fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-HTML
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

html- 301 - 24.10.2004 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Lekcija 1 - Uvod


Dobro došli na malu školu HTML-a. Za HTML kažu da je jezik. Za mene, HTML je samo jedan sistem kodova napravljen za Internet Eksplorer i druge programe "browsers" koje mi koristimo da dobijemo neku informaciju sa interneta.

Kao prvo, zašto su nam svi kodovi potrebni? Problem je što na internetu ima sem Mikrosoftovog operativnog sistema (MS Windows) ima i desetina drugih operativnih sistema. Svaki od tih sistema ima svoj sistem znakova. Primjera radi, ako kucate neki tekst u Notepad-u i pritisnete <Enter>, računar će pritisak tog tastera registrovati kao jedan znak. Nažalost, drugi operativni sistemi, za taj isti znak koriste druge kodove.

Problem komunikacije na internetu je mnogo dublji nego u mom objašnjenju, ali priča se svodi na to da je napravljen jedan standard, koji se zove HTML pomoću koga računari na internetu komuniciraju. Ustvari, postoji protokol koji se zove TCP/IP, a koji omogućuje razmjenu informacija između dva računara. Taj protokol zna kako da sa vašeg računara, bilo gdje u svijetu, nađe moj računar u Vankuveru i sa njega zatraži HTML stranicu, koja će kao jedna "kobasica" znakova biti poslata do vašeg Eksplorera, koji će te simbole pretvoriti u stanicu koju vi vidite u vašem pretraživaču.

U svakoj sledećoj lekciji, koju sam pripremio za vas, postoje dva prozora. U prvom prozoru vidite "program" napisan u HTML-u, a u drugom prozoru vidite kako bi se taj kod u stvarnosti vidio na internetu.
html- 302 - 24.10.2004 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Lekcija 2 - Moja prva HTML stranica


Svaka HTML stranica počinje sa <html> i završava se sa </html> kodom. Eto, naučili ste već jedno od najvažnijih pravila u HTML-u, da svi ovi kodovi idu u paru. Prvi kod označava početak njegove važnosti, a drugi znak označava prestanak njegove važnosti.

Drugi veoma važan kod je <body>. Riječ "body" na engleskom jeziku znači "tijelo" i ovaj kod označava da se unutar njegove "zone" nalazi ono sto ćemo mi ustvari vidjeti na stranici. Naravno, svaki <body> kod ima i svoj završni kod </body>

Treća stvar koju imate u našem prvom primjeru je tekst: "Ovo je tekst moje prve stranice". Ustvari, ovaj tekst je jedina stvar koja će stvarno biti prikazana na stranici. Sve ostalo su samo kodovi koje vaš Eksplorer dovija, ali ih ne prikazuje.

Vježba 1: Prekopirajte tekst iz prvog prozora u Notepad. Snimite ovaj tekst pod imenom "lekcija2.html" na vaš desktop, a onda dva puta kliknite na tu datoteku. Operativni sistem na vašem računaru će automatski startovati "Explorer", jer je on zadužen da otvara datoteke sa ekstenzijom ".html". Nakon toga bi, ako ste sve dobro uradili, trebali da dobijete istu "sliku" kao što je ja imam u donjem prozoru ove lekcije.

html- 303 - 24.10.2004 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Lekcija 3 - Zaglavlje HTML stranice


U ovoj lekciji ću da vam predstavim jedan novi kod, a to je <HEAD>. I ovaj kod ima svoj završni kod </HEAD>. Između ova dva koda imamo 11 linija teksta, od kojih ni jedna neće promjeniti izgled vaše stranice. Možda se i vi pitate zašto nam je ovaj tekst potreban! To je zbog toga što naše buduće stranice na internetu neće posjećivati samo pojedinci koji su zainteresovani da pročitaju ono što mi pišemo, nego i internet pretraživači, kao što je "GOOGLE", koji te iste podatke indeksiraju u ogromne baze podataka, a onda olakšavaju drugima da u "moru" informacija na internetu.

Ovdje dolazimo i do pravila broj jedan na internetu. Ukoliko vaša stranica nije izlistana u pretraživačima, kao što je "Google", niko vas ne može naći na internetu. Zbog toga, što više informacija damo pretraživačima o našoj prezentaciji, bolje ćemo biti rangirani. Primjera radi, ako na "Google" otkucate riječ "Sokolac" dobijete oko 6000 dokumenata u kojima se ova riječ pojavljuje. Ako vaš dokument nije na prvih tri strane, šansa da vas neko nađe je 90% manja. Mislim da sada shvatate važnost ovih kodova, koje cemo mi zbog jednostavnosti naših budućih primjera zanemariti.

Prije nego što završimo ovu lekciju, da objasnimo još dva koda. Prvi kod je <TITLE>, koji ima i svoj završni kod (kod se na engleskom kaže i tag), koji ima oznaku </TITLE>. Tekst koji stavimo između ova dva sajta, vidite u gornjem dijelu vašeg prozora, ispisan je bijelom bojom na tamno plavoj pozadini.

Konačno, da nešto kažem i o jednom, pomalo nestandardnom kodu u HTML-u. Kod <META> ima drugačiji format od svih kodova (tagova) koje smo do sada upoznali, ali NIJE POTREBAN </META> KOD.

Još jedna napomena! Nije bitno da li ove kodove (tagove) pišete velikim, malim, ili mješovitim slovima.
html- 304 - 24.10.2004 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Lekcija 4 - Pisanje paragrafa


Ako ste pažljivo pročitali prethodne lekcije, možda ste zaključili da je HTML jezik u kome treba puno pisati da bi se malo kazalo. U narednim lekcijama ću pokušati da vas ubjedim da niste u pravu! Naime, do sada smo samo dotakli suštinu problema, jer smo uglavnom govorili o kodovima koji se ne prikazuju, pa ako površno gledamo, nemaju značaja za nas.

U ovoj lekciji ćemo početi da naše znanje obogaćujemo tagovima (kodovima) koji nam omogućuju da formatiramo tekst, tj. da naše informacije, koje stavljamo na našu internet prezentaciju grafički uljepšamo.

Ovdje ćemo se pozabaviti tagovima (kodovima) koji označavaju početak i kraj paragrafa. Naime, mi Internet Eksploreru kažemo da jedan paragraf počinje sa tagom za početak paragrafa tj. sa <p> i završava sa tagom </p>.

Vježba 4: Prekopirajte HTML tekst iz donjeg prozora u Notepad. Snimite u datoteku "vjezba4.html" i kliknite dva puta da provjerite kakav ćete izgled dobiti.

html- 10165 - 11.08.2006 : Haker - best (0)

Pitanje za Željka


Zeljko mozes li mi na mejl malo pojasniti kako da uradim ovaj kod da na stranici ne radi desni klik unaprjed hvala. Moj mejl je fifiŽspinter. net

Fifi,
na zalost ne mogu, ali samo iz jednog razloga sto se nisi predstavio imenom i prezimenom. Zbog toga, ti prvo meni napisi email "ko si i sta si", pa cu ti ja odgovoriti.
Pozdrav,
Zeljko

Idi na stranu - |1|2|