fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-IGRICE1
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

igrice1- 24427 - 05.05.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Sakupljanje sijena na Romaniji
Prošlog ljeta, dok sam se vraćao iz manastira "Sokolica" na Ravnoj Romaniji, zaustavi me zvuk belegije koja prkosno struže niz sječivo gizdave kose "kovanice". Na livadi iznad kuće porodice Vojinović između otkosa "parkirani" konji.U poštenoj kući porodice Vojinović i slučajni prolaznik je rado viđeni gost. Nakon što popismo kafu, vrijedna porodica za "tili čas" završi sakupljanje sijena. Dan vreo, idealan za ovaj posao, ali na Romaniji uvijek moraš da žuriš jer prkosna planina začas promjeni ćud i odnekud prizove kišu...Brkati domaćin, stoji na zaprežnim kolima i premeće sijeno. Porodica složna, svako zna svoj posao, ali njegovo je da ponekad opomene nekoga od njih: "Hajde brže, prisloni malo više na ovaj ćošak... "Po otkosima bezbrižno skakuću mališani. Oni još uvijek ne učestvuju u raspodjeli posla, ali će jednoga dana i oni morati da pomažu svome djedu.Malo niže, komšija traktorom sakuplja sijeno. Nova moda stigla i na Romaniju - platiš traktor a djecu pošalješ u kafić "Viktorija" na Sokocu...U povratku nabasasmo na rasnu kravu i mladog vočića, finalne potrošače sijena iz dvorišta porodice Vojinović. Kad snijeg pokrije Romaniju, ona i njen vočić će u dubini tople štale zadovoljno grickati ukusnu romanijsku travu dok vani na okolnim čukama zavijaju vukovi.

igrice1- 16760 - 19.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Na putu kroz Hercegovinu


Oduvjek sam bio opčinjen "Znakovima pored puta". Valjda nam je to u krvi, a možda i zato što oni obilježavaju vrijeme i prostor u kome živimo.

Ovu fotografiju sam napravio 25. jula 2007. godine na ulazu u opštinu Foča, sa hercegovačke strane. Sem znaka "Foča", posebno sam bio opčinjen linijom razgraničenja svjetlosti i tame, dva sasvim suprotna svijeta.

Obratite pažnju i na hercegovačke borove koji đikljaju iz kamena. Rastu tamo gdje je nemoguće opstati.

Dobro došli u Foču
igrice1- 16759 - 19.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Komentar nije potreban


Na izlazu iz goraždanskog kantona, kod crkve u Kopačima, stoji tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku". Izgleda da našim "komšijama" i bivšoj "braći" i ta tabla smeta, jer je neprestavno uništavaju.

Komentar nije potreban, a sliku sam napravio ovog ljeta, na povratku sa mora.

Gorazde - Kopaci - tabla Republike Srpske
igrice1- 16628 - 09.12.2007 : Gromovnik Republika Srpska - best (6)

Sjećanje na plažu


Snijeg pao i pokrio Sarajevo. Za one koji se sjećaju ljeta, evo jedne slike da nas podsjeti na one žarke dane kada sarajevske ljepotice izađu na bazene: Bentabšu, Ilidžu... Uživajte!

Muslimanke na plaži
igrice1- 16526 - 02.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Maluš


Ova je prva krivina na izlazu iz šume poznate pod imenom Maluš. Na desnu stranu je ograda prema mjestu gdje smo nekada pekli jagnjad. Sada je taj prostor ograđen, i ne može mu se prići. Omladina sada, uglavnom peče jagnjad ispod izvora Bioštice, gdje je Nina napravio klupe i nadstrećnicu.

Na lijevu stranu je strijelište, gdje smo kao srednjoškolci išli na gađanje. Malo dalje je Ledenica, poznata pećina.

Nigdje nebo nije tako lijepo kao u Sokocu!

Malus - gdje smo pekli jagnjad
igrice1- 16525 - 02.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Crkva na Gradcu


Ova sliku sam snimio u avgustu 2007. godine, iz dvorišta zgrade Veterinarske stanice.

Sokolac Crkva
igrice1- 14810 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Ljetnji snijeg


Možda ste već zaboravili, ali prije dvije godine se desilo nešto jako neobično. Naime, 8. juna 2005. godine na Romaniju je pao snijeg. Fotografiju mi je poslao (prijatelj po kompjuterima) Mašan Radović. Slika dobija posebnu vrijednost jer je scenu ovjekovečio moj rođo Radislav Ćivsa - Ćile, najveći živi sokolački pjesnik i najveća živa sokolačka legenda.

Snijeg pao na Romaniji 8. 
juna 2005. 
godine
igrice1- 14806 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Šta se krije ispod žita?


Kaže moj prijatelj Vojvoda Janko da stavim sliku žita. E, pošto ja ispunjavam svaku želju, evo pa gledajte!

Drago mi je da je najzad neko uzorao Glasinac. Svaka čast, Braćo. Nadam se da ćete dogodine posijati čuveni, romanijski krompir. Bolji profit, a i više radnika treba da ga okopa.

glasinac - pokošeno žito

igrice1- 14804 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Mijat na Ravnoj Romaniji


Sem što jede jagnjetinu, kada dođe na Sokolac, moj brat Mijat posjećuje i crkve. Evo njega i njegove porodice ispred crkve "Sokolica" na Ravnoj Romaniji. Imam i dosta slika unutrašnjosti crkve, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Da ne budu sve slike Mijatove!

Ravna Romanija - manastir Sokolica
igrice1- 14802 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Maluš - visoko drveće


Otići u Maluš a ne prošetati netaknutom crnogoričnom šumom je prava šteta. Zbog toga sam i ja na temperaturi od 35 stepeni, potražio spas u dubokoj šumi. Miris smole u nozdrvama, cvrkuću ptice u krošnjama. Ma prava ljepota.

Malus - visoko drve

e
igrice1- 14800 - 22.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Bjelosavljevići


Evo malo slika Glasinca. Na ovoj slici se malo bolje vidi žito, ali i zadružni dom, u kome su se nekada davno (šezdesetih i sedamdesetih godina) održavale i igranke na koje je dolazilo pola Sokoca. Doduše i tada je dom manjkao malo održavanja, ali bilo je impresivnon vidjeti svu tu seosku omladinu, danas babe i djedove. Ja sam bio na toj igranci samo jednom kao sedmogodišnje dijete.

Bjelosavljevici
igrice1- 14631 - 14.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Glasinacko polje ravno...


Vojvodo,

pozdravljam ja tebe, makar ti bio i u "Minkenu". Međutim, malo si se zeznuo da ja nemam sliku Glasinačkog polja. Ne samo da imam sliku, nego sam ga snimio sa nekoliko strana. Ovo je onaj južni dio prema Vitnju. Nadam se da će mi neko poslati i slike pokošenog žita.

Pozdrav,
Zeljko

Glasinac - kamilica
igrice1- 14621 - 13.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Maluš


Ljut sto me brat Mijat nije pozvao na jagnje, odem ti ja da se "izduvam" u netaknutoj prirodi drage nam Maluši. Uzmem auto od jednog drugog (m)učenika, koji preko ljeba traži pogaču pa je iz Kanade otišao u švedsku, da tamo, ko bajagi, radi. Otvori se zemljo, da propadnem.


Maluš - Đorđev Auto
igrice1- 14620 - 13.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Šta radi Mijat kad dođe u Sokolac?


Evo vidis! Ovakvi su moji Sokocani. Mijat je bio u Sokocu, pekao jagnje a da mene nije pozvao. Boji se da cu mu ja pojesti, a ja ne jedem puno - jednu ili dvije plećke i malo vrata.


Sokolac - Mijat Suka
igrice1- 14619 - 13.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Sokolovići - pogled na sva sela


Evo jedne slike koju sam napravio u Sokolovićima. Sa ovog brda, koje je jako blizu puta za Crvenku, na mjestu gdje se odvaja put za Gajeve (rodno mjesto čuvenih političkih neimara iz plemena Cvijetići ali i moga rođe Takača koji je njihov saporter po porodičnoj liniji). Pogled baca na nekoliko kvadratnih kilometara i gotovo sva sela u okolini: od Crvenka, Gajevi, Sikira... Ovaj tip me je pratio gdje god sam krenuo!Sokolovici - Hajduk sa Romanije

Idi na stranu - |1|2|