protivnika kakva je bila ARBiH, naročito u 1994. i 1995. godini se već izučavaju u zapadnim vojnim školama.

Prava je grehota da Vikićevci sve ove godine paradiraju po Sarajevu, a ni izbliza nisu bili u rangu SBP, iako se i za njih može reći da nisu bili loši.

Šteta je da poslijeratna golgota pripadnika Specijalne brigade zauvijek u zaborav odvede ratni put Brigade Policije.

Veliki je respekt časnih boraca VRS prema Brigadi policije i niko se ne usuđuje da barem iz druge ruke detaljnije opiše neke njihove akcije da ne bi povrijedio njihovu sujetu.

Njihov skoro 100% uspjeh u akcijama je nešto neopisivo i neobjašnjivo.

Ivane,

na ovom portalu imaš nekoliko stranica o SBP, a na ovu stranicu dolazi nnekoliko njenih pripadnika!
sarini_specijalci- 79593 - 16.11.2012 : Dragan Fargo - best (2)

Goran Sarić - Sara


Danas je pušten da se sa slobode brani Goran Sarić Sara. Pozdrav svim posjetiocima ovog foruma!
sarini_specijalci- 72523 - 10.08.2012 : Istina - best (0)

Crni


Sećam se lika koji je bio u specijalnoj jedinici, ne znam mu prezime, ali mislim da se zvao Darko, ili nešto tako slično. Uglavnom, bio je rodom iz Sarajeva, a zvali su ga Crni. Taj lik je bio prava tigar, što se sposobnosti tiče i svaka mu čast na hrabrosti. Toliko za sada od mene.
sarini_specijalci- 68934 - 28.04.2012 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

O Neđi


Borise,

tvoje zadnje tekstove pratim pažljivo, i kada si spomenuo Neđju Ikonića moram to da to i prokomentarišem.

Ne znam kako ti zamišljaš Neđu, ali ja znam da je šljam jer meni je došao za komandanta 4. odreda 1998 godine. Tada se ponašao kao mali kralj naravno uz Staljina i svog zamjenika padobranca. Tih dana zaveli su diktaturu u odredu pa se više nisu ni gledali borci i heroji, jer se tada gledalo ko je bio blizu biljani plavšiš. (Željko namjerno sam njeno ime napisao malim slovima).

Primjera radi, nekada sam čuvao zgradu u kojoj je živio Sara pa posle zgradu gdje je živio Bor i nikada nije bilo ni jednog problema niti jednog incidenta, kao ni propusta u službi obezbjeđenja. Naša grupa je bila povučena u bazu u Janji jer je došlo do imenovanja nove komande brigade i odreda. Za k-danta 4. odreda je savljen je molio Pandu da preuzme ali on to nije prihvatio, pa je zadnje rješenje bio Neđo.

E, tada novi ministar Palekšić živi u Bijeljini preko puta cik-caka i ne vjeruje puno u CJB Bijeljina već traži od Staljina tajno obezbjeđenje koje će da čuva njegovu zgradu. Tada ne idemo mi već nova ekipa, tri čovjeka od kojih su dva sada inspektori jedan u Bijeljini a drugi u Mrkonjić gradu, treći policajac u PS Bijeljina, 7 dana daju obezbjeđenje pa ih u vršenju službe obezbjeđenja. 7-mi dan pohapse svu trojicu vajin interventni. A malo prije toga Neđo kaže imaju i sposobniji od vas, ko god je bio malo blizu Sari bio je neprijatelj novoj komandi, bar oni su to tako vidjeli.

Mene lično Neđo nije podnosio a i mnoge druge pa sam zbog njega i otišao iz specijale marta 1999. godine i tada mije htjeo napravit zvrčku kada su čitana rješenja o novom rasporedu, pa je meni tog dana na sastanku pred cijelim odredom smijući se rekao da sam neraspoređen. Nasta sam mu odgovorio da sam ja rasporedjen u PS Zvornik jer ni ja nisam bio repa bez korjena. Tada mi je rekao da to nije istina, samo da me malo bruka pred odredom i morao sam mu to vratiti pa sam mu rekao da idem po moje rješenje i da ću do 15:00 doći na postrojavanje. I tako je i bilo, u 2:45 sam bio u bazi oproštajni govor. Ja sam ga prekinuo i pokazao mu rješenje minista MUP-a da sam raspoređen u PS Zvornik. Htio ga je poderati, ali za to nije imao petlju nego je samo pocrvenio tako da se cijeli odred zasmijao. Meni je rekao da idem gdje god hoću.

Još jedna napomena. Tada su mnogi dobri i hrabri momci ostali bez posla ili su raspoređeni po Hercegovini, a zna se dobro ko je pravio spisak za nova rješenja.

Što se tiče Neđine optužnice za Srebrenicu ne bih to komentarisao jer nisam bilo u toj akciji.

E to je moje mišljenje o Neđi a zasnovano je na istini i za to sve što sam napisao zna cijelji 4. odred.

Pozdrav!
sarini_specijalci- 52782 - 20.11.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Srpski heroj Sara


U toku rata sam bio komandir ČVP 3. sarajevske brigade, koja je pred kraj rata brojala 128 ljudi. Mislio sam da je moja jedinica bila bolje organizovana od ostalih u Brigadi i niko od pripadnika te jedinice nije imao pravo da daje komentar na moja ili naređenja više komande. Načelnik bezbjednosti Majo i ja smo zajedničkim snagama dobro kontrolisali poštenje i rad te jedinice. Bio sam ubjeđen da je moja jedinica jedna od najbolje organizovanih jedinica VRS, sve do trenutka dok se u sadejstvima nisam susreo sa Sarinim specijalcima, SBP. Bilo je to u ono vrijeme kada smo 1995. godine, u odbrani Srpskog Sarajeva združenim akcijama sa SBP RS vraćali izgubljene teritorije. Nakon što sam vidio kako je funkcionisala ta Brigada, shvatio sam koliko je moja jedinica neorganizovana u odnosu na njih. Divio sam se njihovim uspjesima i načinom na koji izvršavaju postavljene zadatke i naređenja pretpostavljene komande. Iskreno rečeno, u tom mom divljenju je bilo i pomalo ljubomore. Mislim da je to i bio razlog što sam došao u neopravdan sukob sa Sarom, koji je poslije naše svađe pokazao ljudskost i preko Maje nam poslao pet pancira od kevlara za našu jedinicu.


Zbog hapšenja generala Sare, veoma sam ogorčen na vlasti u BiH i Republici Srpskoj, koje pred "lice pravde" dovode samo srpske heroje.

Zašto Dragan Vikić nije osuđen kao zločinac a svi smo svjedoci njegovih zločina, jer je on skoro sve svoje akcije izvodio javno na televiziji?

Neke zločine koje je Vikić napravio, ja sam već opisivao na ovoj stranici! Zašto se to ne počne istraživati?

Gorane Sarić-Sara, vjerujem u tvoje poštenje, u tvoju hrabrost, vjerujem u tvoju ratnu doktrinu, u tovju ratnu čistoću!

Velika nepravda koja ti je nanijeta tvojim hapšenjem, Bog je vidi i kazniće ove koji su to počinili! Budi dostojanstven i hrabar kao što si nam to dokazao tokom ratnih godina!

Bog i srpski narod je uz tebe!
sarini_specijalci- 52722 - 20.11.2011 : 0069 RS - best (0)

Sara


Pozdrav Momčilo,

Što se Sare tiče, bilo je samo pitanje vremena kada će se njegovo ime naći na naslovnoj strani u novinama. Njegov predmet se zasniva na izjavama nekih svjedoka koji su čuli kako je nečija zaova rekla svekrvi da je njen muž čuo nešto za Saru. Ali i sam znaš da je sve to politika a da u konkretno njegovom slučaju nema nikakve krivice. Ali, kako se ono kaže, kadija te tuži kadija te sudi.

Hvala Željku sto je pokrenuo ovaj forum gdje imamo priliku da se sjetimo i velikih akcija i velikih drugova i heroja koji su časno nosili naš amblem SBP i dali živote. Na kraju krajeva moramo biti svjesni da je SBP bila časna, snažna i junačka jedinica, uprkos tome što se neki trude da umanje naš učinak u ratu i što se trude da stave mrlju na jednu slavnu jedinicu koja je bila udarna pesnica našeg naroda u odbrani od islamskog ekstremizma i terorizma.

Pozdrav Momčilo i nadam se da ćemo se nekad i vidjeti.
sarini_specijalci- 52222 - 15.11.2011 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

Odgovor za 0069


Halo druže,

pokušao sam ti pisat na e-mail ali ne ide. Evo tebi moj e-mail pa pokušaj da mi odgovoriš. Ja sam na darioobrenovicŽyahoo. de.

Uistinu ne znam ni ja ko si ti, ali to 0069 pretpostavljam da znam šta jer ja sam imo 4067, ako pravilno mislim.

Mnogo mi je žao tih naših ljudi koje samo proganjaju ovi iz Sarajeva.

Pozdrav tebi, kao i mom velikom prijatelju Luni. Nadam se da će ovo oko Sare brzo da se riješi.

U tvom tekstu sam pročito da nećeš da spomeneš ime čovjeka koji se hvata za slamku. Drago mi je da tako i ti misliš jer sam i ja zbog njega i Neđe napustio specijalu 1999-te godine i otićao u PS da radim.

Pozdrav za 0069 i javi se da znam i ja ko si tačno.
sarini_specijalci- 52202 - 15.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Odgovor za 00069


Jeste prijatelju, mislio sam na akciju na Mijatovića kosi, ali znaš da godine čine svoje pa se ponekad nešto i preskoči.

Znam kada su ljudi napustili liniju i kada je taj dio pao a bio sam prisutan kada je "Minja" (nosio činove majora ha ha ha) Krajšnik rekao da se ne smije raditi minobacačima da se ne bi oštetili spomenici na njihovom groblju.

Ovih dana pokušao sam stupiti u kontakt sa "Belim" da provjerim ime onog našeg kolege ali u tome nisam uspio pa ću pokušati ponovo, ali na drugi način.

Nekome su bili vazniji spomenici mrtvima od života mladosti koja je ginula za Republiku Srpsku.

Koliko me pamet služi, a ispravi me ako griješim, onaj odlazak sa autobusom u akciju, mislim da je organizovao "Karlo".

U Rajlovačkoj kasarni je bio i "Drage" i kada sam tenkovao gorivo rekao mi je da kasarnu zovu Australija pošto ljudi skaču kao kenguri da ih ne bi pogodio snajper.

Što se "Sare" tiče, vec sam napisao "utopljenik se hvata i za slamku" tako i beskarakterni ljudi pokušavaju sebe spasiti svaljujući krivicu na druge.

Zna se da je "ljigavac" (da mu ne spominjem ime, jer mi se i to gadi) bio i ostao, rasturio brigadu, zavadio ljude itd.

Da li je pričao okolo da ga je "Škoro" pogodio na uzimanju škole, a znas da bi "Škoro" pogodio muhu u oko. Čuo sam da je na nekoj slavi pričao kako ne zna za koga je "Kameni" radio, da li za "balije" ili "ustaše" i još mnogo drugih "bisera".

Međutim, nikada nije pričao zašto je tražio da ga Vikić smjesti u bivšu Vojnu bolnicu (poslije ranjavanja) i zašto je ostavio kolt i hekler kod Vikića. Bilo bi interesantno i da se zna šta su pričali kada su se sastali nakon rata itd... Mislim da je ovo dovoljno, da ne otvaram neke druge teme.

Ja sam ponosan što sam bio u toj jedinici i pošteno zaradio penziju a još sam ponosniji na svoj stav prema pripadnicima koji me i dan-danas nazovu i pitaju za zdravlji i da li mi nešto treba.
sarini_specijalci- 52123 - 14.11.2011 : 0069 - best (0)

Sarina odbrana


Želio bih da odgovorim Dariju Obrenoviću koji piše iz Njemačke i raspituje se za pomoć u slučaju Sarine odbrane.

Druže, hvala ti što se javljaš i što si spreman da pomogneš. Trenutno svi detalji vezani za odbranu našeg Sare su pokriveni vezano za materijalno. Međutim, podrška koja stiže sa svih strana je neprocjenjiva i sve to nekako dopire do njega.

Molim te javi mi se na moj mail da se upoznamo bolje, jer da budem iskren tvoje ime mi trenutno nije poznato ali ne zamjeri, ostarilo se:)

Pozdrav i evo mail

dr_markoniŽyahoo. com
sarini_specijalci- 52122 - 14.11.2011 : 0069 RS - best (0)

Razmisljanja


Želim da ponovo pozdravim sve nas koji smo dali sebe, u bilo kom smislu, da bi Republika Srpska postojala. Ujedno želim da se izvinem ako sam u jednom od svojih tekstova bio malo ozlojeđen i pisao sam što možda i nije trebalo, a na što me je uputio "Vogošćanin Pravi". Sto posto si u pravu i izvinjavam se jer mi nije bila namjera da bilo koga optužujem ili ne daj bože olajavam a tebi hvala što si mi skrenuo pažnju.

Što se tiče zadnjih dešavanja oko Sare, ne bih da pametujem ali želim da naglasim da se on dobro drži i da zna da smo svi uz njega. Ostalo je nažalost politika.

Želim da pozdravim i Momčila i samo da nešto razjasnim s njim oko nekih detalja jer se možda nismo razumjeli.

Kad si rekao razmijenjen bez glave jesi li mislio na akciju u martu Sokolje, gdje je nas čovjek iz "trojke " (Beli) nastradao ili misliš na juni i događaje na Mijatovića kosi koje sam opisivao? Ovo pitam čisto da znam da mislimo na isto.

U svakom slučaju, ja sam čovjek koji je svoje priče iz rata držim za sebe i drago mi je da sam pronašao ovaj forum na kojem se ljudi javljaju i znaju detalje i ljude iz naše jedinice. Kafanske priče ne volim jer mislim da bih time devalvirao i jedinicu i ljude koji su dali svoje živote a na kraju krajeva i sebe. Nije mi namjera da devalviram bilo koju jedinicu ili pojedinca koji je proveo ratne godine ovdje ali i dan-danas sam ponosan što sam bio pripadnik jedne takve jedinice i što sam stajao rame uz rame sa dosta ljudi koje, slobodno mogu reći, smatram herojima.

Na kraju da dodam nesto u sta sam siguran: Kad bi, ne daj Bože, sutra bila prozivka za novo okupljanje, znam koga bih vidio u stroju.

Pozdrav i živi bili.
sarini_specijalci- 51444 - 11.11.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Specijalna policija


Pozdrav za sve učesnike SP RS-a!

Pošto je vaša diskusija veoma zanimljiva, ja bi vas zamolio da detalje iz vaše borbe koje vi znate iznesete i nama da i mi znamo, kako bi vaša diskusija bila što bolje sHvaćena od svih učesnika foruma. Molim vas izbjegavajte tekstove poput ovih koje je napisao 069(ti znaš o čemu ja pričam)

Strašno me je potresla vijest da je uhapšen Sara, vaš komandant. U momentu dok sam čitao tu vijest, suze su mi same krenule na oči. Na našu žalost i razočarenje, mnogi srpski junaci su dali svoje živote za državu koja je prodala gotovo sve svoje žive heroje, zbog čega sam odustao da za Novu godinu odem u svoju zemlju.

Kako sada stvari stoje, mislim da više nikada neću otići na te proklete prostore za koje sam nekada bio spreman dati svoj život.
sarini_specijalci- 48902 - 05.11.2011 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

Sara


Halo ljudi, da li neko zna treba li kakva pomoć za Saru, mislim na njegovu odbranu u Sudu BiH. Ja sam više nego ubjeđen da je tamo odveden nevin. Bivši sam pripadnik IV odreda Bijeljina-Janja. Ja još uvijek ne mogu da vjerujem šta se dolje radi i pitam se hoće li i jedan oficir iz RS ostati na slobodi. Sud BiH radi 1992 godinu pa optuže Saru i uhapse, a Dobrovoljačka još nije riješena a ni pokrenuta.
sarini_specijalci- 48642 - 04.11.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Odgovor na prethodna pisanja


Pozdrav svima, evo ja se vratih prije Nove godine pa da se ponovo javim. Da kažem Fripeu da nisam bio u prilici da pišem i kako sam rekao svako ima svoje viđenje događaja, a na kraju krajeva ima na to i pravo.

Naveo sam da nije ništa lično i ne bih više na tu temu komentarisao.

Gospodinu Željki zahvaljujem što je objasnio da nisam tu jer sam trebao biti odsutan do Nove godine, ali lijepo je ponovo biti u svojoj otadžbini tj. Republici Srpskoj.

Čitajući sve ovo, dok sam bio otsutan, mogao bih svasta da odgovorim ali trebalo bi mi i vremena pa sam odustao.

Odgovorio bih kolegi iz "šestice" ili 0069 da je potpuno u pravu po svim pitanjima akcije a pogotovo o "Bati" jer i ja sam bio uključen u tu akciju.

Tebi za informaciju, ja sam 0008.

Poslije zarobljavanja našeg ranjenog pripadnika iz "dvojke", "Beli" iz "dvojke", pokojni Srđan "Beli Vuk" i ja smo stupili u radio vezu sa muslimanima, a oni su natjerali momka da se javi ali ga nisu htjeli razamijeniti za njihove mrtve.

Kasnije je razmijenjen, bez glave, za hodzinog sina.

To je samo još jedan detalj iz niza njihovih brutalnosti.

Za "Saru" šta da kažem, namješteno mu i ti 0069 trebao bi da znaš kakav je ljigavac u Sarajevu u zatvoru a zna se da je više puta išao u Hag kao zaštićeni svjedok a to isto i "Leoparda" i mnogi drugi znaju da ih ne nabrajam.

Samo se pitam ko je sledeći sa spiska od 29 ljudi iz komande SBP-e.

Taj spisak je postojao jos 1998. godine, a dobijen je od nekog američkog majora koliko me pamet služi.
sarini_specijalci- 48582 - 03.11.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)


Uhapšen general policije RS Goran SarićGeneral policije Republike Srpske Goran Sarić uhapšen je jutros u Bijeljini, saznaje Srna u izvorima Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/.

Pripadnici Sipe odveli su Sarića iz njegovog stana oko 10. 00 časova jutros.

Sarić je u ratu bio komandant Specijalne jedinice MUP-a Srpske.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su na području Bijeljine lišili slobode jedno lice osumnjičeno za ratni zločin, potvrdila je Srni portparol Sipe Željka Kujundžija.

Ona nije otkrila identitet uhapšenog, a Srna iz izvora u ovoj agenciji saznaje da je riječ o policijskom generalu Goranu Sariću koji je tokom rata bio komandant Specijalne jedinice.

Kujundžija je najavila da će više informnacija o ovom slučaju biti saopšteno tokom dana.
sarini_specijalci- 48542 - 03.11.2011 : Fripe Lazarov Sweden - best (0)

Opet ista prica


Pozdrav svima!

Izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio u vezi onoga što sam rekao da bismo trebali da se fokusiramo na zbivanjima u ratu, jer nije do mene da bilo šta kažem jer i drugi imaju pravo da se javljaju i da iznose svoje probleme.

Ovaj put se javljam jer sam pročitao da je uhapšen Sara, zbog navodno nekih "ratnih zločina". Kontam, ko prosta duša bosanska, jer nemaju samo muslimani prava na to, što ih onda sprečava da uzmu bilo kojeg srpskog borca. Od njih me više ništa ne može začuditi, pa čak i to da i za mene nađu svjedoka da sam bio u Srebrenici i pucao na nedužne muslimane.

Evo ti muslimanske logike, da je Milenko Karišik kojim slučajem preživio i on bi bio osuđen kao najveći zločinac, dok se u isto vrijeme Vikić i dan-danas pominje kao heroj i stvaralac Nezavisne BiH. Šepuri se po Sarajevu kao nekakav heroj?!

HVO i politicko rukovodstvo Hrvatske Zajednice je optuzeno za Stupni Dol i Ahmiće. Svi su otišli za Hag: Rajić i kompanija.

Pitam se samo kad će zločine nad nama Srbima uzeti u obzir. Dobrovoljačka ulica je samo jedan mali primjer, poslije toga je zarobljavanje sedam vojnika u transporteru u Dobrinji, za koje se zna gdje su i ubijeni i zakopani. Svi Srbi koji su odvedeni u logore i zatvore u Sarajevu, Hadžićima, u Silosu, oni koji su bačeni u jamu Kazani, zakopani u šumi iznad i u poljima u Sokolović koloniji i Hrasnici. Gdje je njihov general policije odgovoran za sve to??

Evo da sve ne ponavljam, sve se zna ko je bio ko i kada u Hrasnici, zna se se isto ko je i kada nešto iz iste te Hrasnice. Suze lijem što general Prevljak nije više živ jer je trebao na sud, i on i svi oni njegovi pljačkaši i silovatelji. Prema ovom sudu koji sada sudi, nema nikakve šanse da pravda izađe na vidjelo. Ne postoji nikakva mogućnost da će naši srpski heroji ikada dokazati svoju istinsku borbu za pravdu i Srbstvo.

Zato molim Boga da Sara nađe način da se odbrani od svih optužbi i izađe prav i zdrav iz ove borbe gdje je teško dokazati ko je šta u toj borbi bio činio. Do sada se više puta dokazalo da su sve optužnice izmišljene i politički motivisane, i što baš sada gone našeg generala Sarica?

Ja sam samo malo uznemiren i razočaran u rukovodstvo RS koje ne može ili ne želi da zaštiti svoje borce za slobodu, ne samo da je cijelo politicko rukovodstvo optuženo: Plavšić, Karadžić..., nego i vojno: Savić, Mladić... Znači da nema ništa u RS što je sveto i čisto.. .

Puno sam razočaran u organe vlasti u RS i Srbije, koji dozvoljaju sve to, i da Srbija ko država nestaje. Pa ljudi, šta se ovo dešava?

FilipFilipe,

kao prvo, niko ti nije zamjerio ništa. Imaš pravo da kažeš šta hoćeš i ja uvijek rado pročitam sve tvoje komentare.

Stanje u Srbiji i Republici je jednostavno za objasniti:

1) Bosna je papet država Zapada, ako se uopšte i može nazvati državom. U njoj se najviše pitaju Amerikanci, koji su svjesni da mogu održati kontrolu nad istom samo ako stalnim prijetnjama i sudskim procesima suzbijaju volju pobjedničkog naroda u prethodnom ratu, tj. nas Srba. Ovakve prijetnje unose strah u narod, tako da se boje svi: od vođa i vojskovođa, pa do običnih boraca, uključujući i tebe koji nikada i nisi bio u Vojsci Republike Srpske. Na ovaj način Amerikanci hoće da održe dominaciju ( nova forma kolonijalizma ) nad ovim prostorima.

2) Oni koji nisu optuženi - oni su potkupljeni. Kompletna vlada u Srbiji radi na tome da preda Kosovo Albancima. Ista stvar je i u Republici Srpskoj. Možda se pitaš zašto? Pa zato što je vlast moć, a svaka godina na vlasti može donijeti ogromno bogatstvo onima koji imaju sve te privilegije. Važno je vladati, tj. ostati na vlasti. To je najbolje definisao Šojić kada je u onoj čuvenoj komediji "Bela lađa" rekao: "Da me bar izaberu na tri meseca!". A da bi došao na vlast moraš imati podršku Zapada. Ne znam da li ti je poznato, ali čak ni u Kanadi neka politička partija ne može doći na vlast ukoliko nema podršku američkih centara moći, tj. saglasnost američkog predsjednika i njegove klike na vlasti.

3) Naivni muslimani vjeruju da im ovakva situacija odgovara. Njihovi političari i dalje krive Srbe za to što oni žive loše. Sa druge strane, mi Srbi nemamo nikakvu zaštitu. Nas ne štiti ni BORS, koji nikada nije izdao ni jedno saopštenje u vezi nekog uhapšenog borca, pa kako onda možeš očekivati da je pomogao nekom haškom optuženiku. Političari u Republici Srpskoj gledaju samo svoj interes, pa su oni koji su instrument u rukama amero-bosanske politike - prepušteni sami sebi.

Eh Srbadijo, šta si dočekala!
sarini_specijalci- 24437 - 06.05.2010 : Specijalac Momcilo - best (0)

Vinko Šamarlic


Evo i par detalja o pogibiji Vinka Šamarlića.

Za Prvomajske praznike sreo sam se sa prijateljima koji su držali liniju na Zagorskoj i Ozrenskoj, te do detalja raspravili o pogibiji Vinka Šamarlića.

Konstatovali smo i ko ga je pogodio, a Vinko se po njihovoj priči, maltene, šetao na tom dijelu linije.

Leš je ležao par dana dok se dvije zaraćene strane nisu dogovorile o razmijeni i tada su pokojnika izvukli na drugu stranu.
sarini_specijalci- 24106 - 16.03.2010 : Specijalac Momcilo Republika Srpska - best (0)

Duško


Za "Visoki Napon": Nema problema prijatelju, ne mislim da je provokacija a i da ima provokacija na njih ne reagujem.

Također znam da je bilo kojekakvih priča da je Duško ranjen od naših, a i on je sam doprinjeo tim pričama.

Luna je bio direktni učesnik (a ja indirektni) u tim operacijama i može potvrditi neke priče a i dati opis cijelog događaja.

To što kažem da je sam doprinjeo je i njegova priča da ga je pogodio naš čovijek i to kaže imenom i prezimenom Š. S. koji bi i muhu pogodio u glavu kakav je bio strelac.

Imao je i drugih izjava o pojedincima tako da je na jednoj slavi pričao kako "ne zna za koga je radio načelnik veze u SBP, da li za balije ili ustaše".
Na kraju krajeva svi smo mi od krvi i mesa i svi imamo dobre i loše osbine koje ponekada izađu na vidjelo.
sarini_specijalci- 24097 - 15.03.2010 : Visoki napon Banja Luka - best (0)

RE: Momcilo


Izvini Momčilo, ali sve mi se čini da si ti pogrešno protumačio moj post. Nisam imao namjeru nikoga da provociram, samo me interesuje zašto se svi ograđuju od njega, ja nisam nikad bio pripadnik SBP, ali sam nekada bio aktivni džudista. Sa Duška se znam iz tog vremena i imam mnogo prijatelja u timovima za podršku koji su bili sa mnom u ratnim dejstvima i čujem razne priče, ali niko stvarno ne zna šta je u pitanju. Sve je to samo priče rekla-kazala ili drugi ne žele da o tome pričaju jer čuvaju svoja radna mjesta.

Ja znam samo ono što sam vidio na internetu, uglavnom informacije iz Haga. Jednom prilikom sam čuo da su ga ranili Srbi na Vracama, a ne muslimani. Koliko je to istina to ja ne znam pa me iz čiste radoznalosti sve to zanima. Ako ti nije problem napiši da se zna jer istina kad-tad mora da izađe na vidjelo bez obzira koliko gorka bila.
sarini_specijalci- 23140 - 26.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Sarini specijalci


Potpuno se slažem sa Jovom Pejićem da specijalna policija nije bila u sastavu Vojske Republike Srpske, i mislim da je to moderator pogrešio, jer ja sam navodio da je to bila najbolja jedinica u Republici Srpskoj koja je učestvovala u borbenim dejstvima. Da me ne bio opet pogrešno shvatili, nisam misli da je ona bila najhrabrija, iako im hrabrosti nije manjkalo, nego su bili najbolje organizovana jedinica pa su zbog toga imali velike uspjehe u borbenim dejstvima. Komadanti odreda, poput Lune, su bili hrabri i odlučni i to je davalo dobre rezultate prilikom njihovih borbenih zadataka.
Bilo bi dobro da se neko od tih junaka uključi i opiše neku od njihovih akcija u toku rata! To nije hvalisanje kako neki tumače ove tekstove nego pokušaj da se ne zaboravi ono šta se stvarno dešavalo na tim prostorima.
Muslimanski mediji su svoje odradili, i još uvjek rade kako kaže Nedeljko Žugić, pa se danas naši heroji kriju iz paravana dok muslimani sa ponosom veličaju svoje, dovode ih na televiziju i prave intervijue sa njima. Zato moramo biti složni i uporni u svemu ovome, bez obzira što neko kaže da je to roman poput onih od Agate Kristi. Meni lično nije potrebna nikakva slava jer nisam ratovo da bi bio slavan a trenutno živim u inostranstvu i nemam nikakvu korist što ovo pišem nego mi je cilj da pomognem mom narodu u odbrani od zla koje se nadvilo nad njihovim glavama, i već traje stotinama godina a nastavlja se i dan-danas samo u drugačijim oblicima. Zato danas muslimani žele da unište Republiku Srpsku, jer znaju da bi Srbi za nekoliko godina napustili Bosnu, što je njihov krajnji cilj a i svjetskih moćnika koji im u tome uveliko pomažu.

Pravi a i svi ostali,

izgleda da je greška na strani moderatora. Kao što sam već ranije objavio, ja uvijek čuvam i originalni tekst, a evo kako on glasi.

"U mojim tekstovima, ja sam tu jedinicu hvali, kako najbolju jedinicu u Republici Srpskoj a dobijam kritike kao da sam rekako da je ona bila najgora"...

Ja sam siguran da sam ja "dorađivao" ovaj tekst, pa ja greška na meni i ja se izvinjavam za ovu zabunu.

I još nešto! Dodao bih na ovaj tvoj zadnji komentar da svako vrijeme ima svoje junake, heroje, ili ako baš hoćeš poštene ljude. Za mene, junaci današnjice su oni poput tebe, Jove Pejića ili Nebojše Žugića, koji dižu svoj glas protiv tiranije i nepravde. Ja tebe i Jovu nisam poznavao za vrijeme rata ( Nedeljka jesam ), ali ako ste bili upola junaci kao što ste pisci - svaka vam čast.

Neka me izvinu svi ostali koji pišu ovdje, a koje nisam nabrojao jer bi to bilo nemoguće. I ne samo oni koji ovdje pišu, nego i svi oni koji su aktivno uključeni u razno-razne akcije u cilju suzbijanja muslimanske medijske propagande. Danas nam prijete Hagom, otkazom sa posla, čak i ako živiš u Bijeljini ili Banjaluci, samo ako si aktivan na raskrinkavanju neistine. Ali neka, zatvoriće se i taj Hag jednog dana, a Bosna i Hercegovina nikada neće biti stabilna država ako svi narodi u njoj nisu srećni. Da završim ovaj moj komentar jednim od Njutnovih zakona - "sila akcije stvara silu reakcije". Ili ako hoćete prostim, seljačkim jezikom - "u Bosni se ponavlja scenario, onaj isti koji je doveo do raspada Juge".
sarini_specijalci- 23133 - 25.12.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (0)

Specijalna brigada MUP-a RS


Jeste, javili su se oponenti Vogošćaninu Pravom a sada ću i ja da im se pridružim. Ispravka krivog navoda, što bi rekli političari. Naime, Pravi tvrdi da su tzv. "Sarini specijalci" bili najbolja jedinica u Vojsci Republike Srpske, sa čim se ja ne slažem iz prostog razloga što je ta jedinica bila van VRS, imala potpuno drugačiju organizaciju i sistem komandovanja "van domašaja Ratka Mladića", a zajednički sa VRS bio je jedino neprijatelj.

Jedinica je zaživjela neposredno pred izbijanje ratnih sukoba 1992. godine tako što se tadašnja "specijala" MUP-a BiH kojom je komandovao Dragan Vikić pocijepala i iz nje izdvojio "srpski" dio nad kojim je komandu preuzeo Milenko Karišik. Zauzimanje škole MUP-a na Vracama je bio prvi borbeni uspjeh Specijalne brigade MUP-a RS.

General Karišik nije se baš naročito proslavio u bitci na Sokolju a naslijedio ga je Goran Sarić-Sara. Jedinica je bila potčinjena ministru unutrašnjih poslova a u svom programu je čak imala i "specijalitet", služenje "policijskog" (nije vojni rok a u stvari je isto) roka u vrijeme rata. Regruti su bili locirani na Jahorini u hotelu Jahorina.

Kad pominjem ovu jedinicu ne mogu da se ne sjetim njenog predratnog pripadnika, specijalca Bore Perišića. Pričali su da je bio izuzetno sposoban specijalac koji je jednom prilikom, držeći se rukama za "sanke" helikoptera i viseći, prevezao se preko Sarajeva. Bio je rodom iz Zubeta ispod planine Zvijezda, a po izbijanju rata došao u rodni kraj i postavljen je za komandanta Okrugličkog bataljona.

Nažalost, nije se dugo zadržao na funkciji, nemirni duh odveo ga je dalje, otišao je u Ilijaš i MUP. Poginuo je pod čudnim okolnostima, kada je u automobilu naišao na punkt koji su držali specijalci, pančevački, niški ili koji već bjehu.

U vrijeme kada je Radovan putovao po Krajini, obilazeći mjesta koja bi sutradan padala u ruke neprijatelja, Specijalna brigada MUP-a i Srpska dobrovoljačka garda bile su jedine jedinice koje su se u opštem rasulu srpskih snaga organizovano suprotstavile neprijateljskom napredovanju.
sarini_specijalci- 23122 - 25.12.2009 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Karišikovi i Sarini specijalci


I opet se pitam zašto kojekakva prepucavanja koja ničemu ne vode. O Sarinim specijalcima bi se moglo dosta dobrog napisati, i umjesto prepucavanja predlažem da svi napišu ponešto jer ovaj sajt posjećuju mnogi koji nisu iz tih krajeva a interesuje ih šta se tamo događalo u periodu '92-'96.

Za početak ću napisati kratku istoriju te jedinice, pa neka me dopune oni koji o tome imaju više informacija, ili su pak bili pripadnici te jedinice. Ako u nečemu pogriješim, molim vas da me dopunite.

Prije rata je na Vratniku bila milicijska škola. Mislim da se pored obične milicije vršila i obuka za specijalne odrede milicije. Poznati likovi koji su izašli iz te škole su bili Karišik i Vikić.

Kad je u krajem zime '92 došlo do rascijepa zbog dobro nam poznatih okolnosti. Sa Krišikom su otišli momci srpske nacionalnosti a sa Vikićom su otišli muslimani i Hrvati. I svako je na svoju stranu odnio jako dobru opremu.

Uz pomoć vlade Republike Srpske nastala specijalna jedinica pod komandom Karišika. Ta jedinica je redala uspijehe gdje god se pojavila za razliku od Vikičevaca koji se nisu baš nešto proslavili, jer su čak i Jukini borci bili bolji od njih.

Ne znam tačno kada je Karišik otišao na veći položaj, a na njegovo mijesto je došao Sarić i nastavio dobru borbenu tradiciju.

Bilo bi lijepo kad bi se neko nadovezao na ovaj tekst, opisao značajne akcije, i što bi bilo najpoželjnije spomenuo nekog dobro borca ili eventualno poginulog druga.

Bratski pozdrav za sve od Minera.
sarini_specijalci- 23114 - 24.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Narandže


Poštovani Momčilo, danas nakon toliko godina, više ne mogu da se sjetim tebe i tvoga lika, ali sam siguran da smo se sretali.

Danas živimo u "miru" i kada je sve prošlo a ostali smo živi, sve to izgleda normalno ali dragi prijatelju kada ideš na ispaljene rafale u pravcu tvoje glave, a pri tome nemaš pravi zaklon onda to nije normalno.

Ja sam bio komandir ČVP 3. sarajevske brigade i vodio sam ljude na da odbranimo Veliki Jasen. Na desnom krilu Velikog Jasena, u pravcu Poloma, sam zatekao specijalnu policiju. Vjeruj mi oni su tada jeli narandže a koru su bacali svugdje okolo. Sa borcima koje sam zatekao u rovu sam razgovarao i pitao ih odakle im narandže. Vjeruj mi da je ovo istina koju nisam izmislio, i ovo ne umanjuje vrijednost njihove hrabrosti.
sarini_specijalci- 23108 - 23.12.2009 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (1)

RE: Vogošćanin Pravi


Pravi Vogošćaninu,
ja pročitah dosta tvojih tekstova, a i onih koji nisu tvoji. Ljudi pišu pisu smiješne stvari o Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, da je to za rubriku "vjerovali ili ne". Svako ima pravo na svoje mišljenje i pogled na rat!

Od kolege sam dobio prepis nekih postova sa ovoga sajta pa vidim da se u njima i o meni piše. Iskreno da kažem da se o meni mnogo veličaju neke stvari. Pošto sebe smatram normalnom osobom, tako gledam i postove u kojima se ja pominjem, ali mi ne pada na pamet da me uhvati neki kompleks više vrijednosti.

Jos jednom kažem i tvrdim da nismo bili plaćeni za svoje akcije, i sve što smo radili radili smo za svoj narod.

A što se tiče ishrane, ni ona nije bila ništa specijalno, a Bogami nije bilo ništa ni od tih narandži što ih ti pominješ.

Poznajem dosta ljudi iz Vogošće, koji su sada raseljena lica u Višegradu, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i ostalim mjetima, da ne nabrajam više. Mnogi od njih znaju kakav je život bio u SBP RS, a mnogi me i lično poznaju.

Onaj post sam samo na brzinu sročio jer sam bio vremenski ograničen zbog poslova ali Veliki Jasen i okolinu odlično poznajem baš iz ratnih događanja, a znam i kada je autobus sa borcima A BiH, hrvatske nacionalnosti, pobijegao za Kiseljak.

Anđića takođe lično poznajem kao i Vrbasa i mnoge druge, ali kao što rekoh svako ima pravo na svoje viđenje ratnih zbivanja.

Pozdrav i ništa lično.
sarini_specijalci- 23095 - 21.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Ispeci pa reci


Totalno sam zbunjen komentarima nekih ljudi koji nisu u stanju da moje tekstove pročitaju do kraja a u kojima sam pisao o Sarinim specijalcima! U njima sam hvalio tu jedinicu kako najbolju u Vojsci Republike Srpske a dobijam kritike kao da sam napisaoo da je ona bila najgora. Zbog toga samo zbunjeno ponovo čitao svoje tekstove da provjerim šta sam pogrešno napisao.

Momčilo, ti moje tekstove nisi shvatio pa ne znaš ni o kojoj godini pišem, i zato spominješ Gačane koje je vodio tadašnji potpukovnik Anđić. To što ti spominješ desilo se petnaest mjeseci prije nego što je Vrbas ranjen. Ja sam pisao o Velikom Jasenu i '95 godini. Gačani su bili kod nas u aprilu '94 godine i njihova dejstva su bila usmjerena u pravcu Čemernog i to sam opisao u tekstovima koji se nalaze u rubrici "Vanjski prsten".

U svakom slučaju, drago mi je da ima puno onih koji prate ovaj sajt, a bilo bi dobro i da svako napiše ponešto. Mišljenja sam da i kritike, pa makar one bile i negativne, imaju neku vrijednost. Diskusijom možemo doći do još mnogo podataka koji nedostaju u tim dešavanjima.

Još jednom ću da ponovim da je "Sarina specijalna policija" bila najbolja jedinica u Republici Srpskoj i da sam ja težio da organizujem svoju jedinicu, koliko je bilo moguće, da bude slična njegovoj jedinici. To što su oni jeli narandže dok to drugi nisu imali, moje mišljenje je da su oni to i zaslužili.

I borci iz moje jedinice su imali bolju hranu od drugih jedinica u brigadi. Ja sam se stalno borio da im to obezbjedim i u tome ne vidim ništa loše. Ja mislim da momci koji su išli sa mnom u akcije nisu išli zato što su imali kajganu za doručak, nego zato što su imali petlju, a hranu smo dobijali od organizacija koje su cijenile i poštovale on što smo mi radili. To je radio i Sara, samo što je on ima bolju organizaciju i više materijalnih srestava namjenjenih za njegove jedinice.
sarini_specijalci- 23094 - 21.12.2009 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (1)

RE: Sarini specijalci


Stomak mi se okrenuo dok sam čitao ove tekstove o Sarinim specijalcima. Kao pripadnik ove jedinice mogu samo reći da nismo imali nikakvih nagrada, a pogotovu da smo bili plaćeni za neku akciju. Ovaj što komentariše o Vrbasu, da ne kažem Josipoviću, može njega da pita kakva je to jedinica bila.

Pored toga, ta laž da su oni prvi ušli u rovove i zatim specijalci nikako se ne uklapa u priču o ranjavanju Vrbasa, barem ne vremenski.

Možda se neko nađe iz Gatačke brigade pa realno i u detalje opiše taj dio ratišta da ja ne pišem jer ja sam u toku tih dešavanja bio u kući učiteljice Zore, mislim da se tako zove, Kalenićeve tetke. Iz te kuće se vide svi položaji, pa i oni mjesto gdje su se predali ona dvojica Hrvata.

Da se nešto vremenski ne uklapa sa cijelom pričom je i to da je u tom vremenu Savčić nagazio na paštetu a Vrbas je ranjen mnogo kasnije, na putu za Nišićku visoravan, a poginuo komandant PJP.
sarini_specijalci- 23058 - 15.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Sarini specijalci


U nekim mojim tekstovima u kojim sam pominjao Sarinu jedinicu sa kojom sam imao priliku da ratujem. Kod njih me je najviše impresionirala njihova organizacija u toku borbenih dejstava. Imali su jurišnike koji su isključivo radili po naredbi. Ukoliko bi se ukazala prilika da se nešto nabrzinu odradi oni su odbijali da krenu jer nisu dobili naredbu svojih pretpostavljenih. Njihovi odredi, mislim da ih je bilo ukupno pet, su imali pozadince koji su mogli i htjeli da izađu na svako mjesto bez obzira na borbena dejstva. Evo kako sam doživio jednu našu akciju na Velikom Jasenu '95 u zadnjoj muslimanskoj ofanzivi.

Vrbas je bio teško ranje pa ga je zamjenio major Radić, koji je bio sklon da dava lažne informacije o neprijatelju i stanju na terenu. Moja jedinica je dobila informaciju da je Veliki Jasen pao u ruke neprijatelju. Morali smo da se hitno prebacimo u komandu Srednje, gdje nas je čekao major Radić. Od njega smo dobili naredbu da krenemo u pravcu Velikog Jasena gdje ćemo naći Sarine specijalce da sa njima napravimo džep kako bi zaustavili dalji prodor muslimana. Mojoj jedinici se pridružio Vitko sa Blagovačkim jurišnim vodom.

Noć se brzo primicala i mi smo bez oklijevanja izašli do Velikog Jasena. Tamo smo zatekli specijalnu policiju koja je popunila jedan dio linije koji je još uvjek kontrolisala naša vojska. Njihovom komandiru sam predložio da prije mraka krenemo u kontranapad i pokušamo vratiti izgubljene rovove. Predlog je odbijen pod izgovorom da nemaju naredbu za napad. Ja sam im predložio da moja jedinica ide u kontranapad a oni zaposjednu ono što mi povratimo. Napravljen je dogovor i ja sam krenuo u izviđanje terena ispred njih. U izviđanju sam prišao napuštenim rovovima i utvrdio da muslimani nisu zaposjeli naše rovove. Vratio sam se nazad do Vitka i Galija i rekao da ću ja ući u rovove bez pucnjave a da me oni štite sa bokova od eventualnog napada.

U roku od pola sata uspjeli smo ovladati našim napuštenim rovovima a za nama je došla specijalna policija i zaposjela rovove po dogovoru. Nakon toga do njih su stigli njihovi pozadinci i podjelili im hranu. Ovo su moji borci gledali sa razočaranjem, jer su imali narandži u izobilju, u to vrijeme mi nismo mogli tako nešto kupiti ni svojoj djeci.

Nakon par dana sam saznao da su dobili po pedeset maraka za uspješno obavljen zadatak. Naravno to su dobili samo borci koji su zaposjeli liniju a ne pozadinci.

U sledećem tekstu ću navesti još jedan primjer nagrada!
sarini_specijalci- 23054 - 13.12.2009 : Cica jovo - best (0)

RE: Sarina jedinica


Samo mi navedi ko je iz Sarine jedinice dobijao lovu, i da li je to bio jedan od njihovih stimulansa za koji su oni ratovali.

Mislim da se u poslednje vreme malo pretjerao. Ja sam bio u tim foramcijama a ne ti, i nisam nikada dobio ništa. Molim te, nemoj da nas omalovažavaš da smo ratovali za pare. Mi smo bili pravi Srbi!
sarini_specijalci- 23049 - 12.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Specijalci


Nisam želio da se uključujem u ovu raspravu, ali čini mi se da se malo smirila situacija, pa bi i ja dodao koji redak o svemu ovome o čemu se raspravlja.

Moje mišljenje je da jedinice poput Legijine, Kapetana Dragana, Niških i Pančevačkih specijalaca mogu da odrade takve zadatke iz prostog razloga, što su bile plaćene za taj posao, dok su kod nas u Republici Srpskoj, bili isključivo dobrovoljci bez novčane naknade da krenu u sulude poduhvat.

Navešću vam nekoliko primjere koji su bili kod nas u ratu: Svi znamo da je Sarina jedinica bila najbolja jedinica na prostorima Republike Srpske. Razlog za to je bio što su za svoje uspjehe dobijali premije, tako su uz patriotizam imali i dodatni interes. Tu jedinicu je stvorio tadašnji presednik Radovan Karadžić a tražio je od generala Ratka Mladića da stvori specijalnu jedinicu pod vojnom komandom sa istim načinom finansiranja. General nikada nije formirao tu jedinicu iz prostog razloga što nikada nije dobio odgovor iz kojih izvora bi se ona finansirala.

Moj pokušaj preko Vrbasa, da stvorim takvu jedinicu na prostorima Srpskog Sarajeva je odbijen od vogošćanskih civilnih vlasti a ja sam bio prozivan da nisam patriota jer tražim novac da bi ratovao. Moj odgovor na to je bio "Nađite vi onda druge budale koje će vam to džba raditi" i danas mislim da niko neće krenuti u takvu akciju bez novčane naknade, pogotovo što su u to vrijeme neki tipovi debelo koristili tuđu hrabrost za svoj interse.

U to vrijeme sam pored sebe imao strašne momke poput Radenka Galinac-Galija, Slave, Ranka i naravno našeg komandanta Vrbasa koji je bio uvjek spreman da sa nama krene u neku od takvih akcija. Taj bi se spisak sa imenima sigurno proširio, jer su i ljudi poput Miće Vlahovića, Minera su imali petlju da krenu u noćne zadatke. A ko je jednom radio noću znao je da je puno sigurnije krenuti na neprijateljsku liniju noću sa dobrom optikom, nego danju kada te svi mogu vidjeti i iz svog zaklona uništiti kao što je to bio slučaj na Betaniji. Pored svega toga ti si taj koji praviš faktor iznenađenja i kada se nađeš iz leđa neprijatelju male su šanse da neko posumnja da si neprijatelj. Ko krene u takvu akciju mora biti dobro pripremljen i biti siguran da može da izdrži psihički pritisak. Sve ostalo je rutina, to zna i moj drug Miner, koji je mnogo puta išao u noćne akcije.

Naravno, moram da dodam i to da je rat u Bosni smanjivao mogućnosti diverzantskih akcija iza leđa neprijatelju zbog rovovske borbe koja se koristila u Prvom svjetskom ratu. Kosovo nije bilo takvo ratište pa su jedinice mogle lakše da se provuku iza leđa neprijatelju, a kad jednom to uradiš više nije problem krenuti ponovo.

Na kraju bi rekao i ovo, to što danas radi Razvigor za srpski narod je velika stvar jer je vrlo malo ostalo patriota na tim prostorima da bi branilo Srbe i Srbiju od eventualne agresije. Ja ga u svemu podržavam i ni na bilo koji način ne bi smanjivao vrijednost jedinica koje su dale sve od sebe da pomognu srpskom narodu na tim prostorima. Ja sam upoznao Razvigora prko emaila i mislim da je bio suviše mlad da učestvuje u nekim ratnim operacijama što i nije bitno da bi pisao o ratnim dogodovštinama.

Sve vas pozdravljam i upozoravam da komentare koje pravite ne naljutite drugu stranu koja piše o nečemu. Miner je u jednom od svojih komentara napisao da zreli ljudi mogu o svemu diskutovati a da se pri tome ne naljute.

Idi na stranu - |1|2|