fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-POLITIKA_FILM
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

politika_film- 99213 - 21.01.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Ovaj narod...
 • "Ovaj narod u svojoj istoriji ni jedan posao nije mogao da završi zbog jajara i prodanih duša. Nismo ni jednom pobedili a da pre toga nismo debelo izdali - sami sebe naravno. Na svaku pobedu imamo dva poraza, na svakog junaka buljuk izdajnika, a posle nam neko kriv. A za malo vlasti i za malo čara spremni smo da izdamo sve: oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve! Kako juče, tako i danas."

 • "Pa nismo valjda baš toliko rđavi?"

 • "Jesmo, pope, nego šta smo! Rđavi smo. Škripimo svud. Više nam ni jedno podmazivanje ne pomaže. Moramo da se menjamo celi!"
 • politika_film- 88000 - 05.01.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  RE: Srpska kinematografija


  Braćo, prije svega hvala na pozdravima!

  Zašto kažem da je srpska kinematografija podbacila? Gledao sam puno filmova u kojima se Srbi stavljaju u ulogu zločinaca i krvnika. Poput onog "U zemlji krvi i meda", u kojem, zamisli te ideje, otac general namješta silovanje, svojoj snajki muslimanki, da bi sina odvojio od nje! Svi ti filmovi su propraćeni sa rečenicom snimnjeno po istinitom događaju! Kada neupućeni to pročitaju, uvijek dobiju osjećaj da su samo Srbi činili zločine! Ne mogu da tvrdim da mnogi od tih događaji prikazanih kroz film nisu istiniti, jer dobro znamo sa obje zaraćene strane da je u tim filmovima puno istine. Ali opet kažem sa obje strane, jer je bilo idiota kod svakoga pa su i to činili.

  Zbog toga me ljuti da možemo gledati isključivo filmove koji ljagaju srpsku stranu u cilju da nas sve proglasi genocidnim narodom i poistovjeti sa takvim spodobama.

  Filmovi poput "Lepa sela lepo gore" mogli bi da naprave novčanu dobit srpskoj kinematografiji ali se nema hrabrosti za takve podvige. Mislim da mnogi naši režiseri ne žele da dožive negativnu kritiku od međunarodne zajednice i FBiH, a sigurni su da će je biti.

  Kusturica je čovjek koji ne mari za takvim kritikama ako vidi temu koja bi mogla da doprinese da se napravi dobar film, on bi je iskoristio. Zato treba njega motivisati za taj posao!

  Takvi filmovi nam trebaju ne da demantujemo zločine koji su pravili neki "Srbi", nego da se pokaže svijetu da su Srbi bili žrtve tog rata kao i ostali građani koji su živili u toj ukletoj Bosni!
  politika_film- 87931 - 02.01.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Srpksa kinematografija je potpuno podbacila!


  Srpksa kinematografija je potpuno podbacila! Mislim da se iza toga krije politički pritisak ili što je još gore, ulizivanje i kukavičluk srpskih režisera da se ne uvrijedi muslimanska strana sa istinitim filmovima o srpskoj golgoti iz proteklog perioda. Zar se još uvjek nije našao ni jedan režiser i od tolikih istiniti događaja da se naprave neki filmovi u kojem se može vidjeti nepravda koja je vođena prema srpskom narodu u tom ratu?

  Žalosno ali istinito, umjesto da Srbi napravimo film šta se dešavalo u Sarajevu i kako su "Ševe" sprečile izlazak Sarajevskih Romea i Julije, likvidiravši to dvoje zaljubljenih, spreiječivši Boska i Admiru da pobjegnu na srpsku stranu jer su uvidjeli da je tamo njihov spas od pakla u kojem su se našli! Dozvolilo se da se napravi pjesma o njihovoj velikoj ljubavi sa druge strane sa koje su bili ubijen i tako sa tom pjesmom ponovo napravljena istorijska laž u kojoj neupučeni ljudi o ratnim dešavanjima na tim prostorima za to nedjelo okrivljuju srpsku stranu.

  Po svemu sudeći po nećijoj naredbi, Srbi na sve moguće načine sami sebe stavljaju na optuženičku stolicu i priznaju djela i ona koja nisu počinili!

  Treba pogledati kako to muslimanski režiseri rade sa svojim filmovima. U svakom od njih se prikazuje zločin koji je navodno počinjem nad muslimanima a njegov izvršilac je Srbin! Napravili su puno filmova u kojim su ratne i poslije ratne teme ali se u svakom od njih prorade emocije gledalaca jer, se prikazuje njihova žrtva pred okrutnim srpskim neprijateljom.

  Svaka moguća tema je iskorištena da bi se Srbi prikazali krvolocima a oni žrtve. Ježim se od toga! Dokle više tako? Treba početi vršiti pritisak na svaku a posebno na srpsku kinematografiju za veleizdaju koju čine prema srpskomm narodu!
  politika_film- 86089 - 26.07.2013 : Feniks Republika Srpska - best (1)

  Narodna televizija BN ili RTRS


  Eshumacija pronađenih tjela sarajevskih srpskih civila koja su pronađena na smetljištu na Sokolju, sigurno je uticala na prikazivanje emisije na TV BN-u "Sarajevska krvava košulja" i "Stradanje Srba u Goraždu" koja je još jednom podsjetila na stravičnu golgotu kroz koju su prošli samo zato što su bili Srbi.

  Želim da se zahvalim onima koji su snimili pomenute dokumentarne emisije i TV BN-u koja je sigurno jedina televizija u RS-u koja ne dozvoljava da se zaboravi ono što se zaboraviti ne sme.

  Neshvatljivo je da televizija koju finansiraju građani RS-a a to je RTRS nikada ne prikazuje ovako istinite i tragične događaje iz proteklog rata a pogotovo ne posvećuje pažnju na snimanju emisija sa preživjelim žrtvama rata kojih je iz dana u dan manje i koji će istinu o svom stradanju i monstruoznim ubistvima njihovih najbližih ponijeti sa sobom u grob i u vječni zaborav.

  Ista televizija je u stanju da radi neredovnog plačanja TV pretplate tuži one koji su stvarali ovu državu i one koji su prošli sličnu ili skoro istu golgotu prikazanu u sinoćnjoj emisiji pa su išli i u takvu krajnost da su plijenili njihovu imovinu radi izmirenja duga.

  Da pomenuta televizija ne postoji samo zbog reklamiranje sponzorskih političkih partija i njihovih lidera vjerovatno bi u programskoj šemi pronašli prostor i za ovako značajne snimke koji brišu laži o stradanju samo jednog naroda u toku proteklog rata, a sredstva koja odvajaju za kupovanje španskih i turskih sapunica iskoristili bi za snimanje nezaboravnih istorijskih događaja u periodu proteklog rata.

  Zbog svega ovoga, trebamo se zapitati zbog koga postoji pomenuta televizija i zašto, te da li trebamo plaćati i finansirati one koje prave tako svjesno smišljene krupne greške a slične greške i medijska šutnja tokom rata upravo su i dovele do tako iskrivljenog mišljenja o nama.

  Još jednom se iskreno zahvaljujem TV BN-u, njihovom direktoru i urednicima koji jedino pokušavaju prikazati objektivnu i pravu istinu i koji skidaju nabacane laži sa svog naroda kojima su nas blatili razni mediji svih ovih godina skrivajući istinu.
  politika_film- 84361 - 15.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Kome trba ovakva režiserka?


  U čijoj glavi je nacionalizam/fašizam? Ko si i šta si Spahićko?

  Spahić: Ne želim učestvovati na festivalu koji otvara Emir Kusturica
  Izvor: 24sata. info

  Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival Sterijino pozorje jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj ...

  Spahić: Ne želim učestvovati na festivalu koji otvara Emir Kusturica.. legitimitet - ocijenila je u otvorenom pismu Direkciji ovog festivala bh. rediteljica Selma Spahić, navodeći da na takvom festivalu ne želi da učestvuje.

 • Moja je etička obaveza da kažem da lično neću doći na ovogodišnje Sterijino pozorje te vas molim da me izuzmete iz takmičarskih kategorija - navela je ona.

  Ona pojašnjava da predstava "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" sadrži niz citata iz udžbenika za osnovne i srednje škole širom BiH. Jedan od njih glasi da su narod i država najveća dostignuća ljudskoga duha, dok drugi, za nijansu direktniji, kaže da se čovjek spasava samo vjerom i da dobra djela nisu potrebna.

 • Šteta je već učinjena. Od kraja rata na ovim prostorima do danas generacije i generacije djece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema Drugom. Svjesno i sistemski se za njih ispisuju alternativne historije recentne prošlosti - ističe Spahić u pismu.

  Dodaje da prije nego što je počela rad na predstavi, imala je dojam da je ta indoktrinacija perfidnija, da je sakrivena između redova, međutim, ona je eksplicitna, toliko sveprisutna i dominantna da je vulgarna.

  Spahić smatra da kada djeca krenu u školu, nauči ih se da pripadaju jednoj naciji, posebnijoj od svih ostalih (nacionalizam/fašizam) a ukoliko u to ne vjeruju, gorjet će u paklu (religijski strah). Rezultati su se pokazali savršeno efikasnim.

 • Indoktrinacija nam se ruga u lice i zna da u ovakvoj političkoj atmosferi ima neizmjernu moć. Kao umjetnice i umjetnici, kao građanke i građani, imamo etičku dužnost da se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju borimo protiv nacionalističke truleži i retorike - poručila je ona.

  Spahić smatra da je na umjetnicima da zauzmu jasan stav i da vladajućim političkim strukturama daju do znanja da neće klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande.

 • Za razliku od autora gore spomenutog citata, ja vjerujem da je umjetnost, a ne narod, a ne država, najveće dostignuće ljudskoga duha. Da bismo se njome bavili trebamo hodati ispravljene kičme, svjesni posljedica svojih odluka - zaključila je Spahić u otvorenom pismu.
 • politika_film- 23147 - 27.12.2009 : Nenocc Pescano Selo - best (0)

  RE: Rat filmskom industrijom


  Mi Srbi, kao narod, nikad ništa nismo dobili na poklon. Naprotiv, uvijek smo svoju slobodu dabelo plaćali krvlju. Čak nismo ni Kosovo znali da sačuvamo, ide u prilog činjenici da smo imali nesposobne političare. U zamjenu smo izborili Republiku Srpsku, nismo je dobili na poklon. Po meni, najbolji način da je sačuvamo je da bude prosperitetna. To znači da se otvaraju nova radna mjesta, da se poboljša kvalitet životai da nam omladina ne odlazi... U protivnom će nam se desiti Kosovo.

  Mišljenja sam da nam nisu potrebni propagandni filmovi kao balijama, da bi nam djeca bila nacionalno svjesna. Ne treba da budu zaslijepljeni mržnjom. Ja lično ne bih volio da moje dijete ustaje sa mržnjom i da sa mržnjom ide spavati. Kao dijete sam slušao priče starijih o stradanju našeg naroda u Drugom svjetskom ratu. Nisam trebao da idem u bioskop.

  Na ovom forumu se moglo često pročitati da ih ne mrzimo. Ni ja ih ne mrzim, ali ih i ne volim i biću sretan ako moje dijete sutra bude imalo isti odnos prema neprijatelju.

  Mi smo trebali da pravimo propagandne filmove, ali u periodu '91-'95. Takođe smo tada trebali, da kao Latini, da plaćamo lobiste i kojekakve specijalizovane agencije, koje su trebale da se bave propagandom u našu korist. Ali ne, oni koji su nas vodili previše su mislili na svoje džepove.

  Propagandni filmovi koje prave naši neprijatelji sigurno nisu bezazleni. Ali na koji drugi način da odvrate pažnju sa gorećih problema nego da dižu tenzije. Šta drugo očekivati od države koja je pred bankrotom, gdje privilegovane grupe i pojedinci žive od državnog proračuna na visokoj nozi, dok im običan vilajet nema ni za hljeba.

  Takođe ne vjerujem da će tu propagandu da otkupi puno inostranih televizija. Čak i da ih neke i otkupe, pitanje je ko će to da gleda, i kom terminu će biti prikazana.

  Posle 11. septembra 2001. zapad je prestao da bude naivan, što je do tada, to čak i sami priznaju, sigurno bio. Od tog datuma, tri sledeća pojma su na Zapadu neraskidivo povezana: Talibani, Al-kaida i muslimani. Pravedno ili ne, nije na meni da rasuđujem.

  ... sve su straze Generala Draže.
  politika_film- 23142 - 27.12.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  RE: Rat filmskom industrijom


  Moje lično mišljenje je da "rat filmskom industrijom" treba veoma ozbiljno shvatiti.

  Kao prvo, svi dobro znamo da je film medijsko sredstvo koje koristi sliku, zvuk i muziku da oživi neku priču. Na ovakav način ispričana fabula djeluje prirodna i stvarna, tako da se mnogi ljudi užive u nju i podsvjesno je prihvate kao istinitu.

  Navešću vam jedan primjer iz vlastitog života. Kada sam imao osam godina, gledao sam film u kome puškomitraljezac Ljubiša Samardžić gine. Nakon njegove "smrti" bio sam jako tužan tako da me ni majka nije mogla ubjediti da je Ljubiša poginuo "tek onako, u filmu" a ne "za prave". Povjerovao sam joj tek kada je ponovo "oživio" u drugom filmu.

  Prošlo je mnogo godina od tada pa ja odrastoh, stekoh svoje "ja" i znam šta je istina a šta laž. Međutim, treba imati na umu da običan Homo Balkanikus ima mnogo manji kojeficijent inteligencije od prosječnog posjetioca ovog foruma. Zbog toga, ne donosite svoje odluke o uticaju filmske industrije na čitav jedan narod na osnovu toga koliko filmovi imaju uticaja na vas. Pomislite samo koliku bi štetu pogrešno ispričana priča mogla da nanese djeci, omladini i svima onima koji nikada u životu nisu pročitali ni jednu jedinu knjigu, pa čak ni novine.

  Ja lično film shvatam kao neku vrstu religije čiji "vjernici" ponekada padaju u trans a veoma često postaju ovisnici, poput narkomana. Jer kako objasniti činjenicu da je nakon premijere filma "Nestali u 60 sekundi" broj ukradenih auta u Los Anđelesu porastao trinaest puta, ili da su za prvi vikend prikazivanja filma "Spajdermen" vatrogasci u tri američka grada skidali sa građevinskih kranova osobe koje su umislile da su Spajdermeni. Na kraju krajeva, pa zar nije upravo ta filmska industrija napravila od odvratne crno-žuto-braon-bijele populacije jednu "nadmoćnu rasu", mnogo "bolju" i od one hitlerovske. Ili što bi se po srpski reklo - film je uspio da og govana napravi pitu.

  Zamolio bih vas da uradite i jedan eksperiment - na svojoj djeci. Upitajte ih koliko znaju o ratu u kome ste vi bili hrabri borci koji su prsima jurišali na užarene cijevi. Vjerujem da ćete biti razočarani, pogotovu ako živite u inostranstvu pa vam djeca uče tuđe škole, govore drugi jezik...

  Prije pet godina, kada sam započeo svoj rad na ovom forumu, ideja mi je bila radim na prosvećivanju drugih naroda, pogotovu onih kojima je maternji jezik engleski. Međutim, nije mi trebalo dugo da shvatim da prvo treba da radim na prosvećivanju nas samih. Jer, učiti može samo onaj ko ima želju da uči i ko hoće da sluša. A da prvo moramo da radimo na vlastitom opismenjavanju sam shvatio još dok sam bio u JNA.

  Dok sam bio u srednjoj školi, ja sam pročitao i "Anu Karenjinu" i "Rat i mir". Generacija moje djece je masovno za lektiru - odgledala film. Valjda zbog toga što žive u "dinamičnim vremenima" pa nemaju vremena za čitanje. Ili zbog toga što se ovisnici video igara, poistovjećuju sa crtanim karakterima koji jurišaju na užarene cijevi, i sa junacima, uglavnom holivudske industrije. U nedostatku stranih, gledaju i filmove na našem jeziku. Pitam se samo čije?
  politika_film- 20747 - 23.02.2009 : Aco - best (1)

  Filmovi u cilju ustaške propagande


  Svima nam je dobro poznato koliko je bila uticajna muslimanska propaganda u toku rata, tako da ne moram trositi reči pričajući o njoj!

  U poslednje vreme sam imao priliku da dođem do nekih 20-tak filmova iz BiH, produkcije snimljenih u zadnjih 10 godina.

  Ljudi, verovali vi ili ne, u svakom od njih je pored glavne radnje, koja zna da bude i zanimljiva i komična, tu negde ugurana sporedna u kojoj se govori o njihovom stradanju od strane Srba.

  Najtužnije od svega je to sto u mnogim od tih filmova glume upravo glumci iz Srbije, to jest Srbi.

  Za sve ove godine posle završetka građanskog rata nije snimljen ni jedan film o stradanju srpskog naroda a oni propagiraju i dalje svoje stradanje čak i kroz komedije...

  O cemu se više radi?

  Verovatno da su navikli da kukaju i glume žrtve pa su videli da im to prolazi kod sveta...

  Gledajuci te filmove, shvatio sam jednu oporu činjenicu. Dokle god me gledaju tako kao što je u filmovima nema pomirenja ni zajedničkog života.
  Daleko im lepa kuća!

  Filmovi:
  1. Gori vatra
  2. Armin
  3. Put lubenica
  4. Sve džaba
  5. Grbavica
  6. Remake


  Aco,
  otvorio si temu o kojoj sam već pisao, a imao sam namjeru još dosta da pišem. Ja bih dodao da bi "Gori vatra" bila i dobar film da se iz nje isječe onih nekoliko minuta ustaške propagande. Kako ono naš narod kaže ( a možda sam i ja to izmislio): "Nekoliko trulih šljiva pokvari sav pekmez". Ja bih ovoj listi dodao nekoliko američkih filmova, poput filma "Pucanj kroz srce", koji su nanijeli još i veću štetu srpskom narodu. Mislim da to šteti i muslimanima jer oni sada imaju nerealnu sliku prošlosti jer su predstavljeni kao jedine, i mnogo veće žrtve, nego što u stvari jesu. Iskreno rečeno, to meni ne smeta, jer je to kontra-produktivno njihovoj dugoročnoj politici, tj. stabilnoj Bosni i Hercegovini. Njihovo slijepo prihvatanje američke politike će jednog dana dovesti do ocjepljenja Republike Srpske. A kao rezultat toga, oni će od nas Srba dobiti onu stvar i Oskara za politiku"
  politika_film- 14690 - 18.09.2007 : Pitar Hunter S0kolac - best (0)

  RE: Pucanj kroz srce


  Поводом филма,, Пуцањ у срце' и његовом ефекту на ширу јавност, углавном страну,

  свакако да ће изазвати формирање негативних ставова према Србима.

  Међутим, прије неколико дана, Савез логораша Српске,

  дошао је у посјед нових снимака муџахединских борби на рејону Возуће и шире, на којима су приказане сцене масакрирања заробљених српских војника,

  као и њихови интервјуи у којим говоре да су били под директном командом војног врха Армије муслиманско-хрватске федерације.

  Истина је спора, али пуше за,, јаком' (крагном).
  politika_film- 14686 - 17.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pucanj kroz srce - pucanj u prazno


  Upravo sam završio gledanje TV filma "Shot Through the Heart", ili što bi se na srpskom reklo "Pucanj kroz srce". Svoje pomješane utiske o ovom filmu želim da podjelim i sa vama.

  Film govori o dva prijatelja, Vladu i Slavku, fiktivnim reprezentativcima Jugoslavije u streljaštvu. Početkom rata Slavko (Vincent Perez) odlazi iz Sarajeva da obučava srpske snajperiste, a Vlado (Linus Roče), kome se baš po imenu ne može reći da je musliman, ostaje u Sarajevu uprkos Slavkovom nagovaranju da skloni porodicu.

  Ne mnogo potom, i musliman Vlado Selimović postaje muslimanski snajperista. Otkriće i da je njegov pobratim Slavko umješan u snajperska ubistva u njegovoj ulici, pa odlučuje da se probije u srce srpske teritorije i popriča sa Slavkom. Uz flašu viskija, moli ga da napusti sve i ode, a kada ovaj odbija - on ga ubija.

  Film nije loše urađen, pa nije ni čudo što je dobio nekoliko međunarodnih nagrada. Malo me podsjeća na moj omiljeni film "Neprijetalj na vratima", u kome ruski junak Vasilij Zajcev ulazi u direktan duel sa svojim njemačkim protivnikom, majorom Ervinom Koningom, sa razlikom što je Vasilij Zajcev doista postojao, a Vlado i Slavko su fikcija.

  Ono što me u filmu nervira je zapadnjačka neobjektivnost, jer je film na principu "dobri momci" - "loši momci". Naravno, čak i da niste gledali film, već pogađate da su Srbi "loši momci". Gotovo sve žrtve Slavkovih snajperista su djeca, te samo Srbi ubijaju civile. muslimani su žrtve rata, a musliman Vlado nekoliko puta propušta da ubije svoga druga Slavka, iako zna da je ovaj pobio svu djecu u njegovoj ulici, uključujući i Lejlu, kćerku njihovog zajedničkog prijatelja Miša.

  Toplo preporučujem da ovaj film nikada ne pogledate, jer očigledno da je režisera Dejvida Atvuda finansirala propagandna mašinerija SDA, koja je sa ovim filmom uradila više nego svi političari Republike Srpske od rata pa na ovamo.

  Pitam se, da li u toj jebenoj Republici Srpskoj postoji bar jedan intelektualac koji shvata da se sa jednim televizijskim filmom koji košta samo par miliona dolara (oko 40 šlepera rezane građe) može postići više nego svim govorima u Skupštini Republike Srpske, koju i onako gledaju samo penzioneri koji nemaju veze sa međunarodnom propagandom.

  Da se razumjemo: sve što se u filmu prikazuje je jako realno i sigurno se desilo u Sarajevu. Međutim, hajde da jednom budemo objektivni, pa da umjesto "dobri momci - loši momci" bar u jednom filmu svi budemo "loši momci", kakvi smo ustvari i bili.

  Marks reče da "nema pravednih ratova", pa zbog toga ni u ovom našem, bratoubilačkom, nije bilo "dobrih momaka". Zbog toga, mislim da je film "Pucanj kroz srce", ustvari pucanj u prazno, jer i kod Srba, kao i kod muslimana, ubija želju za zajedničkim saživotom.

  Idi na stranu - |1|2|