fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-RAT_MAJEVICA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

rat_majevica- 102645 - 02.09.2018 : Dejan Živković Zvornik - best (0)

Zvonko Đokić


Pozdrav svima,

imam jedno kratko pitanje za poznavaoce ratnih dešavanja na Majevici. Naime, 01. septembra 1992. godine poginuo mi je ujak Zvonko Đokić kojeg do danas nisam uspio pronaći. Bilo kakva informacija o razmjeni ili mjestu gde je pokopan bi mi dobro došla.
Molim vas za bilo kakvu informaciju.


Unapred hvala.
rat_majevica- 94395 - 17.11.2015 : LAV Teocak - best (0)

Banj Brdo


Sto se tice uzimanja Banj Brda 21. aprila 1993. godine, znam sve o tom događaju jer sam lično izviđao i uveo borce preko Savića. Mi smo kroz srpsku teritoriju došli s leđa rovovimana Banj Brda. Za sada samo toliko.

Pozdrav svim borcima, i sa jedne i sa druge strane.
rat_majevica- 92648 - 23.03.2015 : Majevica Lopare - best (0)

Жуново


За Kemal Avdic Srebrenik. Ја сам био али у марту 1995. Жуново - Игличар. Било је неколико заробљених српских војника.
rat_majevica- 92184 - 20.01.2015 : Kemal Avdic Srebrenik - best (0)

Osuda zločina


Pozdrav,

interesuje me da li na ovom forumu ima neko iz srpskih redova a da je preživio zarobljavanje na Čelickom ratištu '94. Žunovo.
rat_majevica- 92003 - 02.01.2015 : Eko - best (0)

Napad na Gornju Tuzlu


Volio bih da saznam nešto više o tome kako su Požarnica i Kovačica napala Gornju Tuzlu. Bio sam tu i dva puta sam ranjen na kućnom pragu. Tu je ranjeno dosta srpskih boraca, ali im ne bih ovdje spominjao imena.
rat_majevica- 91945 - 27.12.2014 : Uros Jovanovic Brcko - best (1)

Banj Brdo


Gazija Kalesija, možeš li detaljnije opisati te svoje tvrdnje? Interesuje me koliko su one provjerene? Drugim riječima, volio bih da detaljnije opišeš bitku za Banj Brod, gledano sa vase strane. Hvala!
rat_majevica- 90597 - 28.06.2014 : Majevica Lopare - best (0)

Greda 1994.


Био сам на Греди у љето 1994. а и на Теочаку децембра 1993. и Капљевцу, јануара 1994. и љета 1995.
rat_majevica- 90421 - 07.06.2014 : Lav Teočanski Teočak - best (0)

Teočak


Pozdrav za Dana,

vezano za Teočak, vidim da dobro poznaješ ratna dešavanja, ali moram te ispraviti jer si napravio nekoliko manjih grešaka:

Prvo su i napadali iz pravca Jazikovca, Mumbašića i Gajića ali su Teočani pokazali zube. Što se tiče puta preko Tobuta, svi su znali ali niti jedan borac iz Teočaka nije pucao kao i na crkvu u Priboju.

Bilo je dosta ofanziva, ali Srbi nisu ni razmišljali da napadaju ognjišta od teočanskog naroda, koji bi radije umro nego ista napustio.
rat_majevica- 90013 - 04.05.2014 : Gazija Kalesija - best (0)

Banj Brdo


Pitao si za Banj Brdo. Bio sam direktni učesnik i te bitke. Uspjeli ste ga povratiti ne zahvaljujući vašim borcima nego našim iz Tuzle.
rat_majevica- 89797 - 17.04.2014 : Uros Jovanovic Brcko - best (0)

Banj Brdo


Da li bi neko mogao da detaljno, ali baš detaljno, opiše bitku na Banj Brdu aprila 1993. godine. Tu čuvenu diverziju muslimana 4 km iza nasih leđa i kako smo uspjeli da sačuvamo Banj Brdo. Najbolje bi bilo kada bi i sa jedne i sa druge strane neko opisao taj događaj. Kada već pričamo o njemu, Banj Brdo danas pripada Federaciji? I ako neko moze da kaže ili još bolje ima kartu razgraničenja za vrijeme rata na Majevici neka je I postavi. Hvala!
rat_majevica- 89289 - 16.03.2014 : Teso Mirkovic Gornje Zabrdje - best (0)

Majevica


Братски поздрав опет из Забрђа-Горњег, једна напомена, исправка, како год, надам се да се главни неће љутит, Мајевица је ође стављена у Западна РС, А Мајевица се налази већином у источној РС.

Majevica je planina u sjeverno-istočnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline.

Само толико за сада, поздрав из Забрђа-Горњег, Угљевика РС.

RE: MajevicaTešo,

sve je relativno, prema tome i diskutabilno. Kao što i sam reče, Majevica je na granici Istočne i Zapadne Republike Srpske. Razlog što sam je stavio u Zapadnu RS jeste jer je ona dobrim dijelom bila u zoni odgovornosti 2. krajiškog korpusa, jer je Zvornička brigada uglavnom bila skoncentrisana na Srebrenicu, Crni Vrh i komunikaciju prema Šekovićima.
rat_majevica- 88752 - 15.02.2014 : Tešo-Teški Mirković Gornje Zabrđe - best (7)

Vojvoda Mitar Maksimović - Mando


Vojvoda Mitar Maksimović Mando rođen je u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 10. oktobra 1963. godine.

Pre rata bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu "Majevica" iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primećuje i dosta poznatiji "FK Rudar" iz Ugljevika.

Ubrzo po otpočinjanju ratnih dejstava u Hrvatskoj, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. U rodni kraj se vraća posle 9 meseci, kada muslimani napadaju Majevicu i rubne dijelove opštine Ugljevik. Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu "Obilići".

Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u "Lavove sa Majevice". Jedinica je u svom sastavu imala i do 500 četnika. "Lavovi sa Majevice" imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca. Jedinica obilazi i mnoga druga ratišta, sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju Koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, vojvoda Manda je, između ostalog, odlikovan i ordenom "Miloša Obilića". Bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik i Predsednik boračke organizacije Republike Srpske.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći, pod još uvek nerasvetljenim okolnostima. Za sobom je ostavio kćerku Božanu i sina Dušana. Mnogobrojni poštovaoci lika i dela Vojvode Mande odužili su mu se 27. decembra 2007. godine podignuvši mu spomenik u centru Ugljevika.

Vojvoda Mando je sahranjen u mom selu, Gornje Zabrđe. Njegov vjerni saborac i rođak sa kojim je i pošao u Krajinu u rat je Ljubo Role, koji sad bije bitku za život, slijedi mu operacija srca-zalisci-ne znam detalje gdje i kada, ali znam da je pokrenuta i akcija za pomoć tom junaku.

Bratski pozdrav,
Tešo Teški
rat_majevica- 85700 - 30.06.2013 : Cupo Tuzla - best (0)

Adžina kosa


Da li je neko bio na Adžinoj kosi, mislim da je to bilo u novembru 1994. godine, ili na Gredi kad smo je osvojili.

Pozdrav od Čupe iz Tuzle
rat_majevica- 83079 - 26.02.2013 : Coos Lav S.istocni bedem BiH - best (0)

Teočak


Što se tiče Teočaka, tvoji su ga konstantno napadali, bilo je nekoliko žestokih ofanziva ali je Teočak ipak ostao slobodan i ne pokoren. Logično, napadali smo i mi i uspjeli ostvariti ono što smo morali a kasnije je sve bilo drugačije.

Htio bih ovom prilikom pozdraviti pripadnike "Pantera", sa kojima smo se par puta žestoko tukli, i izraziti svoje poštovanje jer nakon samo par minuta borbe s njima, lako se moglo zaključiti s kim si u klinču.
rat_majevica- 81959 - 27.01.2013 : Dario Obrenovic Njemačka - best (5)

Majevičko ratište


Pošto do sada o ovom dijelu ratišta nije napisano ništa, ja ću otpočeti sa par riječi, a nadam se da će me dopuniti NLO i Dane iz Bijeljine.

Sve je počelo 15. maja 1992. godine, prilikom izlaska JNA iz kasrne u Tuzli. Da potsjetim da su dan prije toga propali pregovori između gradonačelnika Tuzle, Selima Bešlagića (ratnog zločinca) i majora JNA sa aerodroma u Dubravama koji je tražio od Bešlagića da prihvati neku autonomiju u Jugoslaviji pa posle neka se odcjepljuju. Međutim, Bešlagić je tom prilikom rekao:

 • "Kakva, ba Jugoslavija, Praćan? Jesi li lud, ta država je propala i neka bude rat!"

  Zatim je 15. maja 1992. godine na raskršću Brčanska malta, oko 15 časova jedan dio kolone pušten a zatim je otvorena žestoka vatra od strane TO, Patriotske lige, te redovnog i rezervnog sastava milicije.

  Naređenje za otvaranje vatre je izdao tadašnji dežurni operativac SUP Tuzla Ilija Jurišić uz nečije odobrenje ili naređenje. Par sati kasnije počela je da dejstvuje artiljerija sa srpske strane, tačnije iz Požarnice.

  Prva linija razgraničenja između srpskih i muslimanskih sela je bila u Čaklovićima, zatim desno selo Bare i dalje Kovačica. Narod u Čaklovićima je bio vrlo loše naoružan, tu je bilo svega nekoliko papovki i pokoja bomba, ali i dosta lovačkog naoružanja.

  Do napada na kolonu narod iz ovog područja je normalno išao u Tuzlu na posao. Nakon toga su ostavili lopate i motike i uzeli puške da brane svoja ognjišta, a da pri tome nisu imali nikakvog vojničkog iskustva u pogledu komandovanja. Morali su da se sami organizuju, onako kako su znali i umjeli.

  Nakon par dana muslimanske jedinice iz Čaklovića su izvele napad i ovo područje je veoma lako palo u ruke neprijatelju. Srbi su pobjegli preko Vasića u Požarniće. Njihove kuće i stoka u štalama je odmah opljačkana. Nakon toga, jedno za drugim su pala sela sve do Gojinog brda. Na tom mjestu je uspostavljena prva linija koja je imala već tada uspostavljenu komandu. Počela je da stiže i pomoć sa strane, u pogledu nekih interventnih jedinica koje su uglavnom sačinjavali "vikend ratnici" koji bi dolazili, u napadima istrošili municiju i bombe, a zatim se vraćali u Bijeljinu ostavljajući jadni narod da čeka napad sa neprijateljske strane.

  U narednih par mjeseci je palo sve do Banj brda i repetitora Lisača i desno preko Cviljevine. Ta linija je ostala sve do kraja rata.

  Najveći doprinos u odbrani tog dijela su dali upravo borci u rovovima. Tokom rata djelimično je padala i ta linija, ali je uvijek i vraćana.

  Najteži trenutak na tom ratištu je bio kada je oko 70 ljudi zarobljeno na Majevici. Mi smo došli da pokušamo proboj u cilju njihovog oslobađanja. Tom prilikom smo zatekli komandanta Druge majevičke brigade u Tobutu, kako skupa sa svojim oficirima sjedi pijan kao krme. Oni su mi se naprosto zgadili jer na udaljenosti od 15 kilometara od prve linije nije bilo ni jednog oficira da komanduje tamo gdje treba.

  Još jednom ponavljam da je 2. majevička imala dobre borce, ali i vrlo lošu komandu.

  NLO je napisao da mu je pomalo čudno da linija sa Majevice nikada nije spojena sa Zvorničkom brigadom. Moje lično mišljenje je da u komandi nije bilo volje, a možda su tu postojali i neki veći interesi jer je vojska iz Teočaka preko Tobuta išla 10 kilometara makadamskim putem a istim su išli i ranjenici. Može se postaviti pitanje i zašto nikada u toku prethodnog rata nije pala granata iz Teočaka na Priboj, a mogli su ih kamenjem gađati. Osim jednog napada iz Teoča, a čini mi se da je to bilo za Arlijevdan, kad su naši sišli gotovo na cestu u Priboju. Tom prilikom je u kontranapadu poginuo i Panter pa se i tada stalo. Svi drugi napadi su se završavali tako što jedinice krenu, pogine jedan i neko još bude ranjen, pa se akcija zaustavlja i svi se vrate na početne pozicije.

  Srbi su zauzimali mnogo veće kote od Teočaka, ali im on ostade drugo. Ako je teško bilo ići na kamenolom, zašto nisu krenuli iz Starog Ugljevika, Mumbašića i Jasikovca i stjerali neprijatelja prema Rastošnici i jednom za sva vremena završili sa tim Teočakom i Hajrudinom Mešićem.

  Akcije nisam opisivao detaljno, pa ako bude interesovanja ponovo ću opisati ono što znam. Ovo je samo uvod u priču o Majevičkom ratištu. Pozdrav za NLO i Daneta iz Bjeljine, pa se nadam da će i oni napisati nešto na ovu temu.

  Pozdrav i ostalim učesnicima ovog foruma.
 • Idi na stranu - |1|2|