fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija-PLEMENA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

plemena- 104690 - 16.11.2020 : Branislav Jeremic Vrnica,vucitrn - best (0)

Prvo pojavljivanje preximena Jeremić


Interesuje me kada su moji preci doseljeni u Vrnici, odakle vode poreklo, godina njihove seobe iz Drobnjaka, Crna Gora u Ibarski Kolašin, selo Bukoš, takođe opština Vučitrn ikrajnje odredište Vrnica.

Slavimo krsnu slavu Đurđevdan.

1. kada se prvi put upisujemo u knjige rođenih pod ovim prezimenom_ 2. priblizne godine kad smo se doselili u vrnici, kao i godine kad smo se doselili u Bukoš, koliko godina smo boravili u tom mestu, gde smo bili pre toga i koliko smo boravili u prethodnim mestima?

Pominje se Kolašin, kad smo se doselili tamo i odakle smo došli u to mesto, koliko smo tamo boravili da li ima pisanih tragova kako da dođem do njih.

Hvala unapred svima koji mi dostave iste.

MOJA ADRESA; JEREMIC BRANISLAV moj br. telef;+381642351774
DZONA KENEDIJA 17/4
KOSOVSKA MITROVICA
plemena- 104641 - 21.10.2020 : Milorad Kojić Toronto - best (0)

Poreklo parodica Đurović, Mijailović, Kojić


Ja Sam Milorad Kojić i živim u Torontu, Kanada. Moji koreni vode iz Crne Gore. Bratsvo Đurovića se iz Crne Gore doselilo u selo Sirču kod Kraljeva po zapisima iz 1820 godine u "Tefteru čibuka" Nahije rudničke upisuje se Vučić Đurović pod rednim brojem 11 iz 1824. godine.

Moje prezime Kojić potiče od moje čukunbabe Ikonije-Koje iz seal Sirče kod Kraljeva. Kada se moj čukundeda Mijailo Đurović oženio Ikonijom odvojio se od bratsva Đurovića i osnovao svoje bratsvo Mijailovića pod svom imenu Mijailo. Ubrzo je umro, a Koja je ostala sa malom decom. Svi njeni potomci su se prezivali Mijailovići. Kasniji potomak Ikonije-Koje Đurović, Dimitrije u zahvalnost svojoj babi za sve što je učinila za parodicu, menja prezime po babi Koji u prezime Kojić. Ali ostali muški potomci zadržavaju oba prezimena Mijailović-Kojić. Čak je i mom dedi na Albanskoj Spomenici upisano ime Vojislav Mijailović-Kojić.

Moj otac Aleksandar je zadržao prezime Kojić, tako da ja i moja dva sina Aleksandar i Stefan nosimo prezime Kojić. Krsna slava nam je Sveti Luka.

Sa poštovanjem svim Đurovićima, Mijailovićima i Kojićima!
Milorad Koji-Šerpa
plemena- 104571 - 21.09.2020 : Sanja Madzar Trebinje - best (0)

Porijeklo mog pretka Nika Ivanović iz Trebinja


Pozdrav,

interesuje me porijeklo mog pretka Nika Ivanović iz Vršca, koji je oko 1870. godine doselio u Trebinje. Bio je trgovac. Promijenio je prezime u Madžar tj. Mađar.
plemena- 104531 - 10.09.2020 : Mile Peric Brcko - best (0)

Poreklo porodice Perić


Zanima me porijeklo porodice Perić, grad Brčko, selo Buzekara, krsna slava sv. Ilija?
plemena- 104517 - 04.09.2020 : Jasmina Knežević Novi Sad - best (0)

/orđević


Interesuje me poreklo prezimena /orđević. Moji su iz Oreovica kod Požarevačkog Žabara. Slava nam je /urđevdan. Odakle su doseljeni?
plemena- 104499 - 25.08.2020 : Vladan Djordjevic Staro Selo - best (0)

Poreklo porodice Đorđević kod Žitnog potoka


Poštovanje,

interesuje me poreklo familije Đorđević, naseljenoj u Staro Selo nedaleko od Žitnog potoka, jug Srbije. Unapred zahvalan za bilo kakvu informaciju.

Vladan Đorđević
plemena- 104451 - 29.07.2020 : Zoran Bunjevac Ilijas Vares - best (0)

Porijeklo Bunijevaca


Pozdrav svima. Tražim porijeklo Bunijevaca iz Vareša. Ko zna nešto neka mi piše na imeil adresu mrki_zokiŽhotmail.com . Ostao sam jedini potomak od mog dijeda Žarka i oca Branka Bunijevca. Od muških potomaka te loze.
plemena- 104429 - 22.07.2020 : Sandra Trifunović Sarajevo - best (0)

Porijeklo prezimena Trifunović


Poštovani,

Zanima me porijeklo porodice Trifunović iz Sarajeva, slava je Miholjdan, 12. oktobar. Znam da je moj pradeda Radivoje Trifunović bio oženjen Ružicom Ninić. Imao je još dva brata Vasilija i Savu, a ime njihovog oca je Lazar Trifunović koji je poginu na Solunskom frontu.

Ukoliko postoji neko ko misli da je u rodbinskoj vezi sa mojom porodicom neka mi se javi jer trenutno sam posljednja osoba iz ove loze. Bilo bi lijepo upoznati neke rođake ako postoje.
plemena- 104298 - 23.05.2020 : Zoran Spasovski Spasovski Kumanovo - best (0)

Tragam za preklom porodice Murgović


Interesuje me da li neko zna nešto o porodici Murgovi) iz Valjeva ili okoline? Tačnije, Savo Murgović, mog pradeda, rođen negde oko 1880 godine. Imao je brata Jovana Murgovića pa su se preselili u Makedoniju.

Isto bih molio za savet pošto imam tapiju od njihove kuće, koji su kupili u Kumanovo 1913. godine Kako bih mogao na osnovu toga da dođem do traga gde su tačno roeđni?
Unapred hvala!
Zoran

RE: Tragam za poreklom porodice MurgovićZorane,
treba da ti neko rastumači tu tapiju: mora da piše srez, selo itd.
plemena- 104288 - 15.05.2020 : Dejan Trivun Mostar - best (0)

Potraga za porodičnim stablom prezimena Trivun


Poštovanje,

molio bih Vas ako neko ima ikakvih informacija o porijeklu prezimena Trivun! Otac mi se zove Milorad a djed pokojni Aćim Trivun! Bilo kakva informacija o porijeklu prezimena bi mi dobro došla. Hvala od srca, pozdrav!
plemena- 104203 - 14.04.2020 : Zoran Miljković Pridvorica - best (0)

Poreklo Miljkovića iz Pridvorice opština Bojnik


Molio bih sve koje nešto znaju o poreklo Miljkovića iz sela Pridvorice kod Bojnika da se jave na mail zoran. bojnikŽgmail.com. Porodična slava je Mitrovdan. Iz dedinih priča saznao sam da imamo i familiju u Bugareskoj Naime jedan od naših predaka je odveden u Bugarskoj posle 1. svetskog rata. Znam pouzdano da se moj pradeda zvao Miljković Stojan a baba Dragica.
Unapred hvala!
plemena- 104202 - 13.04.2020 : Sonja Petrušev Beograd - best (0)

Vladimir (Dragan) Trifunović


Poštovani,

Bila bih Vam veoma zahvalna kada bi me povezali sa Gospodinom koji je 21. 11. 2017. godine objavio jedan članak o poreklu Trifunovića. Gospodin se zove Vladimir Draganov Trifunović.
plemena- 104193 - 10.04.2020 : Saronjic Krusevac Krusevac - best (0)

Poreklo porodice Šaronjić


Poštovani prijatelji i rođaci,

nasa porodica Šaronjić je stara jevrejska porodica poreklom iz Soluna, originalno prezime prema grobno spomeničkom spisima je Šaron, osnivac porodice je Aron Šaron.

Podatke o Jevrejskoj porodici Šaron, pa Šaron-Židić i konačno Šaronjić, možete naći u arhivskim spisima pok. Čede Mandila, Jevrejina izbeglice, 90-tih god. iz Prištine, gde je bio Direktor Zavoda za arhivu AP Kosova i Metohije. Tu se spominje boravak, rad i trgovina porodice Šaron u Prištini, Sjenici, N. Pazaru, okolnim selima ali i selu Šaronje. Dakle, niko ne tvrdi da je ta porodica osnivač sela, već samo ističe sudbinsku koincidenciju dva imena. Šaron i Šaronje. Pokojni Čeda Mandil je dalje tvrdio da je porod. Šaron iskoristila tu sličnost zbog problema koji su imali u trgovini a i inače u životu zbog verske razlike, izvesni članovi su prihvstili prezime Šaronjić. Drugi su dodali Židić.

Porodica Šaronjić, danas, najviše članova broji u okolini Kruševca, tačnije selo Garevina kod Aleksandrovca, odakle je i moj deda. Na Balkanu nas nema preko 100. Delimo se u pravoslavce, muslimane i Jevreje.
plemena- 104185 - 04.04.2020 : Milan Beograd - best (0)

Božići iz Kaljine


Odgovor na poruku Nenada Božića iz Kaljine

Zdravo, Nenade!

Mi smo rođaci, moja majka je od Božica iz Kaljine. Znam da si davno napisao poruku, ali, eto, nisam je ranije video :)
Mogu štošta da kažem o poreklu naših Božića, ali ne znam kako da te kontaktiram.

Ako moderator ovo vidi, da li možete stupiti u kontakt s Nenadom, jer vi vidite njegov kontakt mejl?

Ukratko, Božići su se nekada prezivali Grbović, a došli su iz Drobnjaka, pripadaju bratstvu Kosovčića.

Pozdrav,
Milan
plemena- 104143 - 08.03.2020 : Dragana Jovanović Leskovac - best (0)

Poreklo porodice Stevanović


Pozdrav! Interesuje me poreklo porodice Stevanović. Moj deda Petar je rođen 1927. Preci su se doselili iz okoline Peći sa Metohije. Krsna slava je sv. Arhangel.
plemena- 104083 - 04.02.2020 : Branislav Blagojcic Sivac - best (0)

Poreklo porodice Blagojčić


Intersuje me poreklo Porodice Blagojčić. Većinom smo od Dervente, mesto Gornji Kalendrovci, BIH. Krsna slava nam je Sveti Trifun. Kolko znam o svojim prcima, moj čukudeda Jakov je imao brata Đorđu i još jednog, kome neznam ime. Njihova deca su bili ćerka Cveta i sinove Pero i moj pradeda Miloš.

Moj pradeda Miloš je imao šestoro dece: ćerke Smilju i Spasu, i sinove Mirka, Jovana, Milivoja i moga dedu Bogdana.

Hvala Vam unapred za date informacije.
plemena- 104067 - 22.01.2020 : Osman Agic Sarajevo - best (0)

Prezime Poljo iz Rogatice


Prezime Poljo spominje se popisom čifluka 1835. godine u rogatičkom kadiluku. Tada se kao spahije u Staroj Gori općina Rogatica spominju braća Poljo, Mustafa i Hasan. Počevši od ovih predaka Polja, napisano je porodično stablo od osam generacija. Postoji sačinjen spisak svih Polja po muškoj liniji koji su rođeni u Staroj Gori.
plemena- 104065 - 20.01.2020 : Milutin Pejic Banja Luka - best (0)

Poreklo prezimena Pejić


Interesuje me porijeklo prezimena Pejić. Sada su u selu Aleksići, opstina Laktaši, BiH. Krsna slava im je Sv. Pantelemon. Interesuje me iz koga su plemena? Prema neprovjernenim podacima, vode porijeklo sa Žabljaka, Crna Gora. Navodno iz sela Kovačka dolina, a neko od predaka im se u Banja Luku doselio iz Trebinja.
plemena- 104063 - 19.01.2020 : Daniela Do┐en Banja Luka - best (0)

Porodica Živanović iz Prokuplja


Poštovani,

tragam za svojim korijenima iz Prokuplja. Svi preci su umrli, tako da nemam koga da pitam. Moj djed se zvao Milomir Živanović. Rođen je 1930. godine u Prokuplju. Bio je vojni muzičar u JNA. Službovao je u BiH, gdje je i zasnovao porodicu. Umro je 1974. godine. Jedino znam da mu se majka zvala Lenka. Ništa više o svojoj familiji Živanovića ne znam! Molim Vas da mi pomognete.
plemena- 104045 - 09.01.2020 : Marica Grabovičkić Crno Blato,Tuzla - best (0)

Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla


Pozdrav,
Familija Gajić još uvijek živi u Crnom Blatu.
To su potomci Jove Gajića. O njegovom bratu Stevanu, ali i Peri ne znamo ništa.

Bila bih zahvalna gospodinu Živanu Gajić iz Beograda na dodatnim informacijama, ukoliko je moguće, i uspostavljanju kontakta .

Marica G.
Crno Blato
plemena- 104032 - 04.01.2020 : Ksenija Filipovic Uzice - best (0)

Prezime Filipović sa Cetinja


Zanima me porodicno stablo Filipović sa Cetinja. Moj se otac zvao Radomir, deda Vladimir, pradjed Radomir. Krsna slava je Jovanjdan.
plemena- 104023 - 01.01.2020 : Srboslav Ćebedžić Prijepolje - best (0)

Poreklo Ćebedžija


Poreklo Ćebedžića. Deda Milivoje je rođen u Prijepolju njegov otac Luka odakle je došao ne znam.
plemena- 103957 - 04.12.2019 : Radovan Soklovački Kikinda - best (0)

Prezime Nedeljkov i Lalin


Jovan Nedeljkov je rođen 1888. god, a supruga Persida-Sida 1890. god.
Njihova decu su: Danica 1911-1937, Marija 1912-?, Živojin 1924-1924, Jovanka 19125-1926 i Nadežda 1932-?
Jovanovi roditelji su: Radivoj Nedeljkov 1859-1941 i Angelina 1860-1932.

Pozdrav,
Radovan Šoklovački
plemena- 103877 - 02.11.2019 : Srdjan Gajic Crno Blato - best (0)

Gajići


Pozdrav!

Što se tiče porijekla Gajića iz Crnog Blata, mislim da su ti podaci tačni.

Braća Pero, Jovo i Stevan

Za Jovu i Peru znam da je tačno (Jovo je djed od mog djeda Nedeljka) i to su gornji Gajići u Crnom Blatu.

Pero je imao sina Stevu (ime dato vjerovatno po tom bratu koji je otišao za Pipere) i od njega su postali donji Gajici u Crnom Blatu.

Što se tiče ovog brata koji je otišao za Pipere o tome ne znam ništa.

Navodno otac od sva trojice je Gajo Gajić.

Ako posjeduješ još neke informacije pišI, biće mi drago da saznam više o lozi Gajiša.

Pozdrav Srđan Gajić
plemena- 103785 - 13.09.2019 : Katarina Simić Beograd - best (0)

Prezime Milovanović


Poslednje što znam je da smo poreklom iz Crne Trave. Od oca Gradimira Milovanovića i majke Ruse koja je rodila 7-oro dece: Stanuku, Stanu, Slavicu, Nišketa, Stojana, Rajku, Slavka. Stanika radja kćerku jedinicu Oliveru koja takođe radja ćerku Tatjanu, takodje jedinicu koja sa svojih 18 godina radja kćer Katarinu i sina Miloša. Interesuje me poreklo tj. mesto odakle su dalji potomci ili ako imate još neke informacije pored ovih. Unapred zahvalna.
plemena- 103704 - 11.08.2019 : Jovan Stevanovic Malo Orasje - best (0)

Poreklo prezimena Stevanović


Zanima me poreklo prezimena Stevanović. Krsna slava nam je Sveta Petka.
plemena- 103666 - 19.07.2019 : Nemanja Radojević Čačak - best (0)

Poreklo prezimena Radojević


Interesuje me jel neko zna za poreklo Radojevića. Deda mi je Dragovan i Pranjna, Gornji Milanovac, i imao je 3 sina i ćerku iz jednog i još jednu ćerku iz drugog braka. Krsna slava Stevandan, 09. 01.
plemena- 103659 - 16.07.2019 : Dejan Drenjanin Obrenovac - best (0)

Poreklo prezimena Drenjanin


Poštovani,

molim vas da mi pomognete oko pronalaženja svog porekla. Naime, prezivam se Drenjanin, krsna slava nam je sv. Jovan Krstitelj, 20. januar. Iz razgovora sa starima u porodici dolazim do podatka da je za vreme turske okupacije, ŠTRAPAN MARKOVIĆ sa tri sina naselio se u Malu Moštanicu pokraj Obrenovca. Bio je hajduk, nije govorio prezime, pa su ga meštani zvali Drenjanin, verovatno, zbog Drena, mesta odakle je pobegao jer je ubio viđenijeg Turčina. I tako smo mi postali Drenjanin.

Ovde je velika familija, a prezime nije autentično za podneblje, imena su me bunila, Momir ime moga oca je crnogorsko, odlaskom u vojsku, pre Leposavića postoji naselje Dren, a u Leposavišu, kafana "Mala Moštanica". Markovica ima u Drenu, a taj deo je iz Andrijevice, Vasojevića, naseljen.

Molim Vas pomozite mi da pronađem korene, jer po slavama, Markoviće I Drenjanine vezuje prošlost. Voleo bih da znam, kako zbog sebe tako I zbog našeg potomstva. Unapred hvala!

Dejan
plemena- 103570 - 01.07.2019 : Oklop Visegrad - best (1)

O poreklu prezimena u Mitropoliji dabrobosanskoj


Postovanje! Evo interesantne knjige o poreklu prezimena u mitropoliji Dabrobosanskoj. Knjigu možete otvoriti ako kliknete ovdje.
plemena- 103565 - 01.07.2019 : Branko Ivanovic Donja josanica - best (0)

Poreklo porodice Ivanović


Interesuje me poreklo porodice Ivanović iz topličke Donje Jošanice. Moj predak Jeftimije Ivanović se doselio iz okoline Bijelog Polja. Njegov sin Svetislav, moj pradeda je rođen u Donjoj Jošanici 1886. godine. Slavimo Đurđevdan i Đurđic. Nisam siguran da slava nije menjana. Molim za pomoć!
plemena- 103410 - 19.05.2019 : Marica Grabovičkić Crno Blato Tuzla - best (0)

RE: Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla


Poštovani,

20. 10 2018. godine, na forumu slavinet.com, objavljen je tekst "Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla".

Slučajno sam, tek sada, pročitala tekst. Objavljen je pod brojem i imenom: 102799-12. 10. 2018: Živan Gajić Beograd, Srbija. Nisam sigurna u uspjeh , ali javljam vam se sa informacijama o navedenoj "lozi".

Živim u Crnom Blatu i čukun-unuka sam Jove Gajića, praunuka njegovog sina Pere Gajića. Jovo Gajić je sahranjen krajem 19. vijeka na groblju u Crnom Blatu. Veliki nadgrobni krst na pomenutom groblju i danas postoji. Na njemu ne napisano da tu počiva "tijelo raba božijeg, težaka Jove Gajića."

Danas, nama, njegovim potomcima je važno da sačuvamo taj nadgrobni krst, palimo svijeće njemu i njegovoj supruzi koja je sahranjena pored njega.

Umro je krajem 19. vijeka. Živio je oko 80 godina. Jovo Gajić je po predanju bio dobar guslar i izuzetna ličnost. Ženio se dva puta, pa je velika dobna razlika među njegovom djecom, tako da je danas živ njegov unuk. Njegovi sinovi su bili Pero i Kosto. Kosto je bio dijete iz drugog braka i dosta mlađi od Pere. Potomci Koste i Pere i danas žive u Crnom Blatu, ali i u Beogradu i drugim zemljama Evrope.

Sudbine Jovinih predaka su različite, neke bolne , a vezane za 2. svjetski rat. Kćerke Koste i Pere su udate "preko Majevice", neke i u Pipere kod Šibošnice. Danas su živi potomci sina Jovinog Pere: praunuci , čukununuci i djeca čukunuka. Živi su potomci i Jovinog sina Koste: jedan unuk, praunuci, čukununuci.

Pero Gajić je imao dva sina i čini mi se pet kćeri. Sinovi su se zvali Stevan i Peran. Obojicu je nadživio otac, jer su obojica ubijena u 2. svjetskom ratu, kao civili. Iza Stevana je ostalo četvoro troje djece. Jedan steavnov sin, Gajo, umro je prije 2. svjetskog rata. Stevana su svi zvali Stevo. Ja sam Stevanova unuka po kćerci, koja je imala samo dvije godine kada je njen otac ubijen. Bio je izrazite ljepote, bogat i ugledan. Posjedujemo njegove fotografije.

Iza Perana je ostalo devetoro djece. Imo ih je desetoro, jedno je umrlo. Znam da je 10. sinu , kum bio kralj Petar.

Ako je porodica gospodina Živana, koji je tražio informacije, porijekom iz Pipera kod Šibošnice, onda su se ta davna braća danas opet našla zajedno u dva braka između njihovih potomaka.
Iz tih brakova danas žive već novi potomci, jedan sa svojim roditeljima živi u Crnom Blatu, a dvoje u Bijeljini.
Puno bi mi značilo kada bih dobila još informacija
o porodici Gajić iz Crnog Blata.

Pozdrav iz Crnog Blata kod Tuzle.

Sada smo razasuti po bijelom svijetu, ali nas je još ostalo i u Crnom Blatu.


U Crnom Blatu se nalaz
plemena- 103387 - 14.05.2019 : Miloš Kojić Srp vakuf - best (0)

Porijeklo porodice Kojić


Interesuje me porijeklo porodice Kojić. Slavimo Aranđelovdan, mada vidim da kojići slave različite slave, a da nas ima i katolika. Znam da mi se pradjed zvao Dmitar i da je imao brata Vasu. O daljim precima ne znam ništa više.

Kao što vidite, moja porodica živi u Srpskom Vakufu, opština Gradiška. Bio bi zahvalan ako bi mi neko pomogao da saznam više o svojim precima ili da mi kaže gdje da potražim podatke. Hvala unaprijed!
plemena- 103335 - 26.04.2019 : Milutin Ćirović Kragujevac - best (0)

Poreklo prezimena Ćirović


Interesuje me poreklo prezimena Ćirović. Inače su se doselila braća Aksentije i Đorđe Ćirović , 1831 godine, u selo Grivac, srez Gružanski, i njihovu familiju su zvali Starovlašani, pa me zanima odakle su se tačno doselili. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara.
plemena- 103333 - 24.04.2019 : Aleksandra Jeremic Becej - best (0)

Poreklo porodice Puligracki


Pozdrav,
volela bih da saznam nešto više o porodici i rođacima koji nose prezime Puligracki, koje je moje devojačko prezime. Najbliži su u Novom Bečeju, a od oca sam čula da potičemo iz Češke ili Slovačke. Slava mog oca je Sveti Nikola.
Unapred hvala Aleksandra
plemena- 103311 - 09.04.2019 : Gordana Krpic Ravni - best (0)

Poreklo porodice Krpić, Brus


Zanima me poreklo porodice Krpić iz Ravni opština Brus. Deda se zvao Miljko, pradeda Radost a njegov otac kažu da se zvao Atanasije, ali nismo sigurni, valjda je majka bila Krstina a njihovo poreklo nam je nepoznato. Čuli smo da su se doselili u Ravni, ali ne znamo odakle.
plemena- 103258 - 12.03.2019 : Nebojša Cvetičanin Beograd - best (0)

Deda Dušana Cvetičanin


Poruka za g dju koja je trazila poreklo dede Dušana i pradede Milana. Neka mi se javi na email nebojsa.cveticaninŽgmail.com.
plemena- 103245 - 04.03.2019 : Nevena Ivanovic Kostolac - best (0)

Poreklo prezima Bojanov


Poštovani,

interesuje me da li neko zna nešto više o poreklu prezimena Bojnov, selo Oštrovo, opština Požarevac.
plemena- 103229 - 01.03.2019 : Nataša Kovač Beograd - best (0)

Poreklo Kovača iz Ljubomira kod Trebinja


Poštovanje!
Zanima me poreklo familije Kovač iz Ljubomira kod Trebinja. Slave Svetog Nikolu? Pokušala sam da nađem i sama podatke na internetu, ali ima više različitih verzija. Hvala!
plemena- 103205 - 22.02.2019 : Mirjana Stejic U.S.A - best (0)

Poreklo porodica Stejić


Otac moga supruga Momčila, Georgie Stejić je iz Budimpešte. Tamo je i rođen i završio electrotehnički fakultet. Po završetku 1. svetskog rata vratio se sa majkom Anom, rodjenom Kušević, negde u Srem, gde ženi Katicu Barković i žive u Beogradu. Imao je brata Svetu u 1. svetskom ratu. Molila bin ako neko nešto znao da se javi. Unapred zahvalna Mirjana Stejić.
plemena- 103161 - 05.02.2019 : Sasa Gavrilovic Cacak - best (0)

Poreklo porodice Gavrilović iz Katrga kod Čačka


Zanima me poreklo Gavrilovića iz sela Katrga kod Čačka. Deda mi se zvao Miroslav, njegov brat Milan, protojerej koji je sagradio crkvu u Cvetkama i sestra Ljubica. Njihov otac se zvao Milorad, a njegov otac se zvao Stanimir. Slavimo Nikoljdan. Unapred hvala.
plemena- 103007 - 07.01.2019 : Sasa Djukic Kraljevo - best (0)

RE: Rodoslov porodice Mujić


Gospodine Mujiću,

ako želite da pronađete svoje korene morate znati malo više podataka. Morate biti sigurni odakle je Vaš deda, trbali bi znati i ime pradede. Pitajte nekog starijeg, strica, tetku ili ako je Vaš deda imao braću, sestre... Sa malo više podataka, možda Vam mogu pomoći. Pozdrav.
plemena- 102951 - 24.12.2018 : Nenad Nikolić Stepojevac - best (0)

Poreklo prezimena Nikolić


Poštovani,
molim vas ako možete da mi napišete odakle potiče moja porodica Nikolić? Živimo u Stepojevcu (Lazarevac), Srbija. Krsna slava nam je Sveti Aleksandar Nevski, koja se obeležava dana 12. 09.

Pozdrav,
Unapred hvala.
plemena- 102949 - 23.12.2018 : Darko Petronijević Požarevac - best (0)

Poreklo porodice Petronijević


Hteo bih da saznam tačne, ili bar približno tačne, podatke odakle potiče porodica Petronijević iz sela Simićeva, raniji naziv do 1947. dine Rakinac Moravski, opština Žabari, Braničevski okrug. Inače, slavimo Sv. Jovana.

Pradeda mi je bio Milan Petronijević (1901.-1974.)
plemena- 102945 - 22.12.2018 : Jovan Savic Zitkovac - best (0)

Porodično stablo porodice Spalajkić


Zanima me poreklo prezimena Spalajkić. Iz jedne knjige sam saznao da poreklo potiče iz Vranja. Pri napada Turaka, oni su se odselili u okolini Ribarske banje. Po nekim pričama taj predak se zvao Jovan Pavlović. Njegovi sinovi su dobili prezime od nekog daljeg pretka Spalajkić. A naše prezime Savić je nastalo od Jovanovog sina Savu, a naše pleme se zove Spalajkić do današnjeg dana.
plemena- 102891 - 02.12.2018 : Branka Tatic - best (0)

Poreklo prezimena Radičević


Interesuje me poreklo prezimena Radičević, selo Gornja Toponica, opština Mala Plana.
plemena- 102831 - 04.11.2018 : Đorđe Marković Čačak - best (0)

Poreklo porodie Marković, i Jaćimović


Poštovani,

Već odavno želim da saznam nešto više o svom originalnom poreklu, hiljadama godina unazad i do sad nisam bio toliko uspešan da pronađem neki podatak. Majčino devojačko prezime je Jaćimović, a očevo Marković. U našoj porodici je kroz istoriju bilo dosta ljudi različitih profila: od trgovačkih putnika po Dalmaciji(sa očeve strane) preko ložača kotlova, čistačica, trgovaca, tekstilnih tehničara, hemičara, poljoprivrednika, domaćica do ezoteričara
Bio bih vam zahvalan kad bi ste mi pomogli ds saznam nešto više.

Srdačan pozdrav!
Đorđe Marković
plemena- 102821 - 31.10.2018 : Ana Đorđević Kruševac - best (0)

Poreklo prezimena Miljković i Mitrović


Interesuje me poreklo prezimena i porodice Miljković iz sela Dedina u opštini Kruševac i poreklo porodica i prezimena Mitrović iz sela Gornje Košlje u opštini Ljubovija.
plemena- 102817 - 29.10.2018 : Jana Cvetkovic Nis, Srbija - best (0)

Poreklo porodice Cvetković, Žitni Potok


Pozdrav,

deda mi je govorio kako su Cvetkovići bili kovači koji su u Žitni Potok i Crnu Travu došli sa planine Kovač u Crnoj Gori. Sada trenutno živimo u Nišu jer su se svi tu preselili. Imam malo porodice sa tatine strane (Cvetkovica). Slavimo Arhangel Mihaila.
plemena- 102799 - 20.10.2018 : Živan Gajić Beograd, Srbija - best (0)

Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla


Interesuje me poreklo porodice Gajić iz sela Crno Blato kod Tuzle, BiH.

Gajići slave Svetog Nikolu (Nikoljdan) tj. 19. decembar. Ja sam došao do nekih podataka u prvoj polovini 19. vijeka. Bila su tri brata: Pero, Stevan i Jovo. Po nekim informacijama otac im se zvao Gajo. Jedan od ta tri brata Stevan, nakon ubistva Turčina, morao je pobjeći iz Crnog Blata. Nastanio se u selu Piperi, danas Republika Srpska, BiH. U Pipere je došao između 1855-1860. O lozi Gajića u Piperima imam kompletne podatke. Imam dosta podataka i ostale dvojice braće u Crnom Blatu.

Unaprijed zahvalan na bilo kakvim informacijama.
plemena- 102789 - 17.10.2018 : Milanko Čobović Pale - best (0)

RE: Poreklo porodice Mirković


Mogao bih Vam ja nešto pomoći vezano za porijeklo porodice Marković pa se javite na moj mejl - milankocobovicŽgmail.com.
plemena- 102717 - 24.09.2018 : Svetislav Jovanovic Zajecar - best (0)

Poreklo prezimena Jovanović


Poštovani, potrebna mi je informacija o poreklu prezimena Jovanović, kao i sve značajno vezano za njega. Unapred hvala od srca.
plemena- 102697 - 21.09.2018 : Veljko Marković Rogatica - best (0)

Porijeklo porodice Marković iz Rogatice


Pozdrav svima!

da li neko zna odakle su poreklom Markovići iz Rogatice. Krsna slava im je Aranđelovdan. Pokojni stric mi je pričao da smo došli sa severa Crne Gore i samo je naša kuća od tih Markovića. Znam samo da smo imali i nadimak Džudže. Ako neko zna nešto više, neka napiše. Unaprijed hvala!
plemena- 102671 - 10.09.2018 : Mira Danilović Kranj - best (0)

Poreklo prezimena Danilović


Zanima me poreklo prezimena:

1. Danilović (očevo prezime)u selu Gnionica, sada opština Vukosavlje R. Srpska. Krsna slava je Arađelov dan. U selu su dvoji Danilovići. Jedni su po liniji Uglješe Danilovića Titovog suborca, a za druge gotovo ništa ne znamo odakle su. sve se vrti oko prvog svetskog rata. Pohvalno je da se međusobno poštuju kao i da su rođeni. Tvrde da su im potomci iz Crne Gore.

2. Mlinarevići (majkino prezime po rođennju)u istom selu za koje se priča da su potomci iz Crne Gore. Krsna slava je Đurđev dan.
plemena- 102665 - 09.09.2018 : Gordana Prpic Kusiljevo - best (0)

Poreklo porodice Prpić


Želela bih da saznam nešto više o poreklu porodice Prpić. Deda Mijajlović (Čedomira) Mijajlo je rođen 1903. godine a preminuo 1970. Odakle dolazi ovo prezime? Hvala unapred.
plemena- 102637 - 01.09.2018 : Danijela Filipović Zemun - best (0)

Zanima me poreklo porodice Filipović


Dobar dan poštovani,

zanima me poreklo porodice Filipović, kao i porodično stablo. Dakle, moj pradeda Petar, deda Đorđe, otac Vladeta, doselili su se u Grivac Kragujevac. Ne znam ništa o tome, ali sam načula da su se doselili iz Nikšića. Naša krsna slava je Sv. Joakim i Ana ili Ažimdan.
plemena- 102634 - 30.08.2018 : Miroslav Marinkovic Novo Selo - best (0)

Đorđevići Čorbari


PoštoĐvani,
Da li me možete povezati sa Pericom Đorđević iz Niša, koji se takođe bavi ovom temom na stranici "Plemena", komentar od 19. 05. 2018. godine.

RE: Đorđevići ČorbariMiroslave,

za mene je veliki napor da svakoga povezujem sa svakim. Potraži ga na Fejsu, ili ostavi svoj broj telefona, pa će te on naći.
plemena- 102503 - 06.08.2018 : Velimir Vuksanović Tivat - best (0)

RE: Poreklo porodice Mitrović


Odgovor Mitroviću, koji slave Đurđevdan a poslužuju Đurđic. Ja sam Vuksanović sa Glasinca, slavim Đurđevdan a prislužujem Đurđic. Mislim da mi potičemo od Nikše iz Rovaca. Sin Joksim Vlaho..Nikola.. Mućo.. Peko (Pekovići). Od Pekovića su Mitrovići i Vuksanovići, vjerovatno dva brata slave istu slavu i preslavu.
plemena- 102475 - 17.07.2018 : Borislav Zivkovich Brcko - best (0)

Porijeklo familije Živković


Želeo bih da pronađem poreklo i ostale pripadnike familije Živković. Moj otac Miodrag Živković sa svojim sestrama Danom, Desankom, Zoricom i bratom Milošem, roditeljima Adam i Milica, doselio su se iz Korduna selo Donji Budački kod Vojnića u Brcko 1936. ili 1937. godini.
plemena- 102467 - 12.07.2018 : Davor Kovačević Novi Grad - best (0)

Poljavnice 287


Ako možete spojite me sa Sašom koji traži poreklo, možda imamo nešto zajedničko 065657929, plus pozivni broj za Bosnu.

RE: Poljavnice 287Ne znam o čemu pričaš. Napiši ponovo poruku i stavi je na stranicu na kojoj je i Saša objavio svoj tekst.
plemena- 102443 - 08.07.2018 : Željko Pantić Tršić kod Loznice (S - best (0)

Porijeklo prezimena Pantić


Poštovani,

iz knjige Dr. Jevta Dedijera "Hercegovina" saznao sam da moje prezime Pantić vodi porijeklo od plemena starih Maleševaca, potomaka vojvode Maleša sa selišta Malina, koje se nalazi u ataru sela Žudojevići kod Bileće.

Slava bratstava za koje se smatra da vode poreklo od Vlaškog starohercegovačkog plemena Maleševci je Sveti Ignjatije Bogonosac.

Inače, ja slavim Svetog Nikolu Čudotvorca, 19. decembar po novom kalendaru.

Na koji način bih mogao da utvrdim da li je došlo samo do promene slave, a ne i prezimena, odnosno da li moje prezime Pantić vodi poreklo baš od Pantića iz Plemena Maleševci.

Trenutno živim u selu Tršiću kod Loznice u Srbiji. Unapred sam zahvalan.

RE: Porijeko prezimena Pantić
Željko,

jedini siguran način da to utvrdiš je DNK analizom: nađeš nekoga iz tog roda, obojica uradite DNK analizu i onda će vam se pokazati da li ste "bliži rođaci".
plemena- 102393 - 13.06.2018 : Duska Mirosavljev Vrsac - best (0)

Poreklo porodice Mirosavljev


Postovani, zelim da pitam za poreklo porodice Mirosavljev i njihovih nadimaka Špicnamena, Rutini i Plajaševi. Hvala!
plemena- 102341 - 28.05.2018 : Nikola Kotur Veljun - best (0)

Poreklo prezimena Kotur i porodično stablo


Interesuje me odakle i kada su se Koturi doselili u Veljun, opština Slunj, Republika Hrvatska. Takođe mi treba savet kako da napravim porodično stablo.

Unapred hvala

Nikola
plemena- 102339 - 27.05.2018 : Saša Kovačević Novi Sad - best (2)

Poreklo Prezimena Kovačević


Pozdrav svim Krajišnicima i Ratnim veteranima Vojske RS! Zanima me poreklo prezimena Kovačević. Tata mi je poreklom iz Republike Srpske, tačnije mesto Novi Grad, pre rata Bosanski Novi. Čuo sam da prezime vuče poreklo iz Crne Gore! E sada, ako nešto neko zna bio bih mu zahvalan na tome! Lep pozdrav.
plemena- 102337 - 26.05.2018 : Radoslav Zivkovic Kupinovo - best (0)

Poreklo familije Živković iz Kupinova


Zanima me poreklo svoje familije, slava Lazarev dan.
plemena- 102325 - 23.05.2018 : Nikola Karanovic Novi Sad - best (0)

Poreklo Karanovića


Pozdrav svima,

Zanima me poreklo moje porodice i bilo šta da iko zna o Karanovićima.
Moj čukundeda je došao u Novi Sad negde iz Bosne, iz sela blizu Drvara, ali ja nažalost ništa osim toga ne znam.

Porodična slava nam je Đurđic.

Hvala unapred svima koji će mi pomoći.
plemena- 102313 - 19.05.2018 : Perica Đorđević Niš - best (0)

Poreklo prezimena Đorđević, Marinković i Ilić


Prezimena Đorđević nadimak Čorbari, Marinković i Ilić su tri rođena brata došla u selo Kumarevo, Vranjska Banja. Čorbari iz Kumareva vranjska banja.
plemena- 102304 - 15.05.2018 : Sonja Minic Melburn - best (0)

RE: Prezime Minić


Zdravo Martin,

moj otac i njegova porodica su rođeni u Prokuplju. Ja sam 48. Njegovo ime je Jovan, njegov otac je bio Sreten i majka bila Ljubica (Joksimović). Kasnije su se preselili u Blace. Volela bih da saznam više o našem prezimenu, jer je bilo i priče o tri brata koji su uzimali različita prezimena, od kojih je jedan bio Minić, ali nikada nisam razumela priču. Tata više nije živ da ga pitam. Da li je Minić popularno ime u Prokuplju?
plemena- 102265 - 04.05.2018 : Boki Jošanica, Soko Banja - best (0)

Poreklo porodice Milić, Jošanica, Soko Banja


Deset generacije do mene, došli sa Kosova u Jošanicu pored Soko Banje, Branko, Krka i Toma. Taj Branko je imao decu Stevana i Nedeljka. taj Stevan imao decu Dinu i Božina (koji je imao 5 sina, Nikodija, Jova, Ilija, Jakov, i Milija). Dina je prisvojio od Božina dete, zvani Milija (od njega smo sačuvali ime sve do moje majke, Milić), a taj Milija imao četiri deteta, Nikola, Lila (Ilija), Sava i žensko dete Savka. Nikola je imao dva deteta, Aleksa i Čedomir. Moj pra-deda je bio Aleksa zvani Leka, imao brata Čedomira zvani Čeda, i taj moj deda Aleksa se preselio u Paračinu sa ženom Krunom, imali su dva deteta Ljubomir, meni deda, i Resavka njegova sestra. Ljubomir je imao ćerku Anđelku moja majka, i njena sestra Ruža, pa ona Anđelka imala mene i mog brata.

Bio je ili Nikola ili Milija, a možda i Branko, bio je u kraljevsku gardu, dao mu je Turčin kada je otišao iz Srbije selo Jošanica, ali nije pristao i uzeo "samo" pola sela za njega, drugu polovinu dao. Pola selo teoretski je naša porodica.

Slavimo Svetoga Dimitrija.
plemena- 102219 - 23.04.2018 : Violeta Radojčić Žitorađa - best (0)

Poreklo prezimena Stevanović


Zanima me poreklo prezimena Stevanović iz sela Jasenice, opština Žitorađa, Toplički okrug.
plemena- 102203 - 20.04.2018 : Slobodan Janićijević Pozega - best (0)

Poreklo prezimena Janićijević


Pokojni otac mi je rođen u Zaselju, malo selo blizu Požege. Mog oca Srećka je rodio Milojko, a Milojka moj pradeda Srećko. Više od toga ne znam. Slavimo Svetog apostola Tomu i jedina smo familija Janićijevića na ovom prostoru. Bio bih vam veoma zahvalan kada biste mi rekli odakle vučemo korene. Nažalost, nemam koga da pitam jer su svi stariji već odavno upokojeni. Hvala i srdačan pozdrav.
plemena- 102195 - 17.04.2018 : Aleksandar Mosurovic Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Mosurović


Poštovanje,

voleo bih da saznam poreklo mog prezimena Mosurović. Slavimo Svetog Nikolu i potičemo iz sela Vrbovo kod Prijepolja. Unapred zahvalan.
plemena- 102193 - 17.04.2018 : Mlica Leka Lazarevac - best (0)

Porijeklo porodice Kabiljagić


Poštovani zanima me porijeklo porodice Kabiljagić iz Pounja okolina Bosanske Krupe.

Hvala i veliki pozdrav!
plemena- 102141 - 29.03.2018 : Liza Marjanović Ribnica - best (1)

Poreklo prezimena Marjanović


Pozdrav,

Interesuje me poreklo prezimena Marjanović. Moj deda je rođen u Bjelini u Suvom polju. Slavimo Stjepandan. Voljela bih znati još, dali imam veze sa nekima poznatima Marjanovićema.
Hvala unapred.

Pozdrav svima,

Liza Marjanović,
Hrovača 76, 1310 Ribnica, Slovenija
plemena- 102131 - 27.03.2018 : Miodrag Petrović Petrovo (Ozren) RS - best (0)

Porijeklo Porodice Petrović


Interesuje me porijeklo Porodice Petrović, koja slavi Krsnu Slavu Joakima i Anu. Nemam mnogo informacija, ali kako imamo rijetku slavu možda pomogne u pronalasku mojih predaka, predanje kaže kako su nam preci došli iz Stare Hercegovine ili Crne Gore, ali ništa pouzdano nemam. Ako ima neki Petrović da slavi istu Slavu da se javi bio bi više nego zahvalan
plemena- 102130 - 26.03.2018 : Goran Jelic Cacak - best (1)

Poreklo prezimena Jelić


Voleo bih da saznam poreklo prezimena Jelić. Doseljeni su kako sam čuo iz Hercegovine u selo Goračici kod Čačka, a sada svi žive u Čačku. Hvala.
plemena- 102091 - 15.03.2018 : Martin Minić Prokuplje - best (0)

Poreklo prezimena Minić


Pozdrav,

zanima me poreklo prezimena Minić. Ja sam Martin, a pokojni otac se zvao Ilija, a deda se zvao Minja. Slavimo Sv. Nikolu.

Koliko sam čuo, moje prezime potiče od Bulatovića, koji je imao 3 sina. Živim u Prokuplju. Hvala unapred.
plemena- 102089 - 15.03.2018 : Simon Djurdjevic Podgorica - best (0)

Đurđevići


Tako je, Đurđevići iz Konavala dođoše među Staro Kuče. Kuči su ih prihvatili. Nastanili su se na Ublima i na Liještima. Đurđevići sa Ubala su primili Islam te su ih Kuči polovinom 17 vijeka protjerali iz Kuča. ĐurĐeviĆi sa Liješti sele u Podgrad te mjenjaju prezime. Od njih nastaju dva bratstva: Milici po Miliji i Vujoševići po Vujošu. Veliki dio Đurđevića koji nisu primili Islam iselio se u Mitrovicu na Kosovu, nešto u Staru Srbiju (Vasiljevac), zatim u Zetu (danas Klikovci), u Kolašin (danas Preljevići).
plemena- 102049 - 27.02.2018 : Dusan Milosevic Kusiljevo - best (0)

Poreklo pordice Milošević, selo Kušiljevo


Molim vas da mi kažete poreklo porodice Milošević koja živi u selu Kušiljevo, opština Svilajnac. Znam da mi se deda zvao Mihajlo i da je živeo u selu. Umro je sa 56 godina. Nije mi poznato odakle su se doselili i koje je nam je poreklo. Zahvalan Dušan.
plemena- 101959 - 17.02.2018 : Andrija Simonović - best (0)

Poreklo Simovića iz mesta Lešak, Leposavić


Pozdrav, da li bih mogao dobiti informacije o poreklu Simonovića iz mesta Lešak, zaseok Strmac, opština Leposavić, krsna slava Mitrovdan, 8. novembar.
plemena- 101937 - 16.02.2018 : Dejan Bojić Sremska Mitrovica - best (0)

Bojići iz Trijebova


Dragi Aleksandre,

tačno je da su tvoji poreklom iz zaseoka Trijebovo. Koliko sam od svog dede Milenka saznao Bojići su dugo živeli tu. Čim su se stvorili slobodni uslovi za proširenje njihove nastambe neki mladi nosioci novih porodica su se doselili u Banja Luku i okolna mesta u 19. veku. Veoma retka krsna slava Časne verige sv. apostola Petra u Bojića je zabeležena samo u ovom rodu jer drugi Bojići imaju druge. Ne znamo poreklo naše slave ali ona nije neuobičajena u porodicama iz severne Bosne (Bojić, Đurđević, Džever... ) i slavi se više od dva veka.

Najčešće orođavanje u Trijebovu je bilo između Bojića, Lekića, i Čulića tako što su jedni zaseoci drugima davali devojke, a iz trećih uzimali. Na taj način nije dolazilo do mešanja krvnog srodstva.

Za vreme 2. svetskog rata ustaše su spalile crkvene knjige i turske deftere čuvane u Srba tako da koren roda nije moguće utvrditi sa tačnošću. Moj otac Drago se seća svog pradede koji takođe iz Trijebova. Među poslednjim Bojićima raseljenim, tačnije prinudno iseljenim iz Trijebova u vreme tkz. osme ofanzive bio je i moj pradeda Simo sa svojom ženom Savom u selo Bešenova ili danas Bešenovo u Sremu. Koliko je meni poznato u našem kraju više nema žive kuće Bojića ali slava se i dalje slavi gde god da smo.
plemena- 101893 - 11.02.2018 : Dragana Pavlovic Kragujevac - best (0)

Poreklo plemena Radojević


Zanima me poreklo prezimena Radojević. Moj pokojni otac je iz sela Zupce, na Kosovu. Otac Ljubiša, deda Milenko, ostalo sam zaboravila. Slava Aranđelovdan. Unapred hvala!
plemena- 101877 - 07.02.2018 : Era Ninkovic Srbija - best (0)

RE: Poreklo plemena Ninković


Ninkovići su stara familija. Po nekim predanjima ujčevina Marka Kraljevića. Potiču iz sela Ninkovići, oko 1500 metara nadmorske visine. Selo je u Opštini Žabljak, na najlepšem delu Durmitora. Pripadaju plemenu Drobnjaka. Raseljeni su oko 1600 godine. Prvo su otišli za Hercegovinu, pa za sarajevski deo Bosne. Ima ih i danas najviše u Trebinju, Bileći itd. U Srbiji ih ima u Šapcu, Loznici itd. Dinarska su rasa, Drobnjaci njegov najstariji i najtvrđi dio.
plemena- 101869 - 05.02.2018 : Vladimir Kovin - best (0)

Poreklo prezimena Mladenović iz Nove Brezovice, Vranje


Poštovani,

Moj pradeda Radojko doselio se iz sela Nova Brezovica, opština Vranje, u selo Bavanište 1960 godine. Moj deda je Vidoje, a tac Mile. Slavimo Svetog Arhangela Mihaila. Po pradedinoj priči, nas predak se doselio u Novu Brezovicu iz sela Stajovce. Želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu. Unapred zahvalan.
plemena- 101849 - 03.02.2018 : Slavica Nedeljkovic Ravni Topolovac - best (0)

Poreklo prezimena Ninković


Moj deda se zvao Nikola Ninković i koloniziran je sa porodicom iz sela Žrvanj, srez Ljubinje 1945. godine u Rani Topolovac. Njegov otac se zvao Trifko, a Trifkov otac Aleksa, a Aleksin otac se zvao Đurica. Djurica je imao brata Milana. Mislim da su došli sa Petrovića iz Crne Gore zajedno sa Perkom Milićevićem 1878. godine. Slave slavu Svetog Jovana.

Interesuje me kom plemenu pripadamo i da li su imali svoj grb? Ninković je majčino prezime, a ona se zvala Nadežda. Ako neko zna nešto bliže o poreklu ove porodice neka mi se javi.
plemena- 101731 - 12.01.2018 : Jovan Karaman Bijeljina - best (0)

Porijeklo prezimena Karaman


Molim Vas da mi, ako možete, napišete porijeklo moga prezimena Karaman. Rođen sam u selu Kovačići, opština Zenica, 1949. godine. Sada živim sa familijom u Bijeljini. Od pokojnih sam čuo da potičemo iz Crne Gore i da smo se prezivali Maksimović. Daljim istraživanjem se došlo do prezimena Mićunović i Popović. Ovo su samo neka nagađanja o mogućem poreklu. Molim Vas htjeo bih da uradim porodično stablo, ali od pokojnog djeda koji se zvao Jovo dalje ne znam ništa. Nadam se da su Vama dostupna literatura i da ćete doći DO validnih podataka. Slavimo Đurđev Dan.

Da dodam moj pokojni djed zvao JOVO a prezivao se KARAMANOVIĆ, kada i zašto je prediveno u sadašnje prezime Karaman ne znam. Ako išta opipljivije saznam bićete na vreme informisani. Hvala svima koj prate ovu stranu i koji imaju želju da pomognu.

Iskreni pozdrav, Jovan
plemena- 101719 - 08.01.2018 : Sreto Kovačević Doboj BiH, RS - best (1)

Porijeklo porodice Kovačević, Velika Bukovica, Doboj, RS


Po predanjima, prezime KOVAČEVIĆ vuče korijene iz Crne Gore, ali niko od starijih ne zna, slavimo slavu Đurđev dan, možete li mi pomoći. Po pričama nekada je moje selo bilo banovina.

Sreto Kovačević
plemena- 101693 - 05.01.2018 : Gordana Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Nikolić i Gošić


Molim za informaciju o prezimenima Nikolić selo Skadar kod Valjeva. Slave svetog Jovana. Pretpostavlja se da je poreklo iz okoline Skadra u Albaniji. I prezime Gošić iz Pirota, takođe slave Svetog Jovana. Hvala.
plemena- 101677 - 03.01.2018 : Nedeljko Šućov Zabalj - best (0)

Poreklo prezimena Šućov


Interesuje me poreklo prezimena Šućov iz Bačke mesto Žabalj.
plemena- 101667 - 02.01.2018 : Miroslav Radan Nevesinje - best (0)

Porijeklo porodice Radan iz Nevesinja


U zapisu Andrije Luburića piše:

Radani
Radani se zbog krvi rasele iz Riđana i nasele u Podvrš đe su stali za dugo vrijeme. Zbog krvi se rasele u: Zalom, Podveležje, Trusinu, Stolac, Odžiće itd. 1830. g. U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od crnogoraca - Zaknića (?). Sina mu Vidaka povede Vasilj iz Preraca (đe mu se otac bio rodio 1790. g. ) u Odžiće. Savo (1790-1830) Simov, Vilipov, Lekin. Knez Leka im reče, kad nalete na tursku krv: "nesretne ste krvi no se raselite (rasturite) po svijetu." Tako i učine."

Mjesto Podvrš se nalazi u području Vraćanovića u Crnoj Gori.

Na internetu se može naći pogrešna tvrdnja da su Radani od nekih crnogoraca Zaknića što je vrlo pogrešno. Vjerovatno je neko pogrešno prepisao pisanje Luburića koji piše: "U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od Crnogoraca - Zaknića".

U knjizi "Hercegovačka plemena" od Rista Milićevića se kaže: "RADAN, u Žiljevu, Miljevcu, Šehovini (Nevesinje), Berkovićima (Dabar, Stolac) i Zagradacu (Gacko). Porijeklom su iz Vraćenovića (Nikšić). U Žiljevo su doselili oko 1710. godine, a prethodno su boravili u Mekoj Grudi (Bileća) i Šehovini. U Miljevac su došli iz Šehovine. I u Berkovićima su Radani starinom iz Vraćenovića: "Došao je Boško Tešanov sa braćom Lazarom, Ćetkom i Radom iza kuge. Slave Nikoljdan. U Zagradac su doselili sa Meke Grude pred Prvi svjetski rat. Ima ih nastanjenih i u Mostaru."

Ostala je zapamćena priča (koja je vjerovatno istinita):

 • "Kada se ženio jedan od braće, trebalo je da prvu noć sa mladom spava aga. Brat od mladoženje se obuče kao mlada, sačeka agu u sobi, izvuče nož i ubije ga. Zakopaju leš na ognjištu. Bojeći se da ih ne otkriju pobjegnu i nasele se u Mekoj Grudi (između Bileće i Gacka). Brat age je tražio svog brata, posumnjao, i poslije oko godinu dana sazna da su ga oni ubili i gdje su te dođe u Meku Grudu da se osveti. Dugo je posmatrao i jedne noći se privuče kod tora i u torarici ubije ovoga što je agu ubio. Poslije ovoga, ostali su morali da bježe dalje.

  Od dva brata: Radana i Vukajla prozvali su se Radani i Vukajlovići, prema njihovim imenima. Treći brat je pravio samare (od drveta) pa su se od njega prozvali Drvendžije. Sve tri ove porodice i danas slave istu slavu Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

  Andrija Luburić tvrdi, citiram: "Miloš Vukajlović rođen je 1789. od oca Đoka. Vele da su od jednog brata Đokova Drvendžije, a od Rada Radani."

  E sad, svejedno kako se taj predak zvao: Škeran, Šćepan ili Đoko (kako se različito navode u pojedinim šemama) postoji velika mogućnost da su Radani, Vukajlovići i Drvendžije od tri brata.
 • plemena- 101651 - 29.12.2017 : Zivan Vujic Ub - best (0)

  Porijeklo prezimena Vujić


  Interesuje me porijeklo prezimena Vujić iz sela Blažijevići, opština Srebrenica.
  plemena- 101624 - 25.12.2017 : Vladimir Petrovic Šabac - best (0)

  Porodično stablo porodice Petrović


  Poštovani, zanima me poreklo mojih predaka Petrovića iz sela Galović, opština Koceljeva. Slavimo slavu Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

  Rođen sam 19. 10. 1987. u Šapcu, moj otac Dragiša Petrović rođen je 04. 01. 1959 u Galoviću, moj deda Gvozden Petrović rodjen je 01. 08. 1935. u Galoviću, od oca Čedomira i dede Ananija, i njegovog pradede Jovana. Stari iz sele su govorili da se taj moj navrndeda Jovan doselio u Galović negde iz Bosne, i da smo se prezivali Miličić pa kad su došli u Galović su promenili u Petrović.

  Toliko što ja znam, a bio bih veoma zahvalan ako bi ste imali još bilo kakvu informaciju. Hvala unapred!
  plemena- 101615 - 23.12.2017 : Dusko Mijovic Beograd - best (0)

  RE: Poreklo prezimena Stambolić


  Zdravo Dobrice,
  Video sam da se interesuješ za poreklo. Reci mi koju slavu slavite?
  Pozdrav, Duško
  plemena- 101593 - 15.12.2017 : Djordje Djuric Valjevo - best (0)

  Poreklo prezimena Đurić


  Predanje kaže da su bila tri brata. Jedan je otišao za Slavoniju, drugi za Čačak, a treći za Osečinu. Došli smo iz nekog sela u Republici Srpskoj, mislim kod Nevesinja.
  plemena- 101587 - 14.12.2017 : Katarina Rakita Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Rakita i Lubarda


  Molim vas da mi pomognete da saznam poreklo Rakita iz Mrkonjić Grada i Lubardi iz Ljubotinja.
  plemena- 101567 - 07.12.2017 : Zivan Vujic Blazijevići - best (1)

  Porijeklo prezimena Vujić


  Interesuje me porijeklo plemena Vujić iz sela Blažijevica, opština Srebrenica.
  plemena- 101515 - 13.11.2017 : Milivoje Stankovic Perth - best (0)

  Poreklo: Porodično stablo porodice Stanković


  Rođen sam u Beogradu 14. 08. 1958. od oca Ilija Stanković rođenog 14. 02. 1930. u Beogradu i majke Milice rođene Tutorov. Očevi roditelji su bili Dobrivoje i Savka Stanković. Moj otac je imao sestre: Zorka i Marija, braću: Milivoja, Lazara, Borislava i Dragoljuba. Nažalost svi su pokojni. Ja imam dva brata Borislava, rođenog i po ocu Nebojšu.

  Ja imam sina Bojana. Moj brat Borislav ima dva sina: Dejana (11. 09. 1978.) i Sinišu (24. 01. 1981). Borislav je rođen 22. 01. 1955. a Nebojša 26. 09. 1965. Svi smo mi rođeni u Beogradu. Nebojša ima dve ćerke Jelenu i Jovanu. Moj bratanac Dejan ima tri sina Stefana, Filipa i Aleksandra, svi su rođeni u Italiji.

  Od 1992. godine živim u Australiji-Pertu.

  Ako vam treba još informacija, a ja ih znam, na vaš zahtev dostaviću vam ih.

  Sa poštovanjem,
  Milivoje Stanković
  plemena- 101506 - 10.11.2017 : Zoran Hengl Sarajevo - best (3)

  Odgovor: Porijeklo prezimena Janković


  Janković prezime je jednako učestalo kod Mađara, Hrvata, Srba i Slovaka. Pretpostavlja se da je nastalo kao patrijahalna, inačica potomaka Jana ili Janka; imena česta u Slovena centralne Evrope, najvećim dijelom Slovaka, Hrvata, Slovenaca i Mađara. U Mađarskoj je najčešće u obliku "Jankovics", a jedan dio ljudi koji živi u inozemstvu ima i u obliku Jankovich/Yankovich/Jankowitsch.

  Najveći dio nositelja ovog prezimena živi na dijelovima jugoistoka Mađarske i sjeveroistoku Hrvatske, centralnoj Ukrajini kao i na sjeverozapadu Srbije, a zabilježen je i broj nositelja ovog prezimena na jugu Slovačke i istoku Češke, te sjeveru Slovenije.
  plemena- 101483 - 05.11.2017 : Slavoljub Djuric Korman, Kragujevac - best (0)

  Tražim familiju Đurice Đuričića


  Đurica Đuričić je oko 1818-1820 godine došao u Korman (Kragujevac) , iz okoline Raške. On je došao sa stricem ( Gaja Đuričić koji je iz Cetinja-Crna Gora). Đurica je imao dva sina: Ranka (rodjenog 1840.) i Petra koji je poginuo u ustanku u 19 godini.

  Imam sve podatke do danas, ali me interesuje familija Djuricic iz okoline Raške odakle je Đurica došao. Krsna slava je sveti Stefan Dečanski (sv Mrata).

  Unapred se zahvaljujem.
  plemena- 101471 - 01.11.2017 : Magdalena Hubert Zajecar - best (3)

  Poreklo prezimena Hubert


  Želim saznati svoje poreklo. Živim i rođena sam u Srbiji. Nosim prezime Hubert.
  plemena- 101372 - 21.10.2017 : Goran Gavrilovic Budva - best (0)

  O Gavrilovićima sa Romanije


  Mi Gavrilovići sa Romanije koji slavimo Aranđelovdan jesmo porijeklom iz Crne Gore, ali ja sam slušao da smo iz Pive i okoline kod Plužina. Odatle su tri brata prebjegla pred Turskim zulumom u Istočnu Hercegovinu gdje su ih po najstarijem bratu Gavrilu prozvali Gavrilovićima, a odatle smi doselili u Bjelogorce, Mokro. Nekada smo se u Crnoj Gori prezivali Curković - Đurković. Pozdrav.
  plemena- 101340 - 16.10.2017 : Vanja Abutovic Banja luka - best (0)

  Porijeklo porodice Abutović iz Ade kod Laktaša


  Poštovani,

  pronašla sam slučajno vaš sajt i imala bih želju da saznam nešto o svom prezimenu, Abutović. Moj otac je iz mjesta Laktaši (Ada) kod Banja Luke. Djed mu se zvao Miloš a pradjeda Marko. Slava im je Sveti Arhandjel Mihajlo.
  plemena- 101281 - 03.10.2017 : Dragana Radovanović Brcko - best (1)

  Porijeklo prezimena Letić


  Pozdrav,

  zanima me porijeklo prezimena Letić, to je moje djevojačko prezime. Postoje neke priče koje se prenose sa koljena na koljeno o našem prijeklu koje kažu da potičemo iz Crne Gore, tačnije Stare Hercegovine. Sve porodice iz Brčkog sa prezimenom Letić su iz sela Vučilovac. Priča kaže da su se tu nastanili još daleke 1700, od kada postoje i nadgrobni spomenici sa prezimenom Letić.
  Ako neko ima korisne informacije molim da se javi.
  plemena- 101223 - 12.09.2017 : Milos Zalad Pancevo - best (0)

  Korjeni porodice Zalad


  Prezivam se Zalad, i koliko toliko sam pročitao istorijskih spisa i knjiga pa bih želeo da ako ste u mogućnosti da mi kažete i odgovorite ako znate od kojeg plemena potičem, jer to me odavno interesuje. Pradeda mi se zvao Vukan, a njegov brat Todor. Slavimo slavu Đurđevdan. Imam i svoj Fejsbuk profil pa možete da mi odgovor date i na njemu. Veoma zahvalan.
  plemena- 101147 - 02.09.2017 : Ivan Jankovic Beograd - best (0)

  Prezime Janković


  Evo ja sam jedan od Jankovića iz Prizrena. Od oca Zorana, dede Stanislava, pradede Nenada. Obzirom da mi je otac poginuo kao mladić, ostalu lozu nisam uspeo da saznam. Po svemu sudeći Jankovići potiču iz Crne Gore na moju žalost mada to sad nije bitno. Inače nama je krsna slava Sveti Nikola i to je to što sam do sadA saznao. I da navodno smo iz sela Sredska nadomak Prizrena,
  plemena- 101007 - 01.08.2017 : Aleksandar Nešković Kučevište Makedonija - best (0)

  Poreklo Neškovića iz Kučevišta, Makedonija


  Moj pradeda se zvao Veljko Nešković isto iz Kučevišta. Žena mu se zvala Ljuba. Samo to znam i ništa više. Hvala na pomoći.
  plemena- 100971 - 25.07.2017 : Darko Đurić Banja Luka - best (1)

  Porijeklo prezimena Đurić


  Potovani, molio bih vas za više podataka o prezimenu Đurić. Podaci do kojih sam ja došao, a vezani su za moje pretke su sljedeći. Prema pričanju starijih generacija oko 1850-60 godine sa područja Dalmacije ili Hercegovine u Centralnu Bosnu u okolinu grada Donji Vakuf, doseljavaju se tri rođaka, nismo sigurni da se radi o rođenoj braći, a to su: Đurić Jovo, Đurić Simo i Đurić Mitar. Moje porijeklo vodi od Đurić Jove, koji je imao tri sina: Đurić Ristu, Vasu i Jovu.

  Ovi Đurići su dalje imali sljedeće potomke: Đurić Risto ima tri sina: Sava 1890 godište, Dušan 1892 godište, Mile 1900 godište. Đurić Vaso ima pet sinova i ćerku: Đorđe 1906 godište, Ljuban 1909 godište, Mlađen 1912 godište, Petar 1923 godište, Jovo 1920 godište, Ana 1925 godište. Đurić Jovo ima četiri sina: Milenko 1905 godište, Kosta 1907 godište, Branko 1912 godište i Gojko 1909 godište. Moj prađed Milenko je stradao od strane ustaša 1941. godine, kao i njegov brat Branko.

  Kako mi je najpoznatija ova linija ( po prađedu Milenku ), dostavljam vam dalje podatke: Milenko je imao, odnosno nakon drugog svjetskog rata u životu su ostali: Jovo, Ile i Višnja, Jovo ima dva sina Sekulu i Milu, a Sekula jednog sina tj, moju malenkost Darka Đurića. Mi slavimo Aranđelovdan ( 21. 11. ). To su neki podaci do kojih sam došao, molio bih vas da ukoliko imate više podataka o mojoj daljoj i bližoj porodici da iste objavite na ovom mjestu.

  Pozdrav
  plemena- 100955 - 20.07.2017 : Fikret Heco Lawrenceville.ga - best (0)

  Porijeklo prezimena Kugić


  Prezime Kugić je nastalo od prezimena Hećo. U 16. vijeku ljekar, lični Cor paše je oženio lokalnu djevojku, i imo 3 sina. Njega su prozvali Hekim, na turskom doktor, a našima bilo lakše reći Hećim i skratili u Hećo. Naime, zbog kuge koja je vladala tada, jedan sin je otišao u Bosnu. Borovsko, drugi u Sjenicu. E to su Kugići, to su ime dobili zato što su bježali od Kuge.

  Originalno porijeklo je selo Crniš kod Bijelog Polja, Crna Gora. Tu i dans žive Heće, ali im je vlast uzela slovo, H, zbog njene diskriminacione politike u Crnoj Gori, ali u njihovom mezarju jasno pise na nisanima Hećo. Dokaz, vecina Heća danas kao i Kugića danas su doktori kao Dr. Ferid Kugić u Nemačkoj ili doktori sa prezimenom Hećo u Bjelom Polju i šire.
  plemena- 100931 - 10.07.2017 : Davor M Subotica - best (0)

  Senje, Markovići


  Poštovani,

  imam veliko interesovanje da nađem svoju lozu, najdalje šo mogu da vam kažem jeste da je moj pradeda Stanoje Marković koji je umro u Ćupriji dok sva njegova familija u to vreme kao i njegova brać su ostali u Senju. Ukoliko imate nekog saznanja molim vas da mi javite!

  Srdačan pozdrav,
  Davor Marković
  plemena- 100857 - 02.07.2017 : Evica Herceg Kula - best (0)

  Poreklo prezimena Herceg


  Poštovani,

  ja sam Evica Herceg iz Kule, Bačka, Vojvodina. Interesuje me poreklo prezimena Herceg. Moji svi preci po ocu Savi, Dedi gavri i pradedi Savi, potiču iz Kule u Bačkoj, Vojvodina. Za vreme Austrougarske. Molim vas, ako možete, da mi pomognete da saznam da li je moje prezime srpskog, austriskog ili mađarskog porekla. Hvala!
  plemena- 100849 - 28.06.2017 : Milan Blagojević Bijeljina - best (2)

  Porijeklo bratstva Blagojević


  Poštovani, zbog ratova i migracija veliko bratstvo Blagojevića gubi trag, među danas već porodicama Blagojević. Ja slavim Sv. Đorđiju, tako mi se i pranđed zvao. Za nas je Đorđe bilo moderno ime od starog Đorđija(grcko. Georgije).

  Prezime nismo mijenjali, a ni slavu. U Sarajevo smo došli iz sela Brgule kod opštine Vareš u Bosni. U Brgulama su se zadržali svi običaji, zakoni moralni koji se danas poštuju i prepričavaju kao stare priče. Kao i priča mojih predaka da smi iz srbske domovine crnogorsko-hercegovačke Pive.

  Srodnici Blagojevići moji su zelenih i plavih očiju, oćelave sa godinama, visoki i krupni ljudi. Inteligentni su, uporni, izdržljivi, osećajni ljudi ali i danas postoji zlatno pravilo kod nas krvna osveta. Većina srodnika koja nam je poznata (2 porodice samo). Imamo u amanet dat' stari zlatni prsten koji se s koljena na koljeno prenosio najmanje 200 godina.

  Koliko ja znam nabrojati svoje direktne pretke, ne baš previše. Pretpostavljam da smo došli pod seobom patrijarha Arsenija 4. jer nismo komunisti bili, slavili smo uvijek slavu i vjerujući ostali. Ostali smo u selu Brgule u brdu do 1970. U partiji nikada nismo bili. Kod dr. Obrena Blagojevića u naučnom djelu "PIVA, PRIRODA-ISTORIJA-ETNOGRAFIJA-REVOLUCIJA" sam našao da smo najbrojnije bratstvo u Pivi bili. Tri porodice su nastale od Blagojevića: Markovići, Aleksići i Damjanovići. U srodstvu smo sa Branilovićima. Dr. Obren Blagojević nabraja rodoslov Blagojevića do 1650. godine. Iz sela Bukovci, Duboj, Donjim Rudinicama, Potprisojima i Miloševićima u Pivi. Takođe po statistikama Blagojevići najviće ginu u Županskim bataljonima u 19. i 20. vijeku.

  Dr. Obren Blagojević je bio komunista i politički komesar tokom rata. Najviše je Blagojevića poginula iz Pive. Dok ostala prezimena znatno manje.

  Interesuje me zna li neko literaturu još neku ili informaciju. Ili po prvoj prilici dace Bog u Pivski manastir da odem i uz blagoslov da pogledamo zapise o Blagojevićima. I ja sam možda nekome informacije prenjeo koga interesuje naravno.

  RE: Porijeklo bratstva Blagojević


  Poštovani,
  ja sam u Pivskom manastiru već bio i protojerej koji služi tamo mi je rekao da su sve crkvene knjige nakon 2. svjetskog rata iz manastira odnijeli komunisti, tako da oni nemaju nikakvih informacija iz vremena prije rata.
  plemena- 100839 - 27.06.2017 : Stefan Stanišić Jalovik Izvor - best (0)

  Poreklo porodice Stanišić, Jalovik, Izvor


  Poštovani, zanima me poreklo porodice Stanišić u selu Jalovik Izvor kod Knjaževca, odakle potiču preci i da li su se doselili iz nekih drugih krajeva Srbije i regiona.
  plemena- 100834 - 26.06.2017 : Srdjan Djordjevic Minicevo - best (0)

  Poreklo prezimena Đorđević


  Iteresujeme moje poreklo prezimena Đorđević. Živim u maloj varošici, Minićevu kod Knjaževca, istočna Srbija. Krsna slava mi je Sv. Nikola, 19. decembra. Majka mi je Ristić, uzela je očevo prezime. I jedan i drugi roditelj su iz sela Čostica, ispod Stare Planine. Unapred hvala na odgovoru.
  plemena- 100717 - 10.06.2017 : Vanja Smolic Banja Luka - best (0)

  Porijeklo prezimena Smolić


  Poštovani,

  volio bih saznati porijeklo svog prezimena. Većinom smo u R. Srpskoj. Krsna slava je Sv. Nikola. Hvala unaprijed!
  plemena- 100709 - 08.06.2017 : Nikola Kuzmanovic Brčko, selo Grbavica - best (0)

  Porijeklo prezimena Kuzmanović


  Za prezime Kuzmanović sam čuo da je naše porijeklo iz Posavine, selo Škugrić, naselje Krečane. Pradjed je došao sa majkom, nosio prezime Kuzman, a posle su dodali i "ović" i sad je kao i davno upisano Kuzmanović.

  Pozdrav od mene, ja sam Nikola Kuzmanović.
  plemena- 100699 - 06.06.2017 : Desanka Milic Beograd - best (0)

  Poreklo porodice Milić u Žagubici, Istočna Srbija


  Nije mi poznato da pripadam nekom plemenu. Nemam nikakva saznanja o poreklu svog prezimena kao ni saznanja odkuda oni u Žagubici, Istočnoj Srbiji. Molim za objašnjenje. Hvala unapred.
  plemena- 100447 - 17.05.2017 : Igor Stakic Subotica ,srbija - best (0)

  Poreklo Mitrovića sa Sokoca


  Interesuje me poreklo Mitrovića sa Sokoca, treba mi informacija o njima zbog porodičnog stabla.
  plemena- 100357 - 05.05.2017 : Vladimir Vuksanovic Svedska - best (0)

  Poreklo glasinačkih Vuksanovića - Belovića


  Mi, nekoliko rođaka porodice Vuksanović sa Glasinca, već više godina istražujemo naše korene. Zahvalni smo za bilo koju dodatnu informaciju.

  Znamo sledeće:

  U knjizi "Glasinac", napisana 1930-ih godina, Milenko S. Filipović, pisš:

 • "Vuksanovići su starinom iz neke Brezne u Hercegovini (od Nikšića). Doselio je pre 90-100 godina Joksim, ded Alimpija-Mališe, koji ima 70 godina. Bili su ranije u Baltićima. Znaju da ih je jedan deo ostao u Breznoj, a neki su odavde otišli u Srbiju. Zovu ih Belovićima, jer je Joksimov sin Mitar imao nadimak Bele. Od Vuksanovića su i Mrdovići u selu, prozvani tako po dedu koji je imao nadimak Mrdo."

  U Pivi (Gornja i Donja Brezna) nema Vuksanovića, niti je bilo. Više smo puta otišli tamo i to proverili.

  U knjizi "Potomci Nemanjića u srpskom rodu", koja je nedavno izašla, autor Božidar Kljajević, pominje se da su naši Vuksanovići od Šćepanovića. Ova nam informacija nije potvrđena. Autor nam još nije naveo izvor tog podatka.

  Blizu Manastira Morače, opština Kolašin, ima jedno selo, Liješnje. To selo se svalo Brezno do pre 200 godina. Znači postoji mogućnost da je Joksim dolazio iz tog sela, ali ovo još nismo uspeli proveriti.

  Druge tragove koje probamo istražiti su Šušići iz Zagulja (ili je Zaljuga?) kod Durmitora/Donja Bukovica. To pošto smo našli u knjizi Drobnjaci, Andrije Luburić, gde piše da je JOKSIM Šušić odselio na Glasinac 1820 god. A na internetu ("prezimena u Crnoj Gori") piše da je jedan JOKSIM Jovović naselio Glasinac 1820. godine, i da su Jovovići od Šušića.

  Pitanja koja nam i dalje ostaju:

 • ODAKLE JE KRENUO JOKSIM?
 • DA LI JE MENJAO PREZIME?
 • S KIM JE DOLAZIO?
 • plemena- 100317 - 28.04.2017 : Sava s. Djurdjevic Sima˝ovci - best (0)

  Poreklo prezimena Đurđević


  Pozdrav,

  interesuje me poreklo prezimena Đurđević iz Šimanovaca. Podaci su mi potrebni za štampanje porodičnog stabla.
  plemena- 100301 - 25.04.2017 : Aleksandar Mitrovic Valjevo - best (0)

  Poreklo porodice Mitrović


  Voleo bi da saznam poreklo porodice MITROVIĆ, kao i to ko su bili članovi te porodice kroz vekove. Sem imena oca i dede ništa o svom poreklu ne znam...
  plemena- 100235 - 17.04.2017 : Marijana Milenkovic Pavlovic Sremcica, Bgd - best (0)

  Prezime Džon


  Devojačko prezime moje majke je Džon. Njen otac je umro kad je ona bila mala, a i meni bliski ljudi sa njene strane su svi umrli. Ako ima nekog sa tim prezimenom, volela bih da mi se javi. Znam samo da su došli iz Prizrena otprilike tokom ili krajem Drugog svetkog rata. Ne znam ništa više o njima.
  plemena- 100230 - 16.04.2017 : Predrag Radovanovic Kraljevo - best (0)

  RE: Poreklo prezimena Čomić


  Voleo bih da stupim u kontakt sa Sašom Čomićem iz Kragujevca, da mu ispričam o poreklu, tj. ono što znam.
  plemena- 100229 - 16.04.2017 : Boro Milosevic Kostajnica - best (0)

  Porijeklo familije Milošević


  Mi smo Miloševići iz opštine Kopstajnica, Republika Srpska. Interesuje me moje porijeklo. Moj djed se zvao Stojan, a pradjed Đurađ, koji je imao četiri sina, i ne znam unazad ništa više osim što sam od oca i strica čuo da su naši došli iz Udbine u kostajnicu, tačnije selo Mrakodol.

  Kada sam osamdesetih godina sa bratom išao u Slavoniju, tačnije u Pakrac, pokvario nam se auto negdje na prevoju, tj. na vrhu keko se obara u Pakračku dolinu idući od Novske, mislim da je to bilo negdje u zoni sela Trokut. Tu smo dobili pomoć od ljudi koji tu žive, a kroz priču smo saznali da su i oni Miloševivýći. Što je bilo još interesantnije, imena u njihovoj porodici su ista kao i kod nas: Stojan, Đurađ, Rade, Krsto.

  Bio bih jako zahvalan da mi neko odgovori.
  plemena- 100225 - 16.04.2017 : Strahinja Petkovic Sivac - best (1)

  Poreklo porodice Petković


  Dobar dan,

  interesuje me poreklo porodice Petković, a jako malo znam o svemu. Nekada smo živeli u Glamoču, doselili smo se u Vojvodinu negde oko 1912-13 godine. Ne znam nikoga od porodice koja je ostala tamo da živi pa ako se ko pronađe da stupimo u kontakt.
  plemena- 100203 - 11.04.2017 : Ljiljana Atanasovska Jazovo - best (0)

  Poreklo prezimena Atanasovski


  Molim vas kažitemi poreklo Atanasovski, odakle su im koreni. Puno hvala.
  plemena- 100033 - 30.03.2017 : Katarina Matovic Markovic Gornji Milanovac - best (0)

  Porodica Marković, Gornji Milanovac


  Zanima me da li neko zna nešto o porodičnoj lozi Markovića iz sela Semedraž kod Gornjeg Milanovca. Konkretno zanima me nešto više o pretku Gojku Marković, koji je umro veoma mlad. Mislim da je imao oko 20-tak godina. Znam da je radio kao pisar u Čačku, žena mu je bila Milunka poreklom iz Loznice kod Čačka, familija Gavrilović. Zanimaju me takođe i preci pre njega. Otac mu se zvao Milovan, pa pre njega mislim Marko. Mislim da je Marko bio kovač i da su od njega nastali Markovići. Slavimo Sv. Stefana. Pozdrav.
  plemena- 100005 - 26.03.2017 : Dejan Jalovčić Imotski - best (0)

  Porijeklo prezimena Jalovčić


  Molio bih vas ako može pomoć oko porjekla prezimena Jalovčić i kojem plemenu pripadamo. 1721 g smo prešli iz Popovog Polja (Hercegovina) u Imotski (Dalmaciju) da čuvamo granicu od Turaka za Mlečane. Krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj. Unaprjed hvala.
  plemena- 99854 - 14.03.2017 : Borislav Krsic Rockingham W.Aus. - best (0)

  Porijeklo prezimena Krstić


  Molim vas ako znate da mi kažete kako je nastalo prezime KRSIĆ. Moj Čukundjed se zvao Luka Krsić. Nastanjeni smo u selu Radojčići, zaselak Crnojevići kod Maglaja, a na te prostore smo došli negdje u osamnaestom vijeku. Krsna Slava nam je "Sveti Đorđe" - Đurđevdan. Veliki pozdrav.
  plemena- 99669 - 01.03.2017 : Milos Beograd - best (0)

  Ivkovići


  Pozdrav svim Ivkovićima. Ja sam iz Vrčina, mesto kod Beograda, moji su se doselili u Vrčin 1824. iz mesta Bavanište kod Pančeva. Jedni su otišli u Umačre, a drugi u Vrčin.

  Ivan Ivković, trgovac i ortak sa ljudima iz obližnjih mesta Guberevac, Stojnik i Nemenikuće, došao je u Vrčin 1824 godine. Ivan je imao ugled u Vrčinu i bio je potpisnik molbe Knez Mihailu u ime celog sela da se ne proda Alija Godanj. Ivan je imao brata Milana, dva sina Stanoja i Radoja, a njego brat Milan je imao sina Đurađa. Posle se spominje da je Đurađ imao sina Živka, Stepana i Stevana i ćerku Milicu, Radoje je imao tri sina: Miloje, Milovan i Marko. Stanoje se ne spominje dalje, ne zna se da li je ostao u selu i već nista nema o njemu.

  Danas ima 9 kuća Ivkovića u Vrčinu. Slava Đurđic. Inače, Ivan je doneo slavu sveti Nikola iz Bavaništa, što se promenilo nemam podatak.
  Neka mi se javi neko ko je iz Bavaništa ili zna odakle smo došli u Bavaniste i šta i kako. Moj mail je milos.ivkovicŽeunet.rs.
  plemena- 99599 - 23.02.2017 : Dragan Gagic Foca ruda glavica - best (0)

  Porijeklo prezimena Vrana i Sekulović


  Da li neko može da mi kaže nešto o prezimenu Vrana? To prezime je inače devojačko moje pokojne Babe Jovane Vrana. A isto tako me zanima i prezime Sekulović to je pokojnog dede. Živeli su na Rudoj Glavici opštine Foča gde sam i ja rođen. Dedino ime je Miloš Sekulović.
  plemena- 99581 - 20.02.2017 : Mila Jeremic Godacica - best (0)

  Poreklo prezimena Jeremić


  Interesuje me poreklo prezimena Jeremić. Znam da smo poreklom iz Crne Gore, slavimo Đurđevdan, molim za detaljnije objašnjenje.
  plemena- 99501 - 11.02.2017 : Snezana Stosic Nis - best (0)

  Poreklo prezimena Stošić


  Poštovani,
  Iz Niša sam, devojačko Stošić, otac Branislav i deda Dušan. Interesuje me poreklo i rodbina.
  plemena- 99497 - 10.02.2017 : Danijela Prnjavor, BIH - best (0)

  Odakle potiče prezime Lazić


  Molim vas da mi pomognete saznati odakle potiče prezime Lazić. Po nekim pričama starosedilaca prvi Lazići iz okoline Prnjavora, selo Gornji Galjipovci (BIH) došli su iz Crne Gore (Cetinje). Nikada nisam uspela naći tačan podatak. Jednom sa čula ista prezimena koja imaju istu slavu vjerovatno potiču iz istog plemena. Naša slava je Sv. Stefan. Hvala.
  plemena- 99453 - 06.02.2017 : Mile Mitrakovic Kozarska Dubica - best (0)

  Porijeklo prezimena Mitraković


  Nikad nisam došao do informacije otkuda potiče prezime Mitraković, tj. moje prezime. Bio bih vam veoma zahvalan da saznam bilo šta vezano za ovo prezime. Hvala unapred!
  plemena- 99241 - 23.01.2017 : Danica Vasileva Beograd - best (0)

  O prezimenu Kojanović


  Molim vas da, ukoliko neko zna nešto o prezimenu Kojanović da mi javi. Moj predak Miloš rođen je krajem 18. veka. Doselio su se u selo Jasikovica na padinama Goča, između Kruševca i Trstenika. Imao je sinove: Gmitra, Vujicu, Petka, Ćirka, Mijajla, Miletu, Grujicu. Nepoznanica je odakle je došao i kada je došao.

  Unapred zahvaljujem za pomoć.

  Danica
  plemena- 99240 - 23.01.2017 : Jovan Prelić Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Prelić


  Interesuju me informacije o prezimenu Prelić, odnosno o mojoj porodici. Imam podatke da smo poreklom iz Gusinja kod Plava. Ako neko ima neke podrobnije informacije neka mi javi. Hvala!
  plemena- 99157 - 16.01.2017 : Drago Pena Mrkonjic Grad - best (0)

  Porijeklo prezimena Pena


  Poštovani,
  interesuje me da li neko zna nešto o porijeklu prezimena Pena?
  plemena- 99107 - 10.01.2017 : Doko - best (0)

  Prezime Doko


  Koliko ja znam, svi koji nose prezime Doko su iz sela Vidovići, općina Čitluk kod Mostara. Trenutno ih je oko 200, a otišlo ih je par puta više od ovoh broja.
  plemena- 98447 - 23.12.2016 : Zoran Djuric Veliko Selo - best (0)

  Poreklo prezimena Đurić


  Zanima me da li neko zna nešto više o prezimenu Đurić. Znam da mi je Poreklo iz Kosovske Kamenice, od Patrijarha Dimitrija.
  plemena- 98419 - 19.12.2016 : Aleksandra Popovic Kragujevac - best (0)

  Istraživanje prezimena Popović


  Zanima me da li neko zna nešto više o poreklu Popovića. Iz Velikih Pčelica smo kod Kragujevca. Čula sam da potičemo od Save Veličkovića koji je poreklom iz Kolašina. Bio je sveštenik. Njemu je po naređenju Miloša Obrenovića odrubljena glava. Inače, Sava je imao dva brata koji su pobeligi iz Kolašina i nastanili su se u Šumadiji. Kažu da su bili Cincari, ali da su to krili. Savin sin se zvao Stevan. Jedino što znam jeste da mi se pradeda zvao Dragoslav Popović, deda je Života Popović a otac Predrag Popović. Slavu koju slavimo je Sveti Stefan Dečanski, odnosno Mratindan tj. 24. novembar. Hvala unapred.
  Aleksandra Popovic
  plemena- 98259 - 28.11.2016 : Branko Vasic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Vasić


  Deda mi je rođen 1863. godine. Učio je zanat u Pešti a zatim otišao u Kikindu pa u Beograd gde se oženio Evginom Kincl, koja je preuzela pravoslavnu veru i uzela ime Danica. Od oca sam jedino čuo da je deda od Cuca, slavim porodičnu slavu Sveti Luka. Kada sam čitao o plemenima u Crnoj Gori nigde nisam naišao na prezime Vasić.
  plemena- 98217 - 22.11.2016 : Biljana Vasic Beograd - best (0)

  Bratstvo Vasića


  Poštovani,

  molila bih Vas za pomoć, ako neko može da mi kaže od kog plemena potiču Vasići sa Cetinja. Slave Đurđevdan. Moji preci su, koliko je meni poznato na osnovu usmenog predanja, sa Cetinja a došli su najpre u Kosovsku Kamenicu, gde je pra pradeda Ranisav bio kovač. A zatim se zbog Turaka kao hajduk odselio u severoistočnu Srbiju kod Golupca.
  plemena- 97849 - 10.11.2016 : Goran Terzic Beograd - best (1)

  Prezime Terzić


  Poštovani,

  interesuje me da mi nešto kažete o mom prezimenu Terzić, tačnije o mojoj lozi. Slavim Svetog Stevana i zanam da su moji došli negde iz Vojvodne a kako su tu i odakle stigli to ne znam. Unapred zahvalan, Goran Terzic!
  plemena- 97281 - 04.10.2016 : - best (0)

  Prezime Vareš


  Za prezime Vereš, treba znati da je u Nišu bio Miodrag Vereš, zaposlen u EI kao pravnik, negde oko 1967 do 1970. godine. Sećam ga se da je bio lep, crnokos, srednjeg rasta, tada oko 35 godina.
  plemena- 97241 - 26.09.2016 : Zarko Velickovic Kragujevac - best (0)

  Poreklo prezimena Veličković


  Poštovani,

  interesuje me poreklo mog prezimena, Veličković. Otac mi se zvao GAPO a deda MILAN Veličković. Otac je preminuo 1977. godine, kada sam imao osam godina tako da ništa ne znam pouzdano o svom poreklu, sem nekih nagađanja.

  Otac je rodjen u Lipljanu 11. 11. 1923. godine. Neka saznanja imam da smo poreklom Petrovići, pleme Vasojevića. A drugi da smo poreklom Petrovići pleme Kučuk. Slavim Svetog Vasilija Velikog, 14 januar.

  Voleo bih da znam nešto više o svom poreklu. Unapred zahvalan.
  plemena- 97240 - 26.09.2016 : Bojana Djorovic Raska - best (0)

  Poreklo Šaronjića


  Ja sam iz Raske, a deda (otac moje majke) je Šaronjić iz sela Garevine. Volela bi da znam nešto više o poreklu Šaronjića? Pozdrav!
  plemena- 97069 - 05.09.2016 : Dragomir Li┐čić Derventa - best (0)

  Porijeklo porodice Liščić


  Interesuje me porijeklo porodice Liščić. Unazad znam do šestog koljena i to je to, zadnji je Miajlo Liščić, imao je sina Jelisiju koji je poginuo kao oficir na Solunu. Prije Miajla nemam podataka. Slava nam je Sveti Stefan (09. 01). Unaprijed hvala.
  plemena- 97033 - 30.08.2016 : Sasa Comic Kragujevac - best (1)

  Poreklo prezimena Čomić


  Znam da su Čomići potekli od Radovanovića, živeli su u Vranjskoj opština Bileća. Voleo bih da znam još podataka o prošlosti mojih predaka.
  plemena- 97015 - 24.08.2016 : Mira Risticevic Sydney - best (0)

  Porijeklo porodice Rističević


  Interesuje me porijeklo porodice Rističvić iz Bosne. Slave krsnu slavu Svetog Aranđela. Da li su u srodstvu sa Rističevićima iz Srbije (Crvena Jabuka)? Unaprijed hvala.
  plemena- 97007 - 22.08.2016 : Borisa Beribaka Istocno Sarajevo - best (0)

  Porijeklo porodice Beribaka


  Mene interesuje porijeklo moga prezimena. Ja koliko sam mogao da saznam selo iz koga potičemo je Seljani kod Pivskog manastira i da je bilo prezime prije Vukosavljevići, ali nema kada su se preselili i ko se preselili u okolinu Trnova, kada su promjenili prezime i kako?

  Unaprijed vam se zahvaljujem, a svaka informacija bi mi dobro došla.
  plemena- 96973 - 16.08.2016 : Nenad Šaronjić Kruševac - best (0)

  Poreklo porodice Šaronjić


  Poštovani, interesuje me poreklo porodice Šaronjić, odakle potiču i kom plemenu pripadaju.
  Srdačan pozdrav
  plemena- 96780 - 10.08.2016 : Mihajlo Jecmenica Priboj - best (0)

  Poreklo Ječmenica iz Krnjače kod Pljevalja i Priboja


  Zanima me da li neko ima neku informaciju o poreklu porodice Ječmenica iz ovog kraja, po nekim pričama, potiču iz Crne Gore, najstariji poznati predak se zvao Jovan?
  plemena- 96563 - 05.08.2016 : Slavisa Strajinovic Porodin - best (0)

  Prezime Strajinović


  Hteo bin znati odakle potiče moje prezime Strajinović i odakle potiču moji preci?
  plemena- 96477 - 22.07.2016 : Biljan Stankovic Zenica - best (0)

  Porijeklo familije Stanković


  Zanima me porijeklo Stankovića koji su živjeli u Mutnici kod Zenice od prve polovine 19-og vijeka.
  plemena- 96459 - 20.07.2016 : Goran Moravac Laktasi - best (0)

  Porijeklo predaka Moravac


  Poštovani, zna li neko pouzdano odakle su preci porodice Moravac? Moj pradjed je Ilija, rođen možda 1880. godine. Slavimo sv. Jovana Krstitelja, 20. januar. Zahvaljujem na pomoći.
  plemena- 96435 - 18.07.2016 : Danilo Blagojević Nis - best (0)

  Porodica Blagojević


  Odgovor za Andrijanu Blagojević:

  Priča ide ovako: poreklo Blagojevića je iz zaseoka Duba, selo Bukovac kod Plužina tj. u blizini Pivskog jezera. Usled teških uslova života doseljavali su se u Srbiju i zauzimali zemlju.

  Konkretno, moj deda se 1927. doselio u Vidovaču i tu ostao do kraja života, međutim ima dosta onih koji su se preselili u tadašnji Parabuč u Vojvodinu, a danasnje Ratkovo.

  Toliko o tome i nadam se da sam ti pomogao!
  plemena- 96409 - 15.07.2016 : Klara Jevtic Aleksinac - best (0)

  Poreklo Jevtića


  Zanima me poreklo Jevtića. Moj deda Andrija Jevtić, 1906 iz Đuniša kod Kruševca, živeli posle u Kragujevcu gde je moj otac rođen pa su se preselili u Aleksinac kada je deda otišo u penziju. Radio je u fabrici a dodatno je bio i sarač... Inače ne znam od pre toga ništa, ni ko su ni odakle su.
  plemena- 96291 - 26.06.2016 : Ilija Josipović Petrinja - best (0)

  Prezime Josipović


  Interesuje me odakle potiče prezime Josipović?
  plemena- 96256 - 22.06.2016 : Nadica Djokic Zrenjanin - best (0)

  Poreklo prezimena Pivarski i Odžin


  Interesujeme poreklo plemena prezimena Pivarski jer mi je to devojačko prezime. Takođe me interesuje poreklo majčonog prezimena Odžin. Hvala mnogo.
  plemena- 96237 - 19.06.2016 : Sasa Radojevic Sremska Mitrovica - best (0)

  Poreklo prezimena Radojević


  Pozdrav zanima me poreklo prezimena Radojević. Živimo u Sremskoj Mitrovici i slavimo Svetog Nikolu.
  plemena- 96211 - 13.06.2016 : Dragan Losic Nis - best (0)

  Poreklo prezimena Losić


  Rođen sam u topličkoj Jasenici. Kažu da je neki moj predak došao iz Raške a da su nam pravi koreni iz Očestvo pored Knina. Da su tamo bila tri brata: jedan je otišao za Sloveniju, drugi za Bosnu a treći ostao u Očestvo. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila.
  plemena- 96205 - 13.06.2016 : Losic Jasenica opstina Prokuplje - best (0)

  Koreni familije Losić


  Želim znati korene porodice Losić. Rođen sam u Jasenici kod Žitorađa i samo nas tu ima i u okolini Knina.
  plemena- 96167 - 09.06.2016 : Malislatki - best (0)

  Poreklo prezimena BELOŠ


 • Beloš: prezime u okolini Dugog Sela u Hrvatskoj. Identično je ca ličnim imenom koje je potvrđeno već 1142. godine.
 • Beloša: grupisano oko Varaždina i Križevaca u Hrvatskoj. Jednako je sa antroponimom Beloša koje je potvrđeno na terenu oko Beograda 1528. godine.
  - Belošev: u Mokrinu (Banat) 1802. godine.
  - Belošević: u selu Brezovac (Jasenica, Srbija), poreklom iz sela Dubnice, iz okoline Sjenice, odakle su došli za vreme Karađorđa; u selu Rošci kod Užica, poreklom iz Kolašina; u oblasti Gruža u Srbiji; u Hrvatskoj najviše u okolini Pregrade, Krapine, Siska i Čazme. Up. toponim Beloševac (Belosowcz) koji je postojao negde kod Koprivnice 1478. godine, istoimene toponime kod Kragujevca i Valjeva i toponim Belošići kod Vidodine u Hrvatskoj.

  Iz knjige "Srpski prezimenik" - dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 96133 - 03.06.2016 : Miloš Marković Beograd - best (0)

  Poruka za Radu Marković


  Draga Rado,
  Tvoj pradeda je Simo, a Aleksa ti je čukundeda. Mnogo te voli i pozdravlja tebe i tvoju porodicu, tvoj striko Miloš iz Beograda.
  plemena- 96089 - 29.05.2016 : Leo Washington - best (0)

  Arlov


  Za Predraga iz Beča,

  ako ti je otac Đuro, puno pozdrava imaš od Đure od Miće, mog djeda Bogdana kojem je brat Duna od niže kuća. Ovako, ne znam zašto te nisu krstili, crkva je spaljena 1941. godine, ali ti ne bi trebao imati problema. Arlovi su po nekima došli iz Ukrajine, po nekima iz Rusije, ali su na popisu stanovnika u Hrvatskoj se izjašnjavali kao Srbi, otkad tog popisa uopće ima. Pozdrav!
  plemena- 96070 - 26.05.2016 : Marija Vukovic Teslic - best (0)

  Vukovići iz okoline Teslića


  Pozdrav,
  Interesuje me porijeklo Vukovića. Porodična slava nam je sv. Simeon Bogoprimac. Naselili smo Vrućicu, kod Teslića, Republika Srpska. Hvala.
  Srdačno, Marija.
  plemena- 96017 - 19.05.2016 : Zlatica Belo┐ Kikinda - best (0)

  Poreklo prezimena Felbab, Beloš ili Belošev


  Veoma me nteresuje moje devojačkoprezime Felbab, mi so generacjama u Bašaidu. Otac mi se zvao Ivan a deda Tima. Krsna slava nam je Sveti Mrata (Stevan Dečanski)... Ko smo mi? Odakle smo došli? I moje sadašnje prezime Beloš ili možda Belošev iz Mokrina. Moj svekar se zvao Veselin a njgov otac Živa krsna sava Đurđevdan. Odakle su došli i ko su oni. Hvala puno!
  plemena- 95999 - 16.05.2016 : Mile Dragisic Odzaci - best (0)

  Poreklo prezimena Dragišić


  Zanima me poreklo prezimena Dragišić iz Pribudica kod Zrmanje Lika. Koju slavu slave i sve sto moze pomoci oko rodoslova.
  e-mail: grafoflex0Žgmail. com
  Hvala
  plemena- 95893 - 05.05.2016 : Dusanka Beograd - best (0)

  Poreklo plemena Kovačević


  Interesuje me poreklo prezimena Kovačević iz Pristega, Benkovac. Slava Sv. Jovana. Htela bih da znam kada su došli na ove prostore i odakle potiču?

  Hvala.
  plemena- 95889 - 05.05.2016 : Gojko Trivić Josavka Celinac - best (0)

  Porijeklo prezimena Trivić


  Moje prezime je Trivić. Selo Jošavka opština Čelinac, Krsna slava je Đurđevdan iako se spominje da su slavili sv. Luku do oko 1900 godine. Navodno su se doselili iz Crne Gore ili iz Dalmacije (okolina Knina), ali se ne zna kada. Nisam mogao naći starijih pisanih tragova. Ako šta imate javite mi biću vam zahvalan. Trenutno radim svoje porodično stablo.
  Hvala Gojko Trivić
  plemena- 95871 - 03.05.2016 : Marija Tausanovic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Babijanović


  Molim Vas, interesuje me poreklo porodice Babijanović i odakle potiču, iz kog plemena. Moji žive više od 200 godina u Subotici. Unapred zahvalna i s poštovanjem!
  plemena- 95859 - 02.05.2016 : Pavle Veličković Donja Gorevnica - best (0)

  Poreklo prezimena Veličković


  Interesuje nas poreklo prezimena Veličković (Pavle), Donja Gorevnica, selo kod Čačka. Krsna slava Sveti Đordje (Đurđevdan, 6. maj). Moj otac je Milorad, deda Svetozar, a pradeda Veličko Petrović, po kome smo dobili prezime Veličković.
  plemena- 95847 - 30.04.2016 : Saša Nikić Kragujevac - best (1)

  Poreklo prezimena Nikić


  Interesujeme poreklo prezimena Nikić iz sela Spance, nalazi se između Blaca i Kuršumlije. Slave krsnu slavu 9. avgust, Pantelejmon.
  plemena- 95796 - 22.04.2016 : Vitomir Radović Beograd - best (0)

  Poreklo Radovića


  ZA ZDRAVKA GRAČANINA IZ VIŠEGRADA

  Zdravko,
  molim vas javite mi se na moj mejl:

  vilaradovicŽptt. rs

  u vezi porekla Radovića.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  plemena- 95795 - 22.04.2016 : Vitomir Radović Beograd - best (0)

  Poreklo Radovića


  ZA MILOJA ŽIVANOVIĆA

  Miloje, javi mi se na moj mejl:

  vilaradovicŽptt. rs

  Pozdrav
  Vito Radović
  plemena- 95763 - 17.04.2016 : Lazar Kragujevac - best (0)

  Poreklo prezimena Spasojević


  Evo ovako, mi imamo stablo od Vukosava i Stanice koji su iz okoline "Bijelog Polja" dosli u Lomnicu, Rekovac. Slavi se Sv. Nikola. Ako neko ima podatke ispred Vukosava, nek se javi na laskekgŽgmail.com
  plemena- 95746 - 15.04.2016 : Zdravko Pelemiš Zvornik - best (0)

  Porijeklo prezimena Pelemiš


  Interesuje me porijklo prezimena Pelemiš. Moji preci su bili nastanjeni u selu Pelemiši na teritoriji između Šekovića i Kladnja na planini Javornik. Slavimo Petrovdan. Imam neprovjerene informacije da Pelemiša ima u Crnoj Gori kod jezera Plav. Ima nas i u blizini Pala u Prači, kod Tuzle selo Požarnica i u Osmacima kod Zvornika. Po nekim informacijama postojale su porodice Pelemiša kod Gacka u Avtovcu. Želio bih da znam gdje su nam pravi korjeni.
  plemena- 95726 - 13.04.2016 : Vera - Beba Vereš - Jovic Subotica - best (0)

  Poreklo prezimena Vereš


  Molim ako neko ima nekakva saznanja od prezimenu Vereš. Moje ime je Vera (Beba) Vereš - Jović rođ. 1952. u Subotici i brata Andrije (Mile) od majke Marije Skenderović (pokojna) i oca Andrije Vereš (pokojni).

  Brat mi živi u Nemačkoj i osim njega nema drugih živih srodnika.
  Sa majčine strane Skenderović su odavno iz Subotice, dok očeva porodica Vereš ne znam odakle je niti poreklo tog prezimena Vereš, pa Vas molim ako nešto zna o tom prezimenu neka mi se javi.

  S poštovanjem, unapred zahvalna.
  plemena- 95717 - 11.04.2016 : Jovanka Ljepava Bar - best (1)

  Prezime Ljepava


  Dobar dan,

  interesuje me da li neko zna porijeklo prezimena Ljepava?
  plemena- 95635 - 31.03.2016 : Zeljko Djuric Doboj-Novi Sad - best (0)

  Prezimena Blagojević, Đokić, Kuzmić od Kezmić


  Htio bih nešto napisati u vezi plemena, pošto sam se bavio više godina poreklo prezimena i imena porodica Srba, Hrvata i muslimana. Prvo se mora reći, da nigdje nema isti razlog ko koje prezime nosi, nit znači da je kao što je kod porodica pravoslavne vjeroispovjest, kada je isto prezime i slava, da je ista loza ili stablo porodice.

  Većina prezimena je od starih vremena gdje je zadruga, pleme, porodica bila bitnija nego neki pojedinac. I po imenu starešine plemena se to ime nosilo. Primjer radi u starih vremena da je me neko pitao koje ime nosim ja bih rekao da sam Željko. Onda bi na to se pitalo; Koji Željko? Od kuda si? itd. I prije bi se reklo ime starješine sela, plemena, zadruge itd. Djelomično to se u nekim krajevima još to radi. To znači mog prezimena Đurić je bio moj neki predak starješina Đuro, i po tome su svi iz tog sela, plemena, zadruge dobili prezime Đurić.

  U Bosni i Hercegovini je za vrijeme Austro-Ugarske od vlasti u nekim opštinama vršena, kod brojnih porodica davanje novih prezimena, kao na primjer kod moje familije sa majčine strane Blagojević iz sela Velike Bukovice kod Doboja. To je činjeno da bi se moglo bolje kontrolisati i znati ko je ko. Jer sa vremenom su iz jedne familije ili pleme nosili dosta više jedno te isto ime.

  Za vrijeme Austro-Ugarske, moje majčine strane, su kod mojih predaka 3 brata bila Kuzman, Blagoje i Đoka od plemena ili prezimena Kezmić, koji opet nastoji od imena Kezman. Koji opet ima svoj zančaj po čemu i od kuda je to prezime poreklo. Po ta tri imena su postale prezimena u selu Velika Bukovica porodice, familije Blagojević, Kuzmić i Đokić koje svi nose istu slavu Svetog Jovana.

  Moje prezime Đurić kao većina svih Đurića iz Krajine, ili koje poreklo iz Krajine Banja Luke, Čelinac, Mrkonjic Grad, Kotor Varoš je većina kao svi ostalih iz Crne Gore gdje kod Podgorice isto postoje porodice ili pleme Đurić. U crkvenim analima se dosta može naći poreklo svojih porodica ili plemena.

  Loza Đurića iz Čelinca je prvo poreklo iz Mrkonjić Grada, gdje je moj predak pobegao zbog razloga što nije htio dati moju prababu pre sklapanje braka za prvu noć tadašnjom begu. A tako ili slični razlog je pre njega isto predak imao kada je turska navale na Crnu Goru bila, pa je otišao za Mrkonjic Grad. U tadašnje vreme je u nekim zaseocima, selima, delovima Crne Gore isto bio glad. I kada se delila zemlja po potomstvu, je bilo dosta puta da nisu sva naslednici mogli dobit dosta da prihvatljivo žive.

  Moram još jedan bitan značaj dati što se tiče Srba sa pravoslavnom vjeroispovjest i njenih slave. Postoje isto mogućnosti da različite porodice sa istim prezimenima, a različitim slavima, isto poreklo imaju. U stare vremena je ponekad od strane crkve ili isto porodice činjeno, ako je velik broj bilo da istu slavu slave, da prihvate novu slavu. Jer isto postoje razloge koje slave su koje plemena dobivale. Jer mora se podsjetit da stari Srbi je svako pleme imalo svog nekog boga u kome je u tadašnje vrijeme se vjerovalo. Zato Srbi kao jedini pravoslavni narod i slavenski narod ima slave.

  Kod hrvatskog naroda je to djelomično slično, i ako ne postoji loza i poreklo iz Crne Gore, Bosne itd. Ali ne kod svih, kao što i kod muslimana isto djelomično isti takav razlog ima. Još kod porodica muslimanske vjeroispovjest je još interesantnije kada porodice na primjer sa prezimenom Kasmo i Kasmović istu lozu, poreklo imaju. Tu postoje razloga i objašnjena iz turskih vremena.

  Da navedem jos da porodica Đurić od Tuzle sa rimokatoličke vjeroispovjest su ista loza i poreklo iz Crne Gore mojih Đurića iz Krajine.

  Toliko od mene. Malo sam možda otišao predaleko sa svime da pojasnim barem malo.
  plemena- 95621 - 28.03.2016 : Andrijana Blagojevic Prokuplje - best (0)

  Poreklo prezimena Blagojević


  Htela bih da nešto saznam o poreku prezimena Blagojević. Moj čukundeda je iz Bregovine, slavimo sv. Arhangela Mihaila. Imam neku informaciju da su se doselili iz Pive (Crna Gora) ali ne znam koliko je to tačno. Volela bih da saznam poreklo prezimena i odakle su se doselili. Hvala.
  plemena- 95591 - 24.03.2016 : Valentina Bozic Moravci - best (0)

  Prezime Božić


  Ćao,

  zovem se Valentina Božić i imam 13 godina. Živim u Moravcima blizu Ljiga. Uvek me je zanimalo kako sam dobila prezime Božić, inače svi me zezaju što se tako prezivam.
  plemena- 95563 - 20.03.2016 : Danijela Veljković Lužnice, Kragujevac - best (0)

  Poreklo Veljkovića


  Poštovani,
  ja sam Veljković Danijela iz mesta Lužnice kod Kragujevca. Na osnovu knjge"Lužnice kroz vekove - Hronika sela", autori Sveta Madžarević i Golub Lazarević, moja porodivca Veljković doselila se 1960. godine iz mesta Jakovca kod Timoka, deda Veljko.

  Moji preci bili su oficiri, od istaknutih je štabni đeneral Velimir Veljković, ekonomisti, Dragoslav Veljković nosilac Solunske spomenice, mada su imali i umetničkih sklonosti, prevashosno slikarstvo, pravljenje slika od slame.

  Imena koja su zastuplena u našem rodoslovu: Velko, Ilija, Jovan, Vojislav, Velimir, Arsa, Arsenije, Dragoslav, Radoslav, Obren.

  Mada, ovako laički sto sam pročitala o porodicama iz mesta Jakovca, područja Negotina, Zaječara, naišla sam na Veljkoviće, ali je slava različita, tako da nisam sigurna kojiko je taj podatak tačan.

  Mi slavimo Sv. Đorđa, preslava je Đurđic i moji preci su slavu slavili uvek posnu, bez obzira u koji dan pada.

  Takođe sam pročitala da postoje Veljkovići koji su došli sa Kosova ( 1930), slave Sv. Đorđa i Đurđevdan, od starine su rod sa Milenkovićima.

  Volela bih da uz Vašu pomoć, saznam još dalje o svojim precima, svojim korenima, što dalje u prošlost.

  Srdačan pozdrav.
  plemena- 95521 - 17.03.2016 : Aleksandar Radosavljevic Kraljevo - best (0)

  Porodično stablo Radosavljević iz Kraljeva


  Dobar dan,

  Želeo bih da saznam svoje pravo poreklo, ko su i odakle dolaze moji preci. Ono što znam je da mi se otac zove Slavko, da mi se deda zvao Dragiša a pradeda Pavle. Krsna slava mi je Sveti Ignjatije. Naravno, svi se prezivamo Radosavljević. Znam i to da mi je otac rođen u malom selu Pepeljevac nadomak Kuršumlije.

  Unapred hvala i lep pozdrav.
  plemena- 95487 - 14.03.2016 : Ivan Markovic Krusevac - best (0)

  Za Ljubišu Markovića


  Molim da mi se javi mejlom u vezi porekla Markovića iz Nevoljana, krsna slava sv. Ćirik 27. februar.
  plemena- 95461 - 12.03.2016 : Marija Jankovic Nis - best (0)

  Poreklo prezimena Janković


  Poštovani, interesuje me poreklo prezimena Janković iz Niša. Doselili se iz Velike Brajne sedamdesetih godina u Niš. Slavimo slavu Sveti Stefan Dečanski, 24. novembar. Hvala!
  plemena- 95391 - 07.03.2016 : Sasa Spasojević Kanada - best (0)

  Prezime Spasojević


  Zovem se Sasa Spasojević, rodom sam iz Goražda. Voleo bih da znam odakle su moji došli u Goražde. Jedino što znam jeste da se moj pradeda zvao Vasilj Spasojević, krsna slava Đurđevdan. Ako neko zna nešto ili može da me uputi na pravu adresu kako da pronađem odakle smo.
  plemena- 95281 - 26.02.2016 : Vladimir Petrović Sabac - best (0)

  Porodično stablo porodice Petrović


  Zovem Se Vladimir Petrović iz Šapca sam. Moj otac je iz sela Galović opština Koceljeva kao i njegov otac, deda i pradeda a moj čukundeda Ananija. Imam skoro kompletno porodično stablo ali me zanima odakle smo došli i odakle vodi naše poreklo. Očev deda Čedomir je rođen krajem 1890-te godine a umro je oko 1940. Nagađanja su da je Ananije rođen oko 1810. godine. Trenutno izrađujem svoje porodično stablo u grafičkom formatu pa vam mogu poslati fajl di bih Vam pomogao u pronalažejnu podataka. Zahvaljujem!!

  Srdačan Pozdrav!!
  plemena- 95227 - 20.02.2016 : Goran Pučija┐ević Bavanište - best (0)

  Porijeklo prezimena Pučijašević


  Po priči starijih iz moje familije, Pučijaševići migriraju iz severne Crne Gore pod najezdom Turaka. Mislim da su pominjali dolinu Morače.

 • "Naš pradjed je ubio turčina pa smo morali bežati. Kao dobar strelac kuburom i jahač. Po dolasku na Zlatibor-selo Dobroselica, prvo ih zovu Opičijašević. Opiči=puče=puca i jaše. To je kasnije skraćeno ili pojednostavljeno u Pučijašević.

  Pre prezimena Opičijašević kasnije Pučijašević, imali smo drugo prezime, ali zbog odmazde Turaka, promenjeno je na osnovu đedove odlike (hrabrosti i spremnosti).

  Zamolio bih svakog, ko zna više o promeni prezimena Pučijašević, pre dolaska u Dobroselicu (Zlatiborski okrug) iz severne Crne Gore(dolina Morače).

  Unapred zahvalan svima na objasnjenju i pomoći!
  Goran Pučijaćević
 • plemena- 95205 - 18.02.2016 : Mirjana Školjak Maribor, Ruška cesta 7 - best (0)

  Poreklo prezimena Školjak


  Ako slučajno netko zna poreklo prezimena Školjak. Prije 1889 godine. Hvala
  plemena- 95167 - 14.02.2016 : Ljubomir Stefanovic Banja Luka - best (0)

  Molba za istoriju familije Stefanović


  Poštovani,

  bio bih vam zahvalan kad bih nešto doznao o istoriji prezimena Stefanović iz Banja Luke. Čuo sam nedavno jednu verziju da je neki predak zbog jednog nedjela pobjergao iz Banjaluke i sakrio se u neko selo u blizini promjenivši prezime u Stefanović. Molim vas pokušajte nešto saznati o tome. Unaprijed zahvalan.
  plemena- 95059 - 04.02.2016 : Nenad Bozic Kaljina, Sokolac BiH - best (3)

  Poreklo Prezima Božić


  Ćao,
  Interuseje me poreklo prezimena Božić. Rođen sam u Kaljini, opština Sokolac. Moj djed se zvao Bogdan Božić - on je živio u Kaljinu kod Sokoca a njegov sin Ilija Božić je rodjen 1922. godine. Naša slava je Sveti Savo i interesuje nas kako i odakle smo došli u to mjesto.

  Hvala puno
  Boža
  plemena- 94966 - 29.01.2016 : Uglješa Vinca (Beograd) - best (0)

  Porodično stablo Srećković


  Iskreno vas molim ako je moguće da saznam svoje porodično stablo od čukundede pa starije.

  Otac: Milorad Srećković
  Deda: Radivoje Srećković
  Pradeda: Živan Srećković
  Cukundeda: Milovan Srećković

  Inače, mi smo iz Vinče kod Beograda.
  Hvala unapred.
  plemena- 94959 - 29.01.2016 : Biljana Francev Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Francev


  Zdravo, zanima me da li mi možete reći nešto o mom prezimenu? Ja ne znam mnogo toga, iz priče znam da mi se pradeda zvao Sergej da je bio naseljen u Borči, imao je jednog sina, mog dedu Živan Francev. Slavimo Sv. Stefana. Nigde ne mogu da nađem nešto o prezimenu koje nosim! Hvala unapred.
  plemena- 94929 - 25.01.2016 : Lenka Krstić Ruma - best (0)

  Poreklo prezimena Krstić


  Zna li iko bilo šta o poreklu prezimena Krstić? Slavimo slavu Đurđevdan. Po jednoj monografiji Krstići, navodno, vode poreklo sa Kosova, prilikom seoba Krstići su se naselili u Vojvodini. Podelili su se, tako da su neki ostali u Sremu, a neki otišli za Banat i Bačku. U Sremu su se naselili u selo Rivica. Da li neko zna više o našem poreklu?
  plemena- 94904 - 23.01.2016 : Svetlana Stanisavljevic Kufstein - best (0)

  Porijeklo porodice Stanisavljević


  Zanima me porijeklo Stanisavljevića . Moj je otac rođen 1900. u Sremskim Karlovcima. ja sam se rodila 1970., pa pošto je to toliko zapetljano volela bih više doznati o svom porijeklu. Zašto li kod mog brata piše u rodnom listu plemeniti. Srdačan pozdrav, Svetlana.
  plemena- 94843 - 16.01.2016 : Božo Repaja Požarevac - best (0)

  Porodično stablo porodice Repaja


  Molim Vas kako da dodjem do porodičnog stabla. Naime ja sam preko historijskog arhiva grada Zadra saznao za pretka Aleksa Repaja, rođen u selu Korlat 1790. godine, koji je odselio za Gornje Biljane 1812, te da je umro 26. 12. 1846. godine.

  Saznao sam takođe da mu je otac bio Momo Repaja, a majka Sava Brekić, rođeni i jedno i drugo u selu Korlatu. Takođe sam saznao da je Aleksa imao dva sina i to Vasilj rođen 1831. godine i Jovan 1834. godine, te ćerku Anđeliju rođenu 1855. godine. i Todora i Todoru-blizanci, rođeni 1836. a umrli 1837. godine.

  Interesuje me kako se zvao Momin otac i dalji preci (srodnici po pravoj ushodnoj liniji), kao i godina smrti Vasilj Repaja rođen 1831. godine, kao i godina smrti njegove supruge Nake Žeželj rođene 1819. godine, te godina smrti Anđelije, zatim godina smrti Nikolaj Repaja, rođen 1853. godine. Interesuje me i ime i godina rođenja i smrti njegove supruge, kao i godine rođenja i smrti njegovih sinova Dušan, Božo i Špiro i kćeri Joka i Todora.
  plemena- 94791 - 11.01.2016 : Božo Tušup - best (0)

  Poreklo prezimena Tušup


  Hteo bih da saznam nešto o mom prezimenu, kako je nastalo odakle i drugo. Jedino što znam jeste da smo iz okoline Herceg Novog.
  plemena- 94779 - 10.01.2016 : Stojan Cvijanikic Lienz - best (0)

  Poreklo prezimena Cvijanikić


  Zanima me odakle se doselio moj pradeda Stojan Cvijanikić ili poreklo prezimena.
  plemena- 94753 - 08.01.2016 : Bojan Zarevac Kragujevac - best (0)

  Prezime Žarevac


  Srdačan pozdrav za posjetioce portala. Interesuje me poreklo prezimena Žarevac. Doseljeni smo iz Crne Gore, a nastanjeni u selo Ravanica kod Kraljeva. Unapred hvala.
  plemena- 94683 - 01.01.2016 : Ljiljana Radulovic Geteborg - best (0)

  Poreklo Petrovića


  Zovem se Ljiljana Radulović, rođena Petrović iz sela Zaklopača kod Beograda. Volela bih da saznam poreklo mojih Petrovića. Moj deda se zvao Ivan Petrović i pre otprilike 40 godina je prilikom otpisa arhive saznao da naši Petrovići i Adžići su poreklom iz Crne Gore. Dedin deda se zvao Nestor i rođen je oko 1850 godine. Nije govorio sa crnogorskim naglaskom, niti je pominjao kakvu selidbu, što znači da je to bilo mnogo ranije. Mi slavimo Svetog Nikolu! Volela bih da saznam iz kog kraja Crne Gore dolazimo i kom bratstvu pripadamo? Srdačan pozdrav svima i srećna Nova 2016. godina!
  plemena- 94657 - 27.12.2015 : Mićo Popović Bachka Topola - best (0)

  Popovići iz Donjeg Lapca, Hrvatska


  Moji Popovići potiču iz mesta Donji Lapac, Hrvatska. Želeo bih napraviti rodoslov. Znam da mi se pradeda zvao Mile, njegov sin je bio Mićun a moj otac Đuro. Znam da sam imao rodbine u okolini Bihaća i Gospića.
  plemena- 94629 - 23.12.2015 : Zeljko Mušterić Velika Plana Srbija - best (1)

  Poreklo prezimena Mušterić


  Interesuje me poreklo prezimena Mušterić. Inače očev otac je poreklom iz sela Brežđe kod Mionice. Pozdrav i hvala na odgovoru.
  plemena- 94615 - 21.12.2015 : Miljko Jovanovic Roermond-nl - best (0)

  Poreklo Jovanovića


  Zovem se Miljko Jovanović, sada momentalno živim u Holandiji. Moj otac se zvao Slavoljub Jovanović, rođen 1. 5. 1934. u okolini Arilja. Iako sam dete rastavljenih roditelja i nisam živeo sa ocem od svoje druge godine, znam mu godinu rođenja i mislim da mu se otac zvao Marko i braća Vojislav i setra Dobrila. Molim vas da mi izađete u susret i da me približite sa korenima moje prošlosti. Hvala unapred.
  plemena- 94589 - 16.12.2015 : Jelena Vinklerovic Sremska. Mitrovica - best (0)

  Prezime Vinklerović


  Poštovani,

  zanima me poreklo prezimena Vinklerović.
  plemena- 94585 - 16.12.2015 : Milos Petkovic Rasevica - best (0)

  Prezime Petković


  Zanima me odakle potiče moje prezime Petković, ako neko zna neka to napiše ili neka pošalje na e-mail: petkovicmilos999Žgmail. com

  Bio bih vam veoma zahvalan na tome.
  plemena- 94579 - 15.12.2015 : Dragana Antovic Bar - best (0)

  Porijeklo Antovića


  Interesuje me porijeklo plemena Antović.
  plemena- 94559 - 13.12.2015 : Maja Kapic Pancevo - best (0)

  Poreklo prezimena Kapić


  Zanima me poreklo prezimena Kapić.
  plemena- 94511 - 06.12.2015 : Marina Maksimovic Beograd - best (1)

  Poreklo Krasić


  Interesuje me poreklo porodice Krasić iz Krčmara, Toplica. Moj deda je Doko Krasić koji se doselio u Zacu u Metohiji .
  plemena- 94445 - 28.11.2015 : Vladan Lucchi Razanj - best (0)

  Odakle potiče prezime Janković


  Interesuje me odakle potiče familija Janković. Odakle su se doselili i kako su nastali?
  plemena- 94413 - 21.11.2015 : Tatjana Radak Vrsac - best (0)

  Rodbinska veza


  Da li su Radakovi iz Vršca sa špic name Muhijini i Fingac rodbina i preko koga?
  plemena- 94405 - 19.11.2015 : Miodrag Brezovac Beograd - best (0)

  Poreklo i istorijat porodice Brezovac


  Prema priči moga dede, prezime Brezovac je staroslovenskog porekla iz vremena pre pojave hrišćanstva. Pleme Brezovac žzivelo je na Kosovu u okolini Vučitrna i na prostranstvima Šar Planine. Za vreme seobe pod Arsenijem Čarnojevićem jedan deo plemena Brezovac je otišao preko Save u Vojvodinu a drugi deo preko Crne Gore u Bosnu. Da li možete nešto još više reći o poreklu i migracijskim kretanjima plemena Brezovac. Hvala Vam unapred!
  plemena- 94403 - 19.11.2015 : Malislatki - best (0)

  Poreklo prezimena Dronjak


  94325 - 07. 11. 2015 : Aleksandar Dronjak, Priština
  DRONJAK
 • Dronjak: nadimak u selu Naderi (danas Nadrlje) u Levču (Srbija) 1476. godine; u selu Šipovljani u Uncu (Bosna) u kome je sačuvana sledeća pričica:

  "Doselili su se iz Strmice po okupaciji... Misle da su se ranije zvali Dobrijevići. Negde kad su se momci doskakivali, otskoči njihov momak, a bio je u dronjavu odelu. Svi na to poviču: Ha, otskoči Drošэ. "; u Hrvatskoj su zabeleženi u okolini Knina, Gračca i Grubišnog Polja. Etimologija je u vezi ca pridevom dronjav u značenju odrpan, pocepan.

  Iz knjige "Srpski Prezimenik" - Dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 94391 - 16.11.2015 : Milan Antanaskovic Kololec - best (0)

  Poreklo prezimena Antanasković


  Voleo bih da saznam odakle tačno potiču moji korenovi. Puno puta sam razgovarao sa dedom razgovari o tome, ali nikako da privedemo tu priču do kraja. Moj pradeda se zvao Čedomir Antanasković od oca Avrama i majke Stane. Živeli su u selu Kololec blizu Kosovske Kamenice. Bio bih vam veoma zahvalan ako biste mi otkrili više podataka o mojim precima. Nadam se brzom odgovoru.
  plemena- 94389 - 16.11.2015 : Radovan Pejić Nova Gorica - best (0)

  Poreklo porodice Pejić


  Poštovani rodoslovci,

  do sad sam skoro sve saznao o mojim precima, porodici Pejić (u matičnim knjigama Ade i Mola prezime je zapisano kao Peičb), međutim, nije mi poznato odakle su došli Pejići koji, po iskazu najstarijeg deda Jove Pejić koga sam upoznao u Molu 1987. , potiču od četiri plemena - loze: Čoče, Mandare, Mendragiš,.........

  Najstariji čukundeda Dimitrije je rođen 1829/30, verovatno u Adi (u porodici živi predanje, a tako je govorio i moj deda, da su se preselili iz Mola u Karlovo, sada Novo Miloševo "kad" je dedin otac Gavra, provereno, rođen 28. marta 1858. godine u Adi, "imao tri godine". Deda se u kolonizaciji posle 1. svetskog rata preselio u Aleksandrovo (posle 2. svetskog rata u Velike Livade kod Srpske Crnje) tako da sam u traganju za precima pretražio sve arhive, kako crkvane tako i civilne, istražujući konkretna imena muške linije.

  Nešto malo sam zalazio i u liniju moje čukunbabe ali sam uvek bio u škripcu sa vremenom pa nisam mogao da pregledam do kraja sve matice, iako su mi bile na "dohvatu ruke".

  Mogu reći da sam uglavnom pretražio sve što se dalo ali me još uvek muči kako dublje u prošlost da dođem do novih saznanja o Pejićima kad su najstarije matice u Adi iz 1850. godine a selo datira mnogo godina unazad. Kako da dođem do novig izvora?

  Unapred se zahvaljujem na bilo kakvoj vesti o mogućim pravcima daljeg traganja. Hvala.

  Radovan Pejić, Ivana Regenta 6, N. Gorica, Slovenija
  plemena- 94327 - 07.11.2015 : Boris Jovanovic Kraljevo - best (0)

  Prezime Jovanović iz Kraljeva


  Da li možete da mi kažete odakle potiče prezime Jovanovića iz Kraljeva?
  plemena- 94325 - 07.11.2015 : Aleksndar Dronjak Pristina - best (0)

  Prezime Dronjak prije 1900. godine


  Postovani Gospodine,

  Interesuje me poreklo prezimena Dronjak pre 1900. godine, jer ništa ne mogu naći što se tiče mog prezimena. Otac mi se zvao Slobodan, rođen u Prvom Tunelu , opština Kosovska Mitrovica. Deda je sa 10 godina došao na Kosovo iz Like, ime mu je bilo Sava.
  Hvala najlepše.
  plemena- 94323 - 06.11.2015 : Vaso Bulic Mostar-Gnojnice - best (0)

  Porjeklo porodice Bulić


  Poštovani, da li možete da pomognete i kažete nešto o porijeklu porodice Bulić? Živimo u Gnojnicama, 5 km južno od Mostara otprilike nekih 200 godina, krsna slava nam je Sveti Stefan.

  Unaprijed zahvalan, pozdrav!
  plemena- 94315 - 04.11.2015 : Vojislav Mosić Lučani - best (0)

  Poreklo prezimena Mosić


  Poštovani,

  da li možete da mi kažete nešto više o poreklu prezimena Mosić?

  Unapred hvala.
  plemena- 94303 - 02.11.2015 : Budimir Tesic Beograd - best (0)

  Poreklo Tešića iz Grušića ispod Cera, Šabac


  Zove se Budimir Tešić i iz Šapca sam. Rođen sam u selu Grušić ispod Cera gde imamo i porodično groblje koje datira iz 1900. godine. Po predanju, naša čukun-čukun baba je donela spomenik na kojem je upisano da je ona iz Dvorana, što sam po istorijskim kartama pronašao da se nalazi u okolini Rijeke u Hrvatskoj pod seobom Arsenija Čarnojevića. Dvojica pradeda koja su bila rođena braća umrla su na Krfu 1915. godine. U mom selu gde sam rođen ostalo nas je oko desetak kuća. Ja sam jedno vreme bio u Hrvatskoj, zatim na Kosovu do '99. godine, a sada živim u Beogradu. Voleo bih da upoznam sve koji se prezivaju Tešić. Slavim slavu Svetog Luku.
  plemena- 94136 - 24.10.2015 : Misa Radisic Novi Sad - best (0)

  Prezime Radišić


  Poštovani,
  Da li neko može da mi kaže odakle potiče prezime Radišić?

  Unapred zahvalan,
  Miša
  plemena- 93893 - 21.10.2015 : Zeljko Zabaljac Pivnice - best (1)

  Žabaljac


  Poštovani,
  da li možete da mi kažete odakle vodi poreklo prezimena Žabaljac?
  plemena- 93867 - 20.10.2015 : Nemanja Jovanovic - best (0)

  Jovanovići iz Knjaževca


  Da li možete da mi kažete nešto više o Jovanovićima. Krajem 19. veka sele se iz Kraljeva u Knjaževac. Slave Sv. Petku.
  plemena- 93837 - 17.10.2015 : Dragan Popović Kneževo R.Srpska - best (0)

  Porijeklo prezimena Popović


  Interesuje me porijeklo prezimena Popović.
  plemena- 93807 - 13.10.2015 : Dejan JAnković Niš - best (0)

  Poreklo Jankovića iz Niša


  Interesuje me poreklo i porodično stablo Jankovića iz Niša i okoline.
  plemena- 93805 - 13.10.2015 : Svetlana Naumov Nadalj - best (0)

  Poreklo prezimena Naumov


  Prvi put sam na ovoj stranici i želela bih nešto više saznati o svom poreklu. Molum vas za neku informaciju. Moj otac je Proka (Mita) Naumov i majka Aleksandra (Persida) Avramov rođeni u Nadalju.
  plemena- 93795 - 10.10.2015 : Malislatki - best (0)

  RE: Porijeklo prezimena Kljakić


  KLjAJ-, KLjAK-, KLjAST- (
 • U skoro beskrajnom šarenilu motiva uzetih za osnove prezimena srećemo tematsku trupu vezanu za fizičku defektnost (up. Slepčević, Čolaković, Romčević i el. ). Ovoj grupi, koja bi se uslovno rečeno, mogla nazvati "anatomskom", pripadaju i osnove u naslovu koje vode poreklo od praslovenskih oblika *klet-, *klje-t- y značenju bez ruke, bogaljast.

 • Kljakić: srpska porodica u selu Udrežle u Hercegovini krajem 19. veka; u selu Mahovljani kod Banjaluke 1882. godine; u Hrvatskoj 1948, okolina Pakraca i Novske.

  Iz knjige "Srpski prezimenik" - dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 93769 - 06.10.2015 : Predrag Cikiriz Lugano - best (1)

  Prezime Čikiriz počiva od Krsmanovića i Radovanovića


  U knjizi "Kamenorezac Radosav Cikiriz" knjizevnika Radojka Nikolica se pominje da su Cikirizi prvo bili Radovanovici i Krsmanovići a da su se naselili početkom 18. veka u selo Rti u Dragačevu iz Starog Vlaha iz sela Trudova i da su tada sačinjavali jednu porodicu sa Nićovićima. Bili su kamenoresci a najpoznatiji među njima je Radosav Cikiriz.
  Sama reč ili pseudonim Cikiriz do dan danas je ostala nejasna, nema je ni u srpskom kao ni u turskom rečniku. Branko V. Radičević joj nije mogao naći korene iako je za njim ozbiljno tragao. Inače ova začudna reč se, bar u Dragačevu i selima ivanjičkog, ariljskog i požeškog kraja, unarodila kao oznaka majstora za pravljenje nadgrobnih spomenika, tako da su njom i neki drugi klesari potpisivali svoje zanimanje a u Arilju postoji ulica i ulična tabla Ljubiše Čikiriza.

  Zagonetno je samo zašto niko od potomaka tolikih drugih klesara ne preuze taj nadimački naziv za svoje stalno porodično ime. Da li je on jedino priličio velikom majstoru Radosavu i njegovoj "čikiriškoj" familiji?

  Poznati etnolog Bosa Rosić za Večernje Novosti u Kamenim bukvarima pored puta Nikole Jankovića predstavlja Radosava Krsmanovića kao prvog srpskog samoukog narodnog vajara i kamenoresca, čoveka koji je svoje prezime žrtvovao zanatu, i koji je postao Čikiriz, po kojem su kasnije mnogi sokaci širom Srbije dobili ime "čikirizovine", a svaki potonji kamenorezac bio je čitav vek - čikiriz.
  plemena- 93727 - 26.09.2015 : Slobodan Kljakić Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Kljakić


  Poštovani,

  da li postoji više informacija o poreklu prezimena KLJAKIĆ od onoga što je pisao Dedijer u knjizi "Moja Hercegovina?"

  Kljakići su sa Udrežnja pored Nevesinja.

  Svaka informacija će biti dragocena.
  Slobodan Kljakić, Beograd
  plemena- 93640 - 14.09.2015 : Vitomir Radović Beograd - best (0)

  Poreklo Radovića


  Pišem knjigu o Radovićima, pa molim sve Radoviće, bez obzira koju slavu slave, da mi se jave na moj mejl:

  vilaradovicŽptt.rs


  Inače, imam dosta značajnih podataka za sve Radoviće.

  Vitomir Radović
  plemena- 93613 - 08.09.2015 : Vladimir Podgorac Banja Lika - best (0)

  Porijeklo prezimena Podgorac


  Pozdrav, da li mi može neko reći nesto o prezimenu Podgorac, odakle su i tako neke stvari. Hvala!
  plemena- 93609 - 08.09.2015 : Jasmin Ikanovic Cazin - best (0)

  Porijeklo prezimena Ikanović


  Zanima odakle potiče prezime Ikanovic i po čemu smo dobili to prezime. Unaprijed zahvalan!
  plemena- 93595 - 06.09.2015 : Nenad Tutnjevic Vrbas - best (0)

  Prezme Tutnjević


  Pozdrav! Da li neko može reći nešto o poreklu prezimena Tutnjevic SO. Doboj. Interesuje me njihovo doseljavanje, poreklo itd.
  plemena- 93540 - 26.08.2015 : Marijana Crna Gora - best (0)

  Porijeklo prezimena Belovođanin


  Poštovani, bila bih vam jako zahvalna kad bi mi neko nešto rekao o prezimenu Belovođanin. O tom prezimenu nemaju nikakve informacije, jedino što znam jeste da su porijeklom iz Belih Voda.
  plemena- 93415 - 06.08.2015 : Dragan Jokic Teslic - best (0)

  Blatnica bb


  Zdravo interesuje me porijeklo prezimena Jokic iz Blatnice-Teslic svi slave Djurdjevdan pozzzz
  plemena- 93397 - 01.08.2015 : Kostantin Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Mitić


  Prezime Mitić iz okoline Vranja, čija je krsna slava Mitrovdan i prezime Petričević, sveštenik Jordan slavili sv Nikolu. Mislim da je preuzeo novo prezime zbog pogrona Bugara u tim krajevima.
  plemena- 93375 - 27.07.2015 : Seja Pandurov Melenci - best (0)

  Poreklo prezimena Pandurov


  Poštovani,
  da li mi možete reći nešto o poreklu moga prezimena Pandurov, odakle su Pandurovi došli u Melence tj. Banat?

  Čukundeda moga tate Andrei Pandurov je došao prvi kako sam ja saznala, ali nigde ne mogu da nađem godinu i mesto njegovog rođenja, otprilike se zna da je rođen od 1810. pa do 1818. godine. Bio je oženjen ženom Elenom ali joj ne znam devojačko prezime, ni gde su se i kada venčani ni kada i gde su umrli. Znam samo da su imali dvoje dece, ćerku Saru rodjenu 1837. godine u Melencima i sina Jevrema ( moj čukundeda ) rođenog 6. juna 1859. godine u Melencima.

  Mene konkretno interesuje da li neko može da sazna gde je rođen Andrei Pandurov i koje godine.

  Hvala vam od srca!
  plemena- 93373 - 27.07.2015 : Dragan Todic Kucura - best (0)

  Poreklo porodice TODIĆ


  Poštovani,

  interesuje me bilo kakva informacija o poreklu porodice Todić.
  plemena- 93313 - 14.07.2015 : Filip Grdinic Valjevo - best (0)

  Poreklo prezimena Desić


  Postovani, zanima me da li znate nesto o poreklu prezimena Desić? Ono što ja znam je da su nastanjeni u Lazarevcu, a poreklom sa Kosova.

  Hvala unapred!
  plemena- 93307 - 13.07.2015 : Sanja Tontic Novi Sad - best (0)

  Poreklo Džakula


  Zanima me poreklo Džakula. Odakle smo došli, gde smo se nastanili i ko su preci i odakle u stvari potičemo.
  plemena- 93289 - 11.07.2015 : Dimitrije Živanović Modrica - best (0)

  Porijeklo Živanovića iz Semberije


  Zanima me ako neko zna nekakve informacije o porijeklu porodice Živanović iz Janje.
  plemena- 93286 - 10.07.2015 : Djordje Milovanovic Loznica - best (0)

  Poreklo porodice Milovanović


  Saznao sam da vodimo poreklo od plemićke porodice Jelića, koji su negde u 15. veku pobegli iz Hercegovine pred naletom Turaka. Takođe znam da su dva brata koja su došla na ove prostore Milovan i Ristan uzeli svoja imena kao prezimena svojih porodica i da je tako prezime Jelić zamenjeno sa Milovanović i Ristanović. Eto, to je sve što znam a ako neko zna nećto više molio bih da to i napiše.
  plemena- 93259 - 05.07.2015 : Stevan Golubovic Mladenovac - best (0)

  Poreklo porodice Golubović


  Zanima me poreklo porodice Golubović. Imam informaciju da smo se doselili iz Užica u Mladenovac, ali ne znam ništa tačnije. Hvala unapred.
  plemena- 93233 - 30.06.2015 : Nikolina Beograd - best (0)

  Prezime Bujković


  Zanima me sve što mi možete reći o prezimenu i poreklu Bujkovića.
  plemena- 93229 - 29.06.2015 : Boris Gavrilovic Pale, RS, BiH - best (0)

  Poreklo prezimena Gavrilović


  Molim vas da mi pomognete, već odavno istražujem poreklo svoje familije Gavrilović. Prema crkvenim knjigama iz Crkvene opštine Mokro, opština Pale, Republika Srpska, BiH, postojanje našeg prezimena se bilježi od 1850. godine na ovom području kada su se počele voditi knjige izdatih krštenih listova (moram naglasiti da je dobar dio starih knjiga uništen od strane ustaša u periodu od 1942. do 1945. godine kada su u više navrata palili crkvu).

  Selo u kome smo nastanjeni se zove Bjelogorci, slavimo slavu Sv. Arhangel Mihailo - Aranđelovdan, a prema pričanju naših starih djedova potičemo iz Crne Gore od plemena Vasojevića. Prema predanju naših predaka uvijek se pominjalo da smo u srodstvu sa Nemanjićima. Sve mi je to djelovalo smiješno kao djetetu koje je odrastalo u komunističkom sistemu, dok nisam pročitao da Vasojevići možda i imaju porijeklo od Nemanjića, te da su se nakon Kosovske bitke raseljavali ka istoku. Naši preci nisu vodili nikakve pisane dokumente o tome, pa sve ostaje na rekla-kazala...

  Molim vas ukoliko iko išta zna o poreklu naseg prezimena da mi pošalje te informacije na moj e-mail. Unaprijed hvala.
  plemena- 93219 - 25.06.2015 : Marko Novi Sad - best (0)

  Odakle potiče prezime Mijućin?


  Zanima me poreklo prezimena Mijućin? Da li je to crnogorsko prezime, i ako može da mi neko napiše nešto više o tome?

  Znam samo da su se pre 300 godina naselili u Banatu (Srpska Crnja, Radojevo, Zrenjanin) i da su jedna od prvih 13 familija koje su došle tamo.

  Ukoliko znate bilo šta o istoriji ovog prezimena, javite mi! Unapred hvala na odgovoru!
  plemena- 93173 - 11.06.2015 : Zoran Matic Beograd - best (1)

  Poreklo prezimena Matić


  Dobar dan,

  moj deda potiče iz sela Kruščica, Godečevo, po prici, zadruga Matića je ugašena tek poslednja u tom kraju '20-tih godina. Jedan deo Matića je u 19. veku pošao u "stari" kraj Popučke/Valjevo a drugi deo je otišao za Beograd. Moj otac Ljubomir zvani "Isus" (poznat u Klubi Mladi Radnik, Požarevac bio) i moja tetka Stana su pričali da potičemo sa Kosova i Brankovine. Jedan deo je pošao iz Godečeva/ selo Kruščice za Sinj (Matici su Alkari) i jedan ogranak je uzeo prezime Varda (apotekari Sinj).. selo Kruscica.

  U srodstvu smo sa Matićem (Glumac, Wien, Burgtheater) i D. Matićem kjiževnik i mislim diplomata bejaše.. U srodstvu smo sa Srećković- mislim da je bio kraljevski namesnik Kosova, sa Petrovićima i Despotovićima. I Živkovićima iz Smedereva ( Vinogradari, .. pravio Buriće itd. )

  Iz cele familije znam samo o ratovima i umiranjima a deda mi provede 13 god. (1. Sv. , itd) u ratovima.

  Rado bih nešto novo čuo, s obzirom da smo raštrkani po celoj teritoriji stare Jugoslavije.

  Hvala u napred
  Pozdrav
  ZM
  plemena- 93144 - 05.06.2015 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Bratstvo Danilović


  http://danilovici.com/stablo.html

  Drugi bratsvenički skup 2. avgusta 2015. godine, manastir Donja Morača.
  plemena- 93088 - 25.05.2015 : Ivana Sr. Karlovci - best (0)

  Rodoslov porodice Rnjak


  Poštovani,

  interesuju nas preci koji se zadnji put spominju u Crvenki a tamo su neki zapisani kao Hrnjak a neki Rnjak.

  Hvala unapred
  plemena- 93057 - 21.05.2015 : Savan Došlo Istočno Sarajevo - best (0)

  Porijeklo porodice Došlo


  Interesuje me porijeklo porodice Došlo i molim sve koji nešto znaju o tome da mi pomognu.

  Mi smo se doselili u Istočno Sarajevo (Krupac) iz Gornje Presjenice i slavimo Đurđevdan. Prema nekim nepouzdanim informacijama potičemo iz Hercegovine a imam saznanje da u Mostaru ima Došla koji slave Svetog Jovana.

  Informacije možete slati i putem maila: doslo_3Žhotmail. com
  Unaprijed zahvalan.
  plemena- 93035 - 18.05.2015 : Mirko Caric Dvor - best (0)

  Nešto o poreklu Carića


  Ovo je pokušaj da se nešto više sazna o poreklu jednog krila Carića. Koliko sam saznao deo Carica se zadržao na Baniji posle putešestvija sa ostrva Hvara, preko Dalmacije (Dubrovnik, Kotor) zatim Crne Gore, preko Bosne do reke Une gde je bila granica dve carevine: Turske i Austrougarske. To krilo Carića odbilo je da se unijati i da primi katoličanstvo o čemu je dao naznake u svojim istraživanjima poznati istoričar Viktor Novak (objavio je čuveno delo Magnum Crimen) koji je imao privilegiju da izučava biblioteke u Vatikanu. Izbeglice sa Hvara na Baniji prihvatio je car Prvi Franjo Josif i odmah regrutovao u graničare (u obostranom interesu) da štite monarhiju od upada Turaka. Svima je dao komad zemlje, jednu kravu i puške. Za siromašne seljake sa Hvara to je bilo pravo bogatstvo. Vrlo brzo su postali odlični lovci i stočari. U Dvoru na Uni i danas svi znaju za Carića Brdo.

  Inače, do Prvog svetskog rata na Hvaru su bila samo dva prezimena - Novak i Carić.

  Krsna slava su Vračevi Kuzman i Damjan. Ovi Carići su tradicionalno lekari i trenutno ih je nekoliko u Dubrovniku. U Kotoru stoji spomenik čuvenom moreplovcu kapetanu Juraju Cariću za koga se zna da je došao sa Hvara. Na ovom ostrvu i danas živi veći broj Carića. Uglavnom se bave ribolovom i proizvodnjom vina. Poznata je Vinarija Carić.

  P.S. Zasmetalo mi je što ovaj portal podržava isključivo latinicu, što smatram velikom diskriminicijom i vrlo skučenim pogledom na ljudskost!
  plemena- 93027 - 16.05.2015 : Ivica Stefanovic Lužane - best (0)

  Poreklo prezimena Stefanović


  Prezime moga dede je Stevanović, ali prilikom upisivanja došlo do greške i zato smo mi sada Stefanovići.
  plemena- 92815 - 19.04.2015 : Malislatki - best (0)

  Porijeklo prezimena Dodig


  DODIG: Prezime čija etimologija govori o stočarskom životu njihovih nosilaca, jer je identično sa imenicom dodig koja ukazuje na dodizan, e (pokretanje stoke i gьudi na nove položaje).

  Zanimljivo je da je ono stvoreno slovenskim jezičkim sredstvima i da ga, začudo, ne nalazimo ni kod Vlaha, pa ni kod Rumuna u samoj Rumuniji.

 • Dodig - jedna od srpskih porodica u Divoselu u Lici sa istorijskom potvrdom iz 1712. godine; u Hercegovini u sledećim selima: u Vašarovićima (iz Milišića kod Vrgorca polovinom XIX veka), u Malom Polju, poreklom iz Gomiljana kod Trebinja, u Hodbini (iz Gomiljana), u Grabovini (preselio ih Alipaša Rizvanbegović iz Krbavca ili Komina) i u Umcu (poreklom iz Prologa);u selu Trnjinića Brijeg (iz Dalmacije) i u Drvaru (gde su doseljeni iz Dalmacije u prvoj polovini XIX veka) i u Gornjem Vrtoču u Uncu;u Drvaru u Bosni;u Hrvatskoj, okolina Grubišnog Polja i Slunja.

  Iz knjige - srpski prezimenik - Dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 92813 - 19.04.2015 : Djurdja Dodig-Pijetlovic Derventa - best (0)

  Porijeklo prezimena Dodig


  Imate li možda podatke o prezimenu DODIG, selo Ceranje Gornje, opština Benkovac, Republika Hrvatska.

  Dva plemena, koja djele istu Slavu a nisu rodbina. Svi u okolini 30 km su rimokatoličke vjeroispivijesti dok su ovi pravoslavne vjedoispovjesti.

  Hvala puno!
  plemena- 92707 - 03.04.2015 : Vukomir Bogdanov Zrenjanin - best (0)

  Poreklo porodice Bogdanov


  Interesuje me da li neko može neko da mi pomogne da nađem odakle potiče porodica Bogdanov. Otac, deda, pradeda, čukndeda su rođeni (za čukundedu nisam baš sasvim siguran) u selu Boka (u Banatu), a slava nam je sv. Trifun.
  plemena- 92703 - 02.04.2015 : Hanna Doboj - best (0)

  Rodoslov Sinanovića


  Zanima odakle su došli Sinanovići, iako mi je rečeno da su preci porijeklom iz Sandžaka. Da li potiču od Hrvata ili Srba? Kako može iz Sandžaka naseliti u Bosnu?
  plemena- 92695 - 01.04.2015 : Malislatki - best (0)

  RE: Porijeklo porodice Dobrić


  Dobrić: očinstvo u dečanskim hrisovuljama 1330; u Kotoru 1509; u Budimu kod Srba 1702; u sledećim mestima u Bačkoj: u Čurugu 1729, Titelu 1783, Vilovu 1783, Mošorinu 1775, Taurđevu 1837. i Žablju 1879. godine.

  Osnova: lično ime Dobra ili Dobro. Up. selo Dobrić u Mačvi sa istorijskom potvrdom iz 1528. godine i istoimeno selo kod Đakovice na Kosovu i kod Mostara u Hercegovini.


  Dr. Velimir Mihajlović - Srpki prezimenik
  plemena- 92669 - 27.03.2015 : Jelena Dobric Tadic Zemun - best (0)

  Odakle potiču Dobrići?


  Zanima me poreklo i rodoslov porodica Dobrić.
  Hvala!
  plemena- 92668 - 27.03.2015 : Dusan Roksandic Prigrevica - best (0)

  Odakle vode poreklo Roksandići?


  Da li Roksandići vode poreklo iz Crne Gore, jer sam čuo da su se Roksandići iselili iz okoline Peći a naselili se na Baniju u Republici Hrvatskoj.
  plemena- 92657 - 25.03.2015 : Aleksandar Trivunovic Kupres - best (0)

  Porijeklo porodice Trivunović sa Kupresa (Rastićevo)


  Pozdravo, zanima me porijeklo porodice Trivunović sa Kupresa, mjesto Rastočevo. Ako znate nešto o tome bio bih vam veoma zahvalan. Unaprijed hvala. Pozdrav.
  plemena- 92643 - 23.03.2015 : Novica Pantic Drugovac - best (0)

  Poreklo porodice Pantić iz Drugovca kod Smedereva


  Interesuje me poreklo porodice Pantić iz Drugovca kod Smedereva.
  Doselio se čukundeda Radiša iz Hercegovine ( interesuje me koje je njegovo prezime bilo u Hercegovini i naziv mesta) krajem 17. na početku 18. veka. Živeli su najpre u Desimači, docnije u Starom Selu, odakle su došli na današnje mesto. Bežali "preko" to jest u Vojvodini, i pri povratku jedni dođu ovde, a drugi odu u Šaranovo (Jasenica kragujevačka). Ovo su podaci od B. M. Drobnjakovića. Koja su prezimena ovih što su otišli za Šaranovo i koja im je krsna slava. Naša u Drugovcu je Đurđic. Jer polovina sela vodi od tog porekla.

  Unapred hvala
  plemena- 92515 - 05.03.2015 : Biljana Neducic Vukovar - best (0)

  Koreni prezimena Nedučić


  Odakle potiče prezime Nedučić? Prezime UROŠ (ARSO) NEDUČIĆ. Hvala.
  plemena- 92499 - 01.03.2015 : Mirjana Milutinovic Tuzla - best (0)

  Drvo života familije Milutinović


  Poštovani,

  interesuje me porijeklo prezimena Milutinović. Koliko ja znam, oni su se nekada davno zbog Turaka odselili iz Crne Gore za Bosnu. Unaprijed hvala.

  Mirjana Milutinović
  plemena- 92497 - 27.02.2015 : Branko Vrsajko Rakovica Koz Dubica - best (0)

  Porijeklo prezimena Vršajko


  Interesuje me odakle potiče prezime Vršajko.
  plemena- 92483 - 26.02.2015 : Srdjan Savic Ilijaš - best (0)

  Savići iz Ilijaša


  Savići iz Malešića, opština Iilijaš su porijeklom iz nekog selo kod Nevesinja. Savići i sada žive u Nevesinju, a slave slavu Aranđelovdan, 21. novembra. Gledajući preko interneta da Savići slave ovu slavu samo u Ilijasu i Nevesinju. To je to! Nalazio sam neke knjige koje pišu da su Savići iz Malešića doselili davno ko zna kad iz Bosanskog Grahova (gornji Unac ili Uvac) tako da to nije tačno. Moj đed je 1907. godište i uvjek je govorio da su se Savići iz Malešića doselili iz Nevesinja, ali ko zna kad.
  plemena- 92352 - 10.02.2015 : Sanja Maric Zagreb - best (0)

  Prezime Janković iz okoline Daruvara


  Poštovani, zanima me porijeklo prezimena Janković iz okolice Daruvara.
  plemena- 92268 - 30.01.2015 : Radovan Šoklovački Kikinda - best (0)

  Nedeljkov


  Nedeljkovih ima u Mokrinu. Imena predaka se mogu naći, ali su potrebni podaci bar o nekom pretku koji je rođen u Mokrinu.
  plemena- 92255 - 29.01.2015 : Marko Bakić Zagreb,Hrvatska - best (0)

  Porijeklo prezimena Vučkovac(*čki)


  Poštovanje,

  Obitelj Vučkovac(*čki) su zabilježeni 1760 godine u Opovu, preselili su se u Veliki Bečkerek u periodu 1769-1772g. (Opovačka mahala). Najstariji pomen obitelji Vučkovac(*čki) je 1772-1773 godine. Nikola Vučkovački, David Vučkovac(*čki)(sin Prokopije rođen 1761g. ) i Ilija Vučkovac. U popisu iz 1828 g. u Zrenjaninu zabilježeni su: (Rista, Stefan, Taca, Neca (Nenad), Prokopije, Toša) Vučkovački (Aćim i Andrej) Vučkovac. Od 1923 g. zabilježeni su u selu Crepaja (Kovačica)1 kuća Vučkovac i 32 kuće Grubanovih (nadimak spicname Vučkovački). Sada ako bi mi mogli objasniti došao sam do podatka da su možda došli 1751. iz Potisja ili Pomorišja, ili rata sa Turskom 1730-ih ili da je autohtono prezime iz Opova. Krsna slava je Sveti Nikola.

  Još sam pročitao u knjizi Srpski prezimenik o prezimenu: 1. Vučkovac- da su porijeklom sa Suvog polja u Bosni preselili u Donje Dragačevo, Milatovac(slava Đurđevdan) prije prvog Srpskog ustanka. 2. Iz Prijedora, ima ih u Zemunu (Slava Sv. Ignjatije Bogonosac), 3. u selima oko Timoka(porijekom iz Bugarske), suvremeno prezime u Novom Sadu, i okolica Valpova i Bjelovara u Hrvatskoj.

  Unaprijed zahvaljujem na trudu,
  Veliki pozdrav
  plemena- 92181 - 19.01.2015 : Igor Njamcic Osanica - best (0)

  Prezime Njamčić


  Poštovani, intersuje me odakle potiče prezime Njamčić.
  plemena- 92135 - 13.01.2015 : Pero Milekic Medna, Mrkonjić Grad - best (0)

  Poreklo prezimena Milekić


  Interesuje me poreklo prezimena Milekić iz Medne kod Mrkonjić grada.
  plemena- 92129 - 12.01.2015 : Mirjana Bajic Ruma - best (0)

  Poreklo prezimena Bajić


  Dobar dan, zanima me poreklo prezimena Bajić. Deda Drago Bajić se doselio iz Velike Ilove (BiH) krajem pedesetih godina u Male Radince kod Rume. Slavimo Svetog Ignjatiju. Unapred hvala!
  plemena- 92123 - 12.01.2015 : Mario Tutnjević Banja Luka - best (0)

  Porijeklo Tutnjević


  Zanima me porijeklo porodice Tutnjević iz Cvrtkovaca kod Doboja. Slavimo svetog Jovana Krstitelja. Rodoslov nam seže do otprilike početka devetnaestog vijeka, kada je jedan od tri brata došao u Cvrtkovce iz Maglaja. Ostala dva brata su se naselila u Buletiću kod Teslića i Detlaku kod Dervente. Takođe, u usmenom predanju je da su u Maglaj naši preci došli iz regije oko planine Romanije. Zanima me da li neko zna dalje porijeklo ove porodice?
  Unaprijed hvala.
  plemena- 92107 - 10.01.2015 : Gojko Trivic Banja Luka - best (0)

  Poreklo prezimena Trivić


  Moje prezime je Trivić iz okoline Banja Luke, Jošavka. Slavimo Đurđevdan. Ako neko ima bilo što od starijih zapisa neka mi pošalje. Unaprijed zahvalan!
  plemena- 91915 - 24.12.2014 : Stefan Atanaskovic Bela crkva - best (0)

  Poreklo prezimena Atanasković


  Zanima me, poreklo prezimena Atanasković. Moji su došli u Belu Crkvu posle Drugog svetskog rata. Inače su poreklom iz sela Dupci, u blizini Brusa ispod Kopaonika.
  plemena- 91807 - 13.12.2014 : Milos Nešković Uzice - best (0)

  Poreklo porodice Nešković


  Pozdrav za sve posetioce foruma, a posebno za borce, stvaraoce Republike Srpske. Rođen sam u Vardištu, opština Višegrad, slavimo Ivanjdan a prislava nam je Spasovdan. Po predanju naših starih, potičemo iz okoline Nikšića. Pozdrav za sve Neškoviće širom sveta.
  plemena- 91801 - 12.12.2014 : Slobodan Trifkovic Leskovac pecenjevce - best (0)

  Poreklo i prezime Trifkovića


  Interesuje me poreklo i prezime Trifkovića iz Bosne. Znam da mi je deda Mlađan Trifković imao još tri brata. Živeli su u selu Mošćanica između Zenice i Kaknja. Slavimo Đurđevdan, molim ako neko nešto zna da mi javi. Unapred zahvalan.
  plemena- 91757 - 09.12.2014 : Slobodan Mladjenović Bistrica na Limu - best (0)

  Prezime Mlađenović


  Moja saznanja o prezimenu Mlađenović su da je poreklom iz plemena Vasojevića, a naziv su dobili po jedinom detetu preživelom turski zulum koje spasiše Rovci i dadoše ime Mlađen.

  Moji su iz okoline Nove Varoši od Dragomira i slavimo Svetog Luku.
  plemena- 91741 - 05.12.2014 : Rade Caric Zirovac - best (0)

  Poreklo prezimena Carić


  Zanima me poreklo prezimena Carić? Živeli smo na Baniji, krsna slava nam je Sv. Kozma i Damjan-Vračevi!

  RE: Poreklo prezimena Carić  Carića ima (tj. nekada ih je bilo) i na Kosovu, opština Istok. Tvoji su vjerovatno iz tog kraja!
  plemena- 91739 - 05.12.2014 : Nedeljko Lučić Priboj - best (0)

  Pitanje o familiji Gardović


  Zna li neko odakle potiče ova familija? Imam ih u Pljevljima, pa pošto je moja familija poreklom od njih, zanima me odakle su došli u Pljevlja i od koga potiču?
  plemena- 91693 - 01.12.2014 : Mirjana Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Vasić iz sela Položnica opština Kosjerić


  Molila bih Vas da mi pomognete u otkrivanju porekla porodice Vasić nastanjene u selu Donja Pološnica, opština Kosjerić. Krsna slava je Sv. Jovan Krstitelj. Poznato mi je da je u određenom periodu porodica nosila i prezime Antonijević po nekom Antoniju.

  Unapred se zahvaljujem na odgovoru!
  plemena- 91615 - 16.11.2014 : Goran Bozic Ripanj - best (0)

  Istorija i poreklo porodice Božić


  Zamolio bih vas, ako mi iko može napisati, nešto o prezimenu Božić i odakle oni dolaze?! Ja znam da su u 19. veku došli u Ripanj, ali nisam siguran da li su poreklom iz Peći ili Pećana. Krsna slava nam je Sv. Nikola. Unapred hvala!
  plemena- 91545 - 03.11.2014 : Nadežda Lalin- Nedeljkov Mokrin, Kikinda - best (0)

  Geneologija


  Želela bih da nađem poreklo i imena mojih predaka. Ukoliko neko nešto zna volela bih da to i napiše. Hvala.
  plemena- 91457 - 18.10.2014 : Dragan Velickovic Zajecar - best (0)

  Nešto više o porodici Veličković?


  Hteo bih znati više podataka o mom plemenu a i o porodičnom stablu po muškoj liniji. Moj otac je Tihomir, deta Jovan a pradeda Veličko.1
  plemena- 91266 - 30.09.2014 : Malislatki - best (0)

  RE: Porijeklo prezimena Kuribak


  Kuribak: prezime registrovano 1883. godine u Bosni i kao savremeno u Sremskoj Mitrovici. Složeno od glagola kuriti i imenice bak (bik). Budući da glagol kuriti, pored osnovnog značenja 'pušiti' znači i 'pijančiti', postoji realna mogućnost da se ovaj bosansko-sremski patronim objasni kao "Propibik", to jest osoba koja je na neki način izgubila bika.

  Iz knjige "Srpski prezimenik " - Dr. Velimira Mihajlovića
  plemena- 91265 - 30.09.2014 : Malislatki - best (0)

  RE: Porijeklo prezimena Grbešić


  Nadimačka osnova Grb- pripada brojnoj tematskoj grupi prezimena koja sadrže pojedine delove ljudskog tela, kao i prepoznatljiv uput na čovečju defektnost i invalidnost. (Up. Slepčević, Čolaković, Kljakić i el. )

  Poznata je i u drugim slovenskim onomastikonima. Za razliku od češkog i poljskog onomastičkog korpusa u kojima je sačuvan besufiksalni oblik (poljski Garb i češki Hrb), najstari ji primer kod nas predstavla lično ime u deminutivnom obliku Grbica, potvrđeno u Banjskoj hrisovulji 1313. godine.

 • Grba: prema istraživanjima Radoslava Grujića, nosioci ovog prezimena u Slavoniji u XVI veku su poreklom iz Stare Srbije.

 • Grbešić: prezime zabeleženo u Srbiji 1322. godine; u selu Dobrkovićima u Rami (Bosna); u Hrvatskoj: okolina Slavonskog Broda, Petrinje i Dubrovnika.

  Iz knjige "Srpski prezimenik " Dr. Velimir Mihajlović

  P. S. Vladimire interesuje me istorija sela "Rioci" kod Bileće/nastanak, porijeklo stanovništva, prezimena, doseljenici... Ako mi možeš pomoći da me uputiš na literaturu ili predanja. Moj mejl ima Željko.
 • plemena- 91259 - 29.09.2014 : Todor Kuribak Sremska Mitrovica - best (0)

  Poreklo porodice Kuribak


  Rođen sam 15. 11. 1962. godine u Sremskoj Mitrovici. Moj otac, Branko, je rođen u Gostovcima, općtina Konjic. Deda mi se zvao Todor.
  plemena- 91181 - 18.09.2014 : Vladimir Grbušić Bileca - best (0)

  Porijeklo prezimena Grbušić


  Hvala vam sto imam priliku da saznam nesto više o porijeklu moje familije. Zanima me imate li informacije i iz kog izvora, o tome kako je nastalo prezime Grbušić? Moj otac je rodom iz sela Dlakoše- Vranjska, kod Bileće. Ima raznih teorija, da smo se odvojili od Popadića, da potičemo sa Kosova, a mene zanima prava istina, po mogućnosti dokumentovana. Unaprijed sam zahvalan. Pozdrav
  plemena- 91175 - 17.09.2014 : Braca Beograd - best (3)

  Poreklo porodice Đurđević


  Đurđevići su uzeli prezime po svom rodonačelniku Đurđu Vlatkoviću, gospodaru Huma.

  Đurđe Vlatković je bio član porodice Vlatković, čiji su pripadnici imali značajnu ulogu u zbivanjima srednevekovne Bosne više od dvesta godina. Potomci Đurđa Vlatkovića (Đurđevići) su se uključili u dinastičku borbu protiv svojih rođaka Kosača sa promenjljivim uspehom ali su uspevali da sačuvaju svoje posede koji su se nalazili na donjem slivu Neretve i u Konavlima. Žarko Humski Đurđević, pritisnut pretnjama inkvizicije proteruje pravoslavne monahe iz manastira Zaostrog jer nisu dovoljno učinili u suzbijanju jeresu u tom kraju i dovodi Avgustince koje takođe proteruje iz istog razloga i dovodi Franjevce. Tim je pokatoličio većinu svojih podanika i pripadnika svoga roda. Vremenom se rod Đurđevića veoma namnožio i osilio do te mere da su počeli da se bave naplatom taksi (gusarenjem)za plovidbu Neretvom mino svih sporazuma. Posle nekoliko zaplena mletačkih lađa, da bi rešili taj problem, Turci najme starešinu roda Đurđević za neke navodne pregovore sa ugarima a ovi ga zarobe i predaju Mlečanima koji ga pogube. Pritisnuti stalnom kaznenom represijom pojedina bratstva Đurđevića počinju da se iseljavaju iz svojih zemalja a neka behu i prisilno raseljena na nova područja ( Arbanasu preseljeni u Dalmaciju a ovdašnji u arbanaške zemlje). U Dubrovniku je par porodica dobila azil i status građana a zatim i titulu Gospara. Njihovi potomci su bili dubrovački pisci, diplomate trgovci, kapetani revelina, teolozi... Posebno se ističe lik fra. Ignjata Đurđevića, filozofa i pesnika koga Hrvati smatraju za najznačajnijeg hrvatskog pesnika sedamnajstog veka i baroka naših područja.

  Pod nejasnim okolnostima, možda prisilno preseljeni, par bratstava Đurđevića se iseljava u okolinu Skadra među Kuče a odatle, usput primivši Islam, prema Žabljaku gde se naseljavaju kod reke Tare. Taj toponim se i danas zove Đurđevića Tara. Ovo bratstvo Đurđevića se sukobljava sa susednim bratstvom Rapovića i za godinu biva ubijeno preko četrdeset ljudi na obe strane. Izmirenje zaraćenih je potvrđeno ženidbom momka i devojke iz zakrvljenih bratstava. Od ovog bratstva Đurđević se izdvojilo posebno bratstvo Ganići. Pripadnici ovih Đurđevića su se raselili u Sandžak a zatim u Bosnu i Hrvatsku. To bratstvo je dalo značajan broj verskih prvaka, četovođa i trgovaca. Oni Đurđevići koji nisu hteli da pređu u islam raselili su se u staru Srbiju i Šumadiju. Neki od njih se prema turskim popisima u kojioma su izostavljani samoglasnici vremenom promenilo prezime u Đorđević. Posle drugog ustanka Đurđevići se naseljavaju i u okolini Beograda a među njima i novo pridošli Đurđevići iz konavlskog kraja koji učestvovali u ustanku. Po padu Kruševske Republike i slomu Ilindenskog ustanka desetak Đurđevića koji nisu hteli da pogaze komitsku zakletvu i priključre se novoosnovanoj četničkoj inicijativi 1903. god. beže preko Save u Austrougarsku i njihovi potomci danas žive u Sremu u selima na domak Obrenovca. Deo Đurđevića se u progonu naselio u Bosni oko Tuzle i na Kozari. Kozarski Đurđevići se na Kozari i danas okupljaju na teferiču početkom meseca avgusta. Đurđevići koji su izbegli u Ugarsku su se naselili u okolini Knina i u Slavoniji. Tako je u popisu iz 1579. god. zabeleženo da je u selu Stari Petkovci starešina jedne kuće Šimun Đurđević. Par porodica menja prezime u Đurđenić. Zbog stalnog raseljavanja Đurđevići su skoro zaboravili svoje poreklo osim zamaglenih predanja. Inače Đurđevići su pripadanici sve tri religije i bez obzira na veroispovest poštuju su Sv. Nikolu, slavu nasleđenu od Vlatkovića , Sv. Đurđa i Đurđic bilo kao porodičnu slavu, imendan ili porodičnog zaštitnika. Đurđevići su danas Hrvati, muslimani, Srbi, Bošnjaci i Romi što nije ni za kakvo čuđenje.
  plemena- 91041 - 05.08.2014 : Slobodan Savic Novi Sad - best (1)

  Poreklo prezimena Savić


  Zanima me poreklo Savića iz Kravice, opština Bratunac, zaseok Mratinci. Krsna slava im je Arhiđakon Stefan.
  plemena- 90971 - 27.07.2014 : Bojan Biga Stari Becej - best (0)

  Poreklo prezimena Biga


  Interesuje me poreklo prezimena Biga!
  plemena- 90954 - 25.07.2014 : Jelena Radivojev Pancevo - best (0)

  Poreklo prezimena Radivojev


  Da li neko može da mi kaže odakle potiče prezime Radivojev i iz kog plemena? Deda mi se zvao Borislav, a krsna slava nam je Sv. Nikola.
  Unapred zahvalna.
  plemena- 90937 - 24.07.2014 : Ankica Dimitrov Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Bodo


  I moj deda je Bodo, zove se Jovo, i potiče iz sela Bode kod Bugojna. Da li Dalibor Bodo ima nekoga ko bi mogao da nam razreši enigmu oko prezimena. Pretpostavljam da je prezime izvedeno od nadimka u nekom od teških vremena. Moj deda je slavio sv. Nikolu takođe. Do nekih saznanja sam došla da prezime vuče korene od Indusa koji su prihvatili hrišćanstvo i da su naseljeni u 15. veku na prostorima danasnje Italije.
  plemena- 90925 - 22.07.2014 : Đorđe Jočin Novi Sad - best (0)

  Poreklo prezimena Jočin


  Ne mogu nikako da utvrdim poreklo prezimena. Deda mi je iz sela Maradik u blizini Inđije u Sremu. Slavimo Sv. Petku.
  plemena- 90843 - 16.07.2014 : Predrag Arlov Bec - best (0)

  Poreklo prezimena Arlov


  Želeo bih da saznam poreklo našeg prezimena. Moji djed je rođen u selu Arlovi u Trstenici, opština Bović u Hrvatskoj. Slavimo Sv. Nikolu.

  Molim vas za pomoć i objašnjenje zbog onih priča da ja ne mogu biti pravoslavac jer nemam "IĆ" na kraju prezimena.

  Unaprijed zahvalan!
  plemena- 90837 - 15.07.2014 : Miodrag ┐ivanović Dvorovi - best (0)

  Porijeklo prezimena Živanović iz Semberije


  Bio bih vam veoma zahvalan, ako bi mi neko mogao objasniti porijeklo prezimena Živanović u Semberiji. Slavimo Svetog Tomu, Tomindan, 19. oktobra. U Semberiji ima još Živanovića ali oni slave druge slave i nismo u nikakvom srodstvu.
  plemena- 90829 - 15.07.2014 : Slavoljub Staletovic Vranje - best (0)

  Prezime Staletović


  Prezime je danas veznao uglavnom poreklom za Kosovo i Metohiju, tačnije za Sirinićku župu, opština Štrpce. Ali me zanima, ako iko na forumu ima bili kakvih saznanja o nekom starijem poreklu, vezano za neko drugo vreme i mesto, ili bilo kakvu naznaku o tome.
  plemena- 90779 - 12.07.2014 : Nenad Djuric Krusevac - best (0)

  Bratstvo Radunović iz Lješanske nahije


  Ukoliko neko zna istoriju plemena Radunović neka se javi na broj: 063-804-804. Unapred zahvalan.
  plemena- 90765 - 11.07.2014 : Enes Kugić St louis, Mo - best (0)

  Porijeklo Kugića


  Pozdrav istprezimenjače. Interesuje me porijeklo prezimena Kugić. Ja sam iz Bosanske Dubice, a moje porijeklo je iz Sanskog Mosta, tačnije iz Modre Selo pored Gornjeg Kamengrada. Davnih šezdesetih i početkom sedamdesetih moj dijed i njegov brat Smajo su doselili u Dubicu... Nisam nikada nikoga upoznao od Kugića sa nekih drugih strana. Piši molim te ako postoji još nekih drugih plemena negdje. Hvala!
  plemena- 90701 - 06.07.2014 : Maksimović - best (1)

  Poreklo Maksimovića iz Novog Pazara


  Interesuje me da li bi mi neko mogao rećI odakle vode poreklo Maksimovići iz Novog Pazara?
  plemena- 90687 - 05.07.2014 : Milorad Kuribak Sremska mitrovica - best (0)

  Poreklo prezimena Kuribak


  Molim vas za pomoć. Tražim poreklo prezimena Kuribak. Moji su iz Hercegovine, selo Gostovići, opština Konjic. Unapred zahvalan, Milorad.
  plemena- 90491 - 15.06.2014 : Malislatki - best (0)

  Porijeklo prezimena Gostimir


  Antroponimijska osnova Gost- pripada drevnom slovenskom sloju sa izrazito starim istorijskim potvrdama. Najstariji primeri zabeleženi su u starolu- žičkom i našem onomastikonu, i tolužički složeni oblik Goxtimysl iz 844. godine i naše Gostilo iz IX i XIII veka. Sačuvana značenja reči gost (Gast, hostis) u našem jeziku dovode nas u nedoumicu koje je od njih moglo biti presudno za semantiku ove osnove. Evo tih značenja, koja su sva potvrđena vrlo rano: prijatelj, sveštenik (kod bogumila), svedok, stranac, pa čak i ženska osoba.

  (Uzgred, polisemija reči u našem jeziku, pa i u drugim slovenskim jezicima, nije usamljena, jer gost u značenju prijatelj poznata je u osetinskom, gost - stranac u grčkom jeziku i el. )

 • Gostimir: pravoslavna porodica kod Bosanskog Prnjavora 1882. godine; prezime zabeleženo u okolini Daruvara i Podravske Slatine. Jednako je sa ličnim imenom Gostimir koje se prvi put pominje već u IX veku.

  Iz knjige srpski prezimenik - Dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 90415 - 07.06.2014 : Gordana Gostimir Virginia Beach, USA - best (0)

  Porijeklo prezimena Gostimir - Marić


  Molim vas da mi kazete za porijeklo moga prezimena GOSTIMIR ili Marić, jer je moj djed dobio prezime GOSTIMIR po majci a ustvari je po svome ocu trebao da se preziva MARIĆ tako da bih vam bila mnogo zahvalna za porijeklo oba prezimena. Hvala puno, to mi mnogo znači!!
  plemena- 90395 - 04.06.2014 : Borkn Zujovic Sivac vojvodina - best (0)

  Žujovići iz Bjelog Polja, Crna Gora


  Molim vas za porijeklo Žujovića iz Bijelog Polja, Crna Gora.
  plemena- 90391 - 04.06.2014 : Branka Elekovic Loznica - best (1)

  Eleković, Sikimić i Iskić


  Odakle dolazi poreklo Eleković, Sikimić i Iskić?
  plemena- 90383 - 03.06.2014 : Mirjana Jovanovic Mladenovac - best (0)

  Poreklo porodice Pavićević


  Volela bih da saznam nešto više o porodici Pavićević koja je poreklom iz Crne Gore, slave Svetog Stefana. Od starijih sam čula da su se doselili u Mladenovac sa područja Cetinja.
  plemena- 90261 - 21.05.2014 : Zeljko Mitic Bubusinac- Pozarevac - best (1)

  Babić - prezime moga pretka


  Babic Stojan. Zadnje što sam doznao je da se doselio iz Krajine ali nisam siguran koje. Ja sam samo do njega stigao. Voleo bih da doznam više o svojoj lozi i precima. Moje je prezime Mitić a nasledio sam ga od Stojanovoga unuka koji se zvao Mita. Već desetu generaciju nosimo ovo prezime, naseljeni smo kod Požarevca, selo Bubušinac.
  plemena- 90151 - 12.05.2014 : Nenad Stojadinovic Beograd - best (0)

  Poreklo Stojadinovića


  Za svoje Stojadinoviće znam da su se u selo mog deda Ilije doselili u drugoj polovini 19. veka. Tada su tri brata: Dragomir, Dobrosav i Dimitrije, koji su sinovi Jovana Stojadinovića, trgovca solju iz Beograda.

  Jovana je knez Miloš ubio zbog žene, što je neretko činio. Ova trojica su bila raseljena u Smederevsku Palanku, odakle su došli u selo Oreovicu kod Požarevca. Dobar deo Stojadinovića se polovinom 20. veka nastanio u Beogradu, ne znajući za svoje poreklo, a što je otkrio moj stric iz crkvenih knjiga Branićevske eparhije.

  Međutim, nije mi poznato odakle se Jovan Stojadinović doselio u Beograd i kada. Ukoliko ima Stojadinovića čija bi se porodična istorija slagala sa gore pomenutim podacima, molio bih da se jave.

  Inače, saznao sam da se najvise Stojadinovica nalazi na jugu Srbije i u Raskoj oblasti, tj. na granici Srbije i Crne Gore, te da tamo postoji i zaseok koji je naseljen ovom familijom.
  plemena- 90087 - 08.05.2014 : Ljiljana Krajcinovic Nova Pazova - best (0)

  Poreklo porodice Krajčinović


  Interesuje me poreklo moga oca porodice KRAJČINOVIĆ, koja koliko ja znam potice iz Užica. Hvala.
  plemena- 90085 - 08.05.2014 : Nikola Kalember Subotica - best (1)

  poreklo prezimena Kalember


  Molim sve koji nešto znaju o poreklu prezimena Kalember. Ja sam Nikola Kalember a brat mi je Miloš rođen sam 1947. u Subotici od oca Milana i majke Katice. Moj otac Milan Kalember rođen je u Gery kod Čikaga USA a njegov otac Nikola je rođen u Titovoj Korenici, Lika i sa 18 godina je emigrirao u Ameriku, oženio se sa Ankom čiji su roditelji takođe emigrirali iz bivše Jugoslavije.

  Moj stric Rade Kalember još uvek živi u Americi a otac (pokojni) Milan je posle Drugog svetskog rata ostao u Jugoslaviji gde se zadesio u to vreme i oženio i ostao da živi tu. Interesuje me poreklo porodice i prezimene, iz kojih krajeva su naselili Liku gde se rodio moj deda Nikola.

  Hteo bih da napravim porodično stablo za moju ćerku. Oženjen sam sa Milenom Kalember, rođenom Ćićić. Otac Žarko rođen u Mohaču, današnja Mađarska a sa ocem jeftom ĆIĆIĆem i majkom Evgenijom doseljava se u Srbiju posle Prvog svetskog rata i sa ostalima iz toga područja osniva selo Srednji Salaš nekada General Ilićevo. Majka moje suprige Saveta ĆIĆIĆ (pokojna) rođena Glavinić iz Gliječe kod Ivanjice, pa ako neko zna nešto i o njenom prezimenu ĆIćIć , molim da se javi.
  Unapred zahvalni!
  plemena- 89999 - 03.05.2014 : Neđo Petrović Teslić - best (0)

  Poreklo Petrovića kod Teslića


  Poštovani moje prezime je Petrović porjeklo selo Mladikovine opština Teslić, Republika Srpska. Krsna slava moje porodice je Sv. Simeon Bogoprimac. Moje kompletno selo je pravoslavno, a kroz selo protiče rečica koja se zove Marica.

  Po kazivanju moga djeda, koji ima 86 godina, a ostao je kao beba bez oba roditelja i othranio ga je njegov djed on se sjeća tri koljena unazad.

  Interesuje me da li postoji kakvo uporište u literaturi crkvenoj ili neko ko se bavi sličnim istraživanjima.

  Unapred zahvalan!
  plemena- 89997 - 03.05.2014 : Milan Gaćeša - best (1)

  Poreklo plemena Gaćeša


  Interesuje me poreklo plemena Gaćeša. Otac mi je rodjen u Gračacu, a prema usmenom predanju potičemo sa granice Hercegovine i Crne Gore.
  plemena- 89972 - 01.05.2014 : Mirjana Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Ivković


  Interesuje me poreklo porodice Ivković. To je porodica očeve majke, koja je iz Istočne Srbije. Živeli su u Zaječaru. Hvala!
  plemena- 89919 - 28.04.2014 : Marina Maksimović Beograd - best (0)

  Rodoslov Krešića iz sela Žač, opština Istok


  Interesuje me rodoslov porodice Kresić koja je doseljena iz Toplice, selo Krčmari u Metohijsko selo Žač, opština Istok. Konkretno me interesuje Nikola Krasić - poznata mi je istorija ove porodice od 1916. godine od rođenja Niolinog sina Doke, Vukoja, Vukašina ali me isto tako interesuje njihova šira familija.
  plemena- 89835 - 20.04.2014 : Tatjana Ilić Beograd - best (0)

  Poreklo porodice Komadina


  Ja sam potomak Mijata Komadine, koji je pobegao u Mostar i oženio udovicu Milu Lasić i preuzeo njeno prezime. Od tada je Mijo Lasić. Rečeno mi je da su iz okoline Bileće, da su za vreme svadbe pobili Turke koji su došli po nevestu, po zakonu prva bračna noć. Mijat je imao dva brata i nekoliko sestara. Ne znam odakle su tačno, ni gde su pobegli i da li su menjali prezimena. Interesuje me i koja im je krnsa slava. Našla sam grob u Mostaru gde su sahranjeni Mila i Mijat Lasić.

  Molim vas pomozite mi, tražim pretke već desetak godina ali bez uspeha
  plemena- 89807 - 18.04.2014 : Natasa Marinkovic Jagodina - best (0)

  Poreklo Marinkovića iz Jagodine


  Postovani interesuje me odakle potiču MarinkovićI iz Jagodine. Rođena sam u Jagodini, živim u selu Glogovac.
  plemena- 89802 - 18.04.2014 : Emina Cepic Tivat - best (0)

  Porijeklo prezimena Šabić


  Interesuje me porijeklo prezimena Šabić iz Starog Bara, Crna Gora?
  plemena- 89777 - 16.04.2014 : Jelena Jankovic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Janković sa Kosova


  Poštovani, zanima me poreklo prezimena Janković. Inače, pradeda se zvao Luka, a deda Petko. Dolaze iz sela Lešane kod Prizrena na Kosovu i Metohiji. Slavimo slavu sveti Nikola.

  Unapred zahvalna, Jelena
  plemena- 89765 - 15.04.2014 : Dušanka Ciger Majdanpek - best (0)

  Poreklo porodice Grekulović


  Interesuje me poreklo porodice Grekulović naseljenih u Žagubici.
  plemena- 89721 - 12.04.2014 : Predrag Cikiriz Lugano - best (0)

  Prezime Ćikiriz is Dragačeva, Srbija


  Kao što i sami vidite, moje prezime je Ćikiriz i potiče iz Dragačeva, tačnije iz malog mesta Rtiju blizu Guče. Za većinu Srba nije poznato ovako neuobičajeno prezime što i mogu da razumem, ali za naše etnologe, etnografe, istoričare i istraživače srpskih korena i prezimena koji ga ne poznaju i ni u jednoj knjizi o svim srpskim prezimenima ne upisaše, predstavlja veliku sramotu i uvredu svih nas Ćikiriza.

  Nas predak Radosav Krsmanović, inače Ćikiriz je polovinom XIX veka postao poznat u celoj Srbiji po svom kamenorezačko-umetničkom dostignuću nadgrobnih spomenika i krajputaša što je nateralo u to vreme sve nove kamenoresce da pored svojih imena i prezimena dodaju ime Ćikiriz kao neku vrstu zaštitnog znaka svog umetničkog rada.

  Čovek koji je svoje prezime Krsmanović žrtvovao zarad svojih umetničkih dela, danas bukvalno da ne postoji ni u jednoj jedinoj knjizi o popisu srpskim prezimenima!?

  Po nekom pripovedanju njegovi roditelji i stričevi Krsmanovići su se naselili u Rti sa Staroga Vlaha ili iz Hercegovine i slave Svetog Jovana.

  Mene interesuje, da li je moguće naći neku liniju porekla Krsmanovića pre dolaska u Draga!evo ta!nije u Rti krajem XVIII i početkom XIX veka!?
  plemena- 89720 - 12.04.2014 : Zivko Ristic Tornik - best (0)

  Poreklo prezimena Ristić


  Da li mi možete reći nešto o poreklu prezimena Ristić, selo Tornik, opština Ljubovija?
  plemena- 89631 - 09.04.2014 : Zeljko Spasenic Valjevo - best (0)

  Poreklo porodice Spasenić


  Molio bih vas da mi dgonetnete poreklo porodice Spasenić u Oglađenovcu (zaseok keseri) kraj Valjeva. Najstariji iz naše porodice po sećanjima je bio Đurađ Spasenić koji je došao iz zaseoka Gornji Keseri u Oglađenovcu u kuću jedinice Anke Matić. On je po spomeniku koji postoji rođen 1852. godine.

  Nadam se da će ovi podaci biti od pomoći!
  plemena- 89551 - 02.04.2014 : Malislatki - best (0)

  Porijeklo prezima Vučkov


  Vučkov vodi poreklo od ličnog imena Vučko (1235 godine u Bosni)

  Vučkov: u sledećim mestima u Bačkoj:
 • Bač 1743,
 • Parabuć (danas Ratkovo) 1772.
 • Lok 1789,
 • Žabal. 1808. godine;

  savremeno prezime u Novom Sadu; u Hrvatskoj samo
  u okolini Zadra.

  Iz knjige: Srpski prezimenik - Dr. Velimir Mihajlović
 • plemena- 89545 - 01.04.2014 : Zvezdana Mirkovic Pozarevac - best (1)

  Poreklo porodice Mirković, Bradarac, opština Požarevac


  Zovem se Zvezdana Mirković. Moji preci su se naselili u selu Bradarac u opštini Požarevac. Slavimo Sv. Nikolu. Volela bih znati odakle vodimo poreklo. Znam da mi se pradeda zvao Stanimir, a dalje ne znam. Ako neko zna više od mene, molim da mi se javi. Hvala unapred.
  plemena- 89527 - 30.03.2014 : Igor Snegić Obrenovac - best (0)

  Poreklo porodice Snegić selo Zukve, Koceljeva


  Molim Vas da mi pomognete oko porekla porodice Snegić selo Zukve, Koceljeva, Srbija, Hvala unapred!
  plemena- 89501 - 29.03.2014 : Zoran Vuckov Zabalj - best (0)

  Vučkov iz Žablja


  Pozdrav,

  interesuje me porodično stablo porodice Vučkov iz Žablja.
  plemena- 89439 - 25.03.2014 : Ankica Dimitrov Beograd - best (1)

  Poreklo prezimena Bodo


  Interesuje me gde se prvo pojavljuje prezime Bodo, tj. koreni i rodoslov.
  plemena- 89419 - 24.03.2014 : Zlajo Blagojevic Krupanj - best (0)

  Poreklo prezimena Blagojević


  Odakle potiču Blagojevići u selu Štavama, opština Krupanj, tj. odakle su im koreni.
  plemena- 89413 - 24.03.2014 : Ozren Djurdjevic Cirih - best (0)

  Đurđevići


  Zanim me odakle mi dolaze preci, tj. prezime Đurđević. Djed i pradjed su sa Morkina poviše Herceg Novog.
  plemena- 89355 - 20.03.2014 : Radomir Radunovic Paracin - best (0)

  Poreklo porodice Radunović


  Ja znam da su moji preci došli iz Podgorice, selo se zove Orasi.

  Došli su u Paraćin posle izvršene krvne osvete, međutim ja ne znam da li su oni svi došli iz Crne Gore, kao i da li tamo imam rođaka
  plemena- 89187 - 07.03.2014 : Dragan Ilic Beograd - best (0)

  Poreklo porodice Ilić iz Ljubovije


  Zanima me poreklo porodice Ilić iz Ljubovije. Znam da se pet braće doselilo najpre iz Hercegovine u Čitluk a potom u Ljuboviju. Jedan od njih se zvao Ilija, po kom smo dobili prezime. Takođe znam da je Bogoljub Ilić bio ađutant kralju Petru Prvom u 1. svetskom ratu.
  plemena- 89153 - 05.03.2014 : Branko Vasic Beograd - best (0)

  Da li su Vasići od Cuca?


  Deda mi je od Cuca pa me interesuje da li su i Vasići odatle?
  plemena- 89151 - 05.03.2014 : Petar Mladjenovic Beograd - best (0)

  Poreklo porodice Mlađenović


  U prvoj polovini ili početkom 18. veka su se doselili; Mlađen, Miloš i još jedan traći brat, čije ime ne znam, u selo Trudovo, Mesna zajednica Jasenovo kod Nove Varoši. Mislim da smo prezime, Mlađenović dobili po najsarujem bratu Mlađenu ali ne znam odakle su gore pomenuti došli. Ako neko nešto više o tome zna bio bih mu vrlo zahvalan.
  plemena- 89125 - 04.03.2014 : Zivadin Perić Pozarevac - best (0)

  Cincari od plemena Beloti


  Svi koji slave krsnu slavu Sv. Luku, a nisu je vekovima menjali, imaju isto poreklo. Poreklo familije "BELOTI" iz MOSKOPOLJA . Godine 1769. su pobegli od zuluma šiptarskog Ali Paše Janjinskog i naselili se u Gornjoj Bjelici u Makedoniji. Po cincarskom selo se zvalo Em-Bella-di-Supra. Iz Gornje Bjelice su se i dalje raseljavali zbog šiptarskog zuluma, po podacima, čak i do Češke.

  Ime moje familije u mestu gde sam rodjen je BELODINCI. U Brestovcu kod Leskovca ostala je žena sa dva nejaka sina (Petrom i Đorđem). Ženu su zvali Belota po familiji iz koje potiče. Tu su osnovali porodicu, koja je po imenu sinova dobila prezime Perić i Đorđević. U Srbiji najviše Cincara Belota ima u Beogradu u Vojvodini, a ima ih i u Crnoj Gori, kao i u Ukrajini i Češkoj.

  Prema tome, svi koji slave krsnu slavu sv. Luka su Cincari od plemena Beloti, koji su bili trgovci.

  O svemu ovome više možete saznati na sajtu - Cincari Balkana.
  plemena- 89117 - 04.03.2014 : Sasa Sacirovic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Šaćirović iz Novog Pazara


  Da li neko zna poreklo prezimena Šaćirović iz Novog Pazara? Odakle potiču i da li neko ima spisak predaka?
  plemena- 88981 - 26.02.2014 : Aleksandar Djuranovic Doboj - best (0)

  Istorija porodice Đuranović


  Zanima me da li neko poznaje istoriju porodice Đuranović sa Ozren planine kod Doboja?
  plemena- 88947 - 25.02.2014 : Jovana Nuzdic Srbac - best (0)

  Porijeklo prezimena Nuždić


  Živim u Srpcu blizu Banja Luke, kod nas ima mnogo prezimena Nuždić i zanima me njihovo porijeklo.
  plemena- 88940 - 25.02.2014 : Jelena Cvetkovski Subotica, Srbija - best (0)

  Poreklo porodice Tomašević


  Zanima me poreklo moga dede i pradede. Deda se zove Živko Tomašević, a pradeda se zvao Trivun Tomašević. Dedina krsna slava je Sveti Jovan. Jako me zanima, jer mi je ovo bitno za dobijanje mađarskog državljanstva. Unapred hvala!
  plemena- 88909 - 23.02.2014 : Milenko Vukelić Banja luka - best (0)

  Porijeklo prezimena Vukelić


  Pokušavam da otkrijem porijeklo mojih predaka. Prezivamo se Vukelić i slavimo Đurđevdan. Pokušavao sam naći podatke u manastiru "Gomionica" kod Banja Luke, međutim neuspješno. Živim u Banja Luci a moji preci su navodno u Bosnu doselili iz Like. Otac mi je Uroš, djed Dušan (solunski borac) pradjed Ilija a dalje nemam podatke.

  Zahvaljujem
  plemena- 88874 - 22.02.2014 : Rada Markovic Cvrtkovci doboj - best (0)

  Markovići od Doboja


  Molim vas da li znate korijene porodice Marković iz sela Cvrtkovača opština Doboj. Slavimo slavu sv. Jovana krstitelja. Pradjed mi se zvao Aleksa Marković.
  plemena- 88759 - 15.02.2014 : Dragan Divijaćki Kikinda - best (0)

  Poreklo prezimena Divjački


  Molim vas za podatke o poreklu prezimena Divjački, koje su nosili i moj djed i otac. Slavimo Đurđevdan.
  plemena- 88555 - 07.02.2014 : Vitomir Radović Zrenjanin - best (0)

  Poreklo RadoviIća


  Molim Vas, ako neko nešto zna o Radovićima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, da mi javi ovim putem ili na mejl vilaradovicŽptt. rs

  Vitomir Radović
  plemena- 88528 - 05.02.2014 : Srdja Marvučić Podgorica - best (0)

  Marvučić


  Molio bih vas da napišete nešto o porijeklu prezimena Marvučić, pošto znam da ne šaljete odgovore putem email-a. Unaprijed zahvalan i veliki pozdrav!!!
  plemena- 88487 - 03.02.2014 : Tatjana Djukic Sabac - best (0)

  Poreklo Đukića iz Šabačke kamenice kod Šapca


  Da li neko može da mi pomogne i kaže odakle su doselili Đukići u selo Šabačka kamenica kod Šapca?
  plemena- 88427 - 31.01.2014 : Slavica Jovanovic Prokuplje - best (0)

  Poreklo porodice Ilić. okolina Peći


  Moj pradeda Radenko Ilić je iz okoline Peći na Kosovu. Doselio se pre mnogo godina u selo Gornje Zdravinje, opština Prokuplje. Želela bih da saznam tačno poreklo, a i da stupim u kontak sa nekim ot Ilića sa tog područja. Unapred zahvalna!
  plemena- 88141 - 14.01.2014 : Zoran Babic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Babić


  Poreklo prezimena Babić iz Pive, slava sveti Stefan? Da li u Pivi u nekoj crkvi ili manastiru mogu da se pronađu podaci o ljudima koji su tamo rođeni? Moj pradeda Panto je otprilike 1860. godište i neke na teritoriji Pive a 1904. se preselio u Srbiju, opština Medveđa. Vidim da u Donjoj Crkvici postoje Babići pa me interesuje da li smo iz istog plemena.

  RE: Poreklo prezimena Babić  Poštovani,
  lično sam bio u Pivskom manastiru i postavio isto pitanje svešteniku koji tamo služi. On mi je rekao da su takve knjige imali, ali da su Partizani (čitaj UDBA) te iste knjige nakon 2. svjetskog rata odnijeli iz njega i uništili.
  plemena- 88073 - 10.01.2014 : Veselin Sakić Novaci zupski Aleksa - best (0)

  Poreklo prezimena Sakić


  Molimo VAS da li imate podatke o poreklu prezimena Sakić. Porodica Sakic je nastanjena u selu Novaci u župi Aleksandrovackoj. Prema podacima predak Milovan Sakić se tu naselio pocetkom 1800 tih godina. Slavimo SV. Nikolu (19. 12)I SV. Vartolomeja i Varnavu (24. 06)

  Takođe me interesuje kako je nastalo naše prezime.
  Unapred zahvalan!
  plemena- 88065 - 09.01.2014 : Petar Maksimovic Kraljevo - best (0)

  Maksimović iz sela Prekale, opština Istok


  Želeo bi da znam nešto o mojim precima, Maksimovićima iz sela Prekale, opština Istok.
  plemena- 87912 - 31.12.2013 : Snezana Matić Novi Sad - best (0)

  Potraga za poreklom porodica Matić i Jagodić


  Moj pokojni otac Dragan Matić rođ. 19. 05. 1941. godine, Čitluk-Ljubovija od oca Milivoja (bio oficir u kraljevoj vojsci) i Ljubice, odrastao u Novom Selu u Srbiji...

  Htela bih da znam odakle im je poreklo, a sa pokojne majčine strane Bosiljka rođ. Jagodić 28. 05. 1947. godine. Majka je Jelka a otac je Vladimir Jagodić, Podovi-Sanski Most (deda odrastao kao siroče u manastiru) po maminoj priči vode poreklo iz Rusije i jedini pismen čovek za vreme rata i govorio je 6 jezika...

  Volela bih da znam vezano za obe porodice. Zanima me jer imam puno sećanja na njihove priče iako sam kao mala slušala.

  Hvala vam unapred!
  Snezana (Matić)Perosavljević
  plemena- 87789 - 25.12.2013 : Spomenka Bojanic Beograd - best (0)

  Porijeklo porodice Spasojevići


  Ne znam porijeklo porodice po liniji očeve majke, udate Bojanić. Priča se da su bili trgovci ali znam samo za Brčko kao mjesto stanovanja.
  plemena- 87741 - 22.12.2013 : DUSAN VUJIC BEOGRAD - best (0)

  Porodica Vujić iz Novske, RH


  Rođen sam u selu Kričke kod Novske, RH. Interesuje me poreklo moga prezimena i odakle su se moji preci doselili?
  plemena- 87723 - 20.12.2013 : Dejan Kojić KRUPANJ - best (0)

  Poreklo porodice Kojić iz sela Lipenović kod Krupnja


  Molim sve one koji znaju nešto o poreklu i korenima Kojića iz sela Lipenović kod Krupnja da mi jave. Inače svi slavmo Svetog Arhanđela...
  plemena- 87709 - 19.12.2013 : Nedeljko Pošmuga Novi Sad - best (0)

  Preklo prezimena Pošmuga


  Slavimo krsnu slavu Svetog Jovana krstitelje i zanima me poreklo prezimena.
  plemena- 87669 - 16.12.2013 : Malislatki - best (0)

  Poreklo prezimena Vemić


  Zabeleženo u Bečkereku (Zrenjanin), u Omoljici (Banat) 1764, u Ketvilu (Mađarska) 1739, u Deronjama (Bačka) 1783. godine; u Drobnjaku u Glasincu (Bosna).

  Nastalo od ženskog imena Vema koje predstavlja hipokoristik dužeg oblika Eufimija i koje je prvi put zalaženo u našem onomastikonu 1700. godine.

  Iz knjige Dr. Velimira Mihajlovića - srpski prezimenik
  plemena- 87649 - 15.12.2013 : Dobrivoje Vemic Igalo - best (0)

  Poreklo prezimena Vemić


  Interesuje me poreklo prezimena Vemić. Dobrinko rođen 1901. godine u selu Orlovat, opština Pančevo.
  plemena- 87535 - 07.12.2013 : Sanela Rakic Tuzla - best (0)

  Rakići sa Majevice


  Interesuje me porodicno stablo Rakića sa Majevice, iz mesta Podgora.
  plemena- 87521 - 06.12.2013 : Slaviša Ristić Banja Luka - best (0)

  Poreklo prezimena Ristić


  Zanima me poreklo prezimena Ristić, iz Aginog sela koje se nalazi 35 kilometara od Banja Luke. Krsna slava nam je Sveti Jovan.
  plemena- 87421 - 30.11.2013 : Jelena Rajda Vrsac - best (0)

  Porodično stablo porodice Rackov iz Pančeva


  Moje devojačko prezime je Rackov. Moj deda se zvao Vukašin i imao je troje dece: sina Milana i blizance - sina Aleksandra (moj otac) i ćerku Anđeliju.

  Želela bih da saznam kako su se zvali moji preci i odakle su došli u Pančevo.
  plemena- 87395 - 27.11.2013 : Dzakula Indjija - best (2)

  Poreklo prezimena Džakula


  Džakule žive u Inđiji. Došli su iz Bihaća nakon Drugog svetskog rata, Moj deda Nikola i njegova braća su ubijeni u ratu. Slava im je Petrovdan. Ne znam mnogo a želeo bi znati naše poreklo.
  plemena- 87361 - 24.11.2013 : Milena Kalember Srednji salas - best (0)

  Poreklo porodice Ćićić


  Zamolio bih da ako neko nešto zna o poreklu i selidbi porodica sa prezimenom Ćićić. Sva 3c su meka slova kao Ćirilo moj deda jefta Ćićić sa suprugom Evgenijim i sinovima, mojim ocem Žarkom i stricem Lazarom doselili su se nakon 1. svetskog rata iz Mohača, sadašnja Mađarska. Kada je taj deo pripao Mađarskoj mnoge srpske porodice su se raselile po Srbiji.

  Moji su došli sa još nekoliko porodica u Vojvodinu i osnovali selo tadasnje ime je bilo General Ilićevo a sada Srednji Salaš kod bješe opština Bačka Topola. Tu su ostali da žive sve do smrti. Ja već imam 64 godine i htela bih da napravim neko porodično stablo za moju ćerku i unuke pa bih htela nešto više da doznam o mojoj porodici.

  Osoba sa tim prezimenom je bilo i u Baranji, u selu Trpinja kod Belog Manastira, današnja Hrvatska.

  Bila bih jako zahvalna ako bi dobila još neke informacije o porodici Ćićić koji slave krsnu slavu Svetog Nikolu.

  Hvala unapred!
  plemena- 87339 - 22.11.2013 : Dragan Đorđević Lazarevac - best (0)

  Đorđevići


  Interesuje me da li neko zna nešto više o nastanku prezimena Đorđević.
  plemena- 87314 - 20.11.2013 : Momcilo Tubic Bijeljina - best (0)

  Porijeklo prezimena TUBIĆ


  Tubići koi žive kod Maglaja slave Đurđevdan. Po nekim podacima tu su doseljeni krajem 18. vijeka iz Hercegovine. Da li neko zna nešto podrobnije o porijeklu Tubića?
  plemena- 87300 - 19.11.2013 : Klaudija Vinkovci - best (0)

  Porijeklo prezimena Adžić


  Zanima me odakle potjeće prezime Adžić i kako je dospjelo na područje R. Hrvatske u Slavoniju...
  plemena- 87297 - 19.11.2013 : Slavko Stanković Derventa - best (0)

  O Stankovićima


  Molim vas, da ako neko nešto zna o porodičnoj lozi Stanković da to ovdje I napiše. Mi živimo na opŠtini Derventa, a ima nas sa tri različite slave. Stankovići koji Žive u Osinji slave Sv. Ignjatiju. mi sa podruČja grada Sv. Luku dok oni u Trstencima slave sv. Đurđa.

  Po nekim crkvenim podacima ovde smo od 1680. a na ove prostore smo došli iz Crne Gore preko Sarajeva, naravno ne odjednom već sa postepenim prebacivanjem iz kraja u kraj a po nekim izvorima smo od starog plemena VasojeviĆi iz Crne Gore a druga varijanta je da smo od plemenske loze Jugovića iz okoline Prokuplja.
  plemena- 87243 - 14.11.2013 : Dragomir Micic Milici - best (0)

  Samoukovići


  Interesuje me poreklo prezimena Samouković.
  plemena- 87241 - 14.11.2013 : Dusan Raljić Knezevo - best (0)

  Porijeklo prezimena Raljić


  Interesuju me bilo kakvi, usmeni ili pismeni, podaci u vezi porijekla rezimena Raljić. Inače, porodice sa ovim prezimenom su uglavnom nastanjene na području Republike Srpske, tačnije na opštini KNEŽEVO, kao i na području opštine Kotor Varoš, a koji su takođe porijeklom od naše loze I slave MIOTROVDAN.

  Raljići su se navodno doselili sa područja Kosova, odnosno Peći, kao i kod mnogih srpskih porodica koje su naseljavale ova područja i kod porodice Raljić nakon naseljavanja braća su se dijelila i uzimali drugu slavu da bi mogli dolaziti jedni drugima, s obzirom da su to, tada, bili dosta pusti krajevi, tako da sada porodice Raljić slave tri krsne slave: MITROVDAN, ARANĐELOVDAN I NIKOLJDAN. Što se tiče moje porodice, mi slavimo MITROVDAN, a rasljeni smo po cijelom svijetu, i pored Kneževa, najviše nas ima naseljenih u Novom Sadu i Kikindi i svi smo u krvnom srodstvu.

  Što se tiče porodičnog stabla imam podatke od početka 1800 godine. Molim sve koji imaju bilo kakva saznanja u vezi ovoga da se jave.

  S poštovanjem,

  Dušan B. Raljić
  plemena- 87219 - 13.11.2013 : Dusan Raljic Knezevo - best (0)

  Porijeklo prezimena Raljić


  Želio bih nešto pobliže saznati o porijeklu prezimena Raljić. Naime, ono je najviše zastupljeno na području Republike Srpske, tačnije u opštini Kneževo, ima ih nešto i u Kotor Varošu ali isti su doselili iz Kneževa.

  Što se tiče pravog mjesta porijekla ne znam skoro ništa sem da, NAVODNO, kao i većina vodimo prijeklo sa Kosova, okolina Peći. Što se tiče porodičnog stabla imam podatke negdje od 1800. godine, a inače na ovom području egzistiraju tri stabla Raljića koje vjerovatno potiču od jedne loze ali kao što je to bio običaj braća su dijela slave kako bi mogli dolaziti u goste jedni drugima tako da Raljići trenutno slave tri krsne slave: Mitrovdan, Aranđelovdan I Nikoljdan.

  Ovim putem bi želio, da ukoliko postoje nekakvi drugi podaci da I to saznam.
  plemena- 87144 - 28.10.2013 : Branko Zekic Donja cadevica - best (0)

  Da li su Zekići živeli u Austrougarskoj


  Molim vas da, ako ste u mogućnosti, da mi pomognete treba mi informacija da li je porodica Zekić živila u Austougarskoj? Ovaj podatak mi treba radi mađarskog državljanstva.
  plemena- 87139 - 28.10.2013 : Boban Čamdžić Šabac - best (0)

  Čamdžići iz Pljevalja


  Gospodine Zdravko,

  listajući slučajno stranice na internetu naišao sam na Vašu poruku za gospodina Vitomira Radovića.

  Moji Čamđžići su od Radovića iz Donje Morače, slavimo Aranđelovdan. Najveći deo porodice živi u Pljevljima, ja sam nastanjen u Šapcu.

  Pošto radim na knjizi porekla mojih Čamđžića, nekad su bili Radovići, mnogo bi mi pomogle Vaše monografije i rodoslovne tablice.

  Bio bih Vam neizmerno zahvalan ako bi me kontaktirali na mail bobancamdzicŽgmail. com.
  Srdačan pozdrav od Bobana Čamđžića
  plemena- 87129 - 27.10.2013 : Boban ČamdžIć Sabac - best (0)

  Za Zdravka Gračanina iz Višegrada


  Molim vas gospodine Zdravko ako možete da me kontaktirate na mail bobancamdzicŽgmail.com u vezi sa knjigom koju imate o Radovićima.
  Moji Camdžići potiču od Radovića iz Donje Morače, slavimo Aranđelovdan, a ja već duže vreme radim na rodoslovu bratstva pa bi mi Vaša knjiga bila od velike koristi. Najveći deo porodice živi u Pljevljima, ja sam nastanjen u Šapcu.

  Srdačan pozdrav Boban Čamdžić
  plemena- 86945 - 10.10.2013 : Malilatki - best (0)

  Porijeklo porodice Škrba


  Škrbe (3- broj porodica), koje su starinom iz Hercegovine, Stolački kotar. Ovako su se zvali i tamo po nekoj škrbavoj (krezuboj) babi, a po starini se zovu Miloradovići. Otud su prije 160 godina doselili na Klanac i bavili se kovačkim zanatom. O kugi su obamrli i ono što ih je ostalo preselilo se u Kobilj-Do. Danas ih ima još u Topliku, Tilavi, Petrovićima i Dobrinji. Slave Sv. Jovana.

  Iz knjige Sarajevska Okolina, antrapološka posmatranja popa tjepe i Vladimira Trifkovića, Srpska Kraljevska Akademija, Srpski etnografki zbornik, Naselja srpskih zemalja, knjiga V, štampano u Beogradu 1904 godine.
  plemena- 86934 - 09.10.2013 : Branislavka Skrba Istocno sarajevo - best (0)

  Porodica Šrba


  Interesuje me odakle se doselila porodica Škrba, kojih ima u Stocu. Moji su iz Kasindola i slave Sv. Jovana.
  plemena- 86933 - 09.10.2013 : Branislavka Skrba Istocno sarajevo - best (0)

  Porijeklo porodice Škraba


  Interesuje me odakle se doselila porodice Škrba? Ima ih I u Stocu. Moji su iz Kasindola I slave Sv. Jovana.
  plemena- 86915 - 08.10.2013 : Nenad Jankovic Kragujevac - best (0)

  Porodično stablo Jankovića iz Turučice kod Orlana


  Ja Nenad Janković od oca Radivoja i majke Ljubice, Radivojev otac Čedomir, braća Čedomirova Rade i Radovan od oca Ivana...
  plemena- 86863 - 03.10.2013 : Perica Milačić Podgorica - best (0)

  Galovići-Milačići


  Imam neke nepotpune informacije od dr Galovića iz Pribojske Banje da potiču od Milačića iz Crne Gore. Ja se bavim rodoslovom i istorijom Milačića, pa ako je ko zainteresovan za saradnju može da mi se obrati.
  plemena- 86781 - 26.09.2013 : Gregor Sančanin Trebnje - best (0)

  Sančanin


  Interesuje me porjeklo prezimena Sančanin i kako je nastalo?
  plemena- 86649 - 11.09.2013 : Milica Vukelić Plaški - best (0)

  Plaškog


  Tražim predake iz Plaškog u R Hrvatskoj.
  plemena- 86511 - 24.08.2013 : Miloje ┐ivanović Backa Palanka - best (1)

  Fulini iz Vjernovića


  Nekada je u sadašnje Vjernoviće, (sa desne strane rijeke Tare, blizu Brštanovice odakle je sada atraktivno splavarenje), došla majka sa tri sina Vule, Rade i Živan.

  Odakle su došli i kako im je bilo ime i prezime ocu niko ne zna. Vule je prešao na Islam, (poturčio se), i od Vula su nastali Fulini, od Rada Radovići a od Živana Živanovići. Želio bih da o istoriji ove porodice (Fulina) saznam što više, ako neko ima istu želju da se upoznamo. Za vreme turske vladavine su bili imućni, moguće je da se neko školovao, možda imaju nekih pisanih dokumenata. Prošla su mnoga tragična vremena, menjali se vladari, (i vere), imam pristojno obrazovanje, ali mi nikako nije jasno kako su moguće takve tragedije, kako se ponavljaju, kako ništa ne naučimo od istorije.

  Očigledno je da 21. vek nije ništa civilizovaniji od 20. , 19. , 18. , .. .. Nemam predrasuda, volim život i želio bih upoznati ljude sa kojima nas vežu zajednički predci, (rođake, nadam se da ih ima negde), te ih pozivam da se jave. Ako neko zna nešto više o ovoj temi može pomoći.
  plemena- 86364 - 13.08.2013 : Dragan Voćkić D. Ratkovo - best (0)

  Poreklo prezimena Voćkić


  Nedavno sam saznao da su Voćkići poreklom iz Crne Gore. Da li možete da mi kažete odakle tačno. Hvala unapred!
  plemena- 86283 - 07.08.2013 : Dobrica Stambolić s. Čubura Ražanj - best (0)

  Poreklo prezimena Stambolić


  Kako je nastalo prezime Stambolić i odakle su se naselili?
  plemena- 86256 - 04.08.2013 : Ivica Bas Podgorica - best (0)

  Porijeklo prezimena Bas


  interesuje me porijeklo prezimena Bas
  plemena- 86210 - 01.08.2013 : Novica Kojovic Kolasin - best (1)

  Poreklo Kojovića sa Kolašina


  Zovem se Kojović Novica i živim u Kolašinu, Cena Gora. Inače djed mi je iz Brodareva selo Milakoviće zvao se Vlajko a njegov otac Vuk, interesuje me poreklo moje porodice. Unapred zahvalan.
  plemena- 86206 - 01.08.2013 : Sveta Lukić Šabac - best (0)

  Poreklo porodice Lukić iz Šapca


  moj otac Slobodan, njegov otac Dragomir, njegov otac Svetomir, njegov otac Velimir... i ne znam dalje... krsna slava je Lazareva subota... Imali su još jednu slavu ali ne znam koju. Ja sam peta generacija koja živi na istom imanju.
  plemena- 86070 - 25.07.2013 : Vidoje Jocic Ajvalija - best (0)

  Poreklo prezimena Jocić, selo Ajvalija, Kosovo


  Interesuje me poreklo prezimena Jocić, selo Ajvalija na Kosovu. Otac mi je Sreten, deda Ljubomir, pradeda Vidoja.
  plemena- 85962 - 17.07.2013 : Milovan Maksimovic Kosovska Mitrovica - best (0)

  Poreklo familije Maksimović


  Prezivam se Maksimović i voleo bih da saznam nešto više o mom poreklu. Pra, pra pradeda mi se zvao Maksim, i moj deda a njegov otac Avram došli su iz Lokve, sela u blizini Žitkovca tj. Banjske. A to vam je blizu Zvečana. Molim vas da pronađete nešto i kažete mi više o mojim precima odakle su došli u to selo Lokva.
  plemena- 85689 - 30.06.2013 : Nedo Savic Beograd - best (0)

  Prezime Savić iz Bačevića kod Mostara


  Niko nigdje ne spominje prezime Savić iz Bačevića kod Mostara. Inače, mi slavimo Đurđevdan. Interesuje me odakle smo mi porijeklom.
  plemena- 85608 - 25.06.2013 : Biljana Karličić Niš - best (0)

  Porodično stable porodice Stevanović


  Poštovani,

  moje devojačko prezime je Stevanović, slavimo sv. Cirika (28. juli i 27. februar) i znamo da se naš predak Metodjije doselio iz Graničana (Kopaonik) u selo Suvaja kod Blaca, verovatno 1880-tih godina. On je tamo došao sa ženom Stanislavom, sinovima Dobrijom i Lazarom i još nekoliko članova familije - Todor ili Tiodor, Jerotije i Marisav od oca Zdravka, da se ta slava slavi od nekog tragičnog događaja - da je neko dete "izgorelo" na taj dan - ali sve nejasno i neprecizno po pričama starijih... Ovo je dosta retka slava.

  Moj brat i ja smo dva puta išli u Graničane, išli i u crkvu u Sočanici gde se venčavalo i krštavalo ali nema dokumentacije iz tih vremena.

  Sigurno da ćemo nastaviti da tragamo i dalje svim dostupnim načinima, za svojim korenima, a i ovo je jedan od značajnijih. Možda postoji neko da zna nešto o tome, ili može na neki način pomoći da se vratimo još malo dalje...

  Pozdrav!
  plemena- 85469 - 13.06.2013 : Ana Pribakovic Beograd - best (0)

  Prezime Pribaković


  Molim vas nesto o Pribakovićima, o njihovom poreklu, migracijama... Podaci do kojih sam pokušavala da dođem su vrlo skromni. Pretražujući internet, na nekim kartama sam pronašla jedan zaseok u Crnoj Gori, na tromeđi sa Srbije, Bosne i Crnom Gorom koje se zove Pribakovići, ali samo na stranim kartama i sajtovima. Pribakovića inače ima najviše u Župi-Aleksandrovac i Vrnjačkoj Banji. Bila bih zahvalna za bilo kakvu informaciju.
  plemena- 85370 - 07.06.2013 : Ina Pivljaković Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Pivljaković


  Mene interesuje poreklo prezimena Pivljaković. Po samom prezimenu bi se reklo da ima veze s Pivom, ali se u Crnoj Gori iščuđavaju kad izgovorim svoje prezime. Takođe, mojih prezimenjaka u Crnoj Gori gotovo da i nema. Znam da postoje Pivljakovići u Kraljevu, Novoj Varoši i nešto malo po Vojvodini.

  RE: Poreklo prezimena Pivljaković  Ina,

  vjerovatno su tvoji, isto kao i moji, promjenili prezime kada su se doselili iz Pive. Svoje moguće pretke možeš tražiti na osnovu krsne slave, crkvenih kalendara i usmenih predanja...
  plemena- 85355 - 06.06.2013 : Vladan Kikanović Beograd - best (0)

  Poreklo familije Kikanović


  Poštovani,

  mene, takođe, interesuje poreklo moje familije sa očeve strane.
  Takođe se, kao i kod Milice iz Novog Sada, radi o porodici iz sela Dvorska, opština Krupanj. Na porodičnom groblju su moj otac Stevan, njegov brat Stanko, njihov otac Milan i deda Milorad (moj pradeda). Pre poslednjeg nemam nikakav podatak o predcima...
  plemena- 85288 - 02.06.2013 : Zeljko Ilic Pula - best (0)

  Porijeklo familije Ilić


  Volio bi saznati porijeklo familije Ilić iz sela Pađene kod Knina. Inače, oni slave Đurđevdan. Djed Miloš je nakon 2. svjetskog rata sa ženom Jelom naseljen u Riđicu u Vojvodini.
  plemena- 85155 - 22.05.2013 : Milica Novak Novi Sad - best (0)

  Poreklo porodice Kikanović


  Zanima me poreklo porodice Kikanović iz sela Dvorske u Rađevini. Iz popisnih knjiga iz 1863. godine, a koji se poklapaju i sa usmenim porodičnim prenošenjem, znam pasove od Živka(koji tada ima 38 godina)-Tešman-Milivoje-Nikola-Tešman (moj otac).

  Ne znam od kada je Živko tu, niti odakle su došli Kikanovići. Dugo tražim te podatke, ali ima dosta nejasnoća. Nalazim Kikanoviće u Grblju, Krtoljskoj regiji u okviru porodice Gošić, i da su stigli iz grada Dapca (u Albaniji) pa su se prvobitno prezivali Dapčić.

  Slava moje porodice je Sv. Nikola a prislužuju Spasovdan. Kod Gošića sam našla da su slavili Sv. Srđa a prisluživali Spasovdan - iako se na tim prostorima nalazile crkve Sv. Nikole, Sv. Srđa, Sv. Spasa.

  Retko prezime koje sam našla i kao ogranak Tatića doseljenika iz Pive, ali dalje ne mogu nikako da povežem njihovo kretanje u današnje krajeve(ako su to isti). Znam da ima Kikanovića muslimanske veroispovesti u Bosni oko Brčkog, pa ne znam da li je to ista grana?Zahvaljujem se unapred, ako uspete malo da mi razjasnite poreklo.
  plemena- 85111 - 19.05.2013 : Slibodan Trifkovic Visegrad - best (0)

  Porjeklo Trifovića


  Interesuje me porijeklo loze Trifkovića. Slavimo Svetog Savu.
  plemena- 85109 - 19.05.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Suzana Tomić, Hercegovina


  DUBNICA: najstarijim rodom(koljenom)u selu smatraju se Tomić-Nikolić(15k. sv. Jovanjdan) starinom iz Hercegovine.

  Za više informacija o ovome kliknite ovdje.
  plemena- 84969 - 12.05.2013 : Srdjan Maljkovic Banatsko Karadjordjevo - best (0)

  Maljkovići, Čaprazlije


  Moj deda je Jovan Maljković, rođen u Čaprazlijama 1921. godine. Otac mu je Petar Maljković, koji je živeo u Čaprazlijama sa bratom Božom! Njihov otac se zvao Trivun! Moj pra-pra-deda, a Trivunov otac se zvao Ilija Maljković. Interesuje me srodsto sa Trivunove braće i sestara za koje ne znam i Ilije Trivunovog oca! Kako su doš u ovo mesto i koliko su živeli, kada su se raselili! Sve me interesuje pošto ne znam mnogo a nemam koga da pitam.
  plemena- 84899 - 09.05.2013 : Bratislav Bijeljina - Ilijaš - best (0)

  Porijeklo porodice Savić


  Vjerovatno se ne može tek tako odrediti nečije porijeklo zbog relativno malo podataka, ali možda se može dati priblizan odgovor koji će poslužiti za dalje traganje.

  Prezivam se Savić, moji su živjeli u Ilijašu, slavimo Aranđelovdan, 21. novembra. Nekad sam "saznao" da su moji porijeklom iz sela Sekare između Nevesinja i Stoca, da su od prezimena Sekare nastali Savići i Sekare. Imate li možda još neku informaciju o porijeklu prezimena Savić, ako je ovo prethodno i tačno?
  plemena- 84743 - 03.05.2013 : Elda Jaganjac RaščIć - best (0)

  Prijeklo prezimena Raščić


  Poštovani,

  saznala sam da je Raščić prezime porijeklom iz Crne Gore, begovskog porijekla iz okoline Pljevalja? A Jaganjac da je porijeklom od porodice Tomanović iz Nikšića koji su zbog krvne osvete u strahu promjenili prezime u Jaganjac i bježe u Boku Kotorsku, a potom u istočnu hercegovinu 1510. godine.

  Voljela bih znati da li su ovi navodi istiniti. Hvala unapred!
  plemena- 84329 - 14.04.2013 : Dalibor Bodo Sid - best (0)

  Poreklo familije Bodo


  Poštovanje,

  Interesuje me poreklo familije Bodo, slavimo Svetog Nikolu, i sve što znam je da potičemo iz Bosne iz sela Bode kod Bugojna. Deda mi se posle Drugog svetskog rata preselio u Šid, Srem, gde i danas živimo?
  Ako mozete nešto više da mi kažete o poreklu.

  Unapred zahvalan Dalibor Bodo
  plemena- 84295 - 13.04.2013 : Jelena Minic Topola, - best (0)

  Poreklo familije Minić


  Poštovani,

  Molim Vas, ukoliko je ikako moguće da mi pomognete u vezi porekla familije Minić? Po pričama starijih, znam da su se 1750. godine doselili u Kijevo, kragujevačka Batočina. Potiču od plemena Vasojevići (Bradići) od Berana, slava je Sveti Pantelejmon, tu su i ostali neki, a ostali, raselili se po celom svetu.

  Ja sam Jelena S. Minić iz Topole (Oplenačke - Karađorđeve), tu sam rođena i tu živim i radim.

  U nadi da ćete mi pomoći, unapred Vam hvala i pozdrav od mene.
  plemena- 84267 - 11.04.2013 : Dejan Tomic London Kanada - best (0)

  Porijeklo familije Tomić iz Donjeg Žabara kod Brčkog


  Postovani gospodine,

  Želio bih da saznam nešto više o porijeklu familije Tomić iz Donjeg Žabara pored Brčkog/Orašja na Savi.

  Moj djed se Zvao Maksim i ubijen je u Drugom svjetskom ratu. Imao je dva brata Milivoj i Petar koji su živjeli do nedavno. Maksim ima tri kćerke i sina Radomira, koji je najprije živio u Tuzli a zatim u Šapcu gdje je i umro 2011. godine.

  Od mene, Dejana, ima sina Ninu, obojica rođeni u Tuzli a sada živimo u Kanadi. Milivoje ima dvije kćerke i sina Stjepana a ovaj sina Milivoja( svi žive u Donjem Žabaru, i tu se završava loza jer Milivoje ima dvije kćerke. Petar ima dvije kćerke i sina Stevana koji živi u Brčkom i on takođe ima dvije djevojčice.

  Moj sin Nino Tomić je jedini koji nasleđuje prezime Tomić. Zato bih volio da znam nešto više o porijeklu moje familije. Postoji priča da cijela familija potiče od dotične familije Bosić jer je navodno neki čukundeda preuzeo prezime Tomić kad se oženio i došao u imućnu kuću tadašnjeg gazde Tomića. U selu Donji Žabar postoji još jedna familija Tomića koji nam nisu nikakav rod mada svi žive kuća do kuće.

  Moja familija slavi Svetog Nikolu.

  Hvala unaprijed!
  Dejan Tomić
  plemena- 84219 - 08.04.2013 : Dragana Tomić Sremska Mitrovica - best (1)

  Tomići iz Zvornika


  Interesuju me Tomići iz Zvornika koji slave Sv. Iliju.
  plemena- 84197 - 07.04.2013 : Nevena Starčević Uzice - best (0)

  Starčević iz Užica


  Da li možete da mi kažete nešto o poreklu prezimena Starčević iz okoline Užica, slavimo Sv. Stefana.

  Hvala unapred!
  plemena- 83957 - 27.03.2013 : Mileta Urosevic Arandjelovac - best (0)

  Poreklo prezimena Skerlić


  Interesuje me kako je nastalo prezime Skerlic.. . Mislim da je u osnovi ovog porodicnog imens rec Skerl ili Skerla.. Znam da postoji i prezime Skerl, nas pokojni kompozitor Zvonimir Skerl, na primer. Na internetu sam nasao 237 Amerikanaca sa ovim prezimenom. Koliko znam ima ga i u Letoniji ili Litvaniji.. Navodno je nastalo od italijanske reci Scarlat za crvenu boju..

  Ako neko zna nesto vise molio bih ga da to i objavi.. Hvala na ustupljenom prostoru..
  plemena- 83947 - 26.03.2013 : Darko Tomović Novi pazar - best (1)

  Poreklo Tomovića


  Tražim nekog ko zna poreklo Tomović (slava sv. Apostol Toma) kažu da smo doseljeni iz Pljevlje, Crna Gora i da su neki kotisli da žive u Toplici a neki su ostali u (opština Leposavić Vračevo) bare.
  plemena- 83895 - 24.03.2013 : Malislatki - best (0)

  Porijeklo porodice Mićanović


  Mićanovići - porijeklo

  68. Maurovići

  - Mićanovići/5/su starinom iz Krajine. Njihov predak, Mican Vranes, isterao je ovce nekog trgovca iz Krajine i ostao na Lisovu. Dedovi sadašnjih Mićanovića krčili su Boče, i tu su se naselili. Docnije su presli u Kalotie, a na Boču se bio naselio neki Batarilo, pa su se, posle nekog vremena, opet vratili na Boče. Od skora se zovu
  i Zekii. Slave Đurđevdan.

  Naselja i poreklo stanovnistva /knjiga 25/-Srpski Etnografski Zbornik/knjiga XLIII
  BEOGRAD 1928,
  Dr. Milenko S. Filipovic - Visocka Nahija
  plemena- 83885 - 23.03.2013 : Vuk Gradinski Nišići - best (1)

  Porijeklo Mićanovića iz Visokog


  Možda g. Pero Mićanović ovo zna, a toliko se može naći u knjigama:

  Predak Mićanovića iz Visokog, Mićan Vranješ, došao je iz Krajine, dotjeravši ovce nekog trgovca, pa ostao na Lisovu.

  Mićanovi potomci krčili su Boče, pa se tu i iselili, a na njihovo mjesto došao je neki Batarilo.

  Slave sv. Đorđa a zovu se i Zekići.
  plemena- 83883 - 23.03.2013 : Pero Mičanović Visoko BiH - best (0)

  Poreklo familije Mičanović


  Naša Krsna slava Sv. Đorđe . Znam da smo se doselili na područje Visokog 1800 i neke. Ako neko zna nesto više bio bih mu jako zahvalan. Hvala!
  plemena- 83859 - 22.03.2013 : Dragan Томић Indjija - best (0)

  Poreklo Tomića koji su se naselili u Donjem Tovarniku


  Voleo bih ako neko može da mi kaže poreklo Tomića koji su se doselili u Donji Tovarnik. Samo znam za neka imena Nikola, Đorđe, deca od Jordana i Sofije..
  Iz Tovarnika su se preselili u Inđiju.. .
  Unapred hvala.. .
  plemena- 83843 - 22.03.2013 : Ljiljana Perić Pančevo - best (0)

  Poreklo prezimena Dupljak


  Molim za tumačenje porekla prezimena Dupljak, poreklom su iz Raške oblasti, Peštera prema Vasojevićima oko Berana.
  plemena- 83805 - 20.03.2013 : Svetislav Tomic Barajevo - best (0)

  Tomići u Šumadiji


  Molim Vas da mi kazete za poreklo Tomića koji su se nastanili u Šumadiji. Otac mi se zvao Miladin, deda Radovan. Njegov otac Miloje, pa Ilija, i na kraju Toma. Po dedinoj prici moji preci su došli iz Hercegovine. Prebegli su u Šumadiju zbog straha od krvne osvete. Slava mi je Sv. Jovan Krstitelj.
  plemena- 83559 - 12.03.2013 : Ranko Tejic Wien - best (0)

  Tejići


  Dragane,

  koliko ja znam, Jovica i Vasilija su imali Stevana, Aleksu, Glišu, Anđu i Stoju od Stevana koji je bio Knez i učesnik 1. svijetskog rata je Obrad, a od Alekse je Aleksa, Krsta i Milka dok je od Gliše Dragutin, Mile, Dragoljub, Cvijo i Miroslav i kći koja je bila udata u Sekulićima, nadam se da ovo dalje i sam znas.

  Što se tiče porijekla, došli smo iz Crne Gore ali preko Like i Dalmacije, neki su promjenili vjeru tako da nas ima i Hrvata kao i muslimana. Možda jednog dana i da se vrate svojoj staroj vjeri! Krsna Slava je svima Đurđevdan, pa i ovima što su otišli jer su do skoro imali ikonu Sv. Gergija na zidu.

  A što se tiče Zorice, ona potiče Od Vuka koji je imao Stojana, Stojaka i Dušana. Od Stojana je Stoja, Danica, Stojko i Milorad pa dalje od Stoje pokjni Miloš (Mićo) Krstan, Slavko (koji poginuo u ovom ratu) Bosa i Tihomir, a od Danice Ranko, Mira, Slava i Miroslav od Stojke Stojan (Bajo) i Mirko dok je od Milorada Zorica i Nataša i sad tu se nastavlja i dalje, ali o tom drugom prilikom.

  Pozdrav!
  plemena- 83529 - 11.03.2013 : Malislatki - best (0)

  Vitaki


  Mnoga naša prezimena sa osnovom na Vit - mogu se objasniti i od neslovenske antroponimijske osnove, tj. od ličnog imena Vitalius koje postoji i u u katoličkom i u pravoslavnom kalenaru.

  Vitakić: u selu Bečnju (Šumadija), poreklom iz Donjeg Dragačeva. Up. toponim Vitakovo u Ibarskom Kolašinu.

  Iz knjige Velimira Mihajlovića - "Srpski prezimenik"
  plemena- 83459 - 09.03.2013 : Zorica Zivanovic Kragujevac - best (0)

  Poreklo porodice Živanović


  Molim Vas da mi kažete poreklo porodice Živanović. Moj otac se zvao Miodrag, a deda Stojadin.
  plemena- 83458 - 09.03.2013 : Irena Vuckovic Kragujevac - best (0)

  Porodično stablo Vitakića


  Pozdrav,

  Interesuje me da li neko posjeduje porodično stablo porodice Vitakić.
  plemena- 83453 - 09.03.2013 : Gligor Maravić Dubrovnik - best (0)

  Porijeklo i krsna slava porodice Maravić


  Zanima me porijeklo porodice Maravić i koja im je krsna slava?
  plemena- 83426 - 09.03.2013 : Dragana Gavrilović Sekovici - best (0)

  Porijeklo familije Gavrilović


  Interesuje me porijeklo od familije Gavrilović. Doselili su se u Šekoviće u Bosnu i Hercegovinu. Krsna slava sv. Luka.
  plemena- 83244 - 03.03.2013 : Milovan Tomić Čačak - best (0)

  Poreklo prezimena Tomić iz okoline Čačka


  Volio bih da nešto više saznam o porodici Tomić koja se doselila u okolinu Čačka, selo Baluga.
  plemena- 83127 - 27.02.2013 : Mladen Vujić Pakrani, Daruvar - best (0)

  Porijeklo plemena Vujić


  Odakle potiče pleme Vujić? Moji su živjeli u Hrvatskoj, selo pakrani opština Daruvar. Imam neke informacije da su porjeklom iz Crne Gore. Krsna slava nam je Sv. Arhangel Mihajlo, 21. novembar.
  plemena- 82682 - 16.02.2013 : Vlada Kulić Niš - best (0)

  Poreklo Kulića iz Orljana kod Doljevca


  Zovem se Kulić Vlada , rođ. 1953 u Orljane kod Doljevca, a živim u Nišu.

  Interesuje me odakle su se moji doselili u selo Orljane, u kome imam informacije da su doseljeni iz Belog Kamena kod Prokuplja.

 • otac Borko ( Borivoje ) rođ. 1930. god u Orljanu
 • dada Trajko rođen 1898 god u Orljanu,
 • pradeda Mladen, umro u Orljanu,
 • čukundeda Stojan zvani "Tače", umro u Orljanu , misli se da je on ili njegov otac "KULA", doseljen u Orljane

  Slava je Sv. Arhangel Mihajlo.
  Molim Vas da mi pomognete u pronalaženju mojih predaka.
 • plemena- 82411 - 10.02.2013 : Pero Lazarevic Banja Luka - best (0)

  Lazarevići sa Vlašića


  Interesuje mo porijeklo ovog prezimena i odakle su se doselili.
  plemena- 82361 - 08.02.2013 : Aca Orolic Riljac - best (0)

  Poreklo Orolić


  Unapred vam se zahvaljujem za sve vaše informacije vezane za moje prezime - Orolić.
  plemena- 82345 - 08.02.2013 : Vitomir Radović Zrenjanin - best (0)

  Poreklo Radovića


  Za Zdravka Gračanina iz Višegrada!

  Molim vas Zdravko, da mi pošaljete sve što znate u vezi Radovića Moračana i drugih, biću vam veoma zahvalan.

  Pozdrav od Vita Radovića vilaradovicŽptt. rs
  plemena- 82281 - 06.02.2013 : Milan pg Podgorica - best (0)

  Radovići


  Radovića ima u Crnoj Gori na više lokacija, jedni su u Bjelopavlićima (Danilovgrad), ima ih u Morači, kod Kolašina... Ima starosjedilaca u Podgorici, a mitropilit crnogorski je Radović od ovih iz Kolašina.
  plemena- 82256 - 05.02.2013 : Aleksandra Beograd - best (0)

  Radovići


  Moj otac slavi sv. Arhangela Mihajla. Znam da mi je pradeda poreklom iz Crne Gore. Deda se rodio na Kosovu, a dalje su se kolonizovali u Vojvodinu. Jako bih volela kada bih nesto saznala o svom poreklu.
  Unapred zahvalna Radovićeva!
  plemena- 82115 - 31.01.2013 : Nenad Cumbo Banjaluka - best (0)

  Poreklo prezimena Cumbo


  Želeo bi znati poreklo svog prezimena Cumbo, djed mi se zvao Bogdan, a pradjed Jovo, rodom su iz Šipova, oblast Janj, selo Babići. Slavimo Nikoljdan. Pozdrav!
  plemena- 81923 - 26.01.2013 : Vitomir Radović Zrenjanin - best (0)

  Poreklo Radovića


  Molim vas da mi napišite sve što znate o Radovićima.

  Moja Mail adres je vilaradovicŽptt. rs

  Pozdrav od Vita Radovića
  plemena- 81843 - 23.01.2013 : Dragan Vasic Perlez - best (0)

  Poreklo Vasića iz Rasavaca - Donji Vakuf


  Deda mi je došao u Banat 1954. godine sa porodicom iz Rasavaca pa me interesuje poreklo Vasića iz Rasavaca. Ime moga deda je Dragutin Vasić.
  plemena- 81703 - 18.01.2013 : Zdravko Gračanin Višegrad - best (1)

  Porijeklo Radovića


  Vitomore Radoviću, ja Vam mogu mnogo pomoći ako vaši Radovići:

  1. slave slavu sv. Arhangela Mihaila po novom kalendaru 21. novembra.
  2. ako Vaši Radovići potiču iz Donje Morače ili iz Donjeg Kolašina u Crnoj Gori.


  Naime, posjedujem njihove Monografije i Rodoslovne tablice, od 1350 godine.
  plemena- 81669 - 16.01.2013 : Vitomir Radović Zrenjanin - best (0)

  Poreklo Radovića


  Molim sve Radoviće da mi se jave, jer pišem knjigu o Radovićima pa mi je potrbna pomoć u informacijama o našem poreklu.

  U napred zahvalan,

  Vitomir Radović
  plemena- 81389 - 09.01.2013 : Marko Savic Zvornik - best (0)

  Porodično stablo porodice Savić


  Želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu. Živim u G. Grbavcima kod Zvornika i u svojoj okolini nemam nikoga ko bi mi mogao nešto više reći o poreklu porodice Savić. Slavim slavu 6. oktobra, Začeće Svetog Jovana Preteče, koja je veoma rijetka u opštini Zvornik. Molio bi vas da mi kažete bilo šta pobliže o moim precima.

  Unapred hvala!
  plemena- 81363 - 08.01.2013 : Ljiljana Janković Loznica - best (0)

  Jankovići iz Loznice


  Interesuje me poreklo Jankovića iz Loznice, Podrinje, Srbija.
  plemena- 81345 - 08.01.2013 : Jovica Tomic Zrenjanin - best (0)

  Poreklo porodice Tomić


  Poštovani,

  zanima me poreklo porodice Tomić iz Banata. Naime, moj deda je došao u Aleksandrovo ( Velike Livade ), iz Beodre ( Novo Miloševo ). Slavimo Đurđevdan kao krsnu slavu.
  plemena- 81201 - 04.01.2013 : Ozren Zagreb - best (0)

  Porijeklo porodice Kasavica


  Pozdrav,

  Tražim više informacija o porijeklu porodice Kasavica, koji slave Sv. Tomu (19. 10). Nisam uspio ništa naći o njima, a jedino što sam čuo je da su možda od njih potekli današnji crnogorski Kasalice. Do Prvog svjetskog rata su živjeli u Hercegovini, u Lazarićima kraj Gacka.
  Hvala
  plemena- 81028 - 30.12.2012 : Ljubisa Markovic Vucitrn - best (1)

  Dopuna


  Znam samo da je bilo 4 brata koji su se zvali Marko, Tomo, Anđelko i Vaso. Zajednička slava nam je Sveti Kiril, 27. februara. Inače nas zovu i smuđacima.
  plemena- 81019 - 30.12.2012 : Jasna Janda Sremska Mitrovica - best (1)

  Lazovići iz Podgovire


  Odakle potiču Lazovići iz Podgorice, koji inače slava Svetog Nikolu?
  plemena- 81009 - 30.12.2012 : Ognjen Savic Zvornik - best (0)

  Porodično stablo porodice Savić


  Prezivam se Savić i slavim Začeće Svetog Jovana Preteče koji je 6. oktobra. Želeo bi da saznam više o poreklu porodice Savić i njihove članove. Redovno ću posećivat ovaj sajt kako bi dobio odgovore.
  plemena- 80799 - 23.12.2012 : Dejan Tomic Beograd - best (0)

  Tražim poreklo porodice Tomić


  Poštovani Željko,
  imam želju da saznam što više o poreklu prezimena Tomić koji su nastanjeni u selu Bela Reka, opština Šabac. pozdrav.

  Dejane,

  bilo bi dobro da si naveo i koju slavu slavite. Nadam se da ti Mihajlo Danilović iz Majura može u ovome pomoći.
  plemena- 80797 - 23.12.2012 : Maja Beograd - best (0)

  Porodica Davinići


  Intersuje me odakle potiču Davinići? Slavimo Đurđevdan. Moji su poreklom iz Zapadne Slavonije. Postoje neke priče da su Davinići došli u Slavoniju iz Hercegovine, ali ne znam koliko je to tačno. Hvala puno
  plemena- 80594 - 15.12.2012 : Velisav Opalic Crvenka - best (1)

  Poreklo Opalića


  Zanima me da li neko zna kada je nastalo prezime Opalić i od kog prezimena je nastalo?
  plemena- 79745 - 21.11.2012 : Milan Branković Gornji vukšinac hrva - best (1)

  Odakle su Brankovići


  Odakle potiču moji Brankovići? Krsna slava im Arangel Mihail, i na ovo područje smo se doselili oko 1560. godine. Ako neko zna neka mi javi!
  plemena- 79423 - 12.11.2012 : Sabac Simic Sabac - best (0)

  Simići


  Znate li, možda, iz kog plemena potiču Simići koji slave Mitrovdan?
  plemena- 78514 - 27.10.2012 : Goran Djukic Sabac - best (0)

  Đukići iz Šabačke Kamenice


  Moja familija Đukić je nastanjena u selu Šabačka Kamenica u blizini grada Šapca. Kažu da se neki Đuko, ako se ne varam prezivao se Andrić, naselio tu i od njega je sve krenulo. Od moje porodice niko ne zna odakle je on došao, pa bih bio zahvalan ako neko zna nešto o tome da me obavesti.
  plemena- 78284 - 20.10.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (1)

  Pivljani


  Hercegovina cio svijet naseli a sebe ne raseli

  Piva je mala, njena su prva naselja malobrojna, ali Pivljana ima po svim srpskim krajevima...

  Pivljani

  Adžić, Avrić, Alimpić, Arsić, Bauer, Božić, Bortić, Burmazović, Vasić, Vladimirović, Vuković, Gajić, Gajčanski, Gazibarić, Geratović, Damjanović, Dobošarević, Drenovac, Dukić, Živković, Ilić, Kojić, Kovačević, Lukić, Makević, Maksimović, Marjanović, Maričić, MataloviĆ, Mačvan, Mašić, Milekić, Milutinović, Mirković, Mostić, Nešić, Novković, Pajtić, Pavlović, Pejkić, Perić, Perišić, Popović, Radišić, Radovanović, Rakić, Reljić, Savatić, Savić, Savković, Sandaljčević, Simić, Spasojević, Stanković, Stojinović, Stokić, Tomić, Đukić, Đokić, Đorđević, Jošilović, Janković, Jelić

  Muslimani pivljani

  Uz navedena prezimena spadaju još i:

 • PUZI iz (Rvi, Vlasonje, Đurašići, Džurovo, Izbičanj) slavili sv. Nikolu,
 • ZUKANOVIĆI iz Božurev do slavili sv. Jovana
 • ODZIĆI iz Nevesinja , Crkvice Odzića, Glavica, slavili sv. Đorđija
 • SMAJIĆI
 • ŠABANOVIĆI D. crkva , Božurev do , slavili nekada sv. Jovana
 • ŠAINOVIĆI


 • Podgorini Pivljani u valjevskoj Kolubari

 • PIMIĆI njihov rod su:(Panići, Brankovići, Antonijevići, Stankovići, Adamovići). U selu Dupljaju, svi slave sv. Jovana
 • TERZIĆI u selu Klanici slave sv. Jovana sa njima su rod Mijativići, Mosorovići, Ristići
 • DUDIĆI rod sa Dzodićima, u Klincima slave sv. Đorđija
 • TODORROVIĆI u Ključu i Đuričići u Rajkoviću doseljeni u prvoj pol 18 veka, slave sv. Đorđija
 • PIVALJEVIĆI I TANASIJEVIĆI u Ključu, doseljeni 18 vek , slave sv. Đorđija
 • PERIŠIĆI u Sušici(kolubara) doseljeni poč. 18 vek.. slave sv. Đorđija
 • VUJIČIĆI I ALIMPIĆI u Tuđinu doseljeni poč. 18 vek, slave sv. Đorđija


  Pivljani u Sarajevskom polju

 • JOŠILOVIĆI u Dolcu, doseljeni pre 135 god, u Pivi se zvali PIJUCI, slave sv. Arhangela
 • VASIĆI u Lukavicama, Krupcu i Staroj gori, Kijevu i Poljanama od ADZIĆA su slave sv. Jovana
 • ANIĆI u Nedžarićima od Vasovića
 • Radojevići u Lužanima doseljeni pre 80 god, slave sv. Nikolu..
 • ŠOJE u Osijeku od Bajovića , slave sv. Nikolu,
 • Čepici u Osijeku od Aprga , slave sv. Iliju
 • MIĆIĆI u Reljevu od Boškovića slave sv. Nikolu
 • MOČEVIĆI u Slatini od Adzića , slave sv. Jovana
 • JEVTANOVIĆI u SARAJEVU , slave sv. Savu

  Pivljani u Hercegovini

  STAROVIĆI, SLIJEPČEVIĆI, POPOVIĆI I DAVIDOVIĆI u Samoboru slave sv. Savu


  U Srebreničkom srezu ima KRUNIĆA pod imenom TOMIĆA I MILIČIĆA, prvo su se odselili iz pive u Peć, a potom u Srebrenicu


  U VIŠEGRADSKOM Starom Vlahu Pivljani su: STAŠEVIĆI I TOTIĆI u Prijevorcu i JOVANOVIĆI u Zubaču, svi slave sv. Jovana. Ove tri porodice su istog roda, a rod su i sa JELISAVČIĆIMA iz Bioske iz Užičkog okruga. Svi navedeni su od BAJAGIĆA IZ PIVE..
 • plemena- 78263 - 19.10.2012 : Nenad Stevović Podgorica - best (1)

  Prezime Dobrilović


  U Dečanskoj Hrisovulji I, II i III od 1335-1345. godine popisan je veliki broj crnogorskih i srpskih porodica. Dečanski Hrisovulj je zlatopečatna povelja kralja Stefana Dečanskog, napisana povodom izgradnje manastira Visoki Dečani koji su gradili kotorski neimari. Kralj je manastiru kao svojoj zadužbini darovao čitava sela za izdržavanje, kmetovi su plaćali porez manastiru. Sa prostora Huma, Zahumlja, Trebinja, odnosno današnje Crne Gore i istočne Hercegovine, naseljene su u oblast Dečana mnogobrojne crnogorske i srpske porodice. One su se kasnije pod pritiskom Turaka naselile na sjever i zapad. Od tih mnogobrojnih porodica koje su popisane u Dečanskoj Hrisovulji i danas su aktivne mnoge pod istim prezimenom sačuvanim još od XIV vijeka. Među njima je i neosporno crnogorsko prezime Dobrilović koje je u Dečanskim Hrisovuljama navedeno kao očinstvo.

  Dobrilovići u Njegušima važe za veoma staro bratstvo. O njihovom porijeklu u Njegušima ima različitih predanja, ali ni jedno nije pouzdano da bi bilo i naučno valorizovano.

  Pomen ovoga prezimena nalazimo u Njegušima 1437 - 1438. godine. Dobrilovići su živjeli u Njegušima, Dobroj Župi, Kosijerima i Pecinji ("za brdu k Bokovu"). Njihovi potomci su odselili u Poprate i Lipu i tamo su pod prezimenima:Vujović, Milanović, Popović, Živanović, Grujić (izumrli); od odseljenog u Popratima jesu Đuranović (na Lipi), Sredanović, Vukić i Rajević, a u Oćevinama (Dropska Župa - Cetinje) prezivaju se Đuranović. Kasnije su odselili u Vasojeviće, pa ponovo se jedini nasele u Oćevine. Od ostalih potomaka u Đuriškoj Rijeci jesu Đuričanin, a kod Berana naseljeni su kao: Popović, Pajković i Tomašević. Dobrilovićima u Njegušima pripada i ogranak - brastvo Radmilović.

  Dobrilovići su vjerovatno s Njeguša iseljeni i u Gluhi Do (Crmnica), "gdje su se prozvali i Dobrilović = Šuster, zagranci Šuster i Ćetkoviće sa Drešicima (7 kuća) koji su se njima pribratili"

  Dobrilovići su kao brastvo Cetinjskog plemena (vjerovatno razgranjavanjem doseljeni sa Njeguša) bili zasigurno još od kraja 15. vijeka što svjedoči i Jovan Erdeljanović. 2

  Dobrilovića ima iseljenih u Boku, u Dobrotu u XVI vijeku iz Zalaza - Njeguši.

  Dobrilovića vjerovatno istog porijekla ima iseljenih i u Perast.

  Dobrilovići se pominju kao brastvo plemena Dobr(sk)o Selo. Dobrsko Selo je stara župna oblast koja se u srednjem vijeku zvala "Dobro" i ono je zahvatalo dio današnjeg plemena Ceklin. U sudsko-notarskim spisima staroga Kotora 1489. godine, pominju se Dobrilovići - Dobrskog Sela - Dobrljani. Oni se pominju kao doseljenici u Dobrsko Selo, prema narodnom predanju koje je zabilježio R. Kovijanić, Dobrilovići su od domicijalnih Gorevuka koji su naseljeni u Dobrsko Selo preko Njeguša i Kotora odmah po doseljavanju u Dobrsko Selo dobili neke zemlje u Dobrskom Selu i Dobrskoj Župi, da se na njih nasele. Pretpostavlja se da su (i) ovi Dobrilovići kao i ranije doseljeni Gorevuci porijeklom sa Njeguša. 4. U svom istraživanju Jovan Erdeljanovič takođe pominje Dobriloviče u Dobrskom Selu: "Tjesnim vezama između Dobrskog Sela i Dobrske Župe vrlo mnogo je doprinjelo i tlo, što glavnu masu ovoga plemena, čine dva velika brastva, koja su ujedno i njegovi najstariji stanovnici. To su Gornjevučani (51 dom) i Dobriloviči (61 dom). Od 168 domova, koliko ih ima u cijelom plemenu, oni sa svojih 112 domova čine skoro tri četvrtine. U predjelu Dobrskog Sela ima 124 doma (od toga 42 Gornjevučana i 34 Dobriloviča ), a u Dobrskoj Župi 44 doma (od toga 27 Dobriloviča i 9 Gornjevučana)"

  Dobrsko Selo - Dobrljani su vremenom postali pleme. Po pravilu: više brastava istog ali i različitog porijekla činilo je pleme. Crnogorska plemena su uslijed istorijskih okolnosti stvorena po pravilu više aglomeracijom nego srodstvom, što je i bio slučaj sa Dobrskim Selom "Saplemenjavanje" starinaca i doseljenika je uvijek bilo brzo i efikasno, tako da su se na taj način svi doseljenici u plemensku zajednicu, po pravilu integrisali veoma brzo. Dobrsko selo je imalo plemenske glavare; plemensku skupšinu, koja je javno kontrolisala plemenske poslove; plemenske sudove i druge upravne organe. Na čelu plemena bio je plemenski knez koji je nesumljivo biran iz redova " jacića", odnosno jačih i brojnijih brastava, u ovom slučaju od Gorevuka i Dobrilovića. 5

  Kao iseljenici iz Dobrske Župe, u Zeti, selu Kurilu, prozvanom Dejan (1934. godine) pominju se Dobrilovići, odnosno njihovi ogranci. 6 Vukota i Akim Miljanić tvrde da su u selu Kurilu razgranati u Čanjotić = Đurašević. 7. U Zapisima o Zeti, Ilija-Peko J. Peličić, u odjeljku o starosti naselja i stanovništva navodi da u naselju nema stanovnika starijih od kraja Prvog svjetskog rata "stare porodice su izumrle između ostalih jesu i Otaševići od koje je bio prije 90 godina pop Đuro Janjetić iz Dobrske Župe, koji potiče od tamošnjih Dobrilovića". Porodice Janjetić i Kulić jedan rod su sa Davidovićima. Kulići se zovu zato što su nekad živjeli u Kulama na Žabljaku. Sada se neki od ovih Kulića zovu Đuranovići. 6

  Dobrilovići u Drobnjacima su porijeklom od starog crnogorskog plemena Novljana u Drobnjacima, od njih su u 16. vijeku iseljeni Dobrilovići kod Čajniča (koji pod ovim prezimenom više ne postoje u Čajniču) i dalje ka sjevero-zapadu ka Glasincu (Romanija) pod prezimenima: Janković, i kao Šarović i Gluvić. 8/9

  Dobrilovići su iz Crne Gore naseljeni u bosansku Krajinu u selo Vrelo, u Bihaćkoj opštini, smješteno sjevero-istočno od Bihaća prema Cazinu. Slave Sv. Georgija - Đurđev dan i porijeklom su iz Crne Gore; Dobrilovića u Bosni ima samo još u selu Sokolovići, podno planine Devetak, istočno od Glasinca. Slave Sv. Georgija - Đurđev dan i porijeklom su iz Crne Gore. Njihovo porijeklo ne mora biti istovetno sa Dobrilovićima iz Sela Vrelo jer su vjerovatno u pitanju dvije odvojene seobe dijelova bratstva Dobrilovića iz Crne Gore.

  Ako krsnu slavu uzmemo kao parametar za određivanje porijekla, Dobrilovići u Bosni su porijeklo iz Drobnjaka ili Pive a sa istom vjerovatnoćom ih možemo povezati sa Dobrilovićima iz Stare Crne Gore. Ono što nedvosmišleno potvrđuje njihovo crnogorsko porijeklo je to da je Glasinac i čitav prostor do Devetka - istočno i Romanije - zapadno tradicionalno crnogorsko migraciono područje, koje je naročito bilo aktivno tokom 18. i 19. vijeka.

  Najveći broj crnogorskih prezimena sa prostora Glasinca do istočno - Devetka i zapadno - Romanije vezan je za Pivu, Drobnjak i sjever Crne Gore, mada u značajnom procentu srećemo prezimena iz ostalih kontinentalnih djelova Crne Gore.

  Dobrilovići žive u Srbiji u Salašu Crnobarskom u Mačvi pod prezimenim Ćupić, gdje su došli iz Pive. Jedno vrijeme živjeli su na Goliji. 10

  Dobriloviće u Hrvatskoj srećemo u Dubrovniku, odnosno u Omišu 1498. godine. Mnogo kasnije na prostoru Jadrana, prezime Dobrilović srećemo tek 1660. godine.

  Dobrilovići su i sredinom 20. vijeka, živjeli u Hrvatskoj (po popisu 1948. godine) i nastanjivali su: okolinu Poreča i Pazina na poluostrvu Istri; okolinu Zagreba i obližnjeg Jastrebarskog. 12

  Rezime:

  Dobrilovići u Crnoj Gori: najstariji su u Drobnjacima, potomci starog crnogorskog plemena Novljana. U Njegušima, kao poseban rod, pominju se 1437-38. godine i odatle su dijelom nešto kasnije iseljeni u Cetinjsko pleme, Dobrsko Selo-pleme, Gluhi Do-pleme (Crmnica) i Zetu, kasnije i u Vasojeviće.. . Dobrilovići žive i u Pivi i o njima zbog nedostatka izvora ima najmanje podataka.

  Dobrilovići su veoma razgranati pod različitim prezimenima u Crnoj Gori, u Čajniču - Hercegovini i u Mačvi - Srbiji. U Bosnu su doseljeni iz Crne Gore i vjerovatno su istog porijekla Dobrilovići u Hrvatskoj - za koje postoji najmanje podataka.

  LITERATURA

  1. Pavle Ivić, Milica Grković, Dečanske Hrisovulje, Novi Sad, 1976.

  2. Dr. Jovan Erdeljanovic, Stara Crna Gora, Etnička prošlost i formiranje crnogorskog plemena, Beograd, 1976

  3. Andrija Jovićević, Riječka nahija u Crnoj Gori, srpski etnografski zbornik, Naselja srpskih zemalja, knjiga 7, SKA, knjiga 27, Beograd, 1911.

  4. Risto Kovijanić, Pomeni Crnogorskih plemena u kotorskim spomenicima, knjiga druga, Titograd, 1974.

  5. Branislav Đurđev, Postanak i razvitak brdskih, crnogorskih i hercegovačkih plemena, Titograd, 1984

  6. Ilija-Peko J. Peličić, Zapisi o Zeti, Sabor Zete, Golubovci / Beograd, 1987.

  7. Vukota Miljanič / Akim Miljanič, Prezimena u Crnoj Gori, Beograd, 2002.

  8. Andrija Luburič, Drobnjaci pleme u Hercegovini, porijeklo, prošlost i etnička uloga u našem narodu, Beograd, 1930.

  9. Nikola N. Tmič, Pleme Drobnjak; - u rukopisu

  10. Dr Obren Blagojevič, Piva, Beograd, 1971.

  11. Đorđe Janjatovič, Prezimena Srba u Bosni, Sombor, 1993.

  12. Dr Velimir Mihajlovič, srpski prezimenik, Novi Sad, 2002
  plemena- 73592 - 04.09.2012 : Milos Nikolic Pozarevac - best (0)

  Tomić - Nikolić Zaječar i okolina


  Pozdrav svima,

  kuši imam neko porodično stablo koje je staro bar 200 god. Moji su poreklom iz Zaječara ali se doselili kada su bile seobe. Trebao sam da se prezivam Tomić, ali pošto je Toma ubio Turčina preuzeo sam od njegovog sina Nikole prezime Nikolić. Krsna Slava mi je Sv. Stefan. Hvala!

  Miloše,

  da li bi mogao to porodično stablo da objaviš na ovoj stranici?
  plemena- 72491 - 09.08.2012 : Nebojša Stanković Beograd - best (0)

  Pozdrav Tomićima


  Pozdravljam sve na forumu, zanima me nešto o majčinoj porodici Tomić, slave Sv. Jovana Krstitelja, od starina kažu da su došli iz Crne Gore a konkretno nemaju podataka. Inače naselii su se u Republici Srpskoj, Selo Tupanari, zaseok Tomići, opština Šekovići. Veliki pozdrav!
  plemena- 72430 - 07.08.2012 : Marko Beograd - best (0)

  Tomići iz Šumadije


  Interesuje me poreklo prezimena Tomić tj. odakle su se doselili u Šumadiju (reka Kačer) okolina Aranđelovca. Znam rodoslov do oko 1785 godine a dalje nisam siguran. Slavino sv. Luku. Veliki pozdrav. moj mail: markovapostaŽgmail. com
  plemena- 70299 - 12.06.2012 : Vitomir Radovic Zrenjanin - best (0)

  Poreklo Radovića


  Interesuje me poreklo Radovića koji slave Đurđevdan.
  Možete mi pisati na mail vilaradovicŽptt. rs
  plemena- 69899 - 29.05.2012 : Malislatki - best (0)

  Porijeklo porodice Šoje


  Plemena: Šoje, 69168

  Šoje su negda stanovale u Gornjem Sinjevu kod Mokrog, odakle su se odselili u Vogoštu, zatim u Aziće, pa su prešli u Osijek prije 60 godina. Jedna su porodica sa Lopatićima u Jelovcima. Starinom su iz Pive, gde su se zvali Bajovići. Slave Sv. Nikolu!

  Iz knjige "Sarajevsko polje" od popa Stjepe i Vladimira Trifkovića

  Štampano 1908 godine u Beogradu
  Naselja srpskih zemalja,
  Srpski Etnografski Zbornik

  Poštovani,

  da li bi se ta knjiga mogla dobiti u PDF formatu? Bio bih ti jako zahvalan da mi se javiš na slavicnetŽhotmail.com.
  plemena- 69596 - 20.05.2012 : Aleksandar Milivojevic Vinča, Topola - best (0)

  Milojevići


  Tražim istoriju porekla prezimena Milivojević. Znam da su davno bila četiri brata po imenom Petar, Milivoje, Blagoje i Nikola i da su iz Sjenice prebegli sa Voždom Karađorđem prema Topoli. Znam i da prezime Milivojevic potiče od tog Milivoja, od njih četvorice. Ako neko nešto zna o tome neka mi se javi!
  plemena- 69587 - 20.05.2012 : Vitomir Radovic Zrenjanin - best (0)

  Poreklo Radovića


  Molim sve Radoviće, bez obzira koju slavu slave, da mi se jave, da kažu odakle potiču i koju slavu slave. Možete pisati na vilaradovicŽptt. rs
  plemena- 69403 - 15.05.2012 : Zoran Jocković Novi Bečej - best (0)

  Poreklo prezimena JOCKOVIĆ


  Molim vas da mi napisete odakle potiče prezime Jocković.

  Hvala unapred.
  plemena- 69168 - 07.05.2012 : Ranko Lopatic St.Galen CH - best (0)

  Lopatići


  Poštovani gospodine Tomiću,

  ako znate nešto o porjeklu Lopatića sa područja Romanijske regije i šire, a slava nam je Nikoljdan, napišite mi na ovoj stranici.
  plemena- 68760 - 22.04.2012 : Bozo Micanovic Podgorica - best (0)

  Micanović


  Interesuje me porjeklo prezimena Micanović u Pivi.
  plemena- 68568 - 15.04.2012 : Dragana Lazarevia Arandjelovac - best (0)

  Lazarevići iz Aranđelovca


  Tražim istoriju porekla Lazarevića u Aranđelovca. Ako je neko čuo za bata Laku iz Sjenice, da mi pomogne da saznam šta se zbilo, pa se preselio u Šumadiju.
  plemena- 68385 - 08.04.2012 : Ranko Lopatic Svajcarska - best (0)

  Lopatići


  Da li neko na ovom portalu zna nešto o porijeklu plemena Lopatić koje živi na regionu Romanije, Mokrog i Pala.

  Pozdrav Ranko Lopatić
  plemena- 63982 - 18.02.2012 : Borislav Tomic Hong kong - best (1)

  Tomići od Zvornika


  Ja sam Borislav Tomić, od oca Steve Tomića iz Kamenica kod Zvornika.

  Moj djed je Risto Tomić od majke Cvije Samardžić sa Romanije.

  Istražujući poreklo mojih Tomića nailazim na razne pretpostavke? Neki kažu da smo od Drobnjaka.

  Voleo bih da mi date savjet. Od kojih Tomića mi potičemo. Krsna slava nam je Sveti Jovan.

  Moja majka je Persa Tadić is Tadića, mjesto između Zvornika i Memića. Zanima me od kojih Tadića ona potiče.

  Moji roditelji su umrli mladi, ja nisam mogao da saznam mnogo od njih jer sam bio mlad a djedove i babe nisam ni zapamtio. Jedino se sjećam priče moga oca da su naši porijeklom iz Hercegovine.

  Unapred zahvalan

  Borislav Tomić

  Borislave,

  baš lijepo što si se javio! Nisam ni znao da u okolini Zvornika ima Tomića koji su starosjedioci.

  Pored toga, jako je interesantno da i vi slavite Jovanjdan jer je to krsna slava i Tomićima sa Romanije, pa bi to ujedno moglo značiti i da smo neki daljnji rod.

  Pored nas, Tomića koji slavimo Svetog Jovana, postoji i mnogo više Tomića koji slave Đurđevdan. Njih ima dosta u Srbiji, a u Republici Srpskoj ih ima u Semberiji. Neke od njih (okolina Bijeljine i Brčkog_ i lično poznajem.

  Porjeklo tvoje porodice ćeš jako teško utvrditi, pogotovu što ne znaš baš baš mnogo o tvom porodičnom stablu. Vrlo je moguće da su se tvoji preci doista doselili iz Hercegovine, gdje su se vrlo kratko zadržali. I za moje Tomiće kažu da su se doselili iz Drobnjaka, mada ja mislim da smo mi porijeklom od Danilovića. Vrlo je moguće da su i tvoji Tomići promjenili prezime, jer (koliko je meni poznato) Tomići u Drobnjacima slave Đurđevdan.
  plemena- 29322 - 10.05.2011 : Nole Krkalovic Crna Gora - best (0)

  Prezime Krkalovic


  Samo me zanima tačno porijeklo mog prezimena, ako možete malo više da istražite... Ja imam neke podatke ali ne znam da li su tačni, pa bih vam bio zahvalan za svaku dodatnu informaciju.
  plemena- 27242 - 09.03.2011 : Branko Roljic Srbija - best (0)

  Prezime Roljic


  Zanima me poreklo prezimena Roljić, odakle potiču i gde su im koreni??? HVALA UNAPRED
  plemena- 22238 - 29.07.2009 : Danja mlinar Hrvatska - best (0)

  Odakle potiče...


  Zanima me porijeklo prezimena Korica.

  Moji preci su se davno (navodno u 16. stoljeću) doselili u Liku, točnije Mogorić (selo 15-ak km od Gospića). Neki tragovi upućuju na Južnu Srbiju.

  Ako netko zna bilo što, molim da mi se javi na e-mail:

  Danja. MlinarŽgmail.com
  plemena- 21453 - 21.04.2009 : Bijeljina Bijeljina - best (0)

  Terzići - Troboci


  Terzići - Troboci nisu starosjedioci Vogošće nego su došli sa Visovice i Klakiša.
  plemena- 21429 - 19.04.2009 : Vesna Lazarevic Republika Srpska - best (1)

  Rodoslov Lazarevic


  Pomaže Bog, draga braćo i sesre. Molim sve Lazareviće koji su porijeklom iz Ajdanovića, opština Olovo da se jave kako bi se iskupili, upoznali i organizovali sabor Lazarevića, a samim tim i napravili rodoslovno stablo. Svi koji se prepoznaju u ovom tekstu neka se jave na e-mail adresu www.vesna_lzrvcŽyahoo.com

  Sa poštovanjem,
  Lazarevićeva
  plemena- 18061 - 13.06.2008 : Mila Tomic Cacak - best (1)

  Poruka Tomićima


  Pozdravljam Vas Tomići i odmah moram reći da ne znam tako puno kao vi o svom poreklu, ali da me takođe zanima od kojih sam. Moja baka Stojka Tomić rođ. Marković nam je pričala da su nekada davno dva brata Toma i Marko naselili selo Svračkovo kod Požege i da su od Tome nastali Tomići, a od Marka Markovići. I jedna i druga porodica su slavile Tomindan koji slavimo i mi danas. Moja baka je inače bila od Markovića... Da li mi uopšte imamo veze sa Tomićima ili pripadamo nekoj drugoj familiji. Ukoliko iko zna neka mi odgovori. Pozdravljam vas i čuvajte se moji Tomići, ma gde bili!
  plemena- 17255 - 11.02.2008 : Vojislavka Lizdek - pivljaković Sarajevo - best (0)

  Tomići sa Ravne Romanije


  Porodično stablo, porodica Tomići komentar za porodicu Tomića sa Ravne Romanije, potiču sa Drobnjaka, slave Đurđevdan i bio je samo jedan predak ( bavio se izrdom šindre - drvena galanterija ) i dobio je tri sina i tri kćeri, od tri sina i kćeri, produžena je loza i sada na Ravnoj Romaniji obituje Mijat Tomić i njegov otac Petko koji je donirao 15 duluma zemlje za crkvu na Ravnoj Romaniji, a ostali potomci su raseljeni po čitavom svijetu.
  plemena- 14171 - 17.08.2007 : Radenko Sokolac - best (0)

  O porijeklu (Pivljani)


  Iz Pive( Stara Hercegovina, od 1878. i danas u Crnoj Gori) potiče veliki broj familija koje su na Glasincu, ali i koje su živjele ili žive u Sarajevskom polju, na Nišićkoj visoravni (neki je zovu Planina ili Mulaluk), području Olova.

  Veliki problem u pronalaženju korijena sadašnjim generacijama predstavlja sklonost predaka ka mijenjaju prezimena( nekima je to nametano od vlasti) i Krsnih slava. Veoma mali broj familija nije promijenio ni jedan od ova dva bitna faktora za traženje porijekla (npr. Đurkovići na Glasincu (slave Nikoljdan) ili Škiljevići kod Olova (slave Jovanjdan)).

  Da bi se našli podaci o porijeklu potrebno je poznavati prethodno prezime i/ili Slavu. U suštini, Pivljani slave dvije Slave (sv. Nikolu ili sv. Jovana)ali se vremenom pojavio veliki broj varijacija. Ja, npr. znam da su moji rodom Damljanovići iz Rudinica i slave Nikoljdan, a kao Damjanovići živjeli na Čemernu dok moji prezimenjaci imaju drugo prezime a istu Slavu.
  plemena- 14144 - 15.08.2007 : Mirko Tomic Beograd - best (0)

  Poreklo


  Može li neko da mi kaže odakle potiču Tomići, odakle su došli, gde su živeli, kako su dobili to prezime itd.
  Hvala unapred!

  Na Romaniji žive dva plemena Tomića. Ovi sa Ravne Romanije su između dva svjetska rata promijenili prezime u Tomić, a nekada su se prezivali Kradimotika. Tomići iz Podromanije, Krnija, Sokoca i Baltića su se na Glasinac doselili u prvoj polovini 19. vijeka iz Drobnjaka ali se po svoj prilici nisu zvali Tomići. Ovo izvodim iz sledećih činjenica:

 • Prvi Tomić koji se doselio na Glasinac se zvao Toma
 • Tomići ne slave đurđevdan nego Jovanjdan (kao što to rade Tomići iz Drobnjaka)
 • Moji preci su iz Crne Gore donijeli bar 1. 5 kilograma zlata i za te pare kupili dosta zemlje na Glasincu, što samo navodi na podatak da su zbog krvne osvete morali da pobjegnu iz Crne Gore. Ovo je sasvim dovoljan razlog da se promjeni prezime, zar ne!
 • Prema kazivanju Ranka Tomica iz Lazareva, koji je pročitao u Vječitom Kalendaru, Tomići koji su došli na Glasinac nekada su se prezivali Danilovići i porijeklom su iz Drobnjaka. Još uvijek moram da provjerim koju krsnu slavu slave Danilovići. Ako i oni slave Jovanjdan, onda ovi podaci imaju smisla smisla. Naravno, pokušaću da pronađem i taj Vječiti Kalendar, koji je objavljen prije mnogo godina, možda čak na početku 20. vijeka.

  Mirko, tvoja krsna slava je vjerovatno đurđevdan. Da li sam u pravu?
 • Idi na stranu - |1|2|