fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-MOLITVE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

molitve- 73794 - 10.09.2012 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Spasi Bože ljude svoje: Legende


molitve- 67918 - 22.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Molitva svetom Vasiliju Ostrškom


molitve- 67658 - 10.03.2012 : Mila Cvorovic ,montenegro - best (0)

Oče naš


Oče naš koji si na nebesima
da se sveti ime tvoje da dođe
carstvo tvoje da bude volja tvoja
i na zemlji kao na nebu. Hljeb naš
nasušni daj nam danas i oprosti nam
dugove naše kao što i mi opraštano
dužnicima svojim i ne uvedi nas u
iskušenje nego izbavi od zla
AMIN!
molitve- 17744 - 27.04.2008 : - best (1)


Priredio: Slavko Jovičić - Slavuj

HRISTOS VASKRESE " VAISTINU VASKRESE!!!

Pravoslavni vernici u nedelju slave Vaskrs koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) naziva praznikom nad praznicima.

Vaskrs je najvažniji hrišćanski praznik, jer suština hrisćanskog učenja zapravo označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih. To je pobeda vere i života nad smrću.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos vaskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi.

Isus je vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da jeHristos vaskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica "neverni Toma".

VERNICI se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese".

Čela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme. Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Vaskrs svuda praznuje istog dana, posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i prvog punog meseca. Vaskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju, i može "pasti" u razmaku od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Srpska pravoslavna crkva vreme računa po starom " julijanskom kalendaru. Za ovaj praznik sprema se kolač koji domaćin za vreme ručka lomi zajedno sa decom. Na Vaskrs se narod ujutro umiva svežom vodom u koju su stavljeni crveno obojeno jaje, bosiljak...

Naravno, kako to samo Srbi znaju, ovi drevni običaji su različiti od mesta do mesta, od kraja do kraja, od Republike Srbije do Republike Srpske, pa do Crne Gore, kao najizrazitijim srpskim zemljama u kojima se najsvečanije proslavlja Vaskrs.

Nikada ne smemo zaboraviti da je najteže Srbima na Kosovu i Metohiji, našoj kolevci postojanja, umiranja i radjanja i našeg vaskrsenja, kao i Srbima u Hrvatskoj, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine i malo manje u Crnoj Gori...
molitve- 16974 - 06.01.2008 : Anastasija Novi Beograd - best (0)

Mir Bozji, Hristos se rodi!


Мир Божји, Христос се роди!

Царство је Твоје, Христе,
царство свих векова
и владавина Твоја с колена на колено,
јер си све мудрошћу створио,
времена и године нам дарујући.
Зато Ти, захваљујући на свему
и због свега, појемо:
благослови венац године доброте Твоје
и удостој нас да Ти неосуђено певамо:
Господе, слава Теби.

Анастасија
molitve- 16963 - 06.01.2008 : Gromovnik Republika Srpska - best (1)

Božična poslanica:


Srpska pravoslavna crkva (SPC), u Božićnoj poslanici, izražava zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji i poziva vernike da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru, radosti i duhovnom raspoloženju.

'Kao i prethodnih, i ove godine delimo tugu i zabrinutost sa svima zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji - oko naše svete zemlje, srca i duše srpskog naroda', navodi se u Božićnoj poslanici SPC koja će biti pročitana na Božicnim liturgijama u svim hramovima srpske crkve u zemlji i rasejanju.

'Za našu svetolazarevsku zemlju danas moćnici ovog sveta bacaju kocku i besramno vredjaju naša osećanja i naše dostojanstvo. Danas, oni u ime svojih interesa na Balkanu i Evropi gazeći pri tome sve norme medjunarodnog prava na kojima počiva današnji svet, hoće da otmu srpskom narodu njegovu kolevku, njegovu dušu i srce koje će zauvek ostati na Kosovu i Metohiji', navodi se u poslanici.

'Nek se pred ovom činjenicom zamisle svi oni koji na najbezočniji način krše sve norme Božije i ljudske pravde, a pre svega srpskog naroda na kolevku njegove otadžbine', navodi SPC.

U poslanici SPC se ističe da u prazničnom osećanju i radosti ne smemo zaboraviti našu braću i sestre prognane iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova i Metohije.

'Apelujemo na sve organe vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da im omoguće normalan i pristojan život, da se zauzmu za njihova prava na povratak i povrat njihove otete imovine. Posebno apelujemo na sve vas, draga deco duhovna, da ovaj praznik hrišćanske radosti podelite sa vašom braćom i sestrama prognanicima', poručuje se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva podseća i na sve one koji su ostali na svojim ognjištima ili se vratili na njihova zgarišta.


'Pratimo i vidimo da svakodnevno trpe diskriminacije i poniženja samo zato što su Srbi i što su smogli snage i hrabrosti da se vrate i opstanu na svojim ognjištima', navodi se u poslanici SPC i apeluje na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da pokažu dobru volju u rešavanju gorućih problema njihovih prognanih gradjana srpske i drugih nacionalnosti.

'Pozivamo sve da poštuju osnovna ljudska, nacionalna i verska prava našeg i drugih naroda zagarantovana svim medjunarodnim konvencijama. Da jednako kao i druge - ni manje ni više - uvažavaju naš srpski pravoslavni narod koji kroz dugu istoriju svog postojanja i delovanja na prostorima pomenutih država ima neizbrisiv pečat u kulturi i istoriji pomenutih država i naroda sa kojima deli viševekovnu istoriju', navodi se u poslanici.

Srpska pravoslavna crkva ističe u poslanici da upućuje molitve Bogu da sačuva decu i omladinu od 'kužnih iskušenja' našeg doba: droge, alkoholizma i drugih poroka.

'Znajući da na mladima svet ostaje želimo da se, stasavajući u ljude i naše naslednike, naoružate vrlinama i dobrom, te da se odbranite od svakojakih iskušenja koja vam svet nudi i nameće', naglašava SPC i upozorava da posebna opasnost omladinu vreba 'u smišljenom programu nametanja psevdokulture i podražavanja iste'.

'Životni putevi imaju svoje raskrsnice. Na vama je da izaberete onaj pravac koji vodi u život večni, na kraju kojeg se nećete kajati već radovati sa svima svetim precima vašim', navodi se u poslanici.

Pominjući i svoju duhovnu decu u rasejanju u Americi, Australiji, Evropi, Africi i Aziji, srpska crkva im u poslanici poručuje da 'ne zaborave da će u slavljenu Božića naći svoj rodni zavičaj, svoje dečije radosti i topli majčin hleb'.

'Sećajte se svojih drvenih crkava i svetih manastira i učite svoje potomstvo da ih ne zaboravi. Čuvajte kao zenicu oka svoga teško stečeno jedinstvo naše Crkve. Oko svojih episkopa, kao deca oko roditelja, okupite se i složite u dobru, vrlini i slavljenju Boga', ističe SPC u Božićnoj poslanici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u subotu, 29. decembra, u Srpskoj patrijaršiji pročitao Božićnu poslanicu i u ime patrijarha Pavla i svih arhijereja spske crkve, čestitao svim vernicima najradosniji hrišćanski praznik pozdravom: 'Mir Božji i Hristos se rodi'.
molitve- 13454 - 23.06.2007 : Anastasija Novi Beograd - best (2)

Pouke Svetih Otaca Crkve


Krst Pouke Svetih Otaca Crkve:

"Vara se onaj koji smatra da je post samo uzdržavanje od hrane. Pravi post jeste udaljavanje od zla, obuzdavanje jezika, savladavanje gneva, ukroćavanje pohota, prekidanjem sa klevetama, lažima i krivokletstvima".

(Sveti Jovan Zlatoust)
molitve- 12981 - 28.05.2007 : Jastreb - best (0)

Zaboravih upisati


Jos u vezi premudrosti i tumacenja Sv. Pisma, knjige nad knjigama:

Pocetak svae premudrosti je strah Boziji, ludi preziru mudrost i nastavu
Price Solomunove, glava 1, stih 7

Tako, moja braco Srbi, u pamet se.
Manje slusajte sta vam ovaj bljac truni, i oni masoni preko televizije, no, ako u kucu ne imate stampano SV. Pismo, ono bar s prethodnog linka isto preuzmite u digitalnoj verziji, jer kako Jevandjelje kaze: U pocetku bijese rijec.... i Bog sami bjese rijec, da barem cujete rijeci Bozije.

Sad vas pozdravljam u zelji da sve sto radimo da nam bude s Krstom naopsolom.

Pozdrav
Jastreb

molitve- 12979 - 28.05.2007 : Jastreb - best (0)

U vezi zena


Evo da malo podsjetim one koje ne citaju Sv. Pismo, sta u njemu pise u vezi zena, pa onda neka sudi:


Jer nije muž od žene nego žena od muža.
Jer muž nije sazdan žene radi nego žena muža radi.
Zato žena treba da ima vlast na glavi, anđela radi.

Korinćanima poslanica prva. glava 11
I Adam se ne prevari, a žena prevarivši se postade prestupnica;
Timotiju poslanica prva, glava 2

Žene slušajte svoj muževe kao Gospoda!
Jer muž je glava ženi, i Hristos glava crkvi, i on je spasitelj tijela.
No, kao što crkva sluša Hrista, tako i žene muževe svoje u svemu.

Muževi ljubite žene svoje, kao što Hristos ljubi Crkvu svoju i sebe predade za nju!


Efescima poslanica, glava 5


A ženi reče:Tebi ću muke zadati kad zatrudniš, s mukama ćeš djecu rađati, i bolja će tvoja biti pod vlašću muža tvojeg, i on će ti biti Gospodar.
Prva knjiga Mojsijeva, glava 3 (stari zavjet)

A ko zeli da umjesto valjanja gluposti po ovom forumu, nauci nesto svojoj dusi (a time sitavu rodu i planeti), neka s linka
http://www3. krstarica.com/lat/softver/index. php? url=http%3A%2F%2Fwww.antamedia. co. yu%2Fdownload%2FPretrazivac-Biblije-1. 51. exe&name=Pretrazivac+Biblije&verzija=1. 51&kategorija=Serbian+software&sifra=Pretrazivac+Biblije&preuzimanje=1
preuzme ovaj elektronski pretrazivac Biblije, koji je tezak svega 2. 9mb.
Pozdrav svoj braci Srbima!
molitve- 12943 - 27.05.2007 : Anastasija Novi Beograd - best (0)

Sveta Trojica


KrstPresveta Trojice,

Bože naš, slava Tebi!

Blagosloven jesi, Hriste Bože naš. Ti Koji si (Apostole) pokazao kao premudre lovce, poslavši im Duha Svetoga i Koji si preko njih osvojio (ulovio) vaseljenu " Čove-koljubče, slava Tebi.

Srećna slava braćo i sestre Anastasija Beograd
molitve- 12845 - 20.05.2007 : Anastasija Novi Beograd - best (1)

Molitva Pokajnika


KrstSV. SIMEONA NOVOG BOGOSLOVA

GOSPODE, Ti sve vidiš, i nema ničega što Ti ne bi video. Ja, iako sam delo ruku Tvojih ipak nisam činio dela po zapovestima Tvojim, nego sam po velikom bezumlju svom činio svako zlo, ne pomišljajući da si Ti, Tvorac moj i Bog, koliko dobar toliko i pravosudan. A sada, setivši se toga, mene spopada strah, i ja ne znam šta da činim. Osećam osudu Tvoju, i ne nalazim reči opravdanja u ustima svojim. Nemam nikakve vrline i nisam učinio nikakvo delo pokajanja, koje bi zasluživalo da mi se zbog njega oprosti makar jedna prazna reč usta mojih. Osim toga, i onaj koji ima sve vrline i čini svakovrsna dobra dela, čini to kao sluga i dužnik; u svemu tome on neće naći otkup za Greh svoj: tu jedino milost Tvoja pritiče. Greh je smrt, i ko od onih koji su kroz njega umrli može vaskrsnuti sam sebe? Vaistinu niko. Jedini si Ti umro i vaskrsao, zato što greha nisi učinio i prevara se ne nađe u ustima Tvojim. I eto, Gospode Svedržitelju, počinivši mnogo zlih dela, ja se kajem. Ali samo pokajanje nemoćno je da me opravda. Pokajanje je poznanje grehova svojih, a skida ih milost Tvoja. Ti vidiš, Svedržitelju Gospode, da ja sada ništa nemam osim tela; no za mene nema nikakve koristi od toga što sam ostavio svako bogatstvo. Ja sam sav - jedna rana; u meni nije ostalo nikakve nade na spasenje, i pakao je gotov da me proguta živog. Ti me jedini možeš spasti i izlečiti patnje srca moga. Ruka Tvoja može sve; ona doseže do samih dubina bezdana, i sve biva po migu Tvome. Ne usuđujem se govoriti: pomiluj me, Gospode! Jer sam nedostojan milosti Tvoje, kao onaj koji s pravom zaslužuje svaku muku. A Ti, Gospode, znaš sve, i kako zna Čovekoljublje Tvoje postupi sa mnom, nedostojnim i samog života.
Da bude sveta volja Tvoja u svemu. Amin.

MOLITVA ZA ZAŠTITU OD NEČISTE SILE
Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, ogradi me svetim Tvojim Angelima i molitvama Sveprečiste Vladičice naše Bogorodice i Prisnodjeve Marije, silom Časnog i Životvornog Krsta, Svetog Arhistratiga Božjeg Mihaila i ostalih Nebeskih sila besplotnih, Svetog Proroka i Preteče, Krstitelja Gospodnjeg Jovana, Svetog Apostola i Jevanđeliste Jovana Bogoslova, Sveštenomučenika Kiprijana i mučenice Justine, Svetitelja Nikolaja, arhiepiskopa Mirlikijskog čudotvorca, Svetitelja Lava, episkopa Katanskog, Svetitelja Josifa Belgorodskog, Svetitelja Mitrofana Voronješkog, prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog, prepodobnog Serafima, Sarovskog Čudotvorca, Svetih mučenica Vere, Nade i Ljubavi i majke njihove Sofije, svetih i pravednih bogootaca Joakima i Ane i svih svetih Tvojih, i pomozi meni, nedostojnom rabu Tvojemu (ime onog koji se moli), da me izbavi od svih nasrtaja neprijateljskih, od svake mađije, čarolije, vračanja i od lukavih ljudi, da ne uzmognu učiniti meni zla nikakvoga.
Gospode, svetlošću Tvojeg blistanja sačuvaj me ujutru, preko dana, naveče i kada san dolazi, i silom blagodati Tvoje odvrati i udalji zla svaka nečista koja dejstvuju po nagovoru đavola. Ko je tako mislio i činio - vrati njihovo zlo nazad u pakao, jer Tvoje je Carstvo i Sila, i Slava, Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.
molitve- 12844 - 20.05.2007 : Anastasija Novi Beograd - best (0)

Četiri svakodnevne molitve


KrstMolitvenik - Kanonik O. Justin Popović
MOLITVA ZA OTVORENjE UMA

GOSPODE Isuse Hriste, učitelju mudrosti, molim Ti se, otvori oči srca mog, da bih slušao reč Tvoju i razumeo je, i tvorio svetu volju Tvoju koja je u njoj otkrivena nama grešnim i bezumnim ljudima. Gospode Bože Spasitelju moj, pošto si došao na zemlju da tražiš i spaseš propale, ne skrivaj od mene zapovesti Svoje, jer i ja propadam u tami neznanja zakona Tvoga: nego otvori oči uma moga da bih razumeo čudesa učenja Tvoga, i kaži mi nepoznatosti i tajne mudrosti Tvoje. U Tebe se uzdam, Bože moj, da Ti svetlošću znanja Svoga prosvetiš um moj i razum, da bih ne samo čitao napisano nego ga i vršio. Molim ti se, i sa suzama pripadajući vapijem Ti: Gospode, prosveti me, nauči me, urazumi me, da svetu reč Tvoju i žitija Svetaca Tvojih čitam ne na greh, nego na obnovljenje i prosvećenje, na osvećenje i spasenje duše moje, i na nasleđe večnoga života.

Amin.

MOLITVA FILARETA
MITROPOLITA MOSKOVSKOG ČUDOTVORCA

GOSPODE, ne znam šta da molim od Tebe. Ti jedini znaš šta je meni potrebno. Ti ljubiš mene više nego što ja umem ljubiti sebe. Oče, daj sluzi Tvome ono što ja sam i iskati ne umem. Ne usuđujem se iskati ni krst, ni utehu, samo stojim pred Tobom: srce je moje otvoreno Tebi. Ti vidiš potrebe, koje ja ne znam: vidi i postupi sa mnom po milosti Svojoj. Porazi i isceli, obori i podigni me; ništavan sam i nem pred svetom voljom Tvojom i nedokučivim za mene sudovima Tvojim. Prinosim sebe na žrtvu Tebi; predajem se Tebi. Nemam želja, osim želje da ispunim volju Tvoju. Nauči me moliti se. Sam u meni moli se. Amin.

SVAKODNEVNA MOLITVA

GOSPODE daj da mirno primim sve što mi donese današnji dan, i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji.

Upućuj me i pomaži svakog časa u toku ovoga dana. Bilo kakve vesti da dobijem, nauči me da ih primim mirno i s čvrstim uverenjem da sve biva po Tvojoj svetoj volji. Upravljaj mojim mislima i osećanjima i u svim delima i rečima.

Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe. Nauči me da se pravilno odnosim prema svojim roditeljima i svojim bližnjima, da nikog ne razgnevim i ožalostim. Gospode daj mi snage da podnesem zamor današnjega dana i sve što se u toku dana dogodi. Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da verujem, da se nadam, da trpim, da praštam i volim. Amin.
molitve- 11731 - 26.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)


ДВЕ НАЈBЕЋЕ ЗАПОВЕСТИЉуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, свом мисли својом и свом снагом својом


Љуби ближњега свога као самога себе.

molitve- 11725 - 26.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

Molitve


Molitva pre spavanja


Molitva peta Svetog Makarija Velikog


Gospode, Bože naš, što sagreših ovogadana rečju, delom i mišlju, oprosti mi kao dobar i Čovekoljubac. Miran i spokojan san daj mi, pošalji mi Angela Svoga, čuvara, koji me zaklanja i čuva od svakoga zla. Jer si Ti čuvar dušai tela naših, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i SvetomeDuhu, sada i svagda i u veke vekova. Amin.

Molitva Gospodu Isusu Hristu


Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, radimolitava Prečasne Majke Tvoje i besplotnih Angela Tvojih iProroka i Preteče i Krstitelja Tvoga, i Bogorečitih Apostola, svetlih i dobropobednih Mučenika, prepodobnih i bogonosnihOtaca, i svih Svetih, izbavi me od sadašnje napasti besovske. O, Gospode moj i Tvorče, Koji ne želiš smrt grešniku negoda se ovaj obrati i živ bude, podaj obraćenje i meni sirotomi nedostojnom, otmi me iz čeljusti pagubne zmije koja je zinulada me proguta i svede u ad živog. O, Gospode, moj, uteho moja, koji si se radi mene sirotog obukao u trošno telo, iščupajme iz bede i podaj utehu sirotoj duši mojoj. Usadi u srcemoje da tvorim zapovesti Tvoje i da ostavim dela zla i zadobijemblaženstva Tvoja, jer se u Tebe uzdam, Gospode, spasi me.Molitva Majci Božijoj


Dobra Majko, dobroga Cara, prečista iblagoslovena Bogorodice Marija, milost Sina Tvoga i Boga našegizlij na moju strasnu dušu, i molitvama svojim uputi me nadela dobra, da ostalo vreme života svoga, provedem bez porokai Tobom Raj nađem, Bogorodice Djevo, jedina čista i blagoslovena.

Molitva angelu čuvaru


Angele Hristov, čuvaru moj Sveti, i pokroviteljuduše i tela moga, sve mi oprosti što god sagreših u današnjemdanu, i od svakog lukavstva neprijateljskog mi protivnika izbavime, da ne bi nikakvim grehom razgnevio Boga svoga, no molise za mene grešnog i nedostojnog slugu, da me pokažeš dostojnadobrote i milosti Svete Trojice, i Majke Gospoda moga IsusaHrista, i svih Svetih! Amin.


molitve- 11724 - 26.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

Molitve


Molitva pre spavanja


Molitva peta Svetog Makarija Velikog


Gospode, Bože naš, što sagreših ovogadana rečju, delom i mišlju, oprosti mi kao dobar i Čovekoljubac. Miran i spokojan san daj mi, pošalji mi Angela Svoga, čuvara, koji me zaklanja i čuva od svakoga zla. Jer si Ti čuvar dušai tela naših, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i SvetomeDuhu, sada i svagda i u veke vekova. Amin.

Molitva Gospodu Isusu Hristu


Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, radimolitava Prečasne Majke Tvoje i besplotnih Angela Tvojih iProroka i Preteče i Krstitelja Tvoga, i Bogorečitih Apostola, svetlih i dobropobednih Mučenika, prepodobnih i bogonosnihOtaca, i svih Svetih, izbavi me od sadašnje napasti besovske. O, Gospode moj i Tvorče, Koji ne želiš smrt grešniku negoda se ovaj obrati i živ bude, podaj obraćenje i meni sirotomi nedostojnom, otmi me iz čeljusti pagubne zmije koja je zinulada me proguta i svede u ad živog. O, Gospode, moj, uteho moja, koji si se radi mene sirotog obukao u trošno telo, iščupajme iz bede i podaj utehu sirotoj duši mojoj. Usadi u srcemoje da tvorim zapovesti Tvoje i da ostavim dela zla i zadobijemblaženstva Tvoja, jer se u Tebe uzdam, Gospode, spasi me.Molitva Majci Božijoj


Dobra Majko, dobroga Cara, prečista iblagoslovena Bogorodice Marija, milost Sina Tvoga i Boga našegizlij na moju strasnu dušu, i molitvama svojim uputi me nadela dobra, da ostalo vreme života svoga, provedem bez porokai Tobom Raj nađem, Bogorodice Djevo, jedina čista i blagoslovena.

Molitva angelu čuvaru


Angele Hristov, čuvaru moj Sveti, i pokroviteljuduše i tela moga, sve mi oprosti što god sagreših u današnjemdanu, i od svakog lukavstva neprijateljskog mi protivnika izbavime, da ne bi nikakvim grehom razgnevio Boga svoga, no molise za mene grešnog i nedostojnog slugu, da me pokažeš dostojnadobrote i milosti Svete Trojice, i Majke Gospoda moga IsusaHrista, i svih Svetih! Amin.


Molitva o bratskoj ljubavi


Gospode Isuse Hriste, Bože naš, koji si novu zapovest dao Svojim učenicima da ljube jedni druge, primi ovu moju molitvui Duhom Tvojim Svetim obnovi u nama ljubav prema Tebi i našimbližnjima; i tu ljubav učvrsti u srcima našim, da tom ljubavljuizvršujući zapovesti Tvoje, ne tražimo na ovoj zemlji ugodnostisebi, nego da težimo slavi Tvojoj i napretku i spasenju našihbližnjih. Molimo Ti se, Gospode Bože naš, da blagodaću TvogaPresvetoga Duha useliš i ukoreniš u nama novu zapovest Tvoga Novoga Zaveta: da ljubimo jedan drugoga i da sebi ne ugađamo, nego da svagda mislimo i činimo ono što je na slavu Tvoju i na dobro naših bližnjih. Molimo Ti se, Čovekoljubivi Gospode, da u dušama i srcima našim pobudiš čistu i nelicemernu ljubavprema Tebi i braći našoj. Jer ko misli da može ljubiti Tebe, a mrzi na brata svoga, lažljivac je i po mraku hodi. Stoganam, Ti Gospode, Izvore i Davaoče prave ljubavi, daruj da iskrenoi istinito volimo sve ljude Tvoje, ne samo braću i prijateljenaše, nego i same neprijatelje naše, po sveistinitoj zapovestiTvojoj; i da dobro činimo i onima koji nas mrze i progone, i da se staramo o njihovom spasenju. Jer si Ti Bog ljubavi idobrote i čovekoljublja, i Tebi slavu uznosimo: Ocu - večnomIzvoru bogoljublja i čovekoljublja, i Sinu Tvome Ljubljenome, kojije iz ljubavi prema svetu došao u svet da spase čoveka, i DuhuTvome, Nadahnitelju svete ljubavi, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin.
molitve- 11723 - 26.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

Molitve


Molitva Isusu Hristu za učvršćenje u veri pravoslavnoj


Stvoritelju, Gospode, Bože naš, pošaljinam blagodat Duha Tvoga Svetoga da nas učvrsti u Svetoj VeriPravoslavnoj, koju primismo od Sina Tvoga, Gospoda našeg Isusa Hrista, da je jednomisleno ispovedamo pred svim ljudima i sačuvamoje do svršetka veka. Amin


Molitva pre i posle doručka


Molitva pre doručka


U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. PresvetaTrojice, pomiluj nas! Gospode očisti grehe naše! Vladiko, oprosti bezakonja naša! Sveti, poseti i isceli nemoći naše, Imena Svoga radi.

Molitva posle doručka


Dostojno je uistinu blaženom zvati TebeBogorodicu, Svagdablaženu i Svebesprekornu i Majku Boga našega. Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima, Tebešto Boga - Slovo neporočno rodi, suštu Bogorodicu mi Te veličamo.Molitva pre i posle ručka


Molitva pre ručka


Oče naš........... Slava Ocu i Sinu iSvetome Duhu, i sada i svagda i u vekove vekova. Amin. Gospodepomiluj (3X). *** Molitvama Svetih Otaca naših GospodeIsuse hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.
*** Ako je prisutan sveštnik, posle Gospodepomiluj (3X), kaže se: Oče blagoslovi!
Sveštenik blagosilja: Hriste Bože, blagoslovijelo i piće slugu Tvojih jer Si svet svagda, sada i svagdai u vekove vekova. Amin.

Molitva posle ručka


Blagodarimo Ti Hriste, Bože naš, štosi nas nasitio Tvojim zemaljskim dobrima. Ne liši nas ni SvogaNebeskog Carstva, no kao što si došao među Svoje učenike, Spase, darujući im mir, dođi i k nama i spasi nas. Slava Ocui Sinu i Svetome Duhu, i sada i svagda i u sve vekove vekova. Amin. *** Molitvama Svetih Otaca naših Gospode Isuse hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.
*** Ako je prisutan sveštenik: BlagoslovenBog koji nam je milostiv i od Svojih bogatih darova hraninas Svojom blagodaću i čovekoljubljem, sada i svagda i u vekovevekova. Amin.Molitva pre i posle večere


Molitva pre večere


Ješće ubogi i nasitiće se, i proslavićeGospoda koji Ga traže, živa će biti srca njihova u vekove vekova. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i svagda i u sve vekovevekova. Amin.

Molitva posle večere


Tvoja utroba, Bogorodice, posta Svetatrpeza sa Nebesnim Hlebom, Hristom Bogom našim. Svaki kojijede od Njega ne umire, kao što reče On, Hranitelj sviju.... Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima, Tebešto Boga - Slovo neporočno rodi, suštu Bogorodicu mi Te veličamo. razveselio Si nas, Gospode, tvorevinama Tvojim i delima rukuTvojih obradovasmo se. Svetlost lica Tvoga posta znak na nama, Gospode. Dao Si mi veselje u srce. U miru ću i leći i zaspati, jer me Ti Sam, Gospode, nastani u pouzdanju.
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i svagda i u svevekove vekova. Amin. ***
*** Ako je prisutan sveštenik, završava: S nama je BogSvojom blagodaću i čovekoljubljem sada i svagda i u vekove vekova. Amin.


Molitva za pomirenje onih koji su u zavadi ili neprijateljstvu


Vladiko, Čovekoljupče, Care vekova i dobaraDarovatelju, Koji si neprijateljstva pregradu razorio i mirpodao rodu ljudskome, daruj i sada mir slugama Svojim (imena):ukoreni u njih strah Svoj i međusobnu ljubav utvrdi, ugasi svakuraspru, otkloni od njih sve sablažnjive nesuglasice. Jer Tijesi Mir naš i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Duhu Svetome, sada i svagda i u vekove vekova. Amin.

molitve- 11722 - 26.02.2007 : - best (0)


MOLITVA ZA RODITELjE


O Milostivi Gospode i Bože koji si zapovedio da poštujem oca i majku, i zaista si do smrti sam pokazao skromnu poslušnost Tvojim roditeljima, iz dubine duše molim Ti se, o Isuse Hriste, Bože moj, čuj moju molitvu i pomiluj moje roditelje koji me podižu u Tvojoj blagodati i ljubavi. Zaštiti ih od đavola, opasnosti i bolesti, daruj im zdravlje i milostivo izlij na njih Tvoje bogate darove. Blagoslovi njihove napore i dela, pomiluj ih po velikoj milosti Tvojoj, da bi ti verno služili i da kroz njih i ja budem dostojan da Te slavim i služim. Amin.Molitva za bolesne


(podrazumevadavanje imena dotične osobe za pominjanje i vađenje čestice na Svetoj Liturgiji)


Vladiko Svedržitelju, Sveti Care, Kojiurazumljuješ i ne usmrćuješ, Koji klecajuće utvrđuješ i oboreneuspravljaš i telesne muke čovekove otklanjaš, molimo se Tebi, Bože naš, slugu Svoga (ime bolesnika) koji boluje, poseti milošću Svojom. oprosti mu svako sagrešenje voljnoi nevoljno. O, Gospode, izlečujući silu Svoju sa Nebesa pošalji, prikosni se tela njegova, ugasi groznicu, ukroti strast isvaku bolest koja se krije u njemu, budi Lekar sluge Svoga(ime bolesnika) podigni ga sa postelje bolesničkei sa odra stradanja njegovog i daruj ga svesavršenog CrkviSvojoj, da blagougađa Tebi i tvori volju Tvoju. Jer Tvojeje da nas miluješ i spašavaš, Bože naš, i Tebi slavu uznosimoOcu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u vekove vekova. Amin.

Molitva za spas zemalja pravoslavnih


Gospode, Bože silo, Bože spasenja našeg, Bože koji sam činiščudesa, pogledaj milostivo i snishodljivo na svoje smirenesluge, i čuj nas čovekoljubivo i pomiluj. Evo, naši se neprijateljiskupiše protiv nas, da nas unište, i da razore svetinje naše. I Ti, koji sve znaš, znaš da su nepravedno ustali na nas ida se ne možemo odupreti njihovom mnoštvu ako nam Ti ne pomogneš. I ovako grešni i nedostojni, kajući se, sa suzama ti se molimo:pomozi nam Bože, Spasitelju naš, i izbavi nas radi slave imenaTvog, da ne bi rekli neprijatelji naši: gle, ostavio ih jeBog, i nema Onoga ko ih izbavlja i spasava već da poznaju svinarodi da si Ti Bog naš, a mi deca Tvoja, uvek zaštićivanaTvojom vlašću. Amin.


MOLITVA PRESVETOJ BOGORODICI


Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom.

Blagoslovena si Ti medu ženama
i blagosloven je plod utrobe Tvoje,
jer si rodila Spasitelja duša naših.


MOLITVA ZA UPOKOJENE


Upokoj, Gospode, duše usnulih slugu Svojih: roditelja mojih (imena), srodnika i predaka (imena), dobrotvora (imena) i svih pravoslavnih hrišćana,
i oprosti im sva sagrešenja voljna i nevoljna
i daruj im Carstvo Nebesko.


Molitva u svako doba


Hriste Bože, Kome se u svako vreme i svakogačasa klanjaju i Koga slave i na Nebu i na zemlji, Dugotrpeljivi, Mnogomilostivi, Mnogosažaljivi, Koji pravednike ljubiš, a grešnikemiluješ i sve zoveš spasenju obećanjem budućih dobara, Ti Gospode, u ovaj čas primi i naše molitve i upravi život naš zapovestimaTvojim duše naše osveti, tela očisti, rasuđivanja ispravi, misli izbistri i izbavi nas od svake žalosti, zla i bola. Ogradi nas Svetim Tvojim Angelima, da njihovim mnoštvom čuvanii vođeni stignemo do jedinstva vere i poznanja nepristupneTvoje Slave, jer Si blagosloven u veke vekova. Amin.


molitve- 11721 - 26.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

Molitva za decu


Gospode Isuse Hriste, koji si sam bio dete, i koji si decu voleo i blagosiljao, pomiluj i spasi decu našeg vremena, da se nekrštena krste, a krštena da se verom u Tebe i ljubavlju prema Tebi utvrde.

Spasi, Gospode, onu decu koju njihovi neverujući ili zloverni roditelji kvare bezbožjem ili zloverjem i odvlače ih od Tebe, koji si jedini Spas i Izbavitelj njihov.

Spasi, Gospode, i onu decu koju bezdušni zli učitelji, bezbožni ili zloverni, udaljuju od Tebe Tvorca njihovog, i uvode u društvo dušom ogubanih.

Spasi, Gospode, onu decu čije čiste duše oskrvnjuje svaki nemoral na ulici i razvrat u pozorištu, na televiziji i u bioskopu. Spasi ih od ovih nečistota.

Spasi, Milostivi, i onu dečicu bez roditelja koja su pala pod ruku surovih staratelja, zlih očuha i maćeha. Spasi ih od slušanja hulnih reči i gledanja zlih dela.

Pomozi, Svemogući, da deca uzrastu i sazru za sinovstvo Božije i građanstvo Nebeskog Grada, na večno spasenje, a u Tvoju slavu i hvalu.

Amin.

MOLITVA PRE PRIČEŠĆA


Verujem, Gospode, i ispovedam da si Ti zaista Hristos, Sin Boga živoga, koji si došao u svet da spasiš grešnike, od kojih sam prvi ja. Još verujem da je ovo samo prečisto Telo Tvoje i da je ovo sama prečasna Krv Tvoja. Stoga Ti se molim: pomiluj me i oprosti mi sagrešenja moja, učinjena hotimice i nehotice, rečju, delom, svesno i nesvesno i udostoj me da se bez osude pričestim prečistim Tajnama Tvojim za oproštenje grehova i za život večni.

Primi me danas, Sine Božiji, za pričesnika Tajne Večere Tvoje, jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim; niti ću Ti dati celiv kao Juda, već kao razbojnik ispovedam Te: seti me se Gospode u carstvu svome.
Da mi pričešće svetim Tvojim tajnama, Gospode, ne bude za sud ili osudu, već za iscelenje duše i tela.

Amin.

MOLITVA ZA SRPSKI NAROD


Spasi, Gospode, narod svoj, i spasi mene.
Ako ne spaseš narod Tvoj i moj, a spaseš mene, ja ću se u Raju osećati u tuđini.
Usliši, Gospode, molitvu pravednika Tvojih Save i Nemanje, te grešni narod spasi Tvoj, iako je grešan.

Kako si spasavao Jerusalim od neznabožaca i krivokletnika, tako spasi i Beograd od bezvernika, da se glasi spasenje od Tebe, a ne od ljudi.
Iznemože narod Tvoj od čekanja, ne kušaj do kraja strpljenje njegovo, Gospode. Gospode, iznemože narod Tvoj od čekanja.
Sva se zemlja pokri trupovima vernih Tvojih, ne možemo da kopamo, a da motika ne zvekne o kosti srodnika naših i ne odjekne bolno u dušama našim.
Nema njive koja nije groblje, niti drveta koje nije nadgrobni spomenik. Sva je srpska zemlja groblje.
Smiluj se, Gospode i spasi narod svoj, sa mnom ili bez mene.
Amin.


Vladika Nikolaj Velimirović
molitve- 10620 - 11.10.2006 : - best (0)

Na 10617


Овако интерпретиране Божје заповјести вјероватно уче неке цркве (лутерани и сл. ). Не видим шта смета онаквим какве се уче у Нашој Цркви и које (Богу хвала) знају и мала дјеца. Мислим да ми, ма колико паметни и образовани били, нисмо достојни нити компетентни да кажњавамо свештенике или о Његовом Преосвештенству судимо.

Ми смо ипак сви моного грешни, а бити свјестан гријеха својега и искрено се кајати -наш је највећи дуг самом себи и Створитељу.
molitve- 10618 - 11.10.2006 : Zvrk - best (0)

RE:Re:


Zeljko
drago mi je sto si dao svoj doprinos crkvi, a mislim da si i ucestvovao i u projektu Rastko.

Ali Gospod rece "neka ne zna levica, koliko daje desnica. Uradi milost tajno, Gospod ce te nagraditi javno. "

Tako da bi tvoja dobra djela, koja Gospod vidi i koja ce ON, (a ne ove komunjare presvucene u nacionalisticke dresove koje bi sjutra zamijenili i ustaskim samo da na vlasti ostanu, ) da nagradi.

I mene kao Srbina vjere pravoslavne bole greske vladike Nikolaja, koja on redovno pravi.
I u doba SV. Vasilija Ostroskog(slava mu i milost) bio je vladika Mardarije koji je htio srpsku Crnu Goru i Ercegovinu da pounijati, a potom da istu i pokatolici. Ali je SV. Vasilije Ostroski(slava mu i milost)protiv njega ustao i srpski narod sacuvao od katolicke kataklizme.

Tako i mi treba da vladici Nikolaju(koji usljed starosti, ili iz drugijeh razloga sve visei vise grijesi) dignemo glas proiv ponizavanja i omlovazavanja nase Crkve.

Sad Bogosloviju mogu da pohadjaju i djeca ciji roditelji nijesu ni krsteni, ni vjencani, pa ni djeca mogu biti prije toga krstena, svestenici i dalje na sluzbi koji su u najteze doba rata, mlijekom u prahu poslanim od Grka srpkoj sirotinji tovili svoju krmad, svestnici cije su zene i snahe koje nijesu nicim ugrozene prve probirale odjecu i obucu poslanu "kolu srpskih sestara", pa onda ono sto im se ne svidi dijelili narodu, svestenici koji su za 10 godina sluzbe uhvaceni u preljubi barem 10 puta, a nekad za mjesec i po 2-3 puta, svestenik koji je baliju iz Gorazda doveo da pokriva crkvu u Rogatici.

Boli me i to da se ratnim profiterima i ljudima koji treba da budu iza resetaka za pljacku i trovanje svojeg naroda, izdaju gramate kao nekakvijem posebnim i nekakvijem nad Srbima, i zato treba, da dignemo glas protiv ovakvog omalovazavanja Crkve, a ove zabludele svestenike da rascinimo, da vise u oltar ne ulaze, nego da se Bogu molimo da i njima i nama oprosti sto oni zabludeli ucinise...
molitve- 10617 - 10.10.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Deset Bozjih zapovjesti


posveceno veliko-Srbima i "rjabu Bozjem" sa Sokoca

Bog je ljudima, preko Svog sluge Mojsija dao Deset Zapovesti. Bitno je da Zapovesti, kao i sve Božje Istine, ne ostanu na papiru, vec da po njima živimo; tek tada bicemo u stanju da shvatimo Rec Božju, Njegova životna uputstva za nas ljude, i dubinu Njegovih Zapovesti. Tako nam je Isus, Hrist, govorio:"Ko ovu moju besedu cuje i vlada se po njoj, mudar je covek. . . "

Prva Zapovest, Bibliji, u Luterovom (Luther) prevodu, glasi: "Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoj imati drugih bogova osim Mene. Ne pravi sebi slike, niti poredenja o onome što je gore na nebu, ni o onome što je dole na zemlji, ni o onome što je u vodi. "

Druga Zapovest glasi: "Ne zloupotrebljavaj ime Gospoda Boga svoga, jer Gospod nece ostaviti nekažnjenim onog ko Njegovo ime zloupotrebljava. "

Treca Zapovest glasi: "Spominji se Sabata i drži ga svetim. Šest dana treba da radiš i sve poslove da obaviš. Ali sedmog dana je Sabat Gospoda Boga tvoga. Tog dana ne treba ništa da radiš, a takode ni tvoj sin, tvoja kci, tvoj sluga, tvoja sluškinja, tvoja stoka, a ni stranac koji u tvom gradu živi. "

Cetvrta Zapovest glasi: "Poštuj svoga oca i svoju majku da bi dugo živeo na zemlji koju ce ti dati Gospod Bog tvoj. " U "Zajednickom prevodu" stoji: "Poštuj oca i majku svoju da bi dugo živeo na zemlji koju ti daje Gospod Bog tvoj".

Peta Zapovest je u vecini Biblija jednostavna i jasna: "Ne ubij". Tako u Skofild Bibliji* (Scofield Bibel) stoji sledeca primedba:
"U hebrejskom jeziku postoje razlicite reci kojima se izražava pojam "ubiti". Glagol koji se ovde upotrebljava je posebna rec, koja jedino može znaciti ubistvo i oznacava uvek namerno ubijanje.
U zajednickom prevodu evangelisticke i katolicke crkve to je vec "službeno". Tamo stoji: "Ne ubij namerno".


Šesta Zapovest odvajkada glasi: "Ne cini preljube. " U jednoj novijoj Bibliji, u Bibliji "Dobra vest", umesto toga stoji: "Ne razaraj brakove". Da li cinimo preljubu ili razaramo brakove u cemu je tu razlika?
Razoriti brak znaci, da se mi, muškarac ili žena, umešamo u brak našeg bližnjeg tako što ženu okrenemo protiv muža ili muža protiv žene.

"Ne cini preljube", znaci: ako sam, na primer, kao žena ili muž, sklopio sa svojim partnerom savez pred Bogom, onda cu mu biti veran u mislima, recima i delima. Brakolomstvo je pocinjeno i ako sam samo u mislima neveran, ako zamislim drugog partnera ili telesni dodir s njim.


Sedma Zapovest glasi: "Ne kradi! " Tako stoji u vecini Biblija. U Bibliji "Dobra vest" stoji: "Ne pljackaj nikome njegovu slobodu i njegovu imovinu. "
Ukrasti to znaci da svom bližnjem nešto uzimamo ili tu i tamo ukrademo novac, ili imovinu. Ali svom bližnjem krademo i vreme, ako sa njim vodimo nevažne razgovore. Mešamo se u njegov život ako ga sprecavamo da ide svojim putem, tako što ga prisiljavamo da prihvati naše mišljenje.

Osma Zapovest u vecini Biblija glasi: "Ne svedoci lažno protiv bližnjih svojih, ili, bližnjega svoga".

Devetu i Desetu Zapovest možemo sažeto posmatrati, jer su po sadržaju veoma slicne. U Skofild (Scofield) Bibliji u prevodu Martina Lutera Deveta Zapovest glasi: "Ne poželi kucu bližnjega svoga", a Deseta Zapovest: "Ne poželi ženu bližnjega svoga, niti njegovog slugu, ni sluškinju, niti njegovog vola, ni magarca, niti bilo šta što tvoj bližnji poseduje".
molitve- 10614 - 10.10.2006 : - best (0)

Sedma Božija zapovjest


E, sve smo mu spomenuli osim sedme Božije zapovijesti, a i tu mu "nije mane". Doduše taj ga Crveni krst pokvari, a i car David pade na toj instanci, Solomon pogotovu. Pa nije džaba sedmica prekrižena. . .
molitve- 10613 - 10.10.2006 : - best (0)

Lokalni paroh


Da dodam jos neke stvari:

Prije rata, ako si htio da krstis dijete, kum u crkvi ti je mogao biti i Hrvat, nije bilo problema.

U toku rata, poginuo borac, vjerovatno cete se sjetiti koji. Kaze "popa" nece da dodje na sahranu - nije krsten. Naravno, jer je zivio u zabludi komunizma, ali je svoj zivot posteno dao za Srpstvo i pravoslavlje. Doduse, neki su se u toku rata i krstili, ali ako su imali 30 maraka, posto je vojnicka plata bila svega 3 marke. Eto ti ga pa se krsti!

Poslije rata izrazi neki Nijemac zelju da bude sahranjen u groblju u Vrazicima. Bio covjek ozenjen iz tog sela, volio Srbe, pa htio da bude sahranjen u njihovu zemlju. Pomame se komsije iz Vrazica - pa ne daju. Kazu, da hoce "spijun da se ubaci medju njih". E luda li naroda!

Da napomenem, za one koji ne znaju, da su Srbi prije Drugog svjetskog rata, u regijama gdje nije bilo pravoslavnog svestenika, zvali katolickog svestenika, i ovaj bi po pravoslavnim obicajima sahranio mrtvaca. To isto su radili i Hrvati.

Kako neko ovdje rece, na Sokocu su i deset Bozjih zapovjesti, prekrojene, pa ona "ne ubij" vise ne vazi, cak ni za "pastira Bozjeg" i njegovu porodicu. Doduse i ona "ne cini preljubu", kao i "ne kradi" vec davno su izasle iz mode.

Ne pricam ja ovo jer ne volim crkvu. U svakom zitu ima kukolja, pa i medju popovima ima raspopova.
molitve- 10612 - 09.10.2006 : Perun - best (0)

CRKVA ili žcrkvaž


Djelimično dijelim vaša mišljenja, mada ne trba ništa dijeliti, pa ni misli, po tumačenju našeg lokalnog paroha, sve za sebe!

Malo čudno shvatanje, nije dogma CRKVA, nego lokalnog tumača.

U suštini on doprinosi degradaciji i devastaciji, CRKVE, donosi nam nova tumačenja "crkve".

Nekako se sjetim ratnih dešavanja, mada zvanično nije postojao rat u BiH, a postoji Sud za ratne zločine: prvi u Hagu, drugi u najvećem srpskom stradalištu u Sarajevu, kasarna "Viktor Bubanj".

Nikako se ne mogu da sjetim da je srpsku vojsku ispratio uz CRKVENE počasti, naš lokalni paroh.

Na moj Vatreni položaj nikada nije došao, koliko mi je poznato ni drugdje.

Čujem da je bio zauzet "HUMANITARNOM DJELATNOŠĆU", radio u "Crvenom krstu", ma bio predsjednik!

Čovjek se opredijelio da nas "dočekuje" sa "nogama naprijed", i da nam prvo očita OPELO, pa nas isprati, ali samo 2 metra pod zemlju.
Po CRKVI svi smo pred bogom isti! No mi ostale neke slike: prije dvadeset i više godina. U to vrijeme je išao prethodnik, i pitao da li primamo "popa" da osvešta vodicu? Danas kod tih domaina, koji su ga nekada primali, ne zalazi! Nema kad!

U vrijeme "rata" se dešavaju neke stvari, van običaja. Po našim običajima, na pogrebnim daćama se, od pribora za jelo, služi samo kašika! Naš lokalni paroh bi zasjeo u čelo "sofre" i jedini on dobio: kašiku, viljušku i nož. Mi prisutni svi u nekoj skromnoj garderobi, ili uniformama, jedino "pop", skinuo crkvenu odoru, u odijelu sa kravatom, od najfinijih tkanina? Na daću stigao najnovijim autom.

Tako nekako u to vrijeme, se dešavaju ubistva, razna? Jedan od potencijalnih ubica, odlazi na Duhovnu Akademiju, prvo u Srbinje potom u Grčku. . . Bog prašta!!! Izgleda ovj put duplo, naime radi se o sinu lokalnog paroha!

Sada "naš" pop živi u nekoj "kućici", grehota. . .
Mene što se tiče, neka mu je bogom prosto. . .
Valjda zna gdje će "završiti".
molitve- 10610 - 09.10.2006 : Zvrk - best (0)

RE:


Zeljko
imas pravo kad kazes da sad u crkvu idu oni, koji su nekad branili da se tamo ide, i sve si u pravu, samo se nijesi dobro izrazio kad si rekao da ti se.... ispavio sam, hvala

Nije Sokolac sam u tom pogledu.

Nažalost, ovaj problem je svudje u srpskim zemljama, i da negdje ne mozes ni da se ispovjedis prije pricesca, od guzve koju naprave oni koji seme smatraju pokajnicima, kao sto je bio Sv. Pavle - Savle.

I ja strepim od takvih hulitelja, koji dolaze samo da bi ih vidio svestenik i narod, da iz Crkve ne izadjem gresniji, jer njihova pojava, naravno iritira svakog ko se Srbinom, i hriscanske vjere osjeca.

Ali to je samo djavolje iskusavanje.

I, kako znas, pred Vaskrs, jedna nedelja se zove nedelja o fariseju i cariniku.

Da te Gospod, ne bi prezreo kao fariseja, koji se hvalio kako daje desetak, i kako je manje gresan nego gresni carinik procitaj tu glavu iz Jevandjelja.

Zvrk,
u pravu si, nisam tako mislio, pa sam cak i u tvom tekstu izbrisao referencu na ono sto sam napisao. Odmah da ti kazem da sam clan crkve u mojoj parohiji i redovno placam godisnju clanarinu. Bio sam i clan Crkveno-skolskog odbora, i cak sam dobio i pohvalu za svoje angazovanje u organizaciji nekih aktivnosti.

Moram da izrazim da su ovi moji stavovi indivudualni i ne moraju da predstavljaju misljenje postenih Srba. Boli samo jedna cinjenica, da crkva nikada nije osudila aktivnosti nasih "uvazenih" politicara, jer Crkva finansijski ovisi o politici, tj. nije "odvojena od Drzave".

Vec sam se pokajao sto sam "otvorio" ovu temu, ali nije grijeh pravo reci. Jedno sam siguran: ja sam u crkvu isao i u vrijeme komunista, onih istih koji su me nekada zapisivali na Veliki petak sto sam isao u Crkvu, a sada grade crkve po Sokocu. U crkvu cu ici i onda kada crkva "izadje iz mode". Dobro se sjecas da su svi ovi "veliko-Srbi" poslije rata prvi otisli u Sarajevo da Balijama poljube guzicu, dok moja noga jos tamo nije krocila, i vjerovatno nikada nece.

Bog mi je svjedok da nista lose nisam mislio, i nemam namjeru da vrsim propagandu protiv crkve. Osjecam se Srbinom 100%, isto kao sto sam se osjecao i prije rata, u toku rata i poslije rata. Samo sam se malo izmakao iz "doline" dok se lesina ne raspadne.
molitve- 10609 - 09.10.2006 : Falcon Sokolac - best (0)

Eh, Srbi...


Naravno, tvoje se razmišljanje neće dopasti mnogima koji će se prepoznati, jer "majmun gleda sebe u zrcalo", što reče veliki Njegoš.

Zaista izgleda kao da su "mračne sile pakla" preuzele kontrolu, jer su našle pogodno mjesto u poganim dušama polusvjeta i "gomile nesklada".

Nakon ideologije marksizma koja je narod zamlaćivala pedesetak godina i sa uspjehom oblikovala totalitarnu svijest, ti isti marksisti, sada u nacionalističkim bojama narod su "njegovali" religijom u velikim dozama, jer što Učitelj reče:"Religija je opijum za narod".

Cilj opravdava sredstvo, pa su za realizaciju ovog makjavelističkog postulata angažovani i sveštenici, od kojih su neki imali i udbašku prošlost (otac "Raška" i drugi).

Ovo za efekat ima povećanje posjeta svetim hramovima, a bojim se da je došlo do udaljenja Boga od naroda, jer "ne uzimaj uzalud imena Boga svojega". A i mnogi idu da budu viđeni od drugih.

E, šta je sa običnim narodom? Poslednjih 16 godina bezrezervno su podržavali svoje vođe, koji su trubili u nacionalne trube, istovremeno krali, švercovali, trovali, siromašili taj isti narod, kome to nije smetalo jer "slijepi tumaraju u gomili".

Došlo je do potpunog iskrivljenja mjerila vrijednosti, što je Željko izuzetno realno opisao u ovom članku. Sada, kada je i ova ideologija izlizana a njeni tvorci iza rešetaka ili "nedostupni", izbezumljena masa potražila je na izborima utočište za svoje ego.

Pa tako imamo slučaj da svi pričaju kako je novi lokalni Vođa dužan u svakoj štali bar tele a istovremeno svi glasaju za njega na izborima. Važno je biti na pobjedničkoj strani, batali moralne vrijednosti.

Pa dokle ovako? Sedam čaša gnjeva Jagnjetova čekaju nas.
molitve- 10606 - 08.10.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Veliko-Srbi i crkva


Nekada je Sokolac bio mjesto u kome su dominirali skromni i pošteni ljudi. Nekada se poštenje, i "data riječ" cijenila više nego imovina i novac. Bilo nekada, a sada se više i ne pominje.

Neka mi oprošte pošteni i oni koji su "iz poštene kuće istjerani", ali meni se čini da su "mračne sile pakla" već odavno preuzele kontrolu situacije u Sokocu. Debljina novčanika je bitnija i od debljine kurca, a poštenje nekako ne ide uz moto da je bolje biti i plaćeni ubica, nego gajiti ovce ili raditi neki drugi "primitivni" posao.

Nekako, u tom paklu, i ideja Srbina je evoluirala u nove forme i oblike, pa su mi se zbog toga i riječi "Srbin" i "Crkva" nisu više onako dragi kao nekad. U Sokocu se, pod riječju "Srbin" i "Veliko-Srbin" podrazumjeva osoba koja, kada ide u crkvu, parkira auto dva metra od ulaza, stoji u prvom redu do oltara, čak i ispred onih baba u crnim maramama koje su za vrijeme komunizma bile jedini posjetioci Crkve.

Eh, da mi je još jednom da odem u Crkvu, iz onog vremena komunista!

Naravno, ti "veliko-Srbi" se ne znaju ni prekrstiti, a na Slave pozivaju samo pripadnike svoje partije. Kolju tele umjesto brava ili praseta, sve izgleda "domaćinski" izuzev što obavezno zaborave da na Slavu pozovu komsije i "stare" kumove koji su se nekada prvi pozivali na Slavu. Naravno, imaju oni svoje "nove" kumove, poput Dodika, Radovana, čavića i drugih, njima sličnih.

Svetosavlje je za njih "ideologija" koju su oni prevazišli jer se skromnost i poštenje nekako ne uklapa u njihov omiljeni biznis otimanje državne (ali i privatne) imovine, kao i ubijanja političkih oponenata, čak i po cijenu da to svi znaju, jer su sigurni da to iz straha niko ne smije javno kazati.

Ja sada u sokolačku crkvu idem samo da kupim svijeću! Nađe se tamo i poneki svestenik koji nije po "mom ukusu", pa se držim onoga što nas Biblija ući da Crkvu ne čine zgrade. Crkva su ljudi, i to "pošteni ljudi", koji žive skromno, u duhu Svetosavlja. Za mene, pojam "Crkva" u Sokocu, su groblja, jer je više poštenih koji leže dva metra ispod zemlje nego onih koji šetaju ulicama Sokoca. Nekada su se pošteni u Sokocu zvali "domaćini" ili "ljudine", a sada ih zovu "nula" ili "seljačine".

Neka mi Bog oprosti, ne mislim da vrijeđam, niti da se bavim bogohuljenjem, ali nekako se osjećam neprijatno u "svetoj kući" kada stojim pored onih koji imaju više grijehova na duši, nego nekoliko generacija naših predaka. Ili ako hoćete da upotrijebim jednu sokolačku izreku da "jedna lešina može da usmrdi čitavu dolinu".
molitve- 8940 - 22.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (0)

XPNCTOC BACKPCE!!!


Hristos Vaskrse!!!

I gle, trećega dana, rano ujutru ( tj. u nedelju, Gospod Isus Hristos vaskrsnu iz mrtvih, jer On nije bio običan čovjek, već Sin Boziji. On je vaskrsnuo iz mrtvih na očigled stražara koji su čuvali grob. U tom trenutku zemlja se jako zatrese, pečati na grobu popucaše, anđeo Gospodnji sišavši s neba odvali kamen sa groba. Lice vaskrsloga Gospoda sijaše kao munja i haljine Njegove behu bijele kao snijeg. Vidjevsi ovo stražari se veoma uplašiše, popadaše na zemju i postadoše kao mrtvi. Tek kasnije ustadoše i pobjegoše u Jerusalim i javiše glavarima jevrejskim sve šta se desilo. Veliki strah obuze i poglavare i prvosveštenike, koji se odmah skupiše da se dogovore, kao će da razuvjere narod u vijest da je Hristos vaskrsao. I dogovoriše se da bogato nagrade stražare groba, samo da jave narodu lažnu vijest, da su Hristovi učenici došli noću i ukrali Njegovo tijelo za vrijeme dok su oni tobož spavali. Stražari su primili novac i narodu govorili onako kako su ih starješine naučile.

Ovaj kratki opis vaskrsenja Hristovog bi nazalost mogao da se koristi kao opis dosta slucajeva u sadasnjosti i zbivanja u zadnjih par decenija (naravno ne vaskrsenja iz mrtvih). Cudo je "kako para busi gdje burgija nemoze"!!! Toliko od mene ovaj put, samo jos da pozdravim sve Srbe i sve nacije Pravoslavne vjere koji danas slave Vaskrs i da im pozelim da jos dugo dugo slave i zive u zdravlju, sreci i veselju.
molitve- 8780 - 21.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Simbol vere


Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rodjenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rodjenog, a ne stvorenog, jednosušnog Ocu, kroz koga je sve postalo; Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji vaskrasao u treći dan, po Pismu;
I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetoga, Gospoda, životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
I u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ispovedam jedno krštenje za opraštenje grhova. čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka.
Amin.

Idi na stranu - |1|2|