fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-RAT_TESLIC
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

rat_teslic- 102659 - 05.09.2018 : Bosko Tomic Teslic - best (0)

Samarnice


Pozdrav svima!

Zanima me ima li iko da je bio na Samarnicama i kakvo je tu stanje bilo između linija?
rat_teslic- 102561 - 14.08.2018 : Lerac Tuzla - best (0)

RE: Minska polja oko Teslića


Pozdrav,

Da, miniran je prostor sa obije strane. Ja lično nisam tu ratovao, ali mi je to sadašnji posao. Postavljane su sve vrste mina sa obije strane, a radi se o PMA2, PMA3, PMR-2A, PROM-1, PMR Tešanj, MRUD, TMA-3, TMM-1.

Sa strane VRS-a je postavljen veliki broj TMRP-6 mina dok je sa druge strane bilo postavljanja avio bombi tj. Krmača i MB 120 mm dirigovano iz rova.

Ovi me bi zamolio ako bilo ko ima ikakvih minskih zapisnika da me kontaktira u vezi sa tim.
rat_teslic- 102377 - 08.06.2018 : Dusko Stojkovic Lepo brdo - best (0)

Minska polja oko Teslića


Pozdrav,

da li iko zna da su minirana područja šume između linija i kojih sve vrsta mina ima?
rat_teslic- 101861 - 04.02.2018 : - best (0)

Priča iz Bugarinovića


Nisam mogao da ponovo ne odgovorim na priču iz Bugarinovića vezanu za tromblon i cigarete. Priča je istinita, može autor priče počasti kad poželi. Ja sam još uvjek na istome mjestu, na Miljevcu, Milankovinama, Baricama, Crvenoj Zemlji, u svojoj kući i na svojoj djedovini. Pozdrav.
rat_teslic- 100736 - 12.06.2017 : Kozilar VRS Teslic - best (0)

Kozila


Željeznopoljac,

Ja sam bio sa druge strane brda, pitaj šta te zanima. Mene zanima vaše viđenje našeg napada na objekat na Manjači? Koliko ste duboko ulazili u našu teritoriju sa izviđanjem i sa kolikom ste vojskom napadali kada ste zauzeli selo i u napadu par dana ranije na rovove iznad sela?
rat_teslic- 100423 - 14.05.2017 : Mrki Delic Vitkovci - best (0)

Poklani srpski vojnici na Kužnom groblju


Podrav svim učesnicima ove stranice! Ima li neko iz Tešnja ko je bio na Kužnom groblju '93. godine kada su oni majmuni poklali onu trojicu što su nosili hranu. Interesuje me da li je bilo mudžahedina jer sam uvjeren da to ne bi uradio ni jedan Tešnjak. Za to moraš biti drogirana ili bolesna budala. Interesantno je da niko od domaćih na to nije reagovao.
rat_teslic- 100277 - 22.04.2017 : Mrki Delic Vitkovci - best (1)

Vitkovci


Ma želim nešto da kažem ovim što pišu o Tešanjskom ratištu. Pa mi smo svoje Vitkovce branili dok ovi kraišnici nisu bili ni blizu nas pa šta se vi napravili u Vitkovcima sa tom tehnikom i tim svojim specijalcima koji su hodali po selu i lokali, a i ovaj Pusorac štp piše o kakvim Nišlijama, tu nije bilo nikoga dok smo mi mještani Vitkovaca radnje vrela i čečave bili to do septembra '93. posle su Krajišnici bili. Tu sam bio i ja.
rat_teslic- 100239 - 17.04.2017 : - best (1)

RE: Priča iz Bugarinovića


Pozdrav za onu priču iz Bugarinovića, ima tu dosta istine, može da počasti svoje komšije Srbe koji su bili svoji na svome i nisu počinili nikakva nedjela.
rat_teslic- 99964 - 23.03.2017 : Slobodan Bugarinovic Novi Sad - best (7)

Poslednji put u kući


6. maj 1992.

Bio sam sa roditeljima na slavi kod djeda na Banji Vrućici. Pada mrak i vreme je da se krene kući. Prošli smo kroz Teslić i stižemo do Kaloševića. Dolazimo na most gde nas zaustavljaju naoružani vojnici.

 • "Gde si Bugarinoviću"
 • "Dobro veče momci"
 • "Gde ste bili?"
 • "Bili kod punca na slavi"
 • "Tako rano se vraćate se slave?"
 • "A ujutro na posao, pa se mora!"
 • "Ako, ako vidimo se ujutro."

  Odlazimo iz Kaloševića i vozimo se prema Vrelima u Bugarinovice. Za mene je to izgledalo kao na filmu, ali ne i za moje roditelje.

  Došli smo kući. Mama mi daje mlađeg brata da ga pričuvam dok ona spakuje stvari. Pitam tatu gde ćemo sada.

 • "U Radnju kod tetke na slavu."

  Meni drago, opet uživancija. Nisam ni bio svestan bio da je to za mene bio poslednji sat vremena u rodnoj kući. Došao sam tu ponovo posle mnogo godina i zatekao pustoš. Sve je bilo spaljeno i minirano.

  Rat je ukrao moje djetinjstvo pa zato nemojte dozvoliti da ga ukrade i vašoj djeci.
 • rat_teslic- 99781 - 08.03.2017 : Za Kunta Kinte Teslic - best (6)

  Priče sa ratišta u Bugarinovićima


  Odgovor za Kune Kinte

  Pozdrav i respekt za sve koji su se časno borili.

  Borba za koju pitaš zbila se 23. 05. 1993. godine oko 19:00 časova na koti 318 - Miljevac. Nije bila spontana, borbe su trajale 3 dana, jedan dan Miljevac, drugi dan Bugarinovići, treći dan Lijepo Brdo - Stijakovac - Krst, tako da baš ne stoji komentar da je kriv turnir. Po meni radilo se o različitim motivima - za nas je to bilo pitanje opstanka jer u selu se nije moglo živjeti, a za vas je to bio komad šume koji vam suštinski i nije previše značio.

  Ne znam motiv tvog pitanja, ali pominješ poginule pa ako ti može šta pomoći na Miljevcu su zarobljena dva vaša vojinika. Jedan je bio ranjen u nogu, zarobljen i koliko znam razmijenjen. Drugi teško ranjen, nije dopustio ni da ga previju aktivirao ručnu bombu ispod sebe, a mogao je u smrt povući nekog i od naših boraca - laka mu zemlja bila i oprostite ako nisam upotrijebio pravi izraz.

  Od naših niko nije ni ogreban, a da li je mrtvih bilo izvan linije to ne znamo jer nismo napredovali po dubini nego stali sa zauzimanjem linije. O kakvoj koti se radi tebi je vjerovatno jasno, a radi ilustracije zarobljeno je 5 puškomitraljeza M53.

  Nemojte sa ove vremenske distance da se važemo ko je bio jači, nego da ostavimo trag za buduće generacije da se ovakvi užasi nikada ne ponove.

  Ispričat ću dvije priče upravo sa ratišta u Bugarinovićima koje oslikavaju besmisao rat:

  PRIČA PRVA

  Bili smo u totalnom okruženju, nema struje, nema kafe, a cigare 40 DEM po kutiji. U sred Bugarinovića je stijena na kojoj je vaša linija. Mi smo tu stijenu zvali Milankovina, a da li ima drugi naziv ne znam. Dovikujemo se sa vašim borcima (a šta ćeš - znamo jezike. Jedan od "vaših" veže kutiju cigara za tromblon i ispaljuje prema nama. A niko nije lud da gleda gdje će pasti jer očekuješ da je izvadio osigurač. Trava visoka, sve zaraslo i čuje se samo tup udarac u zemlju. Pita jesmo li našli. Nismo. Ponavlja još dva puta i opet ista priča. Kaže da ne smije više. Cigare smo našli vezane za tromblon tek nakon otprilike 6 mjeseci. Raspale se. Tog bih čovjeka i tada, a i sada častio i skidam mu kapu.

  PRIČA DRUGA

  Ista lokacija. Jedan od vaših boraca napio se "ko mila majka". Popeo se na tranše (na Milankovini) i dovikuje nam, kao jebešš rat-džaba se ubijamo- hajde da zajedno sjednemo i popijemo itd. Njegov saborac pokušava ga uvući u tranše. Uvuče ga, a on ponovo izađe. Taj trijezni nam dovikuje: "Nemojte ga ubiti, pijan je". Najmanje pet cijevi ga je imalo na nišanu. I niko nije opalio. Ne mislim sad da je neko dostignuće ne ubiti čovjeka. Smisao priče je da je i u ratu bilo časnih ljudi i pored svih zala.
  rat_teslic- 99603 - 23.02.2017 : SaxBL Banja Luka - best (0)

  Zdravko Dejanović


  Zdravko Dejanović je bio dobrovoljac iz Srbije u 16. garavoj i poginuo je na Teslićkom ratištu '94. ili '95. godine, nisam baš siguran ali znam da je po njemu ulica u Mađiru dobila ime!
  rat_teslic- 94948 - 27.01.2016 : KunteKinte Teslic - best (0)

  22 ili 23. maj 1993. godine


  Još jedno pitanje za Tešnjaka. Krajem maja 1993. ste izveli jednu akciju oko Bugarinovića, na našoj strani smo imali poginulih. Zanima me da li je ta akcija bila palnirana unaprijed ili ste je izveli spontano? Mislim da je kod nas u vrijeme te akcije bio turnir u nogometu. Hvala za odgovore. Pozdrav za sve čitaoce ovog foruma!
  rat_teslic- 94783 - 11.01.2016 : Max Wolf Usora - best (0)

  Križ


  Mi smo na tu liniju dolazili u ispomoć od crkve na Križu pa ljevo od nje do Usore, par rovova 110. hvo par 207. arm. Takva situacija je bila i dalje desno od Križa preko Komina, Filipovića, Šumareve kuće, Bandera, Crvena zemlja, Porin, Putnikovo brdo, Makljenovac tj. ljeva strana rijeke Usore Sad što se tiče ljevo od Križa crkve prilikom izviđanja sa lokalnim momcima dolazili smo kroz jedan potok u šumu sa puno kamejnara gdje su bili vaši položaji. Lijevo od te šume bilo je par kuća, isto vaši položaji gore desno bilo je kameni vrtača što nije specifično za ljevu stranu Usore gdje kamenjara ima jedino u Makljenovcu koji je na ušću Usore u Bosnu!

  Do tih položaja u kamenoj šumi dolazili smo iz šume nasuprot tih kuća pa kroz potok. Bilo je tu mina pmr2 i fugasa, spojeni na edk(elekticne det kap) zajebana linija jedna od najopasniji uz Komin i Filipovice u tom gore djelu!

  Dalje, odatle linija je bila puno mirnija sve do Putnikova brda i Makljenovca gdje je gorilo non-stop što je i normalno jer ste tu "branili" Doboj, a Makljenovac je predgrađe Doboja!

  Što se tiče datuma, jedini mi je ostao 12. 07. 1992. valjda nam je rat ostavio. Što se tiče tenkova oba su zarobljeni u hrvatskom selu Lončari (Filipovići i Komin) Prvi krajem '92. godine u Filipovićima T72 ostao je sa oštećenim prvim ljevim pogonskim točkom napustajući tenk posada mu je sjebala nišansku spravu "suv"koja je ostala sjebana cjeli rat. To znam jer mi je prijatelj istjerao istu i bio na njoj do pogibije na Sarajevu 1995. godine. Pogino pored nje od granate! Drugi tenk tj. M84 također Filipovići samo bliže vašoj strani od Gajakovca niz put prve kuće ljevo! Mi smo gore došli sa "pat" I "pam" na kamionima oni su nam bili podrška. Taj tenk rpg pogodio je Hurija, zapovjednik Miljenovčana. Pogodak je bio u auspuh i posada je pobjegla nije mi jasno kako vaši nisu pucali. Drugim tenkom jer su ga sa Gajakovca imali na nekih 150 metara. Kasnije je izvučen traktorima!

  Mi smo osvojili Šumarevu kuću i tu zarobili t55 1993. godine! 12. 07. 2. bojna je zarobila 2 T34 na Putnikovu brdu. Nisu bili pokretni, ispucali su granate iz njih, pokupili browing i mitraljeze te ih uništili. Tu mi je bio brat i puno prijatelja!

  Na Kominu smo prvi put bili kad su vaši probili liniju tenkovima pored groblja i krenuli niz selo. Tada je bilo rutavo par dana! Koji su vaši napadali na Karuše, Ušće, Usore (groblje tenkova) glupa akcija ne mogu da vjerujem da je Slavko Lisica istom zapovjedao. Ona je bila marta '93. godine.

  Reći ću ti i zašto je glupa sa moje tačke gledišta. Poznajem taj kraj odlično! Pisaću drugi put. Pozdrav svima ko god da je časno ratovao, ne cijenim samo dezerterske cupi!
  rat_teslic- 94767 - 09.01.2016 : Diverzant72 - best (2)

  Usora


  Dovoljno je reći da smo mi na srpskoj strani ispred rovova i tranšeja postavljali mrežu, onu za ograde i armaturu da nam ne upadaju bombe. Bilo je dijelova linije gdje je neko ko može dosta baciti bombu, mogao sasvim lako da je ubaci onom preko puta. I sam sam to uspio nekoliko puta, da se malo i pohvalim.

  Najgore je bilo dole skroz do Usore, razdaljina je bila možda najviše 30 metara, a između je bio blagi brežuljak, tako da se nismo direktno vidjeli.

  Nekoliko puta sam prilazio tim rovovima, prolazio čak. Mogu reći definitivno najteže moguće mjesto za izviđanje i prilazak neprijatelju. Često smo izviđali iz naše pozadine, jednostavno lakše je bilo. Iza negdje je bio naš Zis. Mislim da se to mjesto zvalo Čedina kosa.

  Jednom smo mi mjenjali neke naše momke iz 3. bataljona dole, i došli nam, dali krampove, i rekli ovaj rov mora 2 metra naprijed. Odbili smo naređenje.

  Možeš li mi reći tačno kuda je sve vodila linija tvoje brigade, hoću da uporedim nešto.

  U kom periodu ste zarobili te tenkove?
  rat_teslic- 94755 - 09.01.2016 : Max Wolf Usora - best (0)

  Kalošević, Ercezi, Vrela, Bugarinovići, Križ, Komin


  Čitao sam postove od "Diverzant72" pa mogu da kažem sledeće: što se tiče linije Križ-Komušanci-Vrela-Ercezi, poznata mi je ta linija skroz dole do Usore. Interesuje me da li se on sjeća jedinstvenog slučaja spajanja tranšeja vaših i naših u Komušancima. Treba napomenuti da su linije na cjelom Usorskom ratištu bile svega na 50 do 100 metara. Ako si bio na Kominu, hoću da ti kažem da smo mi bili na groblju, a dalje se linija nastavlja na Filipoviće gdje su zarobljeni jedan T72 i jedan M84, a ispod kominskog groblja transporter M80. Dolazili smo i gore u ispomoc 4. bojnoj 110. HVO Usora.
  rat_teslic- 94715 - 04.01.2016 : Diverzant72 - best (0)

  Križ


  Mislio sam ne odgovorim na poslednje pitanje, ali evo jede me to čitav dan pa sam se predomislio.

  Ja sam se sa generalom samo pozdravio i otišao sam odmah, a kako sam kasnije saznao njegovo glavno pitanje nije bilo kako ne možete naprijed nego koliko ljudi možete izdvojiti za ispomoć.

  Iskreno da kažem, ne znam za to da je neko odbio da ide u napad. Možda se ja nisam dobro izrazio, bilo je tu borbi, naravno da jeste, ali nam je bilo mnogo lakše nego na Koridoru.

  Imam pitanje za tebe, koliko znaš o "zasjedi" koju smo napravili za vaše izviđače? Interesuje me koliko ih je taj dan poginulo, prilično sam siguran da je to bio dvocifren broj ali ne mogu da se sjetim. Sve to se dešavalo 1994. godine.
  rat_teslic- 94713 - 04.01.2016 : Diverzant72 - best (0)

  Križ


  Tesnjak,

  16. krajiška je bila na Koridoru prije odlaska na Dobojsko-teslićko ratište. Na Koridoru je sasvim normalno bilo da ne idemo kući po 2/3 mjeseca, ja sam jednom 90 dana bio na ratištu bez prestanka.

  E, na Teslićkom ratištu smo išli kući svakih 15-20 dana. Dovoljno govori o intenzitetu borbi. Možda ti je i poznato šta je i koliko je ova jedinica uradila u Posavini.

  Pisao sam i o glupostima koje smo radili, sunčali se, pekli nešto svaki drugi-treći dan, pa i napijali se.

  Kad me već napadaš, pročitaj šta sam rekao, ja kad sam rekao da ste vi bili loši borci nego da mi nismo radili punim kapacitetima. Sagledaj činjenicu da je 300 do 500 ljudi iz 16. te gotovo uvijek bilo na drugim ratištima: Vozuća, Bihać, Vlašić itd. To smo slali kao ispomoc jer smo imali "viška".

  To je bilo tako, i prvo pročitaj ono što sam napisao pa me onda napadaj.

  Što se tiče oklopa, 90% ste od toga uništili u Miljanovćima. Nisam siguran, ali mislim da su svi naši tenkovi izvučeni i popravljeni, nisam sugran u ovo ali kažem mislim da je tako.

  Ne znam da li imaš u tim vašim arhivama i onaj tenk što vam ga naši prodadoše? Da li ga vodite kao zarobljenog ili kao nešto drugo?

  Ako si do škole u Vitkovćima ulazio i u jesen '94. godine, (ne znam tačno kad), zahvali kapetanu Vukoviću što vas nismo pobili, ili pohvatali kad ste se vraćali. Bilo vas je trojica. Doduše, možda ste i vi mene mogli uhvatiti nekada jer sam prošao sve od Usore pa gore do kraja, nekad i do Doboja.

  Lijep pozdrav.
  rat_teslic- 94661 - 28.12.2015 : Tesnjak Mladi Tesanj - best (2)

  RE: Koliko duboko smo zalazili u srpsku teritoriju


  Što se tiče tvog pitanja koliko smo duboko zalazili u vašu teritoriju, mogu reći da smo stalno bili ispred naše prve linije. Tu smo non-stop imali određene grupe koje su pratile vaše kretanje, dotur mts-a i sve ostalo što se dešavalo na "prvom kraju".

  Što se tiče samih Vitkovaca, ulazili smo duboko u vašu teritoriju. Bili smo redovni kod škole u Vitkovcima, zaseok Tomići, gdje ste imali uvijek do tri tenkovske posade, zatim u zaseoku Mitrovići gdje je bio bataljon minobacača 120 mm, Cerovića IKM Teslićke brigade, Jorgića vis ukopan položaj PAT i PAM povremeno Bofors...

  Što se tiče teslićke strane, od poteza Lijepog brda - Stijakovca - Krsta, prošli smo ispod puta kroz betonsku cijev od strane Prljuge i ušli duboko u vašu teritoriju iza Gradske deponije s ciljem otkrivanja baterije minobacača koja nam je zadavala puno problema, na kraju smo je i otkrili...

  Lijep pozdrav!

  P. S. Ako te još nešto interesuje, pitaj, što budem znao to ću i napisati.
  rat_teslic- 94645 - 25.12.2015 : KunteKinte Teslic - best (0)

  Izviđanje srpske teritorije


  Pozdrav svim posjetiocima ovog foruma! Imam i jedno pitanje za Tešnjaka. Interesuje me koliko duboko ste duboko zalazili iza naših linije prilikom izviđanja? Poznajem taj teren pa me to lično interesuje. Hvala!
  rat_teslic- 94551 - 12.12.2015 : Tesnjak Mladi Jelah - best (3)

  Križ


  Prijatelju,

  sve ovo što sam napisao nije nikakva mitologija, već sirova istina. Inače sam bio "čovjek od povjerenja" tj. načelnika brigade za OB poslove, tako da i dan-danas raspolažem sa tim podacima.

  Počeo sam da pišem na ovoj stranici isključivo zbog omalovažavanje boraca i stanja fronta u z/o Pousorske ljute brigade. Naime, zona odgovornosti Pousorke ljute je bila veoma bitna za komandu VRS i za samo dalje napredovanje, putna komunikacija Doboj - Jelah - Teslić, otvaranja koridora Srednje Bosne.

  Odgovor na tvoje tvrdnje da se bavim mitologijom, ako želiš mogu ti na uvid poslati dokumente od dva borca koji su bili oklopljeni od glave do pete, mada mi nije jasno šta će im dokumenti kada to ljudi njihovog posla ne nose sa sobom, a radi se o osobama inicijala S. A. i NJ. B. Oni su inače iz SR Srbija i Crna Gora. Kod prvog je pronadjeni ključevi od dva auta, pismo i slika od djevojke. Kod drugog veća količina novca...

  Možeš pitati ljude koji su bili s druge strane, a ja ću ti reći dok su bili domaći i nije bilo nekog rata, obično su tu bile komšije koji su se dobro znali. Međutim, kada su došli Krajišnici sve je krenulo u smjeru pravoga rata, e tu me vrijedja tvrdnja "Diverzanta76BL" da je bilo "samo puškaranje".

  Što se tiče tenkova i ostalog BVP, to nije tajna tačno se može provjeriti koliko je uništeno i koliko je zarobljeno oklopa u z/o 207. posorske, da ne spominjemm Doboj i Karuše. Na samim Miljanovcima, to je selo koje dobro znaju sve posade iz ovoga dijela Bosne, zarobljeni su: jedan OT; T55 kom 1; T84 kom 2. Uništeno je T34 kom 2; T55 kom 7; T84 kom 9 i OT kom 3. Ovo ti mogu potvrditi dokumentom iz "Monografije 207. pousosrke ljute brigade".

  Ja samo želim da se zna istina i samo istina...

  Lijep pozdrav!
  rat_teslic- 94543 - 11.12.2015 : Tesnjak Mladi Jelah - best (0)

  Borbe na koti Križ


  Prije svega pozdrav drugu "s one strane"!

  Pročitao sam što si odgovor na moje pitanje, uz dužno poštovanje, ne bih se baš složio s tobom kad kažeš da ste radili sa 50% snage. Evo ja ću ti sada navesti par činjenica koje će osporiti tvoju tezu i sva pisanja sto se tiče bd u z/o 207. pousorske ljute brigade.

 • Kota Križ-Blaževci lijevo-Golo brdo desno ( putna komunikacija Jelah - Vitkovci - Prnjavor), je bila strateški važna još iz doktrine ratovanja bivše JNA, općepoznato u krugu rezervnih oficira iz TO Tešanj i okolnih gradova je bilo da "ko gospodari Križom, hadžija je na Pousorju".
 • Što se tiče napada od strane VRS na Križ od '92 do kraja rata " kao što ti kažeš puškaranja", mislim da je to bilo za neizdržati, kao što rekoh imali ste i po tri pješadijska napada u toku jednog dana, uz 12-satnu artiljerijsku pripremu, gdje je brdo hodalo od detonacija. Napadi oklopnih jedinica, samo na toj maloj koti su uništena 4 tenka i 2 BVP. Prisutnost vaših snajperista na potezu kote Križ 24 sata. Kombinacija napada bojnim otrovima, bac plamena i pješadijski napad. Napad specijalaca iz Niša tzv "Niške kornjače", koje smo gađali tromblonima s ramena jer ih se nije moglo drugačije zaustaviti.

  I pisatću još dok čujem šta imać reći za ovo do sada. Inače gdje si jos bio na Pousorju?

  U slijedećem postu ću ti napisati kako smo vas izviđjali, šta ste pričali u rovovima i KM-ovima od Tomića, Jorgića, G. Vitkovaca, Škole u Vitkovcima itd.

  Gdje su vam bile posade tenkova, kako je vođa komandnog tenka odbio da krene naprijed, kako ste imali posjetu lično general Mladića sa pitanjem kako ne može naprijed itd itd...

  Lijep pozdrav!

  RE: Borbe na koti Križ  Poštovani,

  tvoje pisanje je dosta interesantno, međutim imaš i jako mnogo detalja iz "mitologije" koja je širena u vašim redovima zbog podizanja morala u vašim redovima. Tipičan primjer za to su Niški specijalci, kojih je u toj diverzantskoj jedinici jako malo, a po vašim kazivanjima nije bilo fronta od Hercegovine do Bihaća na kome oni nisu ratovali. Ukoliko je poznato i to da su oni diverzantsko-desantna jedinica, glupo je i pomisliti da bi tako skupe borce neko slao u frontalni napad.

  Druga neistina u tvom pisanju je broj uništenih tenkova i mts-a. Ukoliko bih prebrojao sve postove u kojima vi govorite o broju uništenih tenkova, vjerovatno bi taj broj prešao ukupan broj tenkova kojima je raspolagala JNA.

  Uostalom, hajde da čujemo i ljude koji su bili u srpskim redovima na Križu. Nekako mislim da su njihovi podaci mnogo tačniji.
 • rat_teslic- 94187 - 25.10.2015 : Diverzant72 - best (0)

  Križ


  Tešnjak,

  uz dužno poštovanje, sve kako sam napisao ja ili neko od drugih momaka ovde je tako. Znam da djeluje omalovažavujuće, i ispašće da nemam poštovanja, ali mi smo se znali vratiti nakon malo puškaranja, eto onako jer nam se ne ide u proboj, ne gine nam se za neko brdo ili zaseok tamo. Nama na sramotu. Znam ja da to kvari sliku u o nama. Ne kažem da nije bilo ofanzivnih dejstava, ali vjeruj mi ni 50% naših ukupnih mogućnosti.

  Što se zolje tiče, znamo svi da je zolja za jednokratnu upotrebu. Vjerovatno se misli na Osu (lapsus, misliš jedno pišeš drugo). Možda sam i ja to napisao, potražiću.

  Koliko dugo si bio na Križu, imam nekoliko pitanja za tebe.
  rat_teslic- 93921 - 22.10.2015 : Tesnjak Mladi Jelah - best (2)

  Križ


  Htio bih konkretno da komentarišem ovaj post o Križu, gdje autor teksta piše da puca iz zolje pa je ponovo puni. Kako to? Dalje kaže da je napad bio žestok a krenuli su i tenkovi. Mi nikada nismo krenuli tenkom u napad jer smo ih imali samo dva u voznom stanju. Našoj komandi nije bilo bitno uzimanje sela Vitkovći i Cerovica u vašoj dubini iza kote Križa jer su to od oduvijek bila srpska sela. On dalje kaže da srpskoj strani nije bio bitan Križ i da ste ga mogli uzeti kada god ste to htjeli, kao i to da niste baš imali ofanzivna dejstva na toj liniji fronta. Ni ovo nije tačno jer ste u jednom danu napadali i po tri puta taktikom: rana zora, vrijeme ručka i povečerje...

  Volio bih da se autor članka javi da raspravimo još neke stvari koje je on napisao.

  Pozdrav!
  rat_teslic- 93343 - 18.07.2015 : Nenad Suvajac Cecava - best (1)

  Zmajevac 1994. godine


  Bio sam u završnim bitkama na Zmajevcu, Stajama i Trešnjevom panju.
  rat_teslic- 91385 - 14.10.2014 : Spile MO Inostranstvo - best (0)

  Jelika - Glavica


  Evo, slučajno naiđoh na ovu stranicu, i pročitah sve ove postove i vjerujte da mi se svaka dlaka nakostrešila jer su me ove priče vratile u davnu 1992. godinu.

  I ja sam jedan od učesnika i živih svjedoka borbi koje su se vodile početkom rata i to baš na Glavici i oko nje. Neko je ovdje napisao i pomenuo borbe u kojoj je poginuo Cvijan Panić, ili već kako se zove čovjek koga smo ja i jedan moj saborac izvukli sa ničije zemlje jer se počeo osjećati neugodan miris. Sjećam se da je imao neki austrijski dokument, pa smo skontali da je radio u Austriji i da je tu došao vjerovatno na godišnji odmor, ili šta ja znam. Sjećam se da je bilo vrijeme ručka kad su počele da padaju granate. Najprije one od 60 mm, a onda sve češće i veći kalibri. Na kraju je bilo strašno, mislim da nije bilo ni jedne jelike sa vrhom.

  Žestoko smo granatirani nekih 40-ak minuta, koliko se sjećam, ali mi je to vrijeme izgledalo kao čitava vječnost. Za divnu sreću, nismo imali gubitaka, a lakše ranjenih je bilo samo dvojica.

  E, tada počinje nešto zanimljivo. Ja sam sa svojim vodom bio iza linija na jednoj livadi, kao što sam rekao ručali smo, kada je sve počelo. Najprije je krenula žestoka paljba iz pješadijskog naoružanja. Skontali smo da je počeo napad jer smo isti i očekivali poslije žestokog granatiranja, a dan-dva prije toga smo i primjetili pojačenu izviđačku aktivnost. Pucalo se toliko da su otpadale grane sa jelika, a rikošeti su zavijali na sve strane. Jedan me je rikošet udario u leđa dok sam puzio putem, malo lijevo od linija, koji je vodio do dva katuna tj. ovčarske kuće. Udarac je bio toliko jak da sam mislio da sam ranjen jer mi je dah stao i jako me zabolilo. Srećom, ostala je samo dobra modrica. Stigao sam do ruba šume, ali tad još uvijek nisam nikoga vidio. Digao sam pušku i čekao da koga ugledam, kad odjednom iza jednog katuna uz samu drvenu ogradu od baskija dotrča vojnik u uniformi nekadašnje JNA. Čekao sam da se ponovno pojavi, i od silnog uzbuđenja mi je srce udaralo da sam mislio da se čuje van tijela, a toliko sam duboko disao da se zamaglila optika na pušci. Bila je to moja prva bliska borba. Vidio sam još jednog vojnika u istoj uniformi kad je pretrčao razdaljinu između dva katuna. Opet nisam vidio ljude ali sam vidio cijev, vatru i dim iz cijevi okrenute prema našim položajima. Jedan od vojnika je krenuo prema našim linijama da pomogne "Cviji" ili nekom drugom ko je već bio blize liniji. Opalio sam i čovjek se trznu unazad, kao da je pijan pa ga leđa vuku. Izgubio je ravnotežu i pao za onu ogradu od baskija. Ovaj drugi je prestao pucati ali se nije pojavljivao. Tada je gruhnula bomba nekih 20-ak metara sa moje desne strane, ukočio sam se jer sam mislio da sam otkriven i da je ona bačena na mene. Ušutila se '84-ka, a tad sam vidio i nekoliko vojnika u SMB uniformama kako se povlače. Pošto je tu bila livada, neki su trčali nazad duboko sagnuti, a neki su i puzili na četiri noge kao gusteri.

  Onoga vojnika iza kolibe, koji im je davao podršku, nisam vidio ali sam čuo pucnjavu jer je samo on pucao. Bili smo na razdaljini od nekih 70-ak metara jedan od drugog. Vidio sam još nekoliko vojnika kako bježe nizbrdo prema šumi gdje su im bili položaji, digao sam pušku i opalio par metaka. Pucao sam jako brzo, a jedino sam prvi put nanišanio pa ne znam da li sam koga pogodio jer se nisam smio ispraviti.

  Potom sam čekao da onaj drugi iza katuna počne povlačiti. Vrijeme je prolazilo a mukla tišina je sve više dolazila do izražaja. Prošla je još neka minuta dok se nisu oglasili moji saborci iz rovova desno od mene i počeli dozivati jedni druge. Onog drugog vojnika nisam vidio, vjerovatno je pobjegao nizbrdo zaštiće katunom. Za ogradom je još uvijek ležao onaj vojnik, u ustoj pozi u kojoj je pao. Ja sam ostao i nepomično na istom mjestu jer nisam znao ko je desno od mene, ispred naših rovova. Vidi sam SMB bluzu i jednu Adidas gojzericu, koje su tih 90-tih godina bile jako popularne.

  U toku noći je nestao vojnik za ogradom, a ja i dvojica kolega smo nakon dva dana izvukli tijelo i 84-u. Kao što sam rekao, tom prilikom smo našli i neke austrijske papire, ja sam uzeo čakiju i jednu bombu. Čakiju još uvjek imam kao uspomenu na moju prvu borbu. Moj kolega S... je uzeo prsten i drugu bombu a treci kolega S... je uzeo nešto njemačkih maraka iz novčanika i pištoljsku municiju 7,62 ali pištolja nije bilo. Onu '84-ku smo predali u jedinicu. Tijelo je odio radni vod i zakopao iza linija sa desne strane puta malo u šumi. Pošto je bilo puno žila i kamena nisu duboko kopali pa se još danima osjećao neugodan miris. Koliko je tačno ne znam, ali sam čuo da je tijelo razmjenjeno u nekoj od razmjena "svi za sve".

  Eto, to je moje viđenje doživljaja i prvog "vatrenog krstenja". Imao bih puno toga još napisati, ali ne bih da pominjem imena. I na kraju da se zahvalim svim saborcima i učesnicima tog i ostalih događaja: Momci bili ste sjajni i hvala vam za razumjevanje koje ste pokazali kad sam napustio jedinicu i pridružio se svojoj porodici poslije ranjavanja.

  Ako neko iz moje jedinice MO pročita ovo neka se sjeti pjesme iz busa kad bi krenuli na ratište:

  Pobjedit' ćemo JNA, to nije naša Armija
  Zare pale i kolju, naše sestre siluju.
  Nek ste mi živi i srećni ma gdje bili
  Špile
  rat_teslic- 91159 - 15.09.2014 : - best (0)

  Manjača


  Ja sam iz Železnog polja i tražim Srbe koji su bili na liniji Mahnjača da se jave da malo pišemo o događajima u toku rata.
  rat_teslic- 90325 - 27.05.2014 : Eli Terzic Tesanj - best (0)

  Husar, Zmajevac, bezimeni vis i 1994. godina


  Ako ima neko ko je bio na Husaru, Zmajevcu I bezimenom visu u 1994. godini, da mi ispriča svoja iskustva i stanje u tom periodu.
  rat_teslic- 89277 - 15.03.2014 : Sedma Mvobbr Zenica - best (1)

  Rat na području Teslića


  Bilo je svega, zar ne?
  rat_teslic- 88221 - 17.01.2014 : Seli Terzic Tesanj - best (0)

  Napad na bezimeni vis 30.05.1994. godine


  Da li neko zna nešto na napad na bezimeni vis, koji se desio 30. maja 1994. godine? Tog dana sam imao gubitak u porodici, pa bih volio da znam nešto više o tom trenutku.

  Ja sam iz Tešnja i znam po pričama da su Srbi krenili u napad na bezimeni vis i da smo se jedva odbranili, to jest da su iznenad se doduljali i znam da je moj najmiliji član porodice poginuo kada je ispaljena zolja a drugi je poginuo i njega su odvukli na srpsku stranu. Mislim da se taj drugi prezivao Halilović.
  rat_teslic- 87574 - 09.12.2013 : Zeljeznopoljac Zeljezno Polje - best (1)

  Kozila - Mahnjača - Vis...


  Super što se javljaju ljudi sa svih strana. Ima li nekod o boraca iz VRS sa strane Smolina, Zečje Glavice, Hajdučke Kose?
  rat_teslic- 86516 - 25.08.2013 : Panicka Panic Jezera - best (2)

  Jovo Panić


  Zamolio bih one koji imaju neke informacije o zarobljavanju Jove Panića ( PILE ) da to i napišu.
  rat_teslic- 86295 - 08.08.2013 : Zeničanin Zenica - best (1)

  Za Mariju Milinković


  Samo da Vam kažem da pročitate starije postove između mene i Duška iz Jezera na stranici Rat_Teslić, imaze tamo neke informacije za Cvijana Panića, koje smo mi međusobno razmjenuli.

  Pozdrav
  rat_teslic- 86289 - 07.08.2013 : Marija Milinkovic Panoc Rotterdam - best (0)

  Cvijo Panić


  Da li bi neko mogao da nešto napiše o Cviji Paniću, koji je stradao na Oborskoj Glavici, bila bi mnogo zahvalna na bilo kojoj informaciji.
  rat_teslic- 85285 - 02.06.2013 : Bojan Panic Teslic - best (1)

  Boško Panić


  Može li neko da napiše nešto o Bošku Paniću?
  rat_teslic- 84894 - 09.05.2013 : Zeničanin Zenica - best (0)

  Za Kostu Panića Novi Sad


  Kosta pogledaj malo bolje ovu stranicu. Tu smo se dopisivali Duško (koji je bio na vašoj strani) i ja sa suprotne.

  Pozdrav!
  rat_teslic- 84871 - 08.05.2013 : Kosta Panic Novi Sad - best (0)

  Cvijo Panić


  Može li neko da napiše nešto o Cviji Paniću, što je nastradao na Oborskoj glavici?
  rat_teslic- 84307 - 13.04.2013 : Dusko Mijic Jezera - best (1)

  Jezera


  Pozdrav za Nikolu,

  Ja sam iz Jezera i sve mi je u većini stavari poznato ali ima i dosta stvari koje ne znam.
  rat_teslic- 83649 - 15.03.2013 : Nikola Ilic Nevesinje - best (4)

  Serićko - teslićko ratište


  Da li ima učesnika sa obe strane na ovom ratištu: Jezera, Kosovnjak, Podjezera, 303. viteška iz Zenice...
  rat_teslic- 83466 - 09.03.2013 : Dalibor Ivascanin Teslic - best (1)

  Za Diverzanta 72 Banjaluka


  Možeš li još jednnom napisati nešto o Teslićkom ratištu i teslićkim brigadnim izviđačima i sl. Biću zahvalan svima koji mi pomognu.
  rat_teslic- 83447 - 09.03.2013 : Nikola Ilic Nevesinje - best (0)

  Borbe na Jezerima, Teslić


  Molio bih za još informacija o borbama u Jezerima i učešću jedinice "Meša Selimović"
  rat_teslic- 83397 - 08.03.2013 : Kopice Kopičan Kopice - best (0)

  Kopiče, Lipova Glava, 27.9.1992


  Odgovor na pitanje, Kopic, Lipova Glava, od 27.09.1992. godine.

  Slučajno sam naletio na ovu stranicu i ima odgovor na ovo pitanje. Taj dan su vaša dva vojnika, mislim da ste ih nazivali pod šifrom "dva hladna piva" su mrtva donesena sa linije u blizini Kopiča, a ja ne znam da li su ih ubili na lini ili su ih zarobili pa ubili.

  Tu, u blizini kopica su ih ukopali, pa su ih ubrzo potom i iskopali i dali na razmjenu u Tešanj za naše mrtve.

  Moje saučešće i da se nikada ne ponovi tako nešto slično.
  rat_teslic- 83376 - 07.03.2013 : Dalibor Ivascanin Teslic - best (1)

  Teslićka brigada


  Pozdrav sve posjetioce ove stranice, sa molbom da neko napiše nešto i o Teslićkoj brigadi, a posebno o njenim izviđačima - idv. Hvala!
  rat_teslic- 82807 - 20.02.2013 : vinko Ignjić Očauš - best (0)

  Lipova glava


  Želio bih da razmjenim mišljenja sa nekim iz Novog Šehera koji je rat proveo na linijama Lipova glava, Kopice 1992. godine, i dalje sa onima koji su bili u akciji Armije BiH 27.09.1992. godine na Lipovu Glavu, kada su zarobljena dva pripadnika VRS.
  rat_teslic- 82687 - 16.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (2)

  Jezera


  Dule,

  kao što sam već rekao, stvarno nemam pojma ni za tu djevojku, jer je HOS odradio posao a mi smo samo izišli na Oborišta i povezali lijevo krilo do Jesenice i Meokrnja. Onako, kao kroz maglu, se sjećam priče da su neku dvojicu zarobili blizu Ovčarskih koliba, odmah ispod Oborišta. Oni su, navodno, bili pored zaprežnih kola punih minobacačkih čahura. Mislim da je to odradio PDV ili vod rezervne policije, provjeriću to jer imam jarana koji je taj dan bio u tom vodu policije.

  Ja gore nisam nešto puno bio, išao sam tamo samo po potrebi jer nas slali po čitavoj Bosni jer smo nakon Oborišta postali manevarska jedinica.

  Najveći dio rata sam proveo na Vozući, od kote 512, preko Paljenika, Rudina i Popovog Osoja, tj. ako gledaš sa naše strane to je bio desni dio od Paljenika prema cesti Zavidovići-Vozuća.

  Poslao sam ti e-mail adresu preko foruma, mislim da ćeš je dobiti pa ćemo se dogovoriti da se i čujemo.

  Nisi mi odgovorio da li se sjećaš onog slučaja na pijaci o kom sam ti pisao.

  Kada sam išao da obiđem liniju, i ja sam je jedva prepoznao. To je sada naselje ovčarskih kućica, a oni i dan-danas čak i po putevima nalaze protiv-tenkovske mine.

  Javi se druže, sad ćeš imati e-mail adresu. Bilo pa prošlo, da popričamo ko normalni ljudi!
  rat_teslic- 82677 - 16.02.2013 : Dusko Jezera - best (2)

  Jezera


  Zaboravio sam da napišem da je Cvijo nakon par mjeseci razmenjen i sahranjen.

  Pomalo mi nije jasno kako to da opisuješ bio si maltene stalno bio prisutan na ovom delu ratišta ali se ne sećaš glavnih akcija. Ja znam većinu dešavanja znam na ovom delu ali kako mi ti sad neke stvari na pominješ izgleda da ima stvari koje i ne znam.

  Ja bi voleo kada bih se mogli kontaktirati i raspraviti o nekim stvarima koje baš i nisu za širu javnost.

  Kad već pričaš za ovce, onda bi se trebao sjećati i devojke koju ste odveli odmah na početku rata.

  Meni se čini da su dešavanja na Kosovnjaku su bila u isto vrijeme kada su pala i Jezera. Nakon što ste nam ušli iza leđa, što smo mi i pretpostavljati da se može desiti zato što je između linija bila velika šupljina gdje ste mogli i do Teslica neopazeno da prođete.

  Kasnije smo mi povratili deo linije, i tom prilikom smo vam zarobili dva minobacaca 62mm i još neke sitnice.

  Ja idem u Jezera na groblje, a liniju sam samo delimično obilazio zato što je jako zarasla a nije baš ni preporučljivo zbog mina.

  Jako mi je žao svakoga ko je izgubio život u odbrani svog ognjišta.

  Pozdrav,
  rat_teslic- 82657 - 15.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (0)

  Za Duška sa Jezera


  Duško, stvarno ne znam za ove što nabrajaš, rekao sam ti da je na početku tu bio vod HOS-a, znam samo da su oni odveli stada ovaca odozgo i krava, a žao mi je svakog poginulog kako od mojih tako i vaših. U ovom ratu su ginuli obični ljudi na sve tri strane, kad pogledaš sada unazad nizašto jer niko od nas nije ništa dobio, a prije rata mi je bilo tako dobro i sa Srbima i sa Hrvatima!

  Pišanu jeliku je radila 7. muslimanska, tako da stvarno ne znam šta se tamo dešavalo. Možda ste nas i mogli pregaziti u početku jer ste bili vezani sve do Banjaluke, međutim kasnije se stanje promjenilo i mi smo se naoružali, vjeruješ li da su se Oborišta ispočetka držala sa po jednom AP-om po rovu, dok je kasnije bilo tri čovjeka, četiri AP i jedan PM M-72 po rovu. Mi nismo imali klasične zemunice nego se samo malo ukopamo, kako narod kaže da se može glava sakriti. Međutim, iza leđa smo u zemlji imali veliki objekat u kom je odmaralo i po 300 ljudi, a bila su tu i tri PM M-53 i jedna 84-ka, kao i jedan PAM na liniji. Vjerujem da ste to kasnije i osjetili.

  Još uvijek mi nisi odgovorio za Cvijana, da li jesahranjen, žao mi je svakoga ko je tako negdje ostao.

  Nama se 16. 06. '92. godine na koti Piskavac kod Ilijaša desilo da je snajper ubio doktora koji je i ostao tu jer ga nismo mogli živog izvući. Razmjenjen je tek nakon 2,5 godine, o ćemu sam već pisa na ovom forumu. Zahvalio sam se i ljudima koji su odradili razmjenu jer su sa tjelom vratili i sve stvari koje su se zadesile kod njega, između ostalog Seiko sat koji je stao na dan njegove pogibije!

  Htio sam da te pitam da li si znao za pijacu, tamo kod vas, jer su ovi sa Mehuriča i Gluhe Bukovice, dolazili kod vas, pa im je neko od vaših pijačara pomogao kad su dvojica naših zalutali pa ih je neko tamo zarobio i bili su u Tesliću u zatvoru, onda ih je taj pijačar dovezao kamionom na pijacu i pustio ih na našu stranu.

  Da li znaš nešto o tome?

  Dule, nije problem druže da se dopisujemo a pošto je ovo vaš forum, hajde ti probi led daj adresu sa fejsa ili broj telefona i ja te odmah zovem!

  Već sam ti govorio da nije problem i da ljetos odemo tamo da se podsjetimo. Lično bih i ja volio ići na vaše linije da vidim kakav je bio pogled sa vaše strane.

  Druže pozdrav tebi i tvojoj familiji!

  Zeničanin,

  ako se ti slažeš, ja mogu Duletu dati tvoju email adresu! Kao podsjetnik, upiši se pod "ocjeni članak" u jedan od Duletovih postova i potvrdi da se slažeš sa tim. Obavezno upiši ovu tvoju email adresu!

  Za tvoju informaciju, ja do sada nikada nisam prekršio to pravilo da bilo kome na ovom forumu odam identitet neke osobe.
  rat_teslic- 82641 - 15.02.2013 : Dusko - best (2)

  Pad Jezera


  Ja sam bas iz Jezera, bio sam tamo od početka pa sve do nekoliko dana pred pad našeg sela kada smo pomereni malo niže prema Manjači tj. na Rudu.

  Mi smo se trudili da ne pokvarimo susjedske odnose, ali nažalost vi ste se baš neljudski poneli prema nama. Ne znam koji je razlog bio za to, samo znam da smo vas mogli za sat vremena pregaziti, samo da smo htjeli. Već na kraju je bilo malo drugačije zato što nas je bilo malo jer su mnogi otišli da rade u inostransvo.

  Za vreme pada Jezera sam bio na Rudi, gdje ste u međuvremenu napali i na našu liniju. Pošto smo videli da su Jezera pala, više nismo imali volje za dalju borbu pa smo se povukli ali je par vaših, verovatno iz udarne nepažljivo naleteli pa su ostali na našoj strani.

  Reci mi za napad na Pisanu Jeliku., kada ste ušli iza leđa pa niste uspjeli. Napiši nešto i za Pilu Panić što ste zarobili kod ovaca a nisi mi rekao ni za Đukice Brata i sestru što ste odveli na samom početku, pa onda za Kurdiju što ste masakrirali pa nas zvali da ga preuzmemo što smo i učinili na liniji.

  Ne znam kako bih mogao dobiti broj tvog telefona ili putem fejsa ili mail da ne bi neke stvari pisao baš javno.

  Duško,

  dobio sam informaciju da je sa starcem zarobljen i jedan dječak, vjerovatno 1994. godine. Ovaj posjetilac takođe kaže da su mještani najviše radili u Austriji!
  rat_teslic- 82598 - 14.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (1)

  Jezera


  Ne znam da li se ta kota zove Jelića glavica, ali Ljubavni krug je jedan malo veći proplanak gledajući lijevo sa naše strane prema Jesenici i Meokrnju. Problem je bio što je bilo gotovo nemoguće doći do njega jer je sve okolo bio pašnjak. A ta Pišana jelika je bila otprilike na sredini naćeg pravca djelovanja, tj. tačno gdje je Cvijan poginuo na tom pravcu samo što je on bio duboko ispred te kote.

  Mi smo prezimili na Oborištima, znam samo da smo jedva dolazili preko Šerića zbog dubokog snijega, čak su i konji propadali u snijeg.

  Jeste li vi na vaš Božić '93. godine granatirali Šeriće? Do tada niste nikada, a tada ste pogađali na nekih 200 metara ispod sela. Mi smo upravo taj dan stigli u Šeriće jer smo išli na smjenu na Oborišta.

  Kasnije je moja jedinica bila na Vozućoj, kad su pala ta vaša sela Jezera (Panići i ostala) i vjerovatno je tada pukla ta vaša linija, nas su zatim u kasno proljeće ponovo doveli tu, kad se krenulo dalje. Došli smo po noći, odradili smo Kosovnjak, za koji čak i ne znam gdje je, a potom su nas povukli na Visoko jer smo mi bili manevarska jedinica. Na zauzetim linijama su ostali mještani sela Šerići, Bistričak, Starina i Orahovica.

  P. S. Interesuje me šta je bilo sa Cvijanom, da li je razmjenjen? Da li si ti iz Jezera ili si tamo došao sa strane?

  Pozdrav
  rat_teslic- 82588 - 14.02.2013 : Dusko Jezera - best (1)

  Ljubavni krug tj. Jelića Glavica


  Zeničaninu,

  znam za Oborišta i o dešavanju oko njega. Međutim, zanimaju me kasnije dešavanje, ustvari vaš napad na Jelića Glavicu, ili kako ti kažeš Ljubavni krug. To je uzvišenje gdje su izginuli naši a bilo je i zarobljenih. Tom prilikom je pala naša kompletna linija od Oborišta do Vučije.
  rat_teslic- 82501 - 12.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (3)

  Glavica, Teslićko ratište


  Ta čistina se zove Ravna Oborišća, pa ako si iz Jezera, onda bi morao znati gdje se to nalazi, jer ispod nje prema vašim selima su ovčarske kućare, odmah ispod Glavice (najveće kote)na tom području.

  Ljubavna nije glavica, nego smo mi tako zvali jedno uzvišenje na vašoj strani koje je bilo dominantno jer je oko njega bila čistina. Mi smo ga prozvali ljubavni krug, tu je ostao pokopan jedan mudžahid (ne znam iz koje je zemlje) koji je i dan-danas na tom mjestu. Ovo znam zbog toga što sam prije 10 godina bio u obilasku, i našao sam one vaše tranšeje u kojima su na daskama nožem bila urezana vaša imena.

  Ta jedinica HOS-a nije bila Hrvatska. U njoj su bili sve muslimani, sem komandira koji je bio Hrvat i jednog momka iz Zenice koji je bio Srbin. U ovu jedinicu su ljudi uglavnom išli zbog oružja i uniformi.

  Čini mi se da se napad na Glavicu desio u septembru 1992. godine, kada smo vas pomjerili prema Tesliću. Tada smo počeli uzimati i ta vaša sela (Jezera). U akciji je učestvovao 1. zenički odred pojačan sa vodom rezervnog sastava policije. Međutim, ja tamo nisam dugo ostao jer su nas odmah po zauzimanju tih sela prebacili na druge pozicije. Tek kasnije, u 1995. godini, kada je bila ofanziva za deblokadu Sarajeva, vratili smo se na jedan dan na kotu 908 koja se nalazi ispod Mahnjače prema Visu (od Željeznog Polja) jer ste vi tu nešto bili osvojili pa su nas digli da to vratimo, što smo i uradili.

  Duško, druže, bilo pa prošlo! Možemo se dogovoriti i da odemo gore, bilo sa zeničke strane ili od Blatnice, pa da sve to obiđemo i prisjetimo se tih ružnih dana.
  rat_teslic- 82499 - 12.02.2013 : Dusko Jezera - best (1)

  Cvijo Panić


  Zeničaninu,

  Tačno je da je Cvijo ostao na jednoj njivi tj. čistini, ali mi nismo vršili nikakav napad, samo smo pokušavali da izvučemo tijela. Međutim, to je bila čistina pa nismo mogli da priđemo.

  To što tvrdiš da su ga ubili pripadnici neka HOS jedinice, ako dobro razumem radi se o nekoj hrvatskoj jedinici?

  Opiši mi napad na Glavicu u pravcu Vučijoj planini. Ja ne znam ni za kakvu Ljubavnu glavicu, kao što ti navodiš!
  rat_teslic- 82453 - 11.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (0)

  Cvijo Panić


  Slažem se s tobom! Ostao je na oborišćima u podnožju Glavice, tačnije iznad vaših sela Jelići, i druga (mislim Tomići). Kada smo mi došli on je već bio u šumi u fazi raspada jer je bilo ljeto, a bio je plitko zakopan. Ja lično mislim da ga je ubio vod HOS-a jer su oni među prvima izašli na Ravna oborišća. Mi smo tu malo ukopali liniju, ali ništa nije bilo povezano. Vi ste odmah to veče pokušali vratiti liniju. Napad je trajao od 11 naveče do 8 ujutro, ali nas niste uspjeli pomaći. Sledeći dan smo minirali prostor ispred nas tako da smo tu ostali neko vrijeme, sve dok nismo krenuli prema ljubavnom krugu, u pravcu Vučije planine i Kosovnjaka.
  rat_teslic- 82431 - 11.02.2013 : Dusko Jezera - best (0)

  Cvijo Panić


  Zeničanin,

  poznajem Cviju, samo se ne slažem sa tvojom konstatacijom da je ostao na vašoj strani. Koliko se ja sjećam vi ste nastupili na našu zemlju. Možeš li mi dati opširniji opis tog dešavanja.

  Duško,

  molim te da napišeš Cvijino puno ime!
  rat_teslic- 82405 - 10.02.2013 : Zeničanin Zenica - best (0)

  Cvijo Panić


  Dule, da li znaš Cvijana? On je bio prvi koji je ostao na našoj strani u julu 1992. godine?
  rat_teslic- 82395 - 10.02.2013 : Dusko Jezera - best (1)

  Napadi na Jezera


  Dali ima neko ko je učesnik desavanja u napadima na Jezera i Kozila, aposebno o borbama na Jelića Glavici. Ja sam takodje ucesnik ali opis cu dati malo kasnije.
  rat_teslic- 82385 - 09.02.2013 : Dusko Jezera - best (2)

  Teslićko ratište


  Može li neko opisati neki ratni događaj koji se dešavao na Teslićkom ratištu, tačnije u mjestu Jezera.
  rat_teslic- 68646 - 17.04.2012 : KunteKinte Teslic - best (0)

  16. krajiška


  Lijepo napisano! Ako može još koja priča sa Teslićko-dobojskog ratišta bio bih ti jako zahvalan. Pozdrav za sve borce 16. krajiške !
  rat_teslic- 68470 - 11.04.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (0)

  Kota 525


  Kota 525 bila je jedna od dominantnih na prostoru između Teslića i Doboja, a tih dana su trajali napadi upravo prema tom gradu i jedinicama koje su se tamo bile.

  Cilj komande VRS i 1 KK bio je bio smanjiti pritisak na Doboj i sa druge strane potisnuti muslimane. Naravno, zadatak je pripao 16 krajiškoj, s tim da je za preuzimanje i čuvanje već postojećih i dostignutih položaja bila zadužena 4. banjalučka LPBR.

  Naši komandanti su odlično osmislili akciju i nekoliko dana prije toga počele su pripreme. I toga dana poruka je bila jasna: Kota 525 večeras mora pasti, nećete imati veliku podršku artiljerije ni mehanizacije, sve je na vama.

  Pripreme su prošle, mi bili spremni za napad, podjeljeni u udarne grupe. Naša grupa je imala 6 ljudi, od tog jednog vođu koji se nije ničim razlikovao sem da je imao motorlu.

  Vođa naše grupe sam bio ja, a moja grupa je dobila ime Zolja 1, ako se dobro sjećam. Teren smo dobro poznavali, mada je bio prilično loš za napad.

  Granatiranje je počelo, a mi smo se kretali prema njima, dobro zamaskirani i spremni. Nekako smo došli blizu njihovih rovova, preko nekog kamenja i nekih stijena, i javili ostlima da smo spremni za napad. Sačekali smo potpun prestanak granatiranja i da naše ostale grupe budu na mjestu, a bilo ih je dosta. Moram pohvaliti momke iz artiljerije, jer su bili pa može se reći i metarski tačni.

  A kada je došao je i taj trenutak, otvorili smo vatru prema njihovim položajma, sa jako male razdaljine. Imali smo i sreće jer oni izgleda nisu dobro ni pazili jer su bili u zaklonu zbog granatiranja.

  Žestoka paljba je odjeknula duž cijele linije. Dragan ispaljije zolju, a mi ostali pucamo i pokrivamo ga.

  Moram priznati i da su se muslimani dobro borili, uzvratili su žestoko i u tom trenutku im nije padalo na pamet da napustaju liniju, pa sam i sam u jendom trenutku pomislio da od ove akcije nema ništa. Linije nikako da im popucaju, strašno se puca ali se ne napreduje a kako cujem ginu nam i ljudi, do tada 4 mislim. Istina je da su muslimani imali bar 4 puta više poginulih, ali postojala je i šansa da se oni odbrane.

  Onda mi Maki rekao:
 • "Milane moramo mi probiti ove, izgleda da naši neće uspjeti na drugim mjestima. Ako mi probijemo oni će se uspaničiti!"

  Tako i bi, ponovo mjenjam okvir i pucam, zatim puzim do nekog kamena i dok me ostali pokrivaju bacam dvije bombe, a Dragan i Momo ispaljuju zolje, nakon čega primjećujemo da neprijatelj bježi.

  I tako, po ko zna koji put ispali smo ljudi pa smo im dali šansu da pobjegnu. Kad smo bili sigurni da ih nema usli smo im u liniju i javili našima:

 • "Zolja 1 na poziciji!"

  Zatim dvojica ostaju na tom mjestu i paze na ove što su se povukli, a mi idemo dalje. Dragan i ja smo oprezno krenuli na desnu stranu a druga dvojica na lijevo.

  Pucamo da drugi dio linije jer naši nisu mogli probiti na tom mjestu. Javili smo im da smo tu, i ponovo napadamo muslimane. Tuče nas m84, ali i oni se povlače, bježe, neki transejem do drugog rova a neki livadom. Srećemo se tu sa drugom grupom, dvojica ostaju a mi idemo dalje da pomognemo ostalima. Dragan i ja idemo tranšejem a ostali idu čistinom, i opet ona ista M84 puca prema nama. Jedan borac pade kao pokošen, na mjestu je ostao mrtav, ali nas to nije demoralisalo, mi ponovo pucamo i oni bježe.

  Na tom mjestu se srećemo sa još jednom grupom, osvajamo tako još jedan rov. U tom je trenutku nastala potpuna panika kod muslimana, tako da je pala kompletna linija. Mi idemo dalje!

  Dalje smo napredovali lako, i zauzeli smo dobar prostor u jako kratkom vremenskom periodu. Istina, imali smo i nešto mrtvih, ali ne u našoj grupi.

  Napredujemo dalje, ali očekujemo borbu sa njihovom Interventnom četom, jer smo znali da će oni doći da probaju da nas zaustave i da nas vrate.

  Cilj akcije je bio skoro ispunjen, i kako to već biva njihovim razbijenim grupicama se pridružila ta njihova Interventra jedinica, mislim da je bila u pitanju četa. Međutim, i njih smo lako razbili, nakon čega smo krenuli dalje.

  U tom trenutku smo iz komande dobili naređenje da smo ispunili zadatak i da moramo stati, što je kod nas izazvalo ogorčenje. Svi su pljuvali i govorili:

 • "Što nam nisu rekli da stanemo prije nego što smo ih razbili, nego moramo sada da stanemo i da se ukopamo?"

  Izjasnili smo se da ne želimo da stanemo, ali komanda je komanda, pa smo to na kraju morali da uradimo.

  Nakon što smo se ukopali, očekivali smo njihov kontra-napad, jer je to moralo da se desi zbog toga što smo ih ostavili napola razbijene.

  Prošlo je neko vrijeme kontra-napada nije bilo. Došlo je i nekoliko naših tenkova, koji nisu bili uključeni u prvi napad. Dšsli su tu i momci iz 4. banjalučke LPBR, i desio se i kontra-napad, dobro su napali ali smo ih mi odbili i zadali im još veće gubitke.


  Tu je sada bila nova linija, daleko povoljnija nego ona prije nje. Tu sam sreo i svog brata od ujaka, koji je bio u 4. banjalučkoj LPBR. Izgrlismo se i izljubismo, popričasmo, upitah ga za moje jer skoro je bio kući. Bilo mi je drago kad sam čuo da su svi dobro i da je brat bio kući prije 3 dana i da je i on dobro jer su se tih dana vodile borbe oko Kupresa a on je bio gore negdje u okolini Kupresa, Bugojna i Srbobrana. Ali u priči vidim da mi je burazer nekako blijed i loše raspoložen pa ga upitah:

 • "Buraz, reci mi šta je? Nešto i mi loš danas!"

 • "Ma vidio sam ove vaše mrtve što ste ih imali u akciji. Jeste da se nismo tukli sa balijama do malopre, ali ovo mi je prvi put da vidim toliko mrtvih od počeka rata!"

  Mislim da smo tom prilikom imali 11 mrtvih.

 • "Istina, previše je to, ali to je cijena koju treba platiti za ovakvu kotu!"

  Kasnije smo čuli da su muslimani imali jako puno mrtvih, ali za čudo, nisu ih ostavljali, izvlačili su ih jer smo im to i mi dopuštali. U rovovima i zemunicama smo nalazili smao krvave tragove, oružje i municiju koju su ostavljali...


  Ovakvih akcija je moglo biti mnogo više tokom 1994. i 1995. godine, i to sa puno manje gubitaka i puno više osvojene teritorije ali komanda VRS iz nekog razloga nije ni pomišljala na to.
 • rat_teslic- 68023 - 26.03.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (2)

  Kota Križ


  Ovaj post ću započeti tako što ću pohvaliti 16. krajišku MTBR, ovaj put ću to uraditi umjesto muslimana i Hrvata. Ovo kažem zbog toga što smo mi doista bili jedna jako humana jedinica, nikada niko iz 16. krajiške nije počinio neki zločin, i niko od 15,000 ljudi koliko ih je prošlo kroz Brigadu nije optužen da je počinio neki zločin, bar ne dok je bio njen propadnik.

  Zarobili smo veliki broj neprijateljskih vojnika, odlično smo postupali sa njima. Prije desetak godina sam ovdje u Banjaluci sreo jednoga, koji me je zagrlio i zaplakao. Tom prilikom me je i častio, čak smo se i napili, i to sve zbog toga što sam mu jednom prilikom pomogao, dok sam bio kod kuhinje i vidio da njemu nisu dali ručak -nije bilo dovoljno. Sjeo sam pored njega, uzeo još jedan tanjir i dao mu pola svoga graha.

  Ali da se ja vratim na kotu Kriz, ključnu tačku zapadno od Teslića. Jednom prilikom, nakon mirnog dana na liniji, odmarali smo se i naravno kartali. Uz karte se uvijek nađe i neko meze, koje sam donio od kuce gdje sam bio tri dana uoči ovog događaja. Vrijeme je brzo prolazilo, pala je noć a ubrzo i granata blizu nas.

  Dragan povika:

 • "Vidi Turaka što se kurče, nabavili neke granate pa bi da nas gađaju"

  Svi smo se nasmijali, a ja zapjevah: "Od Topole, pa do Ravne gore..."

  Nismo baš previše obraćali pažnju na neprijatelja, iako je palo još nekoliko granata, svaka u razmaku od jednog minuta. Međutim, onda granate počeše da padaju sve žešće, iako njihove nišandžije baš i nisu bile precizne.

  Obavjestili smo komandu i ostale jer smo znali da će uslijediti pješadijski napad, pa smo bili spremni. I dok sam ja uzimao M84, Maki je promrmljao:

 • "Dragane, ovi se izgleda ne šale, ali će dobiti po pički!"

  Dragan se samo smijao, a ja sa, ga podjebavao:

 • "Dragane, jebo ga ti, kada god si rekao da se zajebavaju oni uvijek udare žestoko!"

 • "Ma jebem ti mamu ja malo, mene si našao da podjebavaš!"

  Ubrzo prestade granatiranje i krenu pucnjava. Poklopili su nas strahovito, idu i tenkovi kako smo procjenili... Dragan puca i dere se:

 • "Nećete, majku vam jebem, nećeteee!"

  Deremo se svi i pucamo što više možemo. Ja se dižem i ispaljujem zolju, ponovo je punim pa opet pucam. Ne znam zašto, ali nisam imao problem sa strahom dok sam se dizao da je ispalim.

  Uz sve naše napore shvatili smo da nećemo moći da zadržimo ovaj dio linije i da moramo da se povučemo. Momci iz susjednih rovova su počeli da se povlače prema nama jer je u tom pravcu bio prolaz. Međutim, neko nam reče da su nam Turci već za leđima, a konfiguracija terena je bila takva da je to bilo za očekivati, pa smo odlučili da idemo uz potok pa šta nam Bog da.

  Dok smo se povlačili, ja sam ostao zadnji. Ispucao sam nekoliko metaka a zatim istrčao i krenuo za ostalima. U tom trenutku pade 82 i rani me, ne znam da li se to može nazvati ranjavanjem, jer mi je skinula samo nešto kože sa buta.

  Dragan i Maki su se vratili jer su shvatili šta se desilo. Pitaju me jesam li živ, jesam li dobro. Ja se od muke smijem, ali ipak ustajem i trčim jer sam shvatio da je neprijatelj blizu nas i da nas lako mogu zarobiti.

  Ne znam kako, ali sam trčao uz potok kao lud, kao da mi nije ništa. Na jednoj čistini su nas, po dogovoru, sačekali momci iz Interventne čete. Zaustavili su Turke, a mene odveli do saniteta i previli.

  Nakon svega jednog sata trebalo je ići u vraćanje linije. Ja sam odlučio da idem sa svojima, mada se doktor protivio.

  Isto veče smo povratili sve što smo izgubli, i našli dosta mrtvih muslimana, a neke smo i zarobili.

  U mom rovu i zemunici su ostale slike moje žene, moje djece, mene i ratnih drugova iz rata. Ostao je i moj ratni dnevnik u koji sam pisao svakog dana. Kada smo se vratili nisam zatekao ništa, ni slika, ni dnevnika - sve su odnijeli.

  Danas, kada pričam sa Draganom o tome, ponekad se zapitamo i zašto muslimani nikad nisu objavili ni jedan detalj iz tog dnevnika. Vjerujem da je to zbog toga što tamo nema ništa loše o nama. Tamo je samo istina, o tome kako smo pazili na zarobljenike, pomagali im, i kako je moja jedinica imala uspješne i časne akcije.

  Evo, to je jedna priča sa Križa. Ima ih još dosta, ali o tome nekom drugom prilikom!
 • Idi na stranu - |1|2|