fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-REPUBLIKA_SRPSKA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

republika_srpska- 103282 - 22.03.2019 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

Pale: Ko su ubice i naručioci najvećih borilačkih mitova Romanije i Semberije


republika_srpska- 103001 - 06.01.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Prava istina o Davidu, Ćuruviji, Govedarici, izborima


 • Tkz. pravda za Davida- "Zapadne tajne službe koriste jednu veoma neprijatnu situaciju. Davidov otac je odavno instrumentalizovan od Zapada. Njegov cilj je rušenje Republike Srpske. Pokušavail su da nađu tri oca (Srbina, muslimana i Hrvata) i da preko njih rade na stvaranju unitarne BiH. "
 • "Tužilaštvo pod kontrolom Zapadnih snaga!"
 • "Šuruvija je bio nešto najprljavije u srpskom novinarstvu. Objavljivao prljave tekstove. "
 • Tijanić Šešelju: "Nadam se da se više nikada nećemo videti!"
 • "Srpski tužioci instrumentalizovani od strane Zapada. "
 • "Mora negde biti izvor legitimeta. Legitimet ima samo narod. Oni legitimet prenose na poslanike. "
 • "Vukota Govedarica je bio instrumentalizovan od Amerikanaca. Dobio je od njih million dolara. Nije važno da li je mačka crna ili bela, važno je da lovi miševe!"
 • "Nije samo Đinđić tražio moje hapšenje. "
 • "Da je Dodik pao na izborima, ko zna šta bi se tamo dešavalo i da li bi ona postojala. Rusija je čvrsto stala iza Dodika. "
 • "Ne mogu ja zbog mojih izneverenih nadanja da krenem protiv Rusije, Srpstva. Ja sam sto puta pokazao da mogu da poginem za Srpstvo. "
 • "Kako ja da nakon 12 godina robijanja stanjem u njihovu službu?"
 • "Ja se protiv Srbije nikada nisam kamenom bacao!"

 • republika_srpska- 99111 - 10.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Govor Emira Kusturice


  GOVOR EMIRA KUSTURICE KOJI JE POMERIO GRANICE: Evo šta je slavni reditelj TAČNO rekao na svečanosti u Srpskoj!

  Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih... Sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima.

  Jedan jajoliki čovečuljak živih očiju, sa francuskom kapom na glavi, pojavljivao se s vremena na vreme u kafani "Partizan", pio limunadu, vadio žuti lipa blok, zverao okolo, nešto popisivao! Posle rata su mi rekli da je vodio evidenciju ko pije, a ko ne pije alkohol! Kad se u vazduhu osećala blizina rata, on me 1990. pitao: "Je li ti, Kusta, šta ono tebi beše žena?" Ja kažem: "Ona ti je najbolja smeša, svega ima u krvi: Srba, Slovenaca, Hrvata, pali ko mercedes!" On veli: "Ma ne pitam te to, nego je l' ona Šokica il' je Vlahinja!?" Ja kažem Jugoslovenka, a on meni: "E pa da ti kažem, slabo ti meni, Kusta, radiš. Ne trudiš se." "Kako se ne trudim, dvoje dece, tri filma", a on kaže: "Ma pusti to, teška vremena, a ti je nisi preveo na našu stranu?!" "Ona je na našoj strani", kažem ja, "Jugoslovenka", a on meni: "Nema to više, pusti to sad, opameti se, sad su svi na svojoj strani!" "Meni je važno da je normalna žena i da me ne maltretira da mogu ovde na miru da popijem pivo!?" On veli: "Pa u tome je greška!" "Kakva greška, super žena, nije joj važno ko je ko je vere, normalna. " On se ljutnu: "Dobro si počeo, ali ti ne valja kraj: uopšte nije važno koje je ona vere, važno je da je muslimanka!"

  Ta rečenica, koja na prvi pogled zvuči kao bezazlena kafanska šala, bila je sve vreme politička ideja vodilja Alije Izetbegovića i njegovih sledbenika! Sve što se dešavalo posle smrti oca Alije, sin Bakir je usmerio na osvetničko rušenje Republike Srpske u saradnji sa fantomskom međunarodnom zajednicom, gde je na kraju bilo sve isto kao pred Prvi svetski rat: umesto Benjamina Kalaja pristigao Valentin Incko, umesto ilegalnog austrijskog suda i procesa Mladoj Bosni postavljen Haški tribunal, subjektivni sud koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata (slična pozicija)! U međuvremenu je ona rečenica iz kafane "Partizan" prerađena, nije važno koje smo vere, nego treba da budemo, ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, ali na kraju, svakako (muslimani). A šta može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namere. Zato su odlučili da ga sruše.

  U povelji 1382. Stefan Tvrtko Kotromanić, koji sebe naziva kraljem Srbalja, Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore i Soli, u tek postavljenom Svetom Stefanu (današnjem Herceg Novom) proslavlja Svetog arhiđakona Prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane, kao simbol koji su u hrišćanskoj Evropi simbolizovali čistotu Presvete Bogorodice!

  Izetbegovići su zaigrali sa ljljanima davno i trošili ih kao svoje patriotske biljke. Dakle, zavukli ruku u džep tuđe kulture i zakitili Francuščiće ukradenim cvećem! Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske, pa onda sekularne Evrope, kada je to tradicija države koja nastaje kao socijalna pojava - njima stran proizvod zapadne civilizacije. Nije Sveti Stefan bio krsna slava vladarske porodice Kotromanića, to je patron države kojom oni vladaju, zastupnik pred prestolom Boga otaca Tvrtkovih i naših, kojeg on preuzima od Nemanjića činom svog krunisanja u manastiru Mileševa!

  Znate li koliko zemalja i koliko gradova danas imaju patrone koji dolaze upravo iz iste tradicije! To Izetbegoviću i nije parametar, jer njemu hrišćanski Zapad nikad nije bio mera, on je netrpeljivost prema zapadnoj tradiciji izražavao kroz srbofobiju, ali mu je otac znao preko Mladih muslimana da paktira sa zapadnim fašistima, kad je trebalo, a on sam je na vreme shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mesto Luciferovog šegrta! Glavna kopča je Saudijska Arabija, zemlja koja kao saveznik ne štiti nijedno poglavlje ljudskih prava, nema demokratske izbore, zemlja koja nam liferuje salafiste i koja direktno finansira ISIS i DAEŠ!

  Naša nevolja je što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu, i ovih malih čija se elita bogati bezuslovno izvršavajući naredbe, pretvarajući se tako u Luciferove šegrte, a ja sve češće gledam u nebo pošto, kako rekoh, ono zna, i tiho da me niko ne čuje govorim: "O, Bože, daj i meni jednu onako malu zgodnu bombicu da je strpam u džep, ne da je bacim nekome, ne daj Bože, ne treba mi to, nego da je vide dok viri iz džepa, a ja da se pravim lud. Kao nije važno. Neka je, nek stoji. Ne jede hleba."

  Da im tako izvedem dokaz i da uvaže naše stradanje i da zaustavim priču kojom su svojim falsifikatima od jednog žrtvovanog naroda napravili zločinca! Tu mi čak i drug Tito pada na um! Što bi on rekao: "Treba raditi kao da će sto godina biti mir, a sutra možda rat. " Onda se povratim iz ličnih snova, dakle stavim na stranu atomsku bombu i puštanje mašti na volju! Vreme je da se ta emocija artikuliše, a taj koji bi mogao da nas časti bombom, iz iskustva znam, ispoštovaće nas do minimuma, pa zato, sestre i braćo, ne preostaje nam ništa drugo nego da se borimo, kao što smo i do sada. Samo za tu borbu imam nekoliko uputstava!

  Ako se ne zaustavi mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne i političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju i da napusti politiku kretanja ispod radara i klečanja pred političkim neprijateljima, da našu političku velikodušnost preusmerimo sa drugih ka nama da se okanu sitne vajde, da prihvate stvarnost i da se rvu sa njom, makar ko Mile Dodik! Jer šta radi Bakir Izetbegović nego obavlja dželatski posao, zabija nož u srce jednoj kulturi čiji identitet i etika proističu upravo iz mita o Svetom Stefanu, koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije, te okupacije koju je izveo sultan Mehmed II!

  Ako se složimo da je to bilo toliko davno, u čije ime onda Bakir danas traži da se pogazi tradicija Kotromanića, čije je ljiljane pokrao? Da li to radi u ime onih Arapa koji su zauzeli Ilidžu, pa se tamo ne čuje ni jedan drugi jezik nego arapski! Da li to radi u ime Turaka? Ne verujem, jer Rusi i Turci ratuju pod istom zastavom zajedno sa Irancima! Mi smo to odmah shvatili, a izgleda da će sa Bakirom biti kao u onoj anegdoti kad su Odžaklije ignorisale činjenicu da je pao Berlin 1945, pa su u rovovima i dalje branile opstanak Trećeg rajha. Sve je dakle moguće, ali Republiku Srpsku i tradiciju patrona Svetog Stefana neće biti moguće poništiti. Ne samo zbog toga što je pokradeno naše cveće, pa ugrađeno u građevinu kojoj mi ne pripadamo. To je tradicija, koliko god izgleda kako je 1. 300 godina daleko, ipak - to je samo 11 mojih života koji nas dele od dubrovačke povelje Tvrtka Kotromanića. To je suviše blizu i sveže u kolektivnom pamćenju našeg naroda da bi nam neko neometano ispred nosa opljačkao nama toliko važnu tradiciju!

  Nema malog naroda koji je svetu darovao više naučnika, niti ima naroda čiji su pečalbari već šezdesetih godina svojom jeftinom radnom snagom gradili Zapadnu Evropu! Nema malog naroda koji je od stradalnika i žrtve preveden u počinioca zločina i genocida! Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih! I najednom sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima. Jedno vreme su tako silno radili da sam pomislio kako će uskoro izvoditi dokaz da je majmun nastao od čoveka, a da stablo raste sa neba prema zemlji! Uz to, nema veze što smo u ratu devedesetih priznavali počinjene zločine, oni nama nisu priznali naše žrtve. I ne samo to, nego su nam retroaktivno poništili sve, golgotu koju smo prolazili u Prvom svetskom ratu, gubitke u borbi protiv nacista, sve su učinili da se slavna prošlost jednog evropskog naroda i njegove naučne i kulturne elite pretvori u čist gubitak.

  Eto, zato volimo Republiku Srpsku jer ovde, kad se gleda u nebo, ne obuzimaju nas samo želje da dobijemo onu jednu malu džepnu nego je ovde prisutan i eho stvarne istine o nama, a nama su Istina i Pravda oduvek bili najvažnija ishrana, najdelotvorniji protein, najžešći enzimi, najjači prirodni antibiotik. Jedino se ovde čuje dovoljno glasno da smo narod koji je proteran iz Hrvatske, narod koji je bežao u Srbiju iz BiH, narod koji je bombardovan na Kosovu, narod koga više nema u Sarajevu i koji je, na kraju, najveća žrtva tog i svih ratova koji su mu na Balkanu u poslednjih dvesta godina prethodili i jedini kod kog postoji sloboda!

  EMIR KUSTURICA

  Neuništiva tradicija
  Sve je dakle moguće, ali Republiku Srpsku i tradiciju patrona Svetog Stefana neće biti moguće poništiti.
  republika_srpska- 99011 - 07.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Politička situacija u Svijetu,Balkanu, Bosni...


  republika_srpska- 98297 - 03.12.2016 : Feniks Republika Srpska - best (3)

  Veterani Republike Srpske


  Donošenjem odluke Ustavnog suda BIH o zabrani proslavljanja dana Republike Srpske je još jedan dokaz da se volja srpskog naroda ne poštuje i dokaz da odluke koje sud donosi u ime naroda da to čini predstavljajući volju i zastupajući interese samo jednog naroda i naređenja koja imaju od MZ.

  Da li je ovom odlukom ukinuta i Republika Srpska i da li nas neko ovom odlukom namjerno vraća u početak 90-tih godina kada je i tada poništena volja srpskog naroda u BiH.

  Trebamo se zapitati da li je rat u BiH donošenjem Dejtonskog sporazuma završen ili konačno moramo reći da je toga dana umijesto vojnim sredstvima započeo rat političkim i ekonomskim sredstvima , odnosno hladni rat koji iz dana u dan gubimo nemajući hrabrosti da to priznamo.

  Jasno je svima u Republici Srpskoj da smo nakon Dejtonskog sporazuma imali jaku republiku koja je imala sve što imaju i sve druge stabilne države u svijetu čiji su glavni oslonci četiri stuba na kojima ostaju i opstaju a to je: vojska, policija, bezbjedonosne službe i ekonomija. Borci VRS su predali ključeve u ruke srpskoj vlasti sa svim ovim službama i sačuvanim fabrikama i značajnim prirodnim resursima.

  MZ je shvatila da su patriote koje su storile Republiku Srpsku prestale da se pitaju i da o njenoj sudbini više ne odlučuju oni, nego oni koji su bili daleko od prvih borbrnih linija i koji su se u ratu uzdigli birokratski i koju bili spremni da daju sve samo ne svoje stolice i više položaje koji su ih očekivali u organima vlasti. Eksperti iz MZ bili su svjesni njihove nesposobnosti, labilnosti, kukavičluka i ličnih interesa, pa su zaključili da će vrlo lako ostvariti ono što su i imali u planu.

  Upravo se tako i desilo, radi ličnih intersa i interesa političkih partija koje su vodili ili pripadali zaboravili su interese Republike Srpske, njenog naroda i onih koji su je stvorili pa su ponašali kao da je njihovo lično vlasništvo i činili šta im je bilo po volji i šta su oni kojima smeta RS tražili od njih. Prenošenjem nadležnosti iz Ustava Republike Srpske na Ustav BiH bio je ključna greška zbog koje smo danas dovedeni u situaciju u kojoj se nalazimo i koja će biti još gora ako se ne probude oni koji su stvorili Republiku Srpsku i ne uključe u rješavanje dosadašnjih problema kao i onih koji nam nažalost predstoje.

  Nadam se da će vlasti RS shvatiti da pri donošenju bitnih odluka i rješavanju određenih problema moraju da se konsulutuju sa onima koji su je zaista i stvorili tj. sa predstavnicima njihovih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otađbinskog rata, jer mi se više ne možemo praviti kao da se ništa ne dešava i gledati kako stranke iz Federacije uz pomoću određenih institucija i MZ uništava ono što smo stvorili uz ogromne žrtve i odricanja i omalovažava naš narod i našu budučnost i budućnost naših pokolenja.

  Stop širenju islamske države koju je namjerno stvorila MZ kao i u mnogim djelovima sveta koje su donijele samo ogroman štetu narodu i propast demokratski uređenih zemalja a sve u korist Amerike i MZ.

  Neka im se Bakir zahvali za pomoć u ostvarivanju političke ideje njegovog oca ali neka bude siguran da ono što on planira da sprovede ne vodi dobru na ovim prostorima i da mu to sigurno nećemo dozvoliti, kao i da je naše praštanje, popuštanje i strpljenje pri kraju.
  republika_srpska- 98195 - 19.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  RE: Kako izabrati svoju političku opciju


  Dodikova izjava je neprimjerena za jednog predsjednika Republike Srpske, koja ga je mogla koštati velikog političkog kraha na sledećim republičkim izborima! U trenutku kada je imao priliku da potpuno uništi i sahrani "Savez za promjene na gore", Dodik je dao izjavu koja je mogla mnoge neutralne građane okrenuti protiv njegove stranke! Iako sam uvjeren da je Dodik trenutno najjači političar na tom prostoru, ova brutalna prijetnja opštinama u kojim njegova stranka nije na vlasti, znači da građani u tim opštinama moraju živjeti u lošije (kažnjavanje opština)! Takva izjava ga je moglo i morala koštati gubitka velikog broja glasača.

  Građani RS su se već odavno opredjelili za svoje političke opcije, pa je očito da ovakva Dodikova politička greška nije uticala puno na njegove glasače. Međutim, Dodikova izjava je bila velika politička greška i prilika za inteligentne političare da iskoriste taj potez i kod neopredjeljenog stanovništva dobiju svoje nove glasače.

  Desilo se sasvim suprotno! Ovi iz "Saveza za promjene na gore" nisu iskoristili tu idealnu priliku za političku maniplulaciju. Govedarica, novi predsjednik SDS-a, pokazao je na startu da nije dobar vođa. Za mnoge Srbe, legendarna srpska stranka, nakon Bosića i Govedarica nastavlja da gura tu stranku u ponor. Dolazak na političkoj sceni nije iskoristio onako kako su mnogi građani od njega očekivali. Svojom glupom, da ne kažem izdajnčkom izjavom ponovo je uzdrmao, ne samo protivničke, nego i svoje glasače. Očito je da je povrijeđena njegova sujeta kada je Dodik na "FACE TV" izjavio da je Govedarica njegov čovjek, pa sad na ovaj glup način pokušava to da demantuje i tako dokaže suprotno svojim gazdama u Sarajevu.

  U ovakvom političkom trenutku izjaviti da neće sarađivati sa predsejdnikom Republike Srpske, znači da ga uopšte ne interesuje entitet u kojem njegova stranka funkcioniše i da je za njega, prije svega, važnija BiH. Sa tom izjavom ponovo su potvrdili ono na šta Dodik ukazuje svo ovo proteklo vrijeme, od zadnjih državnih izbora do danas. Lični interes važniji od Republike Srpske!

  Samim tim, Govedarica je dao novu priliku Dodiku da svoju lošu izjavu, umjesto da doživi pad, on je iskoristi na pravi način protiv svojih političkih protivnika i tako svima pokaže u RS-u ko je stvarno "glavni baja" na tom prostoru!
  republika_srpska- 97313 - 09.10.2016 : Stari - best (1)

  Pres: Pismo razočaranog člana SDS-a


  Anoniman član SDS-a, poslao je pismo redakciji Pres-a u kojem je izrazio nezadovoljstvo, kriveći predsjednika stranke, Mladena Bosića.

  Pismo prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

  Pogrešna politika prema Savezu za promjene

  Politika prema Savezu za promjene od početka je vođena na pogrešan način. SDS je prihvatio sve ucjene ostalih članica SZP, iako objektivno gledano, za to nije bilo nikakvog razloga. Riječ je o strankama koje u tom trenutku nisu imale nikakvu važnost. Od samog početka, SDS se morao postavljati kao medijator između zaraćenih strana unutar SZP.

  S jedne strane PDP koji je svoju podršku uslovljavao kandidaturom Ivanića, a kasnije i raspodjelom unutar Savjeta ministara i rukovodećih kadrova, a s druge strane Srpskom naprednom strankom Jovana Hadži Mitrovića. I jedna i druga partija su u tom trenutku bile političke mrtve- PDP na ivici cenzusa, a naprednjaci na terenu nisu ni postojali.

  I na listi za Narodnu skupštinu RS, SDS je uz svoju partiju stavio i Srpsku radikalnu stranku koja na izborima prije toga nije ni prešla cenzus, te Partiju ujedinjenih penzionera, a njihovog predsjednika Iliju Stevančevića stavio prvog na listi za kompenzacione mandate. Samo par mjeseci prije toga Stevančević i PUP su izašli iz dugogodišnje koalicije sa Socijalističkom partijom. Da je riječ o velikoj grešci vidljivo je bilo i za vrijeme kampanje jer je iscurio snimak na kojem jedan od čelnika PUP-a govori članovima stranke da su od SDS-a dobili 50. 000 KM za ulazak u koaliciju.

  Samo par dana nakon što je saznao da će dobiti mandat, Stevančević je rekao da će se prikloniti većini na čelu sa SDS-om. S druge strane, Mihajilica jeste veoma aktivan u Parlamentu Srpske, ali je prema navodima kolega s terena, tražio bezuslovnu podršku SDS-a na lokalnim izborima 2016. da bude kandidat za načelnika opštine Novi Grad. Njegova kandidatura je napravila veliki rascjep u Opštinskom odboru SDS, gdje navode da bi sasvim sigurno pobijedili da su imali svog kandidata. I u drugim opštinama bilo je velikih problema.

  U mnogim mjestima, nisu postojali mjesni odbori ostalih članica SZP, pa su se mitinzi koje je organizovao i plaćao SDS pretvarali u mitinge SZP, gdje mnogi naši kandidati nisu imali ni mogućnosti da se predstave, jer su im vrijeme i mjesto uzeli kandidati drugih stranaka.

  Pogrešna medijska politika

  Već nekoliko godina SDS vodi pogrešnu medijsku politiku i jako je pasivan na tom polju. Iako Bosić zvanično ima savjetnika za medije koji je preuzeo kompletan posao u vezi s eksternim informisanjem, istina je da je taj posao jedan od najslabijih segmenata. SDS se u potpunosti posvetio saradnji s BN televizijom (posebno zanimljivo je koliko su opštine gdje je SDS bio na vlasti plaćale iz opštinskih budžeta troškove informisanja, a koje je uglavnom fakurisan od strane RTV BN), a potpuno su ignorisali ostale medije. To im je donijelo kontraefekat u ovoj kampanji jer je BN u Bijeljini nesumljivo stao na stranu Zlatka Maksimovića, iza kojeg je stajao SNSD. Takva slika je uticala i na ostale opštine. Drugi Bosićev savjetnik, koji je takođe bivši novinar, upecao se u aferu kupovine snimka tada odbjeglog Mile Radišića i saradnju sa još jednim bjeguncem, Goranom Suvarom.

  Kada se pogledaju načini plasiranja informacija i saradnja sa ostalim medijima, SDS je bio katastrofalan jer je ignorisao mnoge zahtjeve, a posebno loše je što ni na jednu aferu nisu blagovremeno reagovali. Imam običaj reći da mi nismo izgubili medijski rat jer ga nismo ni vodili, iako imamo nekoliko jako dobro plaćenih novinara, a koji taj posao nisu uradili kako treba.

  Nečinjenje ništa u Sarajevu

  Kampanju u 2012. i 2014. godini SDS je bazirao na borbi protiv kriminala i korupcije. Našoj stranci je pripalo Ministarstvo bezbjednosti i mjesto direktora SIPE, međutim, do sada na tom polju nije bilo nikakvih rezultata. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić više je poznat po zapaljivim konferencijama za medije i sukobima sa novinarima, stalnim spominjanjem hapšenja "krupnih riba", međutim, do sada, ni do jednog takvog hapšenje nije došlo.

  Ono što je takođe bitno napomenuti, kadrovi SDS-a su se u Sarajevu brzo postali pasivni, tako da se za mnoge od njih više i ne čuje, a uz pomoć stranke su došli do velikih pozicija i plata. To se posebno odnosi na nebranjenje pozicije Republike Srpske u zajedničkim organima vlasti. Štaviše, ništa nisu učinili nakon brojnih napada iz Republike Srpske, te se čini da su se pomirili sa etiketom izdajnika, koja im je zbog toba zalijepljena.

  Pogrešna politika prema nacionalnim temama- pitanje referenduma

  Mi trenutnom rukovodstvu spočitavamo i jako loš odnos prema temama koje bi trebale da budu ključne na nacionalnom nivou. Iako je riječ o stranci koja je branila nacionalne interese 90-ih godina, u posljednjih nekoliko godina nisu otvorili ni jednu ključnu raspravu o pitanjima koja se bave nacionalnim interesom.

  Tako je došlo do paradoksa da su kompletnu nacionalističku retoriku preuzele stranke lijeve orjentacije, dok se SDS uglavnom ponašao kao građanski (liberalno) orjentisana stranka. To je posebno bilo vidljivo u priči o referendumu, kada su Dodik i SNSD ubrali poene kod naroda kao pravi branioci interesa Republike Srpske. SDS nije dao punu podršku referendumu, nije snažno stao iza toga i još nekoliko ključnih tema, da bi kulminacija bila na izborima gdje se postavila teza da je samo glas za SNSD glas za Republiku Srpsku, dok su SDS i PDP već pomirili sa etiketom "Bakirovih Srba".

  Nemiješanje u unutarstranačke probleme na lokalnom nivou

  Očito je da SDS ima naveći broj neprijatelja unutar same stranke. U skoro sve i jednom opštinskom odboru postoje frakcije čiji su sukobi dovedeni do tačke usijanja. Aktuelni predsjednik uopšte se nije bavio pitanjem stranaka na lokalnom nivou, stvaranju snažne organizacije, nego je na sve te probleme gledao iz svoje fotelje u Sarajevu. Tako se desilo da su mnoge strukture unutar opštinskih odbora do te mjere zaratile da su na posljednjim izborima direktno radile na štetu svoje stranke, priželjkujući poraz. Na jednom predizbornom skupu ove stranke u okolini Banjaluke jedan od kandidata je izašao na govornicu i tražio od okupljenih da ne glasaju za prethodne govornike jer će ga slagati, i pozvao ih da glasaju za drugu frakciju.

  Najočitiji problem unutarstranačkih podjela je u Banjaluci, gdje su sukobi produbljeni na izbornoj skupštini Opštinskog odbora, koji je kasnije minimizirao pojedine kadrove, a pojedini su kasnije izbačeni iz stranke. Slična situacija je bila u Bijeljini, gdje je višegodišnji sukob između Miće Mićića i Zlatka Maksimovića, koja je završila direktnom konfrotacijom na ovim izborima i međusobnim optužbama za krađu i kupovinu glasova.

  Tjeranja najboljih kadrova

  Stranku su u posljednjih nekoliko godina napustila najpoznatija lica. Mnogi od njih nisu se složili sa politikom koju sprovodi Mladen Bosić. Neki su se pridružili drugim strankama, a od SDS-a je kasnije stvoreno još četiri ili pet stranaka.

  Stranka starih

  Već nekoliko godina SDS nije ništa uradio kad je riječ o podmlađivanju stranke. To je postala stranka starih i istrošenih lica i ljudi. Nema novih i mladih stručnih ljudi za koje bi narod mogao da se vezuje i da ih posmatra kao stranku koja je stvarno opredijeljena za promjene. U nekoliko slučajeva došlo je do smiješnih situacija da su mnogi kadrovi SDS-a bili odbijani na konkursima za posao, jer je stranka delegirala ljude koji nemaju odgovorajuću stručnu spremu.

  Kao jedinog krivca za ovo stanje vidim Mladena Bosića i nekoliko njegovih poltrona. Nadam se da će svi oni koji su kumovali ovako lošem stanju i rezultatima sami da polože ostavke, međutim, znajući kako je to nemoguć posao, nadam se bar da u narednim danima sve ove izborne krivce i gubitnike neće namjestiti u neke agencije na nivo BiH.

  S poštovanjem
  Razočarani član SDS. "

  A JA BIH DODAO PAR RIJEČI:

  Ovaj hrabri anonimac mnogo napisa a malo reče. Nije se ugledao na Nenada Stevandića. Vjerovatno je izgubio poziciju bijelog hljeba, pa se otvorio.

  A isti je zaboravio da kaže i to da je i on do ovog svog ogorčenja sa Bosićem i onim njegovim poltronima a posebno sa "pištalicom" Aleksandrom, da su gazili i još gaze po kostima 23. 000 srpskih boraca koji dadoše svoje živote za odbranu Republike Srpske.

  I još da vam predočim i ovaj komentar na koji je ogorčeni SDS-ovac zaboravio, a komentar nađoh u E. novinama.

  Neki dan pročitah ovaj kratak komentar na izjavu Mladena Bosića, da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika svoje partije, a komentar glasi:

 • "Davno si ti to trebo da uradiš, jer si ti i tvoja partija SDS već odbranjeno područje oko Sarajeva predali i to bez ispaljenog metka, a sve Srbe sa tog područja koji su noseći svoje mrtve sinove i očeve, borce koji su se borili za opstanak Republike Srpske otjerali u bezpuće. Tada nije bilo SNSD partije..."
 • republika_srpska- 97293 - 05.10.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  O Lokalnim izborima u BiH 2016. godine


  Poslednji lokalni izbori u BiH će ostati zapamćeni po tome što je po prvi put za Načelnika opštine Srebrenica izabran Srbin. Sve se može kad se Srbi slože, rekao bi naš narod! Ja bih na to dodao da se to desilo i zbog toga što se Sarajevo mnogo više zanimalo referendumom u Republici Srpskoj, nego dovoženjem lažnih glasača iz Sarajeva u Srebrenicu.

  Što se mog rodnog kraja tiče, Sokolac i Pale postadoše ostrvo u sred jednog mora opština koje su svoj glas dale SNSD-u, pa je i logično da će u naredne četiri godine Trnovo, Istočno Sarajevo, Rogatica, Vlasenica i mnoge susjedne opštine imati mnogo veću podršku Banjaluke. Sokočani kažu: "Pa, nema ko drugi!" Ja kažem: "Kako ste sadili, takvu ćete i žetvu imati!

  Pogledao sam izborne rezultate i u onom "drugom" dijelu Republike Srpske. Rezultati su prilično monotoni, sve sami SNSD, sa izuzetkom onog grada kojeg danas nazivaju "Zajednica turskih opština" i grada u kome se nalazi BN televizija, perjanica SDS-a.

  Pogledao sam i rezultate u Federaciji BiH. Primjera radi, u Drvaru je između tri srpske opcije, pobjedio SNSD. U ostalim opštinama koje pogledah, nema ni traga ni glasa od partije Alijinog genetskog naslednika. Izgleda da je on jedan od glavnih gubitnika!

  Sve u svemu, narod Republike Srpske je dobro shvatio - pogrešna politika SDS-a, prije svega savez sa Sarajevom, je dovela do značajnog pada popularnosti ove političke struje u Republici Srpskoj. Dodik ih je dobro uzdrmao, još se dobro drže samo na području oko pećine Starine Novaka.
  republika_srpska- 97291 - 05.10.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Prođoše izbori


  Sada se već može reći da je Savez za promjene, prije svega zbog svoje loše politike, prošao ovako loše na izborima. Da ne bi bošnjačkih glasova u Doboju i Bijeljini moglo bi se reći da je rezultat katastrofalan. Kada izgubite najlakše je kriviti druge za to, ali to prije svega govori o onom ko treži izgovore. Ja bih rekao da su izgubili zbog loše politike koju vode u Sarajevu i odnosa prema referendumu u RS. Još jednom se pokazala tačnom ona stara narodna poslovica: "Ko sa đavolom tikve sadi obijaju mu se o glavu."
  republika_srpska- 96035 - 22.05.2016 : Djole Trebinje - best (1)

  Za Starog


  E ovako prijatelju,

  Mislim da si uglavnom u pravu. Al' burazeru mani se političkih prepucavanja bar na ovim stranicama, jer ako hoćeš da kažeš da je neki drugi Šukalo bolji od ovog Šukala kojeg ti blatiš onda nisi u pravu.

  Niko, ama bas niko, ne vodi računa o porodicama poginulih osim oniliko koliko im to dozvoljava strah. Strah od gubitka vlasti.

  Inače, bolje se zapitaj zašto je BORS tako pasivan u rješavanju problema porodica poginulih, RVI, i ostalih boraca, ali pravih boraca, pješadinaca, a ne ovih koji cijeli rat provedose po svakojakim kasarnama i oni su borci prve kategorije a ja npr. , koji sam popio neprijateljski rafal sa par metaka budem borac četvrte kategorije.

  Sada ne mogu ali cu postaviti slike potvrda o ranjavanju i kategorizaciji ako mi dozvoljava moderator.

  Pozdrav
  republika_srpska- 96023 - 20.05.2016 : Stari - best (1)

  Našim 'velikim brižnicima'


  Našim "velikim brižnicima" i vama koje se razmećete našim novcima.
  Vama kojima su vjerovali.
  Vama koji ste izabrani.
  Vama što vam dadoše priliku da postanete srećni ljudi.
  Vama koji tako hladnokrvno gazite kosti 23 hiljade poginulih srpskih boraca.
  Vama koji još lakše postadoste neljudi.
  Sram neka vas bude.
  Stidite se majki i očeva, supruga, sinova i kćeri od poginulih 23 hiljade boraca.
  Stidite se svog imena i prezimena.
  Zapamtite dobro, doći će i vama kraj i ne zaboravite onu narodnu:
 • "Teže je umrijeti bogatom nego siromašnom. Bogat žali za bogatstvom, a siromašan ni za čim"

  Dragi posjetioci ovog sajta,

  Morao sam ovako početi ovaj moj tekst iz razloga što sam u toku skupova u Banjoj Luci slušao i one koji se pozivaju i zaklinju u nas i naše poginule borce. Oni koji su bili djeca kada su mnogi srpski borci ginuli, sada su se stavili kao "velikobrižnici" za ovu kategoriju smrtnika i besmrtnika. Oni među kojima je brzo izraslo jedno dijete, kao što je to "veliki brižnik" Adam Šukalo. Adam Šukalo eksponent Dragana Čavića i Mladena Bosića.

  Imajući u vidu da elektronska medijska sredstva pružaju mogućnost da dođete lako do vrlo preciznih podataka za bilo kog od nas, ja sam na nekoliko mjesta pronašao podatke i priče za ovog "našeg brižnika", koji priča svoju dječiju priču o borcima i poginulima borcima.
  Evo vam tih podataka:

  Adam Šukalo dobio 500 000 KM od SNSD-a

  Četvrtak 15. 5. 2014.

  Prema riječima najužeg rukovodstva Šukalove stranke, vladajući SNSD je sa 500. 000 KM finansirao Adama Šukala i njegovo stranačko pridruživanje DNS-u.

  Srpska napredna stranka saznaje da je koalicionim sporazumom sa režimskim DNS-om, Šukalo za sebe i suprugu obezbijedio i dva poslanička mjesta sa kompenzacione liste DNS-a. Nema sumnje da je cilj ovog pridruživanja DNS-u fiktivno stvaranje nekog trećeg bloka sa prividom nove politike i ljudi, kao i unošenje opšte zabune u društvu o tome da postoje više naprednjačkih stranaka. Takođe, Šukalo je, u posljednja dva mjeseca, lažno se pozivajući na kontakte iz vodeće stranke u Srbiji, za sebe pribavio imovinsku korist koja prelazi stotine hiljada maraka, pa je tako od jednog banjalučkog privrednika, nedavno, uzeo 60. 000 KM, dok je distributeru alkoholnih pića iz Istočnog Sarajeva uzeo 100. 000 KM. U prilog tačnosti ovih informacija govori i činjenica da su stranački kadrovi i članstvo Šukalove stranke, po saznanju za niz lažnih predstavljanja, sporazum sa DNS-om i privatizovanje stranke, masovno počeli da ga napuštaju i prelaze u redove Srpske napredne stranke.

  Služba za informisanje Srpske napredne stranke.

  Evo vam još jedan od Banjalučkog atv
  SNS: Adam Šukalo dobio 500. 000 KM od SNSD-a
  Autor:ATVDatum objave:14 May 2014, 11:06
  Vladajući SNSD je sa 500. 000 KM finansirao Adama Šukala i njegovo stranačko pridruživanje DNS-u, kažu u saopštenju Srpske napredne stranke, predsjednika Hadži Jovana Mitrovića.

  Pozivajući se na riječi najužeg rukovodstva Šukalove stranke, Srpska napredna stranka navodi da je koalicionim sporazumom sa režimskim DNS-om, Šukalo za sebe i suprugu obezbijedio i dva poslanička mjesta sa kompenzacione liste DNS-a.
 • "Nema sumnje da je cilj ovog pridruživanja DNS-u fiktivno stvaranje nekog trećeg bloka sa prividom nove politike i ljudi, kao i unošenje opšte zabune u društvu o tome da postoje više naprednjačkih stranaka", piše u saopštenju te stranke.

  Kako se navodi, Šukalo je, u posljednja dva mjeseca, lažno se pozivajući na kontakte iz vodeće stranke u Srbiji, za sebe pribavio imovinsku korist koja prelazi stotine hiljada maraka, pa je tako od jednog banjalučkog privrednika, nedavno, uzeo 60. 000 KM, dok je distributeru alkoholnih pića iz Istočnog Sarajeva uzeo 100. 000 KM.
 • "U prilog tačnosti ovih informacija govori i činjenica da su stranački kadrovi i članstvo Šukalove stranke, po saznanju za niz lažnih predstavljanja, sporazum sa DNS-om i privatizovanje stranke, masovno počeli da ga napuštaju i prelaze u redove Srpske napredne stranke", zaključuje se u saopštenju.

  Pored ovih članaka, koji iznose njegovu "bržnost" evo vam I video snimak o pomenutom "brižniku"...

 • republika_srpska- 95911 - 07.05.2016 : Stari - best (2)

  Da li smo mi budale?


  Odavno namjeravam da neke stvari javno iskažem, a siguran sam da se mnogi neće složiti sa mnom. Ali ja ću reći svoje, pa vi kažite šta hoćete. Jer, u mojim ranijim člancima pominjao sam mnogo toga što se evo vremenom polako ali sigurno ostvaruje.

  Mislim da na ovom sajtu nema od mene starijeg (po godinama), koji je iznosio svoja mišljenja o mnogim pitanjima o kojima se ovde pisalo. Iako sam se trudio da sve ono što napišem potkrijepim istinom i dokazima, dobivao sam kritike i poneku pohvalu za svoje članke, ali to nije toliko važno, jer ja sam prihvatao zdrave i dobronamjerne opaske.

  Dragi moji saborci, vi pravi, a ne oni koji se izrodiše po matematičkoj veličini, na kvadrat ili na treću. Dobro razmislite šta ćete raditi prije nego krenete za čobanima, jer oni koji imaju više, oni bi htjeli još više. Ne dozvolite da vas vodaju kao ovce. Zašto ovo govorim?

  Moram početi iz perioda bivše Juge u kojoj je bilo mnogo više stanovnika. Svi dobro znamo da je bivša Juga pred sami rat imala oko 23, 5 miliona stanovnika. U njij je djelovala samo jedna politička partija (SKJ) koja se za sve pitala, i njen naslednik SSOJ (omladina). Pored SKJ bile su još dvije organizacije. Jedna koja je predstavljala radničku klasu, SSJ, (sindikat) i SSRNJ, (sociljalistički savez).

  Oni malo mlađi od mene, moraju se sjećati, da su članovi ovih političkih i nepolitičkih organizacija, morali plaćati svoju članarinu, ili ako ne plate, nisu više članovi tih organizacija. Sjećam se kao da je to bilo juče, kada su mene zbog umanjene partijske članarine izbacili iz članstva SKJ. Članarina se morala plaćati i omladinska, sindikalna i SSRN-a.

  Ne ulazeći u tuđe avlije, već samo u BiH i njene entitete, želim da vas podsjetim na istinu koja se ne može pobiti bilo čim.

  Zašto ovo vama navodim?

  Govorim zbog toga što nađoh u novinama o izdvajanju budžetskih sredstava za političke, ne četiri partije, već za kako se navodi u jednom izvještaju preko 150 partija u BiH i koja je vodeća u regionu sa ovim brojem. Za djelovanje tih partija koje nas prave budalama i još hoće da nas posvađaju, troše ni manje, ali zato sigurni više preko 17, 5 miliona KM. Kada tu sumu podjelite na prosječnu zaradu u januaru mjesecu ove godine u RS, koja iznosi oko 500 KM, onda možete doći do rezultata koje sve količine novca odlaze onima koji nas prave budalama, a mnogi nezaposleni mladi tumaraju tražeći hljeba sebi i pordici.

  Kao drugo, nisam zaboravio jedne od prošlih izbora kada su se zbirali glasovi u Banjaluci i kada je Dodik rekao: "Važno je da smo mi pobjedili u Banjoj luci, a za ostale me nije briga!"

  Eto, to nam je "predsjednik naše republike Banjeluke."

  Pa zar smo toliko glupi da dozvolimo sebi da nas kao ovce vodaju oni čobani kojih su napravili dva tora, jedan u Bijeljini a drugi u Banja luci, a puni su im džepovi novca.

  Zar pristajete da odete na proteste sa onima koji se bogate iz budžeta BiH, Republike Srpske i Federacije? Zar vi da idete da se sukobljavate sa svojim sunarodnicima a oni koji vas huškaju trpaju u džepove jednomjesečnu svoju platu (Ognjen Tadić i njemu slični), koju bi vi primali za period od dvije godine, a vas huškaju na druge lopove. Pa budite prisebni jer znate onu našu staru poslovicu: "Na vuka vika, a iza vuka lisica sita."

  Neka vam ovo bude za nauk prilikom sledećih izbora.

  Ako se ipak odlučite da idete na proteste, onda (izvinite mi na izrazu) nađite usrane motke i kada dođete u Banjaluku udarajte po onima koji će vam biti na čelu kolone, koji vas pozivaju na demostracije.

  I na kraju da kažem i ovo čovjeku koji stoji na čelu boraca: Druže generale Milomire, Ti si se nešto povukao u zaklon. Čini mi se da nisi ostao "neutralan", ali ne znam zašto?
  republika_srpska- 94793 - 11.01.2016 : Drago BG - best (4)

  Srećan ti rođendan Republiko Srpska!


  Daleko od Republike Srpske, subotnje popodne 9. januara sam proveo uz program proslave Dana Republike Srpske RTRS-u. Nisu me pretjerano zanimale političke govorancije i zvanični dio programa - političarima je svakako posao da pričaju, a ionako budu i prođu. Ali je zaista bilo lijepo za vidjeti kako je ove godine proslava Dana RS dočekana kod naroda! Slavlje, zastave na balkonima i autima, organizovana kolona automobila koja je kružila Trebinjem...

  A onda koncert Miroslava Ilića, vatromet uz "Marš na Drinu" (mislio sam da je koncert održan u Banja Luci, da bih kasnije shvatio da je bio u Istočnom Sarajevu). Izašlo i mlado i staro sa zastavama. Jako lijep prizor! Iako daleko, čovjek osjeti pripadnost tim ljudima!

  Svaki narod i svaka država ima neki svoj Dan, koji se proslavlja sa ponosom. Tako i Republika Srpska ima svoj rođendan! Republiko Srpska, stvorio te narod! Nisi stvorena ni iz kakve "velikosrpske ideologije" kako to neki žele da prikažu, nego si stvorena iz potrebe da sačuvaš i zaštitiš srpski narod Zapadno od Drine! Da Srbi ostanu na svojim ognjištima, a i da Srbi koji su izgubili svoja ognjišta imaju gdje da započnu novi život! (npr. sva moja rodbina je prije rata živjela na prostoru koji je danas pripao Federaciji, a skoro svi od njih se danas nalaze na teritoriji Republike Srpske, osim nas nekoliko koji smo otišli malo dalje!).

  Borci koji ste najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, hvala Vam! Ovaj Dan slavimo i u ime svih vas koji niste više sa nama, i koji ne možete da prisustvujete i uživate u slavlju, ali znajte da na ovaj Dan mislimo na Vas!

  Tabla sa natpisom "Dobrodošli u Republiku Srpsku" na ulazu u RS je nešto posebno za vidjeti! Uvijek čovjek dobije neki lijep osjećaj! Jedan događaj koji mi je ostao zapamćen jeste kad sam iz Federalnog dijela Sarajeva ušao na Pale, i kad sam na sred haube rašiorio auto-kartu Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) da vidim kojim putem dalje da idem. Tada sam doživjeo osjećaj slobode, jer znam da čak i takvu sitnicu ne bih smio da učinim na teritoriji Federacije.

  Srećan ti rođendan Republiko Srpska!
  republika_srpska- 93845 - 18.10.2015 : Stari - best (0)

  Ludilo u Bosni, pa i u Republici Srpskoj


  znam da smo ovce, ali ne znam ko su nam "čobani naredbodavci" jer ih ima mnogo br>
  Dragi druže Milenko,

  U zadnje vrijeme objavio si par članaka, među kojima jedan i pod brojem 93831 od 16. 10. 2015. koji u potpunosti javno podržavam. Ali to smo samo nas dvojica koji tako mislimo. Aferim ti!

  Ali pročitah ja i tvoj članak pod brojem 93791 od 9. 10. 2015. u kome iznosiš svoje viđenje i mišljenje o stanju u RS. Jeste da si malo opravdao sa gore navedenim člankom, ali ovaj 93791 nešto drugo govori, pa mi je zapela jedna tvoja izrečena misao u ovom navedenom članku:

  "Da li je kod nas problem što to 99% građana nikad nije imala u rukama, pa svoje političke stavove formiraju putem sredstava informisanja i izjava političara."

  Ja ne znam iz kojih se Ti sredstavav - izvora snabdjevaš sa novostima/vijestima, ali ima druže Milenko i onih koji nemaju mogućnosti da se na ovaj ili sličan način snabdjevaju vijestima, kao recimo, Ti i ja. Oni jedino mogu saznati vijesti od komšije, prijatelja ili da odlaze na neko brdo i da se dovikuju, pitajući šta ima novog u određenom mjestu (gradu ili selu). Međutim, reče Ti da neki koriste dnevnu štampu i druga sredstva informisanja i to prihvataju kao novo za gotovo, kao činjenicu.

  To što se desilo u Doboju u vezi "Zajednice turskih opština", to sam brate gledao i na TV i čitao u novinama. Nije mi mogao niko drugi reći nego novinar iz Doboja. Dakle, istina je.

  Ti u istom tom svom članku navodiš i to, da mnogi nisu pročitali ni Ustav a ni Dejtonski ugovor/sporazum. Moguće je i ja vjerujem da je to tako, kako navodiš u članku, ali u vrijeme donošenja tog ugovora mnogi su u bezglavlju odlazili u nepoznato i nije im bilo ni do čega, a kamoli do teksta Dejtonskog sporazuma.

  Da li ćeš mi druže Milenko vjerovati da sam ja u proljeće 1996. godine u jednom gradu u Srbiji, imao u rukama odštampani tekst, Dejtonski ugovor/sporazum, koji je bio odštampan na jednom većem listu (kao manja geografska karta), pa se presavijao i dobije se kao jedan mali džepni priručnik. Ovo nije hvalisanje, već istina. Međutim, taj Dejtonski ugovor/sporazum možete naći i na ovim sredstvima informisanja isto kao i Ustav (bilo BiH ili RS) i možete pročitati.

  Govoriš o poziciji i opoziciji.

  O poziciji i opoziciji ja ne bih mogao reći ništa novo, jer svi smo svjedoci događaja u poslednje vrijeme ali zar nam druže Milenko treba neko da tumači sadašnje stanje i podjelu na istočni i zapadni dio RS, a da vi (Doboj) tu u sredini RS ili BiH, ostajete kao siročad. To vidimo svi pa čak i slijepi. Ne provociram te druže Milenko ništa, iako si, i to vrlo dobro opisao šta je dužnost pozicije i opozicije, samo što si malkice "eskivirao" za opoziciju. Zbog toga ste (Doboj) i pripojeni "Zajednici turskuh opština."

  Moje mišljenje je da institucija Predsjednika Republike (bez obzira ko je na toj funkciji), ne bi trebala da izlazi iz okvira Ustavne nadležnosti koja mu je data. Pozicija RS mora slušati glas naroda, a predstavnici u Zajedničkim organima (bez obzira da li je pozicija ili opozicija), moraju da slušaju i poštuju odluke Narodne skupštine RS. Opozicija pored glasa naroda mora da sluša i glas Narodne skupštine RS. I jedni i drugi u Zajedničkim organima BiH, ne smiju predstavljati svoje, ni SNSD ni SDS a ni PDP partije. Ako to nije, onda ti predstavnici moraju krivično da odgovaraju pred sudom RS. Tamo moraju biti jedinstveni predstavnici RS, a ne kao sada. I zato ostajem kod mog obraćanja gospodinu Milomiru Savčiću, a evo zašto:

  Prije izvjesnog vremena, poslao sam na ovaj forum jedan od mojih tekstova u kome sam naveo nekliko činjenica, a evo kako koji dan protiče, činjenice se umnožavaju baš kao kad morske kornjače istresu jaja iz svoje utorbe, pa se izrodi još koliko hoćeš, a ima i video snimaka. Jer sve do sada trudio sam se da iznosim istinu, iako sam ribolovac.

  Međutim, da bi uvezali moje ranije izrečene riječi o sadašnjoj situaciji u RS, predlažem vam da pronađete na ovom forumu članak pod brojem 91897 od 22. 12. 2014, pa onda nadovežite ove koji vam nudim.
  Ako tada nisam bio u pravu, evo vam ponovo nekih dokaza:

  Zar je moguće da ovakav čovjek bude na čelu Ministarstva sigurnosti, jedne odgovorne institucije u državi (istina koje više i nema)?

  Ja ne želim da vrijeđam baš nikoga, a pogotovo ne one koji su završili visoke škole, na osnovu kojih ja smatram prije svega da su koliko toliko kultuni u obraćanju i ponašanju sa sagovornicima bez obzira ko se nalazi s druge strane, ali dragi druže Milenko, ovaj je po meni za ministra ministarstva sigurnosti svoje avlije.

  Onda Te molim da kažeš, zašto za "gospodina" Radišića nije izdata potjernica? Zašto, zašto mnogo čega nije urađeno? I zbog toga sam se obratio gospodinu Milomiru Savčiću: Da se ujedinimo!

  Pozdravljam Te druže Milenko.
  republika_srpska- 93763 - 04.10.2015 : Stari - best (2)

  Za 'velike zasluge' prvih poslanika i vile u Beogradu


  Ni sam ne znam koliko već dugo listam dnevnu štampu, slušam radio i gledam TV iz Republike Srpske. Ne mogu čudu da se načudim tome, kako su dvije TV kuće (na žalost obe srpske), toliko razjedinjene, da je za ne povjerovati. Svojim djelovanje (i jedna i druga) razjedinjuju i nas Srbe do te mjere, da se gotovo potučemo između sebe. Bože, pa jesmo li to mi poludili? I dok se tako vrši srpska svađa i razdvajanja, na drugoj strani prave se planovi da se nemilice krade, uzima na "zakonski" način. A na trećoj strani prave. se planovi za naše uništenje. Zar treba da vam iznosim riječi koji je ovih dana izgovorio "visoki predstavnik" u BiH: "Imate pravo govora, ali ne i na referendum".

  Još malo pa će nam taj isti predstavnik reći i: "Imate pravo da gledate, ali ne smijete disati!"

  Ali neću sada o "Visokom predstavniku" već o nama, o nama razjedinjenim. Zašto?

  Štampa je štampa, ali kad čuješ iskaz uživo putem video snimka i živog svjedoka, ljudi koji su vidjeli svojim očima "zasluge" poslanika Prvog saziva NS RS ili bolje reći "odlikovanja" iz rata koja su zaradili, kod onih koji bi trebali da se bore protiv takvih odlikovanja i nagrada, onda je to strašno, nešto što ubija ljudsko dostojanstvo. Dostojanstvo onih koji ostadoše u crnoj zemlji, onih koji izgubiše djelove svoga tijela, dostojanstvo svih boraca RS.

  Ove godine bio sam u zavičaju. Dođoh prvo u Sarajevo, pa onda nakon kratkog vremena odoh i u druga mjesta bivše nam Juge. Bio sam i u Srbiji i nekim njenim gradovima. Tamo bezbeli prvo dođoh u Beograd, pa onda dalje gdje si naumio. (O Beogradu zbog imigranata, drugom prilikom). Ne znam da li se to dešava drugima kao meni da, gdje god dođeš sretneš nekog poznatog, prijatelja ili druga, radnog ili ratnog kolegu. Ako se upustiš u razgovor sa njima, saznaćeš da svugdje ima nas izbjeglica, a u Srbiji najviše iz Hrvatske, iz Srpske Krajine.

  Meni se stvarno desilo da sam prilikom mog boravka u zavičaju, sretao nekoliko mojih drugova i prijatelja. Svaki od njih je imao svoju priču i žal za proteklim prijeratnim periodom i tužno pričao. Uglavnom su uzroci takvih priča bila sadašnja dešavanja u RS. Moji prijatelji su mi sa ogorčenjem pričali. Posebno su bile priče onih kojima su članovi porodice izginuli u poslednjem ratu.

  Ako je tačno, a tačno je da je 20 hiljada srpskih boraca izginulo u poslednjem ratu, onda se može predpostaviti koliko je članova njihovih porodica ostalo nezbrinutih u tuzi i neimaštini. O tome se svakodnevno priča ali ne i tamo gdje bi trebalo, ali...

  Jedan moj veliki prijatelj, prijeratni radni i ratni kolega, borac prve kategorije pa još i ranjavan, čiji sam svjedok/očevidac bio (iako mlađi skoro pa dvadesetak godina), čuvši da sam stigao u zavičaj i saznavši gdje se nalazim, nazvao me i tražio da obavezno dođem kod njega kući, da vidim gdje on živi sa porodicom.

 • "Dođi da mi vidiš porodicu i kuću što sam napravio. Nemoj slučajno da odeš nazad, a da mi ne dođeš."

 • "Ne znam koliko ću imati vremena, ali potrudiću se da te posjetim." - odgovorih mu.

 • "Slušaj, samo ti meni javi kad budeš imao slobodno vrijeme, poslaću sina da dođe s autom po tebe. Nemoj ništa da mi pričaš i da me odbijaš. Obavezno da me pozoveš kad budeš slobodan i sin će doći po tebe!" - reče mi kolega.

 • "Dobro, javiću ti." - rekoh mu.

  Nakon izvjesnog vremena (po mojoj ustaljenoj navici), ja se spremim i krenem sa drugim, javnim prevoznim sredstvom, ne govoreći mom prijatelju da dolazim. Kada sam nakon dva sata bio u njegovom mjestu boravka, ja ga nazovem, da ga upitam za ulicu u kojoj stanuje, kako bih uzeo taksi. br>
 • "Gdje si?" - pita me on.

  Objasnih mu gdje sam, a on udario psovke:

 • "Zašto si to uradio?"

  I kao po običaju kad se sretneš s prijateljima i poznanicima, onda počnu pitanja i priče iz proteklog i sadašnjeg života svih nas poznanika i prijatelja. Gdje smo, šta smo i kako smo?

  Moj prijatelj stvarno napravio kuću, ne veliku, iako ima dva sina (jedan već oženjen i živi sa njima), ali je kuća funkcionalna i totalno iskorištena. Mogao je i veću da napravi, jer je imao stan u Sarajevu i vikendicu na području Rajlovca-Reljeva sa hiljadu kvadrata zemljišta, a u Vogošći je imao i očev stan. Svu tu svoju imovinu je prodao, pa napravio ovo što sada ima.

  Po mom dolasku započe priča u vezi zdravlja, te životu, kako ranijem tako i sadašnjem. Kad me je ispitao o svemu, onda on meni poče svoju priču:

  Znaš li da je umro ovaj pa onaj i tako redom nabroja mi desetak naših poznanika i radnih kolega. Među njima ima i starijih, ali kada mi nabroji četvoricu mlađih, to je bilo iznenađenje za mene. Umiru ljudi od bijede, govori mi moj domaćin. I oni koji su se vratili na svoju imovinu, moraju sada ponovo odlaziti zbog školovanja svoje djece. Kremeš je postalo prestižno naselje novih stanovnika, među kojima ima i onih iz arapskih zemalja. Ima ih bolan svugdje i po RS. Ovo je ludilo ovde, govori mi kolega.

 • "Išao sam ti ja prošle godine u Beograd na sahranu jedne žene koja je rod mom pašanogu/badži."

  Poče novu priču moj prijatelj i radni kolega, sada domaćin i penzioner:

 • "Kada smo se vraćali sa groblja išao sam s jednim mlađim čovjekom, Beograđaninom, koji me je upoznavao sa djelom grada kroz koji smo prolazili. Kada smo prolazili pored jedne veće lijepo izgrađene kuće, ovaj mladić me upita:

 • "Da li znaš prika čija je ovo kuća?"
 • "Kako ću ti ja bolan znati kad ne živim ovde u Beogradu. Ja ti dođem u Beograd možda svakih desetak godina" - rekoh mu.
 • "E, sad ćeš vidjeti čija je kad vlasnik iziđe iz kuće!" - reče mi mladić, Beograđanin.

  Mene sve ovo jako zainteresova. Baš ko da je pozvan da ga vidimo, iz kuće izađe niko drugi već Mirko Šarović. Ja zabezeknuo.

 • "Nije to ništa. Ima on još jednu!" - govori mi taj Beograđanin.

  Nakon toga mi pokaza i drugu Šarovićevu kuću, koja je odmah tu do ove koju vidjeh, ali je nešto manja.

 • "E, da vidiš moj prijatelju, ovde ti je jedno veliko naselje čelnika iz Republike Srpske." - govori mi on.

  Slušajući priču mog radnog i ratnog kolege i kad se doda ovaj isječak iz štampe o Dodiku i njegovim pomagačima, šta tu treba reći? Evo isječka iz štampe:

  "Bio sam svjedok afere kada je Dodik kao muva bez glave hodao po Vladi Republike Srpske i galamio: "Meni da oduzmu šleper, ja sam poslanik. A u Doboju su mu oduzeti šleperi cigareta i general Mladić je odmah te cigarete podijelio borcima. Vlada je tada trebala da uhapsi Dodika, ali ga je zaštitio Momčilo Krajišnik, riječima da ne treba da se hapse srpski poslanici", rekao je Milinić.

  Banjalučko pravosuđe je odbilo moje svjedočenje, kaže Milinić. On ukazuje da je promjenom vlasti na nivou BiH, došlo do promjene i u Sudu i Tužilaštvu BiH tako da su oni otvoreni za nove dokaze. Milinić tvrdi da je spreman da se suoči sa Dodikom.

 • "Ja njega zovem i kažem mu da ima dva izlaza - ili da podnese ostavku ili da ide sa mnom na poligraf, ali opet će Dodik morati da podnese ostavku", kaže Milinić.

  Čitajući ove navode u štampi i slušajući prijatelja, sada mog domaćina i njegove utiske sa sahrane u Beogradu, ja se pitam kao što se mnogi pitaju: Koliko i kako su oni koji se pozivaju na Prve poslanike "zaradili" ili bolje rečeno "uzeli" toliko novca u toku rata i na koji način? To treba da ispita Boračka organizacija RS a ne podmićeni sudovi iz Banje Luke i Bijeljine. Koliko je poslanika iz Prvog, a kasnije i iz narednih saziva kupilo i kupuje stanove i kuće u elitnim naseljima glavnog grada Srbije, to mi "mali" ne znamo, a moramo saznati. Kako?

  Druže generale Milomire Savčiću,
  Budi uvjeren da smo mi borci, invalidi i porodice poginulih uz Tebe. Tvoje je da nas prvo ujediniš i onda vodiš u borbu protiv kriminala. Da djeluješ s nama u zaštiti onih koji su s Tobom krvarili tokom rata od Trebinja do Novog grada (B. Novog). Da porodice poginulih, čiji su članovi i živote svoje dali za Republiku Srpsku izvedeš iz ruba srama od ovodanašnje vlasti. Da uz pomoć nadležnih i drugih organa iz Republike Srbije dođeš do podataka o vilama i kriminalu koji je bio i koji se i danas čini u Republici Srpskoj. Formirajte inspekciju od provjerenih boraca i neka ona, inspekcija to ispita. Vi ste druže generale skoro u Narodnoj Skupštini napravili jedan mali, ali vrlo odlučan, istup u odbrani boraca i njihovih prava, i dali upozorenje poslanicima u sprečavanju nastavka legalnog kriminala u RS. Sprečavanja kriminala od onih koji se ubiše dokazivajući ko je veći patriota, poginuli i preživjeli borci, mi bijednici ili oni koji po Beogradu napraviše naselje za svoja buduća pokolenja i kojima sada nedostaje još da bi uzeli od nas sirotinje. Ne zaboravite da smo mi borci i porodice poginulih uz Tebe. Tvoje je da nas ujediniš i onda povedeš.

  Želim Ti druže generale sreću i uspjeh u ostvarivanju bolje budućnosti za srpske borce i narod u RS.

  Посланици у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске. (možete naći na Vikipediji)
 • republika_srpska- 93747 - 30.09.2015 : Miner Vogosca Vogošća - best (6)

  Jad i bijeda!!


  Pa ajde zovite svi skupa tamo da razvalimo tu Republiku Srpsku, valjda će nam to biti lakše nego što smo je stvorili. Kila zlata tamo ili ovamo, to je sića, pa da bar ne maPtamo da imamo "Domovinu", u "PM" sve skupa! Ma sve je to jad i bijeda, mislim da ne zaslužujemo baš ništa. Žao mi je onih koji tamo ostaviše kosti, mora da se sada okreću u grobu!!!
  republika_srpska- 93695 - 25.09.2015 : Stari - best (2)

  RE: Glad


  Počitah članak "GLAD" koji u uvodu kaže:

  "Zašto sam protiv davanja mjesečnih primanja poslanicima prvog saziva NSRS?"

  Autor ovog članka je na najljepši mogućI način, i iz duše opisao svoje ranjavanje i odnos prema njemu i ostalim ranjenicima, ali i porodicama do tada poginulih boraca na području Sarajevsko-romanijskog regiona, od onih koji su tada bili u višoj i vrhovnoj vlasti.

  Šta reći nego ono što je autor već rekao u pomenutom članku? Ima toga mnogo rečenog od strane boraca na ovom forumu. Pogledaj spisak objavljenih članaka pojedinih autora na stranici "Najnoviji".Sve članke koje sam ponudio na ovaj sajt, a ima ih Bogami podosta, pa ćeš vidjeti broj učesnika i njihovih članaka. Sve što sam pisao bila je istina, jer sam ih doživljavao. Zato hoću i sada da nešto kažem u prilogu momka iz Hadžića. Ono što je on preskočio da kaže jeste i okretanje vola na ražnju na Palama dok su njihovi borci gubili živote, ostajali bez djelova svoga tijela, gladni i bosi.

  Početkom 1996 godine, u vrijeme iseljavanja sa prostora Sarajevske regije, među kojima su bile opštine Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Vogošća, mnogi su odlazili kako su znali u umjeli. Na ovom sajtu je objavljeno I nekoliko video snimaka tog selenja. To je strašno za gledanje, ali je ostala uspomena na "one velike" i na nas male. Kopati grobnice i odnositi svoje mrtve sinove, očeve i muževe, e to je bilo neopisivo strašno gledati, posmatrati, pa i putem video snimaka, a ne uživo.

  Kao i mnogi drugi, tako sam i ja sa suprugom i mrtvim sinom krenuo u bezglavlje, bez cilja, u prazno. Sreća da među neljudima ima i ljudi, pa ponovo sahranismo svoga sina. Došavši u mjesto gdje se sruči masa svijeta bez igdje ičega, lutali smo ko današnji napušteni psi po sarajevskim ulicama. Svako nas je od "domaćih" gledao kao neprijatelja. Zahvaljujući daljoj rodbini moje supruge, koja se u to vrijeme nalazila u Beogradu, a koja je imala svoj stan u Srebrenici, oni su nam ponudili taj stan da uselimo dok se ne snađemo. Kad sam rekao supruzi o ponudi tog stana, ona gotovo da poludi. Morali smo se smjestiti.

  O Srebrenici neću ništa da pišem. Nakon nekoliko mjeseci boravka u "rodbinskom" stanu, izišao sam na ulicu, kako bih saznao o novim stanovnicima tog već izvikanog grada. Sretoh se sa trojicom ljudi od kojih jedan bijaše malo mlađi. Dvojica iz Breze, a mlađi sa područja Ilijaša. Bezbeli, tema nego koja, već ratna. Politika i ponašanje tadašnjih političara prema svom narodu, borbe na Sarajevskom ratištu, pogibije, ranjavanja i na kraju masovno iselenje. Mlađi momak poče priču kako je on u jeku selenja (koje je počelo i prije '96. godine, morao ići da zida i malta jedan objekat na imanju Momčila Krajišnika.

  Sada Dodik nastoji da takvim koji su prognali skoro milion svojih sunarodnika sa vječitog ognjišta, želi da nagradi stalnim primanjima kao "zaslužnim" poslanicima. Koliko se ja sjećam, i Dodik je bio u prvom sazivu Narodne skupštine. Zato podržavam autora članka "GLAD" koji kaže da je protiv naknade onim koji nas rastjeraše sa našeg vječitog ognjišta. Neka ih bude sramota!

  Pozdrav, Stari.
  republika_srpska- 93581 - 02.09.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

  Pravosuđe u BiH


  Čitam danas na teletekstu RTRS kako je Dodik izjavio da treba dati šansu Briselskom dijalogu o pravosuđu u BiH, te ako bi se postigla saglasnost oko podjele nadležnosti prestaje potreba za održavanjem referenduma. Pri tome Dodik zaboravlja da kaže da ni po Ustavu BiH ni po Dejtonskom sporazumu nema sudske vlasti na nivou BiH nego da je sudska zakonodavna i izvršna vlast isključivo u nadležnosti entiteta. Jos gori od njega su ovi iz Saveza za promjene pošto i oni kažu da pravosuđe u BiH nije dobro ali ne nude nikakvo rješenje.

  Nikada na nivou BiH ne bi bila uspostavljana ni sudska ni zakonodavna vlast pa ni izvršna da neki Srbi nisu digli dva prsta u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno da su odbili da primjene odluke Visokog predstavnika koje su anti-dejtonske. Zaboravili su da Visoki predstavnik ne može smijeniti narod ako smijeni njih. Ali, nažalost, kako se odreći vlasti ona je važnija od nacionalnih interesa. Sada već i da hoće ništa ne mogu jer su u kandžama MMF i Svjetske banke i ako nisu poslušni nema kredita, ne može se održati socijalni mir i lete sa vlasti kao kruške.

  Ovim člankom obraćam se prije svega srpskim borcima koji su stvarali Republiku Srpsku da ne žive u zabludi da ako ode ova vlast a dođe neka druga da će živjeti bolje i da ne vjeruju pričama ovih ljudi koji misle da su političari.
  republika_srpska- 93261 - 07.07.2015 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (3)

  Zašto napadaju Stefana Karaganovića?


  Meni se nekako čini da su Vladimir Putin i Emir Kusturica dva najveća Srbina današnjice! Možda sam pomalo nepravedan prema par onih koji su bili, ili su još uvijek u Hagu. Konkretno mislim na Voju, koji je i prije Haga bio istinski Srbin, ali je tek u zatvoru postao legenda jer će se se njegova brilijantna odbrana pred ovim kvazi-sudom pominjati u advokatskim udžbenicima i stotinama godina nakon ovog našeg vremena.

  Ne treba zaboraviti ni plejadu srpskih pisaca, koji uglavnom o svom trošku, pokušavaju da objelodane istinu o događajima iz skorašnje istorije. Nažalost, jako je malo onih koji uspjeli da nešto urade na globalnom nivou, uglavnom zbog toga što za svaki veliki projekat, sem mnogo truda treba izdvojiti i priličnu količinu novca.

  Jedan od najuspješnijih pisaca koji se perom bori za istinu je Stefan Karganović. Njegovo djelo dobija poseban značaj u ovo vrijeme, kada Engleska pokušava da u Savjetu bezbjednosti UN-a proturi rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

  U isto vrijeme, na internetu se može pronaći i članak kako je nekakvo Specijalno tužilaštvo Republike Srpske pokrenulo istragu o milion evra koje je ovaj američki advokat (ujedno i provjereni srpski rodoljub) dobio od Vlade RS a da isti nije opravdao računima.

  Možda će nekome ovaj iznos izgledati veliki, ali treba znati da je ovaj provjereni srpski rodobljub angažovao nekoliko renomiranih svjetskih pisaca, koji su objavili značajne radove na tu temu. Koliko je važno dijelo Stefana Karganovića, govori i činjenica da je Vlada BiH zabranila prodaju i štampanje njegovih knjiga na teritoriji BiH. Valjda su, zbog toga što im smeta istina, bili prinuđeni da pribjegnu metodi koju je u Srednjem vijeku koristila Katolička crkva, kao i Hitler u periodu prije 2. svjetskog rata.

  Ruski izvori tvrde da Rezolucija o Srebrenici ima za cilj da kazni Srbiju što Vučić nije uveo sankcije Putinu. Isti izvor dalje tvrdi da Zapad radi na daljoj destabilizaciji političke situacije u BiH, pokušavajući da od Srebrenice u Bosni napravi još jedan distrikt. Zbog taga i rade na daljnoj satanizaciji Srba. A da bi im to pošlo za rukom, potrebno je da zabrane dalje širenje istine. Zbog toga, čak i 20 godina nakon ovoga događaja, Srebrenica treba da dobije svoju rezoluciju u Ujedinjenim Nacijama.

  Meni pomalo smeta što je onaj "zvanični", sokolački sajt, pridružio hajci na Stefana Karganovića. Od toliko interesantnih vijesti oni su preuzeli i na svojim stranicama objavili optužbu o potrošenih "milion evra" za koje Karganović nije priložio račune. U isto vrijeme, nisu objavili ništa o tragediji srpskog stanovništva u Srebrenici. Zbog toga se pitam za koga radi "zvanična" sokolačka vlast - za nas Srbe ili za nekoga drugog?
  republika_srpska- 93232 - 29.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (1)

  Bravo studenti!


  Ugodno sam iznenađen stavom studenata po pitanju aktuelnih događaja i drago mi je da su se oglasili sa vrlo jasnim stavom po pitanju pravosuđa i Srebrenice. Jos kada bi im se pridružili i profeseri i srpska inteligencija, onda bi to bila ozbiljna kritična masa koju političari ne bi smjeli zanemariti. A možete misliti šta bi se desilo kada bi BORS ozbiljno priprijetio da se prestanu igrati sa srpskim nacionalnim interesima. Šta bi sa ovom novom boračkom organizacijom koja se zove "Veteran" nigdje se ne čuje a davali su žestoke izjave.
  republika_srpska- 93223 - 27.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

  O Referendumu


  Svjedoci smo da se često spominje referendum kao srestvo za postizanje političkih ciljeva. Sada je aktuelna priča o referendumu oko pravosuđa na nivou BiH. Gospodo političari, kada ste vršili prenos nadležnosti sa entiteta RS niste tražili da se narod izjasni na referendumu nego ste prihvatali odluke Visokih prestavnika i provodili u djelo, usvajali u skupštini RS i objavljivali u Službenom glasniku a sve sa ciljem da sačuvate pozicije da slučajno ne bi bili smijenjeni. Nije vas tada interesovao puno srpski narod. Na onim mjestima gdje ste prihvatali kršenje Ustava RS i Ustava BiH to stavljajte i van snage a nemojte manipulisati narodom ako vam je ostalo još imalo obraza.
  republika_srpska- 93177 - 12.06.2015 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

  O hapšenju Orića i situaciju u RS-u


  Pozdrav svim učesnicima foruma, posebno gospodinu Tomiću, i naravno mojim svim prijateljima. Nisam se dugo javljao mada pratim redovno sajt koliko mi vrijeme dozvoljava.

  Čudno mi da niko ne ostavi ni jedan komentar povodom hapšenja zlikovca Nasera Orića. Ako ste pratili, čak i Goran Salihović koji bi trebao biti uzdržan jer je tužioc suda BiH, brani Orića za kojeg postoji gomila dokaza za počinjeni ratni zločin u okolini Srebrenice. Primjera radi našg generala Saru optužuju za Srebrenicu iako nije ni bio u to vrijeme ni blizu nje.

  Niko od naših političara iz RS ni rječ nije reko, pa ko je našim političarima napravio radno mjesto to se odnosi i na poziciju i opoziciju. Svaki dan prebrojavaju glasove u skupštini i jedni i drugi, ali neću da neko reče nešto kako će narodu pomoći da prebrodi teška vremena koja su ih stigla. Muka mi je da ih više gledam na TV-u jer radeći moj posao dok sam još bio dole, imao sam priliku da ih bliže upoznam većinu.

  Vjerujte mi Dodika mrzim, ali i ovi iz SDS-a nisu ništa bolji, znam ih u dušu, male partije ne brojim jer oni daju glas za radno mjesto ili poziciju.

  Prije mjesec dana kaže SDS Mićo Mićić (iako se dobro poznajemo) će biti novi premijer pa ni on niti niko drugi ne reče kakav plan i program imaju osim što prijete da će sadšnja pozicija zbog kriminala u zatvor. Pa nece valjda biti svi ministri MUP-a? Žalosno šta se radi i dešava, ali izgleda da narod još uvjek trpi.

  Pozdrav do idućeg javljanja!
  republika_srpska- 92079 - 08.01.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Srećan ti rođendan Republiko Srpska!


  Objavljeno: 8. januar 2015

  23 godine bastion si srpstva, srećan ti rođendan Republiko Srpska!

  Republika Srpska 9. januara obeležava Dan Republike Srpske i 23 godine od svog osnivanja. U isto vreme se obeležava i krsna slava Republike Srpske - Sveti arhiđakon Stefan.

  Tokom političke krize nakon nasilnog otcepljenja Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije, 25. juna 1991. godine i istih planova muslimana, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini". Dana 21. novembra 1991. godine skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50% stanovnika glasalo da SR Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, postaju delom "srpskih autonomnih teritorija".

  Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, ova skupština je proglasila "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu" , dok je 28. februara donet Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine.

  Tokom sednice Skupštine 12. maja 1992. Radovan Karadžić je objavio šest "strateških ciljeva" srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a to su bili: državno razgraničenje od druge dve nacionalne zajednice, koridor između Semberije i Krajine, uspostavljanje koridora u dolini reke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice između Srba, uspostavljanje granice na reci Uni i reci Neretvi, podela grada Sarajeva na srpski i muslimanski deo i uspostavljanje u svakom od ova dva dela efektivne državne vlasti te konstitutivne države, izlaz Srpske Republike Bosne i Hercegovine na more. Tokom iste sednice, skupština Srba je uspostavila Vojsku Republike Srpske (VRS) i izabrala Ratka Mladića da bude zapovednik drugog vojnog distrikta Jugoslovenske armije.

  Pred kraj maja 1992. godine i povlačenja jugoslovenskih snaga sa prostora bivše SR Bosne i Hercegovine, drugi vojni distrikt je postao glavni štab vojske Republike Srpske. 12. avgusta 1992. godine naziv Srpska Republika Bosna i Hercegovina je promenjen u Republika Srpska.

  I NATO je rušio

  Rat u Bosni i Hercegovini je trajao od 1992. do 1995. godine. Dana 30. avgusta 1995. godine NATO pakt pokreće bombardovanje Republike Srpske ("Operacija Namerna sila"). Međutim, preživela je Republika Srpska i napade ustaša i islamista, i bombe NATO. Iako nisu svi ciljevi zacrtani na Skupštini 12. maja 1992. godine ispunjeni, Srbi su dobili svoju državu zapadno od Drine.

  Rat je okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembra 1995. godine. Republika Srpska je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu (drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine). Republika Srpska obuhvata 49% teritorije Bosne i Hercegovine, a Federacija Bosne i Hercegovine 51%.

  Dan Republike Srpske

  Kao Dan Republike uzet je datum kada je Skupština proglasila osnivanje Republike Srpske 1992. godine. To je neradan dan u Republici Srpskoj i on se obeležava brojnim svečanim i kulturnim manifestacijama.

  Na Dan Republike Srpske, Srbi sa te strane Drine sećaju se i žrtava otadžbinskog rata, polažu se venci i služe liturgije za junake poginule za Republiku Srpsku.

  I ovaj Dan Republike Srpske, dvojica vodećih političkih ličnosti tokom njenog osnivanja i odbrane, predsednik Radovan Karadžić i general Ratko Mladić provode u Haškom pritovoru pod optužbom za navodne zločine.

  Postupke protiv njih dvojice, mnogi pravni stručnjaci i analitičari tumače kao pokušaj međunarodne zajednice da se Republika Srpska kriminalizuje i pokaže kao "zločinačka tvorevina" a sve sa ciljem njenog ukidanja.

  Uprkos svim ratnim i kasnijim iskušenjim kroz koje je prolazila Republika Srpska, ona ostaje tvrđava srpskog naroda i najveći njegov uspeh u odbrambenim ratovima devedesetih.

  Svim građanima Republike Srpske želimo dobro zdravlje i sreću, dalje jačanje institucija Republike Srpske i skoro ujedinjenje sa Srbijom.

  Redakcija "Pravda"
  republika_srpska- 91897 - 22.12.2014 : Stari Blizo - best (1)

  Koliko treba biti pametan?


  Neki dan gledam i slušam izbor nove Vlade Republike Srpske. Među njima nekoliko i novih ministara. Nisam mogao odmah zapamtiti ko su i odakle su.

  U štampi nađoh njihova imena i prezimena, kratku biografiju, koje su škole i struke završili, gdje su i šta radili, ali i gdje su rođeni i koje su narodnosti.

  Iz ovih podataka koje pročitah, bile su po meni uočljive dvije veoma interesantne. Prva je ona koja govori o zastupljenosti naroda o kojoj ni najveći protivnici Republike Srpske ne mogu ni pomisliti a kamo li nešto izreći na račun toga, imajući u vidu suprotnu stranu koja je čista od drugih. A mešetari s vana po Sarajevu rade li rade svoj posao bez bilo kakvih prepreka.

  Jer kako protumačiti one koji su se po nečijoj naredbi i uputama, preko noći izrodili kao "Srbi", samo da ne bi Srbima dali pristup u organe vlasti Federacije BiH.

  Dakle, na suprot onim u Sarajevu izgleda da SNSD sa svojim iz koalicije partijama, što se tiše zastupljenosti naroda u državnim organima Republike Srpske, pa i u svojoj Vladi, jedina se pridržava statuta SKJ.

  Pored ovog ima nešto drugo, što memi lično zapinje za oko.
  Mnogi od vas čuli ste onu narodnu : "Odakle si? Odakle mi je i žena!"

  Tako sam i ja većinu svog života proveo u istočnom djelu Republike Srpske, rodnom kraju i zavičaju gdje mi je supruga rođena. Ali nije ni to u pitanju. U pitanju je nešto drugo. Iako sam stopostotni Krajišnik, rođen u jednom selu pored malog gradića kroz koji protiče najljepša rijeka u Evropi, rijeka Una, ne mogu se oteti utisku o velikoj nepravdi prema Istočnom djelu Republike Srpske, ili njenoj polovini od Brčkog pa do Trebinja, baš kad je u pitanju izbor ove nove vlade. Vujerovatno ćete se i vi zapitati zašto?

  Pa nakon pregleda ove kratke biografije ministara nameće se pitanje:

  Da li u tom Istočnom djelu Republike srpske postoje školovani, obrazovani, stručni i pametni ljudi?

  Zašto? Pa evo zašto:

  Namjerno nisam htjeo da iznosim imena izabranih ministara, jer to možete i sami da nađete na Gogle, iako i ovo možete naći, ali evo vam podatci o tome gdje su rođeni ministri nove vlade Republike Srpske.

 • 1. Mrkonjić Grad,
 • 2. Bosanski Petrovac,
 • 3. Prnjavor
 • 4. Mrkonjić Grad
 • 5. Brčko
 • 6. Banjaluka
 • 7. Gradiška
 • 8. Teslić
 • 9. Banjaluka
 • 10. Prijedor
 • 11. Brčko
 • 12. Podlugovi
 • 13. Banjaluka
 • 14. Ključ
 • 15. Prnjavor
 • 16. Slavonski Brod.

  I ovaj način izbora vlasti u Republici Srpskoj dolazi do podjela među nama Srbima. Ako se tome doda i prijetnja sa svojim glasovima zbog većine u NS i velike želje čelnika pojedinih koalicionih partija za vođenje željenog ministarstva uslovljavanjem svojih glasova, onda nije teško doći do zaključka kako i šta se radi u organima vlasti.

  Još je nevjerovatnije to što mnogi (zamislite) prijašnji poslanici s prstom u uvu mogu godinu dana da primaju platu koju su primali tokom svog ranijeg mandata, a jadni radnik ostane bez posla i ništa. Ide na ulicu.
 • republika_srpska- 90427 - 08.06.2014 : Stari Blizo - best (1)

  Baš je nekorektno!


  Ko je taj Rade Rakulj da u moje ime i imena drugih penzionera kao što sam i sam, odlučuje o mojoj odnosno našim vlastitim novčanim sredstvima i predlaže, nekome koliko ću ja i drugi penzioneri davati dio novca od naših penzija za pomoć nastradalim od poslednjih poplava u Republici Srpskoj?

  Otkud njemu, Radi Rakulju pravo, da on u moje ime donosi odluku i predlaže republičkom organu koliko će meni da obustavljaju dio novčanih sredstava od moje vlastite penzije.

  Još je crnje da je baš taj Rade (zamislite samo), predložio ovako:

  Penzioneri će donirati: PRIMALACA

 • 5KM. oni koji imaju penziju od 1000 do 1589 KM. (najveća 29
 • 4 KM. oni koji imaju veću od 700 do 1000 KM. 11
 • 3 KM. oni koji imaju 500 do 700 KM. 204
 • 2 KM. Oni koji imaju od 331 do 50
 • 1 KM oni koji imaju od 160 do 331 KM 59. 000 a od ovog broja ima 17. 000 penzionera koji primaju najnižu penziju od 160 KM.

  Zamislite samo koja je to solidarnost prema jadnom narodu, penzionerima, a Rade Rakulj se isprsio baš kao da su to njegova lična novčana sredstva. Udri po sirotinji pa nek bude još veća sirotinja.

  E, što je previše, baš je previše, pa i od Vlade Republike Srpske i njene predsjednice.

  Ja se ne slažem s tom njihovom odlukom iz dva razloga. Prvo ne smije Rade Rakulj da upravlja mojom imovinom, jer ga nisam ovlastio. Rade Rakulj je dupelizac u Banjoj Luci, kao još neki o kojima je bilo dosta riječi na ovoj stranici. Čudi me da je predsjednica vlade Željka Cvijanović kao žena i majka upala u klopku i tako osiromašila i onako siromašne penzionere. Ja sam za pomoć i već sam učestvovao u donaciji na dvije strane i hoću i treću ali pravilno.
  Ja predlažem da se izuzmu svi penzioneri koji primaju penzije ispod 161 KM. A da se ostali oporezuju po ovoj tablici:

  Penzije od 331.. .. .. .. .. .. 350 0, 3% ili 1 KM
  350 400 0, 4% ili 1, 5 KM
  400 450 0, 5% ili 2 KM
  450 500 0, 6% ili 3 KM
  500 550 0, 7% ili 3, 5 KM
  550 600 0, 8% ili 4 KM
  600 700 1% ili 6 KM
  700 800 1, 25% ili 10 KM
  800 900 1, 5% ili 15 KM
  900 1000 2, 0% ili 20 KM
  1000 1100 2, 5% ili 25 KM
  1100 i više 3, 0% ili 30 KM

  Mislim da bi na ovaj način spasili one čije su penzije 161 KM i još manje.

  Evo, ja rekoh svoje, a sad očekujem vaše mišljenje. Živi bili!
 • republika_srpska- 90349 - 30.05.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

  Apsurdno je raspravljati o politici sa ljudima iz Federacije


  Nakon skoro dvadeset godina od završetka "Građanskog rata" u BiH, političko stanje je nepromjenjeno! Nadao sam se i očekivao da će Srbi i muslimani poslije toliko godina, bar moći sjesti za isti sto, uz jutarnju kaficu, proćaskati i realno sagledati, šta i što se tada dešavalo, na tim prostorima. Na moju veliku žalost i razočarenje, to se nije ostvarilo. Evo prođoše tolike godine a Srbi i danas kriju za razliku od svojih biviši komšija muslimana, šta su radili u toku "Građanskog rata", dok oni bez ustezanja pričaju o svojim ratnim podvizima.

  Zašto je to tako?

  Odgovor je jednostavan! Mulimanski političari štite svoje ratne zločince, dok sve Srbe svrstavaju u isti koš. Smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, iz tog razloga za njih je sasvim razumljivo da je Bosna njihova. Iz tog razloga je stvorena nacija Bošnjak, koja je zaživila na svim novonastalim državama na tim prostorima. Sa nacijom Bošnjak stvorila se zajednička matica Bosna i pretenzije na teritoriju u svim državama u kojim je zaživila ta nacija. Ako ikada zaživi ideologija centralizovane Bosne, pretenzije na ostale teritorije gdje žive Bošnjaci će da otpočnu. Dva miliona muslimana u BiH, čast izuzetcima, već više od dvije decenije duvaju u istu tikvu sa vjerskim i političkim vođama, okrivljujući srpski narod za izbijanje rata i nepotrebno pružen otpor islamizaciji BiH. Nakon svih ovih godina i stalnih pritiska za islamizaciju BiH, srpski političari više i ne pominju BiH kao moguću zajedničku državu, zbog čega su iz sretstava informisanja u RS-u informacije o nesrećama koje su zadesile FBiH i ne pominju. Čak ni vremenska prognoza za FBiH se nikad ne objavljuje u vijestima Srpske. Naše komšije su se, eto, danas našle uvrijeđenje zbog toga, zanemarujući silne uvrede koje sve ove godine upučuju na račun Srba i Srpske. Iako nisam pristalica takvog informisanja, sada se pitam, a zar se moglo drugačije i očekivati nakon silnih političkih igara koje su pokretane svih ovih godina iz FBiH, na račun Republike Srpske?

  Definitivno, proces pomirenja, sa takvim stavovima, totalno je uništen!

  To pokazuje i ovaj komentar koji je postavio Classic Sarajevo na ovaj portal. Umjesto da napiše jednu emotivnu priču o tome kako su komšije iz Federacije pritekle u pomoć Republici Srpskoj i tako dobije bezbroj klikova od pet zvjezdica za lijep tekst, on je poslao poruke mržnje prema srpskim političkim liderima.

  Lijepo je pomoći komšiji u nevolji ali se treba opet vratiti svojo kući i nastaviti život dalje, a komšiji ostaviti da sam kaže o tvom dobrom djelu. Nekome učiniti uslugu i tražiti da ti je uzvrati kako tebi odgovara, nije usluga, nego zaduženje. Onaj kome si pomogao, ako je čovjek, on će da uzvrati pomoć, kada to bidu prilike zahtjevale. Ako onaj ko je pomogao priča o tome i prigovara, onda je takvu pomoć bolje odbiti! Slovenci i Hrvati su pritekli u pomoć Srbiji ali ne traže od nje da se zbog toga ponizi pred njima.

  Ako je deset Bošnjak priteklo u pomoć Srbima u Srpskoj, to ne znači da ćemo sada izbrisati granice Republike Srpske. Ako je neko mislio da zbog toga pomaže, onda je bolje da nije ni dolazio u pomoć.

  Ako je jedan narod promjenio svoj uobičajeni govor iz političkih razloga pa umjesto uopšte, sada govori uopće, on nije vrijedan da se sa njim vodi bilo kakva rasprava o društvenom uređenju zajedničke države!

  Dakle vrijeme je da svi mi u BiH svatimo da je Bosna cijela, ali iz dva dijela, sve ostalo vodi novom krvoproliću!

  Na kraju da dodam, iako je politička situacija u BiH, takva kakva jeste, ja ću sa svojom porodicom svim srcem da navijam za fudbalsku reprezentaciju BiH, na predstojećem svjetskom prvenstvu u Brazilu!
  republika_srpska- 90331 - 29.05.2014 : Classic Sarajevo - best (3)

  Poplave u Republici Srpskoj


  Nikako mi nije jasno kako se niko nije sjetio da prokomentariše kako su "mrski" Bošnjaci iz Federacije BiH prilikom nedavne poplave nesebično pomažu dobrim Srbima iz RS-a. Konkretno, prvu i najveću pomoć Doboju i Šamcu je došla iz Tešnja i Gradačca.

  Ili još bolje, kako je moguće da Premijerka RS-a kaže da je potrebno tražiti pomoć stanovnicima RS-a i Srbije, kao da se poplave uopće nisu desile u Federaciji.

  Mislim da je ova poplava pokazala pravo, dobronamjerno lice Bošnjaka koji pomažu Srbima, dojučerašnjim protivnicima, ali to Dodik nikako ne može preko usta da kaže.
  Ipak sam vidio da stanovništvo iz Doboja veoma dobro zna ko mu je pomogao i na tome su mu zahvalni.

  Narodi na ovim prostorima su dobri, vlast im ne valja i definitvno zaslužuju bolju!
  republika_srpska- 90168 - 13.05.2014 : Miki Doboj - best (0)

  Potrebna promjena vlasti


  Treba mijenjati vlast u RS što prije jer je lopovluk prešao sve granice. Ni ovi što dolaze nisu mnogo bolji ali će se barem na neko vrijeme razbiti ova sadašnja političko - mafijaška organizacija.
  republika_srpska- 89240 - 12.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zašto je BiH nefunkcionalna država?


  Radmanović: Nisu moguće široke i brze promjene Ustava BiH


  12. mart 2014. godine

  Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da nisu moguće široke i brze promjene Ustava BiH u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa i odnosa u BiH, iako su sve učestaliji zahtjevi za napuštanjem Dejtonskog sporazuma.

  On je naglasio da nema ništa od "Dejtona dva" i radikalnih ustavnih promjena u skorije vrijeme i konstatovao da se za promjene Ustava BiH zalažu sarajevski političari koji se već 18 godina protive njegovoj primjeni.

 • "U tome imaju podršku stranaca koji ne znaju šta piše u sporazumu. Uporno krive Dejton za nefunkcionisanje BiH, traže ukidanje entiteta i promjenu sistema političkog odlučivanja, ali ti zahtjevi nisu realni", rekao je Radmanović za "Večernje novosti".

  Prema njegovim riječima, zahtjevi za donošenjem novog Ustava BiH prisutni su od Dejtona do danas i oni su bezuspješni, jer u BiH nikada nije postignut ozbiljan politički dogovor o promjeni Ustava.

 • "Republika Srpska traži veći stepen autonomije, čak i odvajanje iz BiH, dok se Federacija BiH /FBiH/ zalaže za veću centralizaciju. I to je neriješeno pitanje. Radi stabilnosti i budućnosti zemlje, treba se vratiti izvornom Dejtonu", kaže Radmanović.

  On je naglasio da u skorije vrijeme nema ništa od mogućnosti održavanja nove međunarodne konferencije o BiH, dodajući da zapadne sile mogu nametnuti tu priču, ali da se u ovom trenutku bave mnogo ozbiljnijim temama.

  Radmanović je rekao da je besmislen, nerealan i neostvariv prijedlog o napuštanju entitetske linije i podjeli BiH na pet regija.

  On je ocijenio da prije oktobarskih izbora nije moguće riješiti pitanje "Sejdić - Finci", pojasnivši da je riječ o izmjeni Ustava.

  Radmanović je rekao da posjetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton vidi kao signal da BiH, uprkos svim problemima, ima otvorenu evropsku perspektivu, naglasivši da će tražiti da BiH dobije poseban postupak u procesu pridruživanja EU.

  Radmanović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a, potvrdio je da će lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti kandidat za tu funkciju i na oktobarskim izborima.

 • "Sve ozbiljne analize govore je lider SNSD-a Milorad Dodik neprikosnoven na poziciji političara koji ima najveću podršku građana", istakao je Radmanović.

  On je naveo da SNSD, prema analizama i istraživanjima, i dalje ima najbolji rejting i da je značajna razlika između te stranke i drugoplasiranog SDS-a.

 • "SNSD i dalje sa svojim koalicionim partnerima ima podršku od 50 odsto", istakao je Radmanović.

  Izvor: SRNA
 • republika_srpska- 86359 - 12.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: SNSD je šampion u prevarama i manipulisanju vlastitim narodom


  Moglo se do sada primjetiti da moji objavljeni tekstovi na ovom sajtu prepisani iz nekih novina, uvjek bili pozitivni u pogledu vođenja politke presdnika RS Milorada Dodika. Što se tiče SNSD-a, ja im lično skidam kapu i dajem kredite za sve što je ostvareno na državnom nivou u BiH, zbog čega bi im na izborima dao svoj glas. Mišljenja sam da bi svaka druga stranka u RS-u osim SNSD-a već poklekla pred međunarodnim snagamo koje su za ukidanje RS-a. Dodik je pokazao veliku snagu i zrelost da vodi državu i smatram da mu u cijelom regionu nema ravnog političara. Članak sam objavio jer smatram da ih treba malo uzdrmati sa opozicijom, tako da znaju da moraju nešto učine i za narod ako misle da opstanu na vlasti. Previše je kriminala, mita i korupcije u državi zbog kojeg napredak izostaje a narod tune u sve veću bijedu.
  Ne bi želio da se stekne pogrešan utisak da sam ja protiv SNSD-a i Milorada Dodika. Ja sam za boljitak u Republici Srpskoj!

  Pravi,

  svaka ti čast za ovaj komentar!
  republika_srpska- 86293 - 07.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  SNSD je šampion u prevarama i manipulisanju vlastitim narodom


  Izvor: Moje Vijesti

  Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da smiješno izgleda da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nekome prigovara da manipuliše javnošću, jer je upravo ta stranka "šampion prevara i manipulisanja vlastitim narodom".

 • "Postavlja se pitanje šta je bilo sa referendumom o nezavisnoj Republici Srpskoj, sa ukidanjem Suda BiH ili sa obećanjima o ekonomskom preporodu Republike Srpske, a to su samo neke od velikih manipulacija SNSD-a kojima su godinama varali narod Reublike Srpske" - navodi se u reagovanju PDP-a povodom današnjih izjava Dušice Savić, glasnogovornice SNSD-a.

  Od svih obećanja SNSD-a ostao je, navodi PDP, "samo kriminalni klan koji uporno pljačka budžet i narod Republike Srpske, i čije su porodice sve bogatije i bogatije, dok je narod u Republici Srpskoj sve siromašniji".

 • "SNSD ne treba da se brine za program PDP i naše ciljeve, jer oni su veoma jasni. U Republici Srpskoj nikada nije bilo zaposleno manje ljudi i nikada nije bilo ovoliko otvorene pljačke, korupcije, kriminala i nepotizma. Zato je cilj PDP-a jednostavan, zaposliti narod u Republici Srpskoj, one koji su je pljačkali procesuirati za kriminal, a narodu vratiti opljačkani novac" - kaže se u saopćenju.

  Nikakve izjave i pritisci od SNSD-a i njihovog režima neće, kako dodaju, zaustaviti PDP u borbi za slobodnu Republiku Srpsku i odlazak koalicije SNSD-DNS-SP u opoziciju, koja je u poslednjih sedam godina uništila Republiku Srpsku.

  Glasnogovornica SNSD-a Dušica Savić prethodno je u Zvorniku optužila PDP da koristi svaku situaciju da manipuliše javnošću, a dnevne događaje radi prikupljanja političkih poena.

  RE: SNSD je šampion u prevarama i manipulisanju vlastitim narodom


  Nisam baš veliki ljubitelj SNSD-a, bar ne na lokalnom nivou. Međutim, meni sve ovo izgleda kao dio kampanje koja je usmjerena protiv Dodika, po meni najzrelijeg političara u regionu. Zbog toga se držim one stare - što je neprijatelju loše meni je dobro.
 • republika_srpska- 85687 - 30.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Srbi su ponosan narod


  30. 06. 2013. - izvor: mojevijesti. ba

  Sarajevski atentat je iskorišten da se napadne Srbija

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Evropa bila nepravedna prema Srbiji i Srbima i da ih je dodatno ponizila kroz pitanje rješavanja statusa Kosova.

 • "U prilog tome govori i činjenica o gotovo identičnoj situaciji na Kosovu i ovdje u BiH, na koju Evropa gleda različito. Na Kosovu kažu Srbima da ćute i prihvate samostalnost Kosova, a ovdje nama kažu da ćutimo i prihvatimo BiH.

  Ti dupli standardi, sa kojima se često susrećemo, naravno da nam donose muku u stomaku, kao i mnogi zadaci koje dobijamo i koje moramo ispuniti kao naš dokaz integracija", izjavio je Dodik agenciji Srni i njemačkoj državnoj televiziji ARD.

  On je naglasio da Beograd treba da poštuje briselski dogovor i da ga provede, jer, kako je rekao, ako na nešto pristanete to treba i da uradite.

 • "U svakom slučaju, nisam tumač politike sadašnjeg rukovodstva Srbije, ali njihova politika je veoma jasna - saradnja i put ka Evropi. Cijenim da će to ostati dominantna odrednica Beograda. Ali, činjenica da je ta famozna priča za početak pregovora Srbije sa EU ponovo uslovljena ili data uslovno, meni govori o nepovjerenju prema Srbiji."

 • "Očigledno da nije bilo dovoljno uvjerenja da se misli ozbiljno sa stanovišta onoga što je do sada urađeno, a urađene su zaista dramatične promjene što se tiče političkog i mentalnog osjećaja Srba prema Kosovu i to se nije poštovalo", istakao je predsjednik Dodik.

  On je naglasio da Srbi jesu mali narod, ali imaju dostojanstvo što su pokazivali uvijek i nikada nisu htjeli da idu ispod te linije.

  Dodik je izrazio nadu da će tako biti i ovog puta, bez obzira na taj veliki svijet i nastojanje da se Srbi stalno tretiraju kao glavni krivci za sve što se dešavalo na ovim prostorima kroz istoriju, od Prvog svjetskog rata pa do najnovijih događaja iz proteklih ratova.

 • "Sarajevski atentat je iskorišten da se napadne Srbija, koja nije imala nikakve veze sa tim, a u percepciji tih događaja pokušava se opet kriviti Srbija.

  Takođe, i za najnovije događaje iz prošlih ratova pokušavaju se kriviti Srbi i Srbija, iako smo mogli da čujemo veoma eminentne sudije iz Haškog tribunala koji kažu da su imali politički zadatak da osude Srbe za sve što se dešavalo ovdje", podsjetio je predsjednik RS-a.

  On je naglasio da takav odnos prema bilo kojoj nacija zaslužuje samo prezir.

 • "Srbi su častan narod, koji želi da se integriše, koji ima svoju istoriju, svoju snagu i mogućnosti, ima svoja dostignuća, koja nisu impresivna kao kod nekih velikih naroda, ali su naša i mi to cijenimo", poručio je Dodik.
 • republika_srpska- 85571 - 23.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Dr Emil Vlajki: Dešavanja u Sarajevu i Banjaluci režija Zapada


  Nakon što je očišćena FBiH od srpskog stanovništa sada se prelazi na plan (č)etničkog čišćenja Republike Srpske.

  Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da "događanja naroda" u Sarajevu i Banjaluci predstavljaju delove mozaika koji na prostoru BiH sklapaju zapadni centri moći.

  Vlajki je istakao da se u dešavanjima pre i posle talačke krize u Sarajevu prepoznaje manifestacija konstantnog nastojanja svih sarajevskih političkih struktura da uspostave potpunu dominaciju u BiH, što im, kako ističe, potpuno polazi u Federaciji BiH nad Hrvatima.

 • "Pokušava se plasirati priča o sukobu takozvanih dobrih, laičkih Bošnjaka, odnosno SDP-a i SBB-a, i s druge strane SDA, kojom vlada politički islam, ali između te dve vrste partija nema nikakve suštinske razlike", rekao je Vlajki za "Pres Republika Srpska".

  Govoreći o svojim ranijim najavama "narandžastog proleća" u Republici Srpskoj, Vlajki je ocenio da će oni koji projektuju pad predsednika Milorada Dodika, kako bi srušili Srpsku, nastojati da iskoriste sve moguće pokrete, vrlo tešku ekonomsku situaciju, kao i sve greške koje pravi politički establišment.

 • "Kakve god bile demonstracije u Banjaluci, one će se iskoristiti kao dokaz više da ovaj sistem ne valja. Sasvim je sigurno da oni koji organizuju ove demonstracije svesno ili nesvesno pomažu onima unutar međunarodne zajednice", rekao je Vlajki, dodajući da će se "proleće" nastaviti vrlo intenzivnim tempom.

  On je upozorio da izgradnja pravoslavne crkve u Budaku kod Potočara može biti predtekst za neke okršaje niskog intenziteta i da je sasvim sigurno da će se iskoristiti za upotrebu bonskih ovlašćenja visokog predstavnika, osim ako Rusija ne bude dala čvrste garancije sadašnjem političkom establišmentu Srpske da to neće dozvoliti.

  Vlajki je ocenio da ne postoji kohezija u vlasti Republike Srpske, čiji je jedan deo benevolentan prema Zapadu, pa bi, ukoliko bi taj deo došao na čelo Republike Srpske, ona nastavila da politički nestaje malo-pomalo.

 • "Osim Milorada Dodika, ne vidim nikoga ko bi na takav način čuvao Republiku Srpsku. Kada bi na njegovo mesto došao neko drugi iz sadašnjeg političkog establišmenta, Srpska bi na ovaj ili onaj način počela nestajati do vrlo brzog suštinskog ukidanja", upozorio je Vlajki.

  Izvor: Tanjug, Srna
 • republika_srpska- 80763 - 22.12.2012 : Zoka - best (1)

  Zakletva


  Nisam bio sa njima, ali kao da jesam. Svaka im čast!

  republika_srpska- 80465 - 12.12.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Dodik u emisiji Ivana Ivanovića


  republika_srpska- 80183 - 05.12.2012 : Feniks RS - best (3)

  Dokle bez motke?


  Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska i predlaganja netolerantnih i bezobzirnih ekonomskih mjera štednje od strane predsjednika vlade kojima ponovo svu težinu prebacuje na pretovarena leđa pokorenog naroda možemo zakjučiti da će to biti teret koji če definitivno polomiti pogrbljenu narodnu kičmu koja se drži još samo na poduprtom prosijačkom štapu.

  Politički močnici i njihovi tajkuni odnosno ratni i poslijeratni profiteri koji su svoje učešće u ratu stekli u pozadinskim foteljama i daleko od prvih linija fronta došli na odgovorne položaje i nastavili na isti način da se "žrtvuju" i svojom "moralnom" odgovornošću vode Republiku Srpsku i njen narod.

  Svojim predanim, poštenim i odgovornim radom uspjeli su da:

 • zaduže nas i naše potomke sa 4 milijarde i 249, 3 miliona KM
 • u elektroprivredi RS za samo 6 poslednjih godina nestane 60 miliona KM (ne uzimajuči u obzir dotadašnjih nestalih 240 miliona)
 • u željeznicama RS da nestane 185 miliona KM
 • u šumama RS da nestane 42 miliona KM
 • u javnim fodovima 144 miliona KM
 • unište 1024 preduzeća
 • stvore 145. 396 nezaposlenih lica
 • borci prosjaće dok se oni vozaju u skupocjenim crnim lađama
 • staračka populacija izdržava od penzija i invalidnina svoje radno sposobne članove porodice koji uzalud traže posao
 • mortalitet prestigne natalitet (svake godine nas je oko 3. 000 manje stanovnika)
 • zbrinjavaju pse lutalice dok izbjeglo i raseljeno stanovništvo nezbrinuto umire u bezuslovnim uslovima smještaja
 • nakon 20 godina porodice nestalih tragaju za svojim nestalim
 • dozvole da se sva odgovornost i zlodjela prebace samo na srpske borce
 • krivični zakon ne važi za njih i tajkune
 • otpisuju više-milionske poreske obaveze onima koji finansiraju njihove stranke
 • narod operezuju čak i na prozore i vrata itd. itd.. .

  Naravno da za sve navedeno nikada niko od političkih funkcionera nije odgovarao niti snosio bilo kakvu odgovornost a i kako bi kada to narod od njih nije nikada ni tražio dok su tako halapljivo praznili lonac iz koga smo mi i naša dijeca trebali da jedemo dok nisu pokupili sve do poslednje mrvice a sada krive narod što je lonac prazan a ključni dokaz je taj što je lonac narodni a ne njihov.

  Naravno da je ovo sve vrlo lukavo smišljeno od stranih moćnika a provedeno od domaćih izdajnika jer kako naš narod kaže "prazan lonac ubija gore od pune puške.

  Veliki pozdrav,
  Feniks.
 • republika_srpska- 79443 - 12.11.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

  Da li i kakve spomenike treba praviti?


  U ova sumorna vremena, kada doživljavamo poniženja mnogo veća nego u ratu, čak i dobronamjeran komentar može da bude štetan za nas. Ovo je moj odgovor na neobjavljeni tekst osobe koju mnogo cijenim, iako je ne poznajem.


  Iako smo iz prethodnog rata izašli kao pobjednici, zbog surovih mjera Zapada koji pokušava da na Balkanu napravi strateški bedem protiv Rusije, srpske države i njihove institucije su u nezavisnoj situaciji. Ovo se odrazilo i na mjere koje svaki pobjednik preduzima da obilježi tekovine svoje borbe. Veoma je malo spomenika, a ni groblja nisu baš najbolje uređena.

  Zbog toga, po mom mišljenju, treba podržati svaku inicijativu pojedinaca preduzetu u ovom cilju. Tipičan primjer je Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" koje je pokrenulo akciju izgradnje spomenika posvećenog Ilijaškoj brigadi, u sklopu manastira Sveta Petka u bijeljinskom naselju Pet jezera. Da podsjetim, idejni pokretač ovog projekta je pokojni Velimir Adžić, koji je sve do svoje smrti predano radio na ostvarenju ovoga djela.

  Ljetos sam imao priliku da se upoznam i sa predstavnicima ovog udruženja, a među njima pronađoh i jednog oficira koga sam upoznao na Nišićima za vrijeme rata. Tom prilikom im dadoh i skroman prilog za ovu akciju, uz napomenu da će biti i mnogo više kada krenu sa realizacijom iste...

  Zašto sve ovo pišem? Pa zbog toga što stvarno mislim da sve brigade, a posebno one iz dijela Srpskog Sarajeva koji je nakon Dejtona pripao muslimanima, treba da imaju svoje vlastite spomen sobe i svoje spomenike. Poenta je da sve inicijative pokrenute u ovom smjeru treba podržavati, a nikako suzbijati.

  Moje lično mišljenje je da je svaki komentar uperen protiv ovog projekta antisrpski, pa čak i onda kada pojedinci misle da isti treba podići na veći nivo tj. izgraditi spomenik SRK-u ili VRS. Zašto ovako mislim? Kao prvo, ne treba duboko zaorati ukoliko misliš čitavu njivu uzorati! Drugim riječima, grupa koja stoji iza ovog projekta ima neku svoju ideju, napravili su "biznis plan" i vjeruju da su u stanju da ga i ostvare. Zbog toga ih i podržavam, ali se iskreno nadam da će i Vogošća, Rajlovac, Koševo, Grbavica i druge sarajevske opštine pokrenuti sličnu akciju.

  Kao drugo, nije tačno da Sarajevsko-romanijski korpus nema svoj spomenik! On se zove manastir "Sokolica" i nalazi se na Ravnoj Romaniji. U njemu su upisani svi poginuli borci SRK-a, ali i nekoliko stotina onih koji formacijski nisu pripadali tom korpusu a pripadaju tom regionu. Po meni, to je bila pravedna odluka jer nema smisla da polovina poginulih vojnika iz Ilijaša ili Sokoca budu izostavljeni sa ovog spiska jer su pripadali Drinskom korpusu.. .

  Po meni je logično da izgradnja spomenika na nivou korpusa i VRS treba da bude prepuštena državi i njenim organima. Mi, kao pojedinci, treba da se bavimo sitnijim stvarima, ali da istovremeno ne zaboravimo da smo upravo mi država, tj. svojim pritiscima treba da dovedemo do toga da se ti veliki projekti i ostvare.

  Spomenici nisu samo kamen koji "ćuti" pored neke crkve ili u nekom groblju. Oni su svjedoci naše veličanstvene istorije, zavjet budućim generacijama da se naši hrabri sinovi nikada ne zaborave. Oni su simbol jednog vremena u kome je neko pokušao da srpskom narodu oduzme pravo na dostojanstven život, pa je on krenuo u pravednu borbu iz koje se mnogi nisu vratili. Zbog toga, ukoliko smatrate da treba podići spomenik sa nekom drugačijom namjerom, nemojte da "minirate" ideje drugih ljudi, nego pokrenite neku, sasvim drugu akciju. Ne treba griješiti dušu i sputavate nešto što je u interesu čitavog srpskog naroda. Prije svega nemojte, srdačno vas molim, da to radite preko ove stranice!
  republika_srpska- 71638 - 14.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Srpski heroji


  na veliku žalost, upravo je tako kako kažeš! Dok muslimani svoje heroje uveličavaju do te mjere da su oni danas prikazani da su veći nego što je bio i jedan srpski junak u našoj dugogodišnjoj istoriji.

  Osim pritiska svjetskih moćnika, tome je uveliko doprinjela i naša današnja vlast, jer im nije u intersu da imaju toliko heroja, poput mnogih koji se danas pominju na ovom forumu.

  U isto vrijeme, muslimani svakodnevno daju imena trgovima, važnijim objektima, ulicama... po svojim džihad ratnicima.

  Na našoj strani, svi oni koji su preživjeli rat a vlast se bojala da će morati da im oda priznanje i odgovarajuće fukcije za ratne zasluge, nekim čudom su ginuli u gradskim obračunima. Za mrtve ih nije ni briga niti se Boga boja da će ih kazniti za to!

  Vjerovatno ti je poznato da je Visoki predstavnik za BiH ukinuo emisiju "Na današnji dan", koja se redovno emitovala u Republici Srpskoj, a u kojoj su se pominjali ratni događaji. Naime, on je smatrao da je to srpska propaganda. Međutim, istu tu stvar nije zabranio u FBiH, pa naši ratni protivnici i dalje obilježavaju sve svoje uspjehe i neuspjehe i koriste ih u političke svrhe protiv srpskog naroda.

  U bosanskim školama je i dalje cenzura na istoriju i dok god je Republika Srpska okupirana od strane EU i Amerike, moraće se učiti istorija koju nam oni nameću. Pravićemo groblja na teritoriju Republike Srpske i govoriti da su to groblja šehita tj. "neznanih junaka" a ustvari to su ubijeni Srbi koji se vode kao nestali u Sarajevkom genocidu i na taj način ih sklanjaju da se ne pronađu njihova tijela.

  Nijemcima je danas jako bitno da se sa njih skine ljaga za genocid koji su počinili u dva svjetska rata, pa im je sada idealna prilika da proglase Srbe za genocidan narod i tako neko drugi bude obilježen kao krivac svih dosadašnjih ratova. U svemu tome im pomažu naši nekadašnji saveznici, zbog čijih interesa je srpski narod ratovao i stradao u svim dosadašnjim ratovima.
  republika_srpska- 26191 - 19.01.2011 : Teso Mirkovic Ugljevik, RS - best (1)

  Pozdrav iz Ugljevika


  Pomože Bog i Hristos se rodi! Tako se govoti do Bogojavljenja, a tada se kaže "Hristos se javi! " Skoro svaki dan posjećujem vaš sajt i skoro sve što stignem pročitam. Iako nema veze sa Majevicom, pažljivo čitam kako se hrabro borio srpski narod. Svugdje i za svaki pedalj srpske zemlje. Veliki pozdrav od mene - Tešo Mirkovic - Teški-Ugljevik-Republika Srpska. Pozdrav i u zdravlje braćo Srbi!
  republika_srpska- 18374 - 21.07.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Uhapšen Radovan Karadžić


  U ponedeljak 22. 07. 2008, u Beogradu je uhapšen bivši predsjednik Srpske Demokratske Stranke, kontraverzna spodoba koja je prokockala svoju šansu da postane srpska legenda, te umjesto toga postao ratni profiter i ličnost za koju se vezuje ubistvo mnogih ugledinih Srba u Republici Srpskoj.

  U saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost Republike Srbije se ne pominje lokacija na kojoj je Rašo uhapšen ( najvjerovatnije Vračar ), ali se navodi da u njegovom hapšenju nisu učestvovale snage Mup-a Srbije, što samo moše da znači da su hapšenje obavili međunarodni špijuni i srpska mafija željna nagrade od pet miliona dolara.

  Tragično je, da su u svjetskim medijima nakon ovog sramnog hapšenja ponovo eruptirali vulkani satanizacije Srba, jednostrano optužujući srpski narod za "ubistvo više desetina hiljada Bošnjaka i Hrvata" u toku zadnjeg građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

  Haški cirkus se nastavlja. Pitam se koja će sokolačka marioneta biti novi haški svjedok, ovaj put protiv Radovana Karadžića?
  republika_srpska- 16750 - 19.12.2007 : Pitar Sarajevo - best (0)

  Milorad Dodik


  - Prvo pravilo o Miloradu Dodiku je da ne pričaš o Miloradu Dodiku.

  - Milorad Dodik nikad neće doživjeti srčani udar jer njegovo srce nije toliko glupo da ga napadne.

  - Kad Milorad Dodik igra monopol, to se u stvarnosti odrazi na svjetsku ekonomiju.

  - Milorad Dodik je jednom rekao Adnanu Terziću da je glupan, i ovaj ga nikad nije demantirao.

  - Milorad Dodik je jednom popio cijelu bočicu tableta za spavanje, onda je morao da trepne.

  - Milorad Dodik zna zadnju brojku matematičke konstante PI.

  - Milorad Dodik ne čita knjige, on smrknuto bulji u njih dok ne dobije informacije koje mu trebaju.

  - Milorad Dodik je istrijebio dinosauruse.

  - Milorad Dodik je jednom navijao za Bosnu i Hercegovinu i oni su pobijedili. BiH:Turska bilo je 3:2.

  - Milorad Dodik ne nosi sat, jer on odlučuje koliko je sati.

  - Mi živimo u svemiru koji se širi, jer sve pokušava da pobjegne od Milorad Dodika.

  - Milorad Dodik je prešao ulicu. Niko se nije usudio da ispita njegove motive.

  - Milorad Dodik je morao prestati da pere veš u okeanu, jer su cunamiji ubijali ljude.

  - Milorad Dodik je jednom pojeo cijeli kolač, prije nego što su mu njegovi jarani rekli da je u kolaču striperka.

  - Milorad Dodik je jednom došao u Sarajevo. Od tada se glavni grad BiH zove Teheran.

  - Milorad Dodik može dodirniti MC Hamera.

  - Milorad Dodik nije htio doći Senadu. Zato je Senad došao njemu.

  - Milorad Dodik je jedini čovjek koji je u tenisu pobijedio zid.

  - Kad Milorad Dodik želi da donira krv, on odbije špricu i traži pištolj i kanticu.

  - Milorad Dodik je brojao do beskonačnosti " dvaput.

  - Milorad Dodik ne spava, on čeka.

  - Obećanje koje da Milorad Dodik ne smije niko prekršiti. Osim Milorada Dodika.

  - Ne postoji teorija evolucije. Samo lista stvorenja kojima je Milorad Dodik dozvolio da žive.

  - Milorad Dodik je izmislio vodu.

  - Milorad Dodik je već bio na Marsu; zato tamo nema znakova života.

  - Ahilej je, navodno, najveći borac i ratnik svih vremena, ali je umro zbog svoje slabe tačke - Ahilove pete. Ne postoji Dodikova peta.

  - Milorad Dodik je naručio pitu u ćevabdžinici Željo, i dobio.

  - Milorad Dodik spava s upaljenim svjetlom. Ne zato što se boji mraka, već zato što se mrak boji njega.

  - Parkirni znak sa slikom kolica ne znači da je mjesto rezervirano za invalide. Zapravo je to znak upozorenja da mjesto pripada Miloradu Dodiku i da ćete ubrzo postati invalid ukoliko tu parkirate.

  - Milorad Dodik često donira krv Crvenom križu. Ali nikada svoju.

  - Kada je u zatvoru, Milorad Dodik uvijek daje, nikada ne prima.

  - Policija označava sve koji napadnu Milorada Dodika šifrom 45-11... - samoubojstvo!!

  - Zašto se Milorad Dodik zove Milorad Dodik. Ime Haris Silajdžić je već bilo zauzeto.

  Magazin "Start" 17. 12. 2007
  republika_srpska- 15448 - 21.10.2007 : Roka Rodjo zemlja nedodjija - best (1)

  Bosanski pasoš


  Jos malo pa nećeš moći ni u onu pišljivu Hrvatsku bez vize, jeb'o te Bosanski pasos. A za Bosnu ćemo da navijamo kada više ne bude Balija u Bosni, jeb'o vas Sergej Barabarez! Da mu nije bilo vas ne bi nigdje ni zaigrao fudbala. Nama je majka Srbija nadohvat ruke i mi smo naši. Vi gdje ste vi? Daleko je Meka i Medina, moj murate sreće kurate.

  Eto koliko ste jadni i čemerni, lako je iza djeda pucati na medvjeda pa sad kada nam opet svi o glavi rade i pokušavaju nešto što je legalno nastalo da unište a to je Republika Srpska, a ima još dana za megdana, što se sopstvenim snagama ne potrudite da nas uništite?! Opet pokušavate onaj isti scenario da izvedete kao u tužnoj SFRJ. Turci sjede i bale po čaršiji i piljare i smrde, a Srbi rade pošteno i za sebe i za vas. Nema više, crkla krava. Malo se informisite Turci pa še da vidite kakve se emisije emituju po Zapadu o vama i vašim Vehabijama koji smrde po Tuzli. A sada Srbi dolaze iz Srbije pa vam sve firme pokupovaše a to više boli no puška. Hahahahahaha! Dozvoljavate da Srbi na vama zaradjuju. Cvrc! Gdje ćes većeg jada i čemera!
  republika_srpska- 14967 - 30.09.2007 : Kralj Nikola - best (0)

  Zgrade u BiH u obliku četiri S


  Dok se u medijima pojavila vijest kako se na Google Earth da primijetiti da američka vojska ima zgradu u obliku svastike, danas se pak piše o tome kako u Bosni i Hercegovini postoje zgrade s četiri S.

  Čitalac portala Nove TV upozorio je na fotografije zgrada u naselju Sjenjak u Tuzli, koje su izgrađene početkom 80-tih. Jedan od komentara na članak govori kako i u sarajevskim naseljima Dobrinja, Alipašino polje i Vojničko polje postoje slični kompleksi.

  Međutim, većina smatra kako je ipak riječ o nekakvom medijskom napuhavanju budući da se i u nekim švicarskim gradovima mogu vidjelti slični blokovi zgrada, a ako se netko da u detaljnije proučavanje Eartha, mogao bi zasigurno naći još nekih 'čudovatih oblika'.

  O izgledu zgrade mornarica je dugo šutjela, ali prošlog su ga ljeta otkrili korisnici Google Earth-a. Odmah su se počeli pojavljivati komentari i fotografije na blogovima i internetskim stranicama. Svi su navodili nevjerovatnu sličnost oblika baze mornarice s poznatim nacističkim znakom - svastikom.

  Američka vojska je odmah reagirala te odlučila mijenjati oblik zgrade, a tvrdnje o smišljenim oblicima naselja u BiH svakako će biti plodna tema za razna prepucavanja.

  novosti. rs. sr
  republika_srpska- 14732 - 19.09.2007 : - best (1)

  Nova slika rata u BiH


  Alija Izmetbegovic i njegovi mudzahedini

  Alija Izetbegović sa muslimanskim komandantima (Fotodokumentacija "Politike")

  Sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar prvi je uzdrmao sliku karaktera rata, a suđenje generalu Rasimu Deliću je ozbiljno dovelo u pitanje podelu uloga na loše " Srbe, i dobre momke " Bošnjake

  Banjaluka, 18. septembra " Predstava o karakteru i uzrocima rata u Bosni i Hercegovini postepeno se " mada poprilično sporo " menja. Podela na dobre (Bošnjake) i loše momke (Srbe i, delimično, Hrvate) sve više dobija tonove koji narušavaju ovaj stereotip, uspostavljen početkom devedesetih godina prošlog veka. Ovakvom razvoju događaja mnogo je doprineo početak suđenja komandantu Glavnog štaba Vrhovne komande Armije Republike BiH generalu Rasimu Deliću.

  Na ovakav razvoj događaja uticao je i juče prikazani film "Džihad u Bosni", o kojem je pisao i naš list. Na njemu su, pored ostalog, zabeleženi i zločini mudžahedina " odsecanje sekirom glave zarobljenom srpskom borcu i fudbalska utakmica u kojoj "sveti ratnici" " umesto lopte " šutiraju odrubljenu glavu. Film obiluje i porukama o islamu kao jedinoj pravoj veri i ratu protiv nevernika, sve dok Alahova vera ne pobedi.

  Sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar, čiji je direktor Mirsad Tokača, prvi je ozbiljno poljuljao podelu uloga na žrtve i zločince. Tokača i njegovi saradnici su, naime, utvrdili da je tokom rata u BiH ukupno stradalo 97. 207 lica " 64. 036 Bošnjaka, 24. 905 Srba, 7. 788 Hrvata i 478 ostalih. Dakle, ukupan broj mrtvih je trostruko manji od broja, kako su tvrdili bošnjački zvaničnici i svetski mediji, mrtvih Bošnjaka. Osim toga, važno je i sledeće: Bošnjaci su ginuli i u jednoipogodišnjem ratu sa Hrvatima i tokom, dve godine vođenih, borbi sa pristalicama Fikreta Abdića u Cazinskoj krajini.

  Promeni slike o karakteru rata u BiH doprineo je i bivši mudžahedin Ali Ahmed Ali Hamad, koji ne krije da je bio pripadnik Al Kaide i da je po naređenju njenog šefa Osame bin Ladena došao u BiH. Svedočeći protiv Delića, on je rekao: "Al Kaida se tokom rata u BiH nije toliko zanimala za muslimane, koliko za osvajanje baze odakle bi, po uzoru na Ameriku, mogla da operiše po Evropi. " On je, osim toga, kazao da su mudžahedini u svim borbama sadejstvovali sa Armijom BiH i da je ona, da je htela, mogla da "spreči nas šaku mudžahedina" da ne čine zločine.

  Delić i njegovi advokati našli su se u vrlo neprijatnoj situaciji i posle objavljivanja video-snimka njegovog oproštaja od mudžahedina, uglavnom " po njegovoj naredbi od 13. avgusta 1993. godine " svrstanih u jedinicu "El mudžahedin". Na snimku, čija autentičnost još nije potvrđena, Delić upućuje sledeću poruku: "Došli ste, kao i u nizu drugih zemalja, da na Alahovom putu pružite pomoć muslimanima BiH... Zbog toga je vaša pomoć i pomoć islamskog sveta za ovaj narod koji se nalazi na granici islama i hrišćanstva i dalje neophodna i biće neophodna dok islam ne pobedi na ovom svetu. " Pitanje je da li u tu "pobedu" spadaju i teroristički napadi na Ameriku i Španiju, u kojima su učestvovali i mudžahedini koji su se borili u BiH?

  "Ogledalo na kojem se godinama gledala iskrivljena slika karaktera rata u BiH polako počinje da puca. Velike zapadne sile su, izgleda, počele da shvataju da bošnjačka politička elita nije ni naivna ni bezopasna onoliko koliko se predstavlja. Zato očekujem da će na površinu isplivavati sve više dokaza o tome da je rat u BiH imao sve elemente etničkog i verskog sukoba, a ne puke srpske agresije na ovu zemlju. Zločine su činile sve strane i svi ti pojedinci treba da odgovaraju za svoja nedela", rekao je za naš list profesor dr Miroslav Mikeš, potpredsedavajući Veća naroda Republike Srpske.

  Da bi se slika o karakteru rata u BiH do kraja ispravila, dodao je on, neophodno je da Tužilaštvo i Sud BiH što brže reše nekoliko slučajeva, među kojima su i oni koje im je ustupio Haški tribunal. "To se prvenstveno odnosi na Sijekovac, u kojem su 26. marta 1992. godine regularne jedinice Hrvatske vojske i hrvatsko-bošnjačke snage, pod komandom Nijaza Čauševića, ubile 20 Srba. Ovaj zločin se dogodio 11 dana pre nego što je 6. aprila BiH međunarodno priznata. Takođe, glavnog tužioca Marinka Jurčevića treba pitati dokle je došla istraga o napadu Hrvatske vojske na Kupres, u kojem je 3. aprila stradalo više od 60 Srba, kao i istraga o pokolju koje su trupe Republike Hrvatske napravile u Mrkonjić Gradu pred kraj rata", kaže dr Miroslav Mikeš.

  Takođe, neophodno je utvrditi i odgovornost za upad Hrvatske vojske u Ravno kod Trebinja 1. oktobra 1991. godine u kojem je poginulo 14 rezervista JNA, kao i za napad njenih jedinica na Kozarsku Dubicu, Kostajnicu i Novi Grad pre 12 godina. U ovoj operaciji, nazvanoj "Drina 95", posle trodnevnih borbi hrvatske trupe, predvođene gardijskom brigadom "Gromovi" i specijalnom jedinicom "Crne mambe", doživele su težak poraz, ali su " pre povlačenja na levu obalu Une " ubile 104 civila i borca Vojske Republike Srpske.

  Autor teksta: Boro Marić
  preuzeto sa http://www.politika. co. yu/detaljno. php? nid=41419
  republika_srpska- 14542 - 10.09.2007 : Pitar - best (0)

  Federalni premijer Branković


  Ipak je federalni premijer Branković veći mađioničar od premijera RS.
  Evo i zašto:
  Krajem 2002, dobio je "nogu" iz stana od nekih 100-tinjak kvadrata. Stan je vraćen vlasniku a njemu kao generalnom direktoru Energoinvesta, dodjeljen drugi stan na korištenje ( opet na Ciglanama )od 132 m2 za koji je Energoinvest dao 300 000 KM.

  Čim je mlađahni Višegrađanin postao premijer FBiH, vlada na prvoj sjednici je donijela odluku da "otkupi" od Energoinvesta stan u kojem je privremeno boravio premijer tj. vlada prebacuje 300 000 KM Energoinvestu. Naš tj. Vaš Višegrađanin je za taj stan dao 45 000 KM u certifikatima (tržišne vrijednosti oko 900 KM-keša), čime je i formalno-pravno uknjižen kao vlasnik 1/1.

  Postao je vlasnik i veleljepne vile na Poljinama kao i vikendice u Pazariću. Na svojoj babovini u Višegradu izgrađuje se vila...

  Zar nije veći čarobnjak od premijera RS?
  Mile je imao kapital prije rata (barem dio). Premijer FBiH Nećko je došao u Sarajevo sa šublerom i tašnicom, glavni je inžinjer bio na izgradnji "čuvenog" tunela Dobrinja - Butmir (dobio je zlatni ljiljan za to)a glavna mu je stavka u CV-u to što mu je babo robijao kao MM zajedno sa Alijom.

  Biće nam gore za naše dobro...
  republika_srpska- 13543 - 01.07.2007 : Aco - best (0)

  Kršenje Dejtona zbog Potočara


  DEJTONSKI mirovni sporazum mogao bi biti prekršen novim međunacionalnim sukobima naoružanih bošnjačkih i srpskih policijskih formacija u Potočarima, nedaleko od Srebrenice.

  Naime, gotovo do srede ujutru trajala je sednica Skupštine Republike Srpske, posvećena odluci Visokog predstavnika da izuzme Memorijalni centar "Potočari" iz upravljanja Srpske. Zaključci koji su doneseni su više nego oštri.

  Poslanici su od institucija Repubike Srpske, a posebno od policije, zatražili da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Ustavom, na celoj teritoriji RS, bez izuzetka bilo kojeg dela, pa i Potočara. Štaviše, od policije se traži da rasporedi dodatne snage i pojača svoje aktivnosti u čitavoj opštini Srebrenica, uključujući i Memorijalni centar.

  Ovo, zapravo, znači da Srpska neće prepustiti kontrolu organima BiH nad 15 ari Memorijalnog centra u Potočarima, jer se on nalazi na teritoriji RS. Međutim, ukoliko se Zakon, koji je nametnuo Švarc-Šiling, počne da sprovodi, predviđeno je da policija RS mora da napustiti ovu lokaciju i mesto ustupiti državnim policijskim organima, oličenim u policijskoj agenciji - SIPA.

  Gostimir Popović, politički analitičar za jugoistočnu Evropu, objašnjava da su zaključci Skupštine apsolutno legitimni i ustavni, ali i jedini mogući:

 • Odluka Švarc-Šilinga se ne sme sprovesti, a RS ima pravo na legitimnu odbranu i potpunu kontrolu svoje teritorije. Međutim, glupost koju je napravio Šiling može dovesti do tenzija, pa i sukoba. Dobrom organizacijom, sa adekvatnim snagama, RS to može preduprediti. Prvo treba obezbediti lokaciju jakim snagama, preduzeti mere da niko ne napravi incident, dok će Vlada RS istovremeno preduzeti pravne mere kod Veća za sprovođenje mira da se oduka stavi van snage.

  Popović ističe da se RS ne sme povući sa te teritorije, ni za milimetar, te kaže:

 • Teritorija Potočara se može Srpskoj uzeti samo na silu i to može uraditi SIPA. Međutim, pošto u SIPA ima predstavnika iz RS, njima se odmah mora dati nalog da to ne dozvole.

  Skupština je pozvala predsednika Republike Srpske da odmah pozove na usaglašavanje o daljem delovanju svih predstavnika RS u zajedničkim organima BiH i da, zajedno sa Bladom RS i Kolegijumom Skupštine, utvrdi jedinstven stav o odluci. Sem toga, predstavnicima Srpske i iz Srpske naređeno je da prekinu sve političke kontakte sa Švarc-Šilingom.

  MERE PROTIV KOMADANjA

  SKUPŠTINA RS ne prihvata nijednu odluku kojom bi mimo Ustava bilo koji i koliki deo teritorije RS bio izdvojen ili prenesen u nadležnost BiH ili F BiH.

  Organi pravosuđa dužni su odmah da preuzmu mere na osnovu Ustava BiH i RS i zakona, a naročito Krivičnog zakona RS protiv svih lica koja čine ili budu direktno činili dela protiv ustavnog uređenja BiH i RS na području opštine Srebrenica - naredili su poslanici.
 • republika_srpska- 13063 - 31.05.2007 : Aco - best (0)

  Himna bez teksta


  BANJA LUKA - Narodna skupština Republike Srpske danas je po hitnom postupku usvojila Ustavni zakon o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a kojim će himna RS-a biti dosadašnja himna 'Bože pravde' samo melodija bez teksta. Radi se o skladbi Davorina Jenka iz 1872. godine, skladanoj za kazališni komad 'Markova sablja' bez teksta. Protivljenje ovom rješenju iskazali su zastupnici SDA, SBiH, SDPBiH zbog činjenice da se druga dva naroda ne mogu prepoznati u ovoj himni, te posebno naglašavajući da je nedovoljno samo izbaciti tekst 'Bože pravde' i time zadovoljiti Odluku Ustavnog suda BiH kojim je himna RS-a proglašena neustavnom.

  Protiv himne je bio i SDS iz drugih razloga, jer smatraju da se ovim rješenjem ustvari gubi himna 'Bože pravde' jer njena srž nije melodija koja je pravljena za pozorišni komad.
  republika_srpska- 12928 - 26.05.2007 : Aco - best (0)

  Dodik u Vašingtonu


  NN: Da li je to put koji vodi BiH u EU?

  DODIK: Preglasavanje i majorizacija nisu rješenje za ovu zemlju. BiH može da ima dva puta. Jedan je da se izvrši asimilacija ostalih naroda u okviru većinske grupe Bošnjaka, što nije moguće, a drugi je da se uvaži činjenica da ovdje žive tri konstitutivna naroda, da postoje Dejton i Republika Srpska i da Hrvatima treba dati određena politička prava, koja će ih ohrabriti da ostanu u BiH.

  NN: Kada je odbacio aprilski paket ustavnih promjena iza kojeg su stajale SAD, Haris Silajdžić je bio pred sankcijama. Šta se od tada promijenilo pa su SAD prihvatile Silajdžićev razlog za odbacivanje tog paketa - ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH?

  DODIK: To u najmanju ruku nije bilo fer. Nije fer da se to pitanje na taj način dramatično postavi jer je trebalo insistirati na ustavnom paketu iz aprila, u kojem je za nas bilo mnogo stvari na koje smo teško pristali. Sada, pošto je to odbijeno, ni mi nemamo razloga da podržavamo taj dogovor jer svi oni koji su glasali za aprilski paket više od godine morali su da trpe pritiske Silajdžića sve dok njegov zahtjev nije došao na sto. To nije korektno i nije fer, ali mnogo šta u politici nije fer i nije korektno.

  NN: Madlen Olbrajt je na sastanku sa Silajdžićem kazala da SAD imaju jedinstvenu priliku da kroz primjer bezrezervne podrške Bošnjacima poprave svoj uticaj u ostatku islamskog svijeta. Da li je ovo način da se slika o SAD popravi?

  DODIK: Nama je jasno da je način na koji Dejtonski sporazum uređuje BiH definisan zbog straha da se u ovom regionu uspostavi čista islamska država. Dejton i jeste uspješan balans odnosa snaga u BiH i garant je dugoročne stabilnosti. Razgradnja Dejtona je kreiranje nestabilnosti. Madlen Olbrajt ima odranije simpatije prema Silajdžiću i ta njena teza je imala efekta u prošlosti. Ali danas, kada znamo da u BiH postoji jaka zajednica mudžahedina koji su ostali ovdje poslije rata, kada nema nijednog terorističkog napada u svijetu, a da u njemu nije učestvovao neko ko je barem prošao kroz BiH, onda to govori o nečem drugom. Što se mene tiče, RS i SAD uvijek će biti partneri u borbi protiv terorizma.

  NN: Na kraju posjete Vašingtonu razgovarali ste i sa direktorom za jugoistočnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće. Da li je taj razgovor donio nešto novo?

  DODIK: SAD pred BiH postavljaju dva politička pitanja, a to su stabilnost i put ka EU. Gospodin Braun je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum za SAD Sveto pismo, kao i da podrazumijevaju da on može i treba da bude korigovan i popravljen ali samo na bazi političkog konsenzusa svih i da, naravno, žele BiH da vide u Evropi. Taj sastanak bio je sastanak koji nam je poslije teških razgovora dao malo optimizma.

  NN: Neki mediji izvijestili su da je Nikolas Barns Vama i Silajdžiću kazao da prekinete "nacionalističku retoriku izraženu protekle godine". Šta ste Vi rekli?

  DODIK: To nije tačno. Barns nije spomenuo nikakvu retoriku.

  Imam životni, a ne politički mandat.


  NN: "Fajnenšel tajms" objavio je da su pregovori završili u slijepoj ulici i da Vam je ambasador Meklheni prijetio smjenjivanjem s funkcije. Da li je to tačno?

  DODIK: Nisam to doživio na taj način i niko nije spominjao smjenjivanje. Naravno, traženo je i ukazivano na probleme koji se mogu desiti kasnije, a tiču se i moje odgovornosti i ništa više od toga. Milorad Dodik ima izabrani demokratski kapacitet u RS, birali su ga građani kojima je odgovoran. Iako uvažavam američku administraciju i ljude koji se bave pitanjem Bosne to ne znači da treba da budem poslušnik. Ja ovdje imam životni mandat, a oni koji u BiH dođu kao diplomate imaju samo politički mandat.

  Domaćinima u Vašingtonu rekao sam da je ono što se dogodilo Hrvatima u BiH pouka za Srbe i da mi sebi ne možemo da dozvolimo takvu sudbinu. Pravo da spriječimo da budemo nacionalna manjina koju će preglasavati ne može da nam zabrani niko bilo da je taj zahtjev upućen Dodiku ili bilo kome ko će poslije njega doći na ovu poziciju. Mogu da razumijem Silajdžića, koji je nakon svega ljut i ogorčen i koji nastavlja retoriku koju je koristio kada je bio ratni lider.
  /nezavisne novine/
  republika_srpska- 12866 - 22.05.2007 : B. D. Sokolac - best (0)

  Federativna BiH


  Ideja federalizacije Bosne i Hercegovine je Dodikov odgovor na sve glasnije zahtjeve iz Federacije za ukidanjem Republike Srpske. Koliko on sam vjeruje da je to moguće ostvariti vidi se i iz činjenice da je za realizaciju projekta zadužio Suvaru, koji sem uvlačenja u dupe partijskim šefovima, zbog čega je (da bi im bio bliže) svojevremeno emigrirao iz Višegrada u Laktaše, nikada ništa nije radio.

  Slijedi potpisivanje na ulicama (po ko zna koji put). Pa kad se svi potpišemo, koji je sljedeći korak?

  Za nastanak federacije potrebno je najmanje dvije federalne jedinice, koje to žele i imaju interes da izgrade federalnu zajednicu.

  Mi imamo jednoga dobrovoljca, a kako ćemo onu drugu dvojicu privoliti na federalizaciju? A i ovaj jedan je u dva dijela, sa udjenutim Brčko-distriktom. Kao nekada dva Pakistana.
  republika_srpska- 11607 - 19.02.2007 : Sarajlija Zapadna Evropa - best (0)

  Pitanje o sudbini Bosne


  Pozdrav svima! Željko pročito sam dosta tvojih postova i vidim da si upućen u aktuelna zbivanja. Interesuje me tvoje, a i mišljene ostalih članova foruma o budućnosti Bosne i Hercegovine, i inače ovih Balkanskih prostora. Da li će biti novih ratova, kako i čija religija će da se širi - smanjuje, da li će ikada sunce zasijati na ovim prostorima. Sjećam se samo priča sa početka rata tip Amerikanci su zakuhali jer hoće baze na Balkanu i tome slično. A opet vidimo da zemlje u našem okruženju mole Amerikance da dođu i prave baze i šta god požele, a ovi (Ameri) se baš ne interesuju nešto puno za to. Vidimo da se Rusija ponovo diže i sve je jača i jača. Amerikanci opet žele da je skrhaju na stari, provjereni način. žele da je uvuku u novu trku u naoružanju kao u hladnom ratu, jer tako su dokrajčili SSSR. Ta trka je ekonomski uništila Ruse već jednom.

  Poštovani,
  što se budućnosti Bosne i Hercegovne tiče, odgovor na većinu pitanja možeš naći u članku "Da podvučemo crtu", gdje sam jednom tvom zemljaku sumirao moju viziju budućnosti i Bosne. članak se nalazi u rubrici "Popularno-Odgovor posjetiocima".

  Vidim da si jako obrazovan čovjek, ali moram ti priznati da si, kao i većina pojedinaca sa tih naših prostora, jako loše upućen u svjetsku politiku.

  Kao prvo, Sovjetski savez nije uništila Amerika nego komunizam. Naime, 50-tih i 60-tih godina Rusi su vjerovali u komunizam, i to je bila njihova snaga da budu najbolji u osvajanju svemira, tehnici, nauci, pa čak i u šahu. čak ni činjenica da su bili u naučnoj blokadi od strane Zapada nije ih spriječila da budu budu vodeća sila u tehnici.

  Međutim, onog trenutka kada se Rusi razočarali u sistem, tj. shvatili da i njihovu politiku vode mašin-bravari koji su, prije svega, zainteresovani za lične interese, došlo je do početka kraja jedne velike civilizacije. Naravno, prvo je došlo do "odliva mozgova", jer su i glupi radnici shvatili da se živi jednom, i život ne treba protraćiti u ime nekih ideala. Ni čuveni ruski univerziteti nisu mogli da proizvedu dovoljno naučnika da nadoknade one koji su prebjegli u Ameriku pod parolom "samo jednom se živi".


  Ali, prije što pređemo na Rusiju i Kinu, da ti objasnim jednu veoma važnu stvari. Rat u Iraku ne vodi Amerika, nego nekoliko Jevreja koji iz budžeta trenutno najmoćnije zemlje na svijetu finansiraju svoje privatne interese. Naime, Džordž Buš i svi američki senatori su samo marionete u rukama nekoliko bjelo-svjetskih moćnika, čije bogatstvo raste svakog sekunda zbog visokih cijena nafte. Naravno, krajnji cilj rata u Iraku je da se obezbjede pozicije, tj. privatizuju iračke rezerve sirove nafte, koji je deveti po proizvodnji, ali drugi po rezervama.

  Naravno, ceh za rat u Iraku plaća američki (glupi) narod, koji me u mnogome podsjeća na taj glupi, balkanski narod.

  Ovo sam ti morao objasniti da shvatis da je pojam "nacionalni interes" jedna otrcana fraza za budale. Danas je sve u interesu međunarodnog biznisa, i mega-profita. Jer kako da objasniš činjenicu da je Amerika glavni finansijer velikog industrijskog čuda zvanog Kina, i da se svi otimaju da dobiju dio velikog ruskog kolača. Američke fabrike se zatvaraju, pa se sada auti prave u Meksiku, softver u Indiji, itd... Ovaj problem se u Americi zove "outsourcing" i njega svaki američki radnik osjeća na svojoj koži, dok američki političari diskutuju da li taj problem postoji ili ne? Smješno i žalosno, ali istinito!

  Eto vidiš! čak su se i zemlje evropske unije odrekle svojih "nacionalnih interesa" u korist Novog svjetskog poretka. Kapitalizam finansira komunističku Kinu, Rusiju, Indiju. Međutim, za razliku od Bosne, ove zemlje imaju: veliki broj stanovnika (čitaj: tržište), jeftinu radnu snagu, sirovine i naravno - potkupljene političare koji pišu zakone da zaštite jevrejski kapital.

  Kakva je budućnost Bosne? Da li ona ima kakve šanse da stvari krenu nabolje?

  I don't think so!

  U budućnosti ce postojati dvije religije:

  1) ona zelena (ne islamska, nego zelena od američkog dolara)
  2) narkomanska (ova je rezervisana za Bosnu, koja će biti "ničija zemlja")

  Ratova će uvijek biti, ali mislim da će ih i dalje voditi lopovi i kriminalci, kao što su vodili i ovaj zadnji. Ovaj rat nije trebao ni meni ni tebi! Jedina razlika između mene i tebe je što sam ja već odavno shvatio da je moj Radovan bio kriminalac, a ti ne misliš isto za tvog Aliju, koji je bio to još u ono vrijeme kada smo ja i ti vjerovali u Tita.

  Bosna će postati nova Sicilija. Pamet je otišla preko "grane". Cini mi se da je i Bog digao ruke od nje! Što se muslimana (Bošnjaka) tiče, oni su previše vikali "Alahu egber! ", pa se Alah prepao da ga ne izaberu za predsjednika i - pobjegao iz Bosne.
  republika_srpska- 11203 - 15.01.2007 : - best (0)

  Milorad Dodik


  Premijer Milorad Dodik je približio Republiku Srpsku matici Srbiji kao ni jedan politicar do sada. Samo napred!!! Do konačnog ujedinjenja ili osamostaljenja!!!
  republika_srpska- 10089 - 21.07.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


  Republika Srpska postala deponija nezdrave hrane


  Piše: Željko Tomić
  Evo da se u ova politička prepucavanja umješam i sa jednom, ništa manje važnom temom - šta stavljamo na našu trpezu, kojom se mi Srbi tradicionalno ponosimo.

  Prosječan stanovnik Republike Srpske rijetko provjeri "datum upotrebe" proizvoda koji kupuje prije nego što u svoju oskudnu "potrošačku korpu" stavi ono malo namjernica koje je u mogućnosti da kupi od svojih eventualnih primanja. Većina žitelja naših prostora vjeruje da postoje odgovarajuće institucije u državnom sistemu koje se brinu o ispravnosti proizvoda koji se uvoze.

  Pogrešno!

  Da je ovo netačno, potvrđuje i izjava neke Jadranke koja radi u Institutu za kontrolu hrane koja se uvozi u Republiku Srpsku. Ona je na televiziji RS izjavila (a pažljivo saslušao) da se samo svaki 100. proizvod, po principu slučajnog uzorka kontroliše na ispravnost hrane. Međutim, ona je takodje izjavila da, ako i ti naši stručnjaci, sa tim svojim primitivnim instrumentima nađu da je neki proizvod neispravan, već je kasno, jer je roba već prodata na tržištu. Naravno, tkz. "distrikt Brčko" i roba koja se uvozi preko tog područja, ne podliježe toj kontroli, tako da se gubi svaki smisao ulaganja u kontrolu, jer će privrednici koji uvoze hranu sumnjivog kvaliteta, promjeniti način uvoza ali ne i naviku da od nezdrave hrane prave veliki profit.

  Pa da krenemo od hljeba našeg nasušnog koga i najviše jedemo, a koga je Bog izmislio da i sirotinja ima pun trbuh.

  Nekako u isto vrijeme, na BTV sam čuo informaciju da je Vlada BiH odlučila da uveze 50% svojih potreba žita iz SAD-a. Pretstavnik Vlade kaže da će nekih, čini mi se 1. 5 miliona tona, biti uvezeno u periodu od godinu dana, "po cijenama koje još ne znaju sigurno" ali su sigurni da će biti jako povoljne. Naravno, kod donosenja odluke, Vlada BiH nije imala mnogo izbora. Uvoznik je morao biti američki! Na pitanje reportera da li je žito genetički modifikovano, predstavnik Vlade je izjavio da je "uvoznik uvjerio Vladu da amerika nema genetički modifikovanog žita, niti su opasne za narod". Samo petnaest dana kasnije, na njemačkoj ZDF gledam reportažu u kojoj se kaže da je evropska unija zabralila uvoz žitarica iz Amerike, pa se prašume u Južnoj Americi nenormalno krče kako bi se zadovoljile potrebe za zdravom hranom koju apsorbuje EU.

  Pored hljeba, mlijeko je najčešći kupovni proizvod na našim trpezama. Zbog toga, mljekare u Bosni i Hercegovini rade punim kapacitetom, a otkup mlijeka je - ravan nuli. Svako pametan bi se zapitao od čega se onda pravi "sokolački jogurt" i "sarajevska pavlaka". Odgovor je jednostavan - od ukrajinskog mlijeka u prahu, jer ga EU neće zbog činjenice da je sadrži desetorostruku količinu radioaktivnog materijala od onoga koji je dozvoljen za ljudsku ishranu. Naravno, to nije razlog da se vlasnici mljekara hvale da imaju "zalihe materijala za proizvodnju mlijeka u naredne tri godine". (***Informacija preuzeta od moje komšinice).

  Ako sam vas sa ovim pisanjem malo zabrinuo, uzmite pa zapalite jednu cigaru. Naravno, naša Vlada još nikada nije potrošila neki dinar na anti-pušačku kampanju, ali je zato potrošila mnogo para na reklamu da kupujete samo one cigarete koje su označene sta "akciznom markicom", jer se od njih finansiraju penzije (čitaj plate funkcionera). U isto vrijeme, razvijene zemlje dovele do toga da proizvođači cigareta mogu zaraditi neki dolar samo na istočno-evropskom tržištu, tj. kod nas. Cijene cigareta u Kanadi su sedam dolara i više (za paklo od 20 cigareta), tj. ista cijena kao u Gorazdu za vrijeme rata.

  Međutim, ne treba biti pesimista! Moje je predviđanje da će BiH u narednih deset godina riješiti problem zatrovane i genetički modifikovane hrane jer njeni stanovnici ovakvu hranu neće kupovati iz prostog razloga što za to - neće imati para.

  A do tada, vratimo se starom, dobrom načinu snabdijevanja - kupovinom mlijeka od komšinice, koja ima kravu. Sto se brašna tiče, pokušajte naći ono koje je uvezeno iz Srbije - koja proizvodi višak žitarica, koje sigurno nisu genetički modifikovane.
  republika_srpska- 9740 - 20.05.2006 : Aco - best (0)

  Slabljenje institucija RS


  Ne znam koliko su postovani posetioci foruma upuceni u politicka zbivanja u Republici Srpskoj i BiH, ali mislim da je u vreme kad se Republici Srpskoj ukidaju sve nadleznosti koje su joj dodeljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, po sve iluzorno pricati o stvarima koje nalazimo na ovom forumu.

  Braco i sestre: Republici Srpskoj su ukinuta osnovna nacionalna obelezja. Ukinuta je nasa himna, nas grb i zastava!

  Pa je tako posle ukidanja ustavnog suda, Vojske Republike Srpske, Uprave carina RS, imena gradova i mesta koja u svom imenu imaju prefix "Srpsko", ukinuto i osnovno ljudsko pravo vecinskog naroda na tim prostorima, koji ni u jednom trenutku nije ni upitan za misljenje o svemu tome.

  Pogledajmo druge regione na prostoru bivse Jugoslavije:
  1. Kosovo jos samo na papiru nije nezavisno,
  2. Crna Gora takodje...
  3. muslimani u Raskoj oblasti iz dana u dan traze (i dobijaju) sve vise i vise od Srbije, sa tendencijama da ce za nekoliko godina traziti republiku Sandzak...


  Zato kao razuman i normalan covek, krsten pravoslavac zelim da postavim pitanje svim posetiocima ovog foruma: "Da li u RS ima i jedan sposoban politicar da diplomatskim putem spreci dalje rasparcavanje i gasenje srpskog nacionalnog bica na tim prostorima"?

  Zar nema ni trunke srama i postovanja prema nasim najmilijim koji se sada u grobovima prevrcu, kad vide sta se radi s onim za sta su polozili svoje zivote.

  Zato braco i sestre moramo slozno i jedinstveno da pristupimo tom problemu, i pamet u glavu, pa kad odbranimo taj mizerni minimalac koji smo dobili u Dejtonu moci cemo da pricamo i o onome sto su nasi Sveti mucenici zasluzili da im pripadne, za buduca pokolenja da se zna i nikad ne zaboravi.

  Drugi nas problem sedi preko puta naseg stola.

  Kao losi pregovaraci i zaguljeni politicari muslimani ne dozvoljavaju ni trunku kompromisa kad su protekli dogadjaji u pitanju.

  Za njih smo mi agresorski narod, i svaka nasa zrtva ima opravdanje, samo su oni nastradali i sve druge dobro poznate price...

  Sat u srcima svih postenih i cestitih Srba je poceo da otkucava i pitanje je trenutka kada ce taj vec dovoljno napaceni narod Republike Srpske da kaze STOP daljem rasturanju njegovog identiteta na tim vekovno srpskim prostorima i da ostavi u amanet buducim pokolenjima pravu i cistu istinu o proteklim zbivanjima.

  Pozdrav svima!

  Aco,
  mislim da ti ja na ovo tvoje pitanje mogu odgovoriti sa jednim primjerom. Kada su Amerikanci 1945. godine okupirali Japan, japanski politicari su im izricito rekli da ce priznati njihovu vlast, samo ako im ne diraju u cara. I tako je japanski car ostao na vlasti, jer nisu mogli protiv "volje naroda". Azijski Hitler, koji je pobio milione Azijata, i stotine hiljada Amera, je dobio ruku pomirenja od pobjednika.

  Srbi su hrabar, ali prost narod. Misle da su najpametniji za politiku, a ustvari su izuzetno glupi u tom pogledu. Jos uvijek glasaju za SDS, ne smiju da progovore jednu-jedinu rijec protiv svoje vlasti koja ih sistematski unistava.

  Americki okupator u Bosni i Hercegovini Srbima (a i muslimanima) radi sta mu se hoce. Lako je vladati narodom koji je navikao na ropstvo i tiraniju. Pustili su nas da se dobro medjusobno poubijamo, a sada kada nam je svima rata preko glave, drze nas pod okupacijom sa par stotina vojnika. Naravno, uz politiku: "Zavadi pa vladaj! " Tenzije u BiH ne slabe ni nakon 11 godina mira. To dokazuje i cinjenica da u Sarajevu bolje prosperira Tihic i njegovi istemisljenici, nego Zlatko Lagumdzija i ostale "umjerene" islamske struje.

  Zasto Amerikancima ova ista politika ne prodje u Iraku?
  republika_srpska- 9714 - 18.05.2006 : Pero - best (0)

  Demokratija na Alijin način


  Ne stišava se bura poslije neviđenog incidenta u Sarajevu

  GENERAL TUKAO DJECU

  Bivši general Armije BiH, Hamid Bahto, prvi nasrnuo na dječaka iz Bijeljine, a u krvavom piru pridružili su mu se ostali treneri i roditelji sarajevskog Akademca

  BANJA LUKA - Ono što su doživjeli džijudžicu takmičari iz Republike Srpske na smotri u dvorani Policijske akademije na Vracama, viđa se samo u horor filmovima. Treneri i roditelji domaćeg kluba Akademca na najbrutalniji način pretukli su dječake i djevojčice i to samo iz jednog jedinog razloga - zato što su iz Republike Srpske.

  Incident se dogodio kada je roditelj jednog domaćeg takmičara napao dječaka iz Bijeljine, poslije čega su svi treneri, takmičari i sudije iz Federacije BiH nasrnuli na mlade borce, koji su jedva izvukli žive glave.

 • Uspjeli smo da otkrijemo identitet roditelja koji je započeo incident. To je Hamid Bahto, bivši general Armije BiH koji, izgleda, još uvijek nije shvatio da je rat na ovim prostorima odavno završen. On je u momentu kada je njegov sin radio finalnu borbu bez ikakvog razloga istrčao na borilište i krenuo da šakama i nogama udara nedužnog dječaka iz Bijeljine. Nikome ni sada nije jasno zašto je to uradio. Poslije toga nastala je opšta tuča u kojoj su se predstavnici iz Federacije BiH prosto utrkivali u tome ko će više zadati udaraca djeci iz Republike Srpske - rekao je predsjednik Džijidžicu saveza Republike Srpske Željko Zec.

  ISTRAGA

  Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske pružilo je punu podršku čelnicima Džijudžicu saveza Republike Srpske u nastojanjima da sve detalje vezane za ovaj neviđeni incident istjeraju na vidjelo.

 • Razgovarao sam sa ministrom Branislavom Borenovićem, koji je obećao da će nam pomoći kako bismo rasvijetlili ovaj slučaj i kako bi krivci bili dovedeni pred lice pravde. On će kontaktirati sa nadležnim istražnim organima u Federaciji BiH i zahtijevaće da se ispitaju svi detalji i da se odgovorni za ove incidente najstrože kazne - istakao je Željko Zec.

  Najmlađi članovi banjolučkog Samuraja, koji su se ni krivi ni dužni našli u životnoj opasnosti, još uvijek su u velikom šoku zbog svega što su preživjeli.

 • Nisam znala šta se dešava oko mene. Svi su krenuli da nas tuku i nisam mogla da se pomjerim od straha. Prizor je bio stravičan. . . Nekako sam, ipak, uspjela da dođem do naših trenera i da zajedno sa njima pobjegnem u sobu u kojoj smo bili smješteni. Kako smo bježali iz dvorane niko od nas nije uspio da dođe do svojih stvari. Ostavili smo trenerke, patike, telefone, majice, torbe. . . Bilo je užasno - još uvijek u strahu priča 10-godišnja takmičarka banjolučkog Samuraja Sara Šnjegota.

  Ono što je, takođe, nevjerovatno i što niko nije mogao da vjeruje je i činjenica da niko od policije, u čijoj se dvorani sve i desilo, nije pokušao da pomogne takmičarima iz Republike Srpske.

 • Dvojica policajaca koji su bili na obezbjeđenju i koji su u momentu kada je tuča počela stajali u mojoj blizini samo su prokomentarisali "Naka ih tuku, nisu naši". Poslije toga su se okrenuli i izašli iz dvorane. Nečuveno! Želim da istaknem i to da je smotru zvanično otvorio američki ambasador u BiH Daglas Meklejni i dok je on bio u dvorani sve je bilo u redu. Čim je otišao, izbio je incident. Niko me ne može ubijediti da ovo sve nije bilo unaprijed isplanirano i da su "domaćini" samo čekali pogodan momenat da nas pretuku - naglašava senior Samuraja Milan Savičić.
 • republika_srpska- 4783 - 06.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Poruka jednog koji je otišao


  Miroslav Toholj, moj lični prijatelj i veliki Srbin, mi je još u junu 1992. godine rekao da ima spisak oko 4000 zločina koji su se do tog trenutka desili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Uskoro nakon toga, on postaje prvi ministar za informisanje u vladi RS. Međutim, razočaran korupcijom na Palama, odlazi u Beograd i gubi mu se svaki trag na srpskoj političkoj sceni.

  Na vlast u RS dolaze drugi političari, koji su po znanju i obrazovanju bili na mnogo nižem nivou od Miroslava Toholja. Ideja o pravljenju liste ratnih zločina je zapostavljena. Pljačka i otimačina imovine zemlje koja se raspadala je bila na prvom mjestu.

  Nakon završetka rata, političari su shvatili da mogu ostati na vlasti u RS samo ako idu "niz dlaku" Svevišnjem predstavniku za Bosnu i Hercegovinu. želja za ostanak na vlasti ih je natjerala da zaborave zločine počinjene nad Srbima, po principu "ne čačkaj mečku, razbiće ti zvečku". Umjesto toga, oni su se angažovali na "utvrđivanju" svojih pozicija u vlasti, tj. ulagivanju zapadnoj politici i odobravanju onoga što SAD radi, a to je prenošenje krivice na Srbe, kao jedinog krivca u zadnjem građanskom ratu. Sa druge strane, zločini tipa Srebrenice su preuveličani, čak i do deset puta, pa su na listu "ubijenih" stavljeni i mnogi živi, ali i oni koji su umrli prirodnom smrcu, prije nego sto je rat i počeo. Sve ovo da bi se skršio moral Srba, pravih pobjednika u ratu. Trebalo je napraviti jednu kvazi-državu, koja može ostati samo ako njom upravlja stranac.

  Zlodjela tipa čemerno, Pofalići, Grahovište i mnoga druga su zaboravljena i čak se ne mogu naći na internetu, a ubistva koja su muslimani počinili u Sarajevu (primjer ubistva mog velikog prijatelja Zorana Rundića iz Vrabaca kod Sokoca) se mogu naći samo na ovoj stranici i na listi "palih civila u toku okupacije Sarajeva".


  Mnogo se moglo učiniti da se pomogne izbjeglicama da dobiju "neku marku više" za ono malo njihove imovne koja je ostala iza razjarenih hordi mudžahedina, koje je Alija Izetbegović uvozio u Bosnu. Bosanske pasoše su dobili Osama Binladin, i još mnogi drugi mudžahedini, za kojima je sada raspisana potjernica i koji se kriju u zemljama koje su nekada bile pod zaštitom "Novog svjetskog poretka", kao što su Avganistan, Irak, Iran i druge zemlje.

  Kažem, mnogo se moglo učiniti da se pomogne izbjeglicama, pogotovu sa budžetom koliki ima Republika Srpska. Međutim, niko se nije sjetio da izdvoji malo para, pokrene neki list za razmjenu imovine ili napravi neki forum poput ovog koji sam ja započeo. Da se povezu one koji hoće da ono malo svoje imovine prodaju za bagatelu. Tako je i ovaj nać junak, Pice, za par ukradenih auta kupio tri poslovna prostora u Vogošći, od Srba, koji su to sa teskom mukom zaradili. Znam kakav je to osjećaj, ja sam u ratu izgubio bar 180. 000 maraka, i sve moje fotografije, dnevnike, udarničke značke sa radnih akcija, diplome i pohvale - vrijednost neprocjenjiva. Srećom, nisam izgubio nogu ili pamet. Još uvijek razmišljam svojom glavom i znam da razlikujem poštenog čovjeka od korumpiranog političara. Takođe bih, sa kojim slučajem živim u Sarajevu, znao da razlikujem šta sam dobio od Alije Izmetbegovića od onoga šta sam oteo nekom nesrešniku u nevolji.

  Pišite, jedino se tako istina može čuti. Poruka za vas koji ste ostali: izadjite na izbore i glasajte 100% protiv onih koji su na vlasti. Oni su vas i doveli do prosjačkog štapa. Mi koji smo "preko grane" se bar trudimo da istina dopre do vas. Vi koji ste se borili i niste svoj život žalili dati sa Srpsku, sada strepite, čak se bojite i sjenke onih koji su sada na vlasti. Mi koji smo otišli, bar smijemo da se potpišemo! Za vas koji ste ostali: Budite heroji u miru, kao što ste bili i u ratu.
  Srdacno vaš,
  Zeljko Tomic
  republika_srpska- 2161 - 22.09.2005 : Stanovnici Sheveningena Hag - best (0)

  Savjet


  Za Pradsjednika Republike Srpska, Vlade RS, Skupštine RS.

  Poštovana gospodo,
  nadjite način da nam se javite posjedujemo dokumenta koja potvrdjuju, da je gospodin Ešdaun agent Britanske obavještajne službe MI6.

  Molimo Vas da preuzmete dokumentaciju, i pravac Sarajevo, kod njega. Opšte poznata situacija je da je navedena služba, i njoj slične po svijetu, radila za interse "dobrih momaka". Mi loši momci vidite gje smo. Dakle gospodo udrite u čelo.

  Ne mogu se sakriti veze, svih onih "bradatih ljudi" po Njujorku, Madridu, Londonu... sa navedenim službama. Te iste službe su ih proizvele, sada moraju da rade za njihove interese, da pokriju primljeni novac.

  DAKLE GOSPODO, MUP RS NE SMIJE NESTATI, NI VOJSKA RS, TO GARANTUJE DEJTON! Na vama je da to URADITE.

  POZDRAV!
  republika_srpska- 1704 - 06.06.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Situacija u BiH


  Mladene,
  poenta je upravo u tome šta se tamo dešava. Postoje agencije i institucije koje prate stanje u nekoj zemlji. Bosna je okarakterisana kao "nestabilna", i finansijeri je izbjegavaju. Ta nestabilnost proizilazi iz političke situacije (sukob između entiteta, politička ubistva), ekonomske situacije (problemi oko naplate i snabdjevanja sirovinama, problemi oko uvozne dokumentacije) i pravne situacije (korumpirani sudovi).

  Tvoja zabluda je u tome što misliš da će doći neki "veliki" Srbin da vas vadi iz govana. Da se sveukupna situacija popravi, to bi se moglo i desiti, a do tada biće samo gore.

  Postoji stara engleska poslovica koja kaže: "Da bi nekog čovjeka razumjeo hodaj milju u njegovim cipelama, tj. stavi se na njegovo mjesto tj. Walk a mile in another man's shoes Previše si mlad da shvatiš neke stvari. Međutim, da imaš par stotina miliona dolara, pitam te ja Mladene, da li bi na primjer napravio aerodrom na Sokocu, koji nikada ne bi bio profitabilan, i vjerovatno bi značio gubitak tog tvog novca.
  republika_srpska- 1033 - 29.03.2005 : U. Kandić - best (0)

  Postdejtonska BiH je neuspeh Zapada


  Bosanski Srbi žele priključenje Srbiji ili državnost RS, a sličan zahtev imaju i Hrvati

  BEOGRAD - Nadam se da se Bosanci i Hercegovci neće uhvatiti za vratove kada jednom iz BiH odu međunarodni protektori, ali nema sumnje da će se država u tom trenutku raspasti. Jedina nada je da američki ili evropski protektori odu ujutru, a da u podne BiH bude primljena u EU - rekao je Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu na jučerašnjoj tribini "Dejton-10 godina kasnije", koju je organizovao Srpsko-američki centar.

  Kecmanović je naglasio da je jedno od rešenja za trajnu stabilnost u Bosni, ali i u celom regionu "prekompozicija Balkana po etničkim linijama". U prilog ovoj tezi naveo je etničku sliku BiH, koja je pre rata 1992. godine podsećala na "leopardovu kožu", gde su Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili izmešani, a "danas liči na tkaninu sa tri raznobojna polja".

  - Preko 80 odsto bosanskih Srba i Hrvata ne pokazuju lojalnost prema zajedničkoj državi. Srbi žele priključenje Srbiji ili Republiku Srpsku sa potpunim državnim atributim, a sličan zahtev imaju i Hrvati - ili pripajanje Hrvatskoj ili državnost Herceg-Bosne - naveo je Kecmanović.

  Stiven Mejer, profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu iz Vašingtona, ocenio je da je postdejtonska Bosna najveći neuspeh Zapada i da su "tamo stvoreni vrlo depresivna država i društvo". On se složio sa Kecmanovićevom konstatacijom da bi promena granica bila dobro rešenje, rekavši da "granice nisu božanski plan, jer je čitava istorija Balkana - istorija menjanja granica".

  - Zašto onda ne organizovati referendum u RS, gde bi njeni stanovnici odlučili u kojoj državi hoće da žive. Ima li šta demokratičnije od toga - zapitao se profesor Mejer.

  Član predsedništva vladajuće Partije demokratskog progresa Branko Dokić kritikovao je stepen ovlašćenja visokog predstavnika UN u BiH, rekavši da su ta ovlašćenja suverenska, jer podrazumevaju i mogućnost smenjivanja demokratski izabranih funkcionera. Ovu tvrdnju potkrepio je i Miloš Šolaja iz banjalučkog Centra za međunarodne odnose, nazvavši Kancelariju visokog predstavnika "fantomskom vlašću, koju lokalne vlasti servisiraju samo dotle dok ne zasmetaju visokom predstavniku".

  - Kada znamo da je 76 odsto zakona u BiH doneo visoki predstavnik UN, o kakvoj onda demokratiji mi pričamo. Tu demokratije nema - zaključio je Šolaja.
  republika_srpska- 1031 - 29.03.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Tihićev daidža četnik


  U poslednjih nekoliko meseci, prema tvrdnjama iz kabineta Sulejmana Tihića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, ovom političaru stiglo je nekoliko pretnji od četničkog pokreta iz Amerike.
  Ne bi nas iznenadilo da Tihiću preti njegova rodbina jer je, prema saznanjima Patriota, njegov daidža za vreme Drugog svetskog rata bio pripadnik četničkih jedinica koje su delovale na području Šamca.

  Tihićev daidža bio je jedan od viđenijih četnika na ovom području i predstavljao je strah i trepet za sve one koji su se suprotstavljali četničkoj ideologiji. Ovaj Tihićev bliski srodnik bio je nadaleko poznat po nadimku Đikan i u četnicima je ostao do poslednjeg dana boreći se za Kraljevinu Jugoslaviju, tvrde izvori Patriota, koji ističu da je ovaj podatak opštepoznat na području Šamca, rodnog mesta Sulejmana Tihića.
  republika_srpska- 842 - 11.02.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sokolac - svjetski fenomen


  Iz godine u godinu, svjedoci smo naglog porasta broja stanovnika Sokoca, i smanjenja broja seoskog stanovnistva. Naizgled, nista novo, to je trend koji je aktuelan u zadnih stotinjak godina.

  Medjutim, u isto vrijeme smo svjedoci stagnacije, mozda cak i degradacije privrede u Sokocu i Republici Srpskoj. Logicno, bez materijalne potpore, tj. bez stalnog zaposlenja ova migracija nema nikakav smisao.

  U isto vrijeme imamo paradoks da nezaposleno stanovnistvo vozi jako dobra auta, uglavnom marke Golf 3 ili 4. Primjera radi, prosle godine na sam sa svojom Peglicom otisao na vasar na Ravnoj Romaniji. Od 300 do 400 parkiranih automobila, moja Pegla je bila najjeftiniji auto (iako sam ulozio 700 maraka u popravku i registraciju) i jedina konkurencija joj je bio jedan crveni stojadin.

  Pitam se, kako je to moguce! Prosjecne plate 80 " 300 maraka, penzije 80 do 120 maraka. Omladina nosi patike od 200 do 400 maraka, bar svaki drugi srednjoskolac ima auto. Po nacionalnom dohotku, Bosna i Hercegovina na ivici gladi, a po brzini razvoja mobilne telefonije na trecem mjestu u svijetu, odmah iza Hrvatske i Srbije.

  Ovdje u Kanadi znam mnogo onih koji rade pa nemaju auto, mnogi na posao idu gradskim prevozom ili biciklom. Kada sam ja prosle godine izrazio zelju da nabavim neki biciklo, neko mi je rekao da ako to uradim u Sokocu ce me proglasiti ludim. U isto vrijeme, ovdje je normalno, cak i moderno da se biciklom provozas po parku, pa cak i po prometnim gradskim ulicama. Kultura vozaca je na visokom nivou, pa biciklisti imaju prednost u saobracaju.

  Istina da smo mi Srbi snalazljiv narod. Cak su i ovdje u Kanadi, novim imigrantima iz bivse Jugoslavije slali komisije da ispitaju kako uspjevaju da za samo 1200 dolara po porodici plate stan, hranu i rezije, a pored toga nabave i novi televizor, video, muzicku liniju, pa cak i novi namjestaj i garderobu.

  I pored toliko nezaposlenih, u Sokocu je gotovo nemoguce naci majstora, ili ne daj Boze, fizickog radnika. Sva sreca da imamo Bratunac i ove pogranicne predjele sa Srbijom, gdje ljudi bar imaju volju da rade.

  Pitam se odakle Sokocanima novac? Znam, dosta starijih ljudi ima djecu u Srbiji ili inostranstvu. Medjutim, djedovi i babe ne voze skupe aute. Takodje znam da je motorna pila tri puta skuplja u Sokocu nego u Vankuveru " jer ovdje i da mi je neko pokloni ne bih znao sta cu sa njom. U Sokocu, podmitis sumara flasom rakije, i onda se otvoreno uhvatis u kostac sa nekim cetinarskim drvetom starim 60-tak godina, koje na trzistu kosta vise nego mjesecna plata jednog fizickog radnika. Zatim nadjes nekog brentadziju, politickog istomisljenika, da ti proreze to drvo u dasku.

  Kad finansijski stanes na svoje noge, mozes za par hiljada maraka da kupis malu brentu, koja je malo veca od motorne pile, tako da je mozes lako sakriti od opstinara. Uostalom, ako si clan SDS-a, nista ne moras da krijes jer SDS dozvoljava svasta i niko od njegovih clanova ne placa porez. Dovoljno je samo da si saporter, i da glasas za njih. Dobro prolaze i oni koji mnogo ne pricaju protiv njih. U tom slucaju, cak ce te i nagraditi za to pa ces u sumu ici u opancima koje si dobio od njih. Jeste da su oba lijeva, ali ne ide se na posao svaki dan, nego jednom, ili mozda dva puta mjesecno.

  Imate li vi svoje misljenje o (ne)radu na sokolackoj opstini. Ako mislite da imate nesto ineteresantono da radite, posaljite email ili stavite svoj komentar u ovu rubriku.

  Idi na stranu - |1|2|