fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (21.01.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Bartula (Boško) Obrad21.01.1994 Sokolac 
2Biljić (Ilija) Slaviša21.01.1993 Rogatica,Sokolac
3Blagojević (Ranko) Borivoje21.01.1995 Zvornik 
4Lalović (Manojle) Jovo21.01.1996 Ilidža 
5Maksimović (Milan) Petar21.01.1993 Vlasenica
6Radović (Lazar) Milan21.01.1993 Zvornik 
7Stanković (Milan) Radoje21.01.1992 Milići 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa

Dogodilo se na današnji dan


(21.01.1993) Hrvati napali RSK (0)

Hrvatske snage napale teritoriju Republike Srpske Krajine u zonama pod zaštitom Ujedinjenih nacija u nameri da zauzmu Maslenički most, aerodrom "Zemunik" kod Zadra i branu Peruća.


(21.01.1993) Zločin u Višegradu (0)

Pripadnici muslimanskih oružanih snaga su 21. januara 1993. godine napali sela Stražbenice i Ćaćice kod Višegrada. Tom prilikom je ubijeno više civila a među njima i Soka Tešović (63) i Desanka Vidaković (62).


(21.01.1993) Zločin nad zarobljenicima iz Rudog (0)

Muslimanska vojska pod komandom Ahmeta Sejdića je 21. januara 1993. godine na brdu Strmica i mestu Dolovi u opštini Rudo zarobila 25 srpskih vojnika, među kojima je bilo i ranjenika. Zarobljeni su:

1. Arsić Ljubinko,
2. Arsić Branko,
3. Pajević Slavko,
4. Jovanović Ranko,
5. Čolaković Čedo,
6. Stanišić Tomislav,
7. Tomić Jovan,
8. Tomić Vlado,
9. Ćupović Milorad,
10. Topalović Radivoje,
11. Kuburovć Petar,
12. Đurović Milovan,
13. Ćupović Đorđe,
14. Stupić Gojko,
15. Stanišić Radoje,
16. Gazdić Željko,
17. Vilaret Milisav,
18. Simić Milosav,
19. Simić Desimir,
20. Stjepanović Zoran,
21. Sjepović Vladimir,
22. Drobnjak Ilija,
23. Spajić Radovan,
24. Bogojević Radovan, svi iz Rudnog i okolnih sela,
25. Bogdanović Zoran iz Arilja.

Odmah po razoružavanju zarobljenika, muslimanski vojnici su im vezali ruke iza leđa, a zatim su im oduzimali stvari i otpočeli sa pretnjama ubistvom, grubim vređanjem i zlostavljanjem, nanoseći im telesne povrede i patnje.

Muslimanski vojnici su u jedno vozilo prvo ubacili teško ranjenog zarobljenika Zorana Bogdanovića, a preko njega, druge vezane zarobljenike, pa je ranjenik ubrzo umro.

Ahmet Sejdić je upotrebio zarobljene srpske vojnike za uklanjanje mina iz tunela ispod brda Donja Strmica na putu Rudo-Brodar-Međeđa. Dve mine su eksplodirale i dva zarobljenika su ranjena: Miloradu Ćupoviću razneta je peta leve noge i povređeno mu levo oko, a povređen je i Branko Arsić. Obojica povređenih su lečena u bolnici u Goraždu.

Zarobljenike su, vezane, smestili u Međeđji u jednu privatnu kuću u prostor ispod stepeništa, koji je bio tako mali da nisu imali gde ni da legnu ni da sednu; trpeli su hladnoću, jer je bilo zimsko vreme, a na zgradi nije bilo vrata, već samo gvozdena rešetka. Tu su proveli pet dana, dobijajući od hrane jedan oskudan obrok dnevno.

Muslimanski vojni policajci su izvodili zarobljenike na ispitivanje i pri tome ih tukli, a oduzimali su im i preostale vrednije stvari. Tako je muslimanski vojnik Topalović kada je, prilikom ispitivanja jednog zarobljenika, čuo da ovaj ima isto prezime kao i on, uhvatio zarobljenika za glavu, bacio ga pod noge i udarao ga rukama i nogama po svim delovima tela.

Zarobljenike su 26. januara 1993. godine prebacil u Goražde u logor u zgradi ZOIL "Sarajevo" i smestili ih u podrum, u prostoriju za ugalj. Tada su prvi put odvezeni od kako su zarobljeni.

Zarobljenici su u ovom logoru ostali sve do razmene - oktobra 1994. godine.

Ponovo su ih ispitivali vojni policajci, pretili im i fizički ih napadali, nanoseći im telesne povrede.

Zarobljenici su spavali na daskama koje su bile na betonskom podu. Kasnije, posredstvom Crvnog krsta, dobili su strunjače. Prostorija uopšte nije bila zagrevana ni u zimsko vreme. Nuždu su vršili u kante koje su bile u podrumu u kome su bili smešteni. Nisu postojali uslovi za održavanje ni elementarne lične higijene.

Zarobljenike zarasle u bradu i dugu kosu su izvodili pred kamere stranih televizijskih ekipa, prikazujuči ih kao četnike. S. je preko prevodioca postavljeno pitanje koliko je muslimana ubio.

smrtovnice - 103021 - 17.01.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Radomir (Branko) Tošić (1952-2019)


Radomir Branko Tošić

Dragi moj rođače,


neka tvoju dobru i poštenu dušu anđeli prate kroz Nebo. Neka ti ova svijeća, koja gori na sasvim drugom kraju svijeta, pomogne da u Raju nađeš svoj mir. Vječni pokoj tvojoj duši, i veliko hvala što si na ovom svijetu uvijek bio uz nas!
ozren - 103017 - 12.01.2019 : Srbko Vedski VINČA - best (0)

Srbi, narod najstariji i narod Božji


OZRENSKI MUČENICI

Braćo moja Srbi i sestre Spkinje, svedoci smo dešavanja u najsiromašnijoj državi na Arabijskom poluostrvu u Jemenu, gde već četiri godine bukti građanski rat. Gde svakih deset minuta, po podacima UNICEF-a, umire jedno dete od gladi.

Mnogi on bi se sad zapitali, kakve to veze ima sa Vozućom i Ozrenom?! Najstrašnija zverstva nad zarobljenim srpskim borcima i civilima, kojih su se čak i naši muslimani užasavali, počinili su upravo građani Jemena.

Jesu li bili Suniti ili Šiti, za nas Srbe je nevažan podatak.
Iza ovih prvih stoji Saudijska Arabija a iza Sauda stoji SAD.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
prepiska - 103013 - 11.01.2019 : Zeljko Tomic Canada - best (0)

Why I will Never Fly with AirSerbia Again


As I enter into a new year I get flooded by the feeling that another chapter in the book of my life has been completed. At the same time, when I make through the night on a emotional roller coaster that the holiday can put me through, I get pumped with some cosmic energy and get ready for the year to come. I am one of those who believe the way you start a year is representative of how the entire year will go.

Last December I decided to step on threshold of the New Year in the clouds: when my home city enters into the New Year I would be on the flight 677 from Amsterdam to Calgary. Furthermore, after I come to Canada, with the New Year six hours ahead of us, we will still have enough time to get ready for another celebration. This could be a great sign for beginning of a new year.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
poginuli - 103011 - 09.01.2019 : Aleksandra Avlijaš Sarajevo - best (1)

Srpko Avlijaš


Poštovani,

hvala vam na podacima koje ste napisali. Voljela bih da još dodate da je Srpko Avlijaš bio dobar čovjek, muž, otac i prijatelj. Bio je eseljak, volio je pjesmu i društvo. Svi su ga voljeli i poštovali. I dan-danas kada me neko prepozna kao njegovu kćerku čujem te riječi.

Najstarija kćerka Tanja ima dva sina i živi u Istočnom Sarajevu. Srednja kćerka Zorica ima jednog sina i živi u Švedskoj, najmlađa kćerka Alekandra se udala u Bijeljini, živi blizu majke Živane.

Kako sam saznala iz priča, naš kum Golubović Jovan je bio ranjen i tata je pošao da ga izvuče ali ga je snajper pogodio i ostao je na mjestu mrtav.

Vječna mu slava i hvala!
poginuli - 103009 - 09.01.2019 : - best (0)

Veljko (Pajo) Plakalović


Kćerka Veljka.
plemena - 103007 - 07.01.2019 : Sasa Djukic Kraljevo - best (0)

RE: Rodoslov porodice Mujić


Gospodine Mujiću,

ako želite da pronađete svoje korene morate znati malo više podataka. Morate biti sigurni odakle je Vaš deda, trbali bi znati i ime pradede. Pitajte nekog starijeg, strica, tetku ili ako je Vaš deda imao braću, sestre... Sa malo više podataka, možda Vam mogu pomoći. Pozdrav.
momir_krsmanovic - 103003 - 06.01.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Knjiga 'Teče krvava Drina' na prodaju i u Kanadi


Jedna od najboljih knjiga, svjedočanstvo stradanja srpskog naroda u 2. svjetskom ratu, potresito svjedočenje desetogodišnjeg dječaka, koji je svojim očima gledao kako mu Ustaše kolju majku i svoju sestru kako joj drži rasporena crijeva, najzad je stigla i u Kanadu, i može se naručiti preko ovog sajta.

Cijena knjige "Teče krvava Drina" je 100 kanadskih dolara. Kompletan iznos ide autoru knjige, Momiru Krsmanoviću, koji još uvijek piše, uprkos tome što živi u neuslovnom stanu, adaptiranom iz vešernice.

Kupovinom ove knjige, u prekrasnom tvrdom povezu, pomažete autora i njegovo djelo, isto kao što to radim i ja. Pored toga, u svrhu pomoći autoru, bio sam angažovan na promocijama njegovih knjiga širom Srbije i Republike Srpske. Uz Momira, imao sam i veliku čast da dobro upoznam i Matiju Bećkovića, koji je i glavni promoter djela Momira Krsmanovića.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
republika_srpska - 103001 - 06.01.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Prava istina o Davidu, Ćuruviji, Govedarici, izborima


 • Tkz. pravda za Davida- "Zapadne tajne službe koriste jednu veoma neprijatnu situaciju. Davidov otac je odavno instrumentalizovan od Zapada. Njegov cilj je rušenje Republike Srpske. Pokušavail su da nađu tri oca (Srbina, muslimana i Hrvata) i da preko njih rade na stvaranju unitarne BiH. "
 • "Tužilaštvo pod kontrolom Zapadnih snaga!"
 • "Šuruvija je bio nešto najprljavije u srpskom novinarstvu. Objavljivao prljave tekstove. "
 • Tijanić Šešelju: "Nadam se da se više nikada nećemo videti!"
 • "Srpski tužioci instrumentalizovani od strane Zapada. "
 • "Mora negde biti izvor legitimeta. Legitimet ima samo narod. Oni legitimet prenose na poslanike. "
 • "Vukota Govedarica je bio instrumentalizovan od Amerikanaca. Dobio je od njih million dolara. Nije važno da li je mačka crna ili bela, važno je da lovi miševe!"
 • "Nije samo Đinđić tražio moje hapšenje. "
 • "Da je Dodik pao na izborima, ko zna šta bi se tamo dešavalo i da li bi ona postojala. Rusija je čvrsto stala iza Dodika. "
 • "Ne mogu ja zbog mojih izneverenih nadanja da krenem protiv Rusije, Srpstva. Ja sam sto puta pokazao da mogu da poginem za Srpstvo. "
 • "Kako ja da nakon 12 godina robijanja stanjem u njihovu službu?"
 • "Ja se protiv Srbije nikada nisam kamenom bacao!"

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • rodoslov - 102997 - 04.01.2019 : Slobodan Mujic Novi Sad - best (0)

  Poreklo prezimena Janković


  Pozdrav,

  da li neko može da mi pomogne ili da mi da smernice kako da pronađem odgovore koji me zanimaju?

  Dakle, deda sa tatine strane je nosio prezime Janković po svom ocu, nešto kasnije ne znam pod kojim okolnostima uzima prezime Mujić, prezime njegove majke Mileve, koja nije bila venčana sa njegovim ocem¿

  Ja njegov unuk nosim prezime Mujić. Hteo bih da nađem rodoslov ili porodično stablo, gde i kome da se obratim za takve informacije? Nisam siguran ali mislim da je deda bio iz Srema, tačnije selo Vilovio. Hvala unapred.

  Slobodan
  ozren - 102993 - 04.01.2019 : Dragan Jovanovic Doboj - best (0)

  Milenko Nikolić - Nidžo


  Da li neko zna i može da podijeli sa nama pravu istinu pogibije komandanta Milenka Nikolića - Nidže?
  trazim_sc - 102989 - 04.01.2019 : Toto * Sokolac - best (0)

  Todor Radović


  Zna li neko šta se desilo sa čovjekom po imenu Todor Radović? On je 1955. -56. godište, porijeklom iz Kruševaca kod Knežine (Sokolac). Šta se s njim dogodilo, gdje je sad?
  ratko_mladic - 102986 - 02.01.2019 : Aleksandar Popović Rakovica, Beograd - best (2)

  Smenjivanje Generala Mladića (3)


  Feljton NIN-a

  Sutradan je Vojska izdala saopštenje u kojem je upozorila da primena takvog zakona o odbrani može imati nesagledive posledice za odbranu i Republiku. Međutim, ni ovo saopštenje, nijedno sredstvo informisanja u RS nije prenelo.

  Važnu ulogu u rušenju Glavnog štaba VRS i antivojnoj propagandi odigrao je Štab Republike Srpske Krajine (RSK) u Banjaluci. U okviru ovog štaba radi novinska agencija "Fles" (finansira je Soroš fondacija, a koja je u Republici Srpskoj sprovela više istraživanja javnog mnjenja za potrebe američkog Galupovog instituta). U saradnji sa SDS pokrenut je i sedmični list "Knin" , koji je glavni i odgovorni urednik pomoćnik ministra za informisanje RS Miro Mlađenović, a zamenik urednika lista sadašnji ministar za informisanje RS Svjetlana Šiljegović. List " Knin " bio je prepun stavova protiv Vojske i Glavnog štaba, posebno protiv generala Mladića, Gvere i drugih. Mnoge tekstove iz ovog lista po nalogu političkih moćnika prenosili su državni radio i televizija. U takvim tekstovima posebno se isticao penzionisani general-potpukovnik Ilija Rašković "studioznim" razmatranjima razlika između "srpskih" i "komunjarskih oficira" i njihove, navodno, izdajničke uloge u proteklom ratu, upravo u vreme - dok se on skrivao u ogromnom stanu u Beogradu. Inače, njegovi stavovi o potrebi formiranja srpske vojske i izgradnji srpskih oficira bile su gomila neadekvatnih citata vojnih teoretičara.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  ratko_mladic - 102984 - 02.01.2019 : Aleksandar Popović Rakovica, Beograd - best (3)

  Smenjivanje Generala Mladića (2)


  Feljton NIN-a, Beograd

  Tokom 1996. godine, po nalogu najodgovornijih ljudi u RS, organizovane su beskrupulozne propagandne akcije na blaćenju čelnih ljudi VRS. Preko državnih sredstava javnog informisanja neprekidno se zahtevalo čišćenje oficirskih redova "gvozdenom metlom" od "komunjara i izdajnika". Međutim, svestan pogrešnih procena i tromosti državnog rukovodstva, Glavni štab VRS je, ne čekajući posebna naređenja, od januara 1996. godine, obezbeđivao planirani tempo implementacije vojnog dela Dejtonskog sporazuma. Istovremeno je sprovođena planirana reorganizacija Vojske (koju je odobrila Vrhovna komanda) uz nastojanje da se obezbedi potreban stepen borbene gotovosti i spreče sva moguća iznenađenja. Ocene i izjave pojedinih komandanata IFOR-a pokazuju da su oni bili zadovoljni kooperativnošću VRS na realizaciji planova.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  ratko_mladic - 102981 - 02.01.2019 : Aleksandar Popović Rakovica, Beograd - best (3)

  Odsudna odbrana Krajine i smenjivanje Generala Mladića (1)


  Feljton NIN-a Beograd

  Nakon pada RSK vojno-politička situacija u Republici Srpskoj postala je znatno teža. Stotine hiljada izbeglih tražilo je krov nad glavom. Jedinice Srpske vojske RSK izvlačile su se u neredu, a vojni obveznici iz RSK bacali su naoružanje i vojnu opremu odlazeći, najvešim delom, zajedno sa porodicama u Srbiju. Linija fronta jedinica VRS povećala se za nekoliko stotina kilometara.

  Pod utiskom nezapamćenog egzodusa srpskog naroda iz RSK, kolale su priče o izdaji i prodaji, svođenju teritorije RS na 49 procenata bivše BiH, kako je to državno rukovodstvo ranije dogovorilo i potpisalo.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bors - 102979 - 02.01.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Sve je bolje od anarhije!


  Svakog dana postaje sve jasnije šta se to u stvari dešava u Banja Luci. Postaje očigledno da se dešavanjima u Banja Luci i Beograda upravlja iz jednog centra. Krajnji cilj je nasilno rušenje vlasti i u Srbiji i u Republici Srpskoj, pošto to ne mogu provesti na izborima. Potrebno je u srpskom narodu dovesti na vlast poslušnike koji će bezrezervno prihvatiti zapadni koncept vrijednosti i naravno ući u NATO pakt.

  Čekaju nas mnogo teška vremena puna dezinformacija i propagande i još nasilnih pokušaja rušenja vlasti.

  Nosioci pokušaja rušenja vlasti u Srbiji su poznati ali ovdje se javno ne eksponiraju. Dobro je da su ovi iz SDS donekle shvatili da su poprilično nasankani pa se izgleda izmiču od ostrvskog čovjeka koji iz sijenke veoma mudro upravlja svim ovim dešavanjima.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  trazim_sc - 102977 - 01.01.2019 : Toto * - best (0)

  Todor Radović


  Zna li neko gdje je čovjek po imenu Todor Radović (1955. -56. godište) iz Sokoca (RS)? Porijeklom je iz Kruševaca kod Knežine, opština Sokolac. Šta se s njim dogodilo?
  prepiska - 102975 - 30.12.2018 : Milos Jankovic Rogatica - best (0)

  Kontakt sa Miletom, na stranici Radova


  Poštovanje,

  Slučajno sam došao do vaše stranice i pročitao post koji je objavljen 02. 10. 2017. na stranici RADOMIR NEŠKOVIĆ. Post je objavio "Mile". Da li je moguće da preko Vas dođem do njega?

  Veliki pozdrav!
  rodoslov - 102973 - 30.12.2018 : Vladisav Milovanovic Kipar - best (0)

  Poreklo prezimena Milanović


  Rođen sam kod Kosjerića, selo Makovište, nekada Užički okrug. U Srbiji postoji više prezimena Milovanović. Pre nekih 150 do 200 godina, naselili su se iz okoline Požega, tačnije Lunovo selo.

  Lune Milovanović, borac iz Drugog svetskog rata - partizan, narodni heroj.

  Nisam nigde mogao da nađem poreklo, nastanak prezimena Milovanović, pa me interesuje njegovo poreklo.
  kultura_ss - 102970 - 28.12.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

  Pale: 65. jubilarni koncert 'Mladost', 26. 11. 2018.


  kultura_ss - 102969 - 28.12.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

  Pale: Slava Petra Trifkovića, Sv. Arhangel Mihail, 2018.


  momir_krsmanovic - 102967 - 28.12.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (3)

  Vaskrsavajuća istina književnika Momira Krsmanovića


  Predmet pisanja: Predlog opštinama Han Pijesak, Vlasenica, Bratunac, Milići, Pale, Sokolac, Višegrad, Foča (opština Rogatica je to već učinila) da se da povelja književniku Momiru Krsmanoviću počasnog građanina i Sinodu Srpske pravoslavne crkve da ga odlikuje Ordenom Svetog Save.

  Književnik Momir Krsmanović, danas, ali i od prve knjige "Teče krvava Drina" (objvlјene 1983. godine) je otkrivao krvave tragove prećutane istorije, koju je u komunističkoj školi lukavosti, pisala "silovana učitelјica života". On je, kako kaže akademik Matija Bećković, "živi svedok stradanja 6000 Srba u Starom Brodu i Miloševićima, koji je junak svojih sopstvenih romana posvećenih ovim događajim i krajevima. Da to nije uradio, mi bi smo svoje mrtve po drugi put ubili. I to takvih djela za koja je zemalјski nebesnik Nikolaj Velimirović napisao: "Krv je lјudska jedino pismo na zemlјi koje se ne da izbrisati", jer što više istinu zatrpavaš, ona sjajnija i jasnije vaskrava.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bors - 102965 - 27.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Manipulacije nepismenima


  Povod za ovo su jučerašnji događaji u Banja Luci. Ne čude mene nepismeni, ali me čudi npr. gospodin Borenović ili poslanik u Skupštini gospodin Stanivuković, koji bi morali znati da je sudska vlast po Ustavu Republike Srpske nezavisna od zakonodavne i izvršne vlasti.

  Morali bi znati da sudije i tužioce postavlja VSTS koji je smješten u Sarajevu i da niko iz Republike Srpske ne može uticati na njihov rad.

  Morali bi znati da je posao tužilaštva da vodi istragu oko smrti tog mladog čovjeka. Čudi me da gospodin Borenović ako je istinski patriota ne uputi te koji protestuju da to čine pred tužilaštvom i ne objasni im da vlasti RS ne mogu ni na kakav način uticati na tok istrage.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  selo - 102961 - 26.12.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Ribnjaci pastrmke Srbija


  Srbija ima veliki broj ribnjaka za proizvodnju pastrmke, koji su uglavnom malog kapaciteta. U desetak njih sam i lično bio, tj. njihov sam stalni kupac. Ovo su neki od njih:

 • Sjenica, izvor Vape - kada iz Sjenice krenete prema Novom Pazaru, na osmom kilometru sa glavnog puta skrenete desno. Odmah tu, 200 metara od puta se nalazi bivši zadružni ribnjak pastrmke, sada vlasništvo porodice Pantović. U prekrasnom ambijentu, nedaleko od izvora Vape, nalazi se restoran "Izvor", vlasništvo mog dragog prijatelja Vuka Pantovića. Ribnjakom upravlja njegov mlađi sin, još jednog sjajan čovjeka iz dinastije Pantović. Cijena pastrmke je 500 dinara po kilogramu. Ja bih za kvalitet ribe u ribnjaku dao 4. 5 od 5. Moja jedina zamjerka je što izvor vode nije u potpunosti zaštićen, tj. postoji mala mogućnost da ga lokalno stanovništvo zagadi. Riba koju ova porodica proizvodi je vrhunskog kvaliteta. U zimskim mjesecima sam ribu dobijao u Beograd preko vozača autobusa.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • poginuli - 102959 - 26.12.2018 : Bosa Simic-Korugic Saviese-CH - best (0)

  Ranko (Aćim) Bunijevac


  Počivaj u miru, školski druže!
  poginuli - 102957 - 26.12.2018 : Bosa Simic-Korugic Saviese Svajcarska - best (0)

  Zoran (Jovo) Simić


  Da u šestom redu brat do brata, sinovi Jove Simića iz sela Brda, opština Vareš, le'e jedan pored drugoga u zagrljaju tuge. Slava im!
  poginuli - 102956 - 26.12.2018 : Bosa Simic-Korugic Saviese Svajcarska - best (0)

  Slaviša (Jovo) Simić


  Brojevi i redovi, tužno. Moj brat Slaviša, ostavio je svoj mladi život na Žuči, i iza sebe suprugu Dobrinku i još nerođenog sina Slavena. A nama tugu i žalost, vječnu.
  republika_srpska - 102953 - 25.12.2018 : Nomad Srbija - best (0)

  Rato Rajak-Rudo


  Građani Rudog 23. decembra odlučuju o opozivu načelnika
  Rajak: Ovo će biti borba Davida i Golijata

  Vjerujem da ću pobijediti ekipu udruženu od Banje Luke dovde.

  Obrazlažući je njegovim "autokratskim ponašanjem", Skupština opšine Rudo pokrenula je proceduru opoziva načelnika Rate Rajaka, o čemu će poslednju reč dati građani na referendumu 23. decembra. Rajak tvrdi da je ovo logičan epilog nastojanja koja traju već duže vreme da se, kao neko ko se svojim stavovima i postupcima izdvaja od većine, eliminiše sa političke scene.

 • Odbornici trguju mandatima, pa je nekoliko njih prešlo na drugu stranu. A onda je nova većina pokušavala da se domogne pozicija na koje se imenuje samo na osnovu predloga načelnika. To su zamenik načelnika i načelnici odeljenja. Sve je išlo uz ucene, ili ćeš prihvatiti ili će ti biti smanjena plata ili pokrenut opoziv. To, naravno, nije moglo mene promeniti i ja sam ostao pri stavu da, kao načelnik koji je legalno pobedio na izborima, imam puno pravo da imenujem tim ljudi u koje verujem - kaže Rajak.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • plemena - 102951 - 24.12.2018 : Nenad Nikolić Stepojevac - best (0)

  Poreklo prezimena Nikolić


  Poštovani,
  molim vas ako možete da mi napišete odakle potiče moja porodica Nikolić? Živimo u Stepojevcu (Lazarevac), Srbija. Krsna slava nam je Sveti Aleksandar Nevski, koja se obeležava dana 12. 09.

  Pozdrav,
  Unapred hvala.
  plemena - 102949 - 23.12.2018 : Darko Petronijević Požarevac - best (0)

  Poreklo porodice Petronijević


  Hteo bih da saznam tačne, ili bar približno tačne, podatke odakle potiče porodica Petronijević iz sela Simićeva, raniji naziv do 1947. dine Rakinac Moravski, opština Žabari, Braničevski okrug. Inače, slavimo Sv. Jovana.

  Pradeda mi je bio Milan Petronijević (1901.-1974.)
  republika_srpska - 102947 - 22.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Bravo zdravstveni radnici!!!


  Čestitam vam od sveg srca što masovno odlazite u inostranstvo i ne dozvoljavate ovima (ne smijem upotrebiti izraz neće urednik objaviti članak) da vas ponižavaju. A ovaj narod i ne zaslužuje bolje kada takve bira u vlast i treba što više da umire.

  Poslanik u skupštini RS a ima ih koji cijeli mandat ne progovore ni jednu riječ, sjede tu samo da budu glasačka mašina zaradi mjesečno preko 2500 km a hirurg ne može zaraditi ni 2000 km. Da ne govorim o velikim zvijerkama koje sjede u parlamentu BiH tu su cifre mnogo mnogo veće.

  Ako se obratite po ovom pitanju srpskim kvazipolitičarima oni će naći opravdanje.

  Zato gospodo medicinari ja vas ohrabrujem da svi po mogućnosti odete odavde jer mi kao nacija i ne zaslužujemo da živimo pošto smo politički nepismeni. Neka ostanu samo srpski kvazipolitičari sa svojim poslušnicima i kada potroše ono malo novca koji su pošteno zaradili nek se snalaze.
  plemena - 102945 - 22.12.2018 : Jovan Savic Zitkovac - best (0)

  Porodično stablo porodice Spalajkić


  Zanima me poreklo prezimena Spalajkić. Iz jedne knjige sam saznao da poreklo potiče iz Vranja. Pri napada Turaka, oni su se odselili u okolini Ribarske banje. Po nekim pričama taj predak se zvao Jovan Pavlović. Njegovi sinovi su dobili prezime od nekog daljeg pretka Spalajkić. A naše prezime Savić je nastalo od Jovanovog sina Savu, a naše pleme se zove Spalajkić do današnjeg dana.
  beograd - 102941 - 19.12.2018 : Nomad Srbija - best (0)

  Dada Vujasinović


  HEKLER I KOH

  Jula 1811. godine Fridrih I od Virtemberga potpisao je osnivački akt kraljevske fabrike naoružanja u Oberndorfu. Fabrika je puštena u pogon naredne godine i zapošljavala je sto trideset i tri radnika. Sažetak istorije kompanije, dostupan na zvaničnom sajtu "heklera i koha", pisan je, čini se, za ljude koji znaju šta hoće i čije je vreme dragoceno. Prelaz sa prvog na drugi pasus pokriva više od pola veka i transportuje nas iz 1811. u 1871. godinu, kada je, nakon određenih tehničkih inovacija, započela proizvodnja pešadijskog naoružanja sa oznakom M-71. Kompanija je potom promenila ime u "Vafenfabrik Mauzer" i na izmaku devetnaestog veka uvela novi model, M-98.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  dodik - 102939 - 19.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Čestitam gospodine Dodik


  Slušao sam gospodina Dodika često puta kako govori i šta govori. Pa pošto neće opozicija da koristi svaku priliku da ga kritikuje evo usudih se ja .

  Poštovani gospodine Dodik, morali ste uputiti protestno pismo gospođi Mogerini zbog poziva gospodinu Zvizdiću na sastanak u Brisel. Morali ste joj objasniti da navedeni gospodin nije presednik Vlade BiH, pošto po Ustavu ove zemlje ne postoji vlada nego Vijeće ministara, koje je pomoćni organ Presedništva BiH, i da ja za vođenje spoljne politike jedini odgovorno Presedništvo BiH, pa samimi tim gospodin Zvizdić nije imao šta da radi u Briselu. Nadam se da ne spadate u onu kategoriju koja za javnost priča jednu priču a u praksi radi nešto drugo. Očekujem od vas da poštujete slovo Dejtonskog sporazuma, kako ste to bezbroj puta govorili, i sada imate priliku da dokažete da ste to mislili ozbiljno!
  grbavica - 102938 - 19.12.2018 : Adnan Delic Postojna - best (0)

  Borac pod nadmimkom Crni Mačak


  Poštovanje,

  mene zanima da li je neko poznao čovjeka sa Hrasnog brda pod lažnim imenom Crni macak (Hiremović) i kakav je to bio borac? Molio bih ako šta viće znate o njemu da mi napišete. On je bio moj poznanik. Veliki pozdrav!
  bors - 102933 - 18.12.2018 : Vaso Peric Bratunac - best (1)

  Informacija u vezi boračkog dodatka


  Molim vas da li možete da mi kažete da li borci 5. kategorije imaju pravo na novčanu nadoknadu na godišnjem nivou i koliko ta nadoknada iznosi? Pozdrav!
  bors - 102929 - 17.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Pomozite mi da razumjem


  BiH ni po Dejtonskom sporazumu, ni po svom Ustavu nema sudsku zakonodavnu i izvršnu vlast. U jednom od prethodnih članaka sam taksativno nabrojao sve funkcije parlamenta BiH.

  Parlament BiH samo u jednom slučaju može donositi zakone a to je ako se provođenje neke odluke presedništva mora urediti zakonom.

  Slušamo svakodnevno srpske kvazipolitičare kako kritikuju pravosuđe BiH, kako Savjet ministara na mala vrata pokušava da postane vlada BiH i sl. a istovremeno donose zakone na nivou BiH uz saglasnost srpskih prestavnika u parlamentu.

  Sa donošenjem svakog novog zakona jača se država, unitarna BiH.

  Šta se dešava sa BORS-om? Izgleda da su zaboravili na svoj Statut i član 13. istog a on bi trebao da ima obavezujući karakter.

  Da li je moguće da svi prde u istu tikvu da niko ne smije da dogne glas? Jedan čovjek (Arčibald Rajs) davno reče: Srbi čuvajte se sami sebe.
  izreke - 102927 - 16.12.2018 : Ana Taubner Novi sad - best (0)

  boj se


  Ko se ne boji Boga, boj se njega!
  krajina - 102925 - 16.12.2018 : Nomad Srbija - best (0)

  Duboka je bila Una River za Hrvate


  Pripadnici 11. dubičke brigade, tih dana napada (septembar 1995) HV na RS nalazili su se u Posavini (Krepšić). U rejonu Kozarske Dubice dobrim osmatračkim radom HV je ubacila grupu diverzanata koji su imali cilj da naprave zonu u koju će se ubaciti ostatak dobro uvežbane vojske. "Crne mambe" upadaju na teritoriju Republike Srpske, naša strana iznenađena ne zna da su oni tu već dva dana. Civili ne znaju da su Hrvati ovladali putem Kostajnica-Kozarska Dubica, mnogi su stradali u automobilima koje su Hrvati zaustavljali ne sluteći ko ih zaustavlja, pobijene su i radnice iz jedne fabrike tekstila.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  1sr - 102923 - 15.12.2018 : Miroslav Klačar Kragujevac - best (0)

  Molba


  Molim vas, ako je to moguće, da dobijem uvid u spiskove stradalih u 1. svetskom ratu sa područja Romanije, Pala i Sokolca. Ja posedujem informaciju za sedamdesetak imena, međutim nije mi sve ažurno pa stoga bi mi dobro došlo da sravnim i uporedim. Imao sam priliku da vidim spomenik i ploče sa imenima i nisam stigao da to zapišem i slikam a treba mi jer pišem knjigu o poreklu moje porodice sa Rakovca i Ćavarina.

  Srdačan pozdrav i unapred hvala. Imate moj e-mail pa može da mi se javite i preko njega.

  Miroslav N. Klačar iz Kragujevca.
  nisici - 102922 - 13.12.2018 : Korpusna Sarajevo - best (1)

  O švercu na Nišićima


  Ne kontam kakav je to bio sukob interesa 4. bVP SRK sa lokalnim stanovništvom? Kako vas nije stid, gore je bilo ratovati sa vama nego sa muslimanima! U svakom selu šverc. Više bi se obradovali muslimanima nego nama. Postavljali ste nam po garažama bombe itd... Fuj!
  krajina - 102919 - 13.12.2018 : Aleksandar Popović Rakovica, Beograd - best (9)

  Krah operacije UNA 95 ( 2. deo)


  Operacija i njen tok

  Zamisao operacije bila je nasilan prelaz reke Une kod Novog Grada i Kozarske Dubice, kao i reke Save u području Jasenovca, uspostavljanje mostobrana, ovladavanje planinom Prosarom i stvaranje povoljnih uslova za prodor prema Prijedoru. Za napad su angažovane snage zbornih područja Zagreb i Bjelovar, 1. Gardijske brigada "Tigrovi", 2. Gardijske brigade "Gromovi" i delovi 52. domobranske pukovnije, 121. do-mobranska pukovnija, 125. domobranska pukovnija, 202. brigade PZO (PVO) i delovi 303. LoB-PRS. Sa 5. korpusom tkz. ABiH odlučeno je da se sadejstvuje na pravcu Ključ-Sanski Most-Prijedor i Bosanska Krupa-Novi Grad. Na težišnom pravcu napada na reci Uni napadalo je Zborno područje Zagreb a na pomoćnom pravcu na reci Savi, Zborno područje Bjelovar.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  vocarstvo - 102917 - 13.12.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Rasadnici autohtonih sadnica voćaka


  Mnogo rasadnika širom Srbije tvrdi da u svom repertoaru ima autohtone voćke, ali je malo onih koji ustvari iste imaju spremne za prodaju. Zbog toga, prije odlaska uvijek treba provjeriti telefonom šta imaju na lageru. Ovom prilikom ću da počnem sa opisom nekih od njih:

 • Rasadnik Omega, vlasnik Tihomir Tomić iz sela Mislođin, Obrenovački put 58, opština Obrenovac, proizvodi kvalitetne sadnice, između ostalog i autohtone voćke. Ovaj čovjek je završio Poljoprivredni fakultet, radio na njemu kao asistent, a zatim se vratio u rodno selo i počeo da se bavi kalemljenjem i proizvodnjom sadnica. Ima uglavnom sve popularne sadnice, koje se koriste u ovim krajevima: kako stare, tako i hibridne. Broj telefona se lako može naći u telefonskom imeniku.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • lijekovi - 102913 - 12.12.2018 : Miki Solak Doboj - best (0)

  Prirodni lijek za poboljšavanje plodnosti


  Pozdrav!

  Da li možda znate neki provjeren, prirodni preparat za povećanje, poboljšavanje plodnosti aktivnih, progresivnih spermatozoida za muškarca?
  trazim - 102909 - 07.12.2018 : Koviljka Banjanin Beograd - best (1)

  Ranko Govedarica


  Tražim ujaka: Ranko Govedarica , rođen 01. 01. 1941. godine u Miljevini (Foča), koji je živeo u Zagrebu. Datum nestanka: 31. 01. 1968. godine.
  kultura_srpska - 102907 - 06.12.2018 : Nenovc Sokolac - best (0)

  Da se malo podsjetimo odakle dolazimo


  zoran_borovina - 102904 - 04.12.2018 : Marko Trebinje - best (1)

  Slika Zorana Borovine


  Poštovani, da li igdje ima slika Zorana Borovine? Ako ima da li možete objaviti? Ja je tražim izvjesno vrijeme, ali je ne mogu naći. Ako je nema na internetu ogromna bi šteta bila da se lik tog junaka zaboravi!
  selo - 102893 - 03.12.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Proizvođači bundeve u Republici Srpskoj


  Želja mi je da na ovom sajtu sakupim što je više moguće informacija o proizvođačima zdrave hrane.

  Porodica Sjerić, Mileni i Niku, koji žive i rade u selu Ljeljenča, sedam kilometara od centra Bijeljine. Prave se proizvodnjom bundeve (tikve) i prerađuju istu. Proizvode:

 • ulje od bundeve
 • sjeme bundeve - golicu
 • sokove

  Ukoliko i vi znate nekog sličnog proizvođača, napišite, jer sve nas je više koji se brinemo za svoje zdravlje i volimo zdravu hranu.

  Proizvođači gusaka u Republici Srpskoj  Proizvodnja gusaka u Republici Srpskoj je veoma slabo razvijena, uglavnom zbog carinskih barijera, koje zabranjuju izvoz u EU. Koliko mi je poznato, postoji samo jedna farma, kapaciteta 500 do 1500 gusaka, na području RS.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • plemena - 102891 - 02.12.2018 : Branka Tatic - best (0)

  Poreklo prezimena Radičević


  Interesuje me poreklo prezimena Radičević, selo Gornja Toponica, opština Mala Plana.
  rodoslov - 102889 - 02.12.2018 : Nemanja Djurovic Zunje - best (0)

  Poreklo prezimena Đurović iz Žunja kod Knića


  Interesuje me poreklo familije Đurović iz sela Žunja kod Knića. Krsna slava nam je Lazareva Subota. Znam da su u Žunje došli u 19. veku iz Sjenice.

  Poreklo prezimena Đurović iz Žunja kod Knića  Poštovani,
  ovu problematiku je jako dobro obradio i Salih Selimović, dobitnik Ordena Svetog Save, u knjizi "Poreklo prezimena na Pešterskoj visoravni". Ja tu knjigu imam, pa cu možda i dopisati ono što je on o vama napisao.
  krajina - 102883 - 02.12.2018 : Aleksandar Popović Rakovica, Beograd - best (3)

  Odsudna bitka za opstanak zapadnog dela Republike Srpske - Krah operacije UNA 95


  Na osnovu Holbrukovih predloga i navodno povoljnih obaveštajnih procena o slabostima srpskih snaga doneta je odluka o angažovanju HV u zapadnoj Bosni. Direktiva za napad GS HV napisana je 17. septembra 1995. godine i dobila je kodno ime "Una-95".

  Operacija "Una" je bio naziv vojne operacije u kojoj je Hrvatska vojska sa teritorije Republike Hrvatske napala četiri zapadnokrajiške opštine Republike Srpske: Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška. Cilj akcije je bio zauzimanje Prijedora i okupacija cele teritorije istočno od puta Gradiška - Prijedor.

  Operacija je počela 18. septembra 1995. a završila se već idućeg dana (19. septembra) teškim porazom Hrvatske vojske.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  sudjenja - 102881 - 02.12.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Lažu te draga svi!


  Djeluju tragikomično izjave srpskih kvazipolitičara, vezane za presudu Naseru Oriću. Svi su oni znali da on ne može biti osuđen iz najmanje dva razloga:

 • Ako bi bio osuđen to bi bio šamar Haškom tribunalu koji ga je oslobodio i dodatno bi mu poljuljao ugled u međunarodnoj stručnoj javnosti.
 • Sa osuđujućom presudom bi dodatno bio urušen stvoreni stereotip o genocidu u Srebrenici.

  Notorna je činjenica da srpski kvazipolitičari nisu u stanju ništa da učine da se stvari mijenjaju.

  Notorna je činjenica da pravosuđe na nivou BiH i SIPA ne bi mogli postojati bez političke saglasnosti i učešća srpskih kadrova iz Republike Srpske u tim institucijama.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • Idi na stranu - |1|2|