fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992-GROBLJE_VLASENICA
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

groblje_vlasenica- 86843 - 01.10.2013 : Vojislav Radovanovic Beograd - best (0)

Zašto se moralo desiti stradanje Vlaseničana 26.09.92. godine?


Poštovani Jovane, puno se zahvaljujem na odgovoru.

Ono što moram da primetim jeste da su se ovakve tragedije često dešavale u Istočnoj RS. Da li je razlog naša malobrojnost u odnosu na muslimane, konfiguracija terena, naša neorganizacija ili nešto drugo...

Ni ja ne želim da pričamo o krivcima, samo me interesuje tadašnje stanje u istočnom delu Republike Srpske, gde su se često dešavale diverzantske akcije i zasede od strane muslimana, a sa velikim brojem žrtava na našoj strani, kako vojnih tako i civilnih.

Hvala!
groblje_vlasenica- 86829 - 30.09.2013 : Jovan - best (2)

Stradanje Vlaseničana 26.09.1992. godine


Ranije sam pisao poneki komentar, a sada rijetko, skoro nikako. Ipak, ovu stranicu redovno posjećujem i smatram da bi trebalo napisati par rečenica o ovom događaju, pogotovu nakon molbi posjetioca ove stranice...

Tekstova iz Birča ovdje nema mnogo, pogotovu što su nam natakarili i Srebrenicu pa ispade crnje od najgorih pomisli.

Uglavnom Rogosija nije samo uzvišenje već srpsko selo u vlaseničkoj opštini koje se nalazilo u neposrednoj blizini mnoštva muslimanskih sela koja su se pod jednim imenom nazivala Cerska. Selo je zapaljeno od strane muslimana u junu mjesecu 1992. godine, a Srbi uspostavljaju liniju prema muslimanskoj enklavi Cerska krajem juna 92. godine. Linija je bila dosta široka i nikako nije bilo moguće uvezati čitavu liniju već su formirana tri bataljonska položaja na potezu Šadići-Rogosija - D. Zalukovik. Između ovih položaja su postojale šupljine i postojala je mogućnost diverzantskih upada pripadnika muslimanskog ceranskog odreda koji je brojao 1000 boraca.

Na takvom tragu se i dogodio i napad 26. 09. 1992. godine od strane pripadnika interventnih jedinica Ceranskog odreda potpomognutih interventnom jedinicom iz Konjević Polja na srpske položaje u selu Rogosija.

Napad je započet u rano jutro, negdje oko 4:00, a srpska popunjenost odbrane je bila najslabija do tada. Položaje branilo 80 boraca, a trebalo je da ih bude bar 250, tako da njihovi položaji brzo bivaju probijeni. Došlo je do panike i anarhičnog povlačenja koje je za rezultat imalo stravičan ishod. Praktično trećina jedinice je uništena, od kojih je najmanje polovina uhvaćena živa i svi su svirepo mučeni prije nego što su ubijeni.

Zbog očekivanog brzog srpskog kontranapada, muslimani se zadržali jako kratko u selu i uz uzimanje bogatog plijena u MTS-u, vraćaju se nazad u svoju teritoriju. Zahvaljujući ovoj činjenici muke zarobljenih srpskih boraca su znatno skraćene, ali je ipak svaki leš bio jako mnogo oskrnavljen.

Traženje uzroka i krivica za ovu "nepotrebnu golgotu" je besmislen posao i uzaludan trud i ja bi isto zadržao se na ovome.
groblje_vlasenica- 86793 - 27.09.2013 : Vlasenica - best (1)

Stradanje Vlaseničana 26.09.1992. godine


Da li neko može detaljnije opisati događaje od 26. 09. i stradanje 29 Vlaseničana? Da li su ubijeni u zesedi ili su zarobljeni pa ubijeni?

Hvala unapred
groblje_vlasenica- 86785 - 26.09.2013 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

Pomen herojima, sramota za nekažnjene zločine


Danas se navršava 21 godina od stradanja 29 boraca Vojske Republike Srpske koji su poginuli 26. septembra 1992. godine na uzvišenju Rogosija, područje opštine Vlasenica. Ovo je jedno od najmasovnijih stradanje boraca VRS u jednom danu na prostorima Birča.

Na mjestu njihove pogibije izgrađeno je spomen-obilježje.

Ovom prilikom treba pomenuti i njihove krvnike. Jedan od učesnika ovoga napada je bio Esad (Fehim) Dedić, rođen 1962. godine u Novoj Kasabi, opština Vlasenica, koji se sem ubistva civila istakao i u mučenju zarobljenih Srba u Cerskoj.

Hasan (Hasib) Ejubović, je takođe jedan od učesnika ovoga napada.

Bećirović (Nezir) Safet, rođen 1966. godine u Neđeljištu, Vlasenica je osumnjičen za napad na selo Rogosija 26. 9. 1992. i ubistvo više lica srpske nacionalnosti (imena, str. 26. 9. 92. ) a potom i za njihovo masakriranje , pljačku i spaljivanje sela. Optužen je i za ubistvo nepoznatog ranjenika prilikom napada na Rogosiju 26. 9. 1992. godine.

Bećirović (Rahman) Šahbaz, rođen 1966. godine u selu Neđeljište, opština Vlasenica. Osumnjičen je za učešće u napadu na Sadiće 15. 8. 1992. godine i ubistvu sedam lica srpske nacionalnosti (imena, str. 15. 8. 92. ), kao i pljačku i spaljivanje sela. Učestvovao je i u napadu na selo Rogosija 26. 9. 1992. godine i tom prilikom ubio više lica srpske nacionalnosti, masakrirao žrtve, pljačkao i spaljivao selo (imena, str. 26. 9. 92. ). Prilikom napada na Rogosiju je bio saučesnik u klanju nepoznatog zarobljenog srpskog ranjenika.

Salihović (Smajkana) Šemsudin, rođen 1964. godine, Maćeši, Vlasenica. Bio je član štaba i zamenik komandanta Ceranskog odreda, muslimanske paravojne formacije na istom području. Bio je organizator napada na okolna srpska sela. Šemsudin je predvodio Interventni vod iz Konjević Polja u napadu na selo Rogosija 26. 9. 1992. godine, učestvovao u ubistvu više lica srpske nacionalnosti, masakriranju žrtava, pljačkao i spaljivao selo (imena, str. 26. 9. 92. ). Posebno je okrvavio svoje ruke u napadu na srpska sela u područje Kravice 7. 1. 1993. godine, kada je učestvovao u ubistvu više desetina meštana, masakriranju žrtava, pljački i spaljivanju sela ovog područja (imena, str. 7. 1. 93. ).
groblje_vlasenica- 82219 - 03.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (8)

Rado Vuković - Zvjerka, legenda iz Vlasenice


Prijatelji se obično sretnu u nekoj kafani, da se uz hladno pivo prisjete lijepih trenutaka iz prošlih vremena, ili u porodičnoj atmosferi da uz domaću kafu ožive uspomene na dane naše mladosti. Samo ja, pošto sam imao nesreću da budem rođen u Bosni, većinu prijatelja posjećujem na groblju jer su se oni već odavno preselili u Carstvo Nebesko. Ovo je priča o jednom od njih.


Na četvrtom kilometru puta Vlasenica-Šekovići, skrenuh lijevo uz nekakav potok. Ispred mene se otvori nestvarni pejzaž Jerininog grada i starog austrougarskog puta kojim se nekada išlo za Romaniju. Prosto da ne povjeruješ da tako nešto još uvijek postoji na šaru zemaljskom, pogotovu u neposrednoj blizini magistralnog puta kojim sam toliko puta prošao.

Zanesen ovim fascinantnim pejzažom, za trenutak zaboravih da ovdje nisam došao da razgledam krajolik već da obiđem grob jednog od mojih najboljih prijatelja. Radu sam upoznao još one davne 1985. godine, kada sam dobio prekomandu u kasarnu "Željava" kod Bihaća. Odmah po ulasku u zagušljivu vojničku spavaonu, poče da nas maltretira nekakav ogromni Makedonac. U trenutku kada poče da mi zapovjeda da odmah moram da idem na čišćenje hodnika, Rado, koji je do tog trenutka ležao mirno na svom krevetu, odlučno stade ispred njega i reče:

 • "Njega da ostaviš na miru!"

  Ni sada mi nije jasno kako je Rado već na prvi pogled predosjetio da smo mi "zemljaci", ali je zahvaljujući njemu moj život u JNA bio mnogo ugodiniji. Nakon što je četom veze procurila vijest da je moj ujak starješina u toj istoj kasarni, mnogi su, uključujući i onog Makedonca, pokušavali da mi budu prijatelji jer su na taj način uživali mnogobrojne povlastice: prekoredne odlaske na ručak, svakodnevni izlasci u grad... Međutim, dal' zbog tog našeg prvog susreta ili zbog Radove poštene duše, nas dvojica postadosmo nerazdvojni.

  Nakon završetka vojske izgubih svaki kontakt sa Radom. U više navrata sam pokušavao da ga pronađem, ali uvijek bez uspjeha. A onda jednog ratnog dana, početkom 1993. godine, slučajno naletjeh na Rada u krugu Vojne bolnice u Sokolcu, gdje je došao da obiđe ranjenog saborca.

  Nakon toga smo postali nerazdvojni.

  O našim ratnim avanturama bi se moglo mnogo toga napisati. Ipak, ja se najčešće sjetim onog događaj u blizini Milića kada je nas sedmoro u stojadinu srbijanske registracije praktično ušlo u zonu pod kontrolom Nasera Orića. Vojnik na kontrolnom punktu je ostavio podignutu rampu i otišao u WC, tako da smo mi prošli našu liniju i stigli do prvih rovova u kojima su bili srebrenički muslimani. Naše živote je tom prilikom spasla prisebnost jednog srpskog borca koji je sa nekog brda namjerno pucao u zadnji dio našeg auta i tako nas upozorio da se vratimo nazad. Nakon toga nam je taj isti vojnik objasnio da smo imali ludu sreću što je taj dan bio nekakav mudžahedinski svetac, pa ni muslimani nisu smjeli da otvore vatru na nas jer je u njihovim rovovima ostalo samo par njihovih izviđača...

  Druženje sa Radom je bilo prepuno uzbuđenja. Kada smo, jednom prilikom, na putu za Rumu stigli na granicu ja ga onako slučajno upitah:

 • "Imaš li ti papire za ovaj auto!"
 • "Naravno da imam, ovo je auto mog brata Slobodana!" - odgovori on.

  U tom trenutku se sjetih da Rado nema položen vazački ispit!

 • "Pa ti nemaš vozačku dozvolu!" - uzviknuh ja.
 • "Imam, bratovu!" - odgovori on.

  Iako Rado nije tako mnogo ličio na osobu sa vozačke dozvole i lične karte, u Srbiju smo prešli bez ikakvih problema.

  Rado bješe legenda od čovjeka, hladan kao špricer, neustrašiv kao gorski vuk. Meni se oduvjek činilo da je on čovjek napravljenog od gume, a ne od krvi i mesa. Uprkos tome što bješe udarna pesnica "Vlaseničkih jurišnika", nekako sam oduvjek bio ubjeđen da će on preživjeti rat.

  Otkako znam za njega, Rado je bio razveden. Njegova supruga ga je ostavila i otišla za Srbiju pa je Rado morao i da ratuje i da se brine svojim o blizancima, sinu Ivanu i kćerci Ivani. Nakon što ga je žena ostavila, njegov odnos prema prema pripadnicama suprotnog pola se drastično izmjenio. Da se razumjemo, njih je uvijek bilo u Radovom društvu, ali se nekako sticao utisak da im se on pomalo I sveti zbog svoje gorke sudbine. Sa moje tačke gledišta, glavni problem je bio što se Rado upuštao u veze I sa udatim ženama. Kako to nisam odobravao, u više navrata sam pokušavao da na tu temu razgovaram sa njim jer sam se bojao da se sve to može završiti kobno za njega.

  Nakon završetka rata Rado je ostao bez posla u "Boksitu", pa mu nije preostalo ništa drugo nego da se bavi sječom drveta. U godinama koje slijede, on je sa nekolicinom njegovih saboraca radio naporno u šumi, vjerovatno za vlasnika neke od lokalnih brenti.

  A onda je došao i onaj kobni dan Radove pogibije. Prema zvaničnim informacijama, u toku sječe drveta Radu je u potiljak udarila jedna grana. Njegovi drugovi su ga prebacili u vlaseničku bolnicu a zatim na VMA u Beogradu, gdje je proglašen mrtvim.

  Uporedo sa tom zvaničnom informacijom, u javnost je procurila priča da je u šumi došlo do svađe izmađu Rada i još jednog radnika. Detalje tog sukoba nikada nisam saznao, pa mogu samo da nagađam. Rado bješe pošten momak koji se nije upuštao u kriminal, izuzetna drugarčina, nikada nije imao neprijatelja, pa sam odmah znao šta bi mogao biti povod za taj sukob.

  Radova smrt je doktorima na VMA bila sumnjiva pa su od porodice tražili da iz Opštinskog suda Vlasenica donesu sudsko rješenje da je policija sprovela istragu u vezi nesreće. Tek nakon toga je bolnica pristala da isporuči tijelo Radovoj porodici, koja ga je dostojno sahranila.

  Na Rodovom spomeniku piše:

 • "Nasretnim slučajem izgubi svoj mladi život Vuković Rado".

  Kakva ironija! Meni je od početka bilo jasno da njegova smrt nije nesrećan slučaj! Rado bješe čovjek koji nije mogao baš tako lako poginuti. Prošao je najteža ratišta a da nije bio ni ranjen. Čak i iz onih najtežih situacija se izvlačio živ i zdrav! Još i danas, nakon toliko godina od Radove pogibije, u glavi mi zvone riječi njegove (sada već pokojne) majke Bosiljke koja mi jednom prilikom reče:

 • "Nekako bi mi bilo lakše da je poginuo u ratu!"

  Na porodičnom groblju Vukovića iz Vlasenice, u netaknutoj divljni od koje i duša zadrhti, počiva jedan od mojih najboljih prijatelja. Ispred mene leži ukopan Rado Vuković zvani Zvjerka. Njegov grob čuva tajnu njegove pogibije. Ipak, dok stojim tu kraj njegove humke osjećam se nekako spokojno. Sve mi se čini da me štiti njegova duša koju osjećam da lebdi tu negdje pokraj mene. Jedino mi teško pada što mi čak ni ona ne može reći da li je Rado ubijen ili je poginuo nesrećnim slučajem. Znam samo da mi je zbog ovog moga tereta na duši mnogo teško što ga više nema!  P.S. Rado se pominje u mnogim pričama i tekstovima koje sam napisao na ovom forumu. Jedna od njih je i priča pod nazivom "Miris duše", koju možete pročitati ako kliknete OVDJE.
 • groblje_vlasenica- 81905 - 26.01.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Spisak poginulih boraca VRS sa područja opštine Vlasenica


  Prema podacima Boračke organizacije opštine Vlasenica, ovo područje je u prethodnom Otadžbinsko-odbrambenom ratu izgubilo 146 boraca VRS. Međutim, treba imati u vidu:

  1. Dva borca na ovome spisku ne bi trebali da budu na istom jer se vode i na spiskovima opština Novo Sarajevo i Vogošća
  2. Vrlo je moguće da izvjestan broj boraca nedostaje, posebno kada je riječ o dobrovoljcima kojih je bilo priličan broj na ovoj opštini


  Spisak poginulih boraca ne izlazi na stranici "Najnoviji" pa ćete morati da kliknete OVDJE da biste ga pogledali.

  Spisak poginulih boraca sa opštine Vlasenica

  R.B. Prezime (otac) ime Rođ/Pog. Spisak BORS Link
  1Aleksić (Todor) Gavrilo1937-1994Vlasenica 
  2Aleksić (Ana) Nikola1965-1993Vlasenica 
  3Alempić (Radislav) Dimitrije1960-1992VlasenicaLink
  4Alempić (Čedo) Sredoje1958-1992Vlasenica 
  5Alempić (Risto) Stanimir1970-1992Vlasenica 
  6Bačić (Miloš) Savo1938-1992VlasenicaLink
  7Bobar (Rade) Ljubomir1965-1992Vlasenica 
  8Bojanić (Velimir) Dragomir1960-1993Vlasenica,Šekovići 
  9Cvijetić (Rade) Milenko1945-1992Vlasenica, Novo Sarajevo 
  10Čonjić (Drago) Dobrivoj1958-1993Vlasenica,MilićiLink
  11Danilović (Boško) Vojislav1946-1992Vlasenica 
  12Deurić (Milko) Dragoljub1960-1992VlasenicaLink
  13Deurić (Mile) Dušan1940-1992VlasenicaLink
  14Deurić (Milko) Radomir1960-1992VlasenicaLink
  15Došić (Petar) Milenko1965-1992Vlasenica 
  16Dragić (Miladin) Boško1947-1992VlasenicaLink
  17Drakulić (Branislav) Aleksandar1969-1992VlasenicaLink
  18Drakulić (Boro) Momir1958-1992VlasenicaLink
  19Đerić (Budimir) Zlatko1971-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  20Đogić (Vojimir) Aleksandar1970-1994Vlasenica,MilićiLink
  21Đurić (Miloš) Dragan1953-1992VlasenicaLink
  22Đurić (Marko) Dragiša1954-1995Vlasenica 
  23Đurić (Zarije) Dušan1993-1992VlasenicaLink
  24Đurić (Petar) Nemanja1975-1994Vlasenica 
  25Garić (Stevo) Zoro1961-1994Vlasenica 
  26Gavrilović (Milisav) Milenko1964-1993VlasenicaLink
  27Gavrilović (Luka) Miodrag1969-1993Vlasenica,Šekovići 
  28Gavrilović (Radomir) Ozrenko1972-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  29Gojgolović (Slavko) Cvijan1957-1993Vlasenica 
  30Golić (Jovo) Svetozar1934-1994VlasenicaLink
  31Govrik (Miro) Dejan1976-1995VlasenicaLink
  32Gužvić (Čedo) Slavko1954-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  33Jaćimović (Obro) Dragomir1949-1992VlasenicaLink
  34Ječmenica (Radomir) Lajoš1945-1994VlasenicaLink
  35Jović (Slobodan) Nešo1970-1993Vlasenica 
  36Jungić (Ranko) Slaviša1973-1993Vlasenica 
  37Jurošević (Jovo) Juroš1939-1993VlasenicaLink
  38Jurošević (Ljubinko) Ljubomir1962-1992VlasenicaLink
  39Jurošević (Jovo) Vidosav1955-1992VlasenicaLink
  40Kević (Đorđe) Lazar1967-1992VlasenicaLink
  41Kević (Božo) Milosav1967-1992Vlasenica 
  42Koprivica (Nikola) Radivoje1953-1992VlasenicaLink
  43Kosorić (Milorad) Čedo1952-1992Vlasenica 
  44Kovačević (Petar) Milovan1952-1992VlasenicaLink
  45Kovačević (Jevrem) Radomir1961-1995VlasenicaLink
  46Kovačević (Miloš) Slaviša1971-1993Vlasenica 
  47Kraljević (Svetislav) Goran1971-1993Vlasenica,Šekovići 
  48Kraljević (Radivoje) Milenko1953-1992Vlasenica 
  49Krstić (Pero) Sreto1948-1992VlasenicaLink
  50Kucalović (Vojislav) Cvijan1952-1992VlasenicaLink
  51Kurtuma (Milenko) Đoko1967-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  52Lakić (Danilo) Rajko1964-1992VlasenicaLink
  53Lazarević (Vlado) Boro1961-1992Vlasenica,MilićiLink
  54Lazarević (Dušan) Milan1952-1992Vlasenica 
  55Lazarević (Vlado) Savo1963-1992VlasenicaLink
  56Lazarević (Vlado) Stanko1966-1992VlasenicaLink
  57Lošić (Slobodan) Milorad1974-1995VlasenicaLink
  58Majstorović (Jovan) Branko1949-1992Vlasenica 
  59Majstorović (Cvijetin) Luka1950-1992VlasenicaLink
  60Majstorović (Boško) Milan1951-1992VlasenicaLink
  61Majstorović (Milutin) Rodoljub1958-1993VlasenicaLink
  62Majstorović (Mitar) Velo1967-1992VlasenicaLink
  63Maksimović (Milan) Petar1950-1993VlasenicaLink
  64Malikanović (Risto) Ratko1953-1992VlasenicaLink
  65Matić (Slavko) Zoran1966-1992Vlasenica 
  66Mijatović (Miloš) Slaviša1969-1995VlasenicaLink
  67Mijić (Radisav) Milan1952-1992VlasenicaLink
  68Milaković (Jovan) Milenko1963-1992VlasenicaLink
  69Milaković (Vladimir) Niko1954-1992Vlasenica 
  70Mišić (Spasoje) Drago1935-1992Vlasenica 
  71Mišić (Drago) Milivoje1965-1992Vlasenica 
  72Mišić (Jovan) Neđo1954-1992Vlasenica 
  73Mišić (Milorad) Radomir1945-1993Vlasenica 
  74Mišić (Uroš) Tomislav1964-1992VlasenicaLink
  75Mitrović (Milorad) Mićo1955-1992Vlasenica 
  76Mučibabić (Rade) Ilija1977-1993Vlasenica 
  77Nastić (Pero) Draško1965-1992Vlasenica 
  78Nastić (Stojan) Zoran1969-1995Vlasenica,Šekovići 
  79Nerić (Budimir) Zdravko1955-1993Vlasenica 
  80Nikolić (Mlađen) Bogdan1956-1992Vlasenica 
  81Nikolić (Milosav) Zoran1968-1995VlasenicaLink
  82Ostojić (Milorad) Milenko1944-1992Vlasenica 
  83Ostojić (Brane) Zoran1973-1995VlasenicaLink
  84Pajić (Janko) Čedomir1947-1992VlasenicaLink
  85Pantić (Cvijan) Radomir1945-1992VlasenicaLink
  86Pantić (Vukosav) Vladenko1966-1992VlasenicaLink
  87Pejinović (Gojko) Goran1958-1992VlasenicaLink
  88Plakalović (Petar) Slobodan1958-1992VlasenicaLink
  89Plakalović (Danilo) Zoran1972-1994Vlasenica,ŠekovićiLink
  90Prodanović (Milisav) Milomir1966-1992VlasenicaLink
  91Prodanović (Milan) Mirko1961-1992VlasenicaLink
  92Prodanović (Ljubisav) Stjepan1972-1995VlasenicaLink
  93Prodanović (Milisav) Žarko1972-1992VlasenicaLink
  94Radić (Dušan) Mladen1968-1995Vlasenica 
  95Radić (Petar) Mlađen1958-1995Vlasenica 
  96Radović (Vojko) Drago1956-1992Vlasenica 
  97Radulović (Borivoje) Dragan1963-1992Vlasenica 
  98Rakić (Neđo) Milorad1940-1995Vlasenica,VogošćaLink
  99Ravnjaković (Milorad) Zoran1960-1992VlasenicaLink
  100Rebić (Neđo) Rajko1958-1992VlasenicaLink
  101Rebić (Radoje) Slaviša1972-1992VlasenicaLink
  102Reljić (Milenko) Radenko1973-1993Vlasenica 
  103Samardžić (Mićo) Radomir1969-1992Vlasenica 
  104Sekulić (Mitar) Milan1947-1992Vlasenica 
  105Sekulić (Svetozar) Milomir1973-1992VlasenicaLink
  106Sekulić (Miladin) Radenko1962-1992Vlasenica 
  107Sokanović (Petar) Branislav1962-1992Vlasenica 
  108Stanić (Radivoje) Dragutin1955-1995Vlasenica 
  109Stanić (Danilo) Radosav1946-1992VlasenicaLink
  110Stanišić (Stanko) Mile1960-1992VlasenicaLink
  111Stanišić (Jovan) Milenko1958-1992Vlasenica 
  112Stanišić (Cvijan) Neđo1964-1992VlasenicaLink
  113Stanišić (Cvijan) Nenad1972-1992VlasenicaLink
  114Stanković (David) Velibor1968-1995Vlasenica 
  115Stjepanović (Marko) Janko1948-1992Vlasenica 
  116Stjepanović (Janko) Stevan1968-1992Vlasenica 
  117Stojišić (Danilo) Dragoljub1958-1992VlasenicaLink
  118Stojšić (Milorad) Danilo1958-1992Vlasenica 
  119Stojšić (Risto) Dragan1970-1992Vlasenica 
  120Stupar (Vidosav) Krsto1956-1992Vlasenica 
  121Stupar (Milosav) Mile1958-1993VlasenicaLink
  122Stupar (Milosav) Milovan1958-1995VlasenicaLink
  123Ševkušić (Neđo) Jadranko1961-1992VlasenicaLink
  124Štukeljić (Jovan) Milorad1970-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  125Tatomirović (Nenad) Mladen1956-1992VlasenicaLink
  126Tešić (Stjepan) Boro1960-1992VlasenicaLink
  127Tešić (Marko) Saša1969-1993VlasenicaLink
  128Tešić (Rajko) Tomislav1971-1992VlasenicaLink
  129Todorović (Nenad) Nikola1946-1992VlasenicaLink
  130Todorović (Branko) Rajko1946-1993VlasenicaLink
  131Tomić (Bogdan) Sreten1956-1992Vlasenica 
  132Vidović (Simo) Bane1955-1992VlasenicaLink
  133Vidović (Mitar) Dragoljub1934-1992Vlasenica 
  134Vidović (Drago) Goran1961-1992Vlasenica 
  135Vržina (Čedo) Miodrag1970-1993VlasenicaLink
  136Vučinović (Lazo) Dragiša1970-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  137Vukotić (Drago) Ljubiša1965-1992Vlasenica 
  138Vukotić (Jefto) Zdravko1974-1995Vlasenica,Šekovići 
  139Vuković (Dušan) Duško1965-1994Vlasenica,Šekovići 
  140Vuković (Živan) Jovan1960-1992Vlasenica 
  141Vuković (Miloš) Radenko1943-1992Vlasenica,Šekovići 
  142Vuković (Živan) Vojislav1957-1992VlasenicaLink
  143Vuković (Marinko) Zdravko1959-1992Vlasenica 
  144Zoranović (Vladimir) Dragiša1964-1992VlasenicaLink
  145Zoranović (Vladimir) Nebojša1967-1992VlasenicaLink
  146Zoranović (Milorad) Radenko1963-1993Vlasenica,ŠekovićiLink
  groblje_vlasenica- 68906 - 26.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Park boraca, Vojničko groblje Vlasenica


  Prema mojoj evidenciji, za vlaseničku opštinu se vezuje 146 poginulih boraca, od toga 106 boraca je sahranjeno na Vojničkom groblju, koje je u Vlasenici poznato i pod nazivom Park boraca. Preostali borci su sahranjena na seoskim grobljima širom Opštine.

  Od ukupno 106 boraca sahranjenih na vojničkom groblju u Vlasenici, 22 poginula borca nisu na spiska vlaseničke opštine u knjizi koju je objavio BORS prije par godina. Više od polovinu sam pronašao na spisku Boračke organizacije Šekovići i oni su uglavnom iz pograničnih dijelova ove opštine koji su nakon Dejtona pripali Federaciji BiH..

  Evo i spiska sahranjenih na Vojničkom groblju u Vlasenici koji nisu sa područja opštine Vlasenica. Napominjem da sve podatke, uključujući i slike grobova, svih ovih dolje navedenih poginulih boraca možete naći i u Virtualnom groblju na ovoj stranici.

  1. Lazić (Drago) Stanimir (1960-1994)
  2. Lazić (Vujadin) Dragoljub (1970-1994)
  3. Jurošević (Juroš) Jelenko (1968-1993)
  4. Kovačević (Vlado) Vladan (1972-1992)
  5. Pepić (Cvijetin) Miloš (1941-1994)
  6. Kostić (Aleksa) Danko (1927-1993)
  7. Lazić (Zarija) Drago (1929-1993)
  8. Erkić (Ranko) Jerko (1952-1993)
  9. Erkić (Miloš) Goran (1970-1993
  10. Pelemiš (Milan) Timotija (1950-1993)
  11. Pepić (Borko) Dragutin (1947-1992)
  12. Pepić (Danko) Radomir (1940-1992)
  13. Kostić (Stjepan) Zoran (1965-1995)
  14. Pepić (Drago) Vujadin (1944-1995)
  15. Todorović (Momir) Slaviša (1961-1995)
  16. Golijan (Dušan) Slavko (1959-1995)
  17. Pelemiš (Triša) Ljubisav (1968-1992)
  18. Došić (Miladin) Čedomir (1950-1992)
  19. Vučinović (Cvijetin) Tihomir (1940-1994)
  20. Pelemiš (Rade) Miodrag (1940-1996)
  21. Lazarević (Savo) Milivoje (1960-1995)
  22. Lazić (Boško) Milan (1938-1992)
  groblje_vlasenica- 68806 - 23.04.2012 : Vlasenica Vlasenica - best (0)

  Miloš (Cvijeta) Đurić


  Poštovani,

  mogu reći da već godinama pratim Vaš sajt i zahvaljujem Vam se i divim sa druge strane na radu koji ulažete da bi ovo sve funkcionisalo.

  Ovo je moja prva poruka na ovom forumu i samo bih želio da Vam ukažem na grešku kod poginulog borca Miloša (Cvijete -žensko ime, majka) Đurića. Njegovo ime nisam našao na spisku, postoji Miloš (Cvjetin) Pepić i nekoliko Đurića ali njega nema. Radi se o momku koji je bio 1971. godište a poginuo je na Memićima u oktobru 1992. godine. Od uže porodice ima samo brata Milana (1972. ) koji je čitav rat proveo u Vlasenici i to boreći se u prvim redovima. S obzirom da su živjeli sa majkom (umrla polovinom 80-ih godina), njeno ime i piše u zagradi kod poginulog Miloša.

  Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

  Vlasenica
  groblje_vlasenica- 68598 - 16.04.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Poginuli borci VRS sa područja opštine Vlasenica


  Koliko je meni poznato, Vlasenica je u Otadžbinskom ratu izgubila 146 boraca. Na Vojničkom groblju u Vlasenici sahranjeno je 106 boraca VRS i njih sam dodao u Virtualno grobje ovoga portala. Na njihove stranice možete otići ako kliknete na redni broj ispred svakog imena. Izgleda da na ovom spisku ima i dosta izbjeglica iz Tuzle, Zenice i drugih gradova Federacije BiH.

  Obratite pažnju i na to koliko je očeva izgubilo više od jednog sina!

  Molim Vas da prijavite eventualne greške u unosu podataka! Fotografije malog formata su jako loše jer su izblijedile na suncu, vjerovatno zbog loše izrade.

  Spisak boraca sahranjenih na grblju Vlasenica

  R.B. Prezime (otac) ime Mjesto ro|enja Mjesto pogibije Datum pogibije Link
  1Alempić DimitrijeNeđeljišta, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  2Bačić SavoMilićiJasikovac, Vlasenica23.06.92Link
  3Deurić DragoljubVlasenicaRogosija26.09.92Link
  4Deurić DušanGornji ZalukovikGrobić05.07.92Link
  5Deurić RadomirVlasenicaRogosija26.09.92Link
  6Došić ČedomirLink
  7Dragić BoškoBrdijelji, KladanjRogosija26.09.92Link
  8Drakulić AleksandarVlasenicaRogosija26.09.92Link
  9Drakulić MomirDonji ZalukovikNišava09.11.92Link
  10Erkić GoranStupariNišićka visoravan, Ilijaš10.11.93Link
  11Erkić JerkoMatijevićiJelačiši16.08.93Link
  12Gavrilović MilenkoKladanjRobaši07.03.93Link
  13Gavrilović OzrenkoVučinićiMeremišlje29.05.93Link
  14Golijan SlavkoStaričKanjon Sane17.09.95Link
  15Golić SvetozarHan PijesakDobra Stijena, Vlasenica12.06.94Link
  16Govrik DejanZvornikJunuzovići, Mrkonjić Grad13.08.95Link
  17Gužvić SlavkoVučinjići, KladanjJajića Brdo, Šekovići16.04.93Link
  18Jaćimović DragomirVlasenicaRogosija26.09.92Link
  19Ječmenica LajošPavlin, VrbasSokolina, Vlasenica10.08.94Link
  20Jurošević JelenkoLink
  21Jurošević JurošNeđeljištaVlasenica29.04.93Link
  22Jurošević LjubomirKojčevina, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  23Jurošević VidosavNeđeljišteCikotska Rijeka23.12.92Link
  24Kević LazarCikoteNišava, Vlasenica10.10.92Link
  25Koprivica RadivojeMišari, VlasenicaCikotska Rijeka23.12.92Link
  26Kostić DankoDopasciLoznica20.07.93Link
  27Kostić ZoranDopasciKanjon Sane17.09.95Link
  28Kovačević MilovanDole, KladanjRogosija26.09.92Link
  29Kovačević RadomirDole, KladanjBrložnik, Han Pijesak24.07.95Link
  30Kovačević VladanLink
  31Krstić SretoVlasenicaCikotska Rijeka23.12.92Link
  32Kucalović CvijanObrćevac, KladanjObrćevac, Kladanj25.05.92Link
  33Kurtuma ĐokoTuholj, KladanjPelemiši, Kladanj26.04.93Link
  34Lakić RajkoLoznicaGrobić, Vlasenica03.07.92Link
  35Lazarević BoroŠadići, VlasenicaCerska17.07.92Link
  36Lazarević MilivojeLink
  37Lazarević SavoŠadići, Vlasenicaumro Milići24.12.92Link
  38Lazarević StankoŠadići, VlasenicaCikotska Rijeka23.12.92Link
  39Lazić DragoDopasciVlasenica18.08.93Link
  40Lazić DragoljubTuzlaZec04.06.94Link
  41Lazić MilanDopasciDopasci08.06.92Link
  42Lazić StanimirLink
  43Lošić MiloradGornji Zalukovik, VlasenicaRavni Nebožić, Ilijaš21.06.95Link
  44Majstorović LukaGornji Zalukovik, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  45Majstorović MilanLukići, Vlasenicaumro bolnica Beograd28.10.92Link
  46Majstorović RodoljubLukićiumro bolnica Beograd25.03.93Link
  47Majstorović VeloLukići, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  48Maksimović PetarTodorići, ŠipovoTiščino Vrelo, Vlasenica21.01.93Link
  49Malikanović RatkoVlasenica01.01.92Link
  50Mijatović SlavišaZagrađe, VlasenicaZvornik07.05.95Link
  51Mijić MilanMijići, ŠekovićiRogosija26.09.92Link
  52Milaković MilenkoCikoteGrobić07.11.92Link
  53Mišić TomislavŠadićiŠadići15.08.92Link
  54Nikolić Zoranšadići, VlasenicaBare, Vlasenica19.08.95Link
  55Ostojić ZoranVlasenicaKlještani07.08.95Link
  56Pajić ČedomirMišari, VlasenicaGrobić15.07.92Link
  57Pantić RadomirŠadići, VlasenicaKopilova Bara05.07.92Link
  58Pantić VladenkoNeđeljišta, VlasenicaMeteriti, Vlasenica07.10.92Link
  59Pejinović GoranVlasenicaRogosija26.09.92Link
  60Pelemiš LjubisavLink
  61Pelemiš MiodragLink
  62Pelemiš TimotijaPelemišiVMA Beograd26.12.93Link
  63Pepić DragutinDopasciVis, Kladan27.05.92Link
  64Pepić MilošPepićiNabojine30.03.94Link
  65Pepić RadomirPepićiPepići27.05.92Link
  66Pepić VujadinPepićiKanjon Sane17.09.95Link
  67Plakalović SlobodanCikoteGrobić, Vlasenica10.10.92Link
  68Plakalović ZoranCikoteMala Biserna, Goražde18.04.94Link
  69Prodanović ŽarkoKojčevina, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  70Prodanović MilomirKojčevina, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  71Prodanović MirkoDonji Zalukovik, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  72Prodanović StjepanKojčevina, VlasenicaMramor, Vlasenica18.04.95Link
  73Ravnjaković ZoranKojčevina, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  74Rebić RajkoŠadići, VlasenicaRogosija26.09.92Link
  75Rebić SlavišaŠadići, VlasenicaMeteriti, Vlasenica07.10.92Link
  76Sekulić MilomirVlasenicaKupusna, Milići04.09.92Link
  77Stanišić MileVlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  78Stanišić NenadNeđeljišta, VlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  79Stanišić NeđoNeđeljišta, VlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  80Stanić RadosavGrabovicaCikotska Rijeka23.12.92Link
  81Stojišić DragoljubMišari, VlasenicaKula, Vlasenica10.07.92Link
  82Stupar MileCikote, Vlasenicaumro na VMA28.04.93Link
  83Stupar MilovanCikote, VlasenicaBare, Vlasenica07.08.95Link
  84Tatomirović MladenSarajevoCikotska Rijeka23.12.92Link
  85Tešić BoroVlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  86Tešić SašaVlasenicaBandžići, Vlasenica07.02.93Link
  87Tešić TomislavTikvarići, VlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  88Todorović NikolaVučinići, KladanjVučinići, Kladanj06.08.92Link
  89Todorović RajkoVučinićiIlijino Brdo, Vlasenica08.02.93Link
  90Todorović SlavišaLink
  91Vidović BaneCikoteJasikovice24.06.92Link
  92Vržina MiodragVlasenicaZečeni Jadar, Milići06.04.93Link
  93Vuković VojislavŠadićiGrobić30.10.92Link
  94Vučinović DragišaPelemiš, KladanjSkugrić, Vlasenica13.11.93Link
  95Vučinović TihomirPelemiš, KladanjVlasenica11.10.94Link
  96Zoranović DragišaTuzlaMeteriti, Vlasenica07.10.92Link
  97Zoranović NebojšaTuzlaVučinići, Kladanj06.08.92Link
  98Zoranović RadenkoKladanjMeremišlje, Višegrad29.05.93Link
  99Ševkušić JadrankoVlasenicaRogosija, Vlasenica26.09.92Link
  100Štukeljić MiloradKladanjMeremišlje29.05.93Link
  101Đerić ZlatkoKladanjMeremišlje, Višegrad29.05.93Link
  102Đogić AleksandarKoprivno, VlasenicaNišići, Olovo01.08.94Link
  103Đurić DraganGornji Zalukovik, VlasenicaCikotska Rijeka23.12.92Link
  104Đurić DušanVlasenicaRogosija26.09.92Link
  105Đurić MilošLinc, AustrijaMemići29.10.92Link
  106Čonjić DobrivojGake, MilićiIlijino Brdo, Vlasenica08.02.93Link

  Idi na stranu - |1|2|