fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-KOSOVO
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

kosovo- 103315 - 11.04.2019 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

Miloš Ković: Predavanje Kosova


kosovo- 103293 - 29.03.2019 : Kosovo Srbsko Kosovo - best (1)

Bilo i ostaće naše


kosovo- 101053 - 12.08.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Mr. Dejan Tanić: Čije je Kosovo?


kosovo- 100677 - 04.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur, Šabac - best (1)

Intervju: pukovnik Stevan /urović


kosovo- 99255 - 23.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Kosovo je moglo biti podjeljeno po principu 40-60%


kosovo- 99221 - 21.01.2017 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

Putin: Zažalićete zbog Kosova!


kosovo- 97691 - 30.10.2016 : МIhailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

Kosovo i Metohija danas (3)


kosovo- 94351 - 10.11.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Kosovo nije primljeno u UNESCO


Tijesna ali značajna pobjeda Srbije na međunarodnoj sceni. Kosovo nije primljeno u UNESCO. Za nas Srbe je veoma važno da naučimo ko nam je prijatelj a ko nije. Istinski srpski patrioti bi trebali da dobro prostudiraju ovaj spisak, i da zapamtite da nam Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Crna Gora nisu prijatelji. Trebali bi da ih prekriže sa liste destinacija za godišnji odmor, da ih kazne kada god je to moguće...

Protiv prijema Kosova u Unesko su bili: Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko, Egipat, Ekvador, Gvatemala, Kazahstan, Kenija, Kirgistan, Mozambik, Mijanmar, Nikaragva, Uganda, Palestina, Filipini, Kongo, Slovačka, Šri Lanka, Zimbabve...

Evo i kompletnog spiska prijatelja Srbije, samo na engleskom jeziku: South Africa, Angola, Argentina, Armenia, Belarus, Bolivia, Botswana, Brazil, Chile, China, Cyprus, Congo, Cuba, Ecuador, Eritrea, Spain, Ethiopia, Russia, Georgia, Guatemala, Equatorial Guinea, India, Indonesia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Lebanon, Morocco, Mauritius, Mozambique, Mexico, Myanmar, Namibia, Nicaragua, Uganda, Palestine, Paraguay, Philippines, Syria, Moldova, Democratic Republic of Congo, Democratic Republic of Laos, North Korea, Serbia, Slovakia, South Sudan, Sri Lanka, Suriname, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe.

Za prijem Kosova su bili: Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Belize, Bruneji, Burkina Faso, El Salvador, Estonija, Fidži, Japan, Iran, Island, Italija, Kuvajt, Letonija, Monako, Crna Gora, Norveška, Panama, Čad, Salvador, Samoa, Senegal, Sijera Leone, Švajcarska, Togo, Turska, Jemen...

Evo i kompletnog spiska dušmanina Srbije, ovaj put na engleskom jeziku: Afghanistan, Albania, Germany, Andorra, Saudi Arabia, Australia, Austria, Bahamas, Bahrain, Belgium, Belize, Benin, Brunei Darussalam, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Costa Rica, Côte d'Ivoire, Croatia, Denmark, Djibouti, El Salvador, UAE, Estonia, FYROM (Macedonia), Fiji, Finland, France, Gabon, Gambia, Ghana, Grenada, Guinea, Guyana, Haiti, Honduras, Hungary, Cook Islands, Solomon Islands, Iceland, Ireland, Italy, Jordan, Kuwait, Lesotho, Latvia, Liberia, Libya, Lithuania, Luxembourg, Malaysia, Malawi, Malta, Monaco, Montenegro, Nauru, Niger, Norway, New Zealand, Oman, Pakistan, Palaos, Panama, Papua New Guinea, Netherlands, Portugal, Qatar, Dominican Republic, Czech Republic, Tanzania, United Kingdom, Rwanda, Saint Lucia, Saint Kitts and Nevis, San Marino, Samoa, Senegal, Sierra Leone, Slovenia, Somalia, Sudan, Sweden, Switzerland, Chad, Thailand, East Timor, Togo, Tonga, Turkey, Tuvalu, Vanuatu, Yemen.

Uzdržani: BiH, Nepal, Singapur, Tajland...

Evo i kompletnog spiska uzdržanh: Algeria, Bangladesh, Barbuda, Bhutan, Bosnia and Herzegovina, Burundi, Cameroon, Comoros, Egypt, Greece, Guinea-Bissau, Jamaica, Japan, Kenya, Mali, Nepal, Nigeria, Peru, Poland, Central African Republic, South Korea, Romania, Saint Vincent and the Grenadines, Seychelles, Singapore, Trinidad and Tobago, Tunisia, Vietnam, Zambia.

Van sale: Ukrajina, Azerbejdžan, Irak, Mongolija, Uzbekistan, Svazilend, Tadžikistan, Turkmenistan...

Evo i kompletnog spiska onih koji su bili van sale, ovaj put na engleskom jeziku: Azerbaijan, Cape Verde, Cambodia, Marshall Islands, Iran, Iraq, Madagascar, Maldives, Mauritania, Mongolia, Uzbekistan, Swaziland, Tajikistan, Turkmenistan, Ukraine.
kosovo- 92722 - 05.04.2015 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Beograd: Ožiljak Metohijke (Vesna Tomić)


kosovo- 92159 - 17.01.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Nevladine organizacije u Srbiji!


Ovakav cinizam u svom životu još nisam vidio! Dok Hrvati preporučuju da se ispita kolikoje Srbija uništena od strane NATO-a, srpski potplaćeni bijednici tvrde da uranijum nema radiaciju! Možda je "izlapio"!

Zašto se dozvoljava ovakvima da budu na javnim medijima?

kosovo- 90581 - 26.06.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Klark: Naredio sam da se svi Srbi proteraju iz Hrvatske


Kako se od devedesetih godina u Vašingtonu, Briselu i Hagu krojila sudbina Srbije i srpskog naroda - ko su bili glavni akteri i šta je bila pozadina

Vesli Klark i Havijer Solana umešani su u trgovinu organima na Kosovu. Solana savetuje Klarka da bude oprezan na Kosovu, kojim špartaju bande narko-dilera i priznaje da su napravili grešku kada su pustili Šiptare da vladaju. Klark kaže da često ide na Kosovo, uglavnom inkognito, ali da sada mora da prebaci tovar za Fort Breg i potvrđuje da je reč o organima. NATO u potpunosti kontroliše proces privatizacije prirodnih bogatstava na Kosovu. Klark ističe da će sa Srbijom stalno imati probleme, jer je to buntovnički i ratoboran narod. Solana naglašava da Beograd mora da shvati da se niko ne može odupreti njihovoj volji.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" piše, između ostalog, i o trgovini ljudskim organima na Kosovu i za to optužuje OVK. Trgovinom ljudskim organima na Kosovu bave se i istražitelji Haškog tribunala, a na inicijativu Rusije nedavno je pokrenuta istraga o ovom problemu u Savetu Evrope.

Glas je došao do transkripta razgovora dvojice čelnih ljudi NATO u vreme agresije na Srbiju, Veslija Klarka i Havijera Solane, koji potvrđuje da su, između ostalog, znali da se međunarodne snage na Kosovu bave trgovinom organima i drogom. I, najverovatnije su bili umešani u ove poslove! Razgovor, koji objavljujemo u celosti, potvrđuje mnoge nedoumice u vezi sa trgovinom ljudskim organima, nelegalnom trgovinom drogom, Rambujeu, odnosom zapada prema Srbima, vlasti u Beogradu...

Nekadašnji glavnokomandujući NATO snaga, američki general Vesli Klark i Havijer Solana, generalni sekretar Alijanse, sastali su se 15. avgusta 2001. u iznajmljenoj vili u švajcarskim Alpima. U prisustvu dve devojke, koje su im služile za zabavu, opušteno, uz čašicu pića, ova dva moćnika razgovarala su o predstojećoj Klarkovoj poseti Kosovu, evocirali uspomene iz rata protiv Srbije i analizirali propuste njihove politike na Balkanu.

Klark: Ovih dana ću posetiti Kosovo...

Solana: Budi oprezan, Kosovom špartaju bande narko-dilera. Tamo nema zakona, nema kontrole.. . Hm, veliku smo grešku napravili kada smo pustili ove (Šiptare - prim. aut. ) da vladaju.

Klark: Da. Možda.

Solana: Za sve su krivi operativci CIA... Njima je bitna samo droga i njihovi poslovi...

Klark: Da, znam kako je dole.. . Često odem na Kosovo, uglavnom inkognito, tako je sigurnije. Ali sada moram da obavim jedan posao. Treba da prebacimo tovar za Fort Breg.

KISINDŽER I BŽEŽINSKI KAO MAČKA I MIŠ

Solana: Vesli, nešto su me sinoć obavestili da je došlo do razmimoilaženja između Kisindžera i Bžežinskog, ali su ostali nedorečeni. Šta se to zakuvava u Pentagonu?

Klark: Kisindžer i Bžežinski su kao mačka i miš, jer se stalno ganjaju, ali ne mogu jedan bez drugoga. Uživaju u ulogama, jer se zna da oni kreiraju politiku Amerike. Bliži mi je Bžežinski, jer je ratoborniji. Da smo njega slušali za vreme bombardovanja, Srbije ne bi više bilo. Kisindžer je mlakonja i, kako sam kaže, savestan. On me kritikovao zbog napada na beogradsku televiziju.

Solana: Da, previše je mlak.

POSLUŠNICI

Klark: Šta misliš, kako će me dočekati (u Beogradu)?

Solana: Ne brini, biće poslušni. Ovi u Beogradu su mnogo poslušniji, čak i od ovih u Podgorici. U Crnoj Gori mogu da se menjaju predsednici, ali sve konce uvek vuče Milo, zato što parama sve kupuje. Kada budeš bio u Beogradu, izbegavaj kontakte s Koštunicom i njegovim ljudima... Znaš, odnosi između njega i Đinđića su prilično zahladneli... Mada, ja mislim da je Đinđić u pravu...

Koštunica je nezgodan za saradnju. Znaš, kad pričaš s njim, uvek pažljivo sasluša, ali na kraju razgovora uvek zaoštri stvari... S njim nikad nismo mogli da se do kraja dogovorimo ni o čemu...

Klark: Šta misliš, kako će reagovati na ovo oko TV stanice? Ti znaš da sam ja u knjizi napisao da sam lično birao ciljeve...

Solana: Da, znam, video sam...

Klark: Ali isto tako znaš koliko su me Klinton i njegovi pritiskali da bombardujemo srpsku televiziju...

Solana: To što mi znamo je naša tajna! O tome ne smeš ni sa kim da razgovaraš!

LEPOTICE IZ VLADE ZA 500 DOLARA

Klark: Kakve su žene Beograđanke, ti si često u poseti Beogradu?

Solana: Sve ću te uputiti. Srbija je bila zapuštena za vreme vladavine Miloševića, ali žene su im mnogo lepe. Posle dolaska demokrata na vlast situacija se promenila. Za smešne pare možete da imate i najlepše žene. U nekim ministarstvima Vlade Srbije sekretarice su najčešće zanosne lepotice, koje su spremne da za 500 dolara provedu noć sa strancem. Primanja u Srbiji su još uvek mizerna.

Klark: Ti, izgleda, imaš veliko iskustvo u toj oblasti.

Solana: Daću ti broj telefona čoveka koji ima sve što treba. Ima tu i glumica, estradnih zvezda, krem srpske prestonice.

"BONDSTIL" KAO BAZA ZA TRGOVINU ORGANIMA

Ekipe lekara i medicinskog osoblja po povlačenju naše vojske i policije s Kosova prebačene su u NATO bazu "Bondstil" kod Uroševca. Ona je postala bolnica za vađenje organa ne samo zarobljenih i otetih Srba i nealbanaca nego i nesrećnih devojaka koje su iz mnogih krajeva sveta dovedene da uveseljavaju vojnike NATO, Kfora i Unproforove policije.

Iz baze "Bondstil" dnevno poleće između šest i 14 aviona za koje postoji opravdana sumnja da prebacuju organe po bolnicama zapadnoevropskih država, najviše u Kraljevsku bolnicu u Londonu.

Solana: Nije valjda toliko hitno... Misliš na organe?

Klark: Da, da...

Solana: Dobro radi "Bondstil". Šlafkok (čovek zadužen za bezbednost baze - prim. aut. ) i Kušner (Bernar, prvi šef Unmika, sadašnji šef diplomatije Francuske, istražni organi Haškog tribunala ispituju njegovu povezanost sa trgovinom organima - prim. aut. ) odlično obavljaju posao...

Klark: Jeste. Izgleda da je sada hitno. Stalno se održavaju neki sastanci s generalom Andersonom. Kad završim to, skoknuo bih malo do Srbije.

Solana: Nego, reci mi, Vesli, kako ide s privatizacijom preduzeća na Kosovu? Ko je tamo od naših prijatelja?

Klark: Mi smo postavili eksperte koji vode glavnu reč pri privremenoj vladi Kosova. Predsednik komisije je Fred Barlou, za koga znaju samo oni iz vrha vlasti u Prištini. Politički dirigent je Medlin, koja, zajedno sa Ričardom (Holbrukom), kupuje sve što vredi na Kosovu. Toliko su razgranali poslove da često pomislim da će se jednog dana preseliti da žive u Prištini.

Klark: Sa Srbijom ćemo stalno imati probleme jer je to buntovnički i ratoboran narod. Kad se razgovaralo o Srbima u Krajini, neki od naših su predlagali dugotrajan rat, a ja sam to presekao i naredio da se svi Srbi proteraju iz Krajine i Hrvatske kako bi Hrvatska bila mirna decenijama. Kakav rat s njima! Oni bi se razbežali po šumama i godinama zagorčavali život Hrvatima, jer imaju iskustvo s partizanskim ratovanjem.

Solana: Vesli, dobro znaš da sam ti dao odrešene ruke oko odabira ciljeva i umalo da mi se ugasi karijera zbog toga. Preneli su mi da je lično Klinton uzbunjivao generale NATO protiv mene, jer je njemu za ovu funkciju bio pogodniji žabar Romano Prodi. Italijani su mi najviše zamerili što nisam sprečio bombardovanje televizije. Imaš pravo, Vesli, trebalo je Srbiju sravniti sa zemljom. Gledam ove iz Vlade Srbije i, iskreno da ti kažem, gade mi se, pošto su obični poltroni i ulizice.

Klark: Ako hoćemo trajno rešenje, Srbiju treba zdrobiti. Potpuno je rasparčati...

Solana: Slažem se, treba je pre svega ekonomski uništiti, to je najlakše izvesti. Ali veruj mi, Srbe najviše boli to što im je Kosovo oteto. Posledice toga po njih biće dalekosežne, ali Beograd mora da shvati jednu poruku. Niko ne može da se odupre našoj volji. Ako je naš cilj širenje na istok i ovladavanje energetskim resursima, jedna Srbija ne može biti prepreka na našem putu. Bitan je i primer koji šaljemo drugim zemljama.

Klark: Samo da nije bilo onakvog raspoloženja u Vašingtonu, protiv slanja kopnenih snaga... Sve bi bilo mnogo brže.

Solana: Vesli, nemoj da si na kraj srca. Ni ovo nije loše. Pogledaj koliko je prošlo od bombardovanja, a mi u potpunosti kontrolišemo celo Kosovo na najdirektniji mogući način i utičemo na političke prilike u Srbiji i celom regionu. Pod novom vladom Srbija će sigurno postati deo evroatlantskih integracija, mada ne treba zanemariti ni uticaj opozicionih političkih snaga. Ali, verujem da ćemo ostvariti cilj. Znaš kako, iz iskustva koje imam sa srpskim političarima tvrdim da je novac za njih najjači argument.

Klark: Ha, ha, ha.. . Znam. Ali sa vojničke strane gledano, nismo umarširali u Beograd, mada smo ih primorali da potpišu kapitulaciju u Kumanovu. Vojnički nismo dobili satisfakciju kakvu zaslužujemo kao pobednici.

Solana: Nismo ušli na velika vrata, ha? Nema veze, ušli smo na mala, ali će efekat na kraju biti isti. Možda je tako i bolje, a svakako je jeftinije. Sve ono što smo im ponudili u Rambujeu i sve ono što smo mi tražili na kraju će se i ostvariti. Evo, već imamo bazu na njihovoj teritoriji. To smo tražili u Rambujeu. Tražili smo slobodan prolaz naših trupa. I to ćemo dobiti, veruj mi, to je samo pitanje vremena. Oni će za uzvrat dobiti ono što im pripada.

Klark: Da. Postaće članovi Evropske unije i NATO.

Solana: Tako je. Ali mnogo je bitnije, šta će se desiti iza zavese. U budućnosti mi ćemo u potpunosti kontrolisati političke stranke i političare u Srbiji. Više neće biti nikakvih iskakanja. Vlade se mogu menjati, ali će kurs ostati isti.

Klark: Da li si u potpunosti siguran u to?

Solana: Pa, recimo da sam skoro uveren, još uvek nije sve završeno, ali će u narednih nekoliko godina proces biti dovršen. Naravno, još uvek u Srbiji postoje političari koji nisu u potpunosti izgubili svest o nacionalnom interesu. Oni će biti problem...

Klark: Misliš na Koštunicu...

Solana: Da, na njega. On je prilično principijelan i težak za saradnju, ali ćemo te probleme rešiti na ovaj ili onaj način. Ne treba potceniti Đinđića, koji je sada poslušan, on je ipak surovi pragmatik.

Autor: Ekipa Glasa javnosti
kosovo- 89417 - 24.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

RE: Nezavisnost Republike Srpske - NATO bombardovanje 1999


Možemo se složiti da je priznavanje Kosova od strane dijela međunarodne zajednice 2008 godine bilo pravno i svako drugo nasilje nad Srbijom, i da je Kosovo stvorilo presedan koji će urušiti međunarodni poredak u budućnosti. Takođe se mogu složiti sa tobom da treba generalno izbjegavati rat i raznorazne intervencije bilo da dolaze sa Zapada ili Istoka...

Ipak ne treba odbacivati i odgovornost Slobodana Miloševića i njegovog režima u Beogradu za trapavo i nediplomatsko rješavanje kosovskog problema. Slobo je glako odbio Sporazum u Rambujeu po kojem je NATO trebao ući na Kosovo, Kosovo povratiti status autonomne pokrajine u Srbiji i nakon 3 godine održati pregovore o statusu Kosova između Srba i Albanaca, po kojem bi Srbi u najmanju ruku dobili sjever Kosova, ako ne i mnogo više, jer bi se spriječili progoni Srba i uništavanje srpskih svetinja. Sve se moglo izbjeći, pa i bombardovanje i dobiti bolji rezultat nego sada. Miloševiću nije smetalo da u BiH pravi takvo rješenje preko tuđih leđa, ali na svojoj zemlji mu to nije odgovaralo...

Nisam principijelni protivnik nezavisnosti RS-a, ali ne u bukvalnim sadašnjim granicama, nego u okviru dogovora tri naroda, da svi dobiju minimum koji traže, što je jedino realno i moguće bez da se izaziva novi rat.

Nije isto odvojiti jasno definisanu teritoriju jasnih i uređenih međuetničkih odnosa, i tamo gdje to nije slučaj. Pa i primer Češke i Slovačke je bio lagan, jer je granica 1000 godina na jednom te istom mjestu.

Stoga poručujem onima koji traže rješenje i razmišljaju o srpskom pitanju u BiH da uzmu u obzir i uvaže i ove činjenice, a ne kao i uvijek da se igramo gluvih telefona i svako stavi ruke na uši i pjevuši dok drugi govori.
kosovo- 89169 - 06.03.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Kremlj: Rusia žanje žetvu posijanu u 1990-tim godinama


Sa engleskog preveo Željko Tomić

Ovaj članak je napisao Jeremy Kotkin, strateg za američku vojsku, borac za pravdu u Svijetu. Stanovišta koja je on ovdje iznio su njegova lična i ne predstavljaju mišljenja američke vojske ili njenih institucija...

Još jedan faktor koji je izazvao ovu rusku reakciju jeste priznavanje Kosova od strane Zapada, koje je pokušalo da se otcijepi od Srbije. Ova suverena država ima pravoslavnu populaciju koja ima snažne prijateljske odnose sa Rusijom. Zbog toga bi Rusija mogla da postavi retoričko pitanje: "Ako SAD podržava kosovske muslimane u svom pravu na samoopredeljenje, zašto onda i Gruzijski regioni namaju isto pravo?" Ista logika se može primjeniti u vezi nezavisnosti Krima. U svim ovim slučajevima etnička manjina u jednoj zemlji pokušava da se spoji sa sa svojom matičnom etničkom grupom sa druge strane granice, preko sporne vještačke granice. Međutim, Amerika i Evropska Unija ignorišu ruske proteste i prihvatili su nezavisnost Kosova. Ovo je kontradiktorno Povelji UN, aprema tome, tehnički i protiv Međunarodnog prava. Uprkos tome što Američki sekretar Rice tvrdi da je situacija na Kosovu specifična, Rusija je iskoristila kosovski presedan kao opravdanje za svoju akciju u Gruziji i sada na Krimu.

U veoma kratkom vremenu je "Kosovski presedan" opalio nazad i izazvao opasnu zategnutost između Rusije i Zapada. Srbi su oduvijek bili tradicionalni saveznici sa Rusijom i ne treba zaboraviti da je pravoslavno savezništvo ove dvije zemlje dovelo do eskalacije jednog sukoba koji se završio sa 1. svjetskim ratom nakon što je i Rusija upšla u rat protiv sila Osovine. Pored toga, nakon što je Klinton zaobišao Savjet bezbjednosti UN-a i započeo vojnu operaciju protiv Srba, Amerika je time ignorisala rusku zabrinutost i interese, i odbila da prihvati Rusiju, ne samo kao jednu od najznačajnijih sila u regionu već i globalnih svjetskih sila. Igre su počele!

Moskva je jasno opomenula da Zapadna akcija na Kosovu može da postavi ozbiljan međunarodni presedan. Čak je još zloslutnije, Rusija je konkretno navela Južnu Osetiju i Abhaziju kao mjesta gdje američki kosovski presedan može da se primjeni. Bez obzira na izvjesne razlike između Kosova, Gruzije i sada Krima, Moskva je pokušavala da objasni Zapadu da oni ne mogu provocirati Rusiju i da pri tome očekuju da ona u tom pogledu i ne uzvrati. Rusi su takođe upozorili Zapad da oni ima veoma tijesnu vezu sa ovim regionima, koji obuhvataju religijske, etničke, jezičke i kulturne veze, i da njih ne žele izgubiti zbog NATO-a ili Zapada. Izgleda da je Zapad ignorisao ove opomene. Sve do sada!

Crimea: Russia is harvesting the seeds sown in the 1990sThis post was provided by Jeremy Kotkin, a US Army strategist and professional devil¿s advocate. The views expressed in this piece are his alone and do not represent the US Army or...

Another factor provoking this Russian reaction was the West's recognition of Kosovo, the secessionist province of Serbia. This "sovereign state" has a staunch Russian-allied (Orthodox) population. Russia would rhetorically ask, "If the US supported self-determination for Kosovo Muslims, then why not for Georgia's breakaway regions?" The same psychology is obviously in play as they move to guarantee Crimean independence. In all cases, a smaller ethnic minority in one country is trying to rejoin a larger ethnic community across the border and out from an arguably artificial border. However, the US and European allies ignored Russia's protests and recognized Kosovo's declaration of independence from Serbia anyway. This was done outside of a formal UN mandate and, therefore, technically, outside of international law. Despite Secretary of State Rice's arguments that the Kosovo situation was unique, Russia had nonetheless leveraged the Kosovo precedent as justification for its actions in Georgia and now the Crimea.

In short time the "Kosovo precedent" backfired on the West and stoked dangerous tensions between Russia and the West. The Serbians have always been traditional allies and partners with the Russians and it should not be forgotten that the Russian/Serbian Orthodox tie conflagrated into World War I by drawing the Russians into conflict against the Central Power alliances. Furthermore, with the Clinton administration bypassing the UN Security Council to launch anti-Serb military operations, the US further marginalized Russia's concerns and interests and failed to recognize Russia's position as a major regional, if not global power. The game was set.

Moscow clearly warned that Western actions in Kosovo would set a dangerous international precedent. Even more ominously, Russia specifically cited South Ossetia and Abkhazia as places where the US's "Kosovo precedent" would apply. Regardless of the differences between Kosovo, Georgia, and now Crimea, Moscow has been trying to tell the West that it cannot provoke Russia without expecting Russia, at some point, to respond in kind. They have also warned the West that they have long ties to these regions which span religious, ethnic, linguistic, and cultural lines, and they will not lose them to NATO or the West. By all appearances, the West has disregarded these warnings. Up to now.
kosovo- 89141 - 04.03.2014 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

PANIKA U ALBANIJI: Strah od Srba posle ruske demonstracije moći!


Jasno je da bi Srbija mogla da promeni svoj pristup ako se ruska ekspanzija nastavi, rekao poslanik Ben Bluši

TIRANA - Članovi albanskog parlamenta iskazali su zabrinutost zbog ruske vojne intervencije na Krimu, jer kako tvrde, to bi moglo da inspiriše Srbiju da odustane od sadašnje politike i da ugrozi stabilnost Balkana.

"Ovo može da se odrazi i na Balkan, jer je jasno da bi Srbija mogla da promeni svoj pristup ako se ruska ekspanzija nastavi", rekao je poslanik Ben Bluši.

On je otišao toliko daleko da se zapitao na koje će sve načine ruska vojna intervencija transformisati samu Evropsku uniju i da li bi to moglo da utiče na napore Albanije da postane članica EU. Premijer Edi Rama zatražio je čak izveštaj od ministra odbrane Albanije o ulozi te zemlje kao članice NATO u ovim, kako je rekao, izmenjenim okolnostima.
kosovo- 89035 - 28.02.2014 : KunteKinte Teslic - best (3)

Šota-pogled iz druge perspektive


Postovani, komentar nije moj. Kopiran je sa FB, sa profila Jast Zile. Ali, postoji i druga strana medalje:

ŠOTA nije albanska reč, ni albanska pesma, to je čisto srpska pesma, Šotka i Šotan su srpski bračni par koji očekuje prinovu.

Neznanje je najgore stanje! Još je gore mešanje neznalica u znanje. Neki svadbarski harmonikaš se setio, novinar ga podržao i - priča je krenula. Markus Tulius Ciceron (106-43. g. pre nove ere) je izrekao:

 • "Teška su vremena došla. Deca više ne poštuju svoje roditelje, i, svi bi da pišu knjige."

  Na sugestiju nekih novinara, u Guči je zabranjeno izvođenje pesme i igre "šota". Kažu, to je, dok je ubijala srpsku decu, pevala Šota Galjica, ljubavnica Azema Bejte, kačaka iz Albanije. Kažu: ne treba izvoditi pesmu uz koju su ubijana srpska deca. Slažem se.

  Nije sporno da su Šota Galjica i Azem Bejta činili zverstva, upadajući, iz Albanije, u srpska sela na Kosmetu. Ubijali su žene, decu, palili, pljačkali. Ali, sa pesmom i igrom "šota", stvari su drugačije.

  Da počnemo iz početka.

  Reč "šota" ne postoji u šiptarskom jeziku, niti išta znači. Koji normalan narod naziva nacionalnu igru rečju koja ništa ne znači? Ako je to šiptarska igra, kako to da Šiptari nemaju više ni jednu nacionalnu igru, kad su mogli da stvore tako divnu melodiju, pod nazivom "šota"? Valjda bi se rodio, bar još jedan, njihov kompozitor da stvori neko šiptarsko umetničko delo?

  Šiptari nemaju stihove na šiptarskom za pesmu i igru "šota". Ko pravi nacionalne pesme na jeziku drugog naroda, čiji jezik nije čak ni srodan? Nisu, valjda, Šiptari pravili pesme na srpskom jeziku?

  Pišu novine: Ćerima - Šota Galjica pevala je: "Šote, mori šote, šote mašala, davno želim, šote mori, da te igram ja". Istorija kaže da Ćerima Galjica i Azem Bejta upadaju iz Albanije, da nisu sa Kosmeta, da su rođeni u Albaniji i da nisu znali ni jednu srpsku reč. Jedino, ako nisu tekst pesme, na srpskom, naučili preko interneta. Mada, ni u to ne verujem, oboje su bili nepismeni.

  Pa dobro, pitaće neobavešteni novinar, a čija je pesma i igra "šota"? Odgovor je: srpska. Reč "šota", u žargonu kosmetskih Srba, značila je trudnicu u poodmakloj trudnoći, koja hoda, gegajući se kao šotka. Moja baba po majci, rođena Vučitrnka, pevala je: šote mori šote, gde ti je šotan, kod druge šote, po ceo dan. Srbi su bračni par, mladih ljudi, koji očekuju prinovu, zvali Šotka i Šotan. Kao što su mladi, zaljubljeni par zvali Pata i Patašon.

  Pesma i igra "šota", nastala je u okolini Prizrena, izvodila se u sedamoosminskom taktu, kao njene "srodnice" : "Razgranala grana jorgovana", "Cveto, kalušo", "Baš mi je merak" itd. Onaj svadbarski harmonikaP, koji "zna" čija je "šota", neka pokuša da odsvira "šotu" u ritmu sedam osmina i da je uporedi sa ostalim kosmetskim pesmama, pa će mu, ako je malo muzički pismen, biti jasno gde je koren pesme i igre "šota".

  Voleo bih da neko, po ovom pitanju, konsultuje najvećeg pevača sa Kosmeta i najboljeg poznavaoca kosmetske pesme, g. Jordana Nikolića. On je, pre 40 godina bio osnivač KUD "Šota" u Prištini, pa neka on kaže zašto se KUD tako zvao? Pesma i igra "šota" ima, u svom korenu, vizantijski melos, koji su na dvor Stefana Prvovenčanog doneli vizantijski leutisti (leut-trzački instrument, iz koga je nastao naš prim i naša tamburica).

  Uostalom, čak i da je Šota Galjica pevala "Šotu", zar je pesma kriva za nečija zverstva. Hitler je sve svoje partijske promocije, od 1931. godine, radio uz Vagnerovu muziku. U logorima, fašisti su, sa zvučnika, emitovali Vagnerovu muziku. Da li je Vagnerova muzika, zbog toga, doživela prezir u svetu? Zar je pesma kriva što je pevaju oni bez sluha? Zar i danas, ne pevaju oni, koji bi trebalo da ćute?

  Danas, više nego ikad moramo čuvati nacionalno blago. Ko, danas sme da pokrene priču o krađi "Smrt Smail-age Čengića", koju je Njegošu ukrao novovinodolski gospodar, a lopov i prevarant Ivan Mažuranić (čitaj knjigu "Pisma iz Italije" od Ljube Nenadovića).

  Pogotovu je važna borba za očuvanje našeg kosmetskog blaga. Borba za Kosmet nije samo borba za teritorije, najmanje je to. To je borba za očuvanje kulturne baštine srpskog naroda. Pamćenje i kultura, ne poverava se svadbarskim harmonikašima i neobrazovanim novinarima. Dostojevski je rekao: "Ja mucam, kada pišem". Književni otac Karamazovih je bio u pravu, mucam i mucaću sve dok ne pridobijem ljude koji će nešto priložiti u naš nezaborav. Ovo je moj prilog.
 • kosovo- 88669 - 11.02.2014 : Sasa Djukic Kraljevo - best (0)

  Srpska sramota


  Danas je devetoro Srba osuđeno za "zločin" nad "nevinim" civilima na Kosovu. Bez ijednog valjanog dokaza, već na osnovu iskaza poznatog silovatelja i kriminalca, devet junaka je poslato u zatvor zato sto su branili Srbiju. Sramota!
  kosovo- 87062 - 21.10.2013 : Sokolac Sokolac - best (0)

  Pismo patrijarha Pavla


  Ko to uopšte ima pravo da vapijuće bezakonje proglasi za pravni poredak, status društvenih parija za normalan položaj u društvu, a teror za normalno funkcionisanje demokratskih institucija? Vi, gospodo predsednici, znate da smo ranije pozivali Srbe na izbore, a usledio je martovski pogrom. Znate koliko je Srba ubijeno, oteto i prognano od početka međunarodne uprave Kosovom i Metohijom; znate koliko je domova i hramova spaljeno i porušeno.

  Znate za obećanja na najvišoj evropskoj i svetskoj ravni da će makar oni u martu uništeni domovi i hramovi biti obnovljeni, a zločinci privedeni pravdi. Znate, međutim, a znamo i svi, da domove i hramove niko ne popravlja, gotovo svi zločinci su i dalje na slobodi, a prognanici su manje-više zaboravljeni, da ne kažem otpisani. Podsećam vas usput i na to da su kosovsko-metohijski Albanci do pre samo nekoliko godina, pritom živeći u neuporedivo boljim uslovima nego njihovi srpski susedi danas, ne samo odbijali da učestvuju na izborima nego i bojkotovali sve organe vlasti, čitav državno-pravni poredak. Pa ipak, njih niko nije ucenjivao, a na njihove političke vođe niko nije vršio pritisak. Poređenje i zaključci nameću se sami.

  Obraćam vam se, gospodo predsednici, ovim javnim apelom isključivo iz duhovno-pastirskih razloga i zbog egzistencijalnih nevolja svoje pastve, svoga naroda, svoje duhovne dece. Vas obojicu i vašu odgovornu javnu službu u jednakoj meri uvažavam. Nikad ništa u životu nisam tvorio ili govorio sa političkom motivacijom, a sada, sa navršenih devedeset leta, sigurno ne počinjem da to činim. Kada bi pravoslavni Srbi danas na Kosovu i Metohiji bili tlačiteljska većina, a Albanci obespravljena, ugrožena i ugnjetena manjina, i tada bih uputio ovakav apel. Po Svetom Pismu, Bog ne gleda ko je ko nego sve narode i sve ljude jednako ljubi i sve poziva na spasenje i večni život u zajednici ljubavi Božje. Smemo li mi ljudi pretendovati na to da bolje od Sveblagoga Boga znamo šta je za sve i svakog najbolje ili, prosto, šta nam je svima jedino potrebno?

  U ovom odsudnom trenutku, po ovom presudnom pitanju, pokažite vrhunsku odgovornost i bratsko jedinstvo, već pokazano u Narodnoj skupštini Srbije, a pre toga u duši vascelog pravoslavnog srpskog naroda.

  Rekoh i dušu spasoh.
  Bog vas blagoslovio!
  Patrijarh srpski Pavle
  kosovo- 87061 - 21.10.2013 : Sokolac Sokolac - best (0)

  Pismo patrijarha Pavla


  Pismo Patrijarha Pavla Tadiću i Koštunici povodom izbora na KiM 2004. godine - Patrijarh Pavle

  03. oktobar 2004. godine

  Njegovom prevashodstvu
  Borisu Tadiću, predsedniku Republike Srbije
  Njegovom prevashodstvu
  dr Vojislavu Koštunici, predsedniku Vlade Republike Srbije

  Uvažena gospodo,

  Obraćam vam se obojici kao Patrijarh srpski, u čijoj skromnoj ličnosti i apostolskoj službi, zvanje Arhiepiskopa pećkog i kanonski i istorijski prethodi dostojanstvu Patrijarha srpskog. Obraćam vam se i kao episkop Srpske Pravoslavne Crkve koji je na Kosovu i Metohiji u episkopskom činu služio trideset i četiri godine, koji je pokrajinu mnogo puta prepešačio uzduž i popreko i koji, to slobodno mogu reći, tamošnje prilike i neprilike dobro poznaje već više od pola veka.

  Obraćam vam se, najzad, i kao čovek koji je prethodnih godina, u najboljoj nameri, i u ime Crkve i u svoje lično ime, pozivao srpski narod Kosova i Metohije da učestvuje na izborima, u političkom životu i u privremenim institucijama vlasti u svojoj pokrajini, u znak dobre volje i spremnosti da zajedno sa svojim sugrađanima albanske narodnosti i zajedno sa svim ostalim etničkim zajednicama gradi temelje zajedničke budućnosti u miru, slobodi, demokratiji i ravnopravnosti. S tim u vezi, podsećam vas i na stav Srpske Pravoslavne Crkve, jednodušno i jednoglasno izražen na nedavnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, da " Crkva načelno podržava - svuda, pa i na Kosovu i Metohiji - demokratsko pravo učešća na izborima".

  Sada, međutim, posle nedavnih apela Svetog Arhijerejskog Sabora i Svetog Arhijerejskog Sinoda, apelujem na vas obojicu i lično, kao predstojatelj Crkve, odnosno kao predsednik Sabora i Sinoda: za ime Boga, ne pozivajte ostatak progonjenog i mučeničkog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na izbore za organe tamošnje vlasti! Ne pozivajte ga, pa ma ko vas na to nagovarao ili prisiljavao! Jer, nas nedavni Sabor je, posle načelnog afirmativnog stava o učešću na izborima, odmah u produžetku, svima koji zagovaraju bezuslovni izlazak Srba i manjinskih versko-etničkih zajednica na zakazane oktobarske izbore, postavio ključno pitanje: "U kojoj državi na svetu se može zahtevati izlazak na izbore pod uslovima u kojima su ljudi lišeni ne samo elementarne bezbednosti i osnovnih ljudskih prava, pa i prava na slobodu kretanja, nego i samog prava na život?".

  Na to pitanje, na koje takozvana međunarodna zajednica i njena oružana sila na Kosovu i Metohiji ne žele ili ne mogu da odgovore, Sabor, u ime hrišćanskih načela i vrednosti, odgovara ovako: "Roba treba najpre osloboditi ropskog položaja koji mu je nametnut i izvesti ga iz tamnice da bi se on mogao slobodno ponašati i slobodno birati ili biti biran".

  Imajući u vidu žalosnu činjenicu da do ovoga časa nema nikakvih međunarodnih institucionalnih garantija da će izlazak Srba na izbore i njihovo kakvo-takvo učešće u organima vlasti pružiti bezbednost srpskom narodu i ostalim nealbancima u Pokrajini, omogućiti povratak prognanima i očuvati celovitost državne teritorije, pitamo se: zar prethodna iskustva ne svedoče da bi krajnji ishod srpskog ućešća mogao biti dijametralno suprotan navedenim pozitivnim očekivanjima? Zar je potreban naš pristanak na našu propast, dugoročnu ili konačnu, svejedno?
  kosovo- 86398 - 15.08.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (2)

  Šta kazu katastarske knjige o Kosovu i Metohiji


  Država, Crkva i pojedinci raspolažu sa 58,79 odsto teritorije KiM, a vrednost imovine od 50 do 220 milijardi evra. Originalna dokumentacija o vlasništvu u državnim rukama. Unmiku date kopije, a na njih se ne unose promene. Prema Rezoluciji 1244, imovinom upravlja Unmik, ali bez prava raspolaganja.

  Srbija ima tapiju na 58,79 odsto teritorije Kosova i Metohije! To kažu katastarske knjige, "sveto pismo" za nekretnine u svim civilizovanim zemljama. Srpska državna, društvena, privatna i imovina Srpske pravoslavne crkve ¿ 641.071 hektar od ukupno 1.090.410. To su podaci iz katastra zemljišta za ukupno 1.299 katastarskih opština koliko ih je na Kosovu i Metohiji.

  Ovom evidencijom pokriven je svaki pedalj južne pokrajine. Na teritoriji Kosova i Metohije katastar zemljišta bila je jedina evidencija o nekretninama. Na svakoj od ukupno 2.575.448 katastarskih parcela ubeležena je površina, vlasnik, korisnik¿

  Baza

  Srećom, veći deo dokumentacije je iz bezbednosnih razloga 1999. godine prenet sa KiM u Srbiju. Na osnovu tih katastarskih knjiga Koordinacioni centar uradio je digitalni katastarski plan i sada Srbija poseduje elektronsku bazu podataka o svim vlasnicima na Kosovu i Metohiji. Sve dok su originali kod nas, Srbija ima dokaz šta je njeno. A, prvo što je Unmik tražio po dolasku na KiM je da se upravo ta dokumentacija vrati. Jer, samo na originalima mogu da se upisuju promene. A, Srbija nijednu nije upisala od 1999. godine. Zato je naša dokumentacija verodostojna.

  U brojkama

  U vlasništvu države Srbije je i 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, službene zgrade površine koja premašuje 1,4 miliona kvadrata, više od 145.000 kvadrata poslovnog i 25.000 stambenog prostora, 4.000 kvadrata objekata posebne namene i 750.000 kvadratnih metara ostalih građevinskih objekata.

  Albanci su uzurpirali više od 80 odsto srpske zemlje, ali otimačina neće moći da bude legalizovana. Prema Rezoluciji 1244, državnom i društvenom imovinom upravlja Unmik, ali mu nije dato pravo da njome i raspolaže.

  Prema podacima Ministarstva za KiM, veliki je broj i vrednost objekata kojima na KiM raspolažu preduzeća iz centralne Srbije i Vojvodine. Uz imovinu javnih preduzeća to je ukupno 1.358 objekata, čija se vrednost procenjuje na oko 1,5 milijardi dolara.

  Koliko vredi ukupna srpska imovina na Kosovu i Metohiji teško je proceniti. Pominju se cifre od 50 milijardi do 220 milijardi evra.

  NIS

  Naftna industrija Srbije većinski je vlasnik (84,2 odsto) preduzeća za proizvodnju plastičnih elemenata DP "Plastika" u Prištini. Imovina NIS "Petrol-Jugopetrola" je 31 objekat na području Kosmeta, od toga jedna instalacija u Prištini (srušena 1999. godine), četiri stovarišta, PP Priština, zemljište u Podujevu i 24 benzinske stanice. Od svega toga u posedu NIS "Petrol-Jugopetrola" ostalo je ¿ stovarište Kosovska Mitrovica i benzinske stanice Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan i Brezovica.

  Pošta

  JP PTT Srbija na Kosovu i Metohiji ima 130 objekata, od kojih je najveći broj zgrada pošta. U ove objekte srpsko preduzeće je decenijama ulagalo. "Srbijašume" na Kosovu i Metohiji vlasnik je ukupno 338.183,94 hektara zemljišta. Prema podacima ovog javnog preduzeća, visoke prirodne šume pokrivaju 71.853,02 hektara, visoke veštački podignute 6.496,13, a visoke 78.349,15 hektara. Na izdanačke šume odlazi 155.544,12 a na šikare i šibljike 25.941,52 hektara. "Srbijašume" imaju i 45 objekata.

  Železnica

  Knjigovodstvena vrednost imovine koju JP "Železnica Srbije" ima na Kosmetu iznosi oko 206,6 miliona evra i čini 7,81 odsto ukupnih sredstava srpskih železnica. Naravno da je tržišna vrednost daleko veća. Srpska železnica na Kosmetu ima oko 330 kilometara pruga, 33 železničke stanice, 19 dizel-lokomotiva, 15 dizel motornih vozila, 570 teretnih i 45 putničkih vagona, zatim, pomoćni voz sa najsavermenijom "Lukas" opremom.

  Privatizacija

  Prema podacima Ministarstva za KiM na Kosmetu je nezakonito privatizovano 360 društvenih preduzeća. Prihod od privatizacije iznosi oko 400 miliona evra. Takozvana kosovska poverilačka agencija planira da privatizuje ili likvidira ukupno 500 preduzeća.

  Železnička stanica Kosovo Polje ima najsavremeniju opremu, centar za daljinsko upravljanje sa najsavremenijom telekomunikacionom mrežom, lokomotivski depo sa tri hale i pratećim postrojenjima, radionicama, kao i upravnu zgradu. U Peći i Prizrenu srpske železnice imaju ložionice, a duž Kosmeta telekomunikacione uređaje i kolosečni pribor.

  Šteta

  Direktne štete poslednjih godina, zbog gubitka transportnih prihoda na Kosmetu, mere se stotinama miliona evra. Železnice izmiruju obaveze na ime kredita, koji su osamdesetih godina prošlog veka odobreni železničko-transportnoj organizaciji Priština ¿ Svetskoj banci dva zajma u ukupnom iznosu od oko 33,2 miliona dolara, Pariskom klubu poverilaca 4,2 miliona kanadskih dolara, "Eurofimi" ¿ do kraja 2005. godine isplaćene su kreditne obaveze u iznosu od 1,6 miliona "švajcaraca", a do kraja aprila ove godine za naplatu dospeva još oko 5,5 miliona švajcarskih franaka. Uz to i još oko 200.000 evra na ime članarina za međunarodne organizacije.

  Lignit

  Na Kosovu i Metohiji geološke rezerve lignita iznose oko 14,7 milijardi tona, što je oko 76 odsto ukupnih rezervi uglja u Srbiji. Od toga se, po procenama, može eksploatisati više od osam milijardi tona. Dosadašnjom eksploatacijom otkopano je oko 270 miliona tona uglja, što je tek oko dva odsto ukupnih rezervi.
  kosovo- 86079 - 25.07.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Kosovo Polje: Šiptari trasiraju put kroz srpske oranice


  Kosovska policija privela Nebojšu Jovanovića (67), domaćina jedine srpske porodice u selu Bresje. Bez pitanja i nadoknade Jovanoviću su ranije oduzeli 60 ari zemljišta.

  Istrajni Porodica Jovanović uprkos pretnjama nema nameru da se seli.

  Srbi iz Prilužja: Ostajemo na Kosovu uprkos nedaćama
  Otišao sam da obiđem svoju njivu na kojoj su kosovske vlasti pre nedelju dana počele gradnju puta. Hteo sam da zamolim izvođače da sačekaju, dok se sa nadležnima ne dogovorim oko uslova pod kojim su mi uzurpirali njivu, ali je ubrzo stigla kososvska policja. U pritvoru sam proveo gotovo dan i noć.

  UNMIK DOŠAO U POSETU

  Kao što me je policija u utorak ujutro uhapsila i sprovela u pritvor u Prištini, tako su me u sredu ujutro bez ikakvog obrazloženja pustili.

  Dali su mi dva formulara na albanskom jeziku koja nisam razumeo, a zatim sam morao da se vratim taksijem, jer me polcija nije dovela do mesta odakle su me priveli - priča Nebojša, koga su u sredu sa namerom da se informišu o njegovom hapšenju obišli predstavnici Unmika.

  Ovim rečima Nebojša Jovanović (67), iz Bresja kod Kosova Polja, opisuje događaj od utorka. Optužili su ga da ometa radove na izgradnji auto-puta. Na njivu je otišao rano ujutru kako bi zamolio izvođače da sačekaju njegov dogovor sa kosovskim vlastima. Nebojša ističe da su on i njegov brat Aleksandar (70) prošle nedelje od tzv. Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja dobili rešenje da će im biti oduzeto 20 ari sa jedne i oko 40 ari sa druge parcele, ali da imaju pravo žalbe od 30 dana koje još nije isteklo¿ Nebojša i Aleksandar (70), mašinski inženjeri, jedina su srpska porodica u ovom delu Kosova Polja tik uz auto-put ka Prizrenu. Žive sa sestrom Dobrilom i majkom Stakom (93) i kažu da im je poslednje "oranje" prelilo čašu.

  PRETNjE I NAPADI

  Osim kamenovanja, čestih krađa, ali i upada u dvorište, odnosno pretnji kada su pre nekoliko meseci u svojoj štali zatekli mladog Albanca sa pištoljem, Jovanovići kažu da gotovo svakodnevno dobijaju pretnje da će im sruštiti sve obore za stoku, jer im navodno smeta neprijatan miris iz štala.

 • Bez pitanja i nadoknade već su nam oduzeli oko 60 ari zemlje za izgradnju vodovoda, lokalnog puta i za druge namene. To zemljište koje su nam oduzimali nigde nije evidentirano, a mi samo želimo da nam vrate ono što nam pripada.

  Ako su baš morali da zaposednu te parcele neka nam ustupe na nekoj drugoj lokaciji, jer mi prvenstveno želimo našu zemlju ¿ pričaju braća u dvorištu porodične kuće u kojoj poslednjih 14 godina opstaju, uprkos pritiscima Albanaca, koji svakodnevno dolaze sa pitanjem da li su im kuća i imanje na prodaju. Odlučnost da ostanu na ognjištu, plaćaju preskupo, ali su kažu, svoji na svome. Nemaju nameru da napuste kuću, ograđenu visokom gvozdenom ogradom koja ih zaklanja od puta.
 • kosovo- 86077 - 25.07.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Kosovo nagrađuje profesora iz afere Indeks


  Ivan Čukalović, nekadašnji profesor Pravnog fakulteta, a sadašnji potpredsednik Ustavnog suda Kosova, dobitnik je nagrade "Heroj Salji Čekaj", piše "Koha Ditore".

  Ovaj list navodi da je nagradu koju dodeljuje kosovsko Ministarstvo za pravosuđe dobio "jedan od najbližih saradnika Vojislava Šešelja".

  Nagrada je, prema istom izvoru, Čukaloviću dodeljena u ponedeljak za njegov doprinos u uspostavljanju ustavnog poretka na Kosovu. Nagrade je na Dan pravosuđa podelilo ministarstvo kojim rukovodi Hajredin Kuči, piše "Koha" i podseća da "pre nego što je imenovan za sudiju Ustavnog suda samoproklamovanog Kosova 2009. godine, Čukalović bio partije Vojislava Šešelja i njegov branilac u Hagu".

  List podseća da je Čukalović krivično gonjen zajedno sa još 89 osoba za prodavanje ocena na Pravnom fakultetu u Kragujevcu u aferi "Indeks".

  Čukalovića je za sudiju Ustavnog suda imenovao bivši predsednik Fatmir Sejdiu, piše "Koha".
  kosovo- 85968 - 17.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Dikić smenjen jer nije hteo da hapsi Srbe sa severa Kosmeta


  Objavljeno: 17. jul 2013.
  Kako prenosi portal srbijadanas. net Nije iznenađenje to što je smenjen Dikić, komandant srpske žandarmerije. Direktor policije Veljović kaže "da je prepunu čašu prelila kap, ubistvo dvojice mladića kod Jagodine".

  Razlozi su sasvim drugačije prirode.

  Istog generala Dikića je pomenuti Veljović javno hvalio, nagađivao:

 • Sam geneal Dikić ne može da se okrivi zbog ponašanja pripadnika žandarmerije, kao u slučaju dvostrukog svirepog ubistva. Ubica nije bio na dužnosti kada je to učinio, a on kao šef u žandarmeriji ne može da nadgleda šta žandari rade kada nisu na dužnosti.

  Šta je onda pavi razlog?

  Dikić je viđan više puta u Kosovskoj Mitrovici, jednom čak i u uniformi!!!

  Vladajuća elita u Srbiji je planirala da pohapsi sve Srbe sa severa Kosmeta, jer su dovodili ozbiljno u pitanju izdaju države i predaju Kosmeta Šipatrima. Dikić je sa svojim žandarima trebalo da pohapsi sve one koji su se protivili tzv. briselskom sporazumu, barem one najuticajnije.

  Drugi razlog, ne manje važan je "Trnovački lobi".

  Ovo će znati zasigurno šta je oni koji čitaju a poznaju jug Srbije.

  Pored samog Bujanovca, nalazi se najveće šiptarsko selo na svetu Veliki Trnovac. Selo u koje policija ne zalazi skoro nikada i koje je jedino mesto sa teritorije Balkana obelećeno crvenom tačkom na karti interpola. Da ne dužimo, evropska prestonica heroina. Albanska mafija je po snazi medju prvih pet u svetu. Dovoljno je reći da su tri zadnja šefa albanske mafije iz Velikog Trnovca.

  Javna je tajna, da već 40 godina unazad ništa se na jugu Srbije se ne može uraditi bez saglasnosti "velikih gazdi" iz Velikog Trnovca. Dikić i njegovi žandarmi, doduše uz pomoć Vojske Srbije, toliko dobro zatvorili administativnu liniju prema Kosmetu na ovom delu, da su ozbiljno doveli u pitanju "posao" gazdi iz Trnovca.

  Poznato je da je vršen ogroman pritisak na Vladu Srbije, pa čak su upućivane i pretnje i ucene, da se Dikić smeni i dovede neko "mekši".

  Momci iz Amadeus Benda na tviteru napisaše da je bez Dikića, jug Srbije gotov. Na žalost, u pravu su.
 • kosovo- 85637 - 27.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Konačna potvrda: Srbija mora priznati samostalnu državu Kosovo


  Angela Merkel: "pre konačnog ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

  Nemačka kancelarka je izjavila na početku svog govora u Bundestagu da bi prva pristupna konferencija EU sa Srbijom mogla da bude u januaru, ali samo pod uslovom ako se u decembru potvrdi puno sprovođenje sporazuma.

  Stav nemačke kancelarke je da na sutrašnjem sastanku Evropskog saveta može da se glasa za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014.

  Ako Evropski savet u decembru potvrdi "potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji", sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru 2014. godine može održati pristupna konferencija, navodi se u zaključku Bundestaga.

  U obaveze, između ostalog, spada i potpuno raspuštanje srpskih parlalenih struktura na severu Kosova

  Prethodno je i Angela Merkel dodala i da je pre konačnog ulaska Srbije u EU potrebna "puna normalizacija odnosa" Beograda i Prištine.

  Podnoseći izveštaj savezne vlade uoči samita EU danas i sutra u Briselu, kancelarka Merkel je rekla da su Srbija i Kosovo učinili "bez sumnje odlučujući napredak" potpisivanjem sporazuma u Briselu.

  No, kako je dodala, "tek kada se u decembru potvrdi napredak u sprovođenju dogovorenog, moguće je da se u januaru održi prva konferencija između EU i Srbije i pristupanju", čime bi i zvanično bili otvoreni pregovori sa EU.

  Pored toga, Nemačka pre punopravnog članstva Srbije u EU, očekuje i "punu normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine.

  Šefovi diplomatija EU saglasili su se na sastanku u Luksemburgu u utorak da se saglasili da se sa Srbijom pokrenu pregovori o članstvu ali odluku o datumu prepuštaju Evropskom samitu u petak.

  Izjava Merkelove je tako potvrdila ono o čemu se govorilo prethodnih dana, a to je da će Srbija biti na novoj proveri u decembru.

  Isti stav su prethodnih dana izneli pojedini uticajni poslanici iz Nemačke, šaljući poruku da će Bundestag sigurno dati "zeleno svetlo" Srbiji, a zatim da će sačekati ocenu implementacije briselskog sporazuma pre otvaranja pregovora u januaru. Gunter Krihbaum je za "Novosti" rekao i da bi Srbija mogla da "duže sačeka na datum".

  Na drugoj strani, da će Srbija dobiti datum u "najkasnije u januaru" poručila je juče Ketrin Ešton nakon razgovora sa Ivicom Dačićem, čiji je stav bio da je "najvažnije da on bude bezuslovan".

  Optimista uz Eštonovu je i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčka, koji kaže da uslova nema i da Srbija "ima razloga da se raduje".

  Stav o Srbiji Bundestag je usvojio većinom glasova.

  Za su bili poslanici vladajuće stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU), Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Liberali (FDP).

  Protiv su bile stranke iz opozicije Socijaldemokratska partije Nemačke (SPD), Zeleni i Levica. Opozicija, međutim, nije na ovu temu Bundestagu dala svoj stav niti deklaraciju.

  Inače, nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU i koji treba da potvrde šefovi država ili vlada, takođe sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013. (januaru 2014)", što odražava i zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

  Podsetimo, državni vrh Srbije je poručio EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna". Premijer Dačić je rekao da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, predsednik Nikolić je rekao da "Srbiji ne treba milostinja", dok je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu".

  Do konačne odluke, u petak na Vidovdan, srpski zvaničnici nastavljaju diplomatske aktivnosti, pa tako nakon posete Dačića Briselu i razgovora sa Eštonovom i predsednikom EK Žozeom Manuelom Barozom, vicepremijer Vučić boravi u Beču odakle će možda nastaviti i za Berlin.
  kosovo- 85517 - 18.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Finska lekarka: Amerikanci su tražili da lažemo o srpskim zločinima nad Albancima


  Objavljeno: 18. jun 2013.

  Helena Ranta, finska lekarka, posle desetak godina otkriva kako je na nju vršen pritisak da optuži Srbe za masakr, što je bio povod za NATO bombardovanje.

  VOKER ME TERO DA LAŽEM O RAČKU

  Helena Ranta, finska lekarka, posle deset godina otkriva kako je na nju vršen pritisak da optuži Srbe za masakr, što je bio povod za NATO bombardovanje

  U Srbiji je poznato da je "masakr" u Račku na Kosovu bio kosovsko Markale - čista medijska manipulacija koju su režirali oni kojima je bila potrebna podrška svetskog javnog mnjenja za bombardovanje i kažnjavanje Srbije.

  Podsećamo: Vazdušni udari NATO započeli su 24. marta 1999, nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, posle neuspešnih mirovnih pregovora u Rambujeu. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama, poginulo oko 2. 500 ljudi. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

  O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci, a nezavisne procene govore o šteti od oko 30 milijardi dolara. Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga Jugoslavije sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

  Skoro deset godina posle tog događaja potvrda onoga što je srpska strana od prvog dana tvrdila stiže iz prve ruke: finska forenzičarka Helena Ranta, dovedena u Račak na Kosovo da potvdrdi američke laži o tome da su srpske snage, sprovodeći navodni plan o istrebljenju Albanaca sa Kosova, poubijale 40 nedužnih civila, sada izjavljuje da šef posmatračke misije OEBS na Kosovu Vilijem Voker učinio sve što je mogao kako bi uticao na njen izveštaj. U tome mu je, kako tvrdi, zdušno pomoglo i ministarstvo inostranih poslova Finske.

  Hlena Ranta je, kako prenosi finski dnevnik Helingin sanomat, 16. oktobra 2008. izjavila da je u Račku u zimu 1999. Vilijam Voker polomio od muke pero i bacio ga na nju pošto nije bila spremna da u izveštaju upotrebi "dovoljno oštar jezik" prema Srbima, odbijajući da se povinuje njegovim zahtevima da osudi srpsku stranu kao krivca za događaje u Račku.

  Finska lekarka je takođe izjavila da je i finsko ministarstvo inostranih poslova 2000. godine pokušalo da utiče na sadržaj i ton njenog izveštaja koji je, po nalogu Evropske unije, sačinila o istrazi o događajima u Račku.

  Optužbe protiv amerikanca Vokera i ministarstva inostranih poslova Renata iznosi u biografiji koju je napisao Kaijus Nijemi, urednik u listu Helingin sanomat.

 • Tri civilna službenika ministarstva inostranih poslova izrazila su želje, u i-mejlu koji su mi uputili, da iznesem dalekosežnije ocene i zaključke-izjavila je, dodajući da kod sebe još čuva te mejlove.

  Kao što je poznato, Voker i zapadni mediji tvrdili su jednoglasno, kao u hororu, da su srpske snage u januaru 1999. ubile 40 kosovskih albanskih civila u selu Račak. Helena Ranta i njena radna grupa bili su zaduženi da ispitaju šta se ustvari desilo, ko je i kako poubijao kosovske Albance i da li su oni bili civilna lica koja su streljana ili pripadnici gerilskih snaga UČK koji su poginuli u borbama sa srpskim snagama. Namerno su protureni izveštaji da su srpske snage izvršile masakr kako bi to poslužilo kao izgovor da NATO pokrene kampanju bombadovanja Srbije u proleće 1999.

  Helena Ranta u istrazi se usredsredila na forenzičko-medicinsko istraživanje i nije htela da se opredeljuje i zauzima stav o odgovornosti jedne ili druge strane, odbijajući da u toj fazi istrage koristi političku terminologiju. U leto 2000. ona je podnela izveštaj Tribunalu za ratne zločine u Hagu i rezime izveštaja EU.

  Renata sada izjavljuje da je šef političkog odeljenja ministarstva inostranih poslova u to vreme Petri Toretila, sadašnji državni sekretar, tražio od nje da ukloni izvesne komentare i termine iz izveštaja pošto su bili "suviše blagi" i nedovljno kritički, a u administraciji su očekivali da će u izveštaju izneti zaključke i ocene o tome kako su ubijeni zapravo streljani iz neposredne blizine, pucnjem u potiljak.

 • Pritisak je bio veoma snažan, a dolazio je i iz medija-priznaje deset godina kasnije finska forenzičarka.

  NATO zločini desetak godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

  Povodom 09. juna, dana kada je pre deset godina potpisan Kumanuvski mirovni sporazum, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, želi da podseti domaću i međunarodnu javnost, kao i zvaničnike, da je upravo nakon dolaska UNMIK-a i KFORA na Kosovo i Metohiju, u ovoj pokrajini počinjeno najviše zločina - kidnapovanja, ubistava, trgovine organima Kosmetskih Srba i ne Albanaca.

  Po rezoluciji 1244 Unmik i Kfor je trebalo da obezbede siguran i bezbedan život za sve žitelje Kosova i Metohije, a ispostavilo se da su oni došli da omoguće povratak Albanaca u njihove domove i istovremeno su tolerisali kidnapovanja i ubistva preko 2500 Srba i ne Albanaca, od kojih je i 34 kidnapovane dece. Tih dana, na Kosovu i Metohiji je došlo preko 50. 000 vojnika, ali se zbog pogroma nad Srbima i ne Albancima, od stane njihovih dojučerašnjih komšija Albanaca, za samo četri dana sa svojih vekovnih ognjišta, pod prisilom se iselilo preko 250. 000 Srba, Roma, Turaka, Goranaca...

  Nakon povlačenja Vojske i Policije sa Kosova i Metohije, a ulaskom vojnika KFOR-a, vratili su se i pripadnici terorističke OVK, koji su narednih dana, meseci, godina na očigled pripadnika međunarodnih snaga počinili stravične zločine nad preko 2. 500 nevinih građana.. Usledila su kidnapovanja, ubistva, masakri... uglavnom srpskog ali nealbanskog stanovništva. Na Kosovu je posle dolaska Kfora proterano 250. 000 Srba. Danas deceniju nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, naše Udruženje okuplja porodice kosmetskih žrtava-civila, vojnika i policajaca. Porodice koje su izgubile svoje najmilije ili za njima još tragaju, i koje svoju tešku borbu o saznanju istine o svojim članovima provode u bedi i siromaštvu širom Srbije.

  I pored ponuđenih dokaza i svedoka, i predaje spiska sa imenima preko tri stotine albanskih ubica i kidnapera, do danas niko od pripadnika terorističke OVK nije odgovarao za počiljene zločine i masakre nad Srbima.
 • kosovo- 85499 - 16.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Kosovo je Srbija


  SRBIN. INFO - Srpske brze internet novine

  Objavljeno: 16. jun 2013.
  Kosmet: Nagrada nemačkom vojniku za ubistvo Srba

  Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, tačnije 54 godine od sloma sila osovine, trećeg rajha i fašizma, nemački vojnik izlazi van Nemačke, izdaje naredbu o upotrebi oružja, puca i ubija dvojicu Srba civila na Kosovu i Metohiji. Dogodilo se to 13. juna 1999. godine, samo dva dana od ulaska Nemačkog KFOR-a na Kosovo i Metohiju preko graničnog prelaza Vrbnica, deset kilometara od Prizrena, iz pravca Kuksa u Albaniji.

  Radio Televizija Srbije je povodom desetogodišnjice od početka bombardovanja Jugoslavije, marta 2009. godine, objavila prvi put stravičan snimak ubistva dvojice Srba u centru Prizrena koji su žutom "ladom" krenuli da napuste grad zbog nesigurnosti od albanskih ekstremista. Tragom tog uživo snimanog stravičnog ubistva dvojice Srba istražilli smo ceo slučaj.

  Nemačko demonstriranje sile drugog dana prisustva na Kosovu i Metohiji, jasno je pokazalo na čijoj su strani i da malobrojni preostali Srbi u Prizrenu neće biti zaštićeni kao ni oni koji pokušavaju da odu iz grada pod pritiskom albanskih terorista. Tih dana, juna 1999. godine, Srbi u Prizrenu su bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom - pristiglih terorista UČK i nemačkog KFOR-a koji se otvoreno stavio na njihovu stranu.

  Snimatelj jedne strane televizije Igor Šaljenjević zabeležio je kamerom, tog 13. juna 1999. godine, u jutarnjim satima sigurno najpotresnije nečuveno bezrazložno ubistvo, likvidaciju Žarka Andrijevića iz Prizrena, portira u "Kosovo - vinu" i Slavka Veselinovića Bosanca, izbeglicu iz Bosne, radnika Elektrodistribucije u Prizrenu. Oni su tog jutra žutom "ladom" hitali da napuste grad zbog apsolutne nesigurnosti od strane Albanaca u Prizrenu koji su Srbe progonili a srpske kuće palili.

 • "Ne snimaj me, vodite me u bolnicu!"

  U odlasku iz svojih kuća ulicom kod pošte u centru Prizrena, dvojica Srba su se približavali autom grupi vojnika nemačkog KFOR-a koji su bili na punktu na oklopnim transporterima i pored njih. Tu su bili u grupama i Albanci iz redova UČK koji su i drugi dan slavili dolazak KFOR-a u Prizren. Pristigli nemački KFOR je procenio da su im Žarko Andrijević i Slavko Veselinović opasnost u žutoj "ladi" koja im se približavala pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh da stanu. Izbezumljeni Srbi su se zaustavili, što se jasno vidi na snimku, a onda autom krenuli u rikverc.

  U tom momentu nemački potporučnik Kfora na punktu David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata u Evropi van Nemačke izdaje naredbu svojim vojnicima da se na Srbe civile otvori vatra - "Otvori vatru na neprijatelja". Nakon toga nemački vojnici ispaljuju ravno 220 metaka iz više automatskog oružja u Andrijevića i Veselinovića, kako je to zvanično na sudu u Koblencu u Nemačkoj zapisano. U "ladi" Andrijevića i Veselinovića, od desetine rafala i 220 metaka, ne bi preživela ni muva. Za volanom "lade" Slavko Veselinović, Bosanac usmrćen je istog trenutka dok se Žarko Andrijević borio još nekoliko minuta za život pored auta u lokvi krvi koja se slivala niz ulicu prema nemačkim vojnicima Kfora.

  Radnik međunarodne organizacije "World Vizion", koji je pomagao smrtno ranjenom Andrijeviću, kazao je kasnije na prepričavanju događaja da su zadnje Žarkove reči bile: "Ja sam Srbin, ja moram da umrem". Ali još dok je bio smrtno ranjen u autu Žarko poslednjim atomima snage, sa iskolačenim očima, izgovara, što se jasno čuje na snimku Šaljenjevića:

 • "Ne snimaj me, vodite me u bolnicu". Jezivo!

  Nemački publicista i stručnjak za Balkan Jirgen Elzeser tih dana je bio na Kosovu i Metohiji i dobro mu je poznat slučaj ubistva dvojice Srba u Prizrenu. On je u knjizi "Ratni zločini - bestidne laži i žrtve NATO-a u Kosovskom sukobu" opisao atmosferu terora nad Srbima ali i to da dvojica ubijenih Srba u Prizrenu nisu bili nikakva opasnost za nikoga i da su kod sebe imali oružje samo za samoodbranu jer su znali šta ih čeka, ako ih albanski teroristi i Albanci uhvate žive.

  Zoran Vlašković

  Nagrada za ubistvo Srba

  Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u Nemačkom gradu Kob-lencu, odakle je potporučnik David Ferk, prvi Nemac koji je posle Drugog svetskog rata, van svoje zemlje i prvi put od tada da nemačka vojska u Evropi izlazi sa oružjem iz zemlje, naredio da se otvori vatra na ljude civile. Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu jer su sudije došle do zaključka da su nemački vojnici navodno pucali u samoodbrani.

  Odmah posle tog sudskog procesa nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom krsta časti Bundesfera za "besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti". Na suđenju u Koblencu David Ferk je kazao: "Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao - i pogodio sam pravo u metu".

  I na Kosovu i Metohiji ovo ubistvo dvojice nedužnih Srba civila je ostalo van domašaja zakona i pravde jer je KFOR zvanično izuzet od krivične odgovornosti za bilo kakve svoje postupke pa i ubistva civila. Pitanje je da li su Andrijević i Veselinović mogli da izbegnu smrt u Prizrenu kad su se u to vreme našli u dvostrukom neprijateljskom okruženju?!
 • kosovo- 85353 - 06.06.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  RE: Zašto je ruska vojska napustila Kosovo


  Prilično me je zbunio ovaj članak o tome zašto su Rusi napustili Kosovo. Znam tačno kada su Rusi krenuli iz Ugljevika i kada su došli na Kosovo i zauzeli aerodrom. U bazi u Ugljeviku sam poznavao jednog oficira i dosta smo se družili tako da sam bio upoznat sa tim.

  Buni me u članku što piše Putin i ako je tada bio predsjednik Jelcin, alkoholičar koji bi i svoju mater prodao za pare. Po dolasku Rusa na Kosovo, Klinton se čuo sa Jelcinom. Ne znam koliko je novca Jelcin dobio od Klintona, i vjerovatno je tu tajnu odnio sa sobom u grob, ali je poslije tog razgovora pala je naredba o povlačenju Rusa sa Kosova.
  kosovo- 85325 - 03.06.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Zašto je ruska vojska napustila Kosovo?


  23. april 2013. Viktor Litovkin

  Viktor Litovkin, poznati ruski vojni ekspert, bio je 1999. sa ruskim trupama koje su zauzele prištinski aerodrom. On ekskluzivno za "Rusku reč" prenosi svoje uspomene na taj događaj i pokušava da odgovori na pitanje: zašto je ruska vojska po ukazu Vladimira Putina 2003. napustila Balkan?

  Ruski vojnici na prištinskom aerodromu "Slatina" u julu 1999. Izvor: RIA "Novosti".

  Tačno pre deset godina, 5. maja 2003, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavije. Do 1. avgusta iste godine Balkan je napustilo skoro hiljadu naših vojnika i oficira - 320 mirovnjaka iz Lenjingradskog vojnog okruga baziranih u Ugljeviku u Bosni i Hercegovini i 650 vojnika Moskovskog vojnog okruga i pripadnika vazduhoplovno-desantnih snaga razmeštenih na teritoriji Kosova u tri glavne oblasti (u opštini Kosovska Kamenica koja je bila pod kontrolom Amerikanaca, u opštini Srbica gde su glavni bili Francuzi, i u opštini Mališevo gde su komandovali Nemci, kao i na glavnom kosovskom aerodromu "Slatina", koji se nalazi petnaestak kilometara od Prištine, glavnog grada pokrajine).

  Sećam se da sam u junu 1999. zajedno sa pripadnicima 98. gardijske svirske vazduhoplovno-desantne divizije odlikovane ordenom Kutuzova, u mračnom i skučenom prtljažnom prostoru vojnog transportnog aviona Il-76 doleteo iz Ivanova na pomenuti aerodrom. Sedeo sam na uskom i hladnom metalnom sedištu između dva mlađa vodnika iz 217. gardijskog puka ove divizije i razmišljao kako li će nas na Kosovu primiti lokalni Srbi i Albanci koje su upravo, baš kao boksere u ringu - svakog u svoj ugao, razdvojile ujedinjene međunarodne mirovne snage kojima treba da se pridruže i naši mirovnjaci... Situacija nije bila nimalo jednostavna.

  Prve reči koje sam čuo čim sam sa avionske rampe stupio na beton aerodroma bio je uzvik nekog oficira:

 • "Ne idite po travi! Tamo sigurno ima mina!"

  Ispostavilo se da su američke, odnosno NATO snage, koje su bombardovale taj aerodrom da ga srpski lovci ne bi koristili za presretanje NATO aviona, obasipale Slatinu ne samo bombama nego i minama. Ali, vodili su računa da ne oštete pistu koju su zatim hteli da koriste za svoje potrebe. Međutim, njihove planove poremetio je neviđeno hrabar, odlučan i izuzetno naporan jurišni marš bataljona ruske vojske od 600 km u oklopnim transporterima koji je po planinskim putevima Balkana u najstrožijoj tajnosti vodio pukovnik Sergej Pavlov, putujući iz Bosne i Hercegovine kroz čitavu Srbiju pa sve do Kosova, da bi se neočekivano pojavio na prištinskom aerodromu "Slatina".

  Kažu da kada su američkog generala sa "tri zvezdice" Leslija Klarka, komandanta snaga NATO-a u Evropi i združene operacije protiv Jugoslavije (koji je inače dao nalog da se bombarduje Beograd), izvestili da su Rusi pretekli koalicione snage i zauzeli aerodrom Slatinu, on u prvi mah nije poverovao.

  "Nemoguće da su tamo Rusi!", uzviknuo je general. Ali kada su mu dali snimke načinjene iz aviona, on je izbezumljen od besa naložio britanskom generalu Džeksonu, koji je komandovao snagama KFOR-a, da napadne Ruse.

  DŽekson je odbio da to učini i odgovorio je Amerikancu:

 • "Nije mi potreban treći svetski rat, generale!"

  Četiri godine nakon ovog do tada neviđenog marša, koji je bio šok za NATO komandu i koji je pokazao svetu da je bez obzira na izazove ruska vojska još uvek vrlo sposobna, snažna i efikasna - naši mirovnjaci morali su da napuste Kosovo. Pre svega zato, kako se tada izrazio Vladimir Putin, da ruska zastava ne bi bila paravan dok zapadne zemlje rasparčavaju Srbiju i otimaju joj Kosovo.

  Sećam da su ocene ove odluke Vladimira Putina da povuče ruske mirovne snage sa Kosova bile vrlo oprečne. Reakcije su išle od oštrih kritika ruskog rukovodstva od strane domaćih levičara, penzionisanih generala, a zatim i mnogih političara sa Kosova i iz Srbije i Crne Gore, pa do snažne podrške članova Državne Dume RF, uglavnom centrista. U razgovoru sa mnom tadašnji predsednik Komiteta za odbranu Državne Dume general armije Andrej Nikolajev je rekao:

 • "Doneta je ispravna odluka. Rusija ne može da dozvoli da se u prisustvu njene zastave nastavlja otimanje od Srbije zemlje njenih predaka, ugnjetavanje i proterivanje srpskog stanovništva, i albanizacija Kosova na kome sve više vlada kriminal i terorizam."


  A tadašnji generalni sekretar NATO-a lord Džordž Robertson tokom posete Moskvi u maju 2003. u razgovoru sa mnom izrazio je "toplu i iskrenu zahvalnost ruskom vojnom kontingentu na Balkanu za sve što je učinio za očuvanje mira i stabilnosti u tom problematičnom regionu".

  O ulozi ruskih mirovnjaka na Balkanu govori se i raspravlja više od deset godina, a verovatno će se i nastaviti još dugo. Njihov boravak u južnoj srpskoj pokrajini je sada istorijska činjenica, a svaka kontroverzna istorijska činjenica zahteva sveobuhvatnu analizu u okviru koje bi se posebna pažnja obratila na vreme i okolnosti kada se sve to dešavalo. Naši mirovnjaci su se stvarno izuzetno pokazali na Balkanu, mora se priznati - i to na najbolji mogući način. Rusija može da bude ponosna na njih. Sa druge strane, šta je boravak usred Evrope predstavljao za rusku vojsku koja je bila "potpuno okružena" NATO snagama? Kakvo iskustvo i kakve zaključke im je to donelo? Odgovori na ova pitanja su takođe vrlo različiti.

  Junski 600-kilometarski marš dvestotine ruskih vojnika u oklopnim transporterima tokom 1999, iz Bosne preko Beograda i čitave Srbije na kosovski glavni aerodrom Slatinu, bio je zaista jedan od najsenzacionalnijih događaja krajem prošlog veka. On je podsetio vodeće države sveta da su iz istorijskih zbivanja u Evropi prerano otpisale rusku vojsku. Ona je i pored svega još uvek u stanju da dosledno i efikasno štiti nacionalne interese zemlje.

  Ali sa kakvom radošću i oduševljenjem je ruski vojni konvoj dočekao srpski narod - koji se nadao da će srpsku borbu sa muslimanskim ekstremistima i teroristima podržati Rusija i ruska vojska, i da srpskom stanovništvu na Kosovu više ne preti opasnost.

  Istina, pojedini vodeći ruski političari nazvali su sada već istorijski marš "nepromišljenom generalskom avanturom koja je našu zemlju dovela do ivice vojnog sukoba sa NATO-om". Iako spor između ruskih konzervativaca, liberala i patriota nije do kraja razrešen, ne može se poreći jedna činjenica: nakon što su pripadnici ruskih desantnih snaga zauzeli strateški važan objekat na Kosovu, istovremeno i cilj ujedinjenih snaga iz 32 zemlje, i na taj način preuzeli stratešku inicijativu, tadašnje rukovodstvo Kremlja nije postupilo sasvim dosledno.

  U Moskvi kao da su se uplašili uspeha svoje vojske. Brinuli su kako će na marš da reaguju u Briselu, Londonu i Parizu, i šta će reći predsednik Klinton. Oklevanje u donošenju odluka i u preduzimanju smelih postupaka skupo je koštalo Kremlj. I ne samo Kremlj - na prvom mestu Beograd. Strateška prednost se postepeno izgubila, kontrolu vazdušnog prostora nad teritorijom preuzeo je NATO.

  ...pa je aerodrom "Slatina" - "vazdušna kapija Kosova", vrlo brzo pripao albanskim separatistima. Organizovani su redovni vojni, putnički i kargo letovi po celoj Evropi u kojima Rusija nije imala praktično nikakvu ulogu, niti bilo kakav uticaj, iako je njena vojna komanda i dispečerski centar i dalje bio na aerodromu.

  Na teritoriji Kosova je, uprkos prisustvu 40 hiljada vojnika iz 32 zemlje, mirovnih snaga UN, misije OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, nastavljeno otimanje ljudi i napadi na mirno stanovništvo srpskih sela i gradova, spaljivanje njihovih domova i pljačkanje, cvetala je trgovina drogom, oružjem i municijom. Iako je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) zvanično rasformirana a njeno naoružanje navodno predato u centralna skladišta, ilegalne naoružane grupe nastavile su da deluju u posebnim situacijama, pružajući podršku razgranatim albanskim kriminalnim strukturama. Pravosudni sistem nije funkcionisao, tačnije pokrivao je mnoge zločine.

  Tih godina kao vojni reporter više puta sam imao priliku da boravim na Kosovu i da čujem od ruskih mirotvoraca kako često rizikujući život hvataju trgovce oružjem i naoružane Albance koji napadaju srpske kuće, zatim ih odvode u lokalnu policijsku stanicu, a posle nekog vremena ponovo ih sreću na ulici puštene na slobodu uz minimalnu kaznu, ili čak i bez toga. Kako je u takvim uslovima uopšte moguće boriti se sa kriminalom?! Pogotovo kada se birokratija UN i OEBS-a i komanda KFOR-a, zabrinuta za svoju dobrobit, uzdržava od bilo kakvih postupaka "da ne izazove" masovne nerede većinskog albanskog stanovništva, već se trudi da stvori utisak da se na Kosovu sve "gradi na evropskim principima demokratije i ljudskih prava... "

  Kako smatra predsednik Komiteta za odbranu Državne Dume general armije Andrej Nikolajev, naša zemlja nije više bila u stanju da podržava taj mit, niti je to bilo neophodno. Naša zemlja nije mogla da odbrani Srbiju vojnim putem. Moskva i Beograd nisu bili vojni saveznici, tj. nije ih vezivao sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći, a da se pred NATO i SAD izađe sa upozorenjem da će kao odgovor na bombardovanje Jugoslavije Moskva napasti Vašington ili Brisel, nije bilo nikakve političke niti pravne mogućnosti. Uostalom, 1999. niko od ruskog rukovodstva na takav korak, čak i hipotetički, ne bi se usudio.

  Osim toga, bilo bi veoma pogrešno govoriti o ulozi ruskog vojnog kontingenta na Kosovu i u Bosni i Hercegovini kao o neuspeloj mirovnoj misiji. To ne bi bilo ispravno i pošteno.

  Mnoge pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji, kao što su drevni manastiri Gračanica i Devič, zaštitili su i sačuvali od skrnavljenja upravo ruski mirovnjaci. Oni su u svojoj zoni odgovornosti čuvali od terorista srpska sela i domove, i ne samo srpske već i albanske. Odvozili su decu u školu i nazad kući, raščišćavali šume, njive i livade, patrolirali putevima i delili humanitarnu pomoć stanovništvu Kosova. A kroz rusku vojnu bolnicu u Kosovu Polju, koja je radila pod zastavom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, prošlo je na hiljade pacijenata, uključujući i pripadnike NATO trupa. Ova bolnica se sa pravom smatrala najboljom zdravstvenom ustanovom u sastavu KFOR-a. Boravio sam nekoliko dana tamo i video svojim očima sa kakvom se zahvalnošću prema bolničkom osoblju odnosilo lokalno stanovništvo.

  Ipak, na kraju je ruska vojska napustila Balkan. Mnogi ljudi, kako u Rusiji, tako i u Srbiji, primili su tu vest sa velikom žalošću. Ali, kako je rekao jedan mudar čovek, ne treba žaliti za dobrom koje je otišlo, nego mu treba biti zahvalan za to što je uopšte postojalo. Siguran sam da će naše vojnike-mirotvorce pamtiti u bivšoj Jugoslaviji samo po dobrom.

  Ja nikada neću zaboraviti Kosovo i sve one Srbe koji su izgubili svoj dom, ali koji nikada neće izgubiti nadu na buduću sreću i pravdu.
 • kosovo- 85103 - 18.05.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Kosovo je Srbija


  18 May 2013

  Navijači Reala razvili transparent: Kosovo je Srbija!

  Navijači madridskog Reala razvili su transparent "Kosovo je Srbija" na meču finala španskog Kupa kralja protiv gradskog rivala Atletika. Pristalice "kraljevskog kluba" okačile su ovaj transparent u 17. minutu pošto je Kristijano Ronaldo tri minuta ranije doveo svoj tim u vođstvo od 1:0. Na transparentu je pisalo "Kosovo es Serbia" (Kosovo je Srbija). Ova parola bila je raširena na tribina stadiona Santjago Bernabeu više od jednog minuta.

  Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova.
  kosovo- 84717 - 01.05.2013 : Nenad Grujic Beograd - best (1)

  Beogradske dahije


  Nikolić, Vučić i Dačić su definitivno prolupali i krenuli u otvorenu izdaju protiv srpskog naroda. Glasove naroda su dobili na priči da nikad nece izdati Kosmet, a sada preko svojih medija danima uveravaju narod da je Kosmet odavno izgubljen, da se moramo otarasiti Kosmeta ako hoćemo da živimo bolje. Njih trojica i njihova deca će sigurno živeti bolje, pošto su za svoje izdajničko delovanje verovatno nagrađeni pozamašnom sumom konvertibilnih novčanica.

  Boli njih uvo i za KOSMET, a izgleda i za Republiku Srpsku. Onaj tupavi Nikolić je počeo da priča za Srbe iz BIH da su Bosanci, a nisu bili Bosanci kada je na Romaniji 1992. ili 1993. proglašen za četnickog vojvodu. Kada je čovek nečim ucenjen ili debelo potplaćen, onda može da priča takve gluposti.

  I vojni analitičar Drecun sada peva potpuno drugu pesmu od one iz 1999. godine kad je izveštavao o zločinima NATO armade i šiptarskih terorista na KOSMETU. Ušao je u skupštinu, počeo da prima pristojnu platu i prodao veru za večeru, pa i on priča o realnosti situacije na terenu, da Srbi sa KOSMETA treba da se uklope u šiptarske institucije.

  Sve dok takve moralne gnjide i vucibatine, pod znacima navoda, predstavljaju srpski narod, njemu neće biti spasa. Guraju nas u Evropsku uniju, a ovi koji su već tamo kažu da nećemo biti primljeni. A i ako Srbija uđe u EU, korist će od toga imati samo tzv. političari, jer su svi oni za mene gnjide, a zemlju će kreditno zadužiti do iznemoglosti, a običan narod ce morati da vraca te kredite, pa će situacija biti još gora nego što je za običan narod u Grčkoj, Španiji, Italiji, Kipru, pa čak i Sloveniji.

  Dakle, ove moralne gnjide su spremne da prodaju srpsku teritoriju za nekakav DATUM, a ako se, a mnogi predvidjaju EU raspadne, a priča se da će Nemci za 5 godina da napuste evro i pređu na nemačku marku kao sredstvo plaćanja, onda ce ispasti da je KOSMET prodat-predat dobrovoljno od strane ovih moralnih gnjida za jedno veliko ništa.

  Pozdrav braći iz Republike Srpske.
  kosovo- 84401 - 16.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Trgovina organima: U Nemca Johana progovorilo srpsko srce!


  (Vesti onlajn, Kurir)

  Pitao sam meštane, ko je taj čovek? Oni su odgovorili: "Nećeš verovati, taj čovek tvrdi da u grudima nosi srce našeg Jovana, kaže Veselin Dželetović.

  Veselin Dželetović, autor romana "Srpsko srce Johanovo", nije ni slutio da će istinita priča o Nemcu Johanu Vagneru koga je Dželetović upoznao 2004, na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu, biti temelj da neverovatna i istinita priča postane roman, i da će neko poželeti da upravo prema njegovoj knjizi snimi film.

 • Nosio sam knjige na Kosovo, i otišao na sahranu. Od cele porodice ostao je samo dečak, kome su Albanci kidnapovali oca i povadili organe. Oko pet godina kasnije, dečaku su ubili i babu i dedu i bacili ih u kanal pored puta. U njihovo dvorište, opkoljeno bodljikavom žicom, petorica Šiptara upala je u kuću i prvo su ispred kuće preklali psa, a onda silovali dečakovu majku. Ona se obesila, jer nije mogla da podnese sramotu - kaže Dželetović i dodaje:

 • Bilo je nas desetak na sahrani te žene, i na groblju koje su Šiptari gotovo uništili, među polomljenim spomenicima i razbacanim krstačama primetio sam čoveka koji stoji sa strane. Njegova pojava i držanje govorili su da ponašanjem i odevanjem ne odgovara tom vremenu i prostoru.

  Crne brojke iz Žute kuće

  Prve podatke o trgovini ljudskim organima na Kosovu u javnost je iznela bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi. Ona je objavila da je 1999. oko 300 Srba oteto i transportovano u Albaniju gde su im vađeni organi, koji su poslati u Italiju, odakle su distribuirani u klinike širom Evrope. Prema izveštaju Dika Martija Savetu Evrope od 12. decembra 2010. organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je Hašim Tači i Drenička grupa.

  Bio je u skupom, otmenom odelu, i pitao sam se šta traži na sahrani. Bio je u pratnji jednog narednika Kfora. Prema njegovom kazivanju, cela priča postala mu je još čudnija kada je na groblju, tom čoveku prišao dečak koji je izgubio majku i zagrlio ga.

 • Pitao sam meštane, ko je taj čovek? Oni su odgovorili: "Nećeš verovati, taj čovek tvrdi da u grudima nosi srce našeg Jovana. Imućan je i hoće da pomogne porodici. "Uglavnom, nešto je Johana "teralo" da istraži o čemu se radi. Uspeo je, objašnjava Dželetović, čak da pronađe kuću u Albaniji u kojoj je Jovan "operisan", odnosno - vađeni su mu organi, dok se nije stiglo i do srca.

 • Doskora ni ja nisam znao da se radi o onoj Žutoj kući koja je pominjana u medijima jer ju je Johan zvao samo "kuća". Pažnju mu je priviklo đubrište pored zgrade koje je krišom snimio, a tu se nalazili špricevi i ambalaže lekova koji se koriste pri presađivanju organa. Podatke je 2003. Johan dao nemačkoj obaveštajnoj službi, preko narednika koga sam pomenuo, kao i koordinate u blizini mesta Burela.

  Dao im je i preciznu skicu kuće, a jednu je i meni nacrtao kada smo razgovarali te 2004. godine. A sve se završilo, objašnjava Dželetović, time što je Milanov ujak pristao da Johan usvoji dečaka, ali tek pošto mu je ovaj obećao da će preći u pravoslavlje, da se dečakovo ime i prezime neće menjati i kako će poslednji potomak ove porodice ostati u kontaktu sa svojima.

  Dželetović ističe da je neka imena u romanu promenio najviše zbog toga da Jovanov sin ne bi dalje bio "uvučen" u priču, jer je već dosta propatio.

  Novinar i aktuelni predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže da je i sam više puta bio svedok tragičnih sudbina našeg naroda na Kosovu, da su mnoge priče neispričane, a svaka je na svoj način tragična. Dželetovićev roman je istina koja zaslužuje pažnju.

 • Ono što je zabeleženo moramo da čuvamo, i da pišemo. Istoriju moramo mi da pišemo, a ne da nam pišu drugi. Zato treba što više, pisati, snimati. Trgovina organima je deo tragične sudbine Srba tokom borbe za opstanak na Kosovu. Međunarodne snage će pokrenuti istragu, a ovaj roman takođe može da pomogne - smatra Drecun.

  Crkvena zvona u Johanovom snu

  Nakon presađivanja srca, Johan je počeo da sanja, a u san ga je uvek uvodilo crkveno zvono. Taj zvuk doveo ga je do jednog dvorišta, gde je video zgrade i dva psa kako laju, ali još nije video ljude. Nakon nekoliko dana, u snu je video i stariju ženu kako hrani živinu, čoveka pod orahom, mladu ženu kako ga zaljubljeno gleda i dečaka koji trči.

  Ti snovi su mu neko vreme davali pozitivnu energiju, a onda su, posle mesec-dva, postali - noćne more. Sanjao je kako ga vode vezanog u koloni, sa još četvoricom Srba i jednim Albancem, Azemom koji nije bio pristalica Republike Kosovo. Sa svima je razgovarao u snu i razumeo srpski jezik.

  Italijanska veza

  Kada je uspostavljen kanal šverca sa Italijom, počela je i trgovina ljudskim organima. U Italiji je otvoreno mnogo privremenih, mobilnih hirurških bolnica koje su se stalno premeštale. Bilo ih je i na brodovima. Kosovo je postalo glavna magistrala za trgovinu ljudskim organima, a glavna deonica Prizren, Klina i Istok, navodi Dželetović.
 • kosovo- 84205 - 08.04.2013 : KiM KiM - best (5)

  Laži beogradske elite


  Živim na severu Kosova i Metohije tačnije u Leposaviću, i hoću da Vam napišem kako mi Srbi gledamo na takozvane pregovore koji su čista farsa i laž beogradske političke elite koji imaju samo za cilj legalizaciju lažne države Kosovo...

  Do sada nismo imali ničiju podršku u očuvanju ovog dela teritorije u sastavu Republike Srbije, osim Vas iz Republike Srpske, u beogradu vlada totalna blokada medija o dešavanju na Severu KiM, naime blokade puteva i dežurstva građana na severu nikada nisu prestala ostaće i dalje sve dok budemo imali snage da se borimo protiv šiptarske okupacije.

  Za mene lično kao i za mnoge moje prijatelje pitanje KiM je rešio Beograd samim uspostavljanjem granice, pristajanjem na ukidanje registarskih tablica, dvojnih dokumenata... Pregovorima o autonomiji čujte o autonomiji postavlja se pitanje unutar koje to države vlada u Beogradu traži za nas autonomiju, zar to nije nezvanično priznanje lažne države Kosovo?

  Mi Srbi necemo pristati ni na kakvu autonomiju u sastavu lažne države Kosovo, nemamo snage a ni sredstava da se borimo jednostavno proglasićemo nezavisnu teritoriju, a iza te odluke svesni smo da može svašta da se dogodi.

  Neshvatljivo je kako je kod mnogih Srba plitka pamet! Zaboravili su sve šta nam se dešavalo devedesetih godina, svi su nas ubijali a sada traže da im se izvinjavamo što nas nisu više pobili.

  Kako reče Predsednik Republike Srbske, ucenama nema kraja. Plasiraju se priče o nekakvoj oluji, za mene česnije je povući se uz borbu nego kapitulirati, mnogi ne znaju šta su Srbi preživeli svih ovih godina od 1999., a sad treba da dobijemo nekakvu autonomiji ili ništa u lažnoj državi Kosovo.

  Beograde, neće moći tek tako!
  Republiko Srbska, veliko hvala za sve što činite za nas svih ovih godina!
  kosovo- 84173 - 06.04.2013 : Mirslav Lazanski - best (0)

  Miroslav Lazanski: Zapad je odlučio da nijedan model evropske autonomije ne važi za Srbe


  Objavljeno: 6. april 2013.
  Miroslav Lazanski: Zapad je odlučio da nijedan model evropske autonomije ne važi za Srbe

  miroslav-lazanski: Donošenje odluka na najvišem nivou, koje će uticati na naše živote, mora biti podvrgnuto otvorenoj i poštenoj i analizi.

  Skoro svi sada kažu da su ovo teška vremena za Srbiju, da zbog pregovora oko Kosova (za koje neki sada tvrde da i nisu bili pregovori), ta vremena nikada nisu bila teža. U tom kontekstu ne postoji veći sigurnosni ventil za nezadovoljstvo i cinizam u vezi sa aktuelnom situacijom od slobode izražavanja u ma kojem obliku. Jer, donošenje odluka na najvišem nivou, odluka koje će uticati na naše živote mora biti podvrgnuto otvorenoj, poštenoj i hrabroj analizi, budući da je suština svake vlade, koja pretenduje da bude dobra, da građanima govori iskreno i razložno.

  Dakle, stvari su prilično jasne, Zapad je odlučio da niti jedan model evropske autonomije nije rešenje za Srbe na Kosovu, dok mi istovremeno očajnički vapimo: "Dajte nam bar nešto. " Tako su Srbi na Kosovu od nacije i građana Srbije svedeni na sintagmu "bar nešto". Mogli bi prilikom sledećeg popisa stanovništva da se tako nacionalno i deklarišu: "bar nešto. " Možda to i nije slučajno, prethodna je vlast kontratužbu Srbije protiv Hrvatske nazvala "tehničkom kontratužbom", što je Srbe iz Hrvatske, zapravo, svelo na "tehnički problem". Pa svoje glasove na izborima nisu dali Tadiću, već Nikoliću.

  Ispada da su naši pregovarači u Briselu bili iznenađeni što nam nije ponuđeno "bar nešto", što automatski izaziva i pitanje zašto imamo obaveštajne službe, zašto ih plaćamo? Samo radi domaćih afera? Temelj svih uspešnih pregovora i sopstvenog pozicioniranja u njima jesu pravovremene i tačne informacije i analize o stavovima druge strane. Sada ne pomažu vajkanja kako nemamo pravih saveznika, pitanje je da li smo ih ikada tražili? Zašto nismo tražili da pored američkog diplomate Rikera u Briselu sedi i našoj strani suflira neki ruski diplomata? Koje godine smo konačno dozvolili ruskom kapitalu da uđe u Srbiju, ko je zabranjivao osnivanje prve ruske banke u Srbiji, kako smo se, pre samo nekoliko godina, pejorativno izražavali i o Rusiji i o Kini. I sada ti isti koji su to izjavljivali o Rusiji tvrde kako će Srbija nepristajanjem na uslove EU oko Kosova ostati "izolovana". Sećam se da su uoči izbora prošle godine neki iz DS-a tvrdili "da bi dolazak SNS-a na vlast značio rat i povratak u devedesete". Stalno nas plaše nekim katastrofičnim danom "d", ekonomskim kolapsom i izolacijom Srbije, sve ako Beograd ne pristane na "veliko ništa". Pošto "bar nešto", za sada, ne daju.

  Gospodo, Belorusija je zemlja čiji politički vrh ne može da putuje po EU, ali ta ista Belorusija ima godišnju ekonomsku razmenu sa Nemačkom od dve milijarde evra, sa Velikom Britanijom od 1, 5 milijardi evra, sa Poljskom skoro dve milijarde evra, prosečna plata u Belorusiji jeste oko 500 evra, imaju neznatno više stanovnika od Srbije, ali vojsku duplo jaču od naše. A nisu započeli pregovore s EU niti imaju pomoć od MMF-a. U redu, imaju pomoć od Rusije preko posebnih cena za naftu i gas. Je l¿ to neko nama branio da se sa Rusima dogovorimo, ajde da hipotetički razmišljam, da im iznajmimo vazduhoplovnu bazu na Ponikvama ili u Sjenici? Nije normalan, kakav rusofil, reći će neki. A vidite, Albanci su Amerikancima dali Bondstil. I Amerikanci su njihovi saveznici, podržavaju ih u svemu. Moraš nešto da daš da bi imao saveznika. Opet će neki, Rusi nemaju interesa na Balkanu, pa tako ni za nas. Gde to piše? U magazinima na engleskom jeziku koji izlaze u Moskvi uz pomoć Soroša.

  Ako ćemo Amerikancima da prepustimo tapiju nad Kosovom, da bi nam bili dragi saveznici, hajde to da i otvoreno kažemo narodu. A što se tiče investicija, nema tih činovnika iz EU koji će sprečiti privatnika sa Zapada da uloži svoj kapital u Srbiju ako mu se garantuje pravna sigurnost i profit. Davanje kredita, ili pomoći, naravno, druga je priča koja ima i svoje potpitanje: do kada ćemo živeti na takav način, kada će biti sudnji dan "d" pucanja takve ekonomije? I šta u tom slučaju? Da svi kolektivno skočimo sa Brankovog mosta? Ili ko nas je doveo do Brankovog mosta? Ili, neka ide dok ide?

  Pitanje je i zašto nam je država na ivici bankrota, pa smo eto prisiljeni da prihvatimo "veliko ništa"? Ko je pozatvarao domaće banke, ko je i zašto bud zašto rasprodao domaće kompanije, ko je pokrao sve ono što je narod 45 godina stvarao? Ko je i zašto sveo vojsku na sadašnji nivo, ko je i zašto po naređenju određenih ambasadora uništavao domaće naoružanje? Ko je stvorio ovako glomaznu državnu administraciju, koje se ni Kina ne bi postidela? Zašto u parlamentu i dalje sedi 250 poslanika? Čemu toliki vozni park državne administracije? Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, Forin ofis imalo je 1982. godine samo tri službena automobila. U tadašnjoj imperiji od Hongkonga do Gibraltara. Ako neko zna tačne odgovore na sva ova pitanja možda zna i odgovor zašto nam nude "veliko ništa".
  kosovo- 84081 - 02.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Miloš Obilić je albanski junak?!


  U knjizi "Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit" piše da je turskog sultana Murata ubio veliki albanski vitez Miloš Kopilik.

  U Kosovskoj bici 1389. godine turskog sultana Murata ubio je albanski vitez Miloš Kopilik, a ne srpski junak Miloš Obilić, piše u knjizi njujorškog izdavača "Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit", u kojoj se detaljno opisuje sukob sultana Murata i Albanca, viteza Miloša.

  Knjigu je napisala Ana di Leljo, a izdavač je njujorška kuća "Palgrejv Makmilan". Prema opisu, ova knjiga nudi fantastičnu priču o Muratovom napadu na Kosovo, ali i o tome kako ga je ubio mladi albanski vitez Miloš Kopilik (?!). U ovom izdanju se navodi da je tzv. Miloš Obilić osoba koja je prikazivana kao heroj samo u srpskoj perspektivi. U biografiji ove spisateljice piše da je radila u kosovskom Institutu za novinarstvo i komunikacije u Prištini i da je, navodno, bila savetnik premijera Kosova.

  Predsednik Centra za zaštitu srpskog nacionalnog identiteta Diogenis Valavanidis kaže za Kurir da je ovakvo nacionalno i istorijsko svojatanje za svaku osudu i da je neophodno to sprečiti.

 • To što određeni albanski krugovi rade, falsifikuju istorijske činjenice i pokušavaju da prisvoje srpske crkve i manastire, nekome može da deluje smešno i neozbiljno, ali je u suštini veoma opasno i podlo, pa zato zaslužuje svaku vrstu adekvatnog i pravovremenog odgovora - kaže Valavanidis i dodaje da je srpska obaveza da zaštiti svoje kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe.

  Albanaca tad nije ni bilo!

  Mediji su već pisali o tvrdnjama albanskih istoričara da Nemanjići potiču iz albanskog plemena, a da su Gračanicu, Crkvu Bogorodice Ljeviške i Visoke Dečane gradili Albanci. Istorijske činjenice govore da u vreme izgradnje ovih manastira, kao i Kosovskog boja, Albanaca skoro uopšte nije ni bilo na Kosovu. Kad su Turci 1455. popisivali stanovništvo na ovim prostorima, Albanaca je bilo samo jedan odsto.
 • kosovo- 83299 - 05.03.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Tom Henks: Albanci su proterali Srbe sa Kosova


  Politika online
  05. mart 2013. godine

  Tom Henks: Albanci su proterali Srbe sa Kosova

  Poznati holivudski glumac Tom Henks izjavio je juče u emisiji kablovske stanice "E!" da je Kosovo oduvek bilo srpsko i da će jednog dana Srbi uspeti da vrate svoju zemlju. Govoreći o snimanju filma o istorijatu nastanka izraelske države, u produkciji Stivena Spilberga, Tom Henks je uporedio Jevreje sa stradanjem kosovskih Srba.

 • "Jevreji su za vreme Drugog svetskog rata doživeli holokaust, a da ne govorim šta im se sve dešavalo stotinama godinama ranije. I pored svega toga, nikada nisu gubili veru u svoje korene i nadu da će vratiti svoju zemlju, pa su se ceo jedan milenijum pozdravljali sa "Dogodine u Jerusalimu". Sličan slučaj imamo i danas kada je reč o Kosovu", izjavio je poznati oskarovac.

 • "Na Kosovu su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve, a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20. veka na Srbe su padale i NATO bombe, ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore "Kosovo je Srbija", poput nekada Jevreja, koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju, pa možda to bude slučaj i sa Srbima", zaključio je Henks.

  Malo je poznato da je Tom Henks pravoslavne veroispovesti. Grčkoj pravoslavnoj crkvi je prišao 1988. godine, posle ženidbe s Ritom Vilson.

  RE: Tom Henks

  Pravi,

  Tom Henks je i do sada bio moj omiljeni glumac, a dugo vremena je smatran i najboljim glumcem u Holivudu.

  Pogodi ko mi je sada najbolji glumac svih vremena!
 • kosovo- 83143 - 27.02.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  U slučaju napada na sever Kosova, Srbija neće braniti svoj narod


  27. februar 2013.
  Anja-Filimonova


  Zločinačko društvo koje objedinjuje albanske narko-klanove i crne transplantologe podržane vojnom moći američke baze Bonstil uskoro će u svom posedu imati kompletno Kosovo. Priština uz pomoć moćnih saveznika, u prvom redu SAD, insistira na ukidanju "paralelnih institucija" na severu Kosmeta - to jest državnih institucija Republike Srbije, koje funkcionišu na teritoriji četiri srpske opštine u pokrajini - sa ciljem integracije Srba u albansku zajednicu i "ustavno-pravni poredak Republike Kosovo".

  Pregovori Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji protiču pod patronatom EU, u stvari i nisu pregovori kao takvi. Još u novembru 2012. godine glavni urednik najuticajnijeg prištinskog lista "Koha Ditore" Agon Bajrami povodom pregovaračke platforme primetio je da je "najvažnija i jedino postojeća platforma - ona iza koje stoje SAD i EU: Kosovo je država; njegova deoba ne dolazi u obzir; okvire za njegovo rešenje odredili su Brisel i Vašington; te okvire ne može promeniti ni srpska ni prištinska strana". Š1Ć

  Na takozvanim pregovorima, posle "spuštanja" sa nivoa UN na nivo EU, koje je učinila srpska strana, Zapad joj nije ostavio nimalo prostora za manevrisanje. Za Srbe ti pregovori liče na pokušaj dogovora sa gladnim krokodilom, koji se sprema da se obračuna sa žrtvom.

  Zapad nije mogao i nije želeo biti posrednik i odbacio je argumente srpske strane, u potpunosti podržavajući zahteve Prištine, a zvaničnom Beogradu ostavljajući nezavidnu ulogu da pokorno i bez roptanja očekuje rešenje svoje sudbine.

  OBAVEŠTAJNA PRIREMA

  Početkom dijaloga Dačić-Tači pokazala se očigledna namera SAD i EU da u maksimalno kratkom roku stave tačku na kosovsko pitanje. Linija Borisa Tadića, koja se ogledala u pružanju ustupaka Zapadu, jednog za drugim, po svemu sudeći, dobija logičan završetak: očekuje se porazna neekvivalentna "razmena" u kojoj će za predaju srpskih nadležnosti na severu pokrajine pod vlast Prištine srpska strana konačno saznati kada će Brisel blagoizvoleti da započne pregovore o eventualnom pristupanju Srbije EU.

  U celini gledano, odnosi Beograda i EU razvijaju se na silaznoj liniji, postepeno klizeći u samovolju i diktaturu Brisela, što u bliskoj budućnosti preti tragičnim progonom Srba sa severa pokrajine i nepovratnim gubitkom Kosmeta.

  Zapad i Priština su do završnog akta došli uz ozbiljnu pripremu. Albanska obaveštajna služba AKI, zajedno sa strukturama KFOR/NATO, provela je operaciju ispitivanja moguće reakcije srpske vojske i policije u slučaju nasilnog oduzimanja severa pokrajine od strane Prištine i likvidiranja državnih struktura Republike Srbije.

  U zaključku obaveštajci smatraju da, u slučaju eskalacije konflikta na severu Kosmeta, srpsko rukovodstvo neće izdati naređenje armiji i policiji da pređu administrativnu granicu Srbije i Kosmeta. Umesto srpskih bebednosnih struktura na teritoriji kompletnog Kosmeta, nema sumnje, rasporediće se prištinske strukture, pre svega obaveštajne.

  Kosovska tajna služba ŠIK, stvorena 1999. godine na osnovama obaveštajne službe OVK na čelu sa Kadri Veselijem, suvereno je preuzela palicu od albanske službe AIK, koja je formirana još 1990. godine. Razlike među obaveštajnim službama - suparnicama ŠIK i AIK, koje su se pojavile tokom kosovskog konflikta, nisu nestale ni po njegovom okončanju, a suština je u tome da je prva služba pod kontrolom Demokratske stranke Hašima Tačija (napominjemo da je prvi potpredsednik partije Fatmir Ljimaj optužen za ratne zločine, mučenja i zlostavljanja nad zatvorenicima u logoru Klečka, no, "zbog srećne slučajnosti", kao i drugi albanski bojevici, izbegao je pravednu kaznu).

  AIK je delovao na bazi FARK - albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, čiji su borci bili uglavnom begunci iz JNA, Državne bezbednosti i MUP Srbije albanske nacionalnosti i ona je pod kontrolom opozicionog Demokratskog saveza Kosova. Š2Ć ŠIK je zvanično prekinuo sa radom još 2008. godine, ali u stvarnosti do danas nije prestao da funkcioniše.


  BEZBEDNOSNE STRUKTURE

  Posle poslednjeg susreta sa Tačijem, srpski premijer Dačić je izjavio da neće dozvoliti raspuštanje bezbednosnih struktura na severu, sve dok ne bude uveren u to ko će ih zameniti. "Koha ditore" je 24. februara izvestio o rezultatima pregovora Beograda i Prištine sa aspekta rada policije: službenici MUP Srbije na severu Kosmeta Š3Ć postaće deo "Albanske policije Kosova".

  Koordinator pregovora "o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine" Blerim Šalja izvestio je 24. februara o postignutoj principijelnoj saglasnosti da se rasformiraju srpske bezbednosne strukture na severu pokrajine i da se zamene kosovskim. On smatra da će to trajati narednih par meseci.

  Sa svoje strane Tači je ukazao da će detalji plana koji se tiču prelaznog perioda biti objavljeni 4. marta. Dačić i Tači tada treba da odrede status tzv "oficira za vezu" Beograda i Prištine (Nemačka i Priština insistiraju da im se prizna diplomaski status) a takođe i da se odredi termin za zajednicu Srba sa severa - da li će to biti "savez" ili "asocijacija" opština. Š4Ć

  Međunarodna zajednica ukazala je svestranu podršku Prištini u sprovođenju izbora na severu pokrajine pod patronatom OEBSA.

  Tako se uz fatalnu neizbežnost i uz dominantan uticaj spoljnjeg faktora, približava završetak sledeće etape procesa istorijski neosnovane konsolidacije teritorije naseljene Albancima, koja im nikad u istoriji nije pripadala. Suprotstavljanje postoji samo na ličnom nivou kosmetskih Srba, koji kategorički odbijaju da ispune zahteve EU čak i u slučaju potpisivanja sporazuma od strane srpskog premijera Ivice Dačića.

  Srbi sa Kosmeta nadaju se odgovoru Ustavnog suda Srbije, koji još nije izneo mišljenje o usklađenosti sporazuma sa Prištinom i Ustava Srbije i odlučni su da samostalno brane institucije svoje države i Ustav Republike Srbije.
  kosovo- 82801 - 19.02.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (3)

  Džamije na temeljima srbskih manastira


  Na Srbe se gleda ne samo kroz prizmu odmeravanja snaga u sučeljavanju geopolitičkih uticaja nego i sa dosta religioznih i civilizacijskih predrasuda

  Izdavačka kuća "Pravoslavna reč" i Istorijski institut iz Beograda, objavili su monografiju Slavenka Terzića (1949), istoričara, naučnog savetnika Istorijskog instituta SANU, pod naslovom "Stara Srbija (XIX i XX vek)".

  U podnaslovu stoji "Drama jedne civilizacije: Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast". U knjizi, velikog formata, na gotovo 700 strana, govori se o granicama stare Srbije, kosovskoj ideji, Raškoj u 19. i 20. veku, Albancima u staroj Srbiji, i borbi za albansku državu u Srbiji..

  Slavenko Terzić biće imenovan za novog ambasadora Srbije u Moskvi.

  Pojam "stara Srbija" niko više ne pominje. Šta je bila stara Srbija?

  Stara Srbija nije samo bila nego i danas jeste središnja istorijska zemlja srpskog naroda, bez obzira na okolnosti novijeg vremena. Svedoci smo potpunog iskrivljivanja prošlosti ove zemlje i političkog konstruisanja njenog novog identiteta. U pravu ste, pojam je nestao iz svesti šire javnosti, osim u užim stručnim krugovima. Naš svet i inače ne samo što lako napušta svoja staništa nego i brzo zaboravlja istorijska imena svojih oblasti i zemalja. Stara Srbija je ime za južni i jugozapadni deo istorijske Srbije, koji je ostao da živi pod osmanskom vlašću posle oslobođenja Šumadije, i okolnih oblasti, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije (nova Srbija). Jedan istoričar, i putopisac, tu zemlju je sedamdesetih godina 19. veka nazvao "pravom Srbijom". Stara Srbija nije administrativno-upravni pojam, ona je istorijsko ime za oblasti starih srpskih državnih, duhovnih i kulturnih središta. Čini se najmerodavnijim Cvijićevo stanovište (koji je peške proputovao te predele) da stara Srbija obuhvata oblasti Raške, Kosova i Metohije i gornjeg Povardarja (Skopsko-tetovska oblast).

  Šta je, u kulturnom pogledu, predstavljala i značila stara Srbija?

  Kao što je dobro poznato u stručnim krugovima, na prostoru stare Srbije nalazili su se poznati srpski srednjovekovni dvorci (Svrčin, Pauni, Nerodimlja, Štimlje, Ribnik kod Prizrena i drugi). Državne prestonice kao što su Ras, Priština, Prizren i Skoplje. Sedište Pećke patrijaršije od 1346. godine i najveća dostignuća srpske srednjovekovne civilizacije oličena u Mileševi, Sopoćanima, Đurđevim Stupovima, Pećkoj patrijaršiji, Visokim Dečanima, Gračanici, Bogorodici Ljeviškoj, Svetim Arhanđelima kod Prizrena i velikom nizu srpskih zadužbina oko Skoplja i Kumanova, kao što su Markov manastir, Andreaš, Psača, Sveti Spas u Kučevištu kod Skoplja, Staro Nagoričino, Mateič i drugi. Samo na Kosovu i Metohiji, u 1.090 naselja (od ukupno 1.445 popisanih pre četrdesetak i više godina), prikupljeni su podaci za 1.300 manastira, crkava, crkvišta i drugih nepokretnih srpskih spomenika, a da i ne govorimo o starim i dragocenim riznicama i manastirskim bibliotekama. U staroj Srbiji je gotovo sve ono što obeležava istorijski identitet srpskog naroda.

  Stara Srbija je, kažete, do kraja 17. veka bila najgušće naseljena oblast srpskog naroda. A onda su krenuli progoni i seobe srpskog naroda?

  Da, svakako, to je opštepoznata činjenica. Na mnogim evropskim kartama do kraja 17. pa i početkom 18. veka istorijska etnička granica između Srba i Albanaca nalazi se na reci Drim (Veliki Drim) u današnjoj severnoj Albaniji. Uzimam kao primer kartu poznatog Đakoma Kantelija da Vinjole "Kraljevina Srbija zvana Raška", objavljenu u Rimu 1689. godine. Sve do kraja 17. veka pravoslavni Srbi čine apsolutnu većinu stanovništva na prostoru stare Srbije. Etnička i verska slika toga prostora menjala se tokom poslednja tri veka, uglavnom nasiljem. Dva su procesa karakteristična za zbivanja tokom poslednjih vekova: naseljavanje albanskih kolonista iz planinskih oblasti Albanije u pitome i plodne ravnice Kosova i Metohije i okolnih krajeva, pod okriljem i uz snažnu podršku osmanske vlasti s jedne strane, i islamizacija pravoslavnih Srba, a potom i njihovo postepeno odnarođavanje s druge strane. Dok je za izmenu verske strukture stanovništva raške oblasti bilo presudno naseljavanje muhadžira iz okupirane Bosne i Hercegovine i posle oslobođenja Nikšića, Kolašina i Podgorice (ovde je reč o muslimanima srpskoga roda i jezika), a manjim delom naseljavanjem katoličkih klimenata na Pešter 1700. godine. Za Kosovo i Metohiju, a dobrim delom i Skopsko-tetovsku oblast, odlučujuću ulogu imalo je potiskivanje i proterivanje pravoslavnih Srba od strane uglavnom muslimanskih, malim delom i katoličkih Albanaca.

  Taj proces odvijao se u više faza?

  Proces se odvijao u četiri istorijske etape. Od kraja 17. veka, pa do 1878. godine, procesi imaju znatnim delom stihijski karakter. Od Berlinskog kongresa i takozvane Albanske lige, u Prizrenu, pa do oslobođenja 1912, proterivanje Srba iz oblasti stare Srbije postaje sastavni deo političkog projekta etnički čiste velike Albanije koji ima manje ili više podršku austrougarske diplomatije. Manjim delom taj proces je bio deo panislamizma sultana Abdula Hamida. Treća, u ogromnoj meri presudna faza etničkog čišćenja Srba desila se u vreme fašističko-nacističke okupacije 1941-1945, i u naredne četiri i po decenije postojanja jugoslovenske države. Dakle, pod okriljem okupacije, proterano je, smatra se (pored najmanje 10.000 ubijenih) oko 100.000 Srba i naseljeno najmanje 100.000 ratnih kolonista iz Albanije. Nova jugoslovenska vlast ne samo što je sankcionisala stanje stvoreno okupacijom nego je omogućila nesmetano etničko čišćenje Srba iz južne srpske pokrajine. Demograf Milovan Radovanović je izneo podatak da je od 1945. do 1990. godine sa Kosova i Metohije iseljeno u centralnu Srbiju oko 250.000 Srba. Za razumevanje tog procesa bitan je i udeo srpskog političkog faktora koji je iz karijerističkih ili drugih razloga postajao saučesnik u tim zbivanjima. I svakako poslednja faza započinje 1999. godine, pred očima celog takozvanog slobodnog i demokratskog sveta. Niko još nije saopštio koliko se Albanaca iz Albanije i iz BJR Makedonije naselilo u južnu srpsku pokrajinu.

 • U staroj Srbiji uništeni su mnogi srpski manastiri, gradovi, selišta- Država ništa ne čini da sačuva makar taj duhovni prostor srpskoga naroda?

  Sudbina ove zemlje, i njene kulturne baštine, navela me je da ukažem na istinsku istorijsku dramu srpske civilizacije. Poslednjih petnaestak i više godina obišao sam, sa kolegama, veliki deo tog prostora. U skoro svakom selu nailazi se na crkvište ili "grčko groblje". Mnogi od hramova i danas su u ruševinama. Čuvenu zadužbinu kralja Milutina, manastir Banjsku, bosanski beglerbeg Mustafa paša Olovčić je 1619. pretvorio u tvrđavu, a jedan deo kraljevske crkve u džamiju (tokom 18. veka nosila je ime osmanskog sultana Osmana Drugog). Druga divna zadužbina kralja Milutina, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, takođe je sredinom 18. veka pretvorena u džamiju (Džuma džamija). Obnovljena, prelepa Bogorodica Ljeviška sa Hristom, ponovo je spaljena u albanskom pogromu 2004. Gradnja džamija na mestu srušenih crkava bila je česta. Temeljima srpske države i srpskog kulturnog identiteta preti konačno zatiranje. Veliki deo Srba izgleda nije toga svestan niti se dovoljno čini da se svetu predstavi sva tragika naše kulturne baštine.

 • Kako tumačite protivljenje SAD i Evrope ujedinjenju srpskog naroda u 20. veku, a s druge strane svedoci smo stvaranja velike Albanije?

  Tumačim njihovim geopolitičkim i vojno-strategijskim interesima u ovom regionu, motivisanim dobrim delom težnjom za opkoljavanjem Rusije. Po njihovim pojednostavljenim klišeima, Srbi su od vremena Karađorđa produžena ruka Rusije i ruskih interesa na Balkanu. U njihovom pristrasnom ideološkom viđenju "prava mera" srpskog državnog prostora jeste svođenje na bivši beogradski pašaluk. Na delu je trijumf istorijskog revizionizma i revanšizma prema Srbima.

 • Ne događa nam se, valjda, sve ovo samo zato što smo napravili "kuću na drumu"?

  Problem je u tome što nama ne daju ni da čestito podignemo kuću, kako je to dozvoljeno drugim evropskim narodima. Na Srbe se gleda ne samo kroz prizmu odmeravanja snaga u sučeljavanju geopolitičkih uticaja nego i sa dosta religioznih i civilizacijskih predrasuda ("mračni Bizant" i "prosvećeni Zapad"). Zar o tome uverljivo ne svedoči da se uporno previđa činjenica da su Srbi najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja na Balkanu u 20. veku?

 • Na prednjoj korici knjige je slika Nadežde Petrović "Kosovski božuri". Pretpostavljam da ni to nije slučajno?

  Ništa nije slučajno. Kosovski božuri su u narodnoj svesti simboličan izraz žrtvovanja za odbranu svoje zemlje, a Nadežda Petrović je to posvedočila i svojim učešćem u oslobođenju Kosova i Metohije, i ulaskom u Prizren kao bolničarka 1912. godine.

  Lektira za predsednika Nikolića

 • Šta preporučujete predsedniku Tomislavu Nikoliću da pročita, od stručnih knjiga, pre nego što donese političku odluku o Kosovu i Metohiji?

  U mnoštvu knjiga čini se da je kapitalno delo "Zadužbine Kosova", objavljeno u Beogradu i Prizrenu 1987. Prava riznica naših znanja o Kosovu i Metohiji. Bilo bi dobro da svaki Srbin, ili svako ko hoće da sagleda kosovsku vertikalu srpske istorije, još jednom pročita dve kratke, ali filozofski i moralno snažne studije poznatog heleniste Miloša Đurića "Vidovdanska etika" i "Smrt majke Jugovića".

  Zoran Radisavljević
 • kosovo- 82646 - 15.02.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  BUNA PROTIV GRANICE


  Beograd ¿ Na platou hrama sv. Save na Karađorđevom parku održana je Sretenje 2013. - "Buna protiv granice" u organizaciji Inicijative "Nikad granica" na kom je bilo više hiljada ljudi. MUP je neposredno pred početak protesta dostavio zabranu protestne šetnje koja je bila planirana do predsedništva.

  Okupljenima su se obratili predstavnici više rodoljubivih udruženja koja čine Inicijativu "Nikad granica" kao i predstavnici Srba sa Kosovo i Metohije koji su zatražili uklanjanje granice koja je izgrađena ka Kosmetu i poštovanje Ustava Srbije. Skup je počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije i postavljanjem venca na spomenik voždu Karađorđu.

  U nastavku pogledajte video prilog:

  kosovo- 81637 - 15.01.2013 : Dragan Tanco Stojanovic Crvenka - best (0)

  Dokle će biti ovako?


  Šiptari prete, a naši ćute. Ne znam dokle više poniženja? Što se mene tiče ja sam spreman. Već sam jednom bio rado bih ponovo otišao da se borim. Ne znam dokle će tući i hapsiti Srbe po Kosovu i Metohiji? Zbog toga apelujem na sve Srbe da pomognemo braći sa Kosova i Metohije.

  Pozdrav za sve Srbe preko Drine!
  kosovo- 81598 - 13.01.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

  Oružje ponovo zvecka po jugu Srbije


  Saopštenje "Jedinice za Specijalne Operacije" albanskim teroristima

  Mi, pripadnici rasformirane Jedinice za Specijalne Operacije, ovim putem želimo da se obratimo celokupnoj srpskoj javnosti, povodom sve učestalijih pretnji šiptarskih terorista, upućenih građanima Republike Srbije.

  Teroristi i ubice, na čijim rukama je krv naše dece, naših žena, sestara, braće, majki i očeva, ponovo zveckaju oružjem i otvoreno prete, jer misle da u Srbiji nema ko da zaštiti njene građane.

  Ohrabreni od strane naše prethodne, izdajničke vlasti, koja je otvoreno radila u njihovu korist, te potpomognuti lobiranjem plaćeničkih stranaka i NVO, "štakori" su jasno i glasno poručili da su spremni da ponovo nasrnu na Srbe i njihovu imovinu, ovoga puta još krvoločnije.

  Iako smo svedoci provokacija koje vrlo lako mogu da prerastu u sveopšti šiptarski napad na sve što je srpsko, nova vlast ili neće, ili nema dovoljno snage da odreaguje na te gnusne provokacije, onako kako bi svaka pravna država u svetu odreagovala.

  Za uklanjanje spomenika u Preševu nisu potrebne nikakve specijalne jedinice, niti opsežan plan. Potrebno je poslati dva komunalna policajca sa macolama, i problem bi bio rešen za pola sata, samo da NEKO hoće!

  Takozvane oslobodilačke i nacionalne armije "štakora", paradiraju Srbijom bez ikakvog straha da će biti privedeni pred lice pravde i odgovarati za zlodela koja su počinili pre desetak godina, za koje postoje dokazi, Slikaju se sa gomilom oružja, sazivaju konferencije za novinare u svojim komandama i nikome nije palo na pamet da to nazove oružanom pobunom!

  Ali zato, kada je JSO protestvovao zbog protivustavnog izručenja (prodaje) srpskih državljana Hagu, sa burekom u ruci i podignuta tri prsta, to je istog trenutka kvislinška vlast okvalifikovala kao oružanu pobunu protiv države!

  Pozivamo sve patriotske organizacije, stranke i pojedince, sve one kojima je dozlogrdilo da trpe uvrede i ponižavanja, da nam se pridruže, u svakom vidu borbe, čak i u oružanom sukobu sa šiptarskim teroristima, koji nam svakako predstoji, i koji nam strane službe pripremaju uz pomoć domaćih izdajnika.

  Šiptarima poručujemo: Za svakog vojnika i policajca kojeg ste mučki ubili, za svaku silovanu Srpkinju, za svaku prolivenu dečiju suzu, platićete najskuplju cenu! Za svaki spaljeni manastir, crkvu i srpski dom, za svaku uvredu upućenu Srbima, gorećete večno u plamenu pakla kojeg ste sami zapalili, a "put" do pakla ćemo vam mi obezbediti!

  Trajno ćemo izbrisati svaki vaš trag sa naše svete zemlje, jer ona nikada vaša nije bila, i niti će biti!

  Stavljamo se na raspolaganje svakoj vojnoj ili policijskoj jedinici, u slučaju oružanog sukoba, koja je spremna da nas iskreno i bratski prihvati, jer dok su "vukovi" srpskom zemljom hodali, "štakora" nije bilo! Ne dozvolimo da nas nema! A te dane nam spremaju.

  Sve što je silom oteto, silom se i vraća! Živela Srbija!

  U Beogradu, 12. januara 2013.

  Pripadnici rasformirane Jedinice za Specijalne Operacije

  (Crvene beretke)
  kosovo- 80911 - 27.12.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Legalizacija pljačke EU u Srbiji


  Brisel želi da završi pljačku državne imovine Srbije
  27. decembar 2012. godine

  Ono što EU traži od Srbije u vezi Kosova neminovno vodi ka faktičkom priznanju, pa dijalog ne bi bio ni potreban. To svi političari znaju, kaže Leon Kojen.

  Prema njegovoj oceni, do pre nekoliko dana politika nove vlasti prema Kosovu nije se razlikovala od politike DS i Borisa Tadića. Sve što je Brisel nametnuo Tadiću, uključujući uspostavljanje granice između Srbije i Kosova, Dačićeva vlada bez protivljenja je prihvatila, istakao je on.

  Objavljivanjem nacrta platforme za kosovske pregovore to se promenilo. U ovom trenutku ne znamo kako će tačno izgledati tekst koji će se naći u Skupštini, ali mislim da javnost s pravom očekuje da njeno usvajanje označi početak drukčije politike prema Kosovu, ocenio je u intervjuu za "Dnevnik" profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, koji je bio i savetnik predsednika Srbije kada je na toj funkciji bio Boris Tadić.

  Na pitanje zašto došlo do tog preokreta u stavu aktuelne vlasti, on kaže da narod na izborima nije izjasnio za kosovsku politiku DS-a nego protiv nje, dok bi danas pogubna priroda te politike trebalo da bude jasna svakome.

  "EU traži od Beograda da u nastavku 'tehničkih pregovora' Albancima najpre budu predati ključni privredni resursi kojima Srbija još raspolaže na Kosovu, veštačko jezero i brana "Gazivode", velika tranzitna trafo-stanica u Valaču, cela mreža Telekoma u Pokrajini, čime bi bila završena pljačka državne imovine sprovedena posle 1999", ističe Kojen.

  "Zatim bi se prešlo na ukidanje svih institucija Republike Srbije koje normalno funkcionišu na severu Kosova i omogućavaju da Srbi u te četiri opštine i danas žive kao građani svoje zemlje. A da ne bi bilo nikakve sumnje šta sve to znači, Beograd i Priština ujedno bi razmenili predstavnike na ravnoj nozi. Ako bi se svi ti zahtevi EU ostvarili, Srbija bi faktički priznala nezavisno Kosovo pa više ne bi ni imalo o čemu da se pregovara", dodao je on.

  Zbog toga je, kako ocenjuje, sasvim razumljivo što u nacrtu platforme stoji da Srbija odustaje od daljih "tehničkih pregovora" jer bi oni "vodili promeni stanja na terenu u korist" Albanaca i "slabljenju pregovaračke pozicije Srbije".

 • "Uvek zvuči lepo biti za nastavak dijaloga, ali ovde je reč o nečem drugom. Zahtevi koje sam pobrojao zvanični su zahtevi Brisela Beogradu, i svi političari to dobro znaju. Ako su spremni da ih ispune, oni će to morati javno da kažu i taj stav nečim obrazlože.

  Možda ćemo zaista čuti u Skupštini da Srbija sve to treba da žrtvuje da bi dobila od EU neki datum, možda će takav stav na kraju i prihvatiti većina poslanika. Ja lično u to ne mogu da poverujem jer bi to značilo žrtvovati ljude, odreći se teritorije i prekršiti Ustav samo zato što nam neko kaže "Ispunite sve što se od vas traži pa ćemo videti", zaključio je Kojen.

  A na pitanje kakvo rešenje bi on predložio, on odgovara: "Pregovore o Kosovu Srbija treba da vodi pod okriljem UN i Saveta bezbednosti, a ne uz posredništvo EU, koja je nedavno odlučila da pristupi sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom i time definitivno pokazala koliko je "statusno neutralna".

 • "Preduslov za to je da se Briselu kaže da je Srbija država kao i svaka druga, a ne nedefinisana teritorija koju EU može prekrajati kako hoće. Ako to ne učini vlast danas, ona ili neka druga vlast ućiniće to sutra: u narodu ima dovoljno pameti i snage da se suprotstavi politici koja je Srbiju u protekle ćetiri godine već dovela na ivicu ekonomske i politićke propasti", ocenio je Leon Kojen.
 • kosovo- 80461 - 12.12.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Nikad granica: Kosovo je Srbija


  kosovo- 79349 - 10.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Prvi rezultat Dačićeve diplomatije: Ranjen Srbin na Kosovu


  Okupirane teritorije - Maskirani napadač pucao je na automobil Momira Pantića iz Istoka i on je tom prilikom ranjen u ruku. Pantić je posle pružene pomoći u Domu zdravlja u Osojanu prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

  Dežurno osoblje mitrovačke bolnice je reklo RTS-u da je Pantić hospitalizovan i da nije životno ugrožen.

  Napad se dogodio oko 17 časova na raskrsnici između sela Suvi Lukavac i Srbobran. Pantić je sa još jednom osobom bio u kolima kada je na njih ispaljeno više hitaca iz pištolja.

  Momir Pantić je pre rata bio načelnik SUP-a u Istoku.

  Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije zahteva od Unmika i Euleksa da pronađu odgovorne za taj slučaj, ali i za sva dosadašnja ubistva i pokušaje ubistva nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

  "To bi omogućilo vraćanje poverenja u međunarodnu zajednicu i prilika da se proterani Srbi vrate na svoja ognjišta", navodi se u saopštenju.
  kosovo- 79317 - 09.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Poslanik DSS: Nikolić je izdajnik!


  Napisao: Viktor Jeremić

  Poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić optužio je na mitingu predsednika Srbije Tomislava Nikolića za "izdaju i pravljenje granica" i naveo da Nikolić "zavarava narod navodnom platformom za Kosovo".

  "Krenuli su da prave granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije, između ovoga što smo mi branili 13 godina, i da se mi ne bi bunili dogovorili su se sa Euleksom i Prištinom da je bolje da srpska žandarmerija hapsi naše sinove da se gnev ne bi izlivao na Euleks i Kfor", rekao je Jakšić.

  Jakšić je pozvao građane da ostanu jedinstveni, složni i snažni, i pozvao direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina da ne obmanjuje narod da se na administrativnim prelazima ne prave granice.

  "Trinaest godina ništa nam nisu mogli Albanci i međunarodni predstavnici sve dok nam vlast u Beogradu nije zadala teške i bolne udarce sa leđa hapšenjem najjačih i najboljih sinova i boraca za slobodu", rekao je Jakšić.

  Jakšić je podsetio da je prošle godine uhapšen Zvonko Veselinović, a Jović 31. oktobra.

  Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović zatražio je puštanje na slobodu Jovića i drugih "nevino uhapšenih Srba".

  "Uhapsite ubice braće Stolić, ubice srpske dece u Goraždevcu, ubice Dragana Mladenovića, Darka Ivaza, Desimira Vasića,SavaMojsića¿

  uhapsite one koji su ubijali i trgovali ljudskim organima", rekao je Milović.

  Milović je rekao da Srbi sa severa Kosova "drže otvorena vrata državi Srbiji".

  "Želimo da budemo jedan tim koji želi da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije", naveo je Milović.

  Miting, koji je organizovao štab za vanredne situacije Kosovske Mitrovice, protekao je mirno i najavljeno je da će se protesti održavati jednom nedeljno dok Jović ne bude pušten na slobodu.
  kosovo- 78897 - 06.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Ruski listovi: Priprema se velika izdaja Srbije


  Ruska izdanja danas javljaju da je su u javnost procurele pojedinosti "platforme za Kosovo" srpske vlade. Ti detalji jasno ukazuju da se radi o "bezuslovnoj kapitulaciji Srbije pred Zapadom", u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

  Konkretizuje se da se Beograd sada u potpunosti odrekao rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao najviše međunarodno-pravne instance i popustio pod pritiscima SAD i Nemačke da se saglasi sa prijemom "Kosova" u Ujedinjene nacije.

  Ruski mediji prenose novi "plan" vlade Srbije po kojem će se Srbija saglasiti sa prijemom Kosova kao suverene države u Ujedinjene nacije. Srbija sama neće priznati nezavisnost Kosova, ali se iz ruskih dioplomatskih krugova čuje da će ovakva kapitulacija Beograda primorati i većinu članica UN koje do sada nisu priznavale Kosovo da preispitaju svoju polčitiku po tom pitanju. Ukazuje se da je Moskva uvek naglašavala da podržava svako rešenje sa kojim se saglasi zvanični Beograd.

  Za domaću javnost vlada Srbije ima spreman argumenat da se radi o rešenju kao za "dve nemačke države u vreme hladnog rata". Očekuje se da će Srbija kao protivuslugu od Zapada dobiti datum za početak pregovora o pristupanju u EU, pri čemu će se jasno definisati da Srbija u EU može ući samo bez dela teritorije kojeg će se de-fakto odreći u saglasnosti sa novom vladinom platformom. Osim toga moguć je i neki vid autonomije za srpsku manjinu na severu Kosova kao suverene države.

  Rosijskaja gazeta citira neimenovani izvor iz MID-a Ruske federacije da ruskoj diplomatiji nije uspelo da ubedi srpsku stranu da je za nju najpovoljnije da se kosovski konflikt "zamrzne" na neodređeno vreme i da se Srbija ne saglašava na inicijative iz SAD i EU da se potpuno odrekne svog državnog integriteta i suvereniteta u zamenu za "maglovito obećanje datuma za početak pregovora o prijemu u EU", podsećajući da Turska status kojem Srbija teži ima već 13, a Makedonija već 7 godina, bez izgleda za prijem u EU u dogledno vreme.

  Ruska diplomatija za već gotovo izvestan slučaj da se Beograd saglasi sa prijemom Kosova u Ujedinjene nacije kao punopravne članice priprema alternativni plan, kojim bi se ubrzalo međunarodno priznanje Abhazije i Južne Osetije. Do sada Rusija nije aktivno insistirala na međunarodnom priznanju ovih kavkaskih republika iz obzira prema poziciji Srbije u vezi sa Kosovom, ali kada Srbija dopusti ulazak Kosova u UN to će Rusiju osloboditi moralne obaveze da se uzdržava od kampanje za priznavanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije. Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije smatra da bi u tom slučaju na rusku inicijativu dvadesetak zemalja moglo u kratkom roku da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. U te zemlje spadaju Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kuba, Ekvador, Zimbabve i još nekoliko južnoameričkih, afričkih i azijskih zemalja, piše Rosijskaja gazeta u komentaru povodom "platforme vlade Srbije za Kosovo".
  kosovo- 78672 - 01.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Hilari Klinton: Bićemo na strani Albanaca u narednih 100 godina i u vekovima koji dolaze


  Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je danas u Tirani albansku vlast i opoziciju da prevaziđu političku krizu koja koči napredovanje zemlje ka EU.

  "Albanski zvaničnici moraće da izgrade kulturu saradnje i prevaziđu političke nesuglasice", rekla je Klintonova u albanskom parlamentu.

  Državna sekretarka SAD je kazala da će albanski političari, ako uspeju da "interese zemlje stave ispred sopstvenih interesa, moći da izgrade trajnu demokratiju". "Ali, moraćete da odmah delate", poručila je ona.

  Od parlamentarnih izbora 2009. Albanija je u političkom ćorsokaku zbog nepoverenja koje vlada između vladajuće desnice i opozicionih socijalista.

  Hilari Klinton ohrabrila je Albaniju da nastavi sa reformama, posebno kad je reč o organizovanju slobodnih i poštenih izbora, nezavisnosti pravosuđa, jačanja institucija države i borbi protiv korupcije.

  Američka zvaničnica je, međutim, pozdravila napredak koji je Albanija ostvarila od pada komunizma 1991. godine i pružila podršku Vašingtona u predstojećim naporima zemlje.

  "Prešli ste dug put, nemojte sada da stanete", rekla je Klintonova.

  Povodom obeležavanja 100 godina nezavisnosti Albanije, Klintonova je rekla da su "SAD na njenoj strani u prvih 100 godina nezavisnosti".

  "Bićemo na vašoj strani i u narednih 100 godina i u vekovima koji dolaze", poručila je ona.

  Članica NATO od 2009. godine, Albanija je iste godine podnela zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali je Brisel u dva navrata odbio da joj ga odobri.

  Klintonova je posle obraćanja poslanicima razgovarala sa šefom države Bujarom Nišanijem, premijerom Saljijem Berišom i liderom opozicije Edijem Ramom.

  Državna sekretarka SAD boravkom u Tirani završava balkansku turneju tokom koje je posetila Sarajevo, Beograd, Prištinu i Zagreb.
  kosovo- 78664 - 01.11.2012 : Pozz - best (0)


  Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da zvijer pokaze trag. A odrasla je u Beogradu!

  Medlin Olbrajt uzviknula "Odvratni Srbi"  SRNA - 01.11.2012

  BEOGRAD - Na internetu se pojavio novi snimak incidenta sa prošlonedjeljne promocije knjige bivše američke državne sekretarke Madlen Olbrajt u Pragu na kojem se jasno čuje kako ona viče "Odvratni Srbi, napolje".

  Snimak je načinjen u knjižari "Luksor" prilikom potpisivanja knjige "Praška zima: Lična priča o ratu i sjećanju", u kojoj je Olbrajtova opisala svoje djetinjstvo u vrijeme Drugog svjetskog rata.

  Udruženje "Prijatelji Srba sa Kosova" iz Češke organizovalo je protest, tako što su u knjižaru donijeli plakate na kojima na češkom piše "Oteto Kosovo", a ispod je slika na kojoj se vidi kako se Olbrajtova ljubi sa Hašimom Tačijem, fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu.

  U protestu je učestvovao i režiser Vaclav Dvoržak koji je prvi prišao Olbrajtovoj i pružio joj na potpis plakat svog filma "Oteto Kosovo", prikazanog na češkoj televiziji.

  Na prvom, ranije objavljenom snimku na internetu, prikazana je iznervirana Olbrajtova koja je vikala "napolje", kao i obezbjeđenja koje pokušava da izgura demonstrante iz knjižare.

  Na najnovije objavljenom snimku jasno se čuje kako demonstranti Olbrajtovu nazivaju "krvavom babom", a ona ih tjera da bi na kraju viknula "Odvratni Srbi, napolje".

  Dvoržak je nakon ovog incidenta na blogu napisao kako je želio da, pored zločina nad Srbima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, posljednjim od pet plakata koje je donio na potpis da upozori na poslovne aktivnosti Medlin Olbrajt u privatizaciji na Kosovu.

  "Popustili su mi nervi, izvinjavam se, nisam diplomata i častio sam bivšeg državnog sekretara u vladi SAD riječima koje sam mnogo puta čuo u Srbiji, Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori - 'balkanski kasapine'", napisao je Dvoržak u blogu na sajtu "EUserver".

  kosovo- 78658 - 01.11.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Protest u Kosovskoj Mitrovici 31.10.2012


  kosovo- 78444 - 25.10.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Češka bratska država


  Danas je Madeleine Albright, jedan od najvećih srpskih neprijatelja 21. vijeka u jednoj knjižari u glavnom grdu Češke, u svom rodnom gradu Pragu, potisivala svoju zadnju objavljenu knjigu.

  U knjižaru su joj ulazili i Česi koji su joj donosili na potpis postere i DVD Češkog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo", govoreći joj da je i to njeno veliko djelo.

  Američka "dama" je pokazala svoje pravo lice pa je počela da urla i galami na prisutne u knjižari, gurajući ih i vičuči da izađu napolje.

  Uskoro je došla policija i nije poduzela nikakve mjere prama prisutnim, jer nisu ništa protivzakonito uradili da bi policija reagovala.

  Okupljeni su nastavili mirne demonstracije protiv ove "dame", uzvikujući joj parole koje on svojim radom zaslužila: Živila Republika Češka!

  kosovo- 78441 - 25.10.2012 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

  Medlin Olbrajt pobesnela na prosrpske demonstrante


  Medlin Olbrajt (75), bivša državna sekretarka SAD, suočila se sa prosrpskim nastrojenim Česima prilikom promocije svoje knjige u prestonici Češke. Iako su češki mediji tvrdili da su demonstranti u praškoj knjižari Olbrajtovu nazivali svinjom zbog njene uloge na Balkanu, a pogotovo Kosovu, devedesetih godina prošlog veka, na snimku koji je načinjen u knjižari čuje se samo kako besna Olbrajtova maršira napolje demonstrante.

  Olbrajtova je u početku mirna, ali brzo ustaje i počinje da viče. Češki list "Lidove novini" naveo je da su demonstranti iz udruženja "Prijatelji Srba sa Kosova" u utorak u knjižaru "Luksor" došli s namerom da provociraju tokom potpisivanja knjige "Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju", a u kojoj je Olbrajtova, rođena u Pragu, opisala svoje detinjstvo u vreme Drugog svetskog rata.

  Na snimku se vidi da demonstranti u rukama drže plakate na kojima na češkom piše "Oteto Kosovo", a ispod je slika Olbrajtove kako se ljubi sa Hašimom Tačijem, kao i fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu. Tu je i plakat sa natpisom "Etničko čišćenje u Hrvatskoj", kao i onaj na kojem piše "IPKO", što je naziv kosovske telekomunikacione kompanije iza koje stoji njena "Olbrajt grupa".

  Olbrajtova je na trenutak zbunjena što joj umesto na knjige na potpis pružaju CD i plakate, ali ubrzo shvata što čemu se radi i na češkom odgovara da ne želi to da potpiše, na šta joj demonstranti kažu da je i Kosovo njeno delo, kao i knjiga koju potpisuje.

 • Je l' se vi toga stidite, pa zato nećete da potpišete - pita Olbrajtovu jedna od demonstrantkinja.

  Organizatori su potom izbacili demonstrante, a na mesto incidenta došla je i praška policija koja se ipak nije mešala.

  Policija ne istražuje incident protiv Medlin Olbrajt

  Češka policija ne vodi istragu incidenta tokom potpisivanja knjige "Praška zima".

 • Na licu mesta smo proverili da nije počinjen nikakv prestup - kazao je portparol praške policije Jan Danjek o incidentu u knjižari.

 • Neki ljudi me ne vole. Ne znam šta su tamo radili, optuživali su me za nešto što nisam uradila - kazala je danas Medlin Olbrajt.

  Kako je kazala, nije je iznenadio što je petoro iz udruženja "Prijatelja Srba na Kosovu" tražilo od Olbrajt da potpiše pet plakata koji nju i SAD optužuju za zločine tokom ratova u Jugoslaviji.

 • Dok sam bila na funkciji, uvek sam imala obezbeđenje. A ovo je bila glupost. Divno je bilo što je 100 ljudi došlo da im potpišem knjigu - kazala je Olbrajt koja je danas zasadila drvo u japansku aleju u praškoj Botaničkoj bašti.

  Režiser Vaclav Dvoržak pored zločina nad Srbima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji kako je napisao danas na blogu, želeo je poslednjim od pet plakata koje je doneo na potpis da upozori na poslovne aktivnosti Medlin Olbrajt na Kosovu u privatizaciji na Kosovu.

 • Popustili su mi nervi, izvinjavam se, nisam diplomat i častio sam bivšeg državnog sekretara u vladi SAD rečima koje sam mnogo puta čuo u Srbiji, na Kosovu, Makedoniji, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, "balkanski kasapine" - napisao je u blogu na sajtu EUserver Dvoržak.

  Gađali je jajima u Brnu

  Ovo nije bila prva neprijatnost koju je Olbrajtova doživela u Češkoj. U martu 2000, prilikom posete Pravnom fakultetu u Brnu, dvoje anarhista je na nju bacalo jaja. Nijedno je nije direktno pogodilo, ali joj je isprljalo odeću.


 • kosovo- 73833 - 12.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Olbrajtova kupila kosovski telekom


  Posle Klarka i Olbrajtova "ulaže" na Kosovu

  Bivša državna sekretarica SAD-a Medlin Olbrajt želi da ulaže na Kosovu i namerava da kupi Poštu i kosovske telekomunikacije

  Nešto ranije interesovanje za investiranje na Kosovu pokazao je i bivši komandant snaga NATO za Evropu, general u penziji Vesli Klark.

  Medlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, koja je imala ključnu ulogu u administraciji predsednika Bila Klintona u međunarodnoj diplomatiji za priznanje Kosova 2008. godine, namerava da posluje na Kosovu, piše portal business. hr. Naime, "Olbrajt kapital menadžment", kompanija koju vodi Olbrajtova, želi da kupi Poštu i telekomunikacije Kosova.

  Kosovska vlast prihvatila je zahtev kompanije Olbrajtove, koja je bila među osam zaintetresovanih preduzeća za privatizaciju PTK, najprofitabilnije kosovske kompanije koja ima oko milion pretplatnika u mobilnoj i 100. 000 u fiksnoj telefoniji, a pruža i usluge interneta.

  Podsetimo, Medlin Olbrajt je bila jedan od najžešćih zagovornika bombardovanja SRJ 1999. godine, a nekoliko godina kasnije je u vezi sa tim izjavila: "Volela bih da nismo greškom pogodili odredjena mesta, civile, putnički voz, kinesku ambasadu.. . Ali, uradili smo ipak pravu stvar".

  Nakon bombardovanja svesrdno je agitovala za nezavisnost Kosova, gde je, uz Bila Klintona i Havijera Solanu, smatraju herojem, pa i ne čude njeni poslovni potezi u vezi sa Kosovom. Što se tiče Beograda, ona je na promociji svoje knjige "Madam sekretar" rekla da joj je žao što više nikada neće moći da ode u Beograd jer je ovde smatraju ratnim zločincem.

  Ona je kao dete par godina provela u Beogradu, gde je njen otac, čehoslovački diplomata, radio kao ataše za štampu. U njenoj zvaničnoj biografiji navodi se da barata "srpsko-hrvatskim" jezikom.

  Pre nešto više od dva meseca Klark, koji je bio komandant snaga NATO tokom bombardovanja SRJ, zatražio je od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

  Prema pisanju lista Koha Ditore, poslovni i politički krugovi podržali su ulazak Olbrajt i Klarka na kosovsko tržište, uz ocenu da će to biti podsticaj za nova strana ulaganja.
  kosovo- 71572 - 11.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Tadić: Najveći srpski izdajnik


  Najveći srpski izdajnik od "Boja na Kosovu" pa do danas, bivši presednik Srbije boris tadić (njegovo ime pišem malim slovima jer je on to zaslužio), dao interviju za hrvatski Globus, u kojem ovako prestavlja svoju izdaju Srbije!

  Njegova borba za treći mandat presednika je borba da završi planiranu izdaju Srbije! Njegovim porazom došlo je u pitanje sve što je planirao i dogovorio sa svojim nalogodavcima.

  Dok se u regionu pravi, velika muslimanska, hrvatska i albanska država, preko srpske zemlje i srpske krvi, bivši presednik Srbije ovako komentariše o novom presedniku i njegovim obavezama!


  Tadić: Nikolić se mora odreći velike Srbije
  Izvor: RTS

  Da sam na mestu predsednika Tomislava Nikolića, otišao bih u Vukovar i Srebrenicu, rekao je predsednik DS-a Boris Tadić u intervjuu za hrvatski Globus. Tadić je rekao i da je Srbija, u izvesnom smislu, prihvatila kosovsku realnost, kao i da njegovo rukovanje sa Tačijem olakšava naredni korak Nikolića - susret sa predsednicom Kosova.


  Tadić: Nikolić se mora odreći velike Srbije Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da bi, da je na mestu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, otišao u Vukovar i Srebrenicu i naglasio da velikosrpske ideje iz Nikolićevih misli i reči moraju nestati.

  "Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i reči", rekao je Tadić u intervjuu za hrvatski Globus.

  Tadić je rekao da su se kod Nikolića desile neke promene koje on mora potvrditi i delima. Treba napraviti iskorak, pružiti ruku, izviniti se, rekao je lider DS-a i dodao da bi bilo korisno da se sastanu Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović.

  Na pitanje da li je koalicija SPS-a i SNS-a, na koju se s velikim oprezom gleda u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici, opasnost za stabilnost regiona, Tadić kaže da bi bio srećan kad se to ne bi desilo zbog velikog napora koji je uložen u stabilizaciju regiona.

  "Sve što sam lično radio bilo bi poništeno i bio bih nesrećan kad bi crveno-crna koalicija imala takve efekte na stanje u regionu", prenosi Tanjug reči lidera demokrata.

  Tadić apeluje na "lidere crveno-crne koalicije da budu suzdržani i da ni po koju cenu ne poništavaju dostignuća u regionu".

  Sve urađeno sa Josipovićem može biti dovedeno u pitanje

  Govoreći o odnosima s predsednikom Ivom Josipovićem, Tadić je rekao da sve što su njih dvojica do sada uradili može biti dovedeno u pitanje.

  "Da li je izgubljeno, tek ćemo videti jer se bez srpsko-hrvatskih odnosa ne može rešiti konfliktnost regiona", naveo je Tadić.

  On je takođe izrazio razumevanje za obrazloženje Josipovića zašto nije došao na Nikolićevu inauguraciju.

  "Bilo bi bolje da je došao, ali ne mogu mu zameriti jer ni ja nisam došao na njegovu inauguraciju zbog prisustva kosovskog predsednika", dodao je Tadić.

  Srbija prihvatila realnost Kosova

  Govoreči o Kosovu, Tadić je rekao da je Srbija u izvesnom smislu prihvatila realnost da je Kosovo samostalno i da čak ni tokom pregovora nije imala nameru da Kosovo učini nesamostalnim već je želela da se definiše pravni okvir te samostalnosti.

  Prema njegovim rečima, Srbija više nema nikakve institucije niti instrumente kojima bi upravljala bilo kakvim procesima na Kosovu.

  Ističući da Kosovo i njegovi saveznici imaju strategiju polaganog koračanja prema punoj nezavisnosti, Tadić je rekao da je taj interes kojim bi bio ispunjen cilj Albanaca na Kosovu legitiman i niko ga ne može poricati.

  "Ali i Srbija ima svoje interese na Kosovu gde imamo svoje građane, svoje kulturne spomenike i svoj državni integritet. To ne smeju zaboraviti ni druge zemlje regiona, jer ako se prihvati demontaža integriteta Srbije, onda će pre ili kasnije moći biti demontiran ceo region", rekao je Tadić.

  Rukovanje s Tačijem olakšava naredne korake
  Povodom negativnih reakcija na njegov odlazak na "Kroacija samit" i rukovanje s Hašimom Tačijem i optužbe dojučerašnjeg saradnika Ivice Dačića da je tako dao legitimitet kosovskom premijeru, Tadić je primetio da "Dačić zaboravlja da je novi predsednik Srbije u Briselu najavio svoj skori sastanak s predsednicom tzv. države Kosovo".

  On s druge strane smatra da je ta ideja predsednika Nikolića dobra i daje mu podršku za taj susret.

  "Moj susret s kosovskim premijerom može samo olakšati taj novi korak na koji se sprema Nikolić", rekao je Tadić i dodao da to ne znači da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

  "Smatram da u demokratskom dijalogu treba pronaći rešenje koje će uzimati u obzir interese obe strane. I dalje verujem da Kosovu ne treba da se pristupa po logici pobednika i poraženog", zaključio je Tadić.
  kosovo- 71426 - 07.07.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  Kosovo


  Grujiću,

  Navažnije je da mi Srbi ne potpišemo nikakav ugovor kojim bi priznali tkz. državu Kosovo, jer kako stvari stoje biće rata između Istoka i Zapada, Severa i Juga...

  Rusi se povlače, i puštaju Amere da nadiru napred... do poznatog "RASKORAKA" kojem nas uči istorija... da shvatimo sadašnjost i predvidimo budućnost... Na tom "RASKORAKU" padoše imperije Turka, Austrougarska, Nemačka... Ali svako carstvo je moralo pasti sa: srpskim opankom šiljkanom u zadnjicu!

  A Siniša Mihajlović nije čudo, već čovek koji ima izražen "srpski šut"

  Albert Pajk tvorac crvene masomerije u Americi inače "Iluminat" krajem 19. veka piše pismo svom bratu "Iluminatu" britanskom agentu a usput i tvorcu ujedinje Italije, Djuzepeu Maćiniju:

  "Dragi brate Maćini, da bismo zavladali svetom moramo izazvati tri svetska rata. Treći mora biti protiv muslimana. A potom ćemo napraviti izazvati veliku ekonomsku krizu, pa glad! To su preduslovi za uvođenje svetske diktature Iluminata!"

  I bi tako, poče li rat protiv muslimana 11. septembra rušenjem bliznakinja u TV CIA aranžmanu, poput Markala?
  kosovo- 71250 - 01.07.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  Kosovo


  Brate Grujo,

  Klarka nisam čitao, ali sam čuo da je priznao da je Prizren bio meta za ulazak kopnenih snaga, mada je to meni bilo jasno i bez toga.

  Tada sam se okupao polovinom maja pa sledeći put kući kad se povukosmo oko 17. juna.

  Nisam čitao ni Drecuna iako čuh od jednog momka da sam izašao u knjizi (fotka). Dobar je Drecun, ali kad ga vidim poludim jer znam da će nas sastaviti sutradan NATO bombarderi. Tada bi mu lupao kameru, a ipak je dobro da postoji svedočenje iz pakla, sedmog kruga pakla.

  Pulovnik Delić je takva ljudina da ljudi nisu svesni a i borac je gruvao i 98e, oficir jurišlija. Granicu su branili klinci 77/78 godište, mi dobrovoljci, ruski dobrovoljci "zmajevi" brate naspram kojih sam se osećao kao Lepa Brena. Od Leskovačke rezerve nije bilo leba.. "Leee će nas potepaju!" Ali, ajde na celom Kosovu valda je valjalo 20 tak paprikara.
  Klinci iz redovne vojske su me oduševili. Tukli su se kao lavovi, dok su moji Beograđani herojski branili Brankov most, ali iznad Karađorđeve ulice. Šiptara smo omlatili na stotine tona, bez obzira na pakleno bombardovanje, a i naš VBR je iskasapio francuske haubičare. Zahvaljujući Rusima koji su duboko ulazili u Albaniju ko ja i ti u Maxi diskont. Niko se od nas nije glavi nadao, Sloba nas spase a nismo to hteli!

  Sećam se jednog Lazarevčanina koji prilikom povlačenja ode sam u hajduke, u šumu punu Šiptara. Zaboravih ime tom junaku htedoh i ja al' me drugar navata na majku i tadašnju devojku. Dadoh mu sve bombe i zadrzžh dva okvira za povlačenje. Eto, zaboravih ime tom junaku, ko zna kako se vodi. Nestao ili poginuo. Ti mali Veliki ljudi!
  kosovo- 70454 - 18.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (0)

  O pjesmi Šota


  Šota Galica je bila ljubavnica i saborac Šabana Poluže, jednog od najvećih krvnika srpskog naroda na tom području.

  Da bi ostavila što jači utisak na njega klala je srpsku decu pred njim , a onda igrala. Istoričari kažu da je ta igra bila karakteristična po tome što je gornjim delom tela mrdala levo- desno i to je ta igra koja je kamen spoticanja. Oni tvde da je numera Šota oda ženi zlikovcu.
  kosovo- 69621 - 21.05.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

  O pesmi Šota


  Hvala ti što si podsetio ljude za pesmu Šota. I ja sam ovo saznao tek pre 15-tak godina, šira javnost tek pre 7 do 8 godina. Ipak, i bez toga sam se ježio na to, obično na svadbama.

  Meni je najviše smetalo ono: "...šarene se dimije, šote mori šote mašala..."

  Pevaš "Šotu" a ženi se gedža? Pravi debilizam! A svi bi na šotu, ko u transu! A mene kada neko povuče rukom, bilo mi je da ga kidam!

  Kratka je pamet u Srba, bezbeli kratka!
  kosovo- 69610 - 21.05.2012 : 0069 Basra - best (3)

  Istina o pjesmi Šota


  Prije par godina, na svadbi mog dobrog prijatelja iz Užica, neko je naručio pjesmu "Šote mori, šote". U trenutku kad je pjesma počela, par ljudi s mladine strane, inače porijeklom s Kosova, je skočilo k'o opareno i prekinulo muziku. Nastala je velika frka i muzičari su jedva živu glavu spasili. Srećom, sve se nekako dobro završilo.

  Poslije su nam objašnjavali značenje te pjesme i njeno porijeklo.

  Ubjeđen am da većina posjetioca ovog foruma zna o čemu se radi, ali ako postoji neko koji do sada nije bio upoznat sa istorijom ove pjesme, evo neka ovo pročita i neka dobro zapamti.

  ISTINA, o pesmi i igri "Šota" - Ako niste, vreme je da saznate!

  "Šote mori šote"

  Čim spomenemo reč "šota" odmah pomislimo na igru koja se, nažalost, igra na svakoj srpskoj svadbi.

  Poreklo imena šota dolazi od imena Šota Galica, ženi srbomrsca "kacaka" (odmetnika) Azema Bejta iz sela Galice ( 1889. -1924 . ) koji je svojevremeno harao po Kosovu i Metohiji.

  Šota Galica je nakon muževljeve smrti zulumčarila i predvodila odmetnike.

  U srpskom narodu sačuvano je sećanje na užasan događaj kada je Šota uhvatila šestoro srpske dece, čobančadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

  Dok su deca gorela Šota je sa "kazacima" igrala svoju igru oko vatre, orijala i pevala:

  "Šote, mori Šote,
  Šote mašala
  davno želim Šote,
  da te igram ja!"


  Na mestu stradanja nevine dečice podignuta je spomen-ploča koja je stajala do kraja 2. svetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sačuvali "bratstvo i jedinstvo".

  Na internetu je Azem Bejt idol na Šiptarskim forumima. Planina Mokra se je na severo/severozapadu Kosova. Za Šotu Galicu (često i Šota Galjinica) sam pronasao i pravo ime: Qerime Halil Galica.

  Nalazi se u listu "Svetosavsko zvonce", objavljen pocetkom 2007. "Šota" nije nastala tako davno, da se ljudi ne bi sećali odnosno znali kako je nastala.
  kosovo- 68536 - 13.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Kosovo je Srbija


  BiH neće priznati nezavisnost Kosova
  Izvor: Moje vijesti, 13. april 2012. godine


  U Federaciji BiH Republika Srpska još uvjek nije dobila svoj pravi naziv pa je u sredstvima informisanja još uvjek prestavljaju kao "manji entitet". Vrlo zanimljiv naziv za buduču nezavisnu državu! Samo tako neka nastave i dobiće Bosnu kakvu su željeli.

  Kada ovako radi političar koji se predstavlja da je presednik multietničke strnake, poput ovog "Slagomđije" kako onda rade one druge stranke u FBiH.


  A zar nam treba Kosovo kao država?

  BiH neće priznati nezavisnost Kosova, predsjednik manjeg BH entiteta Milorad Dodik izjavio je da BiH neće priznati nezavisnost Kosova zato što to neće priznati Republika Srpska, koja je nezaobilazan faktor stabilnosti BiH.

  Dodik je rekao da je na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pokušao da ubaci uredbu koja je trebalo da reguliše ili dovede do nekog suštinskog neformalnog priznanja Kosova.

  "Kosovo su vještački priznale zemalje i velike moćne sile u aroganciji da kazne Srbiju i srpski narod, da ga još jednom ponize, i takvo Kosovo ne može da dobije legitimitet od RS-a", rekao je Dodik sinoć za BN televiziju.

  Predsjednik manjeg bh. entiteta istakao je da na dnevnom redu Republike Srpske neće biti priznanje Kosova, koje je nelegalna i nelegitimna država, te da je u tom pogledu apsolutno jasan stav, što znači da neće doći ni do stavljanja na dnevni red pitanja priznanja.

  "Republika Srpska, uprkos pritiscima bošnjačke strane, neće dozvoliti da to pitanje uopšte bude razmatrano, jer u BiH ne možete da završite ni jedan posao bez saglasnosti RS-a, koja brani svoje interese i ciljeve. RS je napravila političku ekspanziju u okviru BiH, jačajući svoje institucione moći u borbi za poziciju i vraćanje prioriteta koji joj odgovaraju", rekao je Dodik.

  On je zaključio da je Kosovo izvor dugoročne i dugogodišnje nestabilnosti u regionu, i kao takvo neće dobiti priznanje nezavisnosti od Republike Srpske.
  kosovo- 67262 - 07.03.2012 : Goca Kanada - best (0)

  Nijemci priznali da je sve bila laž


  Na njemačkoj televiziji objavljena emisija u kojoj svjedoci govore da je agresija na Srbiju bila argumentovana lažnim podacima:

  kosovo- 65402 - 24.02.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Pa ljudi, da li je ovo moguće?


  Tadić: Kosovo će u vremenskoj prognozi uvek biti deo Srbije

  BEOGRAD, 24. februar 2012, (Njuz) " Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je između srpskog i kosovskog pregovaračkog tima u Briselu postignut dogovor da Srbija, bez obzira na dalju sudbinu statusa Kosova, trajno zadržava pravo da u vremenskim prognozama u vestima prikazuje Kosovo kao sastavni deo srpske države.

  Tadić je napomenuo da je ovo veliki trijumf našeg pregovaračkog tima u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

  - Građani Srbije mogu da budu mirni, postignut je čvrst dogovor Beograda i Prištine, uz garancije Evropske unije, da će Kosovo i narednih godina moći da se u vremenskoj prognozi na našim vestima prikazuje kao neotuđivi deo Srbije " izjavio je Tadić.

  Srpski predsednik se osvrnuo na nedavno istraživanje Stratedžik marketinga koje je pokazalo da preko 50 odsto građana smatra da je Kosovo u sklopu Srbije dokle god je tako prikazano u vremenskoj prognozi u Dnevniku, i da bi im najteže palo ako jednog dana stajalo drugačije.

  Predsednik Tadić je saopštio novinarima da su pregovori oko statusa Kosova u vremenskoj prognozi bili toliko uspešni da srpska strana nije morala da pristaje na bilo kakve kompromise.

  - Kako su pregovori završeni, mogu da kažem da je pregovarački tim bio spreman da albanskoj strani ponudi da, u slučaju da jednog dana Srbija prizna Kosovo, ono u prvom Dnevniku bude prikazano kao nezavnisno. Cilj od kog nismo bili spremni da odstupimo bila je pozicija Kosova u vremenskoj prognozi u drugom Dnevniku RTS-a. Ipak, bez većih problema, uspeli smo da Kosovo zadržimo u sastavu Srbije i u prvom i trećem Dnevniku, kao i vestima na Pinku, Prvoj, B92 i svim ostalim televizijama " izjavio je Tadić.

  Autor teksta Marko Dražić, izvor: njuz.net
  kosovo- 54342 - 02.12.2011 : Jovan Lazarević Bijeljina, RS - best (0)

  Izgubismo obraz na Kosovu


  Ej moja braćo, Dođe mi da vrištim od muke gledajući i slušajući one snimke izmanipulisanog naroda sa Kosova, barikade i otpor, jad i čemer. Svijet nam se smije. Tadiću, za grob ti se ne znalo sve si ti za ovo kriv.

  Ubrzo će i Dodik zarad evropskih interesa priznati Kosovo. E, jeste mu žao ondašnjih Srba, ama obijelio je sikirajući se. Pozdrav svim Srbima.
  kosovo- 54082 - 01.12.2011 : Kosovo Metohija R.Srbija - best (0)

  Sever Kosova


  Gospodine Tomiću hvala na objavljenom tekstu.

  Znate mi Srbi sa Kosova imamo potpunu medijsku blokadu kako kako kod državnih tako i privatnih televizija. Stičem utisak da su sve televizije pod kontrolom režima i zbog toga se o nama iznose samo laži i neistine a nikako prava istina. Mi samo želimo da živimo u R. Srbiji i nećemo se nikada složiti sa Tačijem i Tadićem da nas gurnu u šiptarsku državu.

  Mi se borimo punih 12 godina za naš opstanak i to nenasilnim sredstvima. Nikada nismo nikoga provocirali i izazivali, danas smo tako blizu i čvrto sam uveren da se našim zahtevima mora izaći u susret jer se mi borimo nenasilno a nato nema rešenja za ljude, žene i decu koja im okrenu leđa na barikadama. Nema tog vojnika koji će da puca i gazi takve građane, inače blokada kfora i euleksa ne bi istrajala svih ovih meseci.

  Vec sam napisao u prethodnom tekstu da niko od Srba nije pucao na okupacione vojnike kao ni 27. 09. (događaj u Jarinju) priča je nametnuta kako bi imali opravdanje za oružani napad na Srbe jer drugo rešenje nemaju niti imaju mogućniosti da odblokiraju sve puteve zato im je jedina pomoć režim u Beogradu.

  Evo i jedne zanimljive priče sa barikada.

  Jedan stariji gospodin kaže:

 • "Mi Srbi mnoge ratove smo dobili, Beograd je zarad Beograda sve dao i izdao samo radi Beograda. Daj Bože da se Mi Srbi ujedinimo i da se odreknemo Beograda, ne vredi Beograd jednog Knina a kamoli jednog Srpskog Sarajeva, Prizrena, Peći, Dečana, Gračanice...

 • Možda od te priče i bude nešto. Znam, ima onih koji će da poslušaju po nalogu izdajnički Beograd ali verujte mi da ima puno više nas koji neće da se povuku sa barikada. Verujte KFOR za nas Srbe koji se borimo nenasilnim sredtvima jednostavno nama rešenje.

  Pozdrav svim Srbima ma gde bili!

  Ne daj se Brate, i uz vas smo! Mislim da radiš pravu stvar što pišeš i samo nastavi ovako! Objavljuj svoje tekstove ne samo na ovoj stranici već i na drugim. Mislim da bismo mogli i mi da ti pomognemo tako što bismo sve ove tekstove i tvoje priče postavljati i na druge stranice. Što ih više ljudi pročita, veći odjek će da imaju.
  kosovo- 53862 - 30.11.2011 : Kosovo Metohija R.Srbija - best (0)

  Sever Kosova


  Svakodnevno pratim ovu stranicu, napisao sam dva teksta jedan je objavljen te iz tog razloga nisam hteo dalje da pisem inace sam zeleo danapisem sta sam ja kao redovan vojnik dozive i video u Republici Srpskoj.

  Dirnuo me je tekst u kom se pozivaju braca iz Republike Srpske da dođu na nase Kosovo. Želim da se zahvalim svima Vama koji mislite i molite se kako za nas Srbe tako i za naše Kosovo i Metohiju.

  Vi ste već sve ovo videli i preživeli, narod je izigran, prevaren... Tadić nas je konačno izdao, inače sam potpuno ubeđen kao i svi mi koji smo danonoćno dežurali na barikadama da NATO nije imao rešenje niti je mogao da ukloni barikade bez pomoći izdajnika iz Beograda. Takođe želim da Vam prenesem da 28. 11. 2011. niko od Srba nije pucao na Vojnike KFOR-a. To je notorna laž izrežirana (verujem) u Beogradu.

  Gospodine Tomiću, ako objavite ovaj tekst rado cu da pisem šta nam je sve režim pripremio i kako radi na stvaranju lažne države Kosovo. Pozdrav svim Srbima ma gde bili.

  Poštovani,

  sve tvoje tekstove sam objavio, ali sam možda jedan od njih stavio na neku drugu stranicu a ne "Kosovo". Svi tekstovi izlaze i na stranici "Najnoviji" tako da redovni posjetioci ovoga foruma ne moraju da listaju svih 300 stranica da bi našli šta je skoro objavljeno.

  Neka vas Bog poživi, i svako dobro. Drži se Brate, mi smo uz vas, isto kao što ste i vi bili uz nas kada smo se borili za našu stvar!
  kosovo- 53802 - 29.11.2011 : 0069 - best (0)

  Moj Tadiću, moj Brankoviću


  Nemam riječi.. .. Tadić, Vuk, Čeda zajedno pozivaju našu braću sa Kosova da polože i ono malo ponosa i želje za životom na svojoj zemlji, a nakon što su ih ispatili, izlagali, izmučili, izvarali... Fuj!

  Stidi se Srbijo svog glasa, stidi se Srbijo svoje indolentnosti i svoje samodopadnosti. Stidi se Srbijo sebe!

  Volim te Srbijo do groba, nemoj da umrem u sramoti!
  kosovo- 53642 - 28.11.2011 : Dragan Stojanovic Srbija - best (0)

  Poziv na odbranu Kosova!


  Pozivam sve Srbe iz Republike Srpske krenemo na Kosovo i Metohiju i da ga branimo jer je ono napadnuto. Ne možemo gledati kako ginu Srbi na Kosovu! Hitnoooo. Srbin.
  kosovo- 45882 - 07.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Stare taktike na novim teritorijama


  Provjerena taktika protiv Srba, koja se izvodila na prostorima BiH (Ul. Vase Miskina, Markale, Srebrenica.. . ) ponovo je u planu! Ovoga puta žrtve trebaju da budu KFOR vojnici a okrivljeni bi bili opet Srbi ovoga puta sa sjevera Kosova! Dokle misle ovako, ostaje da se vidi.

  Albanci planiraju da obore helikopter

  Među Srbima na severu Kosmeta prostrujala je "proverena informacija iz Prištine" da Hašim Tači i neki krugovi u međunarodnoj zajednici pripremaju "akciju" napada na vojnike Kfora za koju bi optužili Srbe, a koja bi im bila alibi za frontalni napad "svim snagama" i "svim sredstvima" na sever Kosmeta i zavođenje vojne uprave.

  Bolje upućeni tvrde da se sprema obaranje helikoptera Kfora, možda i žrtvovanje nekoliko ljudi, za koje bi se optužili Srbi, a potom bi, kao što se dogodilo na Markalama u Sarajevu, NATO i Albanci frontalno krenuli na barikade i Srbe na severu Pokrajine.

 • Znamo za mogućnost ovakvih provokacija, Tači i Kfor su svesni da trenutno ne mogu ništa da preuzmu, bliži se zima, svesni su i da smo odlučni da na barikadama ostanemo sve do proleća, moguće je da pripremaju neku podmetačinu. Čudno je i sve ono što se dogodilo u Jarinju, tamo su, kako izlazi na površinu, vojnici Kfora pucali jedni na druge, ko zna šta su tog dana nameravali da učine, moguće je da su hteli da isprovoiciraju srpski napad, pa da onda oni krenu. Pod velom tajne je kompletna i istraga o pucnjavi u Jarinju, Kfor namerno sve zataškava i želi da prikrije šta se stvarno desilo - kaže jedan od srpskih čelnika na severu Kosmeta.

  Neki Srbi tvrde da je vrlo sumnjiva i smrt albanskog specijalca Envera Zumberija, letos u okolini Zubinog Potoka. Osim nekoliko Srba, za ubistvo Zumberija osumnjičen i jedan Albanac iz južne Mitrovice. Veruje se da je Tači namerno poslao svega tridesetak specijalaca i da ih je žrtvovao, očekujući da ih Srbi pobiju, planovi su propali, jer su se Srbi branili barikadama i isključivo mirnim sredstvima. Upravo takav otpor sada je trn u oku i Tačiju i Kforu, tvrdi sagovornik "Vesti" koji ima dobre veze i "preko Ibra".
 • kosovo- 44784 - 02.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Vikiliks: Tadićeva igra prodaje Kosova (3. dio)

  Pre toga, ipak, moraće i da ispune neka od obećanja i očekivanja. Jedno od "odavno neispunjenih Tadićevih obećanja", kako se navodi u 08BELGRADE1290, jeste i obećanje da će se obračunati sa Markom Jakšićem i Milanom Ivanovićem, a među očekivanjima su i "zamena ilegalnih paralelnih struktura legitimnim telima Kosova", o čemu je nedavno u Beogradu i javno progovorila nemačka kancelarka Angela Merkel, "ponovno uspostavljanje carinske službe na punktovima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak), kao deo jedinstvenog, kosovskog carinskog poretka", što je Borko Stefanović upravo dogovorio, ali i ono što nam tek sledi: uspostavljanje decentralizovane (po Ahtisarijevom planu) opštine Severna Mitrovica, sud u Mitrovici koji će raditi po kosovskom pravnom sistemu... (10PRISTINA44 od 27. januara 2010).

  Šta sve Tadićev Beograd ima da uradi, zapravo, nabrojano je u demaršu zavedenom pod oznakom 10STATE9661, 30. januar 2010. U 8 tačaka, od Beograda se u prve dve traži da odustane od rezolucije koja poziva na nove pregovore o statusu Kosova, ponavlja podrška EU aspiracijama Srbije ali pod uslovom da Srbija "prevaziđe pitanje Kosova", poziva Beograd da prestane da lobira protiv priznavanja kosovske nezavisnosti i podstiče da se angažuje na rešavanju praktičnih pitanja, ističe se potreba za koegzistencijom Srbije i Kosova, omogućavanje Kosovu da učestvuje na međunarodnim skupovima pod sopstvenim oznakama, i podseća da Srbija zarad svojih EU težnji mora da pokaže da ume da izgradi i održi dobrosusedske odnose...

  I, kao što nam je i poznato, tako je u međuvremenu i učinjeno. Umesto pregovora o statusu Kosova pod okriljem UN, sa Kosovom smo počeli da pregovaramo o praktičnim pitanjima. Štaviše, pod okriljem statusno neutralnog Roberta Kupera koji je u ime EU, kako pokazuje 07BRUSSELS3465, sa Amerikancem Danijelom Fridom učestvovao u koordiniranju proglašenja nezavisnosti Kosova...

  Šta dalje, pošto su srpske vlasti učinile ono što je od njih zahtevano i po uzoru na dve Nemačke aktivno prihvatile nezavisnost Kosova? Da li je time aždaja namirena? Ne. 10BRUSSELS85 od 26. januara 2010: "Francuska je rekla da žmeđunemački' model može da bude samo privremeno rešenje i da moramo jasno da stavimo do znanja Srbiji da neće moći da uđe u EU bez priznavanja Kosova. Velika Britanija je sugerisala da bi bilo ključno da se to ugradi kao uslov u ranoj fazi ulaska u EU. (... ) Francuska je rekla da je međusobno priznanje cilj i da mi treba da posavetujemo Vladu Kosova da u pregovore uđe shvatajući da je to cilj. "
  kosovo- 44783 - 02.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Vikiliks: Tadićeva igra prodaje Kosova (2. dio)

  06BELGRADE1294 beleži da je "Tadić još jednom pokazao svoju naklonjenost razmatranju budućnosti Srbije posle Kosova. On je posvećen bližim odnosima sa SAD i Evropom iako nije uvek spreman da odlučno pogura u pravom smeru. " I otuda i već spomenuta ocena u 06BELGRADE1407 da je "Tadić verovatno najbolji sagovornik koga imamo za upravljanje krajem kosovske igre i ostalim ključnim pitanjima. (... ) Mi zbog toga imamo jasan interes da ga podržimo i podstaknemo ga da bude hrabriji", uz konstataciju da, "dok premijer odbija, javno ili privatno, da prihvati izvesnost nezavisnosti Kosova, Tadić privatno priznaje značaj priprema za nezavisnost i obezbeđivanja onoga što je moguće za Srbiju i kosovske Srbe".

  Ipak, uprkos ovom privatnom priznanju Borisa Tadića, 21. septembra 2006. godine Majkl Polt konstatuje: "Uveren sam da pokušajima da ubedimo lidere Srba da prihvate nezavisnost Kosova nećemo postići mnogo. Oni je neće (prihvatiti). "

  CENA IZBORNE PODRŠKE

  Kako pogrešna procena! Samo nekoliko dana kasnije, 25. septembra (06BELGRADE1566), naime, sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Danijelom Fridom razgovaraju Koštunica (koji "odbija da prihvati nezavisno Kosovo") i Tadić, koji "reaguje veoma različito od Koštunice želeći da se fokusira na budućnost posle statusa Kosova". Da bi u novembarskom razgovoru sa izaslanikom Viznerom (06BELGRADE1810) Tadić otišao i korak dalje, i "daleko pragmatičnije od premijera" naveo da shvata da je "ključno da Srbija održi odnose sa ključnim igračima poput SAD", i primetio da će Srbija to učiniti ako joj on bude na čelu, a u tome mu pomognu Amerikanci: "On je primetio da bi najbolji način da se osigura odgovorno ponašanje Srbije bio da se ohrabri i obezbedi demokratska vlada u Srbiji posle predstojećih parlamentarnih izbora. Tadić je rekao da će mu u tome biti potrebna snažna podrška vlade SAD. "

  I, pošto su demonstrirali popustljivost pred mogućom nezavisnošću Kosova i pošto joj je ovako utvrđena cena (američka podrška na izborima), posle izbora stiže i ono što je po toj ceni kupljeno. Poruka: morate da prihvatite nezavisnost Kosova. Donosi je 5. marta 2007. Danijel Frid govoreći svojim srpskim sagovornicima da "od njih očekuje da prihvate realnost nezavisnog Kosova i da se fokusiraju na najbolje interese srpskog naroda". Tadić mu na to odbrusi (verovatno je u tom trenutku zagrmelo od snage njegovog glasa) da "ne može javno da podrži nezavisnost Kosova". Ali: "Iznad svega, Tadić - koji je prećutno priznao predstojeći gubitak Kosova - ističe da će težiti ka evropskoj budućnosti pošto Kosovo bude rešeno. Pomoćnik sekretara mu je rekao da su evroatlantske integracije dostižne svim Srbima i da je Tadić, kao duboko poštovani i napredni srpski patriota, jedini lider koji je sposoban da svoju zemlju dovede u NATO i u EU. " Na kraju ovog razgovora "jedan na jedan", tako nabijenog lepim emocijama, Tadić je uz uzdah (naša pretpostavka, možda uzdaha i nije bilo) "primetio da je međunarodna zajednica Kosovo trebalo da učini nezavisnim još 1999, žkada je Milošević bio na vlasti'. " Polt na kraju ovog izveštaja zaključuje: "Tadić samo želi da proces bude završen. "

  A da bi taj proces bio završen što brže i lakše, ambasador SAD će 21. maja 2007. Tadiću i Vuku Jeremiću, šefu srpske diplomatije, preporučiti da "srpski prigovor na nezavisnost Kosova svedu na jednostavnu izjavu da žnikada neće prihvatiti ili priznati' bez odlaženja dalje (npr. pozivanje na nove pregovore, dalja odlaganja i sl. ). " Na to će mu Jeremić odgovoriti da će "'učiniti sve što (on) može' da odnose SAD-Srbija održi produktivnim i u skladu sa žpredsednikovom vizijom evroatlantskih integracija'. " Ambasadora, ipak, kao da ne slušaju dovoljno pažljivo, pa on Danijelu Fridu, pred njegov novi dolazak u Beograd, preporučuje da Tadića "podseti da mi primećujemo razliku između njegovih privatnih obećanja da će se Srbija ponašati odgovorno i njegovog skoro entuzijastičnog javnog držanja za Koštuničin odbijajući stav. "

  Otkud ta razlika između tajnih obećanja i javnih istupa? Zbog straha od sopstvenog naroda, koji na najbolji način pokazuje koliko je prosrpskom predsedniku Srbije, i zašto tačno, stalo do Kosova i borbe svoju zemlju. Jer, kako beleži 07BELGRADE988, Tadić iz sve snage želi da posle Kosova Srbiju povede ka svetloj evroatlantskoj budućnosti, "ali brine da bi cena nezavisnosti Kosova mogao da bude njegov sopstveni politički opstanak"...

  MODEL DVE NEMAČKE

  U prošlom broju "Pečata" pisali smo o koordiniranom radu SAD, EU i Tadićevih saradnika na odlaganju proglašenja nezavisnosti Kosova do okončanja predsedničkih izbora u Srbiji 2008. godine, kako se ne bi omela Tadićeva pobeda, o "diskretnoj podršci" Amerikanaca i Evropljana pred parlamentarne izbore koji su usledili nedugo potom, o dilu DS i SPS, koji je bio sklopljen još pre izbora ali je držan u tajnosti da ne bi odbio glasače (potvrđuje to i tajna 08BELGRADE452 depeša, načinjena uoči majskih izbora: "Iako predsednik SPS Dačić nastavlja da u štampi demantuje da bi se dogovorio o vlasti s Tadićevom koalicijom, viši savetnici iz DS kažu nam da je dil sa SPS sklopljen u zamenu za podršku DS kandidaturi SPS u Socijalističkoj internacionali"), što je sve zajedno pro-našem aktuelnom predsedniku omogućilo da preživi nezavisnost Kosova i baci se u nove radne pobede.

  Kako je, posle preživljene nezavisnosti Kosova i dva izborna uspeha u 2008. godini, formulisana kosovska politika evropskih snaga u Srbiji? Da li su usvojili onu zapovest Danijela Frida i "prihvatili novu realnost nezavisnog Kosova" ili su se pak usudili da pređu "našu veoma značajnu crvenu liniju" i nastavili da "podrivaju novi status Kosova"? Na šta ih inače i obavezuje ustav na kome su i Tadić i njegovi ministri položili zakletvu. Kakva se uopšte zamka krije u formulaciji "prihvatanja" nezavisnosti Kosova, pri čemu se ne misli na unutrašnji psihološki proces mirenja sa tom činjenicom već na konkretan politički projekat?

  "Srbija mora da pronađe način da koegzistira sa nezavisnim Kosovom, " navodi beleška iz maja 2009, upućujući na "model dve Nemačke" koji je garantovao de facto, iako ne i de iure međusobno priznanje suvereniteta Istočne i Zapadne Nemačke, čemu bi ekvivalent bilo prihvatanje (koegzistencija), premda ne (ne još, zapravo, ali o tome na kraju) i priznanje Kosova od strane Srbije.

  Ovo prihvatanje, da izbegnemo moguću zabunu, ne znači samo pasivno mirenje sa činjenicom da je Kosovo postalo nezavisno već i aktivno pomaganje Kosovu u zaokruživanju njegove nezavisnosti. Tome uostalom i služe aktuelni briselski pregovori, u kojima smo Kosovu dali matične i katastarske knjige (i ljude i zemlju, dakle), priznali dokumenta Kosova, prihvatili carinski pečat i carinike... Omogućili pre toga, podsetimo, i dolazak EULEKS-a, kome je osnovni cilj upravo da od Kosova napravi državu, pošto već Tačijevi Albanci to ne umeju sami.

  A EULEKS smo, i to se danas otkriva, potpomogli da bismo dobili beli Šengen. 09BELGRADE506: "Neodoljiva želja Vlade Srbije da obezbedi viznu liberalizaciju sa EU predstavlja tačku za pritisak koja može da obezbedi saradnju Srbije po pitanju Kosova. (... ) Bez pune saradnje, EULEKS će morati da izvesti Brisel da Srbija nije sposobna da garantuje bezbednost svoje granice (koju Srbija još smatra administrativnom linijom), što je važan preduslov za šengensku žbelu listu' i putovanje bez viza. "

  Najzad, da Srbija, zaista, aktivno radi na stvaranju države Kosovo, kroz "model dve Nemačke" koje postoje jedna pored druge kao države u punom smislu te reči, ali se međusobno ne priznaju, svedoče i Vikiliksove depeše. "Konkretno, Tadić je spomenuo razmatranje kinesko-tajvanskog modela i scenarija ždve Nemačke'... Tadić je rekao Robertu Kuperu da bi (... ) Beograd bio više nego spreman da razgovara sa Prištinom - čak i direktno - dokle god razgovori ne bi bili percipirani ili opisani kao da Srbija direktno ili indirektno priznaje Kosovo, " zabeleženo je u 10BELGRADE3. 10BRUSSELS85 to potvrđuje: "Prema Francuskoj, Srbija razmatra samo dve opcije pred predstojeće pregovore s Kosovarima. Jedna je otcepljenje severa, druga žmeđunemački' model. " A 10BELGRADE25, razgovor s Tadićevim spoljnopoplitičkim savetnikom Jovanom Ratkovićem ove dve opcije spaja u jednu: "Izvesno razumevanje za veću srpsku ulogu na severu i nad pet manastira na jugu, u kom slučaju će Beograd žprihvatiti' premda ne i priznati Kosovo. (... ) Ova opcija najverovatnije oslikava ideju za koju je Beograd najviše zainteresovan. " Konačno, i Vuk Jeremić je, prema 08BELGRADE1338, rekao da je "takav nemački model najbolje čemu Srbija može da se nada, žako budemo imali sreće'".

  OSAM AMERIČKIH ZAHTEVA

  Ili ipak pogrešno tumačimo sve ove izjave? Možda Tadićeve prosrpske vlasti ipak rade na očuvanju Kosova u sastavu Srbije? Pa Vuk Jeremić je onoliko putovao po svetu i lobirao protiv nezavisnog Kosova; kao vuk, ma, kao lav se borio da Generalna skupština Ujedinjenih nacija od Međunarodnog suda pravde (MSP) zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti kosovske deklaracije o nezavisnosti. Rado bismo poverovali u tu Vukovu lavovsku borbu, ali, avaj. Kako da verujemo u Vuka Jeremića kada nas sam Jeremić razuverava. 10STATE9661: "Septembra 2008, na sastanku sa tadašnjom državnom sekretarkom (Kondolizom) Rajs, srpski šef diplomatije Jeremić ustvrdio je da srpska strategija s Međunarodnim sudom pravde predstavlja samo pametan diplomatski i politički potez koji će omogućiti srpskoj vladi da izađe iz kosovskog problema i fokusira se na domaće reforme i evroatlantske integracije. Slučaj pred MSP omogućava vladi da održi svoje predizborno obećanje da će se boriti za Kosovo, a da se pri tom ne upusti u agresivnije akcije. " Pa ga još, u 08BELGRADE1206, citiraju kako je "njegova vlada nestrpljiva da ždekosovizuje srpsku politiku'", a u 08BELGRADE1290 ocenjuju da se "Tadićeva vlada nada da će Kosovo nestati"...
  kosovo- 44782 - 02.10.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)


  Vikiliks: Tadićeva igra prodaje Kosova (1. dio)

  Kako je Srbija dala Kosovo za beli Šengen, Tadić obećao da će lično ukrotiti Srbe na Severu i kako mesecima sprovodi plan o "dve Nemačke"

  Odbacili su plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova, a onda prihvatili Euleks koji je tim planom predviđen da nadgleda kosovsku nezavisnost; lobirali su protiv nezavisnosti Kosova i tražili nove pregovore o njegovom statusu, a prihvatili da uđu u pregovore s Prištinom o "praktičnim pitanjima" i pod pokroviteljstvom Roberta Kupera, koji je u ime EU s Amerikancima pravio strategiju koordiniranog proglašenja nezavisnosti srpske pokrajine; ohrabrivali su Srbe na barikadama u Rudaru, Zupču, Leposaviću... da izdrže u borbi protiv uspostavljanja kosovske carine na Jarinju i Brnjaku, a onda im novim briselskim sporazumom iza leđa doveli carinike Hašima Tačija. Kako objasniti ovolike preokrete u srpskoj politici prema Kosovu? Američke diplomatske depeše, koje je Vikiliks u celosti objavio proteklih dana (ukupno više od četvrt miliona dokumenata - 251. 287) pružaju bolno jasan uvid u sakrivane uzroke ovih preokreta, u funkcionisanje ove države bez države čiji predsednik podnosi izveštaj stranom ambasadoru o svom sastanku s premijerom (pošto je premijer to odbio da učini) i zaklinje se na vernost onima koji mu komadaju zemlju već dan pošto su je raskomadali, obmanjujući pri tom svoje građane da se protiv tog komadanja bori svim snagama.

  Ova hronologija izdaje, denuncijanstva i beščašća, zabeležena i raskrinkana u depešama iz Beograda, Vašingtona, Brisela, Prištine... (u kojoj su izdaju pokušali da ulepšaju, opisujući je kao "pragmatičan" i "konstruktivan pristup", "realističan", "demokratski", "prozapadni", "reformatorski"... ), pokazuje put koji su srpski vlastodršci prešli od 2006. godine do danas. Od čvrstog neprihvatanja kosovske nezavisnosti i borbe protiv njenog proglašenja, preko tihog prihvatanja nezavisnosti Kosova, ali samo pod uslovom da birači to ne primete i prilježnog rada na konkretizaciji tog prihvatanja, pa do onoga što tek ima da nam usledi ako nastavimo ovim bezalternativnim putem ka Evropskoj uniji. Do uzajamnog priznanja Beograda i Prištine.

  BORKOV PEČAT NEZAVISNOSTI

  Pri tome je sporazum o izgledu carinskog pečata, koji su u petak 2. septembra u Briselu, pod budnim okom Roberta Kupera, postigli Borko Stefanović i Edita Tahiri, samo jedan od nužnih međukoraka ka prvom od postavljenih ciljeva, ka zaokruživanju kosovske državnosti uz pomoć Srbije. Srbija je, kako smo najavili još u avgustu ("Srpski pečat na kosovsku nezavisnost", "Pečat" br. 179), prihvatila postojeći carinski pečat Kosova (na kome piše "Carina Kosova"), uveden u upotrebu posle proglašenja nezavisnosti. Srpske vlasti ga dosad, baš zbog toga, i nisu priznavale, kao što (zasad, ali sve manje uverljivo) ne priznaju ni nezavisnost Kosova.

  A svojim velikim uspehom su, kako smo takođe najavili, proglasili to što su izdejstvovali da na prihvaćenom carinskom pečatu ne stoji "Carina Republike Kosovo". Jednako bi tačan bio i iskaz Borka Stefanovića da nas je spasao tako što je odbio invaziju marsovaca; jer, koliko je bilo pokušaja invazije s Marsa, tačno je toliko bilo i predloga da se u upotrebu uvede žig "Carina Republike Kosovo", koji bi zahvaljujući Stefanovićevom žestokom zalaganju za srpske interese bio odbačen.

  Štaviše, živi bili pa videli: sva je rasprava o izgledu carinskog pečata bila skoro potpuno izlišna. Bitno je bilo samo postići ma kakav dogovor o carini i pečatu jer će za njim uslediti i naredni nužni korak - sprovođenje tog dogovora. Što će značiti da će na carinske prelaze - uključujući i preostala dva gde ih dosad nije bilo, na severu Kosova, na Jarinje i Brnjak - biti dovedeni oni koji će kontrolisati sprovođenje dogovora o carini, odnosno, kosovski carinici Hašima Tačija. To je uostalom ove srede rekao i sam Tači, najavljujući "lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka". Šta će povodom toga da uradi Goran Bogdanović, srpski ministar za Kosovo i Metohiju? On je naime, posle briselskog sporazuma Stefanović-Tahiri a pre ove Tačijeve najave, poručio da "Beograd ne može da prihvati da carinici Kosova budu na prelazima" i da prihodi koji se tamo ubiraju odlaze u kosovski budžet ("Prihodi od carine moraju da idu u budžet Kosova, " stav je, pak, američke administracije, otkriven u depeši od 26. januara 2010). "Ako bi Beograd to prihvatio, " kazao je ministar Bogdanović, "onda bi oni koji sporazum o carinskom pečatu vide kao priznanje nezavisnosti Kosova možda bili u pravu"...

  Ima, pritom, neke odvratne doslednosti u tome što je baš Borko Stefanović učestvovao u sastavljanju sporazuma koji će prištinske carinike dovesti na Jarinje i Brnjak, i tako izbrisati administrativnu liniju koja je spajala Srbiju i njenu južnu pokrajinu i od nje načiniti granicu između dve države. Tu Borkovu doslednost otkriva nam, naime, Vikiliksova depeša 07BELGRADE1632, od 10. decembra 2007. Politički direktor srpskog Ministarstva spoljnih poslova tada je Amerikancima otkrio detalje Akcionog plana Vlade Srbije u nastajanju, koji će biti usvojen 14. januara 2008. i dobiti status "najvišeg stepena državne tajne", i bilo bi zaista urnebesno čuti javnog tužioca kako objašnjava zašto nije odmah po objavljivanju ove Vikiliksove depeše, već ovih dana dakle, po službenoj dužnosti, zbog odavanja državne tajne pokrenuo postupak protiv Stefanovića.

  Stefanović je, elem, "na privatnom sastanku sa službenikom ambasade 5. decembra" Amerikancima potvrdio ono što se i javno govorkalo (povlačenje ambasadora i slične diplomatske mere), ali im je otkrio i konkretne mere koje će preduzeti Vlada Srbije; pored ostalog, da "Srbija neće priznavati uvozno-izvozne dozvole, pasoše ili bilo koje druge dokumente države Kosovo" - sve ono što je četiri godine kasnije, kroz dva briselska dogovora sa Editom Tahiri uspešno poništio.

  Sve u svemu, Borko Stefanović je te 2007. godine Amerikancima izdao ono što njegova (naša) vlada namerava da učini ako Kosovo uz američku pomoć proglasi nezavisnost, a ove 2011. angažovao se i na poništavanju poslednjih zaostalih pokušaja Srbije da se suprotstavi kosovskoj nezavisnosti. Time je, i simbolički i faktički, označio odustajanje Srbije od Kosova.

  NAŠ NAJBOLJI TADIĆ

  No, kako rekosmo, Stefanovićevi su dogovori sa Editom Tahiri, a moguće i ovi privatni razgovori sa službenicima Američke ambasade, samo deo šire kosovske igre. Igre koja za cilj ima "integrisanje kosovskih Srba u kosovsko društvo i očuvanje teritorijalnog integriteta države". To je, kako otkriva depeša 10PRISTINA48, "srž politike SAD od 1999", pri čemu Srbija ne sme da pređe "našu veoma značajnu crvenu liniju", što bi učinila "podrivanjem novog statusa Kosova" (07BELGRADE750). Kako smo dakle dospeli nadomak ostvarenja ovog cilja američke spoljne politike?

  Kraći odgovor sadržan je u depeši 06BELGRADE1407, od 1. septembra 2006: "Tadić je verovatno najbolji sagovornik koga imamo za upravljanje krajem kosovske igre i ostalim ključnim pitanjima. (... ) Mi zbog toga imamo jasan interes da ga podržimo i podstaknemo ga da bude hrabriji. "

  Duži odgovor ove sage o izdaji i beščašću sadržan je u čitavom nizu američkih diplomatskih depeša od 2006. do 2010. koje opisuju kako je srpski državni vrh, od toga da nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, preko zadatka da nezavisnost mora da prihvati i da joj čak i pomogne, došao nadomak konačnog rešenja, konačnog cilja svojih američkih i evropskih prijatelja. Do priznanja nezavisnosti Kosova. Od neprihvatanja, preko prihvatanja, do priznanja Tadićeve vlasti stižu uz tek nešto malo krivudanja, osmišljenog da se Vlasi (tj. svi mi) ne bi dosetili. Jer, kako sam Tadić reče pomoćniku američkog državnog sekretara Danijelu Fridu, "nezavisnost Kosova ne mora nužno da znači žgubitak', ako se podesno odredi u umovima birača" (06BELGRADE1566)...

  A sve je počelo sasvim drugačije. Još koliko 2006. godine, 12. maja, u razgovoru s ambasadorom SAD Majklom Poltom Tadić izjavljuje da je "neprihvatanje nezavisnog Kosova žkamen temeljac' zajedničke politike" njega i tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice.

  Krajnje predvidljivo na ivici dosadnog ovakav se Koštuničin stav ponavlja iznova i iznova. "Koštunica misli da može da odloži odluku (o statusu Kosova) i da u međuvremenu konačni rezultat odvrati od nezavisnosti. On nastavlja da nam nedvosmisleno govori da nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo", stoji u depeši od 31. maja 2006. godine. Frenku Vizneru, američkom specijalnom izaslaniku, tadašnji premijer saopštava 27. jula: "Nećemo samo na rečima odbiti kosovsku nezavisnost; mi ćemo i delovati. (... ) Moram da budem iskren: naše neslaganje oko pitanja konačnog statusa imaće posledice po našu saradnju sa SAD". Pa godinu dana kasnije, 5. jula 2007. ambasador Polt zaključuje kako "sa Koštunicom nije ostalo mnogo šta da se kaže privatno. On se neće pomeriti sa svoje pozicije", šalje i depešu naslovljenu "Koštunica ne popušta oko Kosova"... , te Amerikanci naposletku dolaze do zaključka (07BELGRADE1552) da je "Koštunica očigledno spreman da se protiv gubitka Kosova bori do kraja", citirajući ga da "ne može da pravi kompromise u vezi sa pitanjem srpskog suvereniteta nad Kosovom".

  A Tadić? Eh, Tadić, koga Amerikanci posmatraju kao pukog denuncijanta. 06BELGRADE1381: "Koštunica se sastao sa Tadićem 28. 8. (2006) uveče povodom paketa prioritetnih pitanja, ali nije hteo da nam tokom razgovora otkrije detalje. U narednim danima tražićemo izveštaj od Tadića. "

  Taj se dakle Tadić, predsednik Srbije koji Američkoj ambasadi na zahtev podnosi izveštaje, još onog 12. maja 2006 ("... neprihvatanje nezavisnog Kosova je kamen temeljac zajedničke politike... ") Amerikancima žali da zbog "zajedničke kosovske politike sa premijerom ne može da bude kreativniji oko nezavisnosti Kosova", i govori da nezavisnost "ne može da prihvati sada, ali da je njegov budući stav, pod predviđenim poražavajućim okolnostima, neizvestan". Da bi već dva i po meseca kasnije (27. jula 2006, 06BELGRADE1202) bio "mnogo bolji" od Koštunice i izaslaniku Vizneru "pružio uveravanje da je u sebi obradio, i prihvatio neizbežnost nezavisnosti kao ishoda".

  Ovaj početak prihvatanja kosovske nezavisnosti, kako ćemo videti, neće se završiti samo na Tadićevom unutrašnjem procesu, već će imati i konkretne političke posledice u neproglašenom postepenom sprovođenju "modela dve Nemačke", koji i dalje traje...
  kosovo- 44442 - 30.09.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Tadiceva obećanja


  kosovo- 42102 - 20.09.2011 : Ratko Obradovic Detroit, USA - best (0)

  Lažima je počelo


  kosovo- 27344 - 22.03.2011 : Z. vlašković Kosovo - best (0)


  Kosovo nikada neće biti država i to i na zapadu i Kosmetu Šiptari ili Albanci dobro znaju, ali je to u nekim geostrateškim i geopolitičkim potrebama zapada bar za sada potrebno.

  Država iz snova - crna rupa Sveta


  Proglašenje nezavisnosti Kosova ne samo da je presedan u načinu rešavanja međuetničkih problema u savremenoj istoriji Evrope i sveta, već prestavlja i promociju "države" koja, praktično, ne ispunjava ni jedan atribut državnosti. U skladu sa stvarnošću na terenu, u opticaju su i različita "imena" koja, možda i ponajbolje, ilustruje realnost: Unmikistan, Evropska Kolumbija na Balkanu, Ahtisan...

  Ovo, šta više, nije ocena samo objektivnijih domaćih i stranih analitičara, već i onih koji se upravo najviše zalažu za kosovsku "državnost". Evo nekih činjenica koje nisu mogle biti prećutane u zvaničnim izveštajima zapadnih zemalja, udruženja i organizacija:

 • Od 192 članice Ujedinjenih Nacija, do sada su - kršenjem medjunarodnog prava - nezavisnost Kosova priznalo 54 zemlje ili: od šest milijardi i 750 miliona stanovnika na planeti, pet milijardi i 850 miliona ne priznaje Kosovo kao državu.

 • Država Kosovo je, verovatno, jedina država na svetu u kojoj se ne zna tačan broj stanovnika, s obzirom da su Albanci u poslednje tri decenije bojkotovali sve popise koji su dolazili iz Beograda. UNMIK i KFOR, s toga, samo nagađaju da u "Ahtisanu" danas živi između 1, 5 i 2, 1 miliona stanovnika. Mada se metodama preračunavanja, prema procenama potrošnje osnovnih životnih namernica i ukupnog standarda, može vrlo precizno odrediti koliko stanovnika živi na jednom području to UNMIK i KFOR niko ne želi da urade, jer bi se tada otkrilo da na Kosovu i Metohiji ima znatno manje Albanaca nego što se to prikazuje i procenjuje. Upravo zbog mogućnosti manipulisanja brojnošću albanske populacije opstruirana su tri zadnja popisa stanovnika a prethodna dva su falsifikovana, pa prema našim procenama na Kosmetu ima oko 1, 2-1, 3 miliona stanovnika, odnosno oko milion Albanaca naših državljana.

 • Poznato je, međutim, da čak 460. 000 Albanaca na Kosovu ima ilegalno oružje, a izvor su UNDP i Odeljenje UN za lako naoružanja u Prištini.

 • Da je OVK teroristička organizacija, iako je danas potpuno legalizovana, a njeni čelnici predstavljaju perjanice nove "vlasti", utvrdio je sada već bivši američki presednik Džordž Buš kada je, Proklamacijom br. 452 i Ukazom 13. 219, iz 2001. godine, Tačija i društvo stavio na "crnu listu" zbog pomaganja terorističkim organizacijama

 • Danas više od 23. 000 Albanaca sa Kosova čami u zatvorima 27 zemalja EU, zbog trgovine narkoticima " po podacima Interpola iz sredine 2008. godine.

 • Tokom poslednje dve godine, po zvaničnim podacima KPS iz Prištine, na Kosovuje pronadjeno i uništeno više od 40 polja marihuane, a samo na jednoj plantaži kod Vučitrna, 2007, indijska konoplja bila je zasađena na čak 92 ara.

  Čizov: Projekat nezavisne države Kosmet nije uspeo

  Ambasador Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra da projekat nezavisne države Kosovo i Metohije nije uspeo, što pokazuje činjenica da Kosmet nije član međunarodnih organizacija, UN i OEBS. Pored toga, ističe Čižov u intervjuu za "Večernje novosti", Kosmet ima velikih problema sa ekonomijom. Jedino što su pobornici nezavisnosti Kosmeta godinu dana posle proglašenja mogli da mi kažu jeste - nije moglo biti gore, naveo je ruski diplomata. Kada je reč o gasnom sporazumu i potpisivanju ugovora o viznoj liberalizaciji između Rusije i Srbije, Čižov je naglasio da su oni veoma značajni, jer zbližavaju naše narode i države. On je ocenio da je u vremenima velikih globalnih ekonomskih problema, bitno promovisati ekonomske i industrijske veze između država.

 • Paralelno sa obelodanjivanjem već poduže poznate činjenice da je Kosovo svetski priznati distributivni centar narkotika, vlasti iz Prištine javno su priznale da 95 odsto svih roba koje postoje na njihovoj teritoriji stižu iz " uvoza! Godišnje, to ih košta vise od tri milijarde dolara, pri čemu se diče podatkom da izvoze kornisone i cement!

 • Promovisani "Ahtisan" ima zvaničnu stopu nezaposlenosti od 72 odsto, prosečna plata nije veća od 150, a bruto društveni proizvod iznosi 1. 100 evra. Kako u godišnjem izveštaju za 2008. godinu tvrdi UNDP i šef ove službe, Fredi Moring, "na Kosovu svaki deseti stanovnik leže i ustaje gladan". Nadalje, 53 odsto kosovskog stanovništva " oko milion duša " smatra se siromašnim, a čak 14 odsto je ekstremno siromašno. UNDP, čak, precizira da je standard kosovskog stanovništva na nivou afričke države Togo.

 • Kakva je "država" u pitanju, kad svi dosadašnji izveštaji ombdusmana za Kosovo registruju ovaj prostor kao "crnu rupu" ljudskih prava, dok UNHCR zvanično priznaje da Srbi na ovom prostoru žive u ponižavajućim uslovima.

 • Po izveštaju organizacije "Transparensi internešnal" iz Berlina, koja se bavi indeksom korupcije zemalja u svetu, u 2008. Kosovo je četvrta najkorumpiranija ekonomija na svetu - posle Kameruna, Kambodže i Albanije.

 • Tokom poslednje decenije, na Kosovu je uništeno više od 6. 800 spomenika na srpskim grobljima, te srušeno 155 srpskih crkava i manastira.

 • Po zvaničnim izveštajima OEBS i UNMIK, Kosovo tokom čitave godine primenjuje restrikcije vode i struje prema sopstvenom stanovništvu. Do 1999, inače, Kosovo je izvozilo struju, a danas kosovske termoelektrane proizvode tek oko 600, pa im u startu nedostaje oko 900 megavata - dnevno. Nadalje, za rekonstrukciju kosovskoh termoelektrana u Obiliću, do sada je uloženo čak milijardu evra, a u poslednjoj deceniji Kosovo je uvezlo neverovatnih 700. 000 raznih agregata. U pomenutom izveštaju OEBS i UNMIK, iz oktobra 2008, konstatuje se i da 88 odsto kosovskih opština ima problem sa vodosnabdevanjem - tokom čitave godine.

 • Na zvaničnom sajtu američkog Stejt dipartmenta, i danas stoji da je kompletan politički vrh u Prištini i krem organizovanog kriminala Albanaca oličen u istim ljudima.

 • Ni u jednoj albanskoj partiji, a ima ih više od 30, nema ni jednog člana iz bilo koje druge nacionalne zajednice, pa i to govori koliko se veruje demokratskim albanskim partijama na Kosovu...
 • kosovo- 26538 - 20.02.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Kosovo je Srbija


  Diplomatske depeše koje je objavio "Vikiliks" pokazale su da je Zapad znao pravu istinu na Kosovu, ali je imao svoje računice. Amerikanci su na razne načine pokušavali da nagovore Putina da Rusija prizna nezavisno Kosovo, ali je sve bilo uzalud - Rusija je ostala dosledna. Putin je više puta javno govorio o grehu Zapada jer je "od Kosova napravio crnu rupu u Evropi i banditsku tvorevinu, odakle se šalje droga u Evropu".

  Dali su Klintonovi, Bušovi i ostala klijentela sa Zapada kupovali organe kidnapovanih Sraba sa Kosova?
  kosovo- 26134 - 13.01.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Ko su oni kapu da nam kroje?


  kosovo- 23044 - 11.12.2009 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

  Snimci


  Razvigor hvala na ovim snimcima, međutim ja već odavno ne gledam takve stvari iz prostog razloga što je "već viđeno" ali uživo.

  Nažalost, neki borci neće da ulaze u diskusije jer već odavno žive vani i mudro šute iz razumljivih razloga. A ima i onih koji bi mogli svašta dobrog da napišu. Ispričat ću samo jednu anegdotu pa ko shvati - shvati.

  Jedan od tih boraca redovno odlazi na aero mitinge koji su jednom godišnje održavaju u toj zemlji. Tu, pored aviona u pauzama u programa, nastupaju i razne specijalne jedinice sa atraktivnim tačkama, a poslije imaju kontakt sa publikom, slikaju se i odgovaraju na razna pitanja.

  Momak posmatra jednu ekipu i upita njihovog komandira gdje su sve učestvovali i kakvi su uspijehe imali. Komandir nabraja zemlje i napominje da su svugdje izlazili kao pobijednici. Tada mu momak spomenu jedan datum i jednu planinu u nekoj od pomenutih zemalja. Komandir zbunjeno pogleda pripadnika iste jedinice koji je stajao pored njega i odmah prekinu razgovor sa publikom.

  Film je film, a stvarnost je sasvim drugačija.

  Pozdrav
  Miner
  kosovo- 23041 - 10.12.2009 : Somi Lutalica Kanada - best (0)

  Za Razvigora


  Jako je dobar ovaj tvoj crtani! Ipak, zamolio bih te da se ne igraš sa živcima pravih boraca. Ovo u šta ti vjerujes, i šta gledaš, pojedinim ljudima uopšte nije zanimljivo. Poznajem neke borce koji posjećuju ovu stranicu, a koji su ispucali za jedan vikend više metaka nego ove tvoje nindže za cijeli rat.

  Zato te molim da nas više ne zamaraš komentarima ove vrste. Ako imaš nešto konkretno da nam ispričać, ti izvoli. Na primer ja: puno bolje sam ratovo nego što pišem. Zato vrlo rijetko i pišem. Ali to ne znači da nisam na ovoj stranici non-stop. Ima ovih što su ratovali a usput lijepo i pisu.

  Nadam se da me nećeš pogrešno shvatiti jer ne želim da te uvrijedim. Čak ti ne bih ništa spomenuo da ti Miner nije skrenuo pažnju da nešto napišeš o svom učešću u ratu a ne da nam ovdje postavljaš nekakve vojne vježbe.
  kosovo- 23036 - 09.12.2009 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

  Pozdrav


  Pozdrav Razvigor,
  drago mi je što se ne ljutiš. Ne znam koliko si star ali mislim da zreli ljudi mogu polemisati bez ljutnje.
  U postu od 6. 12. broj 23018 u zadnjem pasusu si napisao:
  "Legijin JSO nije imeo mrtvih tokom Nato agresije 1999. i ako je imao 200 žestokih okršaja sa šiptarima i likvidirao nekoliko stotina terorista. "

  E sad ja sijeo i raumišljam. Kad sam ja bio u ratu pod punom ratnom spremom sam bio težak tačno 110 kg. Podijelim 365 dana sa 200 i ispadne manje od 24 sata između akcija. Tada sam bio u najboljim godinama, 84 kg čiste mase dobar sportaš i u izuzetno dobroj kondiciji, ali taj tempo ne bih izdržao. Nisam nikada bio na Kosovu i ako su tereni mnogo pitomiji nego u Bosni sa čuđenjem se pitam od čega su bili napravjeni ti momci. Gdje i kakvu obuku su napravili.

  Imam ja još stotinu drugih pitanja, pa bih te zamolio da mi odgovoriš na naka od njih:
  1. Da li si bio učesnik tih akcija
  2. Na osnovu kakvih informacija zaključuješ da je sve to istina. Da li svoje zaključke izvodiš isključivo iz pročitanih knjiga?
  3. Da li su to samo priče koje se pričaju okolini?
  4. Da li je Legija o kome pričaš ( Ulemek iz Stare Pazove ) ili neki drugi
  5. Da li znaš kakve obuke i odakle i sa kakvih ratišta su Legija i Kapetan Dragan donijeli
  6. Da li su se oni suočavali sa obučenim teroristima i kakvo naoružanje je bilo kod njih
  7. Kakvu opremu su upotrebljavali i od kojih specijalnih jedinica preuzetu (inostranih)


  Tvoji odgovori bi mi pomogli da ublažim svoju neinformisanost i ne samo moju i mislim da i druge tako nešto interesuje.

  Miner
  kosovo- 21965 - 14.06.2009 : Ratko Obrenovic Sokolac - best (0)

  Podela Kosova je rešenje


  Podela Kosova i referendum za nezavisnost Republike Srpske predstavljaju rešenje problema multietničkih društava, smatra bivši ambasador SAD u Srbiji, Vilijam Montgomeri. Alternativna rešenja će morati da budu inicirana iz Evropske unije, pošto je teško ubediti SAD da prihvate ove predloge.

  Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da se insistiranje na stvaranju multietničkih društava na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pokazalo kao nemoguća misija, zbog čega je podela Kosova i referendum za nezavisnost Republike Srpske rešenje.

  "Biće izuzetno teško ubediti SAD da pristupe ovom rešenju. Ljudi u administraciji koji su lično upleteni u ovaj region, poput Ričarda Holbruka, Džozefa Bajdena i zamenika državnog sekretara Džejmsa Stajnberga biće žestoki protivnici te ideje. Mislim da će inicijativa za razmišljanje o alternativama za pitanje Kosova morati da dođe iz Evropske unije", rekao je Montgomeri u intervuu za današnji "Blic".

  Montgomeri primećuje da, iako ideja o podeli Kosova postoji više od decenije, do danas nikada nije napravljena nijedna ozbiljna studija koja bi pokazala kako bi to trebalao uraditi. Podelu Kosova najviše otežava činjenica da i Beograd i Priština smatraju da polažu puna prava na čitavo Kosovo.

  "Činjenica je da faktička podela postoji, ali je suviše daleko od mogućnosti da je albanska strana prihvati, i to ostaje izvor sukoba između Srbije i međunarodne zajednice, između kosovskih Srba i kosovskih Albanaca, kao i između kosovskih Srba i međunarodne zajednice. Ovo apsolutno može imati loš uticaj na približavanje Srbije Evropskoj uniji. Kosovski Albanci ne prihvataju ideju o podeli i samo je pitanje momenta kada će zbog toga doći do nasilja na KiM", ocenio je Montgomeri.

  Bivši ambasador SAD naglašava da je ogromna većina Srba koji su pobegli sa Kosova nikada neće vratiti. Forsiranje punog prihvatanja autoriteta Vlade Kosova bi nateralo još Srba da odu.

  Kad je o Bosni i Hercegovini, Montgomeri je rekao da je stanje "oduvek bilo komplikovano, pre svega zbog načina na koji su etničke grupe pomešane".

  "Bilo je teško osmisliti bilo kakvu preciznu podelu, već je sam rat napravio podele po principu migracija tih etničkih grupa. Mislim da bi pronalaženje načina na koji bi svaka od tri etničke grupe imala pravo da ne prihvati priključenje centralizovanoj državi bilo jedina baza za trajno rešenje", rekao je bivši ambasador.

  Vilijem Montgomeri se ne slaže sa povezivanjem pitanja Republike Srpske i Kosova i smatra da ova dva slučaja treba posmatrati odvojeno.
  kosovo- 21309 - 09.04.2009 : Marija Maksić Srbija - best (1)

  Da se ne zaboravi - SAŠA SALAK


  09. 04. 1999 god. - 09. 04. 2009 god.
  rođen 13. 10. 1972 god.

  Ubijen od strane šiptarskih terorista u mestu Donja Luka.
  Roditelji su mu kolonisti iz Bosne.


  MAJKE OPTUŽUJU

  Kad užasi rata prođu
  i opet bude
  u porodici toplih, mirnih dana,
  vama treba zabraniti da milujete
  svetla temena mališana.

  Vi nemate pravo da slušate
  sveže izvore dečijeg glasa;
  oni što su nekad bili deca,
  nežna i plava,
  poumirali su na klanicama ljudskim
  vašom krivicom
  puni užasa.

  Treba vam zabraniti blagom uspavankom
  da uljuškujete rođenog sina;
  nečiji sinovi su zauvek zaspali
  zbog vas kraj topovskih,
  strašnih grmljavina.

  Treba vas naterati da vazdan slušate
  kako osirotela deca cvile,
  vas koji ste mesto igračaka
  na carstvo njihovo pustili
  pobesnele mašine
  i vatrene automobile.

  Kad užasi rata prođu,
  ispred vas treba odneti
  sve žive radosti života ovoga,
  svaki zakutak ogrejani, beli,
  ispred vas koji ste, bez duše i Boga,
  života zdelu
  iz dečijih ruku surovo oteli.

  D. Maksimović
  kosovo- 17386 - 06.03.2008 : Snezana Beograd - best (0)

  Nemaju ništa, čak ni besu


  Najpre sam osetio veliko poniženje i bol u dnu stomaka. To sam rešio lako, sa dva dupla viskija. A, onda sam se setio da su ovde, na Vračaru, gde se nalazi moja kuća, Turci spalili Svetog Savu i da su tu živeli punih pet stotina godina, pa smo onda i njima videli leđa.

  U ovom slučaju, po meni, radi se o sukobu sa poludivljim plemenima, koja ne poseduju nijedan dokaz da su imala civilizaciju i kulturu, nijedan spomenik, nijedan hram, nijedan stari rukopis, nijednu fresku. Njihove džamije napravljene su od kamenja koje su izvukli iz ruševina naših starih palača. Od kamenja su isklesali samo držač za svoje magare. Nemaju nijednog značajnog pisca, sem Kadarea (koji je Albanac), nijednog slikara koji bi svojim značenjem prešao njihove nove granice. Od arhitekture izmislili su jedino visoke srednjovekovne zidove oko svojih kuća. Oni su toliko nisko civilizacijski da nisu čak ni islamski vernici, jer da jesu, ta religija im ne bi dozvolila toliku agresivnost. Izgubili su sve, čak i tradicionalnu besu, ali su dobili najviše lažnih doktora nauka po kvadratnom kilometru u Evropi.

  Dakle, treba biti strpljiv i čekati vreme kada će ta nacija, koja se danas nalazi negde u 18. veku, sazreti i smiriti se. Videli smo i mnogo moćnijim leđa, ali jedna stvar me brine; ta zemlja je zagađena osiromašenim uranijumom od mnogobrojnih bombi NATO-a. Šiptari se razboljevaju od kancera, i kad je dobijemo natrag, šta da radimo sa zagađenom zemljom?!
  kosovo- 17360 - 27.02.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Zasto Kosovo, a ne i Republika Srpska


  Ovih dana, dosta se diskutuje o Kosovu, ali i tome da li Republika Srpska ima pravo na jednostranu separaciju. Jedan od mojih poznanika iz Sarajeva, koji podržava ocjepljenje Kosova, takođe tvrdi:

  Entitet je upravna jedinica u političkoj geografiji. Entiteti su često sastavni dijelovi većih upravnih cjelina, kao država ili provincija..... (pa je zbog toga Republika Srpska) bez prava na ocjepljenje i ili samoopredjeljenje.

  Na ovaj njegov komentar imam da dodam sledeće. Republika Srpska jeste "entitet", ali ima svoj ustav, skupštinu, miliciju... ribolovni savez, pa čak i Univerzitet u Sokocu. Po Dejtonskom mirovnom dogovoru dobila je pravo i na svoju vojsku, novac. U procesu integracije u jednu "modernu evropsku državu" koja se zove Bosna i Hercegovina, Republika Srpska se odrekla svoje valute i samostalne armije, ali to ne znači da još uvijek (po međunarodnom pravu) nema prava na to.

  Sve u svemu, Republika Srpska nije, i nikada neće biti "upravna jedinica u političkoj geografiji", kao što su opština, ili mjesna zajednica.

  Dragi moj "prijatelju", nije bitno šta ti misliš o tome, nego kako to u stvari jeste. Tvojom podrškom Albancima, po principu "da komšiji crkne krava", samo potkopavaš situaciju u vlastitoj "avliji". Jer jedan presjedan u istoriji, da se jedna autonomna oblast može ocjepiti bez saglasnosti matične države može samo da ti donese "belaj" u kući, ako je "demokratska zemlje" poput Amerike i Turske priznaju, ovaj izuzetak će lako postati i pravilo, a potom i zakon.

  Žalosno je i to što ćeš opet biti u zabludi i tvrditi da su Srbi u Republici Srpskoj prvi započeli krizu u koju Balkan ponovo tone. A to što ti i tvoji političari ( čitaj "američki viriguzi" ) sada dolivate ulje na vatru, za vas nema nikakvog značaja.

  Da ne zaboravim napomenuti, Kosovo nije imalo ni Skupštinu, koju im je Tito dao 1975. godine a Milošević im je istu ukinuo zakonskim putem - u Skupštini Srbije.

  Jedno sam siguran: Ako se Republika Srpska ocjepi, priznaće je Rusija, Kina i Srbija - što je polovina planete i po ljudstvu i po površini.  kosovo- 17353 - 25.02.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Amerika lovi u mutnom


  Amrika je ovih dana otvorila novo poglavlje u istoriji, pa možemo slobodno slobodno reći da smo iz tkz. savremenog (atomskog) doba ušli u eru separatizma.

  Priznavanjem Kosova, i ucjenjivanjem još nekoliko evropskih zemalja da urade isto, Amerika je uspjela da izazove nestabilnost u mnogo zemalja širom svijeta, a naročito u Evropi.

  Amerika se već sedam godina ošamućena od činjenice da su teroristi na njenoj teritoriji srušili simbol imperijalizma - dva tornja Svjetskog trgovinskog centra. Zahvaljujući Bušu, američka ekonomija je bačena na koljena: na Novom kontinentu vlada recesija, dolar nikada nije lošije stajao, a iz Saudijskih Emirata se čuju povici da se umjesto dolara, u svjetskoj trgovini koristi evro. Ovaj brilijantni prijedlog iranskih ekstremista bi uništio američku ekonomiju, jer se pouzdano zna da 3/4 zelenih novčanica cirkulišu izvan Amerike, i nemaju nikakvo "zlatno pokriće".

  Amerika je zaratila sa pola islamskog svijeta, a njihova "noćna mora" iz hladnog (i svih ostalih ratova) - Rusija se polako budi. Ja se još uvijek nasmijem kada se sjetim da sam 1998. godine čuo na CNN-u kako Ameri ismijavaju rusku finansijsku moć, govoreći kako je vrijednost ruske ekonomije na berzi jednaka vrijednosti njihove tri najjače firme, od kojih je jedna bila nekadašnji "Enron".

  U svakom slučaju, Rusi se povampirili pa zbog rezervi nafte, za svega sedam godina otplatili sve dugove i postali dominantna sila u svijetu, čak ulažu i u podmornice i svemirska istraživanja. Stupili u trgovinski savez sa Kinom, ekonomskim čudom savremene epohe, pa naftu prodaju njima a ne Zapadu... Izbori u Americi se približavaju, pa omrznuti Republikanci hoće da poprave svoj ugled kod islamskih zemalja tako što će da stvore još jednu islamsku zemlju u Evropi, naravno i ovaj put preko srpskih leđa...

  U očaju, zbog ekonomsko-političke situacije u kojoj se Amerika nalazi, njihovi političari igraju na kartu svjetskog separatizma. Nestabilnost u Evropi može izazvati nestabilnost Evropske Unije, i naravno - evra. A ako dođe i do nekog rata, to nije strašno jer će američka ekonomija ojačati zbog preprodaje oružja, a možda i zbog slanja NATO trupa, koje će opet finansirati Evropska Unija.

  Jer, za sada, evro dobro pliva, a Evropska berza postaje dominantna u svijetu. Pa zar nije prije godinu dana evro preuzeo dominaciju, kada je prvi put nakon drugog svjetskog rata neka druga berza u svijetu imala veci promet od one na Wall Street-u.
  kosovo- 17352 - 25.02.2008 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Identifikovan spaljeni dječak


  Dječak, koji je izgorio u američkoj ambasadi identifikovan je kao Zoran Vujović iz Novog Sada, inače protjeran od strane kosovskih Albanaca iz Čaglavice na Kosovu, 1999. godine.

  Interesantno je i to da se Zoran sjećao jedne ružne scene iz njegovog djetinjstva. Naime, bio je prisutan kada su mu Albanci u kadi udavili baku.
  kosovo- 17347 - 23.02.2008 : Serbian Power - best (0)

  Najjači smo, najjači


  "Pisac" je najprije sebe okarakterisao u naslovu a u produžetku dao i odgovor zašto se ovakvi "cenzurišu". On vidi ono što njima odgovara, pa i klipve po sopstvenoj želji bira. A neki to vide i drugačije.

  Niko normalan nema razlog da likuje zbog situacije nastale samoproglašenjem nekakve surogat-kvazidržave na otetoj srpskoj zemlji. Američka politika ovaplođena u liku i djelu stupidastog prezidenta u potpunosti je izgubila kompas i ona je ta koja srlja u blato iz kojega povratka joj nema.

  Kolan svečevoj kobili pukao je u Iraku i Avganistanu i kola su obrnula niza stranu. U svojoj bijedi i nemoći Ameri i njihovi podrepaši odlučiše da u Evropi podupru stvaranje nekakve šiptarske državice, kao, oni nisu protiv muslimana. Samo, ovi muslimani su (uz bosanske) jedini na šaru zemaljskom koji nemaju izvore nafte. Slučajno! ?

  Ovakav potez bezumnika koji ne znaju šta rade a rade šta znaju uzrokovao je za njih vrlo nepoželjne stvari. Došlo je do ujedinjenja svih Srba, što odavno nije bio slučaj, a za šta je dokaz onih 500. 000 duša ispred skupštine kao i moleban (molitva za spas ugnjetavanih i opamećenje ugnjetača) u Hramu Svetog Save koja je složila i obožila sve ovovremenske srpske vođe (Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Tomislav Nikolić (umjesto Voje), Milorad Dodik, Andrija Mandić, Predrag Popović). Uz svoj narod stali su i najveći srpski sportista Dejan Bodiroga i u svijetu čuveni srpski reditelj Emir Kusturica.

  Svijetu je poslata jasna poruka da Srbi ne daju ono što je srpsko, da su svi kao jedan u tom zavjetu. Naravno, neće se stati na verbalnom djelu. Ima se još aduta. A tu je i preostali dio do 200 miliona jer su Rusi jasno rekli da im ovaj put neće biti mrsko da se malo uključe u situaciju. Pa i njima je dodijalo ovo NATO vršljanje sve bliže granicama. Ko zna, možda se i koje dugme trebadne pritisnuti.

  Gdje će u tom slučaju "Miševi" (što bi rekao Kusta), najmanje je važno. Nevažni su uvijek u zapećku bili. Ovaj put možda u fildžanu završe.

  A one dvije plavuše sa tenama? Pa svugdje ima tih plavuša, i više od dvije. Plavuše ko plavuše. Neki i to vole gledati. Kad već nisu za likovanje niti za šta drugo.

  A Ameri opet sreće nemaju. Crnji koji je uz to porijeklom iz Kenije, pa još i musliman, namijenili ulogu ikebane, a on vodi! Favorit za novog prezidenta. Moraće ga odvesti do kakvog Dalasa. A tamo se, slučajno, zatrefi i kakav Li Osvald...

  Onome smetenjaku će braća Šiptari sada sigurno i sat vratiti.
  kosovo- 17318 - 18.02.2008 : Aco Beograd - best (0)

  Beograd danas


  Iza ugla haos...
  Tuga u srcu...
  Suza u oku
  i prst na čelu...

  Beograd danas...
  kosovo- 17316 - 18.02.2008 : Lambros Sokolac - best (0)

  U elektronski boj za Kosovo


  Postovani Prijatelji,

  Imam jedan mali zadatak za vas. Nije nista komplikovano i tesko i trazi samo malo vremena. Naime rec je da je u americkom senatu pokrenut postupak za donosenje rezolucije o otcepljenju Kosova (sto je manje vise svima vec poznato).

  Onda je jedan od senatora pokrenuo na netu peticiju da bi prikupio dovoljno glasova i stavio na izglasavanje protivnu rezoluciju. Sve je zvanicne prirode i nije zezalica. Dajte da ne sedimo skrstenih ruku i pokusamo bar nesto da uradimo.

  Ne kazem da cemo nesto da promenimo i mozda je sve reseno, ali ajde da bar probamo. Sajt je www:thepetitionsite:com/takeaction/905791187. Do sada se prijavilo oko 96 000 ljudi, a potrebno je 100000, da bi bila validna. Najveci problem je sto mnogo ljudi ni nezna za ovo. Ako mozete posaljite ljudima koje znate.
  kosovo- 17302 - 17.02.2008 : Pero - best (0)

  Život dajem, Kosovo ne dajem!


  Vidi sta nam uradiše ovi Brankovići, izgleda da je njihovog sjemena ostalo malo više, dabogda im se zatrlo!
  U boj, u boj spremte se junaci...
  Kreće nebeska furija, plamen nesreće gori...
  Bliži se trenutak nadahnuća...
  Niko ne vidi ono što treba da vidi,
  žive lažnim i vestačkim životom
  Koji veoma brzo prolazi...


  E, braćo Srbi nadvila se tama nad nama, ustaj, uspravi se nikada nemoj da poklekneć jer naša pokoljenja nam više nikada neće oprostiti grehe koje nam pojedinci nametnuše...

  Više volim da živim na svojoj Romaniji nego da mi poklone cjelu Ameriku, zemlju zla i sotone.... Bliži joj se kraj. Republiko Srpska, otvori oči, narode sprema ti se isti scenario od zlih, ne veruj, turcima..... Jednom su veru izdali i opet će!
  kosovo- 17248 - 09.02.2008 : Nebojsa Boskovic metohija - best (0)

  Kasno Šiptar na Kosovo stiže


  balkan-blues:
  na Balkanu su od Srba samo Sqiptari veci nesposobnjakovici - sto ne proglasise kosovo-republjik na dan Albanije, vec zakasnise... i ostadose bez republjik - po obicaju:)
  kosovo- 17204 - 05.02.2008 : Aldin - best (0)

  Odcjepljenje Kosova


  Vidis poštovani Tomiću, svjet odlučuje ocjepljenje Kosova. Šteta a možda i nije... Nije to rješenje da narod strada, mada moje mišljenje možda nikoga ne interesuje. A moje lično mišljenje je da Srbi trebaju dići ruke od govana. Šta će im narod koji ne govori istim jezikom. Pusti govna! Smrdi to! Ja bih radije Srbina za komšiju nego Albanaca!
  kosovo- 13276 - 13.06.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Albanci ukrali Bušu sat


  Udarna priča svih vodećih svetski medija je kradja sata Džordža Buša koji je tokom posete Albaniji izgleda ukraden sat Tajmeks, vredan 50 dolara.

  Nestao je s predsednikove ruke u trenutku dok ga je masa oduševljeno pozdravljala u jednom albanskom selu pokraj Tirane. Uprkos tvrdnjama i Bele kuće i zvanične Tirane da sat nije ukraden, svetski mediji zaključuju da je američki predsednik, čovek koji, verovatno, ima najbolje obezbeđenje na svetu, ipak odžeparen.
  kosovo- 12872 - 23.05.2007 : Dada - best (0)

  Odvajanje Kosova


  Odaću Vam jednu tako malu, a tako veliku, za neke bolnu tajnu!! Nikada se u Bosni neće napraviti federacije tj. doći do odvajanja jednog naroda od drugog. U Artisarijevom planu za Kosovo jasno stoji član 83- 6/a Kosovo ce biti odvojeno od Srbije tj da će dobiti samostalnost. (Izuzetak), ovaj primer se neće i ne može primeniti ni na jednoj drugoj članici EU, ili na Bosni, tj. na odvajenje Republike Srpske ili Federacije.
  Dakle Kosovo je izuzetak! Žao mi je ako sam neke razočarala. Samo sam citirala članak.

  Idi na stranu - |1|2|