fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-INFORMATOR
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

informator- 93119 - 31.05.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Samo na Sokocu: krađa tekstova


Nekada davno, na zahtjev moje sestričine, napisao sam jedan članak o Sokocu. To joj je bilo potrebno za školu, tačnije za engleski jezik. Tekst se nalazi na sledećoj stranici na koju možete otići ako kliknete ovdje.

Moja sestričina je u školi pisala sastav na sasvim drugu temu, tako da isti nije koristila, a ja sam ga nakon toga objavio na slavicnet. com...

Nekoliko godina kasnije, nepoznati plagijator je odlomke iz tog mog teksta objavio na enciklopediju Wikipedia, i oni se mogu vidjeti na stranici na koju možete otići ako kliknete ovdje.

Na internetu je strogo zabranjeno kopiranje tekstova bez dozvole autora. Pored toga, potrebno je navesti njihov izvor, tj. originalnu stranicu sa koje ste iste preuzeli.

Ovakve stranice na Vikipediji obično održavaju zvaničnici opština, pa su sve prilike da iza ovog plagijata stoji neko iz Opštine Sokolac. Zbog toga se pitam da li kod njih postoji neko ko može napisati nešto bolje od jednog "srednjoškolskog sastava" čiji sam, igrom slučaja, ja autor!

Ovako nešto može da se desi samo na Sokocu, valjda zbog toga što, čak i "akademski obrazovani građani", misle da je kopiranje tekstova sasvim normalna stvar.
informator- 68112 - 29.03.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Istorija Sokoca sa krova Pošte


Sokolac je malo planinsko mjesto sa jako surovom klimom. Nekada su u njemu živjeli jako dobri ljudi, ali nas je ovo vrijeme tranzicije jako upropastilo, što se jako odrazilo i na nas Sokočane. Rat je od Sokoca napravio leglo kriminala i ratnih profitera. Ljudi su, iz godine u godine postajali sve suroviji i gori pa mi danas čini da sam imao jako puno sreće što u Sokocu više ne živim svih 365 dana u godini.Ipak, u Sokocu imam jako dobrih prijatelja, i svaki trenutak proveden u njemu za mene predstavlja užitak.

Na Romaniji se već decenijama pjeva pjesma "Čupaj kolac, hajmo na Sokolac". Za ovu prezentaciju vam kolac neće trebati, ali budite oprezni ukoliko se bojite visine jer sve fotografije koje ćete sada vidjeti su napravljene sa sokolačkih krovova.

Na prvoj fotografiji je pogled na staru autobusku stanicu. Na ovoj stanici autobusi ne staju više od tridesetak godina, ali je mi Sokočani još uvjek tako zovemo. Lijevo se vidi hotel, ispred koga pružila Glavna ulica. Sada se ona zove Ulica Cara Dušana. Ona se razvukla kroz čitav Sokolac. Počinje gore kod benzinske pumpe a završava se kod mosta na Rešetnici. Iznad benzinske pumpe prolazi Zaobilaznica, koja se sa glavnom ulicom spaja u magistralni put Sarajevo-Beograd. Na nekih dvjesta metara od završetka glevne ulice nalazi se moja porodična kuća, pa ukoliko vas nekada put nanese na Sokolac, svratite na jedno pivo. Toga uvjek ima u kući Tomića, a biće mi drago i da se upoznamo!

Ono što je posebno interesantno na ovoj fotografiji su konture gizdave ljepotice, gore Romanije, koja u pravilnoj liniji sječe horizont.


Sokolački krovovi
Pogled na Donje Baltiće, sokolačko Dedinje


Evo još jedne slike hotela! Nekada to bješe prekrasna građevina, u kojoj je nalazio ogroman restoran u kome su služili tufahije, disko klub za mlade, banket sala za proždrljive i mnogo zanatskih radnji. U hotel su svraćale delegacije iz cijele Jugoslavije. Jednom prilikom sam i ja u njemu organizovao Skupštinu Studentske zadruge Univerziteta u Beogradu. Bilo je to osamdesetih godina. Predstavnici svih beogradskih fakulteta, oko 130 studenata, su avionom došli do Sarajeva, a onda autobusima do Sokoca. U to vrijeme Sokolac bješe poznata vazdušna banja, na čijim pašnjacima su se umnožavale ovce sa najukusnijim mesom na prostorima bivše Jugoslavije.

Stabla crnog bora, posađena prije tačno 32 godine, zaklanjaju krovove Osnovne i Srednje škole. Ona me podsjećaju koliko je vremena prošlo otkako sam zauvjek otišao sa Sokoca, gdje sam se vratio samo u vrijeme onih sumornih, ratnih dana.

Sokolački krovovi
Pogled na hotel i gimnaziju (u dubokoj pozadini)


I još nešto o hotelu! Mislim da je napravljen 1974. godine, baš u vrijeme kada je moja generacija, uprkos zabrani profesora, počela da hoda po kafanama.

Na mjestu "Novog hotela" se nalazila jedna stara kuća sa krovom od šindre. U prizemlju te kuće je radila poslastičarnica "Zdravljak" u koju sam na kolače vodio i svoju prvu đačku ljubav.

Ispred "Zdravljaka" je rasla jedna ogromna lipa, koja je odsječena da napravi mjesto ulazu u hotel. Ne znam zašto, ali mi je bilo mnogo teško kada su tu lipu isjekli na komade. Činilo mi se kao da su sa njom odsjekli i dio mene.


Pogled na hotel Romanija Sokolac
Sokočani ga zovu "Novi hotel"


Na sledećoj slici se vide krovovi čitavog Sokoca, uključujući i Krmkov do, naselje koje je niklo u zadnjih 30-tak godina. Planina koja u jednoj pravilnoj liniji dotiče nebo se zove Kopito. U narodu se priča da su nakon Drugog svjetskog rata, partizani zapalili šumu kako bi iz nje istjeraju četnike. Još sedamdesetih godina, preko Kopita se išlo pješke u Sokoloviće jer je u to vrijeme autobuski saobraćaj bio jako loš. To rastojanje od nekih petnaestak kilometara prevalio sam jednom prilikom prevalio i ja, kada sam sa mojom majkom išao kod Cvjetića na slavu. To putovanje nikada neću zaboraviti, iako mi tada bješe samo devet godina.


Sokolac, pogled na Kopito
Istočna strana Sokoca sa pogledom na Kopito


Za vrijeme Otadžbinsko-odbranbenog rata u bijeloj zgradi sa slike ispod ovog teksta se nalazila komanda 27. pozadinske baze, tj. Baze Glavnog štaba VRS. Ova komanda je bila odgovorna za snabdjevanje SRK i Drinskog korpusa. Tu sam proveo više od dvije godine rata i života. Danas me nema ni u spiskovima BORS-a, mada su neki moji "saborci" dobili i prvu kategoriju.

Lijevo od Komande je Opština, u onoj narandžastoj zgradi. Tamo se okupljaju sokolački političari da diskutuju o dugoročnoj perspektivi našeg kraja. O sadašnjici se više niko i ne brine, jer ista ne postoji. U ovoj zgradi radi i moj drug Duca, koji uzaludno pokušava da nešto promjeni na bolje.

Iznad zgrade opštine se nazire Puhovac, kojeg Sokočani zovu i Povac ili Poovac. Ovo brdo je svoje ime dobio zbog toga što na njemu stalno duvaju nekakvi vjetrovi. Na njemu je Prokleta Jerina, žena Đurađa Brankovića, srpskog despota koji je vladao između 1427-1456, izgradila vojno utvrđenje koje je imalo zadatak da nadgleda put Vlasanica - Sokolac. Jerina je izgradila i taj put, tako što je lokalno stanovništvo primoravala da godinama radi pod kuluk. Narod Romanije je ovu saobraćajnicu sve do Drugog svjetskog rata "Jerinina testa" tj. "Jerinina cesta".

Gora Romanija je bila prorodna granica između Bosne i Đurađove despotovine, a Glasinac je u to vrijeme bio značajan trgovinski centar. Jerina je upravljala čitavom Istočnom Bosnom - izgradila je i kulu u Zvorniku a eksploatisala je i rudnik srebra u Srebrenici.

U tursko doba, Puhovac nije bio značajnije naseljen, ali su se na njemu nalazili turski čardaci, u koje su age u toku ljetnjih mjeseci dovodili svoje hanume. Age bi tu boravile da bi nadgledali žetvu i sakupljali harač, dok bi hanume sa seljankama prale vunu. Zbog surove klime, Turci bi ostatak godine provodili u Sarajevu.

U drugoj polovini 19. vijeka, jedan ogranak porodice Tomić je od sarajevskih aga otkupio zemlju, pa se tako u bilizini nekadašnjih čardaka sada nalaze Gornji Baltići. Inače, jedna baba mi je pričala da se kao dijete igrala na ruševinama tih čardaka, čiji su ostaci bili vidljivi između dva svjetska rata.


Sokolac, pogled na brdo Puhovac, Povac
Opština i pogled na brdo Puhovac, na zapadnoj strani grada


Brdo koje se vidi sa desne strane zgrade od žute cigle se naziva Taline. Pošumljeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka. Sjećam se dobro, bio sam tamo i 15. aprila 1979. godine, baš u trenutku kada se desio zemljotres u Crnoj Gori. Danas šuma na Talinama buja, i sve je ljepša i ljepša. Atletski klub "Glasinac" i Džudo klub "Sokolac" su na Talinama napravili impresivan poligon za pripremanje sportista.


Sokolački krovovi
Pogled na brdo Taline, istčna - jugoistočna strana Sokoca


Naša nova vlast je ispred opštine napravila Spomenik palim borcima Građanskog rata 1992-1995. Na njemu su upisani srpski heroji ne samo sa sokolačke opštine, nego i iz opština koje su ostale u Federaciji BiH: Ilidža, Vogošća, Ilijaš.. . Spiskovi su nekompletni i jako je puno imena koja nedostaju. Ipak, nadam se da će se ova nepravda jednog dana ispraviti.


Sokolac, Spomenik palim borcima Grđanskog rata
Spomenik palim borcima Građanskog rata(centralni dio slike)


I na kraju još jedan pogled na ulicu koja vodi do Osnovne i Sredne škole. Svaki put kada prođem glavnom ulicom, pogled mi nehotice skrene na taj mali sokačić koji je namjenjen samo za đačka stopala. Taj maleni put me uvjek asocira na stihove koje napisa Branko Ćopić:

Brzo minu naše đakovanje
lagan leptir sa krilima zlatnim
ipak tebe u srcu sačuvah
kroz sve bure putem nepovratnim.

Eh dječačke, uspomene glupe
mala moja, mala moja
mala moja, iz đačke klupe!Sokolac, sokolačka gimnazija
Ulica prema Osnovnoj i Srednjoj školi - južna strana Sokoca


Eto, ovo je kratka istorija Sokoca, u koju sam utkao i nešto životnih uspomena, a koju vam ispričah dok sam prošlost posmatrao sa krova jedne sokolačke zgrade.

informator- 16576 - 06.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

City of Sokolac


Copyright Zeljko Tomic

I live in Sokolac, Republic of Srpska, the eastern part of Bosnia and Herzegovina. There are many things centered around life in Sokolac. Forestry, agriculture and cattle breeding are, and always have been, important part of the community. The city is surrounded with many historical sites, not so much known to the residents of the community. Sokolac doesn"t have conveniences of larger towns, so we have the opportunity to experience small town living.

Agriculture has been important part of the community. For most inhabitants, the businesses of agriculture is the only a way to make a living, but also a tradition to the families. Potato is the main product of agriculture. Sokolac used to be known by high quality potato. Not a long ago, the potato chip industry was a promising industry for this region. At the same time, Center for Advancement of Agriculture (ogledno dobro) was established.

Livestock production is the second largest agriculture industry in the community. The area surrounding Sokolac is well known for its quality grasslands, due to foggy, moist conditions that keep the grasses green much of the year and make them well suited for grazing dairy, cattle and sheep. The beef cattle and sheep is the second larges export of the community. Although Sokolac has a small diary factory, the milk market production is very small.

Sokolac is surrounded by high quality woodlands, which have been recklessly destroyed in last ten years. Although this industry generates most revenue for the community, a small percentage of people work in the industry.

Not many people even in our community know that Sokolac is a well-known historic site. During the Early Iron Age (Hallstatt Period), this region was a center of a well-developed culture, which is in history known as the Glasinac Culture. The culture reached its highest level from 700 B. C. until 250 B. C. During the Early Iron Age, Glasinac had the same number of inhabitants like today! In the Middle Ages, residents of Glasinac, buried their dead under the medieval gravestones, called stećci (the plural of stećak). At the same time, Christianity came early to this region. One of first orthodox churches in Bosnia was built on a hill called Megara, near village of Bjelosavljevići.

Everyone in Sokolac enjoys different recreational activities and there are several to choose from. We have sports set up through school activities and also through other organizational groups. Some people enjoy school athletics such as football or volleyball, while others enjoy basketball and skiing. The countryside around our town is abundant with wildlife for the hunting enthusiasts. Due to luck of water resources, only limited fishing is possible on the Biostica river.

I like living in a small town because I know most of the people, and I have a lot of relatives in my town, too. Many people that live in Sokolac work a local factory called "AD Romanija". They make windows, doors, plywood, boards and other wood products. Another large business that employs a many people in Sokolac is the Mental Hospital Podromanija. I should also mention "A. D. Karavan", a private venture that has a Hotel and a Slaughterhouse.

So now you know why my town is the center of it all. We have agriculture, which is not only a tradition, but also a large portion of the economy. Sokolac is a well-known historic site to Europeans, but not to its inhabitants. Last of all, in Sokolac you can enjoy all opportunities of living in a small town. So if you are ever traveling from Belgrade to the Adriatic Sea, take the shortest way through Sokolac. Please stop and visit our town and you will see why I think my town is the center of it all!
informator- 16270 - 21.11.2007 : - best (0)

O Sokocu


OPŠTINA SOKOLAC

Opština Sokolac prostire se na glasinačkoj visoravni u podnožju planine Romanije i, sa površinom od 729 km2, spada među veće opštine u RS. Administrativno je podijeljena na 10 mjesnih zajednica sa 80 naselja u kojim živi oko 15, 500 stanovnika. Sokolac se nalazi u središtu Glasinca, na nadmorskoj visini od 870 metara.
Ova visoravan sa prostranim livadama i pašnjacima okružena je četinarskim šumama i vrhovima Romanije, Bogovićke planine, Gradine, Rabra, Crnog vrha, Kopita, Kratelja... Sokolac je značajna saobraćajna raskrsnica magistralnih puteva od Sarajevu prema Beogradu, Užicu, Jadranskom moru...

PRIVREDA

Decenijama je nosilac privrednog razvoja u opštini Sokolac bila drvna industrija. Pored kapaciteta za primarnu i finalnu preradu drveta, u Sokocu su izgrađene i fabrike u metalnoj industriji (Tvornica kotrljajnih ležaja), tekstilnoj i kožarskoj industriji (proizvodnja tepiha, dječije konfekcije i dijelova obuće), građevinarstvu i trgovini, a posljednjih godina u ekspanziji je tzv. mala privreda, tako da je u Sokocu registrovano oko 150 privatnih preduzeća i 175 radnji, pretežno trgovačkih i ugostiteljskih.
U Sokocu je sjedište i nekoliko velikih preduzeća od republičkog i regionalnog značaja, kao što su: JPŠ "Srpske šume", "TELEKOM"- Radna jedinica Srpsko Sarajevo, "Srpske pošte" - Radna jedinica Srpsko Sarajevo i AD "Romanijaputevi". Ovdje je i sjedište 5. korpusa Vojske RS.


OBRAZOVANJE, KULTURA

Osnovna škola u Sokocu postoji više od 120 godina. U 2001/2002 školskoj godini nastavu je pohađalo 1320 učenika. U Srednjoj školi, uključujući i Područno odjeljenje u Han Pijesku, školuju se učenici za viša zanimanja.
Pored gimnazije u ovoj školskoj godini postoje i odjeljenja šumarskih i saobraćajnih tehničara, stolara, vozača i šumara. Ustanova za kulturu i Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" su organizatori kulturnih događaja u opštini, a najznačajnija manifestacija su "Gospojinske većeri", koje su ove godine održane po peti put. Narodna biblioteka raspolaže fondom od oko 15000 knjiga.

SPORT

U Sokocu radi više sportskih klubova. U zajedničkim ligama BiH takmiče se Fudbalski klub "Glasinac" i Šahovski klub "Glasinac", a u prvoligaškoj konkurenciji u RS nastupaju Košarkaški klub "Glasinac" i Ženski odbojkaški klub "Glasinac". Veoma dobre rezultate u posljednje vrijeme postiže Atletski klub "Glasinac", Treba pomenuti i Karate klub "Glasinac", Džudo klub "Sokolac", kao i Smučarski klub "Glasinac-Karavan".
informator- 15872 - 11.11.2007 : Stefan - best (2)

Slike Sokoca


Idi na stranu - |1|2|