fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992-POLJINE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

poljine- 27434 - 31.03.2011 : Neba Bak Smederevo,srbija - best (0)

Hotonj


Gospodine Pero, moram da Vas demantujem u startu. Mislim da treba da se vratite na moj tekst i da ga pročitajte ponovo. Kao prvo, za pokojnog Savana ja nisam rekao da je poginuo taj dan. Kao drugo, nikada nisam izjavio da je mali Caka bio švercer. Dovoljno je da kažem da sam sa njim bio u veoma dobrim odnosima. Bio je to dobar i pošten momak, prava drugarčina... Družili smo se dosta, a on mi je davao njegovog crvenog golfa, imao je poverenje u mene.

Caka i ja smo jedne noći, pošto smo se zezali na livadi, ispucavajući tromblone presekli dalekovod. Bilo je to isključivo zbog našeg zezanja, i nije lepo da omalovažavate nekoga o kome ništa ne znate. Zbog toga verujem da ne umete da čitate ili vam treba veća dioptrija.

Za plate ste trebali da se obratite Milanu Babicu. Nas su plaćali iako to niko nije tražio pa kad su već davali zašto da ne uzmemo kad i sam znaš da u to vreme u Vogošći nisi mogao ni žvaku kupiti jer je sve bilo prazno, a para nigde.

Mi smo dolazili Vama da pomažemo a ne obrnuto, a Vi po Vašem ophođenju pljujete po svemu što su dobrovoljci učinili.

To što je Milan Babić nas placao verovatno što ti nisi bio u rangu sa mojom ekipom. A za razne malverzacije i sverc i krađe, upravo što se buniš ja tumačim da si uvređen. Istina ume da zaboli.

Pitam se samo zašto se mnogo jači i uticajniji ljudi nisu oglasili povodom mog teksta nego Vi, i to sa zakašnjenjem od 5 meseci, pokušavate da me demantujete a da pri tome niste upoznati sa situacijom. Tamo gde sam ja stavljao svoju glavu u toku rata, vi se sigurno ne bi usudili. Treba da poštujete poštene ljude koji su za Vas mnogo toga učinili.

Pozdrav spskoj braci i gos-Zeljku
poljine- 22283 - 02.08.2009 : Somborac - best (0)

Poljine


Moram da napomenem da je Ćurčija zaboravio da pomene da su 08. 06. 1992. na Poljinama učestvovali i dobrovoljci iz Sombora i Apatina.
poljine- 22260 - 31.07.2009 : Bijeljina Bijeljina - best (0)

Napad na Poljine


U akciji koju Šurčija opisuje veoma teško je ranjen i pokojni Blagoje Rajić, koji je posle rata poginuo nesretnim slučajem. Uz veoma teške napore smo ga izvukli u kolicima jer nam Rajo G. nije htio pomoći, mada smo se nalazili u neposrednoj blizini njegove kuće.

Tom prilikom je pogođen i pokojni Trifunović Željko, koji je kasnije poginuo na Žuči. Željko tom prilikom nije bio ranjen jer ga je metak pogodio u ranac u kojem je bila čuturica sa vodom koja je zaustavila metak.

Tom prilikom su nam u pomoć došli borci SNO i Interventni vod sa Dražetom i B... Zahvaljujući njima mi smo ostali živi, a mnogi njihovi borci su zauvijek ostali na Poljinama.
poljine- 22214 - 26.07.2009 : Ćurćija Srbija - best (0)

Poljine 08.06.1992.


Opšti muslimanski napad na Orlić, Žuč i Poljine. Semizovački bataljon drži svoje linije na vanjskom prstenu. Linije mirne, muslimani još ne vrše napade na vanjski prsten.

Komanda bataljona, na zahtjev komande brigade formira jednu jedinicu veličine čete od dobrovoljaca koja bi trebala da ide u ispomoć borcima na Žuči ili na Poljinama. Ne znamo razvoj događaja na Žuči i Poljinama. Komanda brigade odlučuje da idemo na Poljine jer su linije na Žuči stabilizovane, a na Poljinama je problem nedovoljnog broja branilaca.

Pred veče nas kombijem prebaciju na Poljine kroz Pretis. Momak sa Poljina koji nas prati, vidno prestrašen, stalno nam ponavlja kako iza svakog grma puca po jedan musliman iz šumarka iznad Betanije. I u nas se uvlači strah obzirom da je i nama ovo prva prava bitka i ne znamo šta nas ujutro čeka. Smještaju nas u gornjim Poljinama po kućama do jutra kad ćemo biti raspoređeni kao pojačanje linije odbrane.

Muslimani su čitavu noć pripucavali iz pješadijskog naoružanja i iz minobacača 60 mm. Naspram nas srpsko selo Grahovište zapaljeno, sve kuće u plamenu. Muslimani iako su već ranije pobili svo stanovništvo u Grahovištu sada pale prazne kuće.

Ujutro 09. juna ranom zorom nas raspoređuju po dostignutoj liniji odbrane, po dvojicu iz naše jedinice po rovu uz domaće borce kojih je bilo malo, u ponekom rovu samo po jedan borac. Međutim glavni oslonac odbrane prvog dana napada su činili borci iz Srpske Narodne Obnove iz Nove Pazove. Nije ih bili mnogo ali su svojom neustrašljivošću zaustavili muslimanske napade i nanijeli im znatnije gubitke. Malo nakon našeg raspoređivanja na liniju počelo je "ALHU EKBER" i jaka vatra sa muslimanske strane uz jaku minobacačku vatru. Prašti na sve strane. Mi uzvraćamo. Borci iz SNO osim jake vatre uzvraćaju i verbalnim povicima.

Negdje oko podne dolazi mi u rov borac iz naše jedinice Trifković Željko i saopštava mi da je njegov rođak, a moj prvi komšija i moj zamjenik komandira, prvog dana muslimanskog napada na Žuč, Dragan Tambur nestao. Neustrašiv borac, jedinac u roditelja. Ne zna se da li je poginuo ili je zarobljen. Meni posebno teško jer sam ga ja odredio na smjenu na Žuči prije tri dana, ustvari sam je odlučio da ide da ne bi određivali nekog drugog. Naime, naša jedinica iako je držala položaj na vanjskom prstenu, iz svakog odjeljenja je slala po jednog borca na liniju na Žiči.

Kako je dan odmicao muslimani, osjetivši pojačanu snagu odbrane, počeše da smanjuju intenzitet napada, naročito kad je iza nas pristigla policijska praga koja je svojim dejstvom potpuno umirila napadače.

U međuvremenu nam u pomoć pristižu još neke jedinice. Obzirom da je postojala opasnost od kontra-udara muslimana na vanjskom prstenu u rejonu sela Gore i Tihovića, a linija na Poljinama je potpuno stabilizovana, komande brigade i bataljona odličuju da nas vrate na naše položaje na vanjski prsten. Vraćamo se pješke do Pretisa, a onda nas kamionom prebacuju na naše položaje na Garežu i Ravnima.

Meni stalno u glavi pitanje šta je sa Draganom Tamburom. I opet njegov rođak Željko saopštava sada dobru vijest. Preko veze komande brigade je saznao da je Dragan bio ostao iza muslimanske linije. Obzirom da je bila magla, a dobro je poznavao teren na Žuči uspjeo je da se provuče kroz muslimansku liniju i vrati na našu stranu.

Kasnije tokom čitavog rata Dragan Tambur je bio jedan od najboljih boraca Semizovačkog bataljona, naročito u periodu 92. -94. kada je bio pripadnik interventnog voda kada je i ranjavan. Odlikovan je medaljom za hrabrost.

Idi na stranu - |1|2|