fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-RASPAD_BOSNE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

raspad_bosne- 99693 - 02.03.2017 : Zoka Bijeljina - best (1)

Ovako je pisao VOX


VOX sarajevski nedjeljnik decembar 1990 godine

Šta sa Srbima u Islamskoj Republici BiH: Približava se dan kad će doći dan najavljenog proglašenja islamske republike BiH. Taj datum za koji kuca srce svakog bosansko hercegovačkog i muslimana Sandžaka je, kako je već odavno poznato, 31. decembra ove godine. Kako su neke naznake pokazale, moglo bi doći do protivljenja bh. Srba ovom povjesnom događaju. S tim u svezi poduzete su neke mjere koje bi se primjenile ukoliko srpsko pučanstvo BiH ne bude suglasno sa ovom idejom.

1. Svaki pojedinac Srbin mora biti svjestan odgovornosti cjelokupnog naroda za njegove nekontrolisane postupke. Kazne za učinjena zlodjela biće kolektivne za jednu srušenu muslimansku kuću bit će srušeno deset srpskih, za jednog mrtvog muslimana bit će likvidirano 100 srba za jednog ranjenog muslimana(ovisno o težini rane)10 do 50 Srba.

2. Svi Srbi rade radno vrijeme od 12 sati na dan, plaće su im u srazmjeri lojalnosti svih zaposlenih i u pravilu su 30% niže od plata muslimana na istom radnom mjestu.

3. Srbi imaju pravo prvenstva kod odpuštanja viška radnika.

4. Srbi ne mogu posjećivati sve javne ustanove bezposebnih propusnica.

5. Srbi hranu dobivaju na točkice i to u prodavnicama koje će raditi posebno za njih.

6. Srbi nemaju nacionalnih stranakaa ako ne budu poštovali pravila političkog života nemaju pravo političkog organiziranja niti pravo glasa.

7. U islamskoj republici Srbima se ne oduzima pravo proizvodnje alkohola, ali i muslimani imaju pravo koristiti za sve stanovnike države.

8. Srbi su ravnopravni sa muslimanima ukoliko dobrovoljno pređu na pradedovsku vjeru Islam - niko nikad nema pravo povlačiti njihovo predhodno stanje življenja jer nisu oni krivi što su Srbi, ni jedna generacuja ne može odgovarati za postupak predhodne ili nekih drugih koje su joj predhodile.

9. dobar Srbin je živ i poslušan Srbin ili mrtav neposlušan Srbin.
raspad_bosne- 93441 - 08.08.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

RE: O budućnosti Bosne


Bosna i Hercegovaima ima sve manje mogučnosti da preživi! Sva rođena djeca poslije rata su odgojena sa nacionalnom i vjerskom mržnjom. Ko će njih da pomiri?

U školam se uče različite istorije! Sve ono što je jednoj strani sveto, onoj drugoj strani je usađena mržnja prema tim svetinjama! Po školama u FBiH se uči da su Srbi bili zločinci i agresori, a svi ostali su "branili BiH". Ko će Srbe da ubijedi da je to njihova država?

Ovo je samo jedan mali dio zbog kojeg mislim da je BiH neodrživa tvorevina!

Imam svoj "blog" na kojem pišem moje memoare i istinu sa Vogošćanskog ratišta. Po mom mišljenju, Srbi bi se trebali ljutiti što ovako detaljno i iskreno pišem, jer na drugoj strani ne postoji blog u kojem se piše istina o ratu u BiH. Gle čuda, do sada Srbi su se uključivali isključivo da dopune ono što ja nisam znao ili sam zaboravio, a muslimani su se uključivali sa ljutnjom što uopšte pišem o ratu!
Zašto njima smeta istina o ratu u Vogošći?
raspad_bosne- 93407 - 04.08.2015 : Jaja Netko Odnekud - best (0)

O budućnosti Bosne


Ovdje se uglavnom govori da Srbi i Bošnjaci hoće neki mir, ali jedva spomen o Hrvatima. To nije mir.

Što se tiče RS, Dejton jest srpska pobjeda u BiH, najviše što bi smjeli dobiti je 49% površine na 30-35% stanovništa (jest da je RS i rjeđje naseljena) uz koridor u distirktu...

Kako mi se trenutno čini, od ravnopravnog suživota sva tri naroda u istoj državi trenutno nažalost nema ništa. Preostaje jedino komadanje, da svatko dobije svoje. Granice treba izbrisati i nacrtati nove, etničke.

Što se tiče osamostaljenja Republike Srpske ili eventualnog hrvatskog entiteta, ne bih se složio s time, kroz nekoliko godina suživot u jednoj državi možda ipak bude moguć.
raspad_bosne- 92589 - 14.03.2015 : Neba Bak Srbija - best (0)

Bruka i sramota jednog iskvarenog društva


Nisam mogao a da se ne vratim na pisanje Zlatana Delića. Upustio sam se u priču sa "maminim i tatinim sinovima" što to zaista jeste tako kako sam i opisao ali ti Deliću odlaziš suviše daleko. Pošto si gimnazijalac i smatraš se "inteligentnim", batali to serviranje priče koje iznosiš. Niko ovde nije od juče pa stoga nastavi da pišeš o ratu i nemoj da se baviš nama Srbima pošto mi se baš zabolo u oba oka to tvoje "zanimanje za vlastito dvorište". Taman kad pomisliš evo ga čovek piše ispravne stvari kad ono crv, i uhvatio si se nas Srba kao slepac za kobasicu. Moj savet, ugledaj se na tvog zemljaka Maxa iz Sarajeva, iz njegovih priča imas šta i da naučiš, koga ovom prilikom pozdravljam, ako ništa drugo naučićeš kako se iznosi samo istina i ništa više. Ubuduće se stvarno pozabavi "tvojim dvorištem" jer ovako si veoma nisko pao i pusti nas obične da i dalje vodimo naše priče bez ikakvih nesuglasica. A ovo pitanje ti postavljam licčo jer me živo interesuje-DA LI TI IMAS I DANA RATA, DA I TI NISIS MAMIN I TATIN SIN?

Veliki pozdrav!
raspad_bosne- 92585 - 13.03.2015 : Zlatko Delić Sarajevo - best (0)

Bruka i sramota jednog iskvarenog svijeta i društva


Nema se ništa reći za komentar Nebe Bake iz Srbije nego se složiti. Mada mene prije svega zanima vlastito dvorište i šta se po Sarajevu radi odn. zloradi, ja ću se malo osvrnuti na "mamine i tatine" sinove.

Pošto sam ja prije rata išao u gimnaziju u koju je išlo relativno mnogo Srba, a neki od njih su onomad bili djeca istaknutih srpskih nacionalnih političara, a znam i mnogo Srba onako iz komšiluka, što radnih kolega mojih roditelja i nešto kućnih prijatelja, što jedan širi krug, imam neki uvid u stotinjak sudbina ljudi. Uglavnom se tu radi o intelektualcima koji su prije rata živjeli u Sarajevu i jedan dio radničke klase i ljudi sa sela.

Što se ovih urbanih intelektualaca tiče, tu ni jedna, ali ni jednu porodicu ne znam da su im djeca vidjela fronta. Nisu se oni uglavnom borili ni na ovoj strani, jer su mudro izbjegli na vrijeme ili sačekali razvoj situacije. Ako su se i našli u vihoru rata, bila je radna obaveza, rad kod stranaca itd.

Za Srbe iz radničke klase i porijeklom sa sela garantujem da su gotovo bez izuzetka otišli u rat na vašoj strani, i ako su ostavili roditelje u Sarajevu, onda su ti roditelji platili visoku cijenu, posebno muške glave, jer ti je sljedovao Viktor Bubanj zatvor ako muslimanske izbjeglice pokažu prstom na tebe da ti je sin u VRS-u bio, a na početku rata i gore. Ostaneš u Sarajevu da čuvaš ormare i trosjede i još nadrapaš!

Urbani Srbi su imali i najviše miješanih brakova, pa su i preko te linije imali prednost da dobiju papire, i dosta ih je bilo u komunističkoj politici i dosta ih je bilo dovoljno pametnih da zbroje dva i dva pa poduzmu nešto da spasu glavu. Na kraju krajeva i imalo se. Znam da je dobar dio imao vikendice po Herceg Novom, Igalu itd. , inače po Crnoj Gori pa su neki na vrijeme dočekali rat na moru.

Pred sami rat 89, 90 i 91 su Srbi intelektualci počeli masovno da prodaju stanove po Sarajevu ili da ih mijenjaju za Srbiju i Crnu Goru. Puni su bili oglasi i zemlje i vikendica u Hrvatskoj. Mogao si za 20 ili 30. 000 DM da postaneš vlasnik kuće na Jadranu! Ko je bio pametan i poduzetan, prodao je sve svoje i zbrisao barem do mora.

Ko je htio da gleda i da razumije, mogao je, nije trebalo da gleda laži sa TV. Mom ocu je radni kolega srpske nacionalnosti i prijatelj u januaru 1992. došao na kafu da ga moli da bježi iz Sarajeva, i dao mu ključeve vikendice u Herceg Novom. On sam je prije barikada otišao za Beograd, a kasnije za London. Djeca su mu danas Englezi.

Iz Sarajeva su bila 4 talasa iseljavanja Srba:
1. Urbani intelektualci i bogati - do kraja 1991
2. Kadrovi SDS-a i pridruženi idealisti do marta/aprila 1992
3. Razmjene zarobljenika i spajanje porodica do 1995
4. Poslijeratna ekonomska i etnička iseljavanja i prodaja stanova do 2000

Ja se dobro sjećam te euforije bježanije 1991. godine, nikad u životu više i jeftinijih stanova i stvari nije bilo na tržištu. Atmosfera kao pred pad Sajgona 1975. godine. Bio sam premlad da me uhvati panika, ali danas mi ne bi bilo svejedno.

Uglavnom da rezmimiram i kod vas i kod nas su obrazovani, jaki, snalažljivi, pametni i bogati izbjegli rat i stradanja, a što je nečiji društveni status bio niži, to je više nadrljao, a nakon rata manje imao, bez obzira na zasluge...

Bruka i sramota jednog iskvarenog svijeta i društva...

raspad_bosne- 90992 - 29.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Podrška ideji uvođenja tri entiteta u BiH


Iako su bosanski muslimani promjenili svoj govor i prešli na hrvatsku verziju srpskog jezika, ulizivanje im nije pomoglo da zaustave zvanično stvaranje trečeg entitet, koji faktički nikad nije ni ukinut na prostorima gdje je večinsko hrvatsko stanovništvo.

Prilika da se BiH spasi od raspada je ponuđena, da li će muslimanski političari imati razumjevanja za to ili će pokrenuti novo krvoproliće ostaje da se vidi?

Od većeg entiteta napraviće se dva manja i razbiti muslimanska ideja o unitarnoj Bosni! SAD podržavaju ideju o tri entiteta.

Kako će Bakir spasiti babovu islamsku državu BiH?


PODRŠKA IDEJI UVOĐENjA TRI ENTITETA U BiH
utorak, 29 jul 2014


Međunarodna krizna grupa /ICG/ u posljednjem izvještaju o BiH zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

Izvještaj Međunarodne krizne grupe, navodi se u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a, pišu "Večernje novosti".

U ranijim izvještajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zuzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimjereniji za BiH.

Oni sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rješenja, dok su centralistička pogubna, navodi se u analizi mostarskog Instituta.

U analizi se ističe da "još revolucionarnu promjenu" predstavlja tvrdnja da je u BiH "potreban novi poredak: normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana".

U izvještaju ICG navodi se da nema ničeg pogrešnog u vezi sa hrvatskim entitetom, koji bi riješio mnoge probleme - ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između BiH i entiteta, kao i između entiteta i opština mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH.

Međunarodna krizna grupa navodi da je glavna prepreka entitetu sa hrvatskom većinom - politička.

"To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno", ističu analitičari ICG, koji smatraju da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju "hrvatskog entiteta" iz BiH neutemeljen s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se u izvještaju i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i spriječila preuzimanje njenih nadležnosti od BiH.
raspad_bosne- 90935 - 23.07.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Ko to tamo ruši dragu našu cjelovitu Bosnu?


Mehter banda, zurle i doboši - piše Nenad Kecmanović


24. jula 2014. godine

Da li je Erdogan ono poslednje zaista rekao ili nije rekao? Skloni smo da poverujemo da ipak jeste rekao zato što je to potpuno u duhu njegovih prethodnih izjava da je "osmanlijska Bosna bila jedna uspešna priča", da je "izbornom pobedom u Ankari pobedio i u Sarajevu", da mu je "Alija ostavio u amanet da brine o Bosni i Bošnjacima", da je "Turska bošnjačka majka". A posebno zato što je, prilikom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, "Mlade Bosne" i početka Velikog rata, za veliko čudo, izostao "turski faktor".

Bečka filharmonija u Vijećnici i Hor Crvene armije u Andrićgradu. Nedostajala je samo janjičarska mehter banda sa zurlama i dobošima u Tešnju, pa da bosanska kakofonija bude zaokružena po Hantingtonovom scenariju. "U neizbežni sukob na raselini civilizacija uključiće se najpre istovernici iz prve linije okruženja, pa onda iz druge, sve dok ne stignu glavni globalni igrači", napisao je čuveni američki politikolog.

Ali, on se bavio političkim i vojnim sukobima, a nije predvideo da će se bosanski "nastavak građanskog rata bez oružja" odvijati i kulturnim sredstvima - naučnim, literarnim, muzičkim, dramskim. Pogotovo ne da će to biti povodom 100 godina borbe protiv zajedničkog okupatora, kada su u "mladobosanskim redovima" rame uz rame bili Srbin - Princip, musliman - Mehmedbašić i Hrvat - Andrić. Premijer Erdogan, kako piše istanbulski novinar Abdulah Bozkurt, "nije intelektualac i ne čita puno". Dodali bismo da nije ni istoričar, ni muzičar, ni reditelj, ali jeste majstor politike koja, kao vrsta praktične veštine, jeste i neki vid umetničkog dara za proizvođenje iluzija i zavođenje masa.

Zna Erdogan veoma dobro da od 100 miliona Turaka u BiH nema ništa bez saglasnosti Moskve, Berlina i Vašingtona, kao i da od pomorskih manevara u Neumu takođe nema ništa bez saglasnosti hercegbosanskih Hrvata na lokalu i Hrvatske u zaleđu, a naposletku valjda ni bez trojnog konsenzusa u Predsedništvu BiH u Sarajevu. Naprosto, Tajipu Erdoganu su za predstojeće predsedničke izbore potrebni glasovi brojnih potomaka bošnjačkih imigranata u Anadoliji i on zna da će ih jeftino pokupiti raspaljivanjem mašte o povratku neoosmanske imperije u njihov bosanski zavičaj.

A u bosanskom zavičaju? Sećam se još iz vremena socijalizma u BiH i kemalizma u Turskoj, ražalovanih šerijatskih sudija, oronulih derviša i pomatuvljelih hafiza kako, sa nabijenim "francuzicama" do ušiju, udvoje-utroje predveče šetaju Ferhadijom od Vječne vatre do Sebilja, zaustavljaju se na tucanoj kahfi kod "Dibeka" i u poverenju divane o tome "šta li ima novog u Stambolu"? U to vreme u sarajevsku Begovu džamiju mahom je navraćala samo muslimanska sirotinja iz periferijskih mahala, a u istanbulsku Plavu džamiju - gotovo isključivo evropski i američki turisti.

Ali, nostalgija za prohujalim "zlatnim vaktom", kada su muslimani vladali Bosnom, premostila je vekove i preživela pod paslajisanim beretkama koje su zamenjivale nepodobne fesove i ahmedije. "Pusto tursko" se vratilo ne samo u Tajipov Istanbul, nego i u Alijino Sarajevo. Studentkinje pod zarovima, feredžama i čadorima, ali i studenti sa bradama i čakširama trofrtaljkama, stipendisti turske, saudijske i bošnjačke vlade sa Turskog univeziteta u Sarajevu, Islamske teologije na Baščaršiji i slično razmileli su se prestonicom multi-kulti BiH, u kojoj danas ima više Turaka i Arapa nego Srba i Hrvata.

I čik neka sada, na svega dva i po meseca pre izbora, Lagumdžija, Radončić, pa čak i Komšić, a pogotovo Bakir, upozore brata Tajipa da u BiH, pored Bošnjaka, žive i Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj i "Herceg-Bosni". Da mu kažu da im svojim izjavama kvari odnose sa komšijama, bez kojih ionako ne mogu ništa zvanično odlučiti o zajedničkoj državi. I da mu preporuče da, baš kao što je to učinio premijer Srbije, koja kao i Turska hoće u EU, javno kaže da poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali i Republiku Srpsku i kantone sa Hrvatskom većinom, ravnopravnost tri naroda...

Turkofilna i panislamistička bošnjačka baza, koja po džamijama klanja za Erdogana, ne samo da im ne bi dala glasove, nego bi ih politički uništila. Zato Zlatko, Fahro, pa čak i Željko, baš kao i Bakir, zaboravljaju svoja deklarativna opredeljenja za građansku multi-kulti BiH i zajedno sa svojom izbornom bazom uživaju što Tajip govori upravo ono što i oni sami sanjare, uz najnoviju epizodu serije "Sulejman Veličanstveni".

"Sto miliona Turaka u BiH za zaštitu Bošnjaka" - to komšije Srbi i Hrvati mogu jedino da shvate kao preteću metaforu. Ali, provereni deo Erdoganove izjave koji se odnosi na "turske pomorske manevre" u neumskom akvatorijumu može i da nasmeje. Takvi manevri se uvek izvode zajedno sa mornaricom zemlje domaćina. A bošnjačka komponenta mornarice Armije BiH mogla bi da učestvuje samo sa jednim od ona tri policijska glisera koji kruže kratkim i tesnim neumskim zalivom u vreme kada kupači izađu iz vode. Generalno, Erdoganove brojne i učestale izjave vezane za Bošnjake i Bosnu, uključujući ovu poslednju ili bez nje, ipak nisu bezopasne.

Ne samo zato što, uz prećutno odobravanje sarajevske političke elite, raspaljuju ekspanzionističke ambicije bošnjačkih masa na celu BiH nego i, još više, zato što na njih ne reaguje tzv. međunarodna zajednica. A kada na to Čović zatraži obnovu "Herceg-Bosne", a Dodik zapreti referendumom o osamostaljenju, iz Vašingtona i Brisela promptno pozivaju na globalnu uzbunu.

Autor: Nenad Kecmanović
Izvor: Pressrs
raspad_bosne- 89180 - 07.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

RE: Budućnost BiH


Poštovani Nerko,

Tvoja analiza je jednostrana, pa čak i da je to pisao neki Srbin ne bih se sa njim složio. Muslimani u Bosni treba da postave takvu analizu u kojoj će biti činjenice koje su oni stvorili da bi Srbi odlučili da izđu iz, nekad, veoma poštovane, voljene i ponosne Bosne i Hercegovine.

Moje mišljenje je da je želja Srba da i danas žive u BiH, ali ne u onakvoj kakvu nameću muslimanski političari. To dokazuje i njihovo nacionalno opredeljenje, mi smo svi došle, a samo su muslimani pravi Bosanac.

Zamolio bih te, ako je ikako moguće da napraviš analizu, šta bi muslimani trebali da urade da bi drugi narodi podržali cjelovitu BiH? Smatram da je u tome suština budučnosti BiH.

Srbi iz Republike Srpske neće ući u sastav Srbije kao ako za to ne bude veoma važnih razloga i potrebe za opstankom. Po mom mišljenju, minimalne su šanse da Srbi u Bosni opstanu bez postojanja Republike Srpske. To dokazuju i ovi konstantni pritisci na njeno ukidanje, zbog cilja koji sam već ranije navodio.
raspad_bosne- 89177 - 07.03.2014 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Zašto nema zajedničkog suživota u BiH


U ratu sam bio ubjeđen da ćemo odmah nakon potpisivanja mira protjerati iz naše sredine "domaće izdajnike" a onda ponovo po kafanama sjediti sa "braćom" muslimanima i Hrvatima, kritikovati one koji su nas zavadili i "njegovati" bratstvo i jedinstvo. Međutim, na moje veliko iznenađenje, to se nije desilo. Ovaj moj komentar treba da objasni razloge za to.

Za ovih dvadeset godina u miru, ne samo da se nismo pomirili i zbližili, već smo se još više udaljili jedni od drugih. Po meni, glavni razlog za ovo je neobjektivno i pompezno procesuiranje ratnih zločinaca. Ovim potezom je okaljan srpski obraz, a nama to mnogo znači. Pitanje ratnih zločinaca je trebalo da bude rješeno unutar Bosne, ali je iz određenih razloga podignuto na međunarodni nivo i sa razlogom je dobilo ogroman publicitet. Realno gledajući, Haški tribunal je napravljen da osudi Srba i to iz sledećih razloga:

 • Zapadne zemlje i NATO žele da operu ruke od nezakonitog mješanja u rat na Balkanu - Glavni cilj Haškog tribunala jeste da okrivi suprotnu stranu, tj. onu protiv koje je NATO ratovao i protiv koje su se borili Zapadni političari: Klinton i ostala gamad. Ovo iz jednog veoma prostog razloga: nakon što Međunarodni sud optuži Srbe, po Međunarodnom pravu više nikada u budućnosti niko neće moći da pokrene sudski proces protiv Amerike i NATO-a, u cilju traženja ratne odštete ili bar moralne satisfakcije.

 • Zastrašiti potencijalne protivnike - Donošenjem presude o krivici presjednika i generala u ratnom sukobu na Balkanu, šalje se jasna poruka svim potencijalnim protivnicima, državnicima i vojskovođama u drugim dijelovima Svijeta da se ne treba petljati sa Amerikom i NATO snagama jer će u međusobnom sukobu jako loše proći. Ovo ujedno znači da ukoliko neki predsjednik hoće da ostaneš na vlasti, mora da igraš onako kako Zapad svira.

  Drugi razlog što nema suživota u BiH jeste da se, kako ona narodna poslovica kaže, "najlakše lovi u mutnom." Svi ratovi u prošlosti su se vodili zbog ekonomskih interesa, pa tako i ovaj u kome smo mi bili marionete. Politička nestabilnost, pogrešno sprovedena privatizacija, rasparčavanje zemlje na nefunkcionalne regione... je strategija kojom je Zapad dobio ono što mu treba: tržište za njihovu robu. Iz istog razloga oni nisu imali ni volje ni želje da obnove našu industriju.

  Da podsjetim, ekonomski interesi Zapada su i bili glavni uzrok za raspad Jugoslavije, a separatisti su samo bili pioni koji su u djelo sproveli ovu ideju. Jugoslavija, sa svojih 23 miliona stanovnika, je bila značajno i snažno tržište, koje je Zapadu zadavalo dosta problema u više industrijskih grana a posebno u vojnoj industriji i građevinarstvu...

  Jedan od razloga za satanizaciju Srba jeste i to što su oni tradicionalni saveznici Rusije, pa sukob na prostorima bivše Jugoslavije treba shvatiti kao jedan mali, kondicioni trening za sukob sa mnogo jačim protivnikom.

  Sve ovo je dovelo do toga da su:

 • Za ratne zločine osuđeni pogrešni ljudi - npr. Biljana Plavšić umjesto Alije Izetbegovića, Vinko Pandurević umjesto Nasera Orića..
 • Istorija se prekraja: stvaraju se mitovi o genocidu, poraženi vjeruje da je u ratu bio pobjednik.
 • Nije utvrđen tačan broj žrtava u okviru sva tri naroda: ime, prezime, mjesto, datum, uzrok smrti...
 • Srbi se i danas nazivaju agresorima na vlastitim ognjištima, a veliki broj muslimana još i danas misli da druga dva naroda treba da se isele u Srbiju i Hrvatsku.  Danas Bosna tapka u mjestu jer njeni političari samo izvršavaju zadatke dobijene od bjelosvjetskih moćnika. Danas naša privreda stagnira a fabričke mašine stoje napuštene i već odavno zarđale dok nam stranci u svrhu humanitarne pomoći umjesto fabrika grade parkove i fontane.

  U isto vrijeme, prost čovjek okrivljuje protivničke političare za tešku ekonomsku situaciju u Bosni. Previše je i onih koji naše zajedničke neprijatelje smatraju saveznicima, jer vjeruju da oni zastupaju njihove interese.

  Oni najradikalniji misle da se problem može riješiti demonstracijama, pa spaljuju kantonalne vlade jer ne vide da pravi uzrok naših prolema leži u Bijeloj Kući i Pentagonu, što znači da na demonstracije treba ići tamo jer su oni pravi krivci za situaciju u kojoj se sada nalazimo. Naša jedina krivica je što smo naivni i glupi pa ne vidimo stvari u pravom svjetlu.
 • raspad_bosne- 89171 - 06.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

  RE: Budućnost BiH


  Poštovani Vogošćanine,

  Slažem se da bi neka konfederalna BiH od 3 entiteta bila efikasnija, jer sada imamo 12 entiteta u državi (RS, 10 kantona + Brčko distrikt) + državni nivo BiH, a to je 13 vlada i država!

  Uređenjem na 3 entiteta bi spali sa 13 na 4 države u državi i time bi značajno smanjili administraciju, i troškove vezane za nju. Sve pod uslovom da je dogovor moguć i da je moguće raspakovati Dejton. Mislim da to nije realno, jer takvo rješenje je zadnji korak pred razdruživanje, i tu se ne može postići dogovor oko raspodjele zemlje, pogotovo ako i RS ne bude uključena. Zato takvog dogovora i nema.

  Ako će nam kriterij biti troškovi - najednostavnije bi bilo uređenje ne sa 4 države u državi, već samo opštine + državni nivo BiH kako je to u Srbiji i Hrvatskoj. Ali, pošto je isključivi kriterij etnički, od toga nema ništa.

  Da je Federacija uređena kao RS samo opštine i entitetski nivo, bila bi efikasna kao RS, mada je RS samo na administrativnom planu efikasna, dok je na polju ekonomije jednako neuspješna kao Federacija, a uzroci za to su dobro poznati.

  Što se tiče direktne pomoći, za Federaciju te pomoći više nema od 2000 godine, a ono što je došlo uglavnom je utrošeno na neadekvatan način (čitaj: pojela administracija).

  O ekonomiji ćemo posebno kada zaključimo šta je to realna politička osnova za ekonomiju. Ne pravi se kuća od krova, već na temelju, a u slučaju države to je političko-ekonomsko uređenje.

  Ja sam već rekao da su RS i Federacija propustile svoju šansu da procesuiraju ratne zločine. Tužilaštvo i sudstvo oba entiteta je pod uticajem politike i kažnjava građane za ometanje javnog reda i mira, kad ukradu vreću krompira i za saobraćajne prekršaje, eventualno kad ne plaćaju komunalije. Rado kažnjavaju i sitne ribe tipa uličnih dilera. Obični smrtnici dobiju i osudu za ubistvo. Nikad nisu kaznili nikoga za korupciju. To je znak da pravne države nema, i to je boljka čitavog Balkana danas.

  To ste potpuno u pravu kad kažete da nije uredu da se ulicama, školama i trgovima daju imena sporna za drugi narod. U oba entiteta je tako. Ja sam zato da se isključivo daju neutralna imena prihvatljiva za sve. Loša je situacija u oba entiteta sa time.

  Potpuno ste u pravu i za praznike. Nema prepreka da se uvede dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao Dan Državnosti. Mogao bi se uzeti i 21. maj kad dan ulaska BiH u UN. Ima više opcija.

  I ovo za četnike ste potpuno u pravu, i nije uredu da se ljudi koji nemaju veze sa ratom ili koji nisu rođeni prozivaju za ono s čime veze nemaju. Ostaje nada da će sa novim generacijama, pod uslovom da rata više ne bude, i ta priča otići u prošlost. Rat je uništio povjerenje među ljudima, koje se sada teško uspostavlja. Muslimanima takođe teško pada što ih prozivaju za sve i svašta, sve do terorizma u RS-u, a i vi i ja znamo da većina nema veze sa tim. Ni to nje baš u duhu pomirenja za koji ja smatram da je važan.

  Razlozi za stvaranje RS-a su brojni, i ja vjerujem da većina muslimana i nema problema sa nekom vrstom srpskog entiteta u BiH odn. po razdruživanju BiH, jer je osjećaj ugroženosti od drugog i drugačijeg obostran.

  Ja sam pristalica teze da je stvaranje treće srpske države zapadno od Drine dio srpskog nacionalnog programa i da ne postoji nikakva politika kojom bi muslimani mogli zadržati Srbe u BiH. Na tragu toga su i izjave umnih srpskih glava kao što je Milorad Ekmečić ili Dobrica Ćosić. Naprosto srpski narod u BiH želi Srbiju i to je to. Kako će taj narod sutra živjeti u toj Srbiji, sad je drugo pitanje, ali narod kao narod na Balkanu misli emotivno i to se ljudima ne može zabraniti. Na kraju krajeva to je zahtjev Srba iz BiH još od početka 19 vijeka. To su procesi dugog trajanja.

  Ne bih sada socijalne proteste miješao u politiku, ali sigurno je da postoji potencijal da ti protesti prerastu u među-nacionalne sukobe, jer muslimanskom narodu koji ima najjaču klasnu svijest u BiH zbog industrijskih bazena i urbanih sredina ne odgovara postojeće stanje političke nestabilnosti i opšte društvene pljačke. Muslimani za razliku od Srba nemaju širu bazu na selu, pa ne mogu opstati bez jake ekonomije i koliko-toliko pravednog društvenog uređenja.

  Od OHR-a ne zavisi nezavisnost RS-a, i mislim da Dodik u srpskom narodu podgrijava lažnu nadu da će se nešto promijeniti odlaskom OHR-a. Nezavisnost RS-a zavisi od dogovora 3 naroda i međunarodnih odnosa, i s tim OHR nema nikakve veze. Za bošnjačke političare je OHR šarena laža kojom se mažu oči narodu i pravda vlastiti nerad i nesposobnost. OHR-ove lopuže uzimaju novac i ništa ne rade i svima lijepo! Osim narodima u BiH!

  Što se raspuštanja vojske tiče - to bi bilo moguće i čak odlično uz uslov da Srbija i Hrvatska raspuste svoje moćne armije. Pa da svi jedni drugima pružimo ruke, izvadimo gitare i pjevamo do duboko u noć. Da ne idem dalje u sarkazam. Nažalost to nije realno.

  Dodik će opstajati na vlasti sve dok izvršava srpski nacionalni program, i još bi i ratno rukovodstvo bilo na sceni da nije bilo Haga. Srpski narod ima svoj sveti cilj, a na vlasti će opstati i ostati samo oni koji ga budu ostvarivali, a to je trenutno Dodik.

  Rat je nažalost uvijek moguć, ali na nama je da tražimo mirna rješenja, i da učinimo sve da spasimo naše narode od stradanja. Tu moramo misliti državnički i sveslovenski ako mislimo da nas pokolenja ne proklinju.

  Bošnjaci kao i Srbi imaju svoj cilj i sve što rade je podređeno tom cilju. Maksimalni je BiH kao zajednica 3 naroda, a minimalni smanjena jednonacionalna Bosna na nekih 45 do 50% teritorija današnje BiH nakon razdruživanja. Sukob je nastao kada su se sukobila dva plana i cilja, srpski i muslimanski. Bošnjaci hoće unitarnu BiH, Srbi neće i odatle iritacije. Logičan zaključak je razlaz, po mogućnosti miran.

  Muslimani će prihvatiti RS onda kada RS ne bude stajala na putu barem tek tolike integracije da BiH uđe u NATO i EU, ili kao nezavisnu susjednu državu na nekih 35 do 40% teritorija današnje BiH. Treće opcije za muslimane nema. I to treba pošteno reći.

  Ja koliko znam - srpski stanovi u Sarajevu su prodati za pristojnu cijenu i kupio se veliki broj stanova u Beogradu tim novcem. Srpska imanja su prodata bagatelno, ali su i kupljena muslimanska po RS takođe bagatelno, ili čak dobijena dosjelošću stvarno džaba ili čak od države takođe džaba. srpski narod mora platiti cijenu svog nacionalnog cilja, kao i muslimanski. Mir je potpisan kada se teritorija RS-a već urušavala i prije će biti da je na vrijeme potpisan da ne bude manje od 49%.

  Sve zavisi od dogovora 3 naroda i takođe odnosa snaga SAD i Rusije, tako da se ne bih zalijetao oko toga šta je, a šta nije moguće. Sve opcije su otvorene.
  raspad_bosne- 89005 - 27.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vgošća - best (1)

  Nasilnička politika protiv Srba u BiH


  Zašto Republika Srpska 1 mart ne proglasi kao "Dan Žalosti" i sa svijećama izađe na groblja poginulih boraca, tako za vjekove pokaže šta im je na taj datum učinjeno u FBiH!

  Biljana Plavšić:
  Desilo se ono što je zapisao Izetbegović u Islamskoj deklaraciji
  Srna - 27. 02. 2014

  BEOGRAD - Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić rekla je Srni da je na referendumu o nezavisnosti BiH, 1. marta 1992. godine, došlo do preglasavanja i prevare Srba, te da se desilo ono što je Alija Izetbegović zapisao u Islamskoj deklaraciji.

 • "Izetbegović nije imao vremena da biološkim putem dobije i dočeka ono što je u svojoj deklaraciji napisao, a to je - kada bude 51 odsto muslimanske populacije, BiH će biti islamska republika. S toga je bio potpomognut strancima, koji su, inače, imali u planu raspad Jugoslavije", rekla je Plavšićeva.

  Navodeći da je na svim nivoima vlasti dolazilo do preglasavanja Srba, Plavšićeva je naglasila da je bila jedna od optimista, koji su se nadali da će zdrav razum da pobijedi i da će muslimanski intelektualci reći da to nije po ustavu, ali ništa od toga se nije desilo.

 • "Oni su to spremali i sve se znalo, a mi Srbi nismo znali ništa. Ja sam još bila i optimista, nadala se, s njima sam išla u školu, drugovala, studirala, mislila sam da je nemoguće da se to desi, ali dešavalo se ono što je bilo zapisano u Deklaraciji Alije Izetbegovića", istakla je Plavšićeva.

  Prema njenim riječima, to je sve bila posljedica jedne prevare u tadašnjoj skupštini BiH, kada su muslimanski i hrvatski poslanici tokom noći izglasali referendum i to nakon što je tadašnji predsjednik parlamenta Momčilo Krajišnik prekinuo sjednicu, koja je zašla duboko u noć, i zakazao njen nastavak za sutra.

 • "Sutradan u 11. 00 časova, ulazim u zgradu parlamenta, a oni mi kažu 'nema nastavka sjednice, sve je gotovo, sve izglasano'. Nisam znala ni šta ni kako... Kasnije sam saznala - kada je Krajišnik predložio da sjednica bude nastavljena sutradan, u sali su ostali muslimanski i hrvatski poslanici, a umjesto Krajišnika postavili su potpredsjednika da vodi sjednicu i izglasali referendum", navela je ona.

  Plavšićeva se prisjetila i riječi jednog njenog dobrog kolege na fakultetu, muslimana, koji joj je tih dana govorio:

 • "Ja ne znam, Biljana, šta još treba da vam se desi, pa da otvorite oči".

 • "On je valjda procjenjivao Srbe kroz mene, jer ja sam govorila da će biti intelektualaca sa Pravnog fakulteta koji će reći da takav način donošenja odluka nije po ustavu, da mora da bude konsenzus u svim institucijama. Ali, ništa od toga se nije desilo, tih intelektualaca nije bilo", kaže Plavšićeva.

  Ona je naglasila da je kod nje uvijek tinjala nada da njene kolege muslimani, intelektualci, ne mogu to da prihvate, jer vijekovima se živjelo zajedno u Sarajevu, ali desilo se suprotno.
 • raspad_bosne- 87807 - 26.12.2013 : Milan Podgorica - best (6)

  Republika Srpska ima pravo da se odcjepi od BiH!


  Pišem iz Crne Gore, i kao prvo želim da pozdravim braću iz Republike Srpske. Hoću da pitam Muharema, da mi kaže zbog čega njemu, a i bilo kom drugom muslimanu, smeta odvajanje Republike Srpske iz BiH? Kao prvo, tamo su srbi, njihova teritorija i vi od njih nemate nista materijalno, nemate vlasti, tamo nemate nikakvih zakona, ne ubirate nikakve poreze, prihode... Šta vama onda to smeta? Jedini razlog koji je istinit jeste da se vi nadate da ćete tu teritoriju kad-tad uzeti pod svoju šapu. Drugog nema! A kad bi Republika Srpska bila samostalna država to bi već onda išlo jako teže.

  Koliki ste vi licemjeri i do koje mjere želite da satrete Srbe govori i prosta činjenica da je Bosna danas vještačka tvorevina, isto kao štto je nekada bila i Jugoslavija. U njoj su nekada postojale republike, a danas su to entiteti u Bosni. Vi ste tada htjeli suverenu Bosnu i tražili referendum a sad to ne dozvoljavate Srbima, uprkos tome što su oni danas mnogo samostalniji nego što ste vi bili u SFRJ.
  raspad_bosne- 87767 - 23.12.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (4)

  RE : Kome je Jugoslavija bila naklonjena ?


  Što se novog rata tiče, Dodik ga stalno izaziva. Naši jadovi ne progovaraju ni riječ, nego samo kradu, li kradu... Nismo ih zato izabrali, već da se bore sa Dodikom i sličnim njemu. Ko god traži raspad BiH i želi da sabije dvomilionski bošnjački narod u evropsku Palestinu - traži novi rat. On je svoje namjere iznio, sad se čeka na konkretne poteze. Zašto oklijeva - to oni tamo u RS-u znaju.

  Da smo mi isti narod ne bi srpska vojska tretirala naš narod kao neprijateljski u ratu. Mi imamo isti korijen, zajednički slovenski, isti jezik, ali na tome se sve i završava. Bošnjacima nije u interesu da budu dio Srbije, ili da budu u zajednici sa Srbijom, jer imamo istorijsko iskustvo i nemamo povjerenje u Srbe pravoslavce ni u kakvoj varijanti. Mislim da je to obostrano i da treba prestati sa pričom da smo isti narod, jer to ne odgovara realnosti. Mi tu priču doživljavamo kao majorijaziciju našeg naroda.

  Kraljevina Jugoslavije nije imala milosti prema muslimanima i BiH, pa nam je prvo zemlja oteta agraranom reformom 1921, pa je BiH podijeljena na 1929 na banovine koje ne prate našu državnu granicu (čitaj: uzeta nam je državnost), i konačno sporazumom Cvetković-Maček 1939. podijeljena na srpski i hrvatski dio.

  Složiću se da smo pod Titom doživjeli procvat, ali su Srbi najviše vodećih pozicija u društvu i državi, i jako su im smetali i naši malobrojni Pozderci, Dizdarevići, Džema Bijedić, a nisu kao Alija bili islamski ekstremisti. Na kraju se vidjelo ko je držao vojsku i policiju, i koliko smo glavama platili.

  Složiću se da je Titova Jugoslavija od Vardara pa do Triglava bila po mjeri Bošnjaka muslimana, i ne samo nas, ali ne i Miloševićeva Srbija 90-tih koja nam je prodavana pod krnju Jugoslaviju.

  Viđenja i doživljaj Jugoslavije nam se razlikuju. Nikad moja noga nije kročila u Srbiju, a vi ste tamo studirali, ženili se, udavali, , radili...

  Od Titove Jugoslavije smo svi imali korist, ali mi Bošnjaci muslimani ponajmanje. Hrvati su dobili zlatni rudnik - Jadran, spas od odmazde za zločine, Slovenci i Makedonci državu koju nikada ne bi imali, Srbija vojnu i političku prevlast i aboliciju od kolaboracije sa Nijemcima. Srbi su i u Zagrebu vodili glavnu riječ, a nekamoli u Sarajevu.

  Čak ste i vi Srbi iz BiH dobili RS koju nikada ne biste imali da nije bilo jugoslovenskog oružja koje smo vam i mi platili i kupili.
  Ne znam na šta se žalite...
  raspad_bosne- 87298 - 19.11.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Antić: Konfederacija ili raspad


  19. novembar 2013. godine

  Istoričar i predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić smatra da je Dejtonski sporazum - pobjeda srpskog naroda, i da su za BiH moguća dva poštena rješenja: da uđe u EU kao konfederacija ili da se raspadne demokratski i mirno.

 • "Bošnjački politički predstavnici mogli bi da prestanu da negiraju Republiku Srpsku. Tako bi, na osnovama izvornog Dejtona, jedna konfederacija sa svim svojim posebnostima mogla da uđe u EU kao Kipar ili potencijalno bivša državna zajednica Srbija i Crna Gora", navodi Antić za Srnu i kao drugu mogućnost navodi demokratski i mirni raspad BiH.

  U tom slučaju bi, tvrdi Antić, u ujedinjenoj Evropi jedna nacionalna, sekularna i demokratska država Bošnjaka/muslimana i Republika Srpska mogle da ostvaruju funkcionalno jedinstvo, koje danas postoji među državama članicama EU.

 • "Za dejtonsku BiH najbolje bi bilo da se narod uvažava međusobno. Bošnjaci žele nezavisnu Bosnu - imaju je. Ta država, ako je žele u današnjim granicama, mora da počiva na sporazumu njenih nacija", ističe Antić u intervjuu Srni.

  Ako to Bošnjaci ne žele, onda Antić ne vidi zašto je problem da u ujedinjenoj Evropi postoji demokratska i sekularna bošnjačka država i Republika Srpska, jedna pored druge.

 • "Ne vidim zašto je nemoguća muslimanska država u Evropi i zašto ona ne bi pored druge srpske države živjela u miru, u jedinstvenoj EU", rekao je Antić povodom 18 godina od potpisvanja Dejtonskog sporazuma.

  Ocjenjujući da su Hrvati ispali najveći politički gubutnici rata, Antić pretpostavlja da je jedan od razloga za to bila činjenica da je Zagrebu već četvrt vijeka važnije da Srbi budu poraženi, nego da Hrvati u BiH budu ravnopravni i punoravni, te ocjenjuje da Hrvati u BiH danas treba da se opredijele.

  Prema njegovim riječima, ako postoji politički prostor i demokratska volja za zajedničku državu, onda nema razloga da te države i ne bude, ali ona mora da biti zasnovana na punoj ravnopravnosti tri nacije i osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, koje su srušili visoki predstavnici, oduzimajući ovlaštenja entitetima.

 • "Ako to ne može, smatram da onda treba da se mirno razdvoje. Ako ne žele ovakvu državu, koja nije dovoljno funkcionalna, zašto ne bi nastale dve ili tri države. Na pitanje da li će Hrvati imati svoju državu, treba da odgovore oni sami", rekao je Antić.

  On smatra da, zbog rata, BiH više nije etnički mješovita zemlja, već je međunarodno priznata država sastavljena od tri nacionalno u potpunosti monolitne teritorije.

  Navodeći da mnogi kažu da BiH danas nije uspješna, Antić ocjenjuje da je ona mnogo uspješnija od većine balkanskih zemalja - Makedonije, Crne Gore ili samoproglašenog Kosova - koje održavaju Brisel i Vašington, istovremeno gušeći dejtonsku BiH.

  Antić smatra da bi BiH bila mnogo uspješnija da nije miješanja stranaca i bošnjačke ideje o unitarnoj islamskoj BiH po ugledu na neke bliskoistočne i srednjoistočne države.

 • "Ona bi bila potpuno uspešna kada bi bilo prekinuto mešanje stranaca, kada bi oni pružali dobre usluge, kao što to radi Ruska Federacija, te kada bi bošnjački političari napustili ideje hegemonije i stvaranja unitarne islamske države na čitavoj teritoriji BiH", navodi Antić.

  Prema njegovoj ocjeni, miješanje iz inostranstva sprečava BiH da se afirmiše kao država onako kako je zamišljena Dejtonskim sporazumom.  Antić smatra da bi pravo rješenje za BiH bilo kada bi bošnjački političari prihvatili realnost, jer ako Bošaci imaju pravo na nezavisnost i svoju državu, onda imaju i Srbi.

  "Ako bi na pravi način prestali da negiraju državnost srpskog naroda u Republici Srpskoj i same Srpske, onda bi BiH bila mnogo funcionalnija država", rekao je Antić.

  On smatra da Dejtonski sporazum danas izgleda kao potpuni trijumf srpskog naroda, koji je, iako mali i unaprijed optuživan, osuđivan i bez podrške velikih sila, uspio da se izbori da dobije svoju državu .

  "Republika Srpska je država, ona je dio jedne konfederalno-federalne strukture BiH. Dejtonski sporazum, ako izuzmemo gubitak dela Bosanske Krajine i sarajevskih opština, predstavlja pobedu srpskog naroda", zaključuje Antić, koji žali zbog rata i žrtava, do kojih ne bi došlo da su SAD i EU provele Kutiljerov plan.
  SRNA
 • raspad_bosne- 87197 - 06.11.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (0)

  RE : O budućnosti Bosne


  Da se mi razumijemo, ja sam na ovaj forum došao da saslušam argumente srpske strane koje ja nemam priliku da čujem i upoznam u federalnim medijima, a bogami ne baš i onima iz RS-a, o Srbiji da ne govorim.

  Mi ovdje nismo došli da gradimo bratstvo i jedinstvo, evociramo uspomene na SFRJ i rat, i da gradimo neko razumijevanje, jer niti smo za to zaduženi, ni plaćeni, i ovo nije mjesto za to, a ionako je nemoguće.

  Da se ne lažemo, i ti Željko a i ti Vogošćanine ste za mene prije svega politički neistomišljenici, realno ste bili i oficiri za mene neprijateljske vojske i naroda, spremni ste da to ponovo budete, što ja poštujem, jer poštujem časne ljude. Možda valjate i kao ljudi, možda van politike slično mislimo o nekim drugim temama, ali šta je tu je...

  Što se politike tiče, meni je jasno šta su Srbi dobili Dejtonom, ali i tebi treba biti jasno da u BiH i Srbi i Hrvati nemaju pravo da prave države u BiH po svom hrišćanskom i nacionalnom šablonu, pa ih prave i ne pitaju Bošnjake. Što se Jasenovca tiče, za njega Srbi treba da ispostave račun Hrvatima. O brojevima žrtava sada ne bih, jer ovo nije mjesto za takvu argumentaciju. Ja ne bih miješao Srbiju i Hrvatsku da Srbi i Hrvati nisu dio veće zajednice ta dva naroda. U ratu su se na ovaj ili onaj način obje zemlje umiješale, i Dejton potpisao Franjo i Slobo sa Alijom... Sve je to isti narod, sve je to isti prostor... Nema dvostrukih standarda.

  Što se mog ličnog i stradanja moje porodice tiče, to mi niko ne može oduzeti kao iskustvo. A što se ratnih stradanja tiče, ja od tebe i ne tražim razumijevanje za bošnjačke žrtve, i niti od jednog Srbina. Nije realno ni da i ti od mene to očekuješ za srpske žrtve. Ljudski bi bilo razumjeti, ali mi smo prokleti i ovo je Balkan. Narodi kod nas između sebe nemaju empatije, tvoji tj. naši će te opljačkati, pa i ubiti, a nekamoli prema neprijatelju.

  Srebrenica se obilježava ne da bi se Srbima trljao nos, jer zaboli džon Srbe za Srebrenicu i bošnjačka stradanja. Ona se obilježava da se naš narod podsjeti, da se zapika teritorija i podgrijava bosanski lonac, a i jača politička pozicija Bošnjaka u RS-u. Brojevima žrtva se manipuliše na obje strane, pa ne bi o tome. Orić je kriminalac i on me ne zanima.

  Tvoja objašnjenja o tome koje je muslimane trebalo ili nije trebalo ubiti me ne zanimaju, to obavlja sud u normalnim zemljama, pa makar vojni, a ne rulja. Ja razumijem tvoju potrebu da braniš svoj narod, i ne moraš ti priznati genocid. To se od tebe i Srba ne očekuje... Imaš pravo da ga negiraš kolko oćeš, istinu znaju oni koji treba da znaju i koji odlučuju...

  Naseljavanje je već krenulo, malo ti prošetaj po Ilidži, i Ganićevom fakultetu, pa ćeš imati šta da vidiš, o selima gdje žive vehabije da ne govorim... Sjedi u auto, ne piše ti na čelu ko si, pa sam prosudi...

  To je stara priča, nego Dodik sada kreće u predizbornu kampanju, pa se čovjek jada dosjetio... Znaš kako to ide... Npr. dođu na liječenje Ilidžu kao ranjenici iz Libije ili Sirije, pa nakon liječnje kupe neku srpsku kuću i ostanu... Nađu i lokalnu fukaru pa se mnogi i ožene...

  Po meni je naša politička i međunacionalna situacija već dosegla tačku vrenja, svi se mučimo i zlopatimo u neprirodnoj zajednici, pa što prije pukne to bolje, ali kurve političari odugovlače, da se napljačkaju šta još ima, pa oklijevaju... i Srbi i Bošnjaci. Dodik prijeti, ali pas koji laje ne ujeda... Puno sam više cijenio Radovana Karadžića, jer je bio čovjek od akcije...

  Ja bih lično volio dogovor i miran razlaz, ali nema šanse oprečni su stavovi. Tragična je ovo situacija, nisam pametan ni šta ću sa sebe, a nekamoli sa sestrom, djecom i ženom, a još manje sa narodom ili narodima. Nek nam je svima Bog na pomoći...
  raspad_bosne- 87187 - 04.11.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (0)

  O budućnosti Bosne


  Vogošćanine, imam veliko poštovanje za tvoje principe, pa ja se i ne slagao sa njima, a posebno zbog toga što si se borio za srpsku stvar u ratu, bez pljačke i ličnog interesa, a sada si otvoren za demokratsku diskusiju.

  Bolje si se ponio prema svom narodu nego mnogi Bošnjaci, a tebi tvoj narod kao ni Željku nije dao ništa u odnosu na mnoge Bošnjake pobjegulje. Uglavnom se slažem za tvoje komentare oko fudbala, s tim da kažem da je teško vjerovatno da bi u reprezentaciji SFRJ igrali samo ili uglavnom muslimani ili bilo koja druga nacija sama, taman da su svi bili Pele. Uvijek je bilo nacionalnog ključa i tu.

  Što se politike tiče, bez obzira koliko sam ja kritičan prema našim bošnjačko-muslimanskim političkim elitama i muslimanskom ekstremizmu svake vrste, u diskusiji s tobom i ostalim srpskim diskutantima na drugim forumima nemoguće je sakriti koliki ponor i jaz vlada među nama, velik kao kanjon u Koloradu. Ja mislim drugačije, a evo da ti i argumentujem:

  1. Srbi i Hrvati u svojoj zaleđini imaju svoje 2 nacionalne države, koje nikada ne bi skrštenih ruku gledali da se nanosi nasilje jednima i drugima, i jedini narod koji se treba nečega bojati su Bošnjaci muslimani, usamljenih 2 miliona ljudi među 10 miliona Srba i 5 miliona Hrvata sa iskustvom stradanja i progona od tih istih Srba i Hrvata. Ne prihvatam tezu o strahu i ugroženosti Srba i Hrvata u BiH, jer je neosnovana. Ako je ko stradao od koga, onda su to Srbi od Hrvata i obratno, a slabo ili nikako od Bošnjaka.

  2. Iako je BiH Bošnjacima 1995. i danas najpotrebnija, Bošnjaci je ovakvu kakva je najmanje žele, jer u njoj moraju da žive u političkoj ucjeni Srba i Hrvata zbog entitetskog glasanja i vetoa u Domu naroda (Srbi barem znaju šta je ropstvo i zavisnost), i imaju najmanju teritoriju, a pojedinačno su najjači narod u BiH.

  3. Jedina BiH u kojoj bi Bošnjaci prešli preko Srebrenice, opsade Sarajeva i ostalih ispada srpske strane u ratu je centralizovana građanska država kao što je to bila SR BiH, i kakva je danas RS ili Srbija. Trajni mir i pomirenje u nekoj verziji bratstva i jedinstva u zamjenu za teritoriju i političku dominaciju Bošnjaka srazmjernu brojnosti i snazi tog naroda. Meni lično nije bila mrska Jugoslavija, i nisu mi ni Srbi mrski kao narod sa izuzetkom ekstremista, pa bi mi trajan mir i suživot sa Srbima u toj varijanti odgovarao, ali ja se ne pitam, a sem toga to nije realna varijanta.

  4. Bošnjaci nemaju neki poseban interes da čuvaju mir i ovakvu BiH, i iz tih razloga se koristi mir da se juriša na RS politički i podriva pozicija Hrvata kao apsolutne manjine koja traži prava koja drugima ne daje u Hrvatskoj. Mir u BiH je što se Bošnjaka tiče više splet okolnosti tipa privatizacijske pljačke političkih elita, loše ratne pozicije i iscrpljenosti 1995, međunarodnog prisustva i loše pozicije muslimanskih zemalja zbog 11. septembra i rata u mnogim muslimanskim zemljama. Nije momenat za konflikt, a Srbi i Hrvati su dobili sve što su tražili i više od toga, sem otcjepljenja pa se njima ne sukobljava. Da Bošnjaci imaju centralizovanu Republiku Bošnjačku na 49 % BiH, i oni bi bili za mir i dejtonsku BiH.

  5. Jedina šansa da mir opstane je ulazak BiH u EU i NATO ovakva kakva je pa da Bošnjaci pod NATO kišobranom politički i demokratski počnu zauzimati RS i Herceg-Bosnu naseljavanjem, kupovinom zemlje, građanskim otporom i izolovanim incidentima tipa Kosovo. To je sada nerealno.

  6. U svakom drugom slučaju slijedi sukob kad tad.. .

  U BiH svi nešto čekauju. Srbi i Hrvati otcjepljenje, Bošnjaci drugo poluvrijeme ili neku centralizaciju koja svakim danom postaje nerelealnija...

  Eto zato nemamo reprezentaciju, zato je stalna politička kriza i zato obični ljudi pate ekonomski...

  Uvijek sam bio za mir i biću uvijek za mir - ali mi dopustite da budem realni pesimista...  Muhareme,

  uprkos nekoliko dobrih tekstova koje si do sada napisao, moram priznati da je tvoj poslednji komentar pun predrasuda I nebuloza, pa moram da na njega I odgovorim.

  To što postoje države koje se zovu Srbija I Hrvatska, ne daje nikakvo pravo muslimanima iz Bosne da protjeraju sve Srbe I Hrvate kako bi na tim prostorima stvorili svoju, islamsku državu po šablonu koji njima odgovara. Zaboravljaš jednu činjenicu da su Srbi dobili Republiku Srpsku kao kompromis da private raspad Jugoslavije (u kojoj su bili većina) I da sada žive u nekakvoj "suverenoj" Bosni I Hercegovini.

  Nad Srbima u Bosni I Hercegovini je počinjen genocide u 2. svjetskom ratu. Po nezavisnim, stranim izvorima, preko 700.000 Srba iz Bosne I Hercegovine I Hrvatske su pobijeni u Jasenovcu. Genocid tih razmjera je vjerovatno jedan od najstrašnijih ikada počinjenih u svijetu, a po povelji UN, narod koji je žrtva genocida nikada ne gubi svoja istorijska prava na zemlju I državu.

  Pominješ Srebrenicu i opsadu Sarajeva kao nekakve zločine preko kojih muslimanski narod ne može preći? Upravo to su i dva najveća zločina preko kojih ni srpski narod ne može preći. U Sarajevu je ubijeno između 5 i 10 hiljada Srba, njihov tačan broj je objavljen u više publikacija i knjiga uprkos tome što muslimanske vlasti nikada nisu htjele da odobre da se provede precizno istraživanje i dokumentuje svaka žrtva. Što se Srebrenice tiče, u njoj su počinjeni najstrašniji zločini nad Srbima u Bosni i Hercegovini - ubijeno je oko 3600 Srba, polovina od njih hladnim oružjem, što je ujedno i najveća sramota muslimanskog naroda i nešto preko čega mi Srbi nikada nećemo preći, pogotovu što je najveći zločinac iz prethodnog rata (Naser Orić) sramno oslobođen u Hagu.

  Srebrenica je najveća sramota muslimanskog naroda, ali i najveća politička prevara u prošlom vijeku. U njoj je pobijeno između 900 i 1500 muslimana, uglavnom krvnika i ratnih zločinaca koje su stanovnici okolnih sela prepoznali kao ubice i zločince... Neke od njih nije trebalo ubiti, kao npr. one u Kravici, ali se to desilo zbog toga što su oni u pokušaju bjekstva ubili nekoliko srpskih stražara...

  Napominjem i to da je prijeki sud ustaljena praksa u istoriji ratovanja i da su se u svim dosadašnjim ratovima strijeljali zarobljenici osumnjičeni za ratne zločine, a u Srebrenici (gdje je svako svakome bio komšija) to je bilo sasvim razumljivo.

  Ono što je sramotno u vezi Srebrenice jeste činjenica da su Srbi optuženi za ubistvo 8107 muslimana, a već nakon prvog pogleda na taj spisak shvataš da se radi o jednoj ogromnoj prevari. Srbi su optuženi za "genocid" a veoma je lako dokazati da se na spisku nalaze svi muslimani poginuli ili umrli između 1992. i 1995. godine. Da sramota bude veća, na spisku se nalaze i oni koji su prevjeli rat, pa zbog njih nismo mogli da radimo ni popis u poslednjih 30 godina...

  Po meni, ukoliko muslimani krenu sa naseljavanjem 250.000 Arapa na naše prostore pred nama su samo dvije alternative: da se Republika Srpska otcjepi ili da ponovo ratujemo.

  Zamolio bih te da ubuduće ne navodiš neistine jer stvarno ne želim da na ovim stranicama objavljujem podatke koji nisu zasnovani na argumentima. Ovo zbog toga što laž izgovorena više puta u glavama neukih ljudi bude prihvaćena kao neistina.
  raspad_bosne- 86225 - 02.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Špirić: Bošnjački koncept osvete


  2. avgust 2013. godine

  Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da su Srbi i Hrvati, bez obzira na sve što se događalo, spremniji na pomirenje od Bošnjaka, jer je njihov koncept ravnopravnih elemenata koncept osvete, a ne ravnopravne države.

 • "Ono čega se ja bojim jeste da ni Srbi, ni Hrvati nisu svjesni promjene mentaliteta Bošnjaka u radikalnom smislu", rekao je Špirić, ističući da to treba biti zvono za razgovor, jer nije u interesu nikoga, pa ni Bošnjaka.

  Preko svojih radikalnih organizacija, upozorio je Špirić, oni će biti u svakoj instituciji sistema, pokušavajući stvarati "embrione svojih šerijatskih državica".

 • "Sutra će, naprimjer, reći da "nije dobar musliman" ni Suljo, ni Fahro, ni Zlatko, već neki "Abu Hamza". I kada dobije 25 odsto glasova htjeće biti ministar odbrane. Hrvati i Srbi će se protiviti, a onda će ovi iz međunarodne zajednice reći da je to volja birača. Mi čekamo tu volju naroda, a nismo svjesni kako se BiH mijenja iznutra. To će biti najveća opasnost za buduće procese integracija u BiH", upozorio je Špirić za "Večernji list", izdanje za BiH.

  Špirić je istakao da je protiv svakog radikalizma, i srpskog i hrvatskog, ali da smatra da je ovaj dobro etabliran.

 • "Mislim da to i međunarodne adrese znaju. Postoji veliki broj Bošnjaka koji nisu saglasni s tim, ali progutaće ih ta priča, a to nije intres ni Srba ni Hrvata", istakao je on.

  Kada pričate o tome sa međunarodnim zvaničnicima, kaže Špirić, reći će vam da nije tako, ali kada prave svoju analitiku onda će vam u Evropi reći da bi to mogla biti prepreka da se BiH kreće ubrzano prema EU.

 • "Međunarodna zajednica pere dio svog žprljavog obrazaž kroz rat u BiH, kroz Bošnjake i bošnjačku politiku. Da bi se borili protiv toga, oni će morati razotkriti i njih i u tome je problem", pojasnio je on.

  Špirić je ocijenio da još ne postoji dovoljna politička zrelost kod Bošnjaka da se ozbiljno uhvate u koštac sa ratnim zločinima, terorizmom i organizovanim kriminalom.

 • "Mislim da je taj politički autizam kod bošnjačke elite opasan za sve nas. Vidjeli ste ovaj zadnji odnos Sipe i Tužilaštva BiH. To govori da oni još nisu spremni zagristi tu gorku pilulu. Pa ovdje je bio krvavi rat i nisu ti Bošnjaci dijelili čokolade od 1992. do 1995. godine. Ali, i ovdje vidim uticaj te nevidljive međunarodne ruke", rekao je on.

  Komentarišući reagovanja u slučaju "Mehmedović", Špirić je podsjetio da je i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH jednom rekao da i Srbi i Hrvati imaju svoje države, a da samo Bošnjaci nemaju svoju državu.

 • "Mislim da im međunarodna zajednica pokušava izgraditi tu državu, ali to je utopijski projekat", ocijenio je Špirić.

  Izvor: SRNA
 • raspad_bosne- 86213 - 01.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Tanasković: Holbrukov sin uvučen u kampanju protiv Srpske


  1. avgust 2013. godine

  Profesor Darko Tanasković ocijenio je da je sineasta Dejvid Holbruk, sin diplomate Ričarda Holbruka, svojom nedavnom izjavom koju je dao sarajevskim medijima da bi njegov otac, da je živ, mijenjao "frustrirajući" Dejtonski sporazum, uključen, htio to ili ne, u stalnu, a odskora i pojačanu kampanju protiv Republike Srpske, a samim tim i vitalnih interesa srpskog naroda u BiH.

  Tanasković je konstatovao da je "zadivljujuće" ali i "zastrašujuće" do koje mjere protivnici Dejtonskog sporazuma, prevashodno iz redova Bošnjaka, ali nikako samo Bošnjaka, do opsesivnosti sistematski nastoje da iskoriste svaki povod i priliku, ma koliko to neprimjereno i otužno bilo, da se bace kamenom i odapnu bar neku strelicu na Republiku Srpsku.

 • "Neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske dosledno pokušavaju da u svoja kola upregnu sve moguće činioce, a radi usredsređivanja i pojačavanja pritiska na pravcu glavnog udara. Strategijski cilj je temeljna revizija, odnosno promena ili ukidanje Dejtonskog sporazuma i slabljenje ustavnog položaja i državnosti Republike Srpske", izjavio je Tanasković.

  On je naglasio da ovakvi pristrasni i jednostrani nastupi bjelosvjetskih umjetničkih i estradnih veličina, a češće "veličina", ne mogu doprinijeti uobličavanju i širem usvajanju iole uravnoteženije predstave o burnim i protivrječnim zbivanjima tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a o pomirenju i da se i ne govori.

 • "To je, valjda svakome jasno, sem onima koji tvrdoglavo ističu da su preduslov za pomirenje istina, pravda i pokajanje, pri čemu priznaju samo svoju 'istinu', pravdu vide isključivo kao kažnjavanje pripadnika srpskog naroda, a kao dokaz pokajanja bili bi spremni da prihvate jedino ponizno izvinjenje sa srpske strane, odnosno, kako vole da kažu, katarzu unutar celog srpskog nacionalnog korpusa", naglasio je Tanasković.

  On smatra da ovakvo "zadrto jednoumlje" koje se patetično zaogrće ruhom visokih ljudskih i etičkih principa, neminovno vodi povećavanju distance među konstitutivnim narodima u BiH, kao i produbljivanju međunacionalnog i međuvjerskog nepovjerenja.

  To bi, upozorio je on, "pod određeni uslovima moglo ponovo ukresati i plamen otvorenog sukoba".
 • raspad_bosne- 86095 - 26.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Tema koja ne jenjava u FBiH


  Slučano tragajući po internetu naišao sa na forum Dnevnog avaza sa temom:
  Ukidanje Republike Srpske - Definitivno rješenje za BiH!

  Čitajući razne komentare koje vam neći iznositi jer ih već i sami možete naslutiti, naišao sam na jedan jako zanimljiv komentar mladog čovjeka iz Republike Srpske. Njegov tekst me je oduševio jer je u devet tačaka rekao sve probleme koji BiH još uvjek drže u ratnom vihoru i nedaju joj da konačno krene naprijed.

  Molim vas pročitajte pažljivo! Svaka mu čast za ovaj komentar!

  Veliki pozdrav iz Banja Luke, za sve prisutne . Slučajno sam naišao na ovaj forum, prateći tekst kako je UN poručio Harisu Silajdžiću da nije dobrodošao, zbog njegovog stava koje je slično većini ljudi koji su prisutni ovde na forumu, pa izvolite u EU. Pa ljudi dosta više mržnje ako za boga znate, nekad pogledam vaše televizije FTV i OBN..., ja toliko mržnje, zla i satanizacije nisam vidio ni u toku rata. Sada ću vam iznijeti par činjenica i razmišljanja koje je ovde prisutno:

  1. Većini (preko 70%) građana RS (entiteta u državi BIH) je žao zbog raspada SFRJ, koja je uništena protiv pravnim i protiv ustavnim djelovanjem nacionalističkih stranaka počev od POD BROJ JEDAN Slovenije , BROJ DVA Hrvatske, ostali redoslijed znamo. Da je taj redoslijed zaustavljen na početku ili bilo kad bilo bi bolje za sve nas.

  2. RAT u BIH pa i na prostoru cijele bivše nam države NIJE volja ni jednog naroda, vec GLUPOST I IDIOTIZAM naših tadašnjih vođa koje su igrale pa nalogu SVJETSKIH MOĆNIKA - prvenstveno USA

  3. JA ne znam da li vam je poznato, a ako nije raspitajte se, ALIJA IZEDBEGOVIĆ je PRVO PRIHVATIO, nakon otcjepljenja SLO i HR, da ostane u sastavu tadašnje Jugoslavije i da bude predsednik tadašnje FEDERALNE JEDINICE BIH, ali se na nagovor USA i obećanja da će dobiti državu, povukao.

  4. Većina stanovnika u RS misli i govori sad, i pismeni i nepismeni, pa ako im tad nije bilo dobro sa nama u jednoj državi, zašto sada hoće sa nama. Većina stanovnika u RS živi na tim prostorima stotine godina, i ne može se njihovo mišljenje zanemarivati!!!

  5. JNA - je branila ustavni poredak SFRJ, i u početku pokušavala smiriti tenzije naoružanih skupina prvenstveno slovenske TO i hrvatskog ZNG, koje su gle čuda, vec bile do zuba naoružane. U TO VRIJEME U JNA je bilo svih nacionalnosti, otkud tim skupinama oružije i zašto su se one spremale, nakon nastanka sukoba JNA se počela raspadati, i veliki dijelovi JNA, tj. hrvatski i slovenski generali i vojnici su prešli na drugu stranu, sa velikim dijelom kompletnim kasarnama i naoružanjem, a ostali dio se povukao iz SLO i HR. Na kraju je JNA većinski postala srpska vojska, ne zato što je tako htijela, vec zato što je takav bio razvoj događaja.

  6. Priča o žrtvama i genocidu, ko je voli nek je vrti i dalje, al ne znam da li je ljudima jasno da je žrtava i logora bilo na sve tri strane, utvrđivanje ko je izvukao deblji kraj ne znam kako nam može pomoći za trenutno stanje jer se izgubljeno ne možemo vratiti. Povreda samo jednog čovjeka, ne zivota, vec njegovog osjećanja je velika žrtva a kamo li sve ostalo.

  7. Dok u BIH cvjeta privredni kriminal, korupcija , razne malverzacije i pljačka društvene imovine, ogromna stopa nezaposlenosti, porodice na granici siromaštva, zbog čega nam se u budućnosti crno piše, vi i većina političara se bavite nacionalizmon i mržnjom. Znam da to političarima odgovara, ALI PITAM VAS DA LI TO ODGOVARA VAMA?

  8. NEKO reče da istupima mržnje jačate poziciju RS, što je 100% tačno, pa to je već i vrabcima jasno. Sjećam se kad je potpisan Dejton, pa tada niko nije ni govorio o referendumu, ni o otcjeplljenju RS, svima je tada bilo jasno da je BiH država sastavljena od dva entiteta i to je to, gotova priča. Umjesto da saradju i razvijaju se i jačaju BIH, oni jedan drugom zabijaju nož u leđa. Nemojte mi zamjeriti al iz moje perspektive izgleda da neko hoće zabiti nož u leđa RS, dok ćete vi vjerovatno reći RS zabija nož u leđa BIH. Vjerovatno je oboje tačno, ali vi sa svojim izlivima mržnje držite tu dršku noža!!!

  9. Uzmite ovo kao FAKT , narod REPUBLIKE SRPSKE nikada neće odustati od RS entiteta, što znači, da na to ne možete uticati ni promjeniti. Od početnog mišljenja da je RS sastavni dio BIH, većina građana RS (neću iznositi procenat jer ga se i sam bojim) želi da se RS odcijepi, i taj procenat iz dana u dan raste zbog ovakvog mišljenja kao što je naziv ove teme "Ukidanje Rep. Srpske - Definitivno rješenje za BiH!" , pa zar mislite da neko može potpisati neki akt, ili neki sporazum ili tako nešto, pa da odjednom nema entiteta i da nam teče med i mlijeko .

  Ja nisam učestvovao u ratu, na sreću, 1979. sam godište, i vjerujte da se sutra zarati, prvi bi otišao, ne zato što nisam patriota, ne zato što se bojim , već što ne želim da učestvujem u ovome ludilu i idiotizmu, ja svoj patriotizam i hrabrost pokazujem na druge načine, ali vjerujte ponestaje mi snage, i postajem umoran od ovoga svega, i nacionalizma i propale ekonomije, već imam nekih planaova da naredne godine ne budem stanovnik RS-FBIH-BIH, jer teško je ovde ostati normalan pa ću pokušati spasiti sebe.

  Napominjem da i prije rata i sad imam prijatelje među sva tri naroda.
  raspad_bosne- 80965 - 29.12.2012 : Davor Savić Ljubljana - best (2)

  Da li će Bosna opstati?


  Ovo mi je prvi post na ovom forumu pa da se predstavim. Moje ime je Davor Savić i živim u Ljubljani. Inače poreklo mi je iz sela Kljevci pored Sanskog Mosta. U ratu nisam učestvovao jer sam cijeli život živio u Sloveniji ali se mnogo interesujem u stanje BiH i sudbinu naših naroda.

  Što se tiče budučnosti BiH, ja bi rekao da najveću odgovornost o njenom opstanku nose muslimani tj. njihovi političari. Ako oni hoče da Bosna opstane moraju da se ponašaju u skladu sa činjenicom da je Bosna zemlja svih naroda i kada je predstavljaju moraju je predstavljati iz prespektive svih naroda a ne isključivo iz njihovog ličnog interesa.

  Mogu da kažem da su največu katarzu o ratovima doživjeli Srbi, koji su se najviše suočili sa zločincima u svojim redovima dok su muslimani još uvjek slepi i nisu u stanju da priznaju svoje grijehe kao ni da se odreknu svojih zločinaca i da ih prestanu slaviti kao heroje.

  Mislim da je krajnje vrijeme da se prizna da je politka SDA bila pogrešna i destruktivna po stabilnost BiH. Ako muslimani i dožive svoju katarzu i okrenu se pravim putevima, a to je BiH sa tri ravnopravna naroda čija se mišljenja poštuju, onda će i Bosna imati budučnost. Međutim, ako i dalje budu iz Sarajeva stizale poruke da smo genocidni narod i da možemo otiči ako nam tamo nije dobro, tj. ako se oni i dalje budu ponašali kao da su oni jedini narod koji polažu pravo na tu teritoriju, a na njihovim TV stanicama i novinama svakodnevno emisije i članci o Srbima kao zločincima i u kojima čovjek dobije utisak da se je rat završio juče a ne pre 17 godina, onda to vodi u raspad BiH, svidjelo se to njima ili ne.

  Moje mišljenje je da Bosna više nikada neće biti centralizovana, ali mogući je neki opstanak u vidu konfederacije i jednom kad se uđe u EU to će biti ionako svejedno jer će sve biti isto kao da je jedna država.

  Pozdrav svima!
  raspad_bosne- 29022 - 06.05.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Treći entite ili raspad BiH


  Dokle Amerika, Evropa i bosanski muslimani misle da ponižavaju srpski narod, ostaje da se vidi. Malo je srpskih političara koji imaju hrabrosti da žrtvuju svoju političku karijeru i suprostave se tome. Iz tog razloga sam voljan podržati Dodika i njego način borbe protiv agresora, koji već više od petnaest godina ugnjetavaju srpski narod na prostorima bivše Jugoslavije.

  Vrijeme je da se kaže, e sad je dosta, a evo i zašto! Dodik je novi Karađorđe!

  SAD i EU se plaše smijeniti Dodika SAD i EU se plaše smijeniti Dodika Bivši ambasador SAD u Srbiji William Montgomery tvrdi da Amerika i najveći dio EU žele da smijene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali da se neće usuditi da to zaista i učine, jer se plaše nesagledivih političkih posljedica.

  "Nesporno je da SAD i veći deo EU žele da smijene Dodika, ali se veoma plaše posljedica koje bi to moglo izazvati. Pri tom, ni SAD ni zemlje EU još ne razumiju da se 99 posto Srba u BiH slaže sa Dodikom o referendumu i mnogim drugim pitanjima", rekoa je Montgomery za "Pres".

  On je ocijenio da je BiH, otvaranjem priče o referendumu i očekivanim potezima međunarodne zajednice, uvučena u najtežu političku krizu od Daytona.

  Montgomery smatra da će OHR poništiti odluku vlasti RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali će se uzdržati od poteza koji bi vodili eskalaciji krize.

  Moje mišljenje je, samo treći entitet može smiriti političke tenzije i zaustaviti bosamske muslimane u akciji stvaranja cjelovite BiH u kojoj će oni dominirati. Takođe mislim da bi treći entite zaustavio svjetske močnike u pokušaju rušenja Republike Srpske, zbog čega bi svim snagama trebalo, uz Dodika, podržati i ove ljude.

  Pročitajte i razmislite o tome!

  Čović i Ljubić planiraju otvaranje predstavništava u svijetu

  Čović i Ljubić planiraju otvaranje predstavništava u svijetu Čelnici Hrvatskog narodnog sabora, predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić, planiraju otvaranje predstavništava u svijetu koja bi lobirala za podršku trećem, Hrvatskom entitetu u BiH.

  Prva Hrvatska predstavništva trebalo bi da budu otvorena u Washingtonu i Bruxellesu, ključnim gradovima za uspjeh ideje sadržane u Deklaraciji iz Mostara, piše "Euroblic".

  Ljubić je potvrdio da se radi na otvaranju kancelarija, dodajući da je još prerano govoriti gdje bi se te kancelarije otvarale, kako bi funkcionisale i kako bi bile finansirane.

  List nezvanično saznaje da lideri dva HDZ-a u finansiranju lobiranja računaju na podršku brojne Hrvatske dijaspore, koja je za treći entitet u BiH.

  Hrvatski narodni sabor konstituisan je 19. aprila u Mostaru, sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na čelu. Osnovano je i Generalno vijeće, na čelu s Božom Ljubićem, političko, izvršno i koordinaciono tijelo koje utvrđuje politiku o svim vitalnim interesima Hrvatskog naroda u BiH.
  raspad_bosne- 27423 - 29.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Raspad BiH


  BiH će se raspasti kao što se raspala Jugoslavija
  Izvor: Moje vijesti


  BiH će se raspasti kao što se raspala Jugoslavija Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će se BiH raspasti i da će od nje ostati samo ono što funkcioniše, a to je RS.

  "RS se ne bavi secesijom, ali vidimo da se BiH raspada i raspašće se kao što se raspala Jugoslavija. To će postati politička činjenica. Ostaće samo ono što funkcioniše, a funkcioniše RS - za razliku od BiH, koja ne funkcioniše", rekao je Dodik za beogradske medije.


  On je ocijenio da u BiH više nije moguće urediti odnose tako da Sarajevo uvažava Banjaluku, za šta je razlog arogancija Sarajeva, koja traži podaništvo, a ne partnerstvo.

  Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji BiH, Dodik je rekao da je riječ o nelegalnom i nelegitimnom potezu, koji je istovremeno i poruka za RS.

  "Ukoliko prođu takvi načini formiranja vlasti, jednog dana može da nas zatekne da izaberu nekog podobnog Srbina, recimo Mirka Pejanovića, i time da pokušaju da legitimišu dominaciju jednog naroda, bošnjačkog, u BiH", upozorio je Dodik.


  Istakavši da oni koji najviše zagovaraju BiH ustvari je najviše i osporavaju, stvarajući nelegitimne organe, Dodik je poručio da će Banjaluka nastaviti da insistira na očuvanju osnovnih principa Dejtona u formiranju vlasti u BiH, a to su nacionalni balans, nacionalna rotacija i nacionalna zastupljenost.

  Dodik je istakao da je odnose Banjaluke i Sarajeva dodatno poremetilo pitanje hapšenja penzionisanog generala takozvane Armije BiH Jovana Divjaka zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

  "Boli to što čim počnete istragu prema bilo kome ko je počinio zločin nad Srbima - digne se sva javnost, stranci, petlja se i visoki predstavnik, da zaštite te ljude. Oni štite zločine, ne štite Jovana Divjaka", naglasio je predsjednik RS.


  Predsjednik RS je najavio da će tražiti održavanje vanrednog skupštinskog zasjedanja u RS-u, koje će biti posvećeno procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, ali i o radu Suda i Tužilaštva BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik.

  "Ne može ni jedan visoki predstavnik nama ukinuti pravo da branimo naše nadležnosti. On je ovdje trebalo da brani Dejton, a kada se brani Dejton, brani se i Republika Srpska. Ali, visoki predstavnici su sve do sada činili samo da naprave štetu RS", istakao je Dodik.
  raspad_bosne- 2961 - 08.12.2005 : Mijat Šuka - best (0)

  Demokratija


  Što se tiče demokratije na našim prostorima, bar ova novijeg datuma tj. postkomunistička je ubijena više puta.

  1. Kada je biran BiH član predsjedništva SFRJ, pripadnik Srpskog naroda, tada smo pprogutali prvo "kukavičije jaja". "Izabran je " poznati brigadir Bogić, Dr. Kecmanovića su skinuli sa liste, kojeg apsurda što se kasnije i ispostavilo.

  2. Kada su bili prvi višestranački izbori u BiH, birano je 7 članova predsjedništva. po 2 iz tri naroda i 1 ostali. Tada je ovakav koncept moga da se primijeni, stim što bi dodali "bijelu" listu, s pravom da se odlučite samo za jednu listu.

  Tada ne bismo imali "jugoslovena" Ganića u tamo. Njego jugoslovenstvo smo vidjeli, u Dobrovoljačkoj ul. u Sarajevu.

  3. Kada je bio njihov referendum, već je bilo kasno.

  4. Ako visoki predstavnik za BiH može da smijeni izabranog Predsjednika Republike Srpske onda je sve jasno.

  5. Mi smo jedini narod koji ne može odlučivati o svojoj sudbini.

  Demokratija nije za nas, tako "demokrate" misle. Nama je najbolje ono što oni odluče, pa valjda oni znaju šta je njihov interes.

  Idi na stranu - |1|2|