fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-NAORUZANJE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

naoruzanje- 73646 - 05.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

Mine


Da Željko, mislio sam na tu minu rasprskavajuću, poteznu 2. Ali, ta ne skače. Kočić u zemlju, u telo mine se stavi valjkasti trotilski metak 100 grama, i zajedno na kočić, potom montiras upaljač, razvučeš žicu da ne bude prenapregnuta...

Postoji mogućnost i da namontiraš svetleći metak, pa kada dušmani potegnu sija ko u Parizu. Šiptari sa Paštrika to dobro znaju.

To je bila najčešća potezna mina u svim našim ratovima.

Odskočna je mina 1, može i na potez i na nagaz. Ukopava se, a ima dva punjenja. Aktivacija diže minu na 60 cm od zemlje a onda udara. Vrlo, vrlo podmukla stvar, poput podmuklosti minobacačke mine od 120 mm koja eksplodira na 10 metara od tla.

Nagazna pašteta 2, isto je vrlo pogana, dobro je znate. Ali, meni je trojka nagazna klik-klak, što može pod vodu, ubedljivo najbolja.

I danas, posle toliko godina, ljudi u Bosni ginu. Najčešće ginu deca. Koliko je mina posejano u Bosni. Stavljao ih je svako, kako je ko stigao. Upravo zbog mina, ratni danak će se dugo plaćati. A rešenja gotovo i da nema.
naoruzanje- 73604 - 04.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (2)

Zaboravljeni MRUD


Hvala brate! To objašnjava celu mučnu i zaista nesrećnu situaciju pogibije dva srpska sokola.

Improvizacija sa Mrudom mi se nikako ne sviđa. I sa dvojkinim upaljačem, opet se mora se dodatno učvrstiti jer je lagana, sa kočićima i vezivanjem za nogarice, jer je protivnik može potegnuti a ona ispaliti u nebo ili pasti ka zemlji...

Po meni, to je bilo prilično bespotrebno jer je rasprskavajućih poteznih dvojki bilo sasvim dovoljno u opticaju. Sa dve mine i najlonom za pecanje može se opušteno zaprečiti 45 metara. Sa desetak mina, postavljenih redno, nesto pašteta, i par mrudova do bunkera, isti bi odoleo i jačim muslimanskim napadima...

Na Goraždu sam video i džinovski Mrud, ručne izrade "improvizacija", nisam mogao da verujem! Skoro kvadratni metar mine, nogice od vodovodnih cevi, punjenu ekserima, staklom svačim. Sreća te je Muje ne opališe, osta im neiskorištena, verovatno zabrljaše nešto. Postavljali su nam i Unproforske mine, one poput građevinskog viska ali sa sve osiguračem! Da li se ta "krmača" često koristila u Bosni? Pozdrav.
naoruzanje- 73576 - 04.09.2012 : Zabranjeni - best (2)

Mrud


Mrud je mina usmjerenog dejstva, fabrički napravljena da se aktivira na električni upaljač pomoću štipaljke ili baterija. Na Sarajevskom ratištu, preciznije po Žuči, a najviše se nalazila na Ježevima i Perivoju, postavljane su da se aktiviraju na potez, obično na svoj električni upaljač, a dodavani su i potezni upaljači.

Ovo mogu pouzdano da tvrdim jer sam u više navrata morao da te naše Mrudove deaktiviram, iako nisam mnogo znao o tome.

Mrud je bio lako uočljiv, pa se obično obezbjeđivao sa paštetama.

Više informacija o ovome bi svakako mogao da da Miner.
naoruzanje- 73563 - 04.09.2012 : Srdjan Srpsko Sarajevo - best (1)

MRUD - mina rasprskavajuća usmjerenog dejstva


Mina MRUD se takođe može aktivirati i na potez, a za takav način aktiviranja je korišten upaljač od rasprskavajuće potezne mine PMR2.

Osnovni razlog takvog kombinovanja je bio zbog nesigurnosti u tzv. štipaljku, tj. električni izvor za aktiviranje električne detonatoske kapsule, a ponekad i zbog nedostatka istih.

Žica za Mrud se pružala do rova i odatle je bilo dovoljno samo da se povuče i da se aktivira Mrud.

Pretpostavlja se da je Mrud od kojeg su poginuli Rajko Lakić i Želimir (Zaharije) Mićić 23. 05. 1994. godine na Malom Jasenu, upravo bio postavljen na taj način, tj. kombinovanjem mine sa upaljačem koji se aktivira na potez.

Idi na stranu - |1|2|