fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992-LAZAR_KONDIC
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

lazar_kondic- 92533 - 07.03.2015 : Stanislav Vogošća - best (4)

Lazar Kondić


Iako ga nisam poznavao, njegova djela govore o njemu i o svemu što je učinio za Vogošću, Srpsko Sarajevo i Republiku Srpsku.
Laka ti zemlja i vječna slava.
Saučešće porodici i njegovom bratu!
lazar_kondic- 92527 - 07.03.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (10)

Lazar (Branislav) Kondić


Eto, još jedan junak, legenda Srpskog Sarajeva, napusti svijet ovozemaljski i preseli se na Nebo. Bar više neće morati da gleda ovu sramotu, da pati u bijedi za koju se sigurno nije borio.. .

Ne mogu reći da sam dobro poznavao Lazara Kondića. Vidio sam ga samo jednom, na parastosu Miće Vlahovića koji smo mi organizovali 2009. godine u Aleksandrovu. Lazo mi se tom prilikom učini kao jedan od onih koji su malo govorili, šalio se rijetko, i samo kada bi prozborio po koju riječ sa svojim saborcima stekao bih utisak da su ga puno uvažavali.

Tek kasnije sam, kroz tekstove na ovom forumu, uspio da pred sobom stvorim pravu sliku o njemu. Shvatio sam da je on jedan od onih junaka koji su krvarili za Republiku Srpsku, a kasnije bili ostavljeni da žive dosta skromno, napušteni i zaboravljeni od onih koji su pofitirali na idealima za koje se ovi heroji borili.

Tek sada, kada Lazara više nema, zažalih što mu onomad, kada smo se upoznali, ne stisnuh ruku malo jače i što mu se u ime svih nas od srca ne zahvalih za sve ono što je učinio za srpski narod.

Neka ti je vječna slava junače, i daj Bože da anđeli u Carstvu Nebeskom imaju više razumjevanja za tebe od ovih profiterskih jadnika ovozemaljskih!
lazar_kondic- 92525 - 07.03.2015 : Vuk Gradinski Nišići - best (5)

Saučešće


По ко зна који пут озлојеђен, резигниран и огорчен... Моје саучешће породици починулог српског хероја Лазара Кондића и његовом брату Бориславу.

Вјечнаја памјат.
lazar_kondic- 92521 - 06.03.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (29)

Zauvjek nas je napustio naš heroj Lazar Kondić


Nakon ratnih, tiho i nečujno, odlaze nam i preživjeli heroji! Država za koju smo se svim srcem borili, nije im se odužila!

Otišao je još jedan od mnogobrojnih heroja, koji su svoj život i zdravlje žrtvovali za srpski narod i Republiku Srpsku!

Nakon duže bolesti, napustio nas je kapetan Lazar (Branislav) Kondić!

Lazo, kako smo ga svi od milja zvali, u toku rata zbog svojih zasluga bio je unapređen u čin kapetana, odlikovan ordenom za "Vojne zasluge", sahranjen je u selu Mala Obarska, opština Bijeljina.

Lazo će za uvjek biti upamćen kod svih koji su ga poznavali, po svojim nadljudskim osobinama! Na svom ratnom putu se istakao kao komandir čete u "Hotonjskog bataljona". Lazo je kao komandir te jedinice, svojim mudrim taktičkim potezima, uspio je da osvoji 300 metara prostora po dubini, ispred svoje linije, bez artiljerije i borbenih dejstava, što je u to vrijeme bio nezamisliv i ogroman uspjeh. Njegov uspjeh je bio zabilježen 23. marta '93. godine u ratnom biltenu "Naš glas", koji je izlazio u Srpskoj opštini Vogošća.

Komanda Vogošćanske brigade, uvidjevši njegov potencijal, dovela ga je u Operativni centar Brigade. Krajem oktobra '93 ukazano mu je povjerenje i bio je postavljen na mjesto komandanta Jošaničkog bataljona. Zbog svojih kvaliteta i velikih potreba da se iskoristi njegovo znanje, ponovo je vraćen u O. C. Vogošćanske brigade, a formiranjem 3. sarajevske brigade, zbog svoje stučnosti ostaje do pred sami kraj rata u toj jedinici. Nakon pada velikog dijela linije Semizovačkog bataljona, postavljen je na mjesto komandata tog bataljona, kao jedina nada da se spasi odbrana Vogošće! Nadljudskim naporima, koji su samo njemu bili svojstveni, sa vojnički razbijenim bataljonom, uspio je da stabilizuje liniju odbrane i povrati izgubljene teritorije.

Danas, mogu slobodno da kažem da je Lazo bio jedini čovjek u 3. sarajevskoj brigadi, koji je htjeo u onim trenucima da se prihvati te teške obaveze! Uspješno je preuzeo Bataljon i sve postavljene zadatke obavio. Pun samopouzdanja, juna '95. prihvatio se odbrane Semizovca i to prenio i na svoje saborce! Zahvaljujući Lazinim taktikama Semizovački bataljon se herojski borio i odbranio svoje teritorije, a samim time spasio srpski narod od krvoprolića koje mu je tada prijetilo

Dali smo to zaslužili?
Nakon obavljene sahrane, na kojoj se iz BORS-a niko nije pojavio, otišao sam u njihove prostorije. Bio sam razočaran što se niko nije pojavio, pa sam ih pitao zašto nisu prisustvovali na pogrebu. Nakon što sam prošao kroz mnogobrojne kancelarije, prepune mladih djevojaka, uspio sam da nađem nekoga sa kim sam mogao da razgovaram na tu temu. Taj čovjek mi je rekao da oni nisu znali za smrt odlikovanig ratnog oficira i da im je žao što im to niko nije javio, uz obrazloženje da bi spreimilu prigodan govor i počasnu paljbu, kao zaslužnom heroju Republike Srpske.

Čovjek bi mogao i povjerovati u ovu lažnu priču, ali još u toku mog prisustva hodajući kroz mnogobrojne kancelarije, napravili su riješenje o ukidanju boračkog dodatka. Kroz razgovor sa njima došao sam do zaključka da su znali za smrt srpskog oficira. Iskoristili su moj dolazak, registrovali Lazinu smrt, napravili riješenje o ukidanju boračkog dodatka, koje je stiglo da se uruči Lazinoj porodici još za vrijeme mog kratkog boravka u Bosni.

U prostorijama BORS-a najmanje ima boraca i članova porodica poginulih boraca, pa je moje mišljenje da tu organizaciju zbog zloupotrebe pod hitno treba ukinuti!

Idi na stranu - |1|2|