fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-OBJAVA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

objava- 83799 - 19.03.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Obavještenje posjetiocima portala


Zbog odlaska na godišnji odmor u Prag i Beč, vrlo je moguće da će vaši postovi u narednih nekoliko dana izlaziti sa izvjesnim zakašnjenjem.

Međutim, ovo nikako ne znači da ne treba da pišete, a pogotovu ne i da pomalo čitate postove koji su već ranije napisani.

U svakom slučaju, ja ću se truditi da u slobodnom vremenu pristupim ovoj stranici i objavim vaše postove. Vi biste se mogli potruditi da da koristite svih 30 slova srpskog jezika i da više vodite računa o gramatici.

Takođe bih vas zamolio da postove upisujete sa stranice gdje želite da oni i budu postavljeni.
objava- 82909 - 22.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Link za stranicu sa samo jedanim člankom


Ukoliko želite da u listu svojih omiljenih članaka ("Favorite") dodate samo jedan članak, ili isti želite da podjelite na Facebook-u ili ga pošaljete putem email-a svome prijatelju - sada i za to imate na raspolaganju jednu jako praktičnu opciju.

Kao što već znate, u gornjem lijevom uglu svakog članka već duže vremena postoji link na "matičnu" stranicu, na kojoj će permanentno biti smješten neki post. U ovom slučaju radi se o stranici "Objava" na koju ja smještam sva obavještenja vezana za korištenje ovog portala. Od danas, desno od tog linka postoji i jedna mala crtica plave boje, koja je takođe link. Ukoliko kliknete na tu crticu otvoriće se stranica koja ima isti izgled kao i sve ostale stranice, sa jednom značajnom razlikom - na njoj će se nalaziti samo ovaj tekst. Na vrhu stranice, na navigacionoj liniji će pisati sledeće:

http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.show_post?id=82909

Ovu opciju mi je tražilo nekoliko posjetilaca, pa sam odlučio da je i implementiram. Napominjem da će adresa vašeg članka važiti čak i ako isti bude prebačen na drugu stranicu.

Takođe napominjem da su ovakvi linkovi jako praktični da budu postavljeni na druge forume, što ja ustvari i podržavam jer to doprinosi popularnosti ove stranice.
objava- 82823 - 20.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Pretraživanje tekstova na ovom portalu


Od nedavno, za pretraživanje tekstova na ovom forumu možete koristiti opciju koja se nalazi pri vrhu svake stranice, desno od linka za upis novih poruka.

Ukoliko želite da pronađete neku geografsku lokaciju (npr. Ključ) ili podatke za nekog poginulog borca (npr. Predrag Žarković) potrebno je da taj termin upišete u to polje a zatim kliknete na "pretraži" taster.

Napominjem da je ova opcija mnogo bolja nego da koristite Google.
objava- 82665 - 15.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Nekoliko molbi za one koji pišu na ovoj stanici


Zamolio bih sve one koji upisuju poruke da svoje članke odmah postavljaju na stranicu na kojoj žele da isti tekst bude objavljen. S obzirom da se na ovom forumu simultano diskutuje o nekoliko tema istovremeno, upisivanje vaših odgovora direktno na stranicu "Najnoviji" nije poželjno.

U gornjem lijevom uglu uglu svakog članka na stranici "Najnoviji" ima po jedan plavi link, npr. "Bihać", "Treskavica", "rat_brčko", "rat_tešanj" ili slično. Poželjno bi bilo da kliknete na taj link, odete na tu stranicu pa tek onda upišete svoj odgovor.

Ovo bi meni uveliko olakšalo rad i omogućilo da vaši postovi izlaze brže.

Takođe bi zamolio da pišete kraće postove, i da ne ponavljate jednu te istu stvar po nekoliko puta. Poreg toga, vrlo je važno da samo u jednom članku obradite samo jednu temu, jednu operaciju, jedan događaj. Nije preporučljivo ni da se upuštate ni u prepisku sa nekim, pokušajte da to radite profesionalno jer vaše tekstove svakodnevno čita više od hiljade ljudi a ne samo jedan čovjek.

Unos dugih tekstova

Ukoliko vam je nedovoljno 4000 znakova da unosete neki tekst, na formi za unos poruka kliknite još jednom na žutu olovku i otvoriće vam se jedna druga forma koja ima tri prozora za unos teksta, svaki po 3900 znakova. Napominjem da pisanje dugih tekstova nije poželjno jer njih mnogo manje osoba pročita do kraja.

Unaprijed zahvalan!
objava- 82209 - 03.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Na današnji dan


Vjerujem da ste primjetili da od danas na stranici "Najnoviji" izlazi i spisak boraca koji su poginuli na današnji dan. Za one koji su već u Virtualnom groblju prikazujem i njihove fotografije u zadnjoj koloni tabele, pa ukoliko kliknete na neku od njih otići ćete na stranicu posvećenu upravo tom borcu.

Želja mi je da se na ovaj način, bar jednom u godini, prisjetimo svakog poginulog borca Vojske Republike Srpske, ili bolje rečeno bar onih 5000 koje do sada imam u bazi podataka. Preostalih 15 hiljada će morati da pričeka neka bolja vremena, tj. dok ne težak posao unosa podataka među kojima ima i dosta duplikata.

Spisak poginulih boraca će izlaziti oko ponoći po centralno-evropskom vremenu, pa će tako onih desetak hiljada posjetilaca koji svakodnevno uz kaficu navrate na ovu stranicu, moći da se prisjete i onih koji su poginuli da bi nama danas bilo bolje.

Ovaj spisak se generiše se programski, pa moje angažovanje bar u tom pogledu nije potrebno.

Ukoliko imate neki predloga kako bih ovaj spisak mogao učiniti još korisnijim i zanimljivijim, bio bih vam zahvalan da svoje komentare upišete korištenjem opcije za ocjenjivanje ovog članka. Kao što vam je već poznato, meni je jako mi je stalo do vašeg mišljenja pa ću sve prihvatljive opcije rado implementirati.
objava- 82171 - 02.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Izbrisani članci


Primjetio sam, sa posebnim oduševljenjem, da je svakim danom sve više kvalitetnih komentara vezanih za ratišta izvan zone Sarajevsko-romanijskog i Drinskog korpusa. Tako sada, na primjer, imamo i kazivanja boraca sa područja Bihaća, Banjaluke, Doboja, Teslića, Orašja, Brčkog, Majevice.. . ali i Trebinja, Goražda, Nevesinja.. .

U isto vrijeme, sve je više i nekvalitetnih članaka koji se svode na iznošenje vlastitih političkih stavova, medijskih laži, i priča iz "treće ruke". Zbog toga napominjem da pripovjedanja po principu rekla-kazala, bez iznošenja konkretnih činjenica: mjesta, vremenskog perioda, imena sudionika.. . na ovom portalu brišemo bez obzira da li su ih pisali Srbi ili Bošnjaci.

Evo i nekoliko savjeta:

 • Prilikom pisanja ograničite se na ono što ste vidjeli. Nemojte da se bavite politikom jer u njoj ima vrlo malo istine.

 • Pokušajte da navedete ime kote ili bar udaljenost od nekog mjesta ucrtanog na geografskoj karti.

 • Navedite tačan datum nekog događaja. Ukoliko to niste u mogućnosti, navedite orjentaciono vrijeme, npr. druga polovina jula 1993. godine.

 • Navedite imena poginulih na srpskoj strani, što će meni pomoći da odredim tačan datum tog događaja jer u bazi podataka trenutno imam preko 5500 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

 • Navedite istinu, jer to čini veliki broj Srba, a sve je više i Bošnjaka koji su spremni da na ovim stranicama objektivno pišu svoje komentare.

  Još jednom hvala svima onima koji su mi pomogli da iz njihovog pisanja saznam o prethodnom ratu mnogo više nego što sam znao u vrijeme kada su se ovi isti događaji dešavali.
 • objava- 81021 - 30.12.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Šta je prava svrha ovog portala?


  Mada sam o ovome i ranije pisao, komentar jednog posjetioca ovog foruma me je natjerao da još jednom ponovim nekoliko važnih činjenica:

  Jedan od glavnih ciljeva ovoga foruma jeste da se zabilježe istinite priče, opis borbi i događaja iz rata. Naravno, akcenat je na događaje u kojima su učestvovali ili bili žrtve Srbi, ali i da se prikaže prava istina o događajima koji su nerealno prikazani a žrtve višestruko uvećane (npr. Srebrenica).

  Apsolutno mi se ne sviđaju opisi ratnih događaja u kojima se iznose politički stavovi ili prikazuju neobjektivni i neprovjereni podaci, poput onoga "na Bihać je napadalo 50. 000 srpskih vojnika". Ovakvi navodi su dozvoljeni isključivo ukoliko postoje provjereni izvori sa srpske strane koji mogu potvrditi tu činjenicu.

  Jako cijenim komentare onih sa druge strane, ali ukoliko su objektivni i odmjereni.

  Dugo vremena su na ovom forumu izlazili svi tekstovi, bez ikakve selekcije i cenzure. Međutim, pod pritiskom većine posjetilaca ovog foruma, odlučio sam da više ne dozvolim replike, čak ni između Srba a pogotovu ne između Srba i muslimana.

  Meni je jako žao ako se nekome ne sviđa šta se, i o čemu se, ovdje piše ali sam siguran da takvi mogu naći mnogo drugih foruma na kojima mogu da izraze svoje mišljenje.
  objava- 80363 - 11.12.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nekoliko primjedbi - savjeta u vezi vašeg pisanje


  Još jednom bih zamolio da pišete kraće članke jer su oni mnogo popularniji tj. bolje prihvaćeni od strane posjetilaca ovog portala.

  Napominjem i to da se isključivo držite jedne teme, tj. da ne mješate istoriju i politiku.

  Vaše komentare, vezane za novinske članke, napišite odvojeno jer veoma često zbog ograničenosti prostora nisam u stanju da ih objavim.
  objava- 78682 - 01.11.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  O pisanju na ovom forumu


  Greška u programu

  Ukoliko ste u protekla 24 sata pokušali da ocjenite neki članak i pri tome dobili poruku "Već ste ocjenili ovaj članak", ja bih vas zamolio da to ponovo uradite jer je došlo do greške u mom novom programu, koji sam juče instalirao.

  Pregled komentara/ocjena vaših članaka

  Naime, trenutno radim na programu koji omogućava pregled ocjena i komentara koje su posjetioce ove stranice upisali za neki od vaših tekstova koristeći opciju "Ocjenite članak". Kada sam juče ovu opciju za trenutak implementirao na ovaj server, shvatio sam da tu ima dosta privatnih podataka koji ne bi trebale da budu dostupne svakome. Zbog toga sam je trenutno isključio za vas, pa u njoj samo ja mogu da uživam. Međutim, kada ovaj projekat privedem kraju i autori tekstova će moći da vide šta drugi misle o njihovom pisanju.

  Ocjenite članak!

  Za sada vas samo molim da i dalje ocjenjujete članke na ovom portalu, jer na taj način trasirate smjernice razvoja ovog foruma.

  Tekstovi objavljenu na ovom forumu su do sada dobili preko 3500 ocjena, što je poprilično veliki broj s obzirom da sam ovu opciju implementirao tek prije dvije godine. Kao što i sami znate, najviše ocjena su dobile emotivne priče, poput onih koje pišu Boris, Zoka pa i Velimir. Odmah do njih su opisi događaja boraca sa prve linije, tačnije tekstovi poput onih koje pišu Vogošćanin Pravi, Luna, Siniša, kao i mnogi drugi.

  Tekstovi iz starije istorije

  Na moje veliko iznenađenje, istorijski tekstovi i video zapisi iz starije istorije dobijaju mnogo manje ocjena. Ovo saznanje me jako razočaralo jer mislim da se svako od nas trebao da se malo potrudi oko proučavanja naše starije istorije. Samo na ovaj način možete da razumjete događaje koji su se desili u onim teškim vremenima prethodnog rata. Primjera radi, da su sarajevski Srbi znali pravu istinu o muslimanskim zločinima u Drugom svjetskom ratu, mnogi od njih bi i danas bili živi!

  Kratki ili dugi tekstovi, pitanje je sad!

  Moja originalna ideja je bila da tekstove ograničim do 4000 slova, tj. dvije do tri kucane strane. Međutim, na vaš zahtjev sam omogućio upis tekstova i do 12.000 slova. Trenutno raspolažem opcijom koja mi omogućuje upis tekstova i do 32.000 slova! Međutim, već se pomalo osjeća potreba i za tekstovima od 100.000 slova, što je otprilike jednako knizi od stotinjak strana!

  Ono što me uopšte nije iznenadilo jeste da duge tekstove niko ne ocjenjuje jer ih gotovo niko i ne čita. Pored toga, postavlja se i pitanje autorskih prava, pa ni ja nisam baš previše srećan kada iste neko objavi na ovom prortalu. Zbog toga bih vas zamolio da, ukoliko je to moguće, neki dobar tekst ili događaj uvijek prepričate, tj. opišete svojim riječima i da pri tome pokušate da ostanete u ukvirima od 4000 slova.

  Jedna tema, jedan članak

  Ova problematika je moja noćna mora! Bilo bi predivno kada bi svako od vas pokušao da se u svakom od vaših tekstova ograniči na jednu temu / jednu osobu / jedan politički komentar. Primjera radi, dosta je članaka koji opisuju biografije dva, tri pa i više boraca. Zbog toga ja imam velikih problema da vaše tekstove povežem sa borcima u "Virtualnom groblju". Još gori su mi članci u kojima ima i istorije i kulture i politike, a ponajviše replike po principu "ne znate vi ništa" itd...

  U svakom slučaju, srdačno se zahvaljujem svima onima koji su se do sada potrudili da svojom ocjenom nagrade bar jednog iz plejade vrlo kvalitetnih pisaca na ovom sajtu. Još se više zahvaljujem onima koji pišu svoje tekstove i na taj način su direktno zaslužni da se popularnost ovog portala značajno povećava - svakog dana.
  objava- 78512 - 27.10.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Kako postaviti YOUTUBE video na ovaj portal


  I vi sami možete postaviti Youtube video na ovaj portal. Bio bih vam zahvalan da to uradite pravilno, jer biste mi na taj način uštedili mnogo muke, ali i omogućili da vaši članci izlaze brže:

  Postupak je krajnje jednostavan:

  1. Kliknite na taster "Share"
  2. Kliknite na taster "Embed"
  3. Kopirajte tekst koji je već selektovan tj. obojen u plavo - desnim klikom miša izaberite "Copy" ili pritisnite CTRL-C sa tastature
  4. Uradite "Paste" u polje u koje upisujete poruke na ovaj portal. I ovo možete uraditi preko desnog klika miša, ili sa CTRL-V sa tastature.
  5. Preporučujem da video postavljate na dnu svoga teksta. Između vašeg komentara i ovog koda koji omogućuje da se Youtube video pojavi na ovoj stranici ostavite par praznih linija.
  6. Molim vas da ne zaboravite da unesete i naslov! Najbolje je onaj koji već postoji na Youtube. Ukoliko je naslov previše dug, stavite ga u polje za tekst.


  Ukoliko vam je ova jednostavna procedura komplikovana, nema veze. Radite kao što ste i do sada radili a ja ću da se mučim!

  Kako postaviti Youtube video na SLAVICNET.COM
  objava- 78510 - 27.10.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Link, upis tekstova


  Od sada, svaki članak na stranici "Najnoviji" ima (u gornjem lijevom uglu) link na matičnu stranicu, na kojoj će vaš komentar da bude stalno prikazan.

  Zamolio bih one koji češće pišu na ovom portalu, da svoje tekstove ne upisuju isključivo sa stranice "Najnoviji". Primjera radi, ako želite da napišete članak o "Kosovu", a na to vas je inicirao već postojeći članak na stranici "Najnoviji", kojeg sam ja već stavio na stranicu "Kosovo", kliknite na taj link pa tek onda kada se otvori stranica "Kosovo" sa nje upišite svoj komentar.

  Ukoliko vam ovo nije jasno, nema veze, ali čitava poenta ove moje molbe je da mi smanjite muke oko razvrstavanja članaka po stranicama.
  objava- 69720 - 23.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

  Pravila foruma


  Zamolio bih sve one koji pišu na ovom forumu da:

  1) Pišu kratko, jasno i da po mogućnosti koriste naša slova Č, Š, Ć, Ž i Đ.
  2) Da svaki tekst bude jedna tema
  3) Da se ne obraćaju drugima, sem ukoliko ih je neko nešta pitao
  4) Kada da koriste fraze "ja mislim" i slično, kada iznose svoje lične stavove
  5) Da pročitaju sva ostala pravila ovog foruma

  U poslednje vrijeme sam primjetio značajno "opuštanje" kod velikog broja stalnih "pisaca" na ovom portalu. Vođeni iskustvom da ću ja dotjerati njihove tekstove, više se i ne trude da svoje tekstove koriguju, isprave, dotjeraju.. . Ja, na žalost nisam u mogućnosti da svaki tekst doradim, a ne želim ni da ovaj forum postane slika nepismenosti, pa sam prinuđen da počnem da brišem još više tekstova nego što sam to radio do sada.

  Napominjem da samo tražim od svakog od vas da se malo više angažuje oko sređivanja vlastitih tekstova, naravno prema svojoj mogućnosti. Ja ću se i dalje truditi da preuredim tekstove onih koji nisu vični pisanju.

  Trudim se da tekstove razvrstam po sadržaju, vremenu, događajima. Zbog toga, ukoliko vi krenete od Kulina Bana pa završite sa Miloradom Dodikom, ne ostavljate mi mnogo prostora sem da izbrišem tekst.

  Obraćanje drugim posjetiocima je strogo zabranjeno sem u cilju traženja informacija ili komentara.

  Od svojih ličnih, neistinitih i neracionalnih razmišljanja ne možete praviti apsolutnu istinu. Čak ni ono što ste vidjeli svojim očima može ponekad da se pokaže netačno.
  objava- 69609 - 20.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (10)

  Petogodišnji plan razvoja ovoga foruma


  Evo i nekih planova za ovu stranicu, tačnije mojih razmišljanja o budućim, projektima koje namjeravam da preduzmem u cilju poboljšavanja ovog portala.

  Glavni razlog zbog kojeg ovo izlažem i vama, je da želim da čujem od vas i vaše mišljenje šta biste vi željeli da vidite drugačije na ovoj stranici.

  Moji "projekti" su poređani po prioritetima, počevši od najvećeg ka najnižem.


  U poslednje mjesec dana sam baš dosta radio na ovoj stranici! Kao prvo, u Virtualno groblje sam dodao još 300 boraca, uglavnom sa opština Sokolac, Novo Sarajevo i Vlasenica, pa se sada tamo nalazio oko 1500 poginulih boraca VRS.

  U bazi podataka trenutno imam oko 2800 boraca sa tačnim datumima rođenja i pogibije, a za većinu imam i tačno mjesto rođenja i mjesto pogibije. Ovo ste, najvjerovatnije i sami primjetili jer na dosta stranica sada možete vidjeti i ove podatke.

  Trenutno u bazi podataka imam kompletne podatke o poginulim borcima za sledeće opštine: Vlasenica, Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Stari Grad, Novo Sarajevo i Ilidža. U planu mi je da u ovoj godini kompletiram Srpsko Sarajevo, tj. uključim Pale, Vogošću, Ilijaš, Hadžiće, Trnovo, a zatim i Miliće, Zvornik, Bratunac, Višegrad, Srpsko Goražde, Kalinovik, Trebinje i Nevesinje. Drugim riječima, hoću da prvo zaokružim SRK i Drinski korpus.

  Nedavno je omogućen i upis komentara za poginule borce u Virtualnom groblju, kao i povezivanje postojećih komentara foruma sa stranicama u Virtualnom groblju.

  Ovo su neki od mojih prioriteta na kojima radim ili namjeravam da počnem da radim:

  1) Administracija sajta - ovo je posao koji meni odnosi najviše vremena! Da bi forum mogao da normalno funkcioniše napravio sam pet puta više programa za administraciju ove stranice, od onoga što je potrebno da vi upišete neku poruku i da ona bude objavljena na nekoj stranici. Sve je počelo sa programom za odobravanjem i ispravku vaših tekstova, koje sam svih ovih godina radio iz firme. Zatim sam uradio i programe za dodavanje novih stranica, kako bih mogao da i to radim sa posla. Trenutno radim na programu za ispravljanje razno-raznih grešaka, a počeo sam raditi i na programu na autokorekciji vaših tekstova - vi ukucate tekst bez naših slova ( Č, Ć, Ž, Đ i Š ) a on sve koriguje i izbaci kako treba. Moram da vam kažem da ovo uopšte nije lak posao jer morate da imate kompletan srpski riječnik na serveru.

  Možda se pitate zbog čega mi je administracija foruma na prvom mjestu. E, pa jednostavno zbog toga što i to neko mora da radi, a sa svakim programom ja postajem efikasniji i brži u tom poslu, pa tako mogu da odvojim više slobodnog vremena na ostale stvari koje sam nabrojao ispod.


  2) Vojničko groblje - dodavanje boraca VRS u Virtualno groblje za mene u ovom trenutku ima najveći prioritet. Moj jedini problem je prikupljanje fotografija, jer po mojoj procjeni ova dva korpusa imaju negdje oko 7600 poginulih boraca pa treba meni obići i toliko grobova. U početku sam više nade polagao u posjetioce ovog foruma, a onda sam shvatio da je mnogo lakše da to odradim sam. Naime, dok ja sa nekim razmjenim nekoliko poruka u vezi fotografisanja groba potrošim više vremena nego da to sam uradim. Uostalom, i fotografije koje ja napravim su mnogo bolje i uniformnije od onih koje mi vi šaljete. O vas ću još jedino prikupljati fotografije sa grobalja iz Federacije BiH, jer tamo ne idem.

  Sve u svemu, izgleda da ću ja biti jedini Srbin, ako Bog da, koji je obišao ovoliko grobova naših palih drugova iz prethodnog rata. Čak je i 1500 grobova raspoređenih na petnaestak grobalja impresivan broj!


  3) Poginuli na današnji dan - u cilju obilježavanja datuma pogibije svih boraca, uskoro namjeravam da kompletiram program koji će na stranici "Najnoviji" svakoga dana izbacivati imena boraca poginulih na taj dan. Na taj način ćemo moći da se prisjetimo i onih koji se ne pominju na ovoj stranici, ako ništa bar jednom godišnje.

  4) Foto album - raspolažem sa ogromnom količinom fotografija - bar 10 do 15 hiljada, razno-raznih mjesta (gradova i sela) iz Republike Srpske i Srbije koje sam u zadnjih nekoliko godina posjetio. Želja mi da ih podjelim sa vama, a da bih to bio u stanju potrebno je da napravim mali programčić koji će mi omogućiti da za svega nekoliko minuta dodam stotinu fotografija. Pojedinačno dodavanje istih je dosta neefikasno, a i stranice se teže otvaraju za one koji imaju spor internet.

  5) Hronologija rata - već sam počeo da radim i na programu koji će nam pomoći da napravimo hronologiju rata. Namjera mi je da na jedno mjesto sakupim sve značajnije datume sa Sarajevskog ratišta, a možda i šire, kao i da damo kratak opis svakog od tih događaja. Ovdje će mi svakako biti potrebna i vaša pomoć.


  6) Čitanje komentara - Prilikom ocjenjivanja vaših članaka, posjetioci ponekad upišu i veoma interesantne komentare, koje biste (vjerovatno) i vi željeli da pročitate.

  7) Prepiska - Ova opcija će omogićiti 100% sigurnu komunikaciju između dva posjetioca ovog foruma, primjera radi između Valtera i Max-a, a da pri tome ni jedan ni drugi ne moraju da otkriju svoju email adresu. Nešto slično kao kod Facebook, sa razlikom što jedan od korisnika može da koristi više pseudonima bez otvaranje više profila.

  8) Registrovani korisnici - ova opcija će raditi po principu EU. Svi članovi zajednice su ravnopravni i treba da se slože o prijemu nekog novog člana. Koristiće se kao interna prepiska ograničenog broja posjetilaca.

  9) Ćirilica - prilikom unosa posjetilac će biti u mogućnosti da izabere pismo u kom će tekstovi biti objavljeni - ćirilica ili latinica. Međutim, da bi ovo radilo tekst koji upisujete treba da budu ili u ćirilici, ili u latinici, ali nipošto u onoj "debilskoj" tj. bez kvačica. Pogađate, za ovo mi treba i onaj moj program za autokorekciju, koji pomenuh u stavci broj jedan ovih prioriteta.

  10) Pretraživanje - ovo je opcija koju bih veoma brzo mogao da isprogramiram. Međutim, ovdje je glavni problem - server. Svakih šest mjeseci broj posjetioca na ovom forumu se gotovo udvostruči, pa sam počeo da imam problema ne samo sa serverom nego i sa internet konekcijom. Opcija pretraživanja, koju ja imam u planu, zahtjeva brži računar i malo je drugačija od one koju je razvio Google. Primjera radi, kada na Google otkucate "Ratko Mladić" on vam ne izbaci tekstove u kojima se ime našeg generala pojavljuje u drugim padežima, npr "Ratka Mladića" ili "Ratku Mladiću".

  11) Bookmarks - koristeći ovu opciju moći ćete da napravite listu svojih omiljenih članaka. Na taj način nikada nećete morati da tražite članak koji vam se nekada svidio, a ja ga prebacim na neku drugu stranicu, ili pak promjenim naslov.

  12) Google Maps - Ovaj predlog sam dobio danas od Nenada, posjetioca ove stranice. On traži od mene da korišteći Google Maps obilježim sve kote za Vogošću, Ilijaš itd. Na taj način će i oni koji su u ratu bili djeca, malo bolje da shvate, kuda su sve njihovi očevi ratovali.

  Interesantno je da sam i na mom zadnjem projektu, koji je koštao 930. 000 dolara, takođe imao sličan zahtjev, ali smo ga odbacili kao - previše komplikovan. Ja lično imam želju da ga isprogramiram jer planiram da radim na projektu koji bi mi mogao donijeti i pristojnu zaradu, za razliku od ovog foruma koji mi ne donosi vrijedan pomena.


  Kada smo već kod novca, da napomenem i to, da je ovaj forum kojim slučajem na engleskom i da ima ovoliko posjetilaca koliko ga ovaj naš forum ima, ja bih mjesečno od njega zarađivao oko 1200 dolara prihoda i to samo na račun reklama i vaših klikanja na njih. Ovako, loše ekonomije na srpskom govornom području, moji prihodi su pedeset puta manji od onoga što mi statistika obećava. Srećom, imam i englesko-srpski riječnik, na koji dolazi i dosta onih koji žive u Zapadnim zemaljama, pa mi on donosi nešo novca iako je zbog ovog foruma zapostavljen već sedam godina.

  Nema potrebe da mi se žalite i da od mene tražite da uklonim reklame sa stranica ovog foruma i Virtualnog groblja. Reklame, sem izvjesnih prihoda, doprinose i popularnosti ovog portala kod Googla, najmoćnijeg pretraživača na Internetu.

  Napominjem i to da sve reklame na ovom portalu dolaze direktno od Google, i one su 100% sigurne, tj. preko njih ne možete dobiti virus, za razliku od drugih (uglavnom porno i kockarskih) stranica na čije reklame ne smijete da kliknete.
  objava- 69526 - 18.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Rubrika 'Vaši predlozi'


  Od početka ovog foruma (avgust 2004. godine) pa do danas, na ovom mjestu je objavljeno sedamdeset hiljada tekstova, od kojih je bar dvadeset hiljada još uvijek prikazano na ovim stranicama. Mnoge lijepe priče su "zatrpane" manje značajnim komentarima pa je do njih jako teško doći. Primjera radi, sjetih se jutros Velimirove priče "Jecaji za najmilijim" te pokušah da je pronađem. Vjerovali ili ne, trebalo mi je desetak minuta da je lociram, uprkos tome što se ponajbolje snalazim na ovim stranicama.

  Ukoliko pronađete neku priču iz ranijih vremena koja vam se jako puno svidi, možete je dodati na stranicu "Vaši predlozi" na koju imate link sa stranice "Najnoviji". Kada kliknete na taj link dobićete sve komentare, koje je bilo ko od vas predložio za ovu rubriku.

  Kako predložiti priču za stranicu "Vaši predlozi"

  Predlaganje je veoma jednostavno! Kada kliknete na zvjezdicu da ocjenite neki članak, u polje namjenjeno za komentar upišite riječ "IZDVAJAMO" velikim slovima. Eto, to je sve što treba uradite!

  Obratite pažnju da je:

  1) Sasvim je prihvatljivo da sami predložite svoje komentare.

  2) Bilo koji tekst sa ovog portala može biti predložen za ovu stranicu, ne samo priče!

  3) Tekst u rubrici "Vaši predlozi" ostaje 30 dana. Nakon toga "ispada" da bi napravio mjesto drugim predlozima. Naravno, ukoliko sakupi dovoljan broj glasova, ima šanse da završi i u rubrici "Najpopularniji svih vremena."

  4) Tekst možete samo jednom predlagati u rubriku "Vaši predlozi" jer imate pravo samo jednog glasa za neku priču.

  ***


  A sada i nekoliko zanimljivosti! Za manje od 24 sata, priča "Hoćemo li uspjeti pobjeći?", a koju je napisao Boris, dobila je 6 glasova i ponudu da bude objavljena u dvije knjige:

 • "Ilijaški Nemanjići" - drugo izdanje, autor Velimir Adžić
 • Knjigu kratkih priča, koju moja malenkost namjerava jednog dana objaviti

  Svaka čast Borise! Stvarno imaš smisla da staviš sve važne detalje u priču. Priča ne gubi na vrijednosti ni zbog toga što sam i ja utrošio 2-3 sata sređujući tvoje misli u malo pristupačniju forumu za čitanje.

  Zoka iz Hadžića je na prvom mjestu sa svojom pričom "Aleksa Krajišnik - Aka". Oduševljen njegovom pričom, ja sam Zoki čak predložio da u jednoj od naših budućih akcija prenesemo Aleksu na Vojničko groblje u Sokocu. I Zokina priča će naći mjesto u mojoj knjizi, naravno uz njegovu saglasnost!

  Novak iz Beograda je napisao priču "Tomislav (Sreten) Veljančić". Ustvari, ovo je više jedan nostalgični komentar, koji je objavljen i u Virtualnom groblju. Svaka čast Novače, ti si jedan jako talentovan pisac!
 • objava- 69500 - 17.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Ocjenite članake!


  Ukoliko kliknete na pet zvjezdica pri vrhu svakog članka, otvoriće vam se jedan obrazac za ocjenjivanje istog. Biće vam ponuđeno da upišete svoje ime i prezime, email adresu i komentar. Ono što je još važnije je da izaberete ocjenu od 1 do 5, kojom ćete nagraditi autora svakog.

  Napominjem da je poželjno unijeti ime i prezime, email adresu i komentar, ali da nije obavezno.

  Uskoro će vaše komentare moći čitati i autori članaka.

  Ocjenjivanjem članaka utičete na sadržaj ovog foruma, ali i nagrađujete autore tekstova dajući im motivaciju da pišu još više i još ljepše!

  U poslednje vrijeme imamo pravu "najezdu" dobrih pisaca! Sem mojih starih prijatelja, koji već dugo vremena pišu na ovim stranicama, posebno sam oduševljen pričama koje pišu Zoka iz Hadžića, Novak iz Beograda i Boris iz Srbije. Što se mene tiče, oni zaslužuju najvišu ocjenu! Možda je vaše interesovanje malo drugačije, i to je u redu, ali treba da shvatite da i vaš glas treba da se čuje!

  Ocjenjivanje jednog članka može da se uradi za manje od dvije sekunde, pa zbog toga ne mogu da vjerujem da se samo nekoliko vas odluči da to i uradi, iako na ovu stranicu svakoga dana dođe na hiljade posjetilaca!

  Ocjenite članke! Dajte podstek piscima da pišu još više i bolje!
  objava- 69458 - 16.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nove opcije na forumu


  Možda su neki od vas već i primjetili da na stranici "Najnoviji", na lijevoj strani imate nekakav "čudan" meni, drugačiji menija na svim ostalim stranama!

  Grupa Najpopularniji

  Na ovom mjestu imate sledeće opicje:

 • Najpopularniji svih vremena - ukoliko kliknete na ovaj link dobićete članke koji su dobili najveći broj ocjena od prvog dana postojanja ovog foruma, mislim da je to bila 2005. godina. Nažalost, juče sam otkrio grešku u mom programu, tako da sam ustanovio da mnoge vaše ocjene nisu bile upisane, a izvjestan broj sam izgubio prilikom prebacivanja podataka na novi server.

 • Najpopularniji zadnji mjesec - ukoliko želite da vidite koji su tekstovi dobili najviše glasova u zadnjih 30 dana

 • Najpopularniji zadnju sedmicu - prikazuje najpopularnije tekstove u zadnjih 7 dana

 • Najnoviji - ovo je isto kao i stranica "Najnoviji" samo sa izuzetkom da je stranica dinamična pa je možete koristiti da vidite promjene u glasanju. Jedna od važnih funkcija je što možete, koristeći opciju "Listaj dalje" na dnu strane, možete ovaj forum "listati" poput knjige - od zadnje strane pa nazad do prve strane.

  Sve gore navedene stranice su dinamičke i za razliku od ostalih stranica na ovom forumu prikazuju trenutno stanje u vašem glasanju.

  Grupa PO AUTORIMA

  U ovom odeljku menija na lijevoj strani izlistane su osobe koje su objavili najviše članaka na ovom forumu. U zagradi je prikazan i broj objavljenih članaka. Primjera radi, "Vogošćanin Pravi" se na ovom forumu (do ovoga trenutka) oglasio sa 556 puta.

  Naravno, od nekoliko desetina hiljada članaka, koliko još uvijek čuvam na ovom forumu, nisu svi autori izlistani u lijevom meniju. Da biste bili na listi, morate da imate najmanje 19 tekstova, i što je posebno važno da se svaki put potpisujete sa istim imenom i prezimenom. Ukoliko svaki put upišete drugi nadimak ili tekst, nikada nećete doći na ovu listu.

  Dalje, vrlo je moguće da se neki autori pojave i dva puta na tom spisku. Tipičan primjer za to je moj prijatelj Zoran Janković. Ovo je zbog toga što se on na ovaj forumu upisivao dva puta (mala razlika u imenu i prezimenu) i ja ću to eventualno popraviti.

  Listanje tekstova

  Ukoliko kliknete na ime "Vogošćanin Pravi" ne možete očekivati od mene da vam izlistam svih 556 tekstova na jednoj stranici. Ovo je zbog toga što bi vaš kompjuter imao ozbiljnih problema da istu otvori. Zbog toga, na dnu prve stranice sa tekstovima svakog autora, imate opciju "Listaj dalje" koja će vam dati sledećih 40 tekstova istog pisca. Odmah da vam kažem da je to dosta "listanja".
 • objava- 69427 - 15.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Ocjenjivanje vaših komentara


  Za danas sam se potrudio da na ovom forumu isprogramiram funkciju "Ocjenjivanja članaka", onako kako sam to zamislio još prije nekoliko godina.

  Prilikom upisa, vaš članak nema nikakvu ocjenu, pa će zbog toga da izlazi sa pet sivih zvjezdica.

  Nakon što neko, ko pročita vaš članak, isti i ocjeni, iznad vašeg teksta će se pojaviti jedna ili više zlatnih zvjezdica. Ocjene ne izlaze trenutno, nego sa izvjesnim zakašnjenjem. Ovo je zbog toga što su stranice na ovom forumu statične, jer to Google tako voli. Nakon odobravanja novih tekstova, na forumu izlaze sve izmjenjene stranice, uključujući i one koje sadrže tekstove koji su dobili ocjenu.

  Ovo se trenutno dešava po na svaka tri sata.

  Ja se ne bih toliko brinuo oko toga koju ćete ocjenu dobiti, bitniji je broj iza pet zvjezdica koji pokazuje koliko je osoba ocjenilo vaš članak. Drugim riječima, ocjena je u priličnoj mjeri nacionalno obojena, a u ovom slučaju ne primjenjujem "cenzuru". Zbog toga je bitniji broj u zagradama, koji pokazuje koliko čitalaca nije ostalo ravnodušno čitajući vaš tekst - u dobrom ili lošem smislu!

  Namjervam da uskoro radim i na opciji koja će omogućavati autorima članaka da čitaju komentare koje dobijaju za njih. Zbog toga bi bilo poželjno da već sada počnete ostavljati svoje puno ime (ili samo pseudonim) kao i komentar. Možete ostaviti i email, ali on će biti vidljiv samo za mene.

  Ukoliko imate neku primjedbu ili sugestiju, ocjenite ovaj članak i ostavite svoj komentar!
  objava- 69286 - 10.05.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Novi izgled foruma


  Najzad sam natjerao sebe da uradim nešto i u vezi izgleda ovog foruma. tj. da odradim posao o kome razmišljam već 4 do 5 godina. :-)

  Juče sam, uz jutarnju kaficu, dobio ideju kako bi trebalo da izgleda nova stranica. Pri tome sam posebno vodio računa da postajemo stariji pa bi i slova trebala da budu malo krupnija a pozadina pogodna za čitanje.

  Nastojao sam i da zadržim sve one stvari koje su se pokazale dobre, pa tako još uvijek imate istu:

 • Horizontalna navigacija (Sokolac, Istorija, Rat1992, Politika, Region, Popularno, Razno.. . )

 • Vertikalna navigacija - nalazi se na lijevoj strani i raspoređena je u grupe (klastere)

 • Ocjenite članak opcija još uvjek je u funkciji. Postove možete ocjeniti tako što kliknete na pet žutih zvjezdica.

 • Adrese svih stranica su ostala nepromjenjena!

  Ono što je novo u ovom dizajnu jeste da svaka od ovih kategorija u horizontalnoj navigaciji sada ima svoju stranicu "Najnoviji". Tako npr. i Sokolac, i Istorija, i Rat1992 imaju stranicu "Najnoviji" koja se nalazi pod istim imenom kao i stranica "Izdvajamo" koje su bile dosta statične jer ih ja nisam redovno održavao.

  Stranica "Najnoviji" je ostala nepromjenjena i na njoj će i dalje izlaziti 40-tak najnovijih postova, bez obzira na vrstu. Jedini izuzetak su postovi vezani za emigraciju, koje možete pronaći ovdje, i tekstovi vezani za kompjuterske savjete, koje možete pronaći ovdje.

  Mada trenutno sve funkcioniše kako treba, imam ja još dosta detalja da popravim, ali oni su uglavnom estetske prirode.

  Što se mene tiče, ja sam zadovoljan. Ispalo je i previše dobro s obzirom da sam na ovom "projektu" radio samo 22 sata, i da sam pri tome napravio svega 4 do 5 pauza od 10 minuta za hranu, piće i još ponešto.. .
 • objava- 68277 - 04.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Problem sa našim slovima


  Izvinjavam se što u zadnjih desetak dana vaši tekstovi imaju izjesne probleme sa pet slova specifičnih za naš jezik. Zbog prerade programa i prebacivanja baze na novi server, trenutno mi se gube slova "Ž" i "Š", a i mješaju slova "Č" i "Ć" pa čak i oni iz Srbije govore kao da su rođeni u Sarajevu.

  Problem sam identifikovao i mislim da sam ga već uklonio. Kad nemaš nikoga da ti pravi probleme onda ih sam sebi napraviš! :-(
  objava- 68110 - 29.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Novi izgled foruma


  Kao što ste već ranije primjetili, u toku je reorganizacija foruma.

  Kao prvo, nedavno sam napravio nove forme za unos podataka, kao i dosta programa koji mi omogućavaju efikasniji rad. Izgleda da sve ovo već daje rezultate jer se sve više posjetioca ovog portala odlučuje da piše.

  Dio portala koji nazivam "Istorija" je postao prevdugačak, pa sam odlučio da ga podjelim u dvije sekcije (tj. grupe):


  1. Sokolac - Stranice o Sokocu
  2. Istorija - Istorija Srba do 1992. godine.
  3. Rat1992 - Ovdje se nalaze sve stranice o ratu u Bosni (1992-1995)
  4. Najljepse - U ovu grupu sam stavio "Pjesme" i "Priče", a tu se nalaze i priče na englesom kao i vicevi i aforizmi.
  5. Najnoviji - Na ovoj stranici izlazi 30 najnovijih tekstova objavljenih na ovom portalu, sa izuzetkom tekstova koji su vezani za iseljenje u inostranstvo (Australija, Kanada, SAD) i kompjutere (softver, hardver, savjeti, igrice). Ova stranica je i najpopularnija kod svih redovnih posjetilaca ovog portala koji su već odavno pročitali šta je prethodno objavljeno.
  6. Politika - ova sekcija za sada ostaje nepromjenjena.
  7. Razno - ova sekcija za sada ostaje nepromjenjena.
  8. Popularno - ova sekcija za sada ostaje nepromjenjena.
  9. Region - ova sekcija za sada ostaje nepromjenjena.  Počeo sam i sa organizacijom stranica u manje grupe, koje nazivam podgrupe. Tako, na primjer, u odeljku "Rat1992" sada imate podgrupe (klastere) pod nazivom "Istočna RS", "Zapadna Bosna", "Građanski rat", "Borci govore" itd.

  Vjerujem da ste već ranije primjetili da je forum nedavno promjenio svoj izgled. Postavio sam novi logo ( po ideji mog prijatelja Minera) a i uprošćen je upis.

  Kao i do sada, nema registracije ali svi članci prolaze kroz verifikaciju, ili bolje rečeno cenzuru.

  Obraćanje drugim posjetiocima i drski komentari upućeni na račun pisaca drugih tekstova se brišu. Molim vas da u vašem pisanju koristite činjenice, a vaši politički stavove i subjektivne komentare zadržite za sebe. Dozvoljena je korekcija datuma i mjesta, kao i dopunjavanje drugih članaka sa imenima i ostalim podacima.

  Ne znam kakav je vaš utisak, ali meni se sve čini da "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo". Tome su doprinjela i pisanja Maksa, koji sa na jedan objektivan i jako profesionalan način piše o dešavanjima sa druge strane. Sa svojim zadnjim člankom na njegov nivo se uzdigao i "Olovčić", koji je sasvim lijepo opisao (ili možda prepisao) dešavanje na Kruševu.

  Svaka čast svima vama koji pišete na ovim stranicama! Nadam se da uživate bar približno onoliko koliko na tome uživam ja.

  objava- 68108 - 29.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Upis dugih poruka


  Samo da podsjetim sve posjetioce foruma da od sada možete upisivati tri puta duže poruke nego do sada.

  1. Kliknete na "Upis poruka", da odete na stranicu "Upis novih poruka".
  2. Unesite svoje ime
  3. Kliknite na žutu olovku


  Nakon što ste uradili ovo, otvoriće vam se forma za unos podataka sa čak tri prozora za tekst. U svakom prozoru možete unijeti po 3800 znakova. Rasporedite svoje duge tekstove na tri prozora!

  Molim vas da sve vaše duge tekstove unosite na ovaj način jer na ovaj način meni štedite dosta vremena.

  Bio bih vam zahvalan ukoliko svoje tekstove sami objavljujete, i ne šaljete mi ih putem emaila jer mi onda treba mnogo više vremena da ih ja objavim.

  Fotografije, koje želite da objavim u prilogu vaših tekstova, još uvijek morate da šaljete putem email-a. Ovo je zbog sigurnosnih razloga (virusa) ali i zbog toga što ja te fotografije treba da obradim u cilju boljeg i lakšeg prikazivanja na internetu.

  Unaprijed zahvalan,
  Željko Tomić
  objava- 61365 - 26.01.2012 : Sve za srbiju Beograd - best (0)

  RE: Objava


  Napokon pravi potez Željko! Da me neko ne shvati pogrešno potpuno razumem muku onih ljudi koji bi da se isele odavde, jer ni sam nisam u boljoj poziciji, ne zato što bi napustili svoju zemlju tek tako već zato što ih na to primorava rešavanje osnovnih egzistencijalnih problema.

  Sa druge strane stranica "Najnoviji" je počela da gubi svoju svrhu na ovom sajtu i teško je bilo pratiti sve te postove o vizama i kompjuterima. Mislim da će tvoja reorganizacija sajta itekako biti od koristi svima nama. Uz srdačne pozdrave i čitamo se i dalje!
  objava- 61362 - 26.01.2012 : Rale Srbija - best (0)

  Pohvala


  Pohvala za Željka za odluku, u zadnje vreme kad god otvorim stranicu najnoviji pojavljuju se pitanja kako u Australiju da odem ili šta ću i kako ću ili ne radi mi monitor ili šta već za mene je ovaj vaš sajt kao neka vrsta istorijske čitanke samo nju uređuju učesnici događaja a ne nekakkvi poltroni vlasti gde kroje istoriju kako njima odgovara! Istina je spora ali dostižna!

  Pozdrav iz Srbije!
  objava- 61322 - 25.01.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Kompjuteri, Australija, Kanada


  Od danas, svi tekstovi u vezi viza za Kanadu i Australiju, kao i vaša pitanja i problemi sa kompjuterima, više neće biti objavljivani na stranici "Najnoviji" ali će se pojavljivati na stranicama Razno-Kompjuteri, Region-Australija i Region-Kanada...

  Na ovaj drastičan potez sam se odlučio zbog toga što je ovaj sajt postao nešto drugačije od onoga što ja imam u vidu.

  Napominjem da ću se i dalje truditi da odgovaram na vaša pitanja, ukoliko mi to vrijeme dozvoljava, ali bih na ovaj način želio da smanjim broj zahtjeva ove vrste i preusmjerim novopečene kompjuteraše na neke druge portale. Jako mi je žao što sam primoran da budućim posjetiocima ove stranice odbijem pomoć, ali u ovakvoj vrsti diskusija ne uživam baš previše.

  Stranica "Najnoviji" je jako popularna stranica na Google pa zbog toga privlači ogroman broj posjetilaca - kako poželjnih, tako i nepoželjnih. Iskreno se nadam da še ovaj potez umanjiti broj onih koji traže pomoć u vezi viza i kompjutera.

  Možda se neki od vas i neće složiti sa novim mjerama moje uređivačke politike, treba da shvatite da je moja vizija da ova stranica objavljuje sadržaje koji su interesantni za širi krug čitalaca i koji su kao vino - sa vremenom samo mogu dobijati na vrijednosti, a nikada zastarjevati.

  Moje iskreno izvinjenje za one koji traže pomoć u vezi viza ili imaju problem sa kompjuterom, igricama, aplikacijama, operativnim sistemom...
  objava- 47582 - 26.10.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Mnogo novih stranica!


  Možda ste se pitali gdje su vaši komentari, tj. zadnjih nekoliko hiljada postova koje ste upisali između aprila i oktobra 2011. godine. Sada su i oni vidljivi jer sam najzad našao malo vremena da riješim problem konverzije koji mi se desio kada sam prebacio bazu podataka na novi server. Zbog toga su vaši postovi išli u "Nesortirano", a tamo ih niko nije čitao.

  Počeo sam polako sa reorganizacijom sajta: kreirao sam mnogo novih stranica, posebno u istorijskoj rubrici, koja je meni i najzanimljivija.

  Uskoro ćete vidjeti i dosta promjena, poput one da postovi o Australiji neće izlaziti na stranici "Najnoviji", nego će se pojavljivati u stranici "Region", gdje se sada nalaze tekstovi "izdvajamo".

  I Sokolac će imati svoju odvojenu stranicu "Najnoviji", pa mislim da će to pomalo i privući Sokočane da se više javljaju i pišu o problemima i događajima u našem gradu.

  Zimski dani su uglavnom mirni u mom poslu pa ću imati mnogo više vremena da ponovo radim i na "Virtualnom groblju", za kojeg imam vremena samo u decembru i januaru. Tada valjda ima puno praznika, pa odvojim malo vremena i za moj omiljeni projekat.

  Upravo mi se javio Fripe, koji se buni što niko ne piše o ratu. E, pa dragi prijatelju, u zadnjih 3-4 godine mnogo je dobrih pisaca objavljivalo svoje tekstove na ovom portalu. Valjda su pomalo i istrošili teme, umorili se od pisanja.. . Međutim, stalno se javljaju novi, koji uvijek napišu nešto interesantno. Zbog toga je ovaj forum pravi magnet za one koji nisu za vrijeme poslednjeg rata žalili dati svoj život za slobodu i blagostanje srpskog naroda.

  Za sada ti samo mogu savjetovati - da ponovo pregledaš sve stranice. Biće tu dosta tekstova koje nisi pročitao.
  objava- 46982 - 22.10.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Vazna napomena: Registracija za ovaj portal nije potrebna. Upisane poruke prolaze kroz "cenzuru" prije nego što budu objavljene. Vaše tekstove možete objavljivati tako što kliknete na ikonicu sa olovkom, koja se nalazi na gotovo svakoj stranici ovog portala, u gornjem desnom uglu.
  objava- 39522 - 07.09.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Izvinjenje


  U toku objavljivanja teksta "Sveti posao na svetome mjestu" nastala je greška u objavljivanju pa je dio teksta nenamjerno izostavljen. Ovom prilikom se izvinjavam Zoranu Jankoviću, autoru ovog teksta, a onima koji su isti već pročitali preporučujem da ga još jednom pročitaju. Bar što se mene tiče, Zoranove tekstove uvijek čitam nekoliko puta.
  objava- 32182 - 08.06.2011 : Prolaznik - best (0)

  Pravila foruma


  Poštovani,

  Kakvi su uslovi objavljivanja tekstova na Vašem sajtu? Pozdrav.

  Poštovani,

  Ovo je jako dobro pitanje na koje je jako teško odgovoriti jer sadržaj ovog sajta je jako raznovrstan pa u skladu sa tim postoje i određena pravila. Evo i nekih od njih:

  Zajednička pravila za sve postove: bilo bi poželjno da se ne obrašaš drugima jer je to često razlog da neki post bude izbrisan. Dozvoljeno je pisanje o istim temama, ali u tom slučaju pokušaj da argumentovano obrazložiš svoje stavove umjesto da kritikuješ ono što je neko drugi napisao.

  Istorijski komentari - ovo je svakako naša omiljena tema, jer želimo da zabilježimo događaje iz prošlosti o kojima do sada nije pisano. Moj savjet za pisce ovih tekstova bi bio da se trude da budu objektivni, i bez pretjeranog isticanja svoje malenkosti. Sem istorijskih činjenica sa srpske strane, jako smo zainteresovani za mišljenja objektivnih muslimana i njihovog viđenja istih događaja sa druge strane linije fronta. Pri tome, ne dozvoljavamo nikakve političke komentare sačinjene u radionicama islamskog fundamentalizma. Toga nam je previše i sa zvaničnih stranica Haškog tribunala.

  Politika - što se ove vrste komentara tiče, najbolje bi bilo da Srbi kritikuju svoje, a muslimani svoje političare. Za nas Srbe, ovo je uvijek bila "vruća" tema, pa smo mišljenja da nam ne treba bilo ko drugi da se po tom pitanju posvađamo. Takođe smatramo da političkih komentara "druge strane" ima i previše na ostalim portalima, i nemamo ništa protiv da Bošnjaci iz Federacije BiH svoja politička mišljenja iznose na njima.

  Ogovaranja - ova vrsta komentara je nepoželjna na ovim stranicama, pa su ovi tekstovi veoma često cenzurisani. Pri tome ne smatram da pisanje o švercu cigareta na prvoj liniji spada u kategoriju ogovaranje. Za nas je to više "sakupljanje istorijske građe" za generacije koje dolaze nakon nas, a možda i za neku pošteniju državu koja bi u budućnosti mogla postojati na našim prostorima. Sa druge strane, da je neko prije četrdeset godina "ukrao dva mesna nareska iz bolnice" je definitivno predmet ogovaranja. Posebno su nepoželjni komentari koji bi mogli dovesti do razaranje brakova, problema u porodici, ali i narušavanja ugleda osoba koje su predmet ogovaranja. Ogovaranje političara, tajkuna, profesionalnih kurvi i ratnih provitera je dozvoljeno.

  Postoji i čitav niz pravila, koja su objavljena na ovom forumu i koje ne bih trebao ovom prilikom da ponavljam. Neka od njih se mogu naći na stranici na koju možete otići ako kliknete ovdje ili ovdje.

  Srdačan pozdrav od moderatora na ovom forumu!
  objava- 25628 - 24.11.2010 : Dijete - best (0)

  Primjedba administratoru


  Molim administratora ove stranice da moje komentare objavi u cjelosti. Pozdrav, Dijete.

  Poštovani,

  Ja zadržavam pravo da ispravljam greške i izbacujem dijelove teksta koji su nepristojni. Ako pročitaš pravila ovog foruma vidjećeš da ne dozvoljavam obraćanje drugim osobama, itd...
  objava- 25054 - 22.09.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Kako upisati komentar?


  Danas sam dobio poruku od jedne osobe koja mi se žali da ne zna upisati komentar na ovu stranicu. Ukoliko i vi imate sličnih problema, ili ste ih nekada imali, molim vas da mi pošaljete email na slavicnetŽhotmail.com, jer su mi sve ove informacije više nego potrebne u cilju unapređenja ove stranice.

  Komentare možete ostavljati i putem ocjenjivanja članka, tj. ako kliknete na žutu zvjezdicu odmah iznad ove poruke!

  Gotovo svaka stranica ima malu ikonicu, na kojoj je nacrtana olovka i napisano "write". Ukoliko kliknete na taj "taster", pojaviće se jedna forma za unos podataka: upišete vaše ime ili pseudonim, email adresu, naslov poruke i tekst poruke. Nakon toga pritisnete snimi i čekate da neko od moderatora odobri vašu poruku. Odobravanje poruka se vrši više puta dnevno, mada neke poruke budu objavljene i sa zakašnjenjem.

  Taster za unos poruka izgleda ovako:
  Upisite svoj komentar
  objava- 24629 - 08.07.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Uskoro na ovoj stranici - 2


  Jedan od posjetilaca ove stranice je napisao:

  Željko, moram da kažem da sam bio vrlo nestrpljiv (moram da priznam neskromno sa moje strane) da se vratiš sa odmora sa novim stvarima te da iste "nakačiš" na sajt. Svaka sreca i svako dobro pratilo tebe i tvoje najblize. Srdačan pozdrav, S***!


  Dobra vijest za njega je da se moj godišnji odmor završio. Već sam nešto ranije izlistao teme o kojima namjeravam da pišem. Ima tu još mnogo dobrog materijala koji tom prilikom nisam pomenuo. Među najvažnijim temama su i:
  1. Izvještaj sa Sokoca - moje viđenje stvari
  2. Upoznaj Srbiju da bi je više volio - U posjeti Južnoj Srbiji: Leskovcu i Nišu, gradovima koji su (za razliku od Beograda) na dostojan način odali zahvalnost oslobodiocima Srbije iz 1915. i 1918. godine.
  3. U posjeti Čegru, niškoj tvrđavi i Ćele kuli...
  4. U posjeti Srebrenici - najružnijem gradu Republike Srpske
  5. U posjeti Kravici - mjestu koji je na dostojanstven način obilježilo stradanje Srba ovoga regiona, uključujući i pokolj koji su mudžahedini napravili u ovom mjestu na Božić 1993. godine, u kome je nastradalo (čini mi se) 87 civila.
  6. Na snimanju najbolje srpske serije svih vremena "Selo gori a baba se češlja". Razgovor sa Radošem Bajićem i Ljiljanom Stjepanović, kao i ostalim glumcima. Proveo sam i četiri sata u gostima kod Miroljuba Trošića - Šode, srpskog Čarli Čaplina. Radoš Bajić i Šoda su me dočekali sa takvim poštovanjem kao da sam u najmanju ruku predsjednik Srbije - uz domaće vino i pečenu piletinu. Što se Šode tiče, kod njega sam popio samo kafu, ali sam imao i priliku da mu kupim pivo. Pitam ja njega: "Jel' može jedno pivo", a on mi kaže, "A' jel' može dva? "
  7. U posjeti Zvonku Bajagiću, najvećem Srbinu na području Vlasenice.
  8. U toku godišnjeg odmora sam nabavio mnogo dobrih knjiga o kojima ću pisati na ovim stranicama. Od Nedeljka Žugića sam dobio i nekoliko knjiga, kao što je njegov "Roman o Ivani", zatim knjigu "Liječenje ljekovitim biljem". Ove knjige namjeravam da poklonim posjetiocima ove stranice, prije svega Mirketu, Mineru i Gumi. Dobio sam i kopiju filma o Jovi Mijatoviću.
  9. U posjeti Knežini, razgovor sa Šokom Maksimovićem.
  10. Mnogo slika sa Puhovca (Povca), Knežine, ali i širom Republike Srpske. Pošto nisam u stanju da sve slike objavim, omogućiću vam da ih slobodno skidate sa ovoga servera.
  11. Slike sa područja opština Čačak, Kraljevo, Trstenik, Užice, Niš, Leskovac i Kruševac. Slike Ibra, tri Morave ( Zapadna, Južna i Velika Morava), Toplice, Nišave ali i nekih drugih srpskih rijeka...
  12. Slike Beograda, Kalemegdana, tornja na Avali...
  13. Nabavio sam i mnogo interesantnih knjiga, upoznao mnogo dobrih pisaca.
  14. Posebno zadovoljstvo mi je bilo da se upoznam i sa dosta posjetilaca ove stranice, a sa kojima se do sada nisam sreo. Nažalost, nisam ispunio svoje obećanje pa se nekima od njih nisam ni javio, što namjeravam da ispravim na mom sledećem godišnjem odmoru, možda čak i u toku moga "zimskog raspusta".
  15. Moj godišnji odmor je počeo putovanjem iz Frankfurta u Beograd. Ovom prilikom sam bio prinuđen da na put krenem - autobusom. Bilo je to putovanje koje treba zaboraviti, ali sam tom prilikom došao na ideju da napišem priču o mađarskim drumskim razbojnicima koji Srbima otimaju novac. Ovu priču namjeravam da objavim i na mađarskom jeziku.
  16. Imam ja na desetine drugih tema o kojima namjeravam da pišem. Sada mi ne preostaje ništa drugo nego - "pos'o kuća, kuća pos'o... "
  objava- 24592 - 28.06.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Uskoro na ovom forumu


  U toku zadnjih mjesec dana moga godišnjeg odmora sakupio sam mnogo materijala i fotografija koje ću uskoro početi da objavljujem na ovom forumu. Naravno, sve to popraćeno mojim komentarima:

  1. Na grobu Miće Vlahovića, zajedno sa aleksandrovačkim siročićima koji svim prijateljima ovog srpskog heroja šalju mnogo pozdrava, a donatorima se srdačno zahvaljuju. Na YOUTUBE ste već mogli da vidite kratak insert video snimka iz Aleksandrova. Donatori i učesnici ove akcije će dobiti i mnogo dužu verziju ovoga snimka.
  2. Sa Srđanom i Velimirom sam posjetio baku Šimšu i odnijeli smo smo joj 400 KM ( oko 210 evra ) kao i nešto darova. Srđan je čak odnio i gajbu piva.
  3. Sjećate li se onoga muslimana koji je vodio dnevnik prilikom napada na Čemerno? Ja sam nekada davno napisao da sam taj dnevnik držao u ruci i čitao na putu od Ilijaša do Pala. Nikada nisam mogao prežaliti što isti nisam imao priliku da fotokopiram. Jedan borac Ilijaške brigade je isti prepisao i ja sam slučajno došao u posjed istog. Ne možete ni zamisliti koliko sam bio zadovoljan zbog toga. Dnevnik ću uskoro i objaviti na ovom forumu.
  4. Uskoro na ovom forumu prenosim i dnevnik jednog borca Ilijaške brigade, koji mi je dao dozvolu da ga objavim u cjelosti. Ima mnogo interesantnih stvari, sa tačnim datumima događaja iz od samog početka pa do kraja rata. Prava riznica informacija i podataka!
  5. Da li bi vas zanimalo da pročitate dnevnik jednog solunskog borca, koji do sada nikada nije objavljen. Ovaj istorijski dragulj sam pronašao na Ravnoj gori, gdje sam bio i u posjeti rodnoj kući vojvode Mišića. Imaćete priliku da vidite i mnogo slika sa Ravne Gore.
  6. Kao dodatak "virtuelnom groblju VRS" imaćete priliku da vidite još 52 groba sa Vojničkog groblja u Knežini, i preko pedesetak grobova poginulih boraca VRS koji su sahranjeni na Gradskom groblju u Sokocu.
  7. Uskoro ću objaviti i spisak svih poginulih boraca VRS sa sokolačke opštine. Tamo sam posjetio i Spomen sobu, gdje sam fotografisao sve borce čije su slike izložene na ovom mjestu
  8. Ove godine sam obišao i dosta sela na sokolačkoj opštini, pa ću početi sa prikazom pejzaža nekih od njih: Novo Selo, Krnije, Baltići, Podromanija, Ravna Romanija, Knežina... Imam i mnogo fotografija za vas iz drugih djelova sokolačke opštine!
  9. Mnoštvo novih fotografija sa Vojničkog groblja iz Sokoca.


  Eto, toliko za sada. Materijala za pisanje imam napretek, samo da je vremena malo više da sve to mogu staviti na ovu stranicu.
  objava- 23364 - 18.01.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Uskoro na ovoj stranici...


  Evo još nekoliko projekata na kojima radim:
  1. Virtualno groblje - kao što sam obećao ovdje namjeravam da napravim forme za unos biografija, ali i priča o poginulim borcima SRK.
  2. Telefonski imenik - za sada sam kompletirao bazu podataka sa preko tri hiljade fiksnih telefona sa sokolačke opštine. Svi brojevi su provjereno tačni! Prednost ovog telefonskog imenika će biti u tome što ću vam, sem onog klasičnog pretraživanja po prezimenu omogućiću i pretraživanje samo po imenu, ulici, naselju ( Ravna Romanija, Knežina, Kaljina, Sokolac, Sokolovići, Ćavarine itd ). Pošto je telefonski imenik dinamičan, vremenom se može desiti da primjetite da neki broj nedostaje, ili da je promjenjen. Vi ćete moći da proslijedite zahtjev za njegovu dopunu. Imam namjeru da napravim i telefonski imenik za druge opštine (Pale, Rogatica, Han Pijesak) ali ne tako brzo.
  3. Novi izgled foruma - mišljenja sam da je vrijeme da promjenim zastarjelu stranicu na forumu sa malo modernijim HTML-om. U tu svrhu pravim novi program koji će imati mnoštvo novih stvari. Primjera radi, moći ćete da odlučite u kom pismu će vaš tekst da bude prikazan: ćrilici ili latinici - šta vam se više svđa.
  4. Spisak palih boraca iz manastira "Sokolica" - Želim da na ovom mjestu objavim i listu od gotovo 4000 boraca pomenutih na zidovima manastira "Sokolica" na Ravnoj Romaniji. Zatim ćemo da uporedimo taj spisak sa imenima borci sahranjenih na Vojničkom groblju u Sokocu i ustanoviti koji nisu pomenuti u manastiru. Konačno, moramo da ispravimo nepravdu i da u manastir "Sokolica" upišemo sve one junake koji još uvijek nisu ispisani na zidove ovog prelijepog zdanja. Primjera radi, Mićo Vlahović još uvijek nije tamo.
  5. Spisak "Srebreničkog masakra" - muslimani su krenuli sa spiskom od 150. 000 žrtava u Srebrenici. Prije nekoliko godina Vlada Republike Srpske je utvrdila 8109 žrtava a sada je red da objavimo i taj spisak. Prema nekim podacima, danas je taj broj smanjen na 5000 i još uvijek je u tendenciji opadanja. Ustvari, moći ćete samo da pretražujete po imenu i prezimenu, mjestu rođenja i slično, baš kao i u telefonskom imeniku, ali ćete u poseban forum moći da ostavljate svoje komentare ukoliko znate nešto o toj osobi npr. da je živ ili da nije žrtva "Srebreničkog masakra".

  Moram napomenuti i to da, uporedo sa mojim redovnim poslom za koji primam platu te svim ovim projektima i poslovima na ovom forumu, imam još nekoliko drugih internet projekata koji imaju prioritet nad svim ovim gore pomenutim stvarima. Oni su na engleskom jeziku i namjenjeni su za Zapadno tržište iz prostog razloga što mi sve ovo što vi čitate donosi simboličan prihod - hiljadu puta manji nego stranice na engleskom jeziku. Izgleda da mi Srbi, ili ne znamo ili ne volimo da klikamo na reklame! :-)
  objava- 22599 - 23.09.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Broj poruke uz vašu molbu


  U poslednje vrijeme je sve više onih koji bi htjeli da kontaktiraju nekoga. Kao što znate, osobi koju tražite mogu da kontaktiram za vas i proslijedim Vašu adresu, ali samo ako mi pošaljete broj poruke i ako je osoba koja se upisala u forum ostavila svoj ispravan email.

  Molim vas da mi pomognete, ako hoćete vama da pomognem.

  Pozdrav,
  Željko
  objava- 22323 - 10.08.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Odmor završen, sada treba pisati


  U toku moga godišnjeg odmora, koji je trajao tačno mjesec dana, zajedno sa Okom i Predragom Tomićem iz Lazareva, posjetio sam oko dvadesetak gradova Srbije i Republike Srpske, sreo se sa mnogo starih prijatelja i upoznao desetinu posjetioca ovoga foruma...

  U danima koji predstoje pisaću o svemu onome što sam sakupio za vas. Snimio sam negdje oko 5000 fotografija, od toga 1080 fotografija u jednom danu. Evo nekih tema o kojima namjeravam da pišem:


  1. Manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji - namjeravam da objavim i spisak svih boraca upisanih na zidove ove prelijepe crkve na Ravnoj Romaniji. Nažalost, mnogi poginuli borci sarajevsko-romanijskog regiona još uvijek nisu ovjekovječeni u ovom zdanju. Čak ni onima koji su sahranjeni na Vojničkom groblju u Sokocu nije zagarantovano da se nalaze na spisku u Sokolici. Objaviću i informaciju kako možete da prijavite nekoga, nakon što ustanovite da nedostaje na ovom spisku.

  2. Vojničko groblje u Sokocu - Mali Zejtinluk - Snimio sam svaki grob na Vojničkom groblju u Sokocu i namjeravam da sve te fotografije ( 800 - 900 grobova u mojoj procjeni ) učinim dostupnim i vama. Dok sam pravio ove fotografije pronašao sam i grobove nekoliko mojih poznanika, a među njima i jednog prijatelja za koga čak nisam ni znao da je poginuo.

  3. Na Strujinom grobu - jeste, našeg Struje više nema. Oko i ja smo posjetili njegov grob i dobili dozvolu od njegove porodice da objavimo njegov identitet. Na osnovu priče njegovog brata, shvatili smo da je Struja bio izuzetno dobar čovjek pa još više žalim što nisam imao priliku da ga i lično upoznam. Na ugovoreni sastanak ovog ljeta, Struja nije mogao doći.

  4. Strava na ulicama Goražda za prolaznike iz Srbije - Nećete vjerovati šta se desilo meni i Predragu Tomiću iz Lazareva kada smo na putu do Foče prošli kroz Goražde. Republika Srpska bi trebala pod hitno da izgradi zaobilazni put, preko srpske zemlje! Savjet za vas - vozite kroz Goražde samo ako morate.

  5. Foča nakon rata - Kako izgleda ovaj prelijepa opština kroz koju protiče desetak predivnih rijeka. Za razliku od Goražda, ima oblik jednog modernog grada.

  6. Na Drini ćuprija - do sada sam samo čitao "Na Drini Cuprija" a sada sam je i fotografisao za vas. Ma kakvi fotografisao, i hodao sam po njoj!

  7. Spomen soba u Višegradu - u mojoj drugoj posjeti Višegradu, u kasnim večernjim časovima Oko i ja se prisjetismo da u Višegradu ima i spomen soba poginulim borcima iz otadžbinskog rata. Uz pomoć vatrogasaca ovog divnog grada pronašli smo momke koji imaju ključeve ovog zdanja pa nam je otvoriše. Za vas sam fotografisao slike na zidovima. Naš domaćin u Višegradu je bio Marko Žarković, brat Draginje i Predraga Žarkovića čije se slike nalaze u prostorijama ovog zdanja.

  8. Posjeta Mećavniku - Mokra Gora - za vas imam mnogo lijepih fotografija i još ljepših utisaka.

  9. Čačak - u Čačak sam išao da skeniram neke fotografije za moje porodično stablo. Napravio sam i nekoliko lijepih fotografija ovog divnog grada, pa ću i njih da podijelim sa vama.

  10. Parastos Mići Vlahoviću u Aleksandrovu - mnogo fotografija, a imam i CD sa snimkom parastosa, groblja i ručka nakon toga. Za Vogošćane koji nisu bili u Aleksandrovu predlažem da počnu da grizu nokte jer spisak prisutnih je jako impresivan. Nažalost, neka imena, svima vama dobro poznata, nikada neću moći da objavim na ovoj stranici. Neki to ne žele, a neka od njih ne smijem.

  11. Susret sa djecom iz hraniteljskih porodica - ovaj događaj je bio podjednako impresivan kao parastos Mići Vlahoviću. Upoznao sam Mariju, Marinu, Marijanu, Luku, Sergeja, Jasminu u mnoge druge kojima od uzbuđenja ne stigoh ni imena da zapamtim. Ja i Oko smo im odnijeli 5-6 kilograma prasetine i mesa sa roštilja i desetak flaša pića. Obrad iz Centra za socijalni rad im je objasnio da smo svi mi došli da obiđemo grob Miće Vlahovića, koji je bio siroče kao i oni ali je zbog svoje dobrote i ljubavi prema otadžbini izrastao u velikog čovjeka koji nikada ne smije biti zaboravljen...

  12. Mnogo slika sa Sokoca - imam mnogo slika od Lejave, Luburić polja, Vidrića, crkve u Sokocu, glavne ulice, Baltića, Podromanije, Dikalja, Romanije, Ravne Romanije, Bjelosavljevića i mnogo drugih dijelova grada. Slikao sam se i sa mnogim posjetiocima ovog sajta, ali i sa onima koji nemaju internet. Ipak, najdraža slika mi je sa Cepom.

  13. Mnogo interesantnih tema - biće tu i slike iz Vlasenice, Bijeljine i drugih mjesta...
  objava- 20082 - 10.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


  Samo da se malo naspavam, pa ću vam o svemu pisati

  Vjerovatno su neki od vas i primjetili da sam se u zadnjih nekoliko sedmica rijetko oglašavao na ovom forumu. Ovo je zbog toga što sam "digao sidro" pa otišao u posjetu mojim prijateljima "forumašima". Tako sam se po prvi put sreo sa:
  1. Gromovnikom i Okom iz Bijeljine
  2. Natašom Radić iz Beograda
  3. Natašom Vasić i Miroslavom Špirićem iz Novih Banovaca
  4. Marijom Maksić iz Novog Sada
  5. Slobodanom Cucićem i predstavnicima Mjesne zajednice iz Aleksandrova

  Naravno, vidjeo sam se i sa dosta mojih starih poznanika, mnogi od njih posjetioci ovog foruma.

  Obišao sam i grob Miće Vlahovića, napravio nekoliko fotografija, zapalio 30-tak svjeća. Imam i puno jako povoljnih informacija u vezi akcije preimenovanja Željezničke ulice u ulicu Miće Vlahovića.

  Uoči Nove godine sam bio na koncertu Rada Šerbedžije u Sava centru.

  U najljepšem gradu na svijetu, Beogradu, sam dočekao "kalendarsku" novu godinu. Onu pravu, našu tj. Staru novu godinu ću da dočekam negdje drugdje, ne u gradu u kome sam proveo najljepše dane života.

  Prošetao sam i ove zime Kalemegdanom, i sa kule Despota Stefana Lazarevića bacio pogled na Nebojšinu kulu i ušće dvije najljepše rijeke na svijetu - Save i Dunava. Prisjetih se tako svojih studentskih dana, kada sam lutao Kalemegdanom bez prebijene pare u džepu, ne znajući kako da ubijem slobodno vrijeme i ohladim usijanu glavu.

  Za Badnje veče sam bio u hramu Svetog Save, prisustvovao loženju badnjaka...

  Na Sokolac i ne svratih jer sam nakon susreta sa "umjereno hladnom Košavom" ljubio radijator u jednom beogradskom stanu kao da mi je brat rođeni. Uostalom, u Beogradu su mi gotovo svi koje volim: majka, četiri sestričine, sestra, prijatelji iz studentskih dana... pa se tamo osjećam kao kod kuće. Ne kažem da u Sokocu nemam prijatelja, ali njih ću da obiđem na ljeto. Ipak, ljeto je na Romaniji mnogo primamljivije.

  Nakon povratka kući, dočekala me je još jedna radosna vijest. Javio mi se dr. Simo Jelača sa namjerom da ekskluzivno na ovim stranicama objavi još nekoliko svojih radova. Sviđa mu se način na koji sam ja objavio "Osam milenijuma Srba" u istorijskoj sekciji.

  Pisaću uskoro, samo da se malo naspavam...
  objava- 19091 - 26.09.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Dizajn stranice


  Bilo bi dobro, da nakon pet godina postojanja ovog forume, promjenim dizajn ove stranice.

  Ukoliko ste vični pravljenju internet stranica ( HTML dizajn ) i želite da pomognete, pošaljite mi novi izgled stranice koja po organizaciji mora odgovarati postojećoj stranici, tj. imati horizontalni meni, vertikalni stubac za reklame i navigaciju i, naravno, prostor za vaše tekstove. Bilo bi poželjno da podržava CSS, i da uz stranicu pošaljete osnovne CSS tagove, poput naslova, osnovnog teksta...

  Ako vaš predlog bude zadovoljavao uslove, vaše ime i ime vaše firme će biti prikazano na svim stranicama, a na glavnoj stranici foruma biće objavljen i link na vašu stranicu, ukoliko ima (za mene) pristojan sadržaj.

  Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete me kontaktirati na slavicnetŽhotmail.com
  objava- 18458 - 27.07.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nova pravila


  Kriterijum za razvrstavanje tekstova je sledeći: Ako vaš članak ima istorijsku vrijednost tj. iznosi istorijske činjenice, onda ide u istorijsku rubriku. Sa druge strane, ako napišete komentar koji ne opisuje događaje i ličnosti iz zadnjeg rata, smatraću to to vašim ličnim komentarom, koji ide u rubriku vaših ličnih rasprava.

  Namjera ovoga "razdvajanja" je da istorijsku rubriku učini zanimljivijom za nove posjetioce.
  objava- 17876 - 12.05.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Prevare drugih administratora


  Za razliku od mene, koji sam mnogo iskreniji, i ne dozvoljavam objavljivanje linkova, drugi "malo demokratskiji" bošnjački sajtovi dozvoljavaju objavljivanje istih. Međutim, služe se starim, pokvarenim trikom da promjene link, tako da posjetioc njihovog sajta nikada neće pročitati ono šta mu je neko drugi namijenio.

  Primjera radi, link na moju stranicu sam našao na jednom takvom sarajevskom sajtu. Neko od Srba je na njihovom forumu ostavio adresu na stranicu sokolac_srebrenica_sela_forum.html koja se nalazi u kategoriji "Istorija". Dovitljivi administrator je izbrisao zadnje slovo u "html", pa je ostalo samo sokolac_srebrenica_sela_forum.htm. Kada sam pronašao prevaru, ja sam napravio jednu kopiju stranice sokolac_srebrenica_sela_forum.html u sokolac_srebrenica_sela_forum.htm, mada moje stranice na serveru nikada ne počinju sa ".htm". Obavještavam poštenog moderatora da link sada - radi. Fiksirano na mojoj strani!

  Ajd' u zdravlje!
  objava- 17863 - 09.05.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sarajevski masakr - dopuna


  Zahvaljujem se svima onima koji su našli malo vremena da prijave nestanak svojih najbližih u Sarajevu. Ovaj put imam zadovoljstvo da objavim da su posjetioci ovog foruma dopunili spisak sa petnaestak novih imena, kao i podatak da je jedna osoba sa spiska živa, i nalazi se u Beogradu.

  U svakom slucaju, svaka informacija je dobro došla, jer je moje nastojanje da istina izadje na vidjelo, tj. da svi saznamo tačan broj srpskih žrtava, kako u Sarajevu tako i u Srebrenici ( muslimana i Srba ).

  Molim vas da i dalje upisujete one koji nedostaju na spisku, a ja ću da se potrudim da isti što prije objavim. Bilo bi poželjno da za to koristite formu na unos, na koju možete da odete i ako kliknete ovdje. Ukoliko ste mi podatke poslali preko email-a, moraćete da ih ponovo upišete (izuzev Mitra i Snježane) za koje sam ja to učinio.
  objava- 17713 - 25.04.2008 : Branislav Nesic Stubica kod Paracina - best (0)

  Hristos Voskrese!


  Danas je Veliki Petak - dan najstrožeg posta i molitve, dan u kome se pati i strada ako nikako drugačije ono bar unutrašnje u tihovanju i ćutanju. Apostolski se pričestimo, tako što ćemo ruku pomirenja pružiti svakom i bratu i onom koji to nije, jer i Hristos je na Golgoti praštao, tihovao i molio se. Praštao je greh počinjen iz gordosti, iz neznanja, iz sveopste ljudske nesavršenosti, jer istina je svima data, ali nisu svi u stanju da je udahnu i dožive.

  Hristose vaskres - vaistinu vaskrese

  Posetite našu knjigu gostiju

  Branislav Nešić
  objava- 16691 - 15.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Poruka sitnim dušama


  U poslednje vrijeme sve je više i onih koji pokušavaju da okaljaju i ono malo što vrijedi u našem zagađenom okruženju. Najskoriji primjer je članak o sokolačkim sportistima, gdje je jedan anonimni negativac pokušao da ublaži sjaj medalje jedne od naših djevojčica, sa argumentom da je bilo malo učesnika u njenoj kategoriji.

  E, pa dragi kritičaru, medalja je medalja, čast je čast, bez obzira na konkurenciju. U svakom slučaju, mnogo je sjajnija od one koju si ti osvojio šmrčući drogu, pa ti ne dajem za pravo da na ovom mjestu kritikuješ druge.

  Sa pomješanim osjećanjima sam pročitao i priču o gospođi Dundić, koja je za 500 maraka na Humkama napravila klupu i postavila dva kipa, gje će sada moći sa svojim Petkom da uživa u zalasku sunca, u prisustvu dva gipsana dječaka. Slažem se da se tih 500 maraka moglo drugačije uložiti, na primjer u sport, ili kupovinu 100 bukvara za one prvačiće čiji roditelji na birou čekaju posao, ali mislim da nije kraj svijeta ako se iz državne blagajne protraći taj sitni iznos, na stvar koju će svi uočiti.

  Treba da shvatimo da su pred nama i krupnije bitke, i ako baš hoćemo da pišemo, ne treba da tupimo svoja pera na tome u čiji vrt je provalila komšijska krava, ili ko je istukao nekog djeda.

  Možemo mi ovdje pisati i o tome ko truje našu djecu, uništava našu šumu, ko je opljačkao opštinsku blagajnu kroz asfaltiranje ulica, te plaćao astronomske račune za pranje ulica koje nikada nisu oprate... Da ne pominjem Sportski centar, ili Sokolački aerodrom na kome se još ništa nije diglo, sem moja kosa na glavi kada sam vidio šta je neki idiot uradio sa Glasinačkog polja.

  E, pa moji dragi Sokočani, umjesto sportista "opalite" po Šanji, mom dragom Komšiji, Čolovićima, i preprodavcima droge. Čak su mi i članci o VUB-u mnogo draži od ogovaranja tipa "Radio Mileva".

  Sokolac odavno živi u strahu od terorističkog SDS-a, partije koja je skinula glavu mnogim uzornim sinove Republike Srpske, uključujući i Željka Markovića. Nažalost, vi Sokočani još uvjek glasate za njihove ubice, i ne shvatate da je za vas čak i Čavka bolja opcija od Cvijetića, Čolović, i ostalih marioneta.

  Bog nam je dao dva uha da slušamo i dva oka da čitamo i gledamo. Imamo samo jedan jezik, ali mi se čini da taj organ u Sokocu dominira, pogotovu protiv nejakih, kao na primjer djevojčice od 14 godina. Ono što nam svima nedostaje je pamet, pa da najzad počnemo razmišljati svojom glavom.

  Došlo vrijeme kada se diploma više škole može kupiti u Mat-panu. Šteta što se tamo, umjesto nje i onoga "bijelog", ne prodaje i pamet. Vjerujem da bi potražnja bila ogromna.
  objava- 16623 - 09.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Privatne poruke


  Još jednom molim da na ovaj forum ne upisujete privatne poruke upućene meni, jer one mogu greškom biti objavljene. Za komunikaciju sa mnom preporučujem moj email slavicnetŽhotmail.com.

  Vaša email adresa je potpuno sigurna i bilo bi poželjno da je uvijek upišete.
  objava- 16545 - 03.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Kontaktiranje posjetilaca


  Za sve one koji hoce da stupe u kontakt sa nekim od posjetilaca na ovom forumu, mogu da posalju email meni na: slavicnetŽhotmail.com.

  Ja cu se potruditi da email posaljem dalje, ukoliko imam adresu te osobe.

  Vaš email neću dati nikome izuzev ako mi vi zatražite da nekoga kontaktiram. Ukoliko neko želi da vas kontaktira, ja ću email poslati vama, i pri tome neću komentarisati da li sam u kontaktu sa vama.

  Naravno, ovo je i zbog toga što od vas nekoliko stotina koji ste ostavili email, za samo 20-tak znam da vam su ispravni.

  P. S. U stalnom sam kontaktu i sa dvadesetak posjetilaca koji se nikada nisu upisali u ovaj forum, ali ga redovno čitaju.
  objava- 16340 - 23.11.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Blokiranje upisa


  Pošto se najezda "mudžahednina" na ovu stranicu nastavlja, a sve je više i monotonih, i sve učestalijih članaka u vezi VUB-a, želim da predložim sledeće:

  Od sutra (subota 24. decembar 2007. godine), i dalje će svi biti u mogućnosti da se upisuju na ovu stranicu, ali se vaši komentari se neće automatski pojavljivati u "knjizi gostiju". Ja ću se potruditi da u kratkom roku nađem par "moderatora", koji će sve članke pregledati i "odobriti" za prikazivanje. U međuvremenu, ja ću to raditi sam, 3 do 4 puta dnevno.

  Na ovu ideju sam došao kada mi se desilo kada se "Originalni pitar" upisao na ovu stranicu, u "knjigu gostiju", ali njegov članak se nije pojavio jer stranica nije bila generisana (dolazi sa adresa koje su blokirane). Eto, ponekad i greška može da bude korisna!

  A ti Fikro, reci tim tvojim "Amerima" kao i tvojim mupovcima iz Sarajeva, kada dodju po Obrenovića, neka navrate i kod mene da mi ga popuše. Ni luk jeo, ni luk mirisao - pa mogu da im to kažem.
  objava- 15515 - 23.10.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  što je dosta, dosta


  Ovih dana ste navalili pa pišete o nekim glupostima, kao što su sitni, lokalni kriminalci, pravite pretjerano mnogo neslanih šala u vezi Fakulteta u Sokocu itd. Ipak, najgore od svih je ogovaranje običnih ljudi od kojih mnogi nisu zaslužili da se njihova imena pojave na ovoj stranici.

  Zbog toga izvodim zaključak da je SDS unajmio par idiota da vršljaju po ovoj stranici i unose pometnju, jer ne žele da o njima pišemo. Zbog toga, napominjem da je osnovna koncepcija ovoga sajta da:

  1. Informiše o događajima u Sokocu. Zbog toga možete pisati o svim sportskim, političkim, ali i drugim događajima. Ako se već odlučite da pišete o pojedincima, predlažem da pišete o onima koji su to zaslužili ali u pozitivnom svjetlu. Takve primjere možete naći u rubrici "Sokolac-Poznati Sokocani". Ako već hoćete da pišete u negativnom svjetlu, eto vam vaših političara pa njih blatite, jer oni to i zaslužuju.
  2. Opišete događaje iz prošlosti. Nedavno sam shvatio da je veliki broj mladih koji dolaze na ovu stranicu. Ogroman broj veterana ove stranice su veterani i po godinama. Oni su uglavnom rasuti po svijetu, pa ovamo dolaze prije svega da se upoznaju ili podsjete događaja iz prošlosti. Isto kao i oni, i ja sam dosta stvari naučio od njih, čak sam kompletno promjenio mišljenje o nekim pojedincima koje sam upoznao u ratu. O nekim događajima sam naučio dosta novih stvari, a nekih stvari koje sam zaboravio sam se prisjetio.
  3. Vicevi su moja omiljena tema. Ako ništa nemate važno reći, uvijek možete upisati i poneki vic. Moji omiljeni pisci viceva su "Roka" koji se više ne javlja sa originalnim sokolačkim vicevima, i Gromovnik, koji mi uvijek uljepša dana sa ponekim novim vicem.
  4. Napišite ponešto i o ostalim gradovima romanijskog regiona. Da li ste šta vidjeli, čuli što biste voljeli da podjelite sa nama. Sve je to interesantno za mnoge koji nisu svakodnevno u kontaktu sa Sokocem i Sokočanima.
  5. Tekstovi iz spomenara, putovanja, neka stara pjesma ili nova anegdota su uvjek dobro-dosle.


  Za one koji nemaju nikakve ideje, bolje je da samo čitaju, jer ću u protivnom da blokiram upis i samo pregledane tekstove ću puštati na ovu stranicu.

  E sada je do vas. Ako se budete pridržavali ovih savjeta, vjerovaću da niste iz "zločinačkog SDS-a" i da ste dobronamjerni posjetioci ove stranice.

  Pozdrav,
  Zeljko Tomić

  objava- 15480 - 22.10.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Upotreba tudjih imena


  Upotreba tudjih imena je jako nepoželjna stvar na ovom forumu. Ako svjesno upotrijebite ime neke osobe koju znate, to je još i nemoralno, pa zbog toga možete biti i krivično gonjeni ako se utvrdi vaš identitet.

  Ja sam već nekoliko puta imao zahtjeve nekih muslimana da se njihovo ime izbriše sa ovog foruma je oni nisu autori teksta. Ja u principu ne ispunjavam takve zahtjeve, jer je uvjek je moguće naći dvije osobe sa istim imenom i prezimenom, čak i u istom gradu.

  Zbog vas lijepo molim da ne upotrebljavate tuđa imena. Ako već nećete da se potpišete, koristite pseudonim ili nadimak.
  objava- 15475 - 22.10.2007 : Sarajevo - best (0)

  Pozdravljam administratora


  Odnedavno pratim vaš sajt i ovo je prvi put da gosp. Tomić reaguje bez crvenih kartona i Bonskih ovlaštenja samo prema jednoj strani. Odlično i za pohvalu!

  Što se tiče mog imena, naravno da ja nisam autor i urednik sarajevske Svjetlosti gosp. Rustempašić, nego mi je to ime prvo palo na pamet a pamtim ga još iz srednje škole kako je bila prava umjetnost napisati ga pisanim slovima i to ćirilicom! Ali eto, nekome je to terorističko ime??? Aferim, Slaviša!

  Pošto smo mi svi bosanci (koliko god to mrsko nekome bilo i govorio da to nije)da navedem jedan recept kako skuhati bosansku glavušu!
  Uzme se jedna bosanska glavuša, par većih kamenova i sve se to stavi u veš lonac da se kuha na jakoj vatri.
  Nakon pet sati kuhanja, uzvade se kamenice i provjeri jesu li omekšale. Pošto jesu a glavuša još nije gotova, nastaviti na još jačoj vatri kuhati glavušu još dva sata...

  Mislim da sam pametnim sve rekao! Malo nam je bilo 92-95!


  Hvala ti na komentarima. I ja sam ih shvatio kao kompliment. Nemam duše da te krivim što se ne slažeš sa nekim stvarima o kojima mi pišemo. Ne kažem da sam i ja perfektan, vjerujem da u nekim stvarima i griješi, ali ima ovdje i mnogo istine, pa izaberi! Jednog dana će nam svima sve biti jasno. Jer, istina je samo jedna!
  objava- 15466 - 21.10.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sada molim, ali necu dugo


  Kao prvo, od sada za Čiču Romanijskog, Roku i ostale njima slične, novo pravilo foruma da imate pravo da postavite samo jednu poruku dnevno. Druga poruka dolazi u obzir samo ako imate nesto pametno da napišete.

  Čiču bih zamolio (kao što to neko predlozi) da prestaneš sa psovkama, a da se upisuje samo kada ima nesto originalno reći. Ovako, kako se sada ponaša, izgleda kao da ga je moj komšija poslao da ovdje pravi zabunu, tj. da bude destruktivni elemenat. Čiča, ako nisam u pravu, a ti onda dokazi!

  Zamolio bih vas da prestanete sa prepucavanjima na ovoj stranici.


  Dok ja (još uvijek) ne želim da blokiram svakoga ko se upiše u ovaj forum, bar mogu zamoliti čiču Romanijskog, Roku i ostale da se uzdržavaju odgovaranja. Jer, za svađu je potrebno dvoje, a toga bar u Bosni ne manjka.

  Najviše od svega me je danas naljutio jedan student iz Beograda, koji je objavio onaj tekst o o jednom "laznom mafiozu" i onoj djevojci koja se pominje u vezi sa njim. Još jednom ponavljam da švaleracija, i bilo kakva druga vrsta seksualnih rabota u kojima se pominju Sokočani nisu dozvoljeni na ovoj stranici, sve da su apsolutno tačni.
  objava- 14961 - 29.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Mada sam više puta ponavljao, moram da ponovim još jednom.

  1. Pokušavam da na ovoj stranici imam minimalan broj ograničenja, međutim neka pravila se moraju strogo poštovati.

  2. Moram reći i to da uvažavam svačije mišljenje, mada to ne znači da se slažem sa svim što je na ovoj stranici napisano.

  3. Svako ima pravo da kaže šta hoće (naravno ako nije blokiran).

  4. Jedina tabu tema je švaleracija, o kojoj ne dozvoljavam da se ama baš ićta piše, direktno ili indirektno.

  5. Vaše postove imam pravo korigovati, prije svega gramatički, ali i semantički.

  6. Pogrdne riječi i psovke nisu dozvoljene. Ovaj program automatski ispravlja, tj. izbacuje pogrdne riječi.

  7. I na kraju zamolio bih vas da se pridržavate gramatike, tj. da bar Srbin, Hrvat i Bošnjak pišete velikim slovom, a riječi pravoslavac, katolik i musliman malim slovom. Pored toga, vlastita imena osoba i gradova se takođe pišu velikim slovom.
  objava- 14910 - 27.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pisanje za internet


  Internet je postao novi standard u mnogim sferama života. Pored ostalog, promjenio je način na koji čitamo, ali i pišemo. Kao prvo, niko nije zaintersovan da čita duge članke, iz kojih će naučiti svega nekoliko interesantnih informacija. Vaše pisanje ne treba da ima za cilj da impresionira čitaoca, nego da ga informiše. Evo nekoliko mojih opažanja u vezi pisanja na ovom forumu.


  1. Naslov - obavezno stavite naslov. Ne samo da izgleda bolje, nego i lakše privlači pažnju potecialnog čitaoca vašeg članka. Npr. Ako hocete da pozdravite nekoga npr. Mijata stavite naslov "Pozdrav za Mijata".
  2. Tema pisanja - pokusajte da vaš članak obuhvata samo jednu temu, tj. nemojte u istom članku da pozdravljate nekoga, ali i da pišete o kriminalu u Sokocu. Ako hoćete tako, onda napišite dva odvojena članka.
  3. Više članaka o jednoj temi - ovo mi se sve češće dešava, tj. da neko u brzini napiše par rečenica, a onda na to doda još nekoliko. Sjetite se one narodne, "ispeci pa reci", tj. napišite svoj članak, pa kada ga jednom pročitate, izbrojite do 10 pa onda pritisnite taster "Snimi".
  4. Da li je 4000 slova dovoljno da kažem sve što hoću? Ja mislim da za većinu posjetioca ovog foruma jeste. Ako nije, dobro razmislite da li ste željeli da pišete o jednoj ili više različitih tema. Onog trenutka kada me ubjedite da nije, ja ću povećati veličinu teksa koju možete staviti na ovu stranicu.
  5. Da li mogu da se objave i slike? - mogu, ali zbog virusa neću da dam direktan pristup ovom serveru. U najmanju ruku, ne svakome. Kada uradim registraciju, onda ćemo da promjenimo pravila.

  Prema tome, da bi vaše pisanje privuklo pažnju čitalaca potrebno je da se pridržavate sledećih preporuka:

 • Dobro osmišljen naslov
 • Osmišljeno pisanje sa fokusom na temu
 • Pisanje sa jasnim, i odmjerenim rečenicama.
 • Prvi paragraf mora da čitaocu nagovjesti o čemu ćete pisati.
 • Svaku novu ideju stavite u odvojen paragraf.
 • Zavrsite svoje pisanje sa nekim komentarom ili svojim vlastitim zaključkom.
 • Pokušajte da gramatički budete što je moguće bolji.

  Naravno, najvažnije je da vaša tema bude zanimljiva, tj. da pokušate da napišete nešto interesantno, ili informativo, što će i druge zainteresovati.
 • objava- 14816 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Tri godine foruma


  Danas je tačno tri godine kako su se u ovaj forum upisali prvi posjetioci, a to su bili:


  1. Biljana Vučkovic
  2. Nešo Borovčanin
  3. Mijat šuka
  4. Goran Samardžija
  5. Snežana Mašić
  6. Branka Drljić
  7. Goran Cvijetić


  Moram napomenuti i to da je Goran Samardžija ("Goca sa Sokoca") i prvi Sokočanin koji je ovu stranicu našao preko Google. Njihove poruke još uvijek čuvam u rubrici "Pozdravi", ali sa pogrešnim datumom. Naime, 4. oktobra 2004. godine sam završio programiranje sadašnje verzije foruma i podatke sam prenio sa javnog servera na moj privatni server, tj. na "slavicnet.com", koji je na internetu od 1999. godine.

  U prva tri mjeseca na ovom forumu je bilo manje otvorenih stranica nego danas u jednom danu. Naime, broj otvorenih stranica ovih dana se kreće oko 5000. Da bih olakšao korištenje istog, za one koji po 2-3 puta dnevno provjeravaju nove poruke, postoji stranica "Najnoviji", na kojoj se nalazi 30-tak zadnjih komentara, koji se takođe upisuju u rubriku koju ste izabrali (npr. "KNJIGA_GOSTIJU", "OLOVO", "POZDRAVI", itd. ) Ovaj pristup je pomalo zbunjujuće za nove članove, ali praktično za stalne posjetioce, uključujući i mene.
  objava- 14480 - 06.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nova forma za unos tekstova


  Sem povećanog polja za unos teksta (maksimalan broj karaktera u poruci se još nije promjenio), na vrhu okvira imate jedan čudan taster, koji možete koristiti samo ako znate o čemu se radi.

  Naime, svi oni koji nemaju YU tastature i naša slova mogu da se koriste starim trikom, da pretvaranja običnih ASCII znakova u naša slova. Naime, vi kucate:

 • č i nakon pritiska tastera ono će postati č
 • ć i nakon pritiska tastera ono će postati ć
 • ž i nakon pritiska tastera ono će postati ž
 • đ i nakon pritiska tastera ono će postati đ
 • š i nakon pritiska tastera ono će postati š

  Ovo konvertovanje, za sada radi samo za mala slova.

  Ako neka slova izgledaju malo čudno na ekranu, nemojte da brinete, sve će biti u redu kada se pojave na stranici.

  Program za pretvaranje slova je pisan u JavaScript-u i dio je stranice koju vidite na ekranu. Nemojte se ustručavati da malo eksperimentićete, ali nemojte bez potrebe pritiskati "snimi" taster.

  Kao što rekoh, ako vam se ovo ne sviđa, ovaj novi taster nemojte ni koristiti. Sve ostalo je isto kao i do sada!
  Da pojednostavim pricu sa jednim primjerom. Da biste u bazu upisali tekst "navešću đavolju ženu da iziđe sa čedom iz kuće" vi treba da otkucate "navešću đavolju ženu da iziđe sa čedom iz kuće" a zatim pritisnete taster desno od liste za selektovanje rubrike.
 • objava- 14423 - 03.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Promjene na forumu


  U nastojanju da malo bolje organizujem ovaj forum, danas sam kategoriju "Aktuelno", zamjenio sa kategorijom "Sokolac". Ovdje mozete naci teme koje su iskljucivo vezane za Sokolac, i ona sadrzi sledece stranice:
  1. Novosti - clanci iz zute stampe
  2. Dogadjaji - Informativne vijesti, sitniji dogadjaji, od lokalnog interesa i znacaja.
  3. Politicari - Komentari o sokolackoj politici i politicarima. Ovdje ce biti objavljeni samo bolji komentari, tj. oni koji su dobro ocjenjeni od strane posjetilaca
  4. Ogovaranja - Manje znacajni, obicno kratki, komentari o sokolackoj politici i politicarima.
  5. Zahvaljujuci mom prijatelju Duci Delicu koji vapi ("vise sporta"), kao i Mitru Krunicu, sada imam, ne jednu nego tri rubrike o sportu: Judo (dzudo), FK Glasinac (fudbal) i Sport (tj. opste ili svi ostali sportovi).
  6. Nedavno sam otvorio i novu rubriku "Poznati Sokocani" u koju sam stavio svoje clanke o Jelenku Vitomiru i Milanku Vitomiru - Malom. Ovu rubrici i vi mozete objavljivati clanke, ali samo o onim "dobrim" i mrtvim.
  7. "Mijatov kutak" sam takodje prebacio u ovu rubriku!
  Ovo ne znaci da ostatak sajta nije "sokolacki". Mnoge druge rubrike ce ostati u drugim "kategorijama", kao npr. "Romanijski vicevi". Medjutim, ove rubrike nisu cisto sokolacke, nego romanijske, tj. regionalne.

  Mnogo poruka, npr. u rubrici "Pozdravi" imaju smisla smo dok ih ona druga strana ne procita. Zbog toga cu uskoro da radim i na tome da cete i vi moci:

  1. Ocjenjivati clanke
  2. Prebacivati clanke iz rubrike u rubriku
  3. Oznacavati clanke za brisanje
  objava- 13835 - 27.07.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Problem sa linkovima


  Vjerovatno ste primjetili da je u zadnje vrijeme ovaj forum preplavljen sa linkovima na engleskom jeziku. Naime, zbog naklonjenosti google-a ovom sajtu, mnogi pokusavaju da svoj rejtig poprave na moj racun, pa zbog toga postavljaju linkove na svoje stranice.

  Zbog toga, ukoliko pokusate da unesete neku poruku sa linkom na neku drugu stranicu, vasa poruka ce biti automatski izbrisana. Ovo je samo privremena mjera (dok sam na godisnjem odmoru) i bolju zastitu cu napraviti kada se vratim u kuci.
  objava- 13359 - 17.06.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Posjecenost ove stranice


  Od 18. maja 2007. godine pa do danas, u ovaj forum je upisano preko 1000 poruka, sto je jos jedan rekord. Naime, na taj dan je upisana poruka broj 12362, koja se nalazi u rubrici "VICEVI_RAZNI" pod nazivom "Sta nam zene rade kuci".

  U toku zadnjih 30 dana, otvoreno je preko 70. 000 stranica na ovom forumu. Kao sto sam ocekivao, na vodecem mjestu se nalazi spisak iz "sarajevske klaonice Srba". Poslije toga, najvise otvaranja imaju stranice iz istorijskih rubrika.

  Posebno mi je drago da se javlja sve vise i vise Sokocana (poput: vojvode Janka, R. R. , Mali Radoica, Jastreb, Bob Rock, JK, Sarajlija i mnogi drugi) koji svojim kvalitetnim prilozima upotpunjuju sadrzaj ove stranice.

  Naravno ne smijem zaboraviti ni Mirketa, Gumu, Mijata, Gromovnika, i mnoge druge koji su vec dugo vremena na ovoj stranici.

  Nažalost, izgubili smo Dudu, a neki poput Nedeljka Zugica, Pera iz Rogatice, Zlatana, Eda vise se ne upisuju u ovu stranicu. Steta!

  Zamolio bih vas da u rubriku email upisujete svoj email, ili bar neku sifru! Na taj nacin cu znati da se neko ne predstavlja pod laznim imenom, a to ce vam pomoci da steknete neke privilegije kada isprogramiram registraciju na ovom forumu. Na kraju, imam u planu da za Sokocane dijelim i neke skromne nagrade (besplatna memorija za vas kompjuter, besplatan modem ili nesto tako slicno). Namjeravam i da raspisem konkurs za najbolju pricu iz proslog rata!
  objava- 13324 - 15.06.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nove stranice


  Upravo sam kreirao nove stranice:


  1. Kategorija "Sokolac" - Rubrika "Prodjoh Bosnom". Mislim da su komentari "Malog Radoice" kreativni i jako interesantni, pa zasluzuju posebnu rubriku.
  2. Kategorija "Istorija" - Rubrika "Enes Durak". Mislim da i ovaj budak zasluzuje svoju rubriku, ali iz drugih razloga.


  Posebno bih istakao zanimljive, duhovite, poucne i interesantne komentare koje dobijam sa Sokoca. To me posebno odusevljava jer, da izvinu ostali, ovo je ipak sokolacka stranica. Za sada sve sokolacke komentare stavljam u "Sokolac-Novosti", ali cu ih uskoro razvrstati u par logicnih rubrika.

  Zahvaljujem se svima, samo naprijed!
  objava- 12992 - 28.05.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Hvala Jastrebu i ostalima


  Posebno hvala Jastrebu i svima onima koji se u poslednje vrijeme trude da tekst urede koristeci upustva koja sam objavio pod naslovim "Kako koristiti ovaj forum" u rubrici na koju mozete otici ako kliknete ovdje.

  Takodje bih zamolio da ostavljate po jedan prazan red izmedju paragrafa. Na taj nacin tekstovi izgledaju preglednije. Jos vaznije od toga je da ne pravite velike paragrafe jer zbog toga ponekad dolazi do problema oko generisanja HTML stranica.

  Na ovoj stranici se moze pisati o bilo kojoj temi, ali bih ja ipak preporucio da pisete i o svojim precima, pricama iz davnih dana, sjecanjima na mladost ili mozda rat. Ipak, postoje neki prioriteti, i stvari koje ne bi trebalo da se zaborave.

  Poruke bez nekog posebnog znacaja ja brisem nakon nekoliko dana. Mislim da ne treba sve cuvati. Ovo prije svega je novi posjetioci "od sume ne vide drvece/" tj. od manje bitnih stvari ne mogu da nadju one koje su bitne.
  objava- 12599 - 06.05.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Nekoliko informacija o upotrebi ove stranice


  Nekoliko napomena za neupućene, tj. ove novajlije na ovoj stranici:

  1. Zadnjih 30 poruka se prikazuje u rubriku "Najnoviji". Ovo je praktično za one koji svakodnevno posjećuju forum, tako da mogu da vide šta je novo.
  2. Poruke se upisuju u rubriku koju ste vi izabrali. Prilikom unosa poruke možete da izaberete u koju rubriku hoćete da upišete neku poruku.
  3. Zbog velikog procenta poruka upisanih u pogrešnu rubriku, morao sam da smanjim broj rubrika u koji možete upisivati. Nažalost, zbog nemarnosti većine upisanih ispostavilo se da mi je ovo lakše!
  4. Zamolio bih vas da ne koristite ovaj forum za razmjenu privatnih poruka, za te stvari postoji email ili fb. Svrha ovog foruma su komentari koji bi mogli biti interesantni za svakog posjetioca.
  5. Dovoljno je da jednom kliknete na taster za upis poruka. Nakon toga pričekajte malo, dok se na serveru generišu stranica u koju ste upisali poruku i stranica "najnoviji".
  6. Nemojte da pišete duge članke u kojima npr. pozdravljate nekoga, a onda pišete o nekoliko drugih tema. Bilo bi divno ako biste poštovali pravilo jedan članak - jedna tema.
  objava- 12517 - 27.04.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vasa email adresa


  U vise navrata nisam mogao ispuniti zelju posjetilaca ovog foruma i kontaktirati osobu koja je na ovoj stranici ostavila svoje puno ime i prezime, ali ne i email adresu.

  Vecina korisnika interneta zivi u zabludi da je email adresa nesto veoma vazno, i sto se mora strogo čuvati. Glupost! Ja imam desetinu email adresa, i mnoge od njih su već odavno objavljene na Internetu, kao npr. slavicnetŽhotmail.com.

  Vec nekoliko puta sam objavio da su vase email adrese 100% sigurne na mom serveru, i da nikada neće doci u ruke nekoga ko bi ih mogao zloupotrijebiti. Čak i pojedinci, čije adrese imam u mom inbox-u, ne upisuju svoje email adrese u polje email kada nešto objavljuju na ovom forumu. Vjerovatno što mrze da kucaju, drugog objašnjenja nemam.

  Ako vec ostavljate svoje ime i prezime, zamolio bih vas da ostavite i svoju email adresu. Ukoliko mi se neko obrati da bi želio da stupi u kontakt sa vama, ja ću vam prenijeti poruku. Vi šete dobiti email adresu i tekst poruke te osobe, a na vama je da odličite da li ćete da tu osobu kontaktirate, ili da poruku ignorišete. Toj drugoj osobi čak neću ni reći da sam vam prenio poruku.

  Treba da znate jednu stvar! Vaša email adresa nikada ne može biti privatna i zašticena. Ako mi ne vjerujete, uradite sledeći test. Otvorite novu email adresu na gmail.com ili hotmail.com i pošaljite samo 3 email-a jedan u Ameriku, drugi u Australiju, treći u Evropu. Nakon toga šete biti bombardovani email-ovima nepoznatih osoba koje reklamiraju vijagru ili neke proizvode za gubljenje težine. Ovo iz prostog razloga što vaš email putuje od vas do osobe kojoj pisete preko desetak drugih servera. Administratori na ovim serverima su shvatili da bi se od toga mogli napraviti dobar biznis, pa su napisali skripte koje iz emailova ekstraktuju sve email adrese i snimaju ih u neku bazu podataka. Kada ta baza naraste na nekoliko stotina hiljada adresa, oni je mogu prodati nekoj reklamnoj agenciji za pristojnu svotu novca.

  Ako želite da imate email bez spam-a, ja imam jedan savjet za vas - nemojte ga uopše koristiti. Tako ćete biti sigurni. :-)

  Imam nekoliko savjeta za vas:

  1. Otvorite email na nekom od javnih servera (hotmail.com, gmail.com itd. ) i koristite ga za privremene kontakte, kao npr. na mom serveru. U bilo kojem trenutku možete prestati koristiti taj email. Pored toga, na ovaj način ne morate da se brinete za viruse, jer je mala vjerovatnoća (garantovano) da ih dobijete.
  2. Otvorite email na google.com. Vas email ce biti "sifraŽgmail.com". Zatim setujete taj akaunt da direktno preusmjerava sve pristigle poruke na vasu stvarnu adresu. Email saljite sa vaše maskirne adrese "sifraŽgmail.com", tako da ćete mnogostruko smanjiti vjerovatnocu da dobijete virus jer ste 3/4 puta koji treba da predje vas email blokirali. Kada email stigne na "gmail.com" server, ona će biti testirana, i na vašu adresu poslat samo ako nema virusa.
  3. Ako pisete nekome cija je adresa "xxxŽhotmail.com", onda je najbolje da mu pisete sa vase adrese "yyyŽhotmail.com". Na taj način vaša poruka ostaje na istom serveru i ne mora da prođe više servera.
  4. Ukoliko imate pitanja kako da kreirate maskirnu adresu na gmail.com, posaljite email, ili postavite pitanje na ovom forumu i ja ću vam objasniti.

    Eto toliko za sada!
    Pozdrav,
    Željko
  objava- 12432 - 23.04.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Slavujevi komentari


  Zamolio bih da od sada niko ne daje komentare na Slavujeve komentare. Mislim da covjek nije nasa kategorija. Rat je proveo po logorima, a nakon rata je toliko vremena proveo dokazujuci istinu, poput one da su u Sarajevu postojali logori.

  Slavuj je covjek jedinstven u srpskoj istoriji, po svojim intelektualnim vrijednostima, posvecenosti svome radu, i zaslugama za narod.

  Zbog toga vas molim jos jednom da ostavite Slavuja na miru, inace cu sve komentare u kome se on pominje - brisati.
  objava- 12417 - 22.04.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Izvinjenje za blokiranu adresu


  Izvinjavam se Slavuju i jos nekim pojedincima sto im je bila blokirana IP adresa, tako da njihovi postovi nisu bili vidljivi na ovoj stranici.

  Da jos jednom napomenem, sve poruke se upisuju na server, i ja ih redovno pregledavam. Sve poruke koje su "nepravilno" blokirane, bice objavljene, i to kao "najnovije", tj. sa najvecim brojem.

  Trenutno radim na izradi skripta koji ce (nadam se) imati manje gresaka, i omoguciti postavku poruka mnogo vece duzine (naravno samo za odredjene pojedince).
  objava- 11778 - 03.03.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila ponasanja na forumu


  Jos jednom bih zamolio ucesnike foruma da se ne obracaju pojedincima, a pogotovu ne da ih vrijedjaju. To ne znaci da ne mozete da diskutujete teme koje je neko drugi pokrenuo, pa cak i da iznosite argumente protiv gledista pojedinaca, ali nema vrijedjana na individualnoj osnovi.

  Posebno vas molim da strogo pazite kako se obracate "Edu" ili "Bivsem MUP-ovcu" jer uprkos nasim razlicitim pogledima na nasu blisku istoriju, mislim da je covjek 100% na mjestu, i jako mi je drago sto mozemo otvoreno da diskutujemo o nekim interesantnim stvarima.
  objava- 11451 - 31.01.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Hvala vam što ste tu!


  Po prvi put od postojanja, danas je na ovom forumu otvoreno rekordnih 4000 HTML stranica.
  Nikada do sada nisam ni pomislio da se broj pročitanih stranica na forumu jednog dana može izjednačiti sa brojem pretraživanja u mom englesko-srpskom riječniku. Međutim, izgleda da će se i to jednog dana dogoditi.

  Interesantan sadržaj, lijepo pisani komentari, potreba za spajanjem i druženjem doveli su do toga da ovu stranicu posjećuju ne samo stanovnici Istočnog Sarajeva, nego i Bijeljine, Doboja, Banjaluke i još mnogo drugih mjesta. Ipak, polovinu posjetilaca čine oni koji žive i rade u inostranstvu, ali su dušom u Sokocu.

  Primjećujem da se broj provokatora, koji posjećuju ovu stranicu, takođe povećava. Zbog toga bih još jednom zamolio dobronamjerne posjetioce (mojim novopečenim prijateljima) da se uzdržavaju od nesadržajnih diskusija, za koji preporučujem "Serbian Caffe" i slične stranice.

  Mnogi od vas su me iznenadili sa fantastično zanimljivim pisanjem. Ovaj put neću nikoga izdvajati, ali obećajem da ću pokušati da ispunim što više vaših zahtijeva, tako da svako na ovoj stranici može naći ponešto za sebe.

  Pišite! Pišite o svom kraju, precima, uspomenama iz djetinjstva, veselim i tužnim danima, onome šta bi vas sad obradovalo i čemu se nadate. Svaka tema može da se oblikuje u interesantan komentar. Ja ću da ispravim poneku gramatičku grešku, veliko ili malo slovo, kako biste ovdje popravili svoj pravopis, a ne pokvarili kakav je slučaj na većini foruma.

  Pripremam mnogo interesantnih stvari! Sem spiskova ubijenih Srba u Sarajevu (koji su gotovi), radim i na spiskovima poginulih muslimana u Srebrenici. Nakon toga slijedi registracija članova, malo drugačija od onih na ostalim forumima. Na taj način ćete moći komunicirati međusobno, a da vam drugi ne mogu čitati vaše poruke. Napisane članke ćete moći ocjenjivati od 1 do 5, a i odlučivati šta će se na ovim stranicama brisati, a šta će ostati.

  Ideja je puno, a vjerujem da će biti i mnogo boljih.

  Hvala vam što ste tu!
  objava- 11299 - 22.01.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Kako koristiti ovaj forum?


  U zadnjih nekoliko dana sam razgovarao sa par prijatelja, redovnih posjetioca foruma, pa sam se iznenadio da oni ne znaju:
  1. Kako objaviti komentar?
  2. Kako koristiti ovaj forum?
  3. Kako kopirati i stampati tekstove?
  4. Kako uljepsati tekst?

  Kako objaviti komentar

  Odgovor je veoma lako! Na vrhu vecine stranica imate "taster" na kome je nacrtana mala olovka i napisano "write". Ukoliko kliknete na taj taster, doci ce te na formu za unos podataka. Od vas ce biti zatrazeno da unesete:
  1. Ime - nije obavezno, mozete unijeti bilo sta, ili polje ostaviti prazno. Preporucujem da izaberete neki nadimak ili sifru, koju bi bilo dobro da stalno koristite.
  2. Prezime - vazi sve kao i za "ime".
  3. Mjesto - Bio bih vam zahvalan ako biste uvijek unijeli mjesto, npr. "Sokolac", ili bar drzava npr. "Njemacka" ili "Republika Srpska".
  4. Naslov - Zamolio bih vas da uvijek unesete neki naslov iz jednostavnog razloga sto takav "post" izgleda mnogo ljepse. Na primjer, ako zelite da pozdravite prijatelja unesite naslov "Pozdrav Ime_i_Prezime". Naslov moze biti dug maksimalno 40 slova latinice, inace cete dobiti poruku da ne mozete da upisete komentar.
  5. Tekst poruke - Za vas, tekst poruke je do 4000 slova. Medjutim, specijalna slova, kao sto su "ccžd" zauzimaju malo vise prostora, pa ne bi trebalo da prelazite 3900 slova, mozda cak i manje. Da napomenem jos jednu stvar! Izmedju dva paragrafa ostavljajte jednu praznu liniju, jer tako tekst izgleda mnogo ljepse.

  Kada ste zavrsili sa unosom, kliknite na "Snimi" taster, ali vas molim da kliknete samo JEDNOM jer cete u protivnom istu poruku ostaviti vise puta. Da napomenem i to da se moze desiti da cekate malo duze, ali to je zbog toga sto moj program na serveru treba da napravi dvije stranice, pa kako je "Knjiga gostiju" veoma cesto ogromna, preko 100 Kb, to moze da potraje i 4-10 sekundi. Ja vas molim da budete strpljivi i ne klikate vise puta. Uskoro cu napraviti i program koji ce zabraniti da postavite dvije poruke sa istog kompjutera u intervalu manjem od dva minuta. U ovom slucaju, vasa nestrpljivost vas moze dovesti do toga da cekate duze nego ako kliknete samo jednom.

  Kako koristiti ovaj forum

  Kao prvo, na vrhu strane imate sledece kategorije:
  1. Glavna strana
  2. Sokolac
  3. Istorija
  4. Sarajevski masakr
  5. Pjesma
  6. Politika
  7. Popularno
  8. Price
  9. Razno
  10. Region


  Unutar ovih kategorija imate vise rubrika. Na primjer u kategoriji "Istorija" imate rubriku "Rogatica - Istorija" u kojoj je opisana istorija Rogatice. Napominjem da rubrike mogu biti prebacivane iz kategorije u kategorije, ali ce ime HTML strane uvijek ostati isto. U ovom slucaju govorim o stranici: http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/sokolac_history_r_forum.html.

  Napominjem da trenutno imate svega nekoliko rubrika na raspolaganju da upisujete svoje poruke: "Knjiga gostiju", "Razno", "Novosti" i "Dogadjaji". Do nedavno ste bili u mogucnosti da upisujete u sve rubrike, ali to meni samo stvara dodatni posao, jer se pokazalo da vecina od vas upisuje u pogresne rubrike, i ja na kraju i onako moram da razvrstavam u rubrike u koje vasa poruka u stvari i pripada. Za mene je najlakse da upisujete u "Knjigu gostiju" a ja cu svakodnevno brisati, prebacivati, ispravljati...

  Svaka poruka koju upisete ide na dvije strane:
  1. Rubrika koju ste odabrali, npr. "Knjiga gostiju"
  2. Rubrika "Najnoviji". Da napomenem da na ovoj stranici (http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/sokolac_najnoviji_forum.html) imate zadnjih 20-tak objavljenih poruka, pa tako ne morate da otvarate vise strana ako ste redovni posjetioci ovog foruma (kakvih ima mnogo).

  Kako kopirati i stampati tekstove  Svi tekstovi objavljeni na ovoj stranici vlasnistvo su http://www.slavicnet.com i ne mogu biti kopirani bez moje dozvole i dozvole autora teksta. Da napominjem da u principu dozvoljavam kopiranje, sa napomenom da moram da posjetim tu stranicu i vidim da po sadrzaju odgovara, tj. u duhu je ove stranice. Pored toga, na stranici koja preuzme neki od tekstova ovog foruma mora da stoji i ime autora, kao i link na stranicu sa koje je tekst preuzet.

  Za one koji me pitaju zasto na mojim stranicama tekst ne moze da bude selektovan, odgovor je jer sam to programski zastitio.

  Neke stranice ovog foruma su i binarno sifrovane, tako da ne postoji mogucnost ni da se kopiraju, kao ni da se vidi HTML tekst. Sve ovo je uradjeno iz namjere da se zastitim od neovlastenog kopiranja.

  Stampanje tekstova je dozvoljeno, i vjerujem da svi znate kako se to radi u "Microsoft Explorer"-u.

  Kako uljepsati tekst?

  U tekstu mozete koristiti i neke znakove HTML-a, jezika koji sluzi da se uljepsa stranica.
  Na primjer:
  1. Za masna slova, kao "masno" unesite <b>masno<b>
  2. Za kosa slova, kao "kosa slova" unesite <i>kosa slova</i>
  Za nabrajanje kao na primjer:
  1. Ovo je tesko!
  2. Uh, nisam siguran da cu to shvatiti

  Unesite:
  <ol>
  <li>Ovo je tesko!
  <li> Uh, nisam siguran da cu to shvatiti!
  </ol>

  Za vas koji ne znate HTML, ovo na pocetku moze biti tesko, ali shvatite ove "znakove" kao naredbe Exploreru kojim stilom da prikaze vase tekstove na HTML stranici. Ako ovo niste znali, dobro dosli u svijet internet programiranja. Neka vam ovo budu prva slova internet azbuke.

  Za vas koji znate HTML, ovo otvara mogucnost za mnoge stvari, medjutim da vam napomenem da su samo neke komande HTML-a dozvoljene. Uskoro ce svaki komentar na ovoj stranici automatski proci kroz "cenzuru", pa ako upotrebite bilo koju psovku ili pogrdnu rijec, koje su ceste na svim forumima vasa poruka ce automatski biti blokirana i nece biti objavljen sve dok je ja rucno ne doradim (ispravim).

  Ovaj tekst ce se stalno nalaziti na stranici: http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/index.html
  Ukoliko imate nekih pitanja u vezi ovog teksta, ili mislite da bih trebao da dam neko dodatno objasnjenje, upisite svoja pitanja u "Knjigu gostiju".
  objava- 10131 - 05.08.2006 : Ratko Mladic Sarajevo - best (0)

  Predlog


  Predlazem administratoru da neumijesne i neuke komentare brise. pogotovo obratiti paznju na psovke, jer se ova stranica sve vise pretvara u nesto sto niko od posjetilaca ne želi. Ona prije svega sluzi da se ostave komentari i mišljenja bez vrijeđanja i korišćenja psovki.
  vrlo je indikativno kada su muslimani poceli koristiti hrvatske rijeci. Posebno muslimani iz Sarajeva koji sada pričaju mjesavinom novohrvatsko-bosnjackog jezika. Ko je u Sarajevu prije rata koristio riječi: tisuća, nazočnost, pučanstvo, mrtvozornik. . . Strašno i jadno!
  objava- 9889 - 09.06.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Spisak ubijenih u Sarajevu


  Uskoro na ovoj stranici! Spisak od 2646 Srba ubijenih u Sarajevu. Napominjem da ovo nije kompletan spisak, tj. ova verzija koju ja trenutno imam je iz prosle godine. Iskreno se nadam da cu uskoro dobiti i najnoviju verziju, koja se svakodnevno dopunjuje novim imenima.

  Rad na spisku tek prethodi, a vama ce i vama biti omoguceno da ga dopunjujute, a ja cu vase sugestije proslijediti Savezu logorasa RS, koji je aktivno ukljucen u izradu ovoga spiska. Evo malog uvoda:

  1. Drašković Đorđa Todor, 4 godine, dijete, zaklan zajedno sa svojim stricem Slobodanom u svojoj kući u Ozrenskoj ulici u Sarajevu 8. 6. 1992. godine.

  2. dijete Gagović, prema svjedočenju Anđe i Neđa Klačara razbijeno o zid ostave gdje se bilo sakrilo u Pofalićima.

  3. Simović Savo, ubijen u proljeće 1993. godine ispred zgrade radio televizije na očigled UNPROFOR-a, izgleda da je ovo ubistvo snimio snimatelj radio televizije Novinar Hidajet Delić. Simović je ubijen
  4. Tešanović Milun, 1991. godine. Radovo i Vinkino dijete, iz sela Ledići pošli prema Kalinoviku, pripadnici armije BiH su ih uhvatili u okolini sela Ljute 6. 6. 1992. godine mučili a potom ubili

  5. Vukomanović Kose Anđa, rođena 1923. godine, zaklana u avgustu 1992 g. pred njezinom kućom u zaseoku Švenj. Prilikom ekshumacije glava je bila odvojena od tijela.

  6. Vuletić Dobrila, starica iz Hrasnog brda, osumnjičen Izet Tinjak da je ispalio cijeli rafal u staricu, zajedno sa Amirom Husićem odvukao leš na gradsku deponiju na spaljivanje ali pošto je bilo mnogo srpskih leševa za spaljivanje radnici na deponiji nisu mogli da prime ponuđeni leš. U povratku su Dobrilino mrtvo tijelo bacili u jedan šumarak u Buća Potoku.

  7. Varagić Ljubomira Ranko, 24. godine, strijeljan u Hrasnici, jedan od dvadeset i dvojice Srba koji su ubijeni ili podlegli batinanju u zloglasnom logoru Silos u Tarčinu koji je zatvoren tek 27. 1. 1996. godine.
  8. Varagić Radoslav Gojko, rođen 1969. godine u Donjoj Bioči, ubijen 22. 4. 1993. godine u Donjem Kotorcu zajedno sa Kapetina Slavoljubom za odmazdu što su četvorica Srba pobjegla iz radnog voda.
  9. Učur Nataša, 9. godina. djeca ubijena na Grbavici, ubijena 11. 3. 1995. godine u 15 sati i 45 minuta od strane Seja Piskića borca 101. brigade armije BiH. Djevojčice Milicu Lalović i Natašu Učkur je prema svjedočenju Fatime Bajramović ubio Sejo Piskić.

  10. Belica Spasoja Đorđe, 1970. godine, odveden u 22. 4. 1992. godine iz Aerodromskog naselja, jedan od osam ubijenih pred domom milicije, osumnjičeni Mišo Matić zvani Žmiro, Mujezinović Ferid, Šaćir Gagula, Ejub Fako, Amer Klico, Kasim Rujević, Davor Matić, Nijaz Trnka, pomoćnik komandira Samira Kahvedžića Kruška. Napomena- Povodom ubistva Bjelice Đorđa, Lalović Milivoja, Marković Zorana, Đerić Dragomira, Golubović Vlajka, Vujičić Nedeljka i Vukmanović Miladina, tadašnji ministar u vladi Bih Jerko Doko izdao zvanično saopštenje u kome stoji da su gore zarobljeni Srbi pušteni kućama, pouzdano se zna da su dovedeni Draganu Vikiću. Tijelo nije pronađeno, svjedoci tvrde da su tijela ovih zarobljenika spaljena kod televizijskog doma.

  11. Bijelić Velizara Mićo, 1954. godište, asistent kod Ejupa Ganića, uhapšen na ulici kod hotela Zagreb i poveden u Centralni zatvor. Vojnik koji ga je vodio ranio ga je i Mićo je uskočio u Koševski potok kod opštine Centar i ranjen pobjegao do Vojne bolnice gdje je previjen i pustan kući. Nakon tri dana otišao je na previjanje u bolnicu sa kolegom sa posla Zijom Mujčinovićem, pred Vojnom bolnicom su ih sačekala naoružana lica, odveli Mića i od tada mu se gubi svaki trag. Zijo Mujčinović radi na Mašiskom fakultetu u Sarajevu. Mogući svjedok je Zoran Kukrić koji radi na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.

  objava- 9690 - 16.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Momentalno blokiranje IP adresa


  Od sada ce poruke ostavljene sa nekih IP adresa biti momentalno blokirane. Ne zelim da se ovaj forum degradira u nacionalistickom prepucavanju. Molim ucesnike foruma da iznose istinite i realne poglede na dogadjaje. Jedan od ciljeva ovog foruma, bar sto se u vezi zadnjeg rata tice, je da se iznose podaci koji mogu da se dokazu putem svjedoka, kao i da se javnost upozna sa nekim stvarima za koje Vlada RS nema petlju da objavi.

  Izvinjavam se dobronamjernim pojedincima cije poruke se nece odmah pojaviti na ovim stranicama, jer sam prinudjen da blokiram citav opseg adresa provajdera preko koga idu neki negativci. Njihove poruke ce, nakon sto prodju moju recenziju, biti objavljene na ovoj stranici.

  Molim jos jednom sve ucesnike foruma da se ne obracaju sa negativnim kritikama drugim ucesnicima, jer cu biti prinudjen da i njih iskljucim.
  objava- 9201 - 25.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vasa email adresa


  Inspirisan Gordaninom porukom, odlucio sam da nesto napisem, a kasnije nesto i napravim.

  Kao prvo, znam da se neki od vas ustrucavaju da ostave svoju email adresu na ovoj stranici. Neki od vas pokusavaju da sakriju svoj identitet, dok drugi zele da se zastite od "nezeljenih" poruka, tj. "spama". Cak i oni koji znaju da znam njihov identitet, ne upisuju svoje email adrese, jer ja to izricito ne zahtjevam.

  Mada cijenim vase dobre namjere, iskreno mislim da nemate razloga za to. Vasa email adresa je sigurna kod mene, i necu je dati niti ustupiti nekome drugom. I sam pokusavam, i predlazem, da ponekad zastite svoj identitet, mada svi dobro znate ko sam ja, a ako me licno ne poznajete mozete se o meni raspitati u Sokocu.

  A sada nesto za Gocu. Mom poznaniku "Srbin Forever" kao i drugima koji pisu o ratu, ne savjetujem da salje email-ove jer na taj nacin odaje lokaciju, tj. mjesto stanovanja i druge stvari. . .

  Medjutim, uskoro namjeravam da dogradim ovaj forum sa programom koji ce omoguciti da vam svako moze ostaviti poruku licne prirode tj. tu poruku samo vi mozete procitati. Kako ce to raditi? Pa lijepo! Vase "ime i prezime" ce biti vase korisnicko ime, a vas "email" ce biti vasa lozinka tj. "password". Na vrhu svake vase poruke ce se pojaviti jedno "pismo" na koje kada kliknete, mozete se registrovati i citati poruke. Na ovaj nacin mozete razmjenjivati poruke i sa ljudima koje ne znate, a da oni nikako ne mogu saznati vasu email adresu i lokaciju.

  O tome sta budete pisali, ja necu da vodim brigu. Poruke ostavljene vama cete moci i da izbrisete.

  U nesto daljoj buducnosti cu napraviti i program koji ce moci da skine sa ove stranice vecinu stvari na vas kompjuter, tako da cete moci da citate sve ovo sto ovdje pise, a da niste konektovani na internet. Cak ce biti moguce sve ove informacije kopirati sa jednog na drugi kompjuter, pa ce i oni koji nemaju internet moci da citaju sve ovo, bas kao da su povezani na internet.

  Eto, toliko za sada!
  objava- 6141 - 21.03.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Novo pravilo foruma


  Zamolio bih učesnike ovog foruma, a posebno Srbe, da ignorišu provokativne komentare na nacionalnoj osnovi. Mi trebamo da se bavimo pametnijim stvarima, tj. da pišemo o srpskim junacima koji ne bi trebalo da se zaborave!

  Od danas, neki posjetioci će morati da prođu moju cenzuru da bi se njihov članak pojavio na ovoj stranici. Za početak sam blokirao sledece IP adrese:

  netnum: 85. 92. 224. 0 - 85. 92. 225. 255
  descr: AS54#21 B. Carsija

  inetnum: 80. 128. 0. 0 - 80. 146. 159. 255
  descr: Deutsche Telekom AG

  Idi na stranu - |1|2|