fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-NESORTIRANO
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

nesortirano- 72317 - 04.08.2012 : Dejan Nedođija - best (0)

Lazar Lukajić: Krvavi branik pravoslavlja (2)


 • Ko je bio fra Satana?

 • Pre nego što vam odgovorim na ovo pitanje, za vaše čitaoce će biti interesantno da znaju da sam tog katoličkog fratara još kao desetogodišnji dečak video desetak puta. To vam govorim zbog toga što je kao tadašnji kapelan i mlad čovek fra Satana bio apostolskog, anđeoskog, nevinog lika. Dolazio u samostan u Petrićevac, u blizini Banjaluke. Reč je o najmonstruoznijem svešteniku, katoličkom fratru, i tvrdim na nikada i nigde na svetu, otkada postoje religije i narodi, veću zločinačku nakazu svet nije ugledao. Njegovo ime tada je bilo Tomislav Filipović. Još strašnije je kako je postao Vjekoslav Majstorović, i ko mu je tom prilikom "bio kum"! Pomenuti fratar je pripremao, organizovao i direktno učestvovao u najgroznijem jednodnevnom pokolju nedužnih Srba u njihovim domovima. Ni među najvećim dželatima nije bilo takve zveri - strašnog i nezajažljivog koljača.

 • Postoje li dokazi za njegove zločine?

 • Citiraću vam iz dokumentacije, koja je, inače u knjizi, izjavu koju je o fra Satani, Vjekoslavu Majstoroviću, pred Zemaljskom komisijom za utvrđivanje zločina dao ustaški oficir Josip Matijević: "Kada sam došao na dužnost 1941. u Jasenovac, poznavao sam fratra, svećenika iz Jajca Filipovića, zvanog još i Majstorivić, po činu bojnika, a tada je vršio dužnost zapovjednika logora. Kao svećenik u Jajcu poubijao je mnogo Srba. Bio je okrutan. Voleo je da kolje! Mnogo je zatočenika smaknuto u vreme njegovog upravljanja logorom. A kada je bačen na teren kao zapovjednik bojne, mnogo je sela zapalio i klao stanovništvo, osobito na Kozari. U Bosanskoj Dubici sa satnikom Ivanom Sudarom, zvanom Jojo, pokupio je sve pravoslavne, sve potukao do zadnjeg, te ih bacio u Unu".

 • Kažete da se u potpunosti slažu izjave brojnih svedoka, tvrdnje u doprinosu ovog katoličkog sveštenika velikom pokolju Srba u mestima Rakovac, Rudnik, Šargovac, Drakulić. Te događaje ste detaljno na osnovu prikupljenog materijala predstavili u Vašoj knjizi.

 • Izveštaj koji je objavila decembra 1946. godine Zemaljska komisija za utvrđivanje ratnih zločina za Bosnu i Hercegovinu dopunila je novim podacima ovu užasnu sliku stradanja naših sunarodnika. Vrhunac monstruoznosti fra Satane predstavlja pokolj 6o mališana, Srpčadi, koji su se nesrećni, zatekli u školi u selu Drakulići. Sekli su glave deci, pred očima učiteljice, koja je od tog užasa poludela. Prema kazivanju prof. dr Jovana Jovanovića, koji je razgovarao sa učiteljicom, posle njenog oporavka, ponovo je dokazano da je zver od čoveka pomenuti Vjekoslav fra Satana ubijao malu srpsku decu. U učionicu, za vreme časa, iznenada je upao fratar Tomislav Filipović. Za njim je ušlo 12 ustaša. Fratar je u svojoj bolesnoj glavi umislio da je "bog", "oponašao je" Hrista i vodio često sa sobom 12 ustaša, svojih "apostola". Onda je učiteljicu Dobrilu Martinović "zamolio" da iz klupe izvede jedno srpsko dete. Ne znajući zbog čega, ona je izvela jednu od najboljih đaka, lepuškastu, vrlo urednu malenu Radojku, ćerku Đure Glamočanina, naprednog i uglednog Srbina. Mislila je da dete treba da recituje. Kada je mala Radojka došla do katedre, fratar ju je podigao, izvadio nož i zaklao ju je pred decom i učiteljicom. Tada je smireno, jezitski okrenuo i rekao ustašama: "Ustaše, ovo ja u ime Boga, pokrštavam ove izrode i vi slijedite moj put! Ja prvi primam sav grijeh na moju dušu, a vas ću ispovijediti i riješiti svih grijeha". Svim učiteljicama je naredio da izvedu srpsku decu u dvorište. Bio je utaban sneg. Ciča zima. Deci je onda naredio da trče u krug, a na određena rastojanja postavio 12 "svojih apostola" - ustaša. Kako je užasnuto, dete, vrišteći od straha, dozivajući oca, majku, trčalo, tako su mu odsecali delove tela: uvo, ruku, nos, vadili oči ! A zatim su masakrirana deca morala da trče, sve dok ne bi potpuno onemoćala. Onda su ih zverski masakrirali! Učiteljice su ostale izbezumljene. U najtužnijem školskom dnevniku ostalo je zapisano da su 7. veljače 1942. Radojka Glamočanin i ostala srpska deca jednostavno - "umrla!" Katoličkoj deci i učiteljicama bilo je strogo zabranjeno da ikada o tome pričaju. Čim se Dobrila oporavila - ispričala je.

 • Ima svedoka, poput dr Nikole Nikolića, Hrvata, koji je bio u Jasenovačkom logoru i svakodnevno gledao užas koji je Fra Satana širio.

 • U jasenovačkom logoru bio je jedan od najmonstruoznijih zločinaca naše epohe, prosvjećen svećenik, a ne neodgojen divljak. Fra Filipović je bio upravnik logora od kraja juna do kraja oktobra 1942. Samo za tih nekoliko meseci, po njegovom priznanju, u Jasenovcu je zaklano oko 30 hiljada Srba. Zatim je premešten za upravnika logora Stara Gradiška, od kraja oktobra do kraja marta 1943. I tamo je organizovao i sa uživanjem masovno ubijao Srbe. U Jasenovac je ponovo vraćen 16. aprila 1945. Dakle, vlasti NDH, ustaše, postavljale su ovog monstruma kada god je trebalo da se izvrši masovni, najužasniji pomor, klanja. U Gradišci je pravio masovne pokolje. Samo za osam dana pobio je u Jablancu preko 12 hiljada srpske nejači. U Jasenovcu je učestvovao u društvu ozloglašenih zločinaca, koljača, Ljube Miloša, Drage Pudića, kada je konačno logor bio oslobođen, a Fra Satana "dostojanstveno i herojski", kao svaki ustaša, krenuo u bekstvo. Na kraju je predat partizanima.

 • Da li je poznato koliko je krvavi koljač pobio srpske nejači?

 • Interesantno, u ime ime Zamaljske komisije Fra Satanu je ispitivao Hrvat Vojdrag Berč. Advokati, lekari, sekretarica, svi su bili Hrvati, osim jednog Jevrejina. Srbi su stradali najviše i neuporedivo, a u procesu protiv Fra Satane - nijednog Srbina! Ni to nije slučajno. Evo kako komentariše to ispitivanje Berčić: "Na saslušanju smo pokušali da dođemo do nekog broja. Računali smo prema dnevnom broju likvidacija u Jasenovcu. Ja s jedne, a Filipović s druge strane stola. Sećam se, dao sam mu mastiljavu olovku, i danas me jeza prođe od tog "zbrajanja"! Ponašao se kao kad kelner noću broji pazar. Moje cifre sam ispisao oko 88 hiljada, a on oko 33 hiljade. Naravno, to je bilo samo za razdoblje od godinu dana, koliko je proveo u Jasenovcu. On je pogledao moj, pa svoj papir i rekao "Vi svoje, ja svoje"!

 • Kako je dobio ime Vjekoslav Majstorović.

 • Maks Luburić mu je jednom prilikom rekao: Ti si "majstor vijeka" (u klanju), pa ćeš se zvati Vjekoslav Majstorović!

 • Kako se organizator satiranja Srba Majstorović ponašao na suđenju i kako je kažnjen?

 • Filipović, odnosno Majstorović priznao je zločine. Sudiji je rekao: "Pa gospodine moj, nisam to radio samo ja. UBIJAO JE SVAKO, KO JE STIGAO, I SVAKO LAŽE KO KAŽE DA NIJE UBIJAO". Na sudu se monstrum branio izjavom da je srpsku decu klao zbog toga da od njih ne bi postali zločinci kada porastu! Osuđen je u Zagrebu na smrt streljanjem juna 1945. Među katoličkim klerom bilo ih je mnogo sličnih, ali nijedan takav. Vatikan i Katolička crkva su znali i onda sve, i danas odlično znaju za zločinca monstruoznog fratra! Majstorović se nikada nije odrekao svog fratarskog zvanja, već se ponosio svojom Katoličkom crkvom i pozivao na nju. Vatikan i Katolička crkva se nikada na pravi način nisu ogradili od tih zločina.

  Posle Drugog svetskog rata o ulozi Vatikana - u užasu koji je snašao naš narod gde god je kročila ustaška noga - pisali su brojni umni ljudi sveta sa zgrožavanjem!

  Karl Hajnc Dašner, nemački književnik napisao je: "Zaštićen i blagosloven od Pija XII sve do kraja beše jedan od najvećih zločina stoleća. Ante Pavelić je bio čovek koga je Pije XII "blagoslovio!" Evo i šta je napisao Kurt Centner, poznati nemački enciklopedista: "Ustaška organizacija i proteklim godinama bili su potpomagani od italijanske vlade i od Vatikana, jer su ustaše predstavljale naglašen rimsko-katolički pokret". I za kraj citiraću, takođe nemačkog pisca Alfreda Milera u svom delu "Hrišćanski masakr u Hrvatskoj:"
  "Tek jačanjem katoličanstva postignut je vrhunac svih gnusoba. Slično nešto kao ovo u Hrvatskoj nije se pojavilo u Evropi od vremena tridesetogodišnjeg rata (1618-1648), najsvirepijeg u feudalnoj Evropi. Najstrašnije zločine vršili su Hrvati. Po doktrini Ante Starčevića o uništenju Srba, sad su oni, Srbi, žtretirani, iako se zna da su Srbi najžilavija rasa i kulturno na najvišem stepenu na celom Balkanu! Ali zato nisu katolici!"
 • nesortirano- 69604 - 20.05.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (1)

  Za Andreja


  Pozdrav Andrej od beogradskog debila. Tadića volem više od tebe... Za most mi se j..., u Beogradu ima svakakvih. Što mrziš Beograd kapiram, to sam kapirao i kao klinac, svuda su nas ribe volele a muškarci mrzeli.

  Postoji mogućnost da nisi ispalio više metaka za Srpstvo od ovog beogradskog debila koji ti sada piše. Andrej, ni jedan musliman na ovom sajtu nikad ne reče beogradski debili! Golemo je to moj Andej, golemo!

  Mladiću svaka čast za vojničku taktiku! I nama je inkognito pomagao '99, lažni položaji, makete tenkova njegova su taktika i još ponešto.

  Karadžić je mučenik na robiji, ali nije sveta krava, je li pre rata robijao za privredni kriminal? Da li je trgovao teritorijama? Da li je Saša Karadžić pravio kombinacije sa Ismetom Bajramovićem - Ćelom, za promet ljudi, roba i usluga? Isto i sa Delimustafićem sarajevskim veletrgovcem i prvim covekom sarajevske policije? Koji je bosanski srpski debil muslimanima prodavao minobacačke granate ??!

  Imam 12 svedoka da je Vogošćanska granata ispucana od strane Turaka udarila, a srećom nije eksplodirala, cela bato tako da je provaljena fora.. .

  Da li je bahata Sonja Karadžić izbacila ranjenika iz helikoptera za Beograd?

  Zar nije Momčilo Krjisnik ostao bez par šlepera cigareta koje mu je Ra tko Mladić oteo pa je kasnije vojsci podelio cigarete? Jesu li Beogradski debili šta loše uradili u Bosni? Ili ste to sami Andreju?

  Novače,

  izvinjavam se, moja greška što je takav komentar prošao "cenzuru". Danas sam kuvao pasulj, pa sam upravo tu rečenicu preskočio. :-)
  nesortirano- 68850 - 24.04.2012 : Svevlad SC - best (0)

  Ne (pravda)


  Ne Bože sačuvaj da sam kritiku uputio tebi ili šta više za pisanje za pokojnog "Sokola" jer on je bio čovjek koji se danas rijetko sreće i takve ljude u svakoj prigodnoj prilici treba pomenuti.

  Kada sam pisao o "klasifikaciji" mislio sam uopšte, jer bilo ih je da poginu u radnjama i mjestima koje se ne mogu poistovjetiti sa ljudeskarama koji su se baš požrtvovano borili. Znam mnogo ljudi koji su ranjeni u ratu i poslije toga umrli, i ja im skidam kapu, jer je to bila "odložena smrt".

  Na "klasifikaciju" sam, pored zasluga, mislio i zbog ažuriranje tačnih podataka iz istorijskih, a možda i naučnih razloga. Ko zna, možda se budemo opet "fajtali" pa da se ljudi nauče kako se sve tintara može izgubiti.


  Poštovani,

  znam da nisi, ali je tako zvučalo! I meni se to često dešava da da me ljudi pogrešno shvate, upravo kako se i meni desilo iz tvog zadnjeg teksta.

  Pozdrav,
  Željko
  nesortirano- 68472 - 11.04.2012 : Beco SC - best (0)

  Nema šanse


  Željko ne mogu da vjerujem da si ti ovo pisao o Srbima, da nije neko od moderatora to učinio u tvoje ime. Ili si se vodio nekom sprskom Wikipediom iz Zagreba.

  U vrijeme Аustro-ugarske monarhije, za vladavine Tereze, srpsko predstavništvo u Beču se nazivalo Ilirska dvorska deputacija! Ilirska!!!

  Iliri, Geti (na zapadu ih nazivaju Kelti, a na istoku Hetiti), Vendi, Crnogorci, Makedonci, Hercegovci, šumadinci, sve je to jedno te isto.

  Mi (Srbi "pravoslavci" i katolici) nismo mogli krajem 20. v. vojno da pređemo Savu, a da prije 1300 g. pređemo Dunav, civili sa zapregom i stokom pomoću skela.

  Ako su Srbi u 7. v. doselili na Helm, otkuda onda da se u 6. v. na prostoru današnje Grčke nalazi grad Srbica, a Sofija se zvala Serdika, u 2. v. Sermium (grci umjesto B koriste M), odakle Zagreb da se naziva Serbion, kako se Sarajevo zvalo Servijevo, u današnjoj Rumuniji Serbo-getuša? "getuša"!!?


  Prijatelju moj, mi smo problem sami sebi. Nas su napravili nepostojećim ili majmunima sve do pokrštavanja, i od onda nam nameću taj neki "upola-identitet" i navodno Rastkom Nemanjićem dobijamo crkvenu samostalnost od Grka. Kakvu samostalnost, to je utiranje identiteta koji i dalje traje. Zašto se naša djeca ne mogu krstiti u crkvi pod srpskim imenima, ili zamonašiti? Umjesto Dragan, Milan, Danilo, Svjetlana (koja imaju jasno značenje) dobijamo nekog Grigorija, Joakima, Teodosija itd.

  U BiH za vrijeme austro-ugarske, Beč i grčki patrijarh nam rukopoložili sveštenstvo.

  Nemanjići su u kraljevskoj hijerarhiji tek negdje na 4o. i nekom mjestu, a šta je bilo prije toga. Po crkvenjacima ništa, nije bitno, važi ovo samo od pokrštavanja. Gdje su Svevladovići, Svetimirovići, Oštrivojevići, sve su ovo bile dinastije prije Nemanjića.

  Kako to da Lazar komandant srpske vojske (pod krunom Jablanovića, koji su imali nadimak Kotromanići) na istu način pobijedi turke na Kosovu polju, kao Aleksandar kralja Darija?

  Kako se car Konstantin, rodom iz Niša, prezivao Upravda (ovo Upravda nije latinski)?

  Odakle u Transilvaniji iz 3. mil. p. n. e. urne sa krstom i četiri mlada mjeseca, kada hrišćanstva nije bilo ni na pomolu, odakle ćirilica- "srbica" na tegovima u Carigradu u vrijeme Justinijana?

  Kosti koje su pronađene u Vinči procjenjene su metodom C14 da su stare 40 000 g. i analizom prof. S. Živanović iz Londona utvrdio da se podudaraju sa genetskim materijalom današnjeg stanovništva na prostoru Srbije i okoline.

  Kad smo onda doselili? Kako u rimskim regrutnim spiskovima ljudi iz ovih krajeva se nalaze prezimena koja 90% i danas postoje, a to je bilo 12-te godine?!

  Više od pola Evrope su Vendi-Srbi samo se lokalizmima izdjelili, a u posljednje vrijeme i vjerski pa su te razlike uočljivije.

  Ovo što sam ti pisao nisu pisali Srbi, već istoričari drugih naroda i to davno. Samo što nam Nijemci uređuju prosvjetu i pišu šta ćemo učiti, to čine i danas, a kamoli onda, kada su nam školovali nastavni kadar, i kada je bio obavezan njemački jezik. I dalje koristimo "šrafciger" da otvorimo "rajferšlus" ili skinemo "šoferšajbnu", zatim odemo kod "šnajdera" da nam popravi "šlic" da kada se pogledamo u "špiglu" vidimo rupu na "kundurama" pa da je moramo odnijeti "šusteru" da je "zašarafi" da ne bi zapeli za "capin" u slučaju da se "curiknemo" i da nam ne ispadne koja "marka".


  Поздрав са Романије, па када "шљегнеш" амо јави се да пијемо кафу, ја частим!

  Veso,

  kada sam pomenuo Stefana Nemanju i njegovu državu, mislio sam na prvu "modernu državu" kakva je bila njegova.

  Možda nisam bio dovoljno jasan, ali ja ne isključujem postojanje drugih srpskih država na drugim prostorima, npr. kod Lužičkih Srba, Panonskih Srba, čak i Srba koji su naseljavali područje Grčke...

  Međutim, mišljenja sam da su te sve ranije države bile tipa "kneževina" i nisu imale nekakvo ozbiljnije, "moderno" ustrojstvo. Tek je država Stefana Nemanje bila ozbiljna država, koja je svakako imala veliki značaj u osnivanju Dušanovog carstva, a pogotovu u pisanju Dušanovog zakonika i drugih institucija "moderne države".

  Eto, upravo sam zbog toga i napisao "prva država", misleći na prvu pravu, modernu državu na našim prostorima.

  Kada govorimo o Lužičkim Srbima, tj. Vendima, sitacija se sasvim drugačija. Njihova istorija je još starija i bogatija, a ona se prostirala od Francuske do Švedske.

  Mnogo bi mi pomogao da si citirao rečenice koje smatraš da nisu logične, pa da ih ispravim.

  Pozdrav, i svakako se vidimo!
  nesortirano- 65365 - 24.02.2012 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Tekst


  Ovaj tekst neće ostati bezvrijedan, jer će krasiti stranice knjige u kojoj se kroz autentične priče prepliću ratni dani Sarajeva, Grbavice, moje operativne radnje, u kojima sam, u više navrata mogao ostati bez glave, kao šlag na torti o mom statusnom boračkom pitanju.

  Nedo Ševo, Živojina Mišića 39 Banjaluka, 25. 10. 2011

  Da još jedno da dodam, ima narodnih izreka koje bi odgovarale ovom Nedinom tekstu.

  Kako sam vec rekao znamo se veoma dugo i bili smo dobri drugari ali ga nisam vidio duži niz godina a i razočarao me je kada se pridružio Dodiku i Biljani, nakon nasilnog preuzimanja vlasti i izbacivanja ljudi iz CJB BL i još toliko toga da o tome ne želim pisati. Možda mu se na ovaj način zahvaljuje Dodiku i ostalima što im se pridružio u tome sramnom činu.

  Tekst je suviše dugačak, pa se nadam da će ga gospodin Željko objavi. Nije Nedo sam u tim neprilikama, ima tu još boraca veoma mnogo i to pravih boraca kojih nema u "knjigama" boraca ali ima donatora i previše.
  nesortirano- 65142 - 23.02.2012 : Crni Orao Ilijać - best (1)

  Sarajlija-zajednička zabluda


  Kako nisam mogao da uklopim kompletan tekst odgovora "sarajlija"zajednička zabluda", u broju 62842 od 8-2. 2012, to sada činim i nastavljam, pa evo da kažem još "Sarajliji" i ovo:

  Prije nego će početi rat vi ste u Sarajevu pokazali svoje pravo lice. Odgovori na ovoj stranici, odakle su dvojica "ćela"? Oni su iz tvog područja, iz ekavice. Odakle bijaše vehabija koji je pucao na Američku ambasadu? Koji je sve "gang" zavladao u gradu Sarajevu? Otjerali ste Srbe iz Sarajeva i sada se vidi koje je smrdljivo smeća ostalo u tom Sarajevu. Mora ćeš da živiš sa tim smećem u tvom sada Sarajevu, jer si ti i tvoji iz ekavice) unijeli i donijeli to smeće. Ti "Sarajlija" kažeš da imaš oči, ali kod tih svojih očiju, ti si potpuno slijep, ili nećeš da vidiš. Ti si jedan od onih koji su prihvatili reis-ulemovu naredbu, da treba što više lagati i da samo napadate na drugi narod, na Srbe. Ali vi iz ekavice lažete prvo sami sebe, svoje sunarodnike u Sarajevu, pa onda i drugi narod, koji bi po reisovom trebalo da vjeruju u vašu tri puta izrečenu laž, da je istina. Šta vam je Radončić iz Dnevnog avaza. Najveći otvoreni lažov, koji se stavio na čelo vas iz ekavice i protura propagandu kao Gebels u Drugom svjetskom ratu. Mlati uz pomoć vas iz ekavice sa starosjediocima Sarajeva ko žene po paučini. Pravite od bosanaca svojih sunarodnika budale i mlatite s njima ko sa praznom vrećom. Čudi me da ga niko ne tuži za vrijeđanje drugog naroda. Iziđi iz tog mraka, pa ćeš vidjeti bolje. Sarajevo se guši u smogu, ali i u velikom smradu, u ubistvima. Nema sada Srba da na njih vičete. Sada ste počeli hajku na Hrvate. Bilo bi dobro, kada bi ovaj svoj tekst poslao u neke od sarajevskih novina ili televizija, jer je "lijepo" napisan. Imao sam priliku da se prošle godine sastanem sa jednim ekavcem iz okoline Rudog, koji je doselio u dio Sarajeva, mjesto gdje ja živim. Kaže da je radio u FAP-u. Da je živio vrlo dobro, ali se grdno prevario što je napustio svoj kraj, jer ga sada u novoj sredini ne prihvataju njegovi sunarodnici, "bošnjaci" i to baš njegovi iz ekavice koji su prvi dotrčali, a pogotovo domaći. I to je dokaz da ste poletili kao slijepci, kao muve na ".

  Kada sam se prošle godine sreo sa jednim mojim radnim kolegom, rođenim sarajlijom muslimanom, sjeli smo u jednu kafanicu i uz kafu smo razgovarali o sadašnjem stanju, o njegovom životu tu u gradu gdje živi. Gdje i šta radi jer je još relativno mlad, a on kaže da ne radi nigdje, pa dodade:

 • "Ćuti bolan jarane, ja sam ti ovdje u rođenom gradu manjina."

  Nasmijah se, ali i začudi. Otkud on da bude manjina u gradu u kome je rođen i iz koga su otjerali Srbe. Ali, eto čovjek tako kaže, manjina. E, sad ono na što me je potsjetio "Sarajlija" Kada je pomenuo riječ "nekad", sjetio sam se početka osamdesetih godina poslije smrti Tita.

  Možda ću pogriješiti, ali neka me isprave oni koji bolje poznaju ovu materiju. Upravo poslije Titove smrti muslimani su se počeli spremati za rat protiv Srba. Tada je došlo do uspostavljanja TO (Teritorijalne Odbrane) na nivou republika. Na čelo TO BiH, bio je musliman, kasnije Alijina desna ruka. Poslije se TO BiH tranformisala u opštinske TO, kojima se ustupaju vojna naoružanja, kako laka tako i teška sa municijom, i eksplozivnim srestvima. Ta srestva naoružnja TO u opštinama sa većinskim muslimanskim stanovnicima dijeljena su kasnije povjerljivim muslimanskim porodicama. To su bile uglavnom porodice koje su do tada bile na neki način izolovane od javnog života. "mirne". Nisu se eksponirale. Ne kaže džabe ona narodna : Ne boj se kera koji laje, već onog koji je miran. Sve je to bila priprema za rat protiv Srba, a Srbi su bili samo pasivni posmatrači.

  Na početku građanskog rata, kao i prethodnih vremena, Srbi su vjerovali svojim komšijama muslimanima i nisu se nadali njihovoj podlosti. Potvrdilo se to kasnije kada je počeo rat, da je to upravo bilo tako, jer je kod mnogih , , mirnih"" muslimanskih porodica pronađeno uskladišteno mnogo naoružanja.

  U prvoj polovini osamdesetih godina, u Vogošći je bilo organizovano predavanje za tadašnje članove partije i druge građane iz drugih organizacija.

  Jedno od takvih predavanja držao je i tadašnji član Centralnog komiteta SK BiH, sada umrli Nijaz Duraković. Dok su se slušaoci predavanja okupljali u sali, Nijaz je sjedio u kafe sali Radničkog doma. Oko njega se okupilo desetak i više ljudi. Stigoh i ja u vrijeme kada su oni počeli da ustaju sa stolica i da idu u kino salu.

  Neznam šta je bila tema razgovora za stolom gdje je Duraković sjedio, ali je on nekome od prisutnih rekao: "Dosta je meni vas Srba i vašeg tamjana i svijeća." Nijaz je rodom od Stoca. Ja sam bio iznenađen takvim nastupom jednog tada visokog člana partije, pa sam odlučio da odustanem od predavanja. Odustalo nas je dosta.

  Sredinom osamdesetih godina dolazi u Vogošću i član Gradskog komiteta Sarajeva, Atif Purivatra, U kino sali koja je bila puna, počeo je sa riječima: "Ja imam saznanja da je ovde u vašoj sredini narušeno bratstvo i jedinstvo, da su međunacionalni odnosi vrlo loši, i da su muslimani u potčinjenom položaju."

  Jedan od slušaoca, pokojni N. Đ. učesnik Drugog svjetskog rata, skočio je sa stolice i usprotivio se Purivatri, nazvivajući ga razaračem bratstva i jedinstva u Vogošći. Osuo je "paljbu" na Purivatru. Zatim se diglo još drugi posjetilaca, pa je Purivatra vidjevši šta je napravio, pobjegao na sporedna vrata kino sale, a da nije ni održao svoje predavanje.

  U drugoj polovini osamdesetih godina bio sam predsjednik komisije za radne odnose u jednoj od radnih jedinica u UNIS"ovim fabrikama u Vogošći. Trebalo je primiti nekoliko svršenih učenika radničkih zanimanja koji su završili zanate. U saradnji sa instruktorima učenička, oni su mi predložili petoricu, po njima, najboljih svršenih učenika. Meni ni na kraj pamti nije bilo da gledam u nacionalni sastav te djece. Kada sam poslije sastanka komisije ušao u kancelariju gdje sam radio, moje radne kolege su negdje nabavile jednu bocu alkohola i pili. Dvojica su bila već pod uticajem tog pića. Jedan od njih, musliman, upita me:

 • "A je li jarane, kako ti primaš radnu snagu?"

  Pa valjda znaš kako, jer si ti bio prije mene predsjednik komisije. Rekoh mu.

 • "Ne jarane, mene ne interesuje to. Mene interesuje kako ti primaš radnu snagu po nacionalnoj pripadnosti?"

  Bio sam se preznojio od neke muke, pa sam otišao da pogledam u zapisnik sa sjednice komisije. Bila su dvojica muslimana, dvojica Hrvata i jedan Srbin. Tada sam osuo na njega sve i svašta što sam imao i mogao.

  Kako je već tada bilo uvedeno dežurstvo u mojoj radnoj jedinici, i mene je krajem osamdesetih zakačilo da jedan dan dežuram od 15, oo do 23 sata. Obilazeći radnike koji su radili drugu smjenu, naišao sam na jednog metalo-strugara, musliman koji je u našu radnu jedinicu došao prije samo godinu dana. Taj metalo-strugar vrlo tih i miran, radio je na izradi puške dvocjevke. Kada sam ga upitao na osnovu čega to radi, ima li dokumentaciju? Odgovorio je :

 • "Nemam, ali hoću da idem za vikend u lov."

  Izvjestio sam mog pretpostavljenog. Međutim, pored toga strugara, još je jedan radio dvocijevku, ali je u ratu poginuo. Opet ona narodna : "Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada."

  Možda će se neko od posjetilaca sjetiti i slučaja pogibije od dvocjevke u Unis-ovoj tvornici UTL Dakle mnogo primjera se može navesti, a mi Srbi smo samo to mirno posmatrali i danas šutimo, aoni muslimani laju li laju na Srbe koliko mogu.

  Iz ovih primjera, a imaih još, može se zaključiti da su se muslimani spremali za rat sedamdesetih a pomoglo im je i prenošenje nadležnosti Teritorijalne Odbrane sa Republike, na Teritorijalnu Odbranu u opština. Tako su muslimani bili naoružani do zuba sa oružjem TO BiH. A ko je bio u to vrijeme komadant te TO, to se zna. Zato su i po okolnim vikendicama na području Sarajeva i Vogošće, pa i na brdu kod Krša bili puni podrumi naoružanja.

  I na kraju da predložim "Sarajliji":

  Vjerujem da u "tvom" Sarajevu nema da se kupi knjiga "Smrt je neprovjerena glasina" od Emira Kusturice, ali je zato ima tu u blizini, u Istočnom Srpskom Sarajevu. Ima je i na području ekavice. Nije skupa. Pročitaj i daj svojoj djeci neka i oni pročitaju. Pogledaj sa svojom djecom i film "Srebrenica izdani grad" a ima ih još o Srebrenici pa i njih pogledaj na svom računaru sa svojom djecom, pa se javi ponovo, da vidim tvoje mišljenje, jer "lijepo" pišeš.

  Pozdrav moderatoru i posjetiocima stranice.
  Crni Orao
 • nesortirano- 42242 - 20.09.2011 : Boban Nikoloski Skopje - best (0)

  Pozdrav


  Imam samo golemi pofalbi. Golema rabota zavrsiv blagodarejki na vas. Pozdrav iz Mekedonija!!!
  nesortirano- 41962 - 18.09.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Pozdravi


  Hvala mom velikom prijatelju Srbinu Forever za lijepe želje i pozdrave i da ti se još jedno zahvalim, što si mi preporučio ovaj sajt na kome možemo da pišemo ono što su velike sile i naši neprijatelji pokušavali da spriječe prijetnjama i psihološkim pritiscima, a sve u cilju da prava istina iz proteklog rata ne izađe na vidjelo.

  Još jednom želim da pozovem i sve ostale koji čitaju ove stranice, a koji imaju o čemu da pišu, da se uključe sa opisima i svojim viđenjima predratnih psiholoških i nedemokratskih pritisaka na srpski narod, i da opišu ratne strahote, a sve u cilju da se što je moguće više detalja zabilježi i stvori jasnija istorijska slika svega onoga što je dovelo do onog nepotrebnog rata u Bosni i Hercegovini.

  Već nekoliko godina pišem na ovom mjestu i osjećam se mnogo ponosniji i sretnijim zbog toga što sam uspio da iznesem svoje viđenje rata, a koje me je opterećavalo dugi niz godina! Probajte i Vi! Jednog dana bi to moglo da puno znači za naša buduća pokoljenja!!!

  Napominjem i to da sam se ja dugo vremena bojao da pričam o svemu ovome da ne bih bio okrivljen od neprijatelja da sam ratni zločinac. Neprijateljski komandanti se ponose sa takvim funkcijama, pa čak se i ponose sa počinjenih zločina nad Srbima. Sa druge strane, njihova vlasti ih na sve moguće načine štite i daje svu potrebnu pomoć da se oslobode od optužbi za počinjene zločine! U isto vrijeme, moji saborci i ja i dan-danas moramo da krijemo od javnosti sve ono šta smo radili u ratu.

  Ponosan sam za sve ono što sam u toku rata učinio, kako za svoj tako i za muslimanski narod! Jedine osobe koje su mi nakon rata odali priznanje za pruženu pomoć u toku rata su Mirso milicioner i njegova porodica i zbog toga im veliko hvala!
  nesortirano- 40762 - 14.09.2011 : Jura Muratovic Zupca- breza - best (0)

  Za Velimira i Feniksa


  Tacno je da sam pomjesao datume bitke na Plani jer se desila 3. 5. 1992. Izvinjavam se na tome! Izvinjavam se ako sam i nekog uvrijedio, a nije mi bila namjera. Za Feniksa: nisam htio da pišem nikakve nebuloze već se samo desila greška u datumu.

  Tačno je sve u vezi imenima i mjestima iz kojeg dolaze poginuli Ruhla (Musa) i Gana. Ja sam sam prenio riječi ljudi koji su bili u Sovrlama i koji danas tako pričaju. Međutim, djelovalo mi je isuviše neozbiljno ako je i bilo toga. Inače, ja sam 1987. godište pa nisam ni mogao da budem sudionik tih sukoba.

  Posto vidim da baš nisam dobro došao na ovom sajtu, iako samo tragam za pričama sa druge strane, sa poštenom namjerom razumjem stvari koje nemaju smisla, srdačno Vas pozdravljam.

  S poštovanjem,
  Jura  Jura,

  nije tačno da nisi dobro došao na ovu stranicu. Njena svrha i jeste da se neke stvari postave na svoje mjesto, tj. da se sazna istina, ili kako ti reče "saznaju priče sa druge strane". Feniks jeste reagovao pomalo oštro, ali si i ti neke stvari pogrešno shvatio.
  nesortirano- 40602 - 14.09.2011 : Jura Muratovic Za velimira - best (0)

  Zahvalnost na odgovoru


  Gospodine Velimire,

  hvala Vam na detaljnom opisu ovih događaja i vaznim informacijama. Neke stvari sam znao, ali većina mi nije bila poznata.

  Hvala Vam još jednom, pa ukoliko nekada budete imali vremena bio bih vam zahvalan da napišete nešto i za Nabožić. Istoriju ne može pisati samo jedan narod, već moramo zajedno doći do prave istine ukoliko želimo prihvatiti ljude i komšije oko sebe.

  Veliki pozdrav gosp. Velimire i uredniku sajta gosp. Željku.
  nesortirano- 40505 - 13.09.2011 : Dragan Stojanovic Srbija - best (0)

  Pozdrav iz Crvenke


  Pozdravljam Milana Borovčanina i njegovu familiju iz Semizovca. Pozdrav od srpskog dobrovoljca Dragana iz Crvenke.
  nesortirano- 40242 - 11.09.2011 : Jura Muratpvic Zupca-breza - best (0)

  Za Velimira


  Mala ispravka! Ja sam muško i imam 24 godine. Bio sam dijete u toku rata pa me tek sada interesuju neke stvari. Po meni, neke od njih nemaju smisla niti logiku pa sam tako listajući ratne događaje naišao i na ovu stranicu.

  Nisam ni rekao ko je prvi a ko drugi napao, niti sam imao namjeru nešto prebacim na nekog prvog, drugog ili trećeg. Slušajući priče na mojoj strani sam došao na ideju da postavim pitanje za Planu i Misoču a svakako da bih volio i drugu stranu da čujem zato i posjećujem ovaj sajt, jer želim da neke stvari uklopim u svemu.

  A za napad Armije BiH nisam ni znao pa Vam ovim putem zahvaljujem gospodine Velimire na još jednoj informaciji u svemu ovome.

  Veliki pozdrav Željku, Velimiru i za sve, nadam se da Vas nisam niti jednim trenutkom uvrijedio.

  Pozdrav,

  S poštovanjem!
  nesortirano- 40222 - 11.09.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Srpstvo


  Poštovana Luno,

  ne znam sa koje si strane gledala u brdo Žuć ali to i nije bitno u današnje vrijeme, kad je na tim prostorima zavladao, pa recimo da je to mir. Kojem narodu pripadaš takođe nije važno ali je veoma važno da ti u momentu kada se na prostorima bivše Jugoslavije stvaraju neke izmišljene nacije i jezici, Srpstvo nazivaš nepostojećom kategorijom. Zbog takvog odnosa nekih "Srba" danas se i stvaraju neke glupe nacije sa novim jezicima a srpstvo nazivaju nepostojećom kategorijom. Srpstvo se dobije po rođenju kao što se rode Italijan; Francuz, Nijemac itd... Niko od njih ne kaže da pripadaju toj kategoriji nego ponosno pokazuju kojem narodu pripadaju!

  Zamisli Luno čuda, u Americi se rodio jedan Kaman koji loše govori svoj maternji jezik Njemački ali je izrazio želju da hoće da igra košarku za svoju reprezentaciju. Luno, kojoj on kateegoriji pripada?

  Moram da ti kažem i ovo, ja živim u mješanom braku u kojem imam sina i ne pada mi na pamet da sina učim išta drugo, nego da pripada srpskom narodu a da su nacije stvorene na tim prostorima putem nacionalističke propagande nekadašnjih pripadnika istog naroda. Međutim, ako se danas tome suprotstaviš oni tebe nazivaju nacionalistom.

  Iz svega navedenog lako je moguće vidjeti da se propagandnim parolama i podsmijavanjem pokušava omalovažiti jedini stvarni narod na tim prostorima. Izgleda, Luno, da si ti jedan od instrumenata te propagande.

  Moj otac je bio veliki komunistički idealista i tako je odgojio mene i moga brata ali isto tako nikada nije potcjenio svoj narod kojem je pripadao. Kao veliki komunista, nije vjerovao u Boga za razliku od moje majke koja je redovno išla u crkvu. Od svog oca, dok god je bio živ, nikada nisam čuo da je opsovao Boga, što je za mene takođe velika ljudska osobina, jer Luno zašto pričati o nečemu što ne smatraš da postoji!

  Drago dijete džaba ti taj tvoj fakutet u Sarajevu, jer kao što ti je Željko Tomić već rekao, ipak je to samo sarajevski fakultet. Ne petljaj se drago dijete u ono do čega nisi dorasla!
  nesortirano- 40202 - 11.09.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Realnost


  Odgovor na tekst Realnog

  Veoma je teško očekivati da neko danas opiše ratno zbivanje, a pogotovu ne da u svom opisu hvali neprijateljsku stranu. Nekim od mojih tekstova o borbama na Žuči, o kojima sam kako se meni čini ja najviše pisao, spominjao sam i borce sa neprijateljske strane. Neki od njih su Pice i Hakija Mršo, koji su izveli neke svoje akcije i osvojili dio teritorije. Mislim da je, kada sam napisao da je Pice cijelu noć proveo na Glavici čekajući svoje saborce da mu se priključe na tom brdu, dovoljan pokazatelj da se ne radi o kukavici. Iako sam te noći mogao da ga sa lakoćom otjeram sa tog brda jer smo pratili njegov razgovor na radio vezi i tako sam znao u kakvom je psihičkom stanju bio dok je tu boravio. Nisam te noći htio da izvedem tu akciju, zato što sam znao da će Blagovački bataljon ponovo morati da preuzme taj dio linije i da će posle toga opet napraviti istu stvar. Zbog toga nije vredilo rizikovati da se neko slučajno povredi za badava.

  Usput da kažem da je Blagovački bataljon na staroj liniji u rovovima imao dovedenu struju iz fabrike, te tako rješeno i grijanje. Bilo im je bolje nego kod kuće jer su tamo morali cjepati drva da se ogriju a u rovu nisu. To je bio veliki problem u našoj brigadi, zbog čega čitav tok rata nismo mogli da pomjeramo linije prema napred da bi izravnali predugačku liniju i za nas i za muslimane. Neće borci da kopaju sebi nove zaklone kad su im ovi dobri!

  Druga stvar koju moram da kažem, priča da su Srbi pobjegli sa linije zbog toga što je Hakija Mršo proturio lažnu vijest o mudžahedinima, je potpuna laž. Za takvu vijest ja sad prvi puta čujem. Osim toga, borbene linije u to vrijeme nisu imale dovoljno razvijenu radio vezu pa tako ni borci nisu mogli doći do takve informacije. Srbi se nisu povukli bez borbe sa kote 850 iako je jedan dio linije koji su držali Jeftići ostavljen bez otpora. Mogu takođe da kažem i to da su se neki poput Šoje ponijeli kukavički i neljudski. Šoja je u rovu ostavio ranjenog druga a pokupio sve konzerve kada se povlačio, dok ga je ranjenik molio da ga ne ostavi živog neprijatelju. Šoja ga je gledao u oči dok je pakovo stvari koje će ponijeti sa sobom. Taj ranjenik je ipak uspio da prepuže na sigurnu teritoriju i kaže svojim drugovima kakav je Šoja čovjek.

  Treća stvar koju takođe moram da napomenem, da fudbalski stadion u Vogošći nosi ime Hakije Mrše. Pa gdje je tu realnost, možda je on kod muslimana bio heroj, ja to ne znam ali znam sigurno da smo mi u Vogošći imali puno većih heroja nego što je bio on. Zaslužili su da gradovi i ulice nose imena tih naših heroja, da su ratovali za muslimane to bi sigurno već bilo završeno. Na naše veliko razočarenje i žalost današnja srpska vlast ne mari puno za takvima zbog toga ni kosti naših heroja nisu voljni pranijeti u državu za koju se borili i dali svoje živote.

  Činjenica da muslimani tek stvaraju svoju istoriju na tim prostorima pa im zbog toga treba što je mmoguće više novih heroja. Srpska istorija ima previše starih heroja pa im ovi novi nisu potrebni, zbog čega ih se odriču i pokušavaju da ih gurnu u zaborav.
  nesortirano- 38102 - 27.08.2011 : Keca Srbija, Jug - best (0)

  Ispravka


  Mala ispravka za članak u vezi braće Kecman. Ime moje žene nije Senada nego Jasmina, međutim od malena su je zvali Senka nadimak Beba to znaju bliže komšije molim da ispravite grešku.

  Molim da mi uz saglasnost moga druga Vogošćanina Pravog date njegov imejl htio bih da stupim u kontakt sa njim. Vjerujem da imamo puno zajedničkog u životu a interesuje me i gdje je sada. Pozdrav molim odgovor.
  nesortirano- 36922 - 06.08.2011 : Dario Obrenovic SR Njemacka - best (0)

  Pozdrav za SBP


  Tek danas sam nasao ovu stranicu. I drago mi je da postoji ovakvo nesto, da se ljudi sjecaju Specijalne brigade Policije. Bivsi sam pripadnik IV odreda "Janja". Pozdrav za LUNU i ostale bivse pripadnike. Luna pićemo kafu za 7 dana jer stizem kuci na godisnji.
  nesortirano- 36687 - 04.08.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Tumačenje istorije


  Kako reče Željko, očito da je Bošnjak čitao istoriju iz Avaza pa tumači kako mu udgovara.

  Istorijske činjenice ukazuju da je na tom prostoru živio narod koji se nazivao Belo-srbi a ne južni Sloveni. Južni Sloveni se zovemo zato što smo najužnije od svih slovenskih naroda. U Njemačkoj postoje Lužički Srbi koji i danas međusobno govore jezikom svojih predaka koji mi može da razumijemo bolje od bilo kojeg drugog slovenskog jezika.

  Pogrešno ili lažno predstavljanje istorije na prostorima bivše Jugoslavije je glavni razlog cjepanja zajedničke države.

  Največi problem u Bosni i Hercegovini kao i u bivšoj Jugoslaviji je u tome što muslimanski lideri poturaju svom narodu parcijalnu istoriju. Oni tumače istoriju samo onako kako njiima trenutno odgovara. Kada dođe vrijeme za nove promjene oni će ponovo da se pokrenu i dopune svoju istoriju teorijom koja im budu odgovarale u tom trenutku.

  Sve činjenice ukazuju da je muslimanima na prostorima bivše Jugoslavije vjera važnija od nacije pa stoga naciju mogu da mjenjaju kad god im se ćefne, što bi u principu trebalo biti mnogo drugačije. Njima, tj. muslimanima nacija služi samo da bi se širili sa svojom teritorijom. Jedina zemlja na svijetu je bivša Jugoslavija u kojoj su muslimani dobili posebnu naciju. Sve druge zemlje koje su bile pod Turskom okupacijom nemaju taj problem.

  U evropskim multietničkim državama: Francuska, Njemačka, Albanija, Bugarska, Grčka i u drugim zemljama u kojima postoji Islam, nemaju takav problem, zato što se muslimani nisu odrekli naroda kojem pripadaju.

  Srpski narod je postojao prije nego što se uzelo hrišćanstvo a poslije i Islam, što znaći da je na tim prostorima postojao srpski narod, koji je uzimao različite vjere. Svi glavni problemi na tim prostorima su nastali kada su muslimani uzeli islamsku vjeru. Oni su se odvojili od srpskog naroda. Jedan od razloga je bio, što su ih Srbi smatrali izdajnicima svoga naroda a drugi razlog, maltretirali su i ugnjetavali srpski živalj, da bi dobili povjerenje od sultana.

  Kada se sve to uzme u obzir, bratstvo i jedinstvo je izgubljeno prije osam vjekova a komunizam je samo pokušao da ga vrati, nastavljajuči sa rasparčavanje srpskog naroda i stvarajući nove nacije, koje su buđenjem nacionalizma na našim prostorima pokušavali da ovladaju srpskom zemljom i imovinom.

  Apsurdno je ali istinito, svjet danas samo srpski narod naziva genocidnim a istorija sasvim drugačije govori.

  Danas kada se razgovara o istoriji, svi je tumače na različite načina, pa zato danas muslimani u Bosni, uče djecu u školama da je Gavrilo Princip - terorista!

  Slaba je budućnost takve zajedničke države BiH!
  nesortirano- 36282 - 29.07.2011 : Nlo - best (0)

  Porodicu Galić izbacuju na ulicu


  Ovo neka nam je na sramotu. Kome se to srpsko pravosuđe želi dokazati da ko biva rade po zakonu?! Šta je sa imovinom Srba u Federaciji?!!!
  nesortirano- 36262 - 29.07.2011 : Nlo - best (0)

  Porodicu Galić izbacuju na ulicu


  U Banjalučko naselje Obilićevo, gdje je bačena i treća bomba na pripadnike sudske policije, stigli su pripadnici Specijalne policije Republike Srpske /RS/ - javlja izvještač Srne. Na sudske izvršioce koji su pokušali da obave deložaciju porodice Vojina Galića u Banjaluci danas iza 10. 30 časova bačene su tri bombe. Ulica Mirka Kovačevića u banjalučkom nasilju Obilićevo trenutno je blokirana. Ispred kuće nalaze se brojni novinari. Uz asistenciju sudske i redovne policije, Osnovni sud u Banjaluci za danas je zakazao deložaciju porodice Galić iz kuće u banjalučkom naselju Obilićevo, koju su 1994. godine zamijenili za svoje imanje u Sarajevu. Vojin Galić, koji je prilikom prošlogodišnjeg pokušaja deložacije zaprijetio da će se spaliti benzinom, izjavio je Srni da bez obnove postupka neće dozvoliti nikakvu deložaciju jer, kako je naveo, ima pravo da se brani od pravnog nasilja. Porodica Galić zamijenila je 1994. godine svoju imovinu u Sarajevu za imovinu porodice Maglajlija u Banjaluci.
  nesortirano- 36242 - 29.07.2011 : Beco - best (0)

  Istorija


  Ovaj momak je donekle u pravu, kada je riječ o prvoj vjeri, o nedoumici "Prvoslavlja".

  Ali, prvo ću o narodima. U Lepenskom Viru pronađene su kosti, za koje je analizom C14 (vrši se karbonom 14) utvrđeno da su stare 40 HILJADA godina. Istraživači iz Švajcarske i Engleske su nekako izdvojili DNK uzorak i izvršili genomapiranje (uzimali su DNK uzorak od svih naroda koji danas žive u Evropi da bi utvrdili koliko koji imaju veze sa tim ostacima). Utvrđeno je da je najviše genoma iz pronađenih kostiju zastupeljeno u centralnoj Srbiji i sjeveroj Makedoniji, što ukazuje da nije bilo nikakvih doseljavanja i drastične promjene u genetskoj strukturi stanovništva, ali je bilo primjesa došljaka, koje su neznatne.

  Ovo materijalno potvrđuje ranija teoretska shvatanja da je jedan narod živio na ovim prostorima koji se u različitim epohama različito nazivao: Vendi, Arijci, Srbi, Sloveni, Dalmati, Vlasi, Iliri, Tračani (Rašani), Feničani i t. d. , pa tako i novije današnje grupe. To što su jedni bili pravoslavci, drugi katolici, treći muhamedanci ne znači da nisu bili,, iste mustre' ili što su jedni živjeli u Crnoj Gori, Makednoji, Srbiji, Bosni, Hercegovini, Dalmaciji, Slavoniji, Posavini, Vojvodini, Sloveniji, Zagorju, Krajini, da nisu jedan narod. To i jezička forma potvrđuje.

  Kada su Huni (Mađari-magijari)naselili današnje prostore ta država se nazivala Turska, a ne današnja Turska. A Turati i Erati, odnosno današnji Turci i Iračani, kao i Iranci nemaju veze sa, mada ima primjesa, oni su ista vrsta kao i Vendi (Srbi-Sloveni), što i fizionomija potvrđuje, a i jezik. Naime, Turci se ne mogu sporazumjeti ni sa jednim zakavkaskim narodom ili arapskim.

  O vjeri: Zabilježeno je da se na ovim prostorima vjerovalo u više bogova, a koje se potvrđuje u narodnoj izreci: "svako selo ima svoj običaj" ili "koliko sela toliko običaja". Ti bogovi su bili: Vid, Svarog (nebeski točak, po kome je Zodijak nastao), Perun, Serbon, Bak, Triglav, Dijaus (Zevs), Nav i Jav (Jing i Jang).

  Riječ "pravoslavlje" u istinskom obliku predstavlja nešto sasvim drugo u odnosu na šta se ona danas odnosi. Pravoslavlje ili prvoslavlje se odnosi na staru vjeru prije prijema Hrišćanstva, koje je bilo prihvatano, kao i sve vjere, dijelom iz interesa dijelom iz ubjeđenja a dijelom i iz straha.

  Kroz istoriju vjera kao pojava predstavlja određenu filosofiju, današnje političko ubjeđenje, koji jedni vide kao duhovno-unutrašnje, a drugi kao materijalno-vanjsko ojačavanje. Iz ovog i jednog i drugo ojačavanja proizašao je POST, u svim današnjim vjerovanjima na našim prostorima. Narod se nikada nije u potpunosti odricao stare vjere: pokatoličeni Srbi u Dalmaciji slave krsnu slavu,,, pravoslavci' lože badnjak, muslimani,, varduju-prate' srpski kalendar svetaca, a svi zajedno organizuju borbe bikova koji čuvaju tradiciju iz vjerovanja u boga Baka (u Inđiji-Indiji sveta životinja krava!!! ), prevrćemo šolje od kafe, nosimo crveno pletivo, rastjerujemo grad i kišu srpom i naricanjem, saljevamo strave...

  Vjere su dosta toga donijele novog i odnijele starog, kod svih. Nevira me to kada neko npr. krsti dijete ili se zamonaši ne odgovara mu njegovo ime srpsko-slovensko, već mu pop nadjeva neko ime čije značenje ne razumijemo: Zoran, Danilo, Vidosava, Slavoljub... u neka Konstantin (Stanko), Nikolaj, Serafin, Justinijan i t. d.

  Svi smo mi isti i jedno, samo je stvar u tome čiji je đed ili prađed vidio u nekoj vjeri nešto što mu odgovara, a nekima je to kasnije prešlo u kompleks, pa je Ilija-Alija, Aćim-Asim Šćepan-Stipe.
  nesortirano- 36182 - 28.07.2011 : Raso - best (0)

  Boro Perišić


  Sto se tice Bore Perišića, ja sam ga lično poznavao. Bio je dobar momak, viđen što bi maš narod rekao a imao je on i nekih zasluga za RS. A taj momak što je poginuo mislim da se prezivao Veljančić, a ne Anđić. Možda grešim ali mi se čini da je tako.
  nesortirano- 36102 - 27.07.2011 : Rale Srbija - best (0)

  Srpski heroji


  Večna slava svim palim borcim VRS, a željno očekujem da se među poznate ličnosti nađe ime Josipović Dragan, naravno uz njegovo puno dopuštenje, po meni on je jedan od najzaslužnijih ličnosti koji su doprineli opstanak Srpskog naroda na području Sarajevsko-romanijske regije uz svo poštovanje prema ostalim borcima i još jednom Večna slava svim palim borcima VRS! Živela Republika Srpska, Živela Srbija!
  nesortirano- 36082 - 27.07.2011 : Bosnjak Bsona i Hercegovina - best (0)

  O prijeklu balkanskih naroda


  Stari Slaveni od kojih postadose Hrvati i Srbi na Balkanu i Iliri za koje neki misle da su današnji Albanci a neki da su Srbi, a neki da su Bogomili ili Bošnjani su imali svoje vjere i svoje nacine vjerovanja u Boga, odnosno Bogove, pošto su Sloveni bili višebošci. Pretpostavljam da su mogla postojati samo dva razloga zašto su i jedni i drugi napustili svoje vjerovanje. Jedan razlog je da ih je neko prisilio, a drugi da je to bilo nešto bolje od onoga što imaju i da su dobrovoljno prihvatili hršćansku vjeru.

  Ako bismo slijedili ono sto neki ovdje pisu, nebi li se, bez obzira na razloge, ti koji su prešli na novu vjeru trebali i danas osjećati otpadnicima od vjere pradjedovske? Oni Srbi i Hrvati i oni stari Iliri i oni stari Bosnjaci ili Bogomili ako su i postojali, koji sa dolaskom Islama na prostore Balkana pređoše ne Islam su takođe mogli imati ista ova dva razloga da promjene vjeru. Ako je bilo dobrovoljno onda je to bilo sigurno jer su nasli nešto bolje, a ako je bilo silom sa nestankom te sile nisu imali ni jedan razlog da se vrate na pradjedovsko vjerovanje ako je ono bilo bolje. Ali koje?

  Poštovani,

  tvoj prvi dio, u kome diskutuješ o Isusu izbrisah, jer definitivno nisi kompetentan da o tome pišeš. Za istoriju si definitivno laik, i sve mi se čini da si je učio sa stranica "Avaza", ali ipak tvoj komentar o starim Slovenima objavih, uglavnom zbog toga što vjerujem da će se mnogi zbog nasmijati čitajući ovaj tvoj komentar.

  Postoji na hiljade pisanih dokumenata koji potvrđuju da je poturčavanje rađeno prisilno. Od Bosne do Bugarske, od Srbije do Grčke, Turci su vrbovali lokalno stanovništvo da promjene vjeru, a za uzvrat su nudili zemlju, poreske olakšice i sigurnost u društvu. Oni najslabiji su to prihvatali, pa je tako i u vrijeme zuluma i harača fukara vladala sa rajom, baš kao što se to dešava i sada.

  Prema tome, ti ne treba da pretpostavljaš nego da čitaš ono što su istoričari toga vremena, uglavnom turski, zapisali. Da si malo pismeniji shvatio bi da je do vremena dolaska Turaka u Bosnu već odavno bila završena asimilacija Ilira sa Srbima. U prilog tome govori i činjenica da na tim prostorima, sem srpskog, nije postojao ni jedan drugi jezik. Mnogo prije nego što je Bosna pala pod osmanlijsku okupaciju, Iliri, Romani, Kelti, Sasi i ostali narodi sa ovih prostora su prestali da postoje. Međutim, ne potpuno jer su se manje kolonije održale sve do 17 vijeka. Tako su na primjer u planinskim dijelovima Romanije u manjim kolonijama živjeli Romani, po koji gora Romanija i dobi svoje ime. Romani su, ustvari, bili Vlasi, narod koji i danas postoji na teritoriji Rumunije i Zapadne Srbije. Kada već pomenuh Zapadnu Srbiju, treba da kažem da su Srbi tog kraja uglavnom ilirskog porijekla jer se Iliri iz Bosne naseliše u tom kraju nakon što ih Srbi (ti ih zoveš Stari Sloveni) protjeraše iz Bosne prije tačno 15 vjekova.

  I na kraju, da napomenem da ima i dosta slučajeva da su se oni koji su pod prisilom primili Islam, i vratili na svoju vjeru pradjedovsku. Primjera radi, srpska porodica Fatić iz Živinica, nosi svoje ime po jednoj babi Fati koja se nakon odlaska Turaka sa Balkana vratila na pravoslavlje. Znam za još mnogo slučajeva kada su se čitave porodice vratile na Pravoslavlje, pa je nemoguće da ih ovdje sve nabrojim. Ima i pojedinačnih slučajeva: tipičan primjer je Nemanja (Emir) Kusturica, intelektualac nad intelektualcima koji je sagledao sve istorijske činjenice i odlučio da ispravi grešku svojih predaka - vratio se vjeri pradjedovskoj.

  Na ovim stranicama je napisano dosta tekstova na ovu temu pa nema smisla da se ponavljam. Puno pozdrava i nastavi da čitaš.
  nesortirano- 36042 - 26.07.2011 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

  Egzodus Srba iz Zenice


  Dragi Željko, voleo bih da se na ovoj stranici opiše i golgota Srba iz Zenice i Srednje Bosne, koji su takođe veliki gubitnici, poput Srba iz sarajevsko-romanijskog kraja koji su oterani i bili primorani da odu sa svojih vekovnih ognjišta. Mnogi od njih su bili u VRS. Znam da je dosta njih bilo u "Panterima" i u Ozrenskoj brigadi. Verujem da ih je dosta bilo i u Sarajevsko-romanijskom korpusu, isto kao što mi je poznato da veliki broj boraca Nevesinjske brigade činile izbeglice iz Mostara i doline Neretve.

  Evo i jedne pesme koja opisuje golgotu Srba zeničkog kraja. Nažlost u ovoj pesmi se prepoznaje i naša glogota.  nesortirano- 35842 - 22.07.2011 : Tamara Đokić Belgrade,Serbia - best (0)

  Porodica Đokić


  Volela bih da saznam poreklo porodice Đokić i njihove pretke. Krsna slava nam je Đurđevdan a selo je kod Majevice... Hvala
  nesortirano- 35822 - 22.07.2011 : Azemina Mustafic - best (0)

  Mirsad Mustafic


  Tražim osobe koje su poznavale moga tatu, Mirsada Mustafića iz Srebrenice - Podševar. Prije početka rata radio je u Beogradu, Barajevo Hidrotehnika kao mašinbravar, pa ako iko ima informacije ili fotografije voljela bih da ih vidim. Hvala.
  nesortirano- 35744 - 22.07.2011 : Brankica Kuzmanovic Slovenia - best (0)

  Traži se Čedo Savić


  Zdravo,

  već dugo vremena pokušavam da pronađem dedu koji je sa 17 godina otišao iz Bosne za Nemačku a odatle za Australiju, tačnije Sidnej. Do 1989. godine smo imali neke informacije o njemu, ali od tada više ništa ne znamo o njemu.

  Čedo Savić rođen u Zvorniku od oca Lazara i majke Ane. Oženjen je i žena mu se zove Blanche. Koliko je meni poznato imaju i kćerku kojoj je ima Sonia i rođena je 1978. godine. Mislim da imaju još jedno dete, ali nisam sigurna.

  Pošto je prošlo 50 godina odkako je otišao više se niko tačno ne seća kako je izgledao njegov odlazak i razlog zašto se više nikada nije vratio u domovinu. Ima brata Dušana (moje mame otac) koji je umro pre par meseci i još dve sestre Milenu i Milicu. Bila bi vam jako zahvalna ako bi mi ko prosledio bilo kakvu informaciju o njemu ili njegovoj porodici. Unapred zahvalna.
  nesortirano- 35602 - 19.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (0)

  Tako je, kako je


  Neko napisa da "lažem na ćutuke. " Nema potrebe za laganjem, bilo pa prošlo, ne želim nikoga da favorizujem u svom pisanju nego samo da sa pripadnicima Vojske RS popričam malo o proteklim dešavanjima, tj. da evociramo uspomene i iznesemo neke činjenice i detalje koje je svako gledao iz svog ugla.

  Ja sam bio tamo kada je bila ona frka oko Mačka, ali dao Bog da nisam. U rejon Šupljeg kamena sam došao sam sa svojom jedinicom iz pravca Gnionice. I dok se čekalo da Sokočani odrade Popratnu stranu, procunjao sam malo na desnu stranu prema koti Pogledin gdje je Armija muslimanske BiH imala na položaju top Zis, koji je htjeli vi to ili ne priznati pravio velike probleme Srbima.

  U jednom srpskom rovu nađen je čak i frižider, a u istom rovu je u šinjelu pronađeno 100 franaka, a pred iastim rovom je ostala nabrana polovina vreće šipuraka. Baš me interesuje da li se neko sjeća ovih detalja!

  Odatle sam, kada je pala Popratna strana, sišao sam do Ćepa. Tamo su bili jako loši rovovi, prljavi i zapuštani. Spavalo se na nekim omorovim oblicama prekivenim granama i preko toga je bila stavljena neka UNHCR deka. U rovovima su bile one UNHCR okrugle peći. Grudobrani su zato bili jaki i dobro urađeni, sa sasječenom šumom ispred. U rovovima nakon pada Popratne strane bila su ostavljena dva mitraljeza M53 koje nismo mogli upotrijebiti jer se zatvarači nisu mogli pomaknuti od barutnih zapeknutosti. Ne sjećam se datuma, a i nisam imao potrebe da ga pamtim. Nastojao sam samo da preko glave preturim ješ jedan dan i sačuvam glavu na ramenima.

  Ali prije novog sutra došao je Slaviša Šućur sa svojom skalamerijom. Otišao sam da vidim kako tenk izgleda izbliza. Tada sam vidio i Slavišu. Počelo se smrkavati pa sam otišao do rejona počivala, ili kako su je zvali Crnoriječke kuhinje. Sjećam se, bila je to jedna velika rupa iskopana za neki objekat jedno 5x4 sa oko 2 metra dubine. Istina je da je nas nekoliko bez ikakvih problema došlo do groblja sela Drinčići. Sa mnom je bilo i nekoliko momaka iz pomenutog sela koji su odnekle iznijeli zakopane ruksake sa bombama. Ja sam uzeo tri, kasnije se ispostavilo da smo svaku morali provjeriti jer se pričalo da one sa kratkim upaljačem eksplodiraju odmah prilikom otpuštanja kašike tako da smo ih zvali "Samoubice. "

  Tu veče malo je rominjala kišica, a mi smo zanoćili na otvorenom. Sutradan se sve rasulo, akcija je obustavljena a mi smo ostali na dostignutim položajima.

  Evo i moga komentara na onu Željkovu konstatacija da su poslije bitke svi generali. Ma i nije to bila nekakva bitka, malo puc-puc, malo bježanije i to je to. Ja samo pokušavam da iznesem svoje viđenje onoga što se tada dešavalo, a ako to kome smeta neka komentariše koliko hoće. Ipak, bilo bi lijepo da me pobije argumentima a ne samo kritikama.

  Lijep pozdrav svima a gospodinu Željku zahvaljujem na objavljivanju mojih tekstova i ako nemate ništa protiv rado bih napisao u narednom periodu kako izgleda biti 12 km iza srpskih linija i o zarobljavanju Bunjevca Radana zvanog Guma. Hvala Bogu, Guma je razmjenjen i sada je u inostranstvu i živi puno bolje od nas koji ostadosmo na svojim ognjištima i treba da bude sretan što ga tada zarobismo u ribolovu. Pozdrav i za njega ma gdje da se nalazio. Toliko za ovo javljanje pa se čujemo.
  nesortirano- 35522 - 19.07.2011 : Drlaz Svedska - best (0)

  Lazendic Ljubisa: mala ispravka!


  Moj prilog je bio odgovor na pitanje jednog posetioca i mislim da sam napisao da je Ljubiša pre rata služio artiljeriju u JNA ali ne znam gdje.

  Za vreme rata bio je u Brgulama i Čemernu, do pogibije.
  Hvala!
  nesortirano- 35502 - 19.07.2011 : Milija - best (0)

  Problem


  Mogu li se kako trajno očistiti virusi ako ih ima na mp3? Znači da trajno očistim da ih ne bude više jer nekad mi mp3 može a nekad ne može pa pretpostavljam da je zbog virusa.

  Poštovani,
  mislim da su ti pretpostavke loše.
  nesortirano- 35482 - 19.07.2011 : Tarzan St. karson - best (0)

  Anti-deblokada


  Pisanje Olovčićevo samo po sebi ne zaslužuje neku ozbiljniju analizu jer dotični, što bi rekao naš narpd, "laže na ćutuke". Mene je na ovo pisanje potaklo ono što je napisao Željko plavim slovima, u potpunosti se složivši sa ovim olovskim naglabalom koji očito piše o nečemu što je slušao od drugih, jer, primjera radi, nikako nije mogao biti istovremeno na Mačku i Drinčićima...

  Pisac se ne sjeća datuma ali iz izloženog se odmah vidi da se radi o događajima od 5. i 6. novembra 1994. godine. Tačno je da su muslimanske snage sastavljene od Olovljna i Sokočana veoma lako zauzele Mačak odmah u početku ofanzive iskoristivši naše slabosti, činjenicu da je general Milošević našu interventnu jedinicu neposredno pred ofanzivu poslao na Treskavicu i povoljne vremenske prilike ali nisu mogli dalje jer su tu zaustavljeni od naših snaga.

  Tačno je i da su se odmah nakon početka napada sa Popratne strane povukli bez borbe pripadnici Ilidžanske brigade a sa Starog Krsta na isti način su odstupili pripadnici Sarajevske brigade (Lukavica), LPA (Laka protivavionska artiljerija, tj. "trocjevci", boforsi, prage), sa svojim oruđima bez ispaljenog metka.

  Moj Nišićki bataljon i pridodati borci iz Semizovačkog bataljona ostali su na svojim položajima na potezu Zubeta - Tramošnjak - Hajde - Kosići (do podnožja Mačka), kao i naši minobacači na Ravnom brezju. Lijevo od nas su ostali pripadnici Okrugličkog bataljona a na Mačak je pristigla Vojna policija I Rpbr. U sadejstvu sa haubicama Prve romanijske brigade, koje su bile u Sabancima, cijeloga dana odolijevali smo žestokim napadima neprijatelja koji je pretrpio znatne gubitke u živoj sili, jer su krenuli masovno i u osam talasa od 8:30 do 16:50 časova u juriše ali nisu mogli naprijed ni pedlja.

  Kada je pao mrak dobili smo naredbu da se povučemo i ukopamo na pravcu Stuparevac - kuće Žera - Kundakov grob. MTS i naoružanje smo izvukli u toku noći i prebacili na novo odredište, ali nije bilo vremena za utvrđivanje na novim položajima. Sledećeg jutra nas je "poklopila" hrvatska artiljerija pa smo morali zauzeti zaklone i bili onemogućeni da se utvrđujemo.

  Pod jakom artiljerijskom vatrom ostali smo u kućama i ruševinama na Crnoj Rijeci i šumi prema Kundakovu grobu cijeloga dana. Lijevo su bili Okrugličani koji su se takođe pokušavali utvrditi na Stuparevačkoj kosi ali su i oni tučeni artiljerijom i prinuđeni da budu u zaklonima.

  U kasnim popodnevnim satima muslimanska vojska je krenula preko Ravanjskog polja "u strelce". Bilo ih je "k'o na gori lista". Istovremeno je nastalo i povlačenje "u čoporima" srpske vojske koja je držala položaje iznad Hadžića i Buljetovine. Nakon prelaska preko Ravanjskog polja, muslimani su se stacionirali u šumi na njegovom obodu, koja ih je razdvajala od naših položaja, koji su bili na koti visočijoj za oko 50 m.

  Iz nepoznatih razloga i Okruglički bataljon se povukao prema Nišićima pa smo mi iz Nišićkog bataljona ostali bez bočne zaštite. Muslimanske snage su bile idealna meta za artiljeriju ali mi nismo mogli staviti u funkciju svoje minobacače (potrebno vrijeme za instaliranje, utvrđivanje ciljeva, postavljanje piketa i dr. ) a sokolačka artiljerija nije dejstvovala zbog poremećaja u sistemu komandovanja.

  U toku noći borci iz Nišića su otišli da zbrinu svoje porodice a glavnina našeg bataljona je zanoćila u blizini našeg sela Borak, u šumi na obodu polja. Oko 4:00 ujutro smo krenuli prema Gradini i ponovo zauzeli tu kotu neposredno nakon svitanja, bez borbi sa muslimanskom vojskom.
  nesortirano- 35462 - 18.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (1)

  Nedeblokirana deblokada


  Lijep pozdrav tebi Željko. U vezi onog teksta o deblokadi Sarajeva želio bih da ti kažem još par stvari. Poznato ti je od ranije da pišem istinu i samo istinu, i tako će i ostati. Ovo oko deblokade, možda nije onako vojnički uobličeno i nakićeno, ali je to bilo moje viđenje u tom trenutku i nastojim da to što vjerodostojnije prenesem.

  Pored toga, ne želim da isticem ničiju hrabrost, niti da tvrdim ova je vojska bolja niti ova je gora. Da je Bog dao da rata nikada ne bude ja bih lično bio najsretniji.

  Željko, nisam bio oficir a nisam to nikad ni želio. Radio sam druge poslove i imao tako dovoljno vremena da vidim mnogo više što drugi nisu htjeli ili smjeli da vide. Ja sam samo opisao ono šta sam vidio na početku same deblokade Sarajeva, a očito da se to nije svidjelo izvjesnim posjetiocima ove stranice, pa ni vama. Ipak, tako je bilo. Ne sjecam se tačno datuma, ali sam u rejon počivala, Šuplji kamen i Mačak došao kada je Mačak bio zauzet od strane Armije BiH. Ostala je samo Popratna strana, koju su kako mi se sada čini držali Ilijašani. Pa čim je zapucalo povukli su se u pravcu Kundakovog groba i Crne Rijeke. Obilazio sam dostignute položaje i mogao konstatovati da je u opštoj bježaniji ostalo dosta MTS-a: bilo je tu dosta granata za neki top, pa pješadiskog naoružanja, municije i svašta nešta. Tragovi u rovovima ukazivali su da je bilo ranjenih ali poginulih nismo vidjeli. Tačno je da je tu noć na Nišićkoj visoravni bilo masa vojske, ali taj potencijal nije komanda znala iskoristiti, ili im u krajnjem slučaju nije odgovaralo da se Sarajevo deblokira.

  Srpski živalj se dao u zbjeg prema Kruševu. Crkva je zvonila a narod je bježao ostavljajući nezatvorena vrata za sobom na kućama. Prokleti rat! Tu veče sam zanoćio u rejonu Cepa, ispred rova se nalazio nekakav sto za ručavanje, lobanja na kolcu sa rupom od metka na potiljku, pisao sam i o kokardi na jednom drvetu i ikoni i natpisu uspod nje na grudobranu.

  Tu veče umalo nisam poginuo od strane svojih komadanata. Sišlo nas nekoliko prema Drinčićima do groblja a ovi hoće da nas pobiju.

  Tom prilikom nam rekoše da se ujutro nastavlja akcija, ali je tu bio i njen početak i kraj. Nikad se nije nastavila i bolje je da je tako bilo jer koliko bi samo mrtvih bilo na obje strane, samo Bog zna.

  Sledećeg dana se vojska raziđe, te ostaše samo linijaši da čuvaju dostignute položaje. I tako bi do Dejtona.

  Slažem se za Srebrenicu da je vladao šverc, ali pobogu zar toga nije bilo i na Nišićima pa Slavo je bio pijacu tu napravio kao u Arizoni. Tačno je da je nekadašnja fukara danas truli bogataš, ali šta ćeš tako nam valjda grah pao, nije lako biti patriota.

  Pozdrav Željko i ne zamjeri, ja pišem samo ono što vidim ili što sam vidio a ne kako neko drugi kaže. Možda se to nekom drugom ne sviđa, šta ću ja! Ja nisam kriv za sve ovo, i ponovo tvrdim da se sve moglo uzeti i deblokirati. Međutim, ne može nastavnik biti komandant bataljona, niti vozač autobusa komadant brigade, dok su pravi, školovani oficiri bili pozadinci. U ratu b trebalo dasvako radi svoj posao, kao što se ono kaže po VES-u. Pozdrav!

  Olovčiću,

  ovom prilikom bih samo želio da pohvalim tvoje pisanje! Mnogo si toga napisao iskreno, a pogotovu da je sve bilo moguće samo da je druga strana znala šta je trebalo da se radi. Naš narod kaže su "poslije bitke svi generali".

  Puno pozdrava za tebe i drago mi je da si se ponovo javio!

  Željko Tomić
  nesortirano- 35423 - 18.07.2011 : Drago Maric - best (0)

  Bijambare


  Ja sam Drago Marić, 1986. godište. Majka mi je rodom sa Nišića i bili smo izbegli gore uoči onog jutra kada je napadnut pansion Bijambare.

  Tog jutra sam se igrao pred vikendicom kada je naišao jedan vojnik koga su zvali Brale. On me je pozvao da idemo na doručak, pa sam krenuo sa njim. Kada smo stigli do restorana, kuvarica nam je servirala hljeb, feta sir i čaj. I tek što sam u usta stavio parče feta sira nešto je eksplodiralo iznad vrata i Brale me je gurnuo pod sto. Po pansionu su počeli da udaraju rafali, stakla su se rasipala. Osoblje pansiona se nije najbolje snašlo neko vrijeme jer nisu mogli da nađu ključ. Kada su ga napokon našli, ljudi koji su se nalazili na kod vrata su se isjekli jer je tamo odlagano polomljeno staklo.

  Ja sam počeo da trčim niz šumu. Brale je na štakama išao za mnom. Utrčao sam u školu gde je bila vojska i rekao da su nas napali. Mene su bacili kroz prozor u žaru a onda je nastala opšta pometnja nije se znalo kud ko bježi. Tomo zvani Srna - Srndać je sa svojim Bagijem pobjegao na Visojevicu. Dragan Čančar i Mile Janjić su poveli mene, pa smo pobjegli u selo Sabanke. Milo je imao pušku tandžaru, a kada je otvorio neku torbicu sa mecima prokomentarisao je da nisu imali dovoljno metaka ni da se međusobno poubijaju.
  nesortirano- 35202 - 14.07.2011 : Sena Beograd, Srbija - best (1)

  Pozdrav i pohvala


  Dragi Željko, pozdrav tebi i svim tvojim prijateljima i saborcima. Dok čitam sve ove vaše priče tuga mi je na srcu zbog svih tih hrabrih ljudi koje nisam poznavala, ali zahvaljujući vašim pričama divim im se podjednako kao i vi koji ste sa njima živeli i uz njih ratovali za slobodu srpskog naroda. Hvala vam što ste nam omogućili da saznamo pravu istinu o stradanju našeg naroda u njihovoj pravednoj borbi za Republiku Srpsku.

  Mada mi je teško da sve ovo čitam, uvek kad imam vremena navratim do vašeg sajta da pogledam kakvu ste opet tužnu priču ispričali ili dobrotvornu akciju organizovali i biću uvek sa vama, jer ti znaš mnogo volim vas hrabri narod i uvek ću da se divim vašem vedrom duhu i humoru koji živi u svima vama koje ste sa tih prostora. To je nešto što mi Srbijanci nemamo, a tako bih volela da još jednom odem u prelepi Sokolac i ponovo vidim vašu Spomen sobu i možda zapalim sveće ljudima o kojima sam ovde čitala!

  Da ne dužiim, iskreno vas pozdravljam, tebe Željkić i sve tvoje prijatelje sa ovoga sajta. Biću tu uz vas da bih mogla bar ovim putem da iskažem svoje duboko poštovanje prema svima vama. Srdačan pozdrav od Sene!
  nesortirano- 34862 - 10.07.2011 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

  RE: Patagon Olovčić


  Moje čitanje teksta koji je napisao izvjesni Patagon Olovčić je bilo popraćeno grohotnim smijehom. Ne mogu da shvatim da neko može da napiše toliko smiješnih i nelogičnih stvari. Zbog toga mislim da osoba koja je napisala ovaj tekst i nije učestvovala u ratu nego na ovom mjestu prenosi izmišljotine svojih lažljivih sugrađana.

  Na ovom mjestu sam namjerno napisao "lažljivih sugrađana" tj. muslimana, koji su u jednom spisku poginulih napisali da je Ćamil Olovčić poginuo u ratu. I ovo je bila čista izmišljotina jer sam Ćamila poznavao dugi niz godina, sa vozova, i sa sigurnošću mogu da tvrdim da je isti umor poslije rata. Možda ga i ovaj Olovčić poznaje ako je iz Faletića i ako je sa Ćamilom bio neki rod.

  A sada da se vratim na gore pomenuti tekst. Dobro je poznato da je deset korpusa Armije BiH napadalo Vojsku Republike Srpske i jedinice MUP-a Republike Srpske koje su zajedničkim snagama spriječile pokusaj deblokade Sarajeva. Zbog čega kažem deset korpusa? Zbog toga što su za Armiju BiH ratovali i mudžahedini, a takođe i NATO, koji je za mene oduvjek bio i ostao zločinačka organizacija.

  Već sam ranije pisao o ovim događajima, a i moj kolega Luna je također detaljno opisao kako su muslimani pušteni u "klin" i onda bukvalno "povaljani". Čudi me da niko od onih koji je preživio ovaj strašni vojnički poraz muslimana nije opisao ove događaje. Valjda na vašoj strani nije bilo ni jednog poštenog muslimana koji bi to uradio, a da jeste priznali bi da je tada ubijeno 301 muslimana i kako su tražili leš na razmijenu, kako su onu budalu iz Breze slagali da krene rovokopačem da pregradi put pa smo ga mi zarobili.

  Čudi me da Olovčiću niko nije pustio snimak koji sam lično ja napravio? Ovdje govorim o audio snimku kada muslimanski starješina preko stanice tjera jednu jedinicu da nas napadne a oni to odbijaju dok im on prijeti da će da ih poklopiti aritiljerijom. Na kraju je taj ludi starješina to i uradio! U toj jedinici je bilo ranjenih, a momak koji je vodio tu jedinicu psuje starješini sve živo i mrtvo a ovaj mu još uvijek prijeti da će da mu pošalje "bijele opasače.. " Bio je to jedan jako zanimljiv razgovor, ali mislim da je i ovo dovoljno da shvatiš šta se sve dešavalo u toj navodnoj "deblokadai Sarajeva".

  Što se Srebrenice tiče, čudi me da još uvijek nisi shvatio da su vas Naser i Dedo Zulfo doveli do prosijačkog stapa. Zar ti nije bilo poznato da je u Srebrenici u toku rata sredstvo plaćanja bio novac predratne Jugoslavije, samo što je bio oštambiljan od strane SDK. Narod je njima davao devize oni su te iste devize odnijeli u Tuzlu uoči pada Srebrenice. Sam Dado je na konjima odvukao 4 sanduka deviza, i tako se fukara pretvorila u bogataše i biznismene. Da nije žalosno bilo bi smiješno!

  Zamoli bih one koji su sa ovim upoznati da kažu istinu i samo istinu.
  nesortirano- 34722 - 07.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (0)

  RE: Deblokada Sarajeva


  Ovdje se trabunja o nekim herojima i o deblokadi Sarajeva. Trice i kučine! Politika je u svemu tome odigrala glavnu ulogu, a mi smo bili samo pijuni.

  Da su Srbi samo mogli da vide koliko je silne vojske Armije BiH bilo na Nišičkoj visoravni uoči početka deblokade Sarajeva noge bi vam se odsjekle od straha. Odmah na početku akcije Srbi su otjerani na asfaltni put prema Čevljanovićima. Bio je tu i Slaviša Šućur, 1O5, 1O2 jedinice iz Olova, jedinice 2. i 3. korpusa...

  Mogli smo mi u to vrijeme uću u grad preko Vogošće igrajući kolo. Međutim, komanda naređuje obustavljanje daljeg napredovanja - navodno akcija se nastavlja u tri sata ujutro. Nikad se nije nastavila, ostalo je tako do Dejtona. Ko kaže da se nije moglo uzeti, i da se nije moglo deblokirati. Sve se moglo, ali politika je to pobro moj.

  Zar misliš da se Srebrenici nije moglo pomoći? Moglo je ali i to je politika je drugačije odlučila.

  Olovčiću,

  kada čitam tvoje "naglabanje" pomalo mi žao što i ti nisi bio general u muslimanskoj vojsci. Očigledno je da nemaš čin oficira, nego pričaš gluposti poput hanuma u Olovu.

  Nemoj da, zbog mojih oštrih riječi, pomisliš da te omalovažavam. Naprotiv, već ranije sam potvrdio da poštujem tvoje mišljenje, ali sam jako siguran da u ovom slučaju iznosiš stavove za koje nisi dovoljno "potkovan".

  Podsjetiću te da je u Drugom svjetskom ratu na Staljingradskom frontu nekoliko miliona vojnika (i ruskih i njemačkih) nastradalo tako što su upali u "džepove" a nisu imali obezbjeđenje sa bokova...

  Konfiguracija terena oko Sarajeva je jako nezgodna za ratovanje, a pogotovu za ofanzivna dejstva. Postoji samo tri pravca na potezu od Igmana do Nišića sa kojih su muslimani mogli da izvrše deblokadu Sarajeva. Glavni problem vaših generala je bila srpska artiljerija koja bi vas na tim komunikacijama "poklopila" pa biste prošli mnogo gore nego Nijemci pred Staljingradom. Prema tome, glavni problem vaše komande je bio da nisu izvršili brzo i efikasno pregrupisanje snaga u zonama u kojima su ostvareni početni uspjesi, proširili liniju fronta na kojoj muslimani potiskuju Srbe, a teko onda nastavili dalje napredovanje.

  U mojim ranijim pisanjima sam u više navrata objavio mišljenje visokih generala VRS, koji su tvrdili da je muslimanska vojska imala najgori komandni kadar. Ovo, prije svega zbog toga što su se veši generali uglavnom bavili snabdjijevanjem Sarajeva, a zatim svu ostvarenu dobit trpali u svoje džepove. Ovo se vidi iz činjenice da su oni sada najbogatiji ljudi u Federaciji.

  Da ne bude da samo kritikujem, želim da kažem da je muslimanska vojska imala dobru vojsku. Svi se, uglavnom, slažu da ste bili bolji ratnici od Hrvata, ali ne i od Srba.

  Što se Srebrenice tiče, ona je dogovorom zamjenjena za Srpsko Sarajevo. Obje strane su ispunile svoj dio dogovora:

  - Alija Izetbegović je helikopterima UNPROFOR-a je prebacio Nasera Orića i 40-tak komandanata na nekakvu "obuku" u Tuzlu. Ovo je, prije svega, uradio da Srbi ne bi saznali istinu o tome ko je komandovao napadima muslimanske vojske iz "zaštićene zone".

  - I Karadžić je održao svoje obećanje - obustavio je slanje materijalno-tehničkih dobara u zonu Srpskog Sarajeva. Međutim, muslimani nisu uspjeli da čizmom pokore ono što je dogovoreno za pregovaračkim stolom.

  Možda si ti sada pomislio da ja ovdje pričam gluposti. Međutim, ako malo bolje razmisliš vidjećeš da u ovome ima dosta logike. I za Aliju i za Karadžića gubitak teritorije vojničkim putem je značio mnogo manju političku štetu nego predaja gore pomenutih teritorija mirnim putem nakon završetka rata. Sasvim je logično da Karadžić nije bio srećan što muslimani nisu uspjeli da zauzmu Srpsko Sarajevo, jer su mu Radikali nakon toga preuzeli većinu glasačkog tijela u Republici Srpskoj.

  Sa druge strane, za nas Srbe je velika sreća što vaša operacija deblokade Sarajeva nije uspjela jer bi se u tom slučaju broj srpskih žrtava vjerovatno iznosio negdje između 20 i 30 hiljada.

  U zaključku, mnogo više volim tvoje tekstove u kojima pišeš o borbama u okolini Olova. Vjerujem da si bio dobar borac. Međutim, što se vojne doktrine tiče, predložio bih ti da to ostaviš onima koji imaju malo više znanja od tebe.
  nesortirano- 34662 - 06.07.2011 : Rade Jovkovic Rade - best (1)

  Sablja iz Pofalića


  Negdje na ovom forumu nađoh da se golubar Pice, nakon zločina u Pofalićima, dočepao nekekakve sablje. Pretpostavljam da je riječ o sablji moga pokojnog djeda pa želim da mu poručim da istu sablju fotografise i stavi na ovaj forum. Sablju odlično poznajem, pa ako bude o riječ o djedovoj spreman sam da je otkupim.

  Naime, ako je sablja pronađena u kuću na adresi Humska 168, to je sablja moga djeda pokojnoga Vidaka Ziroje. On je istu, kao primjeran vojnik lično dobio od Vojvode Koste Pećanca, nakon odsluženja redovnoga vojnog roka 1936. godine. Sablja je godinama bila u njegovoj porodičnoj kući na Hreši, i samo je sa vremena ne vrijeme pokazivana muškoj unučadi.

  Kada se djedo razbolio i otišao u bolnicu, odakle se nije živ vratio, moj pokojni tetak, inače prijeratni vlasnik kuće je bez ičijeg pitanja uzeo djedovu sablju i djedovu romanijsku nošnju (šubara, džemadan, šarvale, kanica) i odnio svojoj kući u Pofaliće.
  Pošto je sam po sebi bio feminiziran tip čovjeka i dugogodišnji šećeraš, rat nije čekao u Pofalićimae, nego je izbjego u svoje rodno selu Buloge, a sablju i narodnu nošnju ostavio u kući misleći da Turci nikada neše doći do Pofalića. Kasnije je tetka pričala da su balije u njenoj kući našle sablju i samo radi djedove sablje im zapalili kuću.

  Pošto je riječ o vrijednoj porodičnoj uspomeni koji je moj pokojni djedo dobio kao primjeran vojnik i hrabar četnik, ja sablju hoću da otkupim i vratim u posjed porodici, nasljednicima pokojnoga Vidaka Ziroje.

  Zato pozivam Piceta da mi sablju za otkup vrne ili da mi je na megdan preda.
  nesortirano- 34602 - 06.07.2011 : Spale Srbija - best (0)

  Zahvalnica


  U poslednje vreme vidim da se u kontekstu nekih humanitarnih akcija i dobrih dela na ovim stranicama pominje i ime Snježane Baševic sa Sokoca. Ovim putem bi hteo da joj se javno zahvalim na svesrdnoj pomoći koja mi je bila neophodna. U datom trenutku, iako se, a to moram da naglasim, i ne poznajemo nesebično mi je pomogla u mojim nastojanjima da pronađem neke meni drage osobe. Videvši da se njeno ime vezuje za razne humanitarne akcije kod mene je samo potvrdilo da se radi o vrlo plemenitoj i humanoj osobi te bi svima preporučio saradnju sa njom u okviru navednih akcija koje se vezuju između ostalog i za njeno ime.

  Snježana, od mene još jedno VELIKO HVALA!!!!!
  nesortirano- 33982 - 27.06.2011 : Irena Gavrilovic BiH - best (0)

  Romanijske trave


  Nenad Gavrilović, travar sa Romanije. Kontakt telefon : 057 / 233 - 191
  nesortirano- 33943 - 26.06.2011 : Lux tours Budva - best (0)

  Pozdrav


  Pozdrav za Željka i sve ostale posjetioce ove stranice!
  nesortirano- 33922 - 26.06.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Zivjela Republika Srpska!


  nesortirano- 33524 - 22.06.2011 : Nlo - best (0)

  Neo-Nacisti u hrvatskoj vojsci


  nesortirano- 33304 - 19.06.2011 : Ljubav - best (0)

  O ljubavi


  "Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi. "
  Oscar Wilde

  "Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira. "
  Jayne Mansfield

  "Ljubav je proljetna biljka koja sve prožima nadom, pa čak i ruševine uz koje prijanja. "
  Gustave Flaubert

  "Ne treba voljeti ni onoga koga se bojiš, ni onoga ko se tebe boji. "
  Ciceron
  nesortirano- 33302 - 19.06.2011 : O.d. Evropa - best (0)


  Hapšenje Ratka Mladića - Prvi program ruske televizije


  nesortirano- 33122 - 16.06.2011 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

  RE:Organizacija pomena poginulim borcima


  Poslije pročitanog Feniksovog priloga "Organizacija pomena poginulim borcima" objavljenog pod brojem 33062 od 16. 06. 2011. godine, još više sam ubijeđen u mišljenja ožalošćenih majki koja sam naznačio u mom prilogu "Sine moj, vrati se majci svojoj! " objavljen pod brojem 26293 od 29. 01. 2011. godine, a koji se sada nalazi na stranici Istorija-groblje SRK. Pročitajte još jednom taj prilog, a radnja se dešava baš na vojničkom groblju u Sokocu.

  Svaka čast Feniksu na njegovom prilogu.
  nesortirano- 32882 - 14.06.2011 : Ana Borovcanin Bijeljina - best (0)

  Pozdrav za Borovcanine


  Pozdrav za Borovčanine sa Romanije od Borovčanina iz Bijeljine. U ovom gradu smo najjaci sportisti, komandanti, učenici... Naročito smo dobri u boksu, košarci... policiji.... Mora, kada smo sa gore Romanije.... Pozdrav za strica Ljubomira sto je u Hagu, Vedrana rođaka najboljeg košarkaša, Nenada boksera i Aca džudistu....
  nesortirano- 32223 - 08.06.2011 : Nlo - best (0)

  Sasvim obična priča


  nesortirano- 31962 - 05.06.2011 : Marko Pale - best (0)

  Specijalna jedinica - Rajko Kušić


  Zdravo.... Čitam vaše ratne priče ali ne mogu da nadjem ništa o Specijalnoj jedinici Rajka Kušića sa Pala. Bio bih zahvalan da neko napiše nešto i o njihovim borbama...
  nesortirano- 31702 - 03.06.2011 : Nlo - best (0)

  Odgovor na video


  Pesma "Zovi, samo zovi" u postavljenom videu "Presuda u Zagrebu" me je naterala da napišem par reči. Veliki su heroji bili u "Oluji"! Bilo ih je dvadesetak teško naoružanih na jednog slabo naoružanog Krajišnika. Nemojte zaboraviti da su Hrvati na Krajinu krenuli avionima, tenkovima, topovima i ostalim teškim naoružanjem, protiv Srba naoružanih lakim pešadijskim naoružanjem. Republika Srpska Krajine bila je pod zaštitom UN-a, čiji su vojnici prema dogovoru Hrvatske vlade i vlade Republike Srpske Krajine, teško naoružanje krajiških Srba držali zatvoreno.

  Hrvatska je, protivno dogovoru, napala takoreći goloruki narod, a vojnici UN-a su se morali povući, da ne bi svedočili nastupajućem divljaštvu, a sve to uz znanje SAD-a. Uz to su Amerikanci pre početka akcije "Oluje" bombardirali aerodrom u Udbinama i uništili avione Krajine. Srbima je preostao samo da beže od hrvatskih noževa i muslimanskih kama, od kojih je pobijeno oko 2000 jadnih starica i staraca, u nemogućnosti bega i uz garanciju "krivoustog" da im se neće ništa dogoditi ako ostanu u svojim kućama. Svi znamo da je i to istinita "strana medalje" tokom "Oluje".

  Istina o Hrvatskoj dolazi sporo, ali doći će i razgolitit će sve nagomilane laži u vezi takozvanog "domovinskog rata". Na svim hrvatskim portalima se moze pročitati kako su se sažalili nad srpskom sirotinjom i stali pred Banjalukom. Zašto su stali pred Banja Lukom ja ću im odgovoriti: zato jer su im Amerikanci zapretili da će, prestati sa logistikom i obaveštavanju o položajima srpskih jedinica i prestati sa bombardovanjem i napadima na naše položaje.  Poštovani,

  uz sve ovo, treba imati u vidu da je Republika Srpska Krajina predata Hrvatima, kao dio plana Tuđman - Milošević - Izetbegovi o završetku rata na prostorima bivše Jugoslavije.

  Možda će se neki od vas i sjetiti da je beogradska "Politika", još prije nego što su Hrvati zauzeli Okučane, objavila mapu bivše Jugoslavije na kojoj nije bilo Republike Srpske Krajine.

  Oko četiri mjeseca uoči "Oluje", kamioni Vojske Republike Srpske su išli u Knin, odakle su dovozili žito i materijalno-tehnička sredstva. Za one koji nikada nisu bili u krševitom i neplodnom Kninu, da napomenem da je ovo isto žito u toku 1992. i 1993. godine voženo iz Vojvodine za Knin. Većina ove robe je istovarana u Banjaluci, ali je dio tih sredstava dovožen i na Pale. U to vrijeme sam bio u 27. PoB, pa je među oficirima kružila priča da je Republika Srpska Krajina prodata. Zauzimanje Jajca i Ključa se desilo u sastavu istog plana. Banjaluka nikada nije mogla pasti!

  Eto, ovo su Hrvati tražili kao uslov za prestanak rata.

  I Alija Izetbegović je bio dosta zahtjevan u vezi ustupaka za prekid rata. Deblokada Sarajeva je za njega bio glavni preduslov. Međutim, i srpski i muslimanski političari su znali da se ovaj dogovor mora sprovesti vojnim sredstvima. Jer, pravljenje ovakvih ustupaka u miru bi bio poguban i za SDS i za SDA.

  Srbi su dobili zeleno svjetlo da zauzmu Srebrenicu. Tako je Alija Izetbegovi za ovu siromašnu enklavu dobio Srpsko Sarajevo, jezgro bosansko-hercegovačke industrije. Da je pad Srebrenice dio dogovora, a ne vojne nadmoći, vidi se i iz činjenice da su Naser Orić i svi viši oficiri koji su bili upoznati sa zločinima nad srpskom stanovništvu u okolini Srebrenice, helikopterima Unprofora prebačeni u Tuzlu dvadesetak dana prije nego što je Srebrenica pala.

  Sa druge strane, muslimani su dobili obećanje da će nakon mirovnog sporazuma dobiti koridor do Goražda. Zauzimanje Srpskog Sarajeva su trebali da ostvare vojnim putem. Pri tome su bili potpomognuti NATO generalima, kao i srpskim političarima sa Pala koji su na sve moguće načine sabotirali snabdjevanje Vojske Republike Srpske u rejonu Srpskog Sarajeva. Uprkos pomoći sa svih strana, muslimanska armija je još jednom dokazala svoju nesposobnost, koja se prije svega ogledala u nesposobnosti svoga komandnog kadra. Uprkos pomoći sa svih strana, propala je još jedna deblokada Sarajeva, u koju je NATO uložio značajna finansijska sredstva.

  I na kraju da napomenem da sve ovo nisu nikakve teorije. Samo idiot može da tvrdi da je rat završen po nekom drugom scenariju. Druga je stvar što ova verzija priče ne odgovara ni muslimanima ni Hrvatima.
  nesortirano- 31662 - 03.06.2011 : Kiki aco Lazo Bih - best (0)

  Ukrcavanje na brod koji tone


  Kao prvo, želeo bi da pozdravim sve iskrene patriote širom srpskih zemalja i sveta. Tužan sam i duboko povređen činom hapšenja našeg generala, našeg velikog junaka.

  Srbi su kroz istoriju Srbi su uvjek imali svoje izdajnika. Od Branković u Srednjem vijeku, pa preko Đinđića u ovoj tadićevoj. Samo mi nije jasno za koliko je Tadić prodao Generala? Da li zrno graha ili Judinih dvanaest srebrnjaka. Dokle ide licemjerstvo predsednika Tadića, govori i činjenica da on čin hapšenja postavlja ispred svih vjesti i nerješeni gorućih problema u državi.

  Sa svojim gnusnim činom Tadić je doveo Srbiju, zemlju maticu svih Srba, pred sami građanski rat. A sve to u ime priključenja Evropskoj Uniji! Pitam se samo koliku će još Srbija i srpski narod morati da plate da bi se ukrcali u brod koji tone? Zar je ova žrtva vrijedna prokletih evra ili dvanaest Judinih srebrnjaka. Kakvu sliku Tadić i njegova politika predstavlja i prikazuje svetu? Tuga i žalost.

  U svemu ovome mediji su posebna priča. Ovoliko likovanja i slavlja nije prikazano, a niti viđeno u Srbiji za dug vremenski period.

  U duši i srcima napaćenog srpskog naroda ostaje trajna bol i tuga.

  Gospodin Tadić tvrdi da smo "ispunili i poslednji uslov za priključenje Evropskoj Uniji. " Pitam se da li se ovaj poltron ikada pita šta je sa jugom Srbije, da li će mu sutra tražiti i Vojvodinu. Ako na vlasti ostanu takvi kao ti i to će da ode, gospodine predsedniče, na žalost svih nas poštenih patriota. Tek tada, kada se Srbija svede na Beogradski pašaluk, naša matica će da postane dio Evropske Unije.

  Na kraju da pomenem i to da se anketa, koju su proveli u Srbiji i Hrvatskoj, razlikuje u mišljenjima za samo pet procenata.

  Nadam se da će izdajnik Tadić ubrzo otići sa vlasti, inače se Srbima loše piš!

  Neka dragi Bog čuva našeg generala, našeg junaka, čiji sam i ja vojnik bio sa ponosom.

  Pozdrav svima vama, braćo moja!

  Idi na stranu - |1|2|