fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-MARKALE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

markale- 99235 - 22.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Izostavljene optužnice za zločin na Markalama i Vase Miskina


Haški tribunal je iz optužnice Ratku Mladiću izostavio "zločine" vezane za Markale i u Ulici Vase Miskina. Razlog za ovo je što je u prethodnim suđenjima u istom tribunalu nedvosmisleno dokazano da Srbi nisu mogli počiniti takav zločin.

Koga li će sada muslimani optužiti za ove, hajde da ih nazovemo "masakre" jer ih oni sami tako nazivaju. Da li su krivi Eskimi, Rusi, ili možda lično Donald Tramp?
markale- 95626 - 28.03.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (2)

Tjelohranitelj Izetbegovića kaže Markale režirane od strane Alije


markale- 93773 - 06.10.2015 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (3)

Vještak: Određeni broj tijela na Markalama dovezen sa druge lokacije


BEOGRAD - Balistički svjedok odbrane Zorica Subotić rekla je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom sudu da je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale u zimu 1994. godine bila dobro organizovana zavjera.

Ona je tokom unakrsnog ispitivanja naglasila da "apsolutno isključuje" da iza napada, u kom je stradalo 66, a ranjeno 140 osoba, stoji Vojska Republike Srpske (VRS) kojom je komandovao general Mladić.

Subotićeva je istakla da je posrijedi "dobro organizovana zavjera", prenose beogradski mediji.

"Granata ne bi mogla da padne na mjesto na koje je navodno pala, a da prethodno ne udari u krov tezge. Na Markalama je podmetnuta mina koja je aktivirana iz daljine", istakla je Subotićeva i još jednom iznijela uvjerenje da je određeni broj tijela na Markalama dovezen sa druge lokacije.

Na pitanje da li to znači da je "gomila leševa stajala iza ćoška" prije eksplozije, Subotićeva je rekla da je "najvjerovatnije, bilo tako".

Suđenje generalu Ratku Mladiću biće nastavljeno sutra.
markale- 88795 - 17.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vgošća - best (3)

Armija BiH gađala Markale po naređenju Izetbegovića


HAG - Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik policije BiH izjavio je danas pred Haškim tribunalom je da je granatu na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994, ispalila Armija BiH, po nalogu Alije Izetbegovića.

Pod pseudonimom KW-586, skrivenog lika i elektronski izmjenjenog glasa, svjedok je izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94 godine, bio u obezbjeđenju Predsjedništva BiH koje je zasijedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Karadžić je u sudnici citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u jedinici "Biseri".

KW-568 je tvrdio da je imao priliku da čuje šta su predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović, njegov sin Bakir, poglavar Islamske vjerske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i drugi zvaničnici govorili na sastancima. Izetbegoviće i ostale svjedok je optužio da su planski izazivali civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, i u Srebrenici, da bi optužili bh. Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO u korist muslimana.

"Najsnažniji uticaj" na Izetbegovića, po svjedoku, imao je reis-ul-ulema Cerić. Izetbegovićev glavni cilj bila je da se isposluje intervencija Zapada na strani muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici, provociranjem Srba da uzvrate vatru na civilne objekte, uključujući bolnice.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Karadžić (68), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i genocid nad oko 7. 000 srebreničkih muslimana.

KW-586 je posvjedočio i da je čuo Izetbegovića i vjerskog poglavara Cerića kako razmatraju "šta bi se dogodilo ako bi granata pala na Markale". Poslije par dana, 5. februara 1994, to se i desilo, izjavio je svjedok, tvrdeći da je ABiH ispalila granatu na Markale iz rejona sela Mrkovići i da je to, po naređenju generala ABiH Sefera Halilovića, učinila jedinica generala Mustafe Hajrulahovića zvanog Talijan.

Po optužnici protiv Karadžića, u prvoj eksploziji jedne minobacačke granate na Markalama, 5. februara 1994, ubijeno je 66 osoba, a više od 140 građana je bilo ranjeno.

"Alija je rekao (generalu ABiH) Seferu (Haliloviću) da to treba uraditi, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: 'Talijan će to'". U prvom pokušaju, granata je pala blizu pijace, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da 'ne broje naše granate'", objasnio je svjedok.

U proljeće 1994, po izjavi KW-568, Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić su se sreli sa komandantom 28. divizije ABiH u Srebrenici Naserom Orićem i naložili mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi "isprovocirao Srbe" da odgovore, naglasivši da "žrtve nisu bitne na putu Svevišnjeg".

Svjedok je, po sopstvenim riječima, uskoro čuo da je Srebrenica granatirana i da je moguće da su granate ispalile muslimanske snage. U unarkrsnom ispitivanju, tužiteljka Kerolin Edžerton je svjedokov iskaz nazvala višestrukom teorijom zavjere, tvrdeći da je on sve izmislio kako bi se dodvorio "onima koji ga sada štite".

"Jok, ne, možete tumačiti kako hoćete. Što sam rekao, rekao sam istinu", uzvratio je svjedok.

On je potvrdio da nije bio Izetbegovićev tjelohranitelj i da nije stalno bio uz njega, ali je ostao pri iskazu da je mogao čuti šta se pričalo na sastancima Predsjedništva BiH.

"U podrumu banke oni nisu to krili od mene, valjda su imali povjerenja u mene", rekao je. "Znam šta sam vidio na sastancima; šta se poslije dešavalo na izvršenju tih zadataka, ja ne znam jer nisam bio prisutan. "

Nazivajući njegovu priču "čistom izmišljotinom", zastupnica optužbe je podsjetila svjedoka da je u vrijeme prve eksplozije na Markalama general Halilović već bio smijenjen i "nije ni bio u ABiH". KW-586 je odgovorio da je Izetbegović "pod pritiskom smijenio Sefera, ali ga nije izbacio iz Armije".

Vjerodostojnost svjedoka tužiteljka Edžerton je rušila i sugerišući da se on nije javio Tribunalu da svjedoči na procesima generalu Haliloviću i Naseru Oriću, iako je živio u obližnjoj Belgiji. KW-586 odgovorio je da "o ratu nije želio da priča", zato što je vjerovao da je u ratu postojala "ravnoteža. "

Naveo je da je samo želio da "dođe sebi".

Svjedok je istakao da se odlučio da progovori tek kad se vratio u Sarajevo i vidio da "ista banda vlada, kao da je još rat", a da "drugi odgovaraju" za ono što je ta vlast učinila.

 • "Vrlo teško je nešto reći protiv svoga, ali nekada se mora", kazao je svjedok, dodajući da "svako treba da odgovara za svoje zločine".

  KW-586 izjavio je da je 2000. želeo da dođe u Hag i "da izjavu protiv one bagre tamo", kao i da se "dosta ljudi" u Sarajevu slaže s njim, ali da se "plaše represije".
 • markale- 86439 - 19.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Izvještaj NATO: Za Markale krive Izetbegovićeve snage


  Publicerat den: 18 augusti, 2013

  STOKHOLM Od 9. do 11. avgusta u švedskom gradu Degerfors održana je konferencija pod nazivom "Nordijski razgovori o miru". Na skupu je učestvovalo više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, među njima i organizacija Justicija Paks Veritas sa sjedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima vezanim za konflikte u bivšoj Jugoslaviji.

  Tokom trodnevne konferencije održano je niz zanimljivih predavanja vezanih, između ostalog, za puzajuće učlanjivanje Švedske u NATO pakt, tekuću propagandu o ratu u Siriji, legitimiranje vojnih intervnecija SAD i NATO pakta preko doktrine R2P (Responsibility to protect ┐ Obaveza zaštite).

  Jedan od govornika na skupu nordijskih mirovnih aktivista bio je i profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu (Peace Research Institute Oslo). Tokom predavanja "Poslije Libije - Sirija i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN" Tunander je upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u bivšoj jugoslovenskoj republici Bosni i Hercegovini.

  Profesor Ola Tunander, jedan od učesnika ovogodišnjih Nordijskih razgovora o miru

  Norveški profesor, sa bliskim vezama u NATO paktu, ispričao je u vezi bombardovanja sarajevske pijace Markale, za koje su okrivljeni Srbi, da mu je više izvora - predstavnik kriznog štaba NATO-a, predsjedavajući u vojnom komitetu NATO-a Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova - saopstilo da je zaključak istrage NATO pakta bio da je za bombardovanje bila odgovorna "bosanska strana", kako je nazvao snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

 • Svi su rekli da je NATO-ov zaključak bio da se radilo o bosanskom ˙napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno. A izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u Ujedinjenim Nacijama, izvode takozvane "false flag operacije", dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi se na taj način legitimirala vojna intervencija", rekao je norveški stručnjak.

  Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i na optužnicama u tekućim procesima protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

  "Nordijski mirovni razgovori" održani su po prvi put prošle godine, takođe u Degerforsu. Ovogodišnja konferencija završena je najavom demonstracija u Stokholmu 4. septembra pod parolom "Ne Velikom Bratu Obami", povodom predstojeće posjete američkog predsjednika Švedskoj.

  Justicija Paks Veritas
  Stockholm 18 avgust 2013
 • markale- 85104 - 18.05.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Da li konačno pada laž o Markalama?


  Balističar Zorica Subotić, veštak odbrane Radovana Karadžića, tvrdi da na pijaci Markale u Sarajevu, ni 1994. ni 1995. godine, nisu eksplodirale minobacačke granate, već da su u pitanju najverovatnije daljinski aktivirane bombe.

  Ona je do ovog zaključka došla analizirajući sve prikupljene dokaze, ali i mišljenja eksperata haškog tužilaštva koje tvrdi da su obe granate ispaljene sa položaja bosanskih Srba zbog čega su i sastavni deo optužnice i Radovanu Karadžiću, ali i Ratku Mladiću.

  Analizirajući prvu eksploziju, od 5. februara '94, kada je ubijeno 66, a ranjeno više od 140 ljudi, Subotićeva smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza koji govore da Srbi nisu odgovorni za ovaj događaj.

 • Praktično je nemoguće da stabilizator, odnosno rep granate, posle eksplozije ostane potpuno ukopan u asfaltnu podlogu, pokriven zemljom, kako je prikazano na filmu koji su istražitelji snimili posle eksplozije. To je potpuno tehnički neobjašnjivo i fizički nemoguće, jer pri pri udaru i eksploziji, stabilizator granate istiskuje okolno tlo, te ne može biti njime zatrpan - kazala je Subotićeva demantujući tako svedoka optužbe, sarajevskog profesora Berka Zečevića koji tvrdi da je "ugao pada granate "potpuno proizvoljno" manipulisao repom granate i kraterom iz kojeg je rep iskopan.

 • Nemoguće je da minobacačka granata februara 1994. padne na označeno mesto na pijaci pod utvrđenim uglom, a da prethodno ne udari u krov tezge i time se aktivira. Zečević je, da bi dokazao tu tezu pogrešno nacrtao izgled tezgi na Markalama, s kosim umesto ravnim krovovima. Na osnovu svih vrlo detaljnih analiza, svih provera na osnovu raspoloživog materijala, zaključili smo da nije postojala mogućnost da mina doleti na to mesto, a da ne udari u krov tezge. Jedina mogućnost da se aktivira na tom mestu je da bude statički aktivirana - kazala je Subotićeva i iznela pretpostavku da su muslimanske snage najverovatnije najpre zakopali rep neke granate, a onda preko njega postavili minu koja je daljinski aktivirana.

 • Takođe, potpuno je nemoguće da jedna granata od 120 milimetara čija je ubojna moć ograničena, izazove toliki broj žrtava. I Zečević je potvrdio da su na pijaci nađeni tragovi još jedne eksplozije, ali ona nigde nije spomenuta ┐ naglasio je ovaj svedok koji tvrdi da je i druga ekplozija na pijaci Markale, iz avgusta 1995. godine takođe pod velikim znakom pitanja.

  Reč je o događaju u kome je ubijeno 43, a ranjeno 75 osoba.

 • Nemoguće je da je granata doletela na mesto i pod uglom koje je odredila istrage policije u Sarajevu i snaga UN, a da radar Unprofora ne zabeleži let projektila. Još je neverovatnije da se granata "provukla ispod radarskog snopa".

 • Tužilaštvo tvrdi da je u okolini Markala istog dana eksplodiralo pet granata i da je poslednja izazvala stradanje civila, ali te eksplozije su se morale čuti. Pretpostavljam da bi se ljudi razbežali da su čuli eksplozije oko sebe ┐ kazala je Subotićeva i navela da je obišla sve moguće položaje sa kojih je granata, po nalazima vlasti u Sarajevu i Unprofora, mogla biti ispaljena i utvrdila da se ni na jedan od tih položaja nije mogao postaviti minobacač.
 • markale- 84575 - 24.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  24. april 2013. godine

  Jasuši Akaši: Nije bilo moguće utrditi ko je kriv za slučaj "Markale"


  Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši potvrdio je pred Haškim tribunalom da nije bilo moguće utrditi ko je kriv za slučaj "Markale 1" 1994. godine, te da je zaključak glasio da je granata mogla doći ili sa položaja snaga vlade u Sarajevu ili sa srpskih položaja. Govoreći o slučaju koji je doveo do pritiska na Republiku Srpsku i medijske optužbe da su Srbi ispalili granatu, Akaši je precizirao da je nakon eksplozije na Markalama 5. februara oformio eskpertsku komisiju u koju je ušlo pet balističara - dva člana iz zemalja koje su podržavale vladu Alije Izetbegovića i dva iz zemalja koje su bile sklone srpskom rukovodstvu, te da je predsjednik komisije bio Kanađanin.

  Proučeni su svi aspekti pada minobacačke granate, ali nije bilo moguće utvrditi odakle je došla - potvrdio je Akaši.

  Japanski dilomata je na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću istakao da su i neki strani faktori bili zainteresovani da se rat produžava i da se ne održe mnogobrojni prekidi vatre u BiH.

  Akaši je kao primjer naveo poznatu misiju nekadašnjeg američkog predsjednika Džimija Kartera, koji je na poziv srpske strane stigao u BiH 1994. godine i zauzeo se za mirno rješenje.

  Srbi i srpsko rukovodstvo su prihvatili misiju, ali vlada u Sarajevu nije bila zadovoljna Karterovim dolaskom. Prekid vatre trajao je četiri mjeseca - podsjetio je Akaši.

  On je potvrdio stav da je narušavanje vojnih snaga počelo nakon kršenja embarga o zabrani uvoza oružja. Pomoć iz SAD, arapskih i muslimanskih zemalja i Hrvatske pomogla je muslimanima i dugoročno promijenila odnos vojnih snaga.

  U svojoj knjizi "U dolini između rata i mira" Akaši je rekao da ni vlada u Sarajevu ni vlada SAD nisu željele dugotrajni prekid vatre jer su se plašile da bi vojno jače srpske snage mogle da ostanu na većini terirorija.

  General Frensis Brikmon, kao vojni komandant iz sastava UN u BiH, u izvještaju Akašiju napisao je da muslimanski vrh želi da formira muslimansku državu u BiH.

  Brikmon je bio ogorčen zbog sutuacije u koju su stavljene snage UN. On je rekao Akašiju da je došlo do demilitarizacije Srebrenice i Žepe, ali da nije bilo moguće sasvim razoružati te enklave, što je frustriralo Srbe.

  Izostajanje demilitarizacije zaštićenih zona bio je ozbiljan problem i rušio je cijeli koncept takvih oblasti - potvrdio je Akaši.

  On je naveo da je odmah na prvim sastancima sa Karadžićem dobio podršku za isporučivanje humanitarne pomoći i raspoređivanje Holandskog bataljona u Srebrenici.

  Akaši je Karadžića okarakterisao kao čvrstog pregovarača i dobrog sagovornika sa kojim nije uvijek dijelio iste stavove.

  Japanski diplomata potvrdio je da je muslimanska strana željela propast pregovora u Ženevi u februarau 1994. godine i da mu je Alija Izetbegović rekao da sve manje vjeruje u te razgovore, a da je Haris Silajdžić pokazao još manje entuzijazma.

  SRNA
  markale- 79283 - 08.11.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Dokaz za Markale iz sarajevskog podruma


  U jednom podrumu u centru Sarajeva u kome su muslimanske snage tokom rata držale minobacače raznog kalibra, pripadnici UN su nedugo po eksploziji na pijaci Markale, 5. februara 1994. godine, otkrili minobacače ručne izrade koji su po svim karakteristikama odgovarali bacaču iz koga je ispaljen hitac koji je ubio 68, a ranio 198 ljudi.

  Ukazao na nelogičnost: Francuski general Mišel Gotje

  Ovo će tokom sledeće nedelje, na suđenju bivšem predsedniku RS, Radovanu Karadžiću, otkriti nekadašnji major kanadske vojske Džon Rasel, koji je tokom ratnih godina bio u sastavu UN u Bosni.

  Namerna greška

  General Gotje je takođe ustanovio da je i druga istraga pripadnika Unprofor na Markalama koja je sprovedena posle eksplozije, imala katastrofalne rezultate.

 • "Kapetan Verdi, analitičar iz tima Sever Sarajevo, Unprofora je napravio proračune oko 15 časova tog dana, a onda je utvrđeno da je napravio matematičku grešku", naveo je general Gotje.

  Karadžić je ovaj deo svoje odbrane posvetio rasvetljavanju događaja od 5. februara 1994. godine, poznatijem kao Markale 1.

  Major Rasel je bio u timu UN istražitelja koji je istraživao prvu od dve eksplozije na sarajevskoj pijaci, ali i pored zaključka koji je poslao komandi u Zagreb, da je nemoguće utvrditi da li je granata ispaljena sa srpskih ili muslimanskih položaja, on je dan kasnije, posredstvom SNN "saznao" da su za taj napad odgovorni Srbi.

 • "To je bila očigledna propaganda protiv Srba, bez dokaza da su oni nešto učinili", objasnio je Rasel pravnim savetnicima Radovana Karadžića i izneo senzacionalno oktriće.

 • "Nekoliko dana posle eksplozije, u pratnji nekoliko pripadnika UN, obišli smo podrum jedne zgrade u Sarajevu gde su snage Armije BiH čuvale minobacače. Stražar koji je čuvao to skladište najpre nam je tvrdio da oni ne poseduju minobacače 120 mm, ali kada smo počeli da otvaramo sanduke ugledali smo ih.

  Užas: Uklanjanje žrtava sa Markala

  Reč je o minobacačima ručne izrade koji su bili istog kalibra, iste boje i zavareni na isti način kao i granata koja je pogodila pijacu", ispričao je ovaj oficir kanadske vojske.

  O prvoj eksploziji na pijaci u centru Sarajeva svedočiće i kanadski general Mišel Gotje. On je predvodio istragu UN šest dana po eksploziji na Markalama, a u svom izveštaju je ukazao na niz nelogičnosti u istragama koje su obavili prethodni timovi Unprofora.

 • "Pripadnici francuskog kontigenta koji su se prvi pojavili na mestu događaja i iz kratera su izvadili 'rep' granate od 120 mm čime su bitno bile umanjene šanse da se sazna tačna putanja i rastojanje odakle je projektil ispaljen.

  Istražitelji iz Tima Frebat 4 nisu čak ni izmerili dubinu ili ugao penetracije te granate, niti izračunati ugao pada, zbog čega se nije moglo osloniti na njihov izveštaj", kazao je general Gotje u pisanoj izjavi Karadžiću koja će i biti predmet unakrsnog ispitivanja.

  Joudri: Granatu ispalili muslimani

  Jedan od Karadžićevih svedoka biće i kanadski pukovnik Stiven Joudri, ekspert - balističar koji je učestvovao u analizi više stotina kratera nastalih eksplozijama minobacača raznog kalibra. Joudri je takođe bio uključen u istragu o eksploziji na pijaci Markale, a svojim pretpostavljenima je nakon detaljne analize izneo stav da je 95 odsto siguran da je granata stigla sa položaja pod kontrolom muslimana.
 • markale- 78430 - 25.10.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Markale, teror nad vlastitim narodom


  Za one koji nisu znali, ili su sumnjali ko je počinioc zločina na Markalama: bivši presednik Republike Srpske u svojoj odbrani dokazuje da su muslimani namjestili igru o Markalama i da srpska granata nije mogla počiniti ovaj zločin.

  markale- 67805 - 15.03.2012 : Esmeralda Kovacevic Tuzla - best (0)

  Čitava sramota mog naroda


  Šta reći osim čIsta podmetačina mojih muslimana. Hajde na stranu vjeru i odbranu svog naroda, bilo Srba bilo muslimana, pravda je jedna i nažalost uvek izađe na vidjelo kao ovo na Markalama.

  Žali Bože srpske civile, ni krive ni dužne, a uspjeh mog naroda nije bio očekivan jer bi samo lud povjerovao da su Srbi poslali granatu. Niko ovo ne smije da prizna ali ipak je istina koju svi znamo, Krivicu na Markalama snosi samo strana muslimana ili ti Bošnjaka, neki su i prelazili iz muslimanskih vojnih vodova naravno na srpsku stranu jer su bili razočarani događajem na Markalama i tadašnjim uticajem Izetbegovica... Toliko!
  markale- 25273 - 19.10.2010 : Nenocc - best (2)

  Re:Markale


  General kanadske vojske Dejvid Frejzer, bivši oficir UNPROFOR-a u Sarajevu, izjavio je danas, na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da je bilo slučajeva da su muslimanske snage iz snajpera gađale muslimanske civile, uključujući decu, kako bi za to bili okrivljeni Srbi.

  "Muslimani su bili odgovorni za gađanje svojih civila i mi (UN) smo uložili zbog toga protest vlastima u Sarajevu" i rekao je Frejzer i dodao da je informaciju o muslimanskim napadima na decu čuo od vojnika UN.

  Član tadašnjeg ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić "ostao je bez reči i nije bio srećan kada je čuo za postupanja muslimanske vojske prema sopstvenim civilima", kazao je Frejzer i priznao da nikad nije čuo da su Srbi napadali sopstveni narod.

  Dakle Emire, već je krajnje vreme da pogledate istini u oči, da prestanete da glumite Kalimera, da malo potražite ili poslušate informacije, ako ne od nas, onda od onih koji su bili svedoci rata a bili su manje više neutralni. Pa zašto ste onda bežali od kamera? Pa znali ste da će biti krvi. Od čije sestre oca ili majke to pitajte vašu bracu kako su selektirali žrtve. Ili ste na tim mjestima "slucajno" delili hranu izmučenim Srbima?

  Takodje treba da prestanete pričati gluposti, kao ratni zlocinac Ganić, da su Srbi napustili Sarajevo iz ekonomskih razloga tj. da su za prodati stan u Sarajevu mogli da kupe jedan u Beogradu i jedan u Banja Luci.

  Pozdrav od Nena
  markale- 25258 - 16.10.2010 : Emir Becirovic Sarajevo - best (1)

  Markale 94. 95.


  Mislim da svi trebamo žaliti za nevinim žrtvama ma kako se one zvale, ime ništa ne znači kad civil leži mrtav na zemlji..

  Ja bih rado iznio svoje mišljenje, tad sam bio previše mlad pa nemam mogu reći da imam nekakvo iskustvo iz rata...

  Ali jednostavno moram nešto pitati: ukoliko je istina da je Armija muslimanske BiH "bacila" granatu na Markale, to bi bukvalno značilo da je moj otac ili neki od njegovih saboraca koji su bili u Armiji "bacio" granatu i ubio prvu komšinicu i oca moje sadašnje supruge, a moju majku zamalo, jer se kretala prema pijaci kad se desio taj incident...

  Za koju "muslimansku" državu za koje "bolje uvjete" u pregovoru, za koji "strani uticaj" bi bilo koji čovjek na svijetu pucao u svoju ženu, svoje djete, svoju majku?

  Jako me zanima druga strana priče "običnih" ljudi, ovde u Sarajevu nemamo baš priliku to čuti...

  Ne želim nikoga da provociram, niti vrijeđam...

  Pozdrav iz Sarajeva!

  Emire,

  treba da shvatiš da nisu svi ljudi isti kao ti! I sreća tvoja što si bio mali, pa nisi imao prilike da vidiš kako neki ljudi mogu u zlu da se izopače. Onda bi shvatio da oni koji su ubijali Srbe po Sarajevu to (uglavnom) nisu radili iz nekakvih nacionalno-političkih poriva, nego zbog par stotina maraka, nekoliko grama zlata ili frižidera koji je neki Srbin imao u stanu... Ovo ti navodim na osnovu istraživanja pozadine ubistava u Sarajevu koji je bio pod kontrolom Armije BiH, a vjerujem da je takvih slučajeva bilo i na srpskoj strani.

  Što se Markala tiče, navrati ponekad na ovu stranicu jer imam namjeru da napišem još nekoliko sličnih priča o sličnim događajima koji su se desili na potezu Markale - Vječita vatra - Ekonomski fakultet. Napominjem da se radi o događajima o kojima ti tvoj otac može posvjedočiti da su se desili, ali su prošli bez mnogo publiciteta u javnosti jer (srećom) nisu bili tako krvavi poput Markala i reda za hljeb u Ulici Vase Miskina.

  Vilijam Blejk, engleski pjesnik i slikar je rekao: "Kada kažem neku istinu, ne pokušavam da ubjedim one koji to ne znaju, nego to navodim u interesu odbrane onih kojima je to poznato. "

  Evo ti i engleska verzija ove misli, u slučaju da ti se moj prevod ove misli na srpski jezik ne sviđa.

  William Blake: "When I tell any truth, it is not for the sake of convincing those who do not know it, but for the sake of defending those that do. "
  markale- 25195 - 06.10.2010 : V P Vogošća - best (0)

  Markale - nova saznanja


  21. septembar 2010. od Angus Young

  Vojska Republike Srpske (VRS) nije počinila masakr na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine, utvrdio je tim balističara iz beogradskog Vojno-tehničkog instituta koje je angažovao tim odbrane Radovana Karadžića.

  Strašni prizori sa sarajevske pijace Markale obišli su svet 1994. godine Beogradski balističari rasvetlili su slučaj "Markale", kao i još nekoliko masovnih stradanja u Sarajevu za koje se ispostavilo da su režirani od tadašnjih muslimanskih vlasti u Sarajevu, rekao je za "Pres" šef Karadžićevog tima odbrane Goran Petronijević.

  On je naveo da je stručnjacima iz Srbije, posle tri meseca odugovlačenja, osiguran bezbedan pristup mestu zločina i da su dokazi, koji bacaju novo svetlo na više ratnih događaja u Sarajevu, otkriveni proteklog vikenda.

  Petronijević je istakao da su, radi bezbednosti veštaka, veštačenja obavljena u potpunoj tajnosti, uz asistenciju pripadnika Sipe. Veštačenja su, kaže on, omogućena tek kada je Haški tribunal "pritisnuo" vlasti BiH koje su više od tri meseca raznim birokratskim zamkama sprečavale da balističari dobiju traženu policijsku zaštitu.

  Prema njegovim rečima, iako se izveštaj još radi, već na osnovu prvih utisaka sa terena i obavljenih merenja, rezultati veštačenja odudaraju od zvaničnih izveštaja koji su se do sada mogli čuti u Hagu, a po kojima je za Markale odgovorna srpska strana

  Dio dokaza će biti uskoro iznesen na suđenju Karadžiću. Interesuje me da li će BH TV i tih dana prenositi to suđenje....
  markale- 25142 - 02.10.2010 : Mile - best (0)

  Markale


  Svima bi već trebalo biti jasno da granata koja je ubila toliko civila na Makalama nije nikako mogla biti ispaljena sa srpskih položaja oko Sarajeva.

  Ta granata je morala biti minobacačka da bi pala na plato ispred tržnice. Minobacačka granata ide ubacnom putanjom, a da bi pala tu gdje je pala, morala je biti ispaljena iz neposredne blizine. Pošto Srbi nisu imali položaje u centru Sarajeva, onda je jasno da nisu mogli ispaliti tu granatu.

  Drugo, da je ispaljena sa srpskih položaja, koji su bili ipak udaljeni od centra Sarajeva, onda bi udarila u više nivoe, kao na primjer zgradu ili čak u neki krov ili slično, a ne bi pala na beton.

  Najčudniji je dolazak snimateljskih ekipa i amblantnh kola. Ako je granata ispaljena sa srpskih položaja oko Sarajeva, kako su bili sigurni da neće doletjeti još koja, pa su slobodno došli bez ikakvog straha na lice mjesta tragedije.

  Sve ovo upućuje da granata nije nikako mogla biti ispaljena sa srpskih položaja. To je bar jasno u ovom slučaju. Kako je muslimanska vlast mogla da uradi tako nešto, ali cijena je bila ipak previsoka a rezultat nije postignut.
  markale- 25133 - 01.10.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Profesor Mahmud (Maša) Đikić


  Htio bih da sa vama podjelim tugu koja me mori ovih dana. Imam želju da napišem par riječi o mom kolegi sa Sarajevskog iniverziteta, profesoru Mahmudu (Maši) Đikiću.

  Profesor Mahmud (Maša) ĐikićSredinom osamdesetih godina u Sarajevu je bilo samo nekoliko ljubitelja personalnih kompjutera, onih koji su imali samo 512 Kb RAM-a i 20 Mb disk. Vlasnici tih kompjutera su se međusobno poznavali, posjećivali, razmjenjivali softver i iskustva... Vremena su bila takva da nam je bilo suđeno da se upoznamo.

  Jednoga dana na Mašin poziv sam otišao na Mašinski fakultet i odmah se oduševio njegovom izuzetnom snalažljivošću i kompjuterskom pismenošću. Maša je bio samouk, ali je odlično vladao AutoCAD-om. U svom kabinetu je imao nevjerovatnu kolekciju programa, i vrlo rado ih je ustupao svojim studentima i poznanicima.

  Da ne bude zabune, ne mogu da se pohvalim da sam bio blizak prijatelj sa Mašom Đikićem, mada sam siguran da bismo to postali, samo da smo imali više vremena jedan za drugog. U to vrijeme, ja sam za njega bio njegov "mladi kolega sa Ekonomskog fakulteta".

  Za vrijeme boravka u Njemačkoj, negdje u toku 2004. godine, od našeg zajedničkog prijatelja sam saznao da je Maša onog kobnog 27. maja 1992. godine stajao u redu za hljeb u ulici Vase Miskina. Od silne eksplozije iz podruma neke zgrade, Mahmud Đikić je ostao bez obje noge do koljena.

  Normalno je da bi svaki čovjek, ukoliko mu se desi takva nesreća, hiljadama puta u svojoj glavi premotao događaj koji ga je za čitav život privezao za invalidska kolica. Međutim, čovjek izuzetnih intelektualnih sposobnosti, kakav je Maša, ima mogućnost da angažuje sve svoje analitičko-intelektualne kapacitete i tako sagleda i u jednu cjelinu ukomponuje sve detalje jednog takvog događaja...

  A Maša je vidio mnogo više nego što bi bilo koji običan čovjek mogao da uoči u takvim okolnostima. Svojim najbližim prijateljima je pripovjedao da se prije eksplozije nije čuo onaj karakteristični, i do tada svim građanima Sarajevo dobro poznati zvuk granate koja pada sa neba. Bilo mu je čudno i to što su svi ranjeni imali izuzetno teške ozlijede do koljena pa naniže, bez gotovo ikakvih rana na gornjem dijelu tijela. Međutim, ono što je za Mašu bilo najčudnije je izuzetno dobra organizacija televizijskih i ambulanih ekipa, koje su tako-reći svega par minuta nakon detonacije dojurile na lice mjesta da snime i ukažu prvu pomoć.

  Slika Mahmuda Đikića je obišla čitav svijet. Ako se sjećate čovjeka koji se vuče po pločniku i pružajući ruku u pravcu neba moli grupu reportera da mu pomognu, onda znate o kome govorim. Ova slika je bila ključni momenat antisrpske kampanje - na njoj su reporteri snimili Mašu koji čitav svijet moli za pomoć...

  Mašina slika je zapanjila čitav civilizovani svijet i stvorila ogromnu mržnju prema Srbima. Taj snimak sam zadji put vidio prije mnogo godina, ali mi duša još uvijek treperi čak i kada ga premotavam u glavi.

  Maša je vjerovao da su muslimani organizovali masakr u ulici Vase Miskina, pa je krajem 1992. godine napustio Sarajevo. Duboko razočaran u svoj narod, kažu da se zakleo da nikada više neće kročiti u grad u kome je živio od svoje druge godine života.

  Svoje liječenje Maša je nastavio u Americi, a onda odlazi u Kanadu, gdje kreće vrijeme bio profesor-istraživač na Waterloo univerzitetu u Ontariju. Nakon toga je radio za neku kompaniju koja se bavi izradom protetičkih pomagala, upravo onakvih kakva je i on koristio.

  U to vrijeme sam radio u Frankfurtu, gdje mi prenesoše ovu tužnu Mašinu priču. Nakon toga, rodila se u meni želja da se ponovo vidim sa Mašom. Na internetu sam pronašao i Mašin broj telefona u Ontariju, htjedoh da mu budem moralna podrška ali mu se nikada ne javih...

  Nakon toga, o Maši nisam imao nikakvih informacija duži vremenski period. A interesovalo me je sve: da li je uspio da u Kanadu dovede ženu i dva sina, da li još uvijek voli kompjutere sa istom onom strašću kao u ono vrijeme kada računari nisu bili samo profesija nego i velika ljubav...

  Nedavno sam saznao da se Mahmud Maša Đikić, uprkos svom obećanju da se nikada neće vratiti u Bosnu, prije par godina vratio u Sarajevo. Možda zbog toga što bio u ozbiljnim zdravstvenim problemima, probudila se u njemu želja da ne umre u hladnoj Kanadi kao stranac. Ne znam da li ga je više morila nostaligija za sarajevskom rajom ili je poželio da se, onako bez nogu, još jednom popne na Crepoljsko, kako bi se još jednom prisjetio vremena kada je bio strastveni planinar.

  Ovih dana sam saznao i jednu tužnu vijest: Prije nekoliko mjeseci Maša Đikić je umro. Sa Mašom se ugasila i jedna od poslednjih iskrica svjetlosti koja je sijala nad Sarajevom. Kasaba polako tone u mrak; u prah se pretvara i ono malo duše što je u njoj ostalo.

  Maša, prijatelju, neka ti je vječna slava! Daće Bog pa će se u paklu peći svi oni koji ti ukradoše noge!
  markale- 25129 - 01.10.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Izvještaj sa Markala


  Da li će konačno srpska istina o dešavanjima u BiH ugledati svjetlo dana? Evo jednog prepisa kojeg sam kopirao sa jednog banjalučkog foruma, a gdje se govori o masakrima koje su u tim ratnim danima počinili muslimani.

  Srbi nisu krivi za Markale

  21. septembar 2010. od Angus Young

  Vojska Republike Srpske (VRS) nije počinila masakr na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine, utvrdio je tim balističara iz beogradskog Vojno-tehničkog instituta koje je angažovao tim odbrane Radovana Karadžića.

  Strašni prizori sa sarajevske pijace Markale obišli su svet 1994. godine

  Beogradski balističari rasvetlili su slučaj "Markale", kao i još nekoliko masovnih stradanja u Sarajevu za koje se ispostavilo da su režirani od tadašnjih muslimanskih vlasti u Sarajevu, rekao je za "Pres" šef Karadžićevog tima odbrane Goran Petronijević.

  On je naveo da je stručnjacima iz Srbije, posle tri meseca odugovlačenja, osiguran bezbedan pristup mestu zločina i da su dokazi, koji bacaju novo svetlo na više ratnih događaja u Sarajevu, otkriveni proteklog vikenda.

  Petronijević je istakao da su, radi bezbednosti veštaka, veštačenja obavljena u potpunoj tajnosti, uz asistenciju pripadnika Sipe. Veštačenja su, kaže on, omogućena tek kada je Haški tribunal "pritisnuo" vlasti BiH koje su više od tri meseca raznim birokratskim zamkama sprečavale da balističari dobiju traženu policijsku zaštitu.

  Prema njegovim rečima, iako se izveštaj još radi, već na osnovu prvih utisaka sa terena i obavljenih merenja, rezultati veštačenja odudaraju od zvaničnih izveštaja koji su se do sada mogli čuti u Hagu, a po kojima je za Markale odgovorna srpska strana.

  Dio dokaza će biti uskoro iznesen na suđenju Karadžiću.
  markale- 25103 - 29.09.2010 : Specijalac Momčilo Rs - best (0)

  RE: Markale


  Moram se složiti sa "Vogošćaninom Pravim" i dodati da je žalosno da niko neće da objavi rezultate istrage koja je vođena u tajnosti, a pod obezbjedjenjem SIP-e i policije kantona Sarajevo.

  Zašto se Srbi boje da objave istinu? Shvatam muslimane jer su ubijali svoj narod, ali Srbi bi trebali da to objave u svim sredstvima informisanja i tako skinu ljagu sa sebe.

  Ovdje je sajt na kojem se može sve pročitati ako je ova tema zabranjena za postavljanje na sajt, gosp. Željko obrišite, nema nikakve ljutnje. Međutim, ako obrišete, barem pošaljite Pravom neka bar on pročita.

  Po pitanju "Markala" razgovarao sam sa jednim meni bliskim čovijekom. Kroz razgovor mi je rekao da je sa jednim muslimanom malo popričao i o tom događaju i kako je ovaj bio pod dejstvom alkohola, ispričao mu je i kako se zvala i akcija u vezi Markala, i tek tada je shvatio da je tu informaciju dao Srbinu i presao na sasvim druge teme.

  Za sve akcije su davali bombastične nazive pa i akcija "Vjenčanica", koja nije krenula zbog potpisivanja nekakvog primirja.
  markale- 25085 - 26.09.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Markale


  Moram da napišem i ovo, pa ako niste znali da sada i to znate: muslimanske vlasti u Sarajevu su ubijale svoje građane a potom bi za to okrivljivali srpsku stranu.

  Nakon toliko godina istina je konačno izašla na vidjelo. Kako u optužnici za Radovana Karadžića stoji, da je između ostalih zločina napravio i zločin ispaljivanja granate na sarjevsku pijacu "Markale" na kojoj je stradalo puno civila. Na zahtjev Karadžića, trebalo je da balističari dođu u Sarajevo i utvrde tačnost tog nemilog događaja. Istraga je izvedena u tajnosti a vlasti u Sarajevu se više od tri mjeseca pokušavale da izbjegnu tu istragu. Nakon pritiska od strane Haškog tribunala, muslimanske vlasti su morale da odobre i obezbjede da balistički eksperti dođu u Sarajevo i utvrde mjeseto odakle je ispaljena granata. Karadžić i Srbi su konačno oslobođeni te optužbe jer su eksperti ustanovili da je bilo nemoguće da je ta granata doletjela sa srpskih položaja.

  Svijetska javnost još uvjek nije upoznata sa ovom informacijom, a svi znamo da su Srbi u toku rata snosili velike posledice upravo zbog događaja na ovoj sarajevskoj pijaci.

  Treba sve učiniti da ova vijest što prije prodre u svijet!
  markale- 22759 - 20.10.2009 : Ratko Obrenovic Detroit, Usa - best (0)

  Markale


  Svi su znali istinu pa je i ciriski "Die Njeltnjoche" ovako pisao o događajima koji su prethodili akciji NATO-a u Bosni:

  Žestoke detonacije i bljeskovi vazdušnih napada na bosanske Srbe gotovo da su bacili u zaborav zalog za prvu vojnu akciju NATO-a velikih razmjera: bila je to granata koja je 28. avgusta ubila 37 ljudina jednoj maloj pijaci u centru Sarajeva. Opravdanje je dan kasnije pružila komanda UNPROFOR-a na čelu sa general-potpukovnikom Rupertom Smitom, čija je istraga "van svake razumne sumnje" pokazala da je smrtonosna granata ispaljena sa položaja bosanskih Srba.

  Za razliku od eksplozije granate kada je 5. februara 1994. na obližnjim Markalama poginulo 68 žitelja Sarajeva i za koju se nikada nije otkrilo čija je praktično niko nije postavio pitanje kako je ovoga puta krivica gotovo odmah mogla da se pripiše bosanskim Srbima. Izvještaj generala Smita, upućen teleksom glavnom štabu Ujedinjenih nacija, napisan je na jednoj strani. Nasuprot tome, izvještaj Ujedinjenih nacija iz 1994. zasnivao se na posebnim istragama 11 različitih artiljerijskih stručnjaka na licu mesta i bio je 46 strana dug. (Ujedinjene nacije su oba dokumenta proglasile tajnim. )

  Pa ipak, najmanje četiri stručnjaka - jedan Rus, jedan Kanađanin i dvojica Amerikanaca izrazili su ozbiljne sumnje u zaključak generala Smita "koji je van svake razumne sumnje" i nagoveštavaju mogućnost da su ovu granatu mogle da ispale snage muslimanske vlade, a ne Srbi.

  U intervjuu koji je dao novinaru Itar TASS, pukovnik Demurenko je 30. avgusta tvrdio da je praktično nemoguće pogoditi tako usko ograničeni cilj ni deset metara široka ulica sa udaljenosti od 3, 3 kilometra, "koliko su udaljeni najbliži srpski artiljerijski položaji". Vjerovatnoća takvog pogotka je "jedan prema milion".

  Kanadski stručnjak, jedan oficir koji je dugo boravio u Bosni, rekao je da je po njegovom mišljenju izvještaj Ujedinjenih nacija "krajnje sumnjiv". Za njega je sumnjiva "nelogičnost vezana za upaljač" projektila, koji je izvađen iz kratera na pijaci. Za razliku od upaljača drugih projektila, koji su lansirani 28. avgusta, ovaj koji je pogodio pijacu "uopšte nije lansiran iz minobacačke cijevi", što je značilo da je projektil ispaljen sa krova, ili detoniran na drugi način. Kanađanin je dodao da su on i njegove kanadske kolege oficiri, koji su učestvuju u operacijama u Bosni, "uvjereni da je muslimanska vlada" bacila na pijacu u Sarajevu ne samo minobacačku granatu, 28. avgusta 1995, već i onu 5. februara 1994".

  Američki kritičar izvještaja Ujedinjenih nacija je službenik vlade SAD, koji bi takođe želio da ostane anoniman. On kaže da postoji "još nekoliko nerješenih tačaka koje bude sumnju u valjanost prenagljene izjave Ujedinjenih nacija". On primećuje da je sa "udaljenosti i položaja Srba nemoguće vidjeti pijacu" što znači da su, ako su to uopšte bili oni, "pucali na slijepo". Osim toga, projektil sa te udaljenosti imao bi visoku putanju, " a to znači da bi granata pala sa velike visine". Međutim, kako on nastavlja, "nije se čulo karakteristično fijukanje granate u padu što znači da granata nije mogla da padne sa velike visine".

  Drugi američki kritičar, vojno lice, uočio je sličnu nelogičnost u izvještajima Ujedinjenih nacija. On je u jednom intervjuu rekao da barem tri od pet projektila koji su ispaljeni 28. avgusta ujutru potiču sa istih položaja na srpskoj strani. "Ali četvrti, onaj koji je pobio ljude na pijaci, potiče sa drugog mjesta. "


  Međutim, zašto bi muslimanska vlada, kako je skeptik prinuđen da zapita, bombardovala i ubijala sopstveno stanovništvo ili, ako se to isključuje, namjerno provocirala srpsku paljbu, što se, prema izveštajima Ujedinjenih nacija iz Sarajeva, u poslednje tri godine redovno dešavalo? Činjenica je da su nedelju dana prije tragedije na pijaci, oružane snage muslimanske vlade vršile snažne artiljerijske napade na srpske položaje oko Goražda i Vogošće, sjeverno od Sarajeva, i time provocirale odmazdu srpske artiljerije. Muslimansko rukovodstvo je u obje prilike zahtijevalo vazdušne napade NATO-a ali je general Smit odbijao da ih traži.

  Onda je 27. avgusta uslijedila prijetnja pomoćnika državnog sekretara američkog Ministarstva spoljnih poslova Ričarda Holbruka da bi "za jednu-dvije sedmice posljedice mogle biti veoma štetne po srpske ciljeve", a nekoliko sekundi potom govorio je o "aktivnijem vazduhoplovstvu NATO-a".

  Drugim riječima, vazdušni napadi već su bili detaljno planirani prije nego što je Holbruk otputovao na Balkan da bi izložio Srbima mirovni plan predsjednika Klintona. Bio je potreban samo povod da bi avioni poletjeli. I zaista, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Nik Berns zahtevao je vazdušne napade još prije nego što je izveštaj generala Smita stigao u Njujork. Prvi talas američkih borbenih aviona ispalio je prve bombe na ciljeve samo 39 časova poslije eksplozije granate na pijaci...


  Sjetimo se groteskne sprdnje koju su pred TV kamerama stranih izvestača izvodili "alijini specijalci" zajedno sa predstavnicima UNPROFOR-a nosajuci stare i nove leševe, čak i lutke u pripremljena kola, od kojih neka nisu nikud stizala...

  Direktne emisije na islamskim radio-stanicama, gdje su se javljali slušaoci koji su javno pozivali na linč sarajevskih Srba... Koliko je Srba stvarno bilo likvidirano u svojim stanovima i po privatnim logorima nikada nećemo saznati... Dovoljno je da se uzme u obzir da je za vrijeme rata u dijelu Sarajeva pod islamskom okupacijom živote izgubilo oko 10. 000 građana Srpske nacionalnosti.
  markale- 18914 - 10.09.2008 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Sarajevo: Luis Mekenzi


  markale- 8100 - 11.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)


  Postoje tri prekretnice građanskog rata u Bosni i Hercegovini koje su iskorištene da se zavadi, uništi i istrijebi srpski narod sa njihovih vječnih ognjišta. U sva tri slučaja korišten je isti metod:

  Masovno ubijanje pred kamerama


  U sva tri slučaja bio je potreban izgovor da se rasplamsa rat, da bi se uskratilo pravo srpskog naroda da sami odlučuju gdje i sa kime će da žive. Sva tri slučaja su bila slična i za svaki od njih zapadna javnost je okrivila Srbe. Sumnja u to sto se stvarno desilo, je bazirana je na sledećim činjenicama:


  1. Ni u jednom od tri događaja srpskim ekspertima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u balističkim analizama
  2. Ni jedan od Zapadnih eksperata nije potvrdio da su Srbi odgovorni za masakar
  3. U svakom od tri slučaja TV ekipe i (i prva pomoć) je "slučajno" bila na licu mjesta
  4. Svaki slučaj je imao ogromne političke i vojne posledice za srpsku stranu.  Evo opisa događaja i njihovog značaja:

  1. 27. Maj 1992 - Incident u redu za hljeb - Najavljeno speciajlno zasijedanje UN trebalo je da počne 31. maja 1992. godine, da bi se diskutovalo moguće uvođenje sankcija SR Jugoslaviji. ╚etiri dana prije zasijedanja (27. Maja 1992. godine) desio se masakar u Sarajevu. Američka administracija iskoristila je to da progura sankcije kroz Savjet bezbjednosti UN.
  2. 5. Februar 1994 - Zločin na pijaci Markale (prvi dio) - Početkom 1994. godine, bilo je jasno da isalamski fundamentalisti nisu u stanju da pobjede u ovom ratu i da im treba pomoć sa strane. U isto vrijeme, NATO je tražio razlog da se umješa u sukob. Incident je pomogao i muslimanima i NATO-u. Zločin na Markalama je iskorišten kao izgovor da se zamijene trupe UN sa trupama NATO-a. Takođe je iskorišten je kao vodilja budućeg NATO djelovanju u Bosni.
  3. 28. Avgust 1995 - Pijaca Markale (drugi dio) - Američki pomoćnik državnog sekretara SAD-a, gospodin Holbruk, najavio je potrebu da se pronađe razlog za NATO bombardovanje. Islamski fundamentalisti su isporučili naručeno za manje od 24 sata. Samo dan kasnije, protiv dokaza (od Ruskih, Francuskih i Britanskih nezavisnih posmatrača sa lica mjesta) muslimani su izrežirali jos jedan pokolj samo za kamere. Američka administracija je insistirala da se Srbi okrive. Najveće bombardovanje u istoriji NATO alijanse je počelo. NATO je bombardovao hrisćanske Srbe i istjerao ih sa vječnih ognjišta, sa ciljem da obezbjede uporište za islamske fundamentaliste u srcu Evrope.


  Za slavicnet.com sa engleskog preveo Zoran Mirkovic iz Melburna, Australija (porijeklom iz Olova)
  markale- 7861 - 08.04.2006 : Zoran Mirke Melburn, Australija - best (0)

  Misterija pijačnog masakra


  Napisala: Eve-Ann Prentice
  Za http://sokolac.slavicnet.com/ tekst preveo: Zoran Mirković (porijeklom iz Olova)

  Šezdeset osam ljudi je poginulo i više od 200 je povrijeđeno kada je granata eksplodirala na maloj Sarajevskoj pijaci. Užasne scene su snimljene i zgrožen svijet je ostavjen, da bez imalo sumnje, krivi Srbe. Kasapljenje je donijelo dublju američku umiješanost na Balkanu, formiranjem "Kontakt grupe" predvođene od strane USA i američko-pregovaračke alijanse između bosanskih muslimana i Hrvata.

  Masakar je takođe direktno prokrčio put za američke vazdušne napade na bosanske Srbe i njihove linije odbrane pred kraj ljeta 1995. Čak šta više, ubijanja su navela na dogovor da Srbi povuku njihovo teško naouružanje sa planina oko Sarajeva i muslimani su sa zatezanjem potpisali primirje. Popuštanje opsade i olakšanje za ljude iz Sarajeva, bio je vidljiv uspjeh.

  Do današnjeg dana, niko nije siguran ko je ispalio smrtonosni hitac na Markale u februaru 1994. godine. Preživjeli i svjedoci su izjavili da nisu čuli karakterističan ‘zvižduk’ dolazeće granate. Ovo je kasnije navelo na zaključak da je bomba bila postavljena ispod tezge. Zapadnjački diplomata koji je boravio u Sarajevu 1999. godine kazao mi je da je bio ubijeđen da je bombardovanje bilo pripremljeno od strane muslimanske vlade. Muslimani su bili sigurni da će gnev i ljutina dovesti do avijacijskih napada protiv njihovih neprijatelja i pojačati pritisak na podizanje embarga na oružije, koji je bio uveden zaraćenim stranama. Britanija i Francuske su se protivile uklanjanju embarga, dok je Amerika pokazivala znake želje da naoruža muslimane.

  “U jutro kada se desila eksplozija, nekim ljudima je rečeno da danas nije dobar dan da se ide na pijacu”. Zapadnjački diplomata je rekao: “Nije bilo pucnjave sa Srpskih pozicija toga dana, i povrede su bile uglavnom od pojasa pa naniže, kao da je bomba eksplodirala sa lica mjesta”. Diplomata je rekao da još jedan znak da je Muslimanska Vlada bila odgovorna, jer je državna televizija sa televizijskim kamerama bila na licu mjesta za “par sekundi”, kao da su bili obaviješteni unapred da snime puni horor sa lica mjesta da bi dobili što više uticaja na svijet.

  Nakon istrage masakra od strane UN i zakjučka da niko ne može biti siguran odakle je granata stigla, započeta je diskusiju među diplomatama, političarima i novinarima da su muslimani pobili svoj narod. Međutim, javnost je već prihvatila zakjučak da su Srbi odgovorni, pa se dodatna pitanja nisu postavljala. Rezultat je bio vidan - Sarajevo je oslobođeno opsade. Prebacivanje krivice na Srbe, je presedan naprevljen bez dokaza, i proces monstrumizacije Srba je dostigao veće razmjere.
  markale- 7548 - 04.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (1)

  Masakr na pijaci


  Autor: Majkl Roze (Michael Rose)
  (General Michael Rose je bio komadant trupa UN u Bosni i Hercegovini. Ovo je isječak iz njegove knjige "Borba za mir", objevljena u izdavačkoj kući "The Harvill Press", u Londonu 1998. godine)


  I ako su se Srbi do sada složili sa bukvalno svim zahtjevima koji su muslimani tražili, Divjak je 'zatezao' da potpiše primirje, pod izgovorom da UN ovo primirje nisu povezali ni sa jednim dugotrajnim rešenjem.

  Ja sam mu rekao da bi u ovom momentu stanovnici Sarajeva definitivno prihvatili ovako nešto kratkotrajno, samo da bi živjeli u miru.

  On se i dalje nije slagao i prihvatao.

  U ovom momentu sam ga neprijatno iznenadio. Rekao sam mu da prvi nalazi UN sa kratera od bombe na Markalama ukazuju da je bomba bila ispaljena sa strane bosanskih borbenih linija. U sobi je zavladala mrtvačka tišina i Hajrulović je izgledao nestrpljiv. On me je hladno pitao da objasnim.

  Rekao sam mu da je ugao dejstva smrtne bombe pokazivao da je bomba bila ispaljena sa veoma bliske udaljenosti, sa njihove strane ili je čak aktivirana na licu mjesta.

  Teško je, rekao sam, biti precizan kada je samo jedna bomba bila ispaljena i takodje zato što je Bosanska Armija sklonila i odnijela neke veoma važne sudske dokaze prije nego što su snage UN sigle. (strana 48).
  markale- 7381 - 03.04.2006 : - best (0)

  Markale, činjenice o zločinu


  ┐eljko, ti si potpuno u pravu po tom pitanju, na šta ukazujui sledeće činjenice, kojima si sam bio svjedok.
  1. Prisluškivani razgovori Hitne pomoći, na koji su se način pripremali za cijeli scenario.
  2. Prethodila je i priprema "mrtvih" tako što su se čuvali na Koševu u mrtvačnici.
  3. Prisustvo stručnjaka za eksplozive, koji je radio u UNIS-u, ne mogu mu se sjetiti imena, posjetioci će se sjetiti. Koji je provjeravao efekte.
  4. Granate, ma otkuda doletjele, ostavljaju kose tragove na betonu, što se jasno vidi da nije tako.
  5. Geleri od granata raznose tijelo, i to nepravilno, što nije slučaj na snimku.

  Ima još toga, ali ovo je suština.
  markale- 7380 - 03.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Markale


  Britanska novinarka Eve Ann Prentice je 3. 2. 2006. godine je kao svjedokinja obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY) izjavila da je 1994. godine u Sarajevu vidjela vođu Al-Qa’ide Osamu bin Ladena za posjeta bošnjačkom čelniku Aliji Izetbegoviću.

  Odgovarajući na Miloševićeva pitanja, svjedokinja Prentice je kazala kako je njezina istraga pokolja na sarajevskoj tržnici Markale 5. veljače 1994. , koji je doveo do zračnih udara NATO-a na Republiku Srpsku, pokazala da pokolj nije izazvala srpska granata, nego da je riječ bila o “eksplozivnoj napravi pričvršćenoj ljepljivom vrpcom ispod štanda na tržnici’’. Svjedokinja je odgovornost za navodno podmetanje eksploziva pripisala “vladi BiH”.

  Idi na stranu - |1|2|