fix
Logo
fix
Nalazite se na Region-HARDVER
Nema upisa na ovu stranicu!

hardver- 500002 - 15.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (13)

Važno obavještenje!


OD DANAS VIŠE NIJE DOZVOLJENO POSTAVLJANJE PITANJA NA OVOJ STRANICI. SVE VAŠE PORUKE BIĆE AUTOMATSKI IZBRISANE.

 1. Prvo pročitajte sve postove na ovoj stranici, uključujući i stranice o Softver, Hardver, Kompjuteri, Igrice.... Mnogo toga interesantnog možete naći na njima. Ukoliko postavite pitanje na koje smatram da sam dovoljno detaljno odgovorio, vaš članak će biti izbrisan izbrisan.

 2. Nema potrebe da pokušavate da me kontaktirate na email, ili na Facebook, Skype... Odgovor nećete dobiti, bez obzira koliko je vaš slučaj "specifičan". Savjeti koje ovdje dobijete mogu biti korisni i za druge. U isto vrijeme povećava se posjećenost ove stranice, a ostvarujem i minimalne prihode od reklama na vrhu iste, ukoliko neko klikne na nju!

 3. Svoj problem opišite detaljno. Pokušajte da u pitanje ugradite i ono što sigurno znate, pa da tako podjelite svoje iskustvo i sa drugima. Pokušajte da odgovorite na neka, već ranije postavljena pitanja.

 4. Molim vas da ocjenite članke koji su vam koristili, tako što ćete kliknuti na pet zvjezdica iznad njega. Na ovaj način pomažete drugima da lakše dođu do korisnih informacija.

 5. Ne odgovaram na članke u kojima niste naveli svoje pravo ime, mjesto boravka i email adresu. Ne interesuju me imena poput "Maks" ili "Cakana".

 6. Pažljivo pročitajte poruku koja se pojavi nakon upisa vaše poruke


Radi lakšeg snalaženja, vaša pitanja o kompjuterima se razvrstavaju na sledeće kategorije:

 • U veze vaših problema sa hardverom (kompjuter se gasi, problem sa mišem ili tastaturom, kompjuter se restartuje....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa softverom ( problem sa Windows, ikonicama, Windows registry....) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • U vezi vaših problema sa ostalim programima ( Problem sa Windows Media Player, Explorer, Google Chrome... ) idite na sledeću stranicu: Kliknite ovdje

 • Na vaša pitanja u vezi igrica ne odgovaram. Međutim, na neke probleme i pitanja odgovore možete naći na sledećoj stranici: Kliknite ovdje

  Molim vas da prilikom postavljanja pitanja obavezno unesete:
  1. Vaše ime, mjesto boravka i email adresu (od čega zavisi da li će neko odgovoriti na vaše pitanje)
  2. Podatke o vašem kompjuteru: laptop ili desktop, a poželjno je da unesete i marku, npr. Toshiba Satellite A30.
  3. Operativni sistem ( Windows XP, Windows 7, Vista, Linux...)
  4. Dodatne podatke o programu ili hardveru za koji je vezano vaše pitanje
 • hardver- 80605 - 15.12.2012 : Dejan Novi Sad - best (0)

  Problem sa adapterom laptopa


  Kupio sam Dell Inspiron m5110r pre oko 6 meseci i do sada je radio perfektno. Posedujem licencirani Windows 7 (64 bit).

  Danas mi se dogodilo da sam primetio da se baterija na laptopu prazni, iako je punjač uključen u struju i tako dok se laptop nije ugasio. U tako ugašenom stanju laptopa, primetio sam da lampica na adapteru svetli, ali treperi, ponekad se i ugasi, a dioda na laptopu (za bateriju) povremeno zatreperi, na svakih 5-10 sekundi. Probao sam da izvadim bateriju i da je tako ostavim neko vreme, probao sam sa drugim utičnicama u stanu ali ništa. Pretpostavljam da je punjač u pitanju, ali bih bio zahvalan ukoliko bi mogli to da mi potvrdite.

  Unapred hvala!

  Dejane,

  i ja mislim da je punjač u pitanju, ali to ne mogu potvrditi. Uzmi mjerni instrument i izmjeri jačinu napona u njemu. On bi trebao da bude oko 17 volti ali ja tačan napon ne znam - to ti piše na punjaču.
  hardver- 80535 - 13.12.2012 : Zoran Markov Kikinda - best (0)

  DVD rezač


  Poštovani,

  Već neko vreme bezuspešno pokušavam da nađem nekog ko se razume u DVD rezače, pa tako naiđoh na ovaj sajt i nadam se da mi možete pomoći. Imam DVD rezač lite-on dh-20-a4p kome optika radi ali zbog nepažnje je došlo do mehaničkog oštećenja. Imam mogućnost da nabavim DVD rezač lite-on dh-20-a3h na kojem je neispravna optika, pa sam došao na ideju da probam da prebacim optiku iz jednog u drugi DVD rezač. Iz prvog DVD rezača sam izvadio optiku, ali ne bih da uzimam ovaj drugi dok ne budem, siguran da je ova zamisao izvodljiva. Oznake DVD rezača su slične pa je možda i moguće to izvesti, i bilo bi dobro, ako znate šta znače te oznake, da mi i to objasnite.

  Hvala

  Zorane,

  vrlo je malo servisera kompjutera koji bi se upustili u to da popravljaju glave na rezačima, pogotovu što su oni tako jeftini da sam ih i ja nekoliko ispravnih već odavno bacio.

  Jedno malo upozorenje: laser koji čita DVD je veoma opasan, pa bi mogao ostati i bez vida čak i kada on ne radi.
  hardver- 80497 - 12.12.2012 : Goran Miljanovic Ugljevik - best (0)

  Problem sa laptopom


  Pozdrav,

  imam laptop Fujitsu Siemens Esprimo V 5535 OS XP. U poslednje vrijeme laptop se ne pali od prvi put na power dugme. U prncipu treba mu dva do tri puta da se pritisne i zadrži dugme pa tek onda upali. Problem je veći je nastao da sad pali svaki 10-15 put kad se pritisne power dugme pa nekad i više. Laptop radi normalno kad je uključen, temperature su dobre, nema problema sa sistemom sve je ok, jedino što baterija ne radi pa radi na punjacu, hvala unaprijed.

  Gorane,

  još dok sam čitao ovaj tvoj tekst, pretpostavio sam da imaš problem sa baterijom. Treba da znaš da prekidač za paljenje nije poput običnog prekidača za struju. Ono daje signal matičnoj ploči da se kompjuter podigne, a matična ploča može da to odbije iz više razloga. Ne mislim da je dugme u pitanju, ali ukoliko ga nastaviš pritiskati vrlo je moguće da ćeš i tu imati problem. Moguće je da ti je oslabio napon i na ispravljaču pa kompjuter nema dovoljnu jačinu struje. Može biti i još nekoliko drugih problema vezanih za matičnu ploču, procesor, ili jednostavno loš kontakt sa memorijom, diskom ili drugom perifernom jedinicom.
  hardver- 80331 - 10.12.2012 : Boris Markoski Krusevo - best (0)

  Kočenje slike


  Poštovani: U toku rada slika mi zakoči, pa se na tren isključi i tad se otkoči, pa se za neko vreme opet isto desi. Grafička je nVidia GeForce 5500x, a procesor Intel Celeron . U čemu je problem i kako ga resiti?

  Hvala unapred

  Borise,

  ovo ne mora biti problem sa grafičkom. Može biti da ti i Windows koči zbog loših performansi. Otiđi na ta Windows Task Manager - Performance pa vidi koliko je preopterećen procesor. Moj savjet ti je da za početak ponovo instaliraš Windows.
  hardver- 80189 - 05.12.2012 : Stefan Donji Milanovac - best (1)

  Računar se restartuje


  Zdravo. Pokušao sam da povecam RAM memoriju, imam trenutno 512MB i želim da dodam jos dve od po 256MB. Stavio sam te dve memorije pored te od 512MB i kada pokušam da uključim račnar, počne da podiže sistem, i nakon toga se restartuje. Hvala unapred.

  Stefane,

  ili koristiš pogrešnu memoriju ili si je loše stavio. Možda ti stara i "nova" memorija nije kompatibilna, što zavisi od matične poloče.
  hardver- 80186 - 05.12.2012 : Milos Stevic Beograd - best (0)

  Dell Optiplex GX60


  Pozdrav čovek,

  imam Dell Optiplex GX 60, i radio je normalno, sve dok jednog trenutka nije počeo sam da se pali i gasi uzastopice, nakon toga se ugasio i sad mu na dugmetu za paljenje sija žuta lampica i nije ga moguće upaliti.. . Da li znaš otprilike sta bi to moglo biti i da li se isplati popravljati?!


  S' poštovanjem

  Miloš

  Miloše,

  ovaj problem je vjerovatno hardverske prirode. Isključi kompjuter iz struje neko vrijeme pa ga onda pokušaj podići preko CD-a. Ukoliko se ne uključi moraćeš da ga odneseš na servis, naravno ako ne možeš kupiti ništa bolje jer sam ja par takvih već odavno bacio.
  hardver- 80177 - 05.12.2012 : Djordje Djordjevic Zrenjanin - best (0)

  Medium akoya 1311 notebook


  Crkla mi je tastatura, probao sam da je nađem ali ne ide. Rešio sam to sa običnom tastaturom ali ne mogu da upalim WiFi kameru. Postoji li neko rešenje pošto nemam Fn tipku na ovoj?

  Fn taster nije običan taster! Koristi se kod laptopa da se softwerski mapira kombinacija kombinacija Fn tastera sa nekim drugim tasterom. Kako se to radi u čipu na tastaturi (koja tebi ne radi) veoma je teško to izvesti na običnoj tastaturi. Poznati su mi samo neki laptopi (npr. Lenovo) kod kojih se to može odraditi pomoću BIOS interrupt handler-a.
  hardver- 78725 - 03.11.2012 : Tea Nis - best (0)

  Nemogu da restartujem kompijuter preko dugmeta


  Poštovani,

  Imam problem koji se javio nedavno pošto sam kupila novi sistem za napajanje. Kompijuter mi je dosta star ali radi dobro sem što se povremeno desi da zabaguje kad igram neku prejaku igricu ili ponekad kad sam na netu pa se pretraživač ukoči, bez obzira da li je u pitanju Chrome, Mozila ili šta već. U tom slučaju ga restartujem preko dugmića na računaru.

  Pre nekih par dana sam ugradila novi sistem za napajnje, pošto je stari otišao u propast i evo sada kad sam probala da restartujem kompjuter, dugme odjednom ne radi. Morala sam da odem na "Restart" preko Start menija i da sačekam nekih 10 minuta dok se sve na jedvite jade nije ugasilo.

  E sad, problem je u tome sto ako kompijuter zabaguje ubuduće dok sam na interenetu mogu nekako da se izvučem preko start menija ili jedostavno da na neki drugi način pogasim programe. Ono što mene brine jeste šta ću da uradim ako se kompijuter zaledi dok nešto radim ili igram igricu? U tom slučaju nema mi spasa ako dugme ne radi.

  Nisam toliko upućena u hardver, ali moje je mišljenje da je u pitanju kontakt ili nešto slično. Možda je i ovaj novi sistem koji sam uzela. Mada me interesuje da li može biti problem u softveru ili to nema nikakve veze i naravno imam li ikakvih izgleda da popravim stvar?

  Hvala unapred.

  Tea,

  ne vjerujem da je problem do jedinice za napajanje, sem ukoliko ti kompjuter "zaštopa" češće nego ranije.

  Otiđi na "Control Panel" a onda "Power options" a onda "Advanced" TAB. U dijelu "Power buttons" piše "Whne I press power buttion" izaberi "Shut Down" iz menija. Možda je taj tvoj serviser promjenio ovu opciju.

  Za tvoju informaciju, na zadnjoj strani kompjutera imaš jedan crni prekidač na koji možeš da ugasiš kompjuter ukoliko zamrzne pa da ono dugme na prednjoj strani kompjutera ne radi.
  hardver- 78660 - 01.11.2012 : Mirko Tomic Nis - best (1)

  Problem sa kompjuterom


  MACHINE_CHECK_EXCEPTION
  Technical information:
  STOP:0x0000009C (0x00000004, 0x80545FF0, 0xB2000000, 0x00070F0F)
  Beginning dump of physical memory

  Nisam baš načisto o čemu se radi ovde kakav je problem u pitanju. Ovo mi izbacuje non stop na ekranu pa ne znam šta može da bude. Čekajući tvoj odgovor unapred ti se zahvaljujem. Pozdrav iz Niša nadam se da ces uvideti u čemu je problem.

  Mirko,

  iako nisi zaslužio odgovor, moram da ti kažem da je problem hardverske prirode i da kompjuter moraš odnijeti na servis.
  hardver- 78630 - 31.10.2012 : Milos Nikolic Arandjelovac - best (0)

  Problem sa grafičkom karticom


  Kupio sam nov računar procesor AMD Phenom II X4965 Ausova ploča 2x4 giga ram akingston napajanje ms pro 550atx i uzeo sam polovnu grafiku msi gtx 560 ti golden edition. Dešava se da igram Call of Duty i počinje da se čuje neki kuler sve više i više da bi u jednom trenu se pojavili kvadratići na ekranu i računar mora da se restartuje. Šta bi moglo da bude?

  Miloše,

  pročitaj "Važno obavještenje", pa kad si to shvatio ponovo postavi ovo isto pitanje.
  hardver- 78509 - 27.10.2012 : Bogdan Obradovic Sombor - best (0)

  Kompjuter mi blokira


  Pozdrav! Imam jedan problem koji nikako ne mogu da rešim. Naime, kada uđem u neku igru ili aplikaciju kompjuter mi blokira tj. zamrzne se i onda ga moram resetovati. Nakon toga više ne blokira, međutim kad mi se opet ugasi i kad ga opet upalim i odem u neku igru igram je možda 10 minuta i onda opet blokira. Ne znam šta da radim, molim vas da mi pomognete.

  Bogdane,

  zamolio bih te da ponovo postaviš pitanje, ali sa mnogo više informacija o tvom kompjuteru i operativnom sistemu.
  hardver- 78494 - 27.10.2012 : Marija Tomic Beograd - best (1)

  Acer Aspire One d257 - teško palim notebook


  Potovani,

  imama ovaj notbook već 6 meseci. Od nedavno se teško pali, tj. kada ga uključim dugo stoji crna pozadina i sitno u desnom donjem uglu samo piše "Windows 7, build 7601 this copy of Windows is not genuine". Nekad se posle 15 min npr. upali i desktop je crn sa par ikonica.

  Moje je pitanje kako da instaliram novi windows ili šta je već potrebno?

  Marija,

  kao prvo, to nije ništa strašno! Prije izvjesnog vremena si prihvatila da Windows Update instalira jedan dodatak (patch) koji Microsoft koristi u borbi protiv piratstva. Hoće Bill da zaradi još novca.

  Treba ti CD sa Windows operativnim sistemom i ključ koji nije identifikovan kao piratski, tj. na internetu nema na hiljade kompjutera koji imaju Windows OS sa istim ključem.

  Pozdrav, Željko Tomić

  P.S. Imaš isto ime i prezime kao moja kćerka.
  hardver- 78474 - 26.10.2012 : Dzemil Huseinovic Novi Pazar - best (0)

  Problem sa grafičkom karticom


  Zdravo,

  skoro sam kupio polovnu grafičku karticu jer mi je stara integrisana. Kada sam je priključio u racunar radila je normalno neko vreme (20-tak minuta) ali je onda monitor izgubio sliku i lampica na monitoru je svetlela kao na stand by. Pošto sam jedino mogao da restartujem kompjuter probao sam ponovo ali ovaj put pri paljenju kada nastupa deo "wellcome" dolazi do istog kvara.

  Kućište sam probao na drugi monitor i radilo je normalno. Na integrisanu radi normalno!

  možda ti je "otišla" ta kartica koju si kupio. Pokušaj da je staviš u neki drugi kompjuter i da je testiraš. Druga opcija je da odeš u "Safe Mode" i da tamo pokušaš da instaliraš drajver za tu karticu. Treća opcija je da u dokumentaciji za matičnu ploču provjeriš da li je potrebno nešto promjeniti u "Setup" ili uraditi nešto na matičnoj ploči. Možda se kompjuter "buni" što ima dvije video kartice. Kod nekih matičnih ploča ona koja je integrisana treba da se "isključi".
  hardver- 78464 - 26.10.2012 : Predrag Slavnić Beograd - best (1)

  Dell vostro 1720 - crn ekran


  Pročitao sam postove i odgovore ali mi se čini da nisam pronašao "moj" problem. Kupio sam polovan laptop kupljen 2010 godine. Iz čista mira se dešava a pri tom ga uopšte nisam "opteretio" zahtevnim procesima, recimo samo surfujem netom, slika se zamrzne, kursor se ne pomera i onda ekran postane crn. Sijalice diska i uključenja svetle ali slike nema. Ekran je crn.

  Kada dužim pritiskom na dugme za isključenje isključim laptop, sačekam pola minute i pokušam da uključim sve je isto, ekran je ponovo crn. Sijalice desno od HDD, WiFi i BT sijalica blinkaju i trepere - polude.

  Tek kada ga ostavim par minuta mogu da restartujem. Nisam primetio da se greje laptop osim sredina rama ekrana donja. Vadio sam bateriju, konektor punjača da radi na bateriji. Nema efekta ni pravila kada će se to pojaviti. Nekad radi par dana ok a onda poludi. Dva puta se desilo i da se pojavi plavi ekran ali odmah restartuje pa ne stignem da pročitam šta se dešava.
  PODACI LAPTOPA-Intel core 2 duo T6670 2. 2GHz, 4GBDDR2 RAM 800MHz, 500GB HDD SATA2, grafika nVidia GeForce 9600M GS 512MB, OS Windows 7. Hvala unapred.

  Predraže,

  da sam na tvom mjesu, ja bih prvo pokušao da priključim laptop na eksterni monitor. Ukoliko sve radi, onda smo bar sigurni da nije problem sa pločom i video karticom.

  Jedan moj prijatelj, serviser, je na identičnom laptopu kao tvoj, riješio problem tako što ga je rasklopio i ponovu prikopčao onaj široki, pljosnati kabal koji dovodi sliku do ekrana. Znaš, zbog grijanja su oslabili kontakti, pa stvar nije dobro radila. Ukoliko je kabal oštećen ("nagoreo" i taman) možda ćeš morati da ga promjeniš.

  Naravno, postoji veoma mala mogućnost i da su otišle one male "katodne ccijevi" koje osvjetljavaju ekran. Međutim, ne mislim da je to tvoj problem.
  hardver- 78306 - 21.10.2012 : Kristijan Busovaca - best (1)

  Plav ekran, kompjuter se restartuje


  Čitao sam mnogo postova na stranici "Hardver" i našao sam mnogo toga sličnog mome. Komp je se prije normlano ponašao. U zadnjoj godini kada upalim kompjuter sve normlano radi i može raditi cijeli dan bez problem. E, sada dolazi problem kad upalim igricu bilo koju na primer: "Call of duty 2" ponekad igram i sat vremena, a ponekad samo pola sata, a nekad samo 10 minuta i kompjuter mi se jednostvno restartuje i izbaci mi plavi ekran. Znači ne piše nista na tome plavom ekranu kao standardno ono "Windows damage" pa neki brojevi. Znači to nije jednostavno, kad igram čujem "TIK" i plava boja tamana na ekranu i ništa dok ne restartujem sam neće se dalje pokrenuti.

  Kompjuter sam nosio na servis da oni podignu sistem sve ispočetka, ali džaba, grafička mi je ATI Radeon 9550 Series, Ram: 2 Gb, GHZ: 2, 4, itd.

  Moglo bi da bude do ventilatora, ali otvoren mi je procesor i često ga čistim, ali kad ugasim komp, onaj aluminij od kulera se zagrije i jako je vruć. Mislim nije toliko da se opržis al je vruć, i sad ne znam da li je do kulera ili napojne ili ne znam šta više može da bude

  Ulavnom samo kad igram igrice i kad sam u njoj sve je normlano dok odjednom se ne začuje nakon vremena dole u procesoru "TIK" i tamana plava boja na monitoru. Hvala unaprijed.

  Kristijane,

  tvoj problem je u video kartici ili u memoriji. Treba da znaš da igrice koriste određene memorijske segmente kojima ostali programi ne pristupaju. To što dobijaš plavi ekran u različitim intervalima, i samo kad igraš igrice, znači da je ova moja pretpostavka ispravna. To što čuješ "Klik" moglo bi da bude od ventilatora na grafičkoj kartici.

  Moj savjet ti je da pokušaš da zamjeniš grafičku karticu, ili pozajmiš od prijatelja. Ukoliko sve radi normalno sa novom karticom - kupi novu. Ukoliko ovo ne pomogne, uradi isto i sa memorijom.
  hardver- 78260 - 19.10.2012 : Amel Bedak Lepenica - best (0)

  Usb stick


  Imam problem sa USB stikom, uključim ga u kompjuter i u ćošku ekrana se pokaže uzvičnik i piše da ne prepoznaje uređaj, uključim u drugi računar sve se isto dešava. Sta da radim

  Trenutno radim na laptopu.
  Sistem: Windows XP.
  Usb je 4 GB. - TakeMS.


  Može li se ovaj problem otkloniti?

  Amele,

  vrlo je moguće da se tvoj USB stick pokvario. Ukoliko ga kompjuter raspoznaje kao drive, pokušaj da ga ponovo formatiraš. Ukoliko ga sistem ne vidi kao disk, ne preostaje ti ništa drugo nego da ga baciš.
  hardver- 78252 - 19.10.2012 : Ivan Veljkovic Krusevac - best (1)

  Kuler povremeno ne radi


  Posedujem desktop konfiguraciju od decembra 2011. sledeće sadržine,

  Ploča: Asus P*Z68-Vpro
  Procesor: Intel I7 2600 3. 4 Ghz
  Grafika: Asus GTX560
  HD: WD Caviar Green 1Tb SATA 6
  RAM :Kingston DDR3 8Gb (2x4) 1600MHz HyperX T1
  Napajanje: Thermaltake 775W
  Kućiste: Cooler master
  OS:Windows 7 Ultimate SP1 64b
  BIOS:Version 0902 (Nadograđen odmah po kupovini preko ASUS AI suite)


  Imam problem sa kulerom na procesorom već drugi put ne radi kada startujem računar, restartujem i ništa, ugasim na 30sec i radi normalno. ASUS PC Suite registruje da nije radio a da sada radi sve Ok, PC diagnostic kaže da je sve u redu, radio sam i stres test, sve je super. Prvi put sam imao problem pre 3-4 meseca kada sam ga pokretao iz sleep-a ista procedura i ponovo radi, od tada ne "uspavljujem" ga više.

  Gde sam pogrešio i šta da radim pogotovo što kompjuter radi po ceo dan, plašim se da kada sam na poslu a klinci se kući igraju da se ne desi otkaz ventilatora, pozdrav i hvala unapred.

  Ivane,

  vidim da se dobro razumješ u računare i da si uradio sve što je moguće. Svaka ti čast zna znanju!

  Kao prvo, nemoj da se brineš oko toga da će se nešto desiti ukoliko tvoji klinci ostanu sami kući a procesor se pregrije... Meni se to desilo na stotine puta, zadnji put juče kada sam sastavio jedan kompjter. Nakon nekoliko sati isti se ugasio, a potom se to desilo još dva puta dok nisam shvatio da nisam dobro učvrstio ventilator na hladnjak jer je jedan dio polomljen. Drugim riječima, tvoj računar ima zaštitni mehanizam koji gasi kompjuter čim se procesor pregrije.

  Tvoj problem je jako čudan i do sada se nisam sretao sa njim. Moj jedini savjet ti je da opereš hladnjak i ventilator, a potom da ih dobro osušiš fenom. Nakon toga pričekaj 24 sata prije nego što ih ponovo vratiš u kompjuter. Naravno, ovo uradi samo ukoliko ne možeš da kupiš novi ventilator.

  Ovaj moj prvi savjet je zbog toga što mislim da je moguće da izvjesna količina prašine izaziva / blokira rad ventilatora pa kuler ne radi kako treba.

  Drugi savjet je u vezi BIOS-a. Možda si promjenio neko setovanje pa zbog toga imaš nekih problema? Pokušaj da se sjetiš ili vrati kompjuter na "factory setting".

  Eto toliko! Ukoliko se još nečega sjetim, napisaću ti naknadno.

  Pozdrav,

  Željko
  hardver- 78250 - 19.10.2012 : Neđad Murtić Sarajevo - best (0)

  Slika na monitoru


  Zdravo,


  Nedžade,

  izgleda da je tvoj kompjuter poprilično star i da treba da ga daš profesionalcu da ga malo pogleda i očisti. Uzrok tvoga problema može biti pregrijavanje procesora, ali i čitav niz drugih problema: pad napona u jedinici za napajanje, problem sa video karticom ili sa memorijom, pa čak i problem sa matičnom pločom.

  U ovakvim slučajevim, ja najprije očistim kompjuter a zatim mijenjam jednu po jednu komponentu dok ne otklonim kvar!
  hardver- 78152 - 15.10.2012 : Jelena Novi Sad - best (0)

  Racunar pisti konstantno


  Za Jelenu!

  pažljivo pročitaj "Važno obavještenje" pa ponovu upiši poruku. Naravno ukoliko želiš.
  hardver- 77986 - 09.10.2012 : Vladislav Keselj Ljig - best (0)

  Problem sa USB


  Postovani,

  Imam problem zbog kojeg vam se javljam i voleo bih kad bih dobio odgovor na moju mejl adrese.

  Problem se pojavio kod instalacije nove kamere, kad je kompjuter prepoznao kameru istog momenta se ugasio i ako kamera ostaje prikačena na USB ne može da se pokrene jer se stalno restartuje nije problem sa napajanjem stavljano je jače, nije problem ni sa matičnom pločom memorijom grafičkom nošen kod vise majstora nisu uspeli da otklone problem uradjene je sve sta smo mogli da se setimo ali je problem ostao.

  Stara kamera kad sam je instalirao ponovo normalno radi ali je loša i ima problem sa oštrinom slike (treba joj jako osvetljenje) da radi to je njen jedini problem svi drugi uređaji koji rade na USB rade normalno jedino je problem sa telefonom koji malo teže prepozna.

  Molim Vas ako imate neku ideju javite mi na mejl ne znom da li ću uspeti da pronadjem odgovor na ovom sajtu.

  Unapred zahvaljujem!
  Vladislav Kešelj
  Ljig

  Vladislave,

  na email ne odgovaram!

  Kao prvo, tvoj kompjuter nema nikakvih problema! Problem je vjerovatno do drajvera koji je instaliran, ili do same kamere. Moj savjet ti je da promjeniš kameru. Ukoliko imaš WINDOWS 7, velika je vjerovatnoća da drajver koji ti imaš ne radi na ovom OS.
  hardver- 77632 - 29.09.2012 : Muhamed Omerhodzic Gorazde - best (0)

  Kompjuter previše bučan


  Prilikom ukjučivanja kompjutera on počne da grči kao traktor. Kako mogu da to riješim.

  Muhamede,

  moj prijedlog je da ga baciš u Drinu. Ukoliko se ti ne slažeš sa tim, onda ćeš morati da kompjuter odneseš u servis i da mu zamjene jedan od ventilatora koji se pokvario.

  P.S. Gdje nađe onu riječ "grči"?
  hardver- 77297 - 17.09.2012 : Ivana E Uzice - best (2)

  Laptop neće da se upali


  Poštovani,

  imam laptop Lenovo 3000 N100 (operativni sistem Windows XP) i danas mi se desio problem. Kada smo pokušali da upalimo punjač za mobilni u utičnicu na koju je povezano više produžnih, na trenutak se sve ugasilo, pa kad smo ga izvadili, onda se sve ponovo upalilo. Između ostalog i moj lapop je bio povezan na istu, s tim što mu je bila izvađena baterija, i onda se skroz ugasio pošto je došlo do prekida napajanja. Kada sam pokušala ponovo da ga upalim, on se pokrene, zasija lampica, čuje se zujanje, ali na ekranu se ništa ne pojavljuje. Crn je skroz i on se uopšte ne upali, a lampica i dalje sija. Zatim sam ga ugasila na dugme, isključila iz struje, stavila bateriju, sve se isto dešava.


  Ako biste bili ljubazni, da mi kažete Vaše mišljenje o kvaru koji je nastupio! Unapred hvala!


  Pozdrav,
  Ivana

  Ivana,

  drago mi je da si se ponovo javila, i da si ovaj put pročitala instrukcije.

  Problem koji imaš je dosta interesantan i dobro poznat! Pojedincima se dešavao isti problem, ali je on nestao nakon što su, nakon jedne sedmice ponovo pokušali da upale laptop. Napominjem da laptop mora da bude kompletno isključen iz struje, uključujući i transformator. Baterija takođe treba da bude izvađena iz kompjutera.

  Mada ne mislim da će i tebi ovaj savjet pomoći, ukoliko nemaš drugu alternativu - pokušaj!

  Postoji velika vjerovatnoća da ti imaš problem i sa transformatorom. U toku ovih strujnih udara on može da oslabi, pa bi bilo dobro da pokušaš da pozajmiš isti takav transformator i probaš ga na svom kompjuteru. Naravno ukoliko je to moguće! Ukoliko ovo nije moguće, nađi nekoga ko je dovoljno stručan da izmjeri napon na transformatoru (koji je negdje između 17 i 21 volt), ali i SNAGU struje koja može da drastično padne. Sve ove podatke možeš naći na poleđini tvog transformatora, pa neka ih taj ekektričar za slabu struju dobro prouči. Napominjem - za ovo ti ne treba majstor za kompjutere, običan strujaš, električar banderaš ili neki zaljubljenik u elektroniku koji ima dobro znanje i dobar mjerni instrument!

  Nadam se da si naučila lekciju! Preporučujem da za svoj kompjuter koristiš posebnu, odvojenu utičnicu na engleski "surge protected outlet", koja štiti kompjuter od strujnih šokova.

  Ukoliko ti ni jedan od ova dva savjeta ne pomognu, javi se ponovo pa emo pokušati nešto drugo.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  hardver- 76482 - 17.09.2012 : Elena Novi Sad - best (0)

  Nemam slike na laptopu


  Dobar dan,

  potreban mi je savet vezano za moj laptop. Naime, imam slican problem kao i nekoliko njih koji su postavili post, medjutim mom problemu ne pomaze odg koji ste im dali.

  Zatamnila mi se slika na laptopu, Toshiba sattelite a200, imam ga već 5 godina. Slika se vidi uz prisustvo nekog osvetljenja. Moja nedoumica je u tome da mi je jedan majstor rekao da je otišao čip na grafičkoj i da se to ne isplati popravljati, tj. zamenski deo je dosta skup, dok mi je drugi majstor rekao da je u pitanju display i da se može zameniti. Sada ne znam kome da verujem, tj. da li da poručujem zamenski panel, jer bih to sama nabavljala i ako taj majstor ne bude u pravu, ne znam šta ću sa delom. Mislim da treba da napomenem da mi je slika prisutna i ispravna na eksternom monitoru.

  Unapred hvala!

  Elena,

  ukoliko imaš slike na eksternom laptopu, to dokazuje da onaj tvoj prvi majstor nije u pravu.

  Ja bih se složio sa ovim drugim majstorom koji tvrdi da ti je otišla "katodna cijev" na ekranu. Međutim, pretpostavljam da on ne zna zamjeniti katodnu cijev, koja se može izvaditi iz većine drugih laptopa, i od tebe traži da poručiš čitav ekran - u tom slučaju gotovo svako može popraviti kompjuter.

  Treba da te upozorim da ni ovaj drugi majstor ne mora biti baš 100 u pravu. Može da se desi da ti je oslabio onaj eksterni transformator za napajanje računara, pa ukoliko znaš nekoga da ima sličan Tošibin kompjuter pozajmi isti pa probaj. Da napomenem kompjuter ne mora da bude isti model jer većina Tošibinih laptopa ima svega 2-3 vrste transformatora naizmjenične struje.

  Pozdrav,
  Željko

  P.S. Pošto imaš dobar kompjuter, u svakom slučaju se isplati naručiti novi ekran. Otkucaj sledeći tekst na Google, zajedno sa navodnicima:

  "For Toshiba satellite a200-29l Laptop Lcd Inverter Display Replacement"

  ...i dobićeš dio koji ti treba. Kao što vidiš, košta samo 20-tak dolara, a oni će ti vjerovatno tražiti oko 5000 dinara za zamjenu!
  hardver- 73906 - 15.09.2012 : Ivana E Užice - best (0)

  Laptop neće da se upali


  Poštovani,

  imam laptop LENOVO 3000 N100 i danas mi se desio problem. Kada smo pokušali da upalimo punjač za mobilni u utičnicu na koju je povezano više produžnih, na trenutak se sve ugasilo, pa kad smo ga izvadili, onda se sve ponovo upalilo. Između ostalog, i moj laptop je bio povezan na istu, s tim što mu je bila izvađena baterija, i onda se on skroz izgasio pošto je doslo do prekida napajanja. Kada sam pokušala ponovo da ga upalim, on se pokrene, zasija lampica, čuje se zujanje. ali na ekranu se ništa ne pojavljuje. Crn je skroz i on se uopšte ne upali, a lampica i dalje sija. Zatim sam ga ugasila na dugme, isključila iz struje, stavila bateriju, i sve se isto dešava.


  Ako biste bili ljubazni, da mi kažete Vaše mišljenje o kvaru koji je nastupio! Unapred hvala!

  Pozdrav,
  Ivana

  Ivana,

  dao bih ti savjet i to vrlo koristan, samo da si pažljivo pročitala moje "Važno obavještenje" a posebno poruku nakon što si upisala ovaj tekst. Onako, ne može!

  Moj predlog ti je da ponovo ukucaš istu poruku, ali da ovaj put uradiš onako kako se od tebe traži.
  hardver- 73882 - 14.09.2012 : Vedrana Petoš Prijedor - best (0)

  Web camera gasi kompjuter


  Instalirali smo web cameru, gigatech w-019. Međutim kada prikopčamo cameru na usb port, računar se ugasi. Molim vas odgovorite!

  Vedrana,

  mislim da imate previše uređaja prikopčanih na USB portove pa napon opadne. Isključite ono što vam nije potrebno!
  hardver- 73844 - 13.09.2012 : Nikola Cvetkovic Kragujevac - best (0)

  Problem: Baterija na laptopu


  Imam problem sa baterijom. Kad upalim laptop na ikonici za bateriju mi pokazuje mali x . Koristim window 7, i nisam stručan u ovoj oblasti. Pomagajte, molim vas!

  Nikola,

  pokušaj izvaditi bateriju i držati je izvan kompjutera jedan sat. Ukoliko nemaš originalni punjač (trafo) može da se desi da se baterija ne puni.
  hardver- 73785 - 10.09.2012 : Dragan Vukovar - best (0)

  Tamna slika na laptopu


  Bio bih Vam zahvalan ako bi mi mogli odgovoriti u čemu je problem. Laptop je fujitsu Siemens Amilo la 1703, ekran mi je taman kao da je ugašen, mada se na spram svetla nazire slika. Sve do skora ako mi se ugasi ekran samo otkačim inverter i ponovo ga spojim i slika je u redu mada se inverter znao grijati tu gde se spaja kako li se to zove konektor ili tako nešta nemam pojma, ali sada više ni to ne pomaže. Sada kada ponovim to sa inverterom slika se upali na dve do tri sekunde i ugasi se i tako u nedogled. probao sam više puta i uvek je isto radi dve tri sekunde i zatamni se. Uzeo sam drugi inverter i opet isto. Bio bih Vam jako zahvalan ako bi mi mogli reći u čemu je problem. Hvala.

  Dragane,

  imao sam identičan problem na jednom laptopu. Ovo je greška dizajnera tog laptopa, žice koje idu od konektora (unutar laptopa) su previše tanke i vjerovatno su pregorjele na mjestu gdje ulaze u konektor. Nađi nekoga ko se razumje u laptope i neka otvori isti. Odmah će vidjeti da su žuta i zelena žica, tačno na ulasku u konektor pregorele i neka to popravi.

  Inače tvoj laptop se pregrijava, pa bi možda bilo pametno da kupiš "cooling pad" tj. podlogu za hlađenje. To je u Srbiji jako jeftino, pa vjerujem da možeš da to nabaviš i u Vukovaru. Moj savjet ti je da laptop uvijek držiš na stolu, nikad u krilu ili na krevetu.

  P.S. Nisi ispunio sve uslove da ti odgovorim, li sam to ipak uradio.
  hardver- 72262 - 01.08.2012 : Aleksandar Subotica - best (0)

  Kompjuter se zaledi


  Poštovani!

  Imam problem sa kompom koji je od nedavno počeo da se pojavljuje. Naime, posle nekog vremena, nakon što ga upalim, računar se zaledi, bez obzira da li radio nešto na njemu ili bih ga jednostavno ostavio upaljenog dok odem da jedem ili slično. Kada se vratim i pokušam bilo šta da uradim (npr da otvorim startni meni), samo se zaledi i jedva uspem i da ga restartujem. Skenirao sam ga preko AVG, Avasta, Kasperskog, nije problem u virusima, defragmentaciju vršim redovno i nemam pojma šta je u pitanju. Zadnju reinstalaciju Windowsa sam uradio pre otprilike 4 meseca.

  U pitanju je windows XP 2002 SP3
  Intel pentium 4 CPU 2. 80Ghz, 1GB rama.

  Hvala unapred!

  Aleksansre,

  kao prvo, čestitke na tome što si prvi, od desetine onih koji su postavili pitanje u zadnjih par sedmica, a koji si pročitao i uradio upravo onako kao što je od tebe traženo.

  Kao drugo, vidim da dosta dobro barataš sa kompjuterskom problematikom. Sve čestitke i na tome.

  E, sada odgovor na tvoje pitanje! Ovaj tvoj problem može, ali ne mora, da bude hardverske prirode. Zbog toga, ukoliko ti ništa od mojih savjeta ne pomogne, jedan sigurno hoće - instaliraj ponovo Windows, što mislim da će za sigurno riješiti tvoj problem.

  Međutim, prije toga možeš pokušati sledeće:

  1) Pokreni CHECK DISK, da provjeriš greške na fajl sistemu na diskovima. Ti kažeš da si ovaj dio uradio!

  2) Izvrši CLEAN BOOT - probjeri da li neki drugi programi na tvom kompjuteru nisu u nekom konfliktu.

  Za ovo ćeš morati da nađeš uputstvo na intenetu, otkucaj na Google "How to perform clean boot?"

  Step 3: Perform SFC Scan.

  I za ovo imaš upotstvo na internetu, ali evo ti komanda, koja ide nešto kao ovo:

  sfc /scannow

  Ako ništa ne pomogne, ponovo instaliraj sitem.
  hardver- 71408 - 06.07.2012 : Tihomir Iljic Brcko - best (0)

  Problem sa CD uređajem


  Imam problem koji me muči već duže vrijeme. Kada hoću da pokrenem film ili neki video preko CD-a, kompjuter mi se restartuje. Pročita CD ali prilikom pokretanja restartuje se. Inače, normalno čita i pušta MP3 pjesme kao i sve ostalo ali mi ne dozvoljava da instaliram nikakvu igricu. Ako možeš pomoći, puno hvala.

  Na osnovu tvog nekompletnog opisa mogu da zaključim samo da ti je CD uređaj pokvaren ili da treba da instaliraš novi drajv za taj uređaj. Otiđi na "Control Panel" a zatim "System" i provjeri drajvere.
  hardver- 71348 - 04.07.2012 : Marija Jaskic Jesenice - best (0)

  Problem sa gašenjem računara


  Ćao, imam poroblem sa gašenjem laptopa. Na početku se uključi normalno, a onda opet ispočetka. Probala sam i networker, safe mode ali internet radi, a zvuk ne. Juče sam brisala stari antivirus i probala sam da naložim novi. Ne znam u čemu je problem. Hvala unapred.

  Marija,

  svašta si mi napisala, ali nisi objasnila stvarni problem. Pretpostavljam da se kompjuter pregrijava zvog ventilatora na procesoru. Pročitaj moje ranije odgovore.
  hardver- 71270 - 02.07.2012 : Ivan Mijatovic Smederevo - best (0)

  Racunar se gasi


  Pozdrav

  Imam problem koji ne mogu sam da rešim. Prilikom podizanja sistema računar se jednostavno ugasi. Menjao sam nekoliko napajanja ali uvek se ugasi, znači nije napajanje. Ne razumem zašto kada uđem u bios radi sasvim normalno, može tako da radi u nedogled, proveravao sam temperaturu koja i u ovim paklenim danima ne prelazi 40 stepeni, ne pregreva se. Kada hoću da instaliram nove Windows sve krene kako treba i čim se pojavi logo XP ili Windows 7 tu se ugasi. Sve odradi kako treba, formatira particiju ali kada dođe logo samo se ugasi. Naravno menjao sam i nekoliko hardova, i uvek isto. Primetio sam na ploči da ima 2-3 malo naduvena kondenzatora ili kako se već zovu, nisu iscurela ali moje mišljenje je da je jedan od njih tj. tečnost iz njih isparila. Ja bih da ih promenim ali to nisam do sada radio i ne znam da li su oni problem.

  Hvala unapred

  Ivane,

  meni se sve čini da si ti jako dobro potkovan u ovoj oblasti pa nisam siguran da ti ja mogu nešto više pomoći...

  Meni se sve čini da je za tebe jedino rješenje da promjeniš matičnu ploču. Naravno, izgleda da imaš neku koja je dosta jeftina pa sam odustao od ideje da ti predložim da promjeniš grafičku karticu jer pretpostavljam da imaš onu "built-in".

  U principu ne savjetujem popravljanje matične ploče sem ukoliko nisi spreman da je baciš u smeće.
  hardver- 70048 - 02.06.2012 : Nevena Nikolic Beograd - best (0)

  Problem sa baterijom na laptopu


  Nisam bas sigurna da se ovaj problem tiče hardvera, ali evo da okusam ovde.

  Kupila sam nov laptop Asus k53u, bez OS-a, a posle sam sama instalirala Win 7 64 bit(ne znam koliko je to bilo pametno) Ultimate. Inace sve radi ok, baterija traje do 6 sati. Međutim, od nedavno sam primetila da uopšte ne može da se upali ako baterija nije potpuno puna, ili ako nije na punjaču. Dobro, ponekad upali, ali nisam baš uočila kada može a kada ne.

  Problem je što je računar upaljen, čuje se zvuk, kao da je samo ekran isključen. Nisam do nedavno primetila, pošto ga koristim kao desktop, za stolom je i uvek uključen na punjač, pošto su mi tako rekli u radnji. Ali sada ovo počinje da me nervira. Molim vas da mi kažete da li je problem u softveru, ili da trčim na servis i žalim se. Inače, hitno mi je, posto nemam drugi kompjuter osim eee pc sa xpom za kome ne radi adapter za wlan, ali to pitanje postavljam na deo za softver. Hvala unapred!

  Nevena,

  laptopi imaju tkz. "inteligentne baterije" koje govore kompjuteru kada su prazne i kada se kompjuter može upaliti tj. kada se mora ugasiti.

  Izgleda da su tebi u servisu prodali kompjuter sa baterijom kojoj se "inteligencija pokvarila".

  Lično sam imao mnogo problema sa baterijama na kompjuteru. One ponekad ne znaju kada su pune, ili pokazuju da su prazne, a ustvari nisu. Na jednom od mojih kompjutera je pomoglo u nekoliko navrata kada sam izvadio bateriju iz kompjutera na nekoliko minuta, što je neka vrsta resetovanja. Međutim, za tvoj problem će vjerovatno pomoći samo ako ti zamjene bateriju sa novom.

  Pozdrav,

  Željko
  hardver- 70040 - 02.06.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Važno obavještenje


  U junu ne odgovaram na pitanja postavljena na ovom forumu zbog sezone godisnjih odmora!
  hardver- 69806 - 26.05.2012 : Goran Novi Sad - best (1)


  Kompjuter mi se (desktop) restartovao, dođe do očitavanja windowsa i onda se vrati na početak. U međuvremenu kaze da Windows nije startovao normalno i onda odbrojava 30 sekundi pre nego pokuša da ga otvori. Još i napiše da se to možda dešava radi nedavnog ubacivanja novog softvera ili hardvera, što nije tačno. Ima li mu spasa? Unapred hvala.

  Gorane,

  dosta stvari može da prouzrokuje ovo stanje u kompjuteru, čak i Windows Updates, koji se nisu uspješno instalirali, pokušaj nekog trojanca da promjeni REGISTRY, ili automatski update nekog drugog softvera (java, flash player, antivirus...)

  Pokušaj "last valid configuration" prilikom startovanja. Ako ni to ne pomogne pokušaj da reparaciju operatiwnog sistema - ponovnu instalaciju - rapair mode.

  Na žalost, ovako preko interneta ne mogu da ti više pomognem.
  hardver- 69642 - 21.05.2012 : Amra Sarajevo - best (0)

  Titranje ekrana


  Kada igram igrice ili upalim kameru na laptopu počne da mi titra ekran, jako i zacrni se. Ne uvijek, ali jako cesto. Da li mi možete reci razlog tome. Unaprijed hvala!

  Kako se ponaša kompjuter? Da li čuješ zvukove tj. da li radi normalno. Ukoliko ti se čini da je kompjuter OK, onda je problem do monitora. Odnesi ga na servis, ali prvo pozajmi monitor od prijatelja ili odnesi svoj kod nekoga da provjeriš.

  Problem može biti i sa grafičkom, memorijom ili nekom drugom komponentom, ali ti ja to ne mogu reći jer nemam dovoljno informacija.
  hardver- 69400 - 14.05.2012 : Đani Buljetović Breza - best (0)

  Problem sa računarom


  Poštovani ima problem kada startujem računar, on sve učita do onog gdje se biraju korisnički računi samo to prikaže i ponovo se ugasi i sve tako. Operativni sustav mi je Windows XP.

  Đani,

  ovo je kod laptopa obično hardverski problem, tj. treba da očistiš ventilator, ali pošto ti vjerovatno imaš desktop, najbolje bi bilo da ponovo instaliraš Windows XP. Sa ovako malo informacija ti baš ne mogu više pomoći.

  Pozdrav,
  Željko Tomić
  hardver- 69377 - 14.05.2012 : Milos Markovic Beograd - best (0)

  Kompjuter se gasi


  Imam lap top TOSHIBA Satellite L670 u sustini radi ekstra ali kada hocu da igram neke igrice on se posle nekog vremena ugasi? Šta tu može da bude problem? Inače dešava se da istu igricu nekada igram par sati i da se ne ugasi a nekada se ugasi posle 10 minuta?

  Miloše,
  pročitaj ranije tekstove pod nazivom "Kompjuter se gasi".
  hardver- 69180 - 07.05.2012 : Samir Selimspahic Zenica - best (0)

  Sistem se pali-gasi


  Eh ovako, imam problem sa laptop Acer Aspire. Oborio sam mu sistem i kada sam ponovo podigao instalirao sve drajvere i sve te sitnice radi OK ali sve dok ga ne licenciram. E, kada hoću da ga licenciram on se samo pali-gasi, pali-gasi i tako sve bez prestanka. Pokušao sam i deaktivacijom Update Windows-a ali ništa. Ne mogu da budem pametan da znam šta da mu uradim. Ako znate molim odgovor. Hvala lijepo :)

  Samire,

  mislim da si ti jedan od milion ekstremnih slučajeva, kada se desi nešto pogrešno u trenutku dok Windows registruje tvoj "ključ" ili si koristio neki "ključ" koji je od strane Microsoft-a obilježen kao piratski.

  Jedini savjet koji mogu da ti dam je da ponovo instaliraš Windows. Pri tome bi bilo dobro da koristiš potpuno novi CD i sasvim drugi ključ (registracioni broj).
  hardver- 69100 - 05.05.2012 : LJILJANA KRSTIC Beograd - best (1)

  Problem sa Windows Media Player


  Cao, imam problem sa kompjuterom, da kada ga ukljucim on normalno funkcionise, ali ako otvorim bilo koji program npr. igrice, ili muzika uvek mi se otvara Windows Media Centar. to je vec počelo malo da me nervira jer ništa ne mogu da instaliram. Šta da radim. Imam desktop računar je u pitanju Optiarc, Intel Core, 2GB memorije. Unapred Vam hvala! Odgovor na ovo pitanje imaš na stranici "Softwer".
  hardver- 69081 - 04.05.2012 : Mario Radočaj Apatin - best (0)

  Fujitsu Simens Lifebook E 8110


  Poštovani,

  imam laptop Fujitsu Simens Lifebook E8110. Ugasio mi se nakon par minuta rada. Do sada nisam sa njim imao nekih problema, a kupio sam ga polovnog. Video sam da varniči malo kad sam ukopčavao džek u laptop. Uglavnom, ne daje nikakve znake života. Rastavio sam ga i na matičnoj, kod ulaza napajanja (gde ulazi kabel od punjača) se vidi da je nešto već lemljeno. Unapred hvala.

  Mario,

  izgleda da si i sam otkrio šta je problem. Kompjuter ćeš morati odnijeti na servis, a kada ga poprave pokušaj da ga stalno držiš pod napajanjem - ne diraj džek.

  Inače, to je veoma čest kvar na laptopima. Taj priključak, zajedno sa kablom za napajanje koji se ubada u kompjuter su vjerovatno i najveći problem jer većina vlasnika kompjutera se veoma često bahato ponašaju prema svom "kućnom ljubimcu".
  hardver- 69064 - 03.05.2012 : Mihael Vranje - best (0)

  Deli sliku na 6 desktop-a


  Poštovanje,

  posedujem laptop "Fujitsu Siemens AMILO Pa 2548" i od skora je počeo prilikom paljenja da mi izbacuje na monitoru 6 desktop-a, podeljenih po celom ekranu u pravougaonom obliku. U međuvremenu sam primetio i da mi je baterija na BIOS-u dotrajala i da treba da je menjam. Interesuje me da li je ovaj kvar sa ekranom ima neke veze sa tom baterijom ili je u pitanju neki drugi problem, recimo graficka ili sta god?

  Hvala unapred Mihael

  Nisam siguran da li razumjem problem, ali bi trebao da probaš da priključiš laptop na eksterni monitor. Tako ćeš znati da nije do ekrana. Ne vjerujem da je do BIOS-a, ali nemam iskustva sa tom vrstom laptopa pa ne mogu ništa da tvrdim. Mislim da je prije problem sa Windows operativnim sistemom.
  hardver- 69048 - 03.05.2012 : Monika Jankovic Beograd - best (0)

  Problem sa instalacijom Windows 7


  Postovani. Ja se u ovo bas ne razumem imam problem sa laptopom, neće da se uključi. Izađe "setup is starting service" to radi 2-3 sekunde i gasi se. Računar je Packard Bell, Windows 7.

  Odgovor:

  Isključi sve uređaje (hard disk, DVD) a zatim resetuj BIOS na "defaults".

  Nakon toga izbriši sadržaj na disku tako što prilikom instalacije Winows 7 izabereš opicju "HDD Optimize for Windows Reinstallation".

  Ako instalacija ne prođe u potpunosti, uđi u "Device Manager" u toku instalacije i izbriši sve "Devices" koji pokazuju grešku. Nakon završetka instalacije nađi odgovarajuće drajvere za uređaje koji nisu pronađeni i instaliraj ih sa "Desktop".
  hardver- 68714 - 20.04.2012 : Muhamed Martinovic Stolac - best (0)

  Taman ekran


  Pozdrav prijatelju. Imam Toshibu G30 ekran mi je taman nije potpuno, ali preko dana kad ima više svijetlosti slabo se vidi, takođe kada gledam filmove slabo se vidi.

  Na tastaturi imam na f6 i na f7 nacrtano sunce, al kada pritisnem ne reaguje. Na vrhu tastature imam tipke sa suncem, al ni one ne reaguju. Šta mislite sta bi moglo biti, od srca vam se zahvaljujem!

  Muhamede,

  u donjem, lijevom uglu, tastature imaš jedan taster na kome plavim slovima piše "Fn". Pritisni taj "Fn" taster, i dok ga držiš pritišći na ono desno (jače) sunce.

  P.S. Baš si Bosanac!
  hardver- 68682 - 19.04.2012 : Dzenan Kurtanovic Novi Pazar - best (0)

  Kompjuter mi blokira


  Imam promblem sa mojim pc-om. Kada pokrenem neku igru on mi samo stane i moram da ga restartujem. Hvala unapred!

  Dženane,

  pročitaj sve tekstove u vezi blokiranja kompjutera. Jedna kritika: u opisu problema je jako poželjno da budeš malo detaljniji jer odgovaram na samo jedan post!
  hardver- 68329 - 06.04.2012 : Stefan Beograd - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Kada instaliram nešto, ekran postane plav i piše da je problem detektovan na Windows. Pregledao sam da li ima virusa ili trojanaca i drugo. Međutim, nema ništa.

  Kompjuter radi normalno, ali se ponekad odjednom samo ugasi i piše to?

  Windows XP Professional, version 2008 Service Pack 3
  Processor 2. 20 ghz 3 gb ram..
  Graficka Gainward Nvidia Geforce GT430 1gb gddr3 128bit

  Poštovani,

  Ovo što ti dobijaš se zove "Blue Screen of Death" i to je nešto što postoji kod Windows operativnog sistema bar 10 godina. Ovo se dešava zbog toga što jedan od tvojih drivera u kompjuteru (bilo memorija, video kartica...) krahira, tj. padne u stanje iz kojeg Windows ne može da ga oporavi.

  Moj savjet ti je da ponovo instaliraš Windows operativni sistem. Ukoliko ti se problem ponovi, znači da nešto nije u redu sa tvojim hardverom.
  hardver- 68220 - 03.04.2012 : Vojin Savic Lukavica - best (0)

  Nemam slike na monitoru


  Postovani,

  kada želim da uključim računar, stisnem dugme na kompjuteru ali tada mi se ne pojavljuje slika na ekranu. Cijeli računar mi radi ali se slika ne pojavljuje. I ja onda ne znam šta da radim? Nekada, na sreću, mi se upali (kao sada) i tako onda radim sa njim ostatak dana.

  Znači, računar radi, svi su mi ventilatori pokrenuti, lampice gore ali nema mi slike na ekranu tj. monitoru.

  Hvala Vam unapred.
  Pozdrav

  Pozajmi od prijatelja monitor, pa isprobaj. Vjerovatno je problem sa monitorom, ili video kablom koji možda nema dobar kontakt. Provjeri i da li ti je grafička kartica (ukoliko nemaš built-in) dobro pričvršćena na matičnu ploču. Ponekad monitor može da izgubi sliku ukoliko ti je kartica izgubila kontakt. Problem može da bude i sa grafičkom karticom. Ne vjerujem da imaš problem sa drajverima za istu.
  hardver- 67849 - 18.03.2012 : Denis Bahor B. polje - best (0)

  Blokira mi kompjuter zbog CD jedinice


  Imam problem sa blokiranjem kompjutera. To se dešava kad ubacim cd u jedinicu, krenem da ga otvorim i kompjuter se zamrzne i moram da ga restartujem. Ponekad isti CD otvori normalno.

  desktop racunar je u pitanju, inel core i3 540, msi p55 cd53, opticki uredjaj optiarc, windows 7

  Poštovani,

  pokušaj da obrišeš, a zatim instaliraš novi drajver. Očisti CD prije nego što ga ubaciš u CD drive. Očisti CD drive od prašine.
  hardver- 67846 - 18.03.2012 : Aleksandar Radisic Srbija - best (0)

  Gasi mi se računar


  Imam desktop računar i gasi se samo kada igram igrice. Ovako ako ih ne igram može biti ceo dan upaljen neće se ugasiti! Gledao sam kod druga na njegovoj grafičkoj karti ima jedan ventilator ali ja taj nemam! Šta da radim? Unapred hvala! Aleksandar

  Aleksandre,

  mislim da je problem hardverske prirode, ali nisam siguran da li je do memorije ili do grafičke kartice. Doduše, postoji i mala vjerovatnoća da je problem do drajvera na jednom od ova dva uređaja.

  Naime, kada igraš neku igricu, tvoj kompjuter pokušava da upisuje na nekim "višim memorijskim blokovima" koje Windows obično ne koristi. To može da prouzrokuje da se kompjuter ugasi.

  Ukoliko je ovo problem, rješenje je jednostavno - promjeni memoriju.

  Isti problem može biti i sa grafičkom karticom, pa ćeš je možda morati zamjeniti.

  Da budem jasan: ne kažem da su oba uređaja pokvarena, već samo jedan. Takođe moram da naglasim da u ovom slučaju može biti problem i na drugoj strani jer je ovakvu vrstu problema veoma teško detektovati.

  Nije nikakav problem što tvoja grafička kartica nema ventilator. Samo mali procenat grafičkih kartica, uglavnom kog onih koji su ludi za igrama i grafičkim aplikacijama, ima ventilator. To što ti nemaš ventilator samo znači da imaš običnu grafičku karticu.
  hardver- 67734 - 13.03.2012 : Jovan Prolic Mrkonjic Grad - best (0)

  Opet ja i moj problem sa memorijom


  Samo sam hito da upitam u vezi svog prethodnog problema, na koji ste mi već odgovorili, da li postoji šansa da su mi obe pločice pokvarene? I da li može nešto drugo da uzrokuje ovaj moj problem, pored RAM pločica?

  Hvala i lijep pozdrav.
  Postovanje.

  Jovane,
  kao što sam već objasnio, najprije kupi jednu pločicu, a ako ne bude radilo kupi i drugu. Naravno da može da bude i nešto drugo, ali jako sam siguran da je upravo to.
  hardver- 67710 - 12.03.2012 : Jovan Prolic Mrkonjic Grad - best (0)

  Problem sa racunarom


  Postovanje i lijep pozdrav,

  Računar mi se jedno vrijeme nije htio upaliti, procesor radi i sve radi, lampica na ploči gori, ali nema slike na monitoru, da bi sada to prestalo. Sada se pojavio problem, da kada upalim računar i on radi određen period, i odjednom mi se zaledi. Zatim ga moram restartovati da bi nastavio raditi. On bi se nekada opet zaledio, i tek nakon trećeg ili četvrtog puta bi mogao da radim sa njim ostatak dana normalno. Dešava mi se da se računar neće upaliti, ali čim izmjenjam RAM pločice, odnosno zmajenim im slotove on se upali. Isto tako, kada čačnem malo ventilator, računar se upali.

  Bio bih vam zahvalan kada bi mi pomogli. Napajanje sam uzeo novo od 500W.

  Jovane,

  sve ovo što si ovdje napisao ukazuje da imaš problema sa memorijom. Kao prvo, najčešći problem da računar neće da se upali je da memorija nije ispravna. Bez memorije sve radi, samo računar neće da krene...

  Izgleda da si to i sam ukapirao jer si uspio da problem riješiš zamjenom memorijskih čipova. Bravo za tebe, izgleda da ti računari idu od ruke!

  Moj savjet ti je da promjeniš memoriju! Mislim da jedna od onih "memorijskih banki" nije u redu tj. da ima neki od čipova koji generiše neku grešku. Ovo je i najčešći razlog da se kompjuter zamrzava. Pošto imaš dvije "memorijske banke" tj. pločice, ukoliko ti je skupo da ih zamjeniš obje, zamjeni samo jednu pa ako ne riješiš problem izbaci onu prvu a zadrži drugu. Ovo ti govorim zbog toga što mislim da je samo jedna memorijska pločica oštećena, a memorije se veoma rijetko kvare.

  Prije nego što kupiš memoriju pokušaj još jednu stvar: dobro očisti one slotove u koju ubadaš memoriju, a prije toga očisti i sve ventilatore.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  Veliki pozdrav. S postovanjem..
  hardver- 67692 - 12.03.2012 : Milica Spasojevic Nis - best (0)

  Problem sa CPU ventilatorom


  Svaki put kada palim kompjuter, pojavljuje se "CPU fan error, press F1 to resume", i nakon toga normalno radi. Kuler je možda malo bučan, ali se okreće. Sta da činim? Hvala unapred.

  Milice,

  imaš mnogo pametan kompjuter! :-)On ti je već rekao šta treba da uradiš - promjeni ventilator na procesoru. Za sada možeš da to ignorišeš, međutim kada kompjuter počne da se sam gasi to ćeš morati da uradiš jer rizikuješ da dođe do ozbiljnih oštećenja na matičnoj ploči, tj. da ti pregori procesor.

  Uloga ventilatora je da hladi CPU. U zavisnosti od kvaliteta njegove izrade i intenziteta korištenja kompjutera, ventilator može trajati od šest mjeseci pa do desetak godina. Najčešći problem kod ventilatora je da dolazi do habanja između statične površine na nosaču i površine na ventilatoru koja se okreće. Kako ovo oštećenje raste, ventilator se više ne okreće po pravilnoj putanji, pa habanje postaje još brže a ti čuješ zvuk. Što je zvuk bučniji, oštećenje je veće.
  hardver- 66783 - 05.03.2012 : Dragan Niż - best (0)

  Problem sa tastaturom


  Poštovanje, imam problem sa tastaturom za stoni računar. Naime, tastatura ima napon, radi u biosu, ali kada se podigne sistem ne radi više, a pri tome pokazuje da ima napon. Ako možete da mi kažete šta je u pitanju. Hvala unapred

  Dragane,

  najvjerovatnije je tastatura neispravna, ili nije u redu priključak. Ne znam da li ti je tastatura USB ili PS2, tj. koji priključak ima?

  U svakom slučaju, pozajmi tastaturu od prijatelja pa probaj na svom kompjuteru, a svoju tastaturu odnesi kod njega pa je isprobaj na njegovom kompjuteru.

  Ukoliko tvoja tastatura ne radi na njegovom računaru, znači da je do tastature.

  Ukoliko njegova tastatura ne radi na tvom kompjuteru, znači da je do priključka.

  U svakom slučaju, najvjerovatnije je da ti je tastatura neispravna.
  hardver- 64403 - 21.02.2012 : Rijad Licina Sarajevo - best (0)

  Problem u vezi grafičke ploče


  Zdravo,

  zabrinut sam zbog moje grafičke ploče. Prilikom čiščenja ventilatora slučajno sam takao prstom grafičku ploču i osjetio da je topla možda i previše. Poviše malog ventilatora na grafičkoj ploči mali kvadrat je topao. Pitam se jel to u granicama normale. Unaprijed zahvaljujem.

  Rijade,

  temperatura kompjuterskih dijelova je jako visoka, mislim da se kreće negdje oko 40 stepeni. Dok kompjuter radi, nemoj da brineš da se pregrijava. On u sebi ima samo-saštitni mehanizam da se sam ugasi ukoliko se pregrije.
  hardver- 64331 - 21.02.2012 : Sava Krainov Novi Sad - best (0)

  Problem sa CD / DVD


  Pozdrav Željko, pa da krenemo,

  Imam Windows XP, i imam problem pri kopiranju fajlova sa Cd-a na disk particije. Prilikom kopiranja kompjuter mi se zabode i iskoči plavi ekran na kom piše mnogo, uglavnom "softwer or hardver not property installed" i na kraju "beggining of phyisic dump"...

  Mučim se sa tim već 6 meseci i nikako da potražim stručnu pomoć. Pitao sam prijatelja koji mnogo više zna od mene i on mi preporučuje da skinem program koji ispravlja ili otklanja oštećene MB na hard disku (ali ne znam njegovo ime) . Kaže da prlikom kopiranja datoteka u HD one natrčavaju na te oštećene MB-te i restartuju mi računar.

  Ista stvar se dešava na sve tri particije. Samo da napomenem, rušio sam sistem 5-6 puta i o5 isto, dosta se razumem u kompijutere time hoću da kažem da sam pokušavao razne manevre, ali ništa. Da ne zaboravim imam SATA II 250GB i stvarno sam zadovoljan njegovim radom sve do sada. Zahvaljujem u napred!!

  Savo,

  kao prvo, tvoj prijatelj nema pojma o kompjuterima. Nisi se ni morao truditi da mi objašnjavaš detalje njegove "stručne" dijagnoze.

  Tvoj problem je u drajveru za CD/DVD ili u samom DVD uređaju. Da to provjeriš možeš otići na "Device Manager" i tamo bi trebao da vidiš uzvičnik pored ikonice za CD.

  Nisam siguran da li bi znao da de-instaliraš i ponovo instaliraš CD driver na kompjuteru. Međutim, ne vjerujem da bi ti ovo i pomoglo jer je vrlo vjerovatno da tvoj CD ne radi više. Zbog toga, moj ti je savjet da pozajmiš od nekog prijatelja CD koji radi i da ga instaliraš u svoj kompjuter. U današnje vrijeme većina CD/DVD uređaja koriste generički drajver, tj. sami se instaliraju. Ukoliko problem nestane - kupi novi CD/DVD ukoliko ti isti treba. Ja svoj ne koristim već pet godina!
  hardver- 63342 - 12.02.2012 : Darko Sabac - best (0)

  Mrezna kartica problem


  Kada god upalim ili restartujem kompjuter ne radi mi mrežna kartica, pa onda isčackam i učackam kabal nekoliko puta i ona proradi pa opet imam internet do sledeceg paljenja ili restarta, a pri tom sam instalirao najnovije drajvere koje sam našao za nju. U čemu je problem?

  Hvala, pozdrav!

  Poštovani,

  meni se sve čini da ti imaš problem sa kablom ili sa konekcijom na tvom modemu. Mislim da bi pod hitno trebao da promjeniš kabal. Ukoliko to ne radi, onda pogledaj one male žice unutar priključka na mrežnu karticu u tvom kompjuteru. Možda su se od upotrebe savile ili malo oslabile.
  hardver- 62962 - 09.02.2012 : Radmila - best (0)

  Zamena tastature na laptopu


  Molila bih za savet ili uputstvo kako da zamenim tastaturu na lap topu Toshiba Satellite A300. Crkla je stara tastatura, stigla mi je nova ali nema uputstva kako to da uradim. Unaored zahvalna,

  Radmila

  Prijateljski savjet za Radmilu i sve ostale: Ukoliko imate neki problem i znate malo engleskog jezika, otiđite na youtube i ukucajte ono što tražite. Ja sam tamo ukucao "How to Replace Keyboard Key on Toshiba Satellite A300 i našao sam upravo ono što tebi treba. Nadam se da znaš engleski!

  Ovo ti je za kompletnu tastaturu:  Ovo ti je za individualni taster:

  hardver- 62942 - 09.02.2012 : Vladimir - best (0)

  Problem sa tastaturom


  Imam jedan problem sa tastaturom na laptopu. Naime, prosuto je vino po njoj, pa sam je vadio, čistio alkoholom, tuširao toplom vodom i sušio fenom, potapao u destilovanu vodu i susio i kacio i sta sve nisam radio. I rade neki dugmici, ali ne svi naravno. I desi se kad pritisnem jedno dugme da otkuca dva ili da ponavlja dugme koje sam pritisnuo.
  Lap top je Toshiba Tecra A2, stari model, pa me zanima da li imate možda još neki savet koji bi spasio tastaturu?
  Zvao sam i ovlašćeni servis za toshibu, oni nemaju novu tastaturu za taj model, tako da je ne mogu ni zameniti.

  Pozdrav!

  Vladimire,

  ne znam šta da ti kažem, ali tastaturu je veoma teško povratiti u prvobitno stanje. Pokušaj i sa skidanjem tastera koji izazivaju problem, a vjerujem da ćeš na youtube naći kako se to radi.

  Nova tastatura na internetu košta (sa isporukom u Ameriku) negdje oko 35 američkih dolara. Istu nije problem nabaviti, našao sam jednu na "cooloomart", ali mislim da je to skupo jer takav kompjuter u kompletno ispravnom stanju može da se kupi za $100. Ukoliko slučajno naletim na neku od ovih tastatura, ili pokvarenih kompjutera, koji u rangu cijene do 30 dolara ili manje, javiću ti pa da mi to neko na ljeto donese - za tebe naravno po cijeni u Americi. Ovo bih uradio zbog tebe što si aktivan na ovim stranicama i što drugima daješs savjete, i treba da znaš da se ne bavim nikakvom trgovinom, tj. da ne pokušavam da na tebi zaradim par dolara.

  Možeš da pogledaš i na internetu. Kopatibilni brojevi modela za ovu tastaturu su: P000402620, P000399960, G83C0003U310, PK13AT10600, K000001620,G83C0003U3, K000027960, PK13AT10700, K000016050.

  P.S. Na gore pomenutoj stranici ova tastatura je izlistana za 22 dolara. Na to se plaća poštarina 8.99 i još 3 dolara za nekakvu taksu.
  hardver- 61170 - 24.01.2012 : Bianconero Merim Sarajevo BiH - best (0)

  Problem sa centralnom


  Pozdrav,

  imam sledeći problem sa računarom: upalim racunar, on radi 3-4 sekunde (rade kuleri od napojne, procesora), ne pojavi se ništa na monitoru onda jednostavno stanu kuleri i to je to ali lampica na racunaru stoji upaljena.. ..
  AMD athlon 1. 5 ghz 2200+
  asrock ddr400 matična ploča
  Hvala

  Merime,

  uz pretpostavku da kompjuter imaš već duže vrijeme i da konfiguraciju nisi mjenjao, tj. nisi hardverski ništa dograđivao, instalirao, čačkao, mogu samo da ti kažem da imaš nekakvih hardverskih problema...

  Ono što bih ja prvo uradio bi bilo da pozajmim, tj. zamjenim napajanje u računaru i provjerim da li je to problem. Ukoliko nisi u situaciji da to uradiš, isključi napajanje na svim potrošačima u kompjuteru koji nisu neophodni: DVD, flopy, sve USB uređaje, kao i drugi disk (ako ga imaš)...

  Moja poenta je da ti je napojna jedinici ili preopterećena ili oslabila ili se zagrijava pa ne može da pokrene sistem....

  Kao što jednom rekoh, teško je ovako iz daljine uspostaviti bilo kakvu dijagnozu, ali mislim da je ovo dovoljno za početak. Naravno, ne isključujem mogućnost da se procesor pregrijava ili tako nešto.

  Interesantno je i to da ti se na ekranu ništa ne pojavi, čak ni ono "Bios". Ovo se meni dešava samo kada u računar stavim memoriju ili ne ubodem kabal kako treba pa sistem to detektuje i odmah se ugasi - iz sigurnosnih razloga...

  Zamolio bih tebe, a i sve ostale, da ukoliko ti moji savjeti pomognu, kliknete na zvjezdicu "ocjeni članak" i da se zahvalite ili date obrazloženje šta je bio problem.
  hardver- 60823 - 22.01.2012 : Ana Jovanovic Uzice - best (0)

  Problem sa laptopom


  Imam problem sa bojama na laptopu. Sve je potamnelo, tj. zamraceno. Da li neko zna sta je problem, posto se ja ne razumem ni malo. Hvala.

  Poštovana,

  možda ti je oslabila cijev za osvjetljenje ekrana, a možda si greškom zatamnila isti. Pokušaj da pritisneš onaj plavi taster u donjem lijevom uglu tastature na kome piše "Fn" a zatim, dok držiš taj taster pritisni plavi taster na kome je prikazan krug, nešto u obliku simbola za Sunce.
  hardver- 60002 - 16.01.2012 : Dusan Mijailovic Valjevo - best (0)

  Problem sa temperaturom procesora


  Postovani, imam Intel ga8s661fxm775 matičnu ploču i Intelov procesor p4 630. Problem je što BIOS ne vidi temperaturu procesora, i ne mogu da podesim rad kulera sem da isključim smart fan mod i onda kuler radi na nekih 2500 obrtaja. Ako ga stavim na auto ne duva, a ako ga stavim na PWM duva ali jako slabo nekih 420 obrtaja, sto nije dovoljno. Speccy vidi temp. procesora, ali ona varira iz sekunda u sekund čas je 15, cas 30 čas 10.. . Kako varira negativni napon tako varira i temp. procesora. Imas li ideju sta se tu dešava? Hvala.

  Vidim da si iskusniji sa kompjuterima od mnogih koji se javljaju na ovom forumu. Zbog toga bih ti preporučio da pokušaš sa "upgrade" BIOS-a. Naravno, treba da znaš da postoji vjerovatnoća da zezneš i matičnu ploču.

  Druga varijanta je da provjeriš sve parametre u SETUP-u. Možda si ipak isključio neku opciju.

  Problem može biti i hardverski, tj. pogledaj manual za tvoju matičnu ploču. Provjeri i ventilator - da li je čist.

  Konačno, ukoliko ti engleski jezik dobro ide, pogledaj malo i na internetu.
  hardver- 59982 - 15.01.2012 : Marko Petrovic Srbija - best (0)

  Laptop baterija


  Zbog cega mi koci pes201 koji igram na lap-top kad radi samo na bateriji, a normalno radi tj. ne koci kad je lap-top prikacen na punjac, tj. struju?

  Zbog toga što ti je takav setup na "Control Panel". Laptop, kada radi na bateriju, je setovan da troši manje struje pa to pravi problem tvom procesoru. Otiđi na "Control Panel" i pronađi "Battery" ikonu. Ovo vjerovatno možeš da promjeniš u setup-u, ali ti to ne preporučujem jer je to štetno za životni vijek baterije u laptopu.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  hardver- 59962 - 15.01.2012 : Sawnie Pros Zagreb, Croatia - best (0)

  Problem sa računalom


  Pozdrav,

  Imam problem sa računalom, ovako: Prije par mjeseci se prvi put pojavio a sada se pojavljuje sve češče i češče..

  Računalo se samo zaledi (znači radi kučište ali ekran se zaledi i zvuk isto)

  Pastu na CPU mijenjam redovito.. . Kada mi se to napravi moram restartati računalo i nekada nakon toga se neće ni upalititi.. . ( mislim upali se ali nema slike, monitor se ponaša koda je ugasen nema zelene lampice) a nekada pise (No signal).. .

  Nekada se zaledi pa 10-15 sekundi moram čekati pa opet je sve normalno.. a nekada se zaledi da moram restartati..

  Sada stvarno ne znam u čem je problem .. .

  MOLIM VAS ODGOVORITE.. .

  Problem je sa ventilatorom na tvome CPU, pa se tvoj centralni procesor pregrijava. Ovo vidim iz tvoje rečenice "moram restartati računalo i nekada nakon toga se neće ni upalititi". Naime, kada se procesor pregrije kompjuter se sam ugasi i neće da se upali dok se procesor ne ohladi. Ovo je sigurnosni mehanizma kako ne bi došlo do oštećenja kompjutera.

  Ja pastu nikada ne mijenjam, niti smatram da je to potrebno. Moguće je da je tvoj ventilator oslabio ili da se uopšte ne okreće.

  O zamjeni ventilatora sam pisao mnogo puta i to se nalazi na stranici "KOMPJUTERI".


  Hvala
  hardver- 59622 - 10.01.2012 : Stefan Stojkovic Vranje - best (0)

  Racunar se gasi


  Računar se nije u potpunosti uključio, a već se ugasi. Šta može biti?

  a Vjerovatno ti je otišao ventilator na procesoru pa se isti zagrije preko određene temperature za svega desetak sekundi. Ovo je sigurnosni mehanizam koji štiti kompjuter od oštećenja.

  Otvori kućište kompjutera i vizuelno provjeri da li svi ventilatori rade.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  hardver- 59283 - 05.01.2012 : Pedja Jovanovic - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Zdravo tamo! Pionir sam u informatičkom svijetu i suočen sam sa problemom da se računar sam od sebe se gasi, ili čak zaglavi čak i pri najjednostavnijim operacijama! Može li neko da mi korak po korak objasni kako se meri temperatura na procesoru, grafičkoj i td. Hvala!

  Peđa,

  Najjednostavniji način je da uđeš u SETUP, prilikom startovanja kompjutera pritisneš DEL taster, ili neku drugu kombinaciju koja se miijenja u zavisnosti od kompjutera koji imaš. Kada si u SETUP-u, tamo već imaš jednu karticu na kojoj možeš da pročitaš i temperaturu procesora.

  Postoje i alati koji rade isti posao, ali ja nisam baš iskusan sa njima.

  Kada imaš problem sa temperaturom na procesoru ili grafičkoj kartici, to obično znači da imaš previše prašine na ventilatorima, pa moraš da se malo zabaviš čišenjem istih. O tome sam ovdje mnogo puta pisao, pa pročitaj i ostale članke.

  Problem sa pregrijavanjem je obično vezan i sa zvukom koji dolazi iz tvog računara. Obično se osovina na kojoj se okreće ventilator malo ošteti, pa je računar nešto bučniji. Trebalo bi da znaš da računari imaju bar tri ventilatora: onaj na napojnoj jedinici (koji se najčešće kvari), zatim onaj na CPU i na kraju onaj na grafičkoj kartici. Neki kompjuteri imaju više od jednog ventilatora za hlađenje kućišta.

  Slična stvar je i kod laptopa. Bilo bi dobro da si mi napisao koju vrstu kompjutera imaš. Neki problemi sa laptopima su specifični za određenog proizvođača. Npr. Toshiba laptopi imaju više problema sa ventilatorima nego IBM laptopi.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  hardver- 58882 - 28.12.2011 : Cobe Slobo Bih - best (0)

  Problem sa grafickom karticom


  Prilikom igranja igrica: war3 counter stirke desava mi se da se zakuje slika i moram da resetujem kompjuter. Nekada se i sam resetuje uz onaj zvuk trrrrrrrrrrrrr. Zna li neko šta to može da bude. Temperature su mi ok i ne prelaze 40 stepeni na grafičkoj !!!

  Pozdrav,  Poštovani,

  vjerovatno je problem sa grafičkom, pa ako imaš mogućnosti promjeni je. Bilo bi dobro da si mi napisao koji grafičku imaš pa da mogu da provjerim da li je još neko imao takav problem.

  U međuvremenu, mogao bi da setuješ igrice tako da koriste manju rezoluciju ( kako ne "Control Panel", tako i u samoj igrici). Pored toga, provjeri da tvoj kompjuter nema nekih virusa ili trojanaca. Zatim, provjeri da neki od programa ne koristi previše memorije - ovo posebno važi za Norton Antivirus koji ponekad zezne čitav sistem kada mu istekne licenca. Konačno, provjeri da ti se ne zagrijava CPU i grafička. Može se desiti da moraš da očistiš prašinu iz tvog kompjutera.

  Pozdrav,

  Željko Tomić
  hardver- 55162 - 07.12.2011 : Pato Stajic Beograd - best (0)

  Strafte na monitoru


  Imam grafičku Nvidia GeForce 8600 GT, radi extra, ali pre jedno godinu dana mi se pojavile štrafte na monotoru (žute u redovima) i ja sam pomerio grafičku, one se sklonile, ali džabe : / posle 2-3 min. se o5 stvore, trazio sam na netu svašta (drajvere) našao neki za moju graficku i našao, instalirao i nisu se više pojavljivali, ali posle 2-3 meseca o5 ista priča (strafte na monitoru) .. .

  Nosio u servis, nameštao, kvario i tako to.. .

  Zvao majstora i ja i on smo nesto popravljali i probali da skinemo drajver, međutim sad kad skinem drajver, instaliram i komp mi se ugasi (restartuje) i neće da uđe na ono nzm tačno.. msm da je start windows normally i nece, o5 se restartuje sam.. . Međutim, da bih o5 koristio komp (ne popravljem sa straftama po monitoru, moram da udjem u Safe mode, da ga reinstalir (drajver) i onda u start windows normally.. . ako može pomoć kako da sklonim ove štrafte.. .. Molim vas.. . U svakom slučaju hvala :)

  Poštovani,

  u životu sam iz djelova sastavio bar 400 kompjutera, ali mi se sve čini da jedino što sam do sada naučio po ovom pitanju je da nastaviš da mijenjaš komponente na tvom kompjuteru. Moj savjet ti je da pokušaš i sa novim monitorom, zatim promjeniš DDR, a ako ništa od toga ne pomogne - promjeni i matičnu ploču.

  Naravno, ja bih najprije i počeo od matične ploče jer je ona, po meni, i glavni uzrok tvog problema. Da si mi kojim slučajem napisao i model matične ploče možda bih ti i ja mogao pomoći jer u Beogradu imam nekoliko.

  Da naglasim jednu stvar: ne savjetujem ti da to sve kupiš nego, ako si u mogućnosti da od prijatelja pozajmiš monitor, memoriju i matičnu ploču. Kada budeš mijenjao monitor, obavezno promjeni i video kabal, jer i on može biti problem. Provjeri pinove na kablu, da nisu iskrivljeni ili oslabljeni.
  hardver- 38182 - 29.08.2011 : Slobodan Cvetkovic Novi Sad - best (0)

  Koji je bolji?


  Poštovani, možete li mi reći, prema vašem mišljenju, koja od ove dve konfiguracije je bolja opcija. Intel procesor je malo skuplji, ali pitanje koje me muči je da li je zaista i bolji iako je slabijeg radnog takta. Hvala unapred na odgovoru.

  1.
  Maticna ploca LGA1155 H61 MSI H61M-P23, B3 PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7. 1
  Procesor LGA1155 Intel® Pentium® Dual-Core G620, 3MB BOX 32nm
  Takt procesora 2. 60GHz

  2.
  Maticna ploca AM3 GeF6150 MSI GF615M-P33 VGA, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7. 1
  Procesor AMD Athlon" II X2 Dual-Core 250, 2MB BOX 45nm
  Takt procesora 3. 00GHz

  Poštovani,

  ja bi se u svakom slučaju odlučio za Intel mada su oba sistema prilično sličnih performansi. Provjerio sam i cijene u Americi - Intelova konfiguracija je za 3, 7% skuplja od ove druge.
  hardver- 26609 - 23.02.2011 : Munja Hamzic BIH, Lukavac - best (0)

  Problem sa kompjuterom


  Postovani imam problem sa kompjuterom centralna 3. 06 ghc 1gb ddr2rama 512gr mi odjendaput blokira. Pokušao sam da mijenjam i hard disk ali se dešava isto. Moram je resetovatovati to se zna desiti par puta izastopice. Šta da radim. Unaprijed hvala.

  Meni se sve čini da ti se procesor pregrijava a to se može desiti kada ti je ventilator na procesoru oslabio ili ima previše prašine.

  Ne mogu ti više ništa pomoći, ali ako imaš nekoga ko se malo bolje razumje u kompjutere neka ti bar privremeno zamjeni ventilator na procesoru. Ako nisi u stanju da to uradiš, uđi u BIOS sistema. Neki sistemi imaju parametar za temperaturu procesora pa pokušaj da malo kontrolišeš istu, da vidiš da li će ti se to desiti.

  Ukoliko nije procesor, problem je (vjerovatno) na matičnoj ploči. Ipak, pomoglo bi da privremeno isključiš iz napajanja tvoj DVD i sve periferne uređaje koji se napajaju iz kompjutera a koje možeš isključiti. Ovo zbog toga što se može desiti da je tvoja napojna jedinica ( onaj transformator pozadi ) oslabila ili preopterećena.
  hardver- 24573 - 17.06.2010 : Dejan Popovic - best (0)

  Kompjuter se gasi


  Pomozite mi, kom mi se gasi prilikom instaliranja sistema dođe do biranja particije gde da instaliram sistem i uvek se tu gasi, ne znam šta da radim, uvek se tu gasi, nikako da odem dalje, probao sam sve više ne znam šta da radim, kod druga sam odneo hard radi ekstra kod mene nece, hvala unapred.

  Kao prvo, pomoglo bi da si napisao da li se radi o laptop ili desktop kompjuteru.

  Problem može biti hardverske i softverske prirode. Kompjuter se obično gasi nakon izvjesnog vremena ukoliko mu se pregrijava procesor. Zbog toga, otvori kompjuter prije nego što ga upališ i provjeri da li radi ventilator na procesorskoj jedinici.

  Po meni, malo je vjerovatno da je problem softverske prirode. Ukoliko si u prilici, pozajmi disk od svoga prijatelja i pokušaj da digneš sistem pomoću njegovog diska. Zbog različitih drajvera, operativni sistem će imati problema da se podigne, ali bar ćeš ustanoviti da li je problem u disku.
  hardver- 22276 - 01.08.2009 : Nije Bitno Usa - best (0)

  Sony baterija za Dell kompjuter


  Pozdrav za sve,

  i ja imam problema sa laptopom, ali su meni su rekli da Sony ima problem sa baterijom. Pošto su Dell lap top imao Sony baterije i tako su se grijale i bilo je slucajeva da se zapali. Ja sam svoj kupio prosle godine u "Circuit City" a sad je ta kompanija zatvorena pa kome da se obrati, kod mene je isto Sony-Vaio. Mnogo srdacni pozdrava za, g. Tomica, za g. Vogošćanina pravog i za g. Jovu Pejica. Ljudi sam tako nastavite pisati milina vas je čitati. Želim vam sve najbolje u životu.

  Poštovani,

  i kod mene je bio isti sluča: za kćerku sam kupio laptop Inspiron 6000c - 15.09.2005. godine. Kasnije sam pročitao da ova (i još neke serije) imaju Sony bateriju, koja ima neki problem - mislim da se 2-3 puta zapalila u nekim laptopima širom Amerike.

  Ja sam u to vrijeme otišao da DELL.COM (kompjuter sam kupio kod DELL-a i nema veze što ti nisi) i tamo sam pronašao "Recall" opciju. Ukucao sam tip kompjutera i serijski broj i oni su me obavjestili da će mi poslati bateriju. I tako je i bilo! Nakon nekoliko dana dobio sam poštom novu bateriju.

  U isto vrijeme sam odlučio da im staru bateriju ne vratim. Međutim, nakon izvjesnog vremena sam dobio informaciju da MORAM da im pošaljem staru bateriju, što sam ja na kraju i uradio.
  hardver- 22261 - 31.07.2009 : Predrag Božović Rudo - best (1)

  Problem


  Imam problema sa Laptop-om. U zadnje vrijeme sam primjetio da počinje da se previše girje prilikom rada. Laptop je Sony Vaio sa operativnim programom Windows Vista Home Premium x86 (32-bit).

  Sa programom Hard Essental uvidim da se temperatura HDD-a ponekad digne i do 5o stepeni. Ne znam šta nisam pokušavao ( obarao sistem, ispitaivao DOS i DOS/WINDOWS sa HDAT2 programom iz boot-a).
  Džaba.

  Molim za pomoć, mada mi se čini da mu se mijesi servis, jer su laptopovi osetljivi za otvaranje (po mom mišljenju).

  Molim za savet, pomoć, bilo šta. Unapred Hvala.

  Poštovani,
  imao sam isti problem sa svojim laptopom, Toshiba A30. Nakon izvjesnog vremena, laptop je počeo da se pregrijava i da se sam gasi.

  Nakon izvjesnog vremena, našao sam neki komentar na internetu da moram da očistim ventilator koji se nalazi sa doljnje strane. Bilo ga je veoma lako otvoriti i očistiti. Ventilator je bio djelimično nalijepljen na procesor nekom masom i lako sam ga skinuo, a i vratio na isto mjesto a da istu nisam morao nabavljati. Od tada, računar čuvam na mjestima sa manje prašine.

  Još uvijek koristim taj P4 računar, uglavnom kada krenem na ljetovanje. Problem se više nikada nije ponovio. Prašina u ventilatoru je sprečavala pravilno hlađenje procesora. Siguran sam da je ovo i tvoj problem, pa ako ga riješiš, napiši neki komentar da se zahvališ.

  Savjet za sve vlasnike kucnih racunara. Ako vam je kompjuter bučan, možda je vrijeme da ga očistite. Ja sam mnogo puta izvadio i oprao u kadi napojnu jedinicu - trafo u koji uključujete strujni kabal. Ako se odlučite da i vi ovo uradite, savjetujem vam da isti dobro osušite, a za to je potrebno i par dana u toploj prostoriji. Ja sam nekoliko puta oprao i matičnu ploču, što vama ne savjetujem. Ipak, ako se na ovaj korak odlučite, prvo izvadite bateriju.
  hardver- 20608 - 12.02.2009 : Dario Novakovic Republika Srpska - best (0)

  RAM za moj kompjuter


  Trebam RAM DDR 512 ili 1 Gb, 266mhz za kompjuter. Interesuje me da li mogu staviti RAM od četristo ili koliko već MGh?

  Dario,
  brzina RAM-a koji možeš staviti u kompjuter zavisi isključivo od matične ploče. Ja sam imao kompjuter koji podržava SDRAM i DDR u isto vrijeme. U principu je moguće brži ram koristiti na sporijim kompjuterima, ali provjeri da je tvoja ploča ima 184 pin-a i da li ti treba DIMM RAM.

  Ja ti preporučujem "Kingston 512MB DDR2 Memory PC2100 266MHz 184-pin DIMM". Takođe provjeri koja je maksimalna memorija koju tvoj kompjuter podržava. Na primjer, neki stariji kompjuteri podržavaju maksimalno 1 Gb DDR, što je vjerovatno slučaj sa tvojim kompjuterom.
  hardver- 18839 - 08.09.2008 : Dalibor Jerinić šamac - best (0)

  Problem - kompjuter se gasi...


  Problem : dešava mi se da mi se komp gasi sam od sebe, znači usred nekog posla ili surfa po netu ili kada gledam dvd samo se sam od sebe ugasi, da li se možda pregrijava ili nešto slično ne znam šta da radim pomozi te mi

  Konfiguracija je malo starija AMD Athlon(tm) XP 2500+
  1. 84GHz, 256 RAM
  80+40Gb
  Gigabyte ploča...

  hvala unaprijed puuuuuuuuuuuuuuno

  Dalibor

  Dalibore,
  tebi je vjerovatno otišao ventilator za hlađenje procesora. Otiđi na setup, i tamo nađi opciju za temperaturu procesora, pa vidi da li ti se procesor pregrijava ("processor temperature"). Najbolje bi bilo da otvoris kompjuter (ili da zamolis nekoga drugog) i da vidis kako se ventilator okrece. Ako na njemu ima prašine, mozes da ga skineš i dobro očistiš. Nije problem ni da ga opereš pod vodom, ali ga onda moraš dobro osušiti - ostaviš ga par dana na sobnoj temperaturi. Ako je ventilator star i bučan, vjerovatno ga moraš i zamjeniti.

  Takođe vidi da li ti je dobar ventilator u napojnoj jedinici. I njega možeš da izvadiš iz kompjutera i dobro ispereš pod česmom, obavezno hladnom vodom. Pomaže ako skineš i onaj poklopac sa rupicama - lakše se pere. Napojna jedinica može biti preopterećena, jer pomenu da imaš dva diska, pa nisam siguran da li ti se problem počeo javljati nakon što si ugradio taj drugi disk.

  Nadam se da će ti ovo pomoći. Nemoj da nosiš kompjuter kod nekog "nazovi majstora" jer oni ništa ne znaju, a ovo je toliko jednostavno da svaki laik može da ovo uradi.

  Idi na stranu - |1|2|