fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-PRODJOH_BOSNOM
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

prodjoh_bosnom- 94523 - 08.12.2015 : Kamenko Baričanin Istočno Sarajevo - best (2)

Božo Vrećo - idealan Srbin za Sarajevo


Ima dana, pa nekad ne mogu da povjerujem šta se sve servira na televiziji, pogotovo kad imate kablovsku pa gledate 70-tak kanala dnevno.

U oči mi je upalo višegodišnje slavljenje Bože Vreće iz Foče od strane sarajevskih medija. Bože - odakle ih sve ne vade!

Da li to znači da idealan Srbin treba da nosi ženske haljine sa dekolteima, bude transseksualac tzv. ona-muškarac ili ladyboy, hoda po paradama "ponosa", i zamislite pjeva sevdalinke. Reko dobro da ne gusla!
prodjoh_bosnom- 90381 - 03.06.2014 : NLO Gojino Brdo - best (0)

Šestoročlanoj porodici Bećirbašić komšija Srbin dao kuću!


Nezaposleni demobilisani borac Hazim Bećirbašić i pet članova njegove porodice ovih dana su, nakon aktiviranja klizišta, morali napustiti porodičnu kuću u kalesijskom naselju Jajići.

Klizište je pomjerilo kuću, te je došlo do pucanja zidova, zbog čega je porodica Bećirbašić morala napustiti svoj dom. Hazim i Ismira Bećirbašić, sa četvero djece, sada privremeno stanuju u kući koju im je na korištenje dao jedan srpski povratnik u ovo kalesijsko naselje.

Povratka nema

 • "Živim ovdje sa mužem i četiri kćerke. Komšija Srbin nam je dao kuću. Kada se pojavilo klizište, bili smo u kući. Čuli smo puca, puca... Ustali smo odmah i iselili djecu kod moje matere, u Međeđu kod Sapne. Bili su tamo 3-4 dana. Sada smo se ovdje smjestili i izvukli malo stvari iz naše kuće", ispričala je Ismira.

  Ona navodi da je klizište oštetilo njihovu porodičnu kuću, te da u njoj nema više uslova za život. Kuća u kojoj trenutno borave, dodala je ona, zadovoljava osnovne uslove za život.

 • "Imamo kupatilo i tri manje sobe. Nisu kao tamo, ali šta ćemo. Zadovoljni smo. Može se živjeti u njoj", ispričala je Ismira.

  Kako se moglo čuti, njihov komšija Srbin u budućnosti navjerovatnije neće živjeti u ovoj kući i u ovom naselju. Ukoliko bi se prikupio potreban novac, on bi Bećirbašićima mogao i prodati ovu kuću.

 • "S obzirom na to da se ne možemo vratiti u našu, mi bismo ovom kućom mogli trajno riješiti smještaj. Međutim, trenutno o 35.000 maraka, kolika je cijena kuće, možemo samo sanjati", ispričala je Ismira, koja je dodala da očekuje pomoć dobrih ljudi.

  U Jajićima je već pokrenuta akcija za pomoć ovoj porodici. S obzirom na to da je ovo naselje poznato po tome da ima bogatu dijasporu, očekuje se da će u narednim mjesecima biti prikupljena pomoć kojom će se riješiti stambeno pitanje Bećirbašića.
 • prodjoh_bosnom- 89342 - 19.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Promocija ratnog dnevnika Gorana Sarića: Lijepo gore klasici marksizma


  U srijedu, 19. 3., u Mostaru će biti održana promocija nove knjige Gorana Sarića u izdanju NVO Gariwo "Lijepo gore klasici marksizma - ratni dnevnik". Promocija će se održati u Muzičkom centru Pavaroti s početkom u 19h. O knjizi će govoriti: Svetlana Broz, Amer Tikveša, Enver Kazaz, Gradimir Gojer i sam autor. Moderator promocije je Amer Bahtijar.

  Svi prisutni dobit će primjerak knjige na poklon.

  O KNJIZI

  Iz recenzije Envera Kazaza:

  Nekoliko vrsnih, potresnih detalja donosi ovaj dnevnik. Jedan od njih je svakako onaj u kojem se opisuju zločini nad Srbima, koji su ostali u Konjicu, iako ih je Kradžićeva ideološka nomenklatura pozivala da se pridruže ubilačkoj moći koja je napala ovaj prelijepi grad na obalama Neretve. () Sarićev dnevnik preko ovakvih detalja funkcioniše kao mnemotop koji u našu svijest priziva i druge slične zločine (-) Poricanje takvih i sličnih zločina nije tek puko etičko pitanje, već ono posvjedočuje karakter institucionaliziranog društvenog pamćenja s ciljem da se stvori slika o apsolutno nevinoj, etički neupitnoj Armiji BiH i njenim pripadnicima i da se Bošnjaci predstave kao stalne svepovijesne žrtve drugih. Na taj način bošnjačka želi ostvariti moralnu nadmoć nad drugim nacionalističkim ideologijama i pribaviti sebi moralno opravdanje za mentalnu, lobotomiziranu okupaciju svojih podanika.

  Iz recenzije Amera Tikveše

  On govori o ubistvu porodice Golubović, zločinu nad Srbima u Bradini, maltretiranju logoraša srpske i Hrvatske nacionalnosti po konjičkim kazamatima i brojnim drugim stvarima koje su nikad oprana mrlja na savjesti kako Konjica tako i onog dijela BiH odakle je dolazilo i dolazi najviše glasova za njen opstanak i njenu multietničnost. Iz Sarićevog pisma možemo itekako nazrijeti da je na toj strani dio vojnih, policijskih i političkih struktura itekako radio na etničkom čišćenju, nešto više sofisticiranom nego što se to dešavalo na srpskoj i Hrvatskoj strani, ali gotovo jednako učinkovitom.


  Posebno je zanimljivo citiranje pisama Lazara Drljače, slikara osobenjaka, koji je više decenija svog života proveo u Šantića vili u selu Borci, gdje je i Boračko jezero. Drljača je to mjesto odabrao kao topos raja na zemlji. U ratu to mjesto postaje topos pakla odakle četnička armada bljuje vatru na stanovnike Konjica, zatočenike njihovog zla. Odlomci iz pisama Lazara Drljače te ratni autorovi zapisi tu korespondiraju kao dijalog ta dva toposa smještena na istom mjestu ali u različitim vremenima te istovremeno kao dijalog ta dva vremena, onog "kad je Bog po zemlji hodao", kako autor na jednom mjestu kaže, te onog kad je Bog, kao označitelj za metafizičko dobro, protjeran sa zemlje.
  prodjoh_bosnom- 13332 - 15.06.2007 : Mali Radoica - best (1)

  Pjesma iz Širokog brijega


  Brate Željko,
  Prvo, pozdrav i hvala za otvrenu "rubliku" ili kako je vec nazvati....

  Moja je malenkost imala priliku proći svim ovim "sredinama", naravno prije rata...

  Nekada davno sam bio u LIŠTICI, sada se zovu Široki brijeg! ? Inače, njihov fudbalski klub je dobro sarađivao sa "Glasincom", a i u ratu, kada su, sada već čuvena i "poštana braća" išli tamo po gorivo, sa svojim voznim parkom! Čini mi se da su i tada nosili "СДС" oznake!!! ??? Ljubo Ćesić - Rojs je samo to dozvoljavao!

  Za uzvrat je u Sokocu zbrinuto oko 50 000 Hrvata u tranzitu!!! ??? Čak sam i sam jednu porodicu "nahranio", bili su iz Busovače, nakon 10 godina su mi se javili odnekud iz "vana", da mi zahvale!

  To iskustvo iz tamo nekih osamdesetih, ne mogu zaboraviti.... Tito je bio još živ... SFRJ "kao" funkcionisala...

  Nas nekoliko u jednoj kafani: muzika uživo, pjesme po želji, svi poručuju... Poželimo i mi.... plaćamo... Snimili nas...

  Prilazi nam grupa MLADIĆA, sve super... nema frke, vraćaju "lovu"... jedan uslov... mi moramo onako laganice otpjevati jednu "pjasmu"...

  Mi pristanemo!

  "Sinoć mi se otelila krava
  muško tele a Titova glava
  "

  Stari bješe još živ, Bog te jebo, gdje ćemo završiti... Da bježimo - nema šanse! Nađosmo se u "prijateljskom" okruženju....

  U 4 sata ujutro smo bili u Sarajevu i ljubili sad već "pogrešnu" zemlju! "Ustaše" su nas pustile, pošto smo "odradili" muzičku "želju"!

  Čuda se dešavaju dva puta! Sad bih bio sigurniji u Širokom, nego u Sarajevu!

  Hercegovci, trange frange!
  Zapjevajmo gange!

  P. S. možda nije tako, al tako je...
  prodjoh_bosnom- 13200 - 08.06.2007 : Mali Radoica - best (0)

  Prođoh Bosnom kroz gradove


  KRAVICA, gorak miris vazduha, sve zaraslo u tarvu i neko cvijeće, koje više ne miriše. Para grlo, tjera suze na oči!

  Prilaz Bratuncu opet posebna priče! Vazduhom miriše vosak i tamjan sa groblja.

  Hadžići, Hadžići.... Oko 600 (ŠESTOTINA), "kuća", SADA SAMO KADE TIMJANOM I ZALJEVAJU SUZAMA I VOŠTENICAMA! Džemi Šej bi rekao "KOLATERALNA ŠTETA"!

  Kako ljudi mogu biti, "kolateralna? "

  Muka mi od silne "demoktatije", udara u glavu, bježim..... najradije bi P... M...

  Stani Drino, stani vodo
  ode dragi i ja odo!
  prodjoh_bosnom- 13174 - 06.06.2007 : Mali Radoica - best (0)

  Prođoh Bosnom kroz gradove


  Imam posebuo poglavlje: SREBRENICA!

  Nekako imam osjećaj, ne vara me, da su lešinari pretvoreni u Or(l)iće, tu bili "dobrotvori"...

  Hag... je tako... ma sranje...

  Da li treba, komentar, riječi Francuza Morliona kada kaže da u SREBRENICI ima više stoke (u svakom pogledu) nego bilo gje u BiH (tada)...

  Gladni... Žedni... A posebno nevini...

  Htio sam tamo obići neke grobove.....

  Sve pretvoreno u mezarja!! Nikako mi nije jasno... !!! Kravica, zašto kravica, tamo nema žive duše, ni mačaka, samo grobovi, grobovi...
  prodjoh_bosnom- 13041 - 30.05.2007 : Mali Radoica - best (0)

  Prođoh Bosnom kroz gradove


  Jutro je, budi me cvrkut ptica oko Bistrice, jutarnja kafa, idem dalje. Udarim slalom niz Jahorinu, cilj mi je Tuzla. Usput Pale, veliki napredak, haos, nije za prepoznati. Sokolac mi se valaja u magli, Han Pijesk nestao u šumi. Vlasenicu obilazim. Stižem u Tuzlu. Stari grad soli, okolina bogata ugljem, ljepota. Imaju čak i airport (aerodrom), drže ga naši "dragi prijatelji" Ameri. Idem u solanu na dogovor, prolazim centrom grada. Negdje u centru me zaustavlja semafor, lijepe visoke zgrade, ima čak i zelenila, nekako mi poznata slika.

  Odjednom... ne... ne.. vatromet... sve gori, puca, miriše barut.... Selim Bešlagić... U Sarajevu se ova ulica zvla Dobrovoljačka. Najradije bih u avion, da što prije odem. Gorka je ova so tuzlanska.... !

  Nekako se izvukoh... uh. Kalesija me podsjeti, na Barčić Nezira i njegovog nedavno, nesrećno nastradalog rođaka. A da oni su oni zagovornici brijanja, donjih dijelova tijela kod žena, a nebrijanje gornjih dijelova ili ti brada kod muških. Neka "čudna" moda. Čujem i da su džamijska vrata "uklanjali" na oruk.

  Vidim Drinu, dobro je!

  "Drino vodo, zastani ne nosi
  sestra brata poznala po kosi
  "
  prodjoh_bosnom- 13020 - 30.05.2007 : Mali Radoica - best (0)

  Bosnom kroz gradove


  Kasno stižem na Jahorinu, umoran svratim do bara. Tamo srećem stare prijatelje. Nećemo "hilmovaču", točimo "Nektar", i riječi... Trpim kritike na rečun mog dnevnog utiska. Sarajevo treba doživjeti....

  Baščaršija, staro urbano jezgro, multikultularnog i multikonfesionalnog grada, na sve strane se primjećuje. Šta zna Vuk. Odjekuju zvona, veselo svatovi prolaze!

  Malo niže ulica "od hleba", koliko je tu bilo humanosti sve po nogama... Tada se zvala Vasina!

  Markale, tržnica... Gužva, mnogo paprike, paradajza, lubenice, luka, rotkvica, šargarepe... Sve crveno, hvali "crveni krst"...

  Idemo dalje.

  Posebna ulica, ja bih je nazvao, "crveno-crna". Poznata po priređenom dočeku od strane Ganićija, za vrhovnika. Crveni asfalt, umjesto tepiha. Crni vazduh, umjesto maslinove grane. Samo se zvala "Dobrovoljčka".

  Dovodi nas do hotele "Evropa". Prijaće osvježenje, najprijatnije u podrumu, u striptiz baru. Možete se naslađivati i ićem i pićem a i stiptizetama. Morate to platiti istim onim što su uživali nedavno, u istim prostorijama! Za džaba...

  Kazani, Kazani... Kazani....

  Tu samo, samo ćutao!

  A Kemo je pjevao,... neka ostane to u pjesmi...
  prodjoh_bosnom- 13008 - 29.05.2007 : Mali Radoica - best (0)

  Prođoh Bosnom kroz gradove


  Preporucujem, obavezno procitajte

  Prespavaši na Jahorini krenem dalje za Mostar, idem preko Trebevića, uskom džadom do Zlatišta. Tu sam napravio kraću pauzu da bacim pogled na šeher Sarajevo. Nisam dugo bio dole! Nekako mi ne djeluje kao nekada, vidim Miljcka još uvijek teče, izgleda da se jedino to nije promjenilo. Kažu da nema Principvog mosta? Čudno a ja ga vidim. Jeste kažu samo je sada Ferdinandov!

  Sarajevo mi nekako "zalenije" i to mnogo, a sve su drveće posjekli? Primjećujem mnogo "malih fabrika sa visokim dimnjacima", kažu da one mnogo truju, a posebno mlade, pa se prestaju brijati i tako to...

  Na Mojmilo "lijepa nova fabrika", velika sa zelenim krovom, kažu da su Arapi dali silne milione, a i vidi se po "dimnjaku" da dnevno kroz nju prođe i više hiljada ljudi. Mogu misliti koliko ih samo ta fabrika zatruje!

  Stižem u Mostar. Neretva je još tu, kao zmija vijuga kroz Hercegovači krš i kamen. Čini mi se da se nije promjenila. Uništene zgrade po bulevaru? Kažu linija "prijateljstva". Ne čuje se ni "Emina", nema ni "Alekse"....

  Stari most još stariji, nekako bijel, kao da je "posijedio". Na njemu se nazire neki datum, čini mi se 09. 11. Ne vidim godinu, vidi se vrijeme 16h i 10 min. Čudi me pa to je Mitrovdan!

  Pri povratku prolazim kroz Tarčin... Pogled mi se zadrža na... Zastanem. Silos. Onako pri zalasku Sunca djeluje... ma ne znam kako da vam kazem. Odjednom pjesma! Pitice. Liči mi na "Hor slavuja" vođen vještom rukom učitelja Rajića... Nije pjesma a ni lelek, nekako kao da slavuji brane svoje gnijezdo....

  Kako li su se samo tu naselili, kad tamo više nema žita?

  Nastaviće se...

  Idi na stranu - |1|2|