fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-IZ_STAMPE
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

iz_stampe- 72040 - 27.07.2012 : Dragan Toronto - best (0)

Uhapšena četvorka osumnjičena za nasilničko ponašanje


Autor A. C. - Objavljeno 27. 07. 2012. u 11:19

Orašanin: Vođa sokolačkog kriminalnog klana Ognjen Orašanin zvani Oras, Jola Bartula, Vladimir Mitrović i Miloš Drinčić, svi sa Sokoca, koji su uhapšeni zbog napada na Zorana Čolovića zvanog Čavka, sokolačkog biznismena i vlasnika više ugostiteljskih objekata, predati su nadležnom tužilaštvu uz izvještaj za počinjeno nasilničko ponašanje.

Orašanin, za kojeg se govori da je vođa sokolačkog kriminalnog klana, napao je s ostalima Čolovića u centru Sokoca, ispred njegovog objekta u izgradnji, nedaleko od zgrade Opštine i pred mnogobrojnim prolaznicima.

Čolović, koji je prijavio napad, ispričao je da mu je Orašanin prišao s leđa i udario ga pištoljem u glavu, a ostali osumnjičeni su iz Čolovićeve "Toyote" ukrali dva pištolja "glok" i "valter".

Inače, ovo nije prvi put da je Čolović meta napada. U jesen 2010. godine nepoznate osobe su ispred njegove picerije "Viktorija" na Sokocu aktivirale eksplozivnu napravu.

Ognjen Orašanin posljednji put je hapšen 2007. godine u Srbiji, zajedno sa svojim bratom Mlađenom. Oni su bili osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu Gorana Mijatovića - Mite, vlasnika beogradskog fudbalskog kluba Bežanija, ali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Orašanin se povezuju i s kriminalnim klanom odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Crne Gore.
iz_stampe- 68832 - 23.04.2012 : Dragan Kanada - best (0)

Divlji ZapadIz štampe
Ponedjeljak, 23 april 2012. godine
Sokolac: Policija pretresla odbornike!

Sokolačka policija juče je na zahtev opštinskog odbora i Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Sokolac izvršila kontradiverzioni pregled skupštinske sale i detaljan pretres svih osoba koje su prisustvovala jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Predsjednik sokolačkog SDS-a Milovan Cicko Bjelica kaže da je ova stranka tražila od policije da pregleda salu i pretrese sve učesnike skupštinskog zasjedanja zbog pretnji koje su dobijali pojedini odbornici ove stranke, ali i zbog pogoršane ukupne bezbjednosne situacije na opštini. On ipak priznaje da je osnovni razlog zbog koga su se odlučili da pozovu policiju nedavna pucnjava u kojoj je učestvovao zamjenik načelnika Sokoca Mirko Čolović.

 • Našim odbornicima se prijeti po kafanama, a naš poslanik u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednica republičkog parlamenta Snježana Božić već neko vrijeme ne dolazi na sjednice SO zbog vrijeđanja koje je doživjela. Ali i pored svega toga, niko se ne može osjećati bezbjedno kada se nalazi u istoj sali sa ljudima kao što je Mirko Čolović koji se ne libe da potežu pištolje na krsnoj slavi. Od onoga kome krsna slava nije sveta, ne bi bilo iznenađenje ni da potegne pištolj na sjednici Skupštine opštine - kaže Bjelica.


  On dodaje da čitav Sokolac zna da Mirko Čolović i donedavni direktor šumskog gazdinstva "Romanija" sa Sokoca Rajko Bulajić skoro uvijek nose pištolj za pojasom.

 • Bulajić je odbornik, a Čolović zamjenik načelnika, a sjednici SO pored odbornika trebalo je da prisustvuje i više od 20 gostiju, odnosno izvještača po raznim tačkama dnevnog reda. Mi smo prvenstveno zbog bezbjednosti tih ljudi tražili od policije da pregleda skupštinsku salu i pretrese sve učesnike, prije svega one koji su skloni potezanju pištolja - kaže Bjelica.


  Predsjednik SO Sokolac Dragiša Delić potvrdio je da su pripadnici Policijske stanice na Sokocu izvršili provjeru sale i da su nakon toga stvoreni uslovi za održavanje sjednice koja je, umjesto u devet počela u 11 časova.
 • iz_stampe- 23450 - 24.01.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Dodik: Ne postoji bosanska nacija


  "Ja nisam Bosanac. Ja sam Srbin. Nacija Bosanac ne postoji. Hoće li nam reis Mustafa Cerić reći je li po nacionalnosti Bosanac ili Bošnjak? Ni bosanski jezik nije relevantan. Svaki narod ima svoj jezik. Ako su Bošnjaci nacija, onda je i jezik bošnjački, a ne bosanski", kaže Dodik. (San.ba)

  Nacija "Bosanac" može postojati samo ako istu prihvate svi narodi Bosne i Hercegovine.

  Ne može postojati Bošnjaci kao narod, a da se jezik zove "bosanski". Njihov jezik mora da se zove "bošnjački", mada ni takav jezik nema nikakvih lingvističkih osnova da postoji.

  Za razliku od Bošnjaka, Srbi već odavno imaju svoj jezik i on se zove srpski jezik.
  iz_stampe- 18313 - 17.07.2008 : Bob Zli Sokolac - best (1)

  Razbijena auto-mafija na Romaniji


  PALE - U zajedničkoj akciji policija Sarajeva i Istočnog Sarajeva na razbijanju auto-mafije juče su na području Pala i Sokoca uhapšeni Željko Dangubić i Nikola Pušonja, potvrđeno je u policiji.

  Pretreseno je desetak lokacija u Palama i Sokocu, a uoči zaključenja ovog broja "Nezavisnih" većina pretresa nije bila završena. U akciji koja je započela u utorak ukupno je uhapšeno sedam osumnjičenih, a traga se za Milutinom Dragutinovićem, za koga se sumja da je vođa kriminalne grupe.

  "Uhapšeni se dovode u vezu s krađama automobila u Kantonu Sarajevo, a koja su sakrivana u Istočnom Sarajevu", potvrdio je sagovornik "Nezavisnih" uključen u akciju.

  Kako je dodao, cilj akcije je pronalaženje dokaza koji će pomoći da ove osobe budu procesuirane.

  "Jedan broj osoba koje se dovode u vezu s organizovanim kriminalom je u bjekstvu. Jedan od njih je Milutin Dragutinović, koji slovi za vođu", kazao je jedan od inspektora.

  Kuća Dragutinovića u Palama juče je pretresena, a kako smo saznali, njegovi roditelji su izjavili da im je sin otišao u Beograd da polaže ispite na fakultetu i da će se policiji javiti čim se vrati.

  Akcija je započela u utorak ujutro, kada je kod Sokoca pronađen golf 5, zahvaljujući najmodernijem satelitskom uređaju za praćenje.

  "Čim je vlasnik shvatio da je vozilo ukradeno, aktiviran je takozvani lokator i kolege iz Sarajeva su krenule u potragu, a mi smo im se pridružili. U mjestu Bijela voda kod Sokoca, na livadi koja je zarasla travom, pronašli smo traženu 'peticu', kao još četiri skupocjena vozila koja su proteklih dana ukradena u Sarajevu", kazao je naš sagovornik.

  U utorak su uhapšeni Mladen Todorović, Miloš Drinčić, Slobodan Sekulić, Puniša Purković, te Milenko Krsmanović, na čijem imanju su vozila bila sakrivena. Njegov sin Vladimir je u bjekstvu. Svih sedam uhapšenih biće predati kantonalnom tužiocu u Sarajevu.
  iz_stampe- 17559 - 06.04.2008 : Fataljist - best (0)

  Park ne smije pasti!


  Načelnik spriječio uređenje parka
  S. POPADIĆ đ 31. 03. 2008. godine

  Uz mnogobrojne prijetnje i uvrede, radnici banjolučke kompanije "Tamaris" prekinuti su juče u čišćenju gradskog parka u Sokocu, a potom istjerani od strane lokalne Komunalne policije, iako su imali plan da urede ovu zapuštenu lokaciju, i to bez ijedne marke iz opštinskog budžeta, kaže za "Fokus" direktor ove kompanije, Milorad Janjetović.

  Prema Janjetovićevim riječima, on i radnici, koji su se na lokaciji našli vrlo rano, oko šest časova i 30 minuta, došli su na molbu premijera RS, Milorada Dodika, s ciljem da se uredi ruglo u centru grada, kako park u tom stanju ne bi dočekao potencijalne investitore, koje Vlada želi dovesti u Sokolac.

  - Na molbu premijera, koji je neuređen park primijetio prilikom nedavne posjete Sokocu, u taj grad sam otišao zajedno s dva inženjera, tri tehničara, 15 komunalaca, uz kompletnu mehanizaciju. Nedugo nakon što smo počeli da radimo, došla je lokalna Komunalna policija i rekla nam da prekinemo radove i izađemo s posjeda. Objasnili su nam da se bez njihove dozvole ništa ne može raditi - kaže Janjetović, te dodaje da ga je naročito uvrijedio zahtjev lokalnog komunalca koji je tražio da mu pokaže papire o kompaniji, iako se radi o jednom od najpoznatijih preduzeća u BiH, pa i šire.

  Mada je Janjetović komunalcima pokušao da objasni da je došao na molbu premijera, te da za obavljeni posao od Sokoca ne traži ni marke novca, ništa nije pomoglo. Istu priču potom je potvrdio i načelnik Sokoca, Dragan Cvijetić, koji je Janjetoviću poručio da odlazi jer se bez njegovog znanja ništa u opštini ne može uraditi.


  - Nismo smjeli da ostanemo, jer su se čule i prijetnje. Neko je rekao da će nas, ako ne odemo, puškom istjerati iz parka. Bio sam začuđen i iznenađen, jer sam očekivao da nam se, umjesto ovakvog dočeka, pridruži i lokalna vlast i stanovništvo, kako bi smo zajednički uradili park, sa standardima po kojima radimo po cijelom svijetu - kaže Milorad Janjetović, te dodaje da je u kamionima vraćeno i hiljadu cvjetova kojima nije bilo suđeno da ukrašavaju park u centru Sokoca, kao što je praksa svugdje u svijetu.

  Nakon svega uvjeren je da se radi o političkom potezu, s obzirom da se na vlasti u ovoj opštini nalazi opozicioni SDS, koji se ovih dana raspada na sve sitnije komade.

  Načelnik opštine Sokolac, Dragan Cvijetić, kaže da nikoga nije istjerao, već da se radi o političkoj provokaciji SNSD-a, s obzirom da niko iz opštine nije bio obaviješten da dolaze radnici iz Banje Luke.

  - Ne znam ko je dogovorio da se bez našeg znanja uređuje park. Program zajedničke komunalne potrošnje donosimo na skupštini i potpisujemo ugovor s preduzećem koje to radi, i taj ugovor je potpisan s lokalnim komunalnim preduzećem, koje će pomenutu lokaciju samo urediti. Snijeg koji je donedavno bio ovdje, nije im dozvoljavao da počnu s radovima - kaže Cvijetić, te dodaje kako je uvjeren da mu je kompletnu situaciju "napakovao" Mirko Čolović, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

  Čolović, međutim, kaže da mu nisu jasne optužbe Cvijetića, s obzirom da je samo posredovao dolazak radnika "Tamarisa" kako bi uredili park.

  - Umjesto da opštinsko rukovodstvo čestita na početku radova, da izađe i da ih pomogne, došli su i istjerali ljude. Pitam se da li sam ja "napakovao" i nestanak bisti devet narodnih heroja iz parka u gradu, koje su poskidane i istopljene u Željezari u Zenici - kaže Čolović.
  iz_stampe- 16662 - 13.12.2007 : S A Sokolac - best (0)

  Hapšenja povodom ubistva Mijatovića


  Izvor: radio i televizija B92

  U Beogadu uhapšen Milomir Pajić iz Sokoca i još pet osoba za koje se sumnja da su organizatori ubistva Gorana Mijatovića - Mite.

  Mijatović, bivši predsednik FK "Bežanija", ubijen je prošle jeseni u eksploziji automobila bombe ispred svog stana na Bežanijskoj kosi. Pajić je nabavio automobil u koji je predhodno postavljena bomba, a koja je zatim daljinski aktivirana dok je Mijatović sa telohraniteljem, koji je takođe poginuo ulazio u svoj automobil.

  Motiv ubistva Gorana Mijatovića, bivšeg vođe bežanijskog kriminalnog klana je, kako saznajemo, najverovatnije konkurencija oko nelegalnih poslova u beogradskom podzemlju i to između Mitine grupe i vođa novobeogradske mafije.

  Te dve grupe imale su nesuglasice, kako prenose štampni mediji, oko trgovine narkoticima i transfera fudbalera. Pored Pajića policija je uhapsila još pet osoba za koje se sumanja da su umešani u ubistvo a koji su takođe iz Sokoca.

  "Istovremeno nastavljamo potragu za Beljinac Slavišom iz Sokolca Bosna i Hercegovina - Republika Srpska kao jednog od direktnih izvršilaca tog krivičnog dela", kaže Vukelić, zamenik načelnika za krvne delikte.

  Međutim policija još uvek ne zna gde se nalazi Beljinac, ali će zbog njegovog hapšenja u istragu uključiti i Interpol.

  Svi uhapšeni od ranje su poznati beogradskoj policiji po trgovini narkoticima, a prilikom hapšenja kod njih su pronađeni i pištolji.

  Policija je uhapsila sedam osoba pod sumnjom da su umešane u ubistvo vlasnika fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića i njegovog pratioca Slavka Novkovića, a traga za Slavišom Bilincom iz Sokoca, za koga sumnja da je direktni izvršilac.

  Istražnom sudiji je priveden Milomir Pajić, iz Sokolca, pod sumnjom da je nabavio to vozilo, izjavio je danas zamenik načelnika Odeljenja za krvne delikte Policijske uprave u Beogradu Vlastimir Vulikić.

  On je rekao da se za ostalih šest uhapšenih osoba ispituje umešanost u taj slučaj.

  Sva privedena lica, dodao je Vulikić, od ranije su poznata policiji, a kod njih je pronađeno oružje i narkotici.

  Vulikić je izjavio da je policija bila uspešna u pribavljanju validnih dokaza o tom dvostrukom ubistvu, ali nije mogao da, u interesu istrage, precizira o kakvim se dokazima radi, kao ni da kaže ko je naručilac zločina i koji je povod, iako policija u operativnom smislu raspolaže podacima o tome.

  Do akcije hapšenja grupe došlo je u sklopu miljea koji prati fudbal i sve što se oko njega dešava u poslednje vreme, rekao je Vulikić.
  iz_stampe- 14651 - 15.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Tropska noć na Romaniji


  Ovog ljeta je na Romaniji po prvi put registrovana takozvana "tropska noć". Naime, u noći između 23. i 24. jula, minimalna temperatura iznosila je 21. 1 stepen.

  U meterologiji, pod pojmom "tropske noći" se podrazumjevju noći u kojima najniža temperatura ne padne ispod 20 stepeni.

  Za vrijeme moga boravka u Sokocu, uglavnom je bilo pretoplo. Većina fotografija je snimljena po saharskim vrućinama. Osjećao sam da sunce prži kožu. Početkom avgusta je iznenada zahladnilo, pa sam se osjećao kao kod kuće.
  iz_stampe- 13516 - 27.06.2007 : - best (0)

  Ubijen Ramiz Delalić - Ćelo


  U Sarajevu je ubijen Ramiz Delalić - Ćelo, poznat po sudskom procesu zbog sumnje da je pucao na srpskog svata 1992. godine u Sarajevu, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih policiji.

  Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podnelo je krajem 2004. godine optužnicu protiv Delalića zbog sumnje da je iz neposredne blizine iz pištolja pucao ispred pravoslavne crkve na sarajevskoj Baščaršiji u srpskog svata Nikolu Gardovića, koji je podlegao zadobijenim povredama.

  Delalić je od 2002. godine bio nedostupan policiji, ali je uhapšen 28. avgusta 2004. godine u Sarajevu. Više puta je bio u sukobu sa zakonom zbog drugih krivičnih dela i nasilničkog ponašanja.

  Tokom rata u BiH, Ramiz Delalić bio je na dužnosti komandanta 9. motorizovane brigade sarajevskog korpusa Armije BiH. Detalji ubistva još nisu objavljeni.
  iz_stampe- 12103 - 01.04.2007 : Aco - best (0)

  Treći entitet u BiH


  U pet kantona u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većina za proteklih mjesec i po dana sakupljeno je 21. 000 potpisa za uspostavljanje trećeg hrvatskog entiteta u BiH!!!

  Organizator ove akcije, izdavačka kuca iz Kanade "Croatia libertas" će zbog velikog interesovanja javnosti nastaviti potpisivanje peticije i u naredna dva mjeseca.
  "Za uspostavljanje hrvatskog entiteta u BiH peticiju je potpisao i veliki broj Srba i Bošnjaka što je veliki prilog slobodi javnog izražavanja u BiH", navodi se u saopštenju organizatora akcije.
  iz_stampe- 11788 - 04.03.2007 : - best (0)

  Izjava Visokog predstavnika za BiH


  Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz - Shilling je gostujući u emisiji Radio televizije Republike Srpske naveo da nisu tačne tvrdnje nekih političara da presuda po kojoj je Srbija i Crna Gora oslobođena optužbi za genocid dovodi u pitanje opstanak Republike Srpske!!!

 • "Svi moraju prihvatiti činjenicu da su u Srebrenici počinjeni zločini na obe strane. Shvatam da su mnogi razočarani ovom presudom ali je to jedinstvena prilika da se prihvati prošlost i gleda ka pomirenju i budućnosti" - izjavio je on.
 • iz_stampe- 11734 - 27.02.2007 : Aco - best (0)

  Srbija nije kriva!


  Međunarodni sud pravde oslobodio je Srbiju najteže optužbe u njenoj istoriji - odgovornosti da je preko svojih organa počinila genocid u BiH... !
  iz_stampe- 9784 - 29.05.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Fata Orlović iz Konjević Polja - vlasnik crkve


  Fata Orlović, 60-godišnjakinja iz Konjević Polja, je zvanično postala i vlasnica pravoslavne crkve, koja je sagrađena na njenom imanju, bez građevinske dozvole. Međutim, opština Bratunac ne sprovodi naredbu vlade Republike Srpske da zatvori ilegalno sagrađeni verski objekat. Borba se nastavlja.

  Jedno je sigurno - Fata crkvu ne želi.
  iz_stampe- 9065 - 24.04.2006 : Pero Civsa ? - best (0)

  Saradnja Sokoca sa Leksvikom


  Prosle godine u Sokocu je potpisan ugovor o privrednoj i kulturnoj saradnji Sokoca i norveskog grada Lejksvik. Sada se vrse pripreme za konkretizaciju te saradnje. Vjerovatno ce ulagati neka sredstva u podizanju tri veoma male hidroelektrane na Biostici. Kako ce to sve dalje biti vidjecemo.

  Osnov ove saradnje datira po osnovu angazovanja Ljubana Vukovica iz Knežine u njihovom pokretu otpora za vrijeme II svjetskog rata (tamo je bio u logoru). On se u tom pogledu veoma angazovao, pa kako rekose poslije oslobodjenja njega i njegovu suprugu primio je norveski kralj, u znak zahvalnosti. A u nekom gradu ima i njegovo poprsje, bar tako pricaju.
  iz_stampe- 9064 - 24.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Vennskapsforbindelsen Leksvik - Sokolac


  Viser til innlegg i Fritt forum i Fosna-Folket fredag 9. desember av Gullbjørg Hegvik Hansen.  Vi synes for det første at det er trist og leit at en slik sak blir gjenstand for så stor offentlig oppmerksomhet med negativt fortegn. De vennskapsforbindelser som har vćrt mellom innbyggerne i Leksvik og Sokolac går tilbake til hendelser under og etter 2. verdenskrig, og bygger på sterke og gode vennnskapsbånd mellom enkeltpersoner. Dette er ting som vi i Leksvik kommune er veldig bevisst, og beslutningen om ikke å inngå vennskapskommunesamarbeid med Sokolac, rokker ikke med den dype respekt vi har for de vennskapsbånd som fremdeles er til stede mellom folk i det tidligere Jugoslavia og Norge.


  Jeg vil likevel besvare de spørsmålene som Gullbjørg Hegvik Hansen stilte på vegne av landsstyret i Norsk - Jugoslavisk samband, og håper at vi fremdeles kan ha en god dialog om hvordan vi best kan ivareta vennskapsbånd mellom våre to lokalsamfunn:

  1. Er saken behandlet i formannskap eller kommunestyret?

  På bakgrunn av henvendelse fra Norsk - Jugoslavisk samband ble det muntlig drøftet i formannskapet om vi ønsket å ta opp sak om inngåelse av ytterligere vennskapssamarbeid. Det var ikke aktuelt på det tidspunktet.

  2. Hvorfor valgte dere å sende gaver med på turen til Sokolac, for så å avvise samarbeid senere?

  Vi fikk forespørsel fra Gullbjørg Hegvik Hansen i begynnelsen av august 2005, om deltakelse på en 14. dagers tur til det tidligere Jugoslavia i september. Det var helt umulig for offisielle representanter fra kommunen å delta på dette på så kort varsel. Derfor ble det sendt med et brev fra ordføreren i Leksvik med en hilsen til byens befolkning. Samtidig ville ordføreren oppfordre skolene i Leksvik til å knytte vennskapsbånd med skoler i Sokolac. At vi la ved brevet fra oss noen beskjedne gaver var av ren høflighet og respekt overfor innbyggerne i Sokolac.

  3. Sokolac var Leksviks første vennskapskommune. Hvorfor skal denne kommunen gå på bekostning av de to andre vennskapsforbindelsene som ble etablert senere, og som ikke får den samme økonomiske støtten?

  Vennskap mellom kommuner eller mennesker bør vel ikke settes opp mot hverandre. Når det er sagt har vi den erfaring av vennskapssamarbeid er krevende for en liten kommune å følge opp. Vi i Leksvik kan vel ikke med handen på hjertet si at følger opp de to andre vennskapskommunene i Malax og Mogan sćrlig godt. Slik ressurssituasjonen er for kommunen i dag, er dette et av de områdene vi må prioritere ned. Dessverre. På denne bakgrunn ønsker vi ikke å gå inn i flere vennskapssamarbeid.

  4. Har ikke Leksvik kommune et ansvar for å følge opp vennskapsforbindelsen så lenge det i sin tid ble valgt å inngå et samarbeid?

  Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Når et vennskapssamarbeid har "ligget nede" i 30 år må en uansett starte på nytt. En må bygge opp nye relasjoner basert på yngre generasjoner. Enkeltpersoner sin interesse og engasjement for saken vil vćre avgjørende. Dersom enkeltpersoner eller organisasjoner i Leksvik tar kontakt om dette, vil vi prøve å støtte opp så godt vi kan.

  Jeg ønsker landsstyret i Norsk-Jugoslavisk samband ved Gullbjørg Hegvik Hansen ei fortsatt god jul og et riktig godt nytt år!  Borghild Husdal Buhaug
  Ordfører i Leksvik
  iz_stampe- 8480 - 18.04.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Suđenje Bjelici i ostalima


  Datum: 14. 04. 2006. godine

  Proces protiv Momčila Mandića, Mirka Šarovića, Milorada Govedarice i Milovana Bjelice

  A. Đozo

  Suđenje počinje u utorak 18. aprila 2006. godine.
  SARAJEVO - Suđenje Momčilu Mandiću i drugim optuženima u predmetu "Privredna banka Srpsko Sarajevo" trebalo bi početi u utorak, 18. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj juče u Sudu BiH.

  Predsjedavajući sudskog vijeća Salem Miso rekao je da je za utorak planirano čitanje optužnice, te izlaganje uvodnih riječi tužioca i odbrane.

  Bivši vlasnik PB SS Momčilo Mandić, bivši član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik RS Mirko Šarović, bivši direktor Direkcije robnih rezervi RS i preduzeća "Matres" Milorad Govedarica i Milovan - Cicko Bjelica, bivši predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, optuženi su za višemilionske pronevjere u poslovanju PB SS i firmi bliskih ovoj banci. Mandić je optužen i za pomaganje u skrivanju haškog bjegunca Radovana Karadžića i krivotvorenje dokumenata.

  Branioci četvorice optuženih juče su istakli da nemaju primjedbu na sastav Sudećeg vijeća.

  "Prvi put izražavamo nadu u ovaj sud i ovaj predmet, budući da su u Vijeću domaće sudije. No, u toku današnjeg dana pismeno ćemo se obratiti Tužilaštvu BiH sa zahtjevom za izuzeće tužioca stranca Erika Larsona", kazao je Duško Tomić, jedan od tri Mandićeva advokata.

  Tužilac Larson juče je kazao da će optužba saslušati 24 svjedoka, među kojima je najpoznatije ime Tobi Robinson, privremene upraviteljice Privredne banke Srpsko Sarajevo. Za razliku od tužioca, odbrana je zadržala pravo da se izjasni o svojim dokazima.

  "Ne znamo šta sad da radimo, jer je policija od mog branjenika u pritvoru u Doboju izuzela svu dokumentaciju, sa svim izjavama naših svjedoka i materijalnim dokazima. Tužilac je upoznat s našom strategijom i odbranom", rekao je Siniša Jokić, branilac Mirka Šarovića.

  Larson je dodao da će ti dokazi biti naknadno uvršteni u ovaj predmet, a do tada oni su sastavni dio istrage Tužilaštva BiH, koja je otvorena zbog ometanja rada pravosuđa, ne otkrivajući imena osumnjičenih.

  Sva četvorica optuženih su u pritvoru.

  Ostaju u pritvoru u Doboju
  U Sudu BiH juče potvrđeno da za sada Milovan - Cicko Bjelica, Milorad Govedarica i Mirko Šarović iz dobojskog pritvora neće biti prebačeni u neki od zatvora u Sarajevu.

  "Sudska policija još nije dobila nalog za njihovo prebacivanje. Kako stvari stoje, njih će na suđenje u Sarajevu dovoditi i odvoditi iz Doboja gdje su u pritvoru. Kapacitet pritvorske jedinice Suda BiH je popunjen, a i ono slobodnih mjesta što ima rezervisano je za Željka Meakića i druge iz tog slučaja", rečeno nam je u Sudu BiH.

  iz_stampe- 1228 - 16.04.2005 : - best (0)

  Zdrava hrana, bolji život


  Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, bila je organizator dvodnevne konferencije za mlade pod nazivom "Kako pokrenuti posao" koja je održana u sokolačkom hotelu "Karavan".

  Oko 30 učesnika konferencije iz opština Višegrad, Rogatica, Čajniče, Rudo, Kalinovik, Foča i Sokolac imali su priliku da steknu nova znanja o tome kako sastaviti poslovni plan, pokrenuti i uspješno voditi privatni posao.

  Prema riječima pomoćnika direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Đorđa Marčete, konferencija je rezultat jednogodišnjeg iskustva i saradnje ovog Zavoda i Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Višegradu.

  "Došli smo do značajnih saznanja u pogledu mogućnosti zapošljavanja mladih, polazeći od kapaciteta i resursa sedam opština ovog regiona. Sproveli smo istraživanje o mišljenjima i raspoloženju mladih u pogledu radnog i drugog angažovanja, kao i o mogućnostima, kapacitetima i perspektivama poslodavaca. Uočili smo te dvije linije saznanja na jednoj konferenciji u Višegradu prije osam mjeseci. Konferencija u Sokocu je rezultat tog dogovora u Višegradu. Namjera Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Zavoda za zapošljavanje je da podstaknu na bavljenje preduzetništvom i razbiju svojevrsnu blokadu koja s time u vezi postoji. Nastojimo da demistifikujemo pitanje bavljenja preduzetništvom", istakao je Marčeta.

  Jedno od najvašnijih pitanja koje je na ovom skupu istaknuto odnosilo se na mogućnosti pomenutih sedam opština za razvoj i bavljenje preduzetništvom. U regionu postoji više resursa u čije iskorišćavanje treba ugraditi nove ideje, inicijative i podsticaje. Zaključeno je da u traženju novčane i drugih vidova podrške treba preći granice lokalne zajednice. Kao glavni i najveći potencijal regional istaknut je resurs zdrave hrane.

  "Treba unijeti više optimizma u razmišljanje o svemu ovome, iako je ukupna situacija, a pogotovo u ovom regionlu, teška i opterećena industrijom koja nema perspektive. To je problem tranzicije. Neki drugi poslovi imaju prolaz i njima se u ovom trenutku treba okrenuti i dati šansu ljudima koji hoće da se uključe", naglasio je Marčeta.

  U radu konferencije u Sokocu učestvovali su i predstavnici lokalnih organa uprave iz pomenutih opština, imajući u vidu da je u svemu ovome veoma značajna njihova uloga i odgovornost.

  U planu je i organizovanje novog dvodnevnog savjetovanja u Banjoj Luci ili Prijedoru. Sve je jos na nivou razgovora o saznanjima do kojih se došlo u istraživanjima, a slijedi izrada konkretnih programa, koj treba da budu usklađeni sa potrebama i mogućnostima lokalnih zajednica.

  Idi na stranu - |1|2|