fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-PRVA_JUGA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

prva_juga- 91289 - 01.10.2014 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

Vidovdan: Zvanično zabranjen praznik za Srbe


Nakon 1929. godine, kralj Aleksandar Karađorđević je zabranio zvanično proslavljanje Vidovdana kao "državnog praznika".

Za FBR priredila Biljana Diković

Vidovdan je izbačen iz prazničnog kalendara države kojoj je ovaj spomen NA SAMO SRPSKI PRAZNIK bio suviše "nacionalistički" i (po kralju Aleksandru) suprotstavljen režimskoj ideji "integralnog jugoslovenstva".

Sve što je bilo "samo srpsko" nije više imalo državnu i kraljevsku podršku iza sebe.

Tako da je Aleksandar čak odustao i od izgradnje decenijama pripremanog "Vidovdanskog hrama" (Ivana Meštrovića), koji je sve do 1929. godine bio sanjani ideal Karađorđevog odrođenog potomka.

Ispada da je Meštrović imao više interesovanja za nadljudski podvig kneza Lazara i drugih srpskih junaka na Kosovu od doskorašnjeg komandanta srpske vojske sa Solunskog fronta.


Ovakav stav odricanja od srpstva u korist apstraktnog (smuti-pa-prospi) "jugoslovenstva" u kome se veštački izjednačavaju Matija Gubec, Miloš Obilić i Martin Krpan bio je strašni akt apostazije, čin apsolutne i neoprostive izdaje srpskih nacionalnih interesa i svetosavske srpske ideje.

Tada je uništen i onaj romantični duh srpstva koji je svojom krvlju i verom izneo naš veličanstveni podvig Oslobođenja Kosova 1912. godine, Odbrane Otadžbine 1914. godine i Oslobođenja svih srpskih zemalja 1918. godine.

Samo desetak godina posle bitaka na Kumanovu, Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu, srpsko-jugoslovenska država je DOBROVOLjNO I SAMOUBILAČKI iz sopstvenog Duhovnog Ustava i srca svog bića izbacila Kosovski Zavet (zajedno sa pripadajućim mu svetim Vidovdanskim praznikom). Samo zato da bi nova jugoslovenska Kraljevina zadovoljila sve svoje (ubrzo će se pokazati ¿ neverne i večno nezadovoljne) nesrpske i nepravoslavne podanike, ali i ondašnju međunarodnu zajednicu.

Svi su bili zadovoljni osim Srba. Izdanih i ostavljenih od sopstvenog kralja i vrhovnog komandanta.

Tada počinje i sunovrat naše države, vojske, nacionalne kulture¿ koji će se u punom svetlu pokazati 1941. godine.

Snaga SKOJ-a i popularnost KPJ su direktna posledica slabljenja i urušavanja srpstva.

Srpski nacionalizam je, naime, uoči Drugog svetskog rata potpuno izjednačavan sa ustaštvom i komunističkom propagandom (kao "ekstremne ideologije").

Kako radili, tako im je i "Bog pomogao".

I dan-danas trpimo posledice ove mahnite opsednutosti kralja Aleksandra idejom da vlada nad što većom teritorijom i "troimenim narodom" nekakvih navodnih "Jugoslovena".

Duhovi mrtvih srpskih ratnika, vitezova i junaka svih vekova odbrane Otadžbine su besramno poniženi. A srpski narod tada ostavljen na cedilu i pripremljen za strašno klanje u NDH i konačno stradanje u Titovoj varijanti Aleksandrove "Jugoslavije".

Svaka posledica ima svoje (duhovne i idejne) uzroke. I ona srećna i ona (kao u ovom slučaju) kobna posledica.
prva_juga- 84476 - 19.04.2013 : Filip LAZAROV Historia - best (0)

O stvaranju prve i druge Jugoslavije


Ja puno čitam, a posebno knjige koje govore o ratu u hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Doduše, ne interesuju me muslimanska izdanja, ali sam ipak pročitao knjigu Jovana Divjaka i dijelove knjige Sefera Halilovića "Lukava strategija" kojega između ostalog najviše poštujem od svih muslimanskih komandanata, i kao čovjeka i kao vojnika profesionalca.

Mogu da razumijem da nije podnosio onu gnjidu od čovjeka, Fikreta iz Hrasnice, kao što nije mogao ni sa Jukom ili Ćelom Delalićem, a još manje sa Cacom Topalovićem iz 10. brdske koji je sa svojom bandom silovao, mučio i klao Srbe na Kazanima. Prema nekim kazivanjima vojnika Armije BiH koji su tu bili na liniji ima oko 8-9 slojeva u toj provaliji koji svaki ima najmanje sto tijela, onda dođe sloj guma i drugog smeća pa opet tijela ubijenih Srba i tako znači osam puta.

Sefer je bio bivši oficir JNA i nije mogao da se ponaša protvno svojim principima kojima se učio cijeli život, a vjerovao je i u zajednički život svih naroda. Zbog toga ga je Izetbegović i odbacio a Ševe (muslimanska verzija kordona smrti) pod Bakirom Izetbegovićem su pokušale i da ga ubiju.

Nabavio sam ovih dana skoro sve knjige Momira Krsmanovića, a od prije sam imao i knjigu "I Bog je zaplakao nad Bosnom" i bio sam dirnut do suza nad sudbinom nesretnog srpskog naroda u Bosni. I ranije sam imao noćne more, ali ova me je knjiga dotukla. Ne mogu da shvatim odakle tolika mržnja prema Srbima od strane hrvatskog i muslimanskog naroda? Pokušao sam da u istoriji nađem bar neki razlog za to, ali izgleda da nema ni u staroj a ni u novoj. Zašto onda toliki zločini nad Srbima, onakvi da ih ljudski um ne može ni da zamisli ali su ih bolesni ustaški mozgovi ipak izmislili!

Srbi su u svojim ustancima i ratovima uvijek mislili i na svoju "braću" Slovene preko granice, bila da su bili pod okupacijom Turaka ili Ugara, Mađara ili Bugara, Nijemaca ili Italijana, pa čak i Albanaca... Uvjek su težili da pomognu i oslobode, da se ujedine i da se nikome od njih ne desi da budu sluge i robovi tuđim silama.

Tako su jadni razmišljali u Balkanskim ratovima protiv Turaka i Bugara, a u Prvom svjetskom ratu su se teško zamjerili saveznicima jer nisu htijeli ostaviti Hrvate i Slovence u Austrougarskoj monarhiji, iako su im oni po Londonskom ugovoru nudili granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag što su Srbi odbili jer nisu htijeli da Hrvate i Slovence iza te linije ostave Mađarima i Austrijancima.

Naročito su se Srbi zamjerili Italijanima koji su prema Londonskom ugovoru dobili Dalmaciju i Istru, pa je ovo bio jedan od razloga zašto je Italija otišla na Njemačku stranu. Italijani su prijetili da će silom uzeti te teritorije. Na to odgovara Pašić tako što šalje srpsku vojsku na već zamišljene granice prema Italiji da odbije eventualni napad italijanske vojske. Hrvati i Slovenci su "ushićeni" od radosti i svuda dočekuju srpsku vojsku sa veseljem, cvijećem, i govorima zahvalnosti. Koji apsurd!

Ali eto, opet Srbi ko Srbi, spremni da ginu za austrijske "šuckore" tj. domaće vojske sastavljene od Hrvata i muslimana koji su u sklopu austrougarske vojske pod gospodinom von Mackensenom ostavili pustoš iza sebe gdje god da su ušli u Srbiju pod parolom "Serbien muss Sterbien" i slikom obješenih srpskih seljaka...

Eto tako uđoše uljezi u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca pod parolom ujedinjenja svih Slovena. Britanci su ovo ujedinjenje vidjeli kao jedan veliki šamar njihovoj politici jer oni nisu smatrali da Hrvati i Srbi imaju nešto zajedničko, a jos veća uvreda je bila kad je takozvana "Jugoslovenska delegacija" došla predvođena Antom Trumbićem...

...i dr Korošcem, koje su Britanci smatrali kao stranom koja je izgubila rat i kao takva da nema šta da traži. Bili su zaprpašćeni kada je i sam Pašić dao legitimitet Trumbiću i toj "jugoslovenskoj" bandi koja je prema njima samo iskoristavala Srbe i njihovu naivnost. Pa kad je i Aleksandar Karađorđević u ime svog oca Petra I proglasio kraljevinu SHS i pod pritskom delegacije iz Hrvatske koju je predvodio niko drugi nego - dr Ante Pavelić!

Ja se i samo znojim od muke kad ovo i čitam i pišem! Kako su Srbi mogli biti tako naivni?

Čito sam i jednu knjigu o njemačkim trupama u Hrvatskoj koji su u stvari bili u Hrvatskoj na vežbama (Herbert Poller SS-Panzer-AufklärungsAbteilung 11 "Nordland"). Bili su to savim normalni ljudi iz svih slojeva društva u Njemačkoj. Oni su najprije bili začuđeni a zatim i ogorčeni i zaprepašćeni divljanjem ustaša koji su provodili neviđene pokolje nad Srbima. Kad su poslije Srbi (patizani i četnici) uzvraćali oni su odbijali da idu ustašama u pomoć smatrajući da su to i zaslužili. He, he nisu Švabe uvijek bile tako loše...

Eto, prođe i taj drugi rat i opet pobijediše Hrvati i Slovenci! Na čelo države dođoše Tito, Kardelj i Moša Pijade... Treba da se zapitamo šta su nam dobro uradili? Srbiji, osim pokolja preko 10.000 Srba poslije rata (da ne pričam o Sremskom frontu) svih koji nisu mogli "otkazati", pazi ne mislim dokazati, pa đeš u Srbiji (ili u Istočnoj Bosni i Hercegovini) naći čovjeka koji nije vjerovo u Dražu i četnike! Hrvati nam uzeše i more i Slavoniju i Baranju i preseliše Hrvate u Vojvodinu u prazne kuće Nijemaca, (a ne Srbe iz Krajine) nego Hrvate da bi stvorli ravnotežu u Srbiji. Komunisti stvoriše i nove nacije, poput Makedonaca i Crnogoraca, a u Bosni '74. godine stvoriše i muslimane (danas se on zovu Bošnjaci) koji će iz zahvalnosti što su postali ravnopravni nakon svega 18 godina skočiti za vrat Srbima, i to ne da ih ljube već da ih kolju.

Eto, hvala Bogu prođe i komunistička faza i Srbi se opet ništa nisu naučili, već kao magarci pričaju o nekakvom opstanku u Jugoslaviji dok se svi drugi naoružavaju i spremaju za rat protiv njih? Odjednom svi sem Srba doživljavaju JNA kao neprijateljsku vojsku tj. vojsku Srba.

Slovenci žele da se oslobode srpskog "jarma", a sami su tražili da uđu u Jugoslaviju! Kada je Srbin bio predsjedik Slovenije?
Onda se na to nadovežu i Hrvati sa svojim parolama da neće više da trpe pod srpskom čizmom? Ma koja čizma mater vam poljubim, kada je neki Srbin bio predsjednik Hrvatske ili bar Komunističke partije u toj republici!

U Hrvatskoj sam živio 15 godina, nisam ni znao da sem katoličke postoji i neka druga crkva. U katoličkoj crkvi sam proveo više vremena nego u školi - iako sam bio pravoslavac. Pjevao sam "Lijepu našu" bar milion puta i bio sam ponosan na to! Volio sam Hrvatsku kao Boga i moje Našice i Slavoniju. Osjećao sam se kao Hrvat, iako je moja mati iz Benkovca a otac je Makedonac iz Đevđelije.

Međutim, sada mi se gadi kad pomislim šta su "moji" Hrvati uradili mom narodu iz Krajine, a mi njima nismo ništa nažao učinili. Bio sam prije nekoliko godina u Našicama, i kad sam vidio zgradu gdje smo živjeli 15 godina u miru i složi kako je sva izrešetanu mecima samo sam zaplakao. Da ne bude zabune, zgrada je bila vojna tj. u njoj su živjeli oficiri JNA sa svojim porodicama...

U Hrvatskoj sam bio izviđač u odredu Vladimir Nazor, išao sa putevima naše 12. slavonske udarne brigade na ORA na Palićko jezero, i u Tolmin u Sloveniju. Tamo sam dobio i dvije udarničke značke kao petnaestogodišnjak. Sve sam radio za tu našu izdajničku Hrvatsku koja nas je na kraju proglasila neprijateljima i agresorima na sopstenim ognjištima i započela odstrijel na nas.

Ista priča se ponovila u Bosni i Herecgovini! Srbi se poslije proglašenja nezavisnosti označavaju ne kao "pobunjenici" (muslimani su to naučili od Hrvata) nego kao agresori, tj. strane trupe strane vojske na teritoriju jedne suverene zemlje! Ma daj, nemoj me zezati! Kao prvo, koja zemlja a kao drugo koje strane trupe? Ali eto, muslimani uporni da dokažu da su Srbi "stranci" u komfliktu i počinju sebe da zovu Bošnjaci kao sinonim za "Hrvati u Hrvatskoj", "Srbi u Srbiji" pa sada hoće reći da Bosna pripada "Bošnjacima" tj. muslimanima iz Bosne. Oni pod tom parolom rade sve što mogu da ocrne Srbe za sve što oni sami rade: ubistva, silovanja, proterivanja itd... Ko je ovdje naivan? Opet Srbi! Na tvrdnju o logorima smrti Srbi zovu novinare da dođu i sami vide sve...

Ko u cijelom konfliktu pomaže sve strane? Opet Srbi: Žepče, Vareš, Travnik, Kiseljak, Mostar... Srbi i Hrvati sarađuju.

Sa muslimanima u Mostaru kupuju muslimani srpsku artiljeriju. Sa Fikretom Abdićem sarađuju Srbi ne samo ekonomski nego i vojno a što da ne? Zar nije čovjek pametan, neće da ratuje sa Srbima, šta više napravi od njih poslovne partnere. I što je čudno što muslimani iz tog kraja neće da im "Izmet" iz Sarajeva zapovijeda? Gdje je bio svih tih 150 godina da pomogne braći? Ne nego su tu uvijek bili Srbi i pomagali i branili.

U ovom konfliktu između naroda ja vidim samo jednu plemenitu stranu: Srbe! Teza o genocidu ne stoji jer to nikad nije bila srpska namjera. Kako onda objasniti odred sastavljen od muslimana "Meša Selimović" i naselje Janju kod Bijeljine koju je odbranio jedan "ostrašćeni" četnik?

Teza o genocidu ne stoji: ko je odbranio Žepče, jednu malu hrvatsku enklavu južno od Doboja. Hrvati tvrde da su je sami odbranili ali muslimani koji su je htijeli zauzeti kažu: "Nikad da vam Srbi nisu pomogli" i sa vojskom i sa artiljerijom iz Doboja i sa Ozrena.

Teza o genocidu: Kad je pao Travnik gdje su Hrvati našli spas? Da, da preko srpskih teritorija na Vlašiću, vojnici su u punoj opremi poslati dalje a narodu je dato sve što su trebali vodu i hranu, medicinsku pomoc. Ovo se ne može porediti sa krajiškim izbjeglicama, na koje su Hrvati bacali kamenje na dijecu a ne vodu ili ne daj bože malo ljudskosti!

Teza o genocidu: Vareš, Kakanj padaju u ruke 7. muslimanske brigade, muslimani tamo siju strah i očaj. Gdje biježe Hrvati? Naravno opet prema srpskim linijama, Ilijašu i Vogošći, a Srbi ih opet primaju domaćinski u svoje kuće imajući u obzir da je to jadni narod, nedužan, Od Srba dobijaju hranu i vodu, i narednih dana nastavljaju preko Srbije svoj put u Hrvatsku. Odlaze na sigurno!

Teza o genocidu: Srbi i Hrvati na potezu od Ilidže-Kiseljak ne žele da se sukobljavaju, već uspostavljuju više dobrosusedske odnose. Saradnja se širi više kako rat odmiče tako da srpski tenkovi i artiljerija povremeno idu u pomoć "hrvatskoj braci" kad ih muslimani pritisnu.

Teza o genocidu - Mostar: muslimani spremaju ofenzivu na hrvatski Mostar 1993. godine, nemaju artiljeriju i zato idu kod Srba da mole za podrsku, sastaju se sa Srbima gore iznad Mostara i dogovore cijenu i pravce udara... (ovo sam sve čitao u knjizi Praljka - Hrvatskog generala koji je srušio most u Mostaru) i u jednim pisanjima jednog od komandanata muslimanske vojske u Mostaru...

I opet Srbi pomažu slabijem. Srbi su čudan ali dobar narod. Zbog toga sam i ponosan što sam Srbin!
prva_juga- 83229 - 03.03.2013 : Aleksandar Randjelovic - best (0)

Razumnost je pristupačna svima - Heraklit


Najsrdačniji pozdrav tebi Željko, kao i svim posetiocima ove stranice.

Prvo moje javljanje na ovoj stranici se desilo nakon veoma površnog poznavanja iste. Nakon što sam počeo da više pratim između ostalog i tekstove i komentare, ova stranica mi se sve više i više dopada i to prevashodno zbog tvog truda da ovde stanuje istina ma kakva ona bila. Zbog toga preporučujem svim posetiocima, a naravno i tebi, još jednu stranicu na koju možeš otići ako na Google ukucaš:

Radojka Praštalo Šakić
Siguran sam da ćeš pogledati ovu stranicu i sam ubaciti ono što smatraš korisnim za borbu istine protiv laži i zla.

Hvala!

"Verujem da je čovek živ samo ako ne dozvoli sebi da živi u laži"-Ibran Mustafić
prva_juga- 78648 - 01.11.2012 : Dragan Stojanovic Crvenka - best (2)

Srpski narod i Sloboda


Nas su ovde u srpskoj Vojvodini u školama učili o brastvu i jedinstvu, ali sada više nismo deca pa smo shvatili da je sve to bila laž. Srpski narod je Južnim Slovenima donio slobodu a na kraju je izgubio i ono što je njegovo. Jugoslavija je bila prevara za srpski narod, ali ja verujem da ćemo mi istrajati jer smo i ranije imali problema, ali smo uvek izlazili kao pobednici. Zbog toga mislim da naši naslednici ne smeju da naprave istu grešku. S verom u Boga i otadžbinu.

Idi na stranu - |1|2|