fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-JELA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

jela- 11712 - 25.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

Srpska kuhinja: posna jela


Crepulja i sač
Vreme pripreme: 60 minuta
Posno jelo: da
Težina pripreme: jednostavno

Crepulja je jedna plitka glinena posuda sa jednom rupicom na sredini. Ona mora dobro da se ugreje, odnosno mora se staviti na vatru, sačekati da se dobro ugreje. Kada se ugrejala, kukom se podigne, u nju se stavi pripremljeno testo i pokriva se tz. sačem (vrsta poklopca " metalni poklopac u obliku plitkog zvona).

Sač prekriti pepelom i žarom. na ovaj način se hleb - pogača peče s obeju strana tj. odozgo od usijane crepulje, a odozgo od žara na saču.

Meso, pogača, pita itd. pečeni ispod sača su izvanredni. Kada se peče meso i pored njega stavi krompir, isti poprimi miris mesa, a ukus je fantastičan.

Pošto se u crepulji sa sačem peku pogače na starinski način, evo jedan recept:

Stara srpska pogača
 • 1 kg brašna
 • 1 kašičica sode bikarbone
 • 400-450 ml mlake vode
 • 2 kašičice soli (ravne)

  Priprema: Brašno prosejati, napraviti udubljenje, dodati sodu bikarbonu, so, mlaku vodu i zamesiti testo. Testo za pogaču je malo tvrđe nego za hleb. Testo, na dasci za mesenje oblikovati (u vidu pogače), staviti u crepulju na koju veoma malo naneti masnoće i tom prilikom paziti da ne dođe do opekotina (osoba koja nanosi testo).

  Kada se testo stavi, naneti sač (poklopac), zatrpati ga pepelom i žarom i peći. Peče se oko 25-30 min.

  Kada je pečeno, pažljivo skinuti sač, pogaču iz crepulje poprskati s malo hladne vode (umiti) i zaviti u čistu krpu.
 • jela- 11711 - 25.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

  Srpska kuhinja: posna jela


  Bombice od krompira
  Autor: kopiR

  Vreme pripreme: 45 minuta
  Posno jelo: da
  Težina pripreme: jednostavno
  Sastojci
 • 250 g krompira (jedan veći)
 • 250 g šećera
 • 250 g mlevenih oraha
 • malo šećera u prahu
 • malo vode

  Priprema:Krompir oprati i staviti u slanu vodu da se kuva. Još vruć oljuštiti i ispasirati (ručna presa). Šećer zaliti s 200 mil. vode i staviti da se špinuje. Špinuje se oko 6-7 min. tj. dok ne počne da se lepi za zidove posude. U ušpinovan šećer staviti mlevene orahe, ispasiran krompir i masu promešati tj. izjednačiti. Ostaviti malo da se prohladi, kidati male parčiće (polovina oraha) oblikovati kuglice " bombice, valjati u prosejan šećer u prahu i ređati u papirne korpice.
  Tako pripremljene bombice ostaviti 1-2 h da se na vazduhu prosuše.
 • jela- 11660 - 25.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

  Starinska srpska posna jela


  Kravaj od kupusa

  Priprema: Od kiselog kupusa pravi se kravaj. Isecka se sitno kiseo kupus, pa se zapapri i u tiganju, na zejtinu, malo proprži. Od projinog brašna se zamese dva tanka kolačića, pa se po jednom odozgo naslaže kiseo kupus, a po kupusu dođe drugi kolač, tako da je kupus sa svih strana zatvoren testom, pa se meće u tepsiju ili u crepulju da se ispod sača peče. Kravaj od kupusa smatra se kao zdrava i dobra hrana.

  Kiseo kupus sa orasima

  Priprema: Uzme se glavica ili dve kiselog kupusa pa se sitno iseckaju istave u lonac da se skuvaju. Dok se kupus kuva, očiste se orasi i u avanu dobro stucaju, pa se metne u lonac s kupusom. Sad se u lonac doda još malo aleve paprike i soli, pa se dobro kašikom promeša i još neko vreme kuva, pa je gotovo.

  Ćufte od pasulja

  Priprema: Skuva se pasulj pa se ocedi od vode i rukama dobro izgnječi. Doda se malo soli i malo zejtina pa se od tog testa prave loptice, isto onako kao i ćufte. Isitni se prazi luk, isprži u tiganju sa zejtinom i razredi se po tepsiji. Preko toga poređaju se ćufteta od pasulja pa se poklope sačem, da se peku. Za vreme pečenja, sač se povremeno podiže da se nagleda da ćufte ne pregore.
  jela- 11659 - 25.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

  Starinska srpska posna jela


  Posne pihtije

  Priprema: Uzme se potrebna količina boba, od prilike za polovinu lonca, pa se lonac nalije vodom i metne na vatru da se zrna obare toliko da može lako da im se skine gornja pokožica. Obarena se zrna oljušte, pa se ponovo kuvaju i kad budu dobro kuvana, kašikom se dobro izgnječe dok se svako zrno ne usitni. Sad se napravi zaprška od zejtina, pa se u nju metne zgnječeni bob i nešto beloga luka. Sve ovo dobro se izmeša i razlije u tanjire. Kad se ohladi, zgusne se kao prave piktije.

  Krompir na tepsiju

  Priprema: Uzme se nekoliko krompira, pa se oljušte i na parčad iseku. Tako isečeni krompir metne se na tepsiju pa se još doda: pregršt krupno isečenog crnog luka, dobra šaka pirinča, soli i na kraju se sve to prelije zaprškom od zejtina. To se sada metne pod vreo sač da se dobro ukrčka, i posle kratkog vremena jelo je gotovo. Dok se ispod sača kuva, često se nadgleda i doliva vrućom vodom da ne zagori. Ovo se jelo smatra kao zdrava i dobra hrana.

  Pasuljarnik

  Priprema: Skuva se dobro pasulj u šerpi i potom se sav izgnječi. Isitni se zatim glavica praziluka (pasulj je slađi kad se sprema sa prazilukom nego sa crnim lukom), isprži se na ulju i sipa u pasulj.
  Kad sa ovim provri, sipa se u tepsiju i poklopi vrelim sačem da se peče. Pasulj se posoli još dok se kuva u šerpi. Uopšte, so se dodaje jelima dok se još kuvaju, pre nego što će ih skinuti s vatre. Ovo naročito vredi za pasulj, jer se smatrada se pasulj neće lako skuvati, ako mu se odmah metne i so. Da bi se pak svako jelo brže i lakše skuvalo, narod veruje da treba, čim se jelo pristavi, metnuti u njega zalogaj hleba.

  Bungur (Balgur)

  Priprema: Bungur je dobra krupno izmlevena pšenica. Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom, i kada voda provri, sipa se po malo bungura i jednako meša da se ne zgrudva. Pošto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida s vatre.
  Bungur se jede bez hleba.

  Pržena riba

  Priprema: Riba se prži na zejtinu. Nikad se ne prži suva riba. Riba se pre prženja očisti; raspori joj se trbuh i iz nje povadi utroba i baci. Zatim se, ako je velika, iseče na komade, pa se svaki komad uvalja u projino ili pšeničnog brašna i meće u tiganj da se prži na vrelom ulju. Riba u posne dane zamenjuje pečenje.
  Riba se smatra kao najbolje i najfinije jelo.
  jela- 11657 - 25.02.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (1)

  Starinska srpska jela


  Gnječeni krompir

  Priprema: U bakrač se metnu krompiri da se obare, pa se zatim oljušte i metnu u veću činiju i kašikom se dobro pretiru (gnječe), dok ne budu kao testo. U njih se metne sitno isečenog praziluka, soli i paprike. Sve se ovo kašikom dobro izmeša i posoli.

  Ovo se jelo jede s hlebom i smatra se kao sita, zdrava i dobra hrana.
  jela- 1113 - 04.04.2005 : Dragana T. Sokolac - best (0)

  Ćeške


  ĆEŠKE
  Potrebno:
  1. jedna očišćena kokoš
  2. 1 kg ječma
  3. 250 g masti
  4. so


  Srpske porodice u okolini planine Zlatara, srpske i crnogorske kuće u Sandžaku, kao i kod nas u Glasincu, za veće svečane obrede pripremaju poznato ćeške, tako da se dani krsne slave ili svadbe danas ne planiraju bez ovog starog, ukusnog specijaliteta.

  Ječam properite u dvije - tri tople vode i ostavite da stoji potopljen u toploj vodi oko 2 sata. Dno dublje posude premažite mašću, stavite na njega drvenu rešetku od pogodnih grančica pa preko rešetke postavite kokoš koju takođe treba premazati mašću. Preko kokoši sipajte ocjeđen ječam. Sve prelijte vrelom vrelom, slanom vodom da ječam i meso ogreznu u tečnosti.

  Kuvajte na tihoj temperaturi, poklopljeno, uz privremeno dolivanje manjih količina vode dok se kokoš potpuno ne raskuva, tako da se kosti iz nje mogu vaditi bez teškoće. Zavisi od starosti kokoši koliko ćete dugo kuvati, ali bez tri sata kuvanja teško se skuva ukusno ćeške. Povucite drvenu rešetku i izvadite iz posude, a zatim viljuškom izvadite i kosti iz kokoši. Mešajte drvenom varjačom jelo sve dok ne dobijete jedinstvenu masu. Prelijte rastopljenom mašću, poslužite toplo.

  Idi na stranu - |1|2|