fix
Logo
fix
Nalazite se na Sa1992-HOTONJ
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

hotonj- 102787 - 17.10.2018 : Neba Bak Srbija - best (7)

Četiri heroja sa Hotonja


Pišem pomalo setno jer smo pre tačno 26 godina na Hotonju, prema Kobiljoj glavi, imali akciju, tačnije u Fočanskoj. Nažalost, tada smo imali četiri poginula borca. Bili su to pravi junaci, koje nikada ne smemo zaboraviti, kao ni našu borbu za Srpstvo.

Tog nesrećnog dana, poginuo je moj pobratim Paja, junački se bacio ispred muslimanskog rova da spasi našeg malog Šišketa, ranjenog od snajpera, i nažalost poginuo kao i Paja.

Tog dana je svojom levicom, zlatnom levicom, Savan, hrabar momak, istinski heroj, srušio poslednji u nizu neprijateljskih bunkera, koji nas je sputavao u daljem pohodu na neprijateljskim rovovima. Posle njegovog hica, pao je i poslednji bunker.

Upadom u neprijateljske tranšee, pokojni Ljuba Četnik je počeo jurnjavu za neprijaeljem, koja se ispostavila kao i njegova poslednja borba sa Turcima. U tranšejima ga je sa leđa pogodio neki Mudžahedin, najverovatnije sakriven, jer upadom u njihove rovove, natala je opšta bežanija. Eto, tako je Ljuba izgubio život od nekog uplašenog neprijatelja.

Tog dana je izgubio život i Zorkin rođeni brat, Apatinac.

Nažalost, imali smo četvoro poginulih koje nikad ne trebamo prepustiti zaboravu, kao i nekoliko ranjenih boraca. Moram da napomenem, da je u svom tom žaru borbe, i kad nam je pomoć trebala najviše, naš transporter stajao na stotinak metara i nije hteo da nam pruži podršku. Iz kog razloga se to desilo nismo nikada saznali, kao ni to ko je bio vozač. Da je kojim slučajem poslušao naše vapaje i priskočio u pomoć, sigurno da ne bi imali žrtava.

Akciju je vodio naš pokojni komandir Buca, legenda Trece sarajevske brigade.

Koristim i ovu priliku da odam poštu svim našim poginulim borcima i da ih nikad ne zaboravimo. Slava im, a preživelima veliki pozdrav!
hotonj- 91491 - 28.10.2014 : Mirela Numanović - best (1)

Vuković Slaviši - Caki


Bivši druže,

ja sam tvoj školski drug iz Osnovne škole. Zajedno smo sjedili u istoj klupi. Tvoja kuća je bila na samoj liniji. U jednom od izviđanja imao sam te imao na nišanu sa nekih 15-tak metara ali nisam mogao, a nisam dao ni drugima da pucaju u tebe zbog školskih dana i uspomena koje me vezuju za tebe. U tvojoj kući sam bio viće puta, isto kao i kod Prede pa sam siguran da možeš da se sjetiš o kome se radi.

N. S.
hotonj- 91445 - 18.10.2014 : Neba Bak Srbija - best (1)

Poginuli junaci: Dejan Pajić, Ljuba Četnik i Zorkin brat


Pozdrav. Evo da se javim sa danom zakasnjenja, navrsava se 22 god. od pogibije mog pobratima Dejana Pajić, malog Šišketa, Ljube Četnika i Zorkinog rođenog brata, kome sam nažalost zaboravio ime.

Bio je to težak oktobarski dan, akcija od Hotonja, Fočanskom ulicom ka Kobiljoj glavi u kojoj smo nažalost poginuli četiri odlična borca. Imali smo i nekoliko ranjenih, i koje kao i ostale heroja iz rata ne trebamo zaboraviti, slava im.

Ovu priliku koristim da poželim brz oporavak našem komandiru interventnog voda, Buci koji se bori sa bitkom svoga srca, i za koji se nadam da će izaći kao pobednik kao i u mnogim okršajima u toku rata. Neka nam je u ovom teškom vremenu Bog uz nas!
hotonj- 89987 - 02.05.2014 : Nermin Balija Hotonj - best (0)

Hotonjac


Samo smo jednom napali položaje Srba u Hotonju i to prema kućama Močevića gdje je poginuo otac od Lopatića Zdravke, dobar čovjek ali bio na pogrešnom mjestu. Uostalom, bio je rat.
hotonj- 84493 - 20.04.2013 : Zoran Bozic Bijeljina - best (0)

Odgovor Sarajliji, Vogošća


Ja sam Zoran koga tražiš. Kažes da smo bili prijatelji iz mladosti, pa te molim da mi spremiš svoju e-mail adresu da ti se javim. Pozdrav!
hotonj- 84423 - 17.04.2013 : Sarajlija Vogošća - best (0)

Zoka Božić


Pozdrav svima,

Da li je neko poznavao Zorana Božića iz Hotonja? Čuo sam da mu je otac Pero poginuo, nismo se ni čuli ni vidjeli od kako je počeo rat, a bili smo nekada veliki drugovi. Ako neko zna bilo šta vezano za njega molim vas da mi to javi.
hotonj- 27431 - 30.03.2011 : Pero - best (0)

O Hotonju, Paji, Caki...


Pročitah, dodše sa malim zakašnjenjem, ovo što je poštovani "Neba Bak" napisao o njegovom ratovanju u Vogošći a naročito na Hotonju. Iznio je neke istine, poluistine kao i dosta neistina - valjda zbog vremenske distance pa je čovjek zaboravio...

Onoga dana kada je poginuo Paja (ime mu počinje sa D. ) bio sam od njega udaljen svega par metara. Poginuo je odmah, kao i njegov pomoćnik čije ime takođe počinje sa D. Paja je nosio M84...

Tačno je da ih ne bismo mogli izvući da pokojni Savan RB-om nije pogodio rov. Međutim, Savan nije poginuo taj dan.

Kad je Caka, koji nije bio nikakav švercer, pogodio provodnik dalekovoda samo sam ja bio pored njega.

Mi nismo primali nikakvu platu, na tim livadama kojima se lila krv smo se igrali od naše rane mladosti...
hotonj- 20530 - 07.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Zaboravljeni Hotonj


Početkom rata 1992. godine, Hotonj je imao svoj bataljon. Njihov bataljon je dao ogroman doprinos da se održi fabrika "Pretis" zajedno sa Blagovačkim bataljonom. Prva četa je čuvala sami krug Fabrike, a druga četa je imala zonu od fabrike do Močevića kuće i treća četa je bila stacionirana na Orahovom brijegu.

Mještani Hotonja nisu imali dovoljno boraca, pa im je brigada krajem 1992. godine poslala u pomoć i dio ljudi iz Vogošće. Njihove linije su često napadane, a posebno dio oko Fabrike i Poljina. Te napade je izvodio muslimanski zlikovac Crvenjak, za koga se pričalo da je pohapsio Srbe sa Grahovišta i negdje na Kosevskom brdu ih streljao i zapalio. Zbog njegovih zločina, razmjena mrtvih tijela sa Grahovišta nikada nije obavljena.

Jedna od takvih njegovih akcije je bila planirana i na Hotonj. Domace stanovništvo je hrabrom borbom uspjelo da odbije njihove napade i nanese velike gubitke njihovoj jedinici.
Najteži položaj je imala treća četa, kako zbog konfiguracije terena tako i zbog neorganizovane odbrane. Ova četa je pretrpjela i najveće gubitaka jer je na Orahovom brijegu od snajpera poginulo čak 57 ljudi.

Njihov glavni problem je bila linija koja nije formirana do proljeća 1993 godine. Stražarska mjesta su bila kraj njihovih kuća i štala pa niko nije htio da se izmjesti naprijed. Dolaskom Laze na taj dio linije krajem 1992. godine i preuzimanjem čete počela su pomjeranja i stvorila se sigurnija odbrana za taj prostor. Pored toga, smanjene su mogućnosti djelovanja snajpera i pogibije su bile mnogo manje. Lazo je odlikovan kao komandir čete, i ja mu na tom uspjehu čestitam.

Hotonjski bataljon je imao i interventni vod kojim je komandovao ajić Spasoja. Njegova jedinca je bila herojska za taj dio ratišta, i kao takvu brigada ih je koristila kao interventnu jedinicu za najteže akcije. U toj jedinici su se isticali Ranko Radovanović i Radenko Galinac-Gali. Njihova udarna trojka je nizala uspjehe na svim djelovima sarajevskog ratišta. Kao takve, komanda Brigade ih je pridodala četi "Ježeva" i njihov doprinos za odbranu Vogošće je bio jako veliki.

Hotonjski bataljon zbog nedostatka ljudstva i komandnog kadra pridodat je Blagovačkom bataljonu krajem 1993. godine. Junački su se borili i sa velikim brojem žrtava uspjeli da očuvaju borbene linije do kraja rata.

U to ime ja im ovom prilikom čestitam, a poginulim borcima neka je vječna slava i hvala.
hotonj- 20487 - 05.02.2009 : Zeljko Pejovic Njemacka-Frth - best (3)

Zaboravljeni Hotonj


Pomaže Bog,

Ovo pisanje "Vogošćanina" je lijepo i zanimljivo, ali brate, isto kao i prije rata, Vogošća pa Vogošća... ostalo je nebitno.

Ja sam stanovao iznad OŠ " Zagorka Dragović" - sad su je balije preimenovale u nekog lokalnog mudžahedina, ne znam tačno kao se zove. Tu sam bio na liniji cijeli rat i branio unaj put kojim su ovi "mangupi" iz Vogošće ponekad "odšetali" do Betanije, naravno u novim uniformamam i sa pancirima, koji ja nisam obukao ni jednom u ratu, sa trakama oko glave tako da sam ponekad imao dojam daje i sam "Rambo" postao četnik.

Mislim, znamo svi ove napuhane heroje sa naušnicama, koji su samo dolazili da zakuhaju, ispale par okvira i nazad u Hotel na novi dernek! A onda po nama balije deru tri dana. Čast izuzetcima, kojih je malo.

Hoću kazati braćo, da nije samo Vogošća i Vogošćani odbranili Srpsko Sarajevo, i mi smo pomalo puškarali.

Zašto niko ne pomene Terzu iz Hotonja, Terzić Nebojša, koji je svoj život ostavio u Hotonju, ili onih par Velešićana, Goju Nikolića, Buhe sa Huma, Mariće, Plazaniće, koji su po par puta bili ranjavani.

Neka nam "Vogošćanin Pravi" napiše koliko je puta bio ranjavan jer ko god je išao u akcije ili je poginuo ili je bio ranjavan bar dva-tri puta.

Koliko Boro Radić balija otpratio u Sarajevo radi njegove "Zere" koji bi sledeći dan zalegli na PAT-a na Mujkića brdu i derali se po Vogošći cjeli dan, da sa kao osvete... sve se zna!

Meni je uostalom svejedno, hvala Bogu da živim gdje živim, ne zanima me ni Republika Srpska ni usrana BiH, tamo ne mislim nikada više da se vratim, samo me srce boli za običnom rajom, a ove mudonje palamude li palamude.

E dosta brate, i ja sam bio nakav četnik, jebi ga. I to kažem sa ponosom, ne krijem se iza nekakvog nadimka, pa ko hoće neka me potrazi, samo sam branio svoji otadžbinu i svoj grad, Srpsko Sarajevo - zauvjek.

Željko Pejović
Frth - Njemačka

Idi na stranu - |1|2|