fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija-RADIVOJE_KOSORIC
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

radivoje_kosoric- 90389 - 04.06.2014 : Rajko Kosoric Canada - best (3)

Moj deda Obren Kosorić


Čitava familija Kosorić je bila junačka i velikosrpska od njenog nastanka. I uvek je davala heroje. Kao jedna od pet familija koja je osnovala plemstvo Drobnjaka pa do njihovog doseljavanja u Istočnu Bosnu početkom devetnaestog veka.

Moj deda Obren Kosorić je isto bio četnički komadant tokom Drugog rata i srpski dobrovoljac i solunski borac tokom Prvog svetskog rata. Inače je is sela po imenu Beheći sa plananine Vidova gora, opština Rogatica i znam da je čitav rat bio u četnicima, da se krajem rata predao i da je bio osuđen na smrtnu kaznu koja mu je posle bila preinačena na doživotnu roboju. Kaznu je služio u kazneno-popravnom domu u Zenici gde je bio mučen svakodnevno.

Ponosan sam na njega i sve druge Kosoriće iz tog kraja koji su svi bliža ili dalja familija.

Iako danas živim u Kanadi ostajem veran našoj tradiciji i našem opredeljenju prema našoj velikoj srpskoj veri i naciji.

Slavim Đurđevdan i Nikoljdan kao što i svi drugi Kosorići i učim moju malu decu da znaju ko su i šta su. Iako pričaju i engleski i francuski, srpski jezik im je i dalje najdraži.

Živelo nam ime!
radivoje_kosoric- 87323 - 21.11.2013 : Duda Ujić Rogatica - best (0)

Romanijo, ti planinski care!


Romanijo, ti planinski care
Što glavu svoju u oblake skrivać
da ti vijence dostojne ispletu
il' se njima od krvi umivaš?

Ovde na tvojoj džinovskoj grbi
ne tako davno - pre pola vijeka
od ljuske krvi tekla je rijeka
Što za slobodu proliše Srbi!

Sva si se tresla, jeza te 'vata
gledajuĆ'kako - brat gine do brata
otac pogođen pada i kliče;
"Drži se sine!

Duda

Rogatica - gimnazija 1982. godine
radivoje_kosoric- 86081 - 25.07.2013 : Igor Aleksić Srbija - best (0)

Pogibija Miše Malenice


Mišo Malenica, po svjedočenju moje babe rođene Paleksić, koji su bili inace iz Lukavice, sada Istočno Sarajevo, a u čiju je kuću on često svraćao u toku 1943. godine, ga je baš tu našla potjera nekih četnika jer je ubio njemackog oficira i njemacka komanda je naredila da ako se ne ubije Malenica biće streljano 500 Srba iz Lukavice, tako da je Mišo Malenica ubijen '43. godine kod kuća Paleksića na Topličkoj cesti.
radivoje_kosoric- 83321 - 06.03.2013 : Bozo Kosoric Beograd - best (3)

Sećanja na Radivoja Kosorića i 2. rogatičku brigadu


Radivoje Kosorić je rođjen na opštni Han Pijesak, u Kraljevom Polju. Osnovnu školu je završio u Han Pijesku a gimnaziju u Sarajevu, gde je upisao i pravni fakultet.

Kada bi za vikend Radivoje dolazio kući, tu bi se odmah uveče sakupljali ugledni ljudi, kao što je bio Pero Kraljević, Milorad Šupić, Jovan Vuković i drugi. Radivoje bi pričao sa njima i objašnjavao im situaciju u svetu.

Kada je počeo rat Radivoje je sa kumom Aćimom Babićem sakupio mlade i hrabre momke prema Milićima da preseku put ustašama koji su išli od Zvornika. Pre nego što su stigli do Milića, morali su da vode borbu sa lokalnim ustašama u Vlasenici. Pošto su vlaseničke ustaše bile slaba i nejaka formacija, njih su brzo razbili i produžili u Miliće. Tamo su presreli Zvorničke ustase i sa njima su vodili očajničku borbu jer su oni bili brojniji i izuzetno dobro naoružani a u svom naoružanju su čak imali i nekoliko topova.

Zahvaljujući izuzetnoj strategiji i umeću Radivoja Kosorića i Aćima Babića, uspeli su da razbiju ustašku formaciju koju su naterali na povlačenje tj. na beg. Ustaše čak nisu imali vremena ni da pokupe naoružanje već su bežali glavom bez obzira da spasu žive glave.

Ovo je bila Radivojeva prva borba. Kada se vratio u Han Pijesak sakupio je svoje borce i zapitao ih hoće li da idu sa njim na Rogaticu. Jedan veći deo boraca je odlučio da ostane tu, blizu svojih porodice u namjeri da štite svoja ognjišta od dušmana.

Radivoje je to prihvatio i sa manjom grupom boracu se uputio za Rogaticu. Ukrenuo prema Rogatici.U Sokolovicima mu se priključila veća grupa borac Arbinja Pualaća i ostalih vrednih momaka koji nisu znali za strah ili da se nešto ne može uraditi.

Kada su prolazili kroz sela ili ograđene pašnjake, nisu išli na kapije već su ograde preskakali kao srndaći.

Radivoju se do Rogatice priključilo preko 2000 boraca. Eto, tako je formirana Druga rogatička brigada.

Prvom rogatičkom brigadom je komandovao je Nešković. Teritorija na kojoj je Radivoje Kosorić proveo najviše vremena prostirala se od Rogatice pa do Kalinovika a po potrebi i dalje.
radivoje_kosoric- 83267 - 04.03.2013 : Bucko I.Sarajevo - best (0)

Srpski junaci: Mišo Malenica


Kosoriću Radivoje daćemo ti što je tvoje, daćemo ti sve do Pala i Sarajevo do Markala!

Ima i ova:

"Od Markala do stanice sve je Miše Malenice"

O Radivoju Kosoriću smo nešto i čuli, međutim da li neko zna nešto o Miši Malenici? Bio je veliki borac i branilac srpskog naroda u okolini Sarajeva. Inače, rodom je sa Vraca, gdje još uvijek ima nekoliko kuća Malenica.

Ono što je posebno interesantno jeste da se njegovo ime ne može nigdje naći u knjigama.

Kažu, kad je došlo do podijele ustaničke vojske na partizane i četnike, nije htio da pristupi ni jednom pokretu.. Imao je svoju družinu od 40-50 ljudi i borio se pretežno protiv Ustaša i Nijemaca, a o njemu je postojala i guslaraska pjesma...

Ako neko zna neke priče o njemu bilo bi zanimljivo da čujemo...

Pozdrav Željko tebi i svim ljubiteljima ovog sajta!
radivoje_kosoric- 83235 - 03.03.2013 : Bozo Kosoric Beograd - best (0)

Radivoje Kosorić


Čitam ove stranice o Radivoju Kosoriću i primjećujem i neke netačne informacije. Radivoje Kosorić je bio komandant 2. rogatičke brigade, a ne kako neko navodi zamenik komadanta 1. rogatičke brigade Radomira Neškovića.

Što se tiče njegove pogibije, tačno je da je čovek koji je doneo radio sa eksplozivom (paklenu mašinu) bio negov borac do početka 1945. godine. Te godine Radivoje je skupio sve borce i saopštio da su vremena sve teža i da je nemoguće obezbediti jatake za toliko boraca, pa ko hoće može da ide i da se preda partizanima jer oni neće obične borce ubijati jer oni traže Radivoja Kosorića i Mirka Kosorića.

Sam čin njegove pogibije ću objasniti idući put.

Koga interesuju neki podaci o Radivoju Kosuriću može da se javi i ja ću napisati ono što znam. Inače, Radivoje Kosorić je moj rođeni stric, tj. rođeni brat moga oca Konstantina.

Radivoje Kosorić nije iz Rogatice. On je rođen u Han Pijesku a u Sarajevu je studiro pravo.

RE: Radivoje Kosorić


Božo,

jako mi je drago da si se javio, i potvrdio moju priču o pogibiji Radivoja Kosorića, koju sam ja inače čuo od pokojnog Zorana Kosorića iz Sokoca, tačnije Čitluka, koji ti je sigurno neki dalji rođak.

Takođe bih bio jako zahvalan ukoliko bi mogao da mi se javiš na slavicnetŽhotmail.com i da mi pošalješ i neku sliku Radivoja Kosorića jer takav junak stvarno zaslužije da se na internetu nađe bar jedna njegova slika.

Iskreno se nadam da ćeš ispuniti svoje obećanje i napisate nešto o svom stricu, a volio bih i da te lično upoznam.
radivoje_kosoric- 73233 - 29.08.2012 : Ljubisav Gavrić Kravica - best (0)

Primjer čojstva i junaštva


U knjzi "Gordo posrtanje" od Vojislava Lubarde opisuje se jedan događaj iz 1942. god. kada se braća Srbi podijeliše na četnike i partizane i postaše krvnici jedni drugima.

Naime, komandant partizanskih snaga Svetozar Kosorić sa svojim borcima je bio opkoljen njemačkim jedinicama sa svih strana. Vodila se borba na život i smrt. Kada su partizani pomišljali na osudni proboj, po cijenu da svi izginu, iza njemačkih snaga se začula mitraljeska paljba koja je postajala sve jača i jača da bi njemački napad na partizane počeo da slabi i u jednom momentu je potpuno prestao jer su se Nijemci usredsredili na odbranu od napada sa leđa. Partizani, na čelu sa Svetozarom Kosorićem, su se bez problema izvukli i napustili bojište sačuvavši preostalo ljudstvo i naoružanje.

Postoji vjerovanje da je spasioc bio "brat Srbin" tj. komandant četničkih snaga Radivoje Kosorić koji je, manevarskim napadom na Nijemce sa leđa, spasio rađaka Kosorića i braću partizane. Politika je kurva ali krv je krv!
radivoje_kosoric- 72936 - 19.08.2012 : Milenko S.Sarajevo - best (0)

Dobrica Đukić


Zamolio bih sve one koji znaju nešto o Dobrici Đukiću, komandantu Rogatičke brigade u 2. svjetskom ratu da to i napišu.

Dobrica je rodom iz Ljubovije, a koliko znam poginuo je 1944. godine kod Prače.
radivoje_kosoric- 64943 - 23.02.2012 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

Radomir Nešković i Radivoje Kosorić


Ako možeš postvi slike Radivoja, Mirka i Konstina. One mogu da se nađu na internetu kao i slika Radomira Neškovića i drugih pozantih četnika iz Istočne Bosne, Dangića, Tuševlakovića i drugih.

Pozdrav
radivoje_kosoric- 40322 - 12.09.2011 : Milos Djukic Srbija - best (1)

Kapetan Dobrica Đukić


Kapetan Dobrica Đukić, komandant Rogatičke brigade. Poginuo 1944. godine u okolini Mesića u napadu na oklopni voz. Da li znate nešto o tome?
radivoje_kosoric- 30783 - 24.05.2011 : Bucko I. Sarajevo - best (0)

Radivoje Kosoric


Pozdrav Željko,

Što se tiče pogibije zamjenika komadanta Leteće rogatičke brigade Radivoja Kosorića, čitao sam sledece..

Izvjesni Pero Kalajdžić ili Kalajdžija, nekadašnji četnik, poslije rata je bio četnički jatak. Ozna je saznala da on jatakuje četnicima. pa ga uhvatiše i vjerovatno je pod prijetnjom počeo sarađivati sa njima. I dalje je nastavio sa jatakovanjem, ali po naredbi Ozne da bi likvidirao Kosorića.

Radivoje je tražio bateriju za radio-stanicu da bi mogao održavati veze sa ostalim četnicima. Pero Kalajdžija po naredbi Ozne doturi u njegovo skrovište bateriju, koja je u stvari bila eksplozivna naprava. Kada je Radivoje stavio bateriju u radio-stanicu desila se eksplozija. Sa Radivojem u trenutku eksplozije bio i njegov brat, kao i još jedan borac kom ne znam ime.

Radivoje je na licu mjesta podlegao povredama, a ovu dvojicu su ubili pripadnici Ozne koji su upali u tajno skrovište odmah nakon eksplozije. Naime, dotučeni su rafalima.

Čuo sam da je Radivoje imao i trećeg brata, mislim da se zvao Konstantin. Robijao je po komunističkim zatvorima.


Ovo sam pročitao u knjigama Momira Krsmanovića i mislim da je zaista dobro opisao ovaj i slične događaje.

Željko, pomenuo si godinu pogibije Radomira Neškovića. Zamolio bih te da navedeš neke detalje u vezi toga. Mislim da bi mnogim bilo zanimljivo da znaju.

Ovom prilikom obraćam se svima, a ovo radim po drugi put, ako neko ima knjigu od Jove Krsmanovica pod nazivom "Otac kod Boge" da mi javi. Radi se o piscu sa romanijskog kraja koji je pro-komunistički orjentisan.

Tema knjige je borba i akcije Ozne protiv četnika nakon završetka rata..

Bucko,

o Radomiru Neškoviću ne znam mnogo. Godinu pogibije sam saznao iz teksta knjige "Sjećanje na Sava Derikonju", koju sam lično ukucao i objavio na ovoj stranici. Kompletan tekst knjige možeš pročitati ako klikneš ovdje. Autor knjige je Ozren Grujić, nekadašnji saborac Save Derikonje. Branko Lopatić je u izdanju koje je on štampao u gradu Hamilton, Kanada, na dnu teksta dodao i spisak četnika romanijskog kraja koji su nastradali od komunističkog režima. Pod rednim brojem 18 nalazi se i Radomir Nešković, za koga piše da je "poginuo u povlačenju 1949. godine".

Mnogo hvala na dopuni mog teksta i puno sreće u potrazi za knjigom Jove Krsmanovića!
radivoje_kosoric- 30782 - 24.05.2011 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (1)

Radivoje Kosoric


Radivoje Kosorić je tražio radio da sluša "Radio London", pa je Ozna to nekako doznala preko nekog od njegovih jataka pa mu je poslala radio. U radio mu je bila stavljena paklena mašina, i kada ga je Radivoje upalio, ona je eksplodirala. Sa Radivojem Kosorićem poginula je cela njegova grupa, sa izuzetkom njegovoga brata Mirka koji bio teško ranjen.

Kao što sam već rekao, eksploziju je preživjeo njegov rođeni brat Mirko Kosorić. Uglješa Šoković sa Grabovice od Goražda je pobegao posle ekspolizije.

Sve ovo se deslio negde između sela Pljeska i Sisa. Nisam sa tih krajeva pa ne znam gdje je to.

U toj priči se opisuje kako je uhvaćen Draža Mihjlović, ali meni je ta priča malo nelogična jer se tu spominje da ga je izdao Nikola Kalabić. Međutim, na nekim mestima sam našao da je Nikola poginuo u januaru 1946. godine, tako da ove podatke uzmi sa rezervom.

Knjigu ti toplo preporučujem da nabaviš, uz knjige Pere Šukanovića "Ustanak na Drini" i knjigu "Vojvoda Dangić" i "Na službi kod Dangića".

Imam i jedno pitanje: Da li je Pero Kosorić u rodu sa Radivojem.

Poštovani,

Hvala ti na informacijama. Ovo je upravo verzija priče za koju sam ja čuo, i ona se baš i ne podudara sa onim što je Momir Krsmanović napisao u svojoj knjizi.

Molim te da još jednom pročitaš ovaj svoj tekst i da ga dopuniš. Takođe provjeri da li sam ja dobro stavio pod navodnicima imena knjiga. Nekako mi je tvoj prelaz sa ubistva Radivoja Kosorića na Dražu Mihajlovića nejasan, kao da si ispustio neku rečenicu.

Kosorići sa Glasinca i Kosorići iz Rogatice jesu jedno te isto pleme, pa bi se moglo uslovno reći da su daljnji rođaci. Na ovom mjestu naglašavam "uslovno" jer sam za Peru Kosorića čuo da je kopile, tj. da ga je majka začela sa komšijom. Ako te baš interesuje, mogu da provjerim na koga se sumnja da je otac Pere Kosorića. Ako je ovo istina, Pero Kosorić u stavri i nije Kosorić.
radivoje_kosoric- 30762 - 24.05.2011 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

Radomir Neskovic, Radivoje Kosoric


Dragi Željko, pročitaj knjigu "Teče krvava Drina" treći deo. Tamo je na jednom mestu opisna pogibija Radivoja Kosorića a opisane su i broje potere protiv Radomira Neškovića i njegovih ljudi. Opisane su i pogibije nekih četnika iz njegove grupe, kao i brojen zgode i nezgode glavnog junaka Petka Kusmuka.


Moram priznati da treću knjigu trilogije "Teče krvava Drina" nisam čitao, a imam samo prvi dio. Knjigu koju ja posjedujem Momir Krsmanović je poklonio mojoj majci, i vjerovatno je štampana sedamdesetih ili početkom osedamdesetih godina.
Nedavno sam dobio i broj telefona Momira Krsmanovića pa namjeravam da kupim po jedan primjerak od svake knjige koju je on napisao: "Teče krvava Drina, "Krvave ruke Islama", "I Bog je zpalakao nad Bosnom", "Nezarasle rane", "Tragovi mrtve braće", "Kletva mrtve braće"...
Ako te ne mrzi da nam prepričaš, ili citiraš, pogibiju Radivoja Kosorića. Baš me interesuje da li se radi o istoj priči.

Pozdrav,
Željko Tomić
radivoje_kosoric- 30742 - 24.05.2011 : Zeljko Tomic Sokolac, RS - best (0)

Radivoje Kosorić


Kada već napisah nešto o Radomiru Neškoviću, slavnom komadantu Leteće rogatičke brigade, koji je poginuo prilikom povlačenja pred partizanima 1949. godine, da pomenem i njegovu perjanicu, slavnog zamjenika ove Brigade, Radivoja Kosorića. Koliko je meni poznato, Radivoje Kosorić je u krvnom srodstvu sa Kosorićima iz Čitluka, ali je po rođenju iz rogatičkog kraja. Bio je potomak čuvene popovske porodice Kosorića.


Godinama nakon Drugog svjetskog rata, kada se zapale vatre i iz kazana poteče vruća romanijska rakija, preživjeli četnici glasinačkog kraja bi u noći tiho šaputali priče o Radivoju Kosoriću, slavnom četničkom junaku rogatičkog kraja. U sjećanju su mi ostale dvije takve priče, koje na ovom mjestu i objavljujem.

Sa "točkom" do grada

Nakon Drugog svjetskog rata, UDBA je digla veliku hajku sa ciljem da pobije sve vođe Ravnogorskog pokreta u rogatikom kraju i na taj način satre njihovu opoziciju. Za razliku od velikog broja četnika, koji su se krili po pećinama i bježali preko granice, Radivoje Kosorić se drsko kretao po selima, a povremeno je čak i u Rogaticu silazio.

Jednom prilikom, Radivoje preko svog doušnika pusti glas da će na taj i taj dan "sa točkom" da siđe do Rogatice. Kako su Udbaši dobro znali da će Radivoje ono što je rekao i uraditi, na ulazima u Rogaticu postaviše mitraljeska gnijezda kao i desetinu naoružanih osoba u civilu koji dobiše naređenje da legitimišu svaku osobu koja sa biciklom pokuša da uđe u grad.

Sve ovo se desilo na jedan od onih pazarnih dana u Rogatici tako da je bilo nemoguće zaustaviti baš svakog civila. Rijeka seljaka slila se taj dan na pijacu. Mnogi od njih su tjerali stoku na prodaju, te nosili kotarice sa jajima, sirom i ostalim poljoprivrednim proizvodima.

Tog jutra glavnom ulicom u grad uđe i jedan čovjek sa ovčijim gunjem i šubarom na glavi. Na ramenu je nosio drveni točak, skinut sa nekih zaprežnih kola. Udbaši ga ne zaustaviše.

Kada je nad Rogaticom počeo da pada mrak, udbaši se povukoše sa položaja, očigledno nezadovoljni zbog neuspješno obavljenog zadatka.

Sledećeg jutra, na ulaznim vratima njihovih "odaja" osvanula je ceduljica na kojoj je krupnim ćiriličnim slovima bila ispisana sledeća poruka:

"Vidjeste li onog čovjeka sa gunjem i šubarom koji glavnom ulicom uđe u Rogaticu noseć točak na ramenu? E, to sam bio ja, Radivoje Kosorić! "

Ubistvo Radivoja Kosorića

Mada su udbaši svim silama pokušavali da uhvate Radivoja Kosorića, sa zebnjom oko srca očekivali taj trenutak. Kako Radivoje Kosorić biješe jako omiljen u narodu rogatičkog kraja, pribojavala se tadašnja vlast da se narod ne digne na oružje u namjeri da oslobodi svog voljenog komandanta. Zbog toga odlučiše da Radivoja Kosorića ubiju!

Nekako baš u to vrijeme, preko jednog od svojih doušnika, udbaši saznadoše da Radivoje Kosorić pokušava da nabavi radio. Naravno, u tim posleratnim godinama radio se nije mogao kupiti u prodavnici, nego samo od posrednika. Udbaši odlučiše da mu pošalju jedan, ali sa paklenom mašinom u njemu - eksplozivom koji se aktivira na struju.

Ostatak priče sam, nažalost, zaboravio pa bih zamolio nekoga ko još pamti detalje iste da mi se javi. Poznato mi je samo da je atentat na četničkog vojvodu bio uspješan, i da je sa Radivojem ubijen kao i domaćin kuće u kojoj je boravio.

Radivoje Kosorić tako ušao u istoriju i po tome što je ubijen na jedan jako neobičan, čak se može reć na jedan jako "moderan" način.

Idi na stranu - |1|2|