fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (20.01.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Lazić (Zdravko) Rade20.01.1993 Zvornik 
2Odžaković (Uroš) Nedeljko20.01.1993  
3Perić (Janko) Rajko20.01.1993 Staro Sarajevo,Vogošća,Višegrad
4Tijanić (Rade) Lazo20.01.1993 Zvornik 
5Todorović (Mlađen) Miloš20.01.1993 Novo Sarajevo 
6Đukić (Radislav) Mirko20.01.1993 Bratunac
7Đurić (Budimir) Savo20.01.1993 Han Pijesak 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa

Dogodilo se na današnji dan


(20.01.1993) I Hrvati agresori na BiH (0)

Alija uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN u kojem Hrvatsku i njene snage u BH optužuje za agresiju.

bosna_buducnost - 99191 - 19.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Otvoreno pismo Valentinu Incku


Ovo pismo nikog ne vrijeđa, govori o vremenu kako su Srbi smišljeno ugnjetavani, a danas se stavljaju u isti koš, baš od onih koji su ga vijekovima ugnjetavali. Ili možda ipak nekog vrijađa! Pročitajte i presudite sami!

19 Jan 2017 - 10:34

Herr Inzko, Kako s Vaše strane još nema primerenog izvinjenja za Vašu nedavnu izjavu, u kojoj u istu rečenicu stavljate Republiku Srpsku i zloglasnu, ustašku NDH u jedan koš, da Vam malo kao istoričar saopštim neke činjenice s tim u vezi.

Kao prvo, tvrdite da ste pogrešno shvaćeni. Prema diskursnoj teoriji francuskog postmodernističkog filozofa Mišela Fukoa, u jednom diskursu bitna je izjava, dakle ono što se kaže, a ne ono što se eventualno možda mislilo. Samo na osnovu rečenog, tj. izgovorenog, diskurs se razvija i samo rečeno, dakle izjava, se uopšte u njemu može uzeti u obzir, ništa drugo. Prema tome, da ste hteli reći nešto drugo - Vi biste to i učinili. No, Vi, Herr Inzko, ste rekli baš ono što ste rekli, i tako je zabeleženo i zapisano. Tu nema nikakve dileme, niti izvrdavanja više! Vi se morate meriti prema Vašim rečima, koje su u istorijskom kontekstu u najmanju ruku gnusne!

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rodoslov - 99190 - 19.01.2017 : Igor Lalin London - best (0)

Prezime Nedeljkov i Lalin


Moja majka: Nadežda Nedeljkov rođena je u Mokrinu 1932. od oca Jovana i majke Sidonije.

Moj otac: Dragomir Lalin rođen je u Titelu 1924. od oca Jovana i majke Aleksandre.

Moj brat je bio Aleksandar i ja sam Igor Lalin.

Moja deca su Jeremija, Izabela i Andjelika Lalin a živimo u Londonu u Kanadi.
rodoslov - 99189 - 19.01.2017 : Igor Lalin London - best (0)

Poreklo prezimena Lalin


Moja mama, Nadežda Nedeljkov je rođena 1932. u Mokrinu od oca Joavana i majke Sidonije. Nadeždino udato prezime je Lalin. Moj otac Dragomir je rođen u Titelu 1924. od oca Jovana i majke Aleksandre.
ozren - 99185 - 19.01.2017 : Browing 12,7x99 Reich - best (0)

Pad Ozrena je bio politički potez!


U laži su kratke noge, a ko ovdje koga laže može se saznati samo ako se sa srpske strane uključi neko ko je stvarno učestvovao u ovoj akciji na Ozrenu. Ko je sjedio na klupi, a ko je klupa lažov iz onog filma Ljeto u Zlatnoj dolini?

Ovo što Akrap pominje da su Srbi preko noći stavili mine i to "prom" nema nikakve logike. To se ni u ludilu ne radi sa "prom" minana, a pogotovo ne noću. Ona se aktivira na potez i nagaz za koji treba 3 kilograma. Postavljati ovakve mine u mrklom mraku se graniči sa ludošću.

Vozućki kraj je iskorišten da se nasele krajevi gdje Srbi nisu bili većina kao Doboj, Modriča itd. U toku 1995. godine gore su dovedene niže rangirane snage VRS koje su muslimani probili, a do tada je gore bilo milion akcija i ništa nije uzeto.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
dobrovoljci - 99183 - 19.01.2017 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

Mašićka Šagovina


Zorane, pa dosta je vremena prošlo i ne bih da se ponavljam. Verovato si pročitao onih nekoliko razmenjenih komentara na temu Mašićke Šagovine ovde, tako da si otprilike mogao da vidiš šta mene tu konkretno zanima.

Ali evo pokušaću ukratko još jednom:

1. Ko je držao Mašićku Šagovinu, dobrovoljci, teritorijalci, JNA, ili svi po malo? Kolike su to snage bile, mislim na brojno stanje, možeš li dati neku procenu?
2. Koliki su bili gubici tog 19. decembra? To me zanima zato što je ogromno odstupanje u ciframa. Naši spominju oko 60-ak poginulih civila i boraca, ne navodeći jesu li ti borci meštani, dobrovoljci ili vojnici JNA. Dok s Hrvatske strane se barata sa ciframa do stotinu pa čak i preko sto poginulih srpskih boraca tog dana.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
ozren - 99180 - 19.01.2017 : Senad Hodzic Tuzla - best (1)

Ozren


Niti su Labudovi napadali na tu kotu, niti je napad počeo u 7 sati. Nisu prvi probili iz Srebrenika. Ja sam bio lijevo od Klupa, a desno su bili Labudovi. Na Klupe su napadali Brčaci i oni su prvi probili. A napad, i to lažni, je počeo u 9 sati i niko nije napadao nego se pucalo iz tranšea. Linije su probijene u 12 i to u prvom pravom udaru.
ozren - 99175 - 18.01.2017 : Akrep Lukavac Lukavac - best (2)

10.09.1995 - Ozren


Bio sam učesnik u oslobađanju Ozrena, pa hoću da napišem nešto u vezi toga. Moja jediica se zvana Akrepi, i bila je poznata na svim ratištima, pa tako i na ozrenskom.

Bila je to lakrdija što se tiče akcije i ne mogu da razumijem da je učesvovalo toliko elitnih jedinica a da nije odrađeno kako treba. Mi smo bili smješteni u Pribitkovićima, odakle se išlo na izviđanje, mislim sedam dana, i pošto sam i sam išao zadnji dan izviđanja kada smo se podvukli pod rovove i očistili teren. Bio je to rejon Lozna ispod Klupa. Ležao sam u jednom smrečiku deset metara od rova protivika. Okrenu sam se i pogledao na klupe koje su nam bile iza leđa. Pitao sam ko je na toj koti i dobio odgovor da su Srbi. Zatim sam pitao ko napada na tu kotu, a rekoše mi Labudovi. Mmoj komentar je bio da ćemo svi izginuti ako se ta kota prva ne zauzme, što će se i desiti.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
poginuli - 99173 - 18.01.2017 : Snezana Slavnic Kupinovo - best (0)

Mladen (Gavro) Elez


Mladena sam lično poznavala, bio je sestrić moje ujne. Mnoge letnje raspuste sam provela kod njega i njegovih roditelja, Koviljke i Gavre. Bio je stariji od mene, ali smo se voleli kao da smo rod rođeni. Žao mi je što mu je žena Jadranka ostala sa dvoje male dece, devojčicom Nedom i dečkom batom. Otac mu je umro odmah nakon rata, a majka Koviljka pre nekoliko godina u Bratuncu. Dragi Mladene, neka ti je večna slava. Nena sejina!
politika_amerika - 99165 - 17.01.2017 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (5)

Dodik u sendviču između Obame i Trampa


Sve je počelo tako što je Mile Dodik, zahvaljujući jednom svom prijatelju iz Trampovog tabora, bio pozvan da prisustvuje svečanoj ceremoniji proglašavanja novog američkog predsjednika, koja će se održati 20. januara 2017. godine.

Nakon što su za ovo saznali i muslimani, požalili su se američkoj ambasadorki u Bosni, pa ona Dodiku nije odobrila vizu. Dodik je bio dovoljno otresit da joj nakon toga, u razgovoru preko telefona, kaže da su njeni dani u Sarajevu već odbrojani - Tramp će vjerovatno veoma uskoro postaviti drugog ambasadora za BiH. Pored toga, provukao joj je kroz uši da on ima srbijanski pasoš, pa će drugi put vizu tražiti u drugoj državi.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
prepiska - 99161 - 16.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Replika na 'Rastanak sa prijateljem'


Iskreno da kažem, ne znam šta bi danas Feđa rekao na moju pruženu pomoću u toku rata! Znam da sam bio spreman žrtvovati svoj život za njegovu slobodu i on je to znao da je to tako! Nije mi žao i ne kajem se zbog toga, danas bi isto to uradio, ne samo za njega, nego za bilo koga, ko bi se našao u takvoj situaciji!

U Feđinoj poruci koju sam dobio, on je želio da ponovo ostvarimo kontak i nastavimo naše druženje, jer kako on kaže "Bili smo kao braća". Po tome sam shvatio da on ipak smatra da sam mu tada spasio život.

Ne samo Feđa, nego i njegova supruga se jednom prilikom obratila mojoj pokojnoj majci, rekavši da mi se zahvali što sam joj spasio Feđu.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
bosna_buducnost - 99159 - 16.01.2017 : Ex-ponto - best (0)

RE: Greh velikog Ive


Opasan taj Ivek. Kako se samo uklapa u velikosrpsku prevaru! Pravi predstavnik srpske nacionalističke misli. Direktno povezan sa genocidom nad bosanskim muslimanskim svijetom. Kako ga je samo Rusmir Mahmutčehajić raskrink'o. Rusmir je tu da odbrani nacionalnu bošnjačku istoriju, tradiciju, kulturu, identitet "bosanskog turčina"...sad što time tog istog "turčina" ograđuje u samostvorenom getu. Ali nije to još najgore što je Ivek naskrab'o ("Ćorkane, napiše li se šta?" - prozivali su ga Sarajlije) i uradio. Ček dok čuješ kako ga je čovjek imena Sead, a prezimena Zubanović provalio. I njega i drugu žestoku ublehu i velikosrpsku podvalu. Znaš li ti, prijatelju moj, ko je "Dervis i smrt" napisao? Ubijeđen si da znaš i ko "Tvrđavu" stvori. Ne ljuti se na mene, ali naivniji si od Ilijine (Ilija iz "Balkanskog Špijuna") Danice!

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
plemena - 99157 - 16.01.2017 : Drago Pena Mrkonjic Grad - best (0)

Porijeklo prezimena Pena


Poštovani,
interesuje me da li neko zna nešto o porijeklu prezimena Pena?
prepiska - 99155 - 16.01.2017 : Gagi I.Sarajevo - best (0)

Replika na 'Rastanak sa prijateljem'


Baš bih volio izravno čuti (od Feđe) šta bi on imao da kaže na ovaj tekst Vogošćanina Pravog koji je napisao priču o njegovom odlasku. Da li bi priznao te činjenice da je "spašen" ili bi imao neku drugu teoriju.
civili - 99153 - 15.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Preživela sam, idem kući


Božica Živković-Rajilić je bila učiteljica, civilna žrtva rata. Najzaslužnija je što je objavljena monografija "Naša ispovijest", koja sadrži svjedočenja 15 Srpkinja iz Republike Srpske o torturama kroz koje su prošle tokom proteklog rata u BiH. Ona je ujedno i predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, u kojem je trenutno registrovano 420 žena, koje su imale snage da progovore o svojim sudbinama i tako posvjedoče da je žrtava bilo na svim stranama u proteklom ratu u BiH.

 • "Žene iz RS nikad nisu bile posmatrane u kontekstu žrtava, nego samo kao majke, sestre i supruge ratnih zločinaca, što nikako ne odgovara istini", rekla je ona. Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, rekao je kako nema pomirenja i zajedničke budućnosti dok se svi ne suoče sa mračnom stranom svoje prošlosti. U ime Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je podržao izradu monografije, prisutne je pozdravio Obrad Kesić, direktor Predstavništva RS u Vašingtonu.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • dobrovoljci - 99151 - 15.01.2017 : Z22 Zorane Nema - best (3)

  Mašićka Šagovina


  Primetio sam da postoji interes u vezi bitke u Mašićkoj Šagovini, ali isto tako gomilu informacija koje nemaju veze sa tim, možda zato što sam ja ćutao sve ove godine. Pitajte šta hoćete, ja sam tamo bio i borio sam se do zadnja dva metka, sigurno znam da sam snajperom pogodio najmanje dva Hrvata. Spasio sam i jednog Četnika koji se totalno izgubio pod kišom metaka i izvukao ga preko ulice (on me je kasnije čekao), povukao sam se zadnji, sat i po vremena posle poslednjih boraca koji su napustili prema Sirinačkom putu.

  Prešao sam preko mosta u Mašićkoj Šagovini, nisam video naše koji su se krili ispod mosta, nije to bilo moguće iako je vatra uveliko prestala. Oni su verovatno ćutali pošto su mislili da sam ja jedan od Hrvata, a mi snajperisti obično ne vičemo.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 99149 - 15.01.2017 : Neven Nova Varos - best (1)

  Slavko (Jefto) Banduka


  Dragi moj ujak, pošto nisam kadar napisati ništa dostojno tvoje veličine, samo se nadam da ću se nekad ponovnom susreti sa tobom, amin Bože daj. Tada ćemo nadoknaditi propušteno. Neka ti je vječnaja pamjat.

  Neven
  romanijske_pjesme - 99148 - 15.01.2017 : Sarajevsko Polje Bijeljina - best (1)

  Razne pjesme


  Otkad nismo prošetali Mile,
  s' Marin Dvora pa do Čengić Vile.

  Volim ruže, volim ravna polja,
  Srajevo uspomeno moja.

  Kaži meni s' Trebevića vilo,
  jel' Sarajevo što je nekad bilo.

  Oj Tilavo nasred Marin Dvora,
  ti jedina srpska gostiona.
  politika_amerika - 99143 - 15.01.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  NATO integracije


  Sada su aktuelne priče o NATO savezu i kako se postaviti u odnosu na isti. Ponekad Dodik stidljivo progovori na ovu temu i kao treba raspisati referendum. Pri tome Dodik zaboravlja da je Narodna skupština Republike Srpske još 2005. godine donijela deklaraciju o pristupanju NATO savezu, a na nivou BiH je donesen Zakon o odbrani. Za oba ova dokumenta su glasali poslanici SDS, SNDS i PDP i u skupštini Republike Srpske i u parlamentarnoj skupštini BiH. Umjesto što prodaju maglu srpskom narodu bilo bi bolje da makar nekada počnu govoriti istinu i objasne argumentovano koji je to bio naš nacionalni interes da krenemo u pravcu NATO integracija. Ako neko misli da ja lupam gluposti neka uzme Službene glasnike Republike Srpske iz 2005 godine i provjeri da sve u njema piše.
  srbi_6do14_vek - 99142 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Srbi su nekada imali i vinovod


  Srbija je nekada bila zemlja koja je bila čuvena po proizvodnji vina. U vrijeme cara Dušana postojao je zakon o proizvodnji i prometu vina u okolini Prizrena. On je takođe bio jedini vladar u svetu koji je izgradio vinovod, kojim je iz vinograda i podruma u Velikoj Hoči dopremao vino kroz glinene cijevi dugačke 25 kilometara do svojih carskih podruma u Prizrenu.

  U srpskoj literaturi se o tom periodu nigdje se ne pominje rakija, već rujno vino koje se pilo iz pehara i bilo prisutno u svim okolnostima.

  Nakon što su Turci zauzeli južne djelova Srbije, naš narod se pomjerao ka severu pa u drugoj polovini 14. vjeka Kruševac postaje glavno vinogradarsko središte.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  politika_srbija - 99141 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Ćirilica: Ivica Dačić


  Veoma interesantna emisija. Običan čovjek može kroz priču Ivice Dačića da shvati neke druge aspekte međunarodne politike. Ima i smješnih momenata, npr. kada Dačić kaže da Crnogorci ne bi imali o čemu da guslaju ako iz njihove istorije izbrišeš Turke.
  dijaspora - 99139 - 14.01.2017 : Suzanne06 Belgrade - best (0)

  Ponude za posao u inozemstvu


  Tražimo domaće sluge za sljedeći posao nudi u našoj kući u inozemstvu:
  Pozicija: kuha, vozač, čuvar, au-pair, čistač, kuća pomoć, sestra, dadilja/dadilja, njegovateljica, električar itd.

  Ženski i muški imaju pravo
  ugovora: puno radno vrijeme

  Pouzdan kandidat bi trebao kontaktirati direktno sa cv za pregled
  sretno

  suzannecruz724Žgmail.com
  price_vase - 99137 - 14.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Rastanak sa prijateljem


  Povratak sa sahrane Bore Radića protekao je u dubokom razmišljanju i tuzi. Činilo se kao da su svu četvoricu iste muke mučile. Polako, ćutke smo se približavali Feđinoj zgradi. Kada smo već stigli, duboko razmišljanje prekide Feđa. On konačno otvori svoju dušu, a ja kao da sam samo to čekao. Nešto mi je u podsvijesti govorilo šta ga je svo ovo vrijeme mučilo, pa sam sa isčekivanjem i priželjkivao da to ispolji.

  Pred ulazom u zgradu Feđa progovori, a mi zastadosmo kao ukopani i pogledasmo u njega. Poče on na tenane da okoliša svoju priču. Vidimo mi čemu to vodi, ali ga ne prekidamo i pažljivo slušamo njegovo izlaganje.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bosna_buducnost - 99135 - 14.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Greh velikog Ive


  Ratko Dmitrović, 13. januar 2017.

  Problem velikog dela sarajevske kulturne i političke elite sa Ivom Andrićem je u činjenici da mnogi od njih kao da su pobegli iz neke Andrićeve priče.

  NA promociji knjige "Andrićevstvo" bosanskog akademika Rusmira Mahmutćehajića, održanoj ovih dana u Mostaru, bošnjački intelektualci uporedili su Ivu Andrića sa Hitlerom. Zašto? Zbog toga što je Andrić, tvrde profesori i akademici, u svim svojim delima muslimane Bosne i Hercegovine predstavio na ružan, gotovo ponižavajući način. Kažu, stvorio je stereotip koji se koristi u Bosni, njoj susednim zemljama, celoj Evropi, a taj stereotip, naglašeno je u Mostaru, izuzetno je štetan po Bošnjake, muslimane.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  1sr - 99127 - 13.01.2017 : Ivana Zec Kikinda - best (0)

  Spisak poginulih u Prvom svetskom ratu


  Poštovani,

  negde na sajtu sam pročitala da imate spiskove poginulih u Prvom svetskom ratu. Na toj strani sam ostavila poruku, ali izgleda u pogrešnom delu foruma.

  Po podacima koje imamo - Žeravica Jeftimije je poginuo u bitci na Pijavi 1918. godine. Moguće je da je upisan i kao Zseravica.
  U dokumentima na sajtu http://digi. landesbibliothek. at nisamo uspeli da nađemo.

  Da li bi mogli da proverite da li se nalazi u Vašim spiskovima?

  Hvala
  Ivana

  RE: Spisak poginulih u Prvom svjetskom ratu  Ivana,
  ja imam spiskove samo za glasinačku regiju.
  hrvatska - 99125 - 13.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Zvezda IDEA


  Opet se vrši pritisak na obični narod, a glavešine poput A. Vučića i N. čovića sa Hrvatima preko medija šatro svađa, a ovamo uzimaju novac za reklamu IDEA na dresovima košarkaša Crvene Zvezde. Nije mi jasna ta logika? Ako ima neko da mi razumno objasni bio bih mu zahvalan.
  hrvatska - 99123 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Ne kupujte hrvatske proizvode!


  Ovaj video nije objavljen u Srbiji, valjda zbog toga da bi Srbi u očima Evrope bili "evropejski" narod. Od svega ovoga zabolio me je stomak. Hrvatsku robu ni do danas nisam kupovao, ali sam odlučio da više nikada ne kupujem u Merkatoru, Rodi, Idei.. . Ne kupujte hrvatsko, budite rodoljubi.

  republika_srpska - 99121 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Govor Emira Kusturice


  rat_hadzici - 99119 - 12.01.2017 : Dragan - best (2)

  8. juni 1992. godine


  za Zorana Đorđića: Mislim da su ti muslimani poginuli 8. juna dok Borak još uvijek niko nije kontrolisao. Dan prije toga je vojska iz kasarne Žunovnica, u jačini jednog voda, izašla na Borak. Sledećeg jutra, u kratkoj razmjeni vatre, vjerovatno sa muslimanskom izvidnicom, poginulo je pet pripadnika Armije BiH. Ne znam da li znaš za taj događaj?
  seselj - 99115 - 11.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Da li će Šešelj biti sledeći Predsjednik Srbije?


  Objektivno gledano, Šešelj ima dobre šanse da uđe u drugi krug za izbor za Predsjednika Srbije. Da li će biti izabran, to uglavnom zavisi od Vučića, koji bi mogao da bude jedini dostojan protivnik na predstojećim izborima, naravno ukoliko se kandiduje. Osim njih, ne vidim ni jednog drugog političara sposobnog za neki značajniji uspjeh.

  Ovo su samo neke moje prognoze. Od vas očekujem samo predviđanja, a komentare na moj članak možete postaviti tek nakon izbora. :-)

  republika_srpska - 99111 - 10.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Govor Emira Kusturice


  GOVOR EMIRA KUSTURICE KOJI JE POMERIO GRANICE: Evo šta je slavni reditelj TAČNO rekao na svečanosti u Srpskoj!

  Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih... Sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima.

  Jedan jajoliki čovečuljak živih očiju, sa francuskom kapom na glavi, pojavljivao se s vremena na vreme u kafani "Partizan", pio limunadu, vadio žuti lipa blok, zverao okolo, nešto popisivao! Posle rata su mi rekli da je vodio evidenciju ko pije, a ko ne pije alkohol! Kad se u vazduhu osećala blizina rata, on me 1990. pitao: "Je li ti, Kusta, šta ono tebi beše žena?" Ja kažem: "Ona ti je najbolja smeša, svega ima u krvi: Srba, Slovenaca, Hrvata, pali ko mercedes!" On veli: "Ma ne pitam te to, nego je l' ona Šokica il' je Vlahinja!?" Ja kažem Jugoslovenka, a on meni: "E pa da ti kažem, slabo ti meni, Kusta, radiš. Ne trudiš se." "Kako se ne trudim, dvoje dece, tri filma", a on kaže: "Ma pusti to, teška vremena, a ti je nisi preveo na našu stranu?!" "Ona je na našoj strani", kažem ja, "Jugoslovenka", a on meni: "Nema to više, pusti to sad, opameti se, sad su svi na svojoj strani!" "Meni je važno da je normalna žena i da me ne maltretira da mogu ovde na miru da popijem pivo!?" On veli: "Pa u tome je greška!" "Kakva greška, super žena, nije joj važno ko je ko je vere, normalna. " On se ljutnu: "Dobro si počeo, ali ti ne valja kraj: uopšte nije važno koje je ona vere, važno je da je muslimanka!"

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  plemena - 99107 - 10.01.2017 : Doko - best (0)

  Prezime Doko


  Koliko ja znam, svi koji nose prezime Doko su iz sela Vidovići, općina Čitluk kod Mostara. Trenutno ih je oko 200, a otišlo ih je par puta više od ovoh broja.
  poginuli - 99105 - 10.01.2017 : Dušan Janković Prijedor - best (0)

  Nenad (Anđelko) Botić


  Dragi Nenade neka ti je laka zemlja!
  Ja sam Nenadov drug iz redovne vojske, klasa avgust 1984., Beograd, kasarna Vasa Čarapić.
  rodoslov - 99099 - 10.01.2017 : Vlada Vukovic Orasac,Sabac - best (0)

  Poreklo porodice Vuković iz Orašca kod Šapca


  Interesuje me poreklo porodice Vuković iz Orašca kod Šapca. Deda mi je bio Vitomir, pradeda Milinko-Cveja...
  forum - 99097 - 09.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Želio bih još jednom da ponovim da je jedno od najstarijih pravila ovog foruma da je zabranjeno obraćanje drugim članovima foruma. Ovo ne znači da nemate pravo da uputite repliku na određenu temu ali ona treba da bude u okvirima civilizovane diskusije. Od sada ću sve članke koje ne zadovoljavaju ovo pravilo brisati.

  Prije nego što uputite bilo koje pitanje vezano za ovaj forum, otiđite na stranicu FORUM i pročitajte odgovore na pitanja koja su već ranije postavljena. Tek nakon toga postavite neko pitanje. Na stranicu FORUM možete otići ako kliknete OVDJE.
  groblje_ilidza - 99095 - 09.01.2017 : Saša Robnik Novi Sad - best (0)

  Boris Robnik


  Otac mi je poginuo na Ilidži, pokraj instituta, u augustu 1992. godine, gde smo zajedno držali položaj. Vidim, nema ga na spisku? Pozdrav.

  RE: Boris Robnik  Poštovani,

  možda je greška i do mene, koji sam ubacivao podatke, ali i do Boračke organizacije koja je pravila spisak. U svakom slučaju treba provjeriti i u BORS-u Ilidža da li je tvoj otac upisan kao poginuli borac VRS.
  rat_gradacac - 99091 - 09.01.2017 : - best (0)

  Ispravka za moderatora


  Nije Šibovac nego Sibovac i nije Pelengaj već Zelengaj.
  rat_hadzici - 99088 - 09.01.2017 : - best (0)

  Razmjena u Kasatićima


  Postoji snimak jedne od razmene u Kasatićima, pa bih volio znati ko su bili vojnici VRS, koji su razmjenjeni toga dana. A isto i vojnici BiH. Da li neko može da mi kaže da li su ti ljudi i sada živi. Unapred hvala!
  lnr - 99077 - 09.01.2017 : Serjoga Novorusija - best (0)

  Srećan rodjendan Republiko Srpska!


  I dalje si bastion Srbstva , srećan ti rođendan Republiko Srpska!

  https://www.facebook. com/photo.php?fbid=368635360176733&set=a. 128729637500641.1073741830.100010908158478&type=3&theaterČif_t=likeČif_id=1483971973072680

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=305281153178821&set=a.128729637500641.1073741830.100010908158478&type=3&theater
  rat_pale - 99053 - 08.01.2017 : C faza Chiliwack - best (0)

  Orčeve vode (njive)


  Zamolio bih korisnike foruma koji znaju nešto više o pogibji Nenada(Rade) Kovačević i Goran (Manojle) Jokić. Čuo sam da su poginuli na Orčevim vodama (njivama). Hvala
  rsk - 99051 - 08.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pad RSK


  Najobjektivniji dokumentarac o padu Republike Srpske Krajine.

  aforizmi - 99031 - 08.01.2017 : Ostojić Milan Car Cirih - best (1)

  Volim tišinu, ali ne onu rajsku...


 • Volim moju rodnu grudu, ako u njoj ima šta okrunjeno.
 • Nežnog sam zdravlja, ali nikad da me uhvati zlatna groznica.
 • Stekao sam penziju vukući zemlju, sad ona vuče mene.
 • Taman sam dočekao prelomni trenutak, i polomih kičmu.
 • Osigurao bi se, ali ne znam pravu cenu.
 • Ne vredi dugo živeti, i ne isplatiti se.
 • Tražim ljude dobre volje, ovi su nešto namršteni.
 • Pozajmio bi novac od stogodišnjaka, ako je senilan.
 • Meni je sve skupo, ako nije besplatno.

  Mihajlo Miko Zekić
 • izreke - 99029 - 08.01.2017 : Ostojic Milan Car Cirih - best (1)

  Budi umeren u pohvali...


 • Ljubav je neodoljiva želja da neko neodoljivo žudi za nama. Karmajk
 • Strast je svojstvo onoga koji misli samo na sebe. Rasel
 • Budi umeren u pohvali. Katon
 • Misliću o tome sutra, sutra je novi dan. Oe Hara
 • Lenštine osećaju uvek volju da nešto učine. Vovarni
 • Nije dovoljno da smo zaposleni- takvi su mravi. Pitanje je čime smo zaposleni. Toreu
 • Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire. Kami
 • Ljubav treba biti uzimanje i davanje. Donej
 • Tajna uspeha je da pamet, znanje i dušu staviš u sve što radiš. Sivananda
 • Čovek mora svakog dana da uradi dve stvari koje mrzi da bi ostao u formi. Džejms
 • Češća je velika ljubav, nego savršeno prijateljstvo. La Brijer
 • Nije siromašan onaj koji je zadovoljan sa onim što ima. Horacije
 • Svaki posao u životu radi kao da ti je poslednji. Aurelius
 • Svi imaju dobre misli, ideje i namere, ali ih retki sprovedu u delo. Fild
 • rat_gradacac - 99017 - 08.01.2017 : Specijalni bataljon Obudovac Šamac - best (6)

  Oklopni voz i šverc kod Industrijske zone


  Oklopni voz je krenuo iz Modriče i trebao je da naiđe na drveni marker na pruzi, koji je bio postavljen u Borovu Polju gdje rječica Korničica siječe prugu. Od tog markera Oklopni voz je trebao da dejstvuje po svojoj desnoj strani, prema brdu sela Požarike i kasnije prema Begovom brdu. Posle Begovog brda ulazi u dolinu industrijske zone gdje je trebao da dejstvije u širokom luku.

  Marker je čudesno nestao, po priči vozača voza i momaka iz voza jer ga nisu nigdje ni vidjeli, tako da su bez dejstva išli oko 700-800 metara između linija kao glineni golubovi.

  Jedinu istinu o vozu je rekao Gračanica Gradačac. Voz je zaustavljen tako što je osa, rbr ili slično oruđe umjesto voza pogodilo šinu, prekinulo je i to je jedini razlog zaustavljanja voza, i tada su počela dejstvau i oko voza. Desno krilo Borovo Polje (Donji Skugrić) je bila 43. prijedorska a na lijevom krilu je bila 2. posavska koju su sačinjavali mještani linijaši, od Bagića pumpe (Ledenice) prema Sibovcu. Znam lično jer sam bio na Bagića pumpi (300 metara od oklopnog voza) koju su držali muslimani iz Janje, VRS a mi iz interventnog bataljona smo poslani tu kao podrška -nije nam rečeno ni čemu ni zašto ni sa preciznim pravcima dejstva.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  republika_srpska - 99011 - 07.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Politička situacija u Svijetu,Balkanu, Bosni...


  1kk - 98991 - 07.01.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (8)

  Monografija 1.bVP 1.KK (11)


  Isječak iz monografije

  Smotra neustrašivih

  ...bili su, kako se ono kaže, vojska "de luks". Svaka, pa i najsavremenija armija svijeta, samo bi takve junake mogla poželjeti. Tako kaže naš Đeneral Novica Simić, tako je jedne davne ratne godine zborio pred strojem u kojem nema mnogih od heroja kojima se njihov đeneral divio.

  Na vječnoj straži

  Listam požutjele zabilješke iz rata. To je neka vrsta mog ratnog dnevnika a zaustavljam se na posljednjem danu crne septembarske noći, ljeta Gospodnjeg 1993. Čitam izblijedjela slova i sričem tada zapisanu rečenicu "svuda oko mene tišina, nema mjeseca, nema zvijezda, mrak je u toj tmini meni se pojavljuju poznata i draga lica mojih drugova kojih više nema, onih koji ostaše na vječnoj straži". Zapisujem: Predrag 20 vodnik, Saša 19, Dragan 24, Mladen 32 kapetan, Goran 20, Duško 30, Željko 24 poručnik, Dragoja 33, Zoran 20, Oliver 21, Novo 39 st. vodnik, Duško 33 vodnik, Marinko 20, Špiro 19, Radomir 29 poručnik, Darko 21, Zoran 22, Siniša 19, Stojan 19 vodnik, Nenad 20, Radomir 30, Ranko 20, Draženko 21, Mirko 34, Mirko 20, Ljubiša 20, Ivan 19, Drago 23 vodnik 1. klase, Željko 19 vodnik, Predrag 19, Vitomir 19, Marko 35, Aleksandar 38 poručnik, Goran 22, Milivoje 22, Zlatko 32, Željko 27, Nenad 20, Draženko 19, Radenko 32, Dragan 34, Siniša 19, Jovan 24 vodnik. To je ta mladost u cvijetu neprocvala, u zrenju nedozrela. Kuršumi ih pokosiše, a mi poslije njihovog gubitka postajemo još jači. Guramo naprijed i za njh i za sebe.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  prepiska - 98975 - 07.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad je...


  Nenocc Sokolac, što bi naš narod rekao potpisujem svaku reč koju si napisao u ovom postu pod naslovom:" Nomad, Aćim i svi mi skupa". Izdvojio bi poslednju rečenicu, istinito, precizno i potpuno opisuje karakter naših neprijatelja, čestitam na opservaciji.

  Nije tema, a nema ni nekog značaja ali evo odakle meni nadimak pod kojim šaljem postove na ovaj sajt, NOMAD (knives) je ime renomiranog proizvođača noževa, a kada sam sa jedinicom iz Republike Srpske Krajine (bio sam na terenu u reonu Dubica-Kostajnica) ušao na teritoriju današnje Republike Srpske (ušli smo 1992. godine preko jednog mosta preko reke Drine) naša policija u Srbiji je izvršila "pretres" i kod mene pronašla nož izuzetnog kvaliteta i izutetne lepote, koji je taj policajac želeo da zadrži za sebe. Pošto nisam hteo da ostanem bez Nomada, kako sam ja tada rekao, a taj policajac je morao da mi vrati Nomad-a jer je bio upozoren sa višeg mesta i u potvrdi umesto mog imena napisao NOMAD, očigledno da je bio zbunjen jer je bio iznerviran i ja po ulasku u Republiku Srpsku pogledam tu potvrdu i zaključim da imam novog kuma, i to je izazvalo opšti smeh ostalih pripadnika jedinice kojoj sam pripadao...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  praznici - 98961 - 06.01.2017 : Sasa Kraljevo - best (0)

  Pozdrav


  Христос се роди !
  ozren - 98957 - 06.01.2017 : Edin Dobosnica - best (0)

  Dobošnica: Smoluća, nikad ispričana priča


  Bojane, tačno je da je nekoliko sela bilo prazno prilikom pada linije na Dobošnici. Prazna su bila sela Donja i Gornja Dobošnica, Kruševica, Gnojnica...

  A da li ste se se mogli ušetati u Lukavac i Tuzlu to je već upitno jer nakon proboja prema Smolućoj stigle su jedinice iz Tuzle i formirana je linija na pravcu Šikulje, Površinski kop, Devetak, a i onako je opšte-poznato da je osnovni cilj bio izvlačenje opkoljene Smoluće, a ne daljnje napredovanje srpske vojske...

  A to da je zarobljeni naš vojnik vodio vaše borce od rova do rova su priče za malu djecu. Uostalom, imaš u svom selu učesnika ove akcije pa možeš da saznaš i neke detalje. Između ostalog ko je vršio sistematsko paljenje cirka 800 kuća u Dobošnici, ko je klao civile i zarobljenike, ko je živog zapalio zarobljenog civila na Drumu itd.
  poginuli - 98949 - 06.01.2017 : Branka Vlasenica - best (0)

  Dimitrije (Radislav) Alempić


  Hvala rođak na lijepim riječima! Sve što si napisao je tačno.
  seselj - 98947 - 06.01.2017 : Nenocc Sokolac - best (2)

  Nomad, Aćim i svi mi skupa


  Devedestih godina u Srbiji je postojala stranka "STAROSEDELACA SRBIJE" koja je zastupala interese Srbijanaca. Da puno ne dužim, radila ja na podijeli Srba. U cijem interesu su radili i od koga su bili plaćeni to oni najbolje znaju. Od naših prijatelja sigurno nisu.

  Vjerujem da je i Aćim bio pripadnik te stranke, misleći da, ako neko nije Srbijanc nego NOMAD nema pravo glasa, te treba da bude zahvalan što je tu našao utočište i da se poklopi ušima.

  Ako i nije pripadao "starosedeocima" onda razmišlja kao oni. Ružno je to sa tvoje strane, brate Aćime!

  Što se Šešeljevih zasluga tiče za odbranu srbstva nisam baš uvjeren da je uspio u tome. Čak mislim da nam je kao političar nanio više političke štete nego korisi prije odlaska u Tribunal.

  Gde su mogli da se vide vođe HOS-a ili Alijinih bojovnika da mlataraju pištoljima i prijete Srbima. Oni su nas ubijali i klali u tišini.
  brne - 98943 - 06.01.2017 : Ex-ponto - best (0)

  Šešelj (vojvoda Brne)


  Vojo je hodao po inostranstvu u drugoj polovini 80-ih. Mislim da ga je pop Đujić '89. imenovao vojvodom. Da li je išao vani '90. nisam siguran, ali '91. i kasnije nije, ako izuzmemo Hag.

  Vojova karijera buntovnika traje oko 35 godina i ne mislim da se njegovo djelovanje u tom period može okarakterisati jednosatnim pojavljivanjem u nekakvom šou programu gdje je čovjek tražio način kako da širem krugu ljudi, TV gledaocima, pošalje poruku.

  Ko su to "kriminalci", "žestoki momci", "patriote"...? Ko ih tako i zbog čega proglasi?

  Ja bih sa nekim takvim ljudima uvijek rado popio kafu, a mnogi nisu živi i sa naše i sa njihove strane, a za većinu "fine raje" mi treba posebna priprema da im kažem "dobar dan".

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje

  Idi na stranu - |1|2|