fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-PROGRAMI
Nema upisa na ovu stranicu!

programi- 500008 - 15.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Važno obavještenje!


OD DANAS VIŠE NIJE DOZVOLJENO POSTAVLJANJE PITANJA NA OVOJ STRANICI. SVE VAŠE PORUKE BIĆE AUTOMATSKI IZBRISANE.

 1. Prvo pročitajte sve postove na ovoj stranici, uključujući i stranice o Softver, Hardver, Kompjuteri, Igrice.... Mnogo toga interesantnog možete naći na njima. Ukoliko postavite pitanje na koje smatram da sam dovoljno detaljno odgovorio, vaš članak će biti izbrisan izbrisan.

 2. Nema potrebe da pokušavate da me kontaktirate na email, ili na Facebook, Skype... Odgovor nećete dobiti, bez obzira koliko je vaš slučaj "specifičan". Savjeti koje ovdje dobijete mogu biti korisni i za druge. U isto vrijeme povećava se posjećenost ove stranice, a ostvarujem i minimalne prihode od reklama na vrhu iste, ukoliko neko klikne na nju!

 3. Svoj problem opišite detaljno. Pokušajte da u pitanje ugradite i ono što sigurno znate, pa da tako podjelite svoje iskustvo i sa drugima. Pokušajte da odgovorite na neka, već ranije postavljena pitanja.

 4. Molim vas da ocjenite članke koji su vam koristili, tako što ćete kliknuti na pet zvjezdica iznad njega. Na ovaj način pomažete drugima da lakše dođu do korisnih informacija.

 5. Ne odgovaram na članke u kojima niste naveli svoje pravo ime, mjesto boravka i email adresu. Ne interesuju me imena poput "Maks" ili "Cakana".

 6. Pažljivo pročitajte poruku koja se pojavi nakon upisa vaše poruke


Radi lakšeg snalaženja, vaša pitanja o kompjuterima se razvrstavaju na sledeće kategorije:

 • U veze vaših problema sa hardverom (kompjuter se gasi, problem sa mišem ili tastaturom, kompjuter se restartuje....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa softverom ( problem sa Windows, ikonicama, Windows registry....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa ostalim programima ( Problem sa Windows Media Player, Explorer, Google Chrome... ) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • Na vaša pitanja u vezi igrica ne odgovaram. Međutim, na neke probleme i pitanja odgovore možete naći na sledećoj stranici: Kliknite ovdje

  Molim vas da prilikom postavljanja pitanja obavezno unesete:
  1. Vaše ime, mjesto boravka i email adresu (od čega zavisi da li će neko odgovoriti na vaše pitanje)
  2. Podatke o vašem kompjuteru: laptop ili desktop, a poželjno je da unesete i marku, npr. Toshiba Satellite A30.
  3. Operativni sistem ( Windows XP, Windows 7, Vista, Linux...)
  4. Dodatne podatke o programu ili hardveru za koji je vezano vaše pitanje
 • programi- 80536 - 13.12.2012 : Rajko Damjanic Revere USA - best (0)

  Sa reklamom gubi se slika


  Dragi Željko,

  kada gledam serije preko kompjutera pojavi se reklama koja blokira sliku i sa prestankom reklame ekran ostaje potpuno taman, tj. izgubi se slika. Sa misom ne možes dalje uopšte rukovati. Molim te odgovori mi kako da resim ovaj problem. Kompjuter mi je DELL, star svega jedan mjesec.

  Rajko,

  nisi mi baš najbolje opisao problem, pa ti ne mogu dati konkretan odogovor. Ukoliko ti je lakše, mogao si ovo napisati i na engleskom jeziku.
  programi- 73730 - 07.09.2012 : Goran Vankuver - best (0)

  Podesi Google kao Search Engine


  Kupio sam novi lap top, medjutim kad ahocu na njemu da mi se prvo pojavi Google kao pretraživač, on mi nudi AVG i ostale. Kako da podesim Google Chrome?

  Ukucaj "Set Google as my search engine" na Google, a zatim izaberi pretraživač koji koristiš, u tvom sučaju "Google Chrome".
  programi- 72678 - 13.08.2012 : Jelena Stevanovic Sabac - best (1)

  Windows media player


  Imam prolem, hoću da gledam TV kanale preko interneta međutim na nekim kanalima piše da je potreban Windows Media Player. Kada skinem taj program kanal neće da startuje, pa vas pitam kako startuje taj windows pleyer, Unapred hvala!

  Jelena,

  Kao prvo, trebala si da mi napišeš koju verziju programa koristiš. Ipak, pokušaj da uradiš sledeće:

  1. Startuj Medija Centar i otiđi na Tasks-Settings-General-Automatic Download opciju

  2. Izaberi obje opcije koje su tu prikazana. Ovo će da drži tvoje online programe ažurirane.

  3. Klikni na "Download Now" i pričekaj da dobiješ poruku "download completed. Nakon toga ćeš biti u stanju ga gledaš Internet TV.

  Ako ti ovo ne pomogne otiđi na Tasks-Settings-General-Windows Media Center Setup-Run Setup Again a zatim izaberi "custom setup".

  Kada je setap završen idi na "Auto download options" i klikni "download" da skineš Internet TV Guide.
  programi- 71404 - 06.07.2012 : Marija Sekulic Sabac - best (0)

  Problem sa Youtube


  Kada hoću da slušam neku pjesmu na Youtube, počne da učitava i onda mi piše "An error occurred. Please try again later" i ja rastartujem kompjuter i opet isto. Ne znam šta da radim.

  Marija,

  nisi navela koji browser koristiš pa ću pretpostaviti da imaš Mozilu i da ti je operativni sistem Windows XP. Tvoj problem je što nisi dobro instalirala "Flash Player plugin". Ovo možeš popraviti tako što odeš na Adobe portal i skineš najnoviju verziju ovog dodatka.

  Ukoliko ti ni ovo ne riješi problem, pokušaj da instaliraš Google Chrome.
  programi- 70038 - 02.06.2012 : Nevena Beograd - best (0)

  Sony Ericsson PC Suite


  Zdravo,

  poslednjih nekoliko dana mi kad god upalim racunar stoji otvoren program Sony Ericsson PC Suite u Start liniji, i ne moze da se zatvori, tj. ne reaguje uopste na klik, stoji tako sve vreme dok radi kompjuter. Inace taj program radi normalno, bas sam juce skidala neke slike sa njim, ali mi se otvori nov prozor. Sta moze biti u pitanju? Hvala unapred!

  Nevena
  programi- 69908 - 29.05.2012 : Jelena Novi Sad - best (0)

  Facebook


  Caos!!
  Danas ceo dan pokusavam da udjem na svoj FB profil, ali bezuspesno!! Ukucam svoj mail i password i on me prebaci na advertising kako bih napravila neki oglas ili reklamu.. . Napravila sam lazni profil da nadjem svoj pravi, ali on ne postoji. Nema me ni u prijateljima prijatelja.
  Sta se dešava???
  Pomozite!
  Hvala.

  Jelena,

  ne koristim baš mnogo Facebook, pa se nadam da će ti neko od onih koji ovo čitaju odgovoriti.
  programi- 69771 - 25.05.2012 : Elvis Ribic Bugojno - best (0)

  Problemi sa Windows XP


  Instalirao sam Windows XP Profesional i sad mi kompjuter malo usporava. Skinuo sam Mozilla Firefox ali ne mogu i Google Chrome i kad skinem Flash Player neće da mi ga pokrene jer mi izbacuje grešku. Ne znam nikako šta nije ured svi drajveri su većinom u kompjuteru i automatski se pokreću, jedino što nemam zvuka ali to ću lako rješiti. Ne znam šta nije u redu? Da li mi nešto fali?

  Moraš instalirati "Service Pack 3" da bi mogao da instaliraš Google Chrome. Ukucaj na Google "Service Pack 3 final version".
  programi- 69663 - 22.05.2012 : Zinas Selimovic Gradacac - best (0)

  Problem sa Youtube


  Kada gledam neki snimak na Youtube i povećam na cio ekran, ton ide brže od slike ono baš izgleda kao usporeni snimak. Šta može to da bude?

  Postoji više razloga za to. Možda ti je star kompjuter, a možda imaš i star Flash Player.
  programi- 69532 - 18.05.2012 : Nikola Petrovic Negotin - best (0)

  Problem sa otvaranjem programa


  Do pre tri dana mi je kompjuter radio normalno, a onda sam hteo nešto da instaliram i pitalo me je kojim programom hoću da otvorim ovaj program. Ja sam izabrao win rar i slučajno stavio otvaraj sve sa win rarom. Sada kada kliknem da uđem npr. u Windows updates ono mi izađe win rar i pokazuje da ne može da otvori. Kako mi možeš pomoći unapred ti hvala :)

  Nikola,

  moraš da "naučiš" Windows kako da otvara svaku vrstu datoteke. To se radi: 1) desnim klikom miša na taj program, izaberi "open with" a zatim "Chose Program" i izabereš program.

  Druga opcja je da klikneš na "My Documents" a onda "Tools-Folder Options-File Types" i tu definišeš program za svaku tip datoteke ("file type").

  Mišljenja sam da si ti, ustvari instalirao nekog trojanca ili virus, pa ti je on zeznuo ovo setovanje. Provjeri svoj kompjuter!
  programi- 68772 - 22.04.2012 : Aida Hadzic Sarajevo - best (0)

  Kompjuter spor, nema zvuka


  Zdravo,

  Imam problem nedostatka zvuka na laptopu, IBM T 40, Windows xp,
  disk mi nije preopterećen imam više od pola slobodnog prostora, s tim da mi laptop ponekad uspori ne znam zbog čega, jer sam ga defragmentovala i očistila, virusa nemam. Jedino mi se jednom prikazalo "low virtual memory" a na Skype je takođe bilo prikazano "Your computer might be too slow to produce sounds."

  Sad mi nije jasno kako ovo, jer bukvalno imam samo osnovne programe koji mi treaju za fakultet i posao, čak imam samo Windows Media Player da mi ništa ne bi usporavalo dodatno laptop.

  to mi usporavanje i nedostatak zvuka trenutno samo pravi probleme, ak omozete pomoci da to riješim. Bila bih vam stvarno zahvalna jer sam posao tek dobila pa mi laptop baš treba jer sve radim preko interneta.

  Aida,

  tvoj kompjuter je Intel Pentium M 1.6 GHz i ima samo 512.0 MB memorije sa mogućnošću proširenja do 2.0 GB. Ovakav kompjuter i jeste dosta spor, ali za programe koje ti imaš bi trebalo da bude više nego dovoljan. Primjera radi, ja sam imao sličan računar sa 256 MB memorije i Skype je radio sasvim dobro (bez videa naravno).

  Moj savjet ti je da:

  1) Setuješ virtualnu memoriju tako da Windows odlučuje koliko mu virtualne memorije treba (Control Panel-System...)
  2) Instaliraš VLC Player umjesto Windows Media Player, koji treba da izbrišeš.
  3) Provjeriš koji procesi najviše koriste memoriju i CPU. Neki antivirus programi (Norton, Kasperski) ponekad mogu da koriste dosta CPU resurse.
  programi- 68328 - 06.04.2012 : Miki Sabac - best (1)

  Blokirane stranice


  Pozdrav, imam sledeći problem: na laptopu ne mogu da uđem na neke stranice, kao da su blokirane. Mislio sam da je problem do rutera, ali nije. Jer drug donese svoj laptop i sve radi savršeno. Probao sam preko svih pretraživača i imam isti problem.


  Vjerovatno je problem sa tvojim antivirus programom koji blokira neke stranice. Tipičan antivirus program koji to radi je "Kasperski Antivirus". Možda imaš i neki drugi program tipa "Parental Control".
  programi- 67807 - 15.03.2012 : Dak . . - best (0)

  Savet za programski jezik c.


  Zdravo svima,

  molio bih za savet. Ne znam kako početi učiti taj jezik. U uputstvima pise ispišite reči "hello, world" Ne znam gde da ispišem te reči? Da li za početak treba imati neki CD za učenje, neki program na CD... Ako možete objasniti!

  Poštovani,

  ne objašnjavam onima koji ne upišu email adresu i mjesto boravka jer smatram to jako nekulturno.
  Pozdrav,

  Željko Tomić
  programi- 67442 - 08.03.2012 : Katarina Kragujevac - best (0)

  Nemam zvuka na Youtube


  Zdravo. Kada preko Google Chrome-a uđem na Youtube i pustim bilo koji video ima slike, ali zvuka ne. Reinstalirala sam Flash Player, instalirala najnoviju verziju pretraživača i išla na tools-task manager-plug in: shockwave flash-end process, isključila i uključila google Chrome i opet nema zvuka. Sta treba da uradim?

  P. S. Na Mozilli sve radi.

  Poštovana,

  Kao prvo, pogledaj da li je jačina zvuka na Youtube postavljena na 0. Ukoliko jeste, pojačaj zvuk.

  Druga varijanta koja ti može pomoći je. Pusti neki video na Youtube a onda klikni na "sound button" u donjem desnom dijelu ekrana, Zatim klikni na "mixer" ako imaŠ Vistu ili Windows 7. Vidjećeš novi "sound bar" koji je tamo za Youtube Flash Videos. Pojačaj zvuk ako je nula. Ova vrijednost je po "default" nula iako su ostali kanali bili pojačani. Ovo moraš obavezno da uradiš kada instaliraš Google Chrome. Bar je kod mene tako bilo!
  programi- 65942 - 28.02.2012 : Darjan Scopulovic Bec - best (0)

  Google chrome


  Pozdrav imam problem sa Google Chrome. Radio mi je normalno i skinuo sam neke scripte za mozilu i na njemu sam radio i odjednom mi je pocrneo Chrom i pojavljuje mi se da nešto nije u redu sa njim. Onda sam obrisao sve programe sto sam instalirao i dalje neće. Pa sam deinstalirao Chrome i ponovo ga instalirao, ali i dalje neće. Ne znam šta može da ga blokira probao sam sve. Otvara mi ga ali odmah se pojavljuje slika i više ništa ne mogu da radim na njemu. Možete li mi pomoći.

  Inače, u pitanju je laptop Windows 7, orginalna verzija.

  Hvala unapred

  Poštovani, ništa mi ne pada na pamet. Ako se nečega sjetim javiću ti.
  programi- 65122 - 23.02.2012 : Mario Barjamovic Hamburg - best (0)

  Problemi sa youtubom


  ćao, imam jedno pitanje. Internet mi radi sjajno i jako brzo učitava, ali kada udjem na YOUTUBE secka mi sliku isključivo i to samo na tom sajtu. Molio bih za pomoć!
  programi- 53702 - 29.11.2011 : Tihi Pavlovic Hollandija - best (0)

  Backup Oracle Windows


  Još jedno pitanje! Da li bi se mogao da usudim da ti pošaljem jednu scriptu za backup Oracle. Naime, backup radi super ali jedino što vidim je to da je kolegica tako napravila da se svugdje pojavljuju password OS sistema, što nije baš najbolje. Sad bi to trebalo da se promeni sa nekim varijablama ili nešto drugo. Da li imaš sa tim iskustva? Častim dobrom rakijom i svinjskim pečenjem.

  Tihi,

  Po profesiji sam Informatičar, završio sam Computer Science i moja uža specijalnost su baze podataka. Oracle je moje srednje ime. Međutim, to bi te koštalo malo više od rakije. Napominjem, ne mora značiti da je novac prevashodno način plaćanja - može i usluga za uslugu. Javi mi se na slavicnetŽhotmail.com pa ćemo se dogovoriti.
  programi- 53622 - 28.11.2011 : Tihi Pavlovic Hollandija - best (0)

  Problem sa SQL Serverom


  Pozdrav! Kao prvo da Vas pohvalim kako imate super stranicu jos ovaku nisam nigde vidio.

  Ima jedno pitanje radim sa SQL Serverom 2005. Sada mi šef traži da nađem jedan problem u bazi. Evo problema: dobijam grešku TNS-12542: TNS:address already in use, ns secondary err code: 12560

  Naime, imam tabelu koja se zove ReportQueue

  PK ID
  FK3 User_ID
  FK1 ReportID
  Criteria
  ExportTypeID
  FK2 StatusID
  RequestDateTime
  StartDateTime
  Error
  EndDateTime
  Destination
  DeletedByUserID

  Sad bi oni htjeli da im napravim proceduru i koja ce sigalizirati pogrešku ako do nje dođe i da je proslijedi mailom tako da ne moram stalno se spajati na server i gledati da li se desila neka greška. Ovo mi treba hitno inače će me šef razbiti ako to ne napravim.

  Ja sam mislio ovako, ali mi treba još da prosledim grešku mailom ako dode do nje.
  Srdačan pozdrav

  select count(*), ReportID, convert(varchar, StartDateTime, 112)
  from dbo. ReportQueue
  join dbo. Report
  on dbo. ReportQueue. ReportID=dbo. Report. ID
  where StatusID=4
  and error like '%šMicrosoft ODBC for OraclećNEM_GLODB%'
  group by ReportID, convert(varchar, StartDateTime, 112)


  Tihi,

  napiši proceduru koja će se izvršavati npr. svakih sat vremena i koja će slati email. Moraš imati na raspolaganju MAIL server koji će slati ovu poruku. Budi siguran da šalješ email samo jednom, tj. za sve one greške koje su se desile u zadnjih sat vremena.

  Na internetu imaš mnogo primjera kako da pošalješ email iz SQL Servera. Gotove procedure ćeš naći ako otkucaš na Google "how do I send email from sql server".

  Za više informacija moraš da platiš usluge konsultacija.
  programi- 27279 - 13.03.2011 : Rode Sokolac - best (0)

  Pomoć oko Clipper-a


  Rode,
  kako doći besplatno do Alaska XBase++
  S poštovanjem i svako dobro
  Rode

  Dragi moj Rode,

  kao prvo, drago mi je što si se javio, a pogotovu da i ti ponekad navratiš na ovu stranicu. Prepoznao sam te već u prvoj riječi ove poruke. :-)

  Ja ti za Alaska XBase++ do dana današnjega nisam ni čuo, ali sam ga lako našao tako što sam na Google otkucao "Alaska XBase++ torrent". Kao rezultat ovog pretraživanja pojavio mi se jedna stranica koja se zove "btjunkie" na kojoj sam našao ovaj softver. Ako na znaš kako se koristi "torrent" fajl, onda bi mogao da se kod nekoga raspitas.

  Ako ti je sve ovo komplikovano, ja bih mogao da ga stavim na slavicnet.com i da ti putem email-a pošaljem link tako da ga ti skineš sa mog servera. Softver je 60 Mb, pa ne može da se pošalje putem email-a. Druga varijanta je da ti ga ja donesem ljetos na USB drajvu, a mogao bih za svog prijatelja i da mu malo pomognem oko engleskog jezika.

  Puno pozdrava od tvog ratnog druga. Pošalji ponekad i neki email!
  programi- 12124 - 02.04.2007 : Aleksandar Aca Beograd - best (0)

  Pitanje iz SQL Server-a


  Zeljko, u skoli sql servera lekcija 24 kreiranje relacija naveli ste :

  Ukoliko zelite da napravite relaciju izmedju dvije tabele, medjutim tabla tipa "Roditelj" nema za primarni kljuc polje koje nam je potrebno, onda nad tim poljem mozemo definisati "Unique" kljuc. Nakon toga cemo moci da napravimo relaciju izmedju dvije tabele.

  CREATE UNIQUE CLASTERED INDEX IX_Igraci_IgracID
  on TestDB. dbo. Igraci
  (IgracID)
  ON ŠPRIMARY?
  GO
  U kojim tabelama se definse "Unique" kljuc?

  Evo jednog primera zadatka iz sql severa:

  Firma se bavi ulazom kapitala na naљe trћiљte.

  Osnovne informacije koja baza mora da sadrћi su informacije o klijentima, predmetima, troљkova na predmetu i formiranje racuna.

  Svaki klijent moћe da ima jedan ili viљe predmeta. Informacije o klijentu su sledece: Naziv klijenta, adresa, kontakt telefon, faks, mobilni, web strana.

  Informacije o predmetu su: sifra predmeta, naziv predmeta, datum otvaranja.

  Svaki predmet moze da ima jedan ili vise troskova i svaki predmet moze da ima jedan racun:

  Informacije o troskovima su: Velicina troska, datum troska

  Racun se pravi prilikom svakog unosa troska za odgovarajuci predmet. Racun sadrzi, broj racuna i vrednost za naplatu

  Treba da napravimo odredjeni broj tabela i relacija, pouniti tabele ogovarajucim vrednostima i td.

  Znaci imamo cetiri tabele


  Klienti, Predmeti, Troskovi_po_predmetu, i Formiranje_racuna.

  Oovo sam shvatio:

  Tabela Predmeti referencira tabelu Klienti

  Tabela Troskovi_po_predmetu referencira tabelu Predmeti

  Ovo mi nije jasno u resenju zadatka pise, strani kljuc tabele Racun je klijent_id
  u zadatku pise svaki predmet moze da ima jedan racun.
  Zasto nije strani kljuc id_predmet? Jel se racun odnosi na klienta?

  Imamo dalje pri kreiranju tabele Formiranje_racuna

  CREATE TABLE Šdbo?. Šformiranje_racuna? (
  ŠID_racun? Šbigint? NOT NULL,
  ŠID_klijent? Šbigint? NOT NULL,
  Šbroj_racuna? Šchar? (20) NOT NULL,
  Švrednost_za_naplatu? Šsmallmoney? NOT NULL
  ) ON ŠPRIMARY?
  GO
  Zasto pri kreiranju tabele_formiranje_racuna nema identity(1, 1) nego je ovo dodato dole?

  ALTER TABLE Šdbo?. Šformiranje_racuna? ADD
  CONSTRAINT ŠIX_formiranje_racuna? UNIQUE NONCLUSTERED
  (
  ŠID_racun?
  ) ON ŠPRIMARY?
  GO

  Jel ovo gore UNIQUE kljuc? ---- sto je tako dodato?

  Kao prvo, treba da zaboravis sve sto si naucio u ACCESS-u. T-SQL ima sintaksu jednog jezika koji je standardan za sve baze podataka, kao npr. Oracle, Informix, DB2 itd. U prvoj komandi ti kreiras tabelu formiranje_racuna sa kolonom ID_racun. To je zbog toga sto je tabela samostalan objekat u bazi u odnosu na indekse. Obrati paznju na jednu stvar! Iza ID_racun stoji "NOT NULL" constraint. Za razliku od "UNIQUE CONSTRAINT", ovaj konstreint moze da stoji "ugnjezden" u definiciju kolone. Primarni kljuc mora da zadovoljava dva uslova:

  - da ima "NOT NULL" constraint
  - da ima "UNIQUE" constraint na koloni koja je primarni kljuc.

  Napominjem i to, da je moguce definisati primarni kljuc u definiciji tabele, ali se to obicno radi kao u ovom primjeru, i mislim da je to sve u redu. Lekcija 29. u mojoj "skoli" ima oba primjera, tj. kada je primarni kljuc definisan na nivou definicije tabele i nezavisno.


  Sto nije ovako napisano kao dole?

  ALTER TABLE Šdbo?. Šformiranje_racuna? WITH NOCHECK ADD
  CONSTRAINT ŠPK_formirane_racuna? PRIMARY KEY CLUSTERED
  (
  ŠID_klijent?
  ) ON ŠPRIMARY?
  GO

  Ove dvije komande su gotovo identicne sa razlikom sto druga komanda ima "WITH NOCHECK" opciju, koja ce kreirati "UNIQUE CONSTRAINT" cak i ako u tabeli postoje podaci koji su duplikati. Na primjer, moze se desiti da u postojecoj tabeli postoje dva klijenta ciji je client_id = 3333. Konstreint ce biti primjenjen samo na nove slogove, i nece provjeravati stare slogove. Ovo je pomalo glupo, rijetko se koristi, jer mozes imati problema ako hoces da uradis UPDATE nekog postojeceg sloga. Tada ces dobiti gresku.

  Opcija "CLUSTERED" (ovo je "default") i "NONCLUSTERED" ne treba da te zbunjuje. Ona ima veze sa fizickom organizacijom podataka na disku, i o tome mozes procitati na internetu ili u nekoj knjizi, nemam bas vremena da to objasnjavam ovdje. Da napomenem samo to da je fizicka organizacija zavisna od toga koliko slogova imas, i kakvu vrstu pristupa hoces podacima. Podaci mogu biti fizicki sortirani po kljucu, ili upisani na disk onim redoslijedom kojim ih operater na kompjuteru unosi. I jedan i drugi metod ima svoje prednosti i nedostatke.


  Pri kreiranju tabele Predmeti dodato je:

  CREATE INDEX ŠIX_predmeti? ON Šdbo?. Špredmeti? (ŠID_predmet? ) ON ŠPRIMARY?
  GO
  Nje mi jasno kakav je ovo indeks sto je dodat?
  Kada se on kreira?

  Aco, ovo zadnje ni meni nije bas jasno. Ja ovako nikada nisam kreirao indeks, i cak nisam siguran da to ovako moze. Na ovaj nacin se kreira OBICAN indeks, medjutim treba da primjetis da na kraju ove komande imas i opciju "ON PRIMARY", pa meni izgleda ili da je ovo neka greska ili da se ovako moze u SQL Serveru definisati primarni kljuc. Cak i ako je to moguce, sintaksa ovog indeksa je toliko glupa, da je ja nikada ne bih koristio. Ja koristim samo sintaksu koja je ista za sve baze podataka.
  programi- 12092 - 31.03.2007 : Aleksandar Aca Beograd - best (0)

  SQL relacije


  Postovani, kako sam nasao na vasem sajtu skolu SQL Servera, hteo sam da vas pitam nesto oko relacija nije mi jasno kada imam vise tabela u zadatku a ne pise koja tabela koju referencira, nego sam treba da odredim i kako se odredjuje primarni kljuc i slozeni primarni kljuc molim vas posaljete mi ako imate neki materijal o tome, i jos nesto oko indeksiranja, kako da znam koje kolone se ideksirau u tabeli kada se indeksira prosti indeks, kad slozeni, indeks primarnog kljuca?

  HVALA UNAPRED!

  Postovani,
  ovo su sve jednostavne stvari, ali je prica dugacka i trebalo bi mi mnogo vremena da ti ovo objasnim. Zbog toga ti savjetujem da nadjes neku knjigu koja se bavi projektovanjem informacionim sistemima ili relacionim bazama podataka.

  Ovdje cu ti navesti par primjera. Pretpostavi da imamo dvije tabele:

  radnici(#radnik_ID, name, firma, odeljenje, prosjecna_plata)
  djeca(#djete_id, ime_i_prezime, radnik_id_fk, godiste)
  Tabela "Radnici":
  1000, Biljana Plavsic, Vlada RS, SDS, 234456
  1001, Slobodan Milosevic, Vlada Srbije, SPS, 10000000
  1002, Radovan Karadzic, Vlada RS, SDS, 21993333

  Tabela Djeca:
  101, Marko Milosevic, 1001, 1972
  102, Sonja Karadzic, 1002, 1972
  103, Aleksandar Karadzic, 1002, 1974

  Kao sto vidis, svaki radnik ima svoj jedinstven identifikacioni broj (radnik_id). Taj broj mozemo proglasiti kljucem jer ne postoje dva radnika sa istim brojem, tj. taj broj jedinstveno identifikuje radnika.

  Recimo da ti je sef naredio da vodis evidenciju o svoj djeci, svih radnika. Problem je sto neki radnik moze biti bez djece, a drugi moze imati sedam, osam pa i vise djece. Zbog toga ces ti da kreiras tabelu "Djeca". Svako dijete ima svoj ID, koji je kljuc te tabele. Medjutim, u tabeli djeca moras da kreiras i kolonu radnik_id_fk, toka referencira primarni kljuc tabele radnici, i oznacava pripadnost svom roditelju.

  U drugom primjeru imamo tabele:
  Studenti(#student_id, ime, godina_upisa, mjesto_rodjenja, adresa)
  Predmet(#predmet_id, naziv, semestar, odsjek,.... )
  Ispit(#student_id, #predmet_id, #datum, ocjena)


  Kao sto vidis, svaki student ima svoj ID (broj indeksa), kao i predment (moze da bude i obican redni broj). Stvari postaju interesantne oko tabele "Ispit". Ispit je slab entitet i predstavlja vezu izmedju studenta i predmeta. Zbog toga je primarni kljuc ove tabele kombinovani kljuc sastavljen od kljuceva "student_id + predmet_id + datum". Ovo zbog toga sto jedan student polagati jedan predmet vise puta, ali samo jednom u jednom ispitnom roku (jedan datum). Eto ovo ti je primjer da primarni kljuc moze imati tri kolone. Medjutim, malo je bolje organizovati tabelu ispit na sledeci nacin:

  Ispit(#ispit_id, student_id_fk, predmet_id_fk, datum, ocjena)

  U ovoj mojoj novoj verziji, primarni kljuc tabele "Ispit" je "ispit_id". To je obican redni broj, bez ikakvog znacaja. Radi lakseg pretrazivanja, bilo bi pametno napraviti jos nekoliko indeksa, i to onih kombinovanih. Posto cemo pretrazivati po studentu napravimo indeks I1(student_id_fk, predmet_id_fk, datum). Imalo bi smisla napraviti jos jedan indeks u sledecem redoslijedu I2(predmet_id_fk, student_id_fk, datum) jer profesorima cesto treba izvjestaj i po predmetima.

  Naci ces ti pojedinaca koji ce kritikovati ovaj moj model, i predlagati bolju varijantu. I bice oni svi u pravu. Jedan te isti informacioni sistem moze da se projektuje na vise nacina. Koja varijanta je najbolja, to zavisi od samog sistema koji projektujes, tj. od potreba tvojih korisnika.
  programi- 9717 - 19.05.2006 : Ivan Bagaric - best (0)

  Skola SQL Servera


  Postovani g. Željko,

  Procitao sam vasu Skolu SQL Servera i mogu vam reci da ste me veoma zaintrigirali. Isto tako vam mogu reci da nisam na cijelom Webu nasao bolju i koncizniju Skolu SQL a da je na SH jeziku. Do sada sam radio sa nekim programskim jezicima (Java i Visual Basic), ali sa Serverima i bazama podataka nisam nikada. Doduse, u Visual Basicu sam se susretao (usput) sa NorthWind database, ali se moze reci, kada su serverske tehnologije i SQL jezik u pitanju, da sam totalna neznalica.

  Sto se tice SQL-a, prosetao sam malo po internetu i na Microsoftovom sajtu nasao SQL i SQLExpres server 2005. U cemu je razlika? Cak sam i instalirao SQLExpres server, ali jednostavno ne znam sta dalje jer nisam mogao da ga pokrenem, jer nema nikakvog interfejsa.

  Obzirom da ste me zaintrigirali za SQL, postavio bih vam i nekoliko pitanje na koje ce te mi, nadam se odgovoriti:
  -Kako sam mogao iz vase Skole shvatiti, SQL Server je u ovom slucaju baza podataka, kojom cu manipulisati pomocu SQL jezika?
  -Dali SQLExpres 2005 Server ima interfejs(po logici stvari bi ga trebao imati)?
  -Dali SQL jezik predstavlja poseban jezik, nezavisan od SQL Servera, dali ima svoj vlastiti interfejs?
  -Ako SQL jezik predstavlja autonomnu cjelinu, dali onda moze da manipulise i sa ostalim bazama podataka?
  -Iz vase Skole se moze nauciti o Serveru, a da li postoji negdje i dobra Skola SQL jezika na SH jeziku?
  -Koji nacin mi preporucujete (korak po korak) za ovladavanje SQL Servera i SQL jezika?
  -Kako instalirati SQL Server 2005? (Vidim na Webu ga hvale na sva usta. )
  I ako imate jos neku sugestiju, bio bih vam neizmjerno zahvalan.

  Pozdrav,
  Ivan Bagaric

  Idi na stranu - |1|2|