fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-ISLAM_KOMENTARI
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

islam_komentari- 90175 - 13.05.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Zenica: Elvin Osmančević ubijen jer je njegov brat nacrtao srpski grb na zidu!


13. maj 2014. godine

U naselju Babina rijeka u Zenici, Jasmin Briga (37) upucao je Elvina Osmančevića (23) zbog grafita sa četiri "S" na zidu zgrade, koji je iscrtao njegov mlađi brat Emir (19).
Drama se odigrala u stanu porodice ubijenog mladića, koji je odmah prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica, gde je prvo reanimiran, a zatim prosleđen na operaciju, ali je podlegao povredama.

Navodno, Briga je dan ranije tražio Elvinovog brata Emira, zahtevajući od njega da izbriše grafit četiri "S" pored kog je ispisao i svoj nadimak. Mladići su, kako se navodi, grafit doživljavali kao šalu.

Svedok događaja izjavio je da je Briga došao na njihova vrata, ušao u stan i počeo da tuče Emira. U tuču se umešao Elvin, a Briga je izvadio pištolj, pucavši mu u stomak. Ubica je uhapšen i priveden u Policijsku stanicu Crkvice.

Tokom policijskog uviđaja otac ranjenog Osmančevića, Zikret, bacio se na zemlju i vikao: "Umro mi je sin". Majka je istog trenutka pala u nesvest, pa su oboje kolima prebačeni u Službu hitne pomoći.

Izvor: Telegraf / Avaz
islam_komentari- 82773 - 19.02.2013 : NLO Gojino Brdo - best (5)

Muslimani


Oni nisu sretni u Gazi
Oni nisu sretni u Libiji
Oni nisu sretni u Maroku
Oni nisu sretni u Yemenu
Oni nisu sretni u Tuniziji
Oni nisu sretni u Iraku
Oni nisu sretni u Iranu
Oni nisu sretni u Pakistanu
Oni nisu sretni u Afganistanu
Oni nisu sretni u Siriji, Bahreinu, Libanosnu...

Al su zato sretni u Njemačkoj
Sretni su i u Francuskoj
Sretni su i u Engleskoj
Sretni su i u Holandiji
Sretni su i u Belgiji
Sretni su i u Španiji
Sretni su i u Italiji
Sretni su i u Kanadi
Sretni su i u Švedskoj
Sretni su i u Norveški
Sretni su i u Austriji
Sretni su i u Švicarskoj
Ma sretni su i u Australiji, Americi...

Ukratko, oni jesu sretni al' u državama koje nisu muslimanske.
A koga krive za nesreću onih država koje sam nabrojao već na početku?

Ne krive islamiste.
Ne krive njihovo vodstvo.
Ne krive ni sami sebe, jer su navikli da je uvek neko drugi kriv, a ako se neko kojim slučajem nađe da drugačije misli od njih samih, e onda teško se njemu.

Ko je kriv, koga ćemo okriviti?

Pa krive su one države u kojima su ti ljudi sretni.

U svemu tome oni žele promeniti te države u kojim su sretni i to na način da budu kao države iz kojih su pobegli - otišli su iz svojih država jer nisu bili sretni a danas teže ka tome, da sadašnju državu u kojoj im je dobro promene na način da nova država bude uređena kao ona iz koje su pobegli. Pa kad se ta država kojim slučajem promeni - islamizira, onda jopet begaj iz nje u neku državu koja nije islamizirana pa jopet Jovo na novo.
islam_komentari- 73724 - 07.09.2012 : Ratko Obrenovic Sokolac - best (2)

U Sokocu sahranjena Mirjana Dragičević


Na Sokocu je 5. septembra 2012. godine sahranjena devetogodišnja Mirjana Dragičević, koju su prije 20 godina silovali, a potom ubili mudžahedini

SARAJEVO - Posmrtni ostaci jedne od prvih žrtava ratnih zločina mudžahedina u BiH, devojčice Mirjane Dragičević - koja je pre 20 godina prvo silovana, a potom ubijena - sahranjeni su danas na groblju na Sokocu kod Sarajeva.

Iz MUP-a Republike Srpske ukazuju da, uprkos dokazima, nijedan ratni zločin mudžahedina još nije procesuiran u Tužilaštvu BiH, a da vlasti BiH uglavnom deportuju mudžahedine u afro-azijske zemlje, iako su pojedini osumnjičeni za zločine.

Lokalno sveštenstvo služilo je parastos u crkvi Svete Petke na sokolačkom Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik".

Rada Dragičević, majka ubijene djevojčice, rekla je novinarima da je poslije 20 godina dočekala da ćerkine posmrtne ostatke prenese iz Ilijaša na Sokolac i sahrani je u srpsku zemlju.

Predsjednik Kordinacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije Mirjana Simanić istakla je da za zločin nad Mirjanom Dragičević niko nije odgovarao, kao ni i za druge zločine nad Srbima.

Sud i Tužilaštvo BiH ne treba da postoje, istakla je Simanićeva, te upitala zbog čega nastaviti njihovo finansiranje ako se 18 godina čeka da se sazna ko je silovao i ubio malu Mirjanu.

Mirjana, koja je kad je ubijena u selu Donja Bioča decembra 1992. imala devet godina, bila je sahranjena u obližnjem Ilijašu, ali su na zahtev njene majke - koja je glavni svedok zločina - posmrtni ostaci danas prebačeni na Sokolac.

Majka, Rada Dragičević, ispričala je istražiocima da su joj u kuću, u kojoj je živela sa majkom, tetkom i dvoje maloletne dece, tog jutra - 28. decembra 1992 - upala trojica mudžahedina.

Ćerku su odmah odvojili u susednu prostoriju, gde su je brutalno silovali, a potom ubili hicima iz vatrenog oružja. Radu su teško ranili, hicima u stomak, a njen maloletni sin preživeo je sakriven ispod kreveta.

"...Naveče 27. decembra 1992. godine legli smo da spavamo. Sve je bilo normalno. Međutim, ujutro pred zoru, oko 7. 30 časova, čuli su se pucnji. Majka me je probudila da vidim šta se dešava. Mislila sam da su naši, ali nije bilo tako. Bili su to muslimani, koji su probili liniju odbrane i ušli u naše selo.. . Ostala sam sa dvoje dece u sobi. Sin mi je ostao u sobi, a ja i ćerka smo pošle prema izlazu. Trojica mudžahedina su već bila na vratima. Bila je pucnjava. Čula sam majku i tetku kako jauču iz dvorišta. Njih trojica su ušla u kuću i uzela mi ćerku za ruku. Dvojica su bila crnci, a treći je bio bijelac. Crnci su imali neke poveze preko glava. Čuli su se pucnji granata i vika mudžahedina. Ništa ih nisam razumjela. Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci. Ja sam je obukla. Ta trenerka je bila široka. Ćerku su uhvatili i odvojili od mene, ona je vrištala i plakala. Ja joj nisam mogla pomoći. Zvala je: "Mama, mama!". Nisam joj mogla pomoći. Oni su me držali i terali da sve to gledam. Kad ju je prvi silovao, bila je svesna. Kad su je ona dvojica već silovala, izgubila je svest i nije se više čula. Niti je plakala, niti se pomerala. Samo je ležala na podu. Kad su to završili, prvo su pucali u nju, pa u mene", ispričala je nesrećna majka, a preneo je Glas javnosti.

Prema podacima iz policijske prijave, koju je Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo podneo tužilaštvu 2005. godine, pripadnici 2. bataljona 7. muslimanske brigade u zoru su upali u selo Donja Bioča u kojem su ubili troje civila, među kojima i devetogodišnju Mirjanu. Ubijeni su i Nikola Mićić i Lenka Skoko, a ranjene Milojka Draškić i Rada Dragičević.

Inspektor Uprave kriminalistićke policije MUP-a RS Simo Tuševljak potvrdio je da je CJB Istočno Sarajevo Tužilaštvu BiH pre sedam godina podneo izveštaj protiv 11 ljudi, koji se terete za krivično djelo ratnog zločina u selu Donja Bioča, opština Ilijaš. Osmorica osumnjičenih terete se po komandnoj odgovornosti, dok se preostala trojica sumnjiče kao neposredni izvršioci krivičnog dela ratnog zločina.

Tužilaštvo BiH "ostajalo je nemo" čak i kad su iz BiH deportovani ili su u fazi deportacije osobe iz afro-azijskih zemalja koja se sumnjiče za ratne zločine.

O stradanju porodice Dragićević, 2005. godine snimljen je i dokumentarni film "Mirjana", koji je na ovoj stranici objavljen već nekoliko puta!

islam_komentari- 71806 - 19.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Teroristička organizacija Al - Q' IDA u Bosni


Početak stvaranja terorištičke organizacije Alkaida je krenulo u Bosni i u tome su učestvovali najveći muslimanski političari koji su nam nudili bratsvo i jedinstvo u zajedničkoj državi BiH.

Knjiga "Unholy terror", govori o političkom putu bosanskih muslimana za stavaranje muslimanske države na prostoru bivše Jugoslavije. U knjizi je ukratko opisana istorija našeg naroda i kako se sprovodila muslimanska ideologija. Knjigu "Unholy terror" je napisao John R. Schindler profesor strategije na fakultetu U. S. Naval War College.

Više informacija o knjizi možete naći na web stranici www(tačka)zenit pres(tačka)com ili ako pozovete na telefon 1800-826-6600.

Knjiga je na engleskom jeziku! Pokušajte da je pročitate i nećete se pokajati! Knjiga u kojoj se iskreno govori o kompletnoj situaciji na našim prostorima, od vladavine Turaka pa sve do danas!
islam_komentari- 25763 - 14.12.2010 : Jeff SAD - best (3)

Jeff Foxworthy o muslimanima


1. Živiš od proizvodnje heroina, a smatraš da je alkohol neprihvatljiv za društvo u kome živiš - vjerovatno si musliman.

2. Posjeduješ automatsku pušku od 3000 dolara i raketni lanser od 5000 dolara a nemaš para za cipele - vjerovatno si musliman.

3. Imaš više žena nego zuba - vjerovatno si musliman.

4. Brišeš dupe golim rukama, a smatraš da je slanina prljava - vjerovatno si musliman.

5. Vjeruješ da se zaštitni prsluk pravi na dva načina: pancir i samoubilački - vjerovatno si musliman.

6. Ne postoji iko protiv koga nisi u Džihadu - vjerovatno si musliman.

7. Smatraš da je televizija opasna, a nosiš eksploziv ispod kaputa - vjerovatno si musliman.

8. Iznenadiš se kada čuješ da telefon ima i drugu vrstu primjene osim one da aktivira tempiranu bombu pokraj puta - vjerovatno si musliman.

9. Nemaš ništa protiv žena i vjeruješ da bi svaki čovjek trebao da ima bar četiri - vjerovatno si musliman.

10. Rođak ti je predsjednik Amerike - vjerovatno si musliman.

11. Vjeruješ da je ovaj tekst rasistički i ne bi ga preporučio ni jednom prijatelju - vjerovatno si musliman.

Jeff Foxworthy on Muslims:

1. You refine heroin for a living, but you have a moral objection to liquor. You may be a Muslim

2. You own a $3, 000 machine gun and $5, 000 rocket launcher, but you can't afford shoes. You may be a Muslim

3. You have more wives than teeth. You may be a Muslim

4. You wipe your butt with your bare hand, but consider bacon unclean. You may be a Muslim

5. You think vests come in two styles: bullet-proof and suicide. You may be a Muslim

6. You can't think of anyone you haven't declared Jihad against. You may be a Muslim

7. You consider television dangerous, but routinely carry explosives in your clothing. You may be a Muslim

8. You were amazed to discover that cell phones have uses other than setting off roadside bombs. You may be a Muslim

9. You have nothing against women and think every man should own at least four. You may be a Muslim

10. Your cousin is president of the United States. You may be a Muslim

11. You find this offensive or racist and don't forward it. You may be a Muslim.
islam_komentari- 25304 - 23.10.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


Nemanja Kusturica: Povratak srpskim korjenima

Nemanja kralju, car si, majke mi! Dođi na Romaniju da naši političari vide šta je pravi Srbin!

islam_komentari- 25060 - 22.09.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Islam u Bosni


Svima je, uglavnom, poznato kako je islam došao u Bosnu. Polemika na tu temu sa muslimanima je uvredljiva za njih jer ne žele da pogledaju istini u oči. Danas, nakon toliko vijekova Islama na ovim prostorima, svi smo se nekako navikli na muslimansku vjeru pa nam ona više i ne smeta. Međutim, problem je što je muslimanima ostalo još od "turskog vakta" da su muslimani najvažniji narod u Bosni a da su svi ostali građani drugog reda. Oni nas smatraju strancima, koji moraju da prihvate njihova pravila i zakone.

Ako se danas pogleda na političko stanje u Bosni, Srbima i Hrvatima ne smeta što su muslimani uzeli njihov jezik i dali tom jeziku ime koje samo muslimanima odgovara. Njima takođe ne smeta što muslimani hoće da stvore svoju naciju koja ugrožava sigurnost i opstanak Srba i Hrvata u Bosni ali je prešlo sve granice to što se već više od dvije decenije vrši neprekidan pritisak da Srbi i Hrvati u Bosni budu ono sto samo muslimanima odgovara u ovom momentu, kako bi što lakše ovladali cjelom bosanskom teritorijom.

Očigledno je da muslimani u Bosni žele da budemo zjedno onako kako oni misle da društveno uređenje treba da bude. Svaki novi srpski političar koji se pojavi u Bosni, a koji njima ne odgovara, biće upoređivan sa Miloševićem, Karadžićem, Krajišnikom i evo danas i Dodikom. Sa druge strane, niko od muslimana nije polemisao niti će ikada polemisati o Izedbegoviću koji je svojim prijeratnim, ratnim i posleratnim političkim idejama razjedinio nekada jedinstven narod u Bosni. Primjera radi, danas se Suad usuđuje spomenuti Krajišnika kao čovjeka koji je razjedinio Bosnu a ne svoga idejnoig vođu čija je "Islamska deklaracija" i pravi krivac za rat.

Nekada smo svi mi iz Bosne bili ponosni Bosanci, ali se to odnosilo na regionalnu a ne nacionalnu pripadnost kako nam to muslimani danas pokušavaju da nametnu.

Danas, nakon toliko prolivene krvi, jasno nam je svima da zajedno ne možemo i da to "zajedništvo" odgovara samo muslimanima. Ironično je da upravo oni insistriraju na zajedničkoj državi iako mrze i Srbe i Hrvate. Međutim, u zajednicu ulaze jer vjeruju da će iz nje polako potisnuti Srbe i Hrvate, upravo onako kako su to Albanci uradili sa Srbima na Kosovu i Metohiji.
islam_komentari- 25055 - 22.09.2010 : Suad - best (1)

Usud Balkana


Problem Balkana je primitivizam. Moja familija je oko 1530 prešla na Islam, a ranije smo bili katolici a ne pravoslavci. Ali ajde, recimo nek su bili i pravoslavci!

O kakvoj izdaji vi pričate? To je bilo prije 500 godina. Pa i svi vi koji ste i sada katolici i pravoslavci, pa i vaši stari su "izdali" svoju staru slovensku religiju i prešli na Hrišćanstvo. Hoću da kažem da nema nikavog smisla bavili se prošlošću na ovaj način. Umjesto da se bavite budućnošću, vi se bavite prošlošću. Samo pljujemo jedni po drugima i bavimo se stvarima koje više ne možemo promeniti, a na to nas suptilno podstrekavaju Zapadnjici, jer sve dok se budemo bavili prošlošću ostaćemo nule, svi skupa. Taj naš primitivizam je usud Balkana.

Suade,

Englezi imaju jednu lijepu izreku koja kaže: "In order to understand the present you must look at the past", što u prevodu znači "Da biste shvatili sadašnjost, morate da razumjete prošlost". Bez shvatanja prošlosti i sadašnjosti nemamo šanse za zajeničku budućnost, jer je prošlost upravo ono što nas dijeli i zbog čega smo i ratovali!

Drugim riječima, samo ako svi prihvatimo neospornu činjenicu da smo jedan te isti narod pocjepan na tri religije, kada budemo dovoljno hrabri da se suočimo sa (za vas muslimane gorkom) istinom (a koju već čitav svijet zna) da govorimo jedan te isti jezik, da u našim tijelima imamo iste gene, kada prestanemo da se stidimo jedni drugih i kada shvatimo da nema smisla da jedni druge olajavamo pred svijetom - imaćemo šansu za zajedničku budućnost.

Tebi čestitam što si sam sebi priznao da su tvoji nekada bili Hrvati, ili Srbi, sasvim je nebitno. Nebitno je i to da li si na Islam prešao prije sto ili pesto godina, bitno je da znaš ko si!

Prevođenje populacije sa jedne u drugu vjeru je dosta česta pojava u istoriji. Srbi ne kriju da su u 10. vijeku primili Hrišćanstvo! Naprotiv - mi se time i ponosimo! Međutim, ni dan-danas nismo zaboravili našu "staru" religiju, koje smo se teška srca odrekli. Moram da kažem i to da su Srbi jedan od rijetkih naroda koji još uvijek čuva neke tradicije iz tih prastarih vremena. Primjera radi, još uvijek za Božić palimo Badnjak i posipamo kuću žitom da nam godina bude rodna... Pored toga, Srbi su jedini hrišćanski narod koji slavi krsnu slavu, običaj koji datira još iz vremena kada smo vjerovali u Peruna, Morenu i Vesnu...

Svi gore navedeni običaji potiču iz onih davnih dana kada Islam još nije bio ni izmišljen! O svemu ovome možeš pročitati u srpskoj istoriji, a samim time i na internetu.
islam_komentari- 23711 - 13.02.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (1)

Islamiziranje svijeta (1)


Svijet i kultura na njemu će biti sasvim drugačiji nego danas. Postaće svjedoci mijenjanja svjetskog poretka"

Prema istraživanjima, da bi jedna nacija opstala duže od 25 godina, mora imati prosjek nataliteta od 2. 11 po porodici, a sa manje od toga nacija nestaje.

Istorijski, nijedna nacija sa prosjekom nataliteta od 1. 9, a prosjek od 2. 3 nije moguće ispraviti, jer je potrebno od 80 do 100 godina da se taj broj ispravi i popravi. Ne postoji ni jedan ekonomski model koji može održati društvo za to vrijeme. Drugim riječima, ako dva bračna pra imaju po jedno dijete, onda je duplo manji broj djece nego roditelja. A ako njihova djeca imaju samo jedno dijete, onda je broj unučadi naspram djedova i baki 1 prema 4. Ako se u 2006. godini rodi samo jedan milion beba, teško je imati dva miliona radno sposobnih odraslih 2026. Kako se broj populacije smanjuje, tako i ta nacija. U 2007. godini prosjek nataliteta u Francuskoj bio je 1. 8, Engleskoj 1. 6, Grčka 1. 3, Njemačka 1. 3, Španija 1. 1, Italija 1. 2. U Evropskoj uniji 31 zemlja, prosjek nataliteta je 1. 38.

Istorijska istraživanja su nam pokazala da su ove cifre neispravljive. Za nekoliko godina Evropa, kakvu je sada znamo, će prestati da postoji. Ali, ipak se broj stanovnika u Evropi ne smanjuje. Zašto? Imigracija! Islamska imigracija!

Od svog povećanja stanovnika u Evropi od 1900 godine 90 odsto bila je islamska imigracija! Fransuska 1. 8 djece po porodici. muslimani, 8. 1 odsto po porodici! U južnoj Fransuckoj, tradicionalno jednom od najpoznatijih dijelova po crkvama na svijetu sada je više džamija nego crkvi. Oko 30 odsto djece ispod 20 godina su muslimani. U većini gradova kao što su Nantes, Marsej i Pariz taj broj se povećava na 45 odsto. Do 2027 godine jedan od pet Francuza će biti musliman. Za samo 39 godina Fransuska će biti islamska republika. U zadnjih 30 godina broj muslimana se u Velikoj Britaniji se povećao od 80. 000 na 2. 5 miliona, sa povećanjem od 300 odsto. Postoji više od 1. 000 džamija. U Holandiji 50 odsto novorođenčadi s muslimani, a za samo 15 godina polovina stanovnika će biti muslimani.
islam_komentari- 23689 - 12.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Zajednički suživot


Poštovani Gorane,

zajednički suživot je nemoguć i jedina šansa da očuvamo zajedničku BiH je da se stvori i treći entitet. Svaka druga varijanta je neizvodljiva jer po dosadašnjoj muslimanskoj politici u Bosni, oni su jedini koji imaju šansu da opstanu na tim prostorima. Upravo zbog toga muslimani i forsiraju zajedničku državu.

Za Srbe je Bosna napravljena po uzoru na Jugoslaviju neprihvatljiva, jer je takva država napravila Srbe u rasijanju, rasijane u šest novih država. Raspadom Jugoslavije svi ostali narodi su nešto dobili, samo su Srbi izgubili.

Možda ćeš pomisliti da sam veliki nacionalista. I jesam - volim svoj narod i dao bi život za njega ali ne mrzim ni druge i spreman sam im pomoći kad god je to moguće. A pomagao sam muslimanima u toku rata, mnogo više nego što je i jedan musliman pomagao mome narodu. Uskoro ću na ovom mjestu da opišem šta sam sve radio i kako sam pomagao muslimane u toku rata.

Srbi su popustljivi i tolerantni pa će brzo da zaborave kakva im je nepravda nanešena, a i dalje se nanosi. Međutim, velika je greška onih koji pokušavaju da diraju krvlju stvorenu slobodu srpskog naroda.

Srbi dobro pamte, kako su prolazili u zajedničkom životu, u vrijeme dok su drugi narodi vladali Bosnom. Danas se vrši pritisak na Srbe, zastrašuju se da ne pišu i govore. Po vama, treba da se piše istorija samo jednog naroda u kojoj vi okrivljujete Srbe za početak rata i zločine nad nesrpskim stanovništvom. Sve ovo me podsjeća na komunistički režim u kojem su četnici prikazani kao najveći zločinci a muslimani gotovo da se i ne spominju u tom kontekstu. Kad se kaže da je Alija bio u "Hanđar diviziji", to kao da nije ništa posebno strašno ali ako se kaže da je neko bio četnik e onda je on veliki zločinac.

Evo ti jedan podatak iz komunističkog režima. U fabriku "Pretis" je došao da traži posao, čovjek koji se zvao Dražo Mihajlović. Nije dobio posao zbog njegovog imena, iako nije bio u srodstvu sa generalom Dražom Mijalovićem.

Srbi su u svijetu prestavljeni kao genocidan narod i ja nikada neću zaboraviti niti oprostiti ovu nepravdu nanešenu mome narodu.
islam_komentari- 23687 - 12.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Himzo Polovina


Malo sam zbunjen, koliko se pojavilo komentara o Himzi Polovini!

Nisam imao namjeru da komentarišem o Himzi, nego o pokretu muslimana od odlaska Turaka iz Bosne i Hercegovine ali ako je tako onad da dodam još nešto, vezano za njegovo ime.

Himzo Polovina je rođen u Mostaru 1927. godine, a početkom pedesetih godina je završio studije medicine u Sarajevu. Od doaska u Sarajevo, cijelo vrijeme je nastupao kao pjevač. Zbog dobrog glasa počeo je nastupti na televiziji a onda nastaje duža pauza, zbog njegovog stila pjevanja, koje nije odgovaralo tadašnjoj RTV BiH. To može da se protumači, da su komunisti zabranili njegov rad iz nekih njima poznatih razloga, drugog razloga nije moglo biti, jer svi znamo, da je on bio dobar pjevač. U tom periodu Himzo postaje poznati neuropsihijatar.

Jedna od njegovih loših osobina iz tog vremena, bila je da je često viđan kod javnog WC kod sarajevske "Parkuše". Stare Sarajlije znaju, ko je u to vrijeme dolazio i šta je tražio u javnom WC-u.

Pokušat ću da pojasnim kako sam došao do informacija o Himzinom učešću u pokretu "Mladih muslimana"! Kada sam bio mali, u stanu moga oca sjedili su stariji ljudi ali sigurmo mlađi nego što sam ja danas. Tiho su razgovarali dok sam se ja igrao neprimjećen, negdje ispod stola, kraj njihovih nogu. Komentarisali su, da je Himzo Polovina zaglavio u zatvoru zbog pokušaja atentata na Tita. Tiho su pričali i ja sam se zaintersovao za to i brižno slušao njihov razgovor, pazeći da me moji roditelji ne primjete. Tada sam čuo da je početkom šezdesetih Tito trebao da upali visoku peć u Zenici i da je u peći bio postavljen eksploziv koji je trebao dići sve u vazduh.

Moja informacija nije provjerena jer ja to nikada nisam komentarisao ni provjeravao, jer sam se bojao da neko sazna da ja to znam. Moji roditelji su dok su razgovarali o tome rekli da se pazi pred kim se to priča, jer i zidovi imaju uši. Tako sam ja imao strah što sam to čuo.

Sad, kada je sve to prošlost, ja sam eto napisao šta sam saznao. Siguran sam da se u razgovoru sa starijim ljudima može saznati nešto o tome. Ako imate priliku, upitajte stare ljude u komšiluku, sigurno će se nećega sjetiti.

Napisao sam da je specializirao psihijatriju u zatvoru, misleći da se on u slobodno vrijeme kojeg je imao u izobilju u vrijeme robijanja, spremao psihijatriju a ne davao ispite kako vi to pokušavate predstaviti.

Sve da i nije bio u zatvoru, onda se zna i to je bila javna tajna u Sarajevu da je Himzo Polovina je bio član pokreta "Mladih muslimana". Možda muslimani misla da se to nije znalo jer su Srbi to prećutkivali pred muslimanima, da ih ne bi povrijedili jer se pretpostavljalo da su svi bili istomišljenici, što se pokazalo kao tačno kada je počela predratna euforija usmjerena protiv srpskog stanovništva koje nije podržalo SDA i njihovu politiku stvaranja islamske Bosne.

Danas kada se komentariše nešto što ne odgovara muslimanskoj politici, muslimani se uvrijede i primaju to lično, pa je i to jedan od ključnih razloga, zašto danas ne možemo zajedno živjeti.

Pravi,

svi mi znamo da su u komunizmu javne ličnosti uživale određene privilegije. Kako je Himzo Polovina bio javna ličnost, tj. popularni pjevač, a uz to i musliman, mogao je da i iza rešetaka ima sve privilegije društva. Vjerujem da je u zatvoru imao sve uslove za normalan život kao da je bio u hotelu.
islam_komentari- 23686 - 12.02.2010 : Nije Bitno - best (0)

Vezao goblene u Zenici


Pozdrav za sve!

g. Tomiću, nasmijao si me za goblene. Ja ih nisam vezao, nego sam brusio šolje za struju u brusioni. Od toga još uvijek imam posledice - kada sastavim prste onda dobije slovo V.

Pitar je u pravu, radi se o Vladu a ne Peku Dapčeviću.

U prilogu dostavljeni i datumi formiranja republika komunističke Jugoslavije.

Srdacan pozdrav za sve posjetioce ovog foruma, posebno za g. Tomića
islam_komentari- 23682 - 11.02.2010 : Pitar Sarajevo BiH - best (1)

Himzo Polovina


Himzo je bio doktor, i za doktora se nije učilo u Zenici.

Peko Dapčević nikad nije bio na Golom otoku niti je Goli otok postojao 30 godina. Zatvoren je 1956. Peko je bio načelnik generalštaba JA, predsjednik SIV-a, ambasador... A njegov brat je uhapšen prilikom pokušaja bijega u Rumuniju a potom odležao na Golom otoku, nakon čega je puhnuo u Albaniju pa u Belgiju...

Za doktora se može učiti i pod omorikom na Romaniji. Da bi završio fakultet u zatvoru ne moraju i profesori sa fakulteta budu u zatvoru.
islam_komentari- 23676 - 11.02.2010 : Nije Bitno - best (0)

Mladi muslimani


Pozdrav za sve!

Nemojte da mislite da nekoga branim, nedaj Bože, ali što se Himze tice, a ja sam ga zvao "četvrtina", on je radio u Jagomiru do 1967. godine, gdje se i moj otac liječio od alkohola.

Nikako nije mogao da završi školu, a posebno ne fakultet u Zenici. U Zenici je moglo samo da se dobije diploma KV radnika ili PK radnika, a ne naročito tako tih godina. Samo su odabrani oduđenici mogli da idu u školu, tj. oni koji su radili za KPD, to jeste šmekeri. U Zenici je se najvise radilo u livnici i brusioni, a bilo je i malo kućne radinosti: gobleni i tapiserija, vazne za cvijece.

Pored toga, da je Himzo pokušao da ubije Tita ma ne bi on više vidio bijelog dana. Njega bi nestalo isti momenat, ili bi završio na Golom otoku. To zna i g. Tomić šta je se radilo sa držvanim neprijateljima - samo Goli otok.

Primjer je Peko Dapčević koga je rumunski predsjednik namamio u Rumuniju, pa ga je tamo otela UDBA i odležao je 30 godina na Golom otoku. Bio je jedini koji je prezivio tu golgotu.

Mladi muslimani su osuđeni na čelu sa Alijom, Baručija, Hasan Čengić, Omer Behman i hodža Derviš iz Kaknja koji je svaki put uzimao te obrede na kožici u Zenici. Behman, Cengic i hodža Derviš su bili u Zenici, a Alija je bio u Foči.

Što g. Tomić kaže da je duže to trajalo, slažem se sa njim samo što bilo u ilageli, a ustvari je bila javna tajna. Vjerovatno zbog toga što više nije bilo Tite pa se niko više nije ni obazirao na to.

Kamo sreće da sad sjedimo gdje u kafani i pijemo i mezimo pa da komentarišemo o fudbalu. Ili da koju popijemo u Mangu.

Srdačan pozdrav za sve, posebno za g. Tomića!

Od kuda ti to da sam i ja bilo na Golom otoku? Naravno da nisam! Pu.. pu.. pu.. Daleko bilo! Doduše, hodao sam po radnim akcijama, vjerovatno zbog toga što potičem iz radničke porodice pa kao dijete nisam imao novca da ljetujem na moru...

Nego, mnogo ti dobro poznaješ te zatvore. Da i ti nisi u Zenici učio da vezeš goblene? :-)

Pozdrav,
Željko Tomić
islam_komentari- 23664 - 10.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Organizacija Mladi muslimani u BiH


Kako ne bi došlo do zabune, moram da dodam još detalja o organizaciji "Mladih muslimana" u Bosni. Ne znam tačno kada je osnovan taj pokret ali činjenica je da nikada nije prestala raditi do početka rata 1992. godine.

Pokušaj atentata na Tita se dogodio početkom šezdesetih godina, mislim da je bilo 1961. godine, kada je Tito trebao da upali drugu visoku peć u "Željezari Zenica". Tom prilikom je peć trebalo da eksplodira i on bi pogino. Jaka služba državne bezbjednosti je to otkrila, a Himzo Polovina je, čini m i se, dobio 9 godina robije. Robijajući zasluženu kaznu, upisao je i u zatvoru završio psihijatriju, tako da je izašao iz zatvora kao psihijatar. Sva ta dešavanja se u ta vremena nisu se smjela komentarisati ali se smjelo slobodno diskutovati o četničkim porodicama i maltretirati ih na javnim mjestima.

Pokret "Mladih muslimana" je nastavi sa radom a jedan od njihovih vođa je bio i Alija Izedbegović, Emina Baručija i hodža iz Ugorskog(selo pokraj Vogošće), njegovo ime sam zaboravio. Javna tajna u Vogošći, bila je, da u osnovnoj školi "Igmanski marš", nastavnik matematike Baručija, tjera svoje učenike da pišu zelenom olovkom. U to vrijeme pošteni muslimani, koji su vjerovali u suživot, takođe su se bunili zbog toga i raspravljali su na roditeljskim sastancima u školi. Međutim, ni to nije spriječilo Baručiju da i dalje prisiljava učenike da pišu zelenom olovkom. Kada se početkom osamdesetih godina saznalo da je i njegova žena jedna od vodećih organizatora u pokretu mladih muslimana, svima je postalo jasno zašto su svi učenici te škole pisali zelenom olovkom.

Pozdrav,
Vogošćanin Pravi

Organizacija "Mladih muslimana" je bila mnogo veća i ozbiljnija nego što mi to danas i pretpostavljamo. U toku 1989. godine sam za kratko vrijeme radio u Hidrogradnji, u računskom centru u Dobrovoljačkoj ulici. Tamo je radio i izvjesni Sejo, mislim da se prezivao Kreso, koji se otvoreno hvalio da je bio u omladinskom pokretu "Mladih muslimana" i da je robijao sa Alijom Izetbegovićem, mada nije bio ni punoljetan u vrijeme kada ga je UDBA raskrinkala. Interesantno je i to da je uživao jako veliki ugled u firmi, a bio je i na ključnom mjestu u računskom centru - mislim da je bio "arhitekta sistema". Još čudnije mi je bilo da ga gotovo niko od muslimana, mojih radnih kolega, za to nije osuđivao.

Sve ovo ide u prilog činjenici da je organizacija "Mladih muslimana" bila daleko veća i organizovanija nego što mi to danas i pretpostavljamo. Vjerujem da im je Tito dao "titulu" naroda zbog toga što nije imao kud - muslimani su ga na to primorali.

Željko Tomić
islam_komentari- 23651 - 10.02.2010 : Ucesnik Nigdje - best (0)

Muslimanske zavjere i torture


Moram da se nadovežem na tekst koji je napisao "Vogošćanin Pravi". Mnogima vjerovatno nije poznato da je tada samo Himzo Polovina osuđen na zatvorsku kaznu. Doduše, osuđena je tada i Emina Baručija ali ona nikada nije odležala svoju zatvorsku kaznu jer bi stalno bila trudna pa joj je izvršenje kazne više puta odlagano. U toku svojih trudnoća, ona je bila zaposlena u Pretisu, što je nezamislivo za takvo djelo.

Da je slučajno bila Srpkinja to se ne bi sigurno tako odigralo. Emina je bila supruga pokojnog Baručije Zahida, nastavnika matematike u osnovnoj školi. I on se isticao u svojim nacionalističkim stavovima u tom komunističkom sistemu. To najbolje znamo mi, kojima je predavao matematiku i bio razredni starješina. Morali smo se šišati na vema kratke frizure i pisati zelenom hemijskim olovkama. Ukoliko bi se neko usprotivio njegovim metodama, osjetio bi njegov gnev u obliku drvenog štapa.

Znam da je teško sve ovo povjerovati, ali ja sam sve ovo doživio i sve je ovo 100% istina.
islam_komentari- 23646 - 09.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Bosna i njeni stanovnici


Htjeo bi da se osvrnem na moj tekst "Bošnjački jezik".

Ja nisam pisao tekst da bi uvrijedio muslimane, nego istinu o našim suživotima i politici, koju su muslimnski lideri vodili u zadnjih sto godina. Ako se u mojim tekstovima pojavila riječ "balija" ili "turčin" aludirajuči na muslimane, znajte sigurno da je ja nisam napisao, to može Željko da provjeri u mojim originalnim tekstovima. Ja muslimane zovem onako kako sam ih zvao čitav život i ne želim da ih vrijeđam, jer to ne vodi ničemu. Ja ih ni u ratu nisam zvao pogrdnim imenom i ako sam se žestoko tukao sa njima gdje god smo se sudarili u borbi ali sam ih štitio na prostorima pod srpskom kontrolom. Moja žena je muslimanka i ja poštujem moju, moga sina i moje žene familiju. Ovo o čemu ja pišem je muslimanska politika u Bosni i nema nikakve veze sa mojim odnosom prema muslimanima.

Što se tiče datuma, kada su muslimani priznati kao narod kod nas, ni to ne znam tačno ali sam napisao da je to bilo početkom šezdesetih, misleći na organizovani atentat na Tita, koji je direktno uticao da se dobije željena narodnost. Tada je pokret "mladi muslimani" organizovao atentat a za taj pokušaj je osuđen Himzo Polovina kao jedan od organizatora terorističkog pokreta, čak se ni o tome nije puno polemisalo da se ne bi uvrijedili muslimani u Bosni. Svoju su narodnost muslimani objeručke prihvatili, jer je u njihovim glavam bila želja za takvim odlukama državnog rukovodstva, što pokazuje da je to već odavno skovan plan. muslimani su govorili iskrivljenu verziju srpskog jezika sa puno turcizama, pa je i to jedan od pokazatelja da su željeli da se razlikuju od drugih naroda u Bosni. Danas pričaju iskrivljenim hrvatskin jezikom a zovu ga bosanski jezik. Kako je danas Safetu Sušiću, čitav život je igrao fudbal a mora biti selektor nogometne reprezentacije BiH?

Muslimani u Bosni su zadnjih sto godina tražili način kako da ne budu srpski narod a onda vidi apsurda, kada im je zatrebalo da se ujedine sa Srbima, pokušali su da ubjede Srbe na zadnjem popisu, da se izjasne kao bosanci i da govore bosanski jezik. To je bila idealna prlika da se pridobije većina stanovništva, jer smo u to vrijeme svi bili ponosni na to što smo bosanci a taj ponos, takođe je forsirao muslimanski narod kojem je odgovarala takva politika u Bosni. Tako je nastala ona ratna fora, koja je privukla naivne Srbe, oni raja iz grada, protiv nas srbo-četnika, "papaka" sa brda.
Sve je to bilo organizovano decenijama a raspad Jugoslavije je bio idealna prilika da muslimani pokušaju da ovladaju cijelom Bosnom i Hercegovino a oni kojima se to ne sviđa da idu u tri lijepe p.... materine. BJEŽ' SRBINE PREKO DRINE!

Zato danas ne osjećam grižu savjesti što sam ratovao, jer smatram da sam na taj način doprineo da moj narod opstane tamo gdje je bio vjekovima. Moji pra-djedovi nisu poklekli pred najezdom Turaka pa tako ni mi ne trebamo da pokleknemo pred novim naletom širenja Islama na tuđoj zemlji. Ko god se nađe uvrijeđen ako naiđe na otpor njegove politike on je spreman i da se bori da progura svoju ideologiju.

Srbi nisu krenuli u rat za novim idejama, nego su branili postojeće zakonske odredbe, koji su bili na tim prostorima, pa otuda se vidi ko je bio agresor i za koje interese u Bosni i Hercegovini. Priča da su Srbi stvarali "Veliku Srbiju" je smiješna, jer ako svi hoće da se odvoje od Srba onda su oni tvorci "Velike Srbije", kao što su stvorili od JNA četničku armiju.

Ako ti nećeš da ostaneš sa mnom, zašto bih ja išao za tobom?Pravi,
molim te da pregledaš tvoj tekst o kome pišeš, i da mi javiš ako imaš nekakvih primjedbi. Uprkos svim mojim naporima ja u njemu nisam mogao da pronađem riječi "Turčin" ili "balija".

Moram da te pohvalim da u zadnje vrijeme pišeš tekstove bez greški, tako da im više i nije potrebna korekcija moderatora. Vjerovatno se malo više trudiš, a igleda da ima tu i malo iskustva. :-)
islam_komentari- 23645 - 09.02.2010 : Nije Bitno Usa - best (0)

Nisam imao namjeru da vrijedjam


Da G, Tomiću, znam ja to sve samo što nisam išao baš u tako duboko, da polemišem i da vas ne zamaram. Znam da ste svi super ljudi. Samo sam htieo da pojasnim neke stvari i riječ je bila kako ja mislim šezdesetih godina kako je g. Vogošćanin naveo.

Izvini Vogošćaninu, nisam imao namjeru da vrijeđam nikoga, već samo da kažem da se ne stavlja jedan narod u isti koš. Muslimani nikad nisu pokušali atentat na Tita već su ga cijenili zato što ih je priznao i dozvolio im da se tako izjašnjavaju. Ja poznajem g. Vogošćanina jos iz Vogošće i viđao sam ga mnogo puta u ST. Pete. Cijenim ga puno, i iz razloga što je počeo da piše o poginulim borcima, da se ne zaborave. Ljudi samo tako nastavite, Velimir, Jovo, Vogošćanin, Dr. Lazić, Nedeljko i svi ostali, svaka vam čast. Puno pozdrava za sve vas od srca želim!

Poštovani,

ne vjerujem da je iko na ovom forumu i pomislio da si ti imao namjeru nekoga da vrijeđaš. Naprotiv, oduševio sam se čitajući tvoj komentar. Možda te je "zabrinulo" što sam odgovorio na tvoj komentar, Nije to uradio "Vogošćanin Pravi", mada vjerujem da će se i on javiti. Moja namjera nije bila da tebe u nešto ubjeđujem jer se ja i ti u principu slažem po svim pitanjima koje si ti dotakao. Vidim da si dobar čovjek, i za to ti skidam kapu. Svaka ti čast! Vjerujem da moje mišljenje dijeli i "Vogošćanin Pravi".

Objašnjenja koja ja dajem (plavim slovima) nisu prevashodno namjenjena tebi, jer ja znam da smo mi istomišljenici u mnogim stvarima. U većini slučajeva moja objašnjenja su upućena mnogobrojnim posjetiocima ove stranice.

Zbog toga molim tebe (a i sve ostale) da to u budućnosti tako shvate. I da mi to ne zamjere. U skoroj budućnosti i ostali posjetioci na ovoj stranici će moći da ostavljaju replike na pojedine komentare pa privilegija "plavih slova" neće biti samo moja..

Srdačan pozdrav,
Željko Tomić
islam_komentari- 23630 - 07.02.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Bošnjački jezik


Danas, ako se osvrnemo na prošlost u BiH, možemo da zaključimo da su muslimani u poslednjih sto godina smišljeno vodili svoju politiku.

Nakon oslobođenja Bosne i Hercegovine od Turaka, muslimanski narod je morao ostati u Bosni jer u Turskoj nije imao šta da traži. Ostali su u Bosni jer je to njihova zemlja, ali nisu nikada prihvatili da budu nacija koja su bili prije nego što su stupili u islamsku vjeru. To njihovo nacionalna neopredjeljenost je unapred smišljena jer je stvorilo današnji nacionalni problem u Bosni. Muslimani su pokušali da atentatom na Tita naprave pritisak za stvaranje muslimanske nacije. Početkom šezdesetih su iskoristili fleksibilnost i toleranciju, komunističke politike u bivšoj Jugoslaviji, koja je od srpske nacije napravila još dvije nacije, makedonsku i crnogorsku a zatim stvorila i treću naciju - muslimansku.

Na ovaj način je pripremljen temelj za stvaranje današnje muslimanske nacije koju su nazvali bošnjačka, a jezik bosanski. Međutim to nije njihovo konačno rješenje jer krajnji cilj je stvoriti bosansku naciju a ostali da budu manjina u Bosni.

U zadnjih sto godina srpski narod se stalno povlačio pred muslimanskim narodom, da ih ne bi povrijedio, tako da su muslimani mogli slobodno da veličaju svoje age i begove, dajući po njima nazive ulica i objekata, pa je zato često moglo da se čuje kako neki musliman potiče iz begovske porodice, misleći da je to nešto veliko za njih, ne obazirući se dali to vrijeđa Srbe, koji slušaju takvu izjavu. Srbi su se ustručavali da kažu da potiču iz četničke porodice jer bi to žestoko povrijedilo muslimanski narod. Srbi su u to vrijeme govorili da je neko koga treba pohvaliti kao pozitivnog da potiče iz stare partizanske porodice što bi značilo da je u principu protiv srpskog naroda. Takav stav srpskog naroda u komunističkoj Jugoslaviji je uveliko pomogao i hrabri muslimane i dao im priliku da pokrenu stvaranje vještačke nacije i jezika.

Danas je potpuno neprihvatljivo da muslimani u Bosni daju naziv svom jeziku bosanski, jer Srbi i Hrvati iz Bosne imaju svoje jezike, to bi dovelo do novih problema i muslimanskih političkih poteza, što znači da bi priznavanjem bosanskog jezika i gašenjem Republke Srpske, stvoreni uslovi da Srbi u Bosni postanu manjina, kao što to prijeti Hrvatima, koji žive u Federaciji BiH. Zbog toga je jedini spas Hrvatima da dobiju svoj entitet, koji će sačuvati njihovu kulturu i sigurnost za opstanak u BiH. Naravno da su muslimanski političari svjesni toga, pa vode žestoku borbu za gašenje Republike Srpske, po cijenu da se pokrene novi rat u Bosni. Zbog toga mislim da danas treba više nego ikad jačati nacionalnu svijest srpskog naroda. Srpska vlast mora pokrenuti političku i pravnu borbu, protiv stvaranja vještačkih nacija i jezika, koje su zasnovane na temeljima Srpskog naroda. To je jedini mogući put za opstanak Srba na tim prostorima, u protivnom čeka nas sudbina Kurda.

Ideja za stvaranje muslimanske nacije je stara koliko i islam u Bosni, samo se čekao pogodan trenutak da se ostvari a pogrešna politika Srba im pomaže da ostvare njihove cilju.

Pravi,
jedna mala ispravka tvome komentaru. Mislim da ti, kao i mnogi ostali na ovom forumu miješa pojmove "nacija" i "narod".

1) Nacija je politička tvorevina definisana granicama neke zemlje. Na primjer pod pojmom Švajcarci se podrazumjeva nacija, tj. stanovnici jedne alpske zemlje koja se zove Švajcarska. Inače, ova nacija se sastoji od dva naroda: Nijemaca i Francuza. Kao što već znaš, oba naroda imaju svoj jezik. Već sam ranije za primjer naveo i kanadsku naciju koja se sastoji od dva naroda: Engleza i Francuza.

2) Narod je etnička grupacija sa specifičnim istorijskim i kulturnim naslijeđem. Svaki narod ima svoj jezik, pismo, tradiciju, običaje, i druge parametre koji ga određuju. I vjera je jedan od ovih parametare, međutim ona sama po sebi nije dovoljna da od jednog naroda napravi dva. Primjera radi, Koreanci su djelom protestanti a djelom budisti. Međutim, oni sebe ne smatraju "dva naroda" jer to i nisu. Trenutno postoje i dvije korejanske nacije, ali se one u budućnosti vrlo lako mogu stopiti u jednu. Upravo ovo se desilo sa Njemačkom.

3) Kako Meša Selimović reče, muslimani su "rukavac jednog naroda", u ovom slučaju srpskog. On takođe reče da su muslimani previše mali da budu narod a previše veliki da presuše. Zbog toga su oni od Tita dobili status narodnosti ili manjine. Nakon rata iz 1992. godine, oni su sami sebe proglasili za narod. Međutim, problem je što nemaju svoj jezik, svoje književnike, tradiciju, epsku i lirsku poeziku. Čak ni svoju zemlju nemaju!

4) Da bi neka nacija postojala treba da bude prihvaćena od svih stanovnika neke zemlje. Neke nacije stoje na čvrstim nogama, npr. ona grčka, a druge opet su na staklenim nogama. Najbolji primjer za to je bosanska nacija, koju ne prihvata više od 50% njenog "naciona".

5) Jezik nije vlasništvo nacije nego naroda. Bošnjački narod bi trebalo da ima bošnjački jezik, a ne bosanski. Ova glupa ideja muslimanskih političara će jednog dana morati da bude ispravljena, isto kao što su odustali od ideje da stvore narod koji će se zvati "muslimani".

Srdačno,
Željko Tomić
islam_komentari- 19467 - 16.11.2008 : Milan Kezunovic Vidrici - best (2)

Ko su Bošnjaci


Molio bih nekoga da mi konačno i detaljno objasni taj pojam "Bošnjaci".

Odrastao sam u Sarajevu gdje smo nekada svi zajedno živjeli ( muslimani, Hrvati, Srbi... ), a taj izraz sam čuo tek polovinom devedesetih da se upotrebljava.

Da li je to neka zamjenica za muslimane ili...

Milane,

do ustava 1975. godine muslimani u Jugoslaviji su se izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati islamske vjeroispovjesti. Tako su se, na primjer, Avdo Karabegović, Meša Selimović i Alija Izetbegović izjašnjavali kao Srbi, a Mak Dizdar kao Hrvat, Ćamil Sijarić kao Crnogorac.

Ustavom 1975. godine, muslimani su priznati kao nacionalna manjina, poput Albanaca, Mađara, Slovaka i drugih narodnosti. Dobili su svoju narodnost, ali su nažalost izabrali pogrešno ime, jer jer riječ "musliman" označava religijsku opredeljenost, a ne etničku pripadnost.

Navešću ti jedan primjer. Negdje 1990. godine, neki novinar je pitao Emira Kusturicu na nekom filmskom festivalu šta je on. Emir mu je odgovorio: "musliman". Novinar ga je onda pitao: "Ma dobro, ti si musliman, ali kojem narodu pripadaš". Emir Kusturica se malo zamislio, i nakon toga je postao veliki kritičar upotrebe tog termina, muslimanima nametnutim od komunista.

U toku rata, tvorci islamske politike su pokušali da isprave ovu grešku. Naravno, pošli su od istorijskih činjenica da su se stanovnici srednjovjekovne države zvali "Bošniaci", pa su muslimani prisvojili ime nacije jedne srednjovjekovne države, jer su tako htjeli da pokažu svijetu (a i sebi) da su oni narod najstariji na Balkanu. Naravno, bošnačko stanovništvo u srednjem vijeku su sačinjavali pravoslavci i djelimično katolici.

Postojala je i varijanta da se muslimani nakon stvaranja njihove države nazovu i Bosanci, što je za mene i logičnije. Međutim, to je odbačeno iz političkih razloga, jer je to ime rezervisano za naciju koja bi trebala da se stvori na području Bosne. Tako bi ti i ja trebali da budemo Bosanci, a Bošnjaci narod nastao od Bogumila, koji je na prostorima Bosne živjeli još prije doseljavanja Slovena.

Mi svi znamo da sno ja, ti, ali i oni, porijeklom Srbi. Uzalud nas oni dijele na bosanske, crnogorske, hrvatske ili srbijanske Srbe. Mi treba da budemo svjesni da smo svi mi, jedni te isti Srbi. Što se nacije tiče, možda ću jednog dana biti i Šveđanin, ali nikada neću biti Bosanac. Sada sam samo Srbin iz Republike Srpske, nemam svoju naciju, jer ona nije još fornirana, a ona jugoslovenska više ne postoji. Nacija "Srpski Republikanac" još uvijek nije aktuelna jer naša zemlja još uvijek nije formirana kao samostalna politička jedinica.

Konačno, nikada neću govoriti bosanski jezik, jer su oni i njihovi učitelji u školama učili naš - srpski jezik.
islam_komentari- 19459 - 15.11.2008 : Mirza Saidovic Brcko - best (2)


Nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod

Čitam komentare kojekakvih stručnjaka istorije koji pišu, ko su i šta su Bošnjaci. E pa dragi moji strucnjaci, evo to je ovako:

U Bosni su živjeli Bošnjaci svih religija, sve do kraja 19-tog stoljeća. U Bosni su uvijek živjeli Bošnjaci, i ni jedan bosanski velikan se nikad nije izjasnio ni jednim drugim imenom osim Bošnjačkim. Krajem 19-og vijeka, veliko-hrvatski i veliko-srpski projekti su uspjeli katolike i pravoslavce ubijediti da su Srbi i Hrvati i na taj način su uspjeli razjediniti Bošnjake i počeli komadati Bosnu, što im nije uspjelo kako postoji Bosanska država.

U Bosni su živjeli pravoslavci Bošnjaci a dolaskom okupatora Turaka došli su i Srbi koji su bili istureni u prvim redovima Turske vojske. Dolaskom Turaka Srbi su naselili i područje koje danas nazivaju Republika Srpska Krajina (Htvatska). Inače, Srbi su se zvali Servi sto na latinskom znaci sluge.

Dolaskom Turaka u Bosnu zatečeno je katoličko i pravoslavno stanovništvo i stanovništvo koje je pripadalo Crkvi Bosanskoj, i zvali su se Bogumili. Znači, živjeli su ljudi različitih religija koji su se izjašnjavali da su Bosnjaci ili Dobri Bosnjani kako su ih nazivali strani putopisci. Pripadnici crkve bosanske su prihvatili islam, kao i jedan dio katolika i pravoslavaca.

Neka mi neko nađe da je se i jedan bosnaski vladar izjasnio kao Srbin ili Hrvat. Sve zastave u istoriji Bosne su bile s ljiljanima a ni jedna nije imala kokardu ili šahovnicu. Ilija Garašanin, autor Nacertanije i tvorac ideje o Velikoj Srbiji u 19-om vijeku kazuje ovako. "Moramo ubijediti Bošnjake da postanu dio Srbije i da su Srbi. Lako će biti sa Bošnjacima pravoslavcima i nešto teže sa Bošnjacima katolicima. Jako će teško ići sa Bošnjacima muhamedovcima"... Gospodo Srbi, ako meni ne vjerujete pročitajte vašu Nacertaniju.

Krajem 19-og vijeka počinje unošenje nemira i razdora u Bosnu od strane Srbije i Hrvatske. Posljedice toga, na žalost osjetimo i dan danas.

Gospodo Srbi, ako su Tturci tolikom silom i žestinom širili islam, pa zar za 500 godnina ne bi trebali svi na Balkanu da budu muslimani. Po nekoj logici, za 500 godina vladanja Osmanlija sve bi trebalo da se zeleni od islama.

Turci jesu okupatori, ali ako sam ja Bošnjak musliman primio od turaka vjeru Islam onda si i ti primio pravoslavlje od nekog bugarskog medvjeda.

Stalno govorite ko smo i šta smo mi. Hvala, ne treba mi znamo ko smo i šta smo, a ko ste vi! ? Odakle je vaše porijeklo? Da niste možda Iliri kao vaša braća Albanci.

Bošnjaci su stariji narod od vas Srba na balkanu, imaš istorijske dokaze koji to i potvrđuju.

Žalosno je što ste uvijek iskrivljivali istoriju i ponavljali laži. Takav ste vi narod, izgubljen u vremenu i prostoru, bez porijekla...

Pozabavite se sebi jer vas je svakih sto godina sve manje i teritorija vam je sve manja.

U ime bosanskih kraljeva i posljednje bosanske kraljice Katarine izjavljujem: Tri vjeri - jedna nacija.

Poštovani,

čitam ove tvoje nebuloze, i ne mogu da vjerujem da na ovom svijetu ima idiota koji ne shvataju suštinu stvari, pa vjeruju u sve ono što im plagijatori istorije i mahalski političari serviraju za istinu.

Kao prvo, treba da znaš da je narod koji se naselio na ove prostore slovenski, što znači da smo i ja i ti, ali i onaj Franjo iz Zagreba, porijeklom od plemena sa područja Kavkaza i Čehoslivačke, Rusije, ali nikako Azije, Anadolije i Medine.

Svaki narod ima svoj jezik. Treba napomenuti i to da je zvanični jezik Srba, Hrvata i Bošnjaka najsličniji jeziku Lužičkih Srba. U to sam se i lično uvjerio jer, dok sam živio u Njemačkoj, imao sam prijatelja porijeklom iz ovoga naroda, koji još uvijek govori ovim jezikom. Pošto sam i sam govorim ruski, a poznajem dobro i češki i poljski, mogu ti reći da sam se jako zaprepastio kolika je sličnost naša dva jezika, što znači da je to isto pleme uspjelo da Starim Slovenima nametne svoj jezik. Sarkastično je i to da tim jezikom, koji je službeni jezik Hrvata, ne govori dvije trećine hrvatskog "naciona", a vi Bošnjaci ste usvojili tu "hrvatsku" varijantu, u 66% Hrvata ne koristi u svom svakodnevnom životu.

Do raspada Rimskog carstva 476. godine, taj slovenski narod, mješavina razno-raznih slovenskih plemena, je već uveliko primio hrihšanstvo. Nakon raspada rimske države, uglavnom zahvaljujući Konstantinu, prvom rimskom imperatoru koji je primio hrišćanstvo, ova religija doživljava procvat i postaje zvanična religija Istočnog Rimskom Carstvu, a kasnije i u zapadnom dijelu. Prema tome, nisi u pravu da su Srbi primili hrišćanstvo od Bugara. Na engleskom jeziku se pravoslavlje kaže "Greek Orthodox" jer je pravoslavlje došlo na Balkan sa prostora današnje Grčke i Turske.

Sa prodorom Osmanlija u Evropu, pod tursku vlast su padali srpski gradovi i državice, a 1453. godine je pao i Konstantinopolj, predstonica pravoslavlja. Turci su uništili i srpske gradove na Kosovu i Metohiji, te u Raškoj. U mnogobrojnim seobama Srba, od kojih je najpoznatija ona pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, naseljeni su i kravjevi tkz. Republike Srpske Krajine.

Tačno je da su se neke srpske jedinice borile u turskim redovima, čak i u nekim ratovima u Aziji, ali to je zbog toga što su na početku osvajanja Balkana, Turci garantovali slobodu nekim državicama, ako one Turcima daju vojnu pomoć.

Kada su Turci došli u Bosnu, tamo su zatekli jedan narod, sa tri različite religije: pravoslavce, katolike i bogumile. Sve ove tri vjerske grupe su pravili crkve, podizali stećke, izgledale isto. Pod pritiskom Turaka, pojedinci iz sve tri vjerske grupe su primale islam, od čega najviše pravoslavci jer su bili daleko najbrojniji. Za vrijeme austro-ugarske vladavine bilo je dosta slučajeva da Srbi primaju katoličanstvo. Na primjer, veliki broj Hrvata iz područja Kiseljaka vodi porijeklo od Srba. O tome mi je i lično pričala jedna starica, Mara iz Kiseljaka, koja je takođe Hrvatica. Stanovništvo Konavla (Hrvatska) je sve do Drugog svjetskog rata slavilo krsne slave, mada su se izjašnjavali kao Hrvati. Ima slučajeva i da su čitava hrvatska sela primala pravoslavlje. Bogumili su asimilirani od strane sve tri religije: pravoslavne, katoličke i islamske. Vlasi, kojih još uvijek ima u Rumuniji, su takođe asimilirani od strane sve tri religijske grupe.

Ono što je najtužnije je da ste ti i tvorci bosanske (h)istorije, ja je zovem "histerije", dovoljno glupi da ne shvatate razliku između nacije, naroda, i religije.

nacija je vještačka tvorevina u okviru jedne države. Takva je "američka nacija", na primjer. Nekada je postojala i "jugoslovenska nacija" ali je danas više nema. Nacije stvaraju političari i vladari, pa se oni i izjašnjavaju onako kako njima odgovara - u skladu sa njihovom politikom. Zbog toga nije ni čudo što su se bosanski vladari (Srbi ili Hrvati) izjašnjavali kao Bosanci. Nije ni meni smetalo da me zovu Bosanac dok je Juga postojala, ali današnju bosanksu državu ne priznajem, a Bosanac više nikada neću biti.

Takođe treba da shvatiš da bosanska nacija i bosanska država od prije 900 godina nemaju nikakve veze sa bosanskom državom koja trenutno stoji na staklenim nogama. Ove dvije države se čak ni teritorijalno ne poklapaju. Država bosanskog vladara Kulina Bana uključivala je i Hvar, Brač i Split, i ona je razlog što je Šešelj smatrao da Velika Srbija treba da uključi i te teritorije - jer je Kulin Ban na te prostore naselio (gle čuda) pravoslavce.

narod - etnička pripadnost određena genetskim porijeklom. Etnička pripadnost je usko povezana sa rasom, bojom kože, ali i jezikom, kulturom... Da napomenem i da tvoje nebuloze o Iliji Garašaninu nemaju nikakvog smisla, jer on govori o stvaranju "srpskog naciona" i on kaže da se Srbija ne "ne ograničava na sadašnje njene granice, no da teži sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružavaju. " Pri tome misli na pravoslavce, ali i muhamedance iz Bosne, jer je to isti narod. I još nešto! Nema smisla da pod navodnicima navodiš nešto što Ilija Garašanin nije nikada rekao, jer nismo mi ovdje glupi da nasjedamo tvojoj islamskoj propagandi.

religija je ideološko opredeljenje pojedinaca i ne mora da ima nikakve veze sa narodima. Na primjer, određen broj Srba je je druge religije, da navedem Nemanju (Emira) Kusturicu, Mešu Selimovića, ili Lepu Brenu za primjer.

Ako si bar polovinu ovoga shvatio, onda bi ti trebalo da bude jasno da nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod.
islam_komentari- 17123 - 24.01.2008 : Nije bitno - best (0)

RE: Sramota biti musliman u Americi


Ja ne vidim da je sramota biti musliman u Americi, kao što ti kažeš. Trebaš malo da obidzes i da vidiš da li je biti sramota. Svako ima pravo da se oprijedili šta će da bude. Ima i ovde gdje sam ja isto onih koji su presli na islam a bili su kršćani, a sad ćeš ti reći nisu to ljudi. Glupost je nešto pisati i prepucavati se. U Detroitu ima puno muslimana, pa onda vidi da li je njih sramota. Ne želim da se prepucavam tu, samo mogu da kažem da pišeš gluposti. Veliki pozdrav za Gospodina Tomića i Aldina. Kao prvo Obama može da bude predsjednik ali tek 2016 i opet će da pobijede Republikanci. Pozdrav dobronamjernim!!!
islam_komentari- 17121 - 24.01.2008 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

Sramota je biti musliman


Amerika je preokupirana izborom kandidata za predsjedničke izbore koji će se održati u novembru 2008. godine. Mada je gotovo sigurno da će Ameri u novembru izabrati Demokratu za predsjednika, još uvijek se ne zna ko će biti predstavnik Demokrata na sledećim izborima - Hilari Klinton, prva žena predsjednik, ili Barak Obama, prvi crnac izabran za predsjednika.

Ono što je posebno interesantno je da Obamini protivnici pokušavaju da ovog crnca kompormituju tako što su poslali stotine hiljada email poruka sa objašnjenjem da je Obama - musliman. To je natjeralo Obamu da promjeni plan svoje kampanje tako što sada više posjećuje crkve, a i javno je izjavio da "već dvadeset godina ide u istu crkvu".

Dobro je poznato da su Obamin otac, a i očuh bili muslimani. Međutim, danas je u "demokratskoj" Americi sramota biti musliman, pa se Obama iz političkih razloga izjašnjava kao hrišćanin.
islam_komentari- 12798 - 16.05.2007 : Ratko Obrenovic Detroit, Usa - best (0)

RE: Lazna vjera Islam


Bas nedavno gledam na americkoj televiziji. Jevreji nasli (i dokazali) da je Kuran knjiga radjena u vise verzija, isto kao i Biblija. To je sasvim suprotno ucenju Kurana, koji tvrdi da je Kuran napisan od Alaha, a posto je on nepogrijesiv, napisana je u jednoj verziji.

Cvrc Milojka, laze Kuran, lazu mudzahedini.

"So many Muslims have this belief that everything between the two covers of the Koran is just God's unaltered word, " he says. "They like to quote the textual work that shows that the Bible has a history and did not fall straight out of the sky, but until now the Koran has been out of this discussion. The only way to break through this wall is to prove that the Koran has a history too. The Sana'a fragments will help us to do this. "

Ili prevod za ovo: "Mnogi muslimani vjeruju da ke sve izmedju dvije korice Kurana, bogom diktirane rijeci. Oni vole da citiraju da Biblija ima istoriju, i nije pala sa neba, ali do sada na ovaj nacin se nikada nije diskutovalo o Kuranu. Jedini nacin da se ovo povrgne je da se dokaze da i Kuran ima istoriju. "Sanini fragmenti" ce nam pomoci da to dokazemo!
islam_komentari- 12794 - 16.05.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (0)

O Islamu laznoj vjeri


 • Lažna je vera Islam, jer je Muhamed, po narodnom predanju, na lažan način dao Koran svojim vernima. Naime, kad je hteo da ga objavi i prikaže kao Božji zakon koji je s neba poslan, on je izveo svoje pristalice u jednu pustinju, i tamo ih pozvao da se zajedno s njim pomole Bogu da im pošalje zakon po kome će se verski i inače upravljati.

  Da bi ukrio trag postanku Korana, i da bi na očigledan način pokazao da ga sam Alah s neba šalje, on zapovedi vernima da kleknu na kolena i padnu ničice glavom ka zemlji, da bi se Alah umilostivio i zakon im poslao, a za to vreme, dokle su oni u tom stavu bili, Resula, Muhamedov drug i saradnik, bio se skrio u obližnjoj jami, i na ugovoreni znak imao je da jedan po jedan list Korana, savijen u malu kuglicu, pomoću praćke baca iznad vernih u vazduh. Sve doned dokle bi bačena kuglica išla ozdo naviše, verni su držali oborenu glavu ka zemlji da ne bi ušli u trag celoj toj mahinaciji, a kada bi se ozgo počela vraćati razvijena usled otpora vazduha, onda bi, na Muhamedov znak, podigli glavu da svojim očima vide kako zakon s neba dolazi, i da zahvale Alahu što im je molitvu uslišio. U tom bi času spazili iznad sebe u vazduhu gde se leprša parče hartije i k njima silazi. Čim bi to parče hartije palo na zemlju, Muhamed bi ga uzeo, pročitao i dao još nekolicini prisutnih da ga i oni pročitaju, i da se na taj način sami uvere da doista na toj hartiji, koja je s neba pala, piše ono što je Muhamed pročitao, pa bi opet zapovedio da priklone glavu ka zemlji i mole Boga da im pošlje još koju zapovest, a Resula bi opet sa svoje strane marljivo vršio poverenu mu dužnost.

  To je tako ponavljano sve dotle dokle Resula nije i poslednji list Korana u vis bacio, a kad je sa bacanjem bilo gotovo, Muhamed, bojeći se da ga Resula kad-tad ne izda, dohvati jedan kamen i reče: "A sad Alah zapoveda da uzmete svi po jedan kamen i bacite u ovu jamu ovde, jer se u njoj nalazi nečistivi đavo, koji je veliki Alahov protivnik, a zato Alah traži da ga vi pod gomilu stavite". Čuvši to, Resula poviče iz jame: "Čuj, narode, sve je to laž što vam Muhamed govori! Bog nije poslao Koran s neba, već sam ga ja pomoću praćke iz ove jame bacao. Zato ne verujte, sve je laž! "

  Razjarena masa, koja se i inače zbog svih tih događaja nalazila u jednom grozničavom duševnom stanju, doista poverova da se u jami nalazi đavo, pa skoči i kamenjem zasu jamu, a u njoj i samog Resulu.

  Zbog svega ovoga Koran je lažna knjiga, pa i vera koju propoveda, nije prava božanska vera, koja je s neba poslana, već prosta Muhamedova izmišljotina.
 • islam_komentari- 11077 - 26.12.2006 : Zoran Marković Detroit - best (0)

  Islam i Bosna


  Ma, bre ljudi, sta raspravljate sa ovom budalom. Kakva Bosna i Islam! Ja radim skupa sa jednim Arapinom, i on mi kaže da oni Bošnjake ne priznaju za muslimane.

  Oni nigdje više nisu pristali. Niti ih prihvataju Srbi, niti Arapi. Nalaze se u procjepu dvije različite strane, a ne mogu da se oprijedele ni za jednu ni za drugu. Isto kao sto mula ne može da bude ni magarac ni konj! I zauvjek će ostati ono što jeste - otpad od ove dvije rase.

  Kaze mi taj Arapin da takozvani muslimani u Bosni imaju nečistu krv i ni za 1000 godina neće biti priznati kao istinski muslimani. Puni su krmetine i alkohola, "ne može ih niko pred Alahom očistiti". On kaže da su se Alahu ne možeš približiti samo konvertovanjem u Islam.
  islam_komentari- 11067 - 21.12.2006 : Nihad Sarajevo - best (0)

  Sto mrzite Islam


  Prijetelju zasto skinu onaj moj clanak, STO MRZITE ISLAM, nije valjda da si se prepao teksta, koji niti je vulgaran niti uvredljiv.

  ako zelis da prodiskutujemo napisano posalji mi mail na nihadd04Žyahoo.com.

  pozdrav,  pozdrav, niho,

  islam_komentari- 10498 - 25.09.2006 : - best (0)


  Vi Turci idete u džamiju da bi jedni druge ljubili u dupe. Odete na Ćabu, pa ližete dlaku iz Fatine pice, a mislite da je iz muamedove brade.

  Kad odete na Ćabu po hiljadu vas se ne vrati živo kući, jer đavoli kamenjem izgone đavole... I na šta vas čitav cirkus u Ćabi liči no ono djavolje jeba**šte u Kuršumliji...

  A otkad vi imate Otes i Stup, kad su vam ga Njofra i jež Milosevic dali...

  A što se tiče Holideja, đe ćeš računati, nesretnu sudbinu, prvih žrtava Radovanove izdaje, momaka koji su imali po 40-50 metaka i borili se sa pola alijine vojske, i računati one "labudove i laste" što zalepršaše preprženi na Žuči, da ne spominjem dane žalosti u Visokom i u Brezi kad vas jedna kramča sredi po 4-5 stotina...

  A što se tiče letenja, vi se balije dobro spremite, idu dani kad ce vase odže sa munare da utvrde Njutnove zakone gravitacije...

  Kolika si Begova džamijo
  bil' te lola preskočiti smio

  Idi na stranu - |1|2|