fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-KOMPJUTERI
Nema upisa na ovu stranicu!

kompjuteri- 500001 - 15.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Važno obavještenje!


OD DANAS VIŠE NIJE DOZVOLJENO POSTAVLJANJE PITANJA NA OVOJ STRANICI. SVE VAŠE PORUKE BIĆE AUTOMATSKI IZBRISANE.

 1. Prvo pročitajte sve postove na ovoj stranici, uključujući i stranice o Softver, Hardver, Kompjuteri, Igrice.... Mnogo toga interesantnog možete naći na njima. Ukoliko postavite pitanje na koje smatram da sam dovoljno detaljno odgovorio, vaš članak će biti izbrisan izbrisan.

 2. Nema potrebe da pokušavate da me kontaktirate na email, ili na Facebook, Skype... Odgovor nećete dobiti, bez obzira koliko je vaš slučaj "specifičan". Savjeti koje ovdje dobijete mogu biti korisni i za druge. U isto vrijeme povećava se posjećenost ove stranice, a ostvarujem i minimalne prihode od reklama na vrhu iste, ukoliko neko klikne na nju!

 3. Svoj problem opišite detaljno. Pokušajte da u pitanje ugradite i ono što sigurno znate, pa da tako podjelite svoje iskustvo i sa drugima. Pokušajte da odgovorite na neka, već ranije postavljena pitanja.

 4. Molim vas da ocjenite članke koji su vam koristili, tako što ćete kliknuti na pet zvjezdica iznad njega. Na ovaj način pomažete drugima da lakše dođu do korisnih informacija.

 5. Ne odgovaram na članke u kojima niste naveli svoje pravo ime, mjesto boravka i email adresu. Ne interesuju me imena poput "Maks" ili "Cakana".

 6. Pažljivo pročitajte poruku koja se pojavi nakon upisa vaše poruke


Radi lakšeg snalaženja, vaša pitanja o kompjuterima se razvrstavaju na sledeće kategorije:

 • U veze vaših problema sa hardverom (kompjuter se gasi, problem sa mišem ili tastaturom, kompjuter se restartuje....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa softverom ( problem sa Windows, ikonicama, Windows registry....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa ostalim programima ( Problem sa Windows Media Player, Explorer, Google Chrome... ) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • Na vaša pitanja u vezi igrica ne odgovaram. Međutim, na neke probleme i pitanja odgovore možete naći na sledećoj stranici: Kliknite ovdje

  Molim vas da prilikom postavljanja pitanja obavezno unesete:
  1. Vaše ime, mjesto boravka i email adresu (od čega zavisi da li će neko odgovoriti na vaše pitanje)
  2. Podatke o vašem kompjuteru: laptop ili desktop, a poželjno je da unesete i marku, npr. Toshiba Satellite A30.
  3. Operativni sistem ( Windows XP, Windows 7, Vista, Linux...)
  4. Dodatne podatke o programu ili hardveru za koji je vezano vaše pitanje
 • kompjuteri- 92478 - 25.02.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Ukoliko vaši WIN 7 nisu autentični...


  Ukoliko na svojim Windows 7 dobijate poruku:

  "This Computer is Not Running Genuine Windows"

 • Idete na "Programs"
 • Tražite komandu "cmd"
 • Kliknite desnim tasterom miša I izaberite "Run as Administrator" opciju
 • Nakon što se otvori "CMD" prozor kucajte:

  slmgr. exe -rearm

  ili

  slui. exe -rearm

  Ukoliko niste sigurni koja vam je komanda potrebna, kucajte prvu a zatim drugu - to zavisi od verzije OS kojeg imate.
 • kompjuteri- 78612 - 31.10.2012 : Vladimir Dronjak Drvar BiH - best (0)

  Kompjuter se gasi, blokira, izbacuje plavi ekran


  Dosta se sporije gasi kad neidem na neki snimak čim idem za par minuta se restartuje a pogotovo na Skajp. Ili isto zablokira pa ga moram restartovati ili izbaci plavi ekran i piše nesto na engleskom isto ga onda moram gasiti. Interesuje me zasto to i šta da radim? Poz.

  Vladimire,

  za početak pažljivo pročitaj "Važno obavještenje" jer mi je stvarno dosadilo da brišem poruke koje upisujete. Kada shvatiš šta je pisac htio da kažeš, upiši ponovo ovu istu poruku. E, tek ću onda i ja pročitati tvoje pitanje i pokušati da odgovorim na njega!
  kompjuteri- 77712 - 01.10.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Windows is not genuine


  Evo kako riješiti problem kada Windows prijavljuju gresku da vam sistem nema licencu.

  kompjuteri- 73822 - 12.09.2012 : Momir Markovic Sokolac - best (0)

  Problem sa grafičkom karticom


  Pozdrav,

  dakle ovako: stari PC sam zamenio za novi. Zadovoljan sam 2 gb rama dual core 2. 6 Ghz hdd 160 i grafička kartica ATI Radeon x300đx550đx1050. Poskidao sam sve drajvere i sve je radilo odlicno .. . PC mi treba sada samo da igram Counter Strike da mogu na Fb i na Yt.

  Ugasio sam normalno kompjuter, a ujutru kada sam pošao da upalim monitor nije očitavao grafičku. Pošto sam imao jedan komp od drugara priključio sam njega i video da je problem u grafičkoj.

  Kada sam odneo PC na popravku grafičke prvo smo videli da je crkla baterija od BIOSA i kada smo zamenili isti problem se dešava. Ne očitava grafičku. Ubacili smo 10-tak grafičkih koje komp očita ali neće da digne Windows PC se upali ali se sistem ne diže samo zakuje. E, sada očitava samo jednu grafičku karticu 128 mb Asus X300 SE. ta grafička radi super dok se driveri ne instaliraju a kada se oni instaliraju nastaje problem jer neće da se digne sistem. Da li mi možete ikako pomoći? Matična ploča je foxon. Hvala.

  Momire,

  meni se ovdje čini da ti imaš više problema:

  Kao prvo, tvoja video kartica (Radeon) je imala problem da se procesor na njoj pregrijavao. Ti to nisi ni primjetio dok se ona nije "zakovala".

  Moj savjet ti je da odneseš karticu na servis i da je oni isprobaju na drugom kompjuteru. Ukoliko ne radi ventilator na kartici neka je zamjene. A to da li se kartica pregrijava možeš provjeriti pomoću mnogo programa, poput Everest Home Edition ili SIW, a možeš skinuti i program koji se zove CPU-Z i on će ti pokazati temperaturu.

  U tvom slučaju, nažalost, ti i ne možeš da podigneš sistem, pa možeš samo vizuelno da projeriš da li ventilator na kartici radi.

  Tvoj drugi problem je matična ploča. Po mom mišljenju ova dva problema nisu povezana ili ja ne vidim vezu. :-( U svakom slučaju, kvar na bateriji je izazvao neke probleme u SETUP-u, zbog kojih ti sada matična ploča ne raspoznaje ni jednu karticu. Možda je problem jako jednostavan pa sistem raspoznaje samo karticu koja je ugrađena na matičnoj ploči, a ti u setup-u moraš da promjeniš samo jedan parametar za to. Moguće je da se desilo ono najgore tj. da ti je otišla kompletna matična ploča, pa ćeš morati da je promjeniš.

  Više ti ništa ne mogu reći, a bilo bi dobro da si precizno naveo koju matičnu ploču imaš. U tom slučaju bih ti mogao malo više pomoći.

  Pozdrav,

  Željko
  kompjuteri- 73801 - 11.09.2012 : Nenad Nis - best (1)

  Trebaju mi drajveri za zvuk


  Molio bi da mi pomognes da nadjem drajvere za zvuk ubih se ziv na sto mesta sam pokusavao ili pa nisam naso pravo mesto matična ploča je Dell Optiplex GX 260.

  Nenade,

  mogu i to 100% znam gdje ih možeš naći. Međutim, prvo pročitaj ono "Važno obavještenje" i crvenu poruku koja se javi nakon što upišeš svoj tekst. Vidim da tu crvenu poruku nisi pročitao, a nisi ni shvatio šta je pisac htio da kaže.
  kompjuteri- 72959 - 19.08.2012 : Lazar Aleksic Gnjilane, Kosovo - best (1)

  Problem za zvukom


  E, ovako! Instalirao sam novi Windows Vista Ultimate i sve je bilo super. Posle instalacije, osim zvučne kartice na 'manage' je imao problem sa žutim upitnikom. Uključio sam Automatic Updates, sve to skinulo mi je Sound Max Integrated Digital Audio i ne radi zvuk. Pustim neku pesmu, i nece i sve ostalo znači zvuka nema probao sve ne zam u čemu je fora

  Unapred zahvalan :)

  Lazare,

  vjerovatno imaš neku zvučnu karticu koja nije "plug-and-play" tj. Win Vista nema drajver za nju. Zbog toga moraš da otvoriš kompjuter, pročitaš model zvučne kartice i skineš driver direktno od proizvođača. Ukoliko imaš audio karticu koja je integrisana na matičnu ploču, pronađi model matične ploče, a onda na osnovu njega ćeš na internetu naći drajver.

  Sve dok imaš žuti upitnik, zvuk ti neće raditi!
  kompjuteri- 72318 - 04.08.2012 : Srđan Dragičević Kasindo,I.Sarajevo - best (0)

  Problem sa brzinom downloada


  Imam Paleol bezicni internet sa antenom od 5ghz, paket koji placam je 2 mbs i kada pocenm da skidam prvih 30 mb skida se brzinom oko 200-300 kb/s ali onda mi brzina pada na oko 100 kb/. Zvao sam Paleol i oni su mi rekli da je to neki fair use brzine koju mi nisu pominjali kad sam potpisivao ugovor. Oni koriste neki dynamic share(ili nesto slicno) putem cega mi ogranciavaju brzinu skidana. Brzina surfanja mi je normalna(orvaranje stranica, youtoube, filmovi online, igranje igrica preko interneta poput counter strike, call of duty.. ).

  Da li postoji nacin da ja nesto podesim pa da mi se ne smanjuje brzina downloada preko torenta ili slično.
  Unaprijed zahvalan.

  Srđane,

  slučajno sam godinama radio za Telekom u jednoj stranoj firmi, pa pouzdano znam da se regulacija protoko vrši na njihovoj strani, a ne kod tebe. Zbog toga mislim da ne postoji način da ti nešto uradiš po ovom pitanju.
  kompjuteri- 72302 - 03.08.2012 : Darko Dudic Sabac - best (0)

  Youtube ne radi u na punom ekranu


  Imam problem sa youtube, kad je u normalnom modu onda slika ide normalno, čim uveličam na "full screen" on počne da zakucava. Možeš li da mi kažeš šta da radim i šta je problem? UNAPRED HVALA!

  Darko,

  ni ti nisi uradio sve kao što sam od tebe tražio u upustvu za upis na ovaj forum. Zbog toga, već neko vrijeme ne odgovaram na pitanja postavljena na ovoj stranici. Međutim, pošto si iz Šapca (a ja prođem kroz Šabac svaki put kada idem na Sokolac) evo ti odgovora na tvoje pitanje:

  kompjuteri- 71386 - 05.07.2012 : Miralem Hodzic Gračanica - best (0)

  Računar počne startati i stane


  Molim Vas za pomoć u vezi mog računara! Problem mi je to što mi je stari računar ležao oko 2-3 mjeseca i nije nikako paljen. Sad kad sam ga upalio počne startati i zaustavi se na onom dijelu gdje piše o matičnoj ploči "Motherboard Manufactured by Intel corporation". Čekao sam 10-15 minuta nadajući se da će nastaviti, ali uzalud. Računar je star 8-9 godina, ima XP-win. Hvala Vam najljepša!!!

  Otiđi na "Safe Mode" pa izaberi "Last Known Valid Configuration"
  kompjuteri- 71362 - 04.07.2012 : Djordje Simic Loznica - best (1)

  Kompjuter spor sa Win 7


  Pomozite mi molim vas. Pre neki dan sam hteo instalirati novi antivirus Avast ali sam zaboravio izbrisati stari NOD32 pa mi je ukočio. Odvezao sam ga kod majstora i on mi je izbrisao sve i instalirao Win 7 umjesto Win XP. Dobio sam internet pre 1 mesec na 6 mbs i odličan je na Win 7, malo koči ali ne preterano. Mojoj majci nije smetalo posto ona ne igra igrice, ali meni koči i samo slabi konekcija dok me ne izbaci..

  Mislio sam da je do interneta pa sam prikačio internet i na laptop internet i on radi odlično i sve je super. Međutim, na kompijuteru neće. Majstor mi je instalirao neki novi NOD 32 na win 7 al ne znam da li je do njega. Molim te pomozi mi je ne mogu ništa da radim a ne razumem se baš u kompijutere. Hvala ti mnogo unapred.

  Inače moj kompijuter nije neka mašina, Pentium 4, grafička mi je 512mb moze da podržava dobre igrice osim ovih najnovijih Max Payne i tako.. Ali nikad nisam imao problema sa ovim igricama dok to nije majstor stavio win 7.

  Đole,

  Windows 7 operativni sistem zahtjeva malo bolje kompjutere od onoga što ti imaš, i nije bila dobra ideja da stvaljaš Winows 7.

  Pored toga, svaki program (uključujući i antivirus) treba da se optimizira da što manje troši procesorskog vremena i memorije kako bi iz kompjutera izvukao najviše što je moguće.

  Savjetujem ti da odeš na "Task Manager" i pronađeš koji program koristi najviše procesorskog vremena, koliko memorije koristi svaki program. Drugim riječima, mislim da ti treba malo bolji stručnjak za ovo, i ovo je nemoguće odraditi na ovaj način. Ipak, nadam se da sam ti bar malo pomogao.
  kompjuteri- 71358 - 04.07.2012 : Amel Begovic Zenica - best (0)

  Problem sa laptopom


  Pozdrav.. imam probel sa laptopom, tacnije lcd-om. Danas je bilo sve u redu, ali u sred rada se pojavila blijeda crta na lijevoj strani. Nije da se ništa ne vidi već blijeda slika na odnosu ostatak ekrana. Ako mi možete objasniti šta je to?

  Laptop je HP Compaq nc6120 i čuvam ga kao oko u glavi. Nije imao padova niti udaraca. Pozdrav.

  Amele,

  nisi baš najbolje objasnio tu "blijedu crtu". Ukoliko se radi o "blijedoj traci" onda je vjerovatno katodna cijev ili napajanje za nju koje služi za osvjetljavanje ekrana. Kompjuter ćeš morati odnijeti na servis.
  kompjuteri- 71306 - 03.07.2012 : Cedomir Popovic Zemun - best (0)

  Out of range


  Pre nedelju dana mi se javio problem sa monitorom, naime, izgubio sam signal jer se kabl pokvario, kupio sam novi kabal, i kad hoću da pokrenem igrice koje sam i ranije igrao, pojavi mi se crna slika sa natpisom OUT OF RANGE, inače slika sa ovim novim kablom nije baš najbolja, izgleda duplo, ima više istih senki. Uzeo sam još jedan novi kabal gde je slika normalna ali opet mi se javlja "Out Of Range" problem kada upalim igricu, drajvere sam reinstalirao, ažurirao. Da li možda znate u čemu je problem, unapred zahvalan!

  Processor: Intel Core(TM)2 Duo CPU E6550 Ž 2. 33GHz 2. 34 GHz
  Memory (RAM) 4. 00 GB
  NVIDIA GeForce 9800 GT
  Monitor LG FLATRON W2241S

  Provjeri specifikaciju monitora i da li podržava sve parametre koje imaš na grafičkoj kartici, prije svega mislim na "refresh rate" zatim rezoluciju itd...
  kompjuteri- 71242 - 01.07.2012 : Milan Hajdukovic Njujork - best (0)

  Monitor Out of Range


  Poštovani zemljače Željko,

  Monitor (Samsung) od mog desktop kompjutera zadaje mi problem. Đavo mi nije dao nego hoću da promenim jezik i umesto da od engleskog dobijem srpski on mi nesrećno prebaci na španski. Da nesreća bude veća, ne znajući šta pritriskam on mi promeni rezoluciju, teško meni i na ekranu pise: OUT of Range.

  Pokušao sam sve, ali ne pomaže. I F8 i ništa. Važno je da vam kažem da nisam u stanju da startujem program i upišem nešto. Jednostavno "Out of range" i ne mrda! Šta da uradim, pre nego sve bacim na otpad?

  Hvala unapred.

  Ako mi pomažete, molim Vas da to bude razumljivo i kao osnovcu: tačku po tačku.

  Milane,

  ti imaš dva problema, ne uključujući onaj da nemaš baš nekakvo znanje o kompjuterima. :-)

  Problem "Out of Range" možeš riješiti tako što odeš u "Safe Mode", tj. pritisneš F8 prilikom startovanja tvog desktopa. Nakon toga umanji rezoluciju na grafičkoj kartici. Ukoliko ne znaš da to uradiš, pročitaj ranije postove u kojima sam to objašnjavao.

  Promjena jezika sa španskog na engleski nije problem, ja sam uspio da promjenim koreanski u engleski.
  kompjuteri- 69910 - 29.05.2012 : Dzenita Mostar - best (0)

  Laptop neće da se pokrene


  Laptop je Dell, Windows Vista. Kada upalim Windows odradi svije i pojavi se plavi ekran. Molim da mi odgovorite ako znate u čemu je problem.

  Instaliraj ponovo Windows. Ukoliko ni to ne pomogne, a hoće, onda je problem sa hardverom.
  kompjuteri- 69854 - 28.05.2012 : Nebojsa Milosavljev Novi Bečej - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Kada palim kompjuter, meni su sve ikonice na jednu stranu na destopu. Imam Windows 7. Hvala unapred

  Ne razumjem šta je tu problem?
  kompjuteri- 69831 - 27.05.2012 : Alex Hawk Beograd - best (0)

  Veliki problem


  Imam problem koji ne mogu da rešim vec 6 meseci. Koju god igricu da pokrenem opterećenje procesora mi je 100% i onda mi kompjuter koči kao i igrica u koju nekako uđem , a te iste igrice sam ranije igrao bez problema. Laptop mi je HP Compaq Presario CQ56, procesor AMD V140 2. 3 Gh, 1 Gb RAM-a, Win 7 64 bit OS.. . Probao sam sa čišćenjem procesora, sa pastom ali ne pomaže... Sada ne znam da li je u pitanju grafička, možda neki drugi drajver za nju ili nešto sasvim drugo. Znam da nije stranica za ovakva pitanja ali ne znam sta vise da radim i koga da pitam za problem. Unapred hvala.

  Problem nije sa tvojom igricom, već sa računarom, tačnije sa memorijom. Pretpostavljam da si prije šest mjeseci instalirao neku aplikaciju (možda novi antivirus ili slično) koji je "napunio čašu, tj. povećao korištenje virtualne memorije.

  Tvoje jedino rješenje je da kupiš još RAM-a ili da odeš na "Program Manager" i vidiš koje sve aplikacije izvršavaš i šta bi mogao da skineš sa kompjutera.

  Dalje, provjeri da li tvoj kompjuter doista prikazuje onoliko memorije koliko ti misliš da ima. Nabavi neki program za testiranje memorije.

  Provjeri da li tvoj kompjuter ima opciju da sam kontroliše količinu vrtualne memorije. Stavi ovu opciju na "unlimited" tj. "let the computer to menage amount of virtual memory".

  U svakom slučaju, problem je sa memorijom tvog kompjutera!
  kompjuteri- 69804 - 26.05.2012 : Aco Markovic Uzice - best (3)

  Pomagaj ako boga znaš


  Brate, pomazi mi molim te! Nisam imao pristup svom računaru godinu dana a pritom je bio na servisu. Sada se dešava da kada otvorim Youtube ili neki drugi sajt za slušanje muzike ili gledanje videa, sve radi normalno dok ne pritisnem "full screen" a računar se iste sekunde restartuje. Šta je problem? Flash Player ili nešto drugo.

  Aco,

  mislim da je problem sa tvojom video karticom, koja ostane bez slobodne memorije jer u "full screen" režimu ona treba više memorije od onoga što joj je potrebno u onom drugom režimu. Da bi sistem nastavio sa obradom video informacija, on izbriše memoriju i sistem se sruši. Ovo je razlog i zbog čega se tvoj ekran izbriše.

  Jednu stvar koju možeš da pokušaš jeste da nađeš softver za tvoju grafičku karticu (možda nvidia) koja kontroliše video karticu, a koja se nalazi na "Control Panel". Ukoliko to nađeš, promjeni setovanje na "efficiency" umjesto "quality". Na ovaj način će tvoj kompjuter, umjesto da prikazuje grafiku lijepo, prikazivati malo pouzdanije.

  Takođe možeš smanjiti rezoluciju tvog ekrana, možda je prevelika.

  Provjeri da ti serviseri nisu promjenili karticu. Srbija je to, brate Srbine!

  Pozdrav,
  Željko Tomić

  Ukoliko vam je ovaj članak pomogao da riješite svoj problem, molim vas da kliknete na pet zvjezdica na vrhu članka i da isti ocjenite.
  kompjuteri- 69793 - 26.05.2012 : Alexandra - best (0)

  Problem sa konekcijom


  Imam problem sa konekcijom, kada sam se javila svom provajderu, rekao mi je da uradim speed test, ali sve je bilo u redu. Mislim da je problem u virusu, ali ne mogu da pokrenem update manager.
  Antivirus koji imam je AVG version: 8. 5. 455.

  Možete li mi pomoći?


  Unaprijed zahvalna!

  Aleksandra,

  problem je vjerovatno u hardveru, tj. rauteru koji koristiš, mrežnoj kartici ili kablovima.

  Taj tvoj provajder nema blage veze i to ti je rekao samo da te skine sa vrata.

  Ti možda imaš problema sa virusima, ali to je sasvim drugi problem.

  P.S. S obzirom da se nisi potrudila da navedeš mjesto odakle se javljaš, ni ja neću da se trudim da ti dam kompletan odgovor. Takođe tražim od posjetilaca ove stranice da napišu svoje pravo ime, kao i da pišu naša slova Š,Ć,Ž itd.
  kompjuteri- 69776 - 25.05.2012 : Mihaela Pasku Bela Crkva - best (0)

  Problema sa FB akauntom


  Kada uđem na moj Facebok ne mogu da čatujem i da komentarišem i da šaljem poruke, a kad uđem kod nekog drugog na profil, onda sve radi. Zanima me zbog čega?

  Ne znam ništa o FB, ali mi se sve čini da je tvoj setup pogrešan, ili da je Facebook server ima nekih problema sa tvojim nalogom.
  kompjuteri- 69721 - 23.05.2012 : Enes Husicic Tesanj - best (0)

  Audio driver


  istalirao sam windovs xp na racunar , pokusavao da vratim audio driver koji je bio ali , trazio na netu ali i dalje nemam zvuk , sad sam istalirao program PC wizard 2012 i tamo gdje pise mainboard pise mi ECS L7S7A2 ali ne znam sa koje stranice da skinema i sta dalje trebam da radim pa vas molim za pomoć.

  Poštovani,

  firma koja je napravila tu komponentu, C-Media, ne postoji više. Pokušaj da na Google potražiš "C-Media AC97 Audio Device", što bi trebalo da te odvede na "download(tačka)cnet(tačka)com.

  Ukoliko ti i to ne pomogne, pokušaj sa M848ALU jer je ECS L7S7A2 = M848ALU.

  P.S. Iskoristio si svoje prvo pitanje prošli put. Ne odgovaram dvaput!
  kompjuteri- 69665 - 22.05.2012 : Enes Husicic Tesanj - best (0)

  Problem sa audio driverom


  Prije nekoliko dana sam istalirao Windovs Xp na računar, ali ne mogu da vratim audio driver jer ne znam naziv računara. Stalno tražim na netu, skidam drivere ali svaki put bezuspješno, pa vas molim za pomoć.

  Enese,

  ne treba ti da znaš naziv računara. Otvoriš poklopac na njemu i na onoj velikoj ploči sa elektronikom, koja se zove matična ploča ili "motherboard", pročitaj oznaku koja je napisana dosta blijedo ali slovima veličine otprilike jednog centimetra. Obično ćeš naći nešto kao "P4M400" ili "P4SD" ili tako nešto.

  Kada znaš koju ploču imaš, stvari su mnogo jednostavnije! Odeš na Google i tražiš npr. "drivers for motherboard p4m800 download".

  Na internetu imaš stranica koje ti nude razne verzije drajvera za audio drajver. Ti moraš da pronađeš pravi.

  Jedna napomena! Upravo se sjetih da ti napomenem da je moja pretpostavka da ti imaš audio driver koji je ugrađen u matičnu ploču, tj. da nemaš odvojenu grafičku karticu, koja se ubada u jedan od onih slotova.
  kompjuteri- 69486 - 17.05.2012 : Milos Jovancevic Ruma - best (0)

  Nemam internet


  Kompjuter mi je bio na popravci i zamenuli mi maticnu. Kada su mi vratili nije više bio XP nego Windows 7 i sad ne mogu da uđem na internet, a sve je lepo povezano.

  Vjerovatno su zaboravili da ti instaliraju network adapter (mrežnu karticu) pa nemaš konekciju na internet.
  kompjuteri- 69439 - 16.05.2012 : Marijo Kobas Stari Jankovci - best (0)

  Problem sa ikonama


  Kad stavim nove Windows na kompjuter i instaliram grafičku i zvučnu i bilo koju igricu, i tu igricu neko vrijeme igram i nakon toga ugasim kompjuter malo da se odmarim na dva-tri sata. Kada ponovo upalim kompjuter nestnu mi ikonice i ne mogu ništa pokreniti. Šta da radim pomozi te mi!

  Ti vjerovatno imaš neki virus na nekom od CD-ova koje koristiš za instalaciju kompjutera, ili imaš virus na igricama.

  Koristi druge diskove. Instaliraj kompjuter iz početka. Koristi neki anti-virus program!
  kompjuteri- 69378 - 14.05.2012 : Sinisa Sajinovic Doboj - best (0)

  Krek za Windows XP


  Da li mi možete reći gdje mogu naci krek za Win XP ili XP SP3 pošto mi, kada dignem sistem traje onaj trial period od 30 dana, a ne bih stalno dizao sistem.

  Siniša,

  Windows XP nisu igrice pa da imaju krek. Za njih moraš da nađeš pravi ključ, koji će da traje vječno.

  Treba da znaš i to da prilikom instalacije Windows ode na jedan od Microsoft servera i projeri da li je taj ključ kompromitovan. Drugim riječima, ukoliko se jedan ključ koristi na 1000 kompjutere Microsoft će ga odmah proglasiti piratskim. Čak i u takvim slučajevima (koliko ja znam) sistem i dalje radi ali ti ne dozvoljavaš da dobijaš "Windows Updates".

  Windows XP i XP SP3 je jedan te isti sistem samo je SP3 ustvari treća glavna verzija tog sistema.
  kompjuteri- 69374 - 14.05.2012 : Ugljesa Beograd - best (0)

  Računar se pali 15-tak minuta


  Imam neki stari računar, sa XP-om, star nekih 8 do 9 godina. Skoro se pojavio problem, kada se pali izaslo je neko podešavanje BIOS-a, mislim da se izabere brzina procesora. Izvadio sam bateriju za BIOS i nekako sredio ta podešavanja, i sada kada se pali, kada treba da izađe na ekranu 'welcome' zapisti i ostane tako ekran 'Welcome' nekih 15-tak minuta i tek onda se upali, i radi normalno. U čemu bi mogao da bude problem?

  Problem je što si izvadio bateriju pa ti je kompjuter izgubio podatke o diskovima i CD-u. Zbog toga, svaki put kada se pali, mora da ide kroz njihovu detekciju. Uđi u SETUP i podesi te parametre, a zatim sve to snimi.
  kompjuteri- 69318 - 12.05.2012 : Mersad Hamidović Kalesija - best (0)

  Problem sa web kamerom


  Poštovani, imam problem sa web kamerom Logitech HD C270. Naime kupio sam je novu i dobio instalacijski CD, ali prilikom korištenja na Facebook, Skype ili WLM-u moj sugovornik nema moju sliku već samo ton. Njegova slika i ton je veoma dobar kod mene.

  Ne znam da li ima kakvih podešavanja kod nje da se otkloni taj problem a kamera je ispravna kada koristim za snimanje fotke ili videa samog sebe. U nadi da ćete mi odgovoriti unaprijed se zahvaljujem.

  Mersade,

  kamera je ispravna, nije problem do nje. Problem je sa drajverom koji koriste Windows za tu kameru. Otiđi na "Control Panel - System - Devices" i provjeri da li je kamera dobro instalirana. Mislim da ćeš tamo da vidiš jedan žuti uzvičnik. Pokušaj da ponovo instaliraš drajver sa tog CD-a, ne softver koji koristiš da sam sebe snimaš.

  U posebnoj poruci si mi napisao da koristiš Windows 7. Može se desiti da drajver koji ti imaš nije kompatibilan sa Windows 7, pa ćeš morati na internetu da potražiš novi ili da se vratiš na Windows XP.
  kompjuteri- 69302 - 11.05.2012 : Petar Zagreb - best (0)

  Problem sa instalacijom OS


  E, ovako! Ja sam novi na kompjuteru. Imam Windows XP, instalirao sam Windows 7 i kada ga palim sve ide normalno dok ne dođe do starting Windowsa. Onda ga sam restartuje i krena iz početka dok opet ne dođe do toga, pa opet restatira i tako se vrti u krug. Ima zvuk kao da ga je podigao pa odjedanput oslabi i tad ga restarta. Ima li ko kakav predlog?

  Petre,

  mislim da ti neki od drajvera nije instaliran kao što treba. Pokušaj da startuješ kompjuter u "Safe Mode" i da onda to provjeriš. Ukoliko je to nemoguće, pokušaj da ponovo instaliraš Windows 7. Ukoliko ni to ne radi, vrati se na Windows XP.
  kompjuteri- 69268 - 09.05.2012 : Jelena Berane - best (0)

  Problem sa CD


  Kupila sam laptop Acer Aspire 5750G u jenuaru 2012 godine. Normalno je čitao CD-ove. U poslednje vreme nisam ništa ni ubacivala, do pre neki dan i onda se pojavio problem da neće da očita ni jedan CD. Čuje se kada ga ubacim, ali ga ne registruje. Probala sam sa više CD-ovima i novim i sa onima koje sam koristla i ništa. I ne znam u čemu može biti problem.

  Unapred hvala

  Možda se pokvario, možda moraš ponovo da instaliraš drajv. Pokušaj i sa originalnim CD-ovima. Odnesi ga nazad u servis.
  kompjuteri- 69222 - 08.05.2012 : Zoran Lazarević Kragujevac - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Kompjuter mi u zadnje vreme pri gledanju Youtube i sličnih video filmova koči. Slika na igricama je dobra. Molim vas u čemu se radi i šta da uradim.

  Vlado,

  mislim da je do internet konekcije, tj. do tvog provajdera. Pokušaj da gledaš neki .avi film na kompjuteru pa ćeš vidjeti da je sve u redu.
  kompjuteri- 69114 - 05.05.2012 : Azra Fusko Travnik - best (1)

  Problem sa Skype


  Pozdrav
  Molim Vas da mi pomognete, hitno je. Na Skype nemam zvuka. Imam sliku i čujem sve od sagovornika ali mene niko ne čuje. Pokušavala sam mnogo toga ali s obzirom da sam slaba sa engleskim ne ide mi baš najbolje. Molim Vas da mi pomognete.
  Unaprijed hvala mnogo!

  Azra,

  tebi ne radi mikrofon! Pokušaj da na Skype odeš na "Setting" i onda na "Audio" i da testiraš zvučnike i mikrofon.

  Možeš i da pozoveš "Skype Test User"...

  Ukoliko ti mikrofon ne radi, otiđi na "Control Panel", "Sounds and Audio Devices".... Provjeri da li je sve u redu i da ti slučajno mikrofon nije na "Mute".

  Provjeri i prekidač na tvom mikrofonu, ukoliko takav postoji. Možda ti je mikrofon isključen.
  kompjuteri- 69104 - 05.05.2012 : Andja Cvetkov Kanjiza - best (0)

  Problem sa tastaturom i zvukom


  Pozdrav! Ne radi mi ton i tastatura na kompjuteru. Sve je uključeno ali ne funkcioniše.. Molim vas da mi pomognete!

  Nemam dovoljno informacija da ti dam bilo kakav savjet. Ovo su, vjerovatno, dva različita problema.
  kompjuteri- 69088 - 04.05.2012 : Nikola Petrovic Nis - best (0)

  Problem sa Startup-om


  Imam Windows XP SP3 i kada upalim kompjuter sve radi normalno, ali kada treba da mi se pojavi desktop Pojavi se plavi ekran u kome mi kaže da imam tamo neke probleme i ako mi se ti problemi nisu pre pojavljivali da restartujem komp ako znaš nešto molim te da mi kažeš.

  Prije nego što se startuju Windows, pritisneš taster "del" ili "F8" ili "F12" u zavisnosti od kompjutera. Kada dobiješ meni iz koga ideš u "Safe Mode" izaberi opciju "Last Know Valid Configuration". Nisam siguran kako piše, ali to znači. Ukoliko ti podizanje sistema prođe, pošalji ga na "Shut Down" i podigni ga normalno.

  Međutim, ako ti sistem ni na ovakav način ne bude radio, moraćeš da ponovo instaliraš OS.
  kompjuteri- 68922 - 27.04.2012 : Mladja Kecman Indjija - best (0)

  Problem sa diskom


  Kada sam instalirao Windows 7, sve radi sem kada ubacim disk i neće odmah da se otvori. Čekam dugo, otprilike 5 minuta. Objasnite zašto neće da radi kada ubacim disk, unapred hvala!

  Ako ti to smeta, kupi novi CD/DVD uređaj.
  kompjuteri- 68877 - 25.04.2012 : Radmila Kasikovic Varos - best (0)

  Windwos 7 error Instalacija Nvidia kartice


  Molim za pomoć,

  Imam Windows 7, 512mb RAM. Kada skinem Nvidiu i kada krenem da je instaliram pojavi mi se poruka "The nvidia setup program not located current hardware"

  Unapred hvala!

  Radimila,

  Vjerovatno si pogrešno zapisala poruku. Ti vjerovatno dobijaš poruku:

  "The nvidia setup program could not locate any drivers that are compatible with your current hardware" ...

  Ti imaš problema sa drajverom. Imaš dosta primjera na Youtube pa pogledaj:

  kompjuteri- 68839 - 24.04.2012 : Djuro123 Doboj - best (0)

  Bios i Admin lozinke


  Zdravo smima,

  imam problem, firma mi je u stečaju, nemam više para i hteo bih da prodajem kompjutere (laptope) samo što su izgubljene "Admin" lozinke a firmi koja ih je postavila smo dužni par1, pa pomalo se i sramim ih pitam. Kako sve to oboriti sa domenom i biosom, jer ne mogu da startujem sa CD/DVD)??

  Hvala svima koji mi odgovore!

  Poštovani,

  Nisam siguran da li tebi treba Admin ili BIOS lozinka. Admin lozinka je na Windows operativni sistem, a Bios lozinka je na hardveru. Ukoliko, je ovo drugo, moraćeš da pitaš te koji su ti prodali kompjutere.
  kompjuteri- 68612 - 16.04.2012 : Tamara Krusevac - best (0)

  Problem sa grafickom


  Pozdrav,

  Kada igram običan šah na kompjuteru pojavljuju se sivo-bele vertikalne pruge posle svakog poteza, kada prebacim na tv ne pojavljuju se, a ponekad se pojavljuje i kod Chrome-a i Google Earth-a. Imam gigabyte Nvidia Geforce 9400 gt grafičku karticu. Interesuje me da li je problem sa grafičkom, driverima ili možda monitorom (pošto kada prebacim na tv nemam problema)?

  Unapred hvala,
  Tamara

  Kada grafička kartica počne da se ponaša čudno, to je obično znak da je vrijeme da ponovo instaliraš drajver, poželjno neku noviju verziju. Da bi to uradila, otiđi na nvidia (tačka) com portal.

  Ukoliko koristiš isti priključak i za TV (VGA ulaz) onda može biti da je tvoj monitor malo stariji pa nema dovoljno dobru "refresh rate". Naravno, ovo sve zavisi od monitora. Vjerovatno koristiš LCD televizor koji radi poboljšavanje slike ("picture up-scaling") tako da on nema problema sa kvalitetom slike, ali je tvoj monitor ima.

  Sem kartice, i memorija može da bude problem.

  Puno sreće!
  kompjuteri- 68550 - 14.04.2012 : Aleksandar Pucar Verona - best (0)

  Nemam šifru za Windows


  Zdravo svima,

  imam problem na laptopu. Moj drug, Italijan, je zaboravio šifru pa kada pali kompjuter ne može da se loguje jer mu treba šifra. Ako ima neko neki savjet neka kaze ako može. Unapred hvala!

  kompjuteri- 68425 - 09.04.2012 : Radisav Dragicevic Skelani - best (0)

  Poblem sa BIOS


  Komjuter mi radi normalno dok ga ne isključim. E, kad hoću da ga ponovo uključim moram da sačekam 15-20 min. Ako ga uključim pre on traži instalacioni CD to jeste piše:

  "bios rom checksum eror detecting flopy drive a media"

  a ispod toga piše:

  "please insert system disk and pres enter"

  I uvek se ponavlja isto. Kada prođe određeno vreme on opet radi najnormalnije. Probao sam sve, čak sam ga nosio i kod majstora ali ništa. Šta da radim, jel' može da se to popravi? Hvala unapred!

  Poštovani,

  kao prvo, moram da ti kažem da si ga nosio kod lošeg majstora!

  Kao prvo, ja bih ti savjetovao da promjeniš bateriju na kompjuteru - onu okruglu srebrenu, koja ima bar 2 cm u prečniku. Ukoliko ti ovo ne pomogne onda moraš da uradiš "Bios flush". Procedura za "BIOS Flush" je duga, komplikovana i rijetko kome zatreba. Radi se tako što u tvoj autoexec.bat staviš komandu:

  awdflash ime_tvog_biosa.xxx / py / cp / cd / sn / R

  gdje je "ime_tvog_biosa.xxx" fajl koji sadrži tvoj bios koji hoćeš da prepišeš. Naravno, može ti se desiti da zezneš svoj kompjuter, pa ti ne bih savjetovao da to radiš sam. Za sada pokušaj sa baterijom!
  kompjuteri- 68226 - 03.04.2012 : Djuro Mitrovic Cacak - best (0)

  Apsurdan problem


  Pozdrav svima na sajtu!

  Moj laptop Acer radi odlično dok ga ne očistim "cleanerom" i defragmiram. posle toga uspori više nego duplo, i to traje dan-dva dok se ne uhoda. Kasnije radi odlično. Izgleda kao da mu godi smeće ili mu se obriše nešto što ne trba.

  Puno pozdrava i hvala.
  Đuro

  Žao mi je, ne odgovaram na nepotpuna pitanja. Imaš jasno uputstvo šta treba da navedeš. Nemoj da se trudiš da postavljaš novo pitanje jer ovo nije "Facebook".
  kompjuteri- 68132 - 30.03.2012 : Vukasin Kraljevo - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Imam ADSL net sa wirellessom. Na laptopu hvatam wirelless, ali čim upalim kompjuter, neće više pretraživaci da rade. Učitavaju pola sata i kažu "web page not avaiable". Na kompjuteru uopšte ne pokazuje da je konektovan, iako na modemu sve svetli kako treba. U čemu je problem?

  Ukoliko ti konekcija na kompjuteru nikada nije radila, onda je problem u jednom od ovih stvari: kabal, mrežna kartica, drajver ili setovanje mrežne konekcije.

  Ukoliko ti je konekcija na kompjuteru nekada radila a sada ne radi, problem može biti isti kao gore, samo je prouzrokovan nekakvim oštećenjem na Windows. Pokušaj da popraviš stvari, jednu po jednu: zamjeni kabal, instaliraj drajver, zamjeni karticu, provjeri setovanje mreže.

  Ukoliko ništa ne radi, instaliraj ponovo Windows.
  kompjuteri- 67992 - 25.03.2012 : Milan Cedic Nis - best (0)

  problem sa drajverima ya graficku


  Pozdrav! Imam problem sa nalaženjem drajvera za moju grafičku karticu NV9600GT 1GB, 128bit DDR2 i na XP i na WIN 7. Nikako da nađem drajvere za nju. Probao sam da skinem sa nvidia sajta ali kad probam automatski izbaci da je model NV43 i ne dozvoljava mi nikakve drajvere, a kad tražim manuelno neće da prihvati ni jedan drajver. U sistemu kad tražim iz device menadžera prihvata drajvere i NV9600GT I 9800GTX I još neke. nikako ne mogu da saznam koji su pravi deajveri i gde da ih skinem. Kada restartujem sistem prvo je vidi kao Nvidia 9600GT 1GB a i to piše na njoj. XP kad se digne sistem je vidi kao NV43.

  Milane,
  ne mogu ti baš puno pomoći. Ukoliko već imaš "built-in" grafičku karticu na matičnoj ploči, provjeri da si uradio pravu stvar što se tiče konfiguracije u BIOS. Provjeri manual oko instalacije i za matičnu ploču i za karticu. Možda se ne vole, pa im treba nešto uraditi.

  Ja bih uradio isto kao i ti: otišao na Nvidia portal, skinuo drajver i instalirao. Vidim da si pokušao i na XP i na Windows 7, što je jako pametno.

  Možda bi mogao da tu istu grafičku karticu probaš na nekom drugom kompjuteru, da se uvjeriš da radi ili da nije problem do matične ploče koju imaš.
  kompjuteri- 67958 - 24.03.2012 : Teodora Kostic Paracin - best (0)

  Problem sa Mesindžerom


  Unapred da vam kažem da nemam pojma o kompjuterim. Molim vas da mi kažete zašto mi se izgubio mesindžer kada je stavljena jača memorija, pa mi sada traži lozinku a ja sam je zaboravila. Kamerica je nova a kompjuter je neka slabija četvorka. Mnogo vam hvala unapred.

  Teodrora,

  tvoj Mesindžer se izgubio zbog toga što ti nikada ne gasiš svoj kompjuter, a on nije setovan da se automatski startuje kada podigneš Windows operativni sistem. Pored toga, moraš da setuješ Mesindžer da zapamti tvoju lozinku.

  Ukoliko ovo ne znaš uraditi (startovati Mesindžer, setovati da se startuje automatski, podesiti da pamti lozinku) onda ćeš morati da zamoliš nekoga drugog da to uradi za tebe jer ja stvarno nemam volje da tako jednostavne stvari objašnjavam. :-) Sorry!

  Malo je veći problem oko lozinke. Ona je ista kao tvoj LIVE nalog, tj. lozinka koju koristiš za HOTMAIL.
  kompjuteri- 67956 - 24.03.2012 : Daniel Kuzmanoski Skopje - best (0)

  Kompjuter se gasi


  Molim vas za pomoć jer moj PC, kada ga upalim, radi normalno jedno 5 do 10 minuta a onda se sam ugasi. A onda kad ga upalim neće da pokaže na ekranu ni brojke ni bukve, samo ta mala zelena dioda na PC svetli a na monitoru nista ne pokazuje sta bi moglo da bude


  Hvala unapred!

  Daniel,

  pogledaj na stranicu "hardver" gdje imaš nekoliko tekstova pod nazivom "Kompjuter se gasi". Tamo ćeš naći objašnjenje za tvoj problem.
  kompjuteri- 67937 - 23.03.2012 : Andrijana Aja Zmazek Novi Sad - best (0)

  Nemam drajvere za kompjuter


  Kao što rekoh, selila sam se i izgubila sam sve CD-ove koje sam dobila uz kompjuter, a treba mi neki drajver da instaliram za matičnu ploču jer nemam zvuka uopšte. Ne znam šta da radim i kako mogu da nabavim nove CD-ove za sve te program što se dobijaju uz kupljen kompjuter.

  Adrijana,

  ja sve te CD-ove bacam, čim kupim kompjuter. Sve drajvere imaš na internetu, samo trebaš da znaš kako da ih pronađeš. Kada otvoriš kompjuter, na matničnoj ploči piše velikim slovima njena oznaka. Na Google ukucaš tu oznaku i sledeći tekst: "drivers download free" i dobićeš sve što ti treba.

  Druga varijanta je da odeš na portal proizvođača te matične ploče i skineš sve drajvere koji ti trebaju.
  kompjuteri- 67875 - 19.03.2012 : Stefan Radomirovic Subotica - best (0)

  RAM memorija za laptop


  imam lap-top toshibu sattelite L30-134 i hocu da kupim ram od 2 gb al ne znam da li ce to moj lap-top podržati, pa da pitam gde mogu da pogledam te informacije u mom kompu. Imam XP.

  Stefane,

  po pitanju koju memoriju tvoj kompjuter treba ne možeš pogledati na tvoj kompjuter, nego moraš da pogledaš "owner's manual" ili da tu informaciju potražiš na GOOGLE.

  Ukoliko ukucaš "Toshiba Satellite L30-134" na Google, dobićeš više stranica na kojima piše da tvoj laptop zahtjeva DDR2 RAM (533 MHz) i da MOŽE da podrži do 2 Gb memorije.

  Napomena: na engleski se ne piše "sattelite" nego "satellite".

  Pošto sam imao sličan laptop, Toshiba Satellite A30, mogu ti reći da tvoj laptop može primiti samo 2x1Gb, što znači da ćeš tih 2x256 Mb morati da baciš ili prodaš. Takođe budi veoma pažljiv ukoliko ti naručuješ memoriju. Provjeri na internetu da ona odgovara za tvoj laptop, a to je najlakše uraditi ako odeš na Toshiba stranicu.
  kompjuteri- 67868 - 19.03.2012 : Slobodan_B Pancevo - best (0)

  Problem sa virusima, trojancima


  Ušao mi je virus - trojan tj. više trojanaca. Start meni je prazan, baš ništa nema u njemu, takođe i "My Computer". Kada idem recimo na C: desnom klikom, pa "Properties" pokazuje da imam zauzetog mesta (verovatno virus ne dozvoljava da pokaže).

  Nadam se da sam dobro objasnio problem. Molim ako neko može da mi kaže kako to da rešim i da li moram da ponovo instaliram sistem, ili ima nekakve pomoći. HVALA

  Slobodane,

  ja bih ipak išao na opciju ponovne instalacije operativnog sistema. Skidanje virusa će ti uzeti mnogo više vremena, a virusi koje imaš će vjerovatno ostaviti posledice koje nikada nećeš moći u potpunosti da otkloniš.
  kompjuteri- 67864 - 18.03.2012 : Ana Podgorica - best (0)

  Problem


  Kada ubacim CD u plejer, ne učitava se već se kompjuter automatski restartuje... Do juče je sve funkcionisalo OK. Ne znam u čemu je problem? U pitanju je Windows XP, verzija 2002.

  Ana,

  ne odgovaram dva puta na isto pitanje! Pogledaj moje ranije odgovore.
  kompjuteri- 67824 - 16.03.2012 : Almir Zenica - best (0)

  Victim of software counterfeiting


  Moj problem je sljedeci, često mi se restartuje kompjuter, naročito prilikom pokretanje igrice, znači svaki put kad pokrenem igricu. Pored toga kad upalim kompjuter crna mi je pozadina i u ćosku mi piše sljedece:
  "You may be a victim of software counterfeiting. This copy of Windows did not pass genuine Windows validation. "

  Da li mi možete reći u čemu je problem i kako popraviti. Hvala unaprijed.

  Almire,

  evo ti prilog sa Youtube koji će ti to najbolje objasniti.

  Pozdrav, Željko
  kompjuteri- 67823 - 15.03.2012 : Sead Bihać - best (0)

  Kako formatirati disk?


  Pozdrav,
  Na laptopu Toshiba S30-303 nakon reinstalacije sistema imam samo disk C, disk D ne postoji. Disk na laptopu je 80 Gb a na disku C pokazuje samo 30 Gb. Pročitao sam u vašim postovima da se to rješava u komandnom portu kada je disk nepravilno formatiran. Uputa sa you tube-a je za Win 7 a moj problem je na Windows Xp. U nadi da ćete mi pomoći unapred se zahvaljujem.
  Srdačan pozdrav!!!

  Seade,

  Desnim klikom miša na "My Computer" na desktobu ćeš dobiti meni na kome treba da izabereš "Manage" a zatim "Disk Management". Nakon što ovo uradiš vidjećeš nešto kao grafičku prezentaciju diska. Prva polovina će biti označena kao C: a druga kao neiskorišteno.

  Vjerujem da ćeš se odavde sam snaći.
  kompjuteri- 67812 - 15.03.2012 : Miodrag Mitrovic Leskovac - best (0)

  Problem sa USB priključkom


  Imam problem sa računarom, na njemu je XP, 1 Gb rama, cpu amd dual core 4200, grafika integrisana, sve lepo radi osim kad stavim flesku u bilo koji USB ulaz ili u front ili rear panel. Fleška na drugom računaru radi, tog trenutka slika na monitoru nestane a monitor predje u stand-by mod.

  Pozdrav

  Miodraže,

  mnogo bi mi pomogao da si napomenuo da imaš laptop, ali sam to shvatio zbog prirode problema. Ti vjerovatno imaš još jedan ili dva USB uređaja, npr. USB miš i digitalna kamera, priključene na kompjuter. Ovakav opis problema se dešava kada napon na tvojim USB priključcima padne ispod potrebnog, pa sistem kolapsira.

  Moj savjet ti je da nabaviš USB hub, tj. uređaj koji ima više USB priključaka ali i svoje vanjsko napajanje struje. Druga varijanta je da isključiš neke od USB potrošača.
  kompjuteri- 67804 - 15.03.2012 : Bozidar Andjelic Pljevlja - best (0)

  Problem sa očitavanjem CD-a


  Sve cd-ove mi očitava samo nece football menager 2011. Šta da radim?

  Vjerovatno je problem sa CD-om. Nareži drugi, ili probaj na drugom kompjuteru.
  kompjuteri- 67754 - 14.03.2012 : Branka Cvetic Stuttgart - best (0)

  Problem-virus


  Pozdrav. Ja se apsolutno ništa ne razumem u kompjutere, pa vas molim da mi pomognete. Na Fb mi se jedan dan pojavila erotika sa Anđelinom Džoli i ja to obrišem, ali za nesreću, označi moje prijtelje, u moje ime. To je krenulo, i jos uvek traje. Deaktiviram taj profil, napravim drugi, isti problem. Kada uključim, da mi se skenira kompjuter od virusa, on mi pokaže da je problem, da imam virus u njemu. Šta dalje, ako možete da mi pomognete, bila bih zahvalna. U pitanju je Lap-top, marke Sony, ako to nesto znači. Hvala. Branka

  Branka,
  o skidanju virusa na kompjuteru imaš dosta informacija na stranici SOFTWER. Pročitaj sve informacije i sve će ti biti jasno.
  kompjuteri- 67744 - 13.03.2012 : Orhan Beciri Beograd - best (0)

  laptop


  Hvala na odgovoru, shvatio sam.
  kompjuteri- 67740 - 13.03.2012 : Boki Beograd - best (0)

  Gasenje kompjutera


  Imam problem sa kompjuterom, program windows 7, kompjuter radi i odjednom ode u safe mode. Da li možee neko da mi pomogne?

  Uđi u "safe mode" i loguj se kao "unrestricted account".

  Idi na start-all programs-accessories, desnim klikom idi na "command prompt", lijevim klikom "run as administrator".

  Ukucaj:

  chkdsk /r

  Pritisni ENTER a zatim Y

  Kada ova komanda odradi svoj posao, restartuj kompjuter u normalnom modu.
  kompjuteri- 67738 - 13.03.2012 : Orhan Beciri Beograd - best (0)

  Ne mogu da instaliram kameru


  Vratio sam ga na XP i sad mi je temperatura CP 54 a CPU dioda 58. Slika je normalna na monitoru i nije mutna. Jedino su te crte problem. Kako da ih se rešim? Da li može da se poprave ili mi treba novi ekran. Kako da nađem kameru jer Windows je nije našao, kao da ne postoji. Pozdrav

  Orhane,

  Kao prvo, odgovaram na samo jedno pitanje po posjetiocu. Mislim da sam dovoljno za tebe uadio jer sam potrošio bar sat vremena pišući odgovor na tvoja pitanja.

  Ja sam taj problem sa vertikalnim linijama na ekranu riješio tako što sam fiksirao kuler. One su nakon toga nestale. Nemam ideju da li je to neko permanentno oštećenje, ili nisi dobro uradio ono što sam ti objasnio.

  Za one "kineske kamere" ne možeš da nađeš odgovarajući drajver, ukoliko nisi dobio CD sa kamerom. Ja sam nekada davno imao takav slučaj: ono što piše na kameri (marka, oznaka) nije mi pomoglo da nađem drajver za nju na internetu. Zbog toga sam skinuo nekakav program za dijagnostiku (tipa: "check my hardware") i taj program mi je veoma lako prikazao o kojoj kameri se radi. Koristeći tu oznaku, na internetu sam veoma lako pronašao drajver i kamera je proradila.

  Stvari su jednostavne:

  1) Microsoft ima samo "Generic Drivers".
  2) Tvoja kamera ne podržava te opšte drajvere
  3) U Kini proizvođač jedne kamere na njih stavlja oznaku koju ti hoćeš. Ako kupiš 10.000 takvih kamera on će na nju da stavi čak i tvoje ime.
  4) Koristi program da nađeš oznaku kamere koju ima proizvođač, i lako ćeš naći drajver.

  Molim te da me više ne pitaš, iako nisam zlatna ribica ispunio sam ti tri želje.
  kompjuteri- 67724 - 13.03.2012 : Orhan Beciri Beograd - best (0)

  Laptop


  Željko, u pravu si da mi je najgori od svih. Promenio sam mu pastu i bio je windows 7 na njemu i procesor radi 100%, i ako nije ni jedan program upaljen. Crte su crvene i zelene na ekranu. Da li je ekran u pitanju ili nešto drugo. I Windows mi ne nalazi kameru ne prepoznaje je a kad stavim eksternu on je nađe.

  Pozdrav!

  P.S. Ja sam ostavio sve moje podatke kao što sam i sada. Ne znam što nisi ostale u poruci.

  Orhane,

  nije ti taj tvoj kompjuter za Windows 7. Vrati se ti, blago meni, na Windows XP, i uradi onako kako sam ti rekao. Instaliraj samo osnovne servise, a sve što ti nije potrebno izbriši. Tvoj problem je identičan onome koji sam i ja imao i ja sam uspio da ga fiksiram.

  Pozdrav,

  Željko
  kompjuteri- 67714 - 12.03.2012 : Miladin Ceha Beograd - best (0)

  Poroblem sa kompjuterom


  Imam veliki problem. Non stop mi izlaze neki prozori sa greškama i piše "Microsoft windows search protocol hosts" a ispod u detaljima piše ovo: files that help describe the problem C:/ProgramData/Microsoft/Windows/WER/ReportQueue /AppCrash_SearchProtocolHo_cd16bfe823762bb16aa7332543fc5a19d9fa37_cab_0822ab8f/WERAAF5. tmp. hdmp

  I ja bilo šta da radim iskaču mi ovi prozori ne mogu da živim od njih. Po 20 ih je u stanju da izađe samo ako je kompjuter duže uključen. Ako možeš da mi pomogneš bio bih ti veoma zahvalan. Hvala unapred.. . :)

  Mladene,

  hvala ti što mi nisi rekao da imaš Windows Vista, ili što mi nisi dao nikave podatke o tvom kompjuteru.

  Ti izgleda imaš promlem sa jednim od servisa na Visti, koji se zove "Indexing for Searching" ili tako nešto, ne sjećam se više jer ne koristim Vistu i nikada je nisam volio.

  Možeš da restartuješ Windows Search Service i vidi da li ti to možda može pomoći: 1) Klikni na Start-Type Services.msc i pritisni Enter
  2) Pretraži za "Windows Search" i dvaput klikni na to.
  3) Ako servis već radi, zaustavi ga i ponovo startuj.


  Ako ti ovo ne pomogne, onda je vrijeme da regenerišeš indekse pretraživanja ("rebuild the search index").

  Da bi to uradio: 1. Otvori "Indexing and Search Options" tako što ćeš otići na "Control Panel" zatim na "System and Maintenance" a onda klikni na "Indexing Options". 2. Klikni na "Advanced", izaberi "Index Settings" karticu, a onda klikni na "Rebuild". Ako te kompjuter slučajno pita za ime korisnika i lozinku, unesi te podatke.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  kompjuteri- 67712 - 12.03.2012 : Jovana Nis - best (0)

  Računar se restartuje


  E ovako, ja se ne razumem u računare pa želim da vas pitam da li znate zašto mi se računar restartuje čim ga upalim. Upali se i pojave se opcije da biram kako želim da se upali: Safe mode, Normal mode itd. Kada izaberem bilo koji od ovih opcija računar se upali i posle 1-2 minuta se restartuje i ponovo u krug. Računar se nalazi blizu radijatora.

  Jovana,

  ne može ništa pametno da mi padne na pamet osim da si nekako uspjela da zezneš BOOT SECTOR na tvom disku. Pošto nemam dovoljno informacija, jedinini pouzdan savjet koji mogu da ti dam jeste da ponovo instaliraš Windows.
  kompjuteri- 67703 - 12.03.2012 : Mladen Jovovic Loznica - best (0)

  Problem sa Javom


  Imam problem ne mogu da instaliram Javu jer mi pokazuje da je već instalirana. Pronašao sam fajlova i foldere ali ne mogu da ih izbrišem pokazujemi upozorenje: "Cannot delete file: Cannot read from the source file or disk."

  Ovaj komp sam dobio prebijanjem nekih dugova i nemam pojma ko je šta skidao. Uglavnom ja ne mogu da skinem Javu a ni da izbrišem stare podatke. Da li da oborim ceo sistem ili se to može izbrisati na drugi način. Možda je problem glup ali ja nemam rešenje. Hvala unapred.

  Mladene,

  najbolje bi bilo za tebe da formatiraš disk i ponovo instaliraš Windows XP. Mislim da imaš problema i sa nalogom koji koristiš - nisi ADMIN na kompjuteru. Međutim, prije nego što to uradiš provjeri koje komponente imaš i pronađi na internetu odgovarajuće drajvere, ukoliko ih već nemaš.

  Pozdrav, Željko Tomić
  kompjuteri- 67694 - 12.03.2012 : Adnan Hamzic Zenica - best (0)

  Kompjuter se gasi


  Kompjuter mi se gasi svaki sat vremena. Ako znate do čega je odgovorite što prije. Unaprijed hvala.

  Adnane,

  imaš problem sa ventilatorom, vjerovatno na procesoru. Imaš bar desetak postova u kome sam objasnio šta treba uraditi kada ti se ovo dogodi. Oni se nalaze na stranici "hardver".

  Pozdrav, Željko Tomić
  kompjuteri- 67690 - 12.03.2012 : Orhan Beograd - best (0)

  Laptop Clevo m66sr problem


  Dobar dan, ja sam novajlija u vezi kompjutera. Pročitao sam neke komentare i oduševio sam se kako je sve lepo objašnjeno...

  Imam problem sa laptopom marke Clevo m66sr. Kada ga upalim i dođe do Windowsa i ugasi se i tako nekoliko puta a posle sve radi normalno i radi tri-četiri dana, pa onda opet iz početka. Temperatura CPU64 CPU dioda 72. Imam problem i sa ekranom - četiri crte pri kraju to jeste dve sa jedne dve sq druge strane. Pozdrav Orhan.

  Orhane,

  da napomenem još jednom, odgovaram samo na poruke onih koji upišu svoj svoje ime, email i mjesto boravka. Ti si bar ime upisao u tekstu, pa da nastavimo.

  Kao prvo, hvala za detaljan opis problema i ukoliko su te četiri crte na ekranu zelene boje mislim da ti mogu pomoći jer sam se već susretao sa tim problemom.

  Međutim, prije nego što počnem, želim da ti kažem da imaš najgori laptop (bar što se kvaliteta proizvodnje tiče) koji sam vidio u životu.

  Laptop koji sam ja vidio imao je sličan problem: operativni sistem se nije startovao i imao je zeleno-crvene vertikalne linije na ekranu. Pored toga, neki znakovi na ekranu su imali oblik koji nije mogao da se čita. Na internetu nisam mogao da pronađem ništa u vezi ovog problema. Nije pomoglo ni formatiranje diska, ni reinstaliranje Winows XP. Ništa nije pomagalo.

  Nakon par dana mučenja sa tim laptopom, ja najzad ustanovih da je u pitanju temperatura i da se neka od komponenti pregrijava. Zbog toga sam otvorio laptop, odvrtanjem šrafova, što je kod ovog glupog laptopa moguće samo ako imaš dobar alat, iskustvo i mnogo strpljenje. Ovo nije baš laptop kojeg je lako otvoriti i locirati hardver koji te interesuje. Sve što treba da uradiš je da pronađeš na ploči NVIDIA chipset, koji se nalazi pod metalnim hladnjakom tj. "heat sink". Ovo je i najgori hladnjak koji sam vidio u životu.

  Bio sam jako iznenađen da vidim da na chipset-ovima, ispod metalnog hladnjaka nema onu bijelu, termalnu masu. Umjesto toga, imali su nešto kao štapiće. Izgleda da je proizvođač debelo štedio na sastavljanju komponenti. Sve što treba da uradiš je da to skloniš i očistiš sve površine. Uradi to na NVIDIA chipset kao i na VIA Motherboard chipsets. Očisti i procesor.

  Ne znam da li u Srbiji možeš da kupiš onu bijelu smjesu koja se stavlja na procesor, pa mislim da je najbolje da kompjuter odneseš u servis. Pogotovu što si novajlija u polju kompjutera.

  Izgleda da je tvoj kompjuter nešto bolji od onoga sa kojim sam ja imao problema. Čak i nakon popravke, kompjuter koji sam ja popravljao imao je temperaturu oko 87 stepeni, i ovo je bila minimalna temperatura. Čak i prilikom najjednostavnijih operacija ona bi se pela preko 90 stepeni.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  kompjuteri- 67667 - 11.03.2012 : Luka Link Zrenjanin - best (0)

  Zasto trazi updates?


  Zdravo!

  Imam novi lap-top: Toshiba Satellite 15. 6" Laptop AMD E-350 Processor (C650D)-Bla. Tek ga imam 2 dana, ali pri uključenju danas traži mi instaling updates, ostavio sam da odradi instalaciju, ali je stao na 4 od 29.

  Šta da radim? Ne mogu da pristupim laptopu sve dok se ne završi instalacija!

  Molim vas da mi što pre odgovorite. Hvala unapred! Pozdrav!

  Poštovani,

  ovo je sasvim normalno kada kupiš novi kompjuter. Neki dodaci ("updates") zahtjevaju više vremena, a i povremeno resetovanje kompjutera. Ukoliko se nešto "zaglavi" uradi "reboot" kompjutera, pa kreni iz početka.
  kompjuteri- 67622 - 09.03.2012 : Cedo Popovic Bijelo polje - best (0)

  Problem sa virusom


  Ušao mi je virus trajan. Kako ga očistiti? Instalirao je drugi antivirus koji ne mogu da obrišem. Šta da radim?

  Čedo,

  ništa ti ne mogu pomoći jer ne znam o kojem se problemu radi. Svaki virus ima svoje ime, i na različit način se skidaju sa sistema.

  Pozdrav,

  Željko
  kompjuteri- 67609 - 09.03.2012 : Njegos Knezevic Sipovo - best (0)

  Problem sa zvukom


  Imam problem sa zvukom, uvjek mi je na zvuku oznaceno ono polje "MUTE" i ne mogu nikako da ga sklonim. Uopste nema zvuka, dal' se to može nekako popraviti? Pomagajte, hitno je.. :) Hvala vam unaprijed!

  Njegoše,

  meni sve ovo izgleda kao da je tvoj kompjuter izgubio drajver za grafičku karticu. Mnogo manje je moguće da ti ista ne radi.

  Otiđi na "Control Panel" pa onda "System" i na kraju "Hardware Devices" i provjeri da li je sve u redu.

  Na kraju krajeve, mogao bi da skineš i neki program sa interneta i provjeriš video karticu. Mislim da možeš da potražiš "Belarc Advisor" ili neki drugi program.

  Pozdrav, Željko Tomić
  kompjuteri- 67602 - 09.03.2012 : Belmin Muhović Doboj, BiH - best (0)

  Kompjuter se restartuje


  Postovanje,

  Ovako, imam jedan problem. Prilikom pokretanje igrice ili bilo kakvog videa bilo sa komp-a ili neta kompjuter mi se jednostavno restartuje i normalno se upali. Znači ne piše ništa ni u čemu je problem ni ništa, jednostavno se restartuje. Nadam se da znate u čemu je problem i da mi možete pomoći. Hvala unaprijed :D

  ps. inace u pitanju je Intel Pentium Dual CPU E2180 2. 00GHz, 1, 00 GB Ram. Koristim sistem Windows XP. Grafička je Asus.

  Ovakvo ponašanje tvoga kompjutera može da bude izazvano samo problematičnom memorijom. Naime, čim neka igrica pokuša da pristupi dijelu memorije koja ima problem, a nije stalno korištena, kompjuter se sam restartuje.

  Moj savjet ti je da skineš sa interneta memtest86 ili neki drugi, malo bolji, test i da provjeriš memoriju. Ukoliko test izvršiš dva do tri puta, vjerovatno će se nešto pokazati.

  Moguće je ti je grafička "overclocked" ili da se pregrijava. Nisi mi napisao tačan tip grafičke pa ne mogu da nagađam.

  Konačno, može se desiti da imaš i problem sa naponom, ali su ove zadnje dvije varijante ne odgovaraju opisu tvog problema.

  Pozdrav,

  Željko
  kompjuteri- 67342 - 08.03.2012 : Nenad Puksec Kaludjerica - best (0)

  Kompjuter mi koči


  Ovako: kompijuter mi koči kada igram neku igricu, tj radi 10 minuta pa posle toga krene da se čuje neki zvuk, kao procesor da se čuje kao da ga nesto grebucka i za tih 3 minuta kompjuter koči, ja udarim pauzu i kad se završi nastavljam da igram i sve tako.

  U pitanju je Intel Pentium d 915 2. 8 Ghz, 4+2 Gb rama na 1333Mhz, ploča g41m-p26 i grafička gt220 1gb 128 bita ddr3. System je XP, napajanje kinez atx od 500w platio 1250 din :D inace kuler procesora xigmatek red scorpion u idle je 23 C a kad je max opterećen teško da pređe 38 C, grafika ide od 30 C do 50 C, severni i južni most tj Aux od 38 do mozda 60 C.. . Već me duže vremena muči ovaj problem. Unapred hvala na odgovoru i biću vam vrlo zahvalan.

  Poštovani,

  meni se sve čini da je tvoja najslabija komponenta, tj. "the weekest link" jedinica za napajanje, pa je vrlo moguće da ti kompjuter koči zbog preopterećenja iste. Ukoliko napajanje opadne ispod potrebne snage, onda se može desiti da neki od ventilatora "grebucka", ali kompjuter ipak dobro radi. Kada se napon stabilizuje, onda sve ponovo radi normalno.

  U uputsvu bi mogao da provjeriš koja je normalna temperatura za sve komponente, da budem pošten time se do sada nisam bavio ali mi se čini da je temperatura procesora normalna, a vjerovatno i grafičke kartice.

  Ukoliko si u mogućnosti pozajmi napajanje od prijatelja pa testiraj sistem. Vidim da se dobro razumješ u računare, pa vjerujem da to možeš veoma lako odraditi. Ukoliko sve radi normalno, moraćeš da kupiš novo tj. polovno napajanje.
  kompjuteri- 67182 - 07.03.2012 : Gavro Gavric Slovenija - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Pozdrav Željko,

  Imam problem sa kompom, MEDION 1, 7 Windows XP, grafička je Nvidia. Star je kake 4 godine staconarni rijetko sam ga gasio i non-stop je radio. Odjednom su se na monitoru pojavila ona povećana slova i razlivene boje. Poslao sam ga na restart i više se ništa nije pojavilo na monitoru. Dakle, upalim ga čuje se ono njegovo PIP, čujem da radi ali na monitoru nema slike. Provjerio sam monitor je uredu kabli su u redu, hard disk radi, ventilatori rade, samo nema ama baš ništa, čak ni to da bi mogao ući u BIOS baš ništa, pa bi te molio ako imaš neku ideju da mi kažeš šta bi moglo da bude. Unaprijed hvala.

  Gavro,
  kao prvo, hvala za dosta dobar opis problema. Zahvaljujući tome, dosta ti pouzdano mogu reći da je grafička kartica u pitanju. Pošto imaš PCI karticu, mišljenja sam da ćeš se snaći i pronaći neku drugu, sa kojom ćeš moći da isprobaš kompjuter. Nakon toga, možda bi mogao da kupiš novu, ili eventualno (ako nađeš dobrog majstora) da popraviš staru karticu. Ovo drugo je malo teže, ali vjeruj mi ima i takvih majstora koji ih popravljaju.
  kompjuteri- 66825 - 05.03.2012 : Pavle Paunkovic Nis - best (0)

  Problem sa grafičkom karticom


  E ovako, imam problem sa grafičkom karticom. Kada pokrenem instalaciju drajvera sa cd-a kompjuter se ukoči i mora da se restartuje. Isto je i sa drajverima koje skinem na netu. Da li neko zna neko rešenje za ovaj problem. Unapred zahvalan!

  Kao prvo, hvala ti što nisi napisao koji kompjuter imaš (laptop/desktop), zatim koju karticu imaš, koji operativni sistem imaš itd. Zbog toga i ne mogu da ti pomognem baš najbolje.

  Mislim da ti je najbolje da ponovo instaliraš operativni sistem koji imaš, a pretpostavka je da imaš Windows XP.
  kompjuteri- 66542 - 03.03.2012 : Nikola Zivotic Pozarevac - best (0)

  Problem sa ekranom


  E, hvala na informacijama. Meni je bio problem što nisam znao šta nije u redu, tj. koja je komponenta u pitanju. Plašio sam se da ne naručim ekran a da nije do njega. Znači, zamenom ekrana rešio sam problem? Što se tiče zamene ekrana to mogu da uradim, jednostavno je. Hvala vam puno još jednom!
  kompjuteri- 66522 - 03.03.2012 : Mirhad Sehic Zenica - best (0)

  Kako namjestiti monitor da se sam pali


  Kako da naštimam da mi se automatski pali monitor kada i kompjuter.

  Unaprijed hvala!

  Mirhade,

  najvjerovatnije to ne možeš uraditi. Ipak kod nekih monitora i ovo je moguće, ali ukoliko imaš monitor sa katodnom cijevi, to je vrlo teško odraditi.
  kompjuteri- 66443 - 02.03.2012 : Nikola Zivotic Pozarevac - best (0)

  Laptop nema sliku na LCD ekranu


  Imam problem sa laptopom u vezi ekrana. U pitanju je model Asus K51A. Problem je u tome kad ga upalim ekran je beo ali ne baš čisto beo. Više podseća na sneg. Kada se pokrene Windows malo se zatamni srednji deo ekrana za oko dve trećine ekrana skroz od dole do gore. Sve ostalo radi u savrsenom redu.

  Na eksternom monitoru radi sve kako treba, daje sliku. Na njemu je OS windows 7. Pregledao sam ga i samo su driveri instalirani. Najčudnije od svega je to što se jednom upalio ekran bez ikakvih problema ali čim sam ga malo pomjerio izgubio je sliku i više nisam uspeo da mu pronadjem taj položaj na kome je radio.

  To je opis problema i svaka pomoć je dobrodošla. Ne znam da li je ekran u pitanju ili neki konektor ili nešto sasvim deseto.

  Nikola,

  problem je previše jednostavan i vrlo očigledan. Naime, ekrani imaju tanke cijevi, slične neonskim cijevima, koje se koriste za osvjetljavanje ekrana. Kod tebe je jedna od njih, nisam siguran koliko ih ima.

  E sada je pitanje kako taj problem riješiti? Na Zapadu je jednostavnije naručiti čitav ekran i zamjeniti ga nego popraviti tu "neonsku cijev". Jedan moj prijatelj, Duško, je skontao kako se to radi, odnekud naručuje te cijevi i popravlja monitore. Zbog toga ja i znam da je ovo moguće uraditi. Međutim, loša vijest je da on živi u Kanadi, tako da ti ne može pomoći.

  Vjerujem da to radi i neko u Srbiji. Ne moraš brinuti za dijelove jer su te cijevi iste za sve laptope. Čak mislim i da se mogu sjeći, ali nisam siguran. Naravno, ne znam ni koliko bi to koštalo u Srbiji.

  Ukoliko budeš imao malo više sreće, možda će ti neki majstor i popraviti taj kontakt, jer na osnovu tvog perfektnog opisa problema, vidim da si jednom uspio da dovedeš ekran da normalno radi.

  Naravno, isti možeš kupiti i u inostranstvu. Ukucaj na Google "LCD display for Asus K51A" a zatim "price". Ne zaboravi da ono "LCD..." ide sa navodnicima. Dobićeš stranicu na kojoj možeš da vidiš i cijenu ekrana. Ekran je uglavnom lako zamjeniti na većini modela laptopa. Ja sam to radio za IBM Thinkpad, Dell Inspiron i još neke modele. Ipak, tebi ne bih preporučio da to radiš.
  kompjuteri- 66342 - 02.03.2012 : Muris Ahmic Ljetinic - best (0)

  Problem sa memorijom


  Evo ovako, imam Delloc kompjuter sa jakom grafičkom karticom i procesorom, ali mi je ram malan. Kada sam na youtubu otprilike nekih minutu, compjuter mi zaštopa i moram ga ugasiti i ponovno upaliti. Ali kad zaštopa ja stisnem bilo koje dugme i on pisne. Možete li mi pomoći? Hvala unaprijed!

  Povećaj virtuelnu memoriju na Control Panel. Izaberi opciju "Let Windows manage paging" ili tako nešto. O ovome sam već ranije pisao.
  kompjuteri- 65890 - 28.02.2012 : Igor Kragujevac - best (0)

  Blokirao lap top


  Poštovani,

  Pre neki dan, slušajući muziku na youtube-u, zablokirao mi je laptop i tako ostao tako narednih 3-4 sata, s tim da je sat na njemu pokazivao vreme u kome je i blokirao. Ništa se nije moglo učiniti, nisam moga da ga restartujem, isključim, ništa. Počupao sam kablove i sutradan probao ponovo.. . Ukucao sam šifru, ali opet mi se pojavio youtube i stanje u kom je racunar blokirao... I opet, nikakva akcija nije moguća, potpuna blokada. Da napomenem da sam pre 2 meseca prešao sa XP-a na Windows 7, mada ne verujem da to ima neke veze sa ovim...

  Veliki pozdrav i unapred zahvalan!
  Igor Igore,

  da bi resetovao laptop moraš da uradiš dvije stvari:

  1) isključiš kabal iz struje
  2) izvadiš bateriju - pošto nisi naveo model laptopa, ne mogu da ti kažem kako da to uradiš, ali to je veoma jednostavan posao.

  Nakon toga strartuješ laptop na normalan način. Ukoliko, i samo ukoliko, se ovo ponovi možeš da se javiš sa didatnim informacijama pa ćemo da dalje razgovaramo.
  kompjuteri- 65722 - 26.02.2012 : Danko Perendic . - best (0)

  Neregistrovana verzija Windows-a


  Pozdavo svima,

  Dobio sam obaveštenje koje glasi:

  Provera valjanosti operativnog sistema Windows pokazala je da nije originalna kopija. Security Essentials ce biti onemogucen za 30 dana ako ne rešite ovaj problem.

  Da biste nastavili da koristite Security Essentials, kliknite na duggme "idi na mrežu i odmah reši" i preuzmite origanalan windows. Kad kliknem na "idi na mrezu i reši odmah" izbaci mi :

  Choose your Edition of Windows 7
  - Ultimate
  - Professional
  - Home Premium
  - Country/region: United States (change)
  - Product language: English
  -$199. 00
  Buy Now


  Ja kolko vidim ovo treba da se popune podatci i da se kupi ili nekako na drugi način...

  Poštovani,

  ovo znači da imaš piratsku verziju Windows operativnog sistema. Ne znam da li si tek kupio kompjuter, ili ga imaš duže vremena, ali u svakom slučaju, Microsoft je pronašao da previše kompjutera na internetu koristi isti ključ ( "installation key" ), pa je prema tome taj isti ključ proglasio "nevažećim" tj. stavio ga na listu "kompromitovanih".

  Jedini problem je da uradiš "Re-install" operativnog sistema. Pri tome unesi drugi ključ, ne onaj koji sada koristiš.

  Veoma često, kada kupiš novi računar, firme širom svijeta prodaju kompjuter sa operativnim sistemom koji moraš da aktiviraš u roku od 30 dana. To ujedno i znači da moraš da kupiš verziju Windows operativnog sistema. Ukoliko si tek kupio kompjuter, onda je ovo tvoj problem.

  Sa druge strane, Microsoft ima jedan "patch" koji se instališe ukoliko tvoj sistem ima opciju za "automatic update". Jedan od njihovih "dodataka" tj. "patch" je i program koji im pomaže u borbi protiv piratskih verzija.

  Ukratko - hoće da zarade malo novca. Bill Gates se dogovorio sa Srbijom da se i na tom području bori protiv piratstva.
  kompjuteri- 65682 - 26.02.2012 : Sejo Karic Lukavac - best (0)

  Babilon


  Kako da vratim stari izgled Mozili. Pojavljuje mi se Babilon što dosad nisam imao, a ne mogu da ubacim ni pretraživanje na srpko-hrvatskom jeziku.

  Sejo,

  ti imaš problema što si instalirao toolbar, koji se zove Babilon. Za instrukcije kako da ga ukloniš, pogledaj na stranicu "Softver", na kojoj je ve neko objasnio kako se uklanja ovaj toolbar.

  Pozdrav,
  Željko

  P.S. Hvala za ono srpsko-hrvatski. Izgleda da smo približno ista generacija.
  kompjuteri- 64322 - 21.02.2012 : Rijad Licina Sarajevo - best (0)

  Kompjuter se zamrzava


  Zdravo,
  Zabrinut sam se zbog toga što mi se kompjuter u zadnje vrijeme izbacuje iz igrica npr. kad igram igricu u roku 5 minuta kompjuter mi zaštopa i jedino mogu izaći iz igrice tako da ugasim kompjuter na dugme. Siguran sam da nije problem sa igricom jer sam više igrica probao i na svaku igricu se desi to isto. Ako imate kakav link ili infromaciju.

  Hvala

  Rijade,

  nemogue je na osnovu ovako malo informacija dati bilo kakav pouzdan savjet, ali se meni čini da se tvoja video kartica zagrijava. Ukoliko se kompjuter, nakon što se to dogodi, odmah upali pritiskom na dugme onda sam vjerovatno u pravu.

  shot in the dark here, but probably the vid cards getting hot. what version of catylist do you run?

  Da bih 100% bio siguran da je ovo u pitanju, trebalo bi da pogledaš da li ti se ovo dešava i kada gledaš filmove visoke rezolucije, kao i "streaming video" sa interneta. Postoji li mogućnost da provjeriš i neku aplikaciju koja nije grafička a obilato koristi CPU resurse? To bi svakako pokazalo da je u pitanju grafička kartica.

  Pored toga, moj savjet ti je da pokušaš da uradiš defragmentaciju diska i da na njemu obavezno imaš 25% slobodnog prostora. Pored toga, provjeri da tvoj sistem koristi minimalno 2 puta više virtuelne memorije, nego što ti imaš fizičke. Da sam na tvom mjestu, ja bih izabrao onu opciju kojom dozvoljavaš Windows-ima da sami odluče koliko im je potrebno virtuelne memorije za "paging".
  kompjuteri- 64205 - 20.02.2012 : Nevena Beograd - best (0)

  Problem sa sa otvaranjem .exe fajlova


  Već neko vreme, kada upalim laptop, on sam otvara neke fajlove kao na primer qttask. exe, clistart. exe, nerochek. exe. Kada ih pogasim sve bude u redu dok ne startujem Mozillu, kada on opet počne da otvara te iste stranice? Da li mi možete reći u cemu je problem i kako da ga rešim? Hvala.

  Pronađi neki program i skeniraj "Registry" na tvojim Windows. On će ti pokazati šta je problem.
  kompjuteri- 63462 - 13.02.2012 : Savo BiH RS - best (0)

  Pomoć oko laptopa


  Poštovani g-dine Željko,

  Nisam baš potpuni laik kad su računari u pitanju ali imam Fujitsu Siemens Lifebook E8110 i pošto prilikom većeg opterećenja procesora ventilator počne da pušta čudne zvukove. Sklon sam da povjerujem da je istog potrebno očistiti ili zamijeniti. Radio sam to na par laptopa ali uz upustvo o načinu demontaže tako da je bilo lako. Imam sav potreban alat ali ne mogu da nađem upustvo za rasklapanje ovog modela, ne bih volio da eksperimentišem a volio bi to sam da odradim. Ako imas kakav link ili informaciju gdje da neđem nešto korisno.

  Hvala.. .

  Poštovani,

  nemam nikakvo iskustvo sa ovim kompjuterom, čak i ne znam kako izgleda. Moj savjet ti je da odeš na proizvođačev portal i skineš "Owners Manual". Ukoliko to nisi u stanju, našao sam ti kratko uputsvo na internetu, ali nemam namjeru ni želju da ti ga prevodim.

  How to Replace a Fujitsu LifeBook E8110 Fan?

  1. Follow your laptop owner's manual and assembly guide carefully as you disassemble the laptop. Touch something metal periodically to remove static charge, and work on a large table with a bright light source.

  2. Turn off the laptop and unplug it. Remove the main battery, CD/DVD drive and the hard drive. The hard drive is usually located in a slot on one side of the laptop. Remove the screw that holds the cover in place, then pull out the hard drive sled.

  3. Turn the laptop over and remove the screws on the bottom that hold the keyboard in place. Flip the laptop over, open it, then lift the keyboard up and out. Unplug the flexible ribbon cable that connects the keyboard to the motherboard.

  4. Remove the screws that hold the keyboard bezel and palm rest in place. Carefully pry loose any plastic snaps on the sides, then lift the bezel and palm rest up and out.

  5. Unplug the Fujitsu LifeBook E8110 Fan Cooling Fan. Remove the screws that hold the heat sink and fan in place, then remove the entire unit from the laptop. Remove any thermal compound residue from the bottom of the heat sink and the CPU.

  6. Apply a thin layer of thermal compound on the CPU, then replace the heat sink and fan. Replace the screws, plug the Fujitsu LifeBook E8110 Fan back in, then reassemble the laptop.

  7. Plug the laptop in and turn it on. After you use it for a few minutes, you should hear the new fan running and feel warm air blowing from the vent on the side of the laptop. A Fujitsu LifeBook E8110 Fan does not run continuously, so don't be concerned if the Fujitsu LifeBook E8110 Fan shuts off periodically.
  kompjuteri- 63182 - 11.02.2012 : Vladimir - best (0)

  svchost.exe


  Hvala!

  Priznajem, nisam imao pojma šta je svchost. exe, ali sam pročitao na internetu pre nego što sam ovde postavio pitanje, pa sam saznao da se koristi da se biblioteke startuju. I spomenuo sam da razumem zašto se pali, ali da ne razumem zašto toliko troši procesa, što ste mi lepo objasnili.

  Instalirao sam program za čišćenje registry, pa mislim da je to uglavnom pomoglo. Skenirao sam i sa Unhackme i našlo je par sumnjivih fajlova koji su mogli biti trojanci. Posle toga, sve se vratilo na normalu.

  Skontao sam da mi antivirus uzima dosta procesa pri paljenju nekih aplikacija, verovatno ih skenira ili šta, ne znam, ali posle toga je sve u redu.

  Imam možda jednu igricu koju ni ne igram, ali zato dosta programa za crtanje, programiranje i ostalo. Pa ne znam šta bi od toga moglo biti štetno.

  Toolbar-ove izbegavam u širokom luku, tako da mislim da oni nisu problem pošto ih nemam. Koristim Mozzilu, pa ne znam da li ona ima nekih bitnijih veza sa procesima?

  Sve u svemu, sprema se veliko čišćenje svega.

  Hvala na odgovoru!

  Pozdrav!
  kompjuteri- 63082 - 10.02.2012 : Vladimir - best (0)

  svchost.exe


  Nadam se da ćete moći da mi pomognete oko ovog. Kada upalim laptop, i bilo šta da pokrenem, pokrene mi i svchost. exe koji se nalazi na system-u. To razumem, ali ne razumem da mi uzima 50% od procesora. Odjednom se dogodilo, apsolutno ništa nisam pre toga instalirao, restartovao ili šta god.
  Da li je moguće da je virus i kojim antivirusom da ga skeniram, pošto imam avast, ali izgleda da ne pomaže?

  Pozdrav!

  Poštovani,

  prije svega, trebalo bi da znaš šta je svchost.exe.

  Moderni Windows operativni sistem je baziran na servicima, koji se na kompjuteru nalaze kao .dll fajlovi, tj. "Dynamic Link Libraries". Program pod imenom "Service Host" ili svchost.exe se koristi da se te "biblioteke" statrtuju. Svaki Windows sistem izvršava više svchost.exe instanci ovog programa, da ne bi padanje jednog programa izazvalo padanje čitavog sistema.

  Tvoj stvarni problem je što ne možeš da utvrdiš šta ustvari svchost.exe, onaj koji "jede" tvoju memoriju, izvršava. A problem može biti u mnogo stvari: možda imaš virus, možda te zeza tvoj anti-virus, neki toolbar ili neki sasvim drugi program. Primjera radi, zadnji put kada sam ja imao problem ove vrste ispostavilo se da je moj Norton Antivirus bio problem - istekla mi licenca i on nešto počeo da brlja sve dok ga nisam izbrisao sa kompjutera.

  Ja lično volim da odem na "Command Prompt" i ukucam: tasklist /SVC da provjerim koji se servisi izvršavaju na mom kompjuteru.

  Ukoliko želiš da neki servis zaustaviš otkucaš: sc config ime-servisa start= disabled

  Istu stvar možeš da uradiš i ako odeš na "Windows Task Manager". Vidim da znaš kako se to radi, tj. pritisneš Ctrl-Alt-Del.

  Međutim, glavni problem je da treba da znaš koji proces treba da zaustaviš. Pošto ne znam šta se sve izvršava na tvom kompjuteru, najbolje je da ukucaš ime od svih tih kritičnih procesa na Google i pronađeš šta oni rade. Naravno, jedan po jedan.

  Ukoliko ti je i ovo problem, možeš da počneš sa skeniranjem svoga kompjutera protiv virusa i trojanaca. Zatim izbriši sve nepoželjne programe na sistemu, a posebno Toolbars i sve ostale programe koji ti ne trebaju. Što manje smeći imaš na svom kompjuteru, bolje za tebe.

  Posebnu pažnju obrati na Windows Registry. Provjeri da li u njemu imaš nekih "sumnjivih" stavki. Ukloni i sve igre koje ti ne trebaju.

  Za jednog dobrog stručnjaka ovo ne bi bio veliki problem da riješi. Međutim, nije baš lako dati neki savjet ovako na daljinu, sem onoga da je tvoja krajnja opcija da ponovo instaliraš Windows-e, što je, sa vremena na vrijeme, i preporučljivo.
  kompjuteri- 63022 - 10.02.2012 : Jelena Soskic Berane - best (0)

  Gledanje filmova na kompjuteru


  Poštovani,

  molim vas da mi pomognete. Jako je hitno! Naime, iznajmila sam neke filmove i imam veliku želju da ih pogledam ali ne mogu. Kada ubacim film i pojavi mi se prozor na ekranu nigdje nema stvake "Play in Asus DVD" kao ranije, a kada odem na E: drajv DVD je prazan. Pomagajte, ne znam u čemu je problem.

  Kao prvo, treba da znaš da kompjuter piše na DVD u drugom formatu od onoga koji koriste DVD Player-i. Zbog toga, tvoj kompjuter misli da je DVD prazan.

  Ipak, to ne znači da tvoj kompjuter ne može da čita, tj. da ti ne možeš da gledaš DVD filmove na kompjuteru. Da bi to bilo moguće, ti moraš da imaš instaliran neki od stotinjak "DVD Player" programa, koji se mogu naći i skinuti sa interneta. Otkucaj na Google "Free DVD Player" da nađeš listu.

  Što se tebe tiče, ti si izgleda imala (i vjerovatno još uvijek imaš) DVD Player instaliran na svom kompjuteru. Međutim, on ne radi ili nije "default" tj. neće sam da se startuje. Da bi startovala film, otiđi na "My Computer" i desnim tasterom na mišu klikni na E: drive. Zatim idi na "Open Width" i izaberi taj tvoj "Asus Player", koji si vjerovatno dobila na tom tvom "Asus" laptopu koji imaš.
  kompjuteri- 62982 - 09.02.2012 : Duka Joks Srbija - best (0)

  Problem sa ikonicama


  Klikom na jednu ikonicu, markira mi sve ostale ikonice na računaru! Šta da radim? Hvala unapred.

  Poštovana,

  meni se sve čini da ti imaš problem sa tvojom tastaturom. Izgleda da ti se zaglavio jedan od tastera ( Shift ili Ctrl ).

  Ukoliko imaš desktop, zamjeni tastaturu i zamoli nekoga da ti očisti ova dva tastera, kojih na tastaturi imaš ukupno 4.

  Ukoliko imaš laptop ( što se na njima često dešava ) jedina varijanta ti je da ti neko popravi tastaturu.
  kompjuteri- 62922 - 09.02.2012 : Elvis Suljic Zvornik - best (0)

  Problem oko zvučne kartice


  Poštovani, imam problem oko zvučne kartice. Našao sam drajvere i instalirao ih. Međutim, opet nemam zvuka. Do čega je? Da li može biti da nisu ti drajveri ili nešo drugo. Molim vas da mi pomognete?

  Poštovani,

  u vezi ovoga već je ranije pisano pa pročitaj ranije postove. Provjeri da ti zvuk nije setovan na "mute".
  kompjuteri- 62803 - 08.02.2012 : Djordje Lukic Beograd Srbija - best (0)

  Problem sa mrežnom karticom


  Pozdrav svima,

  imam Acer Travelmate 6000 laptop, star je znam ali za skype radi. Problem je sledeci instalirao sam novi Windows 2003 sve je OK, drivere naravno prvo chipset pa sve ostalo dok nisam došao do wireless mrežne kartice.. . Ako pokušam da instaliram restartuje mi se kompjuter i pojavi se plavi ekran na kome kaže da imam problem sa detektovanjem Windows-a i da ima neko oštecenje. Poruka na ekranu brzo nestane i ne mogu da iščitam sve do kraja. Ako neko može da mi pomogne hvala unapred.

  Za početak restartuj Windows u "Safe Mode" i izaberi "last valid configuration". Možda će ti ovo pomoši da podigneš sistem.

  Mene zabrinjava i sama tvoja pomisao da instaliraš "Windows 2003". Ja sam ga godinama koristio kao server, ali mi nikada nije palo da ga instaliram na nekom od kućnih računara. Moj ti je savjet da se ti ipak vratiš dobrom, starom XP, koji još uvijek perfektno radi na svim mojim računarima. I kada sam 2005. i 2007. godine kupio Dell-ove laptope, koji su inače došli sa "Vistom", odmah sam napravio "dual boot" i instalirao i XP. Da budem iskren, što se hardvera tiče nikada ne ganjam "novu modu" pa Windows 7 još uvijek nemam - čak i na poslu još uvijek koristimo XP.

  Sve ovo sam ti ispričao iz prostog razloga da shvatiš da su svi drajveri testirani na Windows XP, pa je vrlo moguće da taj tvoj drajver za "wireless" karticu ne radi na "Windows 2003 Server Edition"

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  kompjuteri- 62742 - 06.02.2012 : Snezana Antonic Pancevo - best (0)

  Out of range


  Poštovani,

  Imam problem sa monitorom, deca su ubacivala neke igrice cija je rezolucija bila prevelika i sad stoji na ekranu "out of range" u "safe mode" kada uđem nista ne pomaže. Da li znate kako da rešim problem?

  Poštovana,

  ovo nije veliki problem! Djeca su, kroz igru ili kroz Windows, podesila grafičku karticu na rezoluciju koju tvoj monitor ne može da podrži.

  Startuj sistem u "safe mode" a onda desnim tasterom na mišu klikni na sredinu ekrana. Ukoliko ti se pojavi prozor, izaberi "Properties" a zatim izaberi karticu "Settings". Na njoj smanji rezoluciju na 720x460, a zatim povećavaj do one koja ti odgovara. Na "setting-advanced" bi trebala i da podesiš vertikalnu frekvenciju na 60hz ili 72hz jer i ovo može da bude problem.

  Ukoliko nisi u stanju da ovo uradiš, pozajmi na pet minuta od prijatelja malo bolji monitor, i smanji rezoluciju. Nakon toga možeš da isti vratiš.
  kompjuteri- 62662 - 05.02.2012 : Vladimir - best (0)

  RE: Hvala


  Nema na čemu Željko. Bavim se i sam time, pa sam ovde da pomognem, a i da naučim još više.. :)

  Pozdrav!
  kompjuteri- 62622 - 05.02.2012 : Vladimir - best (0)

  Odgovori: Igrice, Java


  Jovan - Mogao bi da upišeš na google. com koje te igrice zanimaju, a onda vidiš za svaku, "requirements", tačnije zahteve, da li može da pokrene tvoj komp ili ne..

  Ikac - Obrisaćeš te tragove tako što ideš na C:ĐProgram FilesĐJava po default-u.. Obriši ceo folder.. I moj ti je savet da skineš CCleaner bespaltno sa neta i da obrišeš cookie-e, cash i ostalo.. A možeš i registry da očistiš preko tog programa.

  Bata - Ne razumem kako ti se sve ikonice otvaraju jednim istim programom? Ili si hteo da napišeš da ti svaka ikonica otvara jedan isti program? To je najverovatnije virus i možeš ga skenirati preko safe mode - a nekim antivirus programom. Kada ti se pali kompjuter ideš na F8, izabereš safe mode i to pokreneš antivirus i skeniraš.. Ako ne znaš ili ne pronađe ništa, idi na "safe mode with command prompt", i tu ukucaš:

  - cd c:ĐwindowsĐsystem32Đrestore i pritisneš enter..

  Posle toga ukucaš "rstrui. exe" i to će ti pokrenuti system restore, dalje samo pratiš uputstva i vratiš na stanje koje ti je bilo pre nego što se sve to desilo.. I naravno, kad startuješ windows, skeniraj ga nekim antivirusom.. Imaš u ranijim postovima još neka rešenja pa malo pogledaj, pročitaj..

  Nadam se da sam pomogao.

  Pozdrav! :)

  Vlado, mnogo ti hvala što daješ ovako kvalitetne odgovore na sva ova pitanja.

  Pozdrav,
  Željko
  kompjuteri- 62522 - 04.02.2012 : Ikac - best (10)

  Problem sa Javom


  Moze mala pomoc? Imala sam instaliranu Javu u laptopu kada sam ga kupila, ali sam nešto slučajno obirisala i sada ne mogu da je deinstaliram. Kada hoću da instaliram novu verziju, traži da zauzme mesto stare, ja kliknem yes i izbaci mi gresku 1723? Sta mogu da uradim da bi je ponovo instalirala?

  Unapred hvala! :)

  Izgleda da je, zbog nekog razloga, verzija Jave koju ti imaš na svom kompjuteru oštećena: može biti virus, ali i loša manipulacija sa tvoje strane.

  Moj savjet ti je da skineš sa svog kompjutera sve tragove Jave koju posjeduješ a kasnije skineš sa interneta i instaliraš "offline installation package".
  kompjuteri- 62502 - 04.02.2012 : Jovan Sudzum Bileca - best (0)

  Sajt za trazenje igrica


  Da li postoji neki sajt na kome mogu da ukucam konfiguraciju moga kompjutera i kategorije igrica koje tražim i da mi izbaci kao pretragu sve igrice koje bi moj komp mogao da podrži ???
  kompjuteri- 62482 - 04.02.2012 : Duki Novak Banja Luka - best (0)

  Poludio mi komp


  Imam problem sa kućnim računarom i ne znam šta mu je ali kad se ugasi neće da se upali sve do 4-5 sati. Prvo sam mislio da je radi napona tj. pada napona struje ali očito nije. Da li mi možete pomoći šta je u pitanju i kako da ga upalim?

  Poštovani,

  vjerovatno ti se pregrijava procesor, a zatim se kompjuter sam ugasi. Kompjuter ima samo-zaštitni mehanizam koji mu ne dozvoljava da se ponovo upali dok se procesor u potpunosti ne ohladi.

  Moj savjet ti je da provjeriš venitlator na procesoru. Ukoliko je bučan i zastajkuje, onda je sigurno do njega. Ukoliko ima prašine - očisti je. O tome sam već ranije pisao.

  Pored toga, skini neki program za mjerenje temperature procesora pa provjeri moj navod.

  Ukoliko ne znaš da uradiš ništa od gore pomenutog - nađi nekoga da ti pomogne.
  kompjuteri- 62422 - 03.02.2012 : Kuljci Padina - best (0)

  Ne mogu da instaliram antivirus


  Pozdrav! Imam jedno pitanje, kada pokušavam da instaliram bilo koji anti-virus program, računar mi se restartuje!!! Bilo koji anti virus je u pitanju probao sam CC Clener, Avast, Aviru znaci bilo koji! Unapred zahvalan...

  Vjerovatno ti je kompjuter inficiran sa virusima. Pokušaj da to uradiš u "Safe Mode". Međutim, prije toga bi trebao da skineš sa interneta neki od anti-virus programa koji se ne instaliraju. Ja ti preporučujem PortableAntySpyware program koji je svega 13 Mb i imam jako dobro iskustvo sa njim, samo ako izvršiš "update" programa prije nego što skeniraš svoj kompjuter. Napomena: u upustvu stoji da je dobro preimenovati ovaj program prije korištenja jer neki virusi napadaju datoteke sa ovim imenom.
  kompjuteri- 62402 - 02.02.2012 : Dragana Vujovic SAD - best (0)

  Gubitak slike na ekranu


  Imam Toshiba Satellite i zadnjih dana mi se gubi slika na ekranu i pojavile su se različite linije... Željela bih znati u čemu je problem i može li se to popraviti bez mjenjanja čitavog displeja. Hvala unaprijed!


  Dragana,

  mogao bi da bude i problem sa LCD kablom, koji povezuje ekran sa matičnom pločom, ali ne vjerujem da je to u pitanju.

  Da bi provjerio da li je sa kablom sve u redu priključi laptop na externi monitor. Ukoliko još uvijek imaš problem sa slikom, znači da je stvarni problem u kompjuteru.

  I ja sam već osam godina vlasnik Toshiba Satellite A30 compjutera, kojeg već odavno ne koristim, ali sam na njemu dosta naučio o problemima Toshiba laptopa. Zbog toga mislim da je tvoj problem u pregrijavanju procesora. Savjetujem ti da očistiš ventilator, koji je sa donje strane i veoma je lako dostupan. Sem odvrtke ne treba ti nikakav drugi alat, niti materijal. Ventilator je povezan sa procesorom nekom bijelom, lepljivom masom, koju nemoj da diraš.

  Prije nego što očistiš ventilator, skini sa interneta neki program za mjerenje temperature procesora. Možda bi mogao da pokušaš sa RealTempGT, koji je besplatan.
  kompjuteri- 62342 - 01.02.2012 : Maja Vukadinovic Kosovska Mitrovica - best (0)

  Sound


  Potrebna mi je pomoć. Instalirala sam Windows Ultimate, formatirala ceo kompjuter.. . Do sinoć zvuk je bio OK ! Ali ujutru kada sam ga upalila ne čuje se zvuk.. . Ja zaista ne znam šta mu je! Ako ima jos nešto pomozi hitno je!
  Hvala unapred :)

  Poštovana,
  vjerovatno si stavila zvuk na "mute". Treba da odeš na "Control Panel" a zatim "Sound and Audio Devices". Na jednom od ovih kartica imaš opciju da isključiš tj. uključiš zvuk.
  kompjuteri- 62002 - 30.01.2012 : Srdjan Peric Kraljevo - best (0)

  Zastoj u radu kompjutera


  Računar je dobro radio, ali počeo je da blokira miš i tastaturu. Obavezno moram da ga resetujem da bih nastavio sa radom, a onda se dešava da već u restartu ponovo blokira. U čemu može biti problem? Hvala unapred!


  Srđane,

  za početak pritisni CTRL+ALT+DEL i otiđi na Taskbar. Posmatraj CPU Usage, kao i Memory Usage. Posmatraj procese i vidi da neki od njih ne jede previše memorije ili resursa. Kada nađeš koji od njih pravi problem, ukucaj njegovo ime u GOOGLE i nađi šta radi...

  Može se desiti da neki od ovih procesa koči tvoj kompjuter. Ukoliko nisi u stanju da riješiš ovaj problem, potraži pomoć od nekoga ko zna malo više o kompjuterima od tebe.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  kompjuteri- 61962 - 30.01.2012 : Rasha Radovic Medvedja,Srbija - best (0)

  Problem sa instaliranjem grafičke kartice


  Zdravo,

  Kupio sam nedavno polovan laptop i imam problem sa grafičkom karticom da budem precizniji sa instaliranjem drajvera. Kada skinem drajver za moju grafičku karticu koja je inače Nvidia Geforce Go 7600 i kada ga instaliram a zatim resetujem laptop stigne do "loading Wondows" i posle samo crn ekran. Jedino rešenje mi je da uđem u safe mode i disable drajver da bi podigo sistem. Još da dodam da na Standard VGA radi normalno samo što ne mogu da igram nikakve igre.

  Radi se o toshiba qosmio g30-205

  Rašo,

  Očigledno je da si skinuo pogrešan driver sa interneta. Najbolje ti je da odeš na Tošibin portal, ukucaš serijski broj tvog laptopa (SKU) i direktno sa njihovog sajta skineš driver za tvoj kompjuter. Isto važi i za vlasnike laptopa tipa DELL, HP, Compaq...

  Princip oko skidanja drajvera je: ukoliko jedan ne radi - pokušaj sa drugim.
  kompjuteri- 61922 - 30.01.2012 : Aleksandar Golijanin Sarajevo - best (0)

  Kako da instaliram miša?


  Kako da instaliram drajver miša?

  Za Windows operativni sistem, u zadnjih 15-tak godina, važi tkz. "plug-and-play" pravilo, tj. kada miša ubodeš u USB on se sam instalira. Ukoliko to ne radi, vrlo je moguće da ti je miš pokvaren.
  kompjuteri- 61882 - 29.01.2012 : Dino - best (0)

  Grafička kartica


  Pozdrav,

  Hvala vam na uputama, ali nisam uspio instalirat drajvere za grafičku. Probao sam u safe modu, u VGA modu, međutim, čim se Windows pokrene normalno, gubi se slika, a prije toga sam uradio uninstall drajvera stare grafičke. Najvjerovatnije da je grafička odradila svoje.
  kompjuteri- 61705 - 27.01.2012 : Vladimir - best (0)

  Za Aleksandra Golijanina


  Aleksandre,

  probaj da obrišeš driver miša i da ga instaliraš ponovo. Vidi da promeniš web browser, preporučujem Google Chrome, možda ti on pravi probleme, mada ne bi trebalo tolike.

  Skeniraj sa programom CCleaner-om koji možeš da skineš sa download. cnet. com. Kad ga instaliraš, imaš sa leve strane opcije Cleaner, Registry. Odabereš Cleaner i dole imaš opciju Analyze, to pritisni i kad završi, ideš na Run Cleaner. To će ti obrisati internet cache, cookie-e i ostalo i oslobodiće ti memoriju.

  Na kraju, možda se sistem nije dobro podigao, pa uradi ponovo instalaciju. Obavezno formatiraj C (system) ili na kojoj particiji instaliras Windows.

  Pozdrav!
  kompjuteri- 61702 - 27.01.2012 : Vladimir - best (0)

  Problemi sa grafičkom - Dino


  Dino,

  vidi koja ti je matična ploča na računaru pa postavi ovde. Možda matična jednostavno ne podržava grafičku kartu koju si naveo. Ukoliko odgovara, onda vidi da je izvadiš ako imaš integrisanu ili vrati staru i instaliraj driver za ati radeon 9250. Pa ponovo stavi grafičku i vidi da li će raditi.

  Idi na desni klik - Properties - Settings - Advanced - Monitor - Screen refresh rate i proveri da li ima vise od ponuđenih. Kod mene je npr samo 60Hertz. Pa probaj kombinacije ako ih ima više.

  Pozdrav!
  kompjuteri- 61562 - 26.01.2012 : Aco-ronaldo Bar, CG - best (0)

  Kako formirati novu particiju?


  Imam C: i D: disk, ali prilikom reinstalacije sad samo imam C disk a D disk ne postoji to jest sad je CD - Rom uzeo ime D diska da li je moguće kako promjeniti ime tog CD-roma da ne bude D disk i ako može kako da VRATIM D disk da bude vidljiv inače imam Windows 7 3, 0GHz dual core 6 gb rama 9800GT.

  Dešava mi se da iz čista mira samo upalim igricu igram par minuta i izbaci me mislio sam da je do Windowsa i obrisao sam ga ali nije opet isto :( a dešavalo se da izbacuje i plavi ekran i zabaguje sam od sebe .. .. da li se to može kako riješiti a najviše bi mi trebala pomoć oko tog D: diska da ga vratim jer sad imam samo jednu particiju a imao sam dvije i sad nemam te GB što su mi na toj particiji a imam vazne neke podatke kako da ukljucim sad tu 2 particiju moram li opet da bootujem Cd od windowsa ili šta ?

  Poštovani,

  vjerovatno si formatirao svoj disk na manju particiju od njegove stvarne veličine. To znači da imaš dio diska koji uopšte nije formatiran, a takođe nije ni dobio neko "logičko ime", npr. D:. Pošto tvoj disk ne koristi D: za ime diska, tvoj CD/DVD automatski postaje D:

  U XP ja sam ovo rješavao sa komandnog prompta. Na Windows 7 to je mnogo jednostavnije, ali me mrzi da to objašnjavam pa sam ti na Youtube našao prilog koji to objašnjava.

  kompjuteri- 61523 - 26.01.2012 : Milena Simic Serbija - best (0)

  Kako da vratim izbrisano??


  Sulucajno sam izbrisala neke slike i ne zanam da li mogu da se vrate?? imam PC Linux. Hvala unapred!

  Poštovana,

  ne koristim baš mnogo Linux, samo SUN Solaris, i jednom sam koristio "grep" komandu da vratim izbrisani program (text file). Na internetu imaš milion sajtova na kojima to detaljno objašnjavaju. Meni se posebno sviđa ovo što sam našao na Youtube. Jedini problem je što moraš instalirati ovaj tool koji to radi. Budi pažljiva i nemoj da ga instaliraš na particiji na kojoj ti se nalaze izbrisane slike.

  kompjuteri- 61522 - 26.01.2012 : Igor Jevtic - best (0)

  Racunar se restartuje


  Znaci, ne znam vise sta da radim, racunar mi se sam od sebe restartuje, a ponekad i zablokira, radi ponekad 5-6 sati, pa se restartuje 2-3 puta u roku od pola sata! Sta moze da bude? Pomagajte.. .. Unapred zahvalan!!!

  Poštovani,

  izgleda da je vrijeme da uradiš kompletno novu instalaciju Windows-a. Ukoliko imaš nekih važnih programa, pokušaj prvo sa "Repair" opcijom, ali ne vjerujem da će ti ona pomoći.
  kompjuteri- 61502 - 26.01.2012 : Vladimir - best (0)

  RE: Problem sa tastaturom na laptopu
  Ukoliko ne radi ono sa driver-om, pokušaj da blokiraš tastaturu kao na snimku, pa da ubaciš tastaturu sa usb-om.

  Ukoliko ni ovo ne pomaže i ako si vešt sa komponentama, ovde "hp. com/ctg/Manual/c01311536.pdf?aoid=35252"

  Možeš da vidiš u odeljku 5. 11 Keyboard kako da otkačiš kabl koji povezuje tvoju tastaturu na lap topu. Ukoliko nisi siguran, nosi u servis. Isto tako je vratiš ako se osuši i nestane problem.

  There are actually few ways that can solve this problem :

  1. You can physically remove the keyboard from your laptop. This will require to remove some screws and some mechanical work. But this is also an option. Many would be thinking that this is not a feasible solution but trust me there would be no issues in removing the laptop keyboard. Just it needs some mechanical work.

  2. Go to Control Panel-Click Accessories and check all the check boxes and then click OK. This may also solve the problem.

  3. A simple way to disable the laptop keyboard (any brand) is to go to the device manager, go to update driver then install an INCOMPATIBLE keyboard driver instead of the standard ps/2 driver then reboot. You will see that after reboot your defective laptop keyboard is no longer functioning thus solving the problem. Hope this helps. The instructions are:
  1. Go to Device Manager and select the keyboard driver for your laptop. Right-Click- Properties
  2. Click on the rdiver panel and select the "Update"" button.
  3. Here you can choose an incompatible driver (you should unselect the option "Find compatible driver"). The one I have chosen (and the safer) is the "HID Keyboard Device"
  4. Restart and that"s it !! Your are done!

  Naš prijatelj google.. . :)

  Pozdrav!
  kompjuteri- 61483 - 26.01.2012 : Vladimir - best (0)

  Nije rešen problem u vezi ikonica


  Poštovani,

  probao sam i preko command prompt-a da uđem u "system restore" i da ga vratim na prošlo stanje, ali ni tad nije moglo zato što je već napravio "check point" posle prvog "system restore."
  Probao sam i sa programom da očistim registry, ali nije imalo nikakvog efekta. Probao sam i sa programima CCleaner i Unhackme, ista priča. Tako da, verovatno ću ići na reinstalaciju Windows-a, nažalost. Nije moj kompjuter, ovaj slučaj mi se desio u firmi.

  Što se tiče gašenja laptopa, ne znam kako je uopšte radio na Visti s obzirom da laptop ima 256MB RAM memorije. Jedino rešenje je da se instalira XP jer najmanje zauzima RAM-a i ako je moguće da se ista proširi u servisu na barem 512MB RAM. Drug mi ima 1GB ram-a na desktopu, pa mu windows 7 zauzima oko 700MB i kočio mu je prilikom paljenja pretraživača. Instalirao sam mu XP i sve normalno radi.

  Pozdrav!
  kompjuteri- 61462 - 26.01.2012 : Miodrag Djordjevic Germany - best (0)

  Gašenje kompjutera


  Imam jedan problem.. .. Laptop mi se gasi posle izvesnog vremena, obicno kada gledam neki film ali primetio sam da i to nije neko pravilo. Kada mi se ugasi pise ovo.. ..

  "IF problem continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as cashing or shadowing. If you need to use safe mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advenced Startup options, and then select safe mode."
  Kada udjem u BIOS stoji mogućnost da deaktiviram opciju za samoiskljucivanje kompjutera kad detektuje neki problem ali ja uopste ne mogu uci unutra da bi je deaktivirao, kada pritisnem ENTER odmah mi upali Windows.. . Molim za pomoc

  Karakteristike: Turion TL60, ATI Mobillity Radeon HD 2400, VRAM-256MB, Windows Vista

  Poštovani,

  kao prvo, uradi ono što ti piše u poruci - isključi sve uređaje koje si instalirao nedavno. Zatim izbriši sve drajvere koje si nedavno instalirao. Na kraju, ja bih pokušao i da onemogućim BIOS opciju za memoriju, kao što su "caching" ili "shadowing". Ukoliko je potrebno, koristi "Safe Mode".

  Na kraju, ako ništa ne pomogne, zapitaj se da li postoji mogućnost da ponovo instaliraš Windows. Nisam baš neki veliki stručnjak za Vistu, ali mislim da bi mogao da pređeš i na Windows 7. Ovo bi definitivno riješilo tvoj problem jer je on (očigledno) softverske a ne hardverske prirode.

  Kada sve popraviš, sjeti se da na ovom svijetu postoje i alati poput "Norton Ghost", koji ti omogućavaju da napraviš "Backup" sistema u vrijeme kada on radi. Nekada u budćnosti to ti može zatrebati.
  kompjuteri- 61402 - 26.01.2012 : Vladimir - best (0)

  Za Kemala u vezi tastature


  Mislim da je tu jedino rešenje da se obriše driver. Idi na My Computer(Start)-ControlPanel-Keyboard-Hardware-Properties-Driver-Uninstall

  Pre toga isključiti tastaturu koja je priključena preko USB-a. Trebalo bi posle toga, kad se uključi tastatura na USB, da instalira sopstveni driver. Nisam probao, ali mi deluje kao rešenje.

  Pozdrav!
  kompjuteri- 61242 - 25.01.2012 : Kemal Ademovic Srbija, Subotica - best (0)

  Kako da ugasim tastaturu na Laptopu


  Ljudi, imam problem sa tastaturom na laptopu, prolio sam vodu i ne rade mi neki tasteri. Kupio sam novu tastaturu na USB pa bih želo da ugasim ovu na laptop jer mi stvara pometnje. Tastatura sama otkucava i ne mogu da radim. Molim za pomoć. hvala unapred

  Kemale,

  otvori laptop i isključi kabal koji povezuje tastaturu laptopa sa matičnom pločom. Ukoliko ne znaš da to uradiš sam, odnesi na servis.

  Ne vjerujem da je moguće softverski ugasiti tastaturu na laptopu! Međutim, ipak provjeri "Setup" i "Control Panel" na Windows-ima. Potraži opciju, "Keyboard" i vidi da li postoji takva mogućnost.

  Ne znam koji laptop imaš, ali ja bih ti savjetovao da ga dobro osušiš prije nego što ga koristiš nakon što si na njega prosuo vodu. Mišljenja sam da će problem vremenom nestati - ukoliko si na tastaturu prolio čistu vodu. Da ubrzaš proces sušenja mogao bi da koristiš i fen za kosu. Samo pažljivo, nemoj da istopiš tastere!

  Ukoliko imaš nekoga ko je "napredni korisnik računara" posavjetovao bih ti da skine taster koji je problematičan. Međutim, oprezno sa ovim jer veoma često laici naprave nepopravljivu štetu.
  kompjuteri- 61183 - 25.01.2012 : Dino Dogdibegovic Bih - best (0)

  Problem sa grafičkom karticom


  Imam sledeći problem:

  Kad ubacim ovu graficku "Ati Radeon 9250 128MB DDR TVO" sve funkcioniše dok se ne podigne sistem i Windows XP ne pronađe novi hardver. Čim se pojavi balon da je grafička pronađena gubi se slika, tj. gasi se monitor. Šta činiti?

  Pokušaj da uđeš u Safe Mode, pa onda da instaliraš odgovarajući drajver za tu grafičku karticu.
  kompjuteri- 61102 - 24.01.2012 : Mario Dvagic Bjelovar, Hrvatska - best (0)

  Problem sa paljenjem kompa


  Pozdrav, imam jedan problem sa paljenjem kompjutera. Od prijatelja sam kupio grafičku karticu, i ona kod njega radi normalno a ja kad je stavim u kompjuter i isti upalim na ekranu se pojavi tekstga on upali ekran pokaze onaj tekst i treba dignut windowse i restarta se i tak stalno. Ako ko zna kaj je pomagajte ????

  Mario,

  Gotovo sam siguran da je problem u tome što ti na svojoj matičnoj ploči imaš "built in" grafičku karticu. Kada staviš ovu drugu, kompjuter se buni i ponovo se startuje. Ukoliko ti je ovo problem, nabavi upustvo za tvoju "motherboard" i vidi kako može da se "disable" grafička kartica koja je "built in".

  Ukoliko nije ovaj problem, onda ti je kompjuter jako star pa ne podržava grafičku karticu. U uputstvu za tvoju grafičku karticu provjeri koji je "minimum requirement" što se tiče hardvera, tj. da li uopšte možeš koristiti tu karticu na tvom kompjuteru.
  kompjuteri- 60482 - 19.01.2012 : Djuro Mitrovic Cacak-srbija - best (0)

  Kako poslati link za moj kompjuter


  Poštovanje svima na sajtu,

  gledao sam mnogo sajtova , ali sam kod vas naisao na najrazumljivija objasnjenja, pa reko da vas upitam ako mozete da mi objasnite kako mogu da napravim recimo za video sa racunara link koji mogu poslati nekom imejlom. Pozdrav i hvala!

  Poštovani,

  ovo i nije tako lako uraditi. Da bi neko mogao da pristupa tvom kompjuteru koristeći HTTP protokol ti moraš imati nešto što se zove Aplikacioni server instaliran na tvom kompjuteru. Ovo je, ustvari, jedan program koji podržava gore napomenuti protokol. Najpoznatiji program takve vrste je "Apache", a koriste se i Weblogic, Websphere, OAS... Jedan od ovih programa i ja koristim da ti pristupiš mom računaru

  Za tebe bi bilo mnogo bolje da koristiš jedan drugi program, koji se zove "Drop Box" a koji ti omogućuje da dijeliš neki folder sa svojim prijateljima. Koristeći ovaj program i ti sam možeš da pristupaš nekom folderu na tvom kompjuteru preko interneta.
  kompjuteri- 59942 - 14.01.2012 : Milan Markovic Serbia - best (0)

  Kako da vidim šifru iz Windows-a?


  Pre 3 dana sam išao na Facebook preko mog kompa, ali sam zaboravio šifru. Znači kucao sam sa mog kompa šifru. Da li to može nekako da se vidi iz kompijutera da izvučem sifru? A ne znam ni mali pass... Molim vas da se neko ko se razume u ove stvari da mi pomogne. U kompijuteru je sigurno ostalo negde.

  Na Windows se ne mogu vidjeti šifre, sem ako nemaš instaliran poseban program koji pamti sve što se na tastaturi kuca.

  Programi za pretraživanje Interneta ( Explorer, Google Chrome) imaju mogućnost da "pamte" šifre, ali ne vjerujem da si ti to tako setovao.

  Otiđi na Facebook i nađi opciju "Forgot your password?". Klikni na taj link i unesi svoju email adresu. Nakon nekoliko minuta ćeš dobiti poštu na tu adresu sa podacima kako da resetuješ lozinku, ili ćeš možda dobiti lozinku - ne znam jer ne zaboravljam lozinke.
  kompjuteri- 59762 - 12.01.2012 : Daco Dragutinović Srbija , pozega - best (0)

  Crash and dumps


  Jednostavno u bilo kom trenutku se pojavljuje plav ekran i piše "crash and dumps" bilo da sam na netu ili kada igram igre u čemu može da bude problem? Komp je skoro nov procesor je AMD A63650-APU Radeon (tm) HD Graphics . 2. 60. GHz Ram memory 8, 00 ( 2, 74)Sistem 32 bit

  Graficka je AMD radeon HD 6530 D. Unapred hvala.

  Ovo je malo teže ustanoviti jer problem može da bude i softverske (Windows) i hardverske prirode. Ja bih pokušao da pogledam "system dump", a možda projeriš i "application events". Odeš na "system tools" pa onda na "event viewer" i onda pogledaš "system log" za "applications" i "system".

  Ukoliko ti je kompjuter nov i pod garancijom onda ga odnesi na servis.

  Kao što rekoh, može da bude dosta razloga zašto ti sistem pada: neka aplikacija / igrica koju si skoro instalirao, neki od sistemskih drajvera je oštećen... Ovo se lako rješava tako što ponovo instaliraš kompletan Windows operatini sistem. Hardverski problemi su mnogo komplikovaniji - njih nije lako otkloniti.

  Pozdrav,

  Željko
  kompjuteri- 58765 - 27.12.2011 : Aleksandar Simic Srbija Mladenovac - best (0)

  SSL Error


  Već duže vreme pokušavam da uđem na jednu važnu stranicu, ali stalno mi se pojavljuje SSL greška. Da li možeš da mi kažeš kako da je popravim?

  Poštovani,

  iako nije isključeno da je greška na njihovoj strani, ti si onaj koji mora da pronađe rješenje za taj problem. Moj savjet ti je da instaliraš najnoviju verziju browser-a koji koristiš ( Explorer, Firefox, Chrome ) ili da počneš da koristiš neki drugi.
  kompjuteri- 57784 - 23.12.2011 : Dragan Teca BiH - best (0)

  Računar se gasi


  Pozdrav,
  imam jedno pitanje vezano za racunar. Imam instaliran internet explorer i mozillu, do sada ako pokrenem youtube ili nesto sto zahtjeva flash player, ako bih pokrenuo na exploreru racunar mi se jednostavno zaledi i u roki od 40 sec se samo ugasi. Ako bih istu stranicu otvorio u mozilli sve je bilo u redu, dok nisam instalirao adobe flash player 10 i od tada ni na mozilli ne mogu da pokrenem, opet se samo zaledi i ugasi. Molio bih za savjet kako da rijesim ovaj problem. Hvala unaprijed.

  Dragane,

  već sam ranije odgovorio na ovo pitanje.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  kompjuteri- 57722 - 22.12.2011 : Biljana - best (0)

  Kompjuter se restartuje


  Zdravo, i ja imam problem sa svojim kompjuterom. Uradila sam neka podešavanja na Windows-u (servis pack), kad je sistem završio sa tim, tražio je od mene da restartujem kompjuter što sam i uradila. Međutim, od tada se kompjuter stalno restartuje. Piše da instalacija nije uspela i da vraća promene ili tako nešto (reverting changes).. . I to traje vec satima. Šta da radim? Pokušala sam i da ga ugasim, ali kad se upali i dalje isto stanje.

  Problem može biti različit, ali ja ti savjetujem da:

  1) Startuješ kompjuter u "Safe Mode" a zatim pokušaš da povratiš zadnju ispravnu konfiguraciju

  2) Uzmi instalacioni disk za Windows i uradi "System Repair"

  3) Nađi nekoga ko zna mnogo više o kompjuterima od tebe i pitaj ga da pokuša da iizbrišeš update, ili promjeniš konfiguracioni fajl na C: drajvu.
  kompjuteri- 57082 - 18.12.2011 : Jelena Avdalovic Srbija - best (0)

  Blokira mi laptop


  Laptop mi zna zablokirati (ekran potamni i čuje se neki zvuk) prilikom gledanja youtuba, tako da ga moram ugasiti, jer ne pomaže ni ESC ni restart. Dešava se i da prilikom gledanja nekog videa (snimljenog na kompu) krene da blokira, ali do sada u tim situacijama nije nikad u potpunosti zablokirao. Da li neko može da pretpostavi sta je problem?

  Hvala
  kompjuteri- 55683 - 11.12.2011 : Zeki Brzi Sarajevo - best (0)

  Kompjuter nece da se ugasi


  Moze li neko da mi pomogne? Imam problem... Kada gasim kompijuter on se resetuje automatski, neće da se ugasi. Šta da radim?

  Da li ga gasiš softverski, tj. "Start-Shut Down"? Ne bih se iznenadio da radiš nešto jako glupo, zbog toga potraži savjet stručnjaka. Na zadnjoj strani tvoga desktopa imaš taster na kome piše "0/1" ili "On / Off". Pritisni taj taster kada ekran pocrni.

  Ukoliko stvarno misliš da znaš šta radiš, i ako radiš sve pravilno, onda se može desiti da tvoja matična ploča ima neki problem. Naime, kada Windows softverski gasi kompjuter, onda mu šalje jedan kod ( koji se naziva "interrupt" ) koji matičnoj ploči govori da se ugasi ili restartuje. Veoma teško mi je povjerovati da imaš problem sa Windows ili sa matičnom poločom, ali i to je moguće.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  kompjuteri- 55582 - 10.12.2011 : Mile Kanada - best (0)

  USB Drives


  Ne kažem da sam ekspert što se tiče kompjutera i da znam previše, ali do sada sam uvijek uspijevao da popravim probleme na mom kompijuteru na različite načine.. .. Nekada sa totolnim Recovery kompijutera, a nekad uz pomoć informacija na internetu. Nisam nikad do sada mijenjeo dijelove u kompijteru. Sad imam problem koji nisam mogao rijesiti. Naime USB drives ne rade. Miš mi ne radi jer je priključen na USB drive, a takođe ne radi ni tastatura. Možda je jednostavno riješiti problem a možda i nije i nisam mnogo pokušavao pa bih molio ako ima neki savjet kako da riješim ovaj problem. Hvala!

  Mile,

  pretpostavljam da imaš laptop jer ova vrsta kompjutera ima mnogo više problema nego desktop kompjuteri.

  Da li su ti miš i tastatura radili ranije? Ponekad se desi da, ako priključiš više USB uređaja, napon padne ispod određene granice tako da ni jedan od njih ne radi.

  Evo ti nekoliko savjeta:

  1) Provjeri na "Control Panel - System - Hardware - Device Manager" da li su ti USB instalisani kako treba. Naravno, ovo važi za Windows XP, pošto ne znam koji operativni sistem imaš.

  2) Ukoliko ti miš i tastatura nisu ranije radili, onda znači da nisi dobro instalirao drajvere za te uređaje. Ja sam, na primjer, imao jako mnogo problema da instaliram drajver za Microsoft 2000 tatstaturu.

  3) Ukoliko su ti ovi uređaji ranije radili pokušaj da isključiš jedan. Npr. koristi tastaturu sa PS2 priključkom.

  4) Ako ti kompjuter radi nakon što si poslušao moj treći savjet, onda je vrijeme da kupiš USB hub sa externim napajanjem. Ukoliko imaš desktop, postoje i interne kartice koje ti omogućuju da dobiješ više USB portova na tvom kompjuteru.

  Ne mogu ti više pomoći jer ne znam koliko ti je star kompjuter, koja vrsta ( laptop ili desktop), koji operativni sistem koristiš i da li ti je ikada ova kombinacija radila ili nisi nikada bio u stanju da je instaliraš.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  kompjuteri- 55562 - 10.12.2011 : Miroslav Stamenkovic Nis, Srbija - best (0)

  Fles biosa


  Pokušao sam da flešujem bios na novom Asusovom laptopu sa hard diska e sad kad je brisanje stiglo do 4% laptop se ukočio i onda sam napravio grešku jer sam nakon 5 minuta ugasio kompjuter. Sada, kad sam hteo da ga ponovo upalim ništa se ne čuje osim kulera i svetla. Laptop je Asus k73ta ty010. Imam garanciju na njega jer je nov ali se bojim da tu gubim pravo na garanciju. Kako da vratim bios, nekako najlakse jer se ne razumem baš puno u to? Hvala unapred.

  Poštovani,

  nadogradnja BIOS-a nije za svakoga i čak se i stručnjacima može desiti to što se tebi desilo. Međutim, nakon toga si napravio katastrofalnu grešku što si ugasio kompjuter.

  Loša vijest je da BIOS ne možeš vratiti bez slanja kompjutera nazad u fabriku. Dobra vijest je što ni ovi u servisu neće znati šta se desilo, ako im ti to ne kažeš. Čak i za eksperta izgleda kao da se pokvarila matična ploča ( motherboard ). Oni će morati da prihvate tvoju reklamaciju, samo se ti pravi nevješt i reci im da kompjuter neće da se upali.

  Kompjuteri pod garancijom se šalju Asus-u, a ta firma nikada ne ne šalje svojim distributerima informaciju šta je bilo neispravno.
  kompjuteri- 54346 - 02.12.2011 : Aleksandra Ljubenovic Nis - best (0)

  Media Player otvara sve programe


  Kako da izbrišem program utorrent! Čim sam ga instalirala sve se poremetilo ubiće me deca, ne mogu da igraju igrice. Pomozite molim vas! Sve su se ikone prebacile na otvaranje preko Windows Media Player tako nešto i nemam više Google niti Mozilu, ama ništa. Šta da radim!

  Poštovana,

  ne vjerujem da je baš Utorrent uzrok tvojih problema, a njega možeš lako da skineš tako što ćeš otići na Start-Control Panel-Add/Remove Programs i zatim ga de-instaliraš.

  Problem da Windows Media Player otvara sve programe je malo komplikovaniji, ali ga je lako riješiti.

  Evo kako eš to uraditi: 1.Klikni na Start - Control Panel - Default Programs - Set as Default Programs. Nakon toga klikni na "Windows Media Player" i izaberi Defaults za ovaj program. Zatim "uncheck" sve opcije za koje ne želiš da ih ovaj program otvara i na kraju klikni na "OK" da sve to snimiš.

  Ako ti ovo ne riješi problem, onda je problem mnogo ozbiljniji nego što sam mislio i ne bih ti preporučio da dalje ideš jer je ovo posao samo za eksperta jer je ovo isto kao da pitaš mesara da napravi operaciju srca na pacijentu u bolnici. Radi se o tome da moraš da promjeniš "Registry", koji je u stvari srce Windows operativnog sistema. Prije nego što kreneš na sledeći korak, preporučujem ti da napraviš kopiju za "Registry" tj. "Registry export".

  Zatim klikni na Start - Run, ukucaš "regedit" i lociraš HKEY_CURRENT_USER Đ Software Đ Microsoft Đ Windows Đ CurrentVersion Đ Explorer Đ FileExts Đ .exe Đ UserChoice

  Nakon što si otvorila ovaj sistemski editor, izbriši "UserChoice" ključ.
  kompjuteri- 52822 - 20.11.2011 : Perke - best (0)

  Problem sa kablovskom


  Imam kablovski internet SBB.. . na kompijuteru mi brzina do 3mb a kad prebacim na laptop 6mb kolika i treba da bude.. . U čemu je problem? Modem je scientific atlanta.. . hvala

  Da li na laptopu koristiš bežični internet? Ako je odgovor ne, problem je sa karticom u tvom kompjuteru.

  Ne mogu ti pomoći jer trebam više informacija!
  kompjuteri- 50503 - 10.11.2011 : Kiel Bosnia and Herzegovina - best (0)

  Informacija


  Pozdrav,

  Nadam se da sam na pravom mjestu kako bih rješio problem sa downloadom pojedinih aplikacija na netu. Naime, kada pokušam da uradim download pokera sa nekih online kladionica ili bilo koje druge igre sam antivirus program ( antivirus eset nod32 ) mi blokira skidanje pokazujući da ima virus , što je po meni nelogično a i kontaktirao sam ljude sa pojedinih kladionica i oni kažu da je nemoguće da se tu pojavi virus. Vaše misljenje kako da riješim ovaj problem.

  Poštovani,

  možda te ne sprečava antivirus da skineš te programe nego ti Bog šalje poruku da to ne treba da radiš.
  kompjuteri- 48282 - 30.10.2011 : Sidzim Stojanovic Srbija - best (0)

  Problem sa Fejsom


  imam problem oko fb normalno mi radilo sve ok. kada sam skenirao komp od virusa meni je sam anti virus izbriso neke stavke ne znam koje.. .. pa mi se sad desava da na Welcome to Facebook - Log In, Sign Up or Learn More ovde samo ne mogu da udjem .. . stalno mi pise da je Грешка у SSL вези

  Šta sad ja da radim :( pomagajte

  Poštovani,

  moj savjet ti je da ne koristiš Facebook. Međutim, ako ipak ne možeš bez njega, evo ti nekoliko savjeta i vjerujem da će jedan od njih da radi:

  Kao prvo, izbriši sve "temp" podatke, tj. "cookies" i "cache" podatke. Da bi ovo uradio moraš da odeš na "Tools-Internet Options-Browsing History". Moj ti je savjet da izbrišeš SVE, a to se setuje u "Setting" opciji.

  Ukoliko ovo ne radi, otkucaj URL adresu facebook-a, a zatim stranicu zeljko.html. Naravno, ova stranica tamo ne postoji, ali će ti Facebook izbaciti poruku "The page you requested was not found". Pokušaj da se loguješ sa ove stranice.

  Ukoliko ni jedna od ovih opcija ne radi, instaliraj Google Chrome ili Firefox. Ovo znači da instalacija tvog internet pretraživača (a pretpostavljam da koristiš "Window Explorer 8.0" nije dobra.
  kompjuteri- 47062 - 23.10.2011 : Steva Super Leskovac - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Imam problem, imam notbuk Lenovo, koji neće da mi skida programe direktno nego samo preko torenta, a i preko toga ponekad zeza. Ako znate do cega je ili sta treba da ubacim molim vas odgovorite mi.

  Hvala

  Poštovani,
  ne razumjem ono "direktno" - vjerovatno misliš na Explorer, Firefox, Chorme ili neki drugi pretraživač koji koristiš.

  Ovo "direktno" vjerovatno ne radi zbog toga što što si tako setovao svoj "browser", ili što koristiš Kasperski antivirus program. Postoji i par drugih razloga. Primjera radi, i neki proajderi mogu da blokiraju skidanje programa.
  kompjuteri- 38422 - 03.09.2011 : Maja Niksic,montenegro - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Imam problem sa kompjuterom... Na svakih (otprilike) mjesec dana uspori sam od sebe pa se to odražava na zvuk... kao da mutira... Ne mogu da slušam muziku tj. čuje se ali u usporenom ritmu.... I samo od sebe prođe.. Ne znam šta mu je....

  Inače, nikako ne mogu da izbrišem facemoods toolbar i zip toolbar... Ustvari, izbrisala sam ih ali piše da su ostali tu negdje u memoriji... Šta bi moglo biti što se tiče tona?

  Poštovana,

  vjerovatno se radi o nekom programu koji je setovan da svakih mjesec dana radi "automatsko osvježavanje" tj. skidanje nove verzije sa interneta. Tipičan primjer bi mogao da bude antivirus program koji koristiš, a možda i neki od tulbarova koje si gore pomenula. Kada ti se ovo ponovo ponovi, pritisni CTRL+ALT+DEL, idi na "Processes" i sortiraj ih po "CPU Usage". Pored "System Idle Process" i "taskmgr. exe", vjerovatno ćeš pronaći i taj misteriozni proces koji usporava tvoj kompjuter. (Ime procesa otkucaj na "Google.com" i on će ti izbaciti njegovu svrhu)

  Za pomoć oko de-instalacije facemoods toolbar-a, otkucaj na Google sledeći tekst: "remove facemoods uninstall guide". Nadam se da znaš engleski!
  kompjuteri- 26438 - 10.02.2011 : Angel Bosna i Hercegovina - best (0)

  Hitno mi treba pomoć


  Zna li neko od vas zašto su mi se svi folderi, prilikom obaranja sistema, prebacili sa D na C? Molim vas da ko zna, da mi što prije odgovori jer moram ponovo obarati sistem, a veze nemam koji disk da formatiram...

  Svaki kompjuter može da ima jedan ili više fizičkih diskova. Svaki disk možeš podjeliti na logičke cjeline, tj. particije, koje operativni sistem tvoga kompjutera vidi kao poseban disk.

  Dalje, svaka particija može da dobije ime, kao i "simboličko slovo". Na primjer, možeš imati disk C:, D:, E:, F: i tako dalje.

  E, sad ovako. U kom redosledu tvoj kompjuter vidi tvoje diskove zavisi od toga na koji kontroler si ga spojila, kao i od pozicije na kablu koji povezuje kompjutere sa kontrolerom. Ako nisi otvarala kompjuter i igrala se sa kablovima (u što ne vjerujem) onda nemoj da brineš o ovom problemu.

  Druga važna stvar je tkz. redosled podizanja ili "The Boot Up Sequence". To se podešava u setapu sistema, u koji možeš da uđeš ako pritisneš ctrl-alt-del prilikom podizanja sistema. Tamo možeš da kažeš da sistem (tj. kompjuter) hoćeš da podigneš sa DVD diska, sekundarnog diska ili čak i kroz računarsku mrežu. Naravno, ovo je moguće samo ako je operativni sistem instaliran na oba fizička diska, ili na obje particije na istom disku.

  Konačno, kompjuter možeš da natjeraš da zamjeni "simboličko slovo", pa npr. disk E: možeš da nazoveš D:. U tom slučaju tvoj CD disk tj. DVD disk automatski postaje E:, mada je ranije bio D:. Promjena "simboličkog slova" za neki disk vrši se sa FDISK komandom (DOS) ili nekim od alata (poput "Partition Magic", "Disk Doctor" i drugi).

  Nazad na tvoje pitanje: Nemoj da brineš, formatiraj onu particiju na kojoj se ne nalaze folderi koji ti trebaju. Za svaki slučaj, spasi sve važnije podatke na tvoj USB disk.
  kompjuteri- 25919 - 26.12.2010 : Marko Milic Norveska - best (0)

  exe file


  Pozdrav,

  imam problem pre nekoliko dana sam slučajno otvorio exe file preko torenenta i ne znam kako da povratim ono sto je bilo. Hvala unapred.

  Marko,
  za ovakvu vrstu problema namam nikakav odgovor jer taj exe fajl je mogao da napravi hiljadu razno-raznih problema. Preporučujem ti da kompjuter odneseš kod nekog stručnjaka.
  kompjuteri- 25161 - 04.10.2010 : Petar Stankovic Niš - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Imam veliki problem sa kompjuterom.... Kad uključim neku igricu ona se nakon nekoliko minuta isključi.... Izađe prozor sa obaveštenjem da ima neki problem i traži da se zatvori... "Don't send" i isključi se.... I tako non-stop sa svakom igricom... Šta može biti problem?

  Hvala unapred!


  Poštovani,

  problem nije sa kompjuterom nego sa tvojim operativnim sistemom. Vjerovatno si instalirao neku igricu koja je prepisala neku od DLL biblioteka ( "Dynamic Link Libraries" ). Takođe se može desiti da si imao neki virus ili neko oštećenje na disku koje je izazvalo ovaj problem.

  Jedini način da se riješiš ovoga problema je da formatizuješ disk i ponovo instaliraš Windows. Da popraviš postijeću instalaciju operativnog sistema gotovo je nemoguće - to može da uradi samo jedan od hiljadu onih koji tvrde da znaju sve o Windows operativnom sistemu.

  Dalje, pomoglo bi mi da si mi napisao koju verziju Windows-a imaš na svom kompjuteru. Uz pretpostavku da imaš Windows XP, mogu da kažem da možda možeš i da prođeš bez kompletno nove instalacije operativnog sitema. Prilikom instalacije, instaler će te pitati da li hoćeš da uradiš potpuno novu instalaciju "new install" ili da popraviš postojeđu instalaciju tj. "repair". Ovdje treba da izabereš popravku sistema tj. "repair". U ovom slučaju instaler će da prepiše sve DLL koje ti imaš u instalacionim folderima. Nakon toga možeš da testiraš da li si se riješio problema a da pri tome zadržiš sve instalisane programe na svom kompjuteru.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  kompjuteri- 19465 - 16.11.2008 : Bojan Djeric Nevesinje - best (0)

  Pitanje o navigaciji na internetu


  Kada ulazim na razne web stranice one zablokiraju i sa njih izlazim preko upravljača zadataka pokaze mi se "End Now" i posle "Don't Send". Šta se tu događa? Kako da to otklonim? Hvala unaprijed.

  Bojane,
  ti vjerovatno koristiš srpske verziju operativnog sistema Windows. Nažalost, ja njih nikada nisam vidio, pa ne znam šta ti je "upravljač zadataka". Vjerovatno misliš na navigacione kontrole na vrhu prozora programa koji koristiš, predpostavljam da imaš Mikrosoft Eksplorer.

  Onako, bez mnogo razumjevanja problema, predlažem ti da instaliraš "Firefox" i da probaš da li ti se isti problem dešava i sa ovim internet navigatorom. Poruku "Don't Send" sam vidio samo kada te sistem pita da Mikrosoftu pošalje podatke o vrsti problema koji ti imaš.
  kompjuteri- 18978 - 17.09.2008 : Andrijana Kulezic Sabac - best (0)


  Sta je interfejs?
  kompjuteri- 14218 - 22.08.2007 : Michael Corleone Vienna - best (0)

  Bluetooth internet konekcija


  Pozdrav. Imam bluetooth internet konekciju, medjutim kada se konektujem megabajti jednostavno lete, iako nista ne skidam. Postoji li mogucnost da se neko prikacio na moj racunar i zloupotrebljava moju konekciju i kako da se zatitim. Hvala.

  U principu ne odgovaram na ovu vrstu pitanja, ali posto i ja imam 2 PDA sa Windows OS i jos 2 mobilna telefona takodje spadaju u kategoriju "PDA", ipak cu ti odgovoriti. Vrlo je moguce da imas neki od virusa, koji su se na dzepnim kompjuterima (Pocket PC) pojavili jos u 2004. godini. Za tebe imam sledeci savjet:

 • Nemoj nikada da koristis svoj PDA na javnim mjestima (aerodromi, biblioteke, kafici... ). Na takvim mjestima je jako lako dobiti trojance, jer ima mnogo korisnika, a sigurnost mreze je mala. Ako bas hoces da ih koristis, nemoj nikada da skidas i instaliras programe sa takvih mreza.
 • Sigurnost na ovim uredjajima je veoma mala, iz prostog razloga sto proizvodjaci ovih uredjaja jos nisu izasli sa nekom koncepcijom zastite ovakvih sistema. Ja bih ti savjetovao da pokusas sa "hot reboot" and "cold reboot" i da de-instaliras sve programe koje si instalirao. Bilo bi dobro da prije toga izbrises i sve slike, dokumente i video fajlove koji se nalaze u memoriji, a SD kartice skeniras sa svog kompjutera koristeci Kaspersky antivirus. Za njih sam cuo da su daleko ispred svih ostalih programa, bar sto se tice nalazenja virusa za PDA.

 • Posto koristis Outlook, mozda su ti tvoji "megabajti" stvarni, jer dobijas dosta email-ova. Mozda trosis megabajte i zbog toga sto je tvoj Outlook setovan da svakih 5 sekundi provjerava da li imas email na serveru. Budi siguran da je setovan na 5 ili 10 minuta.
 • kompjuteri- 12155 - 05.04.2007 : Klizeći Sokolac - best (0)

  Kako prebaciti audio kasetu na kompjuter


  Hej, "Gazda" sajta, imam jedno pitanje za tebe, tehničke je prirode, kako sa audio kasete da prebacim neke sadržaje na kompjuter? Kako da izvršin konekciju muzicke linije i kompjutera?

  Za ovo moras imati bilo "Analog / Digital Video Converter" koji mozes da kupis za 60+ dolara u Americi. Ovo je jedna kutija kojom povezes USB port na tvom kompjuteru sa tvojom linijom. Na kompjuteru moras da imas instaliran "Pinnacle Studio Software" ili "Adobe Premiere Elements".

  Druga varijanta je da koristis "PCI Video Capture" karticu koja se ubaci unutar tvog kompjutera. Imam i ovu karticu (mada je nikada nisam koristio). Platio sam je 350 dolara 1999. godine, a sada kosta 10 dolara.

  Vise informacija o ovim proizvodima mozes naci ako na google ukucas ove engleske nazive na isti nacin kako sam ih ja napisao, ukljucujuci i navodnike.

  Unazad zahvalan,
  kompjuteri- 11649 - 22.02.2007 : Zmaj - best (0)

  hvala


  Zeljko
  samo da zahvalim na savjetu za "Norton-a".
  Potrudicu se da ga odmah nabavim i instalisem.

  Jos jednom ti zahvaljujem.
  Srdacan pozdrav
  kompjuteri- 11644 - 22.02.2007 : Zmaj - best (0)

  Blokada IP adresa


  Pozdrav Željko
  na racunaru imam instalisanu "operu - 9", "Mozilu", i "IE".

  Posto samo ja ne koristim ovu masinu, nego jos neki dripci, koji surfaju po porno sajtovima, i nekad pokupe "trojanca", mozes li mi reci kako da napravim skript (koji bi trebao ubaciti u foldere ovih citaca, jer u trenutno postojecim alatima Mozile i IE ne postoji nacin da se onemoguci pristup odredjenim stranicama, Opera ima dobro alatku, upises *neka_adresa*, i pristup tim adresama je nemoguc)koji ce blokirati otvaranje odredjenih lokacija. Ili ako znas neki mini programcic (neka pozitivna vrsta hijack-a), koji ce se integrisati u ove citace, i sprecavati otvaranje stranica koje ne zelim da se otvaraju na ovoj stranici?

  Unapred ti zahvaljujem.
  Pozdrav iz komsiluka!
  Zmaj
  Komsija,
  kao prvo, moja struka su serveri, i ja nisam sistem administrator. Ja to rjesavam jednostavno: u programima koje pisem (PHP, C#, Visual Basic, Java itd. ) postoji veoma jednostavan nacin da pronadjes sa koje adrese HTTP zahtjev dolazi. Onda te adrese ili opseg adresa smjestim u jednu tabelu u bazi podataka (mySQL, SQL Server, Oracle) i prilikom upisa, provjerim da li je korisnik sa neke nedozvoljene adrese. Naravno, ja poruke nikada ne brisem, nego ih obiljezim kao "nevazece". Da bi je neko vidio, ja moram ili da je "odobrim" ili izbrisem.

  U tvom slucaju, ti trebas neki alat kao "Norton Internet Security" koji sem antivirus programa ukljucuje i Norton Parental Control (roditeljska kontrola), Norton Privacy Control (zastita privatnosti), Norton Spam Alert, Norton Personal Firewalli. Sve dobijes na jednom CD ROM-u.

  Ja vise ne koristim nista od ovoga, ali instalacija je jednostavna. Ako, npr. imas Windows XP, napravi dva korisnika: jedan da bude administrator, a drugi da bude obicni korisnik. Naravno, ti da budes administrator, a ostali da se konektuju kao obicni korisnici. Sa njim mozes da ne dozvolis pristup stranicama koje su vec nepozeljne (npr. za djecu) ali i da sam dodajes i brises URL adrese, koje zelis/ne zelis da budu posjecene sa tog kompjutera. Nadam se da ce ti ovo pomoci!
  kompjuteri- 10398 - 11.09.2006 : Igor Momirovic Beograd - best (0)

  Kako otvoriti fajl bez ekstenzije


  Da li je moguće da se ikako otvori fajl koji nema ekstenziju? Fajl bi inače trebalo da bude u WMA formatu. Hvala unapred.

  Pa preimenuj ga u. WMA format a onda klikni na njega ili klikni na fajl desnim tasterom na mišu i izaberi opciju "Open With"
  kompjuteri- 2607 - 14.11.2005 : Filip Sokolac - best (0)

  RE: Problem pri konekciji na Internet


  To nema nikakve veze sa kompjuterom a, mozda cak ni do veza. Prvi modem koji sam imao je agere system soft 56k i snjim nisam imao probleme dok kad sam ubacio modem Motorola sm56 upravo je to sto ti kazes moras tri puta restartovati kompjuter da bi onda moglo. Znaci to je samo do modema. Uzmi neki drugi modem pa probaj... Puno pozdrava.
  kompjuteri- 1145 - 06.04.2005 : Dragana T. Sokolac - best (0)

  Problem pri konekciji na Internet


  Prilikom neuspjele konekcije na internet, tačnije na teol, pojavimi se poruka koja glasi:
  Agere Systems Soft Modem: Connected phone line is not compatible with this modem. Only analog phone lines are supported.
  Pa kada kliknem na OK pojavi mi se sledeće:
  Error Connecting to teol opening port, Error 680: there was no dial tone.
  Tek prilikom dva do tri resetovanja ili gašenja računara dođe do konekcije. Šta je u pitanju? Pentijum je 4 i star je godinu dana.

  Dragana,

  problem nije do tvog kompjutera, problem je do telefonskih linija. Ukoliko imas "Agere SV92P Soft Modem", onda je to jedan od najboljih modema na trzistu (u toj klasi). Medjutim, kvalitet digitalnih linija nije uvijek isti, sto je obicno slucaj sa telefonskim linijama u Sokocu. Jednostavno, neke linije rade bolje od drugih. Pogotovu kada je rijec o 56. 6 modemu! Sa druge strane, i tvoj provajder mora da ima jedan slican (obicno modem gori od tvoga). To sto se ti na internet povezujes sa modemom 56. 6, ne znaci da ces tom brzinom da komuniciras. Komunikacija izmedju dva modema se odvija brzinom onog sporijeg. Moze se desiti da se nakon nekoliko pokusaja povezes na internet kada od provajdera dobijes modem koji radi brzinom 33. 6 ili 28. 8

  Ne moras da restartujes svoj racunar! Jesnostavno pricekaj malo, dok se linije ne oslobode. Pretpostavljam da ti se ovo dogadja samo kada su linije najopterecenije, tj. u vecernjim casovima, kada je internet i jeftiniji. Ako ti se ovo ponovi, pokusaj da podesis svoj modem na manju brzinu, samo da bi dokazala ovu moju teoriju. U svakom slucaju, imas dobar racunar.

  Idi na stranu - |1|2|