fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-ROMANIJA_KOMENTARI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

romanija_komentari- 94493 - 06.12.2015 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

Obrad Đurović: Život je čudo i druge kozerije


romanija_komentari- 82337 - 08.02.2013 : Ujić Rogatica - best (1)

Roke i Tikvari


Poštovani,

Vi Sokočani nadimak Roka niste dobili po riječi "rock", što na engleskom znači stijena! Riječ "roka" je izvedenica od "rokalja" a vi Sokočani bi trebalo da znate šta to znači.

Naravno, Sokočani su naši prijatelji i među nama postoji zdravo rivalstvo, i volimo da se prepiremo u junaštvu. Mi smo ti kao Zvezda i Partizan, mada nikada nismo utvrdilo ko je ko! Nije tačno da ste vi bolji sportisti. Mislim da ste jedino bolji u broju ispijenih piva, pojedenoj jagnjadi, i vaši kamioni mogu da povuku više balvana... Oh da, bolji ste i u natezanju konopca!

Tačno je da nas Rogatičane zovu "Tikvari", ali ne zbog "bandoglavosti" već zbog uzgajanja tikve!

Iz Vujaklije:

Role, roki, roka ili rokalj je čoek što je potekom sa sela i voli da jede masno da mu curi niz bradu, voli da sluša ojkače i sam da ojka. To je čoek što ne voli puno da se kupa. Neki bi rekli da je ko blek metalac, ali nije roki, taj ne voli avrake i kojekakve smijurije. Taj kad zapne neće otpet. Pozna po par cura u svakom selu, kad rigne to ti je da ti se pabušna zatrese. A kad popije i počne da galami, to ti je "božemesačuvaj".

Uglavnom, "role" je postalo i počasna titula. Ne mora striktno biti rođek, može biti dobra jaranika ili kaki eljo što ti je glavu izvuko iz tuče. Tako mene jednom izvuko iz tuče jedan roka, kad su me šćele barabe udarat, al neću o tom pričat zato što me sramota.
romanija_komentari- 61363 - 26.01.2012 : Rale Rogatica Rogatica RS - best (0)

Podrška Zoranu Jankoviću


Smatram se obaveznim da podržim pisanje svog sugrađanina Zorana Jankovića. Mislim da svaki savjestan stanovnik ovog grada treba da digne glas protiv vladajuće oligarhije. Dovoljno je otići na portal rogatica-aktuelnosti vidjeti gomilu laži, i istog momenta poželjeti vizu Australije, Kanade ili Novog Zelanda zajedno. Na starnu to što pišu na iskvarenom hrvatskom jeziku. Kažu mora tako. I ako se vrlo malo razumijem u računare, mislim da nisam dužan čitati (laži) aktuelnosti iz grada u kojem saam se rodio, za koji sam se iskreno i pošteno borio, na iskvarenom katoličkom jeziku!

Isto tako mi je obaveza da kažem da gospodin Janković se ponekad zanase i pretjera kao u rečenici da je "bio na toliko ratišta koje prosječan borac rogatičke brigade ne zna ni nabrojati". Odgovorno tvrdim da je pomenuta brigada imala mnogo hrabrih i sposobnih ljudi, koji su mnogo više prošli od dragog mi sugrađanona Jankovića.

Veliki pozdrav mojim saborcima, sugrađanima i svim poštenim i vrijednim stanovnicima naše Republike Srpske!
romanija_komentari- 33162 - 17.06.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Prednost ćelavih ljudi


Poštovani prijatelju,

sve ove "mane" koje ti ovdje nabroja, meni liče na prednosti a ne mane, pa mislim da ne moraš baš mnogo da se žališ što te je Bog dao da budeš takav kakav jesi. Eto ti nekoliko razloga zbog kojih treba da budeš srećan što si takav:

  1. Naš narod kaže da "trava najbolje raste iz đubreta". I kosa raste iz nečega, mada još uvijek nije naučno dokazano koja vrsta đubreta je potrebna za to.

  2. Pošto se pomalo bavim kompjuterima, poznato mi je da najbolji mikroprocesori trebaju i najbolje hlađenje. Tebe je (to si već odavno dokazao) majka priroda obdarila sa izuzetno brzim "mikroprocesorom" jer često vidiš i ono što se "valja iza brda". Tebi bi kosa, inače odličan toplotni izolator, bila nepotrebna za hlađenje tvojih "čipova".

  3. Za muškarce koji su izgubili kosu sa prednje strane, kažu da su dobri ljubavnici. Ovakva reputacija ne škodi ni jednom muškarcu.

  4. Znaš li ti koliko u ovom vremenu "oskudacije" košta jedno šišanje? Kada krenem kod frizera, obavezno ponesem i jedan ček bez pokrića, u slučaju da je šišanje poskupili u odnosu na prošli put.

  5. Znaš li ti koliko danas koštaju šamponi, omrkšivači kose, četke za češljanje i češljevi? Da ne govorim o štetnom dejstvu istih na kožu glave, uticaju hemikalija na električne funkcije mozga... Tokom ljeta koža stvara D vitamin, veoma značajnu supstancu za normalno funkcionisanja organizma...

  6. Ludi koji se češljaju peškirom u velikoj su prednosti nad ostalima. Tako, na primjer, ako voliš da kuvaš (poput moje malenkosti), onda ti se može desiti da nađeš vlastitu dlaku u tanjiru, što za mene i nije baš prijatan osjećaj.

  7. Za mene kažu da imam frizuru sličnu Radovanu Karadžiću. Ova mi komparacija uopšte ne prija, a ponekad dobijem i ospice od nje. Od muke čupam kosu! Više mi se sviđa ona Jesenjinova "Ja namjerno idem razbarušen". Ovaj veliki ruski pjesnik je objavio i zbirku pjesama pod tim imenom. Uvijek sam nalazio sebe u njoj, čak i u vrijeme kada je Rašo bio anonimus.


Eto, kao što vidiš, treba da budeš srećan što ne moraš da brineš o svim ovim problemima.

I na kraju, jedan komentar za "Šveđane". Za Sarajlije su i Sokočani "Šveđani". Oni tako nazivaju sve stanovnike Istočne Bosne, od Han Pijeska pa do Foče. Ovo zbog toga što je naš kraj malo hladniji, pa oni smatraju da smo mi bez emocija. Naravno, ovo je velika greška jer mi imamo više pjesnika nego oni knjiga u bibliotekama.
romanija_komentari- 33125 - 17.06.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)

Reagovanje


Reagovanje na post 32822 "Mi Roke a oni Tikvari" i post 33022 "Tikvari"

Prijatelju Željko,

A da li si razmišljao i da bi moja malenkost (al" sam skroman) mogla biti zaslužna za to što Rogatičane zovu " Tikvari. Evo obrazloženja:

  1. Ćelav sam k"o lubenica. Čak brijem glavu (ala sija k"o tepsija). A obim glave mi je pola sata bumbarevog leta. Nisu li to sve nesumnjive asocijacije na " tikvu.

  2. Bandoglavost je moje "srednje ime". Vlasti su me ostavile bez posla, "složili" su mi dvije krivične prijave, prate me i prisluškuju mi telefone, samo još očekujem kad će mi (nije pitanje da li će nego kad će) Dodikovi bezbjednosni operativci smjestiti nešto kao mom kolegi Slobodanu Vaskoviću što su smjestili. Na sve to ja i dalje pišem (i pišam) uz vjetar, kritikujem vlast i mislim i govorim kontra njih! Pravi bandoglavi " Tikvar.


E sad i jedna tema za razmišljanje. Rogatičane, pored Tikvari, zovu i "Šveđani". Otkud li to, ha, šta mislite?

P. S. Odoh sad da kosim travu i okopavam krompir (mora od nečeg da se živi) a vi razmišljajte na "zadanu temu"!
romanija_komentari- 33022 - 16.06.2011 : Beco - best (0)

Tikvari


Да објасним овај надимак Тиквари и онај који припада сокочанима у не тако стара времена. Сокочане су одувијек звали "јечмењаци" зато што су одрасли на јечменом хљебу, а јужне комшије "тикварима" зато што су одрасли на тиквицама. Е, па ако су и разносили ствари из Сарајева, наравно Дарвнин је прорадио - ко је јачи, јачи је, а имали су изгледа и ЋАВЕ ДАМУ од осталих.

Veso, brate, iako sam priču o "Tikvarima" izmislio ona mi se mnogo više sviđa od ove tvoje verzije. Izgleda da je mamac progutao i moj prijatelj Zoran Janković jer se nakon toga nije više javljao.
romanija_komentari- 32822 - 14.06.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Mi Roke a oni Tikvari


Nemojte pomisliti da sam ja šta zamjerio mom prijatelju Zoranu Jankoviću što nas Sokočane naziva "Roke". Doduše, meni se više sviđa termin Balvandžije, a da se ja pitam Sokolac bi se zvao "Balvangrad".

Mi za Rogatičane kažemo da su "Tikvari". Prije nego što objasnim ovaj termin, treba da napomenem da su Sokočani uvijek "razvaljivali" Rogatičane u svim sportovima, uključujući i fudbal. Ipak, postoje dva sporta u kojima se nikada nismo takmičili. Mi Sokočani smo se na seoskim vašerima uvjek zabavljali bacajući kamena sa ramena, dok su se Rogatičani uvijek odmjeravali u bacanju tikvi sa ramena. Eto, tako oni postadoše Tikvari a mi Roke.

"Rock" je engleska riječ koja u prevodu označava "kamen".

"Tikvar" je srpska riječ koja označava bandoglavu osobu.
"


Pozdrav za sve Rogatičane bez obzira gdje sada žive, uz napomenu da sam među njima uvijek imao jako puno iskrenih prijatelja! Pozdrav uz ovu predivnu pjesmu mog omiljenog estradnog umjetnika:

romanija_komentari- 1389 - 27.04.2005 : Mijat Šuka - best (0)

Kultura je siroče


Željko, kultura je uvijek bila siroče, i u srećna vremena. Kako se ono kaže, zadnja rupa na svirali. Važni su samo oni koji donose profit. A kako i na koji način, više ne smijemo ni da pitamo! Bojim se da sam preko ove teme dotakao stvari koje nisu za javnost: Droga, prostitucija... Kulturne ustanove su bile jedine koje su mogle dati nadu za omladinu u svom ovom ovom kolapsu.
romanija_komentari- 1384 - 27.04.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Stanje u sokolačkoj kulturi


Na internetu sam našao da se sokolačko folklorno društvo sada zove "Romanijska luča". Takođe sam pročitao da su bili izbačeni iz prostorija sale "Gradac", pa su onda probe održavali u restoranu autobuske stanice. Pouzdano znam da je ista bankrotirala, i da se nadaju da će se naći neki privatnik da je kupi, što znači da će opet ostati bez krova nad glavom.

Sinoć mi se javio i moj veliki prijatelj, Nedeljko Žugić, koji kaže da je sokolačka vlast dovela "Vidovdanske pjesničke susrete", na prosjački štap, tj. da svake godine davaju sve manje i manje sredstava za njihovu organizaciju.

Baš kao što sam i očekivao! Stanje u kulturi je očajno, pa bi mogao o tome nešto da napišeš. Uostalom, znaćeš više kada se vratiš iz Sokolac. Pozdravi mi Zorana, i ostale iz naše generacije.

Idi na stranu - |1|2|