fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-KNJIGA_GOSTIJU
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

knjiga_gostiju- 27443 - 01.04.2011 : Kosovo i Metohija Srbija, KiM - best (0)

Odgovor za Oko


Poštovani,

jeste da si "oko" ali nisi pažljivo pročitao moj tekst, jer da jesi znao bi da sa ja bio vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka u JNA kasnije JA, VRS I VJ. Bio sam pratilac M. Stupara u leto 1991. godine i to nepuna dva meseca. Ipak, pišem i pisaću o Diverzantskom odredu iz Pančeva, jedinici za koju su neki iz Generalštaba govorili da je to bila i najbolja jedinica i JNA. Pripadnici diverzantskog odreda su formirali 72. spbr kao i Drinske vukove jedinicu VRS.

Neuspela akcija u kojoj sam akter odigrala se u Baranji, dakle nema nikakve veze sa Sarajevom. Naravno, poznato mi je da je u jedinici bilo i muslimana, a i sam sam imao lažno ime za vreme svog boravka u VRS.

Za zadatak u Istocnoj Bosni sam se dobrovoljno prijavio i ostao do početke jula 1992. godine, sigurno najduže od svih vojnika tadašnje VJ. Za vreme mog boravka u vašim krajevima, doživeo sam nezaboravne trenutke, kako lepe tako i ružne... U narednim tekstovima ću da opišem akcije u kojima sam učestvovao. Posabna mi je želja da se uključi još neko od vojnika koji su služili vojni rok, a znam mnoge koji su se hrabro borili, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni.

Hoću još da dodam i to da ja nisam bio nikakakv specijalac, a nagledao sam se raznih "specijalaca" i onih koji su bili samo paradni specijalci. Ako se ne rodiš sa velikim srcem, ne vredi ti ništa nikakva obuka! Uostalom, vi to najbolje znate jer imatre više ratnog staža, a samim tim i iskustva.

U nekim tekstovima sam pročitao ko su bogataši koji su se obogatili za vreme rata, a ko su dezerteri..... Takvih je bilo svuda, kao i kod mene na Kosovu. Nas koji smo ratovali nigde nema dok politiku vode i našim životima upravljaju oni koji nisu ni barut omirisali. Zbog toga ne tugujte, jer biste zbog svog naroda ponovo uradili sve ono kroz šta ste prošli...

Pozdrav svim Srbima!
knjiga_gostiju- 26770 - 27.02.2011 : Fotije Gavric Bijeljina, RS - best (0)

Upis u knjigu gostije


Poštovani,

Želio bih da se učlanim u knjigu gostiju.


S poštovanjem,

Fotije
knjiga_gostiju- 24400 - 02.05.2010 : Sasa Ceda Srbija - best (0)

Odgovor Ratnoj Budali


Postovani nema zasto da me bude sramota, i da je to tako nisam ja to cinio Mici. Jeste, mozda je Mico vama pricao kako je tezak zivot na selu, crnacki, da je lep nebi svi bezali u grad. Ali u toj kuci niko nije gladovao, ne pored baba Dare. A znam o njegovom detinjstvu sve, Mico je prohodao uz moju majku, ona zna najbolje, starija je od njega 9 god. A ko smo takvi ljudi, zasto je pokojni Mico stalno dovodio drugove saborce kod babe i dede, kod nas. Vi verovatno i poznajete te ljude koji su s njim dolazili, pitajte njih kako su docekani, kako je MIco svaki put docekan i jesu li ikad otisli gladni! Veliki pozdrav
knjiga_gostiju- 23207 - 05.01.2010 : Veso Sokolac, Srpska - best (0)

Navodno četnik


Што се овај равногорац, ако је то за шта се изјашњава, потписује као "Rammstein", и у писању употребљава "тајкунска врхушка" то је горе него да је припадник ХДЗ-а. Можда се ложи само на то зато што носи браду (која није четничко обиљежје, јер су их партизани приказивали таквима да би их оцрнили у очима народа).
knjiga_gostiju- 22367 - 18.08.2009 : Mile Janković Sokolac - best (0)

Telefon


Telefon Mila Jankovića je 065-511-307.
knjiga_gostiju- 22265 - 31.07.2009 : Ćurćija Srbija - best (0)

Odgovor za Zaki


Ne mogu vam pomoći jer ni ja nisam znao ko je sve na Žuči bio tada jer smo mi, kako sam ranije napisao, držali linije na vanjskom prstenu, a davali pojačanje po jednog borca iz odjeljenja na Žuč. Organizaciju linije na Žuči ja nisam poznavao.
knjiga_gostiju- 22253 - 30.07.2009 : Zaki Holandija - best (0)

Pitanje Curciji


Lijep pozdrav svima;

Gospodine Ćurčija a koga ste tada rasporedili na Žuc sa Draganom Tamburom. Ovo se dešavalo otprilike 05. 06. 1992. godine. Ko je još bio sa njim i koliko ih je gore ostalo mrtvih ili zarobljeni to me interesuje.

Dali je bio tu i Kerović Predrag - Aci.
knjiga_gostiju- 22210 - 26.07.2009 : Zaki Holandija - best (0)

Odgovor vogoscaninu


Hvala za informaciju koju sam dobila, najvjerovatnije da je i bilo sve tako, samo jedno u životu znam da je bio isti kao ja i da nikoga nikada mrzio nije niti razdvajao.

Mi smo sortirali ljude na ljude i neljude nikako drugacije vjerovali u 'ljubav', a tako smo živjeli sedam godina divnog braka u kojem se i sin našao.
Danas, kog da krivim, kog da mrzim, da li onog ko ga je ubio ili onog ko ga posla u smrt.
Ljudi moji ja nigdje nisam naisla na solidarnost neko da mi je pomogao, sve sam sama morala 'pronašla sam pokojnog muža' sahranila ga onako kako bi to i on poželio pored oca i djeda. Ni do danas nisam znala šta bi šta se desilo jer nemaga vise.

A ja ostadoh sama sa našim sinom da se mučim i patim čitav život sta znaci svoj narod ako moze neko da kaze sta je to do juce je to bio sve moj narod a sada niko vise nije moj.

Do sada sam prosla sve paklove ovog svjeta a da mi je ziv on to dozvolio nebi, ovako smo prepusteni sami sebi kome zahvaliti?

Ni svom pokojnom Aciju nikada necu oprostiti sto sam morala da odem obeco je idi ja cu odma za tobom bojao se za moj zivot, a na sebe nije ni mislijo nikada ga vise nisam vidjela.

Znam da je po nečijoj naredbi morao na liniju znam kako je i bilo, rekli su mi da je Neno bio u planu ali su ga odbili zasto pa su stavili Acija zasto, Neno je stariji i Neno je volio svoj narod

a Aci je volio ljude onakvi kakvi jesu volio je mene i naseg sina.
Kome zahvaliti na ovom svemu sta ja imam od toga sto ga nema, kako biti sretan kad je sreca nestala, zivim ko biljka bez nega, sretna nisam boli me i boli ce me dok sam ziva sto sam ga izgubila.
Hvala gospodine na odgovoru zaplakali smo zajedno ja i moj sin na vasim rijecima.
knjiga_gostiju- 22133 - 12.07.2009 : Zaki Kerovic Holandija - best (0)

komentari


Ni slutila nisam da moze da se sve to desi, u svom zivotu nikada nisam umjela da mrzim.

Udala se iz ljubavi rodila sina iz ljubavi i kraj svemu, ne ucili me moji roditelji nisu da se razlikujemo. Dosao rat i odjednom kao ono vi Srbi veliki a mi mali muslimani sta znaci toooooooo.
'DA LI JE VRIJEDELO '

Zeljela bi Vogošćanina pravog da upitam sta bi i ko ubi i kako Predraga Kerovica.

Vidim gospodin sve zna pa daj kazi i to da i ja znam i njegov sin.
knjiga_gostiju- 21863 - 02.06.2009 : Somborac - best (1)

Хвала


Хвала ти, чуо сам се са Гатом.
Влада Везмар је из Сомбора и 95. је рањен код Борова и остао је инвалид ( у колицима је).
За Ока : јесам Грачански зет и ако Бог да да се упознамо и лично.
Напишите нешто о професорици Биљи, која је за време рата радила у Дому здравља и била рањена на Жучи, удала се за Зоку Спасојевића који је остао на бранику отаџбине.
knjiga_gostiju- 21671 - 13.05.2009 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

Agdža prelazi u hrišćanstvo


Mehmet Ali Agdža, koji je 13. maja 1981. pucao na papu Jovana Pavla II i teško ga ranio, želi da primi hrišćansku veru, saopštio je njegov advokat u Ankari.

U saopštenju se, kako javlja AP, kaže da će Agdža biti
pokršten u Vatikanu idućeg janura, nakon što bude oslobođen
iz zatvora, i da će tada posetiti grob Jovana Pavla II.

knjiga_gostiju- 21667 - 13.05.2009 : Struja - best (0)

Nacionalisti


Većini Srba nije smetala poznata "francuzica" po kojoj su bile prepoznatljive naše komšije muslimani. Nisu nam smetale ni njihove pjesme, bez obzira o kome ili o čemu pjevali. Mnoge od njih su oni vješto prikrivali pod nazivom "sevdalinka". Nasuprot tome, kada bi neki naš "djedo" prosetao sa šubarom na glavi gledali bi ga kao vanzemaljca ili četnika.

Ovo je uvod u jednu priču koja se nije baš slavno završila. Bilo je to maja '86. godine. Moj prijatelj Željko –. koji je studirao na VMA u Beogradu, pozva nas u svoju vikendicu koja se nalazila u Dubokom Potoku, mislim da je to opština Ilijaš, ali se ovo dešavalo na granici sa vareškom.

Sakupismo se nas pet-šest starih drugova, koji se nismo vidjeli odavno i uputismo se u Duboki Potok. Gitare, piće, jagnje i po koja curica, sve je bilo spremno za ludnicu. Noć je prošla bez spavanja, kad ujutro neko poče pjesmu "Tamo daleko" svi je prihvatismo. Onda se neko dosjeti "Vojvode Sinđelića", pa nakon toga opalismo po starim srpskim pjesmama koje su vrijeđale samo one koji bi se uvrijedili i na samu riječ "Srbin".

Tog jutra, neka grupa lovaca muslimana, kada su čuli našu pjesmu, zaboraviše na lov i brže-bolje se vratiše da prijave braću Srbe kako pjevaju četničke pjesme. Kako u to vrijeme nije bilo mobilnih telefona, jedan naš prijatelj dođe autom da nam kaže da se razilazimo jer neki lovci odoše da nas prijave jer smo nešto zasrali. Najveći problem je bio što je Željko bio na Vojnoj akademiji pa bi mu to bio kraj karijere uprkos tome što je bio odličan student. Sreća naša što je tu u blizini bila kuća –urića pa kada je policija pitala šta se kod nas pjevalo oni su demantovali da su to bile četničke pjesme.

Stvar se, srećom, zataškala uz pomoć debelih veza. Uprkos tome, u sarajevskim novinama je izašao jedan mali članak kako je neka grupa studenata pjevala nacionalističke pjesme, srećom na tome se i završilo. Tako ti ja ne postah popularan, a naša braća muslimani ostadoše bez naših skalpova.
knjiga_gostiju- 21532 - 29.04.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (0)

Mišo Mijatović


Kad su pitali Muju da li je čitao "Na Drini ćuprija" on odgovori : "Ma šta ćito, hodo! ". Ja nisam čitao knjigu Nikole-Miše Mijatovića ali poznajem autora iz rata i na osnovu meni poznatog ne vjerujem da je pribjegao izmišljanju i hvalisanju. Dovoljno je da posloži preživljeno i eto trilera.

Ne znam šta je napisao pa ne mogu da ja iznosim neke stvari ali mi je nelogično da je jedan takav borac totalno gurnut u stranu, da sada radi ono što radi a drugi, minorni borci, se prse rukovodeći BORS-om, da je, blago rečeno, "puko" i da, na žalost, nije jedini već jedan od mnogih "zaboravljenih asova".
knjiga_gostiju- 21528 - 28.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Javio se pravi Fikro


Danas mi se javio jedan čovjek koji me je ubjedio da osoba koja se na ovoj stranici predstavlja kao "Fikro Prevljak" u stvari - nije Fikro Prevljak.

Iz razumljivih razloga, onaj pravi Fikro Prevljak bi želio da provjeri zašto se neko lažno predstavlja koristeći njegovo ime, jer mu "ova vrsta publiciteta nije potrebna". Zatražio je od mene i kopije svih poruka koje je "lažni Fikro" potpisao sa "Fikret Prevljak". Izgleda da hoće da pokrenu sudski proces protiv njega. Ove podatke u ovom trenutku nisam spreman ustupiti, jer ja imam svoju etiku, uprkos tome što to "lažni Fikro" nije zaslužio. Ta osoba tvrdi da oni već imaju dovoljno informacija da ustanove identitet osobe koja se drznula da upotrebljava tuđe ime kako bi nekome prijetila preko interneta.

Izgleda da je "lažni Fikro" je mali miš mekinjar i ratni dezerter koji nije vrijedan pomena na ovoj stranici. Saznao sam i to da mu je pravo ime Nedžad Smailagić i da radi negdje u Njemačkoj. Doduše, ja znam i ime grada u kome živi, koji sam našao na osnovu njegove IP adrese, ali je na ovom mjestu neću objaviti jer smatram da to ne bi bilo moralno sa moje strane.

Što se pravog Fikre Prevljaka tiče, mislim da ni on nije vrijedan pomena, jer nama Srbima takvi "patrioti" na muslimanskoj strani i odgovaraju. Mi treba da se više bavimo našim ratnim profiterima, korumpiranim političarima i novopečenim velikosrbima.

U tekstu o Fikri Prevljaku ima i par neistina ( u vezi pogibije njegovog brata, Fikrinog boravka u Njemačkoj ) pa sam isti privremeno povukao jer želim da na tekstu izvršim neke korekcije.

Sa ovim predlažem da stavimo tačku na ime "Fikro", jer vjerujem da se više neće pojaviti na ovoj stranici. Mislim da je ovo i kraj prijetnji koje sam tri godine, pod lažnim imenom, primao od strane Nedžada Smailagića, koji će imati dosta toga da objasni pravom Fikri.
knjiga_gostiju- 21503 - 27.04.2009 : Nije_bitno USA - best (0)

Fikro nije fer


Da tako pišeš ja isto ulazim i čitam sve što se piše i divim se ovim ljudima na pisanju. Ja mislim da gospodin Tomić može da vidi ko mu ulazi i čita sve. Opet čestitam ovim ljudima na pisanju i milina vas je čitati. Samo tako nastavite i sve najbolje vam želim u životu, vama i vašim porodicama.
knjiga_gostiju- 21458 - 21.04.2009 : Nicolas Bosna i Hercegovina - best (0)

Terzići


Terzići iz Reljevske ceste, koje su još nazivali i Trobocima, vjerovatno jesu porijeklom sa Visojevice, ali ni oni sami to više ne pamte. Četiri generacije te porodice je živjelo u Staroj reljevskoj cesti, i pored Jovandića, Gračana i Simendića, mislim da se mogu nazivati starosjediocima. Njih treba razlikovati od ostalih Terzića, kojih je bila puna Vogošća, Blagovac i Hotonj i koji su se tu naseljavalji sa Visojevice u posljednjih 30-40 godina.
knjiga_gostiju- 21452 - 21.04.2009 : Nicolas Bosna i Hercegovina - best (0)

Ispravka


Prezime dotičnog Pavla je Terzić. Oprostite na mojoj brzopletosti. Grešku sam primjetio tek kada je tekst izašao na sajt. U Reljevskoj cesti su živjeli i Terzići i Savići.
knjiga_gostiju- 21420 - 18.04.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

RE: Koverta


Struja prijatelju,

priča ti je fantastična, i hvala ti što si je podijelio sa nama. I ja imam dosta prijatelja u Kanadi, ali mi ni jedan ne posla neke pare za Vaskrs. :-)

Znam da se nećeš naljutiti, pa se zato i zezam sa tobom. Međutim, prava je istina da sam preko ovog foruma stupio u kontakt sa desetinom izgubljenih prijatelja, a upoznao na desetinu novih od Meksika do Aljaske, od Australije do Rusije.

Pravi razlog moga javljanja je tvoj komentar, više izvinjenje, što tvoja priča nije "ratna". Na ovom mjestu možete pisati o svemu što vas tišti i čemu razmišljate: politika, porodica, religija, zaposlenje, kriminal, privreda, profiterstvo, školstvo... Jedino vas molim da se uzdržite od previše oštrih polemika. To ne znači da ne smijete da nekoga ispravljate, međutim ako dobijete dva negativna odgovora, neka vam to bude znak da ste pretjerali u svom komentaru.

A za tebe, Struja, hvala ti za onu tvoju priču o "stoperki", uz napomenu da "žena ne čita" jer sam ja srećno razveden. Što se mene tiče, volim šalu i zezanje, i to više na svoj nego na tuđi račun.

Molim te da mi ostaviš poruku kako da ti pošajem broj telefona koji mi je ostavio Oko. Ako nemaš email, možeš li da se javiš mom prijatelju Zoranu Jankoviću. Mogu da ti pošaljem i SMS ako mi ostaviš tvoj broj mobilnog telefona.

Pozdrav,
Zeljko

P. S. Eto. vidiš da se pisanje isplati. Zbog toga, neka te Bog čuva, i nemoj da odustaješ od pisanja tvojih komenatara, kako privatnih tako i "javnih". :-)
knjiga_gostiju- 21419 - 18.04.2009 : Struja - best (0)

Rammstein


Brate, u pravu si za te njihove komandire, sjećam se dobro nekih nemilih scena, a ja sam u svakome od tih momaka gledao svoga Aleksandra. Imao sam i ja jednu raspravu sa jednim Rambom koji ih je vodio.

P. S. Jovo, da sam danas umro nikad ne bih saznao da krava može da stane u tenk. Hvala ti.
knjiga_gostiju- 21417 - 18.04.2009 : Struja struja - best (0)

Drinčići


U mom tekstu o Drinčićima, sam ispustio jednu ključnu rečenicu. Kada sam napisao da su "neki ostali bez plata" mislio sam na pojedine mještane sa Nišića koji su švercovali sa muslimanima iz Drinčića, prodavali cigarete a Bogami i nešto drugo, i tako imali redovne prihode.

Šverceri sa Nišića su poslije čišćenja Crne Rijeke bili ogorčeni na borce sa strane. To ti je isto kao da smo ih poslali na biro za nezaposlene. Ha, ha, ha. priznajem tekst je kritičan i nepovezan bez te rečenice.

Jedan moj prijatelj, Suzuki, ima običaj reći: "Sve ima veze sa svačim. Iščupaš dlaku iz guzice, a jurnu ti suze na oči. " U tom je štos!

Budite mi pozdravljeni, debeli i veseli. Nemojte pretjerivati u piću i svima vama, mojim dragima i saborcima: Hristos voskrese!
knjiga_gostiju- 21413 - 17.04.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (0)

Šta je pisac htio da kaže


Ma jasno je šta je Struja htio da kaže u osvrtu "Drinčići". Ako je napisana istina onda replike ne mogu naškoditi iznijetom već samo učvršćuju istinu.

Ni meni nije do polemisanja, ali ako se iznose negativnosti, kojih je svakako bilo, trebalo bi navesti i imena ili bar sela u kojima su živjeli Neki-Od. Ovako kao "neki od" osjećamo se prozvanim svi stanovnici visoravni srpske nacionalnosti za vrijeme rata.

Jer, ako nastavimo u ovakvom stilu, onda i ja mogu da napišem "Znam, to je bilo onoga dana kada smo mi na Gradini čekali nastavak akcije a nije se išlo dalje jer su Neki-Od tenkista bili zauzeti prevozom krava iz Crne Rijeke na tenkovima".

Jeste odvratno ali je istina.
knjiga_gostiju- 21408 - 17.04.2009 : Oko Bijeljina - best (2)

Novo Drinčić i Mungos


Novo Drinčić je iz Gradine, nedaleko kraj Crne Rijeke. Visok je oko 190 centimetara. Neko vrijeme je nosio bradu, tj. u vrijeme kada je bio Antićev čuvar. Jednom prilikom mi je pokazao njegovu kuću, jer je neko vrijeme bio sa nama u Crnoj Rijeci. Nije mi se nešto posebno sviđao.

Jevđu nisam upoznao ali sam o njemu čuo sve najbolje od momaka koji su bili u toj jedinici, kao i od Tomčić M. zvanog Mungos, inače kapetana po činu. Sa ovim zadnjim sam proveo neko vrijeme na Vogošćanskom ratitu. Volio bi da znam gdje se Mungos sada nalazi. Ako neko zna nešto o njemu bio bih zahvalan da mi javi. Čuo sam za njega da je bio teško ranjen na brčanskom ratištu 94.
knjiga_gostiju- 21407 - 17.04.2009 : Struja struja - best (1)

Drinčići


Da nebi bilo puno polemike oko tih "famoznih" Drinčića, imam osjećaj da ću morati i ja da se uključim i da to riješimo na fin način. Postoje Drinčići kod Tešnja, ali to nisu jedini Drinčić, jer postoji selo sa takvim imenom i na Nišićkoj visoravni, tj. na Crnoriječkom platou. Od nišićke crkve se krene niz cestu par kilometara, a onda se skrene desno. To znam jer sam bio tamo kad je bilo najpotrebnije.

I to selo je bilo stoprocentno nastanjeno muslimanskim življem. Kada su šverceri sa Nišića, nakon čišćenja Crne Rijeke od strane Vojske Republike Srpske, ostali bez posla i unosnih "plata", onako ogorčeni nisu dali mokroj i umornoj Vojsci Republike Srpske da se ugriju ili prespavaju u njihovim kućama. Da ne bih dobijao replike, pokušaću da naglasim da se radilo "jednom dijelu Srba".
knjiga_gostiju- 21388 - 16.04.2009 : Struja Ilijaš - best (0)

Jevđa


Pošto nisi čuo za tog "Jevđu", a kažeš da si bio u zaštitnom puku, da ti malo pomognem i ako u principu ne volim puno pisati o nekim ljudima bojeći se da ih ne bih ugrozio na neki način.

Jevđa je bio komandir Protiv-terorističke čete u Zaštitnom puku, a to ti može posvjedočiti Ranković R. koji je bio u Zaštitnom puku Prve diverzantske brigade Glavnog štaba, s kojim upravo sjedim i koji se pita da li je moguće da si ti bio tamo a da se ne sjećaš "nekog" Jevđe.

Ne volim replike, izvini ali sam morao da reagujem, ako ti budu trebali još neki podaci spreman sam da ti ih pošaljem na "privatno". Zasmetalo mi je ono "neki", jer takvi borci ne mogu biti "neki", a najmanje da to i zaslužuju.

Jevđa je bio i svjedok u Hagu jednom našem generalu.
knjiga_gostiju- 21317 - 10.04.2009 : Bijeljina Bijeljina - best (1)

Daj Bože da se Srbi slože


Bio sam odlučio da se više ne javljam i ne pišem, a imao bih mnogo toga napisati. Ne mogu da slušam laži i hvalisanja jer to utiče na moje zdravstveno stanje. Ne kažu uzalud muslimani: "Ne daj Bože da se Srbi slože".

Obraćam se učesnicima ovog foruma sa molbom da se više ne dijelimo po strankama, i da jedni drugima oči vadimo umjesto da se uzajamno pomažemo. Zar smo zato četri godine ginuli i krv prolivali da bi se danas djelili u različite političke tabore i hvalili političare koje je baš briga za nas.

Drugi, opet, raspravljaju koliko je ko doprineo u prošlom ratu koje, te koji je političar pobjegao sa linije. Ukratko, ponašate se kao mala djeca, umjesto da pomažete jedni drugima kako bi u budućnosti opstali kao narod i da se ne bi desilo da u muzejima postavljalju eksponate Srba jer više neće postojati. Okrenite se jedni drugima, nađite načina da se pomažete uzajamno umjesto da se razvodnjavate. Može sve, samo treba malo volje i tolerancije!

Ni država nam nije ništa bolja. Nekada zažalim što sam se borio, i zbog čega su moji drugovi poginuli. A da su preživjeli patili bi se i gledali gdje da zarade poneku koru hljeba. Ponekad nas nazivaju koferašima ili stranim državljanima jer smo rođeni u Federaciji. Da mogu otišao bih i ja vani, pa neka me tamo zovu kako god hoće. I nikada se ne bih vratio na ove prostore!

Ponekad zažalim što sam preživio, što ne poginuh zajedno sa svojim drugovima. Zašto da se patim? Živim samo zato što treba djecu da izvedem na na put a u ovakvoj državi to je mnogo teško. Za svaku uslugu treba "podmazati", pa mi je sada mnogo teže nego kada sam jurišao na rovove.
knjiga_gostiju- 21299 - 08.04.2009 : Rammstein RS - best (0)

rammstein dogovor


Evo, redom

Za Špiro-N. Banovci,
Nisam sin funkcionera, moj otac se davno upokojio, a sa strankama nije imao veze, osim što je kao mlad odrapio, pošto je bio pripadnik Četničkog pokreta!

Tako da s tim u vezi, nemam šta reći, i nije sve kako je bilo uvijek, tako ni SDS nije ono što je bio dok ga je činilo sve i svašta, meni je dovoljno što u njemu nisu više Kalinić i Čavić, pa da sam siguran da su dobri!

Siguran sam da ćeš i ti kao i mnogi drugi razmišljati za četiri-pet godina ovako kako ja sad pišem!

Za Kefa,
Moguće je da je greška u u nazivu "tigar" ja se datuma sad tačno ne mogu prisjetiti, ali mi se nekako nameće ili 10 ili 17-18 jun, u glavnom oko tih dešavanja, znam da su bila dva dana sunčana, a treći je kao pala neka kiša, to je koliko se mogu sjetiti, a što se tiče njihove strane, znam da je moj školski drug bio njihov proslavljeni zlatni ljiljan Smajo Šikalo, i ulicu je dobio dole u njegovom Boljakovu, i on je negdje tu oko Sokolja zaginuo!

Šomi-lutalica

Nema tu prijatelju ništa na pamet, nema "rekla-kazala" neću ni o imenima, polovine se i nesjećam više, a neki nazivi koje smo mi koristili tada, ništa ne znače, poput "bato", "zenga", "profa" ili možda se i vi još sjećate onog "caneta iz vojkovića" sa BVP-om, to je iz tog dijela u čemu sam ja učestvovao, moja jedinica je bila takve formacijske namjene, da nisam puno boravio na jednom mjestu, u Vogošći odnosno Rajlovcu sam djelimično proveo taj početak 1993. godine, i dobro pamtim, da je radio samo jedan kafić, onaj dolje prema stadionu, zvao se "madera", i da je bilo lutrija proći od benzinske pumpe autom 100km/h u kapiju TAS-a zbog snajpera sa "Betanije" i Saobraćajnog fakulteta, i znam da je često Vogošća bombardovana, i da se u zgradama u omladinskom naselju nije smjelo paliti svijetlo na onoj južnoj strani preko noći, zbog IC-snajpera, i da su momci iz Vogošće o kojima ti pišeš, dobri momci i ratnici, neke i poznajem, kao Vitka, Penu, Jošića, Sirara,.. ali poslije pogibije Bore Radića, ni Vogošća nije više ono što je bila!

Moj ratni put je bio dugačak kao i sviju vas, i nikoga ne želim da potcjenjujem, ali ni sve stvari ne želim uopštavati! Poput toga da se sve važno sa ovog područja vezuje za jednu stranku i njen politički program, pa ono što ne valja to je SDS, a sve što je dobro to je u nekim drugim strankama, logičnije je da ne valjaju one sve skupa, zajedno sa nama takvim!

Da, umalo da zaboravim, odkud si ti protumačio mene kao neku prijetnju tebi, Bože sačuvaj, pa mi smo Srbi, braća, treba da se držimo zajedno, a ne da se svađamo i mrzimo!

Dođi i javi se kad dođeš, i ovo za Crkvu u Vojničkom groblju Sokolac, znam da je izvođač radova jedan moj poznanik, vaš komšija "Zmaj" Divljanović, a u finansije ja ne ulazim i ne zalazim, tako da ti to ne znam dovoljno!

Za G6a8- Bijeljina,
Ukratko jarane, ne moraš čitati ono što ja pišem. Uostalom, možeš se ti lakše snaći u politici vladajuće, uključiš RTRS, isključiš mozak i eto prave slike, boljeg, naprednijeg, bogatijeg naj-entiteta!
knjiga_gostiju- 21295 - 07.04.2009 : Cica jovo - best (0)

Za Rammsteina


Vidim da si relativno dobro informisan o dešavanjima na Mijatovića kosi i u Rajlovcu. Ako poznajes Kamenog, onda pretpostavljam i ko si, ali mi je potreban jedan mali detalj da te u potpusnosti provalim.

Pitanje za tebe: "Šta se desilo 17. juna 1993. godine, opiši mi malo detaljnije ako si bio tamo onda moraš da znaš, jer ja znam i to veoma dobro".
knjiga_gostiju- 21293 - 07.04.2009 : Rammstein RS - best (0)

RE:Za Paljevo


Paljevo,

dominantno brdo iznad sarajevskog polja, između Ilijaša i Rajlovca, sa kog se pruža impresivan pogled na sarajevsku kotlinu od Krupca, Vojkovića, Ilidže, Stupa, Briješća, Rajlovca, Vogošće, pa na zapad sve prema Hadžićima, Kiseljaku i dalje, na jednoj strani, a sa druge strane pogled ide u daljinu iza Ilijaša, Visokog, prema Kaknju i srednjoj Bosni!

Prošlog ljeta sam obilazio taj teren, pošto moj prijatelj ima neku parcelicu gore na prodaju, pošli smo terenskim autom iz pravca Starog Ilijaša, ispod podvožnjaka od auto-puta, pa gore krivudavim uskim asfaltnim ulicama, negdje pri vrhu se prekida asfalt, i počinje makadam, a na jednoj krivini, puca širok pogled na finom vedrom septembarskom danu, na kompletnu sarajevsku dolinu!

Bila su sa nama i dvojica muslimana iz grada, i pošto smo stali da razgledamo, oni su dobacili "uh, odavde ste vi nas rokali"!

Ja sam se nasmijao i odgovorio mu "ma nisi ti to prijatelju smio gledati iz kanalizacije"!

Odatle se još uvijek jasno razaznaje nekadašnja linija fronta, šuma sa jedne strane i šuma sa druge strane linije nije istog rasta, stepenasto je veća na "našoj" strani, tako da tom razlikom crta jasno liniju nekadašnjih sukoba od Golog ramena, Mijatovića Kose, pa tamo sve do Visa i brda Žuč!

Pošli smo dalje, prosto nisam mogao vjerovati gdje su ljudi mogli živjeti, iako su grad gledali dan-noć, izgledalo mi je kao da su na mjesecu, a i oni dalekovodi, su gotovo dohvatili zemlju, na vrhu brda, i tu stoji porušena srpska kuća, u koju se povremeno svrate ti nekadšnji mještani Srbi, i tada su upravo bili tu!

Prošli smo poprijeko, putem iznad nekih imanja, koja su tako djelimično obrađena, djelimično zapuštena, vjerovatno kako je ko imao mogućnosti, a onda primičiću se nekoj kulturi, rasadniku ili običnoj šumi, vidjeli smo znakove "MINE"!!

Mene je to začudilo jer nije bilo nikakve prijeke potrebe da to u toku rata bude minirano, pa sam pomislio da su to Srbi povratnici postavili znakove i upozornu traku, da bi spriječili muslimane da im sjeku šumu u drva!

Ili da je to jednostavno muslimansko šumarstvo uradilo, iz istog razloga, uglavnom razgledali smo parcelu od mog kolege, on je postavio neku cijenu za prodaju, ovi momci što su bili sa nama, rekli su da će razmotriti, i tu se završilo to moje upoznavanje sa ovim impresivnim brdom!

Drago mi je da je gospodin, koji je pisao tekst o Paljevu, razjasnio tu misteriju, minskog polja u sred srpskog teritorija!
knjiga_gostiju- 21292 - 07.04.2009 : Rammstein RS - best (0)

Odgovor od rammstein-a!


Nemoj se zanositi da se o kriminalu u RS može pisati otvoreno iz RS, ne volim da se zamjerim ljudima koji imaju puno para i puno moći, ali neću ni da ćutim ko ove pičke, što savijaju glavu evo trenutno pod jednim Šanjom, siječe našu šumu, možda upravo onu što nam je Radovan obećao, i reže je u "Romaniji" da bi zatim tu dasku prodao po 120 "?? a svi drvoprerađivači su držali cijenu 175", šta to znači čijom imovinom on ruši prerađivače sarajevsko-romanijske regije, pa i ta "nova romanija" je držala tu cijenu, i oni su šokirani, ali ne smiju da pisnu ko pičke, ćute, kažu, mi samo vršimo usluge njemu! ?

Zar je problem razumjeti i razbiti njegove šifre privatizacije, kao recimo robna kuća "Boska", eno on lijepo doveo dvojicu vodećih tajkuna iz Srbije, "zekstra" i "delta", napravili ugovor prodato za pet miliona, koje će oni ko fol uložiti u Bosku, jer je ona "brend", a radnici nastavljaju raditi, međutim mjesecima oni ne ulažu ništa, 0, a radnici rasprodali ono čega je bilo zatečeno u rafovima i mjesecima ostali bez plata, toplog obroka, doprinosa i uplaćenog staža, godinu poslije toga, radnici u štrajk, zaključaju se u "Bosku" i traže da im se neko obrati, niko ih ne j**e. za suvu šljivu, onda oni izlaze na ulicu, i tek onda im dolazi dodik, kaže šta je problem, evo ja ću iz budžeta (opet od nas i naših para) platiti 80% zaostalih dohodaka, i povezati vam radni staž da idete u penziju??

Zamisli, našim parama mi plaćamo radnike koji su trebali da rade kod tajkuna, da idu u penziju, i ta penzija će biti isplaćivana sa naše grbače, a njima(tajkunima) ostaje "Boska", glat, bez i jedne marke, bez bivših radnika, poklon ludog siromašnog naroda RS, bogatim srpskim tajkunima!

O Bože blagi! ?

Poslije ovog kretena, nema tog genijalca koji će moći da sastavi kraj s krajem na njegovom mjestu! ?

Nema tog mozga koji bi izračunao kako sa 20% zaposlenih, da podmiri 40% penzionisanih, 20% nezaposlenih i ostatka 20% djece i školaraca! ?

A napominjem tada nećemo imati šta više prodati, jednom se prodaje telekom, petrol, šume, rafinerija i ulje!

Evo sad je kriza lupila RAOP ovdje u Lukavici, ne zna se ishod, jer ističe ugovorm definisan rok iz kolektivnog ugovora sa radnicima i novim vlasnikom bivšim fudbalskim sudijom Babarogićem!

Isto sranje je i u Famosu!

Pozdrav!
knjiga_gostiju- 21290 - 07.04.2009 : G6a8 Bijeljina - best (1)

Oladi malo Srbine


Za Rammstein-a,
Htjedoh, ali ne mogoh, da ne usporedim onu davnašnju iz čuvene predstave "Radovan III", kad se Zoran Radmilović obraća Stanislavu:

"Stanislave s.... , preterano s.... ", sa ovom tvojom dubiozom..

Sta reći... Duboki su i izlomljeni do beskraja zbiljnosti zidovi lavirinta kojim Ti hodiš, dobri moj i pošteni...

Nek' si Ti živ i zdrav ali nemoj, 'ljeba Ti, više ovako "kratko" replicirati.... Pogubismo se junače...
knjiga_gostiju- 21289 - 07.04.2009 : Somi Lutalica hamilton on - best (0)

O dijaspori i pisanju napamet


Rammstejne jarane, ja tebi lijepo napisa, da se u politiku razumijem kao Mara u krivi k.... , a ti ponovo o politici. Ali u Mijatovića kosu, Žuc, Vis, Rajčevinu, Zabrđe, Nedžariće, Kasindolsku, itd, itd... se odlično razumijem, i dobro ih poznajem.

Kao prvo, te tvoje hrabre Osječane, morali smo puškom tjerati na liniju, pošto ne znam kako, ali za njih je rat tek počeo sredinom 1993. godine. A isto tako prvi rov Vogošćanskog bataljona je bio na Golom brdu. Ti tvoji Osječani, su dovedeni na liniju ispod Visa, tj tačno iznad Perivoja. A sa njima su vezali Orlovci. Tako odmah da ti razjasnim, da Vogošća nije imala dodira, bar linijski, sa Mijatovića kosom.

Da ti kažem i za Safeta Zajku, tvrdim da se tačno zna, kad i ko ga je ubio na žučkom ratištu. Ja tebi ne želim da negodujem da si i ti bio taj jedan dan na Mijatovića kosi i da nije bilo žrtava iz tvoje jedinice, ali ti ponavljam piši samo ono što znaš. Jer sad si ispričao, kao da si sve to čuo od nekoga.

Pored toga, ne sviđa mi se ni to što nas prozivaš, što živimo svugdje po svijetu. Tvrdim da sam imao, bar jedan svinjac, nikada ne bih napustio zemlju. U vrijeme kad sam otišao, tada većinom nisu išli oni, koji su imali koristi od rata. Da ti ne bi pomislio da se nešto pravdam zbog mog odlaska, i te tvoje priče, da se vratimo dok još ima vremena volio bih da vidim, tebe i još sve te tvoje dole lopove, koji bi mogli to da sude. Ako mi to ne vjeruješ, dolazim tamo 22. aprila pa mogu da ti se javim. Možda sam ja pogresno shvatio, ali mi se učinilo kao neka prijetnja. Ali ako nije, ti izvini. U slijedećem tekstu, probaj i ti da pričaš šta si preživio u ratu, ili možda poslije, jer kako mi se čini da te iritiraju price pravih vogošćanskih boraca. Ne znam zašto, ali zar nije lijepo pročitati tekstove, Vogošćanina Pravog, Struje, Minera, i svih ovih poštenih boraca što se javljaju.

Nismo otišli od vruće pogače, već od jada i bijede. Pošto tamo i nije bilo dovoljno za sve. Većina ovih ljudi ovdje, bar što ih ja poznajem, su pošteno odradili cijeli rat. Nažalost u Srpskoj nije tako. Lično sam sreo masu ratnih pobjeglica koji su se sad vratili u Republiku Srpsku, i pokušavaju sada nekim izmišljenim pričama da nas što više ocrne. Većina moje familije teško radi za neke sitne plate, koje naravno kasne, upravo kod tih istih povratnika i ratnih profitera koji sada imaju i pare i vlast.

I jos nešto vezano za moj odlazak. Da nisam otišao ne bih se patio samo ja već i moji najbliži koje tokom svih ovih godina bukvalno izdržavam. I iskreno, ponosan sam na sebe upravo zbog toga. Otiđi malo do Sokoca, onako provozaj se. Svrati na vojničko groblje, gdje leže naši junaci. Vidjećeš tamo crkvu koja se pravi u čast naših poginulih. E, tu crkvu je napravila dijaspora. Pa kad dođeš kući napisi neki komentar.

Ponovo te napominjem i molim, nemoj da pišeš napamet. Pozdrav za tebe, i nadam se da ćeš shvatiti.
knjiga_gostiju- 21287 - 07.04.2009 : Kefa - best (0)

Ispravka Ramsteinu


Taj Tigar o kojem govoriš, koji je poginuo 12. juna 1993. prilikom osvajanja Mijatovića kose od strane Armije BiH, nije bio Safet Zajko nego Safet Isović, njegov zamjenik. Isović je poginuo od granate kod Zabrđa, kad je već Mijatovića kosa bila osvojena. Zajko je poginuo 5 dana kasnije, na izviđanju na Mijatovića kosi, 17. juna 1993. godine od sijača smrti.
knjiga_gostiju- 21286 - 07.04.2009 : Miroslav Spiric Novi Banovci - best (0)

Ko nas je doveo do ovoga?


Bitću kratak u svom odgovoru. Nema razloga da slavim i podržavam bilo kojeg političara ili stranku u Republici Srpskoj pa ni gospodina Dodika i ne prodajem vjeru za večeru. Hoću samo da kažem da ne poznajem ni jednog funkcionera SDS-a u Vogošći, pa ni u Ilijašu čiji je sin bio na ratištu, ali ih znam dosta čiji su sinovi studirali u Srbiji, dok su naši sinovi, a zvali su nas "komunjare" i onih neopredeljenih i "manjih" Srba, krvarili i ginuli za Republiku Srpsku i što kažeš da neki Radovanov heroj i ratnik sada prosi, ali ne kažes ko ga je napravio prosjakom.

Možda bih i ja sa onom penzijom koju su mi davali bio prosjak, jest da je crkavica, ali kako bi nazvao ono što su mi davalai ti tvoji SDS kadrovi.
knjiga_gostiju- 21276 - 05.04.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Takvi smo mi Srbi!


Iskreno rečeno takvi smo mi! Ako nemaš šta da jedeš svi te žale! Ako si nešto u životu napravio svi gledaju kako da te unište. Svaki naš presjednik će biti lopov. Zato danas i vladaju stranci u našoj zemlji.

Muslimani više pričaju o Dodiku nego o svojim političarima. Mi im u tome dajemo podršku. Sve zemlje svijeta imaju lopove na vlasti ali se to ne komentariše kao kod nas. Naš narod će da ljaga svaku vlast koja dođe! Nama i selektor reprezentacije krade.

Tako je bilo sa početka rata. Malo je Srba podržalo Radovana.

Zato su se muslimani onoliko kuražili i bili ubjeđeni da će šaku njegovih pristalca lako zgaziti. Kad su vidili da ih možemo uništiti kako hoćemo, počeše moliti i zapomagati po svijetu da ih spase. Danas pričaju o svojim junaštvima. Kakva mizerija!

Zato treba pustiti političare da rade svoj posao. Ako vodi dobro politiku treba ga podržati. Podrivanje naših političara dolazi iz federacije. Za njih će biti dobar Srbin samo onaj izdajnik poput Mire Lazovića, koji za komad smrdljiva mesa izda svoju familiju! Tako su se nadali da je i Dodik jedan od takvih, kada je dolazio na vlast.

Računali su da će preko njega ukinuti Republiku Srpsku. Sad kad im je račune pomutio, ljagaju ga na svakom koraku.

Porede ga sa svim onim koji su njihovi ratni i politički neprijatelji.

Mi smo danas produžena ruka u njihovim ciljevima. Ja živim daleko od moje zemlje, ali ću podržati svakog koji se bori za ostvarenje nasilno zaustavljenih srpskih ciljeva. Ko god da dođe na vlast pokušat će da se obogati! Za to se danas ljudi bore da dođu na vlast. Ako nismo stručni da dođemo do tog nivoa ne treba da ljagamo uspješne. Naša podrška će im dati priliku da se naši ciljevi konačno ostvare. Mislim da nismo bili nikad bliži nezavisnosti nego sad. Ko je za to zasužan?

Kosovo nam otimaju, a muslimani daju tihu podršku. Pitaju se za koga navijamo kad Bosna igra protiv Srbije, a dobro se zna da oni navijaju za sve zemlje koje igraju protiv Srbije.

To je moje mišljenje o današnjoj političkoj septičkoj!
knjiga_gostiju- 21275 - 05.04.2009 : T-saurus Rex Vogošća - best (0)

Rammsteine sokole


Pošto si u tripu patološke mržnje prema Laktašenku, bilo bi sa tvoje strane okay da vodiš računa da pišeš istinu. A istina je da je Mile Dodik tokom rata bio poslanik NSRS i kao takav nije mogao ni biti dezerter jer je zajedno sa ostalim poslanicima oslobođen obaveze da bude angažovan u oružanim snagama.

Poslije je, zajedno sa Momom Krajišnikom, Trifkom Radićem, Božidarom Vučurovićem, pokojnim Ristom Jugovićem i svim ostalim poslanicima ratnog saziva skupštine dobio Orden Nemanjića.

Pošto si ti poderao više pari vojnih čizama vraćajući pale linije, a to nije ni malo lako (znam jer sam uspio poderati tek jedne jedine za četiri godine), vjerovatno si i ti dobio neki orden s obzirom da je tada na vlasti bila oligarhija koja ti je za srce prirasla.

Ako, i neka si, a bilo bi poželjno da opišeš neki svoj poduhvat u vraćanju linija (gdje, kada, s kim, čim, kako), možda smo i neki od nas tu bili, pa da se podsjetimo.
knjiga_gostiju- 21274 - 05.04.2009 : Miroslav Spiric Novi Banovci - best (0)

Za Rammstein-a


Nije mi namjera da sa tobom polemišem o bivšim i sadašnjim strankama na vlasti, ali izvini, lupetaš kojekakve gluposti i vidim da baš i nisi upućen u dešavanja oko Sarajeva. Ti si vjerovatno jedan od sinova nekog SDS funkcionera, pa te je on sklonio na vrijeme i sada pišeš o onome što si negde pročitao.

Ne branim ni Dodika ni SNSD, ali ću ti reći da je SDS opljačkao Republiku Srpsku i napunio džepove funkcionerima njihove stranke, pa sada veliki broj njih ima fabrike po Srbiji u kojima su Pretis-ove, Famosove i da ne nabrajam čije sve mašine milonske vrijednosti.

Dok je SDS bio na vlasti imao sam penziju 120 KM. Sada imam preko 400, invalidnina za pokojnog sina mi je bila 80 sada 300 km. Dodik i ova sadašnja vlast kakvi su da su, ali one najsiromašnije kategorije stanovnistva u RS ipak su nešto dobile odlaskom SDS-a.
knjiga_gostiju- 21271 - 04.04.2009 : Somi Lutalica hamilton,on - best (1)

Za Rammstein-a


Prije neki dan, ovdje sam čitao neke tvoje komentare. Iskreno rečeno, imao sam neku normalnu sliku o tebi. Međutim, kad sam vidio ovaj zadnji, malo si me razočarao. Mene lično ne interesuje me ni jedna stranka. Kad sam bio tamo na vlasti je bio SDS. Kad sam otišao pojavio se Dodik. Iskreno rečeno, nemam pojma ko je taj čovjek. Toliko se ja razumijem u tu neku našu politiku, i zato ne želim da komentarišem, ko je dobar a ko loš.

Ipak, hoću da te zamolim kao čovjeka da ne pišeš nešto što ne znaš. Spomenuo si tamo kako si poderao neke čizme vraćajući neke naše linije. Pa ako je to tako, trebao bi da znaš da u Riječici nije bilo artiljerije, a naročito te neke teške. Isto tako na Paljevu je bilo, ali nije pripadala našoj brigadi već ilijaškoj, i sve cijevi su bile uperene prema ilijaškom ratištu. Zato bih te zamolio da ne osuđuješ nas, poštene borce, zbog nekih ličnih simpatija, ili antipatija prema nekome. To što si ti razočaran u neka politička sranja, i nije neki razlog da prozivaš nas.

P. S. Jebeš čizme, mogu uvijek da se kupe. Ali one izgubljene glave, na toj Mijatovića kosi, Golom brdu, Visu, Zabrđu itd, itd... ne možemo ni kupiti niti nadoknaditi. Pozdrav za tebe, i molim te nemoj više da pričas ono što ne znaš.
knjiga_gostiju- 21247 - 01.04.2009 : Iskreni Covek - best (0)

Luka Petrović


Naređenje da se uhapsi Luka Petrović je izdao taj isti Krajisnik. Jer mu je Luka Petrović smetao...

Hapšenje je bilo najpozitivnija varijanta za njegovo udaljavanje jer je bila formirana ekipica lopova koji su spremali njegovu likvidaciju.

Da se Luka Petrović bavio nekim mutnim radnjama danas bi njegov ekonomski status bio bolji i vidljiv. Ima isti stan koji je imao prije rata, nema drugu kuću, vikendicu, firme.
Ostao je častan!

A sto se tiče tvrdnje da je izbegavao neku vojnu obavezu ili pokušavao da zaštiti neke ljude od odlazaka na liniju... to je laž.
Ako Vam nije poznato, živeo je sa svojom braćom na prvoj liniji zajedno sa svojom i njihovim porodicama. Kada kažem prva linija mislim na 30 metara udaljenosti od linije neprijatelja. To može da potvrdi svaki borac iz Koševske brigade. Kasnije je prešao sa svojom porodicom u jednu napuštenu kuću jer je njegova porodica spavala u nedovršenoj sobi... na betonu... bez ikakvih uslova.

Komandant te brigade da je toliko brinuo, mogao je malo češće da dolazi na položaje... jer ga borci nisu često vidjali. On je uživao u svojoj komandi u Nahorevu, na pet kilometara od prve borbene linije.

Luka Petrovic i njegova braća su bili konstantno na straži. Niko od nas koji smo živeli u njegovoj blizini ne može da tvrdi da je krao ili da se bavio nečim "mutnim". On je jedan od rjetkih časnih ljudi koje poznajem.

A onaj ko je ostao častan u ratu je stvarno čovjek za primjer.

Narodu se nikada ne može ugoditi!
knjiga_gostiju- 21235 - 30.03.2009 : Patagon Olovčić Bosnija - best (0)

Drugi svjetski rat, Tito, partija


Nikada nisam bio nacionalista, a nisu mi bili ni otac ni djed. U prošlom ratu 41-45 niko od moje famelije nije okrvavio ni mali prst. Naprotiv, baš te starine su nam pokazale šta je pravo bratstvo i jedinstvo.
Primjer 1:
Moj djed po majci je 1941. godine sakrio na sijeno jednog srpskog domaćina u Vladajevićima. Kad su četnici došli u selo srpski živalj je govorio mom djedu da bježi sa porodicom. Nije htio jer je bio zemljoradnik živio od toga rat i politika ga nisu zanimali. Ubili su ga i bacili u jamu Rautoviucu ti znaš gdje je ta jama jer sa tog si kraja.

Primjer 2:
Kada su četnici planirali napad na Olovo, njihov komadant je pozvao u svoj štab mog djeda po ocu i rekao šta spremaju, i da će mu dati pratnju do Vareša, a dalje neka bježi za Zavidoviće. Tako je i urađeno. Spasio ga je četnički komadant!

Primjer 3: Kad su se vratili iz izbjeglištva bili su smješteni kod sadašnjeg plavog mosta, gdje se nalazila neka kuća na sprat. U to vrijeme je bio Jagoš udbaš, strah i trepet. Glava je letjela za dlaku. Zima Djed je izašao napolje radi fiziološke potreba i ugledo u snijegu na pruzi tijelo kako leži. To je bila Jovo mati Vlade Ivanovića iz Metilja. Bila je pretučena od strane udbaša i svezana na pruzi da je voz pregazi. Djed ju je odvezao i unio u kuču, udbašima ispred nosa. Treći dan poručeno je Nešku Ivanoviću i Rodoljubu pa su oni po noći odveli majku za Metilje. Od tada datira neraskidivo prijateljstvo Ivanovića i moje famelije.

Ne stidim se što sam bio u partiji čak šta više ponosam sam na to kada vidim šta se sve danas radi i kakve su ove nacionalističke stranke, Pričaju nije valjao Tito i komunisti. U redu, slažem se da svako treba da ima slobodu mišljenja i govora, ali pitam ja da li valja ovo što trenutno imamo. Ocjenite sami!
knjiga_gostiju- 21230 - 30.03.2009 : Gigo Bosnić KK Koševo - best (0)

Predsjednik


Predsjednik opštine Centar za vrijeme rata o kojem je pisao Pravi zove se Luka Petrović. Brko, oniži, širac.

Poslije rata bio je šef kabineta Mirka Šarovića i Dragana Čavića, dok su bili predsjednici RS.

Idi na stranu - |1|2|