fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-LJUBICIN_GAJ
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

ljubicin_gaj- 20150 - 18.01.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

U Ljubicinom gaju

Za vrijeme moga boravka u Aleksandrovu, proveo sam neko vrijeme i u Ljubičinom Gaju, malom salašu udaljenom par kilometara od Aleksandrova. Nekoliko lovaca entuzijasta pretvorilo je jednu staru kuću u pravi raj na zemlji. Uz dobru lovačku hranu i hladno pivo upoznah se sa ljubiteljima panonske divljači i naslušah dosta lovačkih priča. Vrijeme provedeno sa njima ostade mi u lijepoj uspomeni pa poželjeh da vam naslikam priču o banatskoj ravnici i ljudima koji žive u njoj.Aleksandrovo - put do Ljubicinog gaja

Kada dođosmo do kraja asfaltne ulice i zaputismo se kolskom putem između njiva, premro sam od straha. U ovakvu avanturu se nisam upustio još od ratnih godina pa zaboravih da naši vozači čak i sam malim autima mogu da se sa lakoćom nose sa rupama koje su izdubili teški banatski traktori.


Aleksandrovo - banatske njive

Na sve strane pružile se banatske njive. "Još da pređemo nekoliko oranica i stigli smo do odredišta" - tješi me Slobodan, vođa puta.


Aleksandrovo - Ulaz u objekat

Na vratima nas dočeka jedan od lovaca - sa sjekirom u ruci. Kažu da je to dio vojvođanske tople dobrodošlice. Kasnije mi objasniše da je Voja Miškeljin zvani Guga po profesiji seoski srcelomac.


Aleksandrovo - Slobodan pokazuje salas

Moj glavni domaćin, Slobodan Cucić, povede me u razgledanje Lovačkog doma.


Aleksandrovo - salas ima internet

Salaš nema električnu struju, pa je osvjetljenje je na akumulator. U planu su i solarni paneli, ali i još mnogo toga. Međutim, već su priključeni na internet - i to ADSL. Moderno, nema šta.


Aleksandrovo - soba na salasu

U potkrovlju lijepo uređena soba sa tri kreveta. Sve tako divno izgleda da bih rado zalegao da se malo odmorim. Doduše hladno je za moj ukus, ali imam namjeru da tamo navratim i na ljeto...Aleksandrovo - lovacka osmatracnica

Pored salaša je i lovačka osmatračnica. Savjet za lovce početnike: Popnete se na platformu pa ako na vidiku nema divljači vratite se nazad u topli dom da popijete još po jedno pivo...


Aleksandrovo - lovci iz Smedereva


U objektu posjedali lovci i pivom zalivaju tradicionalnu lovačku hranu u svojim zadovoljnim stomacima. Aleksandrovčanima došlo u posjetu par lovaca čak iz Sremske Mitrovice. Ovaj drugi sa desna je ribočuvar u Mitrovici, zapamtite njegovu facu ako ste pecaroš...

Za ovoga u crvenoj trenerci mi ispričaše dvije priče.
  1. On je jedini čovjek na našim prostorima koji je popio litar antifriza i ostao živ
  2. U toku zadnjeg rata je pecao ribu u Jadranu, negdje u Njivicama, blizu Hrvatske granice. Hrvati uđu u teritoriju Crne Gore, zarobe ga i odvedu u Dubrovnik. Kažu da su ga malo tukli, ali je ipak ostao živ.
Aleksandrovo - Nešo


Nebojša Marković je jedan od mojih domaćina. Tih i prijatan čovjek. Ostali to koriste pa ga malo zezaju, ali on ljudina, voli društvo pa i ne haje... Inaše u Aleksandrovo je došao posle bombardovanja. Porijeklom je iz okoline Vučitrna, Kosovo. Otac je troje djece.

Aleksandrovo - najbolji lovac


Titula najboljeg lovca bi vjerovatno otišla ovom dasi. Kažu da je Saša Ašler strah i trepet kako za sitnu tako i za krupnu divljač.

Aleksandrovo - Slobodan Cucic


Sem što ima najljepši osmjeh, on je i kompjuterski genije. Pravi je virtuoz za Intelove procesore: CERRA ima bolju internet prezentaciju od svih banatskih organizacija. Slobodan Cucić je samouki majstor za kompjutersku grafiku: pravi pripremu za kalendare, memorandume... Njegovi računari i printeri se ne bi postidjeli ni pred opremom koju ima NASA a kamo li u neka banatska mjesna zajednica.

Aleksandrovo - Marija Maksic


Marija Maksić, moj dragi vodič kroz Aleksandrovo, je pomalo zabrinuta. Nije njoj do sjedeljki sa lovcima! Htjela bi ona da ide kući jer je tamo čekaju muž, sin Nikola i kćerka Stanislavka. Međutim, nije se jednostavno sam vratiti u selo. Ostaće mi u sjećanju i po tome što mi je poslala SMS: "Na ulasku u Aleksandrovo imate policijsku kontrolu. Vozite oprezno! ".

Aleksandrovo - marš kroz panonske njive


U povratku nemamo prevoz do asfalta gdje sam parkirao auto! Gazimo preko njiva kroz tamnu noć. Pada i snijeg. Meni se pjeva, ali jedina pjesma koja mi pada na pamet je "Konjuh planinom". Kažu: "Ne peva se to kad ideš kroz Banat! ".

Idi na stranu - |1|2|