fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika-ILIJAS_RAZNO
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

ilijas_razno- 70781 - 22.06.2012 : Delija Zvornik - best (0)

Sverc


A u pravu si Sokole Sivi sverc-komerc je cvjetao u ratu i to na vecini linija na Ilijaskom ratistu, ja cu ti samo reci da je i na nasoj liniji (Tuk, Komin, Velika suma)bilo onih sto su isli u izvidjanje sa punim vojnim ruksacima.. .
ilijas_razno- 69812 - 26.05.2012 : Bozidar Radic Zvornik - best (0)

Radića Potok


Nisam pogriješio, živio sam tamo! Radića Potok je selo koje je pripadalo mjesnoj zajednici Ljubnići pored Podlugova i ono pripada opštini Ilijaš.
ilijas_razno- 59182 - 04.01.2012 : Nikola Trebinje.. - best (0)

Snimci iz Ilijaša


E sad mene samo jedno interesuje. Gledao sam razne mini dokumentarne filmove iz svih krajeva BiH gde su se Srbi borili, ali samo iz Ilijaša nisam gledao ni jedan. Neko ko zna nek' mi odgovori: Da li ima bilo kakvih snimak a da su srpski koji su snimljeni u ratu sa našim borcima? Ako ima gdje mogu naći i kod koga a ako nema ako zna zašto ih nema ? Pozdrav.
ilijas_razno- 24708 - 27.07.2010 : Razvigor - best (1)

O Rifetu Koprdži


Ja sam prvi pomenuo njegovu pogibiju u članku o velikoj ofanzivi Armije BiH u junu 1995. radi deblokade Sarajeva. Samo sam pomenuo da je poginuli važio za najboljeg borca 7. muslimanske brigade i da je njegova pogibija uzdrmala njihov moral pošto su oni bili predodređeni za odlučujuće napade na probijanju srpskih položaja oko Sarajeva. Nisam spominjao njegov čin niti način pogibije, jer mi je to i nije bilo poznato. Ako su ovi podaci koje je Rale dao tačni, onda je i taj delić priče upotpunjen. Vidim da se u knjizi o Sedmoj muslimanskoj on pominje kao jedan od njenih najvećih junaka.

Bilo bi dobro kada bi pristigla i neka svedočenja muslimanskih boraca o borbama na spoljnom prstenu tokom juna 1995.
ilijas_razno- 24436 - 06.05.2010 : Podlugovcanin Danijel Bijeljina - best (0)

INA - Samo jedna prica


Hvala vam na ovome.. Pošto vidim da znate dosta toga o Samostalnom Vodu INA volio bih da mi, ako neko zna napiše neku priču koja se desila na ovom dijelu ratišta, tj. u Podlugovima. Biću vam duboko zahvalan :))

Isto mislim i ja!
ilijas_razno- 24384 - 29.04.2010 : Podlugovcanin Danijel Bijeljina - best (0)

Samo jedna priča


Pitanja:
1. Da li je postojao Samostalni vod INA u Podlugovima?
2. Ko mu je bio komadandir?
3. Koji je najpoznatiji borac iz tog voda?

Ako neko zna neke priče koje su se dešavale u Podlugovima bilo bi lijepo da ih napiše. Meni je potrebna samo jedna! Bio bih zahvalan do neba. Hvala.
ilijas_razno- 24223 - 30.03.2010 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

Borislav-Boro Perišić


Niski je u svom prilogu broj 24208 od 27. 3. 2010. pitao Lunu zašto u svom tekstu nije pominjao Boru Perišića.

Luna je u svom prilogu broj 24215 od 29. 3. 2010. napisao nešto o Bori Perišiću.

Lunin tekst treba spojiti sa mojim koji sam napisao pod brojem 23612 od 5. 2. 2010, a koji se sada nalazi na stranici "Istorija" u sekciji "Ilijaški Nemanjići" i sve će se znati o Bori.
ilijas_razno- 24113 - 16.03.2010 : Cica jovo I.Sarajevo - best (0)

Mali Jasen


Moram reći, čitam i negodujem. Objasni malo bolje, te što navodiš da su bili učesnici osvajanja Malog Jasena. Nesto ih nisam vidio taj dan, a Boga mi bio sam baš tamo.

Vidim niko ne spominje čovjeka koji je bio komandir Vojske Republike Srpske. Njegovi inicijali su V. R. On je jedini ostao tamo i pružao veliki otpor dok nije pristigla SBP. Zna se i vod je bio tamo sada da ne spominjem to. Zna se i koga smo našli u rovovima kada smo povatili Mali Jasen. Kada je na Koritima spuštana muslimanka zastava i kada su pobjegli iz sela. Šta bi dalje?

Kada im uništismo skladište municije i na koji način. Ko poginu od naših tamo na liniji. Kakve smo granate upotrebljavali kada smo vraćali Mali Jasen. Koju ulogu je imao Major Josipović.

Jovo,

bilo bi mnogo bolje da izneseš činjenice kako je bilo, umjesto da negiraš verziju koja je već ranije objavljena.
ilijas_razno- 23865 - 26.02.2010 : Miner Vogosca - best (0)

Podrška pisanju


Pozdrav "Kiki Aco Lazo" i od mene imaš podršku za dalje pisanje. Želja svih nas koji povremeno pišemo je da se otrgnu od zaborava mnogobrojne bitke i akcije, a pogotovo naši pali drugovi. Zato treba da pišeš, ali da probaš dati što je moguće više detalja, a pogotovu imena (ili nadimaka) boraca koji to zaslužuju.

Sve ovo je bilo davno i mnoge stvari su se već zaboravile, ali ako svako navede ono čega se sjeća na kraju ćemo dobiti zajedničku sliku, onako kako je to stvarno bilo. Nadam se da me razumiješ!

Pozdrav svima od Minera.
ilijas_razno- 23856 - 25.02.2010 : Kiki aco Lazo Brcko - best (0)

ilijas razno


Rekoh da više neću pisati, ali moram da prokomentarišem u vezi načina moga i opisivanja događaja.

Kao prvo, gospodo draga književnici, ne želim da ovdje navodim čija imena, a ni datume, vrijeme... Izgleda da se vi na ovom forumu takmičite ko će bolje priču skititi.

Kao drugo, momci iz jedinice kojoj sam pripadao su imali smo nadimke. Vidim da je ovde pitanje vjerodostojnosti priče koju sam ispričao. Pojedini na to gledaju sa nevjericom, ali to me ne brine puno jer ja znam ko sam i gdje sam sve bio.

Glavni razlog moga neimenovanja i opisivanja mjesta događaja je da je moja jedinica slikom i imenom ugledala svjetlost dana u Hagu, na suđenju Voji Šešelju.

Takođe bih molio da se moj tekst prikaže u cjelini, i to bez cenzure. Pošto ima namjeru da prekinem sa pisanjem na ovom forumu jer se ovdje, izgleda, više cijene lijepo napisane priče.

Moja jedinica je obišla kompletan unutrašnji i vanjski prsten, uzduž i poprijeko. Bili smo učesnici u većine akcija na sarajevskom ratištu, a i šire. Međutim, nismo imali pisara skiti pojedine događaje, što bi neki rekli k'o Agata. A mi iskreni, polupismeni borci, nećemo pisati jer vam se ne sviđaju priče onako kako ih mi pišemo, bez guste magle, tmine itd.. Neka istorijsku borbu srpskog naroda u Srpskom Sarajevu pišu pravipisci.

Hvala i toliko od nas običnih ljudi.
ilijas_razno- 23791 - 20.02.2010 : Kiki aco Lazo Brcko - best (0)

Semizovacki borci


Ja bih želio da odgovorim gospođi iz Mrakova koja kaže da smo mi iz Semizovca ležali dok su ostali ginuli. Mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa prepucavanjem na temu ko je bio borac a ko ne.

Svako mjesto je imalo dobrih i hrabrih boraca, od Koševa do Čekrćiča i okolina. I sam sam bio učesnik mnogih akcija na linijama vanjskog i unutrasnjeg prstena. Semizovački bataljon je imao najviše pomjeranja linije u rejonu Ravnog Nabožića. Govorim ovo u svoje ime i ime svojih saboraca.

Semizovački interventni vod je učestovao u mnogim akcijama. Ilijaški diverzanti su najradije išli u akciju sa njima, jer su znali da ih on nikada neće ostaviti na cjedilu.

Ima toga još mnogo da se kaže, ali to ću uraditi nekom drugom prilikom.
ilijas_razno- 23318 - 15.01.2010 : Zoran Palangetic Austria - best (0)

Pozdrav


Pozdrav za školske drugare 65. godište - Zoran Palangetić iz Radačića. Borka Miličević iz Bjeliša moj drug voleo bih da znam gde je da se ispričamo kao nekad?
ilijas_razno- 23317 - 15.01.2010 : Razvigor - best (0)

Pozdrav za Velimira


Veliki pozdrav za Velemira, pisca knjiege 'Ilijaški Nemanjići'. Posebna pohvala za obradu vojnih gubitaka u Ilijaškoj brigadi. Inače, ta knjiga je samo gruba skica za jednu mnogo opširniju i bogatiju studiju o toj slavnoj brigadi. Nadam se da ćete uspeti da uradite jedno takvo izdanje knjige o Ilijaškoj brigadi. A nadam se i da ćete ovde na sajtu pisati malo više o borbenim operacijama brigade.
ilijas_razno- 23249 - 09.01.2010 : Vladika BiH - best (0)

Vojvoda Vaske


Velimire, mnogo mi se svidja tvoje pisanje o iljaškim junacima. Molim te napiši nešto i o jednom pravom ratniku, vojvodi Vasiliju Vidoviću - Vasketu. Svaka čast svima, ali on je definitivno bio najveći ratnik među Šešeljevim vojvodama. Pozdrav Vlado.
ilijas_razno- 22898 - 18.11.2009 : Jura Breza - best (0)

Ilijaško ratište


Mene kao mladu osobu interesuje šta se dešavalo na Ilijaškom ratištu, jer sam u to vrijeme još bio dijete, i zašto se na borbenoj liniji Ilijaš - Breza nikada ama baš nikada nije dešavalo ništa izuzev šverca, kako se sada priča i kako su i naši vojnici a i vaši posjećivali suprotne gradove? I svaka pohvala za stranicu! Redovno čitam i jako me interesuje šta se doista dešavalo. Pozdrav iz Breze, tačnije Zupce.
ilijas_razno- 22787 - 27.10.2009 : Aca Todorovic Ilijaš - best (1)

Moje viđenje


Ipak su nas na kraju rata, zanemarujući naše žrtve, svi ti naši predstavnici prodali, tako da je taj trud i rabrost Ilijašana bila uzaludna. Sada je Ilijaš u potpunosti muslimanski.
ilijas_razno- 22464 - 02.09.2009 : Dussan - best (2)

Srecan rodjendan Gargamelu


Ako me pamćenje joć uvijek služi, danas je rođendan našem Gargemelju! Mnogo sreće!

Osmog avgusta ove godine je pravio svadbu. Udala mu se jedna kćerka.
ilijas_razno- 22138 - 13.07.2009 : Budimirka Veselinovic Brcko - best (1)

Petrovdan na Nisicima


Juce, tacnije 12. 07. 2009. god. na nasim slavnim, herojskim i nadasve prelijepim Nišićima okupilo se posle dugih, teskih i tuznih 17 godina mnogo nasih srba iz raznih krajeva svijeta. Mnogi su otisli ne svojom voljom ali su juce dosli sa velikom zeljom i vjerom da posjete svoje Nisice i svoju Nisicku crkvu koja je bila puna kao nekada. Svaka rijec kojom bi mogla da napisem jucerasnje desavanje je premala, cini mi se da je se i zemlja radovala, svaka ptica na grani je pjevala, trebalo je to vidjeti pa da bi se moglo opisati i osjetiti. Hvala svima koji juce dodjose! Pozivam sve nase zemljake da nikada ne zaborave nase Nisice da dodju nasoj zemlji i nasoj crkvi koju treba obnoviti, posjetiti i dragom bogu se pomoliti, pomoliti se i za nase nastradale borce koji zivot svoj ostavise na Nišićima.
ilijas_razno- 22136 - 13.07.2009 : Budimirka Veselinovic Brcko - best (0)

Petrovdan u Nisicima


Juce, tacnije 12. 07. 2009. god. na nasim slavnim, herojskim i nadasve prelijepim Nišićima okupilo se posle dugih, teskih i tuznih 17 godina mnogo nasih Srba iz raznih krajeva svijeta. Mnogi su otisli ne svojom voljom ali su juce dosli sa velikom zeljom i vjerom da posjete svoje Nisice i svoju nisicku crkvu koja je bila puna kao nekada. Svaka rijec kojom bi mogla da napisem jucerasnje desavanje je premala, cini mi se da je se i zemlja radovala, svaka ptica na grani je pjevala, trebalo je to vidjeti pa da bi se moglo opisati i osjetiti. Hvala svima koji juce dodjose! Pozivam sve nase zemljake da nikada ne zaborave nase Nisice da dodju nasoj zemlji i nasoj crkvi koju treba obnoviti, posjetiti i dragom bogu se pomoliti, pomoliti se i za nase nastradale borce koji zivot svoj ostavise na Nišićima.
ilijas_razno- 22132 - 12.07.2009 : Boris Srbija - best (0)

Prva ratna zastava


Molio bi nekoga da mi napise koja je Ilijaška jedinica prva dobila osvjestanu ratnu zastavu. Ja znam o njoj niko nista nepise.
ilijas_razno- 22107 - 07.07.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

RE: Patagon


Nisam htio da komentarišem Patagonov članak, ali sada moram da se iz svega ovoga ne bi ispredale priče. Kao prvo, svaka bitka se vodi po planu, onako kako se generali dogovore. Postoji taktika bitke, kao i cilj tj. kote koje treba osvojiti i utvrditi. Nema smisla zauzimati prostor, ako nemaš dovoljno ljudstva da isti održiš, jer onda pobjedu vrlo lako možeš pretvoriti u poraz.

I laiku je poznato da su se najveće pobjede postizale upravo u kontra-napadima, jer se protivnik najlakše razbije na novoosvojenim teritorijama. Tamo linije odbrane nisu utvrđene i obezbjeđene, jedinice nisu uvezane, pozadinska podrška ne funkcioniše, komandni kadar nije upoznat sa situacijom na terenu... Povrh svega toga, Srbi su uvijek imali hronični nedostatak vojnika, pa je za mene bilo nevjerovatno kako su u zadnjem ratu postizali tako velike uspjehe. Vjerovatno u tome ima ogromnu zaslugu i naš veliki vojni strateg - Ratko Mladić, zatim nepravedno zaboravljeni general Slavko Lisica i još neki drugi.

Neosporna je činjenica je da su muslimani imali mnogo bolje borce nego komandujući kadar. Štaviše, u zadnjem ratu i hrvatski generali su bili bolji vojni stratezi od muslimanskih oficira.

Oni koji su u ratovima ulazili duboko u neprijateljsku teritoriju, a da pri tome nisu imali dovoljno ljudstva, obezbjeđene bokove i pozadinsku podršku, prolazili su u njima poput Napoleona i Hitlera u Rusiji, ili Dudakovićeve ofanzive na Krajinu.

Doduše, bilo je i onih koji su u kontra-ofanzivi odlično prošli mada nisu poštovali gore navedena pravila. To se npr. desilo Vojvodi Stepi Stepanoviću u Prvom svjetskom ratu, koji je poveo srpsku vojsku u kontra-napad mimo ikakve vojne logike. Francuski generali nisu mogli da vjeruju da konjica ide naprijed, po 40 kilometara dnevno, i da pri tome nemaju nikakvu bočnu zaštitu, niti pozadinsku podršku. Išli su tako silovito da ni vojna kuhinja nije mogla da ih prati. Međutim, oni su imali sreću da su se borili na svojoj teritoriji, koju su poznavali mnogo bolje nego austro-ugarski protivnik, a i moral srpskih vojnika je bio fantastičan.

Moja poenta je da smo mi ovdje dotakli temu o kojoj nismo dovoljno stručni da diskutujemo. Pozdravljam tvoje pisanje, i mišljenja sam da treba da pišete onako kako je bitke vidio jedan običan borac.
ilijas_razno- 22066 - 01.07.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (0)

Re: G6a8


... Misliš: "nemaju njega i nju". A i zvečak im se ne čuje u zadnje vrijeme. Svaka čast, znaš sve.

Da ne bude, što bi rekao Staniša Čančar, "u klicu! ".
ilijas_razno- 22065 - 01.07.2009 : G6a8 Bijeljina - best (0)

Za Jova


Mislim sta reći, takva memorija nije dugo upraćena, nisi tefteris'o, a svega sa sjećaš k'o sa CD-a.... Jasno mi je da je to Tvoj "nick", al' što baš "Jovo" kad se zna šta je djed rek'o....
ilijas_razno- 22022 - 25.06.2009 : Patagon Olovćić Bosnia And Hercegovina - best (0)

Sjećanja


Željko pozdrav tebi i svim posjetiocima ovog sajta. Nisam se odavno javljao pa evo nakon duže pauze da i ja napišem koju. IMAM JEDNO OBEĆANJE DA ISPUNIM I JEDNU POHVALU DA UPUTIM. Što se obećanja tiće a ono se odnosi na knjigu Olovo u ratu, nabavio sam ti i pored nje imam jednu još, koliko je dobra to ćeš ocijeniti sam, a zove se poćetak rata u BiH. Prvom prilikom poslaću ti na adresu Škiljević Dragana iz Sokoca naći ćeš njegov tel, br u imeniku. Ali prije preuzimanja obavjestit ću te na ovom sajtu. To toliko o knjigama, rek'o ne porek'o.

A sada pohvala! Gospodin Jovo Pejić Šabanci. Jovo ne ulazeći nimalo u istinitost i vjerodostojnost činjenica iz tvoga pisanja, jer ja sam gledao na neke stvari o kojima pišeš sa kontra strane ne mogu a da ti ne pohvalim pisanje. Čovjek si od pera što kažu ili kako neko skoro napisa "Svaka ti je Njegoševa". Iskrene pohvale, samo (bez uvrede) kako zapamti te silne detalje sa tolikog prostora. Moja zona je bila od velikog Hrastika rejon Karaula pa do Šišnjaka podno Kruševa ukupno 35 km konfigurativno ne po karti. Pa kad sam išao u obilazak npr. Šišnjaka lijevo krilo prema Kladnju je moglo pasti a da se ništa ne zna i ne čuje. Zato me baš interesuje kako si to sve upratio?

Iskreno mislim da bi svoje pero trebao usmjeriti na neku bolju temu i vrstu pisanja. Znam ja da tebe vole rado da čitaju oni srpski "borci" koji 1992. godine, "zdimiše" u bjeli svijet pa ih sada ko živo interesuje kako je tekao ovaj ili onaj napad kako je ovaj ili onaj poginuo i tome slično. Ja bih to tvoje pisanje pretočio u jednu knjigu pa nek bjelosvjetski patrioti ako hoće da čuju šta smo jedni drugima radili "budalasali" nek izdvoje svoticu i kupe knjigicu.

I Ovi naši "ljiljani" što zajedno sa vašim odperjaše u bijeli svjet a da nisu ni miris baruta osjetili ponašaju se isto. Kada dođu iz dijaspore, ponašaju se nadmeno, gledaju u nas ratnu bijedu sa visoka a ako uđeš s njima u kakvu priču, ma jok ne možeš im perke odbiti. Znaju oni bolje od nas kako je ovamo bilo. I na kraju kad nama ratnoj bijedi pukne film oni se povlače sa zaključkom da mi ono što smo oslobodili ogradimo, i eto nam naša Bosna a oni odoše u život.

E, ko je sad ovdje gornji? Oni što zdimiše ili mi što ostadosmo? Eto Jovo ovo je bila moja pohvala i sugestija pa ti vidi šta ćeš i kako ćeš. Pomoći ću ti i ja iz svog ugla sa nekim detaljima gledao sa druge strane pogotovu kada ste zauzeli Mačak, pa kako ste ga izgubili, pa napad na Crnu Rijeku, pa ofanziva na Kruševo, pa kontra-udar na kruševo sa "Osama" pa ako hoćeš i o situaciji u Olovu pred rat i u ratu. Naravno neću ti pisati imena pojedinaca iz poznatih razloga a ne mogu se sjetiti ni datuma navedenih događaja jer to za nas u to vrijeme nije ni bilo bitno. Najbitnije je bilo dočekati novo sutra. Neću moći opisati kao ti, ali nastojaću makar približno i vjerodostojno, pa ti rođače mog dobrog prijatelja Vlade i Čede Pejića zaključi ko je počeo rat u Olovu. Do tada pozdrav tebi i Željki kao i svim posjetiocima ovog sajta.

Poštovani,
hvala ti za knjigu. Molim te da je pošalješ što je prije moguće, jer i meni je stalo do istine, a kao Sokočanina mnogo me interesuje dešavanje i razmišljanje "druge strane" o ratu, u to ratno vrijeme.

Što se Jove tiče, on je izuzetno obrazovan čovjek i ima perfektan stil pisanja. Svaka mu čast! Vjerujem da je vodio dnevnik u toku rata, pa se zbog toga sjeća svih detalja, datuma i imena. Nema drugog logičnog objašnjenja za sve ovo! Slažem se sa tobom da bi sve svoje memoare morao pretočiti u jednu knjigu, pogotovu što u njegovom pisanju uopšte nema neke pristrastnosti. Kao da je profesionalni istoričar!
ilijas_razno- 21990 - 19.06.2009 : Oko Bijeljina - best (0)

Vraćanje putne komunikacije


Izgleda da čurćija nije upoznat sa svim detaljima tih događaja. Panteri su došli u Srednje, ali jedan dio njih nije ni krenuo u akciju. Navodno nisu dobili naredbu za pokret.

Putnu komunikacija Semizovac - Srednje, koju su zauzeli mudžahedini, vraćena je isključivo akcijom vogošćanskih jedinica tj. Vojne policije, koja je cijelu noć poa kiši držala položaj i čekala jutro da krene u napad. Šorak sa desetoricom mladi vojnika, kao i jedan dio I. D. V. uz malu pomoć Šarićevaca su bili na drugoj lokaciji.
ilijas_razno- 21906 - 06.06.2009 : - best (1)

O sedmorici vojnika


nikada nisi nista napisao o sedmorici vojnika (ako se dobro sjećam broja) koje su IDC "Jokeri" pobili u dva rova negdje u rejonu od Bijambara do Krivajevića, a potom su ih mrtve prevukli na njihovu stranu. Mislim da se to desilo negdje prema selu Musići. Ako nešto znaš, napiši dobar si pisac...
ilijas_razno- 21893 - 05.06.2009 : Pero .... Pale - best (0)

****


Pozdrav za sve Vogošćane. Neko je pitao za vanjski prsten i borbe iz 1995. godine. Bio sam učesnik tih borbi pa pitaj šta bi volio tačno znati.

Napiši neke svoje utiske. Opiši neki događaj. Eto, to nas interesuje. Ako baš nisi "čovjek od pera" - to nije problem. Tu sam ja, pa mogu da tvoje tekstove malo "preradim" i garantujem ti da će nakon toga dosta dobro izgledati. Pitanje je samo da li ti raspolažeš sa dovoljno informacija i zanimljivosti iz tog perioda. To radim za sve, sa izuzetkom Jove Pejića, čiji su tekstovi perfektni i u jezičkom smislu.
ilijas_razno- 21817 - 30.05.2009 : Somborac - best (0)

Ненад


Ненад ти живи ван Сомбора, али ступићу у контакт са њим ових дана па рећи да ти се јави. Видим да си ме препознао, а надам се да ће и остли који ме познају.
Интересује ме шта је са малим Харетом којег смо водали на почетку рата, волео би ако неко зна нешто о њему да ми јави, то је онај мали плави, бивши фудбалер.
ilijas_razno- 21771 - 25.05.2009 : Manda - best (0)

Nije tako Jovo


Manda tebe nikada ne bih uvredio, ili napisao nešto ružno kao što si ti za mene. Jovo, imaš pogresno misljenje o meni, ja nisam bogat i ne "serem" kao što ti kažes. Ja proljevao svoju krv za Republiku Srpsku, tj. bio sam dva puta ranjavan, isto kao i moj otac.

A što se tiče bogastva u ratu, da Bog da pa ti bio bogat koliko sam i ja bio. Što se tiče Mandića, niko nije radio sa Turcima, to sam već jednom napisao, samo što ti imaš drugačije shvatanje o tome, i to je nešto drugo.

Šepuri, Eskići, Perkovići, Šukići jesu to radili, ali samo pojedinci.
ilijas_razno- 21767 - 25.05.2009 : Struja struja - best (0)

Planinjaci


Molim sve one koji nisu upoznati sa mojom i Jovinom internom šalom o "planinjacima" i žabarima da se ne osjete uvrijeđenim, jer stvarno ne mislim tako.
ilijas_razno- 21473 - 23.04.2009 : Struja - best (4)

Sjećanje na Momira Jeftića


Evo šta je, ne tako davno na ovom sajtu pisao pokojni Momir Jeftić, mnogo poznatiji kao Struja. Neka mu je Vječna slava i mir u Carsku nebeskom. Amin!

Kad istina nije slobodna, ni sloboda nije istinita.

Jovo, ovako govore samo samo pravi ljudi, svaka ti čast. Polemika mi je najmanje potrebna sa ljudima čije priče čitam sa zadovoljstvom kao što su tvoje, Oko i naravno Vogošćanin Pravi. Neka mi ostali ne zamjere, pohvaliću ih sledeći put.

Po prirodi sam tvrdoglav čovjek, ali samo kad sam 100% siguran u ono što tvrdim. Međutim, kada se lopta spusti na zemlju, spreman sam i da se izvinem.

Možda si primjetio da ne stojim baš najbolje sa datumima, a ni moje viđenje rata nije baš tako široko iako sam bio na velikom broju ratišta Republike Srpske. Zbog toga pišem samo o onome što sam vidio u svom reonu i budi siguran da ništa nisam uveličao niti izmislio.

Danas, kada čitam ove vaše članke, ne mogu da oprostim sebi što ništa ne zabilježih. Lažem sebe da nisam imao vremena. A sada, u mojim pisanjima baš zbog tih datuma stičem neku nesigurnost u te ratne priče. Bojim se replika, a ja onda odem iz krajnosti u krajnost i ne znam da se zaustavim. Pošto sam se već upustio u žestoku polemiku oko jedne sasvim nebitne stvari, ne želim da se upuštam u još jednu jer bi to moglo da znači da nisam za ovakvu vrstu druženja.

Neka ste mi zdravi, debeli i veseli. Veliki pozdrav od Struje.
ilijas_razno- 21439 - 20.04.2009 : Struja struja - best (0)

Ne želim da se prepucavam!


Nema potrebe da se vrijeđate, ali takvi smo mi Srbi jer da nismo takvi nebi se ni zvali Srbi. Svaki tekst treba pažljivo pročitati, a ne vaditi neke stvari iz konteksta.

Jovo je površno pročitao moj tekst pa je mene zamjenio sa N. Marinkovićem, inače mojim velikim prijateljem. Pa ne bih valjda otkrio svoj identitet zbog jednog teksta. Jedino ako ti Željko to nije proslijedio u šta čisto sumnjam. Željko, ne moras mi pisati da nisi, znam to.

Oko, hvala ti na podršci, a ti Jovo se još uvijek kotiras visoko na mojoj rang listi. Znam, i ja isto tako puknem pa napisem neke stvari, ali ne bih volio da se sada otvori polemika na temu žabari - šišarike. Svi smo mi bili skupa u tom prokletom ratu. Takođe ne bih volio ni da dođe do prepucavanja između tebe i mene, međutim ako misliš da to treba tako ja sam spreman. Moraš priznati da si prvi počeo lično da se obraćaš i da stvaraš negativno mišljenje šišarika prema meni, a ja sam samo napisao ono sto mi se desilo. Nadam se da će se na ovome završiti.

Veliki pozdrav. Oko, znam dobro o čemu pričaš za onu ogradu, prolazio sam pored "nje".
ilijas_razno- 21074 - 16.03.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Knjiga Ilijaški Nemanjići


Knjiga "Ilijaški Nemanjići" košta 10 km, a čovjek ima svoju štampariju i studio za smimanje muzike kod njega se mogu naći naše narodne tj. izvorne i zavičajne kao i guslarke pjesme na CD.
ilijas_razno- 18575 - 05.08.2008 : Miroslav Spiric Novi Banovci - best (0)

Svaka čast Ilijašanima


U potpunosti se slažem sa svima onima koji smatraju da su Ilijašani na čitavom Sarajevskom ratištu iznijeli glavni teret. Ne samo hrabri ilijaški ratnici, nego i čitavo opštinsko rukovodstvo na čelu sa Ratkom Adžicem, Stjepanom Pepom Macanovićem, Jovom Cerovinom i ostalima, za mene su bili i ostali veliki ljudi.

U toku rata sam se divio junačkim podvizima ilijaških boraca u Čekrčićima, Lješevu, Misoči, nikada nisam čuo da je kod njih postojala komanda povlačenje i zato smatram da ako je i jedno mjesto u Republici Srpskoj zaslužilo naziv "grad heroj" - onda je to Ilijaš.

Želim da navedem još jedan primjer ljudskosti. Nakon pogibije mog sina Nebojše Špirića, tj. nakon što smo mu dali četrdesetdnevni pomen, ja i moja pokojna supruga poželjeli smo da vidimo unučad, Špirine sinove Kristijana i Nebojšu, pa rješismo da odemo na nekoliko dana u Niš. U to vrijeme nigde nisam mogao nabaviti 15 litara benzina, da stignemo barem do Zvornika. Odem u opstinu Vogošća da zamolim da mi daju malo benzina, jer mi je predhodno Vito Slagalo koji je u to vrijeme radio na benzinskoj pumpi u Semizovcu rekao da benzina ima, ali da mu treba potvrda iz opštine, međutim za tadašnje rukovodstvo u Vogošći benzin se čuvao kako bi isti mogli obilaziti svoje sinove i familije po Srbiji.

Jedan dan dodje kod mene Keva, pa mu se požalih, a on mi reče da dođem ujutro u opštinu Ilijaš. Ujutro otiđoh kod Pepe i ispričah mu šta mi treba, a on, bez ikakvih komentara napisa potvrdu sa kojom otiđoh u Luku i napunih rezervoar goriva, još mi reče, ako ti ubuduće nesto zatreba, nemoj nikome iću dođi ovdje kod nas, tvoj pokojni sin je zaslužio i mnogo više.
ilijas_razno- 18259 - 13.07.2008 : Slobodan Marinkovic toronto - best (0)

ilijas


Pozdrav svim Ilijašanima.
ilijas_razno- 17640 - 18.04.2008 : Dunja Adzic Beograd - best (1)

Za Kospicara, Ratko Adzic


Ta Maja iz Bioče koje se nadizala para za moga tatu? Jel' misliš na istu Maju koja ga je tužila Vrhovnom sudu jer nije dozvolio privatne prodavnice i radnje u Ilijašu?

Samo da sumiramo, jer me mrzi mnogo da pišem.
Skupština opštine Ilijaš je donela odluku o racinalnom snadbevanju stanovništa. Vojnici su imali bonove za koje su mogli da uzimaju hranu kao što je bilo snadbeveno i ostalno stanovnistvo Ilijaša. Stoga su bile zabranjene privatne prodavnice.

Takođe, u Ilijašu stanovnistvo je imalo besplatne lekove, stoga su bile zabranjene privatne apoteke da ne bi globili narod.

Starije osobe su imale 3 obroka dnevno u Hotelu. Nije bilo Bog zna šta, ali za ratno stanje i nije bilo loše.
ilijas_razno- 17323 - 19.02.2008 : Dunja Adzic Beograd - best (1)

Ilijaš


Prvo zelim da pozdravim sve koji poznaju moje roditelje i da se zahvalim na pozdravima.

Za godpodina koji je rekao da je moj tata nešto krao i za stan u Beogradu. Sto se džipa tiče to su bila opštinska kola i kada se rat završio tata ih više nije imao. Vraćena su opštini ili gde već. Imanje u Srbiji nemamo na moju veliku žalost. Sto se familije tiče ima neke istine a to neću da komentarišem. Mnogi su se pozivali na njegovo ime bez njegovog znanja. Doduše sada ga i ne nazovu da vide kako je jer im nije više od koristi.

Za ostale laži koje pričate a tvrdite da su istina, posto niste upućeni nevezano za očevo imanje koje jeste skoro celo prodato moja majka nije iz siromašne porodice i nama rat nije potpomogao finasijusku situaciju kao mnogima koji su živeli po straćarama pre rata. Mi smo imali vrlo veliko imanje u Brezi koje prodajemo bagatela kao i ostali. Sledeće, da li je vama koji tako mislite o mom ocu malo čudno što samo njega nikakvi sudovi ne ganjaju. Vrlo rado bi, ali na vašu i njihovu žalost nema ama za baš ništa. Za ono što ja pricam imam dokaze i svako ko sa nama ima kontakt u Srbiji zna da je tako. I vrlo lako je proveriti. A vi kada već spominjete taj novac, golfove, imanje u Srbiji da li biste bili ljubazni uz klevetu bar neki dokaz da dodate bar u obliku reči. Tipa gde mi je to imanje, ja ne znam a vidim da ste vi upoznati.

ŽZeljko
Sto se mamine knjige tice "Pisma iz Ilijaša", ja sam isto nešto razmisljala o elektornskoj formi. Hvala vam na ponudi, molim vas javite mi se na email opet, ako ste poslali ja ga verovatno nisam pročitala. Dugo nisam dolazila ovde pa nisam obratila pažnju. Hvala jos jednom. Tata vas puno pozdravlja.


ŽSemy
Mama i Tetka vas puno pozdravljaju. Tetka vas je zamolila da joj se javite na mail jelenakŽ novosti. &&&&& co. &&&&& yu
ilijas_razno- 17312 - 17.02.2008 : Nebojsa Boskovic metohija - best (0)

ilijas bre


Koja gora brate... razgovora nema!
ilijas_razno- 17208 - 06.02.2008 : Ozi Melburn - best (0)

Za gospodina iz Ilijaša (Miro)


Možes li napisati nešto više o sebi, ako ne na ovoj stranici onda preko Željka. Napiši nešto opširnije o sebi na moj e-mail, mislim da smo veoma bliska familija, ja sam iz Olova sada živim u Australiji.
Pozdrav za sve od OZI.
ilijas_razno- 17200 - 04.02.2008 : Kospicar Sarajevo - best (0)

Za cenzuru


Znam ja da mene Željko nece objaviti, jer u njegovom jednostranom viđenju, koje se često graniči sa iluzijom, nema prostora za nekakvo drugo viđenje ili razmišljanje. Tako su golfove preprodavali koprivice, gračani, ali nikako to nije mogao "njegov vični profesor Nikola", po Ilijašu su se švercom bavili oni koji su sa crnom rijekom trgovali sa štekama cigara, ali nikako nije "opet vični profesor Ratko". Pa samo da kažem ono što samo vidio i što znam, pa nek to bar pročita samo Željko, jer ne mogu izdržati gušenje koje dobijem od izjava tipa koje daje Dunja, kćerka Ratka Adžića. "Eno Ratko spava na trosjedu u njenoj sobi, jer kao nema gdje drugo i živi od profesorske plate". ZEMLJO OTVORI SE!!! RATKO ADŽIĆ SE SUPROSTAVIO SDS-u??? KADA??? Tada kad je nalapisao toliko love da ni sam nije znao koliko je težak. Znaju raja iz Ilijaša čije su namirnice kupovali u prodavnici kod Raleta, u prodavnici u kojoj je Maja iz bioče samo radila za Adžića, zna Zora iz Privredne banke koliko je Maja za "profesora Adžića" love i u kojoj valuti podigla.

Draga Dunja, prvi uspješan posao tvog starog-profesora bio je pražnjenje Alhosove radnje, drugi uspješan posao je bio da tvoje rođake "specijalce" Nevena i Dejana ispali u inostranstvo, jebi ga nek se bori bijeda, njegovi prvi saradnici, SDS ambasador iz Luke i Špico, bar su "zavalili" svoju braću Demlu i onog što je vozao hitnu, a tvoj stari nije dao čak ni bratiće, treći je bio da kupi sebi džipa od Vučkovića za 90. 000 maraka, i to 1993, dok neki nisu imali ni za cigare (jaka profesorska plaća!!! ). Neću nabrajati stan u Beogradu, imanje u Srbiji. Nemoj samo reći da je to od zemlje koju prodaje u Adžićima, jer ja vrlo dobro znam kako mundžosi ucjenjuju i kupuju kuće, stanove, a pogotovo zemlju za bagatelu.

Na kraju poruka za Željku, zašto Sokolac može imati demokratiju i da na ovom tvom saitu na tu temu svako može pisati što želi i misli, ako je tema Sokolac, ali ako je u pitanju Vogošća ili Ilijaš, uvodiš cenzuru. Samo da znaš, da se sva šuma na ovoj planeti posječe, ne može se toliko love namlatiti koliko su para ljudi iz Vogošće i Ilijaša izvukli. A možda je problem u autoru, što eto nakon tako krvavog rata ne dijeli boravište sa muslimanima u Kanadi, Americi, Australiji, već kad je zbrojio dva i dva, vidjeo da ga je 4-5 godina dobro vukao dok su VELIKE VOJVODE, VELIKI HRVATI, VEHABIJE, VELIKI SRBI, USTAŠE, ČETNICI, ISLAMISTI mlatili praznu slamu, a štancali lovu, odlučio da se bar za sada skrasi tamo gdje je rođen i tamo gdje mu je prađed kao istaknuti solunski borac za nagradu dobio 100 duluma ni canadske, ni indijanske, ni SDS, ni radikalske, ni alijine, već gruntovno SRPSKE zemlje.
ilijas_razno- 16776 - 22.12.2007 : Visoravan - best (0)

Ilijaški Nemanjić


Sve što je Dunja napisala znam ili vjerujem jer odgovara slici o Ratku koju sam lično stekao.

Znam da je knjigu napisao Velimir sa kojim sam sarađivao u toku rata po prirodi posla, a znam i da je knjiga sem odavanja priznanja srpskim junacima poslužila i muslimanima da stvore dokumentaciju tipa "ko je šta radio i skrivio".

Ratko se nije uklapao u SDS-ova pravila igre (ostavka na mjesto ministra MUP-a i dr. ), recimo, sjećam se slučaja "dva miliona jaja" (konvoj)... Imati svoj stav u bilo čemu za SDS predstavljalo je neoprostivu jeres. A možda je Ilijaš trebalo napustiti mnogo ranije, možda bi Vođa imao manje "brige". A narod se trefio žilav i tvrdoglav. A predsjednik isti takav...

Posljednji put smo se vidjeli na Jahorini (u hotelu Bistrica), u vrijeme neposredno po Dejtonu, kada je zbog svojih stavova pao u nemilost vrhuške SDS-a za koju je nastupajući egzodus bio kolateralna šteta koja njih lično ne pogađa (čak ni Momu koji se i tu opario).

Jeste "igrao za raju i zanemario taktiku" ali Bog sve vidi...
ilijas_razno- 15640 - 28.10.2007 : Mladjo Simanic Luzern - best (0)

Za Tanju


Pomoz Bog svima a pogotovo Srbima!!

Tanja u pravu si ja sam lično iz Ilijaša i znam šta se dešavalo za vreme rata pošto mi je iz familije puno Ujaka itd. ratovalo i branilo Ilijaš a pogotovo Vogošću iz pravca Visoko, Zenica, Breza, Nišići itd. Tanja ja sam iz Sovrle a jesili ti iz Mrakova posto imao sam Familije tamo pre rata možda se znamo.

Prijateljski pozdrav mojim Srbima!!!!
ilijas_razno- 12038 - 24.03.2007 : Niski - best (0)

I ja sam bio ilijaski borac


Sve si pogresno razumjeo! Za tvoju informaciju i ja sam borac tog herojskog grada. Od 16 juna a do tog datuma na malo zescem ratistu koje si ti gledao na televiziji. A i ja sam planinjak tako da ti ta zablja perspektiva pada u vodu i vrlo sam visok. Sto se tiče mog nadimka "Niški" to je zato sto ga pušim od 1991. godine i to si ti trebao da sam shvatiš ako si već intelektualac.

Da samo znaš da znam napamet Nišiće i da sam kao pripadnik Ilijaške brigade branio neke položaje i kote. Sada neću nabrajati mjesta i sela ali ako te bude zanimalo i to ću ti napisati.

A sve ono sto sam rekao za ovce i ostalu sitnu a bogami i krupnu stoku ti i sam znaš da je istina. To sve ne znači da nije tu bilo pravih junaka ali mi ne možes reći da sam ja ovo izmislio.
Zapeo si za moj nadimak pa mi objasni sta ovaj tvoj znači. Slab sam sa engleskim jezikom i ne volim ga nešto ali mi se čini da ova brljotina i nije iz gore pomenutog jezika.

I naravno za kraj da znaš bio sam i na Nabožiću na dijelu gdje su napadali razno-razne elitne jedinice poput Živiničkih osa, Džamijskih golubova, Lasta i svih ostalih ptica i kukaca.

Sve ti ovo govorim samo da znas da ja nisam jajara, samo se moje viđenje rata možda ne sviđa tebi koji si to gledao sa "visine".
Toliko od mene. Pozdrav svima sa sarajevskog ratista. I dalje "Niški".
ilijas_razno- 11926 - 12.03.2007 : - best (0)

Da pustimo mrtve na miru?


Stvarno da li će se ikada prestati pisati o tom prokletom ratu u kojem su jedino pojedinci profitirali a siromašni ginuli za ideale. Pa zar ljudi niste svatili da je ovaj rat samo nanio nesreću svima i da niko nije pobijedio.

Meni bi najdraže bilo da sam danas u svome Ilijašu a vjerujem i mnogi drugi koji danas zive u Zvorniku, Bijeljini, Loparama i kojekakvim selendrama. Nikakve me uspomene ne vezuju za ta mjesta a kamoli da budem sretan tamo. Ovo je najgore što nam se moglo desiti! Cijeli rat ginuli po Vogošći, Ilijašu, Nišićima, a danas ne možemo ni da pošteno odemo tamo. Neko nam ga je debelo smjestio samo to mogu da kažem. I šta smo dobili na kraju da živimo tamo gdje nikad ni sanjali nismo.

Znači, drugi su nam sve skrojili a mi se prije rata zaklinjali u naše vođe a gdje su ti isti danas da vide kako mnogi heroji srpskog naroda nemaju sta da jedu a prije rata smo imali i posao, radili, živjeli nikome se nismo molili. Mislim da je nama svima jasno da smo mi možda i najveći gubitnici samo što ne želimo da priznamo nego se udaramo u prsa i pišemo o herojima kojih danas nema među nama.
Mislim da je najbojle da pustimo mrtve ljude na miru i neka im je laka zemlja. Toliko za sada od mene.
ilijas_razno- 11922 - 12.03.2007 : Niski - best (0)

za Groleta


E moj Grole možda je bolje da nisam ni bio na tom djelu koje ti pominješ. Poznavao sam skoro sve one o kojima ti pišeš i izvini ako neke zaboravim (a prošlo je dosta mutne vode od tada) ali valjda mozak sam zatvara neka sjećanja bilo dobra ili loša. Misliš li da sam nešta bolji od onih "pametnih" što su ga nabrali na samom početku? A bio sam do kraja a sad sam na kraju svega. Možda bi moja djeca bolje živila da sam pogino ili ostao invalid. Imali bi veće koristi od mene. A o nečijem junaštvu bi se moglo svašta reći i pričati u naredne 3 godine. Bili su mnogo veći junaci o kojima niko ne govori i ne zna. To su porodice tih što im se skuplja pomoć da ne skapaju od gladi i da kupe lijek. Ne osporavam ničiju ulogu u ratu ali nemoj mi novih Kraljevic Marka rađati. Znaš dobro životopis tih ljudi kao i ja ali su trebali narodu ti ljudi u datom momentu.
U svakom slučaju laka im zemlja bila.
Dosta sam ih lično znao i žao mi ih je.
A bio sam Grole na području Vogošće i Ilijaša

Pozdrav.
ilijas_razno- 11784 - 03.03.2007 : - best (1)

Re: Milomiru


E ti Milomire u Misoču, kod svoga punca.

Ko te je cera da se udas, treba si se oženiti ko svi ljudi, a ne ići ženi na glavinje.

Šalim se.

Kakve budalaštine buncas?

I Vogošća i Ilijaš su jedno, i jedna im je sudbina.

Kakve oćeš granice da pravis među Srbima?
Zar nam nije dosta berlinskih zidova?

Milomirov komentar se odnosi na to sto se na ovoj stranici dosta pisalo o Vogošći, a skoro nista o Ilijašu. E pa Milomire, u pravu si! Medjutim, ja ne odredjujem sta ce se pisati na ovoj stranici, nego posjetioci ovog foruma! Ako ti je volja - pisi, drugi ce da te slijede.

Pozdrav,
Zeljko

Idi na stranu - |1|2|